Un produs Blogger.

sâmbătă, martie 13, 2021

Film de la reinhumarea Brâncoveanului la 21 mai 1934

20 comments

 Un film documentar din anul 1934 în care apar la ceremoniile de reinhumare a osemintelor domnitorului martir, Constantin Brancoveanu, personalitățile politice ale vremii.

Până în anul 1914 nu s-a știut că  "Rămăşiţele pământeşti  ale domnitorului Constantin Basarab Brâncoveanu au fost aduse de Maria Doamna Brâncoveanu, în mare taină, din insula Halki şi îngropate în naosul Bisericii "Sfântul Gheorghe-Nou" din Bucureşti".   ne spune dr. Florin Epure, directorul Direcţiei Cultură Vâlcea. 

Doamna Maria Brancoveanu nu ar fi putut înhuma la Horezu rămășitele domnitorului, acolo unde își pregătise un sarcofag, deoarece sultanul care l-a decapitat incă era pe tron și Oltenia intrase sub ocupația austriacă 







20 de comentarii:

Iulian Mareș spunea...

Povestiri adevarate!
Referitor la martirul Brâncoveanu și la ai săi, spun unii că există o lucrare rară, pentru că a fost scoasă în foarte puține exemplare, la Brăila, aproape pe sub mână. O lucrare de neprețuit. Mihai Maxim, ”Brâncoveanu și Înalta Poartă. Documente noi din arhivele turcești” care demonstrează, fără nicio posibilitate de interpretare, că domnitorul muntean a fost victima perfidiei și a intrigilor Cantacuzinilor și a lăcomiei sultanului turc. Nu a fost vorba de religie, de trecerea la islam, niciun moment. Nimic nu ar l-ar fi scăpat pe domnitor și pe fii lui, a fost o crimă urmată de jaf.
Pentru această descoperire istorică, probată cu documente mai presus de orice îndoială, regretatul Mihai Maxim a fost marginalizat și i s-a furat postul de la Istanbul. A murit de inimă rea, pentru că i s-a furat munca de o viață. Ce tâmpiți, ce ticăloși!
Descoperirile regretatului Mihai Maxim, probate de documente certe, demonstrează cât de lacomi erau și sunt musulmanii, demonstrează răutatea dusă până la crimă a turcilor. Sau, tocmai asta a deranjat?
După 1711 și, pe deplin, după 1716 la cârma Țării Românești apar fanarioții, foștii dragomani, greci, unii musulmani, din mahalaua de lemn a Fanarului din Sudul Istanbulului. ”Cele mai mari jigodii din lume” avea să noteze călătorul, spionul și autorul francez Pierre Loti. În timpul fanarioților s-a stricat definitiv ce mai era de stricat în poporul ăsta. Dar lasă, că nici după loviltura de stat, nu mi-e rușine cu ce ticăloși au apărut pe piață, noii fanarioți. O corespondentă, îmi spunea, mai demult, de etimologia cuvântului ”ticălos”. Provine de la fanarioți, noii veniți se mirau tot timpul de cât de frumoase erau ținuturile nostre: ”Ti Kalos, Ti Kalos!” ce frumos, ce frumos. Și le-a rămas numele la fanarioți, de ticăloși!
După ce au suferit martiriul pentru lăcomia cea mare a câinilor de turci care le doreau averile, trupurile creștinilor români au fost aruncate de păgânii turci în mare, iar capetele purtate în suliți prin Istanbul.
Dar, două caiace aşteptau. Corpurile au fost salvate de la dezonoare de greci creştini şi îngropate după datină în cimitirul creştin din insula Haliki.
Doamna Marica, soţia lui Constatin, după aventuri demne de un roman, reuşeşte să aducă în ţară, în anul 1720, moaştele celor ucişi la Istanbul şi le va depune în cripta bisericii Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, fără nicio inscripție, doar pe o candelă sunt menționați Brâncovenii.
Ce aventuri demne de cărţile lui Dumas, în timpul drumului către București cu moaștele martirilor Brâncoveni! Pentru că a fost vorba tot de muşchetari, dar muşchetari români, conduşi de marele spadasin Marin, olteanul, cel cu două pistoale de argint la brâu şi cu două spade, omul de încredere al Brâncovenilor. Olteanul era ambidextru, adică folosea la fel de bine şi mâna stângă şi pe cea dreaptă! Se spune că olteanul a dovedit și o duzină de potrivnici, cu cele două spade ale lui, forjate în Polonia. Bătălii şi dueluri, cavalcade şi trăsuri răsturnate, împuşcături. Marin a împuşcat un şef turc, un aga, de la aproape două sute de metri, descurajând pe ceilalţi turci să-i mai urmărească. Așa au câștigat timp, au trecut Dunărea și au ajuns la București.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa ne inclinam si inchinam cu respect in fata acestui mare Domnitor, care s-a sacrificat pentru pacea si independenta mărețului său popor, nu ca aceste lichele actuale, cu pretentii de origini lăbarale, acum cu orientari penale si globalist homosexuale, care ne-au ruinat Țara si natiunea romana precum o răpciune păgână cu mofturi de stăpână!

Huhu Rezea spunea...

Până la canonizarea lui Brâncoveanu de către BOR, în amul 1992, nu putem vorbi de moaștele lui.
A fost un domnitor dedicat mai mult culturii.

CEZAR spunea...

Cu ce arma l-a impuscat ..de la 200 m..?

Iulian Mareș spunea...

Documentare:
Este f corecta trimiterea la Canonizarea de catre BOR!
*Unele definitii ale cuvantului de origine slavona (mosti-ramasite) sunt acoperitoare!
*Moaște (sau relicve) sunt oseminte, rămășițe din trupul unui sfânt sau al unui fericit, veșminte sau alte obiecte ale sfinților sau strămoșilor unui popor, sau obiecte care au servit la martirizarea celor care au fost proclamați sfinți sau fericiți.
........
*Cuvântul moaște este sinonim cu cuvântul relicvă, la plural relicve, care este un împrumut din francez relique, la plural reliques, „rămășițe”; acesta, la rândul său, provine din limba latină: reliquiae, „rămășițe”, „resturi”.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Moaște

Sorin spunea...

Cred ca este vorba de ambarcatiunea caic nu de caiac. Erau, sunt specifice zonei.
CAÍC, caice, s. n. 1. Ambarcațiune îngustă, cu vele, cu două catarge, cu pupa și prora ascuțite, mai înalte decât restul bordajului. DEX

Gicu spunea...

Foarte interesant... mulțumesc!

HALA spunea...

Mareș uimitoare sunt reflexele tale de activist care în fiecare luni citea presa pe categorii de personal ca și cum aceștia nu ar putut citi și singuri. Ba un by pas ba un Dubcek, ba un Brâncoveanu și gata este profilul tău de intelectual de Kandahar după părerea ta. Toti predecesorii tai CI-isti își doreau profiluri de oameni cu "fineturi citadine" (Te-am citat)

Gigi spunea...

Este un MARTIR, al acestui Neam.Tradat,binenţeles,şi El de cei care prin tradare au vrut puterea cu acordul turcaletilor.Canonizat de BOR,dupã atîtia ani,avînd acordul stapânirii,respectiv Carol al ll-lea,nu a fãcut altceva decât sã I se recunoasca jertfa,a lui şi copiilor lui.Târziu I s-a recunoscut meritele,dar cum se spune:mai bine mai târziu decât niciodatã!
Tradatori gãsim pe orice meleag,în orice ţara de pe glob,dar sa-mi fie cu iertare,la noi ca la nimeni.
Dacã o luam de la marele Rege Burebista şi terminând în '89,avem cele mai multe tradari,unde coducatorii ţarii au fost eliminati.
"...popor de tâmpiti",a spus P.Tutea,...."popor ingrat"a mai spus Antonescu. Exemplele pot continuã.

Gigi spunea...

Da,aşa este în'94.A fãcut şi Ilici o fapta bunã! 👍

Iulian Mareș spunea...

Cu sapa!

Iulian Mareș spunea...

Sorin,
posibil da! Navigatia pe mare cu un caiac cred ca este grea spre imposibila! Posibil sa fie o greseala TIPO sau nepriceperea autorului in domeniul ambarcatiunilor si navigatiei! Cat si a mea ca postac!... :))

Iulian Mareș spunea...

Ma_HALA,
gandesti urat, scrii urat si mirosi urat! Esti viu?

F16 spunea...

PAROL

CEZAR spunea...

Raspuns Korekt

Huhu Rezea spunea...

Nu a fost canonizat in 1934 ci in anul 1992, după revoluție, în timpul lui Iliescu.

Leo spunea...

Iar la Horezu ,Liceul de acolo cu profesori iluştri (care a "livrat" către diferite Universităţi umaniste sau tehnice din țară FOARTE mulți studenți) ,îi poartă numele.
Apoi , mai este și o Mânăstire cu acelaşi nume Brâncoveanu , tot acolo foarte aproape.
Canonizat au fost atăt Brîncoveanu care a murit după ce și-a văzut fii și ginerele decapitați, cît și aceștia. De aceea , în calendarul ortodox se numesc SFINȚII BRÂNCOVENI.

Leo spunea...

Din film , nu rezultă nimic despre băieții și ginerele lui Brâncoveanu.
Unde sunt ei depuşi acum ?

Iulian Mareș spunea...

Parca nu ai sti ca stilul cronicaresc insemna si o oaresce exagerare - ex.: domnitorul era cel mai viteaz, cel mai curajos, cel mai drept, cu fata luminoasa...etc

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Istoriografia nu atesta aducerea si a ramasitelor pamantesti a acestora in tara! cel putin, eu nu am gasit nimic in acest sens.
Posibil sa stie Ma_HALA!