Un produs Blogger.

sâmbătă, martie 13, 2021

"Regula fermoarului" în circulație

11 comments

„Se supără instructorii auto când spun că la școala de șoferi nu se face școală de șoferi, ci școală de luat permisul și atât. Pentru a conduce în siguranță, sunt mult mai multe lucruri de învățat decât ce se face în școlile de șoferi. «Regula fermoarului» e un lucru simplu, care în țări dezvoltate și civilizate, precum Germania, Suedia sau Anglia, se regăsește printre regulile de circulație.


La noi, nu o știe nimeni, nu o predă nimeni și n-o bagă nimeni în seamă. De asta stăm ca fraierii și ne blocăm unii pe alții atunci când trebuie să intrăm de pe două benzi pe o bandă sau într-o intersecție în care unii au prioritate, iar alții nu au prioritate. Conform regulii de circulație, cei care au prioritate ar trebui să meargă încontinuu, iar ceilalți să stea acolo 3 ore, 5 ore, până se eliberează. Dar vine o regulă de bun simț care se numește «Regula fermoarului» și care spune că atunci când trebuie să intrăm de pe două benzi pe o bandă nu se mai ține cont de regula de prioritate, ci intră unul din stânga, unul din dreapta. Ceea ce înseamnă o dirijare imaginare a traficului, a afirmat Titi Aur, la GSP Live

 „Dacă fiecare șofer știe și face treaba aceasta, e ca și cum ar fi un polițist care ar spune: «Acum tu, acum tu». Ar trebui să învățăm această regulă, s-o predăm și s-o înțelegem. În România, trece unul dintr-o parte, mai trec doi din altă parte. Așa apar înjurăturile și tensiunile de rigoare doar pentru că nu știm «Regula fermoarului»”, a mai spus fostul pilot.

11 comentarii:

Trofin spunea...

La noi , regula fermoarului , așa cum se denumește popular , se aplică dacă conducătorii auto sunt dotați și cu bunul simț nu numai cu permisul de conducere. Am întâlnit multe situații în care bunul simț a primat dar și multe situații în care cocalarii rânjesc la tine sfidător din tancurile lor superbe.

Gheorghita spunea...

O regula pe care oamenii educati o respecta si ma bucur cand vad ca se intampla in trafic.Din pacate mai exista categoria celor care,desi au auzit de metoda fermoarului, se fac ca ploua,intorc capul,isi gasesc de cautat cate ceva prin torpedou.Mai exista grupul celor care nu au auzit de asa ceva dar invata din mers.Si cei mai nesimtita categorie este marea majoritate a posesorilor de masini puternice,de fite facute cadou odraslelor de catre parintii inavutiti peste noapte. De cele mai multe ori membrii acestei categorii au luat permisul ca la Pitesti sau Suceava. Ei nu respecta regulile inscrise in legi,ce sa mai vorbim de cutume ale bunului simt.

Ein Stein spunea...

Regula "fermoarului" este o regula de politete rutiera, rara avis in Romania. Conducatorii auto au obligatia de a circula pe banda 1 a drumurilor, sunt evident si cateva situatii specifice in care circulatia se poate face si pe banda 2 insa cu obligatia de revenire la 1. Daca aceasta regula simpla s-ar cunoaste si s-ar respecta, in foarte putine cazuri ar fi nevoie de regula "fermoarului". Pacat ca aceasta regula de circulatie nu este impusa de politie. Urmarind regula fermoarului din videoclip am dat de acest clip care lamureste pe deplin situatia din subiectul precedent si acopera toate situatiile care se pot intalni intr-un sens giratoriu.

https://www.youtube.com/watch?v=8wIoR7fpPJM

Gigi spunea...

👍 Aşa este.De unde bun simţ!?

Mihai spunea...

@ Huhurez
Disecati va rog hotararea instantei privind circulatia in sensul giratoriu pe un eveniment rutier petrecut in Oradea sensul giratoriu spre Arad ,identic cu cel din topicul precedent.

Hotarare judecatoreasca;

https://youtu.be/5jrSral8iLQ

In acest sens prezentat de politist ,si de mine intr-un comentariu la topicul precedent ,ca sa ies pe a 3-a intersectie (adica spre Arad ,eu venind de pe centura pe langa pasaj, m-am incadrat pe banda 2 -(marcaj –inaite sau la stanga).
Problema in sensurile cu 2 benzi si marcaje de directionare este ca banda 2 mereu se aglomereaza iar jmecherii si comerciantii grabiti profita de faptul ca banda 1 de la intrarea in sens este libera si se incadreaza acolo si apoi cum prind momentul o taie de-a roata prin sens si ies si pe la intersectia 3,4.
Eu in primul giratoriu (minutul 2.13-2.55) ma puteam tampona din plin daca nu acordam prioritate celui care circula in sens ,desi eram intrat binisor pe banda 1 in sens.
In sensul giratoriu al doilea ,cel prezentat de politist, (minutul 3.58 –final), pentru iesire pe intersectia 3 (Arad) m-am incadrat pe banda 2 .Veti vedea si aici unul cu remorca (comerciant sau meserias grabit,tot un fel de ALB din topicul precedent) care a intrat in sens de pe banda 1 , nu iese pe inainte cum s-a incadrat si cum ies toti ci da turul taind calea celor care ieseau incadrati pe inainte .
Cam asta se intampla prin sensuri in foarte multe cazuri.

Urmariti cazurile edificatoare cu atentie de la min 2,13-3.00 si de la min 3.58 – final

https://youtu.be/CHSawGr55H8


Dan B. spunea...

Mai există o regulă, despre care instructorii școlilor de șoferi, se feresc a-i învăța pe amatorii de permis de conducere:
Mergând pe banda cu număr superior pe sens, desenul de pe asfalt indică o rutare ușor dreapta, în față fiind o zonă hașurată. După respectiva zonă, autovehicolul poate continua drumul pe înainte sau cu viraj la stânga.
Ce se întâmplă de fapt?
1.Se rulează peste zona hașurată, pentru viraj stânga.
2.De pe banda cu număr inferior se rulează pe cea cu număr superior, fără a se semnaliza corespunzător schimbarea benzii de circulație; se creează, astfel, premisele unui eveniment rutier.
Eu, adesea, m-am oferit să le „traduc” desenul de pe carosabil sau să-i atenționez că au rămas fără „lichid de semnalizare”, dar, de fiecare dată, am fost admonestat!

F16 spunea...

Regula fermoarului in Romania?Este ca si confruntarea memorabila dintre managera de la Nasta,o DOAMNA,o profesionista desavarsita,calma, plina de bun simt, de omenie si caldura fata in fata cu o SCROAFA ISTERICA,cu ratul plin de balegar si cu un tupeu monumental.sosoaca,acest rebut uman ajunsa senatoatre prin votul tamp al unui poppr de imbecili!!mare scarba

F16 spunea...

mares zi ceva!

F16 spunea...

sosocule!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ehei, depinde de cum iti bei paharul si-ti tragi la repezeală fermoarul, ca daca il tragi cum vrei iti prinzi cofragul cu ovale in căței, si daca proprietarul mai este dotat si cu alpinisti altoiți, porecliți de jmecherei, mălăței, incepi sa urlii, precum Grivei, prins la furat si luat la măsurat cu stinghia de la pat! Ca o părere, nu va recomand fermoarele rutiere, de sub burtiere, sa la aplicati cand in excursie vreti sa plecati cu amanta, ca s-ar putea sa gresiti total varianta si sa va gasească in faptă neconformă nevasta, asa ca circulati normal, fiecare, pe banda directoare si neocolitoare, neaplicand artificii daunatoare pentru sine si cocoșmenul flămângios si mucios din dotare, care din nascare are naravul ce musai ar vrea sa va bage-n belea, nu-i așa?!

Gigi spunea...

Iatã dovada clarã referitor la cine este vinovat când circulam in sensul giratoroul.Ca tot sustineau unii cã politistul din Oradea avea dreptate.Filmuletul de mai jos ne spune clar cine e vinovat şi se bazeaza pe mai multe Hotarari ale Instantei.

https://youtu.be/H147yJezoY4