Un produs Blogger.

joi, februarie 17, 2022

Daca instanța validează integral Deciziile Curții de Conturi în privința actualizării pensiilor militare din anul 2017

17 comments


 Domnul Colonel(r) Preda prezintă un calcul al sumelor pe care Casele de Pensii MApN și SRI trebuie să le acorde pensionarilor militari care nu au un procent de pensie de 85%, sume care în același timp se cuveneau militarilor  pensionari din MAI, din 2017 până în prezent, în cazul că în acțiunea de contencios administrativ, Dosar 4241/2/2020,  Curtea de Apel București respinge în întregime cererea de anulare a Deciziei Curții de Conturi nr.4/2020, acțiune formulată de CPS a MApN.

Soluția corectă ar fi respingerea cereriii de anulare a pct. 1/i și pct. 1/ii, astfel încât anulat să rămână numai pct.1/iii, cel care condiționează, ilegal, păstrarea indexării din anul 2016 în cuantumul cuvenit pensionarilor după actualizarea din anul 2017 de limita plafonului de 85%, limită care privește doar cuantumul rezultat din baza de calculare/recalculare/actualizare. Valoarea indexării din anul 2016 se adaugă la valoarea pensiei calculate și plafonate la 85% după actualizarea bazei de   calcul cu cresterea soldei de funcție cu 15% prevăzute de L 152/2017. Inr-adevăr, valoarea pensiei militare rezultate din baza de actualizare nu poate fi mai mare de procentul de pensie situat între 65-85%, dar în această valoare plafonată nu intră și valoarea indexărilor anterioare.

Conform art. 60 alin (3), numai indexarea de 5,25% din anul 2017 intră în regularizarea cu actualizarea din 2017, nu și indexările anterioare.

Valoarea cuantumului în plată înainte de actualizarea de la 30 06 2017 poartă în ea și indexarea din 2016 și ea trebuie păstrată în cuantumul în plată și după actualizare pentru toate pensiile în plată la 01 01 2017, nu numai pentru cele care au procentul de pensie de 85%.

Aplicarea Deciziei Curții de Conturi în modul în care se prezintă în tabelul de mai jos, presupunând că instanța de contencios ar valida în întregime Decizia Curții de Conturi, ar genera  mii de procese în care ar fi atrasă și Curtea de Conturi, cu perspectiva de a sesiza și Curtea Constituțională. Ar fi mii de pensionari MAI care trebuie să restituie sumele primite în plus peste cele cuvenite, calculate potrivit tabelului de mai jos. 



17 comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Da, o sa avem de primit, dar sa aiba si bombonica sus, la ultimul etaj, si fara lumanare ca topeste bombonica! Chiar credeti in minuni a la baba Vanga? Hmmm! De data asta cioara nu mai deschide ciocul in care tine cascavalul, la vrajelile vulpii!

Xpert 86 spunea...

Eu cred ca statul nu va intra in pierde ca si pana acum!!!! Se vor recupera sumele incasate necuvenit de la rezervisti!!! O mai freaca pana la vara si dupa gata!!!!!

Brenda spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

Expert 86. Ce sume și de la care rezerviști ? C.Ap.B. și Î.C.C.J. vor aplica legea așa cum prevede ea și nu cum ar vrea CPS a MApN sau Curtea de Conturi. Pe noi ne îngrijorează deocamdată pct. 1/iii, pentru că pct. 1/i și 1/ii oricum vor fi puse în aplicare. Nu înțeleg de ce ne-ar jecmăni de niște drepturi financiare pe noi cei ce avem procentul de 85%. Îngrijorarea pleacă de la faptul că la CPS a MAI s-a emis Decizia nr. 5 și s-a oprit așteptând finalul procesului în Dosarul nr. 4241 iar la SRI cică s-au revizuit în jur de 4-500 de dosare, dar nu spune în ce sens. Tac și ăștia ca Gică în păpușoi. Am întrebat dacă există pe blog un pensionar din SRI care să ne dea detalii, i-a luat sau i-a dat ceva la pensie ceva, a primit vreo sumă din urmă sau a fost nevoit să restituie sumele primite „necuvenit”. Nu mi-a răspuns nici unul. Cică ar fi clasificate (din zvonuri).

Mirelaperianu spunea...

Membru AUR

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Surioara, multi spun, si eu spun, si toti spunem, dar ne trebuiesc aia care tac si fac! Sa manance din gura ce vor, dar sa faca naibii ceva, gasi-ar gaia de gargaragii! Altii s-au dus in Parlament zicand sa-i alegem ca o sa faca, si nu fac nimic, precum Chelaru, Falcoi si multi altii, ba inca baga strambe pentru grosul amaratilor sa ramana ei cu privilegiile si chiar sa le creasca cumva, dar noua, NU! SLBA NADEJDE, SLABE SPERANTE SI CRIZA E IN TOI, ALTII NEREALIZAND CAT E DE CRUNTA, CA NU MAI SUNT BANI DELOC, SI CER TOT FELUL DE ADAOSURI, SPORURI SI AJUTOARE, DERUTAND POLITICUL SA FACA BINECUVANTATA ACTUALIZARE, CA AIA ESTE ESENTA TUTUROR LUCRURILOR, NU ALTCEVA, CEL PUTIN IN PANDEMIA CONTINUĂ, CRIZA ASTA CUMPLITA SI SCUMPIRILE NESFARSITE!

monteoru spunea...

Cand te ia din urma e un sentiment de nu ma uita.Daca e si suma mare iti vine sa urli.Am patit-o cu un impozit calculat gresit.Nu le doresc politistilor sa le opreasca din pensie.Daca stau bine sa ma gandesc poprirea se esaloneaza.
Brenda @sa stii ca Niciolae Roman moare de grija ta.Daca esti de varsta cand te-a luat jupanul cred ca intra in foc pt.tine.Cum nu ,muta-ti gandul.Fii fericita cu pensia de urmas si atentie sa nu dai de un escroc sentimental.

Leo spunea...

Până la actualizare e cale luuuuuuuungă.
Nici nu știm dacă va fi sau în ce formă va fi.
Mai poate fi "poreclită" indexare (în loc de actualizare).
Prin mai, vor apărea primele zvonuri lansate ca iepuri de testare a reacţiilor .În sept./ oct se va şti ce şi cum va fi.
Până atunci MIMĂ şi MORFINĂ.

Huhu Rezea spunea...

@Viorel
Care zvonuri?
DE mai bine de un an îți tot recomand să citești răspunsul pe care CC l-a dat cu privire la modul cum a finalizat controlul la CPS a SRI, dar nu se lipește nimic de d-ta.
Topicul este din 19 august 2020. Ai și comentat pe el.
Nu am auzit că cineva de la SRI să fi intentat vreo acțiune, in contestul în care în afară de articolul de pe acest blog, slab frecventat de Sri-sti, a fost o totală lipsă de transparența cu privire la controlul Curții de Conturi și aplicarea lui la CPS a SRI. Doar cei aproape 500 de pensionari sri s-au trezit cu decizii de revizuire.

https://www.huhurez.com/2020/08/csp-sri-emis-468-decizii-de-revizuire.html

NU întâmplător am pus scheciul cu actorul Radu Gabriel din Grupul Vouă.
Cam atât înțeleg și mulți pensionari contenciosul dintre Curtea de Conturi și Case Sectoriale de Pensii.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, asa-i! Morfina aia, nu poate inlocui ce trag clocarii pe o fosă? N-ar mai stranuta naibii, ca daca le gasesc șipurile o sa le bag praf de piper că-i tonic!

Viorel spunea...

Bine domnule Huhu Rezea. Să spunem că eu am greșit, totuși întreb:
CPS a SRI s-a grăbit ca fata mare la măritat și i-a taxat pe cei 468 de pensionari recuperând suma de 1.672.843 reprezentănd depășirea procentului de 85%. Mă întreb, oare numai 468 de pensionari din SRI au o pensie ce depășește procentul de 85% ?
CPS a SRI i-a dat un răspuns foarte clar și precis domnului Horia pe data de 18.08.2020, dar nu prea bate cu răspunsul primit de Plt.maj. Palageanu la cele 2 petiții adresate Curții de Conturi la sfârșitul anului trecut (redau finalul).
„Prin urmare, măsura dispusă de Curtea de Conturi la pct. 1 lit. iii din Decizia nr. 4/2020, în sensul că – Actualizarea pensiilor, în condițiile menționate mai sus, trebuie să se facă cu încadrarea în procentul de 85% din baza de calcul, conform art. 30 din Legea nr. 223/2015 -, se bucură de prezumția de legalitate, PREZUMȚIE CARE POATE FI RĂSTURNATĂ DOAR DE CĂTRE INSTANȚA DE JUDECATĂ, PRIN PRONUNȚAREA UNEI SOLUȚII DE ANULARE A MĂSURII”.
Și atunci cum vine asta ? „se bucură de prezumția de legalitate” însă „Prezumție care poate fi răsturnată doar de către instanța de judecată, prin pronunțarea unei soluții de anulare a măsurii”. Păi dacă este legală, instanța interpretează legea așa cum vrea sau poate Curtea de Conturi și-a dat seama că a dat-o în bară și nu știe cum să remedieze problema, bătând în retragere ?
Iar dacă instanța va aproba pct. 1/i și 1/ii și va anula pct. 1/iii, CPS a SRI își va cere scuze de la pensionari și le va înapoia banii cu dobânda la zi ?
Mă întreb. Din cei 468 de pensionari nu s-a găsit nici unul să dea în judecată CPS a SRI ? Pentru mine pare ceva dubios.

Brenda spunea...

Ok

Huhu Rezea spunea...

Viorel
Mai du-te o dată la topicul din 2020 despre revizuirea pensiilor la SRI după controlul Curții de Conturi si vezi că celor aproape 500 de pensionari li s-a dat... nu li s-a luat, cum greșit ai înțeles. De ce ar fi contestat? Puteau să conteste cei care au primit numai 1,2, 3 su 4% din indexarea de 5%, după cum au avut procentul de pensie.de 81-84% .
Erau întreptățiți să solicite indexarea incă 5-6 000 pensionari SRI, dar ei nu au știut nici de Controlul Curții de Conturi dar nici de aranjamentul peste capul lor dintre CSP și Curtea de Cnturi.
In răspunsul Curții de Conturi se spune corect că decizia sa are prezumția de legalitate și că numai instanța poate răsturna aceasta prezumție.

Viorel spunea...

Aveți dreptate. Așa este când e scris cu cerneală simpatică iar textul de pe ecran nu-l pot apropia de căldură și încă nu s-au inventat nici ochelari adecvați pentru așa ceva. Trebuia să sesizez doar cuvântul BENEFICIARI (un beneficiar nu poate fi un dator) și totul venea de la sine.

M spunea...

Din fericire pandemia a dus la un surplus de fonduri prin ieșirea naturală din sistem a unui număr important de pensionari!

raul spunea...

Apropos de indexari ,actualizari...
,,https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/ce-venituri-cresc-automat-1-martie-cat-1_620f482f5163ec427120b0cb/index.html"
Deci in anumite domenii se poate !De ce sa nu se faca un amendament si la legile noastre ,ca indexarea sa se faca de la 1 martie ,cand se cunoaste inflatia pe anul precedent si nu pe cel de acum 2 ani ,cica ,cunoscut la data de 1 ianuarie!Eu ,,mananc" la preturile de acum 2 ani??Ma rog ,nici la ala de acum 1 an ,dar macar ar fi mai aproape!O idee dragi ,,asociativi" de ridicat,mai ales ca exista exemplu!

Dan B. spunea...

Subscriu opiniei tale, privind pesimismul invocat.
Există o singură excepție, am crezut în dta atunci când am presupus că, în viitor, vei renunța la editări cu majuscule, ceea ce s-a adeverit recent.
Mulțumesc!