Un produs Blogger.

luni, martie 15, 2021

Dă Doamne, să rămână cu pensii militare numai militarii care au executat misiuni în afara țării!

233 comments

In felul acesta toate pensiile militare mai mari de 10 000 lei, stabilite pentru  piloșii și neorientații  neterminați,  vor fi aduse la limita prevăzută ca venit taxabil intr-o recentă lege declarată neconstituțională, iar pensiile militare de mizerie, pe care le au în prezent vechii militari cu stagii complete de cotizare,  vor fi ridicate la același nivel ....dar, și unele și altele,  ca pensii contributive, pensii apărate de principiul dreptului câștigat.

Imi asum înjurăturile neterminaților!

Numai așa vom scăpa de arbitrariul instituit de gulerații juridico-financiari din instituțiile de apărare. Să rămânâ sub jurisdicția lor doar cei din teatrele de operații!


EXCLUSIV După ce Kelemen Hunor a anunțat majorarea vârstei de pensionare, Dumitru Coarnă dezvăluie adevărata lovitură pe care ar putea-o încasa polițiștii, pompierii și lucrătorii din Servicii.


Recent, vicepremierul Kelemen Hunor a anunțat că Guvernul Cîțu intenționează să majoreze vârsta de pensionare pentru românii care se pensionează la 48-50 de ani, printre cei vizați de această măsură aflându-se și polițiștii. 

În acest context, luni dimineața, adică azi 15 03 2021, reporterul Bugetul.ro l-a contactat pe fostul președintele al SNPPC, în prezent deputat PSD, Dumitru Coarnă.

Dumitru Coarnă a dezvăluit, pentru Bugetul.ro, că circulă pe surse mai multe informații, potrivit cărora Guvernul Cîțu nu doar că va majora vârsta de pensionare, ci îi va scoate pe polițiști, pe pompieri, pe jandarmi și pe lucrătorii din SRI, STS, SPP din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat și să-i treacă pe contributivitate.

Potrivit deputatului social-democrat, doar militarii din teatrele de operații ar mai beneficia de o pensie tip NATO.

Mai sunt niște informații care circulă pe surse, cum că ar vrea să scoată o mare parte din Anexa 6 a Legii nr. 223/2015 și să se treacă pe contributivitate, să rămână doar militarii din teatrele de operațiuni pe o pensie de serviciu tip NATO.

Ceilalți – polițiștii, jandarmii, pompierii, alte tipuri de militari, precum cei din SRI, STS, SPP – să treacă pe contributivitate”, a precizat, pentru Bugetul.ro, deputatul PSD.



    233 de comentarii:

    1 – 200 din 233   Mai noi›   Cele mai noi»
    Mihai Anghel spunea...

    E mai bine. Suntem mai avantajati

    un oscar = o pensie spunea...

    Doar asa se poate face dreptate.
    Bineinteles,ca mares,colonelul-carioca,ar ramane cu 16.000 lei,o pensie nesimtita si nejustificata in vreun fel.

    Calinmihaib12 spunea...

    Coarnă:în calitatea asta"nouă"..
    și-a pierdut.."credibilitatea", fiind în conflict de "interese" ..!;
    ..este.."folosit"..pe post de manipulant..public..!

    M spunea...

    F O A R T E B I N E!!!!!
    Bravo guvernului PNL USR!!!

    Unknown spunea...

    Și ce faci cu cei fără de care cei care au mers in teatrele de operatii nu puteau sa mearga? Adica cei care sprijineau din tara, prin diverse activitati absolut necesare, astfel incat tranportul militarilor si a logisticii in TO sa poata fi realizate. Sau transportul in regim de maxima urgenta a militarilor raniti. Sau realizarea elementelor de cooperare pentru rezolvarea nenumaratelor probleme aparute. Astia cu ce au fost mai putin importanti?

    Gheorghita spunea...

    Sa vezi inghesuiala,sa vezi "cotizatii" de mii de verzisoari ca sa prinzi loc in esalon ... Totul(orice) pentru front,totul(orice) pentru pensioara de tip NATO.

    dora spunea...

    Domnule Huhu Rezea,
    Si cum se vor calcula pensiilor militare numai pentru cei care indeplinesc/au indeplinit misiuni in teatrele de operatiuni? Unii după o misiune se retrag si vor lucra in alte specialitați, altii, vor indeplini mai multe misiuni.

    Periamu lucica spunea...

    Nu cred

    Periamu lucica spunea...

    Asta ar imsemna ca cei dena pensio ati pe 223 art 19 sa ceara ca anii lucrati in civil inainte de pensia militata sa fi calculati .Dar ce fac ca asta au grade militare deci normele de la legea 263 /2010 ce
    fac cu ele?.

    raul spunea...

    1.A dracu'capra vecinului!Romanul tot roman ,ramane!De aia nu o sa ne facem bine niciodata!
    2.Asa lege doar idiotii pot sa dea sau comunistii ,cu inainte si dupa 23 August!
    3.Huhule ,ma dezamagesti!Ce-i cu tine de la o vreme?Pentru niste frustari vis a vis de unii nemernici,vrei sa induci vrajba si-n fragila comunitate care frecventeaza acest site,moderat de tine?Parca nu-ti placea de Basescu si de celalalt cotrocenist ,Iohannis ,acesti alogeni care au divizat poporul asta prapadit ,care n-o sa-si mai revina in 100 de ani dupa astia 20 de domnie a celor doi!

    Militar de la 14 ani spunea...

    E bună chestia asta. Te duci 4-6 luni în TO și ai pensie militară. Să vezi înghesuială. Absolut toți se vor îngrămădi să plece într-o misiune. Tot un fel de Oscar. Nu cred că o astfel de abordare trece de MApN. Gulerații nu prea se încadrează pentru TO.

    Anonim spunea...

    In loc sa vada problemele cu adevarat importante si pentru care merita sa ia atitudine, domnul deputat pleaca urechea la tot felul de zvonuri. Iar se incearca manipularea si dezbinarea pensionarilor militari.

    Calugarul spunea...
    Acest comentariu a fost eliminat de autor.
    Calugarul spunea...
    Acest comentariu a fost eliminat de autor.
    Trofin spunea...

    Aș vrea să înțeleg mai bine , ce poate să însemne expresia : militarii din teatrele de operații să beneficieze de pensii tip NATO ? Oare să înțeleg că acești militari , acum în activitate , sunt dislocați permanent în teatrele de operații NATO ? Atunci nu ar trebui ca domniile lor să beneficieze de pensii plătite din truda lor pe acolo pe unde îi poartă interesele NATO sau ai acelora care patronează azi NATO ? Militarii României ce hram mai poartă ? Sau România , in vedeniile politicienilor din strânsura actuală, este văzută ca o țară cu două armate , una gen legiunea străină franceză și una națională Am impresia că politicienii au lut-o rău de tot pe arătură ! Cred că o soluție suficient de echilibrată și rațională este dată de Legea 168/2020 unde se alocă pentru participanții la operațiile NATO acea rentă viageră stipulată de lege. Este de ajuns !.

    GO spunea...

    Spusele lui Coarna sunt oarecum alambicate. Intamplator, eu stiu ceva despre intentii. Sunt 2 variante:

    - excluderea efectiv de la pensiile militare, a functionarilor publici civili (politisti si penitenciare). Este exclusa eliminarea dintre beneficiari a militarilor din alte ministere/servicii.

    - o a 2-a varianta este modificarea L. 223/2015, incat sa apara defalcari intre beneficiari privind conditiile de pensionare. Dupa criteriul expunerii fizice la misiuni/serviciu. Adica, de exemplu un infanterist sau un jandarm sau un politist care au stat toata viata in câmp/frig/stradă sa poata iesi la pensie la 45-50 ani. Iar un angajat din trupele auxiliare care a stat toată viata adapostit intr-un birou, sa iasa la pensie numai la 65 ani. Aceasta varianta presupune revizuirea radicala a realismului conditiilor de munca. Cumva varianta aceasta este aplicata si in Polonia, unde desi legea este aceeasi, beneficiarii din diverse ministere/directii, au varste diferite de pensionare.

    @ Huhu Rezea, legat de interpretarea ta cum că ar fi posibila o eliminare dintre beneficiarii pensiilor militare a celor care nu su fost in teatre, eu nu cred ca generalii si coloneii din Directia Operatii care au planificat, coordonat si monitorizat din tara, 24 ore din 24, misiunile de lupta in teatre executate cu structuri de maxim un batalion, vor ramane fara pensii militare. Si vor beneficia de pensii militare doar cei care au incadrat efectiv batalionul - gradul maxim fiind de lt.col. Sau ca vor ramane fara pensii militare, de exemplu aviatorii si marinarii sau radiolocatoristii sau tanchistii, care poate doar ca accidental 1/10000 au ajuns prim TO. Asta este deja .,. parodie.

    In orice situatie, va exista un bum major privind modificarea conditiilor de acordare a pensiilor militare.

    Ambele variante mentionate de mine sunt plauzibile. Prima este rapida. A 2-a este desteapta, dar necesită migală in modificari. Dupa mine, a 2-a variantă aduce economii mai mari la buget, decat prima.

    Leon spunea...

    Acest dialog merita citit:
    https://m.adevarul.ro/news/societate/pensiile-militare-stat-nu-pensii-speciale-1_604f367b5163ec4271e9c96f/index.html

    Unknown spunea...

    știrea e catastrofală...o să fie pierderi foarte mari după recalcularea pe contributivitate din păcate...😭😭

    GO spunea...

    @ Huhu Rezea. Na! Ca am primit confirmarea pe Whatsapp. Toate HG privind grupele de munca si care conteaza enorm la stabilirea cuantumurilor nu doar a pensiilor militare, ci si in sistem contributiv, au fost luate le revizuit. Dupa criteriul ca activitatea de pericol concret desfasurata si nu incadrarea sau functia, da dreptul la incadrare in grupe! Caz in care eu zic ca peste 75% dintre beneficiarii actuali ai pensiilor militare, ar ramane fara grupa, adica in conditii normale.

    Acum mai vrei contributiva? Iti mai iese pasienta la contributiva, daca esti bagat la conditii normale? Eu zic ca nu ...

    Viorel spunea...

    Înainte de a arunca grenade fumigene ca și la demonstrația polițiști / jandarmi, domnul Câțu și Guvernul său ar trebui să definească la care militari din T.O. se referă. Sau face ca și cu Legea nr. 168/2020, execuți o misiune și primești 25% indemnizație cît ești activ după care mai primești 1.000 lei ca pensionar. Vrei să elaborezi o pensie militară tip NATO, atunci aceasta trebuie să se limiteze (asta dacă va fi, nu cred, dar în mintea lor orice este posibil pentru că nu o va gândi el ci gulerații lui Ciucă) la personalul ce a încadrat aceste Structuri de la înființare și până când cadrul respectiv îndeplinește condițiile pentru a ieși la pensie. Nu ca și în Legea nr. 168/2020, minim 120 zile. Nu 1-2-3 misiuni pentru că încep iarăși aranjamentele. Prin pile, unul se dă lovit (ex. din B 007 I), vine pilosul și execute o misiune apoi pleacă la unitatea de bază și trai pe vătrai, așteaptă cu nerăbdare să îndeplinească (,) condițiile minime de vârstă și o taie la pensie, el a luptat în T.O. deci trebuie să primească pensie tip NATO. Ce faci cu misiunile individuale pentru că doar nu stai toată viața sau până ieși la pensie în misiune. Cum calculezi pensia, procentual din misiunile executate (unul are 2 altual are 10, e corect, nu prea, să stai 10 misiuni departe de familie dar în primul rând înfruntând pericolul iar riscul fiind de 2/10). Mulți din teritoriu au plecat în misiuni și alții le-au îndeplinit atribuțiunile de serviciu, cu ei cum faci pentru că nu au primit nimic la soldă. Am avut colegi din fosta unitate și unitatea vecină (aceeași curte) care au executat câte 2-3 misiuni cu în T.O și 1-2 individuale.

    Iulian Mareș spunea...

    Nea' Coarna o da de gard a la Calarasi!

    Petrescu Ion spunea...

    ,,Varianta,, prezentata in topic m-ar avantaja. Ravenirea la contributivitate ar determina cresterea cuantumului pensiei personale cu 20-25%.

    micutzul spunea...

    Huhule noi doi ne cunoastem opiniile și...,,injuraturile,,! Îți cunosc bine ghimpele impotriva ,,neterminatilor,, și de aceea pot spune că îți inteleg logica ...strâmbă zic eu!
    Dar dacă are loc fracturarea SNAp o să urmeze fracturarea statului român! Atunci si contributivitatea voastră bazată pe faptul că sunteti mai ...in vârstă o să fie FRUNZĂ in vânt! Sau statul român nu mai are forta sa plateasca pensiile dacă ramaneti acolo sau alt stat vecin sau nou format nu poate plati!
    Oricum vă atrag atentia că nici un stat din lume nu isi batjocoreste militarii ca statul român ! Si pe termen mediu si lung aceasta va fi o rană fără vindecare pentru țara diabetică România!

    Oprisa Florin spunea...

    La calculul pe contributivitate, numitorul rămâne 20 ?

    un oscar = o pensie spunea...

    eu demult timp am zis ca eu aveam CS in executiv si ofiterii de la birou aveau jumate din ei CS si jumate aveau AC,desi ei munceau program 9-17,toate sarbatorile si weekend-uri libere(aveau 2-3 servicii la permanenta pe luna care insemna ca nu pleaca la 17 ci la 22) ,atata tot si aveau minim CS.Nu mai zi de financiar,logistic,transport,bucatari,medical(toti merita doar CN)

    Leon spunea...

    Doi reputati Analisti militari, Ion Petrescu/Virgil Balaceanu:
    "Este într-o logică a solidarităţii sociale, ca odată cu înlăturarea inechităţilor din sistemul public de pensii, să realizăm şi eliminarea discriminărilor din sistemul pensiilor militare de stat.

    - Terţi, pe care din eleganţă nu o să îi numesc, au susţinut şi motivat financiar diferenţa dintre profesioniştii militari care au activat în teatre de război, precum cel afgan şi acela irakian şi militarii de carieră, care au evoluat doar în interiorul României, dar pe baza eforturilor şi sacrificiilor lor au putut camarazii din Forţa Expediţionară Românească să fie recrutaţi, instruiţi, echipaţi şi retribuiţi pe măsura periculozităţii misiunilor ce urmau să le îndeplinească în Afganistan sau Irak. Unii civili, azi parlamentari, chiar au naivitatea să creadă că avem două armate. Una pentru acasă şi alta pentru misiunile asumate alături de aliaţii din NATO. Sigur că realitatea bate această inepţie, dar tocmai de aceea vă întreb care este punctul de vedere al Dumneavoastră, în această subtilă reiterare a principiului divide et impera?

    - Nu este uşor ca să gestionezi situaţii extrem de complexe şi să reuşeşti ca măsura să fie aceeaşi, sau apropiată pentru diversele categorii de personal, ca atare nu putem spune că nu sunt nemulţumiri ce vizează unele drepturi, mai ales în plan financiar, între, spre exemplu, două corpuri de veterani, veteranii de război, omagiul nostru celor ce nu mai sunt şi multă sănătate puţinilor rămaşi şi veteranii din teatrele de operaţii, aprecierea şi deosebita noastră consideraţie pentru devotamentul lor.

    Sunt apoi cei care au participat la evenimentele din decembrie 1989, istoria, în timp, va consemna adevărul, armata a fost cea care a salvat statul român şi a instaurat democraţia, renunţând la puterea ce îi aparţinea prin apariţia acelui vacuum de putere, pe care cineva trebuia să îl umple.

    Ori au fost şi atunci situaţii limită, pentru un militar situaţia limită este cea în care te confrunţi direct cu moartea, eu unul fiind rănit uşor şi putând spune cu mândrie, dulce ca mierea e glonţul patriei! Cum se va reuşi ca toate aceste corpuri militare, aparţinând unor perioade istorice diferite, unor misiuni şi condiţionări ale misiunilor diferite, unor interpretări sociale şi istorice diferite, să fie într-un tot este greu, foarte greu de răspuns, dar abia atunci am avea cu adevărat simbolul şi realitatea unei armate ca un tot unitar.

    Realitatea inexorabilă este că indiferent, repet indiferent, de perioada istorică, de drapelul faţă de care s-a jurat, sau de conţinutul jurământului militar, militarul român a avut şi are o singură cauză şi un singur crez,Ţara şi Poporul Său!"

    Iulian Mareș spunea...

    Crezi gresit....Ai toate datele?

    Leon spunea...

    S-a exagerat cu acordarea grupelor de munca in decembrie 2010( ptr.Activi) si in 2016( ptr.Pensionari) !
    Daca s-ar reveni la varianta din M 116/2001 in procentul de 85% ar intra si procentele ptr.grupela munca si cele pentru Pensia Suplimentara..!

    Leon spunea...

    Iulica, deputatul Coarna TRAGE UN SEMNAL DE ALARMA, chiar
    NU doreste Variantele prezentate mai sus..!

    Iulian Mareș spunea...

    Ce inseamna trupe auxiliare? te referi la Legiunea a IV Scythica (din Sciția)?
    Stii care este deranjul? Ca tot ce ne trece prin creier credem ca este si bine!
    Tata, aplica o lege buna de la data promulgarii inainte cu posibilitatea celor mai veki de a ramane pe legea veke sau de a incerca noua lege!
    Aici este tot deranjul, legile privind pensionarea in FA nu sunt reparatorii ci organice si creaza efecte de la publicare.
    Nu abramburi oamenii...nu tu, Olescu ci conducerea sistemului!

    Gigi spunea...
    Acest comentariu a fost eliminat de autor.
    Iulian Mareș spunea...

    Speciali!

    Gigi spunea...

    Ar fi bine.Dar.... ?????

    Huhu Rezea spunea...

    Mai, naivule, din moment ce muți pensionari se săturaseră de "pomenile" lui Ponta și Dragnea și au votat cu urmașii regimului Basescu, trebuie să-și asume și desfiintarea pensiilor militare.
    Nu poti obține rezultate diferite, votând la fel!

    Gigi spunea...

    Corect!👍👏

    Huhu Rezea spunea...

    Pentru cititorii mai proaspeți ai blogului:
    Nu bagatelizați informațiile lui Coarnă. Noi cei mai bătrăni am învâtat asta de prin 2015, cand Coarna avertiza că cei de la MApN lucrează la o ordonanța de modificare a abia aprobatei Legi 223/2015.

    Huhu Rezea spunea...

    Excelente analize!
    Nu mă așteptam la Virgil Bălăceanu.

    Ionel spunea...

    Viitori tineri militari ai armatei romane/serviciilor, rugati-va ca tara sa trimita in permanenta cadre in teatrele de operatii, adica sa fim mereu pe picior de razboi, pentru a mai beneficia de ceea ce orice alt militar al altui stat UE beneficiaza !!! DOAMNE CAT PROSTIE IN TARA ASTA !? Acum nu stiu de unde pleaca astfel de bazaconii, intentionate sau nu......dar se vede cu ochiul liber.

    Gigi spunea...

    Cei doi sting becul.Dupa ei potopul!

    avianyc spunea...

    Amuzant de tot 🤣🤣🤣🤣🙈
    Dar cum din " putul gândirii oltenesti" au rezultat legile lafaielii bugetare ,legea 168, păcăleală Plx ,nu- i de mirare sa se realizeze si asta 🤣🤣🤣🤷‍♂️
    Dar poate domnul @ Leon mai scoate la inaintare vreun " Mihai Viteazul, pe lângă cei livrati deja precum madam Olga, dom Ciuca ,dom Catu si mai pulsează ceva la cresterea SMBE pe via bugetari 🐒🦧🙃
    Apropo @ Leon ,din cate se vede nu ati inteles inca nici ca un SMBE mai mic este bucuria angajatului viitor pensionar prin creșterea punctajului mediu anual ,nici efectele devastatoare ale lafaielii bugetare pe rit Olguta - Liviu Rahoveanul.
    Dom Leon ,poate ,totusi ,ne plimbati si pe noi din "Tenebrele gândirii oltenesti" si ne lamuriti ce formula a utilizat " al dumneavoastra, cu stima " Ciuca de a căzut la fix in L 168 pe 1000 lei / fara virgulă dupa întreg.
    De ce nu 500 sau 1500?
    Nu de altceva ,dar chiar m-am săturat de comediantii zonali......, comedianti frumos spus cu mare indulgență
    🐒🐒🐒🐒🐒🐒


    Petrescu Ion spunea...

    Pentru d-l Iulian Mares: nu am toate datele, de aceea procentul este mai mic. Pentru peste 31 de ani vechime in serviciu actuala pensie este mica.

    Leon spunea...

    Intreg interviul poate fi citit in linkul postat de mine ceva mai sus..!
    PS.L-am cunoscut si eu pe D-ul General Virgil Balaceanu in perioada cand era Comandantul Brigazii din Craiova; are cunostiintele necesare, are si vorbele la Purtator !!

    Unknown spunea...

    eu cred că orice recalculare va fi făcută să ne ia din bani nu sa ne dea....vin vremuri fff proaste

    Iulian Mareș spunea...

    Huhu,
    Coarna este exponentul luptei pensionarilor sau politistilor activi?

    Huhu Rezea spunea...

    Micutzule,ca de obicei exagerezi! Ti-aș zice mai multe, dar iar te superi și incepi să suspini pe umerii unor cunoscuți comuni.
    Mai mare batjocură ca astăzi la adresa pensionarilor militari nu poate să fie.
    Avem circa 10 000 de pensionari militari cu pensii de peste 10 000 lei,30 000 cu pensii intre 60-10 000 lei si 140 000 cu pensii sub 6000 lei.
    Este posibil ca solda de funcție să nu mai crească din 2009(excepție majorarea de 15% din 2017), activii fiind rasplătiți ce sporuri tocmai pentru a stopa cresterea prin actualizare a pensiilor?
    Au mai fost desființate pensiile în anul 2010, dar noile generații de pensionari nu mai stiu cine le-a desființat.

    Iulian Mareș spunea...

    Leon,
    In afara rotirii efectivelor si structurilor mai mari sau mai mici din TOpEx, este foarte adevarat ca exista forte militare nominalizate pt actiuni intrunite NATO! Nu iti pune nimeni arma la tampla, forta se negociaza, respecta standarde, inclusiv pt asta a fost asumata interoperabilitatea, iar sustenabilitatea fortei, macar 30 de zile este nationala!
    *Balaceanu stia bine asta...

    Iulian Mareș spunea...

    Of....!
    Botanistii de pe aici iti vor spune ceva, eu iti spun realitatea, ca sa nu ai palpitatii: in 2015, iesirea la pensie se facea pe L 263, si nu era un avantaj asa cum incearca cativa decrepiți sa induca in eroare!
    M-am saturat de janghine care trancanesc ca este rau si nu este bine, insa ei rod de 24 ani pensie cu cuantumul avantajos in plata!

    Viorel spunea...

    Domnule Unknown, ăștia sunt bătuți în cap. Armata nu a fost înființată nici când am intrat în NATO, nici după, deci ea nu poate fi împărțită în „Cei din țară” și „Cei din TO, misiuni externe” pentru că astfel nu se mai justifică Organizarea Armatei pe Arme și Specialități militare. Marea majoritate vorbesc despre „Operativi” și „Birocrați”. Atunci transformații peste noapte și instruiții pe toți pentru a deveni luptători „Operativi”. Dați o lege prin care obligații pe toți militarii să participle la o misiune în T.O. (nu se acceptă excepții decât în cazuri majore limitat pe termen scurt sau mediu, dar o misiune tot trebuie să o execuți chiar dacă vrei sau nu vrei). Desființați Compartimentul Financiar Contabil, Șeful Formațiunii de cazarmare (chiar de ce acesta să nu plece și el într-o misiune și să primească pensie tip NATO), Medicii și asistenții medicali și alte Arme și Specialități militare care prin natura atribuțiunilor de serviciu nu pot participa niciodată la astfel de misiuni (mă refer la armele/specialitățile militare în ansamblul armatei) fiind funcții unicat. Este asta o discriminare, este.

    Iulian Mareș spunea...

    Eu sunt in acord cu tine, daca imi raspunzi la o intrebare simpla:
    Cum s-a facut reforma in armata bulgara?

    Iulian Mareș spunea...

    Leon,
    tu stii cat ridica mister in calitate de liderul subofiterilor/agentii de politie ai MI?
    Eu nu pun botu la majur! pe militareste, da?

    Iulian Mareș spunea...

    Viorele,
    in SNAOPSN al Romaniei institutia activitatilor prin cumul si posibilitatea retribuirii personalului nominalizat nu este nici macar la nivel teorie!
    Viziunea noastra fata de cumul difera totala de cea a NATO!

    GO spunea...

    Ce grupa de munca v-ati trecut la contributiva? De ati iesit asa bine? Si pt. ce activitati concret efectuate? Incercati sa cititi ce afirm eu. Retrogradeaza grupele de munca, incat majoritatea se vor trezi in conditii ... normale. Si atunci contributiva aia este jalnica.

    Iulian Mareș spunea...

    Deraiezi....
    Prietenu meu, cdor.(Av) nu a putut aplica la un post NATO, adica Comandament de Av din EU pt ca avea piatra(e) la un riniki! Ca sa intelegi ca scti ca un nestiutor...amicul era in SMG, insa vizita medicala cat si celelalte probe sunt corecte!
    Numai cei care nu mananca struguri spun ca sunt acri!

    Iulian Mareș spunea...

    Excelent!!! Traiasca guvernarea actuala...!!!!

    Huhu Rezea spunea...

    Mares
    Vezi că vorbesti nedocumentat.
    Prin trecerea la contributivitate prin lrgra lui Găbiță, pensiile în plată în 2010 la peste 70% dintre militari au crescut.
    Mie mi-a crescut cu 30%
    In 2016, prin revenirea la pensiile militare, 68% au fost din nou micșorate.
    Ai putea să ne spui cu cat ți-a crescut, procentual, pensia contributivă stabilită în 2015 prin recalcularea din 2016?

    Burebista spunea...

    Mai repede va fi 30 indiferent de anul nașterii... Atunci sa vezi lacrimi.. 😭😭😭

    Huhu Rezea spunea...

    Olescule, lasă-te de gulgute!

    Iulian Mareș spunea...

    Te infiez, pluto!
    Analfabetule, tu stii ce inseamna sa lipesti o harta si sa o codifici? Daca ar fi una digitala, tu nu ai iesi din Agafton!

    Huhu Rezea spunea...

    Și.... și!

    GO spunea...

    Din discutiile de pe grupul privat de Whatsapp. Aprinse, rau! Sintetizez cum pot!

    Rezulta ca pe varianta cu grupele de munca marseaza. Exemple:

    Carui pericol din noua HG ai fost expus in anul 1 de activitate, militarule? Am aruncat grenade. Bun conditii deosebite in acest an, puteai sa fii sfartecat. Dar in anul 2? Am efectuat lucrari de distrugeri cu explozivi reali. Bun, conditii speciale in acest an, aveai ocazia sa ajungi kamikaze. Dar in anul 3? Am sarit cu parasuta. Bun, alte conditii in acest an, puteai sa cazi in cap pe Casa Poporului. Dar in anul 10? Am fost in TO. Bun, alte conditii si in acest caz, puteai sa fii la Ghebcea Militar acum. Dar in anul 21-30 de activitate? Nu am avut nici un risc, eram la planificare. Nasol, conditii normale in acest caz, ca domnisoarele la pension. Ş.a.m.d.! (Evident ca daca acel militar nu a desfasurat nicio o activitate de risc profesional concret, intra pe toate linia la fara grupa de munca, respectiv la conditii normale). Dupa cum sesizati, nu functia sau specialitatea da dreptul la incadrare in grupa, ci activitatea concret efectuata. Macar una pe an. Adica, ca aviator intri in grupa alte conditii doar in anii in care ai zburat, iar daca ai tras-o pe dreapta la SMFA, in acei ani ai conditii normale. Sau ca finantist la CSP ai conditii normale pe linie. Dar, daca ai fost finantist la un batalion de parasutisti si in vreuan ai sarit si tu cu parasuta, in acel an ai alte conditii!

    GO spunea...

    Ca si continuare! Idem la politie, jandarmi, pompieri s.a.m.d. Unde cu exceptia pompierilor care au multiple activitati de risc profesional (evident ca nu chiar toti), ceilalti daca au contact cu riscuri reale in proportie de maxim 5-10%.

    Si incepe pensionarea! La M.Ap.N. cam 30% au conditii normale, cca. 50% deosebite, cca. 15% au speciale si maxim 5% au alte conditii. Varsta se reduce ca si pana acum, numai ca in 50% din cazuri, urmare a reincadrarii in grupe de munca, creste varsta fizica de pensionare spre 55 ani pt. cei incadrati in conditii deosebite si la 60 ani pt. cei 30% fara grupa. Numai 20% ar mai avea dreptul sa se pensioneze mai devreme de 55 ani.

    Conform noii HG, la MAI, SRI, SPP, STS, SIE, MJ jalea este si mai mare. Intrucat De exemplu, cf. noii HG, la politia MAI mai mult de 55% intra in conditii normale de munca = 60 ani varsta fizica de pensionare). Cam 40% in conditii deosebite de munca (55 ani varsta fizica de pensionare). Si numai 5% ar beneficia pe drept de conditii speciale sau de alte conditii de munca, incat sa se pensioneze mai devreme de 55 ani.

    Etc. Deci, atentie la reincadrarea in grupele de munca. Nu mai tine cu biroul, sectia, arma, ministerul sau cu specialiatea! Ci doar in functie de activitatea concreta desfasurata sau nu an de an, care da dreptul la incadrarea intr-una din grupele de munca. Deci, juristul militar nu va mai beneficia de conditii speciale pt. ca era sef compartiment, ci de conditii normale. Dar, daca a fost cumva in TO, pt. acel an va beneficia ca toti participantii din teatrele de operatii de alte conditii. Politistul nu va mai beneficia de conditii speciale, doar asa ca lucra si el in politie, ci de conditii normale. Dar, daca a iesit pe teren, iar pe teren a avut conflict in vreun an cu agresori care au atentat cumva la integritatea politistului, in acel an va avea conditii speciale. Si tot asa, la orice minister, functie, arma sau specialitate.

    Meticuloasa chestia, dar cred ca in afara de punere a unor lucruri in ordine, se fac si economii considerabile la bugetele alocate pensiilor militare. Este evident ca vor fi loviti sub centura toti cei care au fost incadrati in grupe de munca, asa la en gros, fara sa existe activitati concrete si demonstrate ca s-ar fi expus ;a a le fi periclitata viata sau starea de sanatat cu ceva concret.

    Sa nu dispere cei napastuiti: exista in noul zvon de HG cu grupele de munca, si risc de intemperii climaterice, intra la conditii deosebite, daca stiti ca ati avut functii care implicau automat desfasurarea unor activitati in aer liber (la laborator in camp), pe timp de iarna si/sau canicula, mai mult de 2 ore pe zi (de exemplu, Cdt. Pl. la armata sau agent circulatie la politie).

    Succes!

    GO spunea...

    @ Huhu Rezea. Nicio gulguta. In grupul meu secret de Whatsapp se discuta intens. Si in el mai sunt si colegi inca activi. De la 2 ministere si de la un serviciu. Sanatate!

    Petrescu Ion spunea...

    G. OLESCU: 31 de ani vechime in serviciu, fara grupa de munca pe care nu o mai adaug.

    Petrescu Ion spunea...

    D-le Iulian Mares: Guvernarea actuala nu imi este DELOC pe plac. La o postare facuta cu cca 2 luni in urma m-ati felicitat pentru atitudinea avuta. Cred ca sunt mai PSD-ist decit D-voastra.

    CEZAR spunea...

    Daaa..sa ia dar de la aia care trebuie..adica la cei care trec peste 5000 lei!

    Leon spunea...

    Iulica, in calitate de Deputat ridica mai mult decat atunci cand era Presedinte al SNPPC( acum nu mai primeste nimic de la Sindicat) !

    GO spunea...

    Bomba! Tot de pe grupurile secretoase. Vor sa modifice si L. 168/2020. Mai exact, s-au sucit si vor sa acorde indemnizatia in functie de nr. de zile in misiuni externe. 200 lei la fiecare 180 zile de misiune, dar ... nu mai mult de 1000 lei. Ca acum, unii au 10 misiuni insumand 1800 zile, iar altii doar una insumand 180 zile, si Ciuca a bagat 1000 lei la toti, ca in comunism. Si fac gat veteranii cu 10 misiunii, ca pufarezii cu o misiune beneficiaza tot de 1000 lei. Se introduce cu aceasta ocazie si titlul de "Veteran cls. 1, 2,3, 4, 5" pt. a fi diferentiati unii de altii. E o nebunie, ce sa mai!

    GO spunea...

    Ultima bombiță. Tot acum infig si prevederea de la magistrati si anume ca se pierde dreptul la pensie militara pt. fapte de coruptie. Plus bazaconia cu ....crime contra umanitatii.

    Asa ca vedeti ca tuici ati dat sau ati baut gratis cand erati activi. Iar jandarmii si politistii pe cine ati cotonogit sau ce drepturi constitutionale ale cetatenilor ati incalcat.

    Kelemen e croit precis mai ales contra organelor, dar si a armatei. Nici nu se putea altfel, acum e momentul lui.

    Alex spunea...

    In spatele celor din T.O.nu a stat domne' nimeni.Deplasarea s-a facut pe jos ,au plecat initial in izmene din Romania.S-au inarmat cu ce au gasit pe drum(pietre,bate noduroase ,urzici ptr.lupta corp la corp...e.t.c.).Cei mai descurcareti si-au cumparat de la gubela haine .Cu mancarea a fost mai greu ,dar viitorii veterani pot sta nemancati fix 120 de zile .
    Nu a fost nevoie de absolut nimic.Ajunsi in T.O.s-au deplasat pe magarii rechizitionati si aici au aparut problemele .Magarii nu intelegeau cand li se dadeau comenzi in limba romana si cand trebuiau sa alerge se
    opreau si invers.
    Este clar ca nu au avut nici o sustiere.

    Lucian spunea...

    Interesant calculul pentru stabilirea grupelor de muncă, dar cum se va calcula retroactiv sau doar de la momentul adoptării modificării va intra în vigoare ?

    Alex spunea...

    Urmeaza ca in cel mai scurt timp,sa se organizeze concurs ptr.ocuparea locurilor in T.O.Sa vezi acolo aglomeratie ,vor fi 2-3000 pe un loc ,asa vor pleaca doar varfurile...

    un oscar = o pensie spunea...

    pensia maxima fara contributivitate sa fie 7.000

    M spunea...

    Problema e cum stabilești "toată viața". Adică, da, a stat în frig, bla, bla... Dar dacă nu a stat exact toată viața. A stat "toată viața" mai puțin un an!?!
    Ce faci?
    Dar "toată viața fără doi ani"?

    Complicat rău!

    un oscar = o pensie spunea...

    nu mai are vreun sens sa faci harti acum!!!
    alea le fac americanii,boss!!!!
    tu doar ai avut impresia ca faci ceva,de fapt doar mimai ca faci,totul e decis de stapanul american!
    revino-ti,nu esti decat un bufon,fara cei ca mine se inchidea pravalia unde lucram,fara cei ca tine mergea treaba ,fff bine chiar!!!
    degeaba ai 1000 de colonei daca nu ai palmasi

    Alex spunea...

    Un fel de asasini platiti?! Bineanteles si un pic ..speciali.Imi fuge gandul adesea cand aud de ai nostrii din T.O.la 007.Tipul era insa un pic mai discret .

    raul spunea...

    Prefer naivitatea decat curvarasenia ce se-mpute pe acest site!Ce dracu are sula cu prefectura ,adica ce-au votat oamenii cu ce propagi yu pe aici?Dezamagire la patrat!

    M spunea...

    Totul se va calcula retroactiv.
    Ai ieșit mai repede la pensie lucrând 26 de ani in grupa 1 și ăștia stau eu acum au se gândesc că erau condiții normale, te întorci la muncă încă 13 ani.
    Ai avut spor de radiații și îl scot ăștia?
    Te duci să muncești zilele de COS și dai și banii înapoi.
    😁

    Evident că "perierea" grupelor de muncă se aplică doar la SNAOPSN. Ceilalți sunt buni și grupele lor motivate!

    un oscar = o pensie spunea...

    daca vrei sa faci treaba corect o faci retroactiv
    cum sa iei pensie de 16.000 si sa desenezi pe harta crezand ca faci strategii
    aiuritor-harta e facuta de american si romanul doar se uita pe ea.

    Viorel spunea...

    Domnule Iulian Mareș, o pensie tip NATO mi se pare destul de corectă numai că ea trebuie aplicată întregului personal militar ce încadrează Armata Română. Diferențierea dintre cei care au participat efectiv în T.O. sau misiuni individuale și cei ce rămași în țară să se facă printr-o indemnizație (doar în momentul ieșirii la pensie) dar nu ca și cea prevăzută în Legea nr. 168/2020 art. 12 lit. b) respectiv 25% lunar din salariul minim brut pe țară cât ești activ, apoi încă 1.000 lei când ieși la pensie. Mă și mir la câți deștepți avem în Parlamentul României cum de nu au sesizat nimeni această golăneală. Cum să primești anul acesta 575 de lei pe lună de pomană, la anul mai mult și tot așa până ieși la pensie.
    Eu sunt pensionar MApN, militarii români pleacă în TO și-și riscă viața. Îl întreb pe domnul Cîțu și toți deștepții care gândesc ca dânsul. Pompierul când se duce la un incendiu, riscă să-i explodeze butelia și să dea ortul popii ? Când se bagă în flăcări să salveze o persoană șii cade tavanul, o grindă sau acoperișul în cap, își riscă viața sau nu ? În TO militarul poate avea o singură ieșire, nici una sau mai multe într-o zi. Pompierul poate avea și 10. Merită o pensie echivalentă cu cei din TO ? Pot da exemple și de polițiști căzuți la datorie, omorâți de niște handicapați sau cu intenție de lumea „Civilizată”.

    raul spunea...

    Cand spun astia,huhule esti extaziat ,cand o spun altii ,inclusiv eu ,sunt naivi!Hotaraste-te Huhule ,ca ajung la cub cu dezamagirea!Si pacat ,ca am in Rm Valcea colegi de valoare!

    Iulian Mareș spunea...

    Cu asta l=au si momit!

    Iulian Mareș spunea...

    Huhu,
    am dorit sa spun ca in 2015 pensia a fost calculata pe L263 cu alt numitor, asa ca nu mai incalzi ciorba...

    Iulian Mareș spunea...

    Raman surprins ca unii nu cunosc ce inseamna o initiativa legislativa,....

    Iulian Mareș spunea...

    Cdzar,
    tu esti asi_n de nu intelegi? Trebuia sa pui mana pe carte si sa fii cu pensie mare! Te-a oprit cineva? Cine? Horvarth?

    Huhu Rezea spunea...

    Asta cu perierea retroactiva a condițiilor de muncă este din găndirea malefică a Olescului.

    Iulian Mareș spunea...

    Va felicit mereu!
    Eu? Devin pe zi ce trece in razboi cu toti antiromanii!

    Cornelius Flavius Ifrim spunea...

    V-am dzis eu m-a info Dl Coarna la telefon despre lucrul la un șablon de new Leje de penzii meletare, si despre care stie ca zoldele de fonctie vor fi majorate, in care penziile si fonctiile mici vor avea prioritate, pt. ca la gradele si fonctiile mari nu se mai uita intrucat depasesc deja 85%! Pana in Septemvrie trebuie sa fie terminata ca sa poata pentru bugetul anului umator sa fie raportată, asta daca actuala guvernare de hoaște și moaște nu pica pana-n Paște! -,,Stai fara grija, nea Ifrime, si nu dispera, ca doar pensiile mici si medii pana-n toamnă se vor majora, dar eu garantez numai majorarea soldei functiei, nu si alte elemente pe care mata ți le vrei!''... vesel m-a asigurat vestitul deputat! Oricum, daca eram pe contribiutivitate de 1750 lei acum aveam parte, si nu cei 1128 de lei de ocara pe pensie de rahat, militara! Toata pulimea si clocarimea din Caza mafiotă de penzii brotace de la toamna or s-o ia en gross in brațe, caci noul sistem ce se anunță pe țeava de pistol ii va lasa eminamente-n gurul gol, find tintite pentru daramare toate armele si compartimentele lenos-trandav-sedentare, cu mult mai mult sub muzicile onorabil-militare! Chiar daca am mai fabulat sa-mi iasa rima, realitatea este grava, bat-o vina, dar ce am zis de clocarimea de ra#at, asa va fi precum am afirmat si abia astept sa-i vad pe toti cazuti in cap!

    Alin spunea...

    Salut camarazi, eu am mai scris , cel mai corect pensia militara sa se atribuoe in raport cu omm, fiecare an lucrat sa aibe un cuantum si de aici este foarte simplu: 20ani ca baza,dupa care plus minus.ex cel care are 30 ani efectiv,20- 25 ani 2%/ an plus3% pt 25-30 ani total 25% in plus fata de cel care are 20 ani.analog intre 15 - 20 ani ninus 3 % / an.20 ani serviu cascheta 65 %. Ce parere aveti d- le Huhu? Asa ar sta si neterminatii sa-si satisfaca stagiul😁 Alin

    Alexandru spunea...

    Îmi cer scuze, sunt din ce în ce mai debusolat. Cer un sfat. Am absolvit Școala Militară în '94, am 26+ ani de militar, îndeplinesc condițiile de pensionare de o lună. Am de ce să mai stau sau să o șterg cât mai e timp? Mulțumesc.

    Alexandru spunea...
    Acest comentariu a fost eliminat de autor.
    Gigi spunea...

    Gulgute otravite,
    rumegate pe stomacul gol.😂😂😂

    Cezar spunea...

    NETERMINATII SA MEARGA LA MUNCAAA
    🤣🤣😜🤣😜😎😎😎

    Cezar spunea...

    Nu prea mi.a placut
    ce vrei?
    😜😜😜😜😎😎😜

    Gigi spunea...

    😂😂😂😂😂De mult nu am mai râs aşa!

    Leon spunea...

    Mai asteapta pana citesti pe acest blog ca se coace de o noua lege a pensiilor militare !
    Dupa cum vezi avem destui colegi care vin cu ..Noutati..!

    Viorel spunea...

    Ave Cezar, de curiozitate, dumneavoastră la inteligența pe care o aveți rezultată din „amplele și documentatele comentarii” pe blog de ce nu aveți o pensie care să depășească 5.000 lei, pentru că dacă doriți ca la cei cu pensia peste această sumă să se taie (reducă) denotă că pensia dumneavoastră este sub Cotele Apelor Dunării, emisiune transmisă pe timpul lui Nea Nicu la radio în fiecare zi de la 11.50. Nu exista o astfel de funcție în statele de organizare în U.M. în care ați fost încadrat sau nu ați trecut baremele la EFM sau mai mult ca sigur testul psihologic.
    Domnule Iulian Mareș, cică de la o pensie mai mare de 5.000 lei se încurcă la numărătoare.

    Viorel spunea...

    Ave Cezar, de unde știm că nu v-ați născut prematur (la 7 luni) deci tot un neterminat.

    Huhu Rezea spunea...

    Dacă puteți să rămâneți in activitate astfel încât să vă apropiați cât mai mult de limita standard de pensionare corespunzătoare anului de naștere, ar fi foarte bine. Ca să nu aveți emoțiile de astăzi ale celor pensionați in ultimii ani în condițiile articolelor 17,18 și 21, încercați să obțineți pensie de serviciu pentru limită de vârstă.

    E. Cristescu spunea...
    Acest comentariu a fost eliminat de autor.
    Lucian spunea...

    Dacă se recalculează și mă cheamă la munca musai să mă incadreze pe noua grila pe care sunt încadrați absolvenții, atunci sa te ții salarii mari 🤣.

    GO spunea...

    Grenadă la MAI!

    https://lool.ro/angajatii-din-mai-nu-vor-mai-avea-dreptul-la-onoruri-militare-decat-dupa-ce-li-se-analizeaza-activitatea-profesionala

    Alexandru spunea...

    Cer scuze, am șters pt că mi s-a încărcat primul comentariu, mai sus. Da, din februarie anul acesta îndeplinesc condițiile de ieșire la limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare potrivit duratei lucrate în grupele de muncă (speciale și alte condiții). Rămâne întrebarea.

    Leo spunea...

    Vezi ce face croitoreasa și te orientezi

    Cezar spunea...

    Cezar salutarum muritorii
    Ave Viorel @
    Eu NU AM FURAT NIMIC
    LA MINE CA LA MULTI ALTII..DE BAZA A FOST SOLDA DE FUNCTIE SI GRAD SI VECHIMEA
    AFLA CIT ARE UN COLONEL CARE SI.A PUS ARMA IN CUI PRIN 2000 vara ??
    Comandant de batalion iti spune ceva?

    Alexandru spunea...

    Mulțumesc, grea decizie.

    Viorel spunea...

    Alexandru, 28 de ani și 6 luni cu sau fără Școală (câți ani). Câți ani ai lucrat în condiții deosebite = (pe românește) 3 luni la an; condiții special = 6 luni la an; condiții deosebite = 1 an / 1 an. Astfel îți poți calcula Vechimea cumulată. Dacă bulangii vor să ne treacă pe contributivitate, părerea mea este să mai rămâi în sistem, altfel (ca o glumă ce circulă pe blog), devii neterminat. Mai norma de hrană, mai contravaloarea echipamentului împărțit la 12 luni tot iese ceva. Noi am așteptat actualizări și indexări de ne-au ieșit ochii iar mâine (prin deducere în urma Hotărârii CApB) s-ar putea să o luăm în freză. Decizia este a ta. Depinde cum stai cu fizicul și cu psihicul. Cei de la personal să-ți calculeze vechimea cumulată iar Financiarul să-ți facă o simulare cam ce pensie o să primești. Faci comparație între venitul lunar (soldă + normă hrană + C/V echipament:12 luni) și pensie. Dacă ești tânăr, ai unde (garantat, nu pe vorbe) și poți câștiga pe lângă pensie o sumă mai mare decât diferența dintre venitul lunar și pensie (cu o muncă și stres asemănător sau chiar mai puțin), atunci poți să pleci, dacă nu, mai rămâi.

    Cornelius Flavius Ifrim spunea...

    @Alexandrion, fii, domnule, om si ramai in armata cu nadejde pion, pentru ca o data plecat din sistem o sa-ti fie un adevarat chin si blestem, dar asa aici ai o zolda frumusică, nu esti inchis, cum am fost noi, in bașică, ai toate sansele sa iesi cu vechime complecta, dar si peste, si cu o frumoasa pensie! Esti tanar, nu dispera ca noi, cei din rezervă, pentru ca vor veni alte guvernari mai in vervă sa va puna pe picioare, misto, pentru ca apartineti acum de NATO, nu ca noi, vraistea, din tratatul de la Varsovia! Asculta-l pe cel mai oropsit si trist rezervist pe care-l chinuie vechimea, pentru ca n-am facut-o cand mi-a fost vremea, din cauze medicale, si acum ma zbat in cele mai cumplite lipsuri si drame! La urma urmelor, este cel mai sigur loc de munca la stat, nu ai nimanui socoteala de dat, ai puzderie de alte avantaje la buton, si nu te vute la melodie orice patron de șoșon, de ocara, care sa te ameninte toata ziua ca te va da afara! Si o spun pe bune, fara sa fabulez sau sa te duc in eroare cu glume! Rezista, camarade, ca nu esti la razboi, ai familia alături, chiar si pe noi, sa fii incurajat sa mergi mai departe, curajos, ca sa nu ajungi ca altii, mult mai prejos!

    Cornelius Flavius Ifrim spunea...

    @Ramurică, imi cer permisiunea sa fabulez pe-o retorică mică: Problemele noastre din clocarimea penziilor meletare sunt de natura bucătariei vaginale, ca daca erau de bucatarie de prostată, de mult chestiunea avea sa fie rezolvata! Nu-i așa că bucătareasa o are mică, o banală găurică, dar cu ea penziile strică, le coboară si ridică, camarade Ramurică?!

    Unknown spunea...

    Asta înseamnă demilitarizare! Ori suntem militari ori nu suntem ...

    raul spunea...

    De 9 ani polemizez cu dobitocii de la ziare(zoaie ).com,cu aia de la adevarul ,hotnews si uneori cu aia de la stiripesurse!Daca mai trebuie si cu ai mei camarazi ma ...pe el de internet!Huhule ai ajuns la cub cu dezamagirea!Fiti sanatosi !Romania va ajunge de cacat!Pacat ,caci ,ca om ce stiu un pic de istorie ,nu merita, dar fiind locuita...!Sa fiti iubiti!

    HALA spunea...

    Adică vor face pensie militara numai celor care au stat 120 de zile în acele teatre. Fiți siguri atunci ca în doar câțiva ani se pricopseste tara cu doua-trei milioane de pensionari militari.

    mosmartin16 spunea...

    De actualitate, chiar daca nu e in legatura cu topicul ! Dar voi reveni si cu problematica abordata pe topic ! Asadar ... despre manipulare si ignoranta !!
    De ceva timp incoace, o doamna - ajunsa si senator - striga din toti rarunchii impotriva unor masuri restrictive impuse de autoritati vis-a-vis de raspandirea infectiei cu Sars - CoV2 !!
    Este evident ca aceste masuri ne afecteaza si ne macina viata, dar nu asta doresc sa evidentiez acum si aici !
    O spune doamna cu legitimatie fluturanda de senator, pe un ton cu decibeli greu de suportat, ca anumite drepturi si libertati fundamentale inscrise in Constitutie nu pot fi restranse decat prin lege si nu prin alte acte normative de rang inferior !!
    Total de acord, doar ca aceasta omite a preciza si faptul ca o astfel de lege chiar exista !
    Iata - cu titlu de exemplu - ce precizeaza art. 5 alin. (3) din Legea nr. 55 / 2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu referire la starea de alerta...
    ,,Masurile pentru diminuarea impactului tipului de risc sunt...
    b) restrangerea sau interzicerea circulatiei persoanelor si vehiculelor in locurile si, dupa caz, in intervalele orare stabilite,, !
    Este evident faptul ca o astfel de masura ne mananca zilele - cu si fara ghilimele - dar existenta prevederii susmentionate scoate in relief faptul ca cele clamate cu naduf de catre doamna senator ( ca asa ii place sa i se spuna ! ) sunt manipulari pentru ignoranti !!
    E totusi bine daca nu uitam sa nu fim ignoranti !
    Gand bun, oameni buni !

    HALA spunea...

    Trofin, abia de la aceasta lege începe discriminarea și bătaia de joc. Militarul se duce acolo unde i se ordona, la cules cartofi, la Kandahar, la deszapeziri etc.

    un oscar = o pensie spunea...

    nimeni nu poate da sfaturi pe speta asta!
    toti se hazardeaza la sfaturi pro sau contra
    fiecare isi cunoaste ograda si nevoile,mai vrea sa munceasca dupa sau nu,are rate sau nu,cati copii are,ce cash sau avere are,nevasta ,amanta,vicii,boli,etc
    deci sa faci ce simti tu,eu am iesit la limita minus grupa de munca si sunt fericit indiferent de viitor

    Alexandru spunea...

    Încurajator, mulțumesc, sănătate vă doresc.

    HALA spunea...

    Olescu se pare ca Huhurez ar vrea sa crape toti numai sa i se îndeplinească lui dorința contributivitatii car l-ar avantaja la maxim fiind unul dintre matusalemici care sigur nu prea a cunoscut câmpul tactic.

    un oscar = o pensie spunea...

    M,nu te intorci la munca dar iti tai din pensia nemeritata de peste 10.000
    poti trai si cu 5.000 dupa o viata de trasat linii pe harta
    mama,ce misto!
    astia de la monitorizare chair citesc blogul asta si anunta mai sus
    hai ca merge bine si poate dispare si oskarul

    Alexandru spunea...

    Viorel, 26 ani și 8 luni, din care 18 ani- alte condiții iar restul- condiții speciale. 2 ani (mai exact 1 an și 10 luni- Școala. Cât să mai stau să nu fiu "neterminat"? Practic, acum aș ieși cu netul. Mai încolo, nu știu.

    Calinmihaib12 spunea...

    Alexandre: dacă ai ACUM..IMEDIAT ce ai.."pleca"..: o ALTERNATIVĂ MAI BUNĂ..cel puțin:"salarială" decât în prezent...!,dar să fie SIGURĂ.., ai putea risca să te pensionezi,dacă nu..(?) = NU DA VRABIA DIN MÂNĂ..pt.CEA DE PE GARD..căci dacă te apropii ..de EA..,s-ar putea să ZBOARE..!!

    Niky spunea...

    Chiar așa, ar trebui să primească pensie militară doar pentru perioada în care au fost în misiune de luptă externă! Așa este corect, că tot se vorbește despre asta! Cei care au avut misiune de luptă în teritoriul național de ce nu?

    y spunea...

    LEGEA PENSIILOR, LEGE UNICĂ. LEGE UNIVERSAL VALABILĂ ȘI APLICABILĂ ÎN ROMÂNIA!

    ARTICOL UNIC
    1. Nicio pensie minimă netă îm plată nu poate fi mai mică decât coșul minim de consum lunar, calculat pentru o singură persoană.
    1.a) Nicio pensie minimă de urmaș netă îm plată nu poate fi mai mică decât coșul minim de consum lunar, calculat pentru o singură persoană.
    2. Nicio pensie maximă netă în plată nu poate depăși Salariul Mediu Brut Lunar în vigoare.
    3. În cazul în care coșul minim de consum lunar și/sau Salariul Mediu Brut Lunar scad, pensiile rămân la aceeași valoare.
    4. Pensiile vor crește cu aceeași valoare cu care cresc și cei doi indici.
    5. Niciuna din cele două pensii nu poate fi cumulată cu salariu sau altă pensie plătită din bugetul de stat.
    6. Niciuna din cele două pensii nu se poate cumula cu alte beneficii sau venituri plătite din bugetul de stat.
    7. Nicio pensie nu poate fi scăzută, sub niciun motiv.

    Atât. Simplu și clar.
    Comentarii? Obiecții? Propuneri?
    Cine este pentru? Împotrivă? Abțineri?
    Prea târziu, s-a adoptat!
    :))))))

    Gheorghita spunea...

    D'le Iulian. Exemplul dvs cu amicul comandor nu m-a convins. Nu credeti ca prea le stiti pe toate? Si noi,ceilalti muritori de pe aici, stim destule despre cum au obtinut unii calificative de exceptional cate doi-trei ani la rand,cum si-au luat altii doctoratele...Nu ati auzit de cum se bateau pilele intre ele pentru a-si pune pe o functie protejatul? Dar de concursuri trucate ati auzit? Daca toate acestea va suna a fabulatii, inseamna ca ati cam fentat vizitele medicale. Felicitari ca ati ajuns sa gustati strugurii cei dulci.Asta nu inseamna ca nu sunteti o akritura de om(dupa felul in care va bagati in seama la cam orice se dezbate pe blog).

    Unknown spunea...

    Ca la Stalingrad, unii cu nemții alții cu rusii. Cei cu pensii militare cu americani, ceilalți cu alții.

    Batranul spunea...

    Poate doar credeti ca veti fi mai avantajati. Nu uitati un lucru si anume ca, datorita gen. Oprea, numarul total de puncte s-a impartit la 20 iar acum guvernantii vor sa imparta la 25 sau chiar 30. Va mai convine atunci?

    akord 75 spunea...

    tehnocrat
    coarna a deschis larg botu' si acum toti se uita cu mare atentie la amigdalele lui.Cre' ca o sa-l priveasca prin amigdale pana jos de tot in colon si...mai departe:))) Asa-i cand n-ai "obectu' muncii" orice palavra e buna indiferent cine spune si inclusiv ca a auzit el pe"surse"
    Mai nou parlamentarii nostri nu mai fac legi.Ei doar isi dau cu parerea despre ce "aud pe surse" ca baba frosa din vascauti:)))
    PS intrebati-l pe coarna ce face cu marina militara.Ii trimite in TO in desert la ISIS cu fregata cu tot,sau tot pe jos cu magarul si samarul.A nuuu cu ala o sa mearga vm-istii in desert.
    Pe surse am aflat si eu azi ca in TO vor fi dislocate prin rotatie cate 120 zile fix, 3 sisteme AA 5 batalioane art AA si 10 cp mtr AA de tip MR4.
    Cum pentru ce? Pt combaterea avioanelor de VB si B strategic ale ISIS plus cele 543 de drone pe care le are in dotare
    PS2 Pacat ca nu mai avem submarinul ala diesel "delfinul" ca-l ducea echipajul acolo ca sa iasa la pensie NATO si submarinistii
    😄😄😄
    Cat despre celelalte specialitati militare ramane cum au scris camarazii mai sus....Lasa-i ca se descurca ei pe acolo.Mai fura o gaina,ceva tzoale de prin bordeie,le mai pune kalashu' in piept si le ia laptele de capra etc.Ba nu,nu-i nevoie,lapte le da cezarica,ca devine furnizor oficial al NATO...Pai de ce sa fie doar boeing sau lockheed martin? ..ce noi nu suntem buni?

    GO spunea...

    @ Huhu Rezea. Stii bine ca asta cu neretroactivitatea este incurajarea inutila a naivilor. CCR a stabilit de atatea orice ca orice drept acordat in trecut, poate fi taiat oricand, intrucat taierea actioneaza doar ... pt. viitor. Adica, pe romaneste, oricine poate sa raman oricand fara pensie militara, grupe de munca, orice alt drept etc.

    akord 75 spunea...

    Huhu Rezea
    15 martie 2021, 16:38
    Pai io tocmai asta asteptam: "sa obtina alt rezultat"
    PSD ai votat!! Coarna ai primit dupa chipul si asemanarea lui de militian
    Oare in ce partid e coarna....na ca nu pot sa-mi amintesc.Aaaaa tot in ala unde era si acum 30 de ani.Ahaaa!!😄😄😄 Stai ca vine si radoi de la metrorex imediat, ca mitrea s-a scos ohoo de mult.Asta a fost exemplu de sindicalist vopsit...si mai urmeaza multi ca e lunga lista de sindicalisti "apolitici" Problema e ca au ridicat pretul cand se vand,dar bani se gasesc oricand ca nu sunt ai lor,sunt ai nostri

    GO spunea...

    @ Lucian. In M.Ap.N. este simplu. Orice activitate care iti acorda dreptul la grupe, este inscrisa in ordinul de zi pe unitate. Adica, daca arunci grenade, in anul 1900, ziua Z, acest lucru este inscris in ordinul de zi. Eu de fapt si acum am grupa, avand la baza activitati nominale extrase din ordinele de zi. CMJ si unitatile pe unde am bantuit mi-au eliberat adeverinte in acest sens si care sunt vrac in dosarul de pensie. Asa s-a iesit la pensie in vremea mea. Ai sarit cu parasuta ... pac adeverinta, ai participat la deminare ... pac adeverinta, ai fost in teatru ... pac adeverinta, ai facut alpinism ... pac adeverinta.

    Banuiesc ca si in MAI se tine undeva o evidenta a celor care de exemplu, s-au taiat cu interlopii ... cine, ziua, luna, anul, locul.

    akord 75 spunea...

    Militar de la 14 ani
    15 martie 2021, 14:53
    Eeee nu!! N-ati vazut cata imaginatie au la chestii infinit mai grele de "rezolvat".Se-'ncurca ei in d'astea??!!....mizilic la "valoarea" lor.Ca mai stiu pe unul de pe aici...luptator de luptator nu taraie-brau...fugea van dam de manca pamantul numai cand vedea cuponul cu "misiunea"

    akord 75 spunea...

    Tocmai am zis mai sus
    parlamentarii pe stil nou nu mai fac legi ei "aud pe surse" ca de asta au fost trimisi acolo

    GO spunea...

    @ Iulian Mareș. Observ ca ai nici nelamuriri cu initiativele legislative. Vrei probabil sa afirmi ca nu poate fi modificata L. 223/2015 prin OUG, fiind lege organica. Habar nu am. Dar parca a mai fost modificata prin 4 ordonante de urgenta decat a aparut. Sau ai uitat?

    Apoi zici de ... initiativa legislativa. Vrei sa zici probabil ca MApN nu are auToritate de initiativa legislativa. Pai nu stii smecheria? Pai si L. 223/2015 a fost redactata la MApN, dar la initiatori apar unii parlamentari (Pelican, Minca) si care nici nu stiau ce cuprinde L. 223/2015. Adica o lege poti sa faci si tu, desi nu ai drept de initiativa legislativa. Nici o problema, daca esti prieten cu Sebastian Ghita i-o dai lui, isi asuma initiativa si gata! Doar ca numele tau nu apare nicaieri. Asa este cu initiativele legislative. Majoritatea se fac la ministere si guvern si se paseaza pt. initiativa oficiala la un parlamentar sau altul.

    Legat de grupele de munca, nu trebuie nici lege, nici OUG. Asa cum sunt stabilite acum prin simple HG, tot asa acele HG se pot abroga, modifica, inlocui etc. cu alte HG.

    akord 75 spunea...

    Ocupanti si asasini(era sa sar peste un "sa")..hi..hi
    Io zic sa le multumim ca ne apara tara ceea ce noi nu am putut face.Uite ca ei pot! Si inca de la 14.000 km ne apara nu de ici colea. Oare am ajuns imperiu si n-am aflat inca? Ah da uitasem ei sunt doar lefegii...imeriul e in alta parte

    Viorel spunea...

    Ave Cezar,cum să nu. Deci sunteți printre primele promoții de (scuzați expresia pentru că nu am inventato eu) netrminați care s-a aruncat cu ardoare asupra prevederilor O.U.G. nr. 7/1998. În 2002 a ieșit la pensie tot ca și dv. unul din foștii mei Cdt. de B1I (m-am bucurat că pleacă, ursuz, morocănos și profitor), funcție și grad de Col. Este târziu și nu am vrut să-l deranjez pe fostul meu Șef de Personal să-l întreb ce pensie are având în vedere că domnul Cdt. / Col. s-a auto numit și președinte al asociației ANCMRR. Însă, dacă Șeful Personalului, fostul meu șef de la care am învățat „carte” (ieșit odată cu Cdt. de B) are o pensie de 3.780 lei (tocmai discutam zilele trecute), oare Cdt. de B. ca și dv. cât poate avea ? Mâine o să revin cu date concrete (fostului Cdt. îi este rușine să spună ce pensie are). Să presupunem cu indulgență o pensie de 5.000 lei, poate cu un plus de 500. Poate, dar nu cred. Și poate prezentați Cuponul de pensie dacă vreți să mă contraziceți.

    akord 75 spunea...

    "Va uitati" in gura lui coarna?? N-aveti ce intelege.El ca parlamentar a auzit "pe surse" ,ca si noi niste neica-nimeni (care este)

    akord 75 spunea...

    @ Trofin
    Nu este corect! Renta este prea mica iar perioada prea mare
    Calcul corect facut de mine in excell.
    De la perioada se taie un zero si se adauga la suma acel zero...pare mai echilibrat asa,nu??..si suma asta in fiecare luna pe toata durata vietii asa cum a fost stabilit prin lege

    Iulian Mareș spunea...

    Cand totul se bea cu apa rece...
    Inca de la trecerea pe Bg si B independente, 1995, functia de Cdt B, sef st major si sef BPL erau prevazute in stat cu A! Tinand cont de conditiile calitative de personal si dinamica transformarii UM si MU, numai la sectia psihiatrie numeau altfel, sa spunem cu derogare sau imputernicire, semnata de asistenta sefa! In plus, ar fi urmat si avansarea, categoric initiata de brancardier!

    *Care-i talcul? Ne plac coloneii, insa sa fim si noi ca ei... De nu, sa li se limiteze pensiile astora care ne dadeau ordine si ne ”kinuiau”!
    Gandirea tipica sodatului bolsevic din 917!

    Iulian Mareș spunea...

    M,
    sunt destui fraieri care si cred, nu vezi ”bro” ca americanii fac CONOPS romanilor c/cost? Mie kiar mi-e un pic rusine ca cei cativa ieftini mi-au fost ”camarazi”. Am avut si noi lipsuri, deh....

    akord 75 spunea...

    La huhu merge doar varianta "de scos pe poarta unitatii in coparseu direct din birouas"...si nici macar nu-i singurul.Mai e unul care ar fi in stare sa ceara si spor de claustrofobie datorita "conditiilor AC"😄😄😄
    PS Huhule vezi ca nenea ala, mniezo' are alte probleme nu-i sta gandul pe aici.De fapt la cate se intampla zilnic cre' ca tipul nu-i sta gandul la "niiica,e fumat rau" O fi pus botu' la "etno.."??Popii ne explica😄

    Alexandru spunea...
    Acest comentariu a fost eliminat de autor.
    GO spunea...

    @M. Cum adica cum stabilesti? Voi la pompieri nu aveti ștate si ordine de zi pe unitate? In care se trec zi de zi, persoanele si activtatile executate? Sau pleca la stingerea incendiilor cine apuca, cum se nimereste etc. s.a.m.d. Banuiesc ca nu pleaca si finantistul sau cel de personal. Acum te-ai prins?

    Eu cand m-am pensionat, mi-au atasat obligatoriu la dosarul de pensie, extras din toate ordinele de zi pe unitate - de la toate unitatile prin care am trecut, toate activitatile care mi-au acordat dreptul la grupa alte conditii. Intelegi? Nu pe baza functiilor, ci a activitatilor concret desfasurate care imi dadeau dreptul de incadrare in AC, pt. fiecare an din activitate.

    akord 75 spunea...

    Coarna sef sindicat =aprox 14.700 net
    Coarna pensie =5000 net varsta pensionare 45 ani
    Coarna parlamentar =ca ceilalti, se stie +beneficii fara numar
    nota* a revenit in M A I dupa pensionare ca sindicalist,actualmente varsta 56 ani

    akord 75 spunea...

    Valabil si pentru huhu
    vreti pensii mari? desigur! Daca vreti pensii mari luptati pentru solde mari incepand de la cel mai mic grad.Cu cat soldatul are solda mai mare cu atat ceilalti o vor avea si mai mare.Invers nu-i valabil...asa invers au gandit coloneii si generalii pana acum ca "ei e dastepti".El colonelul cu vechime cat tutankhamon sa aiba pensie de 14-15-20000 dupa 30 ani(iar pentru ca odata pensiile obtinute li s-a parut vechimea prea mare s-a "inventat" metoda chestor Alexe si altii ca ea, iar soldica dupa 10 ani la solda lui sa aiba pensie 800 lei.Aici i-a dus intelighentia pe desteptii cu grade mari si burti nesatule

    akord 75 spunea...

    daca dam tot timpul exemplele cele mai convenabile din armatele "semnificative NATO" nu vom ajunge niciodata la o concluzie
    Oare armata Vaticanului prin ce reforme o fi trecut??? sau poate Principatul Monaco sau Liechtenstein? Da semnificative exemple nu-i asa?

    Leo spunea...

    INADMISIBILITATEA face legea...
    În şedinţa din 15 martie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă, legal constituit, a soluţionat o sesizare în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, fiind pronunțată următoarea soluție:
    Prin Decizia nr. 13/2021, ÎCCJ a decis:
    „Respinge, ca inadmisibilă, sesizarea formulată de Curtea de Apel Braşov – Secția civilă, în dosarul nr. 2337/62/2019, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept:
    „Interpretarea dispoziţiilor art. 28, 29, 30 şi 108 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul de a se preciza dacă sporurile de 3%, 6% şi 9%, prevăzute de art. 108 din lege, se includ în cuantumul pensiei ce nu poate depăşi 85% sau se adaugă în cuantumul pensiei ce nu poate depăşi 85% din soldă.”
    Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

    Pronunţată în şedinţa publică din data de 15 martie 2021.”

    akord 75 spunea...

    sosocu !!😄😄😄

    Cornelius Flavius Ifrim spunea...

    @y, Yeees, cum zicea un camarad din Roman, Vasile Parlafes, al carui tată fusese la Judecatorie aprod-usier, si pe noi ne mintea ca fusese grefier! Nu-i rea ideea unui coș minimal, ca ăsta actual ne-a bagat in spital, iar cu salariul mediu, brut, anual o sa-i puna sa aleaga intre oral si anal ca sa iasa media si rezultatul unui cumul al pensiei, mediu, real, dupa ce coboara pe latura triunghiului o secantă sa li se aprinda fitilul de la lampă, ca sa-si poata vedea glanda mai clar in oglindă!!!

    Leo spunea...

    PĂDURENII (juriștii) au AC din 01.01.2016
    Și vor tot avea AC , deoarece ei sunt instrumentele de bază ale sistemului ticăloșit și slugile lichelelor gulerate

    akord 75 spunea...



    Olescuuuule!!!!
    Mai usor cu whatsoapele astea la ore de dupa desene animate ca bagi dreaku coloneii-carioca in f'un infarct si paturile la ATI sunt cam ocupate.Baga si tu de astea dimineata la o cafelutza sa aiba omul timp sa faca "hâc.."

    akord 75 spunea...

    daca intre toate procentele si anii aia nu exista nici un reper financiar la care sa se raporteze totul e absolut inutil
    Depinde de la ce plecam cu procentele de la 1-10-100...10000 lei ????daca nu ai asta restul valoreaza cat o ceapa degerata.E buna doar ca diferentiere intre noi ca sa stim care e sarac,saracut sau muritor de foame....doar la atat serveste

    akord 75 spunea...

    Bun sfat CFI-ule! Bravos!

    Calinmihaib12 spunea...

    Tehnocrat: ești în EROARE: în 2000 funcția de Cdt. batalion independent era de COLONEL, ..până în mai 2002..!,iar funcțiile de "șefi"..de "compartimente" erau de LT.COLONEL..!; din iunie 2002 Cdt .batalion a s-căzut la.. LT.COLONEL, iar "alea" de "foști șefi"..au s-căzut la "căpitan", astfel că..unii.."s-căzuți"au plecat din "sistem", fapt ce a determinat "autoritățile" să "ridice" gradele de căpitan la.."maior"..ca să nu rămână fără oameni cu funcții unice în batalioane..!

    Viorel spunea...

    Domnule moșmartin16, dumneavoastră aveți pretenția ca doamna respectivă (fără a-i lua apărarea) să știe și să cunoască art. 5 pct. 3 din Legea nr. 55/2020. Păi legea a fost publicată în M.O. nr. 396 în data de 15 mai 2020, când se emiteau O.M. pe bandă rulantă în fiecare zi și de mai multe ori pe zi pentru că urmau modificări și completări având în vedere unele situații neprevăzute și neincluse în lege și O.M. dar de care se loveau forțele de ordine (poliție, jandarmi, poliția locală). Legea a fost adoptată, promulgată și publicată ziua sau noaptea ? O să spuneți că ești obligat să cunoști legea iar neștiința ei nu te disculpă de la anumite abateri săvârșite. Păi faci o lege pe 5 foi de hârtie după care vii cu încă 295 de foi cu modificări și completări ulterioare și ai pretenția să le știu pe toate. Inclusiv judecătorii și procurorii se lovesc de astfel de probleme motiv pentru care anumite dosare durează luni și ani de zile. Știți spre exemplu că în baza Legii nr. 196/2018 un președinte de asociație poate intra în casa dv. când vrea mușchiul lui iar dacă nu-i dai voie primești amendă ? Vă întreb din postura pensionarilor abuzați în mod voit de către clasa politică în ultimii 5 ani, nu mai vorbim din 2005 până în 2010. Ați fi vrut să aveți în locul celor 52 de sindicate / asociații dar în special în locul celor 4 de renume (care și-au bătut joc de noi prin neputința lor), o doamnă senator care să deschidă ușile tuturor celor în drept, să bată cu pumnul în masă și să ne ceară drepturile, să intervină în fiecare seară la TV. (nu ca molâul nostru) și să prezinte societății civile realitatea problemelor noastre iar când este data afară pe ușă să intre din nou pe geam chiar dacă are probleme cu fizicul ? Sigur că da. Doar lupta pentru drepturile noastre, nu.


    M spunea...

    @Iulian Mareș

    Nu se există meserie care să nu aibă un anumit procent de fraieri. Problema e să nu devină majoritari!

    Pentru mine forumul ăsta a fost ca un duș rece! Am avut șansa ca in absolut toate ocaziile în care am colaborat cu reprezentați ai MApN să întâlnesc oameni excepționali. Chiar vă invidiam! Pe forumul ăsta am descoperit că nu e chiar așa (mi-am luat angajamentul să nu folosesc niciun cuvânt care ar putea jigni pe cineva).

    Politicienii sunt absolut toți la fel. 😂 Tocmai ce lăudam UDMR că au venit cu o dudă: de ce să se pensioneze unii mai devreme? Ce? Stres au și dascălii sau medicii?

    Iar comparația asta mizerabilă! Nu am auzit vreodată: de ce militarii să nu aibă vacanțe de 4 luni pe an? De ce militarii să nu aibă salarii că medicii?

    Suntem sub un atac concertat, un război psihologic. Polonezii și-au mărit efectivele militare cu 50% față de nivelul cu care au intrat în NATO.
    Noi ce dracu facem? Mai creăm un val de pensionări?

    Iulian Mareș spunea...

    Huhu,
    eu pot sa spun multe, insa de baza pt creduli este Cezar si inca unul care a iesit si manaca pensie la 60 de ani de 21 de ani!
    Ce mare diferenta este intre el/ei si mult blamata kestorita? Cadrul general este acelasi, diferenta specifica o fac banii! Asa ca morala lor, a unora trece prin gura precum placuta suedeza! Daca erau privilegiati si cu banii erau si ei destepti in cap?
    Vezi ce ti-e omul neomarxist? El vrea, sub masca ekitabilului, de fapt bolsevica egalitate!

    Iulian Mareș spunea...

    Cornele,
    deja are vorbe de politician!

    Iulian Mareș spunea...

    Numai ca unii deja nu mai iau in calcul OMM...

    Iulian Mareș spunea...

    Dar ”Ceausescu”, Dide, Angi si ekipa lor de sok nu va deranja, macar, in aceeasi masura?
    Eu zic ca este bine ca se protesteaza, inca si nu se trece la lupta de strada ca in celelalte capitale UE!
    Mereu trebuie deskisa o supapa....

    Iulian Mareș spunea...

    Acum este carantinat de dr. Musa!

    Iulian Mareș spunea...

    Eu zic ca deja este prea mult timp de cand uni se joaca de-a legiuitorii, alti fac pe initiatorii si ceilalti pe executori!...doar a ceea ce le convine!

    *Masura Demo 1.1 - Luat urgent briciul din mana pitecantropilor vii si lemurienilor!

    CEZAR spunea...

    tehnocrat
    15 martie 2021, 22:1----------------esti narod !
    Da exemplu unde am zis Eu ca am iesit de pe functie de ..colonel !
    Eu am zis sa verificati CE PENSIE PRIMESTE UN COLONEL iesit in 2000
    Anal..fabet functional....!!
    Nici nu-i de mirare !

    CEZAR spunea...

    y
    15 martie 2021, 21:47
    -----------------------------------------
    Te apropii de un mare ADEVAR...............
    PENSIILE asa zise militare NU SINT CALCULATE DUPA UN ALGORITM UNIC ..CORECT SI LOGIC...
    Varianta ta este destul de buna...
    DAR MAI BUN ESTE PLX..199....urmeaza firul pensiilor din NATO si ar face dreptate
    Nu ai mai avea ce sa contesti...
    Dar nu vrea m-Alul si alte cefe grase...ca ei si-au bagat si ..Oscar si indemnizatii si sporuri inventate si aiuritoare
    Sa speram ca don ministru Ciuca nu se lasa imbrobodit de ...balosii astia...

    CEZAR spunea...

    tehnocrat
    15 martie 2021, 22:1----------------esti narod !
    Da exemplu unde am zis Eu ca am iesit de pe functie de ..colonel !
    Eu am zis sa verificati CE PENSIE PRIMESTE UN COLONEL iesit in 2000
    Anal..fabet functional....!!
    Nici nu-i de mirare !

    Iulian Mareș spunea...

    tehnocrat,
    asa a zis anul trecut si o tinea langa-balanga!

    GO spunea...

    28000 pensie. Si asta a fost procuror militar. Si eu cand va spun ca de la ...acatii din pseudojustitia din Romania, pleaca toate relele din tara asta!

    https://playtech.ro/stiri/pensie-de-5-000-de-euro-pe-luna-la-52-de-ani-cine-e-femeia-care-incaseaza-suma-colosala-295305

    Iulian Mareș spunea...

    Țapu îi dadea zilnic, cu imputernicire! :))

    Huhu Rezea spunea...

    Ca și in cazul deciziei pentru sporul OMM și la această decizie motivarea va înclina balanța,
    In următoarele zile va fi publicată Motivarea cu OMM.
    Ai văzut că si dezlegarea cu solda de funcție fărâ alte sporuri, HG 1/2017, a fost respinsă ca inadmisibilă, dar Motivarea deciziei a lâmurit că, potrivit legii, solda/salariul de funcție nu poate avea decât un cuantum compus.
    In cazul pensiei suplmentare, sintagma "în condițiile prezentei legi" din art. 30 include și sporul pentru pensia suplimentară în cuantumul plafonat la 85%.

    GO spunea...

    Ceva interesant! Ceausescu era infinit mai responsabil privind aspectele sociale, decat oricare din conducatorii nostri din ultimii 30 ani

    https://www.facebook.com/105013571104250/videos/388419775592005

    Trofin spunea...

    Sub pretextul unei false dorite echități între pensionarii militari , răbufnește o ură sistemică teribilă . Dacă aș fi comentat la unele comentarii aș fi scris celebra expresie literară " amice , ești idiot ?".

    Unknown spunea...

    Corect.O analiză pertinentă.

    Miticuta spunea...

    Veteranii celui de al doilea război... Ce pensie au??
    Asa vom păți cei ieșiți mai devreme, gen 2000 și cei de acum, cu misiuni în TO....

    Miticuta spunea...

    Veteranii celui de al doilea război... Ce pensie au??
    Asa vom păți cei ieșiți mai devreme, gen 2000 și cei de acum, cu misiuni în TO....

    CEZAR spunea...

    Baliverne...si toate ii veneau gratis prin gospodaria de partid//
    Sa nu fim ...ridicoli....

    Militar de la 14 ani spunea...

    Am auzit că se lucrează la un vaccin împotriva vaccinului Astra-Zeneca. Cam așa e și cu o eventuală nouă lege a pensiilor militare.

    Nice Fellow spunea...

    Este o aberatie legala si sustinerea dlui Coarna si initiativa aceasta care se tot flutura recurent prin spatiul public. Statutul cadrelor MILITARE nu distinge intre MILITARI ( Armata este factor de sprijin ptr NATO in ansamblul ei). Mai mult decat atat ptr a elimina categorii intregi din L223 trebuie modificate intai L80 si legea incidente domeniului de specialitate al politistilor. cu toate acestea, contributivitatea pentru MILITARI inspiritul tratamentului egal al tuturor pensionarilor trebuie sa tina cont de principiile vietii active. Un text minunat Colonel (r) Florin Jipa : http://presamil.ro/tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre-pensiile-militare/

    Calinmihaib12 spunea...

    ..P.S... Acele scrise:privind gradele funcțiilor de conducere. .(la 00:51') erau valabile în zona noastră de..west =a țării, în care se desființau aproape toate U.U.M...,de la nord la sud..!

    Viorel spunea...

    Alexandru, nu știu ce vârstă ai, dar ține cont de ce ți-am spus eu în comentariu (am trecut prin situația ta cu nopți nedormite) anterior și mă repet: „Faci comparație între venitul lunar (soldă + normă hrană + C/V echipament:12 luni) și pensie. Dacă ești tânăr, ai unde (garantat, nu pe vorbe) și poți câștiga pe lângă pensie o sumă mai mare decât diferența dintre venitul lunar și pensie (cu o muncă și stres asemănător sau chiar mai puțin), atunci poți să pleci, dacă nu, mai rămâi”. Ai spus că din calculele făcute pensia ar fi cât solda lunară. Deci, prin ieșirea la pensie pierzi 960 sau 990 lei norma de hrană (luna cu 30 sau 31 zile) + (3.100:12=258 lei C/V echipament) = 1.280 sau 1.248 lei pe lună. Dacă ai de gând să te angajezi la patron primești un salar minim pe economie de r…t (1.400) dat de Guvernul Cîțu, poate și ceva bonuri de masa în jur de 200 lei și muncești pentru 1.600 lei până îți sar capacele. Analizează și rămâi în sistem. Program de luni-vineri 8 ore pe zi, mai o permisie / învoire, sărbătorile legale se respectă (la patron doar prima zi de Crăciun, Anul Nou și la Paște), un serviciu sâmbătă pe duminică și mai vii la program joi, deci nu da cu piciorul. Un loc de muncă bine plătit (cu pregătire necesară) în civilie este greu de găsit, muncești până nu mai poți iar timp liber doar „printre rânduri”. În plus noi suntem rupți de viața civilă și ne vine greu să ne acomodăm.

    Iulian Mareș spunea...

    Ti-as raspunde cu o replica de Las fierbinti, din care esti sigur desprins!
    Adica vrei sa spui ca puterea lui Macedon, pastrand proportiile, se baza pe prosti si multi? Ok! Atunci eu iti spun ca daca rosti ca tine ar crapa, ceea ce este f aproape, produsele alimentare ar fi gratis timp de 1 an!
    Accept sa fii palmasul meu...da-te cu ulei pe maini!

    Iulian Mareș spunea...

    Gheorghita,
    Crezi ca ma intereseaza parerea ta sau adevarul scris de mine; eu pot proba, tu balmajesti si denigrezi militarii plecati in TOpEx, ca un natang ce esti!
    In postarea de mai sus ai scris numai prostii....Daca comentezi aiureli si vrei sa generalizezi, crezi ca trebuie sa te las?
    Nu am stire de concursuri trucate, iar daca tu ai auzit esti complice.
    Nu am actionat pt a influenta decizia numirii cuiva, daca nu facea obiectul...
    Daca ai facut toate vizitele medicale asa cum le-am facut eu atunci nu ai fi luat in deradere aceasta activitate... Eu le-am facut la INMAS!
    Nu este vorba ca ma bag in seama ci ca nu pot lasa lucrurile asa, fara sa taxez exagerarile! Te-ai simti mai bine daca ai exagera si nu ti-as da peste mana?

    Iulian Mareș spunea...

    Ce usor se trece Rubiconul?

    Scena 1, Cadrul 2. Atmosfera tipic XXX!
    Ce mare diferenta este intre el si mult blamata kestorita? Cadrul general este acelasi, diferenta specifica o fac banii! Asa ca morala lor, a unora trece prin gura precum placuta suedeza! Daca erau privilegiati si cu banii erau si ei destepti in cap?
    Vezi ce ti-e omul XXXneomarxist? El vrea, sub masca ekitabilului, de fapt bolsevica egalitate!

    un oscar = o pensie spunea...

    ramai si munceste pana cazi lat,in loc sa te bucuri de viata si de timp liber
    baga ca mig-ul inca 10 ani si poate cazi la pat cu vreo boala
    de parca ai trai 100 de ani
    acum te mai poti bucura de viata la 50 de ani
    lasa naibii banii ,majoritatea romanilor traiesc cu 2-3000 pe luna ,tu vei avea peste 4000 lunar,ajung sa stai acasa sa te trezesti la 10 si poate mai lovesti vreo vecina in buba
    aaah,daca esti la fel ca unii de pe aici,la birou in caldurica si nu te ploua(poate o subordonata te stoarce de vlaga) stai pana la 65 de ani si gata

    Unknown spunea...

    .... cuvântul DEZBINARE va spune ceva ? ... misiunile militarului si in acelasi timp ale ARMATEI ROMANIEI sunt, conform legislației în vigoare, următoarele :
    CAPITOLUL 3
    Misiunile și cerințele specifice pentru Armata României

    Armata României este componenta de bază a forțelor armate ale Sistemului național de apărare, care asigură, pe timp de pace și la război, integrarea într-o concepție unitară a activităților tuturor forțelor participante la acțiunile de apărare a țării.

    Subordonată exclusiv voinței poporului român, Armata României are misiunea fundamentală de a garanta suveranitatea, independența și unitatea statului, integritatea teritorială a țării și democrația constituțională prin angajarea, conform legii, a resurselor puse la dispoziție și armonizarea contribuțiilor tuturor instituțiilor, autorităților publice și operatorilor economici cu responsabilități în domeniul apărării și prin asigurarea coerenței și complementarității efortului național cu cel al statelor membre ale NATO și UE, precum și cu cel al statelor semnatare ale parteneriatelor strategice și inițiativelor regionale la care România este parte.

    Acesta este un fragment din Carta albă a apărării

    Misiunile generale ale Armatei României:

    - contribuția la securitatea României pe timp de pace;

    - apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României;

    - participarea la apărarea aliaților și partenerilor săi, în cadrul NATO și UE;

    - promovarea stabilității regionale și globale, inclusiv prin utilizarea diplomației apărării;

    - sprijinirea autorităților administrației publice centrale și locale, în situații de urgență, pentru acordarea de asistență populației și pentru managementul consecințelor dezastrelor și a accidentelor tehnologice.

    .... deci in acest moment legal ... militarii nu pot fi împărțiți asa cum vor unii ...

    Sorin spunea...

    E vorba de limba sparga, nu sarga,inventata de Nina Cassian. Extrem de expresivă deși nu înțelegi nimic. Are destule poezii astfel exprimate

    Huhu Rezea spunea...

    Nu toată lumea a înțeles că domnul Coarnă doar a avertizat despre ce se întâmplă printre făcătorii de inițiative legislative privind pensiile militare. Nu înseamnă că dânsul este și de acord cu astfel de reglementări.
    In schimb, eu le susțin, astfel încât gulerații să nu mai gestioneze atât CIBS-ul plătit de militarii activi cât și alocările brute pentru pensii militare, din care restituie guvernului diferența până la cuantumul net.

    Viorel spunea...

    un oscar = o pensie, din nou ca și robotu, ai pus botu. Alexandru se poate ineresa / solicita (după cum i-am și spus) la Compartimentul financiar-contabil pentru o simulare. Neavând prea multe detalii despre specificul unității, gradul, funcția, etc., nu pot spune cu siguranță, dar mai mult de 3.000-3.300 lei pensie nu poate avea. În plus Oscare, fiecare își cunoaște problemele financiare din familia lui. Sfatul pe care i l-am dat a fost pentru comparație. Hotărârea o ia dânsul. Poate are copii în facultate, poate are credite la bănci și câți de poate nu mai sunt. Cei care te sfătuiesc să pleci din sistem Alexandre sunt cei care după raportul și inspecția de dimineață (ca să folosim termini din trecut) săreau gardul (ca și soldatul, plecau la șpriț, la gagici sau acasă) și mai veneau la terminarea programului în caz de vreo prezență.

    Iulian Mareș spunea...

    Perfect adevarat!
    Exista, totysi, o oarescare diferenta intre Armata Romaniei (AR) si Fortele Armate ale Romaniei (FAR), kiar daca AR este inclusa in FAR.

    IulianC spunea...

    Un prim semn ca probabil Olescu are dreptate privind intentia de a modifica conditiile de munca, a aparut un link cu legile pe care guvernul vrea sa le modifice in urmatoarea perioada
    DOCUMENT Lista cu prioritățile Guvernului în 2021 / Executivul vrea să aprobe 295 de acte normative

    Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a
    categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi a condiţiilor
    de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare "Apărare, ordine publică şi
    securitate naţională”

    https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2021-03-16-24669444-0-nota-plan-lucru.pdf
    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24669448-document-lista-prioritatile-guvernului-2021-executivul-vrea-aprobe-295-acte-normative.htm

    IulianC spunea...

    Nr. crt. 140 in documentul pdf.

    Burebista spunea...

    Chiar dacă se modifica ceva privind încadrarea în grupele de muncă și cuantumul sporurilor, aceste modificări se aplica numai pentru viitor...
    La fel se aplică și condițiile mai favorabile.. Numai pentru viitor....
    Spre exemplu dacă un anumit loc de munca a fost încadrat în grupa condiții speciale iar în viitor va fi i cadrat la alte condiții, anii lucrați în trecut rămân doar cu CS..iar în viitor AC.. La fel și viceversa... 🤣
    La fel și cu sporurile... Unele funcții din trecut nu prevedeau anumite sporuri care se acorda în prezent și nici nu le-au primit la actualizare... La fel cei din prezent nu au primit sporuri pe care le-au avut cei din trecut iar în prezent au fost eliminate...

    Burebista spunea...

    Uite ca la alții se poate sa iesi la pensie și cu 20 ani mai devreme......
    https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/legea-privind-reducerea-varstei-standard-de-pensionare-pentru-anumite-categorii-de-activitati-miniere-promulgata-de-presedinte-1468401

    Alexandru spunea...

    Mulțumesc, Viorel@Oscar, fiecare aveți argumente corecte care mă înclină, și să ies, și să nu ies. Mi-e puțin rușine dar asta e, aproape 48 vârstă și cam spre Oscar netul. Dar și doi kinderi, facultate și liceu. Dar m-am cam săturat de prostie și căprăreală. Dar aș mai putea răbda, ce-i drept. Foarte posibil să pot face bani pe undeva, după, dacă aș ieși. Simt totuși nevoia unei schimbări în viața mea. Doar, doar 'or veni și vremuri mai bune. Dar tare mi-e teamă că nu-i de unde.

    Gheorghita spunea...

    Dom'iulica ,eu am spus"UNII"si"ALTII",nu am generalizat cum insinuezi.Iata o stire de concursuri trucate:https://www.mediafax.ro/social/doi-generali-si-alte-95-de-persoane-condamnati-pentru-fraudarea-unor-concursuri-in-unitati-mapn-13803757 . Inca una:https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24239882-acord-recunoastere-vinovatiei-incheiat-dna-general-din-sts-intr-dosar-fraudare-unor-concursuri-respins-instanta.htm si lovitura de gratie:https://ro.wikipedia.org/wiki/Corup%C8%9Bia_%C3%AEn_Armata_Rom%C3%A2n%C4%83. Cine e nestiutorul,cine a deraiat,cine balmajeste?

    Urzica spunea...

    O mare tampenie aruncata in mediul virtual de raspandacii de zvonuri pentru a sonda reactiile beneficiarilor de pensie militara .Cum sa crezi ca vor beneficia de pensii militare numai cei care au fost in teatre de operatii ? Asta ar insemna ca cineva care a fost intr-o misiune de 6 luni sa fie ,,superior" celor care au peste 25 de ani de militarie . In asemenea conditii , pilotii , cei care asigura mentenanta tehnicii , logistica , serviciile de lupta permanenta etc ,nu ar mai fi catalogati ca militari .
    Structurile din MAi nemilitarizate nu au ce cauta in legea pensiilor militare . PUNCT .
    De aici au iesit numeroase discutii si interpretari .

    Leon spunea...

    La fel ca Minerii..!

    un oscar = o pensie spunea...

    sigur ca iar esti in eroare Viorele,
    am muncit in ture
    tu NU
    deci nu ai cum sa compari una cu alta
    cel mai des bagam 12/24 uneori 12/12 ,,,rar(cand nu erau multi in CO) prindeam 12/24-12/48,lunar depaseam orele platite (deci munca voluntara) cu 30-40 de ore(proba OZU),de aceea am tirat-o in prima sec,ca era la rupere,cum ai stat tu la caldurica mai stateam si eu inca multi ani,deci nu vorbi tu din confortul unui birou sub neon dar cu oskar

    Viorel spunea...

    un oscar = o pensie, ți-am mai spus într-un comentariu să nu mai bați câmpii. Nici un Comandant de unitate sau direct nu poate încălca Legea nr. 53/2003 Codul Muncii cu modificările și completările ulterioare și Regulamentele militare băgândute pe tine în ture de 12/12, 12/24 sau 12/48 (12 cu 48 mai treacă meargă). Poate că un tâmpit te băga (ca să-și bată joc de tine sau pentru că nu te avea la suflet), dar o făcea pe riscul lui. În cazul în care pe timpul serviciului executat în ture de 12/12 sau 12/24 făceai o prostie ce era încadrată ca eveniment deosebit, în fața procurorului nu răspundeai tu ci dobitocul care te-a băgat în serviciu încălcând Legea și Regulamentele fără ați acorda 24 ore timp pentru odihnă înainte de a intra în serviciu. Conform Legeii nr. 53/2003 Codul Muncii depășeai și numărul de ore lucrate / săptămână / lună. Îți spun din proprie experiență. Unitatea avea în pază un obiectiv special care era încadrat cu un Pl.P.M. (SGP), 3 Cdț.gr. (Sof.), 1 Cdt.Pl.P.M. și 1 Șef obiectiv (nu-i dau denumirea). Insuficient pentru a asigura paza motiv pentru care solicitam la eșalon iar eșalonul la D 2 I suplimentarea prin detașare cu nr. necesar de SGP (pentru pază) și Sof. (pentru Cdt. pază). Nu-și risca (,) Cdt. cariera încălcând regulamentele cum afirmi tu. Asta doar dacă nu cumva erai angajat la o firmă de pază și ți-o trăgea patronul. Dacă erai deștept, trebuia să faci o testare (un mic eveniment, cu tot riscul numai dacă te simțeai nedreptățit, oboist, epuizat, enervate pe toate și pe toți) să vezi pe cine lua la măciuci procurorul militar. Și nu vorbesc prostii.

    Iulian Mareș spunea...

    Calinmihaib,
    raman mirat cate lucruri non-medicale stii!
    Asa este, insa ai spus pe jumatate.... *mult timp (ani) cei carora li s-a micsorat functia (lt.col > mr) au putut ramane pe functia mai mica, cu aceeasi bani pe care-i luau inainte, adica pe functia mai mare). In acest sens se emitea ordin de ministru anual!
    **In fapt acesta era modelul NATO, iar noi defilasem cativa ani prin misiuni cu Cdt.B cu grad de colonel! Nu mai tinea, nu mai cadra relatiilor ce se stabileau in misiuni! In concluzie s-au micsorat F. mult nr functiilor mari (B si structuri ekivalente erau destule, nu?)!

    Iulian Mareș spunea...

    O minunatie a lumii....Canalul Corint!

    https://www.youtube.com/watch?v=iK-BujpY_uY

    Iulian Mareș spunea...

    Leon,
    despre sublima Plx-583/2019, mai stii ceva?

    Unknown spunea...

    Întrebare:o pensie deja stabilită, mai poate fi modificată prin recalcularea pe contributivitate?

    Iulian Mareș spunea...

    Catzu se teme de lanturile anticomunistilor

    Exista un demnitar român, fost luptător antibolșevic și deținut politic pentru patriotismul lui – Octav Bjoza. Azi lupta pentru adevărul istoric!
    Cum poate fi numit Florin Vasile Cîțu care l-a demis din funcție.

    https://www.mediafax.ro/editorialistii/comentariu-marius-oprea-florin-citu-l-a-demis-noaptea-ca-hotii-pe-singurul-anticomunist-din-guvern-octav-bjoza-presedintele-asociatiei-fostilor-detinuti-politici-19959836

    «Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 233   Mai noi› Cele mai noi»