Un produs Blogger.

sâmbătă, martie 27, 2021

27 martie 1918(stil vechi) Sfatul Tării a votat Unirea Basarabiei cu Regatul României.

45 comments
La chemarea Sfatului Tării trupele române au intrat în Basarabia în luna ianuarie 1918 pentru a reinstaura ordinea după anarhia trupelor ruse în retragere de pe front. Pe teritoriul Basarabiei fuseseră stocate rezervele României pe timpul ocupației germano-austriece. Anarhistii atacau depozitele cu provizii. 
Drept represalii, Lenin a dat ordinul arestarii diplomaților români de la Petrograd și Odesa și a dispus confiscarea Tezaurului României dislocat la moscova.
Ca în oricare modificare de granițe, și în cazul Unirii Basarabiei cu România diplomația s-a bazat și pe operațiuni militare premergătoare.
Conform ordinului de operații, o forță formată din 4 divizii române aflate la dispoziția Corpului VI Armată, trebuia să treacă Prutul:
Divizia 1 Cavalerie spre nordul Basarabiei, în direcția Bălți-Soroca până la marginea regiunii ocupată de Armata Austro-Ungară în ținutul Hotin.
Divizia 11 Infanterie între Ungheni și Leova, spre Chișinău
Divizia 2 Cavalerie ca legătură între Diviziile 11 și 
Divizia 13 Infanterie pe la Cahul, spre sudul Basarabiei

45 de comentarii:

Cezar spunea...

Pompierii...militienii...functionarii publici...nu??

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

CAT VOM MAI FI CATIVA PATRIOTI IN PICIOARE STRIGAN SUS SI TARE: TRAIASCA ROMANIA MARE! SA NU STRIGE SI CEI CARE AU VOTAT TRADATORII NEAMULUI ROMANESC, PENTRU CA EI FAC PARTE ACUM DIN NEAMUL LOR, DIAVOLESC!

Viorel spunea...

Te discreditezi Caporale Cezar făcând miștocării de doi bani față de topicul postat de domnul Huhu Rezea. Habar nu ai despre armată și te ma lauzi că ..am fost incadrat intr-o unitate cu caracter " Gata de lupta permanent " cu mobilizare in 6 h !”. Da, corect la muls caprele din 6 în 6 ore iar tu erai cel ce le mâna prin strung (portița de intrare la muls dacă nu știai).

Iulian Mareș spunea...

Cei 100 de ani de libertate, asigurați de Armata Regala, nu au putut anihila unora cei 1000 de ani de istorie grea și reflexul de slugă, adânc întrat în matricea unora, care si azi privesc cu admirație Acvila bicefala, bolnava din naștere.
Când îi mai și aud că au fost civilizați, modernizati și culturalizati de cei care nici nu le recunoșteau existenta juridica ca nație, mai ca-mi vine sa le scurtez eu suferința și umbra ce o fac pe pământul românesc.
Mereu de la SUD la Nord...Mereu de la EST către Vest, acestea au fost zbaterile noastre naționale.
Când ultimele dorințe ale lui Iancu au fost baie în Vidra și școală-n Sibiu, ce ar mai fi de spus?

Iulian Mareș spunea...

Susțin o asemenea scriitură adâncă!

M spunea...

Desființarea serviciului militar și demilitarizarea instituțiilor a fost primul pas spre a distruge tineretul, pentru a avea vicioși, neistruiți, necăliți, tolomaci și fătălăi care să-și admire extaziați propriul cur în oglindă. Serviciul militar era legătura între popor și armată. Așa devenea oastea mare, din mijlocul poporului. S-a generalizat nepermis și s-a aruncat anatema pe dilibau și armata făcută la muncă, de parcă toată armata ar fi fost o neghiobie și de parcă Transfăgărășanul nu ar fi fost făcut de oaste.....
Apoi asaltul major se dă cu privire la școala militară în general, indiferent de grad.
La instituțiile superioare de formare militară (Academia Națională de Apărare Carol I, Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza, Academia Națională de Apărare Mihai Viteazul ș.a.) s-a permis intrarea a tot felul de neisprăviți pentru a urma studii postuniversitare: fabricanți de bere și stâlpi de cafenele, pițipoance fuste scurte, pizdificați/efeminați, corupți, consilieri la Cotroceni care nu știau să deosebească un infanterist de un tr-ist. Astfel s-au ocupat locurile care ar fi trebui să fie numai ale ofițerilor de carieră. Un hârciog ghiftuit a ajuns director de serviciu secret că i-a pus nevasta o vorbă bună președintelui. La ministerele de forță n-ai loc de cuconet care plimbă hârtii.
La școlile de agenți și de subofițeri, cifrele de școlarizare au fost anual scăzute, invocându-se austeritatea bugetară. S-au tocat banii țării pe tot felul de nimicuri, școlile au fost subfinanțate, pentru a se încadra direct, din stradă. Ar mai fi fost și aici un filtru, se putea clădi o armată de strânsură, că românul e deștept, înzestrat de la Dumnezeu și se adaptează, dar și aici au lucrat cu sârg, că subinginerii au ajuns să fie puși în capul bucatelor.

M spunea...

Corpul profesoral a fost și el sabotat: foști inspectori-șefi au ajuns profesori, iar după aceea au poposit un pic la pușcărie. Apoi au venit traficanții de funcții, mituiții, veleitarii și gigoloii, fripturiștii, nepoții de cadre făcuți automat ofițeri după o facultate la "parti”, unde au completat grile x și 0, rectori au fost puși pentru trei zile, ori luați din jilț și duși la beci. Dacă aici concurența asigură intrarea unor elite, acestor copii li se taie aripile, lucru pe care mi l-au spus la lecțiile ținute la academie și școlile din Cluj-Napoca și Câmpina.
Pentru control politic, s-au ținut sine die șefi prin împuterniciri. S-a lucrat și legislativ și organizațional și s-a exploatat viciul și tentația. Din teritoriu s-au adus la centru o serie de hoți care au mutat furtul de la granițe în furt mai organizat, în Aparatul Central.
S-au adus cu nemiluita, pe filieră directă, pile și relații, care au avut cariere fulminante, au căpătat grade în ploaia de stele, au ajuns să aibă evoluții paralele cu cele ale militarilor de carieră. S-a urmărit astfel moartea lumii noastre, slăbirea atât de necesarei coeziuni militare, profesionale, fără de care o armată, un corp este un organism mort, dezarticulat. S-a lucrat la subminarea culturii organizaționale, care, ca și elitele, nu se creează peste noapte, ci necesită timp, organizare, trudă așezată, oameni pasionați puși pe căprării, fiecare la locul nimerit.
Unitățile din toate domeniile apărării, ordinii publice și siguranței naționale au fost subfinanțate, prin plata doar a salariilor și a pensiilor, fără investiții în infrastructură, iar cu logistică asiatică sau occidentală, învechită, deja venită uzată fizic și moral, că politicul și spermatozoizii eșuați de la școala de partid Ștefan Gheorghiu au intrat cu picioarele în armată.
O altă metodă mafiotă este antagonizarea categoriilor sociale civil-militar și militar/poliție/servicii, între specialități/linii de muncă/arme. Când tu la privat primești puțin peste 2000 de lei, este ușor să ți se sădească în suflete frustrarea, când afli că un militar are 5-6 mii de lei. Ce mai contează că între tine și el n-ar cum să se pună semnul egal, noul comunism e pe cale să dea jos crucea și în locul ei va pune semnul egalității violet. Manipularea merge până acolo încât se pune semnul egal între pensia militară și cea specială....
Armata Țării Românești este esență de fibră națională și cea mai importantă instituțiune a statului român. Pentru Eminescu, armia era organul puterii fizice a poporului românesc. Dacă din muzee dispare ultima țărancă pictată de Grigorescu, dacă e arsă de invadatori ultima casă de români, tot n-am murit cu totul. Dacă din toți bărbații țării mai supraviețuiește un oștean cu muierea lui, nația română e salvată. Că militarul nostru are genă de războinic. Iar asta ne-o arată istoria, nu eu. Militarul nostru – că e biată cătană sau ofițer – singur fiind, va cânta Trece-ți batalioane române Carpații! Și va face prunci cu creștina lui, care și ea va cânta la fel. Și va făptui la fel.
Un militar nu e un om cu ifose. El mănâncă ghiveci călugăresc și trăiește.
Pământul țării noastre e frământat la tot pasul cu oase de ostași. Urcați-vă în mașină și mergeți doar un pic. Peste tot există cimitire, morminte, gorgane din Evul mediu. Ei s-au bătut pentru pământul țării, moșie care azi e dată pe nimic la străini, în vreme ce românii se sfâșie.
Așa cum elevul nu e egal niciodată cu dascălul său, așa cum fiul nu e egal niciodată cu tatăl său, un militar nu va fi niciodată egal cu un civil.
Oștirea țării a pus România pe hartă.

PROF. DR. ION ALUNEANU

CEZAR spunea...

Viurele
Doar intrebam - daca nu au trecut si ei in Basarabia...pentru a intregii Tara ?
Cu ce am gresit ..rogu-te sa-mi spui?
Tu Luceafar ...al stiintei militare si nu numai....hi..hi...(ce-mi plak glumele mele !)

Iulian Mareș spunea...

Azi ca și ieri la Marea Unire, Pandemia isi plimba liber virusul prin lume, agitând atunci cam 150 milioane de oameni!
Oltenii, muntenii și moldovenii nu au ascultat prostiile Gu_Werner-lui Mău și nici scârboasele ordine ale Comandantului Musulman a Acțiunii!
Dacă românașii noștri mai ascultau de ordinele Pașei cum se mai făcea Marea Unire? Stand în case?
Înaintașii noștri, cu funii de usturoi la gât, au dat navala la Alba sa miște molcomul ardelean...
Și nu le-a fost lor frica de Gripa Spaniola și aveau si ei copii și părinți și nu s-a zguduit lumea decât la aflarea veștii că neamul nostru s-a unit.
Și mai zic niște istorici italieni, de pe la 1500 încoace că acei goti care au spulberat Imperiul roman și au ars Roma nu erau altceva decât geții care s-au răzbunat pe romani!

Strigă Iancu-n toiul nopţii
Să nu vă jucaţi cu moţii.
Nu ştiţi voi cât poa' să-ndure
Şi pun mâna pe săcure.
*Sper ca moții sa nu uite asta kiar dacă câțiva năstrușnici și trecatori edili le promit 7 statii de metrou în Câmpeni!

Iulian Mareș spunea...

Admirabil!

Iulian Mareș spunea...

Ca, i-a dorit sufletul bărbat Sef la servicii și Kioru l-a pus xa sa o calmeze pe invidioasa xa nu sta și ea indecent cu cursul pe biroul Președintelui..
Ce, cursul ei nu încăpea?

Iulian Mareș spunea...

Viorele,
Lasa-l pe pustii, ca nici alea cu GLP și 6 ore nu le-a știut cum trebuie. Și asa erau prostii exagerate..., de unde sa înțeleagă el ceva dacă nici măcar odata-n viata nu a citit. Le el totul a fost pe cale orală...Un permanent folclor cazon.

Iulian Mareș spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Pentru diavoli, țăruși în inimă..

socrates spunea...

Din pacate, monarhia romana si-a batut joc de basarabeni, amintirea aceasta este inca vie in mintea celor in varsta. Si bucovineni si-au dat seama ca unirea a fost din pacate o mizerie, doar apartenenta la natiunea romana a "atenuat aceasta amaraciune".

Andrei spunea...

Aluneanu a fost sef de catedra Tactica anul I, AISM, anii 90.

Viorel spunea...

Cezare, deși nu meriți revin și o să mă adresez din nou cu domnule Cezar. Nu mă simt bine în interiorul sufletului meu să mă adresez unui fost ofițer la per tu. Până în anul 2016 când am ieșt la pensie la vârsta de 55 de ani m-am adresat (când ne întâlneam pe alee) domnului fost MAC/SGP devenit Sof. apoi Slt. cu formula (nu am onoarea cum spune regulamentul, ci) vă salut domnule Slt.(tot o formă de respect).
Cu ce am gresit ..rogu-te sa-mi spui? Ați greșit prin faptul că nu cunoașteți Misiunile armatei și obiectivele militare nici din trecut și din trecut și prezent. În plus, în topic se spune: „Ca în oricare modificare de granițe, și în cazul Unirii Basarabiei cu România diplomația s-a bazat și pe operațiuni militare premergătoare”. Deci operațiuni militare domnule Cezar. Unirea Basarabiei cu România nu însemna că Basarabia a luat foc și pompierii români intervin sau milițienii se duc și dau amenzi rușilor, cât despre funcționarii publici, care era rostul lor după dumneavoastră.

Huhu Rezea spunea...

O asemenea abordare despre unirea Basarabiei și Bucovinei se întâlnește deseori în propaganda rusă, preluată din propaganda sovietică. Oricum, nu se compară situația basarabenilor din perioada interbelică cu situația lor din Rusia țaristă.

Calugarul spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Gigi spunea...

Unirea s-a realizat datotita conjuncturii favorabile tãrii noastre,dupã Marea Unire.
Chiar dacã o sã spuneţi ca nu se putea face,cã armata a 14-a era aproape etc,eu tot cred cã atunci in primii ani de dupà evenimentele din Rusia,când majoritatea tarilor din fosta URSS au ales sã meargã singure pe drumul lor,se puta realiza a 2-a Unire,dacã pot sã o numesc aşa.
Acum,nu ştiu dacã ar mai fi favorabil acest proces. Cunoastem destul de bine de ce,nu mai e cazul sã reamintesc eu acum.

Şi....pt."a ne me râde" intrati aici:

https://youtu.be/NXN6fa-Zf4o

Viorel spunea...

Călugărul, în loc de o autostradă nu mai bine facem două ? Una de la N la S și alta de la E la V care să semene cu Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman. Pentru cea de la N la S cerem bani de la Putin, pentru cealaltă de la E la V cerem bani de la Merkel și uite aș „Guvernul Poporului Meu” rezolvă o situație cum nu a mai văzut România de la Creațiile lui Nea Nicu până în prezent. Dacă nu ne dau bani, pe ruși nu-i mai lăsăm la pescuit în Marea Neagră iar pe români nu-i mai trimitem la cules de șparanghel noaptea pe șustache, mai mult și pe timp de Pandemie.

Huhu Rezea spunea...

🤡 ai vrut să zici după Primul Razboi Mondial. Marea Unire a fost după 8 luni de la Unirea cu Basarabia.

Andrei spunea...

"Vom fi iarăși ce am fost și mai mult decât atât" (N. Iorga) s-a dovedit a fi o sintagmă profetică pentru poporul român în anul 1918. Astfel, în 27 martie 1918 avea loc unirea Basarabiei cu România, unirea Bucovinei cu România urmând a avea loc la 28 noiembrie, iar la 1 decembrie se înfăptuia și unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și a Maramureșului. Interesele țării au fost susținute de marile puteri internaționale, întregul proces fiind etapizat și atent pregătit pentru a putea fi îndeplinit în pofida vremurilor tulburi din contextual istoric internațional.
Personalitățile simbolice ale Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 au fost, fără îndoială, Regele Ferdinand și Regina Maria. Fără efortul lor necontenit de a fi buni români, fără devotamentul și fără munca lor neobosită de a valorifica posibilele situații favorabile țării, poporului român i-ar fi fost, probabil, mai greu să realizeze Marea Unire în anul 1918. La 22 octombrie 1922, Regele Ferdinand și Regina Maria au fost încoronați regi ai României Mari, în cadrul unei festivități grandioase la Alba Iulia.
(http://centenar.gov.ro/web/marea-unire/)

Leo spunea...

"Fostul director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării Iulian Cristian Gherghe, general trecut în rezervă în luna februarie a acestui an, a fost arestat preventiv, el fiind acuzat de procurori că în noiembrie 2018 ar fi sustras aproape 180.000 de dolari din banii instituţiei."
Şi câţi or mai fi din LICHELELE GULERATE.
+ Va primi o pensie de cam 15 000 lei.
Ciucă şi Hăpău să fie destituiţi imediat.

Leo spunea...

http://portal.just.ro/81/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=8100000000000696&id_inst=81

Iulian Mareș spunea...

Andrei,
Vag îmi amintesc de Aluneanu, dar para Dumitrescu era șef de catedră! Iar Hașul, Georgescu, era în anul 2. Habar era seful facultății la noi...
Greșesc?

Gigi spunea...

Aşa este,cer scuze!

Aurel spunea...

Să cunoaștem istoria adevărată prin documentele din arhive.
Prin documentare vom înțelege de ce oltenii s-au opus întotdeauna integrării în valorile europene .
În timp ce în Transilvania a dominat disciplina și rigoarea în administrație care a dus la o oarecare bunăstare a țărănimii, in Oltenia dominată de metehnele boierești ale hoției și jmecherii țărănimea a fost adusă la sărăcie extremă.

httpsw.contributors.ro/oltenia-habsburgica-prima-tentativa-de-integrare-europeana-a-romanilor/

Unirea Transilvaniei cu România nu ar fi fost posibilă daca niște " potentați" români "din" Imperiul asupritor " care nu se "simțeau in apele lor" în Dieta de la Budapesta ( a se înțelege că nu puteau rotunji averile după buna lor plăcere) nu și-ar fi pus averile la bătaie și ar fi finanțat propagandă și campania prin satele ardelene prin care lumea a fost adunată la Alba Iulia.
Acestora" Unirea "le-a căzut că o mănușă pentru interesele lor politice și de adunat averi fără măsură.
Nu degeaba i-au taxat comuniștii.


https://www.digi24.ro/special/campanii-digi24/centenar-100-de-ani-de-viitor/1918-politicieni-care-au-proiectat-si-finantat-unirea-din-bani-proprii-au-ajuns-in-inchisorile-comuniste-953085

Andrei spunea...

Il stii bine si pe Aluneanu, prieten cu Grozea (Groza?). Avea biroul in laboratorul de tactica, in capatul holului. L-am cautat pe net, sa nu gresesc, ai poza aici
https://www.facebook.com/photo/?fbid=163508174010819&set=ecnf.100010549127512

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@TEHNOCRAT: PRETUIRE SI RESPECT PENTRU REALISMUL AUTORULUI!! FELICITARI!

Huhu Rezea spunea...

D-ta esti un pericol pentru nația română.
Parafrazând, e rușine românimii să îți zică ție român.

Cezar spunea...

CFI...,
AI ABSOLVIT SI TU LICEUL MILITAR?

Andrei spunea...

Cum ar veni, Unirea a fost decisa de catre taranimea din satele ardelene, urmare a "propagandei" si "campaniei" "potentatilor romani din Imperiul asupritor", din "Dieta de la Budapesta."
Adevarat, Aurel, sa cunoastem istoria adevarata!

Andrei spunea...

Corect, nu era seful catedrei, era seful cabinetului de tactica.

Gigi spunea...

De acord cu patronul Blogului!
"...Ie ruşine omenirii sã vã zica vouã oameni.. ".EMINESCU

Iulian Mareș spunea...

Erata: Habian în loc de Habar!

Mi-am amintit de Aluneanu cât și de Grozea!
Mulțam.

Iulian Mareș spunea...

Șeful/Șefii lui Cristian nu au știut nimic despre însușirea banilor! 🤣🖕👌👮😜🤪
Ma crezi? 😜🤪🤣

Iulian Mareș spunea...

Aurel,
Te Susțin!...mai ales când îți pui singur lațul de gat...săpun ai?
Uf, îți dau drumul ca ești cam greu...
Dacă îți dorești sclavia o poți încerca iar, însă mergi la notar și dă o declaratie: Vreau iar iobagi!
Te susțin!

Aurel spunea...

Scuze, am corectat greșeală spre posibilitatea documentării din arhive.

https://www.contributors.ro/oltenia-habsburgica-prima-tentativa-de-integrare-europeana-a-romanilor/

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Tu îl ierți pe Aurel?
Eu? Îl susțin! 🤣🤪😜🖕

Huhu Rezea spunea...

Sunt obișnuit.
Aurel apare când lipsește aviatorul de la Oradea.

Aurel spunea...

@ Andrei
(Recomandat și pentru domnii Mareș și @ Gigi)
Va recomand cu mare placere o carte scrisa de prof Dan Ramf ,carte care mi-a cazut in mana anul trecut prin intermediu unui fost coleg din MAI ,politist la Medias. O carte cu marturii care lamureste pe viu multe evenimente istorice retinute de unii in modul propagandei comuniste.

http://www.edituramilitara.ro/carti/255-bunicii-nostri-eroii-nostri.html

Domnule Mares ,@ domnule Gigi
Sper ca veti parcurge pe nerasuflate acest pasaj din cartea ”Bunicii nostri ,eroii nostri ” scrisa de prof. Dan Ramf si veti reusi sa va elucidati in oarecare masura asupra fenomenului transilvan,
Veti afla din interviurile cu veteranii si oamenii de rand in varsta inaintata ca romanii din Ardeal nu au chiar saraci daca le-a placut munca ,ca in armata romana au fost incorporati si au luptat alaturi de romani si sași transilvaneni . Veti afla si calvarul suferit de sasii care au luptat in armata romana sau care au fost ascunsi de romani din calea nemtilor. Veti afla si calvarul consateanului care l-a ajutat pe comandantul Fecior Ion in copilarie ca apoi sa-l chinuie in penitenciarul Periprava ,veti afla si epopeea romanilor transilvaneni incorporati in armata austro-ungara si trimisi pe frontul italian ,cazuti prizoneri si inchisi in lagarele italiene si care s-au oferit voluntar sa se imbarce pe vapor si sa lupte alaturi de romani la Marasesti –lucru scris in premiera despre acesti romani in vreo carte din Romania.
Aveti aici doar un interviu emotionant din carte (doua volume).


https://andreeabooks.wordpress.com/2020/10/25/dan-ramf-bunicii-nostri-memorii-peste-veacuri-vol-1/

Eu atat va pot oferi in contrapondere cu dnul Huhurez care sigur va poate indrepta spre vreo publicatie a la Iulian Vlad sau Plesoianu !!!!!!

Calugarul spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Andrei spunea...

Daca ne referim la faptul ca au fost foarte multe persoane care au contribuit, intr-un fel sau altul, la activitatile premergatoare actului Unirii, aveti perfecta dreptate. Probabil ca exprimarea nu a fost cea mai buna, reiesind ca unii afaceristi romani din Budapesta au "pus" si de o unire pentru ca nu prea mai iesea profitul.
Celelalte afirmatii referitoare la bunastarea taranimii, chiar si relativa, precum si la rigoarea si disciplina administratiei, prefer sa nu le comentez. Doar atat: fiti fericit ca nu ati trait sub acea administratie.