Un produs Blogger.

vineri, martie 12, 2021

Actualizările greșite ale pensiilor militare, consemnate în raportul Curții de Conturi

107 comments

 In Raportul Curții de Conturi pe anul 2019(click) sunt cuprinse si acțiunile de audit din anul 2020, la paginile 245 și 246 fiind consemnate constatările privind incorecta actualizare a pensiilor militare în anul 2017 de către Casele Sectoriale ale MApN și MAI.

Lipsesc referirile la controlul exercitat la CPS a SRI, deși, din alte documente  al Curții de Conturi rezultă că și acolo au fost constatate greșeli de actualizare... dar,  instituția controlată a acceptat si remediat de îndată constatările Curții, chiar dacă și acestea interpretează excesiv de restrictiv art. 30 din L 223/2015 privind plafonarea cantumului pensiilor militare stabilite/recalculate/actualizate la 85% din baza de calcul.

De retinut recomandarile pentru cele 2 case sectoriale, mai gravă fiind cea pentru militarii pensionari din MAI:

 dispunerea măsurilor prevăzute de lege pentru stabilirea întinderii prejudiciului și recuperarea fondurilor publice utilizate nelegal ca urmare a actualizării eronate a pensiilor la data de 30.06.2017, prin încălcarea prevederilor art. 30 din Legea nr. 223/2015.




Pe blog găsiți sute de articole la etichetele Actualizarea pensiilor militare(dati click) si  Curtea de Conturi și pensiile militare (dati click)despre greșelile caselor de pensii, îndrumări privind revizuirea deciziilor de actualizare, decizii ale instanțelor, răspunsuri ale Curții de Conturi, interpelări parlamentare etc. 

107 comentarii:

Unknown spunea...

ce se mai aude cu pensiile militare ce mai spune comisia Țurcan le diminuează impozitează desființează recalculează sau masacrează ? mulțumesc !

Gigi spunea...

Dacã nici acum nu v-ati dat seama ce se urmãreşte de fapt cu acele Comisii,înseamna cã aveţi o problemã.In nici-un caz nu urmaresc eliminarea inechitatilor! Plx 199 era bunã,dar nu aplicarea în trei etape cum era prevãzut. Etapele respective,care se intindeau pe 5 ani,era lesne de înţeles cã nu duceau la finalizare. Ceea ce se intâmpla,acum,cu L.153 care urmeazã sã fie modificata sau chiar abrogata de cãtre nouã STAPANIRE,este cum s-ar zice DOVADA.
Am mai spus,singura etapa care putea fi realiza de la 01.01.2011,era ETAPA 1.
nu stiu ce efort/impact bugetar ar fi fost,dar semnalele guvernului actual sunt Clare:INGHETARE TOTALA.
Deci,în ce ne priveşte pe noi,au "raschetat legea,au inghetat-o,acum când sã ne vinã randul,nu mai sunt bani.
Deci..trageti concluziile d.voastrã.

raul spunea...

@Gigi
Ca de obicei noi suntem ...muta si proasta s(t)atului!Asa ne trebuie,cu asa ministri dintre... noi!La noi ,arma ...tanara ,prin...tineretea mea,veneau in control colonei de alte arme ,habarnisti in ale meseriei ,dr ne controlau la caiete ,praf etc ,prostii si spuneam noi ,bai cand or ajunge dintr-ai nostri mari colonei sa vina in control sa vezi atunci!Si am vazut ,ne-au regulau mai ai dracu ca toti !La noi e ca la tigani ,cand s-a vazut tiganul imparat ...stiti voi!Slabe sperante!

Huhu Rezea spunea...

Cîțu a anunțat că salariile vor fi înghețate și în anul 2022. Nu e departe până va completa că și pensiile vor fi înghețate...

Leo spunea...

Și care este consecința actualizărilor greșite ale pensiilor militare ?
Niciuna
Croitoreasa și cei 3 pitici adjuncți sunt tot acolo , iar RED tocmai ce a fost avansat după ce a pus unmărul la inaplicarea Art. 2 lit. b din Legea nr. 223/2015 , articol care a rămas în vigoare formularea inițială.
NIȘTE LICHELE PREMIUM
Dar nu e vina lor...................

Huhu Rezea spunea...

D-ta de ce te-ai schimbat în Rămurică?
Consecințele deciziilor Curții de Conturi le vom resimți când vom restitui toate indexărilr care au depășit plafonul de 85%...
Deciziile CC, dacă vor fi admise de instanțe, trebuie respectate la orice operațiune de stabilire/recalculare/actualizare, așa cum spune art. 30, în baza câruia a decis CC.

raul spunea...

@Huhu
Ce sa le mai inghete???Propun sa ne dea direct o funie si un sapun !

Viorel spunea...

M-am dus astăzi la bancomat să-mi scot niște bani din pensie. Ca și luna trecută am constatat o diferență de 30 și ceva de lei. Știe cineva care este motivul pentru care CPS reține acești bani ?

Calinmihaib12 spunea...

..Chiar și Raportul CURȚII de CONTURI..e ERONAT..în concluzii și "recomandări"..potrivit "principiului" pueril:.."urma.. "scoate"(cu și fără ghilimele.!) .."turma"..! adică "textul"..e pt..."public": se fac..că fac ceva,dar în final dau câștig de cauză celor care au emis O.U.G.- urile 57/2015 și 59/2017, ordine le de miniștri:31/M.25/999/ ..//2016 precum și ORDINUL "secret": MS.60/2016,..prin care au masacrat legea 223/2015, deturnând "voința"(??!).. "legiuitorului"= care: la rândul său =a rămas:"mut",INERT,lăsând acele OUG-uri:ne-dezbătute și ne-aprobate/ne-respinse: ani de zile..! mai pe scurt= au fost COMPLICI...,la mizeria asta socio-politico- financiară...!!

Unknown spunea...

încep să le ia pic cu pic....până n oai rămânea nimic😭😭😭

M spunea...

Proiect
La articolul 76, din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:
”a) pensionarii militari care beneficiază de pensie de serviciu, cu excepția celor care își desfășoară activitatea sau sunt încadrați în cadrul autorităților și instituțiilor
publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ teritorială;”


Reamintesc textul

Articolul 76
(1) În sistemul pensiilor militare de stat pot cumula pensia cu venituri provenite din situații pentru care asigurarea este obligatorie, în condițiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii militari care beneficiază de pensie de serviciu;

Iulian Mareș spunea...

Viorele,
Pe cupon sau la ATM?
Diferenta este + sau -?

Huhu Rezea spunea...

Si pensionarii militari se scaldă în aceeași mocirlă a indiferenței.
Să se zbată alții pentru ei.
Pensionarii de la MAI au lăsat CPS singură în conflictul cu Curtea de Conturi și foarte puțini de la MApN, care puteau demonstra un interes in proces, au depus cereri de intervenție.
Sunt mai mult ca sigur că CPS a MApN a atacat numai punctele 1/i și 1/ii din decizia Curții de Conturi, cele care o obligau să adauge indexarea de 5%.
Doar intervenienții au interesul să aducă în dezbatere și punctul 1/iii din Decizia nr.4/2020.
Cred că CPS a MAI a atacat numai punctul 1/iii din Decizia nr.5/2020 a Curții de Conturi, ceea este destul de rezonabil.

Viorel spunea...

Domnule Iulian Mareș, cuponul încă nu mi-a venit, însă pe cel de luna trecută suma este corectă. Când am scos de la ATM (luna trecută) am zis initial că poate a fost o eroare din partea mea având în vedere că mi-au intrat în cont și banii privind decontarea contravalorii unor medicamente cumpărate și decontate de Sp.Cl.M.U. Iași. Astăzi însă am găsit în cont pensia la fel ca și luna trecută cu 30 și ceva de lei mai puțin. BRD mi-a spus că ăștia sunt banii care mi-au intrat în cont. Oprește CPS vreun comision pentru depunere inventat cumva de Cîțu ?

Ein Stein spunea...

Da, Ciuca poate fi linistit, el poate cumula pensia cu salariul la fel si chestoreasa de militie, in sfarsit s-a facut dreptate. Totusi ma intreb daca Ciuca nu cumva se afla in conflict de interese pentru ca si el si-a pus semnatura pe proiectul de lege iar legea stabileste niste restrictii, mai putin pentru el. Tara de mafioti.

Huhu Rezea spunea...

BRD a anuntat ca din greseala a retinut comision pentru cei care apartin de Case de Pensii cu care are contract.
In luna martie au restituit comisionul.

Calugarul spunea...

Rezerviștii care au primit indexare peste 85% vor da fiecare leuț înapoi!"! Strângeți bani la ciorap să aveți din ce supraviețui că încep reținerile! Pe Mareș cu peste 15000 RON nu îl plâng! Îmi pare rău de Cezar că nu mai are ce da mâncare la capre! Canibalul asta e în stare să le mănânce!

M spunea...

Am mai comentat comisioanele luate "din greșeală" de BRD!
Bine că nu sunt bugetari că urla presa!!! 😁

Calinmihaib12 spunea...

Cu pensionarii..,pe rol de "intervenienți"..într-un proces între instituții de stat,e mai complicat:.."mor"..pe drumul lung,..anevoios..și..DURABIL..!, întrerupându-și: în unele situații = propriile procese, astfel încât..nu mai apucă să vadă..vreo.."luminiță la capătul ..nevăzut al tunelului"..(..TIMPULUI..!)în care intră..!;
..și:mai mult de atât:aceste instituții statale au creat situațiile ANORMALE,împingând "victimele"..în PROCESE INUTILE, risipitoare de: bani, timp și ENERGII UMANE= MAI UTILE în alte.."zone" ale vieții noastre..!,așa încât el STATUL: trebuie să REPARE mizeriile pe care le-a creat..!

Huhu Rezea spunea...

Zise comodul!

Calinmihaib12 spunea...

M:..ai amintit aici de BRD:..
..nu știu ce se întâmplă: dar aici în TIMIȘOARA: în cartierul
în care locuiesc: banca BRD și-a desființat brusc 2 sedii apropiate ,ambele în același timp..!??,..oare de ce..?

Calinmihaib12 spunea...

..care comod:..care tocmai am și eu o cale (rămâne de văzut..,cum va fi..!)..pe la..capitală..!, și dacă aș fi intrat într-o poveste..fără sfârșit, nu aș fi ajuns până la această "etapă".!;
..mai mult chiar: speța mea nu avea aceeași miză cu cea în care "miza" era de altă natură..!
(ar fi fost un "război" pe.."n" ..fronturi..!).

M spunea...

@Calinmihaib

Hei, bună seara!
Își optimizează cheltuielile! Desființează multe sedii in toată țara!

Cezar spunea...

😜😜🤣🤣😎😎
Încep cu iedutii...este sezonul lor
Ma voi gîndi si la tine...

marvas66@yahoo.com spunea...

PNL-ul o sa faca ce a promis, o sa taie sau impoziteze toate pensiile, inclusiv cele militare, problema celor defavorizati v-a ramane...La functii si grad egal, cei pensionati dupa 2010, v-or avea pensii mai mari decat cei dinainte...doar pentru sporuri introduse de regimul basel sa mascheze...chipurile...taierea salariilor militarilor...ca si ale civililor cu 25/%...Pensiile celor care erau la pensie in 2010 sunt mai mici cu cel putin 100/% fata de ce este astazi, datorita sporurilor bagate la pensii pentru "colegii nostri curve politice"... Nu sunt multi...dar au gura mareeee...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Noi dezbatem chestii marunte, cand problemele mari, cat un munte, sunt pentru sarmana, madam Croitoreasa Adropauză, si asta din cauză ca la prapadita aia de solda de peste 200 de milioane amarate, ca Sefa de Casa de penzii brotace jefuite si belite, mai are si tot tacamul de ordine, medalii si medalioane pentru ca a comandat pe fronturile lumii regimente si batalioane, si a aparat redute si bastioane, ca un erou gaurit de gloante trasoare, drept pentru care e plina full de de eghileti, insemne, medalii, ordine si macaroane, insa cea mai mare durere si foame raman cele doua doctorate, profund copiat-plagiate, pe buna dreptate si cum scrie la carte, care sunt rezultatul unei munci extraordinare de cercetare in toate stiintele si toate domeniile, pe care nu toate ființele le pot afla tainele, de la atom pana moleculă sau celulă, si chiar la marime de comeata, stelara, dumnezeiască sau cosmică, si pentru care statul romanistan, ca un mitocan si fara recunostinta, nu-i da decat rusinosul ban de sămânță de 50 de milioane, din care nici nu poate sa-si cumpere, amarata, seminte, prezervative sau bomboane! Ce soarta cruda si amara, ca o incomensurabilă jumară de povară si ocară! Astea-s problemele majoritare, si nu penziile noastre meletare, uriase si extraordinare care le bate pe celelelte toate la trânte, jujiț si karate! Si daca mai punem si declaratia-i de avere, cum legea cruntă o cere, e o mare durere cu doar niste prapadite de proprietati, vere, de cateva miliarde, sau veniturile totale, care o arde, din care rezulta ca moare de foame, pe langa luxul in care traim noi, ca niste gherțoi, deci penzionarii s-o planga ca familia-i se târăste, se stinge si prăpădește flamanda si goi, precum puii de Avicola de Băicoi, inseamna ca trebuie sa tacem naibii din gura si fara nici pic de ură in fata acestor crude suferinte, pentru aceste prăpădite fiinte, care-i sunt madamei Croitoreasa Adropauză, o femeie saraca in cauză, de rand, cu toti intinsi la pamant si scurmand, dupa râme, sa-si asigure ziua de muine cu o felie goală de paine! Astea-s probleme deosebit de dureroase, si chiar chiar foarte spinoase, nu penziile noastre mănoase din nobile zgarciuri sfârcoase, piei grase si resturi osoase!

Latifundiarul spunea...

Legat de PLX 199, să nu uităm că proiectul respectiv își propunea să repare și o altă inechitate din Legea 223, anume cea legată de suma cuvenită pentru OMM, pe care cei pensionați după septembrie 2017 nu o mai primesc efectiv, în urma unui ”artificu” de calcul al CPS. Deși suma (procentul) este prevăzută distinct într-o cu totul altă Lege (Legea 80), există un număr restrâns de pensionari militari (probabil vreo 10%) care nu o primesc.

Calinmihaib12 spunea...

M: nu mă ironiza..,nu am avut treabă..la BRD,..!plăteam arareori..câte o factură la ei..!

Calinmihaib12 spunea...

Unknown:..nu e vorba de nici un "artificiu de calcul"..al CPS, ci de o REALĂ ÎNCĂLCARE DE LEGE ..!! de către AUTORITĂȚILE DE ORICE FEL din ROMÂNIA..!
..Vă "place"..să vă "ascundeți" în spatele unor eufemisme: în fața EVIDENȚEI FURTULUI = din pensiile acelor oameni= pensionari militari..!
..păi dacă e o LEGE..care "spune"..CEVA: atât despre DREPTURI, cât si despre OBLIGAȚII,..acel CEVA trebuie respectat de...către INIȚIATOR: în primul rând..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Unknown, e adevarat ca se propunea sa fie redat OMM-ul, pe care l-a ciupit PSD-ul cu tot bordelul politic din analfabetul neolitic, insa toate adunate la calculat pun un mare barat de cutră cu procentul de 85%, asa ca e mai nasoală chestia cu baratul la procentaj decat sa va vedeti cu vreun avantaj: O viclenie sa se fure niste drepturi meritate, de marea majoritate, si pentru care au muncit nopti si zile lumină, acum sa se aleaga praful si pulberea de ruină, ca de o scârbavnică si împuțită bășină!

Huhu Rezea spunea...

Nicio dispoziție de lege nu a anulat art. 11 din L 80/1995. Este doar o interpretare greșită a guleraților din toate cele 3 case sectoriale a OUG 59/2017, care fac confuzia intre cuantumul pensiei militare rezultate din baza de calcul si adoosul variabil la cuantumul pensiei pentru cei decorați cu OMM/SOSP.
Cum se spune în decizia CA Pitesti, dispoziția din Statutul cadrelor militare referitoare la sporul OMM, nu putea fi anulată nici printr-o referire expresă a unei ordonanțe, dar mite printr-o interpretare tâmpă.
Pentru pensia militară Statutul spune că se emite o lege iar sporul OMM este reglementat direct de Statut, nu de o altă lege.

Iulian Mareș spunea...

Prima data sa mananci mieii! ... cu o nara!

Iulian Mareș spunea...

Viorel,
Eu as da un mail la BRD central!

M spunea...

@Calinmihaib

Aaaaaa... Nu era ironie. Nu mai schimbasem cu domnia ta de ceva timp nici o idee și, întâmplător, când am răspuns era seară (19:36).

Fiind un tip bine crescut am dat mai întâi binețe! 😁

Chiar era ironie!

Calinmihaib12 spunea...

D-le HUHU: absolut d'acord: privind OMM-ul..!

Calinmihaib12 spunea...

M:..e OK..!,( be happy,..be happy..!= e un cântec haios..!) ..��..��..☕..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa va reamintesc ca anul trecut am fost chemat, ca la un barbut sau o partida de rut, cică in ,,audiență,'' de circumstanță de catre cei de la clocărime, direct in dobitocime sa mi se asculte ce anume mă nemultumeste cu cătare in problema penziei meletare, calculată după metodele lor murdar closetare! Acolo, la o masa de cumetrie, se afla o intreagă menajerie de behaitoare, mugitoare, croncanitoare si alte alea zburatoare si țopăitoare care se holbau la muine ca la un jăgărât de quine de pripas, care asteapta de la masa imparateasca ce-a mai ramas, vre-o firimitură sa-mi pice in gura, ca la milogii de stransură... Am incercat, si eu viclean, dar in van, sa comunic cu menajeria ambulanta si din priviri agasanta, dar n-a fost de nici un chip, pentru ca la intrebarile mele taceau chitic, ca dupa un impus ritual tipic, sau raspuneau printr-un alt impus tabu cu ,,da'' sau cu ..nu,'' evident sa ma intimideze la derut sa nu dea loc la ceva de cerut, la care ei sa-mi dzică ca n-ar fi vrut! Si, tot vorbind eu, asa, in solilocviu si la modul funebru cu acel grup cadavru, orb si mut, totusi eu le-am cerut sa-mi zica, dalacului, o data a calendarului cand o sa-mi vad in viata asta toata penzia MAJORATA, la care Sefa de catafalc delegată, Bucatareasa Andropauză, mi-a dzis raspicat si enervată: ,,NICIODATĂ N-AI SA-TI MAI VEZI PENSIA MAJORATĂ!'' Eu, vadit deranjat de raspuns, nu ma dau dus si o intreb personal, pe ea, sefa de trib cu aere de Buftea: Chiar asa? NICIODATA? -,,Da, Dle, Ifrim, NICIODATA, si ce va este asa cu mirare?!'', veni raspunsul cu nerabdare, ca dintr-un gârlej bolnav de turbare, sau din ciocul unei cârâitoare! Si, inainte sa-mi pun bascul jmecher pe-o parte, le-am spus aproape soptit in urechile sparte: O sa merg mai departe, si o sa vedeti ca pana la urma o sa-mi fac singur dreptate, asa cum numai un saracan ca mine vrea, stie si poate sadea, pentru ca sa va fereasca Dumnezeu de cel neîndreptățit rău, care tot a pierdut la masa verde si nu mai are ce pierde! Dupa care, am plecat din menajeria imputită si clocită, ca dintr-o grăjdărie neaerisită, jurandu-mi sa ma folosesc de toate documentarile, informarile, actiunile si metodele legale si constitutionale, juridice si profesionale sa pun la cale cea mai cumplita razbunare ca toata clocarimea din grajdarie sa zboare, care de mai care, ca o ciocârlie, acolo unde le este locul pe vecie: IN REZERVA PE CIVILIE SAU IN SFANTA SI BINECUVANTATA PUSCARIE! Si, ca sa nu le raman dator cu ceva, vor avea, cat de curand, si surpriza sa constate ca mie mi se va face dreptate, sa-i ingrozesc de moarte, iar toate eforturile lor de a fura si jegmani ca mafiotii si cu mare cătare din penziile militare, sa-si faca ei zula cat statuia lui Stefan Cel Mare, vor ramane in mâna doar cu ,,dânsa'' moale cand vor intra in ele motocositoarele liberale, la interventiile mele petitionare, ca tot ce au mânărit mafiot adânc si fara milă sa li se taie si toceasca din pilă! Actiunea este pe drum, ca un foc fara fum, dar care va ramane in istorie ca Ifrim i-a venit de hac clocarimii ametite si imputite doar cu doua, trei petitii bine ticluite si tintite, taman si tot asa cum acel ,,IN VECI NU-TI VA MAI CRESTE PENSIA'' m-a vizat sa mi se distruga sanatatea si viata! Nu-i așa ca se pot astepta la o mare si meritata belea din partea mea?!

Calinmihaib12 spunea...

Marvas66:
..eu, medic militar, aveam în activitate un spor de 10 % din SOLDA de FUNCȚIE,trecut și în FIȘA DE PENSIE,formular tipizat (cu structura soldei brute din legea 138/1999),spor tăiat încă din startul aplicării legii respective în: dec.1999: la ~ 3,44 %, atât în SOLDELE plătite până în 2004,cât și în pensie: primele 2 luni de pensie, după care: "băieții" =hoții..(!),
și "rahatul"..ăla= FURAT:de ~ 3,44 % (..în loc de 10 %=LEGAL) din SOLDA de FUNCȚIE= l-au TĂIAT DE TOT:ILEGAL din pensie(din baza de calcul a pensiei stabilite..!)până în ian.2016..! ,când l-au reintrodus în DECIZII LE de recalculare/actualizare= dar tot FURAT..,și în prezent..!
..Cu pensia suplimentară..e o altă "odisee"= din zona "furtișa gului"..!..

M spunea...

Nu e pe temă dar e pe linia ciudățeniilor.

Nea Bode a stat el și s-a gândit că militarii din MAI nu merită onoruri militare la înmormântare așa ușor.
Mai nou e o comisie compusă din tot felul de șefi care să aprobe amărâtele alea de "onoruri militare".
E nevoie de avizul Direcției Protecție Internă 😂 și nu primești avizul dacă în carieră ai pierdut certificatul ORNISS.

Comisia "analizează activitatea persoanei, desfășurată de-a lungul carierei, precum și conduita acesteia după trecerea în rezervă" . Dacă ai criticat Comandantul Suprem te-ai lins pe bot! Ai postat pe huhurez.com, gata, onorurile le dă groparul cu lopata! 😂

Bine că am rezolvat-o și p-asta!!!!

Pentru interesați e OMAI nr. 31 din 18 februarie 2021 publicat în MO 188 din 25.02.2021.

CEZAR spunea...

Asa erai ...!!

Gigi spunea...

M@ Asta înseamnã cã,noi,cei care postãm pe aici de ani de zile şi criticam constant stapanirea
(spunem adevãrul),nu avem nicio Sansa la comisiile ãlea?😁
Mare paguba-n ciuperci!

Huhu Rezea spunea...

Un profesor de gimnaziu iesit la pensie pentru limită de vârstă în anul 2020, cu un indice de corectie de 1,41 a primit o pensie netă de 4200 lei.
Cine poate stabili care este pensia lui netă si ce punctaj de pensia a avut?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Tehnocrat, viata asta, ca de rahat, m-a invatat ca, ceea fac, sa stiu doar eu si cu prietenul meu, Dumnezeu, pentru ca inainte bateam tobele, ca pe șanțurile cu zoaiele, unde-si risipesc babele vorbele, si le lasam clocarilor timp sa-si apere afacerile si interesele, razand bine in sine de fraieresteanul de mine, care le puneam taman pe tavă pretiosul tain de otavă! In plus, chiar si in instante, nu le mai las circumstante sa creada ca-s varză la legislatie, atacadu-i cu toate armele de ofensiva, punandu-i serios in derivă, incat am ajuns sa-mi ocup o serioasa pozitie chiar si la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde va decide ce si cum sa schimb al proceselor drum, acolo unde poate exista posibilitate sa mi se faca dreptate, exact pe Lege si constitutionalitate! Exista in acea infectie de clocarime un anume Rosu Imparat de un sinistru renume, care taia si spanzura, ca un turbat, tot ce trebuia de terminat si darmat la penziile meletare, chiar daca era in fonctia deosebit de mare de ștab si nabab, cu pretentii pentru ,,cresterea calitatii vietii,'' dovedindu-se ca de fapt a fost doar un mare ciorap spart si casap, caruia toate aceste crime de imoral i-au adus gradul de Jeneral, abuznd de fonctie si statutul inalt meletar sa-si penzioneze toarta familiala si s-o reangajeze, ca la Casieria centrală din Gară, in aceeasi institutie cazona ca sa ramana in zonă, si daca zolda ii era de fro 80 de meleoane, noua fonctie civila i-a fost platita cu peste 200 de meleoane, bineînteles ca din banii furati de la penzii cu clocarimea si pulimea mafiota, unită ca vata căptușită din pilotă... Toti, duca-se naibii pe pustii, o data si o data, pentru golanii, vor plati, ca nu degeaba spune o vorbă din popor adevarat curată ca, ,,fie roata si patrata, se intoarce ea o data!''

Leo spunea...

Pensia în plată = 4200 lei
Pensia necorectată = 2979 lei
Pensia netă = 4200 - 220 = 3980 lei
Puncte de pensie = 2,06568

Calinmihaib12 spunea...

TEHNOCRAT: greșești(..punând carul înaintea boilor..!):
1..întâi se stabilește BAZA de CALCUL: din "veniturile brute" PLĂTITE (SOLDE BRUTE + SPORURILE luate în calcul) în cele 6 luni din activitate,conf.art.28= cu elementele salariale din structu ra soldelor brute din legea 138/ 1999= "ACTUALIZATE"= adică la nivelul PLĂTIT la 31.12.2009 (conform capului de tabel din Ord.comun: 31/M.25/999/...//2016 și din DECIZIA DE RECALCULARE înscrise în rubricile: de la literele: "a....g"..!;
2..apoi urmează "regruparea" elementelor salariale în așa-numitele: "C.C.A."= "cuantumuri compuse "actualizate"..(=de fapt elementele salariale structurale au fost ACTUALIZATE anterior=în: decembrie 2006..!= OG.56/2006)
și apoi regrupate și majorate = "indexate" cu: 10 % la toate "armele"..,și cu 25 % la personalul medical militar..!
(am scris "majorare"="indexare"= pt.că.."procedura"..era similară cu cea din sistemul civil de pensii: de.."indexări" succesive
ale V.P.P.= valorii punctului de pensie cu % cuprinse între 9-15 % ..!(..care s-au întâmplat în acești ultimi ani..!!).
3.astfel s-a stabilit:la lit."T" (eventual M): SOLDA LUNARĂ BRUTĂ ..realizată la FUNCȚIA DE BAZĂ, ACTUALIZATĂ= BAZĂ DE RECALCULARE A PENSIEI: în 2016,..care abia ACUM intră în PROCEDURA DE RECALCULARE :propriu-zisă..din art. 109/ lg.223/2015..!, cu "plafonarea" la max.(</=) 85 % din această SOLDĂ BRUTĂ realizată la FUNCȚIA DE BAZĂ..!(art.30 din lg. 223).
4.În 2017, pensia astfel RECALCU LATĂ a fost "ACTUALIZATĂ", prin majorarea= "indexare" cu 15 % a
"C.C.A.-S.F.-Majorat"="cuantum compus actualizat al soldei de funcție,majorat" de la lit."h.3" din DECIZIA DE ACTUALIZARE a PENSIEI..!
5..după "aia"..urmează calculul % de OMM..!(procedură "în afara" efectelor legii 223 !!= adică NESPUSĂ: "PLAFONĂRII"..!; dacă CPS-urile sau alte AUTORITĂȚI.. au procedat..ALTFEL,..au "adăugat"=ILEGAL= LA LEGE..!= cum au făcut și cu PENSIA SUPLIMENTARĂ= incluzând-o în % de calcul plafonate la 85 %..!= și în acest fel= FURÂND % din pensia suplimentară la cei cu vechime mare..!
..din toată aceasta înșiruire.. rezultă că ORDINUL COMUN..M.25.. nu taie EL SPORURILE..,ci legea 223,prin art.28..!; SPORURILE: câte sunt,sunt trecute la litera "g"..care are subgrupe multiple, câte sporuri:sunt..!
Și în final: vorbim de art.30 = cu plafonarea la maxim 85 % din BAZA de CALCUL a.."PENSIEI": e vorba de PENSIA DE SERVICIU: STABILITĂ,RECALCULATĂ și ACTUALIZATĂ în baza prevederilor legii 223/2015= în vigoare în forma avută până în 15.09.2017, formă care NU avea în vedere includerea INDEXĂRII de la art.59 = în plafonul de 85 % din art.30..!!!; ba mai mult: nici PENSIA SUPLIMENTARĂ din art.108, NU INTRĂ= LEGAL= în plafonarea de de 85 de %..!;..în plafonare intră numai procentele de vechi me de serviciu realizate conform art.23-25 și 29..!=..și ATÂT..!
(restul:e"fantezia"guvernanților "farsori"..!,mai ales după 15.09.2017..!

Calinmihaib12 spunea...

..PMA:~2,06 × 1442= 2979 lei
2941× 1,41=4.200,39 lei

Leon spunea...

Conteaza si luna, pana la 01.09 sau dupa..!

Calinmihaib12 spunea...

..corectat:
P.M.A.=2,18×1442×1,41=4.444 LEI
P.B. = 4.444 LEI
IMPOZ.=244 LEI
P.N. =4.200 LEI

Calinmihaib12 spunea...

P.S.:..m-am corectat:
P.M.A.=2,18×1442×1,41=4.444 LEI
P.B. = 4.444 LEI
IMPOZ.= 244 LEI
P.N. = 4.200 LEI

HALA spunea...

Alt profesor cu aceleași condiții de vechime și sporuri ieșit în 2017 cu indice 1,14 are acum 2400.Ridicarea indicelui de la 1,14 la 1,41 s-a făcut cu dedicație la fel cum s-a făcut în armata Legea 168/2020.in loc sa se mărească indicele pentru cei mai vechi în pensie, s-a mărit la cei care trebuiau sa iasă. Și la noi la fel pensionarii mai vechi primesc pensii mai mici.

Burebista spunea...

A avut punctaj mediu anual 2.1862..
X1, 41 = 3.0825 puncte pensie x1442 = 4445 pensie brută..
- 245 impozit =
4200 lei pensie netă.

Burebista spunea...

Deși nu a avut de-a lungul carierei salarii brute duble fata de salariul mediu brut pe economie, probabil a avut mulți ani peste cei 35 necesari de contributivitate, poate și ceva grupe de muncă înainte sa fie profesor...

Calinmihaib12 spunea...

P.S.:..m-am corectat:
P.M.A.=2,18×1442×1,41=4.444 LEI
P.B. = 4.444 LEI
IMPOZ.= 244 LEI
P.N. = 4.200 LEI

Huhu Rezea spunea...

DE unde l-ai scos pe 2,18?
Mai întâi trebuie aflat cuantumul brut cu coeficientul de corecție.

Burebista spunea...

Oricum nu prea am văzut înmormântari cu onoruri militare la pensionari militari nici la Mapn, nici la MAI sau alte structuri...
Poate doar la câțiva care au fost tot prin co ducerile diferitelor Acmrr uri etc..
La restul... Ciuciu...
Doar la cei decedați ca d încă mai erau în activitate au fost aprobate onoruri militare...
Ma lasă rece acest ordin și nici cel de dinainte nu ma încălzea cu nimic...
Sa ne acorde ceea ce meritam în timpul vieții nu la cimitir..
Unora dintre noi nu ni se acorda nici suma pentru Ordinul Meritul Militar sau Semnul Onorific în Serviciul patriei...
Apropo.. Pentru cei care li se aprobă înmormântari cu onoruri militare, li se asigura și un rand de uniforme de gală.. 🤣 Asa ca să fie tacâmul complet...

Calinmihaib12 spunea...

Burebista a pus corect în pagină termenii..inmultirii:
=PMA brut X 1,41(=f.cor.)X VRS = P.B...!
4444÷1442=3,08183= PMA CORECTAT
3,08183 ÷1,41 =2,18569 PMA brut( necorectat)..!
4.444 - 2.000 =2.444×10% -=244,4 -=2.199,6 + 2.000= 4.200 lei PN.

Calinmihaib12 spunea...

Burebista a pus corect în pagină termenii..inmultirii:
=PMA brut X 1,41(=f.cor.)X VRS = P.B...!
4444÷1442=3,08183= PMA CORECTAT
3,08183 ÷1,41 =2,18569 PMA brut( necorectat)..!
4.444 - 2.000 =2.444×10% -=244,4 -=2.199,6 + 2.000= 4.200 lei PN.

anonim spunea...

CFI
Hai ma lasi? Tu care ai prieteni cu oskar te iei de doktoratele androneascai? pai e frumos asa? E alt nivel de "studii" dar metodele de obtinere au fost cam la fel...deh fiecare cu pecere-ul lui,unu mai mare altu' mai mic,"c'asa-i in tenis":)))

Calinmihaib12 spunea...

Huhu:..nu trage de..timp!= ți-am dat calculul corect și complet.!
În plus, din viteză ,ai scris: care e pensia "netă",care deja o știm din enunț = 4.200..), în loc de pensia.."brută" = necunoscută..!

Mihai spunea...

Din " meditatii" !!!!
Va prefaceti ca nu stiti ........
Dacă nu ar mai fi fost cazuri mediatizate intens de firma Huhu&co,as mai accepta ca sunteti derutați....ca de obicei.

anonim spunea...

HomeBank=the best!:))=orice oriunde oricand 24/24si7/7inclusiv plata pe nr de tel(plata pt un prieten instantaneu)
👌

anonim spunea...

@Burebista
Ai zis-o misto pe aia cu "ma lasa rece":)))
sunt de acord cu dvs si am si eu o vorba: Ceremonialul ala nu este pentru noi.Este pentru cei din jurul gropii.Noi nu suntem "in jurul.." noi suntem inauntru ,parafrazand:...si deja reci.
Stiti cum e la orice inmormantare: In primele 5 minute se vorbeste despre mort,apoi in cursul pomenii se vorbeste cam doua ore, doar despre curve,politica si fotbal....iar dupa ce se imbata tembelii se mai iau si la bataie.Ca asa-s ei prosti.
La mine nu stiu cum o sa fie,n-o sa pot nici sa aflu dupa aia asa ca ma doare'npix..si nici acolo:))Ete care era problema lui @M...hi,hi,hi ceremonialul militar al lu' peste prajit aplicat in domeniul politienesc(ca sa nu zic altfel,ca iar se supara sensibilii:)))
A dracului rau si ipocrizia asta umana

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea, eu îmi pun următoarea întrebare făcând abstracție de pensionarii care fie nu cunosc despre existența, fie nu vor să comenteze pe acest blog. De ce nu au dat în judecată și nu au formulat Cerere de intervenție toți cei care comentează pe blogul dumneavoastră de la mic la mare sau de la mare la mic în funcție de CPS de care aparține ? Nu au știut sau nu au nici un interes. Cu nume și prenume (cunoscuți pe blog) în procesul CPS / MApN și Curtea de Conturi apărem doar 2 papagali, eu și cu MAXX. Sper să nu se supere din nou. Spun acest lucru și am certitudinea că m-am băgat ca fraierul unde nu trebuia având în vedere că aveam cu mult peste cei 85%. Greșesc sau nu ?

Calinmihaib12 spunea...

Tehnocrat: 4,11 puncte ,calculate cu ce stagiu complet de cotizare..? ,că nu e totuna dacă sunt rezultate din împărțire la 20-25-sau 30 de ani..!
..dacă rezultă din OUG 1/ 2011 a lui Băsescu..cu stagiul de 20 de ani..înseamnă vreo: 80,22 P.T.= punctaj total..,care ar scădea dacă îl împarți la 25-30 de ani..!

Huhu Rezea spunea...

Viorel
Vreo cinci dintre intervenienți sunt cititori sau comentatori ai blogului.
Ca sa faci intervenție, in primul rând, trebuie să ai o decizie de actualizare din 2017 si incepănd de atunci să nu primeste indexarea de 5% aferenta anului 2016.
Cei care au rămas in plată cu cuantumul mai avantajos, adica 68% dintre pensionarii MAp N nu au interes să formuleze interven'ie pentru că ei primesc si azi acea indexare.
Nici cei pensionați după 01 01 2017 nu au interes in sensul definit de CP civilă să introducă intervenție.
Mulți au ascultat recomandarea unor oameni de bine ai ministrului Ciucă ...să nu aglomereze instantata că astfel ar întarzia deliberarile.

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea, pe Decizia de actualizare din 2017 nu apare indexarea de 5%/2016. În schimb apare (simplu fără alte detalii sau elemente de calcul suma rezultată, respective 3.449):
1. Cuantum conform art, 60 din Legea nr,. 223/2015 (în formularea în vigoare până la data de 15.09.2017) = 3.449;
2. Cuantum pensie în plată (indexată) = 3.526;
3. Cuantum brut al pensiei militare de stat = 3.526.
Deci, deși nu am trecută indexarea de 5%/2016, Cuantumul pensiei în plată este mai mare, deci după cum spuneți dumneavoastră am rămas cu cuantumul cel mai avantajos. Atunci nu înseamnă că mă aflu printer cei 68% specificați de dumneavoastră ?

Andrei spunea...

Foarte interesanta, prin neghiobie, initiativa lui Bode. Odata pensionati "normal", militarii beneficiaza de toate drepturile aferente, inclusiv dreptul la garda militara si, cel putin, trompet. ORNISS-ul se aproba de la un anumit nivel in sus, nu ar trebui sa fie obligatoriu. Procedura este destul de simpla, se aproba de cdt unitatii de garnizoana, acesta stabilind si unitatea care va asigura garda, camionul si trompetul. In functie de caracter si atitudine, un sprijin dpdv organizatoric din partea asociatiei sau cum s-o mai numi a rezervistilor din localitate, este binevenit, dar nu influenteaza cu nimic neimplicarea acesteia. Intr-o situatie similara a trebuit sa-l trimit acasa pe reprezentantul asociatiei pt ca nu avea alta grija decat sa insiste pe langa vaduva ca trebuie sa dea o masa "de pomenire" si fostilor colegi, la Casa Armatei.

Iulian Mareș spunea...

Ciuca nu primeste banii de pensie...

Periamu lucica spunea...

Dl meu ati ramas tot un om tonic ? Ia parca asta o stiti, zicea Ciuca despre fsptil ca din aprilie va umple
de bani .eu nu promesc pensie la csa voastrs.asa ca eubastept devla Iohanis !!!! Hai vino.vu vesti

Iulian Mareș spunea...

avianyc,
ai scris si ai indus cititorilor ”venituri din meditatii”! Esti terminat: vei avea impozite duble, pretul si consumul de apa si gunoi dublu, loc de parcare cu pret triplu si tot asa...., pana vei uita de acest enunt!
Clar, nu ma asteptam sa lovesti in serenisimul KWI! Vei fi tras pe roata, pe toata roata, precum si pe spitze!

Huhu Rezea spunea...

Viorel
Inseamna ca ai avut o pensie în plata la 31 12 2015 de 3190 lei, îndexată cu 5% după recalculare=3350 lei,mai mare decât pensia recalculată, indexată cu 5,25% în anul 2017 = 3526 lei, mai mare decât pensia actualizată.
In cazul d-tale, CSP ar putea ridica exceptia lipsei de interes pentru că primești indexarea din 2016. Nu ești afectat de calculul greșit al actualizării.

Leo spunea...

Se pare că , croitoreasa care ți-a spus că NICIODATĂ NU-ȚI VA MAI CREȘTE PENSIA , areşi un dar de ursitoare , pe lângă celelate multe talente de o adevărată lumină a științelor universului astfel încât lenuța ("zăpăcita de la Petreşti") este o furnicuţă pe altarul ştiinşei față de ea , croitoreasa cu zâmbet de doradă nesatisfăcută .
De aia și bietul MAXXX a ieșit și el de acolo vânăt și fără cămașă pe el. După ce ți-a înjumătățit pensia cuvenită , ți-au spus că NICIODATĂ nu se va mai mări acea jumătate pe care au fabricat-o ei astfel încăt fondurile să le rămână pt. salariile lor de mii de euro dar și pt. pensiile lor tot de mii de euro și eventual cumulat cu încă un salariu tot de mii de euro prin reangajarea tot în același sistem creat de ei de LICHELELE GULERATE.
Buboiul clocărimii se va sparge curând , iar croitoreasa va deveni o povestea , de felul "croitoreasa NICIODATĂ şi cei 3 piticuţi licheluţi"

CEZAR spunea...

m-Ares
Pofta buna...!!!

Huhu Rezea spunea...

@Stelică
Nu apare indexarea în pensia recalculată in 2016 si actualizată în 2017, dar apare în pensia in plată și în prezent? Eu prefer s-o primesc in plată.

Leon spunea...

Daca Decizia profesorului este emisa pana in Septembrie 2020, avand o vechime de peste 40 de ani, prin adaugarea punctajelor pentru Pensia Suplimentara si eventual pentru grupe de munca, a obtinut 87,20915 Total puncte.
Apoi, 87,20915 : 35 ani = 2,49169 punctaj mediu anual x 1,41 = 3,51328 ;
3,51328 x 1265 lei = 4444 lei pensie Bruta !
In prezent profesorul are o pensie Bruta de 5066 lei (3,51328 x 1442 lei ).
Daca a iesit la pensie dupa 01.09.2020, Varianta Burebista este corecta..!

Huhu Rezea spunea...

Nu Leon, pensia netă prezentă a gimnazistului, cu VPP=1442 lei, este 4200 lei.Nu mai conteaza daca a fost pensionat inainte sau după sept 2020.

Mihai spunea...

Cumnat ,profesor liceu 38 ani vechime ,pensionat octombrie 2019 = 2200 lei brut.
Pensie de 4200 din învățământ se realizeaza doar din venituri impozabile suplimentare.
Salariile in invatamant au fost mici ,iar acum dupa isprăvile Olgutei cu SMBE de 5439 lei puțini realizeaza 1 pp / an.

M spunea...

@Andrei & Gigi & Burebista

Da, înainte aprobarea o dădea Garnizoana. Acum a făcut o comisie compusă din toți șefii posibili!

Pe mine mă amuză cam ce probleme "rezolvă" ăștia!
Pe un alt forum pe care sunt s-au dezbătut intens, pentru mine este egal cu zero!
Ce îți mai trebuie ceremonie militară? 😁
Dar să legi asta de retragerea certificatului de securitate mi se pare stupid!
Sau să fie nevoie de aprobarea serviciului secret al MAI?!?! 😂😂😂
La ce îi duce capul!!!

Burebista spunea...

Nu fi atât de sigur cu stabilirea stagiului complet de cotizare la 20...
Orin lege ar putea fi stabilit pentru toată lumea indiferent de domeniu de activitate la 30 sau 25.
Vor spune ca sporul pentru grupele de muncă contează diar pentru reducerea vârstei de pensionare...
Vrei mai multe puncte lucrezi mai mulți ani.
Se găsesc funcții la sol și pentru piloții ce depășesc o anumita vârstă ca diar nu or fi cu miile sau zecile de mii... 🤣

Burebista spunea...

Dacă în 20 ani vechime + școală ai avut 80 puncte și împărțit la 20 au reieșit 4 PP, dacă se împărțea la 30 ieșeau numai 2.6666 puncte pensie.....
Ca să ajungi la 4 PP mai trebuia sa mai lucrezi încă vre-o 10 ani...

Gigi spunea...

D.le H.

La 4200 pensie Netã:

* Brutul este = 4445,Inclus Coeficient Corecţie 1,41,
** Are Pensia Bruta = 3152,fãrã Coef.corectie,
*** La acest Brut de 3.152, are un PMA = 2.168.

Atentie:Coeficientul de Corecţie in cazul dat (1,41),nu se calculeaza la PMA in cazul dat(2,186),ci la pensia Bruta,în cazul dat la(3152 lei.

Leon spunea...

@Avia, pana in data de 11 Februarie, SMBE a fost de 5429 lei stabilit de Orban ptr.2020, dar Câtu l-a corectat in jos la 5380 lei, incepand cu 12 februarie 2021( ti-am mai explicat dar uiti repede..!).

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea, eu am ieșit la pensie pa data de 30.11.2016. Pe Decizia de pensie apare indexarea de 5%. Pe decizia de Actualizare nu mai apare. Am expus la un moment dat toate elementele din cele 2 Decizii. În urma calculelor făcute de dumneavoastră, MAXX, domnul Burebista, etc. reieșea faptul că din Cuantum pensie în plată lipseau 83 lei. Redau din răspunsu postat pe blog:
„Din cuantumul în plată de la data de 30.06.2017, stabilit greșit de C.P.S. a M.Ap.N. a fi cuantum mai avantajos, nu lipsește întreaga indexare din anul 2016 ci numai o parte din ea, echivalentă cu regularizarea sumelor reprezentând creșterea cuantumului pensiei prin majorarea cu 15% și valoarea indexării de 5,25%. Sub acest aspect C.P.S. a M.Ap.N. mai trebuie să plătească diferența până la 160 lei, adică 83 lei (suma reprezentând regularizarea sumelor; reprezentând creșterea cuantumului pensiei actualizate conf. art. 60 alin (1) majorarea cu 15% și valoarea indexării de 5,25% din 2017). Astfel Cuantumul brut al pensiei în urma ACTUALIZĂRII trebuia / trebuie să fie de 3.526 lei + 83 lei = 3.609 lei sau 3.449 lei + 160 lei = 3.609 lei”. Care este realitatea ?

Burebista spunea...

Greșit.. Indicele de corecție mărește punctajul mediu anual și abia apoi se înmulțește cu punctul de pensie care in prezent are valoare de 1442 lei... Prin lege valoarea punctului de pensie ar putea fi redusa... La fel cum se întâmplă și cu partea necontributiva a pensiilor speciale...în funcție de posibilitățile financiare ale țării.. 🤣
Ar putea foarte simplu sa spună ca atunci când inflația este negativă, valoarea pp sa scadă.. 🤣

Gigi spunea...

Corecţie:PMA=2,186,în loc de 2,168.

Huhu Rezea spunea...

Corect, cum spune @Burebista...

Leon spunea...

Art. 170/ L.263/2010:
"(1) Pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat în condițiile art. 95 se aplică un indice de corecție calculat ca raport între 43,3% din câștigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent și valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată"

Calinmihaib12 spunea...

..E posibil orice..la NOI..,dar a stabili: într-o lege de pensii ..un STAGIU COMPLET de COTIZARE necorelat cu VECHIMILE LEGALE de pensionare DIFERITE de-a lungul vremii ale:în cazul nostru = pensionarilor militari, dar
și ale tuturor celorlalți pensio nari,ar arăta pur și simplu =cel puțin: ticăloșia "inițiatorilor"
..!
Nu poți stabili un stagiu complet: nici chiar de 30 de ani
în situația că ai în plată pensionari cu vârsta legală de pensionare (=l.l.de.vârstă) de 55 de ani:care nu pot avea decât maxim 30 de ani de activitate în calitate de CADRU MILITAR= sala riat..!,de la terminarea liceului=la vârsta de 19 ani, până la 55 de ani = vârsta de pensionare..!
STAGIUL COMPLET DE COTIZARE actual:35 de ani=la civili: core lat cu vârsta de pensionare de 63-65 de ani,arată o diferență de câțiva ani,(raportat la VECHI MEA COMPLETĂ REALIZATĂ efectiv între limitele aratate: absolvi re liceu și vârsta legală de pensionare: 63-65 de ani=de max. 38-40 de ani) de 3-5 ani..!;
Așadar: și la pensionarii militari acest stagiu complet în condițiile actuale si atât timp cât acești pensionari militari PENSIONAȚI la vârsta legală de 55 de ani TRĂIESC,acest stagiu complet de cotizare nu poate depăși(rațional..!) 25 de ani..!

Calinmihaib12 spunea...

BUREBISTA:..după câte "scrie" ..în legile pensiilor: în anii cu "deflație"..sau scăderea inflației..V.P.P.=atenție: NU CRESTE,DAR NICI NU SCADE..!, rămânând la valoarea din anul precedent..!(..greșesc oare,căci nu am verificat textul legii ..?!).

Gigi spunea...

@Leon
Ce ne-am face noi fãrã d.ta. Intotdeauna informat.👍

Calinmihaib12 spunea...

LEON:
..In "comentariului" (?) cu
citarea art.170//lg.263/2010.., fără cuvintele de rigoare..,"îi dai dreptate" lui BUREBISTA..!= privind majorarea PMA cu un factor de corecție..!
..nu ii cade nimănui "coroana"..
dacă are puterea să recunoască o greșeală a să..!( sper să nu te supere= prea mult...comentariul meu..!)..= 🤝..!

Leon spunea...

De Lege i-a fost frica lui Basescu cand a inghetat VPP la nivelul de 732,8 lei timp de 4 ani, 2009-2012, desi in aceasta perioada Inflatia a crescut cu 22,5% iar SMBE cu 25% !
Dupa 12 ani, Istoria se repeta, dar cu alt Presedinte..!

Burebista spunea...

Asa scrie... Dacă unul dintre cei 2 indici, inflația sau jumătate din creșterea reala a salariului mediu brut pe economie sunt negativi se aplica doar cel pozitiv. Dacă ambii sunt negativi nu se aplică niciunul...
Însă legile se pot modifica și în defavoarea pensionarilor atâta timp cât pensia calculata pe legea 263 este doar pe principiul contributivitatii și nu un rezultat al contribuțiilor angajatului...
Cei pensionați înainte de 2002 nu au contribuit cu nimic la sistemul de pensii...
Deci și pensiile civile sunt tot niște pensii speciale dar în cuantum mai mic.. 🤣
Dacă nu au la baza contribuțiile angajatului la fondul sau personal atunci și acestea pot fi oricând micșorate de către legiuitor... În funcție de posibilitățile financiare ale țării la un moment dat....
Pana în 2001 nimeni nu a plătit contribuții la pensii iar pensiile civile se plăteau pana atunci numai din bugetul de stat... La fel ca și cele militare...
Apoi după ce s a creeat fondul de pensii banii adunați din contribuția angajaților fiind insuficienți pentru plata pensiilor a fost suplimentat în fiecare an pana în prezent cu bani de la bugetul de stat. Deci și în prezent pensiile civile sunt într-o anumită proporție tot speciale.. 🤣

Andrei spunea...

Despre ce vorbeam anterior. Necunoscand meserie adevarata, se face ca lucreaza prin maruntisuri de acest gen. Din pacate, afecteaza moralul oamenilor. Cum adica, esti bun numai ca activ, pentru hamaleala, iar dupa pensionare nu mai conteaza activitatea si statutul de militar?!

Andrei spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Calinmihaib12 spunea...

LEON:..Cu scuzele de rigoare revin și spun că am greșit.. atribuindu-ți o greșeală..mică ..,dar care de fapt era a lui GIGI,dar care greșeală= până la urmă, nu schimba rezultatul înmulțirii..!( ACUM: sper să nu se supere nici GIGI..!..)
Sănătate și bună-voie tuturor..!

Calinmihaib12 spunea...

Algoritmul RETROVERS de rezolva re a "temei de casă" cu pensia profesorului de "gimnaziu":
P.N = 4.200 de lei,
COEF.corecție= 1,41,
4.200-2.000(=ded.)= 2.200 lei
2.200.........90 % din P.imp.
X lei IMPOZ..10 %
IMPOZIT = 244 lei
2.200 + 244 + 2.000 = 4.444 lei
=PENSIE BRUTĂ,
4.400÷1.442=3,08183=P.M.A. cor.
3,08183÷1,41(cf.cor.)=2,18569=
= P.M.A. inital= "brut",
2,18569 ×35 ani= 76,49915 P.T.
.. sigur: rămâne NECLAR:
=ce salarii a avut profesorul..
=Nr.anilor de vechime realizați
(..salariați + ..asimilați),
...etc...!

Burebista spunea...

Domnule Mareș... Primește și pensie militară......


În declarația din aprilie 2020, consemna că a avut un venit anual de 195.581 lei de la MApN, iar soția sa, care era angajată tot în cadrul MApN, 50.602 lei. Din activități didactice, ministrul Nicolae Ciucă a câștigat 3.288 lei. Față de atunci, în declarația actuală se regăsesc salariile din perioada ianuarie-octombrie 2019, de la MApN, în cuantum de 180.551 lei, și indemnizația de demnitar din perioada noiembrie-decembrie 2019, de 25.552 lei. În plus, apar venituri și din pensie de serviciu, de la MApN, din lunile noiembrie-decembrie 2019 în cuantum de 33.849 lei. Și soția sa apare cu pensie de serviciu de la MApN, în cuantum de 52.470 lei, fără a fi specificată perioada.

Articolul din presa cu declarație cu tot îl găsiți aici..
https://www.ziaruldecraiova.ro/ce-s-schimbat-declaratia-de-avere-ministrului-apararii-doljeanul-ciuca-de-la-alegerea-sa-ca-senator-venit-pensia

Burebista spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

M
si
Andrei,

situatia prezentata de M, privind actiunile grupului MAI de acordare sau nu a onorurilor militare la inmormantarea fostului militar se complica din cauza faptului ca au introdus acea prevedere expresa, legata de pierderea certificatului ORNISS in activitate! Adica retragerea lui intrucat nu mai prezinti garantii! Sa inteleg ca fostul sef de cabinet al ministrului si fost Prefect al Capitalei nu va avea parte nici de gornist? Ok, insa el nu indeplinea nici conditiile de a fi numit in cele 2 functii!
Acum, pe cale de consecinta, gandirea ministeriala, bodista, ne lasa in ceata daca inhumatul a avut certificat NATO/UE!
Va trebui sa solicide aviz de la: ORNISS si de la SACEUR, Cartierul General al NATO, Consiliul NATO sau Consiliul Atlanticului de Nord(CAN/NAC), Adunarea Parlamentară a NATO, inclusiv Consiliul de Cooperare Nord-Atlantic? Intrucat exista o oaresce similitudine pt certificatele UE, as propune spre analiza si dezbaterea dl. ministru, in scopul celeritatii actului de comanda, urmatoarea tema: Cu cat timp inainte de inhumare, viitorul decedat trebuie sa se adreseze in scris pt aprobarea onorurilor militare?

NUMELE NOSTRU NU E SCRIS ÎN CARTE,
NU-I PRONUNŢAT CU SALVE DE SALUT,
DAR CERCETAREA DĂ FRUMOASE ROADE,
SECURITATEA E AL NOSTRU SCUT.
NU E NIMIC MAI SFÂNT ŞI DEMN PE LUME,
DECÂT CREDINŢA ŞI AL NOSTRU LEGĂMÂNT!

CREDINŢĂ PATRIEI ŞI STEAGULUI CREDINŢĂ,
CREDINŢĂ LEGII ŞI DREPTĂŢII ORIŞICÂND,
CREDINŢĂ – JURĂMÂNTULUI NUMAI CREDINŢĂ,
CREDINŢĂ DRAGOSTEI ŞI PĂCII PE PĂMÂNT!

CREDINŢĂ PLAIULUI ŞI NEAMULUI CREDINŢĂ
CREDINŢĂ DOINELOR ŞI CASEI PĂRINTEŞTI
CREDINŢĂ GRAIULUI ŞI RAMULUI CREDINŢĂ,
CREDINŢĂ OMULUI PE CARE ÎL IUBEŞTI!

ÎNCREDERE, LUMINĂ ŞI SPERANŢĂ
DĂM PRIN CREDINŢA NOASTRĂ, CA DE FIER,
DRAPELUL PATRIA-L ÎNALŢĂ
DOAR CÂND PLECĂM, NEMURITORI, LA CER.
NU E NIMIC MAI DEMN ŞI SCUMP PE LUME,
DECÂT CREDINŢA ŞI AL NOSTRU JURĂMÂNT!
Autor: Ianos Turcanu

Gigi spunea...

Nu mă supar,stați liniștit. Acea "mica greșeală"se datorează faptului că am confundat ceva cu altceva.
Și înca ceva ce m-a dus în eroare este aceea că în 2011 cei care erau la putere,îi știți nu mai e cazul să amintesc,nu au respectat legea,prin faptul că nu a aplicat art.175.Adica nu a mai aplicat la calculul pensiei coeficientul de corecție.A fost aplicat după câștigarea in instanta a mai multor procese.Dupa ce s-au câștigat acele acțiuni în 2013,prin Noiembrie,au binevoit să aplice și celor ieșiți la pensie din 2011 acel indice de corecție (1,12),dar nu retroactiv ci începând cu zel an 2013. Cei de la CPS nu au mai emis noi Decizii,cum era normal,nu? Și a rămas Decizia veche din 2011.Asta m-a dus în eroare.

Leon spunea...

Regulament MApN:
"Nu li se acordă onoruri militare militarilor care au decedat ca urmare a săvârşirii unor infracţiuni, celor care s-au sinucis - dacă există certitudinea acestor fapte - şi celor condamnaţi cu pedeapsa complementară a degradării militare."

Calugarul spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

In sedinta de maine a Comisiei de Aparare din CD se sare din nou peste Pl x nr.199/2021 !
Sunt curios totusi ce Aviz va da Comisia pentru aprobarea OuG. nr.226/2020 :
http://www.cdep.ro/co/docs/F-421732241/oz16%20martie.pdf

M spunea...

@Calugarul

Nu e trădare dacă trădezi în beneficiul învingătorilor. Vezi Pacepa!

Iulian Mareș spunea...

Eu mi-am pus problema, insa cineva mi-a replicat ca nu exista lege privind interventia in acest scop! Le-am replicat: Sa mori tu, cu limba scoasa?!

Huhu Rezea spunea...

Până când guvernul nu emite un punct de vedere, așa cum Sovaială a cerut făra aprobarea Biroului Permanent al CD, nu se va pune pe ordinea de zi a Comisiilor raportoare.
Asa că... urmărește mai întâi ședintele de guvern, capitolul Puncte de vedere