Un produs Blogger.

miercuri, octombrie 20, 2021

2 Decizii de pensie în sistemul public de pensii pentru stagii ulterioare pensionării

114 comments

 Astept și Nota de calcul de la generosul oltenaș care mi-a trimis acesată Decizie emisă de o Casă Teritorială de Pensii pentru doar câțiva ani lucrați după deschiderea dreptului de pensie militară. Numai așa putem analiza  pe larg speța și împreună să stabilim ce ar trebui făcut pentru a debloca stagiile ulterioare pensionării capturate ilegal de Casele Sectoriale de Pensii în deciziile de recalculare a pensiilor militare potrivit Legii nr. 223/2016, încâlcând, în articolul 3 din Ordinul M25/2016  și în art. 5 din Protocolul semnat cu Casa Națională de Pensii,  articolele 109 și 110 privind  recalcularea pensiilor militare.

Am mai amintit că pentru pensiile recalculate îi baza art. 109 din L 223/2015 vechimea la care se raportează recalcularea este vechimea din deciziile de recalculare potrivit L 119/2010, din deciziile de revizuire potrivit OUG nr.1/2011, din deciziile de restabilire potrivit L 241/2013, nu și vechimile civile adăugate potrivit recalcularii în baza aret. 107 din Legea nr. 263/2010, vechimi care nu corespund definiției stagiilor care compun pensia militară potrivit articolelor 23-25 din Legea pensiilor militare.

Deocamdată, observăm că o asemenea decizie se contestă direct în Tribunal, fără a mai trece prin procedura prealabilă la vreo comisie de contestații, așa cum s-a reglementat prin art. 139 al noii legi a pensiilor din sistemul public, Legea nr. 127/2019.








 Altă decizie pentru stagii ulterioare. 









114 comentarii:

Ionel spunea...

Domnule Huhuresa, legat de capturarea (foarte bine gasit termenul) {stagiilor ulterioare pensionării, capturate ilegal de Casele Sectoriale de Pensii în deciziile de recalculare a pensiilor militare potrivit Legii nr. 223/2016", Curtea de Apel Bucuresti mi-a admis in 2019 sesizarea Curtii Constitutionale, insa sesizarea zace nelucrata, se fac trei ani in martie 2022 (dosar 473D/2019 din 05.03.2019). Pe fond, am solicitat urmatoarele "Considerăm ca atât timp cât o persoană poate opta pentru recalcularea pensiei prin excluderea perioadelor realizate în sistemul pensiilor militare de stat, el poate opta și invers, la recalcularea pensiei militare prin excluderea perioadelor realizate (capturate)în sistemul public, respectându-se principiul simetriei legislative".
Sper ca pana in 2024 sa se dea o solutie !

Leon spunea...

"Oltenasul" a depus cerere la varsta de 66 de ani, desi putea sa ceara pensia civila la 65 de ani( cred ca n-a asteptat sa stranga 15 ani vechime in civilie...!).
Vedeti cum a casigat la pensie 60 lei prin acordarea IC de 1,41 ? ( fara acest indice ar fi obtinut 147 lei/luna !

Mihai spunea...

Prin actualizare la L153 sigur obtinea mai mult . Cu conditia sa nu-si fi bagat Olguța coada.

Huhu Rezea spunea...

Imi pare rău, dar în cazul introducerii stagiilor civile ulterioare pensionării în vechimea pentru pensia militară nu este o problema de constituționalitate ci una de legalitate, pentru că articolele 25-30 și 109-110 din L 223/2015 nu reglementează o asemenea fantezie a Caselor Sectoriale. Se iau vechimile din toate deciziile de pensie anterioare Legii 263/2010 si numai cele din deciziile de revizuire din 2011, de restabilire plăți din 2013 si de stabilire pensie potrivit L 263.2010. Nu veti regăsi în enunțurile din articolele 109 și 110 vechimile din pensiile recalculate în perioada 01 01 2011-31 12 2015, potrivit art. 107 din L 263/2010.
Ca atare, nu este o problemă de constituționalitate ci una de legalitate a art. 3 din M25 și art. 5 din Protocol, acte administrative care trebuie atacate în contencios administrativ. Ambele documente le puteți găsi pe blog.
Potrivit articolelor 23-25 din L 223/2017 nu pot fi introduse în pensia militară stagii civile care nu au fost recunoscute ca atare de vreo decizie de pensie militară anterioară desființării pensiilor militare în anul 2010.

Huhu Rezea spunea...

De ce să aștepte ca să facă 15 ani? Si asa a pierdut 200 lei lunar timp de un an.

vasile iosif spunea...

Dle Ionel,
Domnul H are, ca de obicei, dreptate. Va invit sa studiati cu atentie Decizia CCR nr.237/2019 la exceptia pe care am ridicat-o pe acest subiect unde la pct.34 din considerentele CCR se spune ca " criticile.....privesc, in realitate, probleme de APLICARE A LEGII, autorul exceptiei care a invocat aceste aspecte urmarind, totodata, o modificare a solutiilor legislative existente. Or, atat aplicarea legii, cat si modificarea actelor normative excedeaza competentei Curtii Constitutionale, acestea CONSTITUIND ATRIBUTE ALE PUTERII JUDECATORESTI, respectiv ale puterii legislative"
Ca urmare, tot in Instante s-ar putea rezolva problema printr-o interpretare corecta a legii.
Cred ca va fi o opozitie foarte mare la ridicarea exceptiei de nelegalitate a celor 2 acte administrative mentionate de dl.H, avand in vedere caracterul lor normativ si nu individual.
Va dati seama ce catastrofal ar fi pt.cei care le-au semnat ?
Iar ultimele decizii ale justitiei privind problemele pensiilor militare ne-au fost defavorabile, conform opiniei formatorilor si nu conform liberei constiinte a judecatorilor.

Cu stima si urari de succes.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Lasa ca-i ajunge din ce are, ori cumva moare dă hoame? Cat a lucrat in civile a strans banii din zalarii la ciorachi si-n chimire, apoi penzia brotăcăreasca il face sa pescuiasc sume frumusele, cât sa umple trei portofele rotunjele! Alergatura asta dupa beneficii din servicii inseamna sacrificii cu strofocari, enervari si iritari cu tam-tam care-l poate duce la un accident vascular cerebral, sau chiar la un avort spontan in lighean, asa ca sa stea, bre, linistit cu ce are, nu sa bata berbunca si carare dupa carare dupa aceste iluzorii sume beneficiare, precare, si in acest timp babușca-i din dotare sa si-o traga cu alte cadavre brotacare pensionare cu carja tare, in timp ce el risipeste timp si isi stoarce lamaia tare sa-si captuseasca golurle din poznare! Lui, mai putin, iar noua sa ne fie mai mare! Iac-asa!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

In comisia de Aparare, Falcoi i-a tras din clanță tare ca orice impozitare la pensiile meletare va aduce pensia de Gheneral bășinel la egalitate cu cea de Plotoner cu grad de hier! Nu zău, domnule căzut la vot pentru orice raspuns idiot, dar si atitudinea de fanariot! Chiar e o grijanie atat de mare pentru Jenerali si NU pentru saracani? Papaki la kalaki si... SA VA VAD, CU TOT CU PARTIDUL ODIOS SI PISACIOS, EXCLUSI PE USA DIN DOS, PENTRU CA ATATA MERITATI, DOAR DRUMUL UNIC DE DUS PENTRU TARA PE CARE ATI DISTRUS SI FATA DE ROMANI ATI STAT NUMAI CU FUNDURILE, CONTRAS, IN SUS! Cat despre rezervistii militari, cu totii ati fost cu ei niste piei de măgari cu ifose si mai zgarciogari decat Hagi Tudose!

M spunea...

Fălcoiu nu știe că Programul de guvernare spune că vor trece toate pensiile pe contributivitate?
Ce dracu bate câmpii cu "impozitarea"?

Și, da, dracu e interesat de ceea se întâmplă cu generalii!!!!

spiritul lui Haret spunea...

Ifrim egalitatea era lozinca bolsevismului.Nici in bolsevism nu exista egalitate.

Iulian Mareș spunea...

Care este CV militar al lui Falcoi?

Ionel spunea...

@Huhu Rezea - Constitutionalitate ....legalitate...pana una alta stiu multe cazuri in care persoane ce au valorificat pana in 2015 vechimea de dupa la casele sectoriale, desi nu era nevoie, cu sau fara ea, tot aceiasi pensie militara rezulta, au iesit la pensie civila pe 2-3 ani lucrati dupa 2015 ! O decizie in favoarea dreptului de optiune le-ar rezolva acestora problemele.

Ionel spunea...

Eu nu spun ca nu are dreptate. Dar stiti si dvs ca in tara asta mori cu dreptatea in mana. Din moment ce Curtea de Apel Bucuresti mi-a admis sesizarea si prin aceasta faptul ca este o problema de constitutionalitate/legalitate, o decizie favorabila a CC ar deveni obligatorie si multi ar putea opta intr-un sens sau altul. In ceea ce ma priveste, in cazul meu, hotararea instantelor - Tribunal si CAB - este aceea ca in decizia de pensie de militara nu a fost valorificata si vechimea pana in 2015 adaugata, desi ea figureaza la vechimea totala, astfel ca la indeplinirea varstei legale de pensionare, in speta 65 de ani, pot valorifica vechimea civila l casa civila. Dar decizia nu este erga omnes si va fi aplicata doar in ceea ce ma priveste.

Cezar spunea...

FalCoiu...a fost pilot pe jaful de mig 21 la Tm..

Huhu Rezea spunea...

Curtea Constituțională ​nu este organ legislativ si nu poate să dispună dreptul la opțiune în locul Parlamentului.
Eu vreau să vă lămuresc că în cazul recalculării pensiilor militare potrivit art. 109 și 110 din 2017 nici legea nu a prevăzut capturarea stagiilor civile ulterioare pensionării în deciziile de pensii, ci Instituțiile de apărare au încâlcat legea când au scris in Metodologia de recalculare, respectiv în art. 3 al Ordinului M 25 că:

Articolul 3
Recalcularea pensiilor militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, prevăzute la art. 109 alin. (1) şi art. 110 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează, după caz, pe baza următoarelor elemente:
a) vechimea cumulată rezultată din dosarul de pensionare, stabilită prin ultima decizie de pensie emisă în baza legislaţiei în vigoare anterior datei de 1 ianuarie 2016;


Or, așa cum sunt formulate articolele 109 și 110, pentru a fi în concordanță cu definițiile stagiilor care intră în cuantulul pensiilor militare din articolele 23-25, deciziile de recalculare emise în baza Legii 263, până la data intrării în vigoare a legii pensiilor militare, nu sunt enumerate.
Sintagma "ultima decizie de pensie emisă în baza legislaţiei în vigoare anterior datei de 1 ianuarie 2016" excede articolelor 109 și 110.
In cazul în care instanța de contencios administrativ, nu CCR, stabilește ca aceasta sintagma din art. 3 este ilegală, nici nu mai este nevoie de emiterea vreunei legi care să permită scoaterea stagiilor civile ulterioare pensionării din deciziile de pensie militară
Formularea prezentă a articolelor 109 și 110 a fost definitivată în ultimul Raport din Camera Deputaților, fiind mult diferită față de proiectul la care au lucrat vreo 2 ani "specialiștii" din structurile de apărare. Spre nenorocul nostru specialiștii au intocmit Ordinele M24 si M25, de aplicare a legii, nu au fost capabili să înțeleagă nuanțele amendamentelor formulate de niște parlamentari destupați la minte.
De ce ar avea stagiile civile ulterioare capturate în deciziile de pensie alt regim juridic decât al stagiilor prestate după intrarea în vigoare a L 223/2015, stagii expediate de aceleasi articole 109 și 110 spre sistenul public de pensie?

spiritul lui Haret spunea...

Mai oameni buni,voi vedeti ce se intampla in spitale?Am ajuns in asa grad de inconstienta incat ma intreb daca nu suntem mai jos cu inteligenta decat maimuta.
Nu credeam ca voi ajunge sa regret dictatura.

Huhu Rezea spunea...

Casele Sectoriale ar intra in legalitate dacă la data in care un pensionar militar își deschide un nou drept de pensie în sistemul public de pensie ar scădea punctajul si cuantumul suplimentar adăugat prin decizia de recalculare din perioada 2011-2016, potrivit art. 107 din Legea 263/2010, cuantum care se menține și astăzi în pensiile militare care au rămas în plată cu cuantumul contributiv.

vasile iosif spunea...

Dle Ionel,
Daca aveti o astfel de decizie a CAB sau o hotarare a tribunalului ne-ar fi foarte util nr.dosarului pt.a fi invocate ca jurisprudenta.
Cu multumiri anticipate,

Cezar spunea...

FalCoiu..e bîta la artimentica
Cica daca impozita cu 90%..ce trece peste..X..generalul ajunge la pensia plotonerului Viurel
1.gheneralul..15.000
2.Viurel.2700..ca milogul sîc🤣🤣
Impoziteaza.i grangurului cu Oscar si suflat in cimpoi cu 90%..ce trece peste 8000
Calculeaza Cap de gheata...

M spunea...

Lăsați-o naibii cu legea 223.

Azi PNL nu a votat împotriva niciunui USR-ist. De ce? Pentru că săptămâna viitoare refac alianța criminală și ar fi fost de tot râsul ca săptămâna asta să voteze împotrivă iar săptămâna viitoare să voteze pentru același om.

USR nu va accepta venirea la guvernare decât cu două condiții:
- fără Cîțu (ducă-se învârtindu-se),
- cu asumarea unui calendar dorit de talibanii rezist printre care și eliminarea pensiilor speciale, cu accent pe eliminarea celor militare.
Nu uitați că din actuala coaliție nu mai face parte un G. Oprea și un UNPR care să mai țină și cu oamenii în uniformă!!!

Deci hai să vorbim despre probleme stringente: înăsprirea mustului, rețete de zacuscă, prețul kilowatt-ului, vremea în ușoară încălzire.

Subiectul Legea Pensiilor Militare este un subiect prăbușit.

vasile iosif spunea...

Dle H,
Si pentru cei care nu au ramas cu cuantumul pt.contributivitate cum ar trebui sa procedeze CSP?

valy spunea...

Primul dosar de PENSIE a fost înregistrat pe data de 22.04.2021, iar drepturile de pensie au fost stabilite începând cu data de 26.02.2021.

Dacă știe cineva care este misterul.
Este o ANOMALIE.
Drepturile de pensie se achită începând cu data când ai depus dosarul sau începând cu luna următoare. ?????

Ionel spunea...

Da. Eu am inteles si va multumesc pentru acuratetea explicatiior. Art 161 din Legea 127/2019 stipuleaza ca :
(1) Persoanele ale căror drepturi de pensie, acordate de casele teritoriale de pensii în perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2015, care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul pensiilor militare de stat, cât și în sistemul public de pensii, pot solicita recalcularea pensiei prin excluderea perioadelor realizate în sistemul pensiilor militare de stat.
(2) În situația prevăzută la alin. (1) se păstrează dreptul la categoria de pensie de care beneficiază la data recalculării, considerându-se îndeplinite condițiile de acordare a dreptului. Numărul total de puncte rezultat în urma recalculării este cel corespunzător stagiilor de cotizare realizate în sistemul public de pensii.
(3) În situația reglementată la alin. (1) și (2), perioadele asimilate stagiului de cotizare se valorifică într-unul dintre sisteme, în funcție de opțiunea beneficiarului.
(4) Drepturile rezultate în urma recalculării se cuvin și se acordă începând cu luna următoare solicitării.
Foarte ok si explicatia ultima. Sunt situatii in care cuantumul pensiei militare stabilit in baza legii din 2015 era mai mic decat cuantumul pensiei incasat pana in decembrie 2015, care cuprindea si perioada contributiva dupa pensionare. In astfel de situatii, ramaneau in plata cu cuantumul mai avantajos, cel din decembrie 2015. In astfel de situatii la implinirea varstei de 65 de ani se aplica ceea ce precizati, adica daca ar avea posibiltatea de a opta pentru valorificarea stagiului civil de dupa pensionarea militara, in sensul ca....."Casele Sectoriale ar intra in legalitate dacă la data in care un pensionar militar își deschide un nou drept de pensie în sistemul public de pensie ar scădea punctajul si cuantumul suplimentar adăugat prin decizia de recalculare din perioada 2011-2016 ".

marvas66@yahoo.com spunea...

Am o intrebare...inainte de revolutie ajungeau in scolile militare (pentru exemplu Scoala Militara de artilerie Sibiu... 1984...) elevi de liceu militar...1,2/loc...elevi de liceu civil...20/loc...si seralisti din randul partidului comunist, cu stagii civile la razuit balega in CAP-uri de cel putin 10 ani... limita de varsta era 28 de ani...multi dintre ei nu stiau sa citeasca sau sa adune...si au ajuns ofiteri...In fine, prosti sunt peste tot, intrebarea mea era, daca ei au pensie militara de vechime completa pentru 10 ani civilie inainte de intrarea in scoala + 3 ani scoala... = 13 ani si au iesit la pensie dupa minimul de ani de activitate militara, de ce, cei care au lucrat dupa iesirea la pensie, de nevoie, nu-si mai pot adauga stagiile de cotizare la pensia militara de rahat...Ciuca s-a bagat sub poala popii si suge avantajul tradarii militarilor... Pe noi cine ne reprezinta??? Nu ar trebui sa avem partidul nostru???

Huhu Rezea spunea...

Dacă pensia militară. recalculată in 2016 a fost mai mare decât pensia contributiva, pensie care ar fi putut conține și adăugări pentru stagii ulterioare, eliminarea stagiilor ulterioare nu determină o scădere a cuantumlui pensiei militare în plată.
Cred că nu pot fi eliminate din pensia militară stagiile civile ulterioare care întregesc vechimea pentru a ajunge la plafonul de 85% din baza de calcul a pensiei militare.

vasile iosif spunea...

Dle Ionel,
Rog sa ma scuzati dar in evidentele CAB apare ca apelul dv.a fpst respins.
Ar fi util,daca binevoiti, sa dezvoltati subiectul.
Cu stima,

Huhu Rezea spunea...

@Ionel
Dacă respectăm spiritul articolelor 109 și 110, cuantumul corespunzător stagiilor ulterioare ar fi trebuit păstrat în pensia militară doar până la data emiterii deciziilor de recalculare a pensiilor militare, după care trebuia să dispară odata cu eliminarea acelor stagii civile din vechimea militară.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Marvas 66, toti cei din aparare, ordine publica si securitate nationala, activi si rezervisti, au Uniunea Militarilor si Politistilor ,,Mihai Viteazul,'' un sindicat-forum condus de Gen. Gabriel Oprea, celelalte nu sunt decat gasti, care halesc cotizatii si nu fac nimic de ani si ani de zile, in Uniune nu dai nici 1 leu!

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu Rezea:

Art. 109 L.223/2015 prevede „recalcularea potrivit prevederilor acestei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie”, a pensiilor “PLĂTITE ÎN BAZA LEGII NR. 241/2013 PRIVIND STABILIREA UNOR MĂSURI ÎN DOMENIUL PENSIILOR ACORDATE BENEFICIARILOR PROVENIŢI DIN SISTEMUL DE APĂRARE, ORDINE PUBLICĂ ŞI SIGURANŢĂ NAŢIONALĂ, CU MODIFICĂRILE ULTERIOARE”, cu referire la Deciziile privind punerea in plata a drepturilor de pensie in acord cu prevederile Legii 241/2013. Legea 241/2013 chiar prevedea in mod distinct valorificarea stagiilor ulterioare in art. 1:
(3) În cazul în care beneficiarii pensiilor prevăzute la alin. (1) AU REALIZAT STAGII DE COTIZARE DUPĂ DATA ÎNSCRIERII LA PENSIE, cuantumul aferent acestora se adaugă la cuantumul pensiei cuvenite pentru luna decembrie 2010, calculat conform alin. (1).
Cuantumul aferent acestor stagii ulterioare s-a calculate in baza art. 107 din Legea 263/2010.

Si art. 25 L.223/2015 cred ca e clar cand spune
(1) Constituie vechime pentru stabilirea pensiei militare de stat în condițiile art. 16-18 și 32 și perioadele recunoscute ca vechime în serviciu, VECHIME ÎN MUNCĂ, STAGIU DE COTIZARE SAU PERIOADE ASIMILATE ÎN CONDIȚIILE LEGII, până la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Marcel Orzan spunea...

Niciuna din cele 2 Decizii nu este decizie de recalculare in temeiul art. 107 (4) L.263/2010 (ar fi trecut in antet MODIFICARE - x) ci sunt Decizii de acordare/inscriere initiala (apare in antet INSCRIERE NOUA - x) a PENSIEI DE LIMITA DE VARSTA in sistemul public de pensii pentru cei 5 ani 9 luni 0 zile lucrate de titular in civilie. Cererea a fost facuta de titular la 65 de ani (varsta standard de pensionare – L.263/2010) din pozitia de “asigurat obligatoriu, prin efectul legii – art. 6 L.263/2010”, singura legatura cu pensia militara fiind recunoasterea in temeiul art. 192 (1) L.263/2010 a „vechimii în serviciu (de 40 ani 0 luni 11 zile), în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă”, pt. a indeplini si conditia de stagiu minim de 15 ani.
A 2-a Decizie este o Decizie de revizuire a primei (care e rasol facuta) in temeiul art 107 (1) sau (3) L.263/2010 pt. a indrepta greselile din prima.
Nu inteleg de ce cei 40 ani 0 luni 11 zile au fost trecuti la:
6. Stagiu in sistem neintegrat !!??
Si nu la:
2. In sistemul militar !!??
ca omul inteleg ca a fost militar si nu popa sau avocat, dar ma rog!

Stima,

Huhu Rezea spunea...

Orzan
CEle 2 decizii sunt pentru deschiderea unui nou drept de pensie, de data aceasta în sistemul public de pensii, de catre pensionarii militar pentru stagii ulterioare pensionării.
Nu sunt decizii de recalculare sau de revizuire.
Problema pe care o discutăn este de a găsi o portiță prin care să atacâm Ordinul M25 și Protocolul dintre Casa Națională de Pensii și Casele Sectoriale, astfel încât să putem să valorificăm în sistemul public si stagiile blocate inutil in deciziile de pensie militară .

anonim spunea...

@marvas66@yahoo.com
...si cei din clasa muncitoare cu locuri rezervate 1/1 era suficient un 5 la examen si gata ...si ei luau in mod sigur nenorocitul ala de 5 pt ca Partidul avea grija
Colegul meu de banca mi-a "mancat zilele" timp de trei ani de zile vesnic pe ultimul sau penultimul loc in promotie toti cei 3 ani.Eu aveam 19 ani provenit din LMDC el avea 29 "provenit" din cazangiu la Buzau,insurat+1 copil
Salariul de la cazangerie ii mergea acasa la familie iar in sc. de of. eu aveam solda de 75 lei iar el avea 500lei.Asa aveau toti cei proveniti din clasa muncitoare nu ca ar fi fost cine stie ce familist
"trageam" de el ca de un cal mort in cursul saptamanii dar sambata sau duminica platea el tot pe la localurile de fitze din BV....nci macar nu era prea scump ca "se scotea" cu 25 de lei la o friptana si o sticla cu vin...daca punea la bataie 60-80 lei (in total) era boierie pt un parlit ca mine....daca atingea suta ziceam ca am facut revelionul...ha,ha!!
Ca sa revin: Dupa '90 prin '95 a plecat prin demisie si s-a apucat de taximetrie pe la el pe la Buzau.Avea deja vreo 16 ani in armata si inca 10 in civilie,adica de fapt invers dar suma e aceeasi
In concluzie :cazangiul s-a bucurat de cei 10 ani inainte de armata,cei care au lucrat dupa iesirea la pensie din armata "la revedere si-un praz verde"
Pai nu e tot stat muncitoresc? este to'arasi cum sa nu fie!!:)))Astia mituiesc si acum clasa muncitoare si pensionarii cu firfirei ca sa-si faca ei averile linistiti.Strang surubul tot timpul pt imbogatire rapida si cand creste presiunea mai dau cate un filet inapoi si iar il strang....si tot asa
Ca peste tot pe lumea asta.....

Marcel Orzan spunea...

pt. Huhu:

De acord, dar nu cred ca e cazul in exemplul de fata. Mai mult ca sigur e pensionar militar de pe la inceputul anului 2016 sau un pic mai inainte si nu cred ca a valorificat stagii ulterioare de civil in pensia militara. Din datele din decizie - varsta 65 ani, 40 ani in armata, 5 ani si ceva lucrati dupa - cam asa iese. Vedem. Poate ne da el detalii mai multe.

Marcel Orzan spunea...

pt. Huhu:

Dar de ce cei 40 ani 0 luni 11 zile au fost trecuti la:
6. Stagiu in sistem neintegrat !!??
si nu la:
2. In sistemul militar !!??
Omul inteleg ca a fost militar si nu popa sau avocat, nu!?

Mersi,

Huhu Rezea spunea...

Recunosc că nu stiu să citesc cum au amețit Casele Teritoriale stagiile în totalul stagiilor.
Inteleg că prima decizie este calculată doar pentru un stagiu de 1 an.
Ambii au si stagii captive în decizia de pensie militară.

Marcel Orzan spunea...

pt. Huhu:

Acum am vazut! Initial am crezut ca sunt deciziile aceluiasi pensionar! Oricum, prima e praf, mai ales in Anexa, nici nu ai cum sa contesti! A 2-a e ok; poate ne spune cat stagiu de cotizare ulterior are in pensia militara!

Huhu Rezea spunea...

Aici vorbim de stagiile civile care au fost incluse în deciziile de pensie militară dar nu sunt utilizate la calculul pensiei militare din cauză că depășesc plafonul de 85%.

un oscar = o pensie spunea...

super comment,Akord
sunteti cel mai smecher de pe site

vasile iosif spunea...

Dle H,
Se pune atunci intrebarea, de ce nu vrea CSP sa elibereze din captivitate , la cerere, stagiile civile adaugate dupa trecerea in rezerva, in conditiile in care nu este afectat bugetul MAPN?

Alkan spunea...

Ciuca-nul, propunerea PNL la funcția de prim-ministru. https://www.comisarul.ro/articol/ultima-ora-citu-a-cedat!-generalul-nicolae-ciuca-p_1277303.html

Huhu Rezea spunea...

@Iosif
CPS nu poate să le elibereze o asemenea adeverință până nu este declarat ilegal, contrar articolelor 109 și 110 din lege , articolul 3 din metodologia de recalculare, respectiv Ordinul M25.
In formularea din Ordin, sintagma "vechimea din ultima decizie de pensie anterioară intrării în vigoare a legii" include și deciziile de recalculare potrivit art. 107 din L 263/2010. pentru stagii ulterioare.
Or, deciziile de recalculare potrivit L 119/2010, deciziile de revizuire potrivit OUG nr.1/2011, de restabilire plăți potrivit L 241/2013 și nici deciziile prin care s-au deschis drepturile de pensie pentru militari potrivit L 263/2010 nu conțin vechimi ulterioare pensionării.
Deciziile de recalculare prin care au fost adăugate stagiile ulterioare, potrivit art. 107 din L 263/2010 nu sunt enumerate de articolele 109 și 110 ca decizii din care să fie valorificată vechimea pentru recalcularea pensiilor militare, pentru că acele vechimi fuseseră adăugate la o pensie din sistemul public.
Intențiile au fost bune la vremea respectivă, gândindu-se că unora, care nu aveau vechime suficientă, le aduce pensia militară la nivelul plafonului de 85%, dar, după cum vedem.... nu erau în spiritul articolelor 109 și 110.

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu Rezea:

In legatura cu stagiile captive, desi eu intentionez ceva mai mult, prezint cazul meu, poate impreuna ajungem la o concluzie. Am P.Militara din 2008 care ulterior a urmat toate ineptiile cu L.119/2010, OuG1/2011 (inclsiv art. 107 L.263/2010-5 decizii) si L.241/2013-3 decizii, cu revenirea in “militarie” cu L.223/2015 - P.LimitaVarsta.
In plus de aceasta pensie militara, in baza L.263/2010, pt. “un accident medical – stop cardioresp. cu multe complicatii” din 2015, am P.Invaliditate in civilie, emisa de CTP S5 in iulie 2018.
Acum, ma intreb si chiar as face proces cu CTP S5 cu urmatoarele probleme, pe scurt:
- De ce-mi dati P.Invaliditate (desi eu aceasta procedura am urmat, nu puteam altfel, nu aveam 65 ani), cand eu aveam DESCHIS DREPTUL LA PENSIE de LIMITA de VARSTA IN SISTEMUL PUBLIC inca din 2010 (L119/2010), mai ales ca acesta este un drept IMPRESCRIPTIBIL si INCESIBIL cf. legii si constitutiei. Adica vreau P.Limita de Varsta nu P.Invaliditate;
- De ce-mi puneti cei 25 ani, 7 luni, 10 zile din armata la:
6. Stagiu in sistem neintegrat 25 ani, 7 luni, 10 zile!!??
si nu la:
2. In sistemul militar !!??
- Desi e prea mult, stiu si eu, De ce nu-m valorificati Stagiul de cotizare in sistemul public, stabilit si confirmat, cf L. 119/2010 si Cuantumul corespunzator calculat cf. L. 119/2010, ca doar sunt zeci de Decizii CCR care spun ca „o pensie intemeiata pe stagiul de cotizare in sistemul public NU OATE FI DIMINUATA nici macar temporar”, darămite anulata;
- De ce nu respectati Legea 263/2010 (consolidată la 27.05.2021) care spune:
Art. 171 - La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, INCLUSIV CATEGORIILE DE PENSII PREVĂZUTE LA ART. 1 DIN LEGEA NR. 119/2010 PRIVIND STABILIREA UNOR MĂSURI ÎN DOMENIUL PENSIILOR, DEVIN PENSII ÎN ÎNŢELESUL PREZENTEI LEGI.
Mentionez ca in iulie 2018 cand am depus Decizia Cap. Munca la CTP 5 pt pensie am atasat si toate Deciziile pe L.119/2010, OuG1/2011 (inclsiv art. 107 L.263/2010) – pe toate apare P.LimitaVarsta si Adeverinta pe celebrul Protocol!

Stima

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu Rezea:
Completare:

Si in sustinerea spetei mele vreau sa ma folosesc si de procesele pe L.119/2010, OuG1/2011 samd. Am avut mai multe procese pe rec./rev. samd, toate pierdute, ca toata lumea, dar care s-au finalizat cu HOT. DEFINITIVE SI IREVOCABILE (adica, nici Dumnezeu nu se mai baga aici!!), hot pe care le-am instituit cu TITLU EXECUTORIU la Tribunal si care arata ca toate acele Decizii contestate au ramas DEFINITIVE, cum spune LEGEA!!. La toate am avut grija sa fac Cerere cu privire la înţelesul si aplicarea dispozitivului Hotararii (Art. 443 NCPC). La unul din procese, cel cu Dec. pe L.119/2010, Oug1/2011, am intrebat instanta care a judecat daca este adevarat ca in urma acestei Hot.(are Autoritate de Lucru Judecat in ce ma priveste!) raman DEFINITIV, IREVOCABIL si EXECUTORIU cu:
- Deschiderea Dreptului de pensie in sistemul public de pensii (art. 1 L119/2010);
- PENSIE DE LIMITA VARSTA in sistemul public de pensii (si in intelesul L.263/2010!! - art. 171 L.263/2010);
- STAGIU DE COTIZARE in sistemul public, stabilit si confirmat, cum zice legea;
- CUANTUM corespunzator calculat cf. legii;
- o Hot. care-mi este OPOZABILA, cu putere de LUCRU JUDECAT, si toate institutiile statului, inclusiv CNPP, trebuie sa o puna in executare, SI RASPUNSUL A FOST SCURT: DA!!!
In dosar am avut si Expertiza financiar contabila platita, exp. Coiculescu, care-mi calculat, cu mici greseli, f. frumos intreg stagiul de cotizare si cuantumul.
Acum, plecand de la art. 171 L.263/2010, adaugand la motivare cele de mai sus, pot deschide proces cu CTP S5, in care sa-i intreb cele de mai sus ..... ceva de genul!! Si mai adaug la cerere si Decizia CCR nr. 261/2014, pe care am sustinut-o singur la CCR si care, printre multe altele imi vorbeste de Caracterul IMPRESCRIPTIBIL SI INCESIBIL al pensiei - pct. 23 si 24. Mentionez ca Deciziile CCR au “puterea de lucru judecat ce însoţeşte actele jurisdicţionale, deci şi Deciziile Curţii Constituţionale, se ataşează nu numai dispozitivului, ci şi considerentelor pe care se sprijină acesta. În consecinţă, atât Parlamentul, cât şi Guvernul, respectiv autorităţile şi instituţiile publice urmează să respecte întrutotul atât considerentele, cât şi dispozitivele acestora”.
Pt. cine are timp si chef si energie!

Multumesc

Huhu Rezea spunea...

Orzan
Pare ciudat să ai un drept de pensie militară pentru limită de vârstă și un drept de pensie de invaliditate în sistemul public. Mai urmează să auzim că se poate acorda si încă o pensie anticipată sau anticipată parțială. Cred că sunt situații concrete necoperite legislativ.
Pe de altă parte, este bine că au acceptat să-ți deschidă un drept de pensie în sistemul public înainte de a ajunge la 65 ani, fie el și de invaliditate.Cei care nu au invalidități nu pot să deschidă alt drept de pensie înainte de 65 ani.

Leon spunea...

Marcel, dupa iesirea la pensie militara, a avut accidentul cand lucra in civilie si de aceea a beneficiat de o pensie de Invaliditate, unde in L.263/2010, NU mai este nevoie de o perioada minima lucrata (conditia era sa plateasca contributiile catre stat )..!!

Marcel Orzan spunea...

Pt. Stalio:

Ei, na si tu! Ce sa confund? Am in mana Decizia privind acordarea Pensiei de Invaliditate (Cod pensie N21), cu mentiunea in antet: INSCRIERE NOUA x! Si asta a fost obtinuta, cf. legii, in baza Deciziei medicale asupra Capacitatii de Munca emisa de CEMCM S5!
E adevarat ca detin si Certificat de incadrare in grad de handicap, dar nu au legatura sau mai exact nu am depus si acest document la CTP S5!

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Ok, dar in legatura cu ce doresc eu si cu motivatia prezentata mai sus se poate face ceva; unde am dreptate, unde gresesc?
Nu-ti ascund ca inainte de asta, imediat dupa intrarea in vigoare a L.223/2015, in 2016, am depus tot la CTP S5 Cerere de recalculare cf. art. 107 L.263/2010, pt.stagii ulterioare nevalorificate in P.Militara, cu motivatia prevazuta de art. 171 L.263/2010 si toate cele pe care le-am prezentat mai sus si cu toate doc. anexate (Decizii pensie si Hot. Judecatoreasca).
Nu am convins si CTP S5 mi-a emis Decizie de respingere a PLV cu cuantum 0 si motivatia ca NU INDEPLINESC CONDITIA DE VARSA – 65 ani si a inceput procesul, cu multe chemari la vorbitor in incercarea sa-mi retrag actiunea etc! Am incetat totul mai mult din motive de sanatate, am mers fara avocat (nu voi mai angaja niciodata vreun avocat pe spete de pensii, m-am ars la primul proces cand ala nu stia decat: „Onorata Instanta rog admiteti/respingeti cf. legii si se punea imediat jos!”) si am renuntat de tot, cerere de renuntare la judecata, cand instanta a cerut sa vina ca parte in proces si CSP MApN (emitentul deciziilor) si m-am gandit ca poate-mi fac rau pe la pensia militara! Acum i-mi pare rau ca am renuntat, dar nici sanatatea nu ma tine, asa ca, o sa mei vedem!

Merci

Huhu Rezea spunea...

Orzan
Să stii că aveau dreptate și cei de la CPS și instanțele. Cum să-ti mai recalculeze pensia potrivit art. 107 din Legea 263/2010 când dumneata nu mai erai sub incidența acelei legi. Intrase deja in vigoare L 223/2016.
Alta era situația dacă în cadrul procesului prin care ai cerut deschiderea unui nou drept de pensie ridicai excepția de nelegalitate a art. 3 din M25/2016 si a art. 5 din Protocol.

Marcel Orzan spunea...

pt. HUHU:

Eu vorbeam de CTP Sector 5 nu de CPS MApN! Si ce treaba are M25/2016 si a art. 5 din Protocol, nu inteleg!?

Merci

Huhu Rezea spunea...

Orzan
Ba trebuie să întelegi daca stai drept si nu gândești strâmb. Pentru aceleași stagii ulterioare nu piti să primesti și pensie militară și pensie civilă.
Stagiile ulteroare sunt in decizia de pensie militară pentru ca asa au reglementat guleratii în cele doua acte admInistrative normative, nu pwntru ca asa prwvede legea pensiilor militare. De aceea intr-un astfel de lroces trebuie introduse si Casele Sectoriale alături de Casele Teritoriale care au emis deciziile de stabilire a unui nou drept de pensie.

Ionel spunea...

Da, a fost respins. De fapt au fost respinse cele 3 capete. INSA referitor la vechimea dupa trecerea in rezerva curtea spune in continutul decizie ceea ce sustine si dl Huhu Rezea, ca nu a fost luata in calcul in decizia de pensie militara. Cautati dosarul pe pagina curtii constitutionale nr 473D/2019.

Marcel Orzan spunea...

Pt. Leon:

Pt. ca observ ca dta. intelegi mai bine situatia mea, rog o opinie, daca se poate. Adica, problema mea e de ce CTP Sector 5 imi da P.Invaliditate cand eu aveam deschis dreptul la P.Limita.Varsta inca din 2010, asa cum a zis L. 119/2010 curecalcularea, adaugand ca acea pensie a devenit “pensie în înţelesul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii” – art. 1 L. 119/2010 si de la 01.01.2016 “pensie in intelesul L.263/2010” – art. 171 L.263/2010! Si L.263/2010 spune clar in art. 2 ca:
h) principiul imprescriptibilităţii, potrivit căruia DREPTUL LA PENSIE NU SE PRESCRIE;
i) principiul incesibilităţii, potrivit căruia DREPTUL LA PENSIE NU POATE FI CEDAT, TOTAL SAU PARŢIAL.
Mentionez ca stiu, poate mai bine decat oricine – din 2015 imi frec neuronii cu problema, toate argumentele pro si conta, mai ales cele legale, dar as vrea sa rezolv problema asta! Am scris la toate institutiile posibile: CCR, cu cerere completare dispozitiv Decizia nr. 261/2014, pe care am sustinut-o singur si care, printre multe altele imi vorbeste de Caracterul IMPRESCRIPTIBIL SI INCESIBIL al pensiei, la MinMuncii, AvPoporului, Parlament, CNPP, ConsLegislativ samd si din raspunsul lor reiese ca nici macar nu inteleg care e problema!
Ma rog, e mai mult o ambitie personala, nascuta poate ca stau prea mult in casa si ma plictisesc! Oricum, daca aveti idei, multumesc in avans!

Respect

Huhu Rezea spunea...

In motivarea Tribunalului Bucuresti acest capăt de cerere a fost respins pentru că nu trebuia adresat Casei Sectoriale.

"Prin urmare, în speță, stagiul realizat de contestator în privat nu a făcut parte din vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie militară de serviciu (stagiul fiind realizat după trecerea în rezervă), astfel încât contestatorul are posibilitatea valorificării acestui stagiu în sistemul public de pensii, și nu în cadrul pensiei militare de stat."

Calinmihaib12 spunea...

..scrie în ORDINUL M.24/2016..

Calinmihaib12 spunea...

..Sintagma asta:.."ve chimea valorificată din ultima decizie de pensie.."..avea în vedere și % de PENSIE SUPLIMENTARĂ(3-6-9 %) ..adăugate la % de vechime din art.22-25 din legea 164/2001, adăugare având aceeaș i intenție "bună"(cu și fără ghilimele) de a mări procentajul din BAZA DE CALCUL până la 100 % = maxim posibil (=cum a fost situația..și în cazul meu..),iar în legea 223/2015,..până la 85 % = maxim posibil din BAZA DE CALCUL..!(..în cazul tuturor pensionarilor:"terminați" sau "netermina- ți"..!),chit că..ea, "adăugarea"..NU ERA PREVĂZUTĂ în nici un articol..din legile respective (adică, practic, ERA și ESTE ȘI ÎN PREZENT ILEGALĂ , pt. că în legea 223 .., % de calcul de max.85 %..SE REALIZEA ZĂ NUMAI DIN VECHIMEA prevăzută în art.23-25,vechime "TRANSPUSĂ "/transformată..în..% de calcul, conform art.29...!;..iar % de pensie suplimentară(3 -6-9 %)se calculează LEGAL: PROCENTUAL=din PENSIA de SERVICIU..( pt.că pt.PS.SUPL. s-a contribuit cu 5 % din S.L.B...!) în cuantum de max.85 % din BAZA DE CALCUL (art.28), ..chiar dacă art.108 a fost făcut..de neînțeles prin "ciopârțire"=..ca să devină "INTERPRETAT ȘI..ADĂUGAT"..sau.. "TĂIAT"..ABUZIV și.. ARBITRAR,cum "doresc" "MUȘCHII CREIERELOR" (=o sintagmă.."simpa tică" folosită de un coleg, medic militar dr. VASILEȚEAN).. "guleraților"..!

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu Rezea:

La ” Casele Teritoriale care au emis deciziile de stabilire a unui NOU DREPT DE PENSIE”.
Stiu ce spui, ca sa ma exprim academic! Numai ca eu ma incapatanez sa cred in constinuare ca eu aveam deschis DREPTUL LA PENSIE IN SISTEMUL PUBLIC DE PENSII inca din 2010, asa cum a zis L. 119/2010 cu recalcularea, adaugand ca acea pensie recalculata a devenit “pensie în înţelesul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii” – art. 1 L. 119/2010 si de la 01.01.2016 “pensie in intelesul L.263/2010” – art. 171 L.263/2010!
Si L.263/2010 spune clar in art. 2 (ca toate legile de pensii de altfel) ca:
h) principiul imprescriptibilităţii, potrivit căruia DREPTUL LA PENSIE NU SE PRESCRIE (adica ramane pe viata, nici D-zeu nu poate interveni!!);
i) principiul incesibilităţii, potrivit căruia DREPTUL LA PENSIE NU POATE FI CEDAT, TOTAL SAU PARŢIAL (adica, chiar daca as vrea eu sa renunt la pensie, nu se poate!).
Si chiar cu intrarea in vigoare a L. 223/2015, dupa pensionarea din armata in 2008, legatura mea cu SISTEMUL PUBLIC DE PENSII/legislatia care reglementa sistemul – L. 19/2000 si L. 2010 – a fost permanenta, astfel:
- incepand cu 2008 pana iulie 2018, “asigurat obligatoriu, prin efectul legii - persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă” – art 6 (1) I. a) din L. 263/2010 si art. corespunzator din L. 19/2000, mai inainte, plus ca stagiul de cotizare este in sistem la CNPP;
- intre 01.01.2011-31.12.2015, beneficiar P.Limita Varsta in sistemul public de pensii, adica “pensie in intelesul L.263/2010” – art. 171 L.263/2010;
- dupa iulie 2018, beneficiar P.Invaliditate in sistemul public de pensii, cf. L. 263/2010.
Cam asa vad lucrurile si de aia as dori ca in loc de P.Invaliditate in sistemul public de pensii sa primesc P.Limita Varsta, cum cred ca ar fi normal si legal! Si in problema asta chiar insit sa nu amestec CSP MApN; de la 01.01.2016 nu mai au nicio treaba cu sistemul public! In sensul asta doream ceva orientari/ajutor.

Cu stima

Leon spunea...

@Marcel, cu siguranta Huhu Rezea se pricepe mult mai bine la sistemul de salarizare si de pensii militare, mai ales ca are si studii juridice !
Prevederile pentru militari din L.263 su fost Abrogate (majoritatea) de OuG nr.103/2017 :
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.cnpp.ro/-/comunicat-oug-nr-103-2017-privind-modificarea-si-completarea-unor-acte-normative-din-domeniul-asigurarilor-sociale&ved=2ahUKEwjbnsS8nd3zAhWbgVwKHTkjCtkQFnoECBAQAQ&usg=AOvVaw2j5_HA7zmuxpIS7wlHoqYT

Huhu Rezea spunea...

Orzan
In primul rand depinde ce fel de pensie militară ai avut pe L 164/2001 pentru că numai pensiile anticipate și pensiile anticipate parțiale au devenit pensii pentru limită de vârstă în înțelesul L 19/2000 si L 263/2010. Pensiile de invaliditate au rămas tot pensii de invaliditate.
Numai că, prin L 233/2015 dreptul de pensie în sistemul public, inclusiv dreptul de pensie pentru limită de vârstă, ți-a fost transferat in sistemul pensiilor militare. Numai cei care au avut și dosare de pensie civilă pentru stagii ulterioare deschise inainte de L 119/2010 si-au păstrat acel drept si după intrarea in vigoare a L 223/2015.
Asa că dreptul d-tale de pensie pentru limită de vârstă nu a mai continuat si în sistemul public de pensii după intrarea în vigoare a L 223/2015.
T-am mai zis că ți-au făcut o favoare dacă ți-au deschis undrept de pensie de invaliditate in sistemul public. Cei valizi nu-l pot cere înainte de limita de vârsta standard.

Huhu Rezea spunea...

Dispoziții din legile anterioare privind stagiile ulterioare
Decretul nr. 214/1977
Articolul 6
(1) Pensionării militari por fi încadraţi în unităţi socialiste, într-o activitate cu caracter permanent sau temporar ori pentru executarea unor lucrări, pînă la împlinirea de către aceştia a virstei de 60 ani bărbaţii şi 55 ani femeile.
(2) După împlinirea virstei prevăzută la alin. (1), se aplică prevederile Legii privind pensiile de asigurări sociale de stat şi asistenţa socială.
(3) Suma realizată din retributia cuvenită pentru aceasta activitate, împreună cu pensia militară de stat, nu pot depăşi nivelul ultimei retribuţii, pe care pensionarul a avut-o la data pensionării, actualizată potrivit majorărilor retributiei pentru acea funcţie.

Legea 164/2001

Articolul 62
Beneficiarii pensiei militare de serviciu care se încadrează în munca după trecerea în rezerva pot solicita stabilirea drepturilor de pensie în raport cu vechimea dobandita după pensionare în condiţiile prevăzute de Legea nr. 19/2000.

Nu si-a permis nimeni până la emiterea Ordinului M25/2016 să captureze stagiile civile ulterioare în pensia militară.

Marcel Orzan spunea...

pt. Huhu:

Pe L.164/2001 am avut P.LimitaVarsta! Si asa a ramas si pe L.119/2010, L.19/2000 si L.263/2010. Asa si pe L.223/2015. Pensia de Invaliditate am obtinut-o in 2018 din pozitia de asigurat obligatoriu "persoane care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă” – art 6 (1) I. a) din L. 263/2010.

Merci

Huhu Rezea spunea...

Al doilea drept de pensie obținut în sistemul public de pensie se supune regimului juridic al L 263/2010, regim care nu are legătură cu cel din sistemul militar decât că stagiul militar contează la stabilirea noului drept de pensie nu si la calcularea pensiei in sistemul public.
Deci dvs. ati obținut un nou drept de pensie, fie el și de invaliditate, nu ați beneficiat de o recalculare sau o revizuire a pensiei militare.

Marcel Orzan spunea...

pt. Huhu:

Ce intreb eu si ce raspunzi tu!? Adica, chiar nu stiam lucrurile astea, sa fim seriosi!

Multumesc oricum

Marcel Orzan spunea...

Pt. Leon:

Multumesc, stiam. Oricum fraierii au uitat de art 171 care a ramas in forma initiala:
Art. 171 - La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, INCLUSIV CATEGORIILE DE PENSII PREVĂZUTE LA ART. 1 DIN LEGEA NR. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, DEVIN PENSII ÎN ÎNŢELESUL PREZENTEI LEGI.
Adica, pensiile recalculate pe L. 119/2010 sunt PENSII ÎN ÎNŢELESUL L.263/2010! Misto, nu!?

Stima

Huhu Rezea spunea...

Orzan
Nu te mai da cocoș că nu înțelegi situația juridică în care se află cele 2 drepturi de pensie pe care le ai.
Dreptul d-tale de pensie militară pentru limită de vârstăobținut pe L 164/2001 a intrat sub regimul sistemului public de pensii prin L 119/2010 și apoi al Legii 263/2010, inclusiv prin mult citatul de d-ta articol 171, dar a ieșit din acel sistem pentru a reveni în sistemul pensiilor militare prin Legea 223/2015.
Iti doresc sănatate ca să ajungi la vârsta în care și dreptul civil de pensie de invaliditate să-ti fie transformat in pensie pentru limită de vârstă. Este ultima indicație pe care o mai primești pe acest blog.

Ionel spunea...

Motivarea Tribunalului Bucuresti la acest capăt de cerere a fost mentinuta si de Curtea de Apel Bucuresti, chiar daca apelul a fost respins. Sincer, vreau sa vad si eu un caz in care, la 65 de ani, cineva a valorificat stagii dupa trecerea in rezerva, valorificate la casele sectoriale in peroada 2011-2015, intr-o decizie de pensie publica.

Huhu Rezea spunea...

@Ionel
Motivarea din Sentință nu o poți pune în executare.
Nu va exista un asemenea caz cât timp Casele Sectoriale se prevalează de actele normative de rang inferior eleborate tot de ele în aplicarea articolelor 109 și 110 din L 223/2015.
Cine va reuși să demonstreze în contencios administrativ că art. 3 din Ordinul M25 este ilegal, în sensul că extinde valorificarea în pensiile militare recalculate în 2016 și la stagiile ulterioare pensionarii, adăugate, la cerere, prin deciziile de recalculare din anii 2011-2015, va face un mare bine pensionarilor care s-au ales cu pensie recalculată mai mare pe Legea 223/2010.

Cât timp pensia mea militară in plată, și a multor altora, este pensia contributivă recalculată potrivit L 119/2010 si ...din nou recalculată potrivit art. 107 din Legea 263/2010... mă avantajează acest art. 3 din M25/2016. Valorificarea stagiilor ulterioare prin stabilirea punctajului cu un stagiu complet de cotizare de 20 de ani este mai favorabilă decât dacă imi deschideam un nou drept de pensie in sistemul public.
Lucrurile s-ar schimba dacă prin posibila actualizare pensia militară actualizată ar depăși actuala pensie în plată.

Leon spunea...

Huhule, cand oamenii au facut CERERE si au depus Adeverintele cu veniturile realizate in civilie, mai ales dupa publicarea L.223 in MO, in luna August 2015, cand art.29 permitea ca pensia sa ajunga la un procent de 100% din baza de calcul, iar PS era peste acest procent, NU stiau ca Guleratii vor modifica aceste procente prin OuG.57 din decembrie 2015 !
Sunt convins ca daca procentele de 65%/85% erau prevazute de la inceput in lege, cei mai multi pensionari militari NU mai solicitau recalcularea pensiei !

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu Rezea:

Ok, marcat, nu sunt disperat! Si pentru ca topicul incepuse cumva si in legatura cu “stagiile captive” voiam sa prezint ceva in legatura cu acestea plecand de la situatia mea in care stagiile civile utilizate la rec. pensia militara apar si in PInvaliditate, verificat si rasverificat si in conditiile in care am depus la CTP S5 si adeverinta pe celebrul Protocal! Stiu si explicatia, dar acum ca nu mai am acces pe blog, ce pot sa fac!
Multumesc pt. urari, sanatate tuturor!

Huhu Rezea spunea...

Orzan
Raspuns pt cititori.
Dupa cum vedeti, in deciziile emise de Casele teritoriale apar si stagiile militare, nu numai cele ulterioare. Asa cum am subliniat de foarte multe ori, dar nu se retine, stagiike din decizia de pensie militara conteaza in sistemul public doar pentru deschiderea unui nou drept de pensie, nu si pentru calculul pensiei civile.
Cu stagiile militare se intruneste minimul de vechime pentru deschiderea unui drept de pensie in sistemul public si pentru un singur an stagiu ulterior pensionarii.

vasile iosif spunea...

Totusi, de ce in decizia de pensie pt.limita de varsta emisa de casa de pensii teritoriala se mentioneaza in mod fals perioada 2010-2015 ca fiind lucrata in Sist.nat. si cu 0(zero) contributii cand aceasta perioada a fost lucrata cu contact de munca in viata civila si cu plata unor contributii importante?

Huhu Rezea spunea...

Aceea era modalitatea, de fapt un artificiu, prin care respectivul stagiu nu intra in calculul pensiei civile, pentru că era inclus in decizia de pensie militară.
Din punctul de vedere al CT, respectivul stagiu era deja valorificat, conform adeverinței CPS și Protocolului în pensia militară.

vasile iosif spunea...

Un "artificiu" prin care se distorsioneaza realitatea si se fac disparute contributiile platite.
Plus ca se minte in acte publice ca si cand raporturile de SERVICIU cu MAPN ar fi continuat si dupa trecerea in rezerva timp de 5 ani.
Foarte ciudata solutie pt. ca casa civila stie f.bine ca a incasat contributiile, nu e deloc inocenta, ci participa direct la furt.
O solutie corecta ar fi restituirea contributiilor.
Ce ziceti?

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu Rezea:

Merci, si eu sunt cititor!
Dar unde vezi tu, spre exemplu in Anexa la a 2-a Decizie ca cei 40 ani 0 luni 11 zile din armata au fost trecuti la 2. In sistemul militar, ca inteleg titularul ca a fost militar si nu popa sau avocat, nu!?
Pe Decizie se vede:
1. In sistemul public – 5 ani 9 luni 0 zile
2. In sistemul militar – 0 ani 0 luni 0 zile
…..
6. Stagiu in sistem neintegrat - 40 ani 0 luni 11 zile
Care e spilul? De ce nu au trecut anii din armata direct la 2. In sistemul militar? Ma uit in HG 257/2011, in vigoare inca, mai ales dupa prorogarea intrarii in vigoare a L.127/2019 si vad:
Art. 49 - (2) Sistemele neintegrate sistemului public de pensii, potrivit art. 6 alin. (2) din lege (L. 263/2010 n.a.), sunt următoarele: sistemul de asigurări sociale al AVOCAŢILOR şi sistemele proprii de asigurări sociale ale CULTELOR recunoscute de lege.
Si poate ne lamureste titularul unde sunt trecute “stagiile captive” din pensia militara, la:
1. In sistemul public – 5 ani 9 luni 0 zile
sau la
6. Stagiu in sistem neintegrat - 40 ani 0 luni 11 zile

Stima

Marcel Orzan spunea...

pt.vasile iosif:

Cu tot respectul, rog fiti un pic mai precis, poate intelegem si noi problema. Va refertiti la:
- a 2-a Decizie din antet cumva, aia emisa in 09 Sep 2021?
- de unde trageti concluzia ca "perioada 2010-2015 ca fiind lucrata in Sist.nat. si cu 0(zero) contributii"?;
- ce insemana Sist.nat.-sistemul public de pensii sau sistemul militar?
Sau poate vorbiti in mod direct cu dl Huhu si nu intelegem noi, ma rog!
Aia cu "restituirea contributiilor"-nicio speranta!

Cu stima

vasile iosif spunea...

Dle Orzan,
Nu am posibilitatea aici sa postez tot documentul.
Daca imi lasati un email vi-l pot transmite.
In esenta, este asa cum am mai spus:
In tabelul cu Activitatea in munca anexat la decizia civila sunt trecute si perioadele muncite din 19 78 pana in 2015 ca fiind in Sist.nat.de aparare,cu zero contributii, desi am trecut in rez. in 2010, iar intre 2010 -2015, in realitate, eu am muncit cu contract de munca si am platit contributii, dovedite prin Adeverinta de la Casa judeteana de pensii Ilfov.
Practic contributiile din perioada 2010-2015 s-au evaporat, nu mai figureaza nici in Baza de calcul militara, nici in baza de calcul civila.
Un "artificiu" hocus-pocus si 5 ani de munca au disparut.
Fals in acte publice.

Cu stima,

Huhu Rezea spunea...

Stagiile civile din perioada 2010-2015 sunt valorificate în cuantumul pensiei militare plătite de la 01 01 2015 până la emiterea deciziei de recalculare potrivit articolului 109 din L 223/2010, dar trebuiau eliminate din decizia de recalculare, nefiind stagii militare în sensul articolelor 23-25, nefiind enumerate în articolele 109 și 110, mai ales că și prisoseau plafonului maxim stabilit de OUG 57/2015.
Repet, pensionarul recalculat potivit L 119/2010 nu a fost beneficiar al unei pensii stabilite(deschise) în baza Legii 263/2010. În cazul că, la cerere, i s-au adăugat stagiile ulterioare pensionării, el deține o decizie de recalculare a pensiei pe L 263/2010 si nu intră în enunțul de la art. 110, pentru a i se introduce stagiul ulterior în decizia de recalculare a pensiei militare.

vasile iosif spunea...

Dle H,
Cred ca in prima parte a comentariului dv.s-au strecurat unele erori.
In intervalul 2010-2015 pensia mea militara a devenit pensie pt.limita de varsta contributiva cf.L263/2010 ,in sistemul public, la care s-a adaugat un stagiu civil adaugat de 5 ani, recompensat cu un punctaj separat de punctajul cuvenit pt.dosarul militar.
Nici un moment pensia cuvenita pt.activitatea militara nu a fost augmentata cu activitatea civila.
Ca urmare, sunt perfect de acord cu dv.ca stagiile civile adaugate nu fac obiectul art.109,110, 25,/L223/2015.
Cu stima,

Marcel Orzan spunea...

pt. vasile iosif:

De acord, trimiteti pe f22pakfa1@gmail.comsi sa ma atentionati aici pt. ca e un email pe care nu-l prea folosesc si apoi schimbam si tf.
O sa vad, desi sunt la tratament acum si nu prea e timp. In orice caz, daca e asa cum spuneti si nu am motive sa cred altfel, adica perioada 2010-2015 sa nu fie prinsa in Decizia pensie militara (observ ca dl. Huhu spune ca este!) atunci lucrurile sunt relativ simple – se revolva cu contestatie, daca mai sunteti in termen, sau cerere revizuire/recalculare pe art. 107 L.263/2010. Eu cred ca e o greseala a unui functionar, desi de greseala de asemenea magnitutide nu prea am mai auzit in ultimul timp si oricum decizia a trecut prin flux prin mai multe maini. O fi vreun “specialist” angajat de curand de turcana, la angajarea carora singurul criteriu important a fost sa jure pe buletin ca nu a/va vota cu ciuma rosie si daca e activ pe retelele sociale!
Trimiteti tot ce aveti, important mai mult Adeverinta eliberata de CSP cu stagiile utilizate in P.Militara (aia pe Protocol).
Astept, multa sanatate!

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu Rezea:

Nu doresc sa ne agravam din nou, dar in caz de proces CSP se va apara cu asta:
- Art. 109 L.223/2015 prevede „recalcularea potrivit prevederilor acestei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ULTIMA DECIZIE DE PENSIE”, a pensiilor “PLĂTITE ÎN BAZA LEGII NR. 241/2013 PRIVIND STABILIREA UNOR MĂSURI ÎN DOMENIUL PENSIILOR ACORDATE BENEFICIARILOR PROVENIŢI DIN SISTEMUL DE APĂRARE, ORDINE PUBLICĂ ŞI SIGURANŢĂ NAŢIONALĂ, CU MODIFICĂRILE ULTERIOARE”, cu referire la Deciziile privind punerea in plata a drepturilor de pensie in acord cu prevederile Legii 241/2013.
- Legea 241/2013 prevedea in mod distinct valorificarea stagiilor ulterioare in ART. 1:
(3) În cazul în care beneficiarii pensiilor prevăzute la alin. (1) AU REALIZAT STAGII DE COTIZARE DUPĂ DATA ÎNSCRIERII LA PENSIE, cuantumul aferent acestora se adaugă la cuantumul pensiei cuvenite pentru luna decembrie 2010, calculat conform alin. (1).
Cuantumul aferent acestor stagii ulterioare s-a calculate IN BAZA ART. 107 DIN LEGEA 263/2010.
Cunosc bine speta, am avut 5 Decizii de recalculare pe art 107 (4) L. 263/2010, ultimele 3, dupa intrarea in vigoare a L. 241/2013, fiind insotite de Deciziile privind punerea in plata a drepturilor de pensie in acord cu prevederile Legii 241/2013. Si aceste Decizii de punere in plata aveau urmatorul enunt:

DECIZIA nr. ………………….
pentru punerea in plata a drepturilor de pensie in conformitate cu prevederile Legii nr. 241/2013

A. Datele de identificare ale titularului:
B. In conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) - (3) din Legea nr. 241/2013 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniii din sistemul de aparare, ordine publica si siguranra nationala incepand cu data de 01.10.2013, se platesc drepturi de pensie in cuantum brut de _____ lei, compus din:
a) cuantumul cuvenit pentru luna decembrie 2010: _____ lei (se mentine in plata in conditiile art. 1 alin. (4) din Legea nr. 241/2013);
b) CUANTUMUL AFERENT STAGIILOR DE COTIZARE REALIZATE DUPA DATA INSCRIERII LA PENSIE: ____ lei.
C. La data emiterii prezentei decizii, pensia calculata prin aplicarea algoritmului de calcul prevazut de dispozitiile Ordonantei de urgenia a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare. ordine publicei sigurania nationala, aprobata prin Legea nr. 165/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, este in cuantum de _____ lei.
Deci, pt. mine si cei ce au depus cereri de recalculare stagii ulterioare conform art. 107 L.263/2010 ULTIMA DECIZIE DE PENSIE, in intelesul art. 109 L.223/2015 este aceasta Decizie de punere in plata a drepturilor de pensie in acord cu prevederile Legii 241/2013 care include la pct. b) CUANTUMUL AFERENT STAGIILOR DE COTIZARE REALIZATE DUPA DATA INSCRIERII LA PENSIE.
Cred ca e evident, ma rog! Si cei de la CSP nu puteau face altfel pt. a respecta legea! Acum ca pt. unii ar fi fost mai avantajos fara, e clar, dar a fost o optiune personala, nu obligatie; au fost unii care nu au depus aceste stagii ulterioare!

Stima

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Cu scuze, revin cu cele ce urmeaza la “pensionarul recalculat potrivit L 119/2010 nu a fost beneficiar al unei pensii stabilite(deschise)”:
Art. 116 - Încetarea, suspendarea sau reluarea plăţii pensiei, precum şi ORICE MODIFICARE A DREPTURILOR DE PENSIE se fac prin DECIZIE emisă de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale, în condiţiile respectării REGIMULUI JURIDIC AL DECIZIEI DE ÎNSCRIERE LA PENSIE.
Si aceasta prevedere este o constanta in legislatia de asigurari sociale, inclusiv cele militare (aici se si spune ce nu constituie MODIFICARE):
Legea 223/2015:
Art. 74 - (1) Încetarea, suspendarea sau reluarea plății pensiei, precum și ORICE MODIFICARE A DREPTURILOR DE PENSIE se fac prin DECIZIE EMISĂ DE CASELE DE PENSII SECTORIALE, ÎN CONDIȚIILE RESPECTĂRII REGIMULUI JURIDIC AL DECIZIEI DE ÎNSCRIERE LA PENSIE.
(2) NU CONSTITUIE MODIFICARE a drepturilor de pensie MĂSURILE DE INDEXARE ȘI ACTUALIZARE a pensiilor generate de evoluția estimată a indicelui prețurilor de consum corelată cu creșterile medii salariale, acordate prin hotărâri ale Guvernului, cu excepția primei actualizări reglementate de art. 60 alin. (1).
Am si raspuns de la MinMuncii in care se spune exact asa cum se intelege!
Adica, opinia mea este ca cel putin in 2010, cu L.119/2010, militarilor li s-a STABILIT/DESCHIS un DREPT DE PENSIE intr-un nou sistem in care nu fusesera niciodata (asta era si miza politica a lui petrov – “DESFIINTAREA pensiilor speciale (in special militare), tot asa cum in 2016-cu L.223/2015 li s-a STABILIT/DESCHIS un DREPT DE PENSIE intr-un nou sistem in care nu mai fusesera, cel putin in perioada 01.01.2011-31.12.2015. Si cred ca trecerea dintr-un sistem in altu este MAI MULT decat ORICE MODIFICARE A DREPTURILOR DE PENSIE!
Ma rog, parerea mea!

Stima

Huhu Rezea spunea...

@Iosif
Cuantumul pensiei contributive de la 31 12 2015, cuantum in care era cuprins și cuantumul adăugat, ca urmare a cererii de recalculare din luna noiembrie 2015 pentru stagii ulterioare, potrivit art 107 din L 263, ți-a fost plătit in cursul anului 2016 pânâ la emiterea deciziei de recalcuare potrivit L 223/2015. Probabil că înainte de recalcularea pe L 223/2015 ai primit decizia de recalculare pentru stagiile ulterioare. După emiterea deciziei de recalculare potrivit art. 223/2015 ai primit cuantumul recalculat al pensiei militare, probabil mai mare decât cel din decizia de recalculare pentru stagiile ulterioare. Din logica articolelor 109 și 110, pentru cei care pot să facâ o distincție între stabilirea(deschiderera dreptului de pensie) și recalcularea/actualizarea dreptului de pensie, rezultă că domnii de la CSP nu trebuiau să utilizeze stagii ulterioare pensionării, stagii care nu au fost prestate în domeniul militar, pentru că aceste 2 articole de recalcuare nu se referă și la vechimile adăugate prin recalcularea potrivit L 263/2010. Articolul 110 se refera la utilizare vechimilor numai din pensiile stabilite(deschise) potrivit L 263/2010, pensii în care nu au fost utilizate stagii ulterioare pensionării Articolul 110 se referă numai la militarii care și-au deschis dreptul de pensie în perioada 01 01 2011-31 12 2015.

Marcel Orzan spunea...

Pt. vasile iosif:

Daca e asa ca ati facut Cerere de recalculare in luna noiembrie 2015 pentru stagii ulterioare, potrivit art. 107 din L. 263 si ati primit cu siguranta si Decizia nr______ privind recalcularea pensiei de limita de varsta (Cod pensie N10), atunci e asa cum spune dl. Huhu, cuantumul aferent acestor stagii se regaseste (chiar daca nu era nevoie de ele) in Pensia militara recalculata pe L.223/2015, caz in care Casa civila a actionat corect, legal si nu prea mai aveti ce face, decat poate in instanta, dar e greu.

Leon spunea...

@Iosif, adu-le aminte deputatilor din Comisia de Munca si Comisia de Aparare, ca inca din iunie 2017 trebuiau sa intocmeasca un Raport comun la Pl x nr.39/2017, prin care se propune eliminarea stagiilor civile pentru pensiile recalculate cf.art.110 din L.223:
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=16106.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Da, acela a fost un proiect inițiat de regretatul deputat Mircovici.
Este interesant de folosit Expunerea de motive în care se spune că proiectul vrea să corecteze o situație creată in timpul aplicării art. 110 din L 223/2015.
Nu se refera si la completarea articolului 109.
Eroarea a provenit din confuzia pe care au facut-o gulerații noștri, în aplicarea art. 110, între pensii stabilite(deschise) în baza L 263/2010 și pensiile recalculate potrivut aceleiași legi.
Avizul negativ al Guvernului a fost evident redactat tot de gulerații noștri.

Huhu Rezea spunea...

EXPUNERE DE MOTIVE PL x 39/2017
"Propunerea legislativă are ca scop corectarea unei situații apărute o dată cu aplicarea prevederilor Legii 223/2015 referitoare la recalcularea pensiilor militare de stat, recalculare care este în plin proces de desfăşurare.
Conform art. 3 lit. f) din Lege aceasta operează cu noţiunea de vechime cumulată, care cuprinde atât vechimea în serviciu ca militar, polițist, funcționar public cu statut special dar, în unele situaţii şi stagii de cotizare realizate ulterior trecerii în rezervă şi deschiderii dreptului la pensie militară de stat.
Până la intrarea în vigoare a Legii 223/2015 această vechime cumulată era valorificată în sistemul public de pensii pe baza principiului contributivităţii şi avea ca rezultat cuantumul pensie pentru întreaga această perioadă.
La momentul recalculării pensiilor militarilor în conformitate cu prevederile Legii 223/2015 s-a ajuns la situaţii paradoxale în care stagiile de cotizare realizate ulterior trecerii în rezervă şi deschiderii dreptului la pensie militară de stat sunt incluse în vechimea cumulată doar ca ani suplimentari de vechime (ani care sunt peste cei necesari pentru calculul pensiei militare) dar legea nu permite ca aceste stagii să fie utilizate şi ca bază de calcul a pensiei.
Situația creată duce la nedreptățirea unor persoane care, după dobândirea şi deschiderea dreptului la pensie militară de stat, au realizat stagii de cotizare printr-o contribuție sistematică la sistemul public de pensii al căror rezultat a fost cuantificat prin deciziile de pensie de până acum, dar nu se mai regăseşte în cuantumul pensiei militare recalculate.
Corectarea pe cale legislativă a situației create înlatură o nedreptate regretabilă şi previne o serie de acţiuni în instanţele de judecată a celor în cauză.
UC
Urgenţa propunerii legislative este determinată de faptul că procesul de recalculare al pensiilor militare, în temeiul prevederilor Legii 223/2015, este în plină desfăşurare. "

Leon spunea...

Chiar daca are 4-5 Avize negative, col.(r) Vasile Iosif, poate merge la cele 2 comisii din CD sa convinga deputatii de intocmirea unui Raport favorabil !
Are experienta anului 2016 cand impreuna cu domnul G-ral(r) Virgil Balaceanu(din partea AORR) au participat la Sedintele comisiilor din Senat pentru aceasta initiativa legislativa..!

Huhu Rezea spunea...

Cred că proiectul trebuie modificat în sensul că:
-1. se poate opționa când se deschide un nou drept de pensie în sistemul public la implinirea vârstei de 65 ani.
-2. Se transferă vechimea ulterioară inclusă în decizia de pensie militară, nu punctajul.


In felul acesta se suplinește lipsa de precizie invocată în avizul guvernului..
Impactul bugetar este minor pentru Fondul de pensii.

Leon spunea...

".. Ne aflam in situatia in care avem cel putin 3 categorii de militari care, dupa trecerea in rezerva au lucrat sau vor lucra, in continuare, in viata civila:

- Cei care au lucrat in viata civila pana in 2010 si primesc doua taloane de pensie, unul cu pensia militara de stat si unul cu pensia civila.

- Cei care au lucrat in viata civila dupa desfiintarea pensiilor militare de stat si pana la 31.12.2015 care au primit un singur talon de pensie si au stagiul adaugat cuantificat separat in decizia de pensie pentru limita de varsta si carora li s-a confiscat pensia civila dupa intrarea in vigoare a L223 contrar Deciziilor Curtii Constitutionale privind pensiile contributive.

- Cei care vor lucra in viata civila dupa 01.01.2016 si care vor primi doua taloane de pensie, unul militar si unul civil."( din Comunicatul AORR/26.10.2016)..!

Calinmihaib12 spunea...

...un pensionar militar care a mai lucrat( sau care mai lucrează și în prezent) după pensionarea militară, înainte de a împlini vârsta legală de pensionare în sistemul public (civil) a primit în baza legii 263..,într-o perioadă..pensie civilă calculată ANUAL,pe baza punctajului anul realizat,apoi s-a modificat procedura,stabilindu-se că recalcu larea pensiei pt. "stagiul de contribuție ulterior" pensionării militare..realizat, se va face la împlinirea..vârstei legale de pensionare civilă..!
..Care ar fi problema să se procede ze și acum sau în viitorul apropiat, cam tot așa..?( adică să se obțină o PENSIE CIVILĂ.. corespunzătoare anilor lucrați CA CIVIL,stabilită la nr.de ani lucrați..așa, desigur..: la PUNCTAJUL TOTAL realizat în acești ani.."civili", "gestionat"(PUNCTAJUL TOTAL) privind "stagiul de cotizare realizat.." raportat procentual..din "stagiul complet de cotizare legal" conform Lg. 263/2010 sau 127/2017, după caz..!

Huhu Rezea spunea...

Leon
Din 1977, de la Decretul 241, legile pensiilor militare nu au mai permis recalcularea prin adăugarea unor stagii civile ulterioare pensionării.
In același trend a fost elaborată și L 223/2015, dar s-au găsit gulerații nostri să interpreteze în normele de aplicare, Ordinul M25/2016, că articolul 110 din lege s-ar aplica si recalculărilor, culmea... culmilor, de pensii civile, cu stagii ulterioare pensionării.

vasile iosif spunea...

Dle Orzan,

Aveti materialele care v-au starnit interesul.
Un clasic in viata, apropo de aceasta speta, spunea ca "se fura cu legera in mana" si, de data aceasta, avea deplina dreptate.
Sa vedem ce urmeaza dupa aceasta dezbatere care dovedeste ca problema este de interes major si nu un caz particular.
Cu multumiri anticipate pentru orice sugestie.

Marcel Orzan spunea...

pt. vasile iosif:

Acum am deschis si am vazut. La prima vedere in fuga cred ca au dreptate in sensul ca din Raspunsul CPS vad ca Dvs. ati facut Cerere recalculare stagii ulerioare pe art. 107 Legea 263/2010 si ati primit 2 Decizii recalaculare (vad 2 diin 2013, dar cred ca aveti si din 2015) in care vi s-a adaugat la pensia militara pura cuantumul pentru perioada de civilie/contributiva intre 01.07.2010-01.11.2015. Sigur aceasta perioada apare si in anexa 1 la Decizia de Recalculare din 2016 pe Legea 223/2015 - in tabelul 2. Determinarea vechimilor. Daca aceasta perioada apare in acel tabel la 2. In sistemul public, atunci e corect, in sensul ca CTP Sector 2 a calculat Pensia civila doar pentru perioada 01.11.2015 - 01.08.2021 si a rezultat un cuantum de 1.342 lei. Si cred ca ati depus la CTP Sector 2 si Adeverinta pe Protocolul CNPP/CSP unde aceasta perioada apare ca valorificata in Sistemul militar, caz in care ei nu mai aveau cum sa o ia in considerare. Ma mai uit mai tarziu si mai fac unele calcule si va anunt.

Cu stima

Huhu Rezea spunea...

Precizări
Domnul Iosif nu are o pensie stabilită potrivit Legii 263/2010 ca să intre sub incidența art. 110 din L 223/2015.
-Pensie lui a fost stabilită în baza L 164/2001, recalculată ca civilă în baza L 119/2010, revizuită ca civilă în baza OUG 1/2011, recalculată tot ca civilă potrivit art. 107 din L 263/2010, recalculată ca pensie militară în baza L 223/2015.
-Pensia pentru stagiile ulterioare i-a fost adăugată în 2016 la o pensie civilă, nu la o pensie militară.

Marcel Orzan spunea...

Pt. vasile iosif:

Da, m-am mai uitat si cred ca au facut corect, ma rog in conditiile legele actuale. Daca va uitati pe Decizia de recalculare pe L.223/2015 emisa in 09.08.2016 observati:
2. Vecimea efectiva realizata: 40 ani 0 luni si 11 zile;
3. Vechimea in serviciu realizata: 34 ani 8 luni 11 zile,
Ceea ce inseamna ca cei 5 ani 9 luni 0 zile stagiu civil ulterior (perioada 01.07.2010-01.11.2015) au fost adaugate in aceasta Pensie recalculata pe L.223/2015. Si ati si facut cerere in acest sens!
CTP Sector 2 nu avea cum sa va mai valorifice aceasta perioada – din acest motiv apare cu contributii 0 in Anexa DATE PRIVITOARE LA ACTIVITATEA IN MUNCA si a valorificat (calcule corecte) doar perioada 01.11.2015 - 01.08.2021, adica 5 ani 9 luni 0 zile (nu ati avut venituri 3 luni in 2017) si a rezultat un cuantum de 1.342 lei. Este evident ca cu valorificarea perioadei 01.07.2010-01.11.2015 de catre CTP Sector 2 pensia dvs. civila ar creste semnificativ, la peste 2.000 lei si extragerea ei din Pensia militara nu ar afecta cuantumul acesteia -chestia cu 85%, dar problema e cum puteti face asta. Logic ar fi o cerere recalculare pensie militara la CSP cu solicitarea de a scoate perioada 01.11.2015 - 01.08.2021 si ulterior informarea CTP Sector 2 prin Adeverinta pe Protocol CNPP/CSP despre acest lucru si o cerere de recalculare pe art. 107 L.263 sa va valorifice aceasta perioada. Problema ca nu este baza legala, ma rog dpdv al CSP! Si drumul instantei e lung, intortocheat si sincer pe speta asta destul de ambiguu ca sa merite efortul! Nu stiu!

Stima, mai vedem

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Stiu ce zici, cum si tu stii opinia mea referioare la aplicarea art. 109 L.223/2015 in legatura cu Deciziile pe L. 241/2013 (am postat mai sus). E adevarat ca Dl. Iosiv nu a primit Decizie pe L.241/2013 pt. ca cuantumul lui pe L.119/2010 si ulterior pe OuG1/2011 a fost mai mare decat cuamtumul pe L. 164/2001 si a primit pt. stagiile ulterioare doar Decizie de recalculare pe art. 107 L.262/2010.
Si sa stii si tu ca treaba asta cu luarea/neluareaa in calcul a stagiilor ulterioare nu e generata neparat de L. 223/2015 ci chiar de aberatia L.119/2010, care a transformat militaria in civilie dpdv al asig. soliale! Si ca sa vezi ca personalul CSP a actionat perfect legal, nu aveau cum face altcumva, explic cazul meu, care sunt cel care a inceput chestia asta cu valorificarea stagiilor lucrate in civilie dupa pensionarea din armata (o sa ma injure lumea, dar merge!), se poate verifica! In 12.10.2010 am primit Decizia de recalculare a Pensiei conform L.119/2010, care in antet zice PENSIE PT. LIMITA DE VARSTA, adica Pensie pt. limita de varsta in intelesul Legii nr. 19/2000, asa cum zice art. 1 din L.119/2000. Atunci, avand cativa ani lucrati in civilie dupa, m-am uitat in Legea 119/2000 si am vazut:
Art. 95 (1) Beneficiarii PENSIEI PENTRU LIMITA DE VARSTA POT SOLICITA RECALCULAREA PENSIEI DUPĂ REALIZAREA FIECĂRUI STAGIU DE COTIZARE de minimum 12 luni (se putea in fiecare zi, e o Decizie CCR care a spus ca acest art. e neconstitutional, nu insist).
Am facut imediat Cererea aceasta si am mers la colegul meu Dir. Adj. CSP a MApN (pe atunci era inca S.Pensii/DirFinanciara). Acesta a lesinat cand a vazut cererea, mai ales ca a sesizat repede ca e legal si da-i la deal, da-i la vale, stai sa vedem si la final a zis sa merg cu cererea la Casa Pensii Bucuresti. Am mers repede si dupa ce la Vitan nu mi-au primit-o (de atunci era o atmosfera impotriva intrarii in sistemul public a militarilor, oameni ce stiu meserie, nu ca la armie!) am mers la CTP S5 Tei si mi-au inregistrat cererea (eram deja in sistem pt. ce lucrasem in civilie), la care am anexat Decizia LimitaVarsta L119/2010. La 2 sapt. am fost chemat in birou la un functionar care primise lucrarea si nefiind el prea lamurit, mi-a aratat lucrarea in ciorna, adica o Decizie de LimitaVarsta in sistemul public, similara celei pe L119/2010 plus stagiul din civilie, e adevarat fara gr. Munca, care avea un cuantum aprox. egal cu cel din Decizia L.119/2010! Mi-au facut ochii cat cepele de bucurie. A zis sa merg acasa sa astept decizia prin posta! Peste inca 1 sapt. sunt chemat din nou la Dir. CTP S5, care-mi aratat o alta Decizie LimitaVarsta, de aceasta data doar cu stagiul ulterior, explicand ca nu e corect sa-mi mai valorifice inca odata stagiul de cotizare din armata, valorificat in Decizia pe L119/2010, fara a-mi putea justifica legal, dar am acceptat, bun si asa, am 2 pensii!, si mergi acasa si asteapta Decizia prin posta! Dupa inca alte 2 sapt., in care au inteles si ei ca e IMPOSIBIL SA AI 2 DECIZII DE LV IN ACELASI SISTEM, am primit o adresa prin care mi s-a spus sa merg la armata ca rezolva ei. Asa am facut si am fost primul cu Decizie de rec. P. LimitaVarsta conform art. 107 L.263/2010 (emisa pe 21.03.2011, intrase in vigoare L.263/2020) primita odata cu Decizia de rev. pe OuG1/2011/21.03.2011. Deci au inteles si ei (au fost vreo 12 grupuri de lucru comune CNPP-CSP) ca nu se poate ca cineva sa aiba 2 Decizii de LimitaVarsta, una emisa de CSP si una de CNPP si s-a decis ca de stagiile ulterioare se ocupa CSP, intelegi! Mie personal imi pare rau, mai ales ca am dorit sa incep proces cu CNPP/CTP S5 si acum, daca castigam, aveam rezolvata problema cu P.Invaliditate pe care o am, era deja de LimitaVarsta!!

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:
Continuare

Cat priveste Adrea CTP S5 de care am amintit, trimisa in feb. 2011 (pot sa o trimit sa o publici daca vrei, poate da idei unora), zice:
“Conform art. 107 alin.4 din Legea nr. 263/2010 privind sistenul unitar de pensii publice, PENSIONARII PENTRU LIMITA DE VARSTA care, dupa data inscrierii la pensie , realizeaza stagiu de cotizare, POT SOLICITA RECALCULAREA PENSIEI, in conditiile legii.
Avand in vedere cele mai sus mentionate, valorificarea stagiului realizat dupa trecere.a in rezerva se face de catre Casa Sectoriala de Pensii, asa cum este definita Ia art. 3, alin 1, lit b, din Legea nr.263/2010, Casa Sectoriala de Pensii de unde primeste pensia in prezent.
Prin prezenta va inaintam dosarul cu lucrarea depusa de domnului Orzan Marcel, …………..”
Observa ca CTP S5 mi-a confirmat inca din 2011 ca eu eram “Pensionar pentru limita de varsta in sistemul public”! Ma gandesc sa o folosesc in speta mea, mai ales ca art. 3, alin 1, lit b, din Legea nr.263/2010 a fost abrogat prin din OG nr. 103/2017.
Gata, prea mult, merci!

Stima

Marcel Orzan spunea...

Pt. vasile iosif:

Personal ma intreb si nu inteleg de ce ati mai mers la CSP MApN cu Cerere de recalculare pe art. 107 L.263/2010 si dupa data de 01.11.2015, cand deja L. 223/2015 fusese publicata in MOf nr. 556 din 27.07.2015 si cand era evident ca la functia/soldele din armata pensia Dvs. militara recalculata va fi de cel putin 6.000 lei (se faceau mii de evaluari/calcule pe bloguri - http://ancmrrcturzii.ro, era la mare cautare) si daca va opreati cu recalcularea stagiilor ulterioare la Decizia din 30.08.2013, pensia Dvs. civila stabilita de CTP Sector 2 era acum in cuantum de aprox. 1.850 lei, asa ochiometric, fara calcule exacte! Ma rog, trebuie sa va asumati ca ati avut sfatuitori neinspirati!
Sa speram ca se va gasi o rezolvare!

vasile iosif spunea...

Domnule Orzan,

Multumesc pt.interesul si timpul acordat si gazdei noastre pentru rabdarea dovedita.
Problema se pune in felul urmator: ce inseamna expresia "stagiul civil adaugat a fost V A L O R I F I CA T in pensia militara" ?
Orice sistem de pensii ar fi in discutie el trebuie sa ia in calcul vechimea in munca raportata la o baza de calcul constituita din venituri/contributii sociale.... cred ca suntem de acord.
Ori, in speta de fata, vechimea in munca cumulata este de 62 de ani din care militara 56 si civila 5 ani si ceva.(important, dupa trecerea in rezerva)

1. Deci,se poate observa cu ochiul liber ca cei 5 ani de stagiu civil adaugat au zero influenta in atingerea procentului de 85%, ceea ce inseamna ca pensia militara actuala se fundamenteaza exclusiv pe vechimea consemnata in dosarul militar si este o pensie militara "PURA" din aceasta perspectiva, asa cum corect ati remarcat.
Asadar, in mod mincinos CPS sustine ca vechimea 2010-2015, civila, a fost valorificata in pensia militara.

2. In ceea ce priveste valorificarea contributiilor de asigurari sociale platite in intervalul 2010-2015 cf.L263/2010 la BASS in baza de calcul a deciziei de pensie militara (al 2 lea element generator al cuantumului oricarei pensii) puteti observa, de asemenea, ca in decizia de pensie militara figureaza in baza de calcul exclusiv elementele de natura militara (media soldelor din cele 6 luni alese) si nici un leu din veniturile obtinute in intervalul 2010-2015 pe timpul stagiului civil adaugat dar despre care, in mod mincinos, s-a comunicat casei de pensii civile ca s-au "valorificat"in pensia militara.

Atunci se pune intrebarea retorica, desigur, ce s-a valorificat daca vechimea civila si veniturile/contributiile civile nu exercita nici o influenta asupra cuantumului pensiei militare?

Sunt cumva plafonate la 85% din baza de calcul militara si veniturile civile obtinute dupa trecerea in rezerva ?

Concluzia este ca atat vechimea civila cat si contributiile de asigurari sociale platite la BASS in intervalul 2010-2015 nu au produs nici o majorare a cuantumului pensiei militare iar conceptul de "valorificare" folosit in mod fals de CSP ascunde in fapt o confiscare a dreptului de pensie civila contributiva la care am dreptul in mod legal, sub protectia deciziilor CCR si cf.jurisprudentei CEDO in domeniul pensiilor contributive.

QED

Restul sunt sofisme juridice menite sa ascunda " un furt cu legea-n mana", asa cum a recunoscut si cel mai fervent aparator al CSP, distinsul si inegalabilul Mos Alecu.

Solutia se afla la puterea legislativa si la puterea judecatoreasca asa cum a decis CCR in considerentele sale, pct.34 din Decizia nr.237/2019.

Cu stima,

Huhu Rezea spunea...

Orzan
Eram sigur că ești un pilos al celor de la Casa de Pensii pentru că prea vorbești ca ei.
Este corectă adresa Casei Teritoriale pentru că pensiile pentru militari, chiar în sistemul public fiind, erau gestionate de Casele Sectoriale.
Stagiile d-tale ulterioare au fost adăugate in 2011 la o pensie civilă, recalculată potrivit L 119/2010. Atunci a procedat corect Casa Sectorială. Numai că... aceleași stagii ulterioare nu mai trebuiau adăugate si la transformarea pensiei civile în pensie militară.
D-ta nu ai avut pensie stabilită potrivit L 263/2010 ca să te fi încadrat la art. 110 de recalculare.

Huhu Rezea spunea...

Ca să înțelegeți care este marea deosebire de regim juridic între o pensie stabilită în baza unei legi și pensii recalculate în baza aceleiași legi puteți să consultați L 164/2001, lege care initial s legiferat mari discriminări intre pensiile stabilite(deschise) în baza L 164/2001 si pensiile recalculate în baza aceleiași legi.
De asemenea, puteți consulta actuala forma a art. 60 din L 223/2010 conform căreia numai pensiile stabilite după intrarea in vigoare a OUG 59/2017 sun calculate la media soldelor nete, fără a li se mai adăuga si sporul OMM. Pensiilor recalculate potrivit aceleiași legi nu li se aplică art. 60.

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Ma rog, asta cu pilos si ca vorbesc ca ei; ar trebui sa vezi ca dosarul meu de la CSP are un volum de minim 2 m3 si la procese cu CSP nu ma intrece nimeni!
Si la aia cu “Este corectă adresa Casei Teritoriale pentru că pensiile pentru militari ……” gresesti, la data aceeia eu NU MAI ERAM MILITAR, cererea mea a fost depusa din pozitia de:
- asigurat obligatoriu, prin efectul legii: "PERSOANELE CARE DESFĂŞOARĂ ACTIVITĂTI PE BAZĂ DE CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCĂ” - art. 6 (1) I. a) L. 263/2010 si nu din pozitia de
- asigurat obligatoriu, prin efectul legii „cadrele militare în activitate, soldații și gradații voluntari, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale;” - art. 6 (1) I. c) L. 263/2010!
Si la aia cu “D-ta nu ai avut pensie stabilită potrivit L 263/2010 ca să te fi încadrat la art. 110 de recalculare”, fie cum zici, dar esti de acord ca am primit ca si Dl Iosiv Decizie de recalaculare a pensiei de limita de varsta sistem public, aia pe art 107 (4) L. 263/2010, adica tot pe Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice!

Stima

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Va jur ca nu am nicio problema sa va dau dreptate, o fac si scris, dar cum interpretati/intelegeti Dvs. dpdv juridic sintagma “în condiţiile respectării REGIMULUI JURIDIC AL DECIZIEI DE ÎNSCRIERE LA PENSIE” din cuprinsul art. 116 L. 263/2010:
Art. 116 - Încetarea, suspendarea sau reluarea plăţii pensiei, precum şi ORICE MODIFICARE A DREPTURILOR DE PENSIE se fac prin DECIZIE emisă de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale, în condiţiile respectării REGIMULUI JURIDIC AL DECIZIEI DE ÎNSCRIERE LA PENSIE?!?!
Personal inteleg ca “RECALCULAREA” este o forma de “STABILIRE” a pensiei, asa am invatat la Curs, ca sa nu mai spun ca daca consultati orice lege a pensiilor (nu prostia L.119/2010) vedeti ca aveti SECŢIUNEA - STABILIREA ŞI PLATA PENSIILOR, in cuprinsul careia se vorbeste de RECALCULARE si REVIZUIRE!
Spuneti si m-ati convins!! Am mai spus ca am adrese de la institutii ale Statului Roman care-mi spun ca se citeste asa cum scrie! Pe cine sa cred?

Multumesc

Marcel Orzan spunea...

Pt. vasile iosif:

Da, va inteleg si empatizez cu Dvs. Acum, trebuie sa intelegeti ca pe multi acest “stagiu ulterior” i-a ajutat sa se apropie cat mai mult sau sa depaseasca procentul de 85% din L.223/2015, deci in cazul lor a fost o valorificare reala, in sens de “vechime cumulata” utilizata la recalculare! Ma rog, ce sa spun, chestie de optiune! Cunosc multe persoane, in pozitii similare Dvs., care nu si-au batut capul cu problema asta, nu au depus cereri de recalculare pe art. 107 L.263/2010, si acum se bucura de 2 pensii intregi: cea militara si cea civila, pentru stagiile lucrate dupa armata!

Respect

Mihai spunea...

Statul nu este obligat sa va dea 85 % + 20 % = 102%
Facăndu-vă un favor ar trebui sa-i multumiți .
Pentru ce ati muncit si cotizat peste varsta standard de pensionare in mediul civil CNP să va rasplateasca cf L263 .
Totul in ideea ca nu aveti cuantumul avantajos in plata stabilit pe contributiva cu /20!!si ati obtinut ceva in plus pe L223.

vasile iosif spunea...

Stimate coleg,
Nu am nimic impotriva ca formula actuala sa profite tuturor colegilor nostri mai putin norocosi astfel incat toti sa ajunga la procentul maxim de 85% prin valorificarea vechimii civile, a pensiei suplimentare si a conditiilor de munca.
Ceea ce sustin eu este dreptul la OPTIUNE pt.cei care nu au nevoie de acest beneficiu.
Sper ca nu se pleaca de la principiul haiducesc sa luam de la cei care au muncit mai mult si sa dam la cei care au muncit mai putin.
Ha,ha. Trebuie sa avem simtul ridicolului si in legislatia aplicata.
Cu stima,

vasile iosif spunea...

Dle Avianyc,
Bineinteles ca statul nu trebuie sa imi dea 102 % din baza de calcul, nici nu imi permit sa ma mai gandesc la asa ceva dupa recentele decizii alr ICCJ.
Ceea ce solicit eu este ca cetateanul civil IV care a muncit dupa pensionare sa beneficieze integral de cpntributiile de asigurari sociale pe care le-a platit.
Nu doresc bonusuri la pensia militara.
Una-i una, alta-i alta.
Cu stima,

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Mai zic ceva si gata cu topic-ul asata, ca si asa nu rezolvam nimic!
La “Este corectă adresa Casei Teritoriale pentru că pensiile pentru militari, chiar în sistemul public fiind, erau gestionate de Casele Sectoriale”, vedeti ca logica din acest enunt se potriveste manusa si in cazul interpretarii si aplicarii art. 109 si art. 110 din L.223/2015, in sensul ca “este corect ca pensiile pentru militari, chiar în sistemul public fiind (2011-2015), sunt/erau gestionate de Casele Sectoriale”!
Adica se poate vorbi chiar de o discriminare in aplicarea art. 109 si art. 110 din L.223/2015, in sensul ca de ce “stagiul de cotizare in sistemul public de pensii (cf. L.263/2010), in perioada 2011-2015” a unui pensionar din armata, pensionat sa zicem in oct. 2015 trebuie/va fi valorificat de CSP si de ce “stagiul de cotizare in sistemul public de pensii (chiar si ulterior) (cf. L.263/2010), in perioada 2011-2015” a unui pensionar din armata, pensionat sa zicem in 2009 trebuie/va fi valorificat de CTP?!?!

Merci

Huhu Rezea spunea...

In general, la schimbarea legislației în domeniul pensiilor, recalcularea potrivit noi legi respectă regimul juridic al pensiei, asa cum a fost el stabilit prin decizia inițială. Dacă se fac modificări se specifică expres in noua lege. Asa s-a intamplat prin L 119/2010 care a reglementat că pensiile anticipate si anticipate parțiale stabilite potrivit legislației anterioare devin pensii pentru limită de vârstă. Asadar, după Legea 119/2010 pensiile militarilor au devenit prin recalculare pensii civile pentru limită de vârstă chiar si pentru cei care nu îndeplineau condițiile cerute de noua lege.
După intrarea in vigoare a L 223/2015, regimul juridic de pensie pentru limită de vârstă s-a transferat în pensia miliatră. Dreptul de a mai avea un drept civil de pensie in sistemul public depinde de realizarea unor stagii care țin de dreptul muncii.
Numai militarii care își deschiseseră un nou drept de pensie pentru stagii ulterioare pensionării, potrivit Decretului 241/1977 și L 164/2001, până la data intrării în vigoare a L 119/2010 si a L 263/2010 au continuat să primească acel drept de la Casele Teritoriale și in perioada 2011-2015 și il primesc și astăzi, chiar recalculat cu alte stagii civile, în paralel cu pensia militară recalculată potrivit art. 109 din L 223/2010

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Foarte frumos, accept, desi Dvs. vorbiti aici despre regimul juridic al CATEGORIEI DE PENSIE - CAPITOLUL PENSII din orice lege (pensia pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parţială samd) si nu de regimul juridic al STABILIRII pensiei (care presupune calc., rec., rev, emitere decizie, punere in plata, incetare, suspendare, reluarea plăţii samd).
Si ok, accept, si ca sa vedeti ca sunt pe aceeasi linie cu Dvs., la enuntul “In general, la schimbarea legislației în domeniul pensiilor, recalcularea potrivit noi legi respectă regimul juridic al pensiei, asa cum a fost el stabilit prin decizia inițială” de ce nu s-a aplicat si in cazul meu particular, nu s-a respectat regimul juridic al pensiei, asa cum a fost el stabilit prin decizia inițială, adica de ce mie mi s-a dat P.Invaliditate cand eu deja aveam P.Limita.Varsta in baza L.119/2010, devenita P. Limita.Varsta in intelesul L.19/2000 si ulterior in intelesul L. 263/2010. Nu mai zic ca si pensia mea militara pe L.164/2001 era tot P.Limita.Varsta! Pai, odata asa, altadata asa?
Si nu mai glorificati L.119/2010, a fost cea mai mare prostie juridica posibila, o spun nu eu ci oameni cu carte! Nu vreau sa insist, ca poate citeste usreaua repetenta, dar eliminarea pensiilor speciale sau scaderea cuantumului acestora se putea/poate face foarte elegat (a se vedea proiectul USR de eliminare a prevederilor privind pensiile speciale din Statutele profesionale) iar la militari prin amendarea/modificarea/completare art. privind actualizarea (ceva cum a fost in 2010, ca se face actualizare si cand se diminueaza solda de functie; imbarligata cu ceva stare de urgenta/necesitate si caracter temporar, si gata, rezolvat!).
Gata, m-am saturat! Mai bine “mica si lunga”, adica Pensia!

Stima

Huhu Rezea spunea...

Vechii juristi din sistemul de apărare nu au făcut niciodată confuzie între stabilirea, recalcularea si revizuirea pensilor militare.
Stabilirea pensiilor nu înseamnă nimic mai mult decât deschiderea pentru prima data a dreptului de pensie.
Pensiile stabilite se pot calcula, recalcula, revizui, actualiza, indexa, plăti, suspenda etc, potrivit aceleiași legi sau legilor de pensii succesoare.
Dreptul d-tale de pensie pentru limită de vârstă în sistemul public, potrivit L 119 si 263, a dispărut din momentul în care L 223/2015 te-a scos din sistemul public de pensii. Regimul de pensiei de limită de vârstă a continuat în pensia militară.
Vei primi un drept civil de pensie pentru limita de vârstă la 65 ani.

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Ei, “a disparut”, cum “sa dispara”, “nu, nu a disparut”!
L.263/2010 spune clar in art. 2 (ca toate legile de pensii de altfel) ca:
h) principiul IMPRESCRIPTIBILITĂŢII, potrivit căruia DREPTUL LA PENSIE NU SE PRESCRIE (adica ramane pe viata, nici D-zeu nu poate interveni!!);
i) principiul INCESIBILITĂŢII, potrivit căruia DREPTUL LA PENSIE NU POATE FI CEDAT, TOTAL SAU PARŢIAL (adica, chiar daca as vrea eu sa renunt la pensie, nu se poate!).
De asta se uita aia din Vest la noi ca la niste ciudati, ca sa nu zic altfel! Am stat mult timp prin Austria si Germania si cand incercam sa le povestesc alora de recalcularile nostre mioritice aia incheiau imediat discutia, credeam ca nu vorbesc/ma exprim eu bine, ca sa inteleg mai tarziu ca ei nici nu puteau sa conceapa asa o idiotenie! Adica ai iesit pe o Lege, gata, ura si la gara, ce naiba! Evident ca se poate interveni cu alinieri, actualizari, compensatii etc., dar nu RECALCULARE, care este cuvantul cel mai potrivit si utilizat in anul I Drept din toata lumea asta (si-n Africa) pt. a intelege studentul principiul NERETROACTIVITATII LEGII CIVILE, adica cand ei trecutul si-l pui in scheme ale prezentului! Nu exista asa ceva! Si cauta si tu in istoria asigurarilor sociale din Romania ceva similar L.119/2010. Nu exista! Cei mai vechi si cu carte au facut treburi similare dar cu cap, ex. asa la repezeala:
- Legea nr. 34/1993 privind integrarea sistemului de asigurari sociale al cooperatiei mestesugaresti in sistemul asigurarilor sociale de stat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 128 din 15 iunie 1993;
- Legea nr. 52/1993 privind integrarea sistemului de asigurari sociale al personalului Bisericii Ortodoxe Romane in sistemul asigurarilor sociale de stat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 157 din 12 iulie 1993;
- Legea nr. 2/1995 privind pensionarea anticipata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 5 din 13 ianuarie 1995;
- Legea nr. 117/1995 privind integrarea sistemului asigurarilor sociale pentru cultele armeano-gregorian, crestin de rit vechi si musulman in sistemul asigurarilor sociale de stat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 284 din 8 decembrie 1995;
- Legea nr. 127/1995 privind integrarea sistemului de asigurari sociale si pensii ale membrilor Uniunii Artistilor Plastici din Romania in sistemul asigurarilor sociale de stat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 298 din 28 decembrie 1995;- Legea nr. 42/1996 privind integrarea sistemului de asigurari sociale si pensii ale cineastilor in sistemul asigurarilor sociale de stat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 109 din 29 mai 1996.
Ma rog.
Si cum m-a scos “L 223/2015 din sistemul public de pensii”, cand la aparitia ei eu contribuiam/eram asigurat de f. multi ani la sistemul public si am continuat si dupa aceia si voi continua cat se va putea?!
Bine, hai sa terminam!

Multumesc

vasile iosif spunea...

Aici i-as da dreptate dlui Orzan.
Principiul securitatii juridice nu permite aceasta sarabanda de recalculari, revizuiri, modificari prin norme infralegale, oug uri nevalidate de Parlament, amestec de principii in calcularea pensiilor (contributive si speciale),etc.
Suntem caz uni in Europa si NATO, adevarat balamuc legislativ intr un domeniu ultrasensibil.

Huhu Rezea spunea...

Adică sunteți de acord cu "specialiștii" care introduc recalcularea unei pensii în definiția pensiilor stabilite, asta numai pentru a introduce stagii civile intr-o pensie militară?
Sunteți de acord că normele infralegale, cum este ordinul M25, să definească greșit vechimile care intră în vechimea pentru recalcularea pensiilor militare potrivit articolului 109?

vasile iosif spunea...

Evident ca nu.
Ceea ce vreau sa spun este ca sunt prea multe modificari ale statutului unui pensionar intr-un stat de drept, cum ne place sa credem ca suntem.
Asistam la interpretari contradictorii care sunt generate de lipsa de preciziune, previzibilitate si claritate a textului de lege ajungandu se ca inclusiv instantele sa ceara lamuriri pana la nivelul ICCJ sau sa primeasca indicatii conjuncturale de la formatori, mai modern influenceri.
Cu stima,