Un produs Blogger.

luni, martie 01, 2021

Filmul unui act terorist tratat de Poliția Bacău ca lipsire de libertate.

211 comments

 Astăzi la ora 11.48 teroristul Moroșanu din Onești sună la 112 și anunța ca detine ca ostatici  sub amenințarea unui cuțit 2 muncitori in apartamentul pe care l-a pierdut in instanță și că nu-i eliberează decât dacă este despăgubit cu 300 000  euro.

Poliția a tratat lamentabil cazul și a intervenit după negocieri neprofesioniste abia pe la ora 19,00, după ce mosulică agresiv le luase deja gâtul celor 2 muncitori.

In film se vede turma de polițiști care intră precipitat în bloc si apoi se aud 5 cinci focuri de armă. Mai departe vedem polițiștii cărând cadavre și răniți. Mai apare si o femeie în capod care este urcată în ambulanță.

Doamne ferește să te protejeze asemenea nătăfleți!


Art. 295. - Vechiul Cod Penal 

(1) Constituie acte de terorism următoarele infracțiuni atunci când sunt săvârșite în scopul tulburării grave a ordinii publice, prin intimidare, prin teroare sau prin crearea unei stări de panică:

a) infracțiunile de omor și omor calificat prevăzute în art. 178 și art. 179, vătămarea corporală și vătămarea corporală gravă prevăzute în art. 186 și art. 187, precum și lipsirea de libertate în mod ilegal prevăzută în art. 201;



Într-o postare din 2016, bărbatul ar fi scris, considerându-se nedreptățit, că „în cazul în care nu vor fi luate măsuri, voi fi nevoit să-mi fac dreptate. Atunci, să nu fiu acuzat de terorism. Va fi singura cale spre rezolvarea problemelor mele.”



Definirea si clasificarea actiunilor teroriste

Cpt. instructor Daniel Cismaru

    Tendintele de manifestare din ce in ce mai brutale a actiunilor teroriste de ordin politic, nationalist sau religios, amplificarea violentelor si a actiunilor agresive de tip atentat, genereaza un puternic sentiment de insecuritate si constituie o permanenta amenintare la adresa securitatii nationale a statelor lumii.
    Definirea terorismului in ordine cronologica:
    Terorism inseamna amenintarea cu folosirea violentei sau chiar folosirea acesteia in scopuri politice (Crozier 1960).
    Terorismul consta in acte de violenta planificate, folosite in scopuri politice, explicite indreptate impotriva unei puteri organizationale sau structuri statale si, care implica un numar relativ mic de conspiratori (Hamilton 1978).
    Terorismul inseamna folosirea sistematica a violentei in scopuri politice, indreptata impotriva celor neimplicate direct in conflictul politic, iar taria sa depinde de patru factori: arme, mobilitate, comunicatii si bani (Tromp 1979).
    Actiunile teroriste sunt ostentative (demonstrative) spectaculoase si teatrale, iar victimele sunt simple instrumente in jocul terorist (Hacker 1981).
    Terorismul inseamna folosirea extinsa si sistematica a violentei ofensive, a crimei si distrugerii, vizând oficialitatile guvernamentale si populatia in general, ca si proprietatea publica si privata in scopul de a determina indivizii, grupurile, comunitatile, entitatile economice si administrative sa-si schimbe comportamentul si strategiile actuale astfel incât sa corespunda cererilor teroriste (Sherman 1981).
    Terorismul este folosirea violentei sau amenintarii cu violenta in scopuri politice de catre persoane sau bunuri indiferent daca actioneaza pentru sau impotriva autoritatii guvernamentale stabilite daca asemenea actiuni urmaresc influentarea unui grup tinta aflat dincolo de victima sau victimele imediate (Leger 1990).
    Militarii vad in general in terorism o forma de conflict de intensivitate scazuta fiind la celalalt capat al spectrului un conflict armat care sfârseste cu un razboi generalizat. In efortul de considerare a terorismului ca pe o forma de ducere a razboiului, militarii isi focalizeaza atentia asupra statelor sponsor si asupra gruparilor teroriste din perspectiva strategiei, iar asupra indivizilor si actelor de terorism din perspectiva tactica.

    Clasificarea actiunilor teroriste
    Terorismul se manifesta sub multiple aspecte, scopurile si mobilurile acestuia nefiind aceleasi. Literatura de specialitate clasifica actiunile folosind diferite criterii.
1. Actiunile teroriste calificate dupa modalitatile de executare:
-terorismul direct care vizeaza un scop diversionist imediat, acesta constituind insusi obiectivul actiunii propriu-zise;
-terorismul indirect in care se incadreaza toate actele distructive care vin in sprijinul infaptuirii actului principal caci actul terorist nu este pregatit la intâmplare.

2. Actiunile teroriste clasificate dupa mobilul care sta la baza actului terorist:
-terorismul de drept comun caracterizat printr-o violenta de amploare folosita pe timpul realizarii scopului propus. Este de fapt terorismul folosit in scopuri personale;
-terorismul social folosit la schimbarea ordinii de drept intr-o tara. Se caracterizeaza prin faptul ca nu depaseste granita unui stat;
-terorismul politic este dirijat impotriva statului si a organelor sale democratice. Vizeaza ruperea relatiilor dintre state, agresarea acestora, influentarea politicii interne sau externe;
-terorismul de stat reprezinta forma cea mai grava si cea mai distrugatoare, mai este numit si terorism politico-guvernamental armat. Terorismul de stat a aparut odata cu statul. Manifestarea lui consta in: sabotaj, diversiuni, influenta psihologica etc.

3. Actiunile teroriste clasificate dupa spatiul in care se practica:
-terorism national sau intern, când toate elementele constitutive ale acestuia, se desfasoara pe teritoriul unui stat;
-terorism international când fortele angajate sau implicate precum si efectele actelor teroriste se prelungesc pe teritoriul mai multor state.

4. Actiunile teroriste clasificate dupa tipologia formelor de manifestare:
-terorismul organizational specific gruparilor mici care nu dispun de sprijin popular;
-terorismul practicat in contextul insurgentelor, menit sa erodeze credibilitatea guvernului, legitimitatea politica prin terorizarea civililor;
-terorismul sponsorizat, care implica sprijinirea unor grupari teroriste de catre state suverane.

211 comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 211 din 211
Iulian Mareș spunea...

Dispozitivul era "in sunordinea" revoluționarilor Caramitru si Nicolăescu!

Burebista spunea...

Citește înainte de litere de la, sunt motivate.....
Terorismul reprezintă acele acțiuni, inacțiuni, precum și amenințări cu privire la acestea, care prezintă pericol public, afectează viața, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor, factorii materiali, relațiile internaționale ale statelor, securitatea națională sau internațională, sunt motivate politic, religios sau ideologic și sunt săvârșite în unul din următoarele scopuri.
Motivația este obligatorie ca să fie numit act terorist...

Huhu Rezea spunea...

Actele teroriste ca și corupția nu sunt infracțiuni de sine stătătoare în Noul Cod Penal.
Ele sunt un concurs de multiple infracțiuni.

Iulian Mareș spunea...

Deci:
- Ai produs panica, teroare
-ai sekestrat
-ai acționat armat
-ai ținut ostatici
-ai avut revendicări sociale și juridice
-ai executat ostatici
-Ai solicitat bani, masina
-A fost afectata sănătatea psihica o locuitorilor orașului, integritatea corporală a ostaticilor
-a skingiuit si amenințat pe muncitori(i-a ars cu tigara, i-amenintat..."Bag cuțitul în ei!"
-A acționat ideologic, întrucât asta era ideologia lui despre dreptate expusa si pe internet!

Nu am studii juridice, dar dacă asta nu este act terorist, pt ca nu a făcut referințe la o religie, vom fi captivi in prezent si vom mai vedea astfel de fapte antisociale.

M spunea...

@Calinmihaib

Știu asta. Eu am spus ce putea să facă dacă nu intrase în posesia hotărârii. Cică era prin Italia și nu a ajuns.

Au avut avocat și nu pot să cred că avocatul cel puțin nu a intrat în posesia hotărârii.

E o vrăjeală pe care am mai intalnit-o: nu ridic recomandata, deci nu am fost înștiințat deci pot să zic că nu știu!

M spunea...

@Iulian Mareș

Revin pentru că am greșit.

Nici un județ din țară nu are pușcă cu lunetă.

"Berbecul" folosit la spargerea ușii a fost "confecționat" artizanal de către polițiști. A fost cumpărat unul singur "pentru probe" dar nu au mai fost bani pentru achiziție. Pentru spargerea ușilor în țările civilizate se folosește un dispozitiv hidraulic.

Viorel spunea...

un oscar = o pensie, iar vorbești prostii. Când a început Marea Desființare, Transformare, Redimensionare, Redislocare a Armatei României, singura structură care a acceptat cu drag transferul cadrelor militare ce nu-și găseau loc în în unitățile rămase (2 din 10 în garnizoana mea) sau alte unități / garnizoane din țară a fost Unitatea de Pompieri. Mai mult, unii colegi au fost și mai deștepți. Și-au luat ajutoarele sau plățile compensatorii după care s-au dus și s-au încadrat la Unitatea de Pompieri (când v-am dat ex. despre Decizia de actualizare a unui pensionar MAI / ISU era vorba despre un fost coleg militar). Un oscar = o pensie, unii au plecat pe funcții de Of. deși erau Sof. dar aveau Facultatea la Spiritul lui Haret.

un oscar = o pensie spunea...

nu am nimic cu pompierii
sunt necesari si trebuie sa fie bine platiti
problema este ca ei nu au nimic comun cu termenul de armata si ca ei trebuie sa apartina de consiliul judetean,ar ramane doar cei care chiar au legatura cu focul si ar dispare cateva mii de functii de taiat frunza la caini(generali si colonei cu oskar)

y spunea...

Păi și criteriile de mai sus, nu pot fi aplicate și guvernului (guvernelor) româniei de-a lungul timpului? Accentuat, mai ales în ultimul an, nu putem vedea acțiuni presupus medicale care ar putea fi încadrate în prevederile definiției prezentate?

Viorel spunea...

un oscar = o pensie, iar vorbești prostii. Când a început Marea Desființare, Transformare, Redimensionare, Redislocare a Armatei României, singura structură care a acceptat cu drag transferul cadrelor militare ce nu-și găseau loc în în unitățile rămase (2 din 10 în garnizoana mea) sau alte unități / garnizoane din țară a fost Unitatea de Pompieri. Mai mult, unii colegi au fost și mai deștepți. Și-au luat ajutoarele sau plățile compensatorii după care s-au dus și s-au încadrat la Unitatea de Pompieri (când v-am dat ex. despre Decizia de actualizare a unui pensionar MAI / ISU era vorba despre un fost coleg militar). Un oscar = o pensie, unii au plecat pe funcții de Of. deși erau Sof. dar aveau Facultatea la Spiritul lui Haret.

Iulian Mareș spunea...

y,
Ma tem ca da și încă din plin...

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 211 din 211   Mai noi› Cele mai noi»