Un produs Blogger.

luni, martie 22, 2021

Deosebirea de regim juridic dintre pensia militară și sporul acordat pensionarilor militari decorați cu OMM/SOSP

118 comments

Lucrătură viscolită în Munții Căpățânii

Ambele drepturi sunt acordate distinct, prin articole separate din Legea nr, 80/1995 cu modificările ulterioare, lege care reglementează Statutul cadrelor militare.

Orice modificarea adusă regimului juridic al celor două drepturi ar trebui ca, mai întâi, să modifice cele 2 articole din Statutul cadrelor militare. 

Nu pot fi desființate pensiile militare dacă nu este abrogat sau modificat actualul art. 9 indice 1.

Nu poate fi eliminat sporul OMM/SOPS pe motiv că o lege a plafonat cuantumul pensiei militare, asa cum s-a interpretat că ar fi produs efecte OUG nr. 59/2017, fără să se modifice expres art. 11 din Statutul cadrelor militare.

Prevederi ale Statutului cadrelor militare:

 Articolul 9^1

Cadrele militare trecute în rezervă sau direct în retragere au dreptul la pensie militară de stat, potrivit legii.(la 16-05-2019, Sectiunea a 2-a din Capitolul 2 a fost completată de Punctul 8, Articolul I din LEGEA nr. 101 din 8 mai 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 371 din 13 mai 2019 )
Articolul 11.
Pensionării militari decorați cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a și I beneficiază de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20% al cuantumului pensiei.                                                                *              *                                                              *Dreptul de pensie militară este prevăzut în Statut, dar modul lui de acordare militarilor este reglementat printr-o lege separată, lege care nu poate fi decât o lege a pensiilor militare de stat, nu o lege din sistemul public sau privat de pensii.Potrivit actualei legi a pensiilor militare, acest drept este un drept de asigurare socială garantat de plata lunară a unei contribuții individuale la bugetul de stat de 25% din solda brută,  pe înteaga perioadă în care militarul primește o soldă lunară, potrivit art. 9 alin.  a) din Statut. Sporul OMM este un drept compensatoriu acordat direct, prin Statutul cadrelor militare, numai militarilor care au primit un drept de pensie, potrivit legii pensiilor militare, și care pe timpul activității au fost decorați cu OMM/SOSP. Deci, sporul OMM/SOSP are un temei juridic dinstict de cel al pensiei militare.Mărimea sporului este acordată în procente tot de Statutul cadrelor militare, nu prin legea pensiilor militare, funcție de clasa I, II sau III a ordinului sau însemnului militar cu care a fost decorat un militar.Putem spune că acordarea sporului OMM/SOSP este condiționată de calitatea de pensionar militar și că mărimea nominală a sporului se determină aplicând  cota procentuală la cuantumul pensiei militare, cuantum calculat din baza de calcul, conform legii. Nu se produce o confuziune între cuantumul pensiei militare și Sporul OMM/SOPS numai pentru că mărimea valorică a acestui spor se determină din cuantumul plafonat sau nu, brut sau net al pensie, cum este reglementată ea de legea specială. Valoarea in lei a sporului OMM/SOSP este influențată de mărimea cuantumului pensiei militare, fie el și plafonat, brut sau net, dar in nicio situație sporul nu poate fi eliminat sau introdus în interiorul unui plafon al cuantumului pensiei militare decât dacă se modifică expres art. 11 din Statut.Cu atât mai mult Sporul OMM/SOSP nu poate fi eliminat doar printr-o interpretare administrativă de aplicare a OUG nr. 59/2017. Asteptăm in zilele care urmează publicarea deciziei nr. 5/08 02 2021 a ICCJ prin care s-a respins, ca inadmisililă, sesizarea CA Bacău pentru dezlegarea unei chestiuni de drept privind eliminarea sporului OMM din cuantumul pensiei militare plafonat la cuantumul net.Mă tem, având în vedere interpretările eronate transmise instantelor de apel de către formatorii INS, că și ICCJ a inclinat balanța spre cei care, contrar Statutului cadrelor militare, includ sporul OMM/SOSP in cuantumul pensiilor militare.

118 comentarii:

anonim spunea...

Aveti mai jos un text.Luati-l ca atare desi e cam "generalist".Il pun mai jos tocmai pt a vedea cum se/ne lucreaza cps
Daca Huhu e de acord pot pune si link-ul sau il gaseste el sau voi
Articolul are data 17 mart. 2021

"Casa de Pensii
Vineri 12.03. Tonul de apel al mobilului mă ridică de la calculator (World of Warships; despre viciul ăsta, într-o altă postare). O voce feminină, de la Casa de Pensii, îmi transmite că dl comandant mi-a semnat Decizia de pensionare. Și urmează să-mi intre banii în cont. Așa întreruperi, să tot fie!
Luni 16.03. Alt telefon de la Casă. Doamna/ domnișoara îmi transmite că sunt așteptat la sediu, să-mi primesc Decizia și taloanele CFR cu reducere.
Marți 17.03. După o scurtă așteptare (ședință, evident) sunt invitat în biroul de unde provenea vocea. Doamnei probabil (nu m-am uitat după… marcaje). Mi-a înmânat patalamaua, taloanele și cardul pentru transportul cu STB. Mulțumesc. În contul meu banii n-au intrat încă. Să nu mă panichez, s-a mai plâns cineva de asta azi.
Ajuns acasă, purced la lecturarea fițuicii. O filă plus alte două – anexe. Detaliată în privința perioadelor muncite în varii condiții, extrem de concisă referitor la sume. În ceea ce privește datele din care au fost determinate baza de calcul și media soldelor lunare nete (componentele soldei, majorările cf. L153 etc.), nimic. Când se va modifica modul de calcul al pensiei, nu voi putea probabil să fac nici o estimare/ verificare. Nu-i chip să scăpăm de secretomania asta cretină, bună pentru ascunderea unor eventuale greșeli. Și de ochii camarazilor din alte arme/ civililor, probabil.
După vreo două ore, o notificare pe telefon mă anunța că mi-a fost virată pensia (pe două luni jumate) în cont. În sfârșit. S-o mâncăm sănătoși!
P.S. Pentru cei într-adevăr curioși să afle cu cât? (și care cunosc regula de trei simplă): aveți un reper într-altă pagină. Până m-oi hotărî să urc aici decizia scanată.
P.P.S. Trebuie să fac cinste băieților."

Burebista spunea...

Sa vedem motivarea deciziei nr 5 din 8 februarie 2021 a ICCJ....

Unknown spunea...

CPS eliberează carduri STB?

Leon spunea...

Sper ca Magistratii sa nu-si aduca aminte ca si ei beneficiaza de Diploma Meritul Judiciar, dar fara un adaos la pensie, cf.Statutului Magistratilor:
. "Art.87. -
(1) Pentru merite deosebite în activitate, respectarea îndatoririlor prevăzute de lege și vechime îndelungată în magistratură ca judecător sau procuror, magistrații în activitate, care au obținut numai calificative de foarte bine în ultimii 10 ani, pot fi distinși cu Diploma Meritul judiciar clasele I-III.

(2) În mod excepțional, Diploma Meritul judiciar poate fi conferită și magistraților pensionari care îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (1) și au avut o contribuție deosebită la înfăptuirea actului de justiție, precum și personalului de specialitate juridică asimilat magistraților, dacă au avut o contribuție deosebită la organizarea și administrarea justiției, la elaborarea legislației ori la formarea inițială și continuă a personalului din sistemul justiției.

(3) Diploma Meritul judiciar se acordă de Președintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Art. 88. -
(1) Diploma Meritul judiciar se conferă astfel:

a) Diploma Meritul judiciar clasa I, pentru 20 de ani vechime;

b) Diploma Meritul judiciar clasa II, pentru 15 ani vechime;

c) Diploma Meritul judiciar clasa III, pentru 10 ani vechime."

Burebista spunea...

😇🤣A greșit autorul textul... Cred ca era vorba deșire taloanele pentru CFR,Transport interurban auto, transport naval???
Pentru transport STB(Ratb) nu cred ca pensionarii militari se încadrează...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Akord 75: Pensie luuunga, maaare si numai in sanatate si fericire, pana la varsta de 110 ani, si niciodata sa nu duci lipsa de sanatate si bani! Doamne, ajuta!

E. Cristescu spunea...

@Unknown: CPS probabil a... intermediat eliberarea cardului STB.

Calinmihaib12 spunea...

AKORD:..care e relația noului pensionar cu CPS...(..cine e pensionarul..?)..?;
..întreb: pt. că NU INTRĂ în UZANȚELE autorităților române să..invite "pensionabilii"..la sediul CPS..,după telefoane repetate..!; uzual: trimit decizia acasă: prin poștă..!;
ar fi 2 posibile "cauze"=motive ale acestei "atitudini" ale celor de la cps:
..pensionarul.."e de-al casei".!
..pensionarul..locuind în capitală,..cei de la cps..s-au gândit.."să facă economii"..la banii de "corespondență"..și "invită"..toți bucureștenii .. care au probleme cu pensiile..= la sediu..!
..ar mai fi câteva variante ale acestei "întâmplări"..dar nu e cazul să pierdem vremea cu asta..!
..nu e prea clară situația cu Decizia de stabilirea a pensiei..!:în 3 file: cred că există ANEXA cu modul="nota" de
calcul, cam cum e cazul și în deciziile de recalculare ale pensionarilor anteriori legii 223..: în care e destul de clar modul de calcul,(algoritmul)..!
( care: COROBORAT cu fluturașii de SOLDE LUNARE PLĂTITE, oarecum facilitează înțelegerea DECIZIEI
primite..!

Burebista spunea...

🤣🤣Nu cred că era vorba despre pensia domnului Akord... 🤣

Viorel spunea...

Domnule Burebista, în localitate la mine 5 din cei 9 colegi ieșiți la pensie în anul 2016 s-au dus și au solicitat abonament pe mijloacele de transport în comun. S-au prezentat cu Decizia de pensie și un cupon la Sediul societății de transport pe care și-au ales-oAu primit abonament gratuit pe un singur mijloc de transport, tramvai sau microbuz / autobuz. Li s-a eliberat un abonament anual. Din acest an s-au șmecherit. Consiliul local a hotărât acordarea acestor abonamente doar pensionarilor a căror pensie nu depășește 2.800 lei.

Burebista spunea...

Pensionarii militari nu au dreptul sa călătorească gratuit cu mijloacele de transport în comun din București...

,, De asemenea, deocamdată, pot beneficia de gratuitate doar persoanele pensionate la limită de vârstă, cu stagiul complet. Ulterior, vor beneficia de avantaj și celelalte categorii, atunci când va anunța STB, cu excepția foștilor angajați din SRI, MAI, MApN etc."

anonim spunea...

CFI-uleee!!!!
Ce patisi bre?.E un citat,are ditamai ghilimelele
Nu sunt eu fericitul "pensionar biban"😂😂😂
Azi ti-a "cam sarit de pe șine"😂😂😂
PS Oricum,multumesc pt frumoasele urari.
Si tie la fel iti doresc!

Iulian Mareș spunea...

Pana la Ghencea 2 sau 3!

Iulian Mareș spunea...

Daaa!
Un text numai pt cei care au vecini bosketari! Un text bestial de anost, însă gusturile sunt personalizate ...
Sunt destui care justifică că își mănâncă rahatul numai pt că este cald! Când este rece spun ca este și mai bun...
Susțin deontologii!

Iulian Mareș spunea...

Ar trebui sa primească în plus la venituri 10, 15, 20%! Retroactiv și cât mai urgent!
Susțin!

Calinmihaib12 spunea...

AKORD:..care e relația noului pensionar cu CPS...(..cine e pensionarul..?)..?;
..întreb: pt. că NU INTRĂ în UZANȚELE autorităților române să..invite "pensionabilii"..la sediul CPS..,după telefoane repetate..!; uzual: trimit decizia acasă: prin poștă..!;
ar fi 2 posibile "cauze"=motive ale acestei "atitudini" ale celor de la cps:
..pensionarul.."e de-al casei".!
..pensionarul..locuind în capitală,..cei de la cps..s-au gândit.."să facă economii"..la banii de "corespondență"..și "invită"..toți bucureștenii .. care au probleme cu pensiile..= la sediu..!
..ar mai fi câteva variante ale acestei "întâmplări"..dar nu e cazul să pierdem vremea cu asta..!
..nu e prea clară situația cu Decizia de stabilirea a pensiei..!:în 3 file: cred că există ANEXA cu modul="nota" de
calcul, cam cum e cazul și în deciziile de recalculare ale pensionarilor anteriori legii 223..: în care e destul de clar modul de calcul,(algoritmul)..!
( care: COROBORAT cu fluturașii de SOLDE LUNARE PLĂTITE, oarecum facilitează înțelegerea DECIZIEI
primite..!)

Burebista spunea...

Se poate. Însă în București la STB fosta Ratb nu s au dat decât la pensionarii civili și numai celor cu vârsta peste 63 ani femei și 65 bărbați.

Burebista spunea...

La pensionarii militari și polițiști pensionați după 2016 nu li s au dat și fisa cu cele 6 solde și cum au crescut ele din 2010 pana la data pensionării (de la punctul 7 din dosarul de pensie). Li sau dat doar 3 file asa cum este specificat în comentariul de mai sus...
Doar cei care au dat în judecata cps urile au primit de la instante copii ale acelor fișe cu solde/salarii și sporurile avute...
Nu știu dacă cei cărora li s au actualizat pensiile în iulie 2017 au primit acele fișe..

Cititor Fidel spunea...

Burebista te contrazic,în bucurești se merge cu talonul de pensie. Majoritatea pensionarilor militari au pensia pe limita de virsta pe decizia de pensie, chiar dacă au ieșit de la sa zicem 40 de ani la pensie. Și văd ca și tu ai postat ca exista acele excepții sri mai mapn.

Cititor Fidel spunea...

toate categoriile de pensionari cu domiciliul stabil în Bucureşti - pe baza talonului de pensie şi a actului de identitate
ELEVII din învăţământul acreditat/autorizat, primar, gimnazial, liceal şi profesional, cu vârsta până la 18 ani sau până la finalizarea studiilor liceale/ profesionale, care frecventează o unitate de învățământ din București

anonim spunea...

@Calinmihaib
Nu stiu nu cunosc relatia pensionar-cps,dar asa cum am scris in postare e vorba de un copy/paste
Link-ul nu pot sa vi-l dau fara ACCEPTUL lui Huhurezea intrucat cred ca i-as face reclama si in acelasi timp concurenta lui huhu,acesta ocupandu-se cam de aceeasi tematica.Daca Huhu e de acord ,bine! Daca nu, va trebui sa-l gasiti singuri
Seara buna!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Akord & camarazii, o mai dau si eu in bara, dar va doresc sa fiti ca brazii, sanatosi, veseli, frumosi si la punga grosi! Ma gandesc: Nu cumva ma ramolesc?!

Calinmihaib12 spunea...

BUREBISTA: noi: pensionarii anteriori legii 223..,la recal culare(=cel puțin eu..!),nu am primit de la CPS nici o "fișă".. cu cele 6 SOLDE LUNARE PLĂTITE ..și "evoluția lor" de-a lungul timpului..până in 2016..! (așa cum..probabil era prevăzut ..în ORDINUL SECRET: M.S.60/2016..!?, = la care eu n-am avut acces, deși am cerut la CMZ TIMIȘ: să-l văd..!!) Consider și acum o mare TICĂLOȘIE a AUTORITĂȚILOR ROMÂNE să SECRETIZEZE un ordin care ne privește direct:pe toți pensiona rii militari și al cărui efect: a FOST: tăierea ACTUALIZARII tuturor elementelor structurale ale SOLDEI LUNARE BRUTE BAZĂ DE CALCUL= la recalcularea/actuali zarea pensiei militare din 2016 și până în prezent= cel puțin = în cazul meu..! (SOLDE și PENSII oricum=supuse:de-a lungul anilor =din dec.1999 și până în prezent la "tot felul de MALVERSAȚIUNI și PERVERSIUNI.."..!= al căror SCOP era să NU mi se plătească cuantumul prevăzut de legile salarizării și pensiilor succesive..! (..și am motive "temeinice" să cred că ce mi s-a întâmplat mie,..li s-a întâmplat și altor medici militari..!)
În schimb:am o fișă cu structura celor 6 solde lunare plătite "alese"= dar fără "evoluția" lor ..în timp..!,fișă cerută expres de la CMZ..!( și oricum: eu am TOȚI "fluturașii" cu SOLDELE LUNARE PLĂTITE..din care se poate deduce și structura lor,prin calcul retrovers..!).
În final: Deciziile de recalcula re/actualizare primite au 3 file:
1.texte:cu date pașaportale și elementele de calcul a pensiei,
2.ANEXA cu.."nota de calcul: tabelul din..ANEXA din ordinul comun:../M.25/..2016 cu..literele: a..g, h..Ț și M..!
3.Tabele cu: vechimii,condiții de muncă..etc.
..care au cam fost publicate pe BLOG..de-a lungul anilor..!
..și o curiozitate: care e "punctul 7".. din dosarul de pensie,pt.că din 2004 încoace, ..s-a cam schimbat cuprinsul dosarului de pensie..??!

Iulian Mareș spunea...

tehnocrat,
cam asa este, insa unii si-o doresc expres; sunt si predestinati!
Sustin!

Leon spunea...

Iulica, au primit cativa ani de la Valeriu Stoica o scutire partiala la impozit pe salariu/ procente la pensie, dar Traian Remes a anulat aceste beneficii..!

Leon spunea...

Legea 142/1997:
"Art. 81^11. - Magistraţii în activitate, decorati cu Ordinul "Meritul judiciar" clasele a III-a, a II-a şi I, beneficiază de reducerea impozitului pe venit cu 30%, 40% şi, respectiv, 50%, iar cei decorati cu Medalia "Meritul judiciar" clasele a II-a şi I beneficiază de reducerea impozitului pe venit cu 20% şi, respectiv, 25% .
Magistraţii pensionari, decorati cu Ordinul "Meritul judiciar" clasele a III-a, a II-a şi I, beneficiază de o majorare cu 10%, 15% şi, respectiv, 20% a cuantumului pensiei, fără a se depăşi salariul de baza actualizat."

HALA spunea...

Cea mai recenta expresie a mafiotizarii armatei este aberanta lege168/2020 prin care principiul unității acesteia este substituit cu principiul acțiunii de gasca, potrivit căruia scapa cine poate.
Numai unii "deștepți" ca Mareș pot elogia o asemenea monstruozitate legislativa, negândindu-se ca relativitatea regimurilor politice aduc mari surprize celor lipsiți de înțelepciune.

HALA spunea...

Este știut ca toate prevederile legislative referitoare la militari au fost ajustate și trimise în derizoriu prin extinderea ariei de aplicare la mai toti funcționarii publici și nu numai.
Pana și agronomii primesc funcție de vechime distincția "Meritul Agricol" și care pentru cei de la camerele agricole, direcții județene și minister au și o componenta financiara. S-a mai întâmplat asa cu sporul de dispizitiv specific pana acum câțiva ani militarilor și de care beneficiază acum pana și consiliera prefectului sau secretara primăriei rurale argumentând ca la inundații au fost în zona. Vina este și a militarilor pentru ca prin șefii de la vârf nu au luat atitudine, căutând alte portițe de scăpare la ceva bănuți în plus, ba pe sporuri, ba pe grupe de munca și mai nou după legea 168,pe baza de teatre.

Alexandru spunea...

Vă salut, cu respect!
https://m.ziare.com/pnl/senatul-a-abrogat-prevederea-privind-iesirea-anticipata-la-pensie-a-magistratilor-la-45-de-ani-si-dupa-o-vechime-de-20-de-ani-1668968
Să vină și spre noi, oare?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pai, deosebirea se poate face cu detectorul de metale, pentru ordine, decoratii si medalii, si pentru pensia militara dupa culoarea de cioară gulerată, de aripi, gheare si croncan fiind fentată si retezată! Vedeti ca n-o sa fie greu pentru peneleu sa le poata separa si onora, cu pretentii oribile, in limita stocurilor disponibile?! O sa iau si eu, deloc greu si la modul serios, pentru insigna de pioner voios, cat si pentru aia de voluntar patriotic gradul de polcovnic si rentă viageră pentru ratia furajeră, numita tain, cat si o balerca de vin pelin in declin, dar si alte surprize, vere, cu prezervative si acadele, conform stasurilor calibrelor tunurilor grele din regimentele de artilerie din Rojiorii de Verde!

Iulian Mareș spunea...

Nu-mi boi ca tine pot confunda principii ale politicii externe privind alianțele și coaligiile ci creștinismul din creierii tai!
Ți-ai mișcat curul pt a ti-l expune pentru țara ta?
Creștinii jignesc peste 75% din militarii activi ai tarii!
Marș în grajd, căci nu meriți altceva!

Burebista spunea...

Ar putea sa elimine și la 223 pensia anticipata parțial... Și chiar creșterea vârstei de pensionare la 65 iar reducerea ot condiții de munca sa fie de 13 ani max deci 52 ani pensie...

Burebista spunea...

Nici eu nu am primit acea fișă odată cu decizia de pensie. Am primit-o de la instanta când am făcut contestație la decizia cps și a comisiei de contestații, când mi-au fost trimise copii după documentele depuse de cps la dosar odată cu întâmpinarea.
Fisa de la punctul 7 din dosarul de pensie este chiar aceea cu soldele /salariile (coeficient SFx VRS + sal merit +sal grad+gradație + solda de comanda+ sporuri) apoi trecerea unor sporuri în Sf 2011 + creșterea din 2015 + 2017 +2018 +2019.. A mai fost una în 2020 pe care nu am mai prins-o..pentru ca eram deja pensionat.. 🤣

Huhu Rezea spunea...

Leon
Acele articole din Legea 92/1992 privind Statutul Magistraților au fost abrogate prin L 304/2004.

Burebista spunea...

Ceva de genul..
https://scontent.fotp1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/fr/cp0/e15/q65/69684472_647663029055656_3532433210220740608_o.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-3&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=O_TErKvgRlEAX9Qd-qS&_nc_ht=scontent.fotp1-1.fna&tp=14&oh=5487939aa8886d368487a5858660696d&oe=607EBF02

Unknown spunea...

Comunicat Casa de pensii

Huhu Rezea spunea...

Nu mai raspândiți fake-news-ul cu Comunicatul CNP! Nu vedeți că nu este datat?
Cei mai bătrâni stiu ca acest comunicat a fost publicat prin anul 2010, când pensiile militare au trecut în sistemul public de pensii si Oprea spunea că prin recalculare nu vor fi pensii mai mici de 3000 lei.

Leon spunea...

Procentele privind scutirea de Impozit atat pentru Militari cat si pentru Magistrati au fost Abrogate ceva mai devreme, prin OuG.nr.73/1999,.. Radu Vasile si Traian Remes.

Unknown spunea...

Mii de scuze! Urâtă țeapă!!! Slavă Domnului!!!

hankook spunea...

HALA MADRID! D-aia n-are ursul coada si maimuta par la kur....ce va mai fute grija si invidia de beneficiile celor care au fost in teatrele de operatii...in loc sa ingrasati capra voastra , voi vreti sa o beliti pe a vecinului..tipic militar gen "Mos Teaca" ! Si ne mai miram ca ne fut toti din toate directiile...ete d-aia, ca pensionarul militar este un specimen , in general, gretos !

Huhu Rezea spunea...

hankook
Ce grețos ești și d-ta!
Când sunt 30-40 000 de militari cu pensii de nimic, asta-i trebuia lui Ciucă și tovarășilor săi, indemnizație de mercenariat?
Dacă îi rămâneau fonduri, o rezolva și cu veteraniatul peste mări și țări, dar nu inainte de a se gândi omenește la cei care stau de 4 ani cu pensiile militare înghețate la 2000-3000 lei.

Calugarul spunea...

Se observă și din avionul cu care sunt stropiți cu diferite substanțe mancurți romanistani că meduzelor kaki lase le plac biscuiții cu cremă maro, marca 'Eugenia'!

Petrut spunea...

ok

Burebista spunea...

Pentru cei deja pensionați nu se pune.. 🤣

Burebista spunea...

Corect! Pentru perioada sau perioadele cât au fost în teatre de operații au primit solde DUBLE în țară plus Multe mii de dolari solde în teatre...cazare masa și echipament gratis.. 🤣😎 💪

Iulian Mareș spunea...

Huhu,cuantum ava
aici este loc si de confesiuni religioase? ALAH / HALA?
* Eu nu sunt totusi lamurit cu ceva...Ori ”pensii de ni mic” ori cuantum avantajos in plata? Hai, sa ne definim totusi, ce dorim?

anonim spunea...

@Alexandru-11:36
In nici un caz
@hankook
Nu vei ramane vesnic tanar si activ
...............................
PS i-a apucat pe unii "simtul dezvoltat al umorului"(dupa cum ii lauda altii) si bineinteles politica externa si geostrategia "aliatilor strategici"
SUA are declarati ca "aliati strategici" cu acordurile bilaterale de rigoare 37 de tari.E un mod pur pur comercial de a-si vinde armamentele FARA licitatie ci direct la nivel "gov.to gov."
Ce credeati ca suntem singurii "aliati strategici"?? Nu e doar o gluma macabra folosita pentru coruptie si santaj la nivel de stat
Bani in schimbul gunoaielor cumparate fara nici un control.De asta cumparam armament si munitie la discretie,dar "know how" si "offset" niciodata.De asta ceilalati competitori sunt respinsi din start.
Nu mai e necesara intrebarea "cine castiga din afacere??"...si nu exista termenul "win-win" la americani ci doar "I win"(comercial vorbind)
De ce se impune cel putin 2% din PIB pt "cumparaturi"
Se stie vanzatorul si modul de vanzare.In rest "partenerul strategic"ramane o poveste de adormit copii in caz de belea.
cititi voi astia obisnuiti cei cu nasul pe sus stiu de mult aceste lucruri,doar le-au "desenat" de mii de ori ca altfel nu ajungeau la gradele astea+ ca au carat tzucalul(asta a fost "neremunerata")
https://www.dw.com/ro/raportul-sipri-produc%C5%A3ia-de-armament-%C3%AEnflore%C5%9Fte-%C3%AEn-sua/a-46661406

Calinmihaib12 spunea...

..TOȚI pensionarii în baza legii 223..,: de după data apariției Ordinului "SECRET": MS.60/2016 (prin luna mai.) AU "AVANTAJUL" .. DISCRIMINATORIU = față de cei anteriori..: că AU AVUT ACCES la acest..ORDIN "BEZMETIC",astfel putând avea INFORMAȚIILE necesa re și CUVENITE, precum și "argu mente"..scrise..în demersurile lor LEGITIME..în APĂRAREA intereselor lor = de asemenea LEGITIME și CUVENITE..!!,..ceea ce noi pensionarii.."vechi"= "sclavii"..nu am avut și
nu avem nici în prezent..!
..astfel a fost posibil ca..în "evoluția" lor: SOLDELE de (grad și) funcție..deși prin "actuali zări"legale au crescut la activi și chiar la unii pensionari anteriori..,la alți pensionarii în plată aceleași SOLDE au.."s-căzut" sub NIVELUL MINIM LEGAL ..!
..e destul de clar că "VINA" pt. cele scrise mai sus este a ADMINISTRAȚIEI..STATALE: care astfel face dovada publică a.. CĂLCĂRII în PICIOARE a "CONSTITUȚIEI"..mult iubite de autorii ei(am pus ghilimele pt. a arăta..cât de "mult".."o iubesc" ei = autorii..ei..!).

Huhu Rezea spunea...

Mares
Se intelege că vrei ca să rămână permanent actualele 30-40 000 de pensii militare de nimic, dacă eventuala recalculare/actualizare nu impune păstrarea cuantumului mai avantajos pentru actualele superpensii militare ?
Actuaizarea ar mări actualele pensii mici si nu ar afecta superpensiile actuale. Nu văd de ce te-ar deranja.
Teme-te de recalculare, acolo nu este obligatoriu cuantumul mai avantajos, pentru că pensiile militare nu sunt un drept câștigat.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Gigi spunea...

Teapa de asta tot sã iei. Mãi rãu este când sunt adevãrate!

hankook spunea...

@ huhu rezea
Meritul acestei indemnizatii este al AMVVD , s-au luptat mult pentru ea si nu are treaba cu Ciuca, ca ala nu sta in "mia" aia....aceasta indemnizatie exista in toate tarile care au aderat la NATO. Indexarile/actualizarile pensiilor militare tin de decidentii politici care si din cauza asociatiilor de militari care sunt vai de capul lor ( ar fi bine sa urmeze exemplul de unitate si abnegatie al AMVVD ), nu or sa auda in veci de doleantele noastre cu privire la pensii.

Calinmihaib12 spunea...

AKORD: fii "obiectiv":..!,
..e posibil să fie parțial adevărat ce spui..legat de "geostrategie" și "parteneriate"
..dar dacă ai o vârstă și o expe riență..cât de cât..de viață, noi am mai fost..și SUNTEM= concomitent= "implicați" în.. "parteneriate"și în EST cu:RUȘII ,CHINEZII și ceva "parteneri" mai "apropiați": din ORIENTUL: ..arabo-iranian..!
..ai uitat:"vechiturile" rusești
de prin magazine: de ex.:tv-uri care se stricau după 3-4 ani (am avut un tv.:"TEMP-6" care s-a stricat după 4 ani,dar fusese cam scump:vreo 3.700 de lei în 1966..!(când un salariu de profesor era câteva sute de lei..!);nu pomenesc de tehnica militară: căci nu o știam..pe vremea aceea..!,dar avioanele MIG: cam des.."cădeau" ..!
..în dec.'89,după '22..am văzut "eficiența" tehnicii militare rusești care domina..dotarea armatei, afirmativ.."paralizate" ..?? de tehnologia..cui..??
..până la urmă: când cumperi ceva:..o "tehnică militară",sau orice altceva,în orice domeniu: POȚI ALEGE..SĂ CUMPERI sau SĂ NU CUMPERI..!=depinde de "integrita tea", onestitatea, calificarea persoanelor implicate în zona asta a achizițiilor, cât și a POLITICIENILOR care:.."PLĂTESC" ..!

Ein Stein spunea...

Nu prea.

E. Cristescu spunea...

Sentinela e la poarta ca sa nu intre logica-n unitate. Corect era sa fie impus un plafon al pensiei peste care sa nu se acorde gratuitate la transport. Dar conducerile prefera ca civilii (si aceia din regiile de transport) sa nu afle cuantumurile (anumitor) pensii.

Iulian Mareș spunea...

Burebista,
Care solde duble?
Care mâncare, cazare, ekipament gratis?
Exagerezi!

Huhurez!
Pai, nu vor unii de pe aici recalculare?
✌👍Susțin!👍✌

Personal, nu ma tem de nimic, kiar dacă cei câțiva din Revolta likelelor ma acuza că o am nesăbuite și nemeritata! Lasă să o recalculare PNL & USR pentru ca să am de cine rade copios! Sunt pentru, pe orice lege vor ei...ca să se sature de mâncat din aia, ...calzi!
✌👍 SUSȚIN 👍✌

*Știi ceva? Vreau sa se reducă pensiile cu 1/2! Așa cad de inaniție cei câțiva din Revolta Likelelor!
Susțin!

Huhu Rezea spunea...

Hankook
Chiar te uiti în gura guleraților când, fără rușinare, fac propaganda că nu se face actualizarea pensiilor militare pentru că nu se înțeleg structurile asociative?
Dar când au scris drafturile pentru ordonanțele 57 si 59 și le-au băgat pe găt politicienilor, au consultat vreo structură asociativă?
Fii mai atent la detalii, omule!

Calinmihaib12 spunea...

.În orașul"meu" TOȚI pensionarii
..au gratuitate la transportul în comun..!(deocamdată: pt.că în ianuarie:au fost ceva "intenții" suspecte de a "limita"/controla această "facilitate" ..cumva, după câțiva ani de..libertate deplină..!

Anton spunea...

Pe 25.03 nu pe 24.

M spunea...

Normal ar fi să aibă gratuit numai cei cu pensii mari. Omul tot merge unde are treabă. Dacă are pensie bună merge cu jeepanul și aglomerează străzile. Dacă îi dai gratuit se înghesuie frumos in autobuz.... Dacă e sărăntoc o ia frumos pe jos.... aer curat, sănătate... Tot amărâtul cu pensie mare este dezavantajat!

Gigi spunea...

Mãi bine vezi o....de la un Mort decât sã vezi bucurestean pensionar la miting😂

Unknown spunea...

văd că Raluca Țurcan a spus la B1 că are variante pentru pensiile speciale cele 9600.... sa înțeleg că lasă mai ușurel pensiile militare,ce credeți ? mulțumesc !

Iulian Mareș spunea...

Lasand in afara cadrului ca Presedintele, oricare ar fi el, este parte a executivului, cu 2 domenii in care poate si excela ca lider (politica externa si apararea) este si normal ca el sa dicteze folosirea banilor alocati acestor domenii, mai ales cand ele se si intrepatrund; numai cei care au vecini dintre betivivanii si bosketarii urbei inca nu au aflat asta si apoi daca o afla la ce dracu le-ar mai folosi?

Capul de afis.....

https://www.stiripesurse.ro/foto-bre-a-uria-a-de-securitate-comisa-de-ministrul-apararii-a-postat-pe-facebook-parole-si-numere_1705925.html

Nu stiu in clar de la ce sunt parolele, insa stiu bine cum si de unde se tin video-conferintele cu TOpEx; in niciun caz de la AFT Sibiu! Nu ca nu s-ar putea tehnic!
*Asta nu absolva de ridicolul de situatie afisarea parolelor, adresele servelor, numerele de telefon, userii,....etc, care numai liberi la publicare nu sunt!
**Bine ca a fost doar la Sibiu, caci daca mergeau la ”Stalin” mureau instant ”aia muti si surzi”!

Iulian Mareș spunea...

M,
o mica rectificare..... ”Normal ar fi să aibă gratuit numai cei cu pensii foarte mari.” Pe principiul ca are si de ce/pentru ce merge! :))
*Mai si glumim!

Iulian Mareș spunea...

dl. E Cristescu,
In cazul dumneavoastra, santinela era la intrarea dinspre babord sau tribord?

Iulian Mareș spunea...

F-16 va mai face istorie cel putin 20 de ani! Insa, mai important este sa recunosti ca s-au pus motoare noi si avionica de top pe o carcasa si intr-un cockpit! desigur, criticile vor fi destule, sunt si pt F22 sau F35, important ca ridici F16 la un Blok 40 cu elemete din 52+! Mie imi vine greu sa explic si ma asteptam ca un aviator sa explice cum sta treaba, eu nefiind nici pe departe cel mai autorizat in a expune adevaruri, insa cred cu convingere in decizia colectivului de specialisti ai SMFA si ai Direcției generală pentru armamente!
Acum, idei or fi multe, kibiti la fel, insa rolul kibitului este sa nu-i puta gura si picioarele.....
*Sa-i suspicionam pe toti, este aiurea si contraproductiv, mai ales cand ai convingeri privind calitatea profesionala si mai ales umana a contestatarului ..., precum si a vecinilor lui, pe principiul: Spune-mi cu cine umbli ca sa-ti spun cine ai fost si cine esti!

”..... ................Măgulit e fiecare
Că n-ai fost mai mult ca dânsul. Şi prostatecele nări
Şi le umflă orişicine în savante adunări
Când de tine se vorbeşte. S-a-nţeles de mai 'nainte
C-o ironică grimasă să te laude-n cuvinte.
Astfel încăput pe mâna a oricărui, te va drege,
Rele-or zice că sunt toate câte nu vor înţelege.”

https://www.dpa.ro/dgarm/programe-de-inzestrare

M spunea...

@Gigi

Pregateste-te ca eu ma duc!😁 E pe 25.04 nu pe 24. De ziua Politiei Romane!

Leo spunea...

la pag. 11
http://presamil.ro/wp-content/uploads/2021/03/Ziar-11-2.pdf

Iulian Mareș spunea...

Neomarxistii pot orice, inclusiv in domeniul acordarii si calcularii pensiilor!

De la neomarxism la totalitarism: ”Aida” de Verdi a fost mutilată, în numele corectitudinii politice

În ”Aida” de Verdi, jucată recent la Paris, pe o mare scenă europeană, chipurile sclavilor etiopieni n-au mai fost înnegrite: e socotit un afront rasist. Deşi afrontul nu e de la Verdi, ci e de la natură: etiopienii s-au născut aşa.

În urmă cu 150 de ani, avea loc la Teatrul de Operă din Cairo prima reprezentare a operei ”Aida” de Giuseppe Verdi. Ea a fost compusă pentru inaugurarea acestui teatru, numit ”Opera Khedival” şi prezentată în cadrul festivităţilor legate de încheierea lucrărilor la Canalul Suez. Astăzi, prin prisma ”corectitudinii politice”, ”Aida” a fost pusă la zid şi lapidată: e o operă care preamăreşte colonialismul şi ”sexismul”. E ultima găselniţă a importului de neomarxism de peste Ocean. Se pare că acum pericolul nu mai vine de la Răsărit: revoluţia bolşevică se numeşte Black Live Matter şi pe Lenin îl cheamă George Floyd.

*Inteleg, sclavii sa nu mai fie negri/afro, cf cu realitatea, dar galbejiti pot fi?

HALA spunea...

Hankook noi vorbim aici de acele înalte și absolut necesare principii după care funcționează o armata credibila și eficienta printre care cel de unitate este primordial iar tu vii cu un vocabular de țărănoi neinstruitii sa susții unitatea bisericutelor și grupurilor de interese. De fapt ii cânți în struna acestui Mareș posesor al aceluiași vocabular de căruțaș și care pentru interesul propriu este în stare sa o dea în ma'sa de armata cu toti oamenii ei "prosti" și neacademizati.
Cine se duce cu asemenea om la lupta care te abandonează în mana inamicului doar pentru ca te vede el prost și te-a pus dracul sa studiezi matematica sau chimie și nu lipirea hărților?

hankook spunea...

@Huhu Rezea
Detalii ? Eu ma refeream la altceva, in sensul ca atunci cand am fost fecundati de decizia politicienilor, cu sprijinul factorilor de decizie din armata( aici ai perfecta dreptate!), structurile asociative ale pensionarilor militari au macanit cu decibeli de soapta , fara expunere mediatica( era si normal , daca la proteste au venit doar in mumar de 1 pluton, restul acasa cu dintii pe gard , doar, doar, or primi si ei ceva pe zbaterea altora) si cu actiuni sortite esecului din fasa ! Nu asa se face , trebuiesc actiuni extreme, cu impact mediatic major, care sa duca la decizii favorabile...ca exemplu: gestul veteranilor olandezi, care au format primele randuri ale protestelor anti masuri lockdown , in fata fortelor de ordine gata sa disperseze multimea....actiunea a avut succesul scontat !

M spunea...

Doamna Turcan a declarat ca „Recalcularea în sine pensiilor presupune modificarea legislației actuale, astfel încât pensiile mici, în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate în calcul, să crească mai repede decât pensiile mai mari”.

Pai cum mai doamna Turcan? "Mai multi factori de contributivitate in calcul"??? Scopul e "sa creasca pensiile mici"? Scopul nu e ca fiecare sa ia pensie dupa cat a contribuit? Mai bagi si numarul de la pantofi? Sau circumferinta bustului?

Iulian Mareș spunea...

Lasă ca mai emite Comandantul Revoluției islamo-pandemice încă un ordin și va liniștește cu plimbatul...

Iulian Mareș spunea...

ALAH/HALA,
Debitezi mai multe prostii decât anii tai!
Te pomenești ca și tu înghețat prin poligoane sau calculat adâncimea șanțului la pneuri?
Lupta o câștiga doar cei care știu sa întrebuințeze Forțele și Mijloacele. Cu datul limbii pe lipici te ocupai tu...
Altfel, tu în mate și kimie ai câștigat cel mult o farfurie!
Ce ai cu omul ăla, frustrările? Tu ești un supărat pe viata de nu înțelegi ca peste 75% din militari au cel puțin o misiune afara! Vrei sa împarte banii cu tine, matematicianul lui pește fript?
Despre limbaj...nu fi ipocritule!
Dacă ți-a plăcut așa rău rezolvarea de exerciții și probleme în detrimentul acțiunilor de luptă înseamnă că ți-ai ratat meseria!
Cezar, Napoleon, Traian lua cu el savanții, inginerii, cărturari însă mărșăluiau în spate, mult feriți! Poate exagerat de protejați...

Boby spunea...

CE EXPRESIE!!! ""în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate în calcul"" hA, HA.

M spunea...

@Unknown

Am impresia, poate eu doar impresia mea, că PNL ar fi mai îngăduitor cu pensiile militare și, în general, cu profesia asta. Din păcate este într-o alianță în care șantajul e la ordinea zilei.

😂 Au ajuns unii rezerviști să o regrete pe Olguța pe principiul: "a înghețat dar măcar nu a tăiat, a tăiat dar nu a tăiat rău!"

Personal, făcând abstracție de cazurile individuale, nu se pare că varianta UDMR ca pensiile mai mari decât salariul președintelui să se impoziteze cu 90% mi se pare de bun simț.
1. Nu poți să ai pensia mai mare decât cel mai mare salariu.
2. Ar duce la înghețarea pensiilor mari și deci pe viitor ar creste doar pensiile mai mici.

vasile iosif spunea...

Mos Alecu, pe blogul domniei sale, sustine sus si tare ca OMM este "istorie" si sugereaza sa renuntam la respectarea legii in vigoare.
O fi fost vreodata militar?

Leon spunea...

https://www.snppc.ro/24-03-2021-comunicat-dup-consultarea-organiza-iilor-teritoriale-snppc-am-decis-continu-m-protestele-m-ine-de-ziua-poli-iei-v-a-tept-m-la-guvern-la-ora-bd10589

Iulian Mareș spunea...

Da, da!
SUSȚIN!
Eu și tot Institutul FSB Pușkin, Susținem!...🤣😂

M,
Da, scopul este sa crească....orice, numai sa crească! Donez și îngrășăminte kimice...
Susțin!

nick spunea...

Pai ce sa te mai chinui sa muncesti atatia ani sau sa te lupti sa ai o functie mai bine platita daca majorarile se cuvin doar celor carora nu le-a placut munca!!! Salariu minim restul la la negru ca are grija Turcana sa le mareasca pe alea mici!!!

Viorel spunea...

Domnule Profesor de logică, cu tot respectul atunci, unde este logica gratuității studenților și elevilor pe tren / mijloace de transport în comun dus / întors școală a copilului de judecător cu 70.000 lei pe lună (ca ex. vedeți la CCR) sau a unui medic plătit la nivelul anului 2022 de la 3.000 de E în sus și a copilului unui muncitor cu salariul minim pe economie sau puțin mai mult.

un oscar = o pensie spunea...

https://www.digi24.ro/stiri/externe/armata-britanica-renunta-la-oameni-si-avioane-in-favoarea-robotilor-si-a-dronelor-1472842?fbclid=IwAR3uaTZvHN5zlcB93_1324VMc0gWdnInSkPjAZFFgMvGqmQoI193OzfLR2I
aici vedeti ca ar trebui ca si armata coloniei sa isi reduca efectivele la maxim 30.000 de oameni,majoritari sa fie corpurile inferioare militari,nu cum este acum mii de generali si mai multi colonei decat gradati

un oscar = o pensie spunea...

platesti rata
ai vrut occident si huzur fara sa ai banii in punga acum platesti
ce mult imi place cand va ia astia dobanda maxima in europa

Iulian Mareș spunea...

nick,
pentru ca asa vor cei câțiva din compunerea Revoluției Likelelor, după cum lesne și rapid puteți constata singur...
Ei, componenții vocali si mediocri vor egalitarism bolsevic

Gigi spunea...

Nummai un...... Poate sã spunã aşa ceva! Un......sau un civil angajat prin armatã!

M spunea...

La protest pot participa maxim 100 de persoane. Nu?

HALA spunea...

Nick abia în spusele tale se poate regăsi treaba cu capra vecinului. Ce treaba ai tu cu "cei cărora nu le-a plăcut munca"? Actualizandu-se lor ceva, ce ți se ia ție? Tu insuti recunoști ca de fapt nu ai fost în serviciul patriei ci ai luptat sa ai o funcție mai bine plătită, nici măcar nu ai muncit spui Dumneata. Cu cine ai luptat, nu cumva ești unul dintre cei aflați în război nedeclarat cu ai sai camarazi? Și o spui fără pic de rușine?

M spunea...

@Boby

Astea sunt învățate la Moscova!
Cum dracu sunt factorii ăia? Ai plătit sau nu ai plătit?!?!
Dacă ai plătit CÂT și plătit!

Era un banc pe care Țurcan trebuie să îl știe:
"Piticul sovietic e cel mai înalt pitic din lume!"😂

CEZAR spunea...

Cu tine inainte grasuule sa lew dai pielea inapoi.....

un oscar = o pensie spunea...

nick(nimick)
dar cum ai vrea tu sa fie?
un colonel iesit acum 20 de ani la pensie sa ia 3000 pensie iar unul iesit azi (gen mares carioca) sa ia 16.000?????
sau un subofiter sa incaseze o pensie de 2500 de lei iar un colonel(acelasi mares sau chiar M) sa incaseze aceeasi suma de 16.000 sau chiar mai bine????
nick-nimic,
retine- ai muncit -ai fost platit cf fisei postului
acum suntem toti pensionari si nu poti pretinde sa incasezi o pensie de 5-6 ori mai mare decat un omolog
vrei bani multi cere contributiva si mergi pe pilonul 3 de pensii cat vrea muschiul tau
in aceasta colonie o pensie necontributiva de 7.000 de lei este una decenta

Iulian Mareș spunea...

nick,
Nu uita ca stomacul te anunță intodeauna când e gol, capul niciodată!
Revoluția Likelelor marxiste atacă cu "deontologi" specialiști în mate și kimie!
Pt ei doar nivelarea bolsevica contează. Ei striga ca în anii 50: Dai în mine, dai în fabrici și uzine!
Sa fim toți egali și frați, sa stam acasă ca ologii, sa nu avem experienta reală, sa rezolvam exerciții de mate, eventual sub coordonarea Singurului specialist în viață...
*Kiar sunt curios cum își inkipuie unii situațiile reale?
...mai scrie un cerber pe alt topic ca GB trece la roboti masiv.. deja 30000 se pregătesc sa plece din Armata "sa facă bani"! 🤣😂

nick spunea...

@HALA/OSCAR:
-era vorba de principii
-in cauza se vorbea doar de pensiile contributive
-nu ma intereseaza capra vecinului ca nu o hranesc eu

Calinmihaib12 spunea...

Un Oskar=o pensie:
..liniștește-te..și nu te mai agita,făcându-ți rău,singur..!= "luptându-te"..cu ținte false..!
..toate PENSIILE militare( și civile) MICI sau MARI= NU NI LE DĂM = NOI: pensionarii,ci sunt STABILITE(=legale sau ilegale = eronate) de statul român,deci el e RESPONSABILUL de LEGALITATEA și CORECTITUDINEA stabilirii, recalculării,actualuzării,indexării..și revizuirii pensiilor..!

Iulian Mareș spunea...

I-Prostii antologice
I.1-”corpurile inferioare militari”?
Daca spunea asta un altul precis faceai explozie!
De ce iti jignesti camarazii din corpul subofiterilor? Numai in corpul ofiterilor se gasesc ofiteri superiori si/sau inferiori in grad!

II-Prostii neomarxiste
II.1 neomarxismul ca reflex mental:
”vrei bani multi cere contributiva si mergi pe pilonul 3 de pensii cat vrea muschiul tau; in aceasta colonie o pensie necontributiva de 7.000 de lei este una decenta”
*in afara faptului ca pilonul 3 nu-ti confera niciun mare rahat la pensie, in fapt o mare excrokerie (marea afacere a fondurilor pilon 3 a constat in cumpararea titlurilor de stat emise de BNR), nimeni nu stie ce mare bunastare iti va asigura acest fond;
-solda nu se da in baza ”fisei postului”, care cuprinde cerintele postului, atributiunile, subordonarea cooperarea, colaborarea...etc; solda are la baza cu totul alte elemente!
Daca voiai o solda mai mare si implicit o pensie mai mare trebuia sa te fi gandit sa faci ceva mai mult sau cu totul altceva, ca tot erai specialist ”in facut bani” cu sacul...
Apoi, de unde stii tu ce salarizare aveau cei cu care te compari doar in fluturasii de solda? Nu crezi ca trebuia sa fi facut ceea ce au facut ei? NU ai dorit, nu ai putut? Regret!

M spunea...

@nick

Peste 60% din patronii din Romania au declarata ca acorda angajatilor beneficii nesalariale. Adica prefera sa le dea bonuri de masa, masini de serviciu cu plinuri pe luna, telefoane cu abonamente, laptopuri, sa platesca chirii dar ii tine pe fraieri pe salariul minim pe economie.

Asta e "egalitatea" propusa de noua doctrina politica! Priviti in cate scandaluri sunt implicati cei mai puri dintre politicieni dar cum "se pune batista pe tambal"!

Au reusit sa desfiinteze SIIJ pentru a ingropa dosarele procurorilor abuzivi care le-au slujit. Domnul Mares este optimist! Eu zic ca e mai rau decat in anii 50 cand aveam macar o rezistenta in munti. Acum nu se mai opune nimeni!

M spunea...

@Iulian Mares

O lege, orice lege, trebuie sa plece de la principii nu de la rezultat!
Ce ne spune Turcan? Ca nu o intereseaza cu cat ai contribuit ci o intereseaza ca din pix sa iti iasa o pensie cat mai mare (asta daca esti civil) daca esti militar atunci toti neo-marxistii behaie ca "contributivitatea e singurul principiu".

Apropos, CNPP a anuntat ca unul din doi romani se pensioneaza inainte de implinirea varseti standard. Nu e nimeni deranjat de asta daca nu e vorba de militari!

Anton spunea...

https://www.juridice.ro/674545/omm-sosp-si-pensia-suplimentara-anulate.html

Huhu Rezea spunea...

Imi pare rău pentru domnul Băzăvan, autorul articolului, dar se vede că rigoarea informațiilor pe care le transmite nu-l preocupă.
Dacă, din când în când, mai tragea cu ochii pe acest blog stia că militarii nu mai plătesc contributie pentru pensie suplimentară din aprilie 2001 si că fondul pentru pensia suplimentara a fost naționalizat de guvernul Radu Vasile Remes.
In anul 2004 pensia suplimentară a intrat in componenta pensiei suplimentare.
CIBS-ul de 5%, plătit de militari după aprilie 2001 până la 31 12 2010, este echivalat de L 223/2015 drept contribuție pentru pensie suplimentară.După 2011 CIBS-ul plătit de militari a fost egal cu CAS-ul plătit de civili.
Intr-adevăr, OUG 59/2017 elimină pentru cei pensionați după 15 sept 2017, orice drept, nu numai pensia suplimentară, prevăzut de L223/2015, drept care nu se regăsește în componența bazei de calcul nete din cele 6 luni alese.
Desi ordonanta nu prevede, gulerații au tăiat și sporul OMM/SOSP, drept care nu are regim juridic de pensie militară.

Leon spunea...

@M, nici chiar asa !
In Februarie 2021 erau in plata 4.665.263 pensionari civili, dintre care 3.653.651 sunt la Limita de Varsta(78%)..!
Apropo, daca Dna Raluca se lauda ca EVALUEAZA SAPTAMANAL 100.000 de Dosare, inseamna ca poate termina acest proces in...46 de saptamani, NU in 2 ani cum ne-a comunicat !

Iulian Mareș spunea...

Da, s-a confiscat, naționalizat...înțeleg!

Gasest o paralela între retrocedările către FDRG, urmas/continuator GEG și cei cu drepturi pt pensia suplimentara?...
Noua nu ni se poate retroceda?

Calinmihaib12 spunea...

..pe "fluturașii" mei cu VENITURILE LUNARE,din 1999 până în 2004 ,când m-am pensionat scrie:"CPS"= 5 %= "CONTRIBUȚIE PENSIE SUPLIMENTARĂ";cele 5 %, fiind a 20-a fracțiune din SOLDA LUNARĂ BRUTĂ = stabilită conform
legii 138/1999..permit calculul retrovers al totalului coeficientului SOLDEI LUNARE BRUTE..și apoi a structurii ei: adică coeficienții și procentele fiecărui element salarial în parte..!( cunoscând că există niște proporții procentuale între grupuri de elemente salariale).
De exemplu:
=grupul 1-(4)5 = 100 %:
S.G., S.F.+S.R.A.M.,
S.M., S.C-dă,
=grupul 6-7 = 100 × 77,5 % =
( GRAD.=42 %, I.D.=35,5 %)= în cazul unui militar cu gradația a 7-a..! = 177,5 % =total coeficient: S.L.B...!

Calinmihaib12 spunea...

ERATĂ:.. în "fluturașii" cu VENITURI LUNARE(=SOLDE LUNARE +/- SPORURI..)..scria: " C.P.S." = 5 %= până în 31.12.2002,iar în perioada: 01.01.2003-2004,scrie : "C.C.I."= 5 %..!

Trofin spunea...

De când îl cunosc a fost militar, dar un militar dus cu capul . Așadar, nu-l mai băgați în seamă.

Iulian Mareș spunea...

Ati ținut fluturașii de solda?
FB!

Calinmihaib12 spunea...

Iulian MAREȘ:..am păstrat toti "fluturașii" cu venituri lunare și toate "cupoanele mandat de pensie"!(au oarecare valoare.., cel puțin contabilă și istorică ..!).

Calinmihaib12 spunea...

TEHNOCRAT: ironic sau nu,îți "spun" că acele "petece de hârtie",în plus față de valoarea istorică: arătând "evoluția con tabilo-istorică a "fenomenului" ..,sunt:"materialul "clientului CPS"..= PROBĂ..a fărădelegii.. continue !(..și la urmă urmelor: ori păstrezi toate exemplarele, ori nimic..!).

Iulian Mareș spunea...

Un sfat...fotografiaza-le sau scaneaza-le!

GO spunea...

Colegi, nu știu cum gândiți voi, dar legat de problematica pensiilor militarilor, pe mine mă deranjează cel mai mult faptul că prin poziția lor obtuză, diverse instituții ale statului român, încearcă să ascundă un rahat sub preș.

Deși acest rahat este perfect vizibil tuturor armatelor lumii, prietene sau neprietene, prin lamentările a zeci de mii de militari români pensionați, prezenti pe diverse grupuri și site-uri de socializare. Și apreciez că faza în sine constituie o vulnerabilizare imensă a sistemului de apărare, a demnității militare, dar și a imaginii generale a României, exact de către instituții care ar trebui să tragă cu dinții pt. salvarea imaginii Armatei României! Chiar așa, tu comandant suprem, tu mare general de armată sau de la SRI, tu parlamentar in comisiile de apărare, tu premier, tu lider de partid, tu judecător la CCR sau tu partener strategic, sa nu aveți niciun soi de jenă pt. aruncarea imaginii armatei române și a României în general, în derizoriu?

Pur și simplu, resimt așa o imensă rușine, dezonorare ș.a.m.d. Băi frate, suntem singurii militari din lume, făcuți de ...ăcat din interiorul propriei țări! Vă dați seama? Efectiv, tot mapamondul ne știe.

In astfel de conditii, mie nu imi mai trebuie nicio pensie! Doresc doar sa prind în viață, momentul acela de întoarcere a roții! Când cei vinovați să fie puși în genunchi pt. situația creată și să dea socoteală. Iar eu zic ca un astfel de moment se apropie cu repeziciune. Prea mult au deviat lucrurile.

Calinmihaib12 spunea...

G.OLESCU:..ați scăpat din înșiruirea "acoperitorilor".: încălcării,..pervertirii,..violării LEGILOR..=.."sub preș"..: JUDECĂTORII practicieni= din diferite instanțe: care în aceste situații LIMITĂ =au rolul de a JUDECA SI RESTABILII ADEVĂRUL și ECHILIBRUL SOCIAL ...!

Calinmihaib12 spunea...

Iulian MAREȘ: sfatul cu copierea .."electronică" nu e rău,..dar nu am incredere mare ..în perenitatea conservării
acestor.."imagini"..!..: ..întâmplător sau nu.., mi s-a șters toată colecția de imagini ..!,asta ar fi una..,câteodată mai e nevoie și de copii"fizice" = pe hârtie ..!...
Încă am incredere mai mare în.. arhivele fizice,nu în cele "virtuale", ușor.."volatile"..!
(..mai ales..în telefoanele astea:.."smart"..?..din ultimii ani..!).

CEZAR spunea...

Salveaza pe un suport exterior ..trage si pe hirtie la imprimanta...don doctor!
Nici eu nu am incredere in ..Ciomu....!!!
Nici in vaccinurile astea ..EXPERMENTALE....

Iulian Mareș spunea...

Au fost momente istorice când unele armate au fost betelie de conaționali, însă pt motive cu adevărat serioase:
-francezii au trebuit să-și skibe și modul uniformei pt înfrângerile de prin Orientul Îndepărtat, apoi pierderea, din cauza politicienilor, Algeriei; apoi pregătirea loviturii militare cu debarcarea forțelor în Corsica când doar cuvântarea scurta a lui Charles de Gaulle - "Stiu! Va înțeleg...!" - a detensionat criza și a salvat Republica.
-militarii US Army sub presiunea Mișcării Hippy, la întoarcerea din Việt Cộng.

Ein Stein spunea...

Doctore telefoanele smart sunt pentru lucruri smart nu doar pentru ciocaneala. Ai la dispozitie solutii gratuite de backup, ex. Google Drive, iar smartul din telefon are grija sa salveze automat toate fisierele pe care le ai la dispozitie oricand si de oriunde, nu doar de pe telefon.

Ein Stein spunea...

@Doctor
Ma intreb cum ai sa pui pe hartie un clip video? Be smart!

Calinmihaib12 spunea...

..am scris că eu cred că dr. CIOMU: în timp ce opera,a suferit un accident vascular cerebral..;
În orice profesie orice om: în timpul activității: brusc, poate face "atacuri" cerebrale sau de altă cauză,în timpul cărora se pot produce efectele dăunătoare ..asupra persoanelor și obiecte lor din preajmă..!
..acum am văzut pe o televiziune un vas uriaș blocând Canalul Suez,în poziție oblică,dintr-un mal în celălalt,..care poate avea cauze..de boală a.. "cârmaciului"="timonierului" și /sau comandantului vasului..!
..cât privește subiectul cu "pozele" și "copiile" documentelor,.."mai mare ocaua decât daraua"..!

Calinmihaib12 spunea...

Iulian MAREȘ:..cred că ALGERIA, ..ca și alte foste colonii din LUME,în general,au fos"pierdute" de metropole..și din cauza "ajutorului frățesc"..
și "tovărășesc" al țărilor din lagărul socialist..!
De ex.: în VIETNAM: SUA singură ar fi câștigat războiul, dar implicarea CHINEI și RUSSIEI a schimbat= dezechilibrat= "balanța"..!; la fel și în ALGERIA și în celelalte țări africane colonizate..!

M spunea...

După mitingul din 25
Am onoarea sa va salut!
Am participat, azi, la mitingul organizat de snppc la București (Guvern și MAI).
1.Din nou, ministrul de interne ne-a asigurat că nu se lucreaza și nu se intenționează modificarea legii pensiilor militare de stat;
2. La Ministerul Muncii se lucreaza la o ajustare a sporurilor în sectorul bugetar. Ministrul de interne a declarat că, acest demers nu vizează și sporurile polițiștilor, ci doar a celor care activeaza in institutii, regii, s.c, cu capital de stat....Ministerul Muncii nu are competenta pe salarizarea/pensiile polițiștilor;
3. S-a refuzat stabilirea unui calendar cu termene clare de discutii/negocieri, privind inghetarea/dezgetarea bugetara;
Cu stima,
Zi buna si sanatate maxima!


Evident textul nu îmi aparține!

Huhu Rezea spunea...

Asta ca să le fie clar și analfabeților funcțional care și-au creat un motiv de a vota cu dreapta, din prostia că Ciolos , Lov si Dragnia au plafonat pensiile militarre sau au introdus coeficienții de salarizare din Legea 153.
Totul a fost scris în respectivele acte normative de mânuțele cu mânecuțe ale guleraților noștri.