Un produs Blogger.

joi, septembrie 17, 2020

APEL către președinții structurilor asociative chemați la ordin de ministrul Ciucă

105 comments

 Din mai multe date concordante, rezultă că, luni 21 septembrie 2020 , orele 13, sunt chemați la sediul MApN președinții structurilor asociative ale rezerviștilor din acest minister... spre a li se ordona să fie de acord cu propunerile inacceptabile prin care funcționărimea din MApN și MAI a torpilat proiectul de lege Pl x 199/2020, cunoscut , după numele inițiatorului, și sub numele de proiectul Leș. 

Propunerile  subordonaților lui Ciucă Vela au amânat la sfântul Așteaptă intrarea în vigoare a dispozițiilor legale menite să înlăture inechitățile introduse în sistemul pensiilor militare prin odioasa ordonanță 59/2017, ordonanță  prin care gulerele albe au fentat Guvernul Tudose să legifereze măsuri prin care să priveze pensionarii militari de actualizarea pensiilor lor, în funcție de creșterile soldelor militarilor în activitate, reglementate, pentru perioada 2018-2022,  de  L 153/2017.

Solicităm:

1.Respingerea tuturor propunerilor introduse de MApN și SRI în proiectul Pl x 199/2020

2. Respingerea propunerilor mărunte aduse în discuție de alte structuri asociative, propuneri  care nu au alt scop decât de a distrage atenția de la principala revendicare a pensionarilor militari care ar înlătura toate discriminările, respectiv  de la actualizarea imediată a pensiilor militare prin reformularea art. 60 în forma propusă de câteva luni pe prima pagină a blogului.

3. Dacă tot nu a mai rămas nimic din proiectul Leș, care a trecut de Senat, propun deputaților din Comisiile de muncă și apărare ale Camerei Deputaților simplificarea lui prin reducerea la un articol unic:



105 comentarii:

Laleaua neagră spunea...

Parca Măciucă era preocupat cu achiziționarea tehnici militare de la fier vechi aducătoare de coimisioane babane...

vasile iosif spunea...

Dle H,
Sunteti prea suspicios.
Desigur, fiecare Presedinte de Asociație va avea in mapa un Mandat din partea Comitetelor Directoare, cel putin, daca nu, mai democratic, semnat de toti membrii Asociației respective.
Altfel dvoastra induceti suspiciunea unui blat ca in Liga lui Dragomir?
Nu pot sa cred asa ceva.....
Cu stima,

SUSOI IVAN spunea...

Vrabie din mână e mai de valoare decât porumbul de pe acoperiș, de cinci ani încoace se promite înlăturarea inechităților dar practic nu se face nimic, poate Art. unic se va adeveri in 2021!?

Pop Iuliu spunea...

Cred ca domnul general Ciucă ii va determina pe șefii asociațiilor sa susțină doleanța Excelentei Sale constând in acordarea sporului la pensie pentru deținerea OMM (echivalentul actual) și in cazul celor pensionați după 15 August 2017, asta pentru ca face parte dintre beneficiari, astfel fiind eliminată discriminarea la care cei in cauza sunt supuși de prevederile OUG 59/2017.
De asemenea se va discuta la modul serios și cu privire la avansările și acordarea de decorații unora dintre rezerviștii militari la 1 Decembrie.

Viorel spunea...

Pentru ca cele prezentate în topicul de astăzi să se realizeze eu propun ca, dumneavoastră stimați colegi cu relații și influențe în sfera politică sau pe lângă președinții de sindicate sau asociații să interveniți pe lângă domnul ministru Ciucă (,) ca la ședința din data de 21.09.2020 să fie invitat de onoare (onorific) dar care să prezinte, deci să prezinte și să susțină cu argumente Proiectul PLx-199/2020 „ Articol unic” chiar pe domnul Huhu Rezea. Cred că este singurul „Avocat” în măsură să le dea lecții tuturor celor prezenți. Doar suntem „20.000.000” (accesări) mai mult decât populația României cu drept de vot. Este posibilă această variantă ? Dacă există interes, poate participa ca invitat al S.C.M.D. alături de domnul Col (Rz.) dr. Mircea DOGARU sau alături de ceilalți președinți. Îl ascultă, dacă varianta este bună și este, poate se unesc toți 4 în cuget și-n simțiri (ca niciodată) și acceptă. Asta dacă nu intervin orgoliile ca de obicei. Iar cei care suferim suntem noi. Pentru ceea ce ne fac (nu ne fac) de ani de zile, eu i-aș retrograde la gradul avut la terminarea Școlii Militare de Ofițeri și le-aș stabili pensia la valoarea primei solde să vadă și dânșii cum este să trăiești numai din pensie pentru că vârsta sau sănătatea nu-ți mai permite și altceva. Valoarea onorariului pentru domnul Huhu Rezea, rămâne la latitudinea dânsului.

Huhu Rezea spunea...

Sunteți formidabil cât xe ușor vă însușiti interpretarile uiuritoare ale guleratilor. Spunneți-ne și nouă care dispozitie din OUG 59/2017 elimină sporul OMM?
Iar o luăm de la capăt ca acel spor face parte din cuantumul stabilit, recalculat/actualizat?

monteoru spunea...

A achizitionat camioane Iveco.Injura soferii si pe italieni si pe Ciuca .Motoarele dau sa explodeze la propiu.
Huhu Rezea vrei sa zici ca functionarimea il ghidoneaza pe Ciuca?Nu cred.Mai curand cred ca Ciuca va cere ciocul mic ca nu sunt bani.Baiatul asta nu intelege ca ,constiinta trece prin burta.Nu doresc sa fie nevoie de cadrele militare din rezerva.La modul cum sunt tratate nu va avea parte de ele nici cu procedeile de pe vremea lui Creanga.

stantz spunea...

Nu vad cum se pot inlatura inechitatile intre pensiile militarilor (cu functii si grade egale) dar pensinati in ani deferiti. Doar prin acest articol unic acest lucru nu ese posibil.

tutueanumarinel spunea...

CORECT ! Dar cine sa va auda si sa ia act de acest punct de vedere , vorba romanului : OM trai si OM vedea !

Huhu Rezea spunea...

Să vedem noi mai întâi reluată actualizarea și apoi să vedem dacă vă mai pierdeți vremea cu sporuri de aripate, de noctambuli, de stres ..de... de.
Totul se poate reglementa ulterior actualizârii.

Huhu Rezea spunea...

Ai auzit dumneata vreo structură asociativă că a pus în discuția membrilor propunerile cu care se duc la CiucĂ?
Nici nu si-au anunțat membrii pe site-urile lor că sunt convocați la minister.
Unii sunt atât de neinformați și de nedocumentați încât nici nu stiu ce să propună.
Fac exact ca unii justițiabili în fața instanței, când li se cere opinia despre o soluție , despre o excepție. Spun că lasă la aprecierea instanței....

Costy spunea...

stantz-ai dreptate si toata lumea stie acest lucru, vor fi diferente intre cei iesiti in ani diferiti in procente substantiale...sa spuna cei iesiti inainte de 1990, au spor de specialist de clasa,spor de confidentiaitate, de conditii de munca, Oscar, .... astea se vor vedea iarasi in diferente intre generatii. Se vor mari toate pensiile dar nu se vor platiza la grad, functie, vechime....niciodata

Leo spunea...

MAESTRE , am auzit eu pe surse , că tocmai cu această expresie ,, LAS LA APRECIEREA INSTANȚEI ,, , Flavius a băgat spaima în pădureanul arondat lui la tribunal.

Viorel spunea...

Stantz, romul / unii (țiganul, pentru a înțelege nu pentru a jigni) cântă după note, alții „după ureche”, uneori, melodia celor ce cântă „după ureche” este mai frumoasă și melodioasă având în vedere că introduc „floricele” (plăcută auzului, mă refer la cântăreți / muzicieni din vechea generație nu maneliștii de mahala) decât muzica după note. Deci este posibil, cum foarte posibil este și înlăturarea inechităților dintre pensionari. Totul se face „pas cu pas”. Întâi să vedem începerea actualizării pentru că (,) câștigăm timp (începe mai repede, se termină mai repede / decembrie 2022 nu cum vor ei în 2024). Apoi Stantz, începem introducerea floricelelor însă tot „pas cu pas” ca să nu speriem Împăratul. Și așa ajungem la destinație.

Laleaua neagră spunea...

La activi se continua cu sporurile neumblindu_se la la grad și funcție acum așa-zisul spor de 15 pt munca vătămătoare... Sporuri care nu se vor adăuga desigur la echilibrarea pensiilor.... Asa ca mulțumiți a cu ce aveți și sa fie pensia lunga... Asta cu inechitatile se vor rezolva după trecerea în neființă a majoritati dintre noi... Ce se petrece cu noi se încadrează perfect la definiția genocidului.. Poate ca aici trebuie intervenit cu o petiție la CEDO... Poate ca am primi un răspuns mai rapid ca de la statul roman...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Felicitari, Onorabile! Unii exagereaza cu niste cerinte, desi e dreptul lor! Sunt probleme foarte grave de rezolvat, sporurile, vorba Dv, si dupa ce se da unda verde actualizarilor! Sunt cei cu pensii intre 47 lei si 1500- 2000 lei, CARE MOR DE FOAME, AIA ESTE O URGENTA MARE DE TOT!

ifrim spunea...

Articolul unic propus de Huhu este cea mai corectă propunere în momentul de față la care trebuie să achieseze structurile asociative ale militarilor.În lipsa Anexei 2 ori a coeficienților ce se vehiculează prin PLX 199 sunt mizilicuri.Dacă acum în campanie electorală nu suntem tratați cu respectul cuvenit mulți nu mai prindem alegerile următoare peste 4 ani.

Leon spunea...

Cu aceasta ocazie, col.Claudiu Toma va prezenta un nou PLAN DE MASURI, cu termene de razolvare pana pe 6 decembrie 2020 mai ales ca cel din 15.01.2020 NU are bifata nicio realizare..!!

Viorel spunea...

Nimic nu se schimbă decât prin forță.
Domnule Huhu Rezea, astăzi m-am dus la Tribunal și mi-am ridicat întâmpinarea emisă de C.P.S. a M.Ap.N. pe data de 21.07.2020 întocmită „personal” de doamna Col.dr. Mihaela ANDRIȚOIU (văd că nu mai apare și economist, probabil a renunțat la acest titlu în urma controlului Curții de Conturi). 9 (nouă) pagini domnule H.R. fără conținut. Eu le-am solicitat revizuirea cuantumului pensiei actualizate greșit având ca bază legală prevederile art. 65 din Legea nr. 223/2015, ei îmi spun că de ce nu am făcut contestație în termenul legal stabilit de art. 97 din aceeași lege (le-am răspuns și eu politicos, redau: am considerat că la nivelul C.P.S. a M.Ap.N. sunt cei mai competenți și bine pregătiți ofițeri pe linie de contabilitate / finanțe și știu exact cum să interpreteze și să aplice legea. M-am înșelat, timpul a trecut și am realizat eroarea mai târziu). Mi se impută faptul că am făcut cerere introductivă după 665 de zile de la momentul comunicării deciziei. Se specifică faptul că judecătorul nu trebuie să facă (,) comparație între modul de calcul al Deciziei de actualizare emisă de C.P.S. a. M.Ap.N. și C.P.S. a M.A.I. ca și cum nu discutăm despre aceeași lege și mod de calculare, actualizare, indexare, etc. În cele 9 pagi mi se repeat de 13 (treisprezece) ori faptul că indexarea de 5%/2016 este numai pentru anul 2016 și atât cu motivațiile și baza legală în vigoare (care a fost și care este de Vanghelie). Și țineți cont, prostiile acestea le-a redactat, semnat și ștampilat doamna Col.dr. Mihaela ANDRIȚOIU pe data de 21.07.2013, la 8 zile după emiterea Curții de Conturi a Deciziei nr. 4/13.07.2020. Cred că nici acum nu au înțeles nimic (în unele părți) despre controlul pe care l-au avut. Le-am făcut Răspuns la întâmpinare solicitând suspendarea judecării cauzei până la soluționarea Dosarului nr. 4241/2/2020 de către Curtea de Apel București în procesul dintre Casa de Pensii Sectorială a M.Ap.N. și Curtea de Conturi respectiv Comisia de Soluționare a Contestațiilor constituită la nivelul Curții de Conturi a României în urma controlului executat la solicitarea ministrului Ap.N. ca urmare a sesizărilor făcute de către sindicatele și asociațiile militarilor pensionari cât și a sutelor de dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată din Tribunale și Curți de Apel și emiterea de către Curtea de Conturi a Deciziei nr. 4 din 13.07.2020 cu neregulile constatate și măsurile propuse pentru remediere.

jupderval spunea...

Ne dam cu stangul in dreptul, soldele de functie si de grad, sunt actualizate si sunt tot alea din 2009. Noua ne trebuie introduse toate sporurile si primele care exista la nivelul lui 2020, astea fac diferentele uriase intre pensii.

Huhu Rezea spunea...

Nu mă așteptam la un astfel de raționament din partea d-tale!
Nu vrei d-ta să calculezi ce pensie ai avea dacă solda de funcție( a funcției din 2009) ar fi calculată cu Coeficienții și valoarea de referință din 2022?
Activii vor avea doar elementele salariale din Anexa VI a L 153/2017.

Leo spunea...

Și Mircică le zice bine azi....
http://sindicatulcmd.blogspot.com/

Unknown spunea...

Sper ca se va cere ca sumele de bani aferente indexarii pe 2016, încă neacordate ilegal si abuziv, sa se dea, retroactiv si la toți pensionarii, până pe 10 decembrie 2020.

micutzul spunea...

Unde dai și unde crapă! Imi cer scuze dar am impresia ca sau sunteti proaspăt pensionar sau...Sunteti in afară total de problemă pensiilor militare.
Ca să înțelegeți ce spun vă dau exemplul meu ...la calculul pensiei am funcție de 849 lei. Dacă pensia mea ar fi actualizată solda funcției ar fi ....doar 5200 lei! Acum calculați dv. Restul elementelor în funcție de cele două valori.

Huhu Rezea spunea...

@micutzl
Așa ... așa!
Plus 1140 lei gradațiile, plus gradul, plus indemnizatie de comanda, plus 7,5% sporul de constituționalitate, plus 20% sporul OMM. Se adună vreo 7000 lei și ceva, numai bun pentru taxare.

Huhu Rezea spunea...

Cine să le ceară, dacă nu ai cerut revizuire si dacă nu faci cerere de intervenție la CA București?

jupderval spunea...

La 01.01.2021 nu se alica coeficientii din legea 153/2017. In statele de plata nu apare nici un coeficient din legea 153/2017, ci tot cei din 2009. Se aplica doar mariri reparatorii .Coeficientii vor fi aplicati dn 2022, despre ce vorbim ?.

Teo spunea...

Cristina Trăilă de la PNL explică populației prin mass-media aservită, cum guvernul lucrează la schimbarea legii pensiilor pentru familia ocupațională OPSNA, în sensul creșterii vârstei de pensionare și a vechimii efective, menționând că se duc tratative cu parlamentarii și reprezentanții M.Ap.N. și MAI !

Pop Iuliu spunea...

@Admin
Prin forma actuala a art. 60 din Legea 223/2015, așa cum a fost modificat de OUG 59/2017 care stipulează ca: “La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei." sporul pentru OMM este inclus in acel plafon pentru cei pensionați după 01 Septembrie 2017.
@ catalin
Vorbești prostii, sunt un vechi fan al blogului si ca sa înțelegi ca sunt dezinteresat de subiect precizez ca sunt pensionat anterior anului 2017!

Huhu Rezea spunea...

@jupderval
Mai citiți o dată art. 38 din L 153.
In 2021 se aplică solda de funție în cuantum compus din 2018 plus 3/4 din diferența dintre solda de funcție calculată pe indicatorii din 2022 și solda de funcție în cuantum compus din 2018. Ca să calculeze acea diferență, finanțiștii au calculat încă din anul 2019 cât va fi solda de funcție cu coeficienții din anul 2022.
In 2022 ajunge toată lumea la soldele brute calculate din solda de funcție CF x 2500 lei din Anexa VI a L 153/2017.
Cum să cerem sefilor de structuri asociative să cunoască asemenea lucruri dacă dvs, care vă informați, spuneți inexactitâțile de mai sus?

brenda spunea...

cu ce drept se amesteca asta?

Huhu Rezea spunea...

Pop Iuliu
Mâi, omule, plafonul pensiei nete se referă în pensia rezultată din baza de calcul, așa cum se aplică în continuare și plafonul de 85% pentru pensiile stabilite înainte de 15 sept 2017.
Sporul OMM este calculat potrivit altei legi si nu mai trebuie reglementat încă o dată prin legea pensiilor militare. S-ar numi dublă reglementare.
Acum, pe bune, ești pe mână cu gulerații care interpretează aiurea legile?
D-ta nu realizezi că dacă indexarea este introdusă în art. 60, ea este introdusă și in baza de calcul pentru cei care au pensiile stabilite după 29 12 2018?
Unde vezi d-ta introdus sporul OMM în baza de calcul ca să spui prostia că sporul OMM este inclus în plafonul net? Nu este inclus , se adaugă!
De câte ori să repet că mulți, chiar dacă mai citiți acest blog, vă lăsați duși de nas de gulerații care vă spoliază de drepturi?

Calinmihaib12 spunea...

D-le Jupderval:..la.. mine SOLDELE plătite în pensia ACTUALIZATA in 4/2008..,până în 2016,ian.01= au fost DEZ-ACTUALIZATE=TĂIATE..;
.. deci: "situațiile" pensiilor..sunt variate..și complicate,..tocmai ..din cauza LEGISLATIEI "formulată" PERVERS,..ECHIVOC..etc.,..cu scopul PREMEDITAT de a..se ajunge ..AICI..(FURT DIN PENSII..!)

Mihai Anghel spunea...

Care este forma finală a plx 119/2020 agreată de Măciucă?

Huhu Rezea spunea...

Mai puțin lauda că SCMD a câștigat contenciosul de CA Cluj Napoca pe HG 735/2010. Recunoștință celor 6 rezerviști din Cluj care au inițiat actiunea de contencios împotriva hotărârii de guvern.
Să le reamintim si aici numele, pentru că mai bine de 3 sferturi dintre pensionarii de atunci au avut pensiile revizuite în anul 2011 datorită celor 6 bravi rezervisti din Cluj:
!) Hexan Viorel
2) Stănescu Gheorghe
3) Trif Stefan
4) Patca Iulian
5) Serban Mircea Matei
6) Vanea Vasile

plus un cunoscut avocat din vremea aceea, al cărui nume nu-l mai știu.
SCMD a fost admisă doar ca intervenientă in interesul reclamanților, în recursul care s-a judecat la ICCJ.


Alex spunea...

Sper sa fie ceva de bine.Poate d-l Ma( Ciuca) a reusit sa se trezeasca.Este imposibil sa nu stie de propunerea de pe acest blog.Interesele poate sunt totusi altele ,interesele "reprezentantilor" nostrii.Tot ce este posibil sa mai faca un plan de masuri cu termene stabilite ptr.2023-2024.La asta se pricepe.

Leon spunea...

"...La apelul nominal făcut în cauză s-a prezentat avocat IEPURE VIOREL pentru reclamanţi, lipsă fiind celelalte părţi."

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Vesnicii tradatori ai rezervistilor militari, Generalii vatafi si imbuibati, Tudor, Bahnareanu si Balaceanu se vor duce la Ciuca sa ne tradeze!

Iulian Mareș spunea...

OMM = actualizat ca denumire Semnul Onorif NU este pensie! Nu face parte din pensie! El se adauga pensiei ca recunoastere a statului pt anii petrecuti sub arme!

Iulian Mareș spunea...

...si sa se tradeze! In final, vor infrange! Ciuca vrea sa-l arda la pensie pe tac-su!

Leo spunea...

ESTE numai MIMĂ !
1. Primul pas ar trebui dați afară dr.luK , madam petcu . madam scârbu , jiganu , roș și anchetat creatorul sistemului , unul maciu.
2. Aldoilea pas , este angajarea unui AUDIT extern MFA-ului ( experți auditori în domeniul de la CNPP și/sau externi de la o firmă specializată de experți auditori în domeniul financiar și al politicilor salariale și de pensii)
3. Al treilea pas este elaborarea actului normativ raportat la concluziile experților de o structură externeă din MFA de către o echipă de avocați specializați
4. Promovoarea actului normativ spre adoptare.
Vise , taică vise ,... când cei precizați din MFA stau pe sinecuri de 4000 euro
TRĂIASCĂ MIMA PNL-istă !

CEZAR spunea...

HAI DON CIUCA ! INCA MAI POTI !

vasile iosif spunea...

Mai clar nu se poate.
https://www.juridice.ro/696541/despre-salarizarea-politistilor-si-militarilor.html

Mihai spunea...

Pentru unii este greu sa inteleaga art 60 din OG 59 care spune clar ,fara echivoc, ca orice pensie militara de stat se plafoneaza la media soldelor nete .
Ordonanta acționând pentru viitor ,deocamdată.
OMM conf art 11(3) din L80/ 95 spune fara si el fără echivoc ca acordarea lui cl I,II ,III doar sporește "cuantumul pensiei"cu 10,15 ,20 % si nicidecum ca se adaugă / evidențieza distinct ca suma peste pensiea militare de serviciu.
Per total,pensie militara de serviciu +OMM = pensie militara de stat.
@ Huhurez ,art 60 din OG59 face referire la vreo lege in mod expres cumva sau se aplica / general pentru toate legile care pot genera pensii militare de stat,223 ,,263,L80/995 ,etc ,cu condiția să se aplice pentru viitor?
Iata ce spunea pe vremuri L80 art 11 ,din care mai este valabil(3);
Art. 11.
(1) Cadrele militare trecute în rezervă sau direct în retragere au dreptul la pensie militară potrivit legii.
(2) Partea din pensie corespunzătoare soldei de grad se actualizează permanent potrivit soldei de grad a cadrelor în activitate.
(3) Pensionarii militari decorați cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a și I beneficiază de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20% al cuantumului pensiei.

Adică că, pensionarii militari beneficiaza de un spor de ......al cuantumului pensiei ,spor impreuna cu care se formeaza pensia militara de stat totala.
De curiozitate ,cate CA v-au dat dreptate in privinta art 60 din OG 59?
Rețineți, daca pana in 2017 pensiile au fost plafonarea la 102% din brut ,începând din sept 2017 ele sunt plafonarea la net.
Adică se aplică doctrine guvernelor succesive ," nicio pensie mai mare ca media salariilor nete" ,într-un cuvant ,pe viitor, nicio pensie mai mare ca salariul net la trecerea în rezervă.
Rezolvarea este dificilă cat timp pensiile si salariile sunt grevate in mod diferit de taxe/ impozite.
Cat timp va exista diferente de impozitare/ taxare diferita intre pensii (10% peste 2000 lei)si salarii ( 41%)va exista si OG 59.
Aici este partea dificilă de gasit solutii in rezolvarea problemei pensiilor militare.

Huhu Rezea spunea...

Domnii aceia au dezvoltat o întreagă teorie despre salarizarea militarilor, ignorând complet art. 38, cel mai important articol din Legea 153/2017 penttu periooada tranzitorie de la solda de funcție în cuantum compus la solda de funcție reglementată pentru anul 2022 în coeficienții și valoarea de referință din Anexa VI, Cap I.
Ca să facă diferența între valoarea soldei de funcție din anul 2022 și solda de funcție în cuantum compus din anul 2018, nu trebuia să calculeze cât va fi solda de funcție în anul 2022? Ba, DA!

kostas spunea...

Pana ce nu se termina macar programul de inzestrare cu rachete, pana in 2022 inclusiv, nu-si permit sa cheltuie bani cu pensionarii, cel putin pana atunci.Nu vedeti ca ei tin cu dintii ca actualizarile sa se faca tocmai din 2025 incolo, de atunci incolo sa ne dea si noua efectiv niste bani? Asociatiile au mai avut si-or sa mai aiba intruniri cu Ciuca, n-au rezolvat nimic si nici nu o sa rezolve nimic. Asta-i praf in ochi, tragere de timp. Toti stiu situatia noastra, Presedintele, Primul ministru, parlamentarii, numai ca nu ne spun: bai prostilor,de unde sa va dam bani cand este ordin ca banii sa mearga la inzestrare? Mai rabdati, ca puteti, voi aveti onoare si nu spuneti nimic. Multi spun ca isi bat joc de armata, de rezerva armatei, ca ne-au adus la marginea societatii. Noi suntem singurii vinovati fiindca am acceptat acest lucru. Noi nu am tinut la demnitatea si la onoarea noastra si nu am facut nimic, parca suntem niste momai, niste bete de floarea-soarelui, parca nu am fi militari, nu mai avem mandrie, demnitate, nimic, santem cei mai slabi dintre toti pensionarii acestei tari

Viorel spunea...

Domnule vasile vosif, poate acest mic fragment din cele prezentate de Av.dr. Andrei Săvescu și Av. Andrei Crăciunaș îl vede și domnul ministru Ciucă până pe data de 21.09.2020 și toți cei care conduc M.Ap.N., inclusiv cei invitați la discuții. Să nu uite de Proiectul PLx-199/2020 „ Articol unic”. Sper că ne auziți domnilor generali, foști comandanți și acum colegi pensionari.
„Protejarea polițiștilor și militarilor trebuie realizată din interior. Ei nu se așteaptă la protecție din exterior, și-au asumat lupta, se trezesc dimineața conștienți de ce se poate întâmpla în orice zi. Polițiștii și militarii sunt oameni care au jurat. Le fel ca și magistrații și avocații. Tocmai din acest motiv, ei se așteaptă ca dușmanul să fie în exterior, nu în interior. În interior este însă necesar ca legea să fie aplicată egal, corect și precis tuturor polițiștilor și militarilor, mai cu seamă în privința drepturilor lor bănești”.

CEZAR spunea...

Dar TU ca deobicei ..nu vei participa ..!!

E. Cristescu spunea...

Bine scris, Kostas. Si nu te gandi ca dupa 2022 nu vor mai avea ce kkturi sa cumpere de la americani ...

Huhu Rezea spunea...

@avia
Spui niste prostii pe care numai un ins care n-a parcurs in viata lui un curs de educatie civica le poate spune.
Tu confunzi drepturile de pensie militară cu cuantumul plafonat al pensiei militare, cuantum rezultat din baza de calcul.
Desteptule, daca ar fi judecat cu fundul, nu cu capul, cei care ti-au recalculat pensia in 2016, ar fi trebuit sa-ti dea numai 85% drepturi de pensie, nu 102.
Aaaa....atunci sporul OMM nu facea parte din cuantumul pensiei?
Art. 60 in forma adoptata de oug 114 limiteaza cuantumul pensiilor militare stabilite dupa 29 12 2018, nu limiteaza si alte drepturi acordate militarilor prin alte legi, cum ar fi L 80/1995 sau L 8/2006.
Treci la reciclare!

Calinmihaib12 spunea...

D-le AVIA:..am scris cândva că
unul din scopurile modificării art.60, așa cum "arată" acum :e IMPOZITAREA -in viitor a pensiilor militare la fel ca salariile din economie..!adică practic= MĂRIREA diverselor taxări din BRUTUL pensiei stabilite, recalc.,actualiz., indexate..!

gheo spunea...

Sluga, tot sluga ramane pentruca a fost dresat / invatat sa manance din mana stapanului" indiferent ce ii pune acesta in troaca.

Leon spunea...

Mai bine le zice Nea Marin :
http://in-cuiul-catarii.info/2020/09/18/facaturi-17862

Teo spunea...

Preluare de la SPR Diamantul - Exista in sfarsit decizie definitiva pe Hg 1/2017!😁

C.L. spunea...

Pop Iuliu
Daca sporul OMM este inclus in plafonul care limiteaza pensia la salariul net, dupa cum sustineti, atunci care ar fi acel spor in pensie in condiile in care in activitate nu exista spor OMM in salariu?

raul spunea...

Subscriu!Huhu merita sa ne reprezinte!

Leo spunea...

Pe HG1 au fost schimbate în apel sau recurs toate cele aprox 40 de sentințe ale tribunalelor. Au mai rămas în curs de judecare în apel și recurs doar două cauze cu acest obiect. Dosarul Ialomița și Dosarul Claudiu , care vor pica și ele din păcate unul în oct. și altul în nov.

Huhu Rezea spunea...

Lucru dracu cu solda asta de funcție în cuantum compus din ultimii 10 ani!
Una este compoziția soldei/salariului de funcție și alta este cuantumul soldei /salariului de fucție.

HG 1/2017 a regelementat doar cuantumul soldei/salariului de funcție.
Compoziția a rămas tot cea stabilită prin legile din 2010.
Asta a stabilit si ICCJ prin decizia de dezlegare a unor chestiuni de drept.


Leo spunea...

Și parcă prin decizia ÎCCJ s-a a mai relementat salariului funcţiei de bază la nivelul maxim stabilit în cazul polițiștilor MAI care au aceeaşi funcţie/grad/treaptă şi gradaţie şi care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii). Eu așa am înțeles de la Valică, dar fără dezvoltarea temei....

spiritul lui Haret spunea...

Daca nu se merge in masa la usa MApN in ziua cand sunt convocatii sefii de asociatii acestia vor pleca cum au venit.Stati acasa baieti.Ma ciuca lucreaza pentru voi.
Ciuca este fiu de militar?Nu am stiut.Se stie ca militarul de profesie este om de cuvant.El nu a invatat ca o promisiune este datorie curata?Nu i-a impus nimeni sa faca promisiuni.Prin compartament este o rusine.

Teo spunea...

Deci, in sentinta 3796 din 21 decembrie 2018, pronunta in dosar 2242/117/2018, Tribunalul Cluj-Sectia CAF, a stabilit, citez :
“ Prin luarea în calcul de către instituția pârâtă, la stabilirea salariului de funcție a sporurilor și a sumelor compensatorii , (..) instituția pârâtă a încălcat dispozițiile legale în vigoare.
Prin urmare, se impune ca începand cu data de 01.02.2017 , la stabilirea drepturilor salariale ale reclamantului să fie luată în considerare HG 1 / 2017 , potrivit căreia salariul de bază minim brut pe tară garantat în plată este de 1450 lei care nu include sporuri și alte adaosuri.
Astfel, luând în considerare dispozițiile legale mai sus menționate, ținând cont și de prevederile art. 1531 ,1523 din noul Cod civil referitoare la repararea integrală a prejudiciului, instanța va admite în întregime acțiunea formulată și va obliga instituția pârâtă la calcularea și plata drepturilor salariale, inclusiv a sporurilor, pentru perioada 1.02.2017, prin raportarea la salariul minim brut pe țară de 1450 lei, drepturi actualizate la data plății cu indicele de inflație, plus dobânda legală de la data scadenței fiecărui drept salarial lunar și până la data plății .”
In decizia 1011 din 09.09.2020, Curtea de Apel Cluj a respins recursul formulat de IPJ Cluj, retinand, citez:
“Prin luarea în calcul de către instituția pârâtă, la stabilirea salariului de funcție a sporurilor și a sumelor compensatorii, deși prin HG nr. 1/2017 s-a urmărit să se precizeze, pentru toate familiile ocupaționale, modul de stabilire a salariului de baza minim brut pe tara garantat în plată la 1.450 lei luna - sumă fixă stabilită în bani care nu include sporuri si alte adaosuri – s-au încălcat dispozițiile legale în vigoare.
Pentru aceste considerente, în temeiul art. 496 alin. 1 , art. 499 al. 1 pct. 8 C.pr.civ., Curtea va respinge ca nefondat recursul declarat împotriva sentinței civile nr. 3 . 796 din 21.12.2018 pronunțată în dosarul nr. 2242/117/2018 al Tribunalului Cluj , pe care o va menține în întregime.”

Mihai spunea...

Alo ,aeroportul Vâlcea ? Da ! Cu domnul director general Huhurez, vă rog.
Ziserați ;
”Desteptule, daca ar fi judecat cu fundul, nu cu capul, cei care ti-au recalculat pensia in 2016, ar fi trebuit sa-ti dea numai 85% drepturi de pensie, nu 102.
Aaaa....atunci sporul OMM nu facea parte din cuantumul pensiei?”
Alo ,domnu Huhurez .
In primul rand in 2016 nu era in functiune OG 59 art 60 .
La 01.01.2016 inca nu se stia la ”Oficiul de calcul al pensiilor -CSP) ca prin unele parti vor iesi pensii foarte mari iar prin alte parti vor iesi pensii mai mari ca salariile activilor care indeplineau functii similare.
In prima faza pentru temperare au bagat OG 57 art 40 lit a-e ,apoi in faza a doua deoarece tot nu s-a inlaturat fenomenul au bagat OG 59 art 60.
Plafonarea pensiei militate de stat inseamna domnule director general Huhurez, cf art 60, ca nu incasezi nici un leuț in plus peste media soldelor nete indiferent cate legi ar concura la formarea cuantumului final al pensiei.
Sper ca pâna aici ati inteles.
Mai departe faceti o confuzie majora ;
Cât timp art 11.din L80/95 spune clar ca OMM nu face altceva decat mareste printr-un spor de 10,15 ,20% cuantumul pensiei militare ,evident ca atat in 2016 cat si in 2020 acest OMM era si este un element care compune pensia militara de stat ,chiar daca se acorda prin alta lege.
Nu confundati acordarea OMM (în fapt un spor de..... din baza de calcul 85% printr-o lege complementara legii 223 ) cu diverse alte drepturi de pensie acordate prin asa zisele legi speciale ( pensie de handicap ,IOVR, merit cultural ,detinut politic -L118 ,etc -sunt vreo 13 tipri de astfel de pensii) care se evidentiaza separat pe cuponul de pensie si nu fac parte din cuantumul pensiei militare de stat.
Sper ca ati inteles si acest aspect.
O alta clarificare binevenita pentru dvoastra privind complementaritatea art 11 din L 80/95 la L223 ar putea fi evidentiat prin faptul ca atunci cand art 11 functiona cu toate cele 3 aliniate (1),(2) (3) la alin 2 se prevedea o actualizare a soldei de grad functie de cresterea soldei de grad activilor.
După teoria dvoastra pe care o induceti in capul unor nepriceputi care va adora...... ,nici aceasta crestere/actualizare nu ar face parte din cuantumul pensiei militare fiindca ”este data după alta lege” . Sau aici face parte din cuantumul pensiei militare ,fiindcă vă convine ?
Si mai era ceva prin legea 80/95 cu impact direct asupra cuantumului pensiei militare (scutire de impozit -abrogat pentru anumite categorii de pensionari etc,etc ,care când sunt convenabile se includ ,când nu ne convine ,după teoria propagata de dvoastra ,nu se includ in cuantumul final.
Revin cu lamuriri si asupra propunerii pe care o faceti (propunere pe care eu o faceam prin 2016 in cu totul alte conditii de salarizare si fiscalizare a pensiilor si salariilor.
Si va demonstrez prin prisma fiscalizarii pensiilor si salariilor la ora actuala ca propunerea dvoastra nu sta in piciaore fară amendamentele mele .
Vă stau la dispozitie , evident după aterizare. Daca permiteti .... Daca nu ,dau un tur de pistă si mai fac o incercare .....

Mihai spunea...

Propunerea domnului Huhurez ,nu se poate aplica in conditiile create in acest moment de aplicarea Legii salarizarii 153 decat prin egalizarea prin diverse mijloace a fiscalitatii la salarii si pensii.
Spre exemplu pe legea lui Cuza atat pensiile cat si salariile erau grevate de un singur element -impozit 10%.
Cat timp salariile sunt grevate de 39-41% contributii ,taxe ,impozite ,etc si pensiile de 10% peste ce depaseste 2000 lei, propunerea domnului Huhrez este nevandabilă fara amendamente solide care sa elimine aceasta problema majora . Prin aplicarea propunerii dnului Huhurez s-ar crea posibilitatea obtinerii de pensii mult peste netul activilor similari ,lucru care nu va fi acceptat de niciun guvern ,parlament.
Aceeasi propunere o faceam eu prin 2016 dar in cu totul alte conditii de salarizare si fiscalizare pensii si salarii.
Amendamentele mele pentru ca propunerea dnului Huhurez sa fie vandabila.
- scoterea militarilor din L153 sau initierea unui capitol separat in lege privind salarizarea militarilor care sa prevada;
a.eliminarea contributiilor , taxelor,impozitelor ,etc care greveaza salariile brute ale militarilor tinand cont de faptul ca militarii sunt rasplatiti cu ”soldă” si nu cu salarii. Solda sa fie grevata ca si pe vremea lui Cuza doar de un impozit similar cu cel practicat in cazul pensiilor.
Atata timp cat militarii nu sunt contributivi ,au asistenta medicala gratuita ,etc solda lor nu trebuie grevata de 41 % ,contributii ,taxe ,impozite,etc. Suficient un impozit similar cu cel de la pensii.
Doar in felul acesta se poate aplica propunerea domnului Huhurez.
Altfel ,vise si iar vise ..........

Mintile luminate .......si nu orice ”admirator de Huhurez” pe blog pot aduce si alte amendamente favorabile rezolvatii echitatii intre fiscalitatea pe pensii si salarii care sa nu duca la pensii mai mari ca si salariile nete ale activilor.

anonim spunea...

Eu zic ca-i de bine si pentru militari

fragment
"Modificarea pe care am reușit să o facem va ajuta persoanele care, din vina funcționarului public au primit o sumă incorectă a dreptului de pensie stabilit, fie că este vorba de un dosar nou, de recalculare sau de trecere de la o categorie de pensie la alta. Până acum oamenilor acestora li se acorda diferența de bani doar pentru 3 ani. Profund injust! Acum vor primii toți banii înapoi, de la momentul stabilirii noului drept de pensie!"

https://www.facebook.com/violetaalexandruoficial

Huhu Rezea spunea...

Desteptule, compară art. 30, care impune plafonul de 85% pentru stabilire/recalculare/actualizare, cu art. 60 valabil numai după 29 12 2018 pentru stabilirea pensiilor militare și vei vedea că stipulează în acelasi mod plafonarea.
Nu-ți pui întrebarea de ce în 2016 ție ți-a pus în plus sporul OMM și celui care iese la pensie acum nu-i mai adaugă sporul OMM?
Prostiile de mai sus le-am mai întâlnit în intampinarile din instanțe semnate de directorul MAI de la Mediaș.
Chiar așa de rău ai ajuns încât faci propagandă guleraților vinovați de aplicarea după ureche a legii?
Dacă tot de la acel director ai luat si prostia cu complementaritatea L 80/95 la o lege din 2015 nimic nu este de capul vostru.
Solda de grad a intrat în baza de calcul a pensiei militare si de aceea intră si in plafon.
Dacă sporul OMM nu intră în baza de calcul a pensiei militare, cum să intre măi, tăntălăilor, în plafonul de 85% sau în plafonul net?

Leon spunea...

Actualizarea pensiilor la nivelul anului 2021, chiar calculate la nivelul Netului omologului activ, ar duce la cresterea acestora; vezi ce pensii au cei iesiti la pensie in acest an !

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Desteptul care introduce aici ideile guleraților nici atât nu înțelege că prpunerea blogului elimină calculul pensiei militare din netul soldelor care intră în baza de calcul.
Asta inseamnă eliminarea dispozițiilor referitoare la pensiile militare din OUG 59/2017 și 114/2018.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@SD, Pai, Violeta Alexandru se refera la pensiile din sistemul public, nu militare!

anonim spunea...

@CFI
Da dar principiul e acelasi si am zis "eu cred ca-i de bine"....dumitale nu iti convine??? si in acest caz DE CE?? Chiar daca madama e de la ministerul muncii legea va avea aceeasi valabilitate pt toti pensionarii chiar daca avem o lege separata(vai de capu' ei lege).Sau te crezi cumva inca activ in ministerul lui Ciuca??:):)))
Si ca sa intelegi ca vad ca le halesti nemestecate(ca si pe fb pe unde mai si furi cand poti).Toata "chestia aia" cu ministerul muncii se refera la cu totul altceva. PRESCRIPTIE(sub diferitele ei forme//si doar in aceasta privinta aplicabila)... ai "pricipit" acum??

monteoru spunea...

Ce va place sa va dati destepti.Cate case atatea obiceiuri.Nici o pensie nu trebuie sa depasasca veniturile similarului activ.Cand ma refer la venituri in ele includ si sporuri si alte beneficii.Cand omul numai e activ nu trebuie trimis la lada de gunoi cum se procedeza in cazul nostru.Cei azi aflati la butoane nu inteleg ca le vine si lor randul.
Referitor la acest Ciuca.Ma asteptam la el sa aiba mai multa demnitate decat predecedesorii sai.Nu credeam ca voi ajunge sa-l regret pe Oprea in pozitia de ministru al apararii.Era Ciuca va ramane ca era a nesimtirii.Asta trebuie sa afle si el.

Calinmihaib12 spunea...

..și..chiar, de ce pensionarilor pe legea 223 .și..OUG.59/2017 nu li se acordă OMM-ul..la pensia de serviciu stabilită la max. 85 % din baza de calcul.,"oricum".. a fost STABILITĂ EA..;ne-acordarea OMM--ului:..ce BAZĂ legală de..ÎNCĂLCARE A LEGII 80/1995..are "operațiunea..??!, ..S-A ABROGAT legea 80/1995..??

Calinmihaib12 spunea...

D-le AVIA:..Solda de Grad se ACTUALIZEAZĂ: adică se MAJOREAZĂ atunci când se modifică COEFICIENTUL de IERARHIZARE A SOLDEI de GRAD ,ceea ce nu prea s-a întâmplat..cel puțin.. din dec.1999, când a intrat in vigoare lg.138/1999..și până în prezent..!;..de atunci solda de grad are cam același coefi-cient,iar cuantumul variază cu câțiva lei:in "jurul" produsului dintre coeficient și V.R.S.=valoarea de referință sectorială,după cum CPS-eurile "rotunjesc" suma rezultată din acest calcul..!
Art.60 din legea 223/2015 =ORIGINARĂ,PROMULGATĂ, prevedea actualizarea pensiei cu ocazia majorării atât a soldei de grad ,cât și a celei de funcție; de asemenea art.3 din legea 80/1995 se referă expres la "dreptul".. militarului la gradul său..,ceea ce implică..și actualizarea soldei de grad militar...!
..și mai e ceva: autoritățile: EXECUTIVE și LEGISLATIVE..se cam "joacă".. după..cum.. "pohtesc" cu CUVINTELE:
= ACTUALIZARE..
= "TRANSPUNERE"..!!
= INDEXARE..
..în domeniul acesta al ACTUALIZĂRII .salariilor și pensiilor militare,..ca și cum aceste cuvinte = ar fi SINONIME, ..ceea ce NU E CAZUL,"prostind" o lume întreagă cu semnificația ..lor,cultivând CONFUZIA..!=în diferite legi cu aceeași problematică..!

Ein Stein spunea...

@avia
Esti in deruta totala, taxa reprezinta totalul contributiilor si impozitelor, ori spui ca militarii platesc taxa ori spui ca platesc contributii si impozit. Ce altceva mai platesc militarii din activitate de ai trecut ",etc."? De ce ar plati un pensionar CASS, ca sa se petreaca ce invoci tu acolo? Militarii nu sunt "rasplatiti" cu solda ci "primesc" solda. Singura contributie pe care o platesc cei in activitate in plus fata de pensionari este CAS, pensionarii platesc si ei impozit iar CASS nu-si are noima. Sper sa fie si pensionarii obligati sa plateasca CAS, sa te inveti dracu minte.
OMM
Legea 80 este lege organica nu complementara, nu speciala, ORGANICA. Pricepi? Cand vorbesti de cuantum intai incearca sa intelegi ce este, reprezinta cantitatea reala a unui ceva ce poate fi masurat, cuantificat, adica o trecere din abstract in real. Si pensia are un cuantum ca altfel nu ai stii cat ai pe card. Este evident ca OMM creste cuantumul pensiei nu pensia in sine, ca aia e batuta in cuie de L223, si o face conform unei legi ORGANICE.

Leon spunea...

@SD, are dreptate Cornel !
Legea nr.188/21.08.2020, modifica NUMAI art.105 din Legea pensiilor civile,(263/2010):
"6. La articolul 105, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
Articolul 105
(1) Prin derogare de la prevederile Codului civil referitoare la termenul de prescripție, drepturile de pensii stabilite/recalculate în condițiile prezentei legi se plătesc de la data acordării înscrisă în decizia emisă de casa teritorială de pensii, cu excepția pensiei anticipate și a pensiei anticipate parțiale, care se plătesc de la data încetării calității de asigurat."
Pentru pensiile militare ar trebui completat art.65, al
(2) din Lg.223/2015, cu textul de mai sus..!

Leon spunea...

Pensionarii la fel ca si militarii activi platesc acelasi IMPOZIT de 10%(dupa unele deduceri..).
Diferenta este data de CASS de 10%, pe care Dragnea a eliminat-o pentru toti pensionarii; dar stai linistit cat de curand Orban&Câțu o introduc iar..!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Serban de bartolomeu, zis akord, este cu mintea numai pe politică, să nu zică cineva ceva de bine de social democrat. Nimic nu se prinde de artilerist din discuțiile despre pensiile militare. Este pe blog un topic special pe acel subiect cu sublinierea că derogarea de la codul civil, de la termenul de prescripție de 3 ani, nu privește și pensiile militare.
Intr-adevăr, modificarea nu este valabilă decât pentru L 263/2010, dar numai pânâ la anu.. pe vremea asta, când va intra în vigoare noua lege a pensiilor din sistemul public. Le-a fost lene să introducă modificarea și in L 127/2019

Mihai spunea...

@ Leon
Mai da ce "ancorati" in realitate sunteti voi astia a lui Olguta.
Poate ne spuneti si in ce scop platesc activi 25% din brut contributii la bugetul de stat.Si la ce ii ajută?
Impozitul la activi dmnule Leon este altul se pare.
Per total activul plateste cam 30% mai mult ca si pensionarul, contributii ,impozit ,......
Cam asta este diferenta.
Drept pentru care nu poti sa spui ca actualizarea pensiilor se poate face chiar atat de simplu pe asa diferente de fiscalizare intre pensii si salarii.
Plus ca unii mai vor OMM peste netul activului si calculul pensiei din brutul activului similar pe actuala formula ,nicidecum cu limitare la netul activului similar.
Adică dece nu ar munci activul similar pe bani mai puțini decât pensionarul iesit la pensie de pe aceeasi încadrare dupa edictele unor "eminenti " formatori de opinie.
Cu@ einstein nu-mi bat capul .El citeste si nu pricepe nimic.

Huhu Rezea spunea...

@avia
Să-ți intre bine în cap, ție și guleraților, plafoanele pensiilor militare , fie că e vorba de plafonul de 85%, fie că e vorba de cel net, introdus prin OUG nr. 59/2017, sunt calculate doar din elementele salariale care intră în baza de calcul a pensiilor militare. Sporul OMM nu este element salarial al bazei de calcul.

reddog spunea...

Domnul Avia are dreptate iar Huhurezul este ca de obicei pe aratura.

Leon spunea...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://legislatiamuncii.manager.ro/a/20599/algoritmul-de-calcul-deducere-personala-2016.html&ved=2ahUKEwjN8q3Q1vTrAhVqAxAIHdrRCikQFjABegQIAhAB&usg=AOvVaw0xhaLxlLj-i0PGvKNy1tl3&cshid=1600499935798

Huhu Rezea spunea...

S-a trezit vorbind si câinele roșu, paznicul de pușcâriași.

reddog spunea...

Huhu Rezea

Exact!
Paznic de banditi gen Dragnea.
Sau Livache Rahoveanul cum i se mai spune incompetentului care si-a taiat laba-n flex. :)

kostas spunea...

Dl. Huhu, poti sa-mi dai raspuns? cum se procedeaza in momentul de fata? Un activ are o solda X. Iese la pensie si la pensie are o baza de calcul Y, unde nu i s-a adaugat un spor de, sa zicem, 15%, pentru care el a platit impozit cand era activ. (datorita OUG 57) deci baza de calcul a pensiei lui este Y = X - 15%. Pensia neta de referinta i se calculeaza din X, sau din Y? Cu alte cuvinte, pensia lui neta cuvenita nu trebuie sa fie mai mare decat netul corespunzator brutului X, sau brutului Y?

Viorel spunea...

Greșiți domnule monteoru (sunteți în eroare), sunt de acord că „ Nici o pensie nu trebuie sa depasasca veniturile similarului activ” dar, când afirmați acest lucru vă referiți la grad, funcție, vechime, sporuri, etc., identice sau și la Arma și Specialitatea militară pentru că un Sof. de infanterie nu va avea nicidată un salariu și pensie identică cu un Sof. de Muz. Mil. pentru că aceștia sunt scutiți de impozit în urma unui proiect de lege propus de cine credeți ? („Proiectul a fost inițiat de un deputat PSD, fost PMP, Valeriu Steriu, membru al Comisiei de agricultură și al celei juridice și de imunități”), deci un agricultor care nu are nimic în comun cu Uniunile de Creatori (probabil are copii sau rude), dar acest lucru vă rog să il spuneți și domnului Col (Rz.) dr. Mircea DOGARU și tuturor celor care beneficiază de indemnizație lunară în procent de 50% (deci tot un fel de pensie) din pensia militară de serviciu conform Legii nr. 8/2006. Deci, ca și cadre active, dumnealor își exercitau atribuțiunile de serviciu conform fișei postului, deci nu făceau nimic în plus. Aceste indemnizații unii le primesc doar pentru că se mai duceau câte o dată pe lună pe la ușa filialei locale la una mica, nu pentru creație, pentru că (,) dacă nu ar exista mafioți în toate sistemele statului roman, în Dosarul trimis la C.P.S. a M.Ap.N. adeverința emisă de U.C. trebuia să conțină și denumirea creației / creațiilor realizate (vă spun din date reale din orașul meu). Unii nu au creat nimic și primesc bani de pomană. Primesc acești bani de la C.P.S. a M.Ap.N. De ce ? Și acum urmează eroarea dumneavoastră (dau exemplu doar). Domnul Col (Rz.) dr. Mircea DOGARU pensionar cu o pensie de 5.000 lei + 2.500 (50% indemnizație) = 7.500 lei. Ce venit are Domnul Col dr. Ștefan DOGARU junior ca activ ? 5.000 lei. Nu știu dacă scutirea de impozit se aplică și Sof. Muz.Mil. activi din M.Ap.N., dacă nu atuncii pensionarul are și mai mare pensia față de cel activ. Mai bate activul cu pasivul domnule monteoru ?

Huhu Rezea spunea...

Ai o decizie de calcul potrivit OUG 59/2017 aici

https://www.huhurez.com/2019/01/noile-pensii-militare-sunt-impozitate.html

Leon spunea...

In sedinta din 22 septembrie CCR va discuta si Dosarul:
29. Dosar nr.2127D/2018 - Excepţia de neconst. a disp. art.60 din Legea
nr.223/2015 privind pensiile militare de stat.

Ein Stein spunea...

@avia
Da de ce sa-ti bati capul cu mine sa inveti si tu ceva, ramai asa. Scrii numai minciuni si exagerari, nu stiu daca o faci din convingere sau esti naimit. Tu nu pricepi ca in randul celor pensionati recent si viitorii pensionari greu gasesti o pensie sub cinci cifre? Ce zici e suficient sa le ostoiasca rusinea umilintei la care sunt supusi bietii activi de catre verosii pensionari? Tu nu pricepi ca ei se lupta din rasputeri sa fie "umiliti" in continuare, cat tine ulciorul? Nu le mai face tu dreptate si pisa ochii de mila lor ca te faci de ras. Eu am tot pus o intrebare, care face lumina in tot balamucul asta, si nimeni nu vrea sa raspunada, poate reusesti tu. Cum se face ca un activ cu o solda de functie, bruta, de 1 500 lei ajunge sa primeasca o pensie de peste 15 000 lei? Oare vrea umilitul asta sa se schimbe situatia? Raspunde tu si poate iti explici si care e treaba cu umilinta. Raspunde la intrebare si iti arat minciunile si exagerarile, punctual, pe care le tot vanturi pe aici.

Huhu Rezea spunea...

Am mai spus și repet:
noul articol 60 poate să fie constituțional si este o pierdere de timp să ridici excepții de neconstituționalitate în acest sens.
Eliminarea vechiului art 60 ...și odată cu el eliminarea actualizării pensiilor militare, operațiune care menținea un echilibru între pensiile pentru aceeași funcție și același grad, indiferent de momentul pensionării, poate să fie neconstituționalâ.

Calinmihaib12 spunea...

..revenind,OUG.59/2017=NEAPROBAT de PARLAMENT de atâția ani.., PRACTIC:ILEGAL="a scos din funcție" un articol: 11//lg.80/1995: privind OMM-ul calculat din CUANTUMUL PENSIEI (de SERVICIU ), militarilor pensionați după 2017..!

valica spunea...

Tatal sau a fost subofiter , sofer pe auto Gn. Ilie Marin atat la Craiova cat si la Bucuresti. Pe surse , se vorbeste ca fiul nu isi baga in seama tatal , deoarece de la nivelul sau de viitor Maresal , gradul de subofiter cu pensie nesimtita nu e compatibila.

Leo spunea...

Eu îmi amintesc că nea Gică era de plut. infanterie prin anii 80

Calinmihaib12 spunea...

D-le Einstein:.. o varianta de răspuns la "intrebarea"..ne-răspunsă..până acum ar putea fi că aceea persoană "ia"..venituri în mai multe " sisteme".. de pensii,iar acele venituri mai mici:se cumulează:.cumva (prin tot felul de CODICILE SECRETE ..la legislația "stufoasă"în domeniu) ..într-un sistem contributiv: cu venituri mai mari(..de la dublul salariului mediu brut..în sus..!), astfel realizând punctaje mari și apoi..o PENSIE ..cu cinci cifre..!?

Calinmihaib12 spunea...

..DOMNILOR: ..VEDETI in timp real: acum : la "REALITATEA TV." ..dezbaterea despre OUG.59/2017..?

Leon spunea...

Leo, am lucrat cativa ani cu plt(Auto) Gh.Ciuca in aceeasi incapere, in cadrul Serv.Tehnic la R 31 Mc., un subofiter de toata isprava, cu mult bun simt si un om foarte corect; cand am plecat in '77, l-am lasat tot acolo !
Sunt convins ca prin mutarea la Comandamentul Diviziei, ulterior Armatei, din Craiova, si-a indrumat si ajutat baiatul si la LM din Craiova si la Scoala de Ofiteri Sibiu, si repartizarea la unitatile militare din Craiova ..!

Mihai spunea...

Deoarece văd ca făcui ceva valuri prin cuibul unor parca ”nou nascuti in ale salarizarii si legatura cu cuponul de pensie„ si dati la scoala cu intarziere, imi rezervai timp ,desi obosit dupa o zi de muncă ,sa lamuresc cateva chestiuni de principii.
Zice cineva , că_cum se transforma o soldă de f de 1500 intr-un brut de 15.000 . Foarte simplu in ziua de azi. Trebuie sa fii doar omul nepotrivit la locul potrivit . Se admite inclusiv functionar de birou ..............
Pe vremuri prin anii 81-86 ca locotenent incasam intre 4-6 000 lei/luna la o solda de functie care o fi fost atunci pe rol pt gradele de mr-lt col, printr-o munca de 12 ore/6 zile pe saptamana pe zi pentru a da viitori piloti de nadejde acestei tari. Intram in cazarma scoală la ora 7.00 si ieseam la 19.00.
Seful de stat major (nenavigant) incasa in jur de 4000 lei/lunar. Punct.
Un col ,instructor in toate conditiile meteo incasa intre 9 si 11000 lei/lună.
Prin anii 95 ,prins in niste misiuni speciale am realizat cateva luni la rand si 10 p pensie/luna.
Colegul @ tehnocrat cu ani grei in AC poate confirma ca se poate.
La ei pe timp de vara nu cred ca era pilot detasat in ec nat sa incaseze sub 8000 lei /luna.
Sa-i fie tarana usoara ,ultimul pilot de la C.Turzii cazut la datorie acum cativa ani cu MIg 21 a avut ca ultima solda pe statul de plata suma de 24 780 lei.Nu intru in detalii .....
Ce se intapla azi cand sarabanda sporurilor zburda printre toti manipulatorii de maculatura mutata dintr-un fiset in altul poate duce si la astfel de sume .Ei sunt la putere ,ei dicteaza totul. Aici este partea grava.
Sunt si persoane care castiga aceste sume in mod onest, asigurandu-si riscuri majore după indelungată instruire teoretica si practica.
Deci se poate.
Nu vreau sa dezvolt subietul ,bat doar saua ca sa priceapă unii ca nu se pricep la salarizare ..............
Si fiindca se vrea egalitate in cuantumuri la grade ,functii ,vechime ,etc (evident nu mai conteaza riscurile asumate) sa vedem ce rezulta azi pentru un brut ,pomenit pe aici de cineva,de 15000 pentru un activ si ce ar rezulta ca si cuantum pentru acelasi activ daca maine ar iesi la pensie ,sau pentru un pensionar care dupa propunerea dnului Huhurez (fara amendamentele mele ) ar fi actualizat avand ca referinta un brut salarial de 15000 lei .
Sa calculam;
Angajat activ;
Salariu brut 15000 lei
CAS-25% = 3750 lei
CASS -10% = 1500 lei
deduceri =0%
Impozit = 10% =975 lei
SALARIU NET + 8775 lei
Contributie angajator =338 lei
Salariu complet = 15 338 lei
Total taxe ;
Angajat 6225 lei
Angajator 338 lei
Total 6563 lei
Ca atare pentru un salariu de 8775 lei net angajatorul plateste 15.338 lei din care ;
57,21 angajatului
42,79 la stat

Deci salariu net = 8775 lei in anul 2020

Sa actualizam un pensionar la nivelul activului similar cu un brut baza de calcul de 15.000 lei

sa vedem ce rezulta;
15000 x85% =12.750 lei
Aplicam teorema domnului Huhurez pentru OMM cl I -spor 20% la cuantumul 85% x baza de calcul
12.750 +20% =15.300 lei
Impozit -10% din 13.300 lei =1330 lei

Pensie netă =15 330 lei -1330 lei = 14000 lei

14000 lei > 8775 lei
va las dvoastra placerea sa calculati ce se intampla si daca se porneste de la 65% si nu de la 85%.
Poate ,imi spuneti si mie rezultatul. Sau ma corectati in calcule ,obosit fiind poate am gresit.

Domnule ein stein si domnule Huhurez ,Leon & co credeti ca in astfel de conditii de fiscalizare pensii-salarii se poate face actualizarea la nivelul venitul brut prevazut in L153 pentru similarul activ ?
Va spun eu nici intr-un caz .

Chiar credeti ca am adaugat degeaba acele amendamente prin care pensiile si salariile sa fie grevate de o singura sarcina fiscala ,respectiv impozit 10% ,ca si pe vremea lui Cuza.
Si atunci cuantumul pensiei nu ar mai depasi netul activului similar.
La asta ar fi trebuit sa faceti referire in comentariile la adresa mea si nicidecum sa sariti la mine cu ”bombardeua” transformata în porumbelul alb pesedist.
Urmează;

Mihai spunea...

PS ,continuare

Mai intre inca odata;
-dece trebuie militarul in slujba tarii sa plateasca contributie la bugetul de stat 25% din venitul brut? la ce il ajuta in calculul pensiei sau viata de apoi ? Militarul are o solda pentru serviciile aduse tarii sale din care nu trebuie sa ramburseze bani la bugetul de stat....Asa ar fi normalul .......undeva unde militarul este respectat de stat.
- militarul CASS cand legea speciala 80/95 spune ca are asigurata asistenta medicala ,medicatia ,spitalizarea gratuit ?
Ce primeaza in acest caz legea speciale sau legea generală?
Dece nu deschideti un proces pe aceste teme ?

La aceste aspecte ar fi trebuit sa faca referire comentariile dvoastra si nu la aruncat cu noroi intr-un comentator care a trezit la viata o idee si o solutie de realizare/infaptuire echitabila actuaalizarii pensiilor cf art 60 din L223.
Cat timp sunt aceste diferenta intre fiscalizare la pensii si salarii OG 59 art 60 va sta neclintită in picioare
Treziti-vă ..........
Noapte buna ...........!

Ein Stein spunea...

Exact ce spuneam, spui numai lucruri fara noima. Tu nu pricepi ca nu intereseaza nici pe cititorii blogului nici pe lege ce solde ai avut tu in tinerete? Tu nu ai aflat nici acum cum se calculeaza pensia, ca exista o diferenta fundamentala intre calculul pensiei publice si aia militara? Vrei sa aibe importanta soldele tale mari din tinerete treci pe legea publica. Dupa logica ta pana si copiii care primesc acea alocatie sunt niste ticalosi si umilitori de apevisti ca nici ei nu platesc CAS si CASS. Tu nu pricepi ca una-i una si alta-i alta? Cel in activitate, spre exemplu, are obligatia sa vina la munca in fiecare zi sau sa se barbiereasca, tu nu. Am mai intrebat de ce ar trebui un pensionar sa plateasca CAS, mai iese inca o data la pensie? Daca da, cum i se calculeaza punctajul pentru a doua pensie rezultata din CAS-ul retinut? Toata nedumerirea ta, una nefireasca de altfel, are raspunsul in intrebarea la care refuzi cu incapatanare sa raspunzi. Reiterez. Cum se face ca un militar cu o solda de functie de 1 500 lei ajunge sa primeasca o pensie de 15 000 lei? Explica cu adunari si scaderi cum ai facut la celelalte calcule, complet inutile si fara noima, nu vrajeala cu omul potrivit la locul potrivit. Daca ai sa raspunzi ai sa pricepi ca bietul activ isi doreste din toata fiinta lui sa fie umilit, vesnic, de catre pensionarul veros si pentru asta face tot posibilul sa nu se schimbe situatia. L223 este o lege ticaloasa, facuta si modificata permanent de smecheri pentru smecheri, care trebuie desfiintata de urgenta. Dar daca se desfiinteaza ramai tu fara obiectul muncii.
Open mind!

Ein Stein spunea...

Si ce vina are pensionarul ca legea prevede ca activul sa plateasca contributii? De ce dupa mintea ta doar articolul din L80 care se refera la CASS e ok iar ala care vorbeste de OMM e rau?
Lasa vrajeala.

Mihai spunea...

Mai ein stein ,decat sa citesti si sa nu pricepi nimic mai bine taci dreak ca vorbesti niste prostii mai mari ca si Casa Poporului.

Ein Stein spunea...

Sa tac dracu din gura, de fapt din degete, sa poti umple tu in liniste blogul cu prostii. Prietene nu netul, taxele sau compozitia taxelor sunt problema ci BRUTUL pensiilor/soldelor. Casele sectoriale platesc din buget BRUTUL pensiilor, ce ajunge la tine pe card e alta poveste. Pricepi? BRUTUL. Cu cat sunt mai multe pensii cu brutul mare cu atat ramane mai putin spatiu in buget, si sanse evident, de a indrepta inechitatile aparute. Banii sunt tot aia. Raspunsul si solutia la problema se afla in intrebarea mea la care nimeni nu poate/vrea sa raspunda. Nu ne mai imbrobodi tu cu calcule sofisticate cu adunari si scaderi ca nu au nicio relevanta. Ca nu intelegi tu, nu mai e problema mea. Ia fa un exercitiu de imaginatie, cu ce se schimba situatia pentru buget daca nu ar exista taxe sau daca taxele ar fi in procent de 99% din brut. Exact. Cu nimic. Pai vezi ca incepe sa te duca mintea.

Iulian Mareș spunea...

Excelent articolul si aproape perfect argumentat de acesti 2 avocati, in fapt 2 oameni ex sistem!

Huhu,

in plus:
In baza acordurilor de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord, din 15 aprilie 2008, Guvernul s-a obligat să asigure militarilor următoarele plafoane medii de soldă şi pensie brută, calculată lunar în euro.
Le stii? Le ai? Posteaza-le!

Iulian Mareș spunea...

Stein,
in primul rand dl. avia/Nicolae ar trebui sa ne xplice ceva:
-se pot modifica prevederile unei legi organice (L-80) prin acte normative de rang inferior? Eu zic ca de aici pleaca sofismul lui, ca sa fiu eufemistic!

Iulian Mareș spunea...

Nu sunt sigur 100%, insa am citit ca acum vreo 10 ani magistrati si-au facut dreptate prin propria lor justitie (poti fi parte intr-un proces pe care tu ti-l judeci) eliminand obligatia contributiei pentru CASS, intrucat in legea lor de organizare si functionare era trecut "ca are asigurata asistenta medicala ,medicatia ,spitalizarea gratuit", cum subliniaza si avia!
*In plus, in lege spune ca de aceasta prevedere beneficiaza si familia militarului! O mai fi valabil?

Iulian Mareș spunea...

avia!
Ești în urmă... beuturile pt funcții Col/cdor cu IC sar și de 20000.

Leon spunea...

Asa s-a si intamplat !
Dosarul de mai sus a fost Respins de CCR..!