Un produs Blogger.

miercuri, septembrie 30, 2020

CCR decide dacă partea necontributivă a pensiilor va fi taxată.

51 comments


 

Dacă legea s-ar referi doar la taxarea pensiilor militare de seviciu, bazat pe anterioarele decizii ale CCR, în care s-a hotărât  că statul poate să facă ce vrea cu partea necontributivă a pensiilor de serviciu,  aș paria că ar fi respinse obiecțiile de neconstituționalitate. Sunt zeci de decizii ale CCR  care au respins obiectiile de neconstituționalitate privind plafonarea pensiilor militare prin OUG nr. 57/2015 și OUG nr. 59/2017 sub motivul că partea necontributivă a pensiilor de serviciu nu reprezintă un drept câștigat  și, drept urmare, este acordată doar în limita posibilităților bugetare.
Cum legea reglementează și taxarea pensiilor de serviciu ale magistraților, sunt mai mult ca sigur că magistrații CCR vor admite unul din motivele extrinseci de neconstituționalitate, astfel încât legea să fie declarată neconstituțională în ansamblul său.
Pe bune, ar trebui să decidă doar că taxa de 85% este prea împovărătoare.
NOTA
Partea necontributivă este componenta pensiei de serviciu care nu este calculată în puncte de pensie, potrivit legii pensiilor din sistemul public.

UPDATE!
Din comunicatul CCR

– Obiecțiile de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiecții formulate de Avocatul Poporului și, respectiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție,


Curtea Constituțională a amânat deschiderea deliberărilor pentru data de 4 noiembrie 2020.

Amânarea cauzelor a fost dispusă întrucât instanța constituțională așteaptă transmiterea punctelor de vedere ale președinților celor două Camere ale Parlamentului, solicitate în temeiul art.16 alin.(2) și art.17 din Legea nr.47/1992, precum și a informațiilor solicitate mai multor autorități publice în temeiul art.77 din Legea nr.47/1992.


51 de comentarii:

Leon spunea...

Mass-media prezenta la dezbateri va informa rapid Decizia CCR..!

George spunea...

Și totuși militarii au contribuit la fondul de pensii. Este adevărat ca banii s-au dus în bugetul MApN!
Nu știu sigur unde s-au dus banii pentru pensia suplimentară!

gheo spunea...

Decizia CCR pe acest punct se apropie si de "camasa lor", sa vedem daca CCR-istii vor decide corect adica, vor constata totusi enormitatea dintre pensiile lor si a restului .... Nimeni nu contesta si nu va contesta un venit care sa nu-i expuna "mitei" dar "enormitatea ... DA". Traim totusi intro Romanie in care circa 50 % din popùlatie traieste la limita sau sub limita saraciei, daca sunt orbi, exista si o varianta in care intro buna zi, saracimea sa "intrebe furioasa DE CE ...". In tot si in toate trebuie sa existe un echilibru si niste limite, daca inteligente lor de care nimeni nu se indoieste le va constata probabil ca va fi bine, restul, un om poate fi cumparat cu "un salariu sau o pensie mult peste limite", daca nu se trezeste la timp, intro buna zi poate veni si un revers al medaliei. Nu trebuie niciodata sa ignoreze sau uite celebra replica a lui Voda Lapusneanu catre vornicul Motoc ... "prosti dar multi ...". Masele sunt greu de urnit insa dupa ... sunt greu de oprit si nici calculat urmarile iar aceasta nu trebuie provocata. Evreii aveau sau ... au un celebru exemplu, "cand bagi mana, intreapta degetul mare pentru a nu scapa mana pana la cot".

Huhu Rezea spunea...

Pensiile militare sunt necontributive în întregime după modul de calcul, în sensul că nu sunt calculate în funcție de veniturile din întreaga carieră. Contributivitatea la CAS este o convenție . Nici civilii nu au plătit CAS până în aprilie 2001, dar au pensii contributive în întregime și nu fac obiectul taxării.Am mai spus de atâtea ori că Fondul pentru pensia suplimentară nu mai există din anul 1998, când a fost naâionalizat de ministrul Remeș al guvernului CDR, Radu Vasile



Huhu Rezea spunea...

Nu mai insistați pe prosti. Pensiile militare au fost incluse în categoria pensiilor taxabile pentru că sunt necontributive, nu pentru că ar fi speciale.
Pensiile din sistemul public, fiind în întregime contributive, nu sunt taxabile, indiferent cât sunt de mari.

Cezar spunea...

CALIN
BA SÎNT.....



vasile iosif spunea...

Pai sa trecem la sistemul public atunci.
Si asa 68% dintre pensionarii militari au ramas pe L263 cu cuantumul mai avantajos iar actualizarea cu activii devine o fata morgana.
Ce ziceti?

reddog spunea...

Se vede treaba ca cerbii se cam plictisesc.
Camd am zis de autostrazile si diviziile alea... :)

gheo spunea...

Domnule H, controversele privind "in ce categorie se afla pensiile militare" a fost rastalmacita de prea multi, inclusiv dl. Dogaru care le-a numit incorect "asistenta sociala" desi aceea se afla in categoria celor care ... "nu au prea muncit aproape deloc", acestia primind din partea partidelor politice (statului zic ei) contra VOT, o suma care sa le asigure un trai ... . Vremea si vremurie / politele politice si aroganta unor politicienii care au ajuns sa se creada intro mare masura "Dumnezeii Romaniaie" ignora incepand de la infiintarea lor de Cuza si chiar pana la acceptarea lor de fostul regim comunist, propaganda si manipularea politica fara limite a dus la aceste situatie in care se afla pensiile mnilitare. Iesire ....... !!!!!!!. Chiar daca unii il acuza pe Ciuca sau matrozii de la CPS, "ei" sunt de fapt pionii politicienilor, pentru a-si pastra scaunele "vand si cumpara tot ca si politicienii". Iesirea se afla la mana politicienilor iar cum nu exista la aceasta ora nici un pericol care sa impuna sprijinul armatei, armata va ramane "gaina despanata a Romaniei ....." probabil pana la calendele grecesti. Sa ne rugam sa vina "calendele grecesti" c-am complicat si imprevizibil adica, tot la mana politicienilor iar ei au alte interese care, nici cu interesele poporului nu corespund decat intrun procent extrem de subtire.

gheo spunea...

CCR a decis ..., a amanat pentru 4 noiembrie asupra impozitarii pensiilor speciale.

Huhu Rezea spunea...

Atenție la exprimare!
Cuantumul pensiei militarilor de la data de 31 12 2015 a devenit pensie militară în anul 2016 potrivit, art. 109, 110 din L 223/2015, urmând a fi recalculat potrivit acelorași articole.
După recalculare, 68% au rămas cu pensia militară în cuantumul de la 31 12 2015, indexat cu 5%. Restul pensiilor au fost mai mari, indexate cu 5% pănă la 30 06 2017.
Cele 68% au fost indexate doar potrivit art. 59 din L 223/2015. Nu au primit toate majorările punctului de pensie din sistemul public.
Dacă rămâneam pe sistemul public, aveam acum drepturi câștigate mai mari decât cele prezente și nu intram nici în categoria pensiilor taxabile.

Teo spunea...

BINE SĂ NU UITĂM NICIODATĂ !!!
DECRET nr. 141 din 28 februarie 1967 (*republicat*)privind pensiile militare de stat şi pensia suplimentară*)
EMITENT • CONSILIUL DE STAT
Publicat în BULETINUL OFICIAL nr. 117 din 26 octombrie 1972
Titlul II PENSIA SUPLIMENTARĂ
Capitolul XII
Articolul 58 Cu începere de la 1 ianuarie 1967 se instituie, în afară pensiei militare de stat, pensia suplimentară, care se bazează pe principiul mutualitatii între militari.
Articolul 59 (1) Fondurile necesare pentru plata pensiei suplimentare se formează din contribuţia tuturor militarilor din cadrele permanente. Aceasta contribuţie este de 2 la suta din solda lunară şi se varsă, prin unităţi, într-un cont special la Banca Naţionala a Republicii Socialiste România.
(2) Banca Naţionala a Republicii Socialiste România va plati la sumele depuse o dobinda anuală de 1,5 la suta, cu care se întregeşte fondul pentru pensia suplimentară.
Articolul 60 (1) Au drept la pensie suplimentară pensionării care au contribuit, în timpul activităţii salariate, la fondul pentru pensia suplimentară.
(2) De asemenea, au drept la pensie suplimentară şi pensionării urmaşi, dacă sustinatorul decedat a contribuit la fondul de pensii.
Articolul 61 (1) Cuantumul pensiei suplimentare pentru cei care au contribuit cel puţin 20 ani la fondul acestei pensii este de 16 la suta din solda care a stat la baza calculului pensiei militare de stat.

Teo spunea...

Pentru a avea o pensie calculată conform Legii nr. 263/2010 trebuia să treceți în rezervă după data de 01.01.2011. Dacă ați trecut în rezervă până la data de 01.01.2011. aveți o pensie recalculată conform OUG nr. 1/2010. cu un stagiu de cotizare de 25 ani, ca pentru militari. Cine a trecut în rezervă conform LEGII UNICE A PENSIILOR nr. 263/2010. nu a beneficiat de nici un drept ca militar, decât scăderea vârstei standard în funcție de grupa de muncă, pentru simplul motiv că în acel moment nu mai existau pensii militare de stat! Nu ni s-au acordat grupele de muncă, iar punctul de pensie a fost calculat la salariul minim pe economie. Nici drept de port al uniformei nu am avut pentru că cei de la cadre au spus că nu mai aveam statut de militari în rezervă.

Huhu Rezea spunea...

@Teo
Dacă d-ta și cei de la SCMD nu ați auzit de naționalizarea Fondului pentru pensia suplimentară vă invit să citiți aici
https://www.huhurez.com/2016/02/cum-nationalizat-guvernul-cdr-fondul.html

Huhu Rezea spunea...

@Teo
Dacă mai sunt mulți pe la SCMD care citesc legile ca d-ta, este clar de ce se iau acolo decizii anapoda.
Cei recalculați pe L 119/2010 au primit din oficiu sporul pentru condițiile de muncă, chiar și cei care nu nu stiuseră să-l ceară pe L 164/2001, până la 31 12 2010, în termenul legal de prescripție.

Leon spunea...

"Obiecțiile de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiecție formulată de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea Constituțională a decis amânarea dezbaterilor pentru data de 30 septembrie 2020."
Am prezentat mai sus Comunicatul CCR din 14 iulie 2020, si constatam ca pana astazi, 30 septembrie, Autoritatle statului responsabile, NU au trimis punctele de vedere asupra acestui proiect de lege..!
Se cam trage mata de coada si este posibil sa fie intarziata si finalizarea PL x nr.199/2020...!

BONIFATIE spunea...

„Pe bune, ar trebui să decidă doar că taxa de 85% este prea împovărătoare.”
Bună concluzia, dle HUHU!
Cei de la CCR și-au însușit deja concluzia și nu știu de ce-i „imploră” pe doi prezidenți de antecamere să-și dea cu părerea până aproape de MRSO.
Adică (tastez râzând) este împovărătoare taxa de 85% pentru o pensie mai mare de 9.000 lei.
PE BUNE!?
Cred de 99% dintre cei care-și tocesc unghiile pe aici sunt de acord să li se aplice o taxă de 100% peste brutul de 9.000 lei (PE CARE NU-L VOR AVEA ÎN VECI și la care visează de vreo 10 ani).
Chiar dacă unii, „pe bune” mai puțini, își merită „sinecurile” post-active să nu-i plângem prea mult pe cei cu buzunarele crăpate de bancnote.

BONIFATIE spunea...

Pentru calmarea spiritelor... un off topic.
Care este cea mai bună definiție a COVIDULUI: „Covidul este o gripă cu un marketing foarte bun”.

BONIFATIE spunea...

N-ați înțeles gluma amară?! Politrucii ne confundă cu „asistații social”.

ifrim spunea...

De când este pe tapet această lege cu suprataxarea n-au avut timp să ceară și să primească respectivele puncte de vedere?Mari pișichieri judecătorii ăștia!La tupeul lor vor stabili că legea este constituțională exceptând magistrații.Când scot procurorii din tagma magistraților?

anonim spunea...

CCR va decide.....va amana pentru dupa 6 decembrie asupra impozitarii pensiilor speciale.(daca nu cumva au ajuns la ultima amanare posibila legala)

raul spunea...

@Teo
Ati vazut mai fratilor ,text de lege clar ,cursiv ,sa-l inteleaga toata lumea!Fata de porcariile astea de legi de acum ,imbarligatoare ,cu sapte intelesuri ,sa ne dovedeasca pare-se ca suntem fraieri!Parca e trecut pe undeva ,ca legea trebuie sa fie clara si concisa ,dupa cum e trecut si principiul ca necenoasterea legii nu te absolva de vina!Pai daca tu ,nenorocit de legiuitor dai legi cretine si alambicate cum dracu sa le inteleaga lumea???Trebuie sa stea fiecare cu avocatul dupa el???Societate de rahat!

Calinmihaib12 spunea...

..Pensia mea fost stabilită pe legea 164/2001,cu vechimea în serviciu,cu grupele de muncă = cond.deosebite = 25 % (ORDINUL M.116/2002), vreo 18 ani, transformați în % de vechime: 1 an=0,1×18 ani=1,8 puncte=1,8 % =care s-au lipit la cele 60 % pt.30 de ani vechime= 61,8 %; totodată cei 18 ani de condiții deosebite au devenit încă 4 ani și ceva de vechime care se adună la cei 30 de ani=34 ani×2 %=
68 % +1,8 %(cond. deoseb.) + 6 %(=pt.pensia suplimentară =75,8 % de CALCUL din SOLDA LUNARĂ BRUTĂ BAZĂ de CALCUL = din ultima lună de activitate..!
•S.L.B.-Bz.C × 75,8 % =PENSIE
•PENSIE × 20 %(OMM)=PENSIE
MILITARĂ BRUTĂ
....care a fost impozitată cu vreo 28-30 %..!
Ăsta a fost tot calculul PENSIEI ..ATUNCI..!(=cifrele sunt =aproximative=!,dar aproape de realitate..!)

Huhu Rezea spunea...

Nu-i întrebi pe cei pensionați înainte de aprilie 2001, că ei au primit sporul abia după 01 01 2008 și numai dacă depunea cerere.

Teo spunea...

Huhu Rezea Spuneți dvs. - Dacă mai sunt mulți pe la SCMD care citesc legile ca d-ta, este clar de ce se iau acolo decizii anapoda.
Cei recalculați pe L 119/2010 au primit din oficiu sporul pentru condițiile de muncă, chiar și cei care nu nu stiuseră să-l ceară pe L 164/2001, până la 31 12 2010, în termenul legal de prescripție. Pe când eu am spus că Pentru a avea o pensie calculată conform Legii nr. 263/2010 trebuia să treceți în rezervă după data de 01.01.2011. Cine a trecut în rezervă conform LEGII UNICE A PENSIILOR nr. 263/2010. nu a beneficiat de nici un drept ca militar, decât scăderea vârstei standard în funcție de grupa de muncă, pentru simplul motiv că în acel moment nu mai existau pensii militare de stat! Nu ni s-au acordat grupele de muncă, iar punctul de pensie a fost calculat la salariul minim pe economie. Nici drept de port al uniformei nu am avut pentru că cei de la cadre au spus că nu mai aveam statut de militari în rezervă. Mie îmi place că le știți pe toate pe blogul acesta dar eu am reușit să demonstrez tot ce vă spun în instanțe. Păcat...mare păcat..

Huhu Rezea spunea...

Ești varză!
Punctajul era majorat cu 25 sau 50% in perioadele în care aveai condiții deosebitde sau condiâii speciale și alte condiții.
Legea pensiilor nu a abrogat Statutul cadrelor militare.

Teo spunea...

Huhu Rezea Citat din varză ( aici intră avocați, consilieri juridici și judecătorii care mi-au dat dreptate) = Prin neluarea in calculul punctajului lunar al pensiei, a perioadei suplimentare acordata pentru conditii deosebite/speciale/alte conditii de munca, precum si grupele I si II de munca, potrivit art. 17 si 18 din Legea nr. 263/2010, care potrivit acestor doua articole, constituie stagiu de contizare in conditii normale, toate pensiile calculate in baza acestei legi, au fost calculate gresit, cuntumul lor fiind diminuat cu sume variind intre 500 si 1000 lei (in functie de vechimea in sistem pentru fiecare caz in parte).
Prin omisiunea aplicarii acestor doua articole s-a ajuns in situatia in care, spre exemplu, un ofiter superior pensionat in anul 2011, sa aiba pensia unui maistru-militar pensionat in urma cu 5 ani.
Desi in deciziile de pensie, Casa sectoriala de pensii trece stagiul total de cotizare (incluzand si stagiul suplimentar acordat pentru conditii de munca), calculul pensiei, il face prin luarea in considerare doar a stagiului de cotizare corespunzator timpului efectiv lucrat, perioada suplimentara nefiind luata in calcul ca stagiu de cotizare realizat in conditii normale asa cum prevede legea. Practic, pentru aceasta perioada nu se acorda nimic.
Faptul ca perioada suplimentara reprezinta perioada contributiva conform art.3, alin. (1), lit. p) din Legea 263/2010 si ca atare, trebuie luata in calcul la stabilirea punctajului lunar al pensiei, rezulta din prevederile art. 1, 5, 31, alin. (1) si 37, alin. (1) din HG 257/2011 privind Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010, precum si ale art. 10, alin. (2) din Legea 263/2010.
Culpa Casei sectoriale de pensii in aceasta situatie este aceea ca, datorita necunoasterii legii, face confuzie intre aplicarea art. 100 din lege privind majorarea punctajului lunar cu 25%, respectiv 50% pentru conditii de munca si aplicarea art. 17 si 18 din lege, care se refera la cu totul alta situatie, respectiv aceea de luare in calculul punctajului lunar al pensiei, a perioadei suplimentare, ca stagiu de cotizare realizat in conditii normale.
Numai prin aplicarea art. 17 si 18 din lege, pensia va fi corect stabilita, iar punctajul total realizat va fi intr-adevar aferent stagiului total de cotizare trecut in deciziile de pensii emise pana in prezent.

spiritul lui Haret spunea...

Kis ,Icepar ar trebui sa-ti dea o replica ca intre colonei -comandori.Cum tu ai devenit comandor prin cerseala la Oprea in schimbul devenirii membru UNPR omul Icepar te trateaza cu indiferenta.Mai pune ca omul Icepar a calcat cu piciorul in UM la care tu nici nu ai visat.Icepar respecta pilotii pentru riscul meseriei lor dar nu accepta obrasnicia .
Huhu@voi ,parte din securisti sunteti datori cu multumiri omului Icepar.Intreaba-l pe fostul tau sef Merce dece.Spre stiinta.Inainte de patrunderea in sediul securitatii in prealabil a fost anuntat colonelul Merce.Icepar era insotit de 2 subofiteri si cativa militari in termen.Cei de la GP au ramas afara.Deduce tu dece.Ai ideie cati din ofiterii de securitate erau rude apropiate,fii,fice ,sotii ale ofiterilor din MApN si cati erau vecini cu Icepar?Nu ai de unde sa stii.

Leon spunea...

@Teo, de unde le scoti d-le, mai mereu esti pe langa; iata,un exemplu, ce spune OuG 1/2011:
4) În cazul pensiilor prevăzute la alin. (1), pentru care, până cel mai târziu la data de 31 octombrie 2011, nu pot fi identificate veniturile realizate lunar pentru anumite perioade, la stabilirea punctajului mediu anual se utilizează cuantumul soldei de grad şi al soldei de funcţie minime corespunzătoare gradului militar deţinut, conform anexei nr. 1, dar nu mai puţin de salariul mediu brut/net pe economie, iar pentru perioada anterioară anului 1952 se utilizează salariul mediu brut pe economie.

M spunea...

"CCR decide dacă partea necontributivă a pensiilor va fi taxată."

1. Toată pensia nu doar partea necontributivă.
2. Este impozitare nu taxare. Taxarea presupune un serviciu făcut de stat pentru taxa respectivă.
3. Nu mai știu un impozit care să fie de 85% pentru un venit și atunci cum se respectă "Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale."
4. Impozitarea ar trebui să privească și să zicem pensiile din pilonul 2. În definitiv ele sunt nu doar contribuțiile ci și banii rezultați din randamentul instituției respective. Să presupunem o situație în care o instituție financiară are un randament imens și doi oameni care au contribuit egal la două fonduri diferite de pensii vor avea pensii diferite. Unul să zicem 1000 de lei și altul 10.000 de lei. Ăla cu 10.000 nu a muncit mai mult, nu a contribuit mai mult, a avut noroc. 😁 Ca să zic așa, cum și noi am avut noroc când ne-am ales meseria. 😁😁😁😁

Vorbim discuții. Să le taie și să se calmeze.

Mihai spunea...

Citesc si ma crucesc.
Dacă mai si propuneți ceva pe undeva in stilul asta ,prostii cereti si vorbiti ,prostii primiti.
Dacă scrieati ca nu exista diferențiere procentuala pentru grupele de munca intre grupele Ac si CS spuneati un adevar.
Poate si sigur s-a mai greșit la copierea sumelor ,în rest ......

Huhu Rezea spunea...

Mai citește o dată legea!
Nu este taxat niciun leu din pensia contributivă, chiar dacă este pensie specială.
Pensia militară, fiind în întregime necontributivă, este taxată doar dacă este mai mare de 7001 lei.

Mihai spunea...

Cu asa o clasa politica actuala incepe sa-mi fie frica de ziua de mâine, sentiment pe care nu l-am mai încercat. Si un adânc sentiment de scârbă de tot ce vad pe televiziuni si nu numai.
Ma intreb ,de țară se mai ocupă cineva.
Inteleg ca s-au terminat un set de alegeri si odata cu ele si asfaltarea ,promisiunile ,etc dar de treaba se apuca cineva la cate nevoi sunt.
Nici nu s-au terminat alegerile si au început paruielile pe voturi.
Deocamdata faza pe Mucuresti, după care urmeaza fazele județene și naționale pe împărțirea ciolanului .
Si uite asa trece anul. Unii in căruță altii la uns osia, altii la împins,....
Dii Batore ca-i vremea ta .Scoate căruță la asfalt cat mai repede ,altfel .......ramane inpotmolita si bântuie criza de ....."ovăz " si masurile nepopulare .... cat de curand oricine vine la butoane.

M spunea...

Supraimpozitarea doar a părții necontributive înseamnă ca pensia să fie împărțită în două.
Partea contributivă 10% bla, bla, bla.
Partea necontributivă impozitata cum vrea mușchiul lor.

Proiectul însă presupune confiscarea pensiei necontributive dacă pensia totală depășește 7000 de lei indiferent de cât e pensia contributivă.

Cred că sunteți de acord că în impozit de 85% înseamnă confiscare.

Pe dezbaterile la proiect au fost propuneri de impozitare SEPARATĂ cu prag de 5000 lei sau mai apoi 3500 lei (propuneri USR) strict pe partea necontributivă (situație pe care o vedeam mai corectă). Adică "îți dau un supliment dar nu mai mare decât X lei".

Spun că se aplică "la toată pensia" pentru că pragul e stabilit la suma cumulată. Impozitul se stabilește pe toată suma ce depășește 7000 de lei INDIFERENT de valoarea părții contributive (prezumată de mine inferioară pragului)



Repet deci că în cazul nostru impozitarea se aplică pe toată pensia. Cei mai loviți vor fi militarii care nu au parte contributivă distinctă asa cum bine sublinia și domnia ta.

Calinmihaib12 spunea...

PENSIONARII..anteriori legii 164/2001 ..: TREBUIA..să fie RECALCULATI conform art.79 din legea 164..și conform H.G.1188/ 2001,ajungând la niște cuantumuri ..apropiate de cele calculate in baza legii 164..
În "NORMELE DE APLICARE a LEGII 164..,norme NESECRETE = dar NEPUBLICATE în M.O...(norme pe care eu le am,dar acestea nu au vreun număr..de identificare ..)e un EXEMPLU de recalculare a pensiei unui COLONEL pensionat prin 1995,vechime=35 ani,cu o pensie de serviciu de 2.800.000 de lei + o pensie suplimentară de 700.000 de lei=25 % din pensia de serviciu..;după recalcularea pensiei sale: după ..2001, pensia RECALCULATĂ..la MAXIMUL FUNCȚIEI DE COLONEL: ..coef.= 4,30, coef. S.G.=1,80, ,GRADATII:=42 %, I.DISPOZITIV= 25 %,..a rezultat un cuantum al S.L.B.-Bz.C:(lg.138/1999):
coef.:10,8275 ×735.090 lei(=VRS) =7.960.875 lei, × 70 % (=% de calcul din BAZA de CALCUL rezultată,de mai sus,)=5.572.613 lei= cuantum pensie RECALCULATĂ, +20 %(OMM)=1.114.523+= 6.687.136
lei, + 700.000 lei pensia SUPLIMENTARĂ ( nemodificată ..) =7.387.136 lei PENSIE BRUTĂ.

Iulian Mareș spunea...

...si se mai numara inca, intre "frati", noaptea "ca hotii"- ora 01.54, cu cine doreste procurorul idiot, sef al B.Elc. Sector 1!

Iulian Mareș spunea...

HUhu,

Pensia militară, fiind în întregime necontributivă, este taxată doar dacă este mai mare de 7001 lei.
BRUT sau NET?

M,
aveti in ultima decizie trecut distinct, parte contributiva si parte necontributiva?

CEZAR spunea...

Saracii loviti ..cu pensie de peste ..7000 lei !!!???
Litle M ..nu iti este rusine...???

CEZAR spunea...

AVIA.....Hoooootule..!!!

vasile iosif spunea...

O solutie ar putea fi pentru pensiile militare de stat transformarea lor in pensii speciale, respectiv calcularea punctajului cuvenit conform legii civile si care nu va fi supraimpozitata iar diferenta pana la pensia militara de stat, daca exista, sa fie considerata suplimentul oferit de stat si suprataxat.
In acest mod pensia militara nu va mai fi integral necontributiva si suprataxata in intregime, fapt ce nu ar fi corect si moral si este unic in sistemul pensiilor din Romania.
Ce spuneti?

M spunea...

Adicatalea varianta lui Orlando!

Poate dupa ce pleaca vipera la primaria din Craiova

(usristii spun ca varianata actuala de supraimpozitare a fost "nasita" de Olguta si ca cele doua modificari esentiale: sa fie supraimpozitati si magistratii si militarii, respectiv pragul sa fie dat de cuantumul contributiva+necontributiva au fost ale viperei).

Iulian Mareș spunea...

Cezarel,
Dar la anii de muncă, funcție și grad de ce nu faci nicio remarcă?

vasile iosif spunea...

La care varianta a lui Orlando va referiti ?

Nu se poate ca intreaga pensie militara sa fie considerata un "cadou" al statului si sa se poate face orice cu ea, dupa bunul plac al cuiva la un moment sau altul.

Nivelul pensiei militare de stat, ca al oricarei alte pensii trebuie sa fie predictibil si constant.

Altfel nu ar mai fi pensie ci un castig aleatoriu la aparatul de jocuri mecanice din coltul strazii.

Asadar, daca tot au asimilat pensia militara pensiilor speciale, sa functioneze dupa acelasi principiu: pensie contributiva + bonus al statului pentru conditiile si restrictiile speciale din activitate, la fel ca la magistrati, diplomati, etc.

In acest fel supraimpozitarea s-ar aplica unei sume mult mai mici (bonusul) care la 68% dintre pensionarii militari nici nu exista.
Atunci se va vedea si cat de generos este statul...inca roman cu militarii sai...aproape zero barat.
Ce spun specialistii in drept si pensii?

Huhu Rezea spunea...

#Iosif
Acum avem o singură formă a legii, cea adoptată de CD si contestată la CCR de Av Pop și ICCJ.
Dacă ai uitat-o o poți consulta aici.
https://www.huhurez.com/2020/06/forma-oficiala-impozitarii-pensiilor-de.html

Aăa cu ți-a spus și CCR, prin modul de calcul pensia de serviciu este în întregime necontributivă.
Dacă s-ar modifica legea, în sensul de a se calcula și cmponenta contributivă, determinată conform l 263/2010, s-ar constata paradoxul că pensia militară este mai mică decât partea contributivă pentru cca 1/3 din actualii pensionari militari. Intr-atât de proastă este L 223/2015.

vasile iosif spunea...

Corect, asta spun si eu.
Atunci de ce sa fim supraimpozitati daca pensia militara e mai mică decât cea ce ni se cuvine pe contributivitate?
Suntem pedepsiti sau recompensați pt .privațiuni?

Calinmihaib12 spunea...

Tebnocrat:..exagerezi,..ca de obicei..!

HALA spunea...

Mare greșeală pentru ca se va calcula o pensie militara ca una civila, tăind-se tot specificul militar(OMM,pensie suplimentara etc) iar ca parte pensie speciala, cu mare îngăduință praful de pe tobă.

Calinmihaib12 spunea...

Leon:..NU DEZINFORMA(prin "omisiune"..):.. ANEXA 1 din OUG.1/2011 cu SOLDELE MINIME..,luate în calcul- în cazul în care nu se "găsessc" VLI=veniturile lunare realizate în activitate, CUPRINDEAU:
• SOLDA DE GRAD
• SOLDA DE FUNCȚIE
• GRADAȚIILE
• INDEMNIZATIA DE DISPOZITIV,
din legea 138/1999.., la ultima
actualizare a VRS-ului din an..! (adică : daca într-un an VRS a crescut în..ian., iunie și septembrie,în calcul se lua valoarea VRS din septembrie, ceea ce avantaja pensionarul..!

Clawoodiu spunea...

@Teo - sunt pensionar militar din 2011 pe Legea nr. 263/2010 si nu am beneficiat de reducerea varstei standard pentru ca am cerut si primit aprobare sa mai stau un an dupa varsta de 55 ani. Am coleg de clasa care a cerut pensionarea in 2009, avand reducere de varsta standard de pensionare din conditiile de munca, si care a prins soldele compensatorii. La calculul punctajului am beneficiat de suplimentari de punctaj functie de conditiile de munca, deosebite sau speciale. Punctajul lunar a fost calculat ca raport dintre salariul mediu brut pe economie si solda mea bruta. Nu stiu de unde ati scos enormitatile cu grupele de munca si salariul minim pe economie. Stiu detaliile astea pentru ca am contestat decizia de pensionare, m-am judecat cu Casa de pensii sectoriala si am castigat si pe fond, si la apel, trebuind sa-mi recalculeze punctajul mediu anual si sa plateasca diferentele de pensie. Altfel, punctajul mediu anual l-am avut putin sub 6 puncte, iar un coleg de banca de liceu, care a mai stat un an in plus cu raport de prelungire, a iesit la pensie cu punctajul mediu anual putin peste 6. Stiu pentru ca l-am ajutat la calcularea pensiei lui pana sa-i vina decizia de pensionare. Asadar nu mai scrieti neadevaruri.

Calinmihaib12 spunea...

D-le CLAWOODIU: cele vreo 6 puncte: înseamnă un punctaj total în carieră = de minim 120 de puncte..,si o pensie de serviciu de vreo 4.400 de lei (la VPP=val.pct.de pensie =732,8 lei în 2011..!, + OMM. (15 % sau 20 %) care v-au mărit pensia ("militară ") contributivă la.. între: 5060-5.300 de lei (în 2011).LEGAL:de atunci și până în prezent: dacă-un urma recalcularii si ACTUALIZARII ati rămas cu pensia pe lg.263.,contributivă,la fiecare creștere a valorii punctului de pensie = TREBUIA să vă crească pensia..!
Azi ati avea o pensie de vreo 8650 de lei + OMM. de vreo 1298-1730 de lei,deci cam max.10.400 de lei PENSIE..!
Am gresit..?

MIHAI spunea...

Nu cumva Dl Ciolacu ( PSD ) a promovat legea cu taxare a pensiilor de serviciu?