Un produs Blogger.

duminică, februarie 20, 2022

Cuantumul minim al pensiei militare din prima etapă de reformă a pensiilor militare

168 comments


Pentru că observ greutăți în înțelegerea rostului cuantumului minim, ca primă etapă a reașezării  pensiilor militare pe principii de echilibru, pentru eliminarea discrepanțelor actuale, și pentru că MApN a reiterat recent suținerea  pentru Proiectul de lege Plx 199/2020, în forma preliminară adoptată în comisiile raportoare din Camera Deputaților, am extras din acel raport numai amendamentul 7 referitor la definirea și modul de calcul al cuantumului minim.
Cuantumul minim este o etapă tranzitorie care  propune calculul unui cuantum minim pentru fiecare pensie militară în plată, urmând a se aplica numai celor care au cuantumul net în plată mai mic decât cel minim calculat.   Cuantumul minim nu rămâne în plată definitiv ci numai până la etapa a 2-a. De asemenea, cuantumurile în plată mai mari decât cel minim rămân în plată până la etapa a 2-a, cea a recalculării.
Desigur că amendamentul din anul 2020 trebuie actualizat pentru momentul actual. Având în vedere întârzierea procedurii din Parlament, acest amendament ar putea fi promovat prin Ordonanță de urgență, urmând ca recalcularea și actualizarea să urmeze procedura de adoptare din Parlament.
Deci, în calculul cuantumului minim brut contează numai următoarele elemente salariale, așa cum sunt ele reglementate în L 153/2017:
-Solda/salariul de funcție 
-Sporul de 7,5% pentru prerogative constuționale
-Solda  gradului avut în perioada aleasă
-Gradația avută în perioada aleasă
-Indemnizația de comandă, după caz. 
Din minimul brut de calculează minimul net prin înmulțirea cu 0,585.

Să calculăm cuantumul minim net pentru un maior cu solda de  funcție la minim, gradația 7, fără indemnizație de comandă.
Soldele de funcție, grad și gradația le avem calculate pentru toate gradele AICI, ele corespunzând anului de finalizare a aplicării L 153/2017.

-4819(solda de funcție) + 4819 x 7,5% (spor const) + 580(solda de grad)+ 1107( sapte gradații)=      4819 + 361 + 580 + 1107= 6867 lei cuantumul minim brut.
-6897 x 58.5%= 4017 lei cuantum  minim net.

Dacă domnul maior are un cuantum net in plată mai mic decât acest cuantum  minim calculat, va primi în plată de la data aplicării legii  cuantumul minim.
Dacă are în plată un cuantum net mai mare, rămâne cu el ... până la recalcularea cu toate elementele salariale din art. 28, actualizate la data recalculării.

l







168 de comentarii:

Magda spunea...

nu sunt ”greutati de intelegere”, decat daca ”trebuie incontinuare sa ne milogim” ,pentru drepturi CARE AU FOST ILEGAL /ABUZIV INCALCATE/ANULATE.............

Brenda spunea...

Pe legea 263 este in plată atunci cum este

Brenda spunea...

Pentru cei cu vechime sub25 ani tot proporțional in 223 era atfel

Huhu Rezea spunea...

Brenda
Ai răbdare și citește cu atenție topicul, nu mai pune întrebări care nu-și au rostul.

Brenda spunea...

Pai sânt in plată și pe 223

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La plutonier este minimum, si pe asta il pun, de 3750 lei salariul, solda grad 470 lei, coeficient 1,50, spor 7,5%, la ce sa le mai calculez de pomana daca se zice ca mi se da minimul si ca sub minim nu trebuie sa mai fie nici o pensie? Las asa pe acel minim de 3750 lei si am terminat povestea cu pensia! La ce sa-mi mai bat capul cu calculele daca mi se garanteaza minimul? La ce sa ma mai incurc si cu cei 7 ani lipsa la vechime, pana la 25 ani, caci am 18 ani total, cand mi se garanteaza acest minim de 3750 lei? Pai, nu-i asa?

Huhu Rezea spunea...

Pardon!
Cuantumul este calculat pe L 263, dar a rămas în plată ca pensie militară, recunoscut de L 223/2015

Brenda spunea...

Deci așa.ok, deci la mine va. Mai mare,. Să fie atunci bine la fel IFRIM SI LA FEL LA CEI CI PENSII MICI sânteti un scupm,.

Brenda spunea...

DlGropan in parlament luni cu propunere ordonanța

Huhu Rezea spunea...

Offf! Cornele, tu ai făcut aritmetică?
3750 + 3750 x 7,5%+ 3750 x 9% (gradatia 3) + 457 = 3750 + 281+ 337 + 457=4872 lei brut
4872 x 0,585 = 2823 lei minim net

Brenda spunea...

Și pentru art19 din223 , nu se mai prevede acea formulă ci reducerea cu1

Huhu Rezea spunea...

Art 19 se va aplica in etapele 2 si 3

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Asta e principiul care trebuie sa functioneze in armata, cand ea m-a atras acolo să am privatiuni cumplite fata de civili, cu o viata austera si supus la tot felul de privatiuni:
-Te-ai accidentat in misiuni, atunci iti garantez salariul minim in plata pentru gradele si functia avute, in cazul meu 3750 lei, si ar fi foarte corect;
-Daca ai savarsit fapte nepenale, dar ai o conduita de golan, betiv, bataus, adica ai fost dat afara ca esti lichea, atunci la pensie iti iau cate 1 punct pentru fiecare an lipsa si alte incoveniente;
-Daca fiind in armata ai furat, ai inselat si ai adus daune averii statului si Armatei, iti ridic dreptul de pensie militara si iti dau un echivalent la minimul pe economie, ba iti iau si gradele ca ai facut de rahat Armata, nu cum la noi generalii penali au umplut Parlamentul dupa ce au devalizat si au inselat, au gradele bine merci, nici parnaie n-au facut ca au intervenit cu interpusi la judecatori sa ia cu suspendare, au toate sporurile, pensii peste 20.000 lei si cu si salarii si pensii speciale de parlamentari, iar eu care m-am nenorocit facandu-mi datoria in misiuni ordonate nu am nici un drept la nimic, nici macar la medicamente gratuite si mi se da 1200 lei pensie sa traiesc pe scumpiri si inflatie cu acessti nenorociti de bani, si daca mi se da 100 de lei sar generalii in sus ca sa li se dea si lor acei 100 de lei ca este discriminare cumplita, ba inca mi se fura anii nerealizati cu scadere a cate 1 punct an, sa ma ingroape si mai bine, de parca trebuie sa fiu pedepsit ca m-am accidentat in misiuni la ordin sau am furat cot la cot cu acei generali penali din Parlament, ca daca Col Dogaru a bagat stagiul potential pentru toti invalizii, indiferent de vechimea avuta ca sa se completeze vechimea in oug sau plx 199, sa le creasca pensiile alea amarate, generalii au urlat in gura mare de sarpe ca e abuz si l-au scos ca sa murim de foame! Deci si acel stagiu potential le-au stat generalilor in garleje, nu colegii lor penali care au devastat fonduri, au inselat si au devenit penali, fiind acum acum in Palament pentru alte hotii si devalizari!
Sau: Au iesit cu pensii de GENERALI CU 7000-8000 LEI, AZI TOTI AVAND PESTE 20.000 LEI SI PESTE 35000 LEI, SI STIM SI CU 70.000 LEI! Cum dracul asta, si si eu aveam in 2011 prox 1000 lei si in 2022 am 1240, si asta cu acea 100 lei data in Ianuarie! Cum dracul vine asta la o adica? E corect asa? Daca sunt subofiter trebuie sa fiu exterminat ca sunt si negru de catre calaii cu grade de aur, cu doctorate plagiate si pensii nemeritate si umflate pe ordine secretizate de ministru?

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Cred (sper să nu greșesc, dar nu înțeleg comparând calculele mele cu ale dumneavoastră) că ați făcut o mica / mare eroare la calculul soldei de funcție la minim sau maxim. Dumneavoastră ați postat Anexa nr. 6 din Legea nr. 153/2017 când salariul minim era 2.350 lei, deși sus scrie anul 2022, deci 2550 x coeficientul = solda de funcție. La solda de grad suma este corectă.
Ce reprezintă cei 58,5% întrucât din pensie se scade CASS = 10% peste 4.000 lei, 10% impozit peste 2.000 ? După exemplul dat ar trebui ca diferența dintre maiori să fie data doar de gradații. Cum rămâne cu plafonul de 85% și sub 85% ?

raul spunea...

Asta daca ar avea 25 de ani vechime in serviciu!!!!!Dar nu-i are ,asa ca vine scaderea aia rahat proportional!Daca se lua in vedere vechimea cumulata ,Cornel lua intreaga suma pt ca la el se adauga conf art 3 lit f si perioada asimilata cat a avut pensie de invaliditate ,perioada care e cuprinsa in ultimalui decizie de pensionare!Despre aia e vorba!

Huhu Rezea spunea...

@raul
Corect! Dar nu mai stiu ce vechime în serviciu are Cornel.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Multumesc, Onorabile, si sa fie real n-ar fi rau, dar numai sa plice asta pana nu falimentez de tot, daca se vrea asta in Aprilie, maxim Septembrie, cum au promis. Calculele mele imi dadeau o suma mai mare,ca uitasm de acel coeficient de 0,585, si ma speriase brutul!

Liviu PO spunea...

Am avut un proces pe tema asta si nu am reusit nimic...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sarut mainile, surioara BRENDA, cu multumiri si SANATATE!

Paul Puiu spunea...

Dl Cornelius Flavius Ifrim, sunteti unul dintre cei mai activi de pe blog, dar va rog sa ne spuneti ce vechime in serviciu ati avut la trecerea in rezerva,data la care ati trecut in rezerva si ce ati fost ofiter sau subofiter??? Ce varsta aveati la trecerea in rezerva si daca nu ati putut sa va angajati in sectorul de stat sau privat pentru a obtine un venit pentru suplimentarea venitului beneficiat din pensie!!! Sunt curios sa va cer aceste date pentru a putea intelege de ce aveti dvs pensie asa mica de numai 1200 lei?????!!

monteoru spunea...

Pentru cei intregi la minte.La pensionarii militari nu se va da nici un cent.Ramane fiecare cu ce are.Cine are mult sa-i cheltuiasca chibzuit.Cine are putin sa zica multumesc pentru ce pica printre degete.Singurul beneficiar e Huhu ca ne tine de vorba.

Paul Puiu spunea...

Dl Huzu , gen. Gropan a prezentat pe facebook o varianta de oug diferita de cea prezentata pe blog de dvs!!!! De exemplu la aliniatul 4 al art 29 se prevede ca SOSP sau OMM nu intra in baza de calcul, fiind platita separat!!!! De unde ati luat dvs proiectul pe care l-ati prezentat pe blog?? Pentru edificare intrati pe Pensionari Militari Uniti Intr-o Singura Forma Asociativa!!! Gen Gropan spune ca 21.02.2022 depune proiectul de ordonanta la Camera Deputatilor!!!!

raul spunea...

@Huhu
Vezi ca am mai trimis si raspunsul la ,,tufa de Venetia" si nu l-ai publicat!E aceeasi chestie ca la Cornel si in cazul pilotului!De aia sustin VECHIMEA CUMULATA ,la Cornel se adauga invaliditatea ,la pillot ,ca si la multi tehnici ,grupa de munca si astfel ajungi ca 90-95 % sa ia CUANTUMUL MINIM fara penalitatile cu proportionalul lui peste!Mai ales ca-i vechimea omului ,care oricum va fi recunoscuta in etapa a II a!De ce sa=l penalizez pe om ,numai ,repet ,sa mai faci ceva economii un an,doi ,pt ca sunt destui care nu au 25 ani de serviciu!Daca vrei sa faci bine apoi fa-l cat mai pt multi si nu s-o taraganam iar!Ce naiba .te uiti in decizia lui de pensie si ori ca iei ,daca vrei si esti cinstit fata de om ,vechimea in serviciu ori ca iei vechimea cumulata ,tot o privire iti trebuie !Si ca o gluma ,ar avea mai putin de calculat ,pt ca ,asa cum spuneam ,90-95% vor lua cuantumul minim si nu mai e nevoie de calcule cu penalizarile!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Onorabile & Raul, Am vechime curata 10,8 ani, cumulata am 18,5, toate speciale, stiam ca daca nu o ai 15 ani pe muchie nu ti se da stagiul potențial, m-am si judecat pt asta, si aici ar trebui ei sa umble ca accidentul sau boala sau incapacitatea de a mai lucra nu le planifici dupa 15 ani vechime! Stiu ca bagase Dl Dogaru stagiu potential la toate invaliditatile, fara limita de ani la vechime, dar nu mai apare in plx 199

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Referitor la aplicarea primei etape, Dl Dancu a zis hotarat la tv cu ceva timp in urma ca domnia sa este ferm hotarat s-o aplice anul acesta si cat mai repede, daca se poate in primavara sau in septembrie, ba mai mult ca si ministrul muncii a zis ca nu se baga la cele sectoriale, dar este prevazuta aplicarea pensiei minime la aceste pensii anul acesta, ori in preimavara si pana in toamna dat fiind criza economica, scumpirile la facturi si preturile generale. Ar trebui ca domnia sa sa mai vina cu precizari in presa militara sau pe portalul MApN, CACI ASA AR FI CORECT SA FIM INFORMATI! Banuiesc ca n-o face nefiind sigur pe tratativele cu dusmanii pensiilor, PNL! Daca nu erau acesti tradatori si dusmani multe se faceau pana acum, dar parazitii astia sunt o frana pentru toata tara si romani, dar nefiind mai periculosi decat franarii de generali!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Viorel, 58,5% este coeficientul de calcul al punctului de pensie, folosit la inmultire, care si asta este prevazut sa creasca. Inmultesti brutul cu acest coeficient ca sa rezulte netul: Cu cat coeficientul e mai mare, si netul la fel!

Leon spunea...

Trebuie neaparat imbunatatit al.(4) de la Art.110(1) care sa tina cont de scăderea pensiei pentru vechimea în serviciu prin inlocuirea sintagmei „proporțional” cu anii de vechime sub limita de 25 de ani, cu procentul de 1% pentru fiecare an lipsa..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Akord 75, sunt dator cu un raspuns de pe topiul anterior: Eu ma lupt pe toate caile pentru pensia mea, deranjeaza asta ca fac ceva si nu stau cu mainile in san? Sa ma las calcat in picioare, terfelit si furat cu legea in mana, pasiv si ca un las, cum fac foarte multi, sau steptand sa lupte altii pentru ei? Dar se uita ca sutele mele de petitii, confirmate de catre CSP prin mail ca aveam 277 in Decembrie, acum cred ca am 300, in care am repetat pana la capierere sa se faca dreptate la toate pensiile militare, in afara de generali... Pai, daca ne criticam intre noi pentru combativitate, m-am lamurit! Ia sa fie sute de mii de coltosi sa vezi cum s-ar schimba calimera, si inca rapid, la urgenta, dar asa ne domnisorim, ne fastacim, ne lasam dusi de val visatori si ne codim ca fufele si ne trezim si mai terfeliti ca pana acum! Aici trebuie sa ai coada de sapa in mana si multa sete de pălire in gusteroi, ca altfel nu se iese la liman cu gâdi-gâdi, fâss si lugu-lugu! Eu, unul, stiu ca trebuie sa-i calaresc si sa stau cu gura si petitiile pe ei pana-i capiez! Ori alba, ori neagra, dar daca i-as slabi s-ar duce totul de rapa! Chiar @Leo scria intr-un comentariu ca e posibil ca taraboiul si zarvele mele sa fi urnit pietroiul din loc, si o sa vada jienii si toata clocarimea, cand o sa-i traduc in instante pe fiecare in parte cu copy paste doctorate, la control in instante, ca eu nu ma joc cu vorbele cand le-am promis ca pentru blocarea pensiei de la actualizare si majorare am sa le-o coc cu legea in mana! Mai am si alte ace de cojoc pentru ei, tot cu legea in mana, si ii voi convinge ca ma tin de cuvant!

Silviu spunea...

D-le H am citit si eu proiectul,dar nu am gasit referirea la art 19 cum ca nu ar beneficia de cuantumul minim.Unde apare asa ceva?

Burebista spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

ŞTIRIASTĂZI, 13:33
Cât câștigă un soldat, un ofiţer şi un funcţionar din Armata Română
Cel mai recent raport al Ministerului Apărării Naționale, din ianuarie, arată care este nivelul veniturilor salariale nete ale personalului Armatei Române. https://www.botosaneanul.ro/stiri/cat-castiga-un-soldat-un-ofiter-si-un-functionar-din-armata-romana/

nr. 1 spunea...

Cuantumul net minim ca prima etapa in eliminarea inechitatilor pare la prima vedere un progres dupa mai bine de 6 ani de analize si sinteze ale zecilor de asociatii si de fapt e singurul lucru palpabil. Daca se utilizeaza salariul minim brut de 2550 lei si la solda de functie si la solda de grad ( suntem totusi in 2022 nu in 2017 sau 2020) , simularile pe grade si functii pentru cei cu vechime completa indica o crestere fata de cuantumul actual cel putin pana la pensiile de cca 6500-7500 lei net in plata. Peste aceste valori nu imi dau seama ce este oricum cred ca nu se prea poate trece usor de 10.000 lei si de aici provin cred toate zbaterile celor cu pensii gonflate sa isi pastreze cu orice pret pensiile de 5 cifre! Nu am nimic contra sa si le pastreze sanatosi dar sa nu impiedice ince-erea eliminarii inechitatilor prin tot felul de tertipuri si baliverne. Asa au facut de 6 ani incoace si mai apoi se minuneaza ca sunt combatuti de cei cu pensii mici si medii! Daca sunt in stare sa vina cu propuneri fezabile , realizabile in maximum 2-3 luni e OK , altfel, mai bine sa ia pe loc repaus!

Burebista spunea...

Calculul pentru pensia minimă la maior se face astfel :
(Sf minimă) 4819 + (gradația ) 3%+3%+3%+3%+3%+3%+3% = noua SF 5927 + (coef apărare) 7.5% = 6372 + solda de grad 580 = 6952 lei brut fără solda de comanda.
6952 - 35%(CIBS+CAS) - 10%(impozit) = 4067 lei net pensie minimă valabila pentru minim 25 ani vechime efectivă în serviciu (cu tot cu școală militara sau/și stagiu militar).
Sar putea în plus o mica creștere dacă s ar lua în calcul la solda minimă maior salariul minim 2550 in loc de 2500 asa cum era prevazut în legea 153.
1.93 x 2550 = 4922 Sf maior minimă
4922 + gradația 7 =6053+7.5%= 6507 + 580 solda grad = 7087 brut și 4146 pensie netă minima în plată valabila pentru 2022.... Și bineînțeles pentru 25 ani vechime militară efectivă (serviciu +școală militară sau/și stagiu militar)

Burebista spunea...

Viorel este calculul pentru stabilirea pensiei minime brute/nete. Atunci nu exista și nouă taxa de CAS la pensiile brute de peste 4000 lei iar gânditorii proiectului voiau sa facă un brut fictiv plecând de la acea pensie minimă iar din acel brut după impozitarea pensiei cu 10% la ce deoasea 2000 sa fi rămas exact acel cuantum net minim...
Probabil ca acum dacă se av aproba acest proiect acel brut fictiv va fi puțin mai mare ca după retinerea CAS pe ce depășește 4000 și impozit pe ce depășește 2000 sa rămână în plată exact același cuantum net minim.
La pensiile mai mici de 4000 net nu se mai făceau prea multe calcule...
Dacă și pentru pensiile minime ar rămâne acel brut mare atunci nici acestea nu ar fi afectate de taxarea suplimentara cu CAS...
Oricum dacă tot se verifica toate dosarele de pensie care au un cuantum net mai mic decât cel minim s ar fi putut face direct actualizarea cu toate elementele din decizia de pensie, vechimii cumulate tec... Altfel s ar munci de 2 ori la același dosar.. Odată la xelculul pensiei minime și apoi încă odată la calculul pensie actualizate ținând cont de toate elementele din decizie...

Mihaib312@gmail.com spunea...

Poate cineva sa calculeze cuantumul minim al unui sublocotenent cu functie de capitan?

Calinmihaib12 spunea...

Viorel:
1."Vorba" d-lui HUHU:.."citește mai atent topicul,unde scrie că.."AMEN DAMENTUL..la textul senatului.." = BAZĂ:a exemplificării calculului.. pensiei maiorului din topic.. VA FI ACTUALIZAT..la nivelul..datei de 01.01.2022, când va fi CORECTAT și.. nivelul valorii S.MINIM/EC. în vigoare la data de 01.01 2022..!(adică la=..2.550 de lei!).
Calculul dat exemplu este cf. TABELU LUI.."NEAMENDAT"(?)= pt. "simplifica rea"..înțelegerii lui..!
Poate e o problemă cu acea SOLDĂ DE FUNCȚIE de.."4.819" lei din tabelul citat în textul TOPICULUI la trimite rea: "AICI", nefiind clar LA CE VALOARE a S.MIN./EC. a fost calculat (?)/(vreo: 2.496,89 lei × 1,93(..?).
2.din "rețineri"..ai "scăpat": cei 41,5 % =EXTRAȘI=din: S.L.B./Bz.C. = SOLDA LUNARĂ BRUTĂ/BAZĂ DE CALCUL..!
..Și din PENSII se reține impozitul de 10 %=așa cum scrii,dar= după caz, și cei 10% de CASS..din suma ce depă șește..4.000 de lei: =..din PENSIILE ANTERIOARE datei de 15.09.2017 ..!(OUG.59/2017,OUG.114/ 2021,și alte "adaugiri..legislative" recente..!) ...!).
Într-adevăr a rămas în ceață situați a cu art.30:.."plafonarea la 85 %.. "care ar cam trebui.."RASS"..!
Dar în TOPIC: în tabelul cu AMENDA MENTELE Senatului:mai e o "chichiță"
="corecția" aia de "1,20" a "S.L.N." ..cu rol de PLAFONARE a...creșterii PENSIEI RECALCULATE..!(..la pct.4 din tabel..!).

Trofin spunea...

Cu tot respectul pentru propovăduitorii proiectului de lege PLx199/2020 , recalcularea pensiilor militare după contribuție , în condițiile legii 127/2019 , este mai favorabilă. Deci , să nu ne grăbim.

Viorel spunea...

Cornele. Conform tabelului prezentat de domnul Huhu Rezea la pct. 8 Funcție corespunzătoare gradului de Plt.adj.pr. rezultă că Solda de funcție la minim / studii PL este de 4087. Dacă înmulțim salariul minim brut pe economie de 2.550 x 1,63 = 4.157 și nu 4.087. Făcând calculul după sumele trecute în tabel, mie îmi iese pensia cu aproximativ 250 lei mai mică. Întrebare: De ce Solda de funcție la minim este în tabel 4.087 și nu 4.157 ? Cum s-a ajuns la această sumă ?

anonim spunea...

Cătălin
va exista posibilitatea alegerii celor 6 luni din intreaga cariera,ceea ce nu impiedica pe nimeni sa realeaga perioada sau sa o pastreze pe cea initiala.O sa se spuna ca sa-si aleaga unii nu's ce prostii de cand erau ei locotinenti(zice mos Alecu) E la fel de valabil ca acum cand se aleg din ultimii cinci ani....ba chiar "si mai valabil"
Deci de ce nu? ca doar mai ofera niste posibilitati NU LE RESTRANGE
E foarte greu de grezut ca ar fi avut unii niste "functii astronomice" cu mai mult de 5 ani inainte de iesirea la pensie
Asta e valabil pt foarte putini, iesiti mai ales in ultimii ani,si mai ales din randul militarilor "politrucizati".
Rezulta de aici un procent sau chiar un numar total insignifiant

Laleaua neagră spunea...

Și când se va materializa...De pastile cailor...

nr. 1 spunea...

Nu inteleg de ce proiectul de OUG este depus la Camera Deputatilor ?! Doar e semnat de membrii ai Guvernului! La cat e de stufos, bun material pentru un cincinal. Sa speram ca acel cincinal se va face in 4 ani si jumatate cand probabil vom fi pe contributivitate!

anonim spunea...

@CFI
https://www.huhurez.com/2022/01/ministrul-dincu-insista-pe-adoptarea.html

anonim spunea...

monteoru
Lasa,lasa ca si unora le place sa fie tinuti de vorba. Ohooo si inca cum!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Liviu Po & Burebista, Cand a fost sa aleg cele 6 luni aveam de ales asa
-6 luni din anii cand am avut 5 ani functie de comanda in anii '70 si '80, insa aveam grad mic si solda mai mica, cam 2400 lei;
-sau 6 luni din ultimile luni de serviciu, unde aveam solda mare de 3200 lei, eram Plutonier si eram servant si conducator auto pe lansator de proiectile reactive, azi platita functia regeste.
Cand dezbateam aici pe care din acele luni sa le aleg, nimeni fratilor n-a vrut sa ma indrume ce sa aleg, iar eu, din capul meu, am ales acele luni cu solda mare. Ca am fost inspirat, sau nu, nici azi habar nu am daca am facut bine sau rau, credeti-ma sincer!

anonim spunea...

@CFI
Onorabile
scuze dar n-am putut citi "romanul fluviu" pana la capat.Prea multa vorbe tocate.Retin doar ca nu te-am intrebat nimic.Nu te intreb pt ca nu ai nici o informatie de dat.In rest multa lauda de sine si muuulta "tocatura de vorbe"
De obicei cand vad CFI stiu ce urmeaza si trec mai departe urgent (si pentru ca iti stiu trecutul recent de vreo 6-7 ani.
Ai auzit de app-urile alea care atunci cand detecteaza un anume indiciu sau chiar un nume iti arunca mail-ul direct la gunoi?...chestie simpla de "optiuni" in soft.Dar de raspunsurile preprogramate care se trimit automat ai auzit? Sunt ca alea din telefonul tau cu "please don't reply" doar ca nu scrie chestia asta.
In rest toate ministerele iti "rascolesc"cu fervoare si multa nerabdare corespondenta electronica intrucat ai ramas singurul de rezolvat.Mai ales ca ti-a spus chestia asta chiar Leon....sau Leo, ma rog, unul dintre ei
PS Nu sunt rautacios,doar revin-o cu picioarele pe pamant

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La un traumatism cranio cerebral si coma zile in sir, dupa care pareza de membre inferioare, unde sa ma mai duc sa lucrez? Cine ma angaja in halul ala? Dar eu aveam ameteli ca mergeam in baston, am colectie acasa de carje, cu vertijuri si alte manifestari incompatibile cu angajarea, ca mi-a venit tavanul minei de carbuni in cap si m-a terminat, cei de langa mine fiind azi oale si ulcele! Si totusi, am stat luni de zile prin spitale, m-au reparat si daca m-au vazut ca umblu ei m-au gasit bun sa-mi continui activitatea, desi eu eram beat de cap permanent cu ametelile, si azi avandu-le, si m-au silit sa ma duc la Canal asa bolnav in locul unuia cu pile, sofer mpe Raba de 16 t, dar si sofer de autobuz pt personal. M-am tinut cat m-am tinut, imi era chiar rau si trageam pe dreapta sa dorm, luam si pastile, la ei nu conta asta, m-am rasturnat si m-am lovit rau la toate oasele, dupa cateva zile m-am rasturnat iar si s-a rupt filmul... Aveam 34 ani si cateva luni, m-au gasit epava toate comisiile si medicii, m-au dat in gr 2 inv cu interzicere de la orice angajare, mai ales ca iar ma lovisem la cap, apoi spitale non stop ani de zile, aproape toate militare din țara, dar si civile... Cand, unde si de ce sa ma amgajez shilod, cand eu si acum abia urc scari si merg pe strada? Asta ca sa vrea unii sa ma duc fortat si bolnav la munca? Dar medicii aia sunt cretini? Diabetic, cardiac si o sumedenie de boli... Vechimea am scris-o mereu si mereu, si aici pe pagina, dar cine citeste: Am 10,8 ani si total 18 ani,. Legea iti interzice sa te imbolnavesti sub 15 ani vechime, ca daca te pune dracul sa te accidentezi sub 15 ani nu mai primsti stagiu potential, asa ca acum sa-l injur pe Dumnezeui ca de ce nu mi-a rupt oasele dupa 15 ani vechime? Sunt idioti si pe aici, care mi-au imputat si asta, ca alta grija nu au decat de a mea! Sa-i vad si pe ei mai intai busiti in cap si in coma si pe urma mai dicutam noi cum si ce, dar sa fie si ologi!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mosule, o mica secarica nu strică sa vezi lumea roz bombon tip permis de conducere! Sanatate!

anonim spunea...

E bun dar cam intarziat "botosaneanul" asta
De se tot publica articolul respectiv.E plin goagal-ul de ele
de pilda unul inca de la inceputul lui ianuarie de aproape 2 luni
https://www.stiridirecte.ro/salarii-armata-2021-cati-bani-incaseaza-de-fapt-ofiterii-si-subofiterii-din-mapn-11780

.....ciorbe reincalzite in lipsa de subiecte de presa.Vinerea si sambata umbla ziaristii prin arhive ca sobolanii....sau mai stii se coace o noua campanie de presa anti militari?? Ca prea s-au trezit ieri toti odata.
E plin pe goagal si vechi si noi si amestecate dar mai ales aparute ieri.Ori e copy/paste de la unul la altul ori e campanie ori amandoua.Verificati!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu crec ca senilii umbla cu occaua mica si hartii cand deja se lucreaza la pensiile militare cu o echipa de specialisti alesi de Dl Dancu! Mai sunt si altii cu hartii in mana umbland p-e campii si ii ia Salvarea la cererea satenilor ca le strica recoltele si le bate pamantul proaspat arat! Alea sunt legi?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Acum trei zile mi-a trimis asta pe mail un camarad

monteoru spunea...

Voi nu vati saturat de o gramada de variante ce ne-au fost vandute dar care au ramas visuri?Am impresia ca ne sunt livrate sa fim tinuti in priza.Eu unul nici nu le mai iau in seama.

Leon spunea...

Un proiect de OuG este asumat de un minister( MApN, de exemplu !) se iau avize de la celelalte ministere, se posteaza la Transparenta, cu Termen ptr.Amendamente si se transmite la Secretariatul Guvernului !
La Parlament se merge pentru a convinge cativa Senatori/Deputati sa-l semneze ca INITIATIVA LEGISLATIVA si sa intre pe circuitul patlamentar !
Pai daca avem un Pl x nr.199/2020, de ce mai venim cu altceva, cand se poate amenda cel existent !
O treaba neserioasa.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu stiu, Viorele care e spilul, sa ne zica Onorabilul

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Akord 75, respect opiniile, nu port ranchina si lupt pentru libertatea de exprimare si gandire ale camarazilor! Sfaturile intre noi nu dauneaza nimanui! Sanatate!

DiDi spunea...

E o nebunie totală, nu mi se pare corect ca o vechime in serviciu de 15 ani în CONDIŢII SPECIALE să fie luată in calcul ca şi o vechime în serviciu de 15 ani in condiţii normale.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Acord, multumesc frumos pt intrumare-postare, si sa adug acum: Onorabilul mi-a calculat varianta asta, caci nu e batuta in cuie si mai sunt si alte variante, nu e numai asta sau care s-au mai postat, se lucreaza acum cu o comisie de specialisti sub atentia ministrului la o varianta entru 50 de ani, si mi-a iesit calculul ca as avea suma de 2878 lei, pe care am inmultit-o cu baza de calcul 0,61 (eu am 61 la vechimea mea) si mi-a dat 1755,58 lei, ca daca real as primi-o as fi multumit. Voi citi si lincul

Burebista spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

Domnule Trofin. Vorba domnului Huhu Rezea. Să vedem cine o are mai tare, ministrul Dâncu sau Bode. Doar din spicuiri și eu cred că varianta lui Bode („scăpată” de ei spre știința noastră) este mai bună având în vedere că eu unul ca Sof. plec sigur din start cu 2.500 lei / grad. Ce se adună pe contributivitate, o să văd la momentul potrivit. În acel proiect ai cel puțin ceva clar. Ce discutăm noi de câteva zile este doar la nivel discuție și presupuneri pentru că (,) concret nu știm mai nimic. Încă un avantaj. Varianta Bode s-ar pune imediat în practică în integralitatea ei din momentul promulgării (dacă este lege), fără a mai necesita și alte etape. La proiectul domnului Dâncu, cele 3 etape pot dura 3 cincinale. Prin 2030 ca să fiu mai indulgent.

Calinmihaib12 spunea...

Orice lege și OUG., după câte știu: tre buie să treacă prin AMBELE CAMERE PARLA MENTARE,..a 2-a:fiind CAMERA DECIZIONALĂ..!

Burebista spunea...

Deși nu prea cred ca exista un astfel de caz... Foarte simplu.. Iei solda de funcție valabila în grila pentru căpitan + gradație zero +7,5% + solda de grad Sublocotenent actualizata... X58, 5%...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nr 1, Citeste ce a postat colegul Acord 75, lincul de dedesubtul a ce scriu eu aici, noi am mai citit-o curand: Aceasta e o varianta de lucru, mai sunt si altele, si ele sunt ,,scapate'' voluntar pentru testarea ,,pietii'' sa ni se vada reactiile. Adevarata varianta se lucreaza chiar acum la ea cu cei mai buni specialisti adusi de dl ministru, zice, si a zis-o si in unele ocazii, deci eu zic ca se face in mare secret ca sa nu ajunga la ochii generalilor de carton ca s-ar topi asfaltul de pe cartoanele lor, chiar si nisipul din compozitie! Ce se posteaza aici sigur ca unele se vor regasi in adevaratul plx 199, dupa terminare, si ei vor s-o termine cat mai rapid, pana nu intram in grosul crizei economice. sa nu chițăie civilii, dar de pe acum le spun generalilor ca le-a fugit puiul cu ata! Rau ne-au vrut si ne vor, rau vor avea si ei, caci lacomia are un pret al ei si fie roata si patrata se intoarce ea o data! CAT AM STAT EU 12 ANI CU PENSIA INGHETATA, DOAR ATAT SA AIBA SI EI PARTE DE ACESTE SUFERINTE ALE MELE, NU MAI MULT! ASTA LE DORESC SA LE DE DUMNEZEU!

Burebista spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Brenda spunea...

Vedem luni

Leo spunea...

DÎNCU , este pus acolo nu ca "să insiște" , ci ca să PROMOVEZE NORMA pe traseul ei legislativ , astfel încăt să devină realitate aplicabilă.
Oare cum "INSISTĂ" ? Se roagă de jiganu , se roagă de dootore , se roagă de Ciolacu , cum insistă ???
Noi toți putem susține și INSISTA , dar nu putem face ce numai DÎNCU
Pe scurt ,
Cînd DÎNCU "insistă" , atunci MIMEAZĂ.

Huhu Rezea spunea...

Viorele
In 2017 cand s-a emis L 153 se estima că în 2022 salariul minim va fi 2500 lei. Imulțeste coeficientii de funcție cu 2500 lei si obții soldele de funcție din tabel cu +- 3-5 lei.

HALA spunea...

Nu ai înțeles nici acum când toți civilii au priceput și anume că pensia contributivă e legată de codul muncii,contributivitatea decurgând din acesta. Dumneata ți-ai achitat îndatoririle și ai primit drepturile după codul muncii?

raul spunea...

Daca nu CUMULATA mea ,macar varianta lui Leon ,nu-l frigi pe om vreme indelungata cu sume imense!

Leo spunea...

Nu apare nicăieri.

anonim spunea...

CFI
Pai ai lucrat ani de zile la ziarul "Ora 25" in redactie/ cu articole, reportaje pe teren etc,etc
Problema e CUM AI FOST PLATIT sau mai precis cat de legal? Ca de aici "ti se trage" si ar fi cazul sa recunosti ca atunci ti-a placut dar fara sa te gandesti la viitor.Cel mai mult i-a placut patronului,singurul castigat din afacerea asta.....am cunoscut destui ca tine nu esti unic.Perioada '92-'99 si chiar destul dupa 2000 era in floare fenomenul.Acum parca s-a mai restrans dar destul de timid.Ia vezi cat a platit contributii pt tine "ora 25". A platit o *ula! Acum mai aveai niste ani care pana in 2015(in baza L263) iti puteau intra la pensia militara.dar las ca o stii si tu pe aia cu....e cucoana mare

Burebista spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Bure
Iar ești grămadă pe d-ta.
Stagiul complet de cotizare nu va mai avea nicio infuență în calculul sumei punctajelor anuale.

Burebista spunea...

Deocamdată sporul pentru Omm nu s a transformat în indemnizație netă neimpozabilă... Dacă se schimba statutul cadrelor militare atunci chiar și cei cu pensia minima calculata Cfm Plx 199 ar primi indemnizația... În proiectul inițial al Plx acel spor era prevazut sa se acorde la pensia netă în plată după recalcularea din etapa 2... Dacă devine indemnizație netă neimpozabilă atunci nu mai are treaba cu legea 223...

Leo spunea...

Flavius , 61 este PROCENTUL DE CALCUL al pensiei , NU BAZA de CALCUL.
vezi că te ia la ochi Amabilul că trimiți lumea după fente :)

Calinmihaib12 spunea...

..actualmente,condițiile "normale" de muncă..NU mai există, cu excepția perioadei "asimilate" de școla rizare ca elev sau student militar,până la obținerea calită ții de "cadru militar "..!,care conferă.. cel puțin: CONDIȚII DEOSEBITE (25 %..!).

anonim spunea...

nr 1
Mares Oskar Iulian stie de gonflate?...dar M ?
In rest
👍 👍

Huhu Rezea spunea...

Sporul OMM nu a fost si nici nu va trebui să fie vreodată reglementat de legea pensiilor pentru militari.
El trebuie adaugat si la cuantumul minim chiar dacă nu s-ar prevedea in lege.

Burebista spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
anonim spunea...

@ Trofin
1-Da normal este "mai favorabila" la 100 ani vechime!!??
2-Deocamdata se discuta doar despre etapa I
3-Dupa etapa II si III mai vorbim de "favorabilitatea" celor 100 de ani "in serviciu" (financiar de pilda)
4-Sper ca ati avut IC

anonim spunea...

....sau in "infinitate" 😃

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La ziar, prin contract sub semnatura lucram onorific, fara plata, fiind fundatie, fiind o activitate onorifica de voluntatriat, o faceam pe scaun. Pe teren eram foarte putin ca trebuia sa stau cu Ana, Nu intelegeti ca eu permanent trebuie sa dorm in timpul zilei ca mai ia somnhul din picioare de la traume: Ce naiba ma fortati sa dau explicatii medicale pe care nu le spun nimanui? Ce sa lucrez si unde cand eu n-am baza pe simturile mele? Total dar absolut total nu am voie sa lucrez ca angajat la ce diagnostice permanente si grave am, asa ca scutiti-ma cu intrebari carora nu le raspund! Ca sa ma angajez trebuie sa fou supus unor controale, sunt luat in evidente de la 34 de ani peste tot, sunt arhi cunoscut, am un card de sanatate care ma urmareste peste tot, la negru nici atatm dar eu sunt leguma pentru activitati sustinute, unde dracul sa lucrez? La ziar scriam articlele o data pe saptamana, mail si, pa! La interviuri ma duceau cu masina, pe tern cu masina lor si cat sa dureze chestiile? Dar era activitate onorifica, dar bani stiam eu cum sa-i fac din metode ce nu le insir pe aici, ca lovit sunt dar nu si prost, vedeti-va de treaba! SUNT CHESTII CE NU LE EXPLIC NIMANUI DIN STAREA MEA DE SNATATE SAU CE AM FACUT. Sa fi fost eu sanatos si fara probleme, aici nu mai scriam eu, vedeti-va de treaba, oricat mi-am dorit eu, dar nu s-a putut din punct de vedere medical. Traumele repetate la cap te distrug ireversibil!

Burebista spunea...

Nu este reglementat ni ci acum de legea pensiilor militare 223..insa intra în totalul drepturilor de pensie militară atâta timp cât este denumit SPOR și nu este INDEMNIZAȚIE NETĂ NEIMPOZABILĂ... Astfel inctantele de judecata au spus ca ca sporul pentru Omm se adaugă la pensia brută, adică la acei maxim 85% din baza de calcul Cfm legii 223 devenind total drepturi de pensie brută militară... Apoi după impozitare și CAS dacă pensia netă rezultata este mai mare decât media soldelor nete corespunzătoare mediei soldelor brute din baza de calcul, SE ACORDA ACEL CUANTUM AL MEDIEI SOLDELOR NETE....
Dacă legiuitorul prevedea în oug 59 ca sporul pentru Omm sa ce calculeze și sa se acorde la acea medie a soldelor nete atunci era altceva...
Dacă se modifica statutul cadrelor militare și acel spor devine indemnizație netă neimpozabilă atunci nu mai are treaba cu legea pensiilor la fel cum nu are treaba nici indemnizația Cfm legii 168....

Viorel spunea...

Domnule HALA. Nici nu aveam cum. Comparativ cu ce spune codul muncii, eu și toți militarii activi sau pensionari [vorba domnului Col.(Rz.)dr. Mircea Dogaru], își / ne-am îndeplinit atribuțiunile 24/24; 7/7, motiv pentru care după logica „aritmeticii limbii române” ar trebui să fim plătiți în fiecare lună de 3 x solda lunară (adică 3 x 8h pe zi -24h) iar pensia calculată la fel. Deci am muncit fără oprire zi și noapte la fel ca reactoarele de la Cerna Vodă cu scurte opriri pe perioada concediilor, permisiilor, internări în spitale sau concedii medicale (dar la figurat) pentru că și acestea trebuiau plătite. - Dacă urmăriți topicul Ministrul Dâncu insist pe adoptarea PLx-199/2022 - din 31 ianuarie, dânsul afirnă: „Militarii au fost... pentru ei contribuţia a plătit-o statul, pentru că nu aveau dreptul să facă niciun fel de alte activităţi, au fost privaţi de toate acele lucruri”. Tot dânsul sau un altul afirma că statul a luat contribuția dintr-un buzunar și a pus-o în celălalt fără a mai trece prin bugetul ministerului. Uitați ce spune domnul Huhu Rezea în topicul: - Eu zic că e bine sa avem o pensie care e în același timp și contributivă și militară – din 28 ianuarie 2022 „Serbane, nu au înțeles că nu nici cea de 20 și nici cea de 35? Suma punctajelor anuale pe care o ai pe decizia din 2011 nu se micșorează. Mai urmează să se stabilească pentru toată lumea coeficientul de referință, adică raportul dintre valoarea unui punct de pensie și stagiul complet de cotizare de 25 ani”. Concluzie: 2.500 lei = Solda de grad (garantată din start) + partea contributivă care la 36 de ani sper să mai iau 2.500 lei (idem, garantată din start) + OMM/SOSP, depășesc cu mult pensia actuală.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, cu scuze!

anonim spunea...

Cătălin
Nu inteleg 2 lucruri
1-"mi s-a îngrădit dreptul de a alege" In ce mod???
2-"documentele....au fost vădit trimise cu maximă întârziere,aceasta contribuind decisiv la injumatatirea pensiei"

deci cuuum???

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Si stand Ana mea intre perne, si ca sa uite de durerile de care sufera, i-a venit ideea sa curete telecomanda. Mai intai a frecat-o temeinic cu servetele abundent de umede si continand si glicerina. Eu scriam la laptop cu spatele la ea si bucuros ca nu mai geme de dureri, ca de obicei de la neuropatia diabetica... deci fata mea dragalasa avea multa treaba de facut, si mi-a cerut un cutitas pe care i l-am dat bucuros. Apoi tacere, cam luuunga. La un moment dat ma intreaba daca o voi certa si i-am zis ca nu, apoi mi-a aratat ca a scos din telecomanda butoanele cu cutitasul, ,,din greseala!'' Am incercat eu sa dreg busuicul dar puse la loc nu mai merg, tataie, ca ele acolo au fost fixate cu o tehnologie anume, odata scoase put a mort, asa ca bine ca are o comanda care mai poate salva situatia cumva sa schimbe canalele, pana rezolv problema. M-a amuzat mesteritul ei in tacere, apoi iar o tacere luuunga ca nu stia cum sa-mi de vestea rea, dar n-am certat-o si acum trebuie sa cumpar alta, ca e clar ca nu va mai functiona telecomanda plasmei. Daca o duc la astia cu reparatii calculatoare, ar dichisi-o? Ca butonasele le am, dar incercarile de a le repune, fara lipire pentru probe daca mai comuteaza, caci se vede ca au fost fixate cu un lipici special, nu mai fac contactarea, deci e o smecherie integrata acolo... Chestia e ca s-a folosit de servetele umede si poate au inmuiat lipiciul ala, dar mai tare cred ca acel cutitas a facut buba mare, ca zicea ca a vazut praf acolo! Oricum, eu am ras tare de tot de seriozitatea cu care ea a curatat telecomanda, si ce vartos baga ea scula aia taioasa sa scoata praful... de sub butonase! Ha, ha, ha! N-am sa-i iau din banii de testere diabetice, pe care ii tine ascunsi, dar tot la mine ajung intr-un final sa i le cumpar, ma descurc eu cu mama si o sa-i iau una noua! Ascundeti-va telecomenzile de dragalasele de acasa, sa nu patiti ca mine!

anonim spunea...

Cornelius Flavius Ifrim
"...si lupt pentru libertatea de exprimare si gandire ale camarazilor"

Multumesc astea le avem deja.Se vede nu?
Sanatate!

anonim spunea...

Viorel
adaugati si pus-ul pe picioarele "dindarat" ale guleratilor la varianta Dancu ca iese de un "bonus" de inca 10-15 ani.Garantat!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa nu va mire daca lui @Iulian Mares in atari conditii o sa-i creasca pensia substantial, si am sa va explic si de ce: Are un dosar beton ca vechime si functii mari, pe functii operative si in unitati operative, studii pe bune si specializari grupa mare, detasari de exceptie in afara, in teatre de operatii, dar si in interior, are toate elementele de vechime complecte, si-a ales cele 6 luni pe o perioada fertila, are OMM-urile, si alea pe bune, nu ca generalii decorati intre ei pe principii de bec in noapte, deci omul e cu ștaif natural si corect si nu poate fi coborat de acolo de sus, si asta se intampla tuturor celor care s-au ridicat singuri, pe propriile forte, intelect si merite, si ca nu a ajuns General se intampla tuturor celor de exceptie si merituosi care nu ofera spagi, nu se compromit cu alte obscuritati, n-a avut acele pile si nepotisme care se practica natural in armata romana de avem acum peste 2000 de generali, intr-un cuvant omul are constiinta curata si doarme linistit pe perna lui ca nu vine nimeni a doua zi sa-i ia vreun drept obtinut fraudulos, ca acei generali de paie care oricand pot ramane cu durligele goale, la un control mai sever la doctorate si trecutul din dosare! N-am nici un interes sa-l apar, ca nu e frate cu tata sau sa ma spaguiasca sa-l respect si sa-i recunosc meritele, chiar ne-am intepat indialoguri nu o data, dar repet ca omul merita ceea ce are si va avea si mai mult pe noua lege, caci intruneste toate elementele legale ce i se cuvin sa obtina ceea ce merita! MAI SUNT DESTUI CA DOMNIA SA SI APRECIEZ, PERSONAL, CA MERITA MAI MULT DECAT CE AU ACUM! MAI ALES PILOTII DIN TOATE DOMENIILE, CARE CHIAR CA STATUL SI-A BATUT JOC DE EI!

anonim spunea...

(de rezerva) sa vad care apare prima,la cine apare sau la nici una:)
Uite ca eu din '91 pana in 2001 am avut functie de Lt.col. si nema IC...never in cei 10 ani
Pam,Pam
PS IC s-a "infiintat" in 1999...Oare cum or fi trait militarii pana atunci fara IC ??? Greu de inteles ca au putut trai
Si IC-ul a fost infiintat atunci tot pentru predecesorii gusatilor de acum....Dadeai cu tunul in 99-2000 ca sa gasesti unu cu IC.... apoi s-au inmultit ca lepra si au urmat altele si altele ca s-a ajuns la haloimasul de azi...cu gusatii "varf de lance"...A urmat "salariul de merit" dupa care armata a ajuns prostituata din zilele noastre
Inca de acolo s-a inceput....chiar daca lui mos alecu "ii sta'n gat" ce-am zis eu

Huhu Rezea spunea...

Desteptule, de ce sporul OMM se acorda la pensia calculata pănă la 15 09 2017? Nu este tot aceeași prevedere legală in L 80?

Leo spunea...

Ce a pățit Julio de nu mai scrie ?

IulianC spunea...

In armata de acum aprope toti ofiterii au IC, de la gradul de sublocotenet venit din scoala in sus. Singurile exceptii sunt ofiterii (fct de of 2 - of 5) din comandamente si functiile unicat de ofiteri fara subordonati.

CEZAR spunea...

Mos Curba de nivel... a ramas cu un SICTIR mare in git! Nu a mai avut tupeul sa publice ce i-am transmis !
De 10 ani il intreb ce fuctie "cu raspunderi importante ",,a detinut el !Nu a scos un cuvintel doar ..ca ARE...posibil l-a costat mult si nu a amortizat pina acum !
@/ Iulian C..ptiu sper sa nu fie o stafie care bintuie...s-a intimplat - odata cu armata de profesionisti si pe meleaguri straine..ceea ce am anticipat mai demult
...IA SA MEARGA BAA>>CEI CU MERIT SI CU IC....ca noi sintem mai prostanaci !
Rezultatul..fuguta gusatii speriati de moarte au bagat in solda de functie si IM si se pare si IC....
Cind te gindesti la " biroaiele cu 3 umflati - umflate si 5 scaune"... cum mai Comanda ei -ele acum..??

CEZAR spunea...

@/CFI
Mai fa si cite o pauza si mai da si cu RUL 100 ca-i jupoi al treilea strat de piele!!
In rest vorbesti NUMAI PROSTII..se vede ca nu cunosti PLX-199
Dar vorba aceia ..bine ca-i apreciezi Tu ..ca doar asta mai trebuia !
PS
Pune si numarul de cont poate ca intra ceva..dupa atita efort ..!!

Huhu Rezea spunea...

Observa ordinea in care sunt enumerate în Proiect elementele salariale care intră în componența cuantumului minim!
Primul element care se determină din solda de funcție este sporul de 7,5%, fără gradații.
Gradațiile sunt cele avute în perioada aleasă, nu cele de la data trecerii în rezervă si se calculează după sporul pentru prerogative constituționale.

monteoru spunea...

Mai Burebista tu esti prost sau faci pe prostul? Tu nu ai inteles nici pana acum ca la legea in noua varianta civila nu se imparte la nimic ?Deci nu exista 35 si nici 25 sau 20.Esti batut in cap.

HALA spunea...

Domnule Viorel,prin ceea ce ai spus ultima dată tocmai ai confirmat ceea ce am zis eu și anume că datorită activității noastre înafara codului muncii, cu drepturi amputate integral, nu putem fi obiect al legii 263 cu contributivitatea, singura soluție fiind ca în toate armatele lumii pensia militară.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, Iulian a fost jignit de camarazi cu gradele schioape si rautatile mari! A suportat un timp, dar nu si la infinit... Cauza? Cei care merita pensiile care le au starnesc si invidii de la cei care nu au avut si ambitiile lui sa ajunga un Colonel cu toate drepturile implinite!

anonim spunea...

IulianC
Era o vorba:)))
"Unde sunt doi militari,unu-i sef"
De aici IC la 50% din armata dupa care schimba rolurile si se fac ...100%

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

In principiu, varianta este buna, in prima etapa fiind prevazut ca urgenta saltarea unor pensii la ananghie, in etapa doi si trei urmand desavarsirea cu cresteri semnificative, durerea fiind ca aceste ultime etape sa nu se tina langa si sa treneze ani de zile, dar se spera ca la 31 dec 2024, cum zice legea, sa se finalizeze, dar pot paria ca PSD nu va lasa nimic pe mana liberalilor, cand le vor ceda guvernarea rotativa, si atunci sa le predea la cheie toate majorarile si procesele legislative incheiate, caci altfel liberalii vor taia tot, vor razui in carne vie daca gasesc aceste actiuni neîncheiate, si o sa vedeti ca asa va fi! Zdrobitorul, Câțu, drogat si beat mangă, se impotriveste de la orice majorare, de la efectuari de acte de dreptate, de la orice, el vrea doar sa bage in dezvoltare, adica in firmele mafiei, de casa, care sa bage fonduri la partid, si iar atrag atentia ca daca mai votati liberali, userissti si alti cretini de dreapta in aceasta viata, o sa mergeti pe lumea cealalta cu pensiile cu merg aia cu punga de urină la brau pe strada, ca tot vor razui, caci asta e dreapta romaneasca, bandita, cretina si idioata din tata-n fiu si in vecii vecilor! Amin.

Paul Puiu spunea...

Toate discutiile si planuri sunt inutile, statul roman nu are bani pentru cresterea pensiilor militare in viitorul apropiat si obligatiile asumate de guvernul Romaniei in PNRR nu permit cresteri de salarii si pensii decat in plafonul de 9,4% din produsul intern brut care practic nu asigura majorari de pensii sau salarii pana la finalizarea PNRR!!!!!!!

ifrim spunea...

Corneluș nu cumpăra alta originală că este scumpă,vezi că sunt identice și la fel d'alea pilot contrafăcute(after market) 20 lei cu baterii incluse.Ori la intrarea în supermarket,ori magazinele de diode,tranzistoare.Tastele la laptop le ai curate?Vezi cum adormi iepurește!

spiritul lui Haret spunea...

Cornelius daca nu ti-a spus nimeni pana la mine iti spun eu ca esti un geniu neinteles.ai ideie ce pensie in sistemul public primeste un om pentru 8 ani vechime in campul muncii?Practic tu ai desfasurat munca in MApN 8 ani fiindca doi a ai facut scoala.Fara sa fiu rauvoitor eu unul nici nu-ti acceptam pensie militara.Multumeste-le celor ce au acceptat.Ai ideie ce pensie calculata pe legea 223/2015 are un colonel pensionat in1995 cu o vechime de cadru militar de 30 ani?Iti spun eu.Pana in 3000.Ia fa o comparatie.In ceeace te priveste tu vrei din rahat bici si sa si pocneasca.
Spui ca ai fost la canal.Nu esti singurul.Stiu ca unii se cereau sa plece singuri in DLEN ,canal fiindca acolo erau prime si nu mici.Da in mina ce ai cautat?Te intreb stiind ca nu era era rostul tau.In MApN in epoca ta soferii erau pasari rare si nu cred ca cei in drept te trimeteau la mina decat daca tu insistai.
Pana nu ma voi lamuri ca ceeace spui nu este adevar trunchiat nu vei avea empatia mea.

E. Cristescu spunea...

@IulianC: Nu stiu cum e in MApN. In alte structuri insa va garantez ca exista o puzderie (sa zicem doua treimi din total) ofiteri cu functii de executie, deci fara IC.

raul spunea...

Asta spuneam si eu ,acord!Cum dracu sa-i mai ajungi pe astia de dupa noi???Fosti sergenti de-ai mei au ajuns sof si au avut IC si au pensie mai mare ca mine!!!!Ce sa mai zici???Am avut prima de merit ,le-a dat-o la toti ,am avut noi DL ,l-a dat la toti ,am avut spor de radiatii,l-a dat la toti,am avut putini, speciale ,acum le au aproape toti !Si noi n-am avut IC ,spor de DS ,fidelitate sau mama ciorii....!Cum dracu sa-i mai ajungi???Cum sa mai faci dreptate in babilonia asta???

Viorel spunea...

Paul Puiu. Atunci, domnul prim ministru să dea ordin ministrului Finanțelor Publice care are în subordine ANAF ca acesta să stabilească un barem lunar de colectare a resurselor financiare la bugetul de stat în așa fel încât bugetul în anul 2022 să crească cu 25% pentru că bani sunt dar ei dispar în Economia subterană. Nu ai colectat, penalizați la salar. Ei însă le acordă sporuri enorme pentru acest lucru cu randament minim. Îi doare în trișcă sau pupăză.
10 februarie 2020: Economia subterană = 21% din PIB, varianta de lucru a INS.
În România – unde, practic, peste o cincime din economie se sustrage impozitării – procentul economiei neobservate este foarte mare în ciuda impozitării și a unui sistem de taxare considerate printre cele mai mici din UE.
Cele 21 de procente din PIB reprezintă – calculate pentru nivelul anului 2019 – nu mai puțin de 208 miliarde de lei, adică aproximativ 44 de miliarde de euro. Astfel că zona reprezintă un adevărat izvor pentru a aduce venituri la Bugetele publice.

anonim spunea...

Ca sa incepem saptamana cu "optimism" va recomand

Scrisoarea a III-a (fragment)
Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi
Să ajung-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi!
Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură,
Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură,
Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,
Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii,
Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii,
Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii!

kostas spunea...

Burebista, tu chiar nu intelegi de unde au aparut inechitatile? De la impartirea asta diferenta si de la indicele de corectie, diferit in fiecare an. Mai multe fractii cu acelasi numarator dar cu numitori diferiti dau intotdeauna rezultate diferite. Astea-s inechitatile. Astia vor sa elimine inechitatile, adica sa inmulteasca numarul total de puncte cu o valoare constanta, aceeasi la toata lumea, care se va actualiza an de an si sa elimine indicele de referinta. Nu o sa mai fie nici o impartire. Ai inteles?

Boby spunea...

Akord: AUFOST INDEMNIZATII DE COMANDA .EXEMPLU: 1997 FUNCTIA DE LOCT.PT.LOGISTICA INDEMNIZ CDA A FOST DE 11% IAR IN 1999 -35%

Andrei spunea...

Asta ar fi prima etapa, a doua care ar trebui sa fie?

Viorel spunea...

Pentru cei care l-au cunoscut.
ŞTIRIASTĂZI, 12:14
S-a stins din viață un colonel botoșănean: Cu temeinică pregătire profesională, sociabil, drept.
Colonelul Dumitru Hetriuc s-a stins din viață. El a activat în cadrul Colegiului Național Militar ,,Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc.
https://www.botosaneanul.ro/stiri/s-a-stins-din-viata-un-colonel-botosanean-cu-temeinica-pregatire-profesionala-sociabil-drept-si-apropiat-de-elevi-foto/

anonim spunea...

Aoleooo!!:))

anonim spunea...

@raul
nimeni n-o putea spune asa de bine si ADEVARAT.
mai greu il convingem pe CFI ca l-a lasat balta pe "Gabitza" si si-a gasit un nou idol de mucava....poate pica ceva...
Eu pot sa spun doar atat.Mie daca imi da amaratul ala de cuantum la minim imi salta pensia brusc cu 30% asa fara nici un calcul. Si cand ma gandesc ca eram o "mana de oameni" in SLP comparativ cu toata armata chiar ca ma apuca dracii!! Acum orice pi**a e "operativa" si cu conditii "speciale".....pana si brigada aia de mecanizate care ajung in locul de dislocare dupa o saptamana -2-3...dupa ce se termina "rezbelul"
Hai ca n-are rost sa-ti repet ceea ce stii foarte bine stiu si altii dar aia n-ar recunoaste nici de-ai dracu'.Mai "operativ" decat Mares Oskar Iulian eu n-am intalnit....si cu tupeu baiatu' nu gluma.Incerca abureala cu abrevieri militare ....treaba de gâgă la pantof cu gaurele.Oricum e terminat!!(ii place lui Huhu cuvantul asta "terminati".Si mie imi place...hi,hi)
PS "operativ" la smanglit banu'
Mai jos va fac un inceput de saptamana "frumos"

Leo spunea...

Eu am auzit că ar fi primit "un semnal" de la atelierul de croitorie, că dacă mai comenteză îi vor publica prin interpuși talonul de pensie.
Dacă este cum zici tu , atunci NU ESTE BINE că râd civilii de noi cum ne bălăcărim de parcă nu am fi fost camarazi .............

anonim spunea...

Eu propun o alta abordare.Toata lumea va fi super multumita
Deci il luam ca punct de referinta pe Cornelius si i se va stabili o pensie neta de 3000 lei.
-pct1-aici cred ca,Cornelius va fi FOARTE MULTUMIT
-pct2-pe cale de poportionalitate TOATE CELELALTE PENSII cf grad/ functie si vechime, vor creste in functie de... "functia/gradul si vechimea lui Cornelius....ce sume o sa iasaaaa!!!!WooooW!!
-pct 3-toata lumea va fi FOARTE MULTUMITA
-pct 4-Cornelius va fi FOARTE NEMULTUMIT

Gaby spunea...

Pentru domnul Cornelius, voi repeta o informație pe care am mai pus-o pe blog, coleg de-al meu, subofițer cu 16 ani militărie, după un accident a ieșit la pensie cu 650 lei.
Asta după Legea lui Boc/Băsescu 263. - repet, 16 ani.
Noroc cu 223, a ajuns pe la 1500... mai ușor cu 263 pentru cei fără vechime completă.

Michel spunea...

Aveți perfectă dreptate. La fel este și în MApN. Unii vorbesc din auzite. Așa că...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Multumesc frumos, @Tizule, trebuie acum sa mișun in cautari, dar duc si asta cu butoanele desfacute la un centru sa vedem daca pot face ceva, dar de cumparat cumpar sa am in casa

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Akord 75: Amin si aleluia, praful si pulberea! Ciucă s-a reabilitat in ochii mei al multora, ca prim ministru, dupa ce le-a tras in barba un crose liberalilor de l-a facut indirect groggy pe drogatul bețâv! Are sanse sa fie numit chiar de catre PSD candidat la presedintie, daca se tine tare de guvernare si nu le permite liberalilor sa-si faca de cap, dar si pentru atitudinea concilianta in guvernare cat si fata de romani si drepturile lor. Daca liberalii isi bat joc de el, nu-i exclus sa-l ia de tot PSD si sa-l inobileze la ei! Viitorul ne va spune ce si cum, dar PNL as vrea sa dispara din peisaj, cu tot cu alegatori, cam pe unde joaca tata acum fotbal cu bunicul!

nr. 1 spunea...

@Puiu. De unde scosesi nea Puiu ca statul roman nu are bani? Atat timp cat se platesc pensii uriase de peste 15000 lei, indemnizatii grase , rente viagere de peste 10.000 lei, salarii exorbitante pe la diferite comitete si comitii, despagubiri samd.......... sa sustii ca nu avem bani ori e o aberatie ori esti beneficiarul unor astfel de venituri total nejustificate in majoritate si te simti cu caciula pe musca!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Spiritul lui Haret, pardon: am armata 1 an, am scoala militara 2 ani si vechieme totala 18 ani, din care reala 10 ani, 8 luni si 6 zile fara scoala militara, si scuteste-ma cu judecatile tale de valoare ca n-am nevoie de ele! Aci sunt cativa bicisnici pusi sa radeti de cei care au suferit accidente si traume grave, fiind grav bolnavi, dar nu voi mai raspunde nici unei provocari a nimanui, si in afara de postarile necesare nu voi mai posta absolut nimic altceva pentru ca nu permit nimanui sa-mi ia starea de snatate si problemele mele grave in bascalie, dorindu-va la toti astia foarte ,,grijulii'' cu mine sa aveti parte de toate bolile mele, sa va chinuiti cu ele ca sa vedeti ce inseamna sa le ai, cat si sa aveti parte de toate greutatile mele sa le gustati din plin! Amin.

csej spunea...

MApN si MAI nu sunt case de ajutor social.Fiecaruia dupa gradul functiei,grad ,vechime in armata,raspundere.La acelasi grad al functiei ,la acelasi grad,aceeasi vechime,la aceeasi raspundere pensie egala.Asta trebuie sa guverneze cuantumul pensiilor.OMM si contributia la pensia suplimentara separate.Salariul de merit,sporul pt. lucrari de excelenta precum si alte sporuri reprezinta sforarii.
O lege dupa modelul legii 164/2001 sau legii din timpul guvernarii Basescu fara cuantumul cel mai favorabil rezolva lucrurile.
Problema nu va fi solutionata fiindca sunt multi profitori ai legii 223/2015.In concluzie ramane cum s-a stabilit.

ifrim spunea...

@Corneluș.Păi dacă la centru îți ia 15 lei pentru reparat și mai pui și deplasarea nu este rentabil.Faci cum vrei dar eu zic că nu se merită!

Paul Puiu spunea...

Cornelius Flavius Ifrim, de cand ai trecut in rezerva dumneata ai ramas blocat pana in prezent la pensia neta stabilita acum 35 de ani, nu ai primit delic actualizari si indexari deloc pana in 2022?????😜👮‍♀️😎 Ce pensie neta ai primit la trecerea in rezerva????? Pensia dumitale este medicala sau anticipata?????

IulianC spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Aurica spunea...

Și tu bineînțeles ești unul din cei care au rezemat un calorifer prin armată și ai vrea aceași pensie ca un pilot sau ceva asemănător!

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mirelaperianu spunea...

Ia vedeti ce ziceDOGARU.CA PE MINEMA ZĂPĂCIT

totoiany48@gmail.com spunea...

Nu agreez raspunsul dumneavoastră. Dl Ifrim poate ca are unele derapaje din cauze medicale,iar noi va trebui sa i cultivam ...,,jumatatea plina a paharului ,, O parere !

totoiany48@gmail.com spunea...

Dl Caesar , ati ramas la acelasi stadiu ,infantil in evaluarea functiilor din Armata . Recomandare,discutati ,dar nu jigniti .

totoiany48@gmail.com spunea...

Akord 75 , aveti dreptate ,dar trebuie vazut si partea buna , o ,, gaselnita ,, in a mai mari putin ...leafa . Nu poate multumi pe toti !

anonim spunea...

Boby
multumesc am aflat
exista inca din 1969

Calinmihaib12 spunea...

Viorel:
..multe voci..spun că "in nostra patrie".. BANII "SUSTRAȘI",sub o formă sau alta,..de la bugetul de stat.. sunt..ÎN CANTITĂȚI / VALORI URIAȘE (Km3= kilometri cubi de BANCNOTE de valoare mare/mii de miliarde de..EURO..!)..!
FORME DE..FURT(..!):
● EVAZIUNE FISCALĂ..
prin COMERȚ..NEFISCA
LIZAT,ceea ce poate arăta că acest comerț e făcut cu..CANTITĂȚI URIAȘE DE MARFĂ DE "CONTRABANDĂ","contra bandă"..cu ACORDUL.. "tacit" al autorități lor de resort..!??;
..totodată..o mare parte de..TVA și IMPOZITE..NU E RECOLTATĂ..!
●MUNCA LA NEGRU..
●INVESTIȚII.."NEECO
NOMICE" adică inves
tiții la..PREȚURI
SUPRAEVALUATE..din
care: O"COTĂ PARTE"
ajunge..ILEGAL în
buzunarele..celor
"implicați"..!
●..și alte..CAI DE FURT="CRIMINALITATE..
ECONOMICO-FINANCIARĂ-SOCIALĂ..!
..tot.."cunoscătorii"
spun că..peste 1.000 de MILIARDE de EURO S-AU FURAT..în ROMÂNIA: din 1990.. încoace..!!


anonim spunea...

@CFI
chestia asta ca sa dispara cu tot cu alegatori...nu mi se pare deloc ok
De ce le doresti moartea? ca sunt romani ca si tine dar au avut alte preferinte.Daca gandesti la fel si despre alegatorii uzerijdi aurijdi si alte alea o sa ramai cam singurel
Doar mai ieri alaltaieri te laudai ca tu esti "cel mai cel" la bunatate si politete.Din urmatoarele sincer nu prea se vede:
"Viitorul ne va spune ce si cum, dar PNL as vrea sa dispara din peisaj, cu tot cu alegatori, cam pe unde joaca tata acum fotbal cu bunicul!"
pnl duca-se dar cu basca(alegatorii) ce-ai avut? 😃 😃
Nici nu mai stiu ce dreak am scris ca vb la tel in timpul asta. 😃

anonim spunea...

Dupa cate am intuit @Puiu e pensionar nou-nout la "tzipla".La pensia lui il doare la basca.Stie ca a lui in cel mai rau caz si inghetata fiind ii asigura un trai "extra" multi ani de acum inainte.Problema e ca cineva de pe aici ii ruga pe cei cu "sacii in caruta" ca macar sa se abtina sa mai dea la gioale.
Oricum daca se introduce plafonare la maxim nu-i vad bine pe unii,dar atunci ce rost ar mai avea super batucita carare pe care scrie: "reducerea/disparitia inechitatilor "
O alta problema mult mai grava. Civilii aia vreo 5 milioane se lovesc de aceleasi probleme ref la vechimi,inegalitati, varste si mai ales coeficienti de corectie diferiti,in ani diferiti.S-a vrut rezolvarea problemei si-a iesit un kkt nasol de tot
Noi astia de pe aici suntem ca un fl** in calea....
Le vor rezolva cumva ca n-au incotro(nu la modul ideal dar macar le mai echilibreaza).Verificati usor cu ajutorul sotiilor dvs si al prietenilor civili

anonim spunea...

Asta inseamna lege cu dedicatie....L223

anonim spunea...

@CFI
Las ca te parasc eu lu' Gabitza ca "l-ai tradus coana joitico"
poate iti cere ala laptop-ul inapoi ca acu' e gelos
😃

anonim spunea...

A doua e dupa prima.Intotdeauna!
adica aici:
https://www.huhurez.com/2022/02/in-anul-2022-nu-se-poate-spera-mai-mult.html

Viorel spunea...

Cam asta am pățit și noi din partea guvernanșilor anul trecut. Pentru schior și presă pare incredibil, noi însă ar trebui să ne obișnuim cu astfel de lucruri dacă situația continua la fel: „Incredibil! Unui schior i-a înghețat penisul la Jocurile Olimpice: „Durerea a fost insuportabilă!”. Remi Lindholm (24 ani) a fost protagonistul unui moment neplăcut în timpul probei de 50 km de la schi fond. Sportivului finlandez i-a înghețat zona intimă în timpul cursei și s-a chinuit din greu să ajungă la final. https://www.gsp.ro/sporturi/jocurile-olimpice/schior-inghetat-zona-intima-jocurile-olimpice-655414.html

spiritul lui Haret spunea...

Aurica fara frica.Vezi ca am zis "raspundere".Se traduce si riscuri.

Calinmihaib12 spunea...

CĂTĂLIN:
(11:03'/20.02.a.c.)
Pensionarii..cu ceva vechime,care au"prins
"recalcularea" din
2010-'11-'12..,aveau: "ADEVERINȚA/SITUAȚIA"cu VLI= VENITURILE LU NARE INDIVIDUALE rea lizate în..activitate
,putându-se ORIENTA: în alegerea celor 6 luni..la RECALCULAREA
PENSIILOR pe legea 223..!( mai ales:dacă mai aveau și "FLUTURA ȘII" cu VENITURILE LU NARE BRUTE realizate și:"FIȘA DE PENSIE"=
întocmită de UM.= la pensionare, cum a fost situația:..în cazul meu).
Având legea 223..și Ordinul comun: 31/M25
..+ ACTELE de mai sus , te puteai,cât de cât, .."orienta" cu aproximație: cam CE DATE vor fi utilizate de către CPS-uri,în 2016-2018, la recalcu larea pensiilor ante rioare legii 223...!: în rubricile:"a".."f" (eventual și:"g" și "h"..?).
În rubricile: "h1"..
.."M",întrucât în ORD.COMUN: 31/M25/../
din 2016 erau:SECRETE explicațiile necesare
..privind calculul..
indicatorilor:"h1"-"M ": nefiind publicate la rubricile respecti ve din tabelul anexă la Ord.comun..și din DECIZIA DE RECALCULA RE, semnificația lor era DESCIFRATĂ..ABIA DUPĂ primirea DECIZII LOR DE RECALCULARE / ACTUALIZARE a pensii lor..!(=prin DEDUCERE ..!).
Trebuie reținut și faptul că la recalcu larea din 2016-2018.. a PENSIILOR ANTERIOA RE: adică atât..cele STABILITE pe lg.164/
2001, cât și PENSIILE ANTERIOARE lg.164 din 2001=..RECALCULATE în baza acestei legi:164 ,art.79, precum și în
baza H.G.1188 /2001.!
,BAZA DE CALCUL utili zată: la rubricile:..
"a"..."f" = erau SOLDELE LUNARE BRUTE cu:STRUCTURA în vigoa re la 31.12.2009..din legea 138/1999, + SPO RURILE..din legea 284
din 2010,precum și "SPORURI" NEPREVĂZUTE (!)..ÎN NICI O LEGE:
. ca de ex.: "sporul de confidențialitate"
..!

Viorel spunea...

Asta s-a discutat și stabilit de reprezentantul / reprezentanții României la Bruxeless PNRR ? Despre procentul la pensii s-au dus cu capul înainte cerând 9,4% în loc de 10 – 11, UE având peste 13%. Dar bani de consultanță au știut să dea. La pușcărie cu ei. Este cumva opera realizatorului PNRR ? Dacă da, la pușcărie și cu el. Oricum presa a prezentat iar eu am preluat și arătat pe blog într-un un comentariu ce a făcut și face acest domn și ONG-urile lui. Și unii mai măcăie pe blog că nu sunt bani pentru dezvoltarea / susținerea economică a țării. „PNRR ar putea ajunge pe masa DNA. Consultanţă de 25 milioane euro pentru o instituţie de 5 milioane de euro”. Proiectul care promite transformarea României într-o ţară ca afară ar putea ajunge pe masa procurorilor. Pentru că, spune ministrul Sănătăţii, sunt câteva amănunte pe care nu vrea să şi le asume şi a sesizat corpul de control al premierului. Consultanţa pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Investiţii în Sănătate, spre exemplu, ar costa de cinci ori mai mult decât funcţionarea acestei instituţii. CE RĂSPUN DĂ ACET INDIVID: „Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene: Dacă Guvernul nu are nevoie de experți, n-are decât să le facă domnul Rafila cu experții PSD și să rămână banii la buget. Castingul a fost calculat pe cât costă asistența tehnică în mod obişnuit, inclusiv ziua de training, inclusiv cât costă să îți iei un expert care să valideze un șantier”. DECI, CEI CARE I-AU AGREAT PROGRAMUL, SĂ-L PUPE PE BOT.

Viorel spunea...

1. Cornele. Nu că nu au avut ambiții, nu i-a dus mintea.
2. Leo. Îl doare în pix pe domnul Iulia Mareș că un tilică frânaru prin mijloace neortodoxe i-ar publica talonul de pensie. Mulți nu înțeleg că pensile lor sunt calculate în baza unei legi de către CPS, casă cu „cei mai destoinici finanțiști și juriști” în Actualizări și procese cu pensionarii militari.

Brenda spunea...

Dle ,H, MA TOT INTTEB .o urmase de70 ani , cum da știe ea care sânt cele mai favorabile luni ,la o eventuală recalculare. ,În raport de ce?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Gaby, e proportional, eu cu aproape 11 ani, el cu 16 ani, si i s-a marit cu Lg 263, nu cu 223, la sigur: Eu aveam 470 lei si mi-a facut-o 870 lei pe 263, cu 223 mi-a scazut la 550 lei respectiv 670 lei, ramanand cu cuantumul avantajos atunci, 1067 lei, deci inghetandu-ma in vecie de la actualizari, noroc cu doua, trei indexari si ce s-a dat in Ianuarie, acum avand 1241 lei. Sunt care au iesit ca betivi ordinari sau indisciplinati si li s-au dat la brodeala certificate de invaliditate sa scape de ei, dar sunt oameni bolnavi real, cu dovezi clare ale bolilor si accidentelor si eu ca stat roman, sa zic, as face o verificare la toti si sa le acord doar celor real bolnavi. O Comisie la Bucuresti sa-i cheme pe rand pe toti si sa-i purece. Eu am avut permanent sase diagnostice in toate comisiile si confirmate, cu internari, certificate medicale, etc, la Focsani fiind cea mai inraita comisie de evaluare medicala, o droaie de betivani ramanand fara aceste pensii de invaliditate. Dar eu am fost la comisie si la Constanta, trei, si la Bucuresti, una. Mie, cand ma internam pt comisie, prima data imi lua analizele sa constate daca sunt consumator de alcool-alcoolist si pe urma urmau celelalte. Asa se facea la absolut toti. Am avut ocazia sa vad Lt Maj de aviatie lasat fara pensie de invaliditate ca l-a gasit consumator de alcool, apoi am vazut un Plt Adj de tractoare de artilerie si au mai fost si altii. Un Lt Col focsanean l-a gasit in spital mirosind a bautura, era la amiaza si a doua zi avea comisie, deci i-au facut in seara aia externarea la urgenta si a doua zi i s-a ridicat pensia de invaliditate in comisie! Daca nu prezentai dovezi ca te-ai internat de cel putin 2 ori in timpul anului sa te tratezi de bolile avute, iar iti salta pensia, dar eu aveam mereu cate sapte sau opt internari pentru ca imi era foarte rau, iar acum as face-o dar fiind guvid-pandemie ma rezum la tratamente, si repet ca daca ar elimina simulantii si fentagii s-ar majora fondurile pentru saltat pensiile celor real bolnavi, si astia nefiind putini eu stiind absolut tot ce este in acest sistem, caci sunt niste ani seriosi din 1989 si pana azi.

anonim spunea...

...credeam ca pe Brenda:)))

Huhu Rezea spunea...

Am ales odată cele 6 luni...in urmă cu 7 ani.
Numai niște sclerozați mai pot visa ca recalcularea se reia de la zero... ca in 2015.
In general, s-au ales cele 6 luni din perioada în care militarul a avut solda de funție cea mai mare. perioada care n-a coincis in multe cazuri cu cel mai mare grad si cele mai multe gradații.

Alexandru spunea...

Aurica, tu crezi că meriți pensia pe care o ai, eu nu cred, te cunosc destul de bine și nu era cazul sa vb de calorifer!!!?

Viorel spunea...

Câtă ipocrizie din partea acestei fătuci care s-a implicat în pensile militare și acum se dă fată mare.
Lia Olguța Vasilescu îi acuză de răutate pe guvernanții care au plafonat pensiile la 9,4% din PIB. 21 Feb 2022, 13:47.
O pensie decentă ar trebui să depășească 500 de euro, iar pragul din PIB alocat pensiilor să se situeze la 11,7% din PIB, spune fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Totodată, ea îi acuză de răutate pe cei care au conceput PNRR-ul României.
"Dacă m-ați fi întrebat în luna decembrie, vă spuneam că o pensie de 500 de euro, așa cum o gândisem noi pe varianta legii pensiilor, ar fi fost o pensie decenta, acum, cu toate aceste scumpiri, nici nu știu cât a venit factura la fiecare ca să îmi mai dau seama cam care ar mai trebui să fie pensia decenta, dar oricum acolo trebuia sa ajungem. La 11,7% din PIB cu corectarea inechităților", a spus aceasta, la Realitatea Plus.
Păi tanti Olguța, nu dumneata ai afirmat că o să stea Col. în genunchi și o să-ți ceară pensie pe contributivitate (parcă așa a spus presa și la TV. în direct). A mutilat o lege ea și partidul ei, ne-a vitregit de o Actualizare corectă (prin miniștrii Ap. care au dormit în post) care întradevăr ar fi ieșit în PNRR un procent de 11-12% din PIB pentru pensii și atunci Comisia Europeană avea Ciocul mic.
Ia Olguțo întreabăl pe președintele tău de partid domnul Ciolacu de ce a tot amânat și prostit pe Gl. neputincioși cu aplicarea Proiectului PLx-199/2020. Or fi fost ei avari după grade și funcții onorifice, dar marea vină îți aparține la cât de înfocată ai fost împotriva pensionarilor militari care nu te vor ierta niciodată.
https://jurnalul.ro/bani-afaceri/piata-muncii/lia-olguta-vasilescu-ii-acuza-de-rautate-pe-guvernantii-care-au-plafonat-pensiile-la-9-4-din-pib-894341.html

Unknown spunea...

500 euro, decenta pa dracu

Brenda spunea...

Am întrebat așa, in caz că, și nu pentru mine ,eu am ales în cunoștință de cauză ,

CEZAR spunea...

Pe vremea lu Olguta ..pentru civili ..erau bani
Vezi cit este acum media...!

Unknown spunea...

https://legestart.ro/decizie-referitoare-la-cuantumul-pensiilor-militare-de-stat-din-legea-nr-223-2015/

CristiS spunea...

Da , dar si cand a aderat la NATO, Romania si-a asumat raspunderi .....

Dan B. spunea...

Faceți ce faceți, dar nu vă dezmințiți, continuați să vă mușcați de cur, acum, când purceaua-i moartă-n coteț!
V-a rugat Ovidiu, pe celălalt topic, să dați curs apelului sau și să vă puneți mintea la contribuție, astfel încât până la termenul stabilit, gl Gropan să inainteze celor responsabili noul format de OUG/inițiativă legislativă, care să soluționeze marea parte a revendicărilor solicitate.
Nu de alta, dar dacă vine BM să reformeze sistemul pensiilorc militare, eu nu am așteptări. Poate s-or îndura, având în vedere noua formă a Legii 223/2015, și rămânem pe varianta lui Gropan.

Apropo de IC:
În sept 2010, la utima recalculare în baza Legii 164/2001, a mea IC era de 45%.

Leon spunea...

Pe Ordinea de zi de astazi, Comisia de Aparare NU are Pl x nr.199/2020..!
In schimb se va aproba marirea numarului beneficiarilor Legii 168 cu acordarea Indemnizatiei de 1000 de lei:
http://www.cdep.ro/co/docs/F-192045160/oz%2022%20februarie.pdf

Leon spunea...

O fi bine ca Ciolacu l-a mutat pe deputatul Dumitru Coarna de la Comisia de Aparare la Comisia pentru Egalitate intre Femei si Barbati ??

Xpert 86 spunea...

Cu Goarna sau fara tot un drac iar plx 199/2020 e un vis mort din fasa!!!!

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/circ-in-parlament-dumitru-coarna-acuza-ca-e-persecutat-de-psd-partidul-m-a-sanctionat_2253280.html

Dan B. spunea...

Din păcate, ca lider de sindicat, a făcut destule pentru ai lui, iar, de când este deputat și secretar de comisie la Apărare, a avut activitate în beneficiul nostru, a fost cel mai prolific parlamentar.
Cert este că mutarea lui Coarnă „pe linie moartă” este un mare succes al lui Jianu, care nu putea proceda similar, așa cum a făcut-o cu Mocioalcă, la momentul respingerii PLx221/2020. Funcția de președinte la comisie este una cheie, dar nu și pentru mogâldeața Popescu (PNL). Și cum secretarul poate fi de altă opțiune decât Popescu, implicit Ciucă și Jianu, trocul lui Ciolacu este unul pestilențial. Asta ca să știți de unde ni se vor trage ponoasele, Jianu având cale liberă la mârșevii

Calinmihaib12 spunea...

DanB.:
..deci "IC.=45 %" era ..a gradului FUNCȚIEI de COLONEL..?(cf.OG.56/2006).

Dan B. spunea...

@Călinmihaib:

Funcția „cdor” (5,50)

Anonim spunea...

Spre informare
https://legestart.ro/decizie-referitoare-la-cuantumul-pensiilor-militare-de-stat-din-legea-nr-223-2015/

Calinmihaib12 spunea...

HUHU:
..din DECIZIILE DE STABILIRE PENSIE.. emise după 15.09.2017
..și..PUBLICATE AICI:
pe blog, rezultă că OMM-ul se calculează procentual din PENSIA NETĂ = SOLDA LUNARĂ NETĂ..!,(pensie netă
stabilită cf.art.60 "NOU"= FĂRĂ ACTUALIZA RE = al..LOV-ei..!).
Așa că..nu trebuia scris: te CITEZ:

"21 februarie 2022, 07:13
Desteptule, de ce sporul OMM se acorda la pensia calculata pănă la 15 09 2017? Nu este tot aceeași prevedere legală in L 80? ",
=ÎNCHEIAT CITATUL=
..scris cu verbul..la trecut: imperfect, "întărit"cu "datarea" ..până la 15.09.2017" ..??;adică ar rezulta că ÎN PREZENT..: OMM-ul nu mai e plătit (evident ILEGAL..!.).
Cu alte cuvinte,ACUM
se mai plătește OMM-ul pensionarilor mai noi,stabiliți după.. 15.09.2017..??:..DA sau NU..?
Opiniei(greșite.!)la care ai răspuns., tre buia răspuns..ALTFEL, pt.a nu genera.. "CONFUZII"..celor..
"necunoscători"..!
Cred că în ciuda aparențelor..,nu e cazul să se supere.. cineva, pt. că nu sunt motive..!

Calinmihaib12 spunea...

..I.M.=poate e plecat în...."misiuni"..legate de momentele isto rice actuale..din: EURASIA,AFRICA,..Pacific..?!,(sau în.."re tragere"..la casa din ..MALTA..?)

Calinmihaib12 spunea...

..da,din grupa.. COLONEILOR:coefic. la MAXIM,arma..AVIAȚIE.!(așa am înțeles..din comentariile de pe blog..legate de.. LOVITURA DE STAT din..dec.'89,când cei care..SE CREDEAU
CĂ SUNT..FĂRĂ..PĂCATE
,"aruncau" cu..PIETRE
în cei care..PĂREAU
..a fi "păcătoși".!)

Dan B. spunea...

@Calinmihaib:

Până acum, ți-am căzut în cursă, crezându-te doar un doctoraș cu capul plin de confuzii.
Azi, însă, ai probat enorma stupizenie ce sălășuiește în cutia-ți craniană, fără posibilitatea vindecării.

Calinmihaib12 spunea...

DanB:
Nu știu la ce "cursă" te referi,dar din ce scrii,"agresiv"(?) FĂRĂ..MOTIVE, constat că ești "neînțelegă tor" și chiar= răstăl măcitor confuz..al SENSULUI celor citite .!,sens exact contrar ..celui pe care l-ai .."înțeles"?,(oare?).
Referirea la dec.'89
se limita..și viza "acuzele"neprobate.. care ți se aduceau în comentariile de pe blog..!(cred că-ți amintești..?)