Un produs Blogger.

luni, februarie 21, 2022

Sondaj IMAS privind opțiunile basarabenilor fața de aderarea la UE, NATO, UEE și unirea cu România

21 comments

UE----> 52% pentru

UEE--->48% pentru

RO ----> 35% pentru

NATO->19% pentru


Potrivit autorilor, sondajul a fost realizat în perioada 24 ianuarie – 14 februarie pe un eșantion de 1.123 de persoane de peste 18 ani din 79 de localități. Rezultatele ar avea o marjă de eroare de 3 la sută.


21 de comentarii:

Nico.tnt spunea...

De retinut ca participatii la acest sondaj, care este mult mai amplu, sunt 929 persoane de nationalitate moldovean/roman si 192 persoane alte nationalitati. Din punct de vedere economic, moldovenior le place sa suga de la doua vaci. Nu doar politicienilor ci si populatiei, nu le surade ideea uniri cu Romania, sunt bine primite doar ajutoarele si banii nostri. NATO este o optiune foarte indepartata, in opinia lor.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

,,Țara'' aceasta, artificiala ca denumire si cu pamanturile apartinand Romaniei, este a noastra de milenii, dar populatia este rusificata, indobitocita stalinist, educata anti romanism, rusii, corciturile etnice si rusificatii de acolo dorindu-si reunificarea cu maica Rusia, iar idiotii de politicieni romani crezandu-ne la fel de cretini ca si ei si ca punem botul in reunificare investesc, adica arunca cu banii pe fereastra in tot felul de actiuni costisitoare si ajutoare catre acest morman de pro rusi incapatanati, pe care nu-i intereseaza unirea si chiar le repugna ideea, le fac scarba si repulsie ideea reunificarii si ar lupta cu arma in mana sa nu se intample. Cat despre sovietici, ca asta sunt si acum rusii, n-ar permite asa ceva si fiind capabili sa se foloseasca si de munitie nucleara sa stopeze o asemenea actiune, Armata a 14 a fiind acolo, in Transnistria, cu acest scop. In Transnistria nu exista limba romana sau macar o litera latina si regimul este neocomunist, cu pionieri, utecisti si tot tacamul stalinist, si atunci ce ne dorim noi cu acesti ruso găgăuzi? Apropo de ei ca au si enclave găgauze, extrem de radicale ca rusii sadea, si la fel de multi, ca si gâganii ciordales rusificati, ucrainienii, chiar foarte multi bulgari cu o ura pe Romanaia ca ne-ar manca ficatii, apoi turci, tatari, polonezi, lipoveni barbosi, cativa ovrei si de-al de vantura lumea bagabonti de aiurea care completeaza tacamul etnic... Daca numaram romanii de acolo, sunt ca neghina din grau, adica ici colo, si patrioti doar aia care primesc bani de la Bucuresti s-o faca pe patriotii, precum schizoizii politici Tomac, Basescu, Simion Haurde si alti oportunisti de pe farasul politic care duce la tomberon! Acest capitol al presupuseu uniri trebuie sa aiba pus un capac de canal fe fonta pus la modul ermetic penttru cel putin 100 de ani, caci unirea se va face cand vor veni ei la noi s-o ceara si s-o faca, in proportie de peste 90%, la momentul oportun, rusii sa fie cu totii morti sau plecati pe Luna, americanii sa-si retraga intelegerile secrete cu rusii ca unirea sa nu se faca, si noi sa avem economia Germaniei sa tinem in schinare acele 8 milioane de corcituri care se poreclesc intre ei ,,moldovieni!'' Doar limba corciturilor mascule sa mai poata folosi cu ceva in ghiocurile mioritico carpatine, roz bombon tip permis de conducere, in rest nu-i nici o branza de burduf sa fie si dulce (sic)! Ia di colea pi pâne, rumâne, si din zama care ramâne!

monteoru spunea...

Ai un limbaj vai de mama ta.Mahala e putin spus.Nu poti mai neam de manivela sa te exprimi mai civilizat?
De starea de spirit existenta in R.Moldova se face vinovata in parte si Romania cand a renuntat la Moldova de peste Prut fara sa traga un cartus.Pune mana pe carte si studiaza cum parte din Moldova lui Stefan cel Mare a ajuns sa faca parte din Rusia tarista.

Huhu Rezea spunea...

Flavius
Nu pot să cred că tu poți să scrii asemenea enormități despre moldovenii de peste Prut, mai ales că și tu ești moldovean.
Dacă mergi astăzi la Chișinău vei constata cu surprindere că simțămintele românești de acolo sunt mai accentuate decât în multe regiuni din România.
E și normal că repulsia lor față de idioțenii precum cele de mai sus crește.

monteoru spunea...

Face de ras corpul subofiterilor si nu numai.Mascarici.
Am discutat cu moldoveni de dincolo de Prut stabiliti in Romania care justifica atitudinea unei mari parti din populatie prin faptul ca nu traiesc mai bine decat atunci cand era URSS.Este rezultatul guvernelor de dupa destramarea Uniunii Sovietice.

Dan B. spunea...

În Basarabia, populația majoritar românească a fost înlocuită cu cea de sorginte rusă.
Ăsta-i motivul pentru care curentul pro-rus a cuprins întreaga republică și nici vorbă despre unirea cu România. Pe de altă parte, ce să unești, o mare sărăcie cu o alta similară? Singurii care priveau cu jind la România erau cei tineri, care, după obținerea cetățeniei noastre, zburdau prin Europa.
Având rude acolo, după 2000, am efectuat deplasări lungi la Chișinău, ocazii cu care am dibuit adversitatea celor de vârsta mea în ceea ce privește unirea.
Singurul meu avantaj (aș fi fost dezavantajat dacă vorbeam lb rusă) a constat în graba cu care mi-au fost furnizate documentele solicitate într-o română fluentă și corectă.
Opinia mea rezervată privind unirea s-a conturat cu ocazia evenimentelor din 1990, când unii dintre noi, militarii, mizau pe trupele de parașutiști pentru alipire, eu având oarecari rezerve, confirmate în anii următori; și atunci, și acum, aș fi optat pentru referendum, desfășurat concomitent în ambele state, pe tema unirii.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Dan B, si mai in tema decat mine, opineaza cu realism situatia. N-am injurat, n-am zis nimic de rau mai mult decat sa etalez o realitate evidenta si o situatie jalnica de care profita basistii pentru cateva amarate de voturi, prostindu-ne cu unirea, cand ea, sa fie clar, nu se va mai produce, daca la la timp n-a fost facuta. Nu intelegeti, cum zice si Dan B, ca acolo nu mai sunt romani, fiind inlocuiti cu rusi si imprastiati in toate republicile exsovietice? Ni s-a pierdut samanta, a fugit puiul cu ața si nu-i decat vanare de vant unirea din gand! Cum zice melosul blând si nu râd: E doar unirea din cuget si-n gand! @Mortieru', sezi blând!

Calinmihaib12 spunea...

Gena"SLAVĂ".."redusă"
(oare..?)..cantitativ,dar..DOMINANTĂ..func țional.."FUNCȚIONEAZĂ"..!(pe ambele maluri
ale PRUTULUI..!

raul spunea...

Exceptie cateva derapaje de la final il cam huliti degeaba pe Cornel!Fiica-mea a avut colegi din Moldova -vreo 3-4-,din care pe vreo 2 mi i-a adus pe acasa ,,,romanasi" la masa ,la vorbit cu noi,apoi intre ei ,imediat treceau pe rusa!I-am imterzis fii-mi sa -i mai aduca acasa!Vorbeam de istorie si afara de Stefan ,nimic in comun ,restul ,ca ei sunt ei!Atunci drspre ce vorbim?

HALA spunea...

Cornelius Flavius Ifrim ai mari probleme în capacitatea de înțelegere a fenomenelor istorice petrecute în sânul propriului tău popor. Numai o anumită decență face să nu ți se vorbească pe măsura prostiilor scrise de tine probabil într-o criză de zdruncin emoțional.

Leon spunea...

Cornele, daca citesti Articolul de mai jos, poate incerci sa scri mai concis, mai putin si mai clar ! Promiti ??:
https://www.stiripesurse.ro/cine-este-noul-sfant-ocrotitor-al-orasului-care-i-a-dat-lumii-pe-nadia-comaneci-loredana-groza-si-p_2254230.html

Tano Cariddi spunea...

CFI, nu stiu daca esti la curent cu faptul ca Romania a scolarizat cateva clase de elevi moldoveni, la LM din C-lung Moldovenesc, ultima fiind in anul 2006. In anul 2005 seful de promotie a fost un elev din Moldova. Poate ca ar trebui sa citesti si sa te informezi mai mult atunci cand faci unele aprecieri la adresa lor. Ai vorbit vreodata cu un moldovean de peste Prut care a trait in perioada de dinainte de 1990? Stii cat au avut de suferit din cauza rusilor fara sa aiba nici o vina pentru situatia lor?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Multumesc, @Leon! Ma mandresc cu asta! Am postat-o azi la mine, cand am desoperit-o intamplator pe Stiri pe surse, caci iesind rar din casa habar nu mai am ce se intampla in orasul meu, si nu intru sa aflu noutati pe cele aproape 20 de bloguri onestene, desi postez pe ele destul de des, din lene (asa-i zic depresiei!). Acesta era un proiect mai vechi al actualului primar, la ideea Redactorul Sef al ziarului Ora 25, preotul Florian Smarandi, mai ales ca in intersectia de la Gara troneaza un mare monument generic al Coroanei Voivodale a domnitorului Stefan Cel Mare si Sfant, despre asta auziti acum in premiera! Discutia s-a purtat in redactie cand am avut de scris critic la adresa unui alt primar, care mutase un important monument al Eroilor din primul Razboi mondial, la iesirea din oras peste podul peste Trotus pe drumul catre Tg vs Bacau, in ultima intersectie, mutat de fapt cu cativa metri din penultima intersectie, insa cheltuielile fiind inutile, caci locul initial era mai nimerit si stabilit de Regina Maria. Mai era o varianta de schimbare a patronului orasului cu Arsenie Boca, dar nefiind canonizat s-a optat pe Stefan Cel Mare, ca sa aiba acceptul tuturor in Consiliul Municipal. Uitasem de aceste discutii in urma cu ani, si uite ca s-au infaptuit acele ganduri ale preotului si ale lui Laurentiu Neghina, azi primar. Se vorbeste si de cel mai bogat roman care e din Onesti, habar nu aveam de el, cat si de fufele din muzica romaneasca de care nu sut prea mandru ca n-au stiu sa aiba o viata privata in cinste, precum Loredana Groza, Crmen Radulescu, Alexandra Ungureanu, Cristina Spatar, etc, cat si interpreta de muzica populara, Mihaela... ca-i uita numele intreg, politista, dar cu o viata privata onorabila! Sa se stie ca Statuia Gimnasticii, care era intr-un parculet din fata Hotelului Trotus-centru, actualul primar a mutat-o cativa metri mai jos intr-un rondou de intersectie sa fie mai vizibila. E o traditie sa se mute monumente in Onesti, de colo-colo si nu ma mai mira nimic pentru ca fiecare primar vrea sa se remace cu ceva si astfel mutatul bolovanilor, corect sa cititi al monumentelor, sculptati a devenit un sport local, pe care cu greu le mai observa, sa nu mai zic ca un Cimitir al Eroilor sovietici a avut aceeasi soarta, cand s-a construit noua Primarie, si dupa ce mai fusese mutat o data in comunism cu cativa metrii, acum in afara orasului catre Brasov, si ma mir cum de nu ne bantuie stafiile respectivilor ostasi onorati!

Nico.tnt spunea...

De la un ofiter parasutist, care a participat in aceea perioada de conflict ruso-moldovean, la o misiune pe teritoriul R. Moldova, am retinut ca militarii moldoveni nu agreau elementele de munitie romanesti, cam de toate tipurile, primite in timpul conflictului, ca ajutoare din Romania. Acestea erau de proasta calitate, nu provocau daune. Tot cea ruseasca era eficienta si la mare cautare.

Dan B. spunea...

@Tano Cariddi:

„Nu știu dacă ești la curent cu faptul” că, în 1990, Cdm.D.Av. de la Otopeni a luat sub aripă două clase de moldoveni de dincolo de Prut, elevi ai liceului cu profil auto, de la capătul bd Iuliu Maniu din capitală.
Inițiativa a pornit de la cdt, tot un moldovean, dar de până-n Prut.
Și, uite așa, ne-am trezit ca binefăcători ai elevilor moldoveni, cursanți ai unui liceu cu profil auto (probabil, și la ei, era dificilă promovarea unui examen de conducere).
Am strâns bani, am cumpărat materiale și le-am renovat grupurile sanitare, dormitoarele și sălile de clasă, totul fiind nou zugrăvit și dotat pe timpul vacanței școlare. Din donațiile fiecărui ofițer, le-am cumpărat un TV color și un player pentru casete video. Sălile de clasă, după renovare și reparare mobilier, s-au dat în folosință cu câte o nouă tablă.
Așadar, i-am trimis pe copii în vacanță cu aeronavă militară pentru a-i scuti de costuri și prin bunăvoința sefului Cdm. Av M., zugravi, tâmplari, instalatori, electricieni de la Otopeni și din Cdm au muncit pe brânci pentru a le oferi micuților (cls a X-a și cls a XI-a) condiții de studiu optime.
La înapoiere, tot cu autobuzele noastre, i-am preluat de la avionul R 99 Av Tp și i-am îndrumat spre liceu. Ce am constatat la întoarcerea elevilor? Că s-au „dotat”chiar de acasă cu TV și playere, ceea ce m-a frapat chiar. În aceeași zi, la terminarea programului, un ofițer ce locuia în zonă, a fost trimis cu ciocolată și portocale la liceul cu pricina, acesta constatând că portocalele cu care au venit elevii de acasă se metamorfozaseră în „mingi de fotbal”.
În ziua precedentă weekend-ului i-am adus pe copii la popota Cdm D Av pentru o masă caldă și sățioasă, inclusiv pentru socializare. Ce-am aflat? Că cel mai pricăjit dintre ei era fiul unui viceprimar, iar tată-su avea peste 500 oi și că mai toți au fost selecționați pentru studii în România de printre potentații acelor vremuri.
Dar, nota bene, a reieșit, tot atunci, și nivelul educațional din familie, căci, la finalul săptămânii, cdt și șsm, într-o trecere prin zonă, au ajuns și la liceu, unde au constatat starea deplorabilă, cu baterii rupte din pereți, oglinzi sparte, chiuvete crăpate, pereți mâzgăliți, etc. Acela a fost momentul în care, cu toții, ne-am luat mâna de pe ei, lăsându-i de izbeliște, realizând ce țeapă ne-am luat!

Tano Cariddi spunea...

Dan B
Din ce ai povestit tu mai sus inteleg un singur lucru: ati incercat sa educati niste copii moldoveni dar ati esuat lamentabil!
Daca tu crezi ca asta justifica limbajul de mahala folosit de CFI la adresa moldovenilor, nu ma mir ca si tu gandesti la fel. Apropo, daca tot esti avocatul lui, transmite i ca Moldova are doar aprox 4 milioane de locuitori si nu 8, asa cum a scris el mai sus.

anonim spunea...

Ai scris extraordinar de putin
Leon iti multumeste macar pt faptul ca lipsesc injuraturile,blestemele si limbajul ala limitat si stalcit aflat intr-o zona nedefinita de proxenetism si mahala.Poate asta era limbajul publicatiei "Ora 25" din Onesti
Stii tu cu banditul ala de patron care te platea in fursecuri cafelute si "tuica de electrozi"
Parafrazandu-l pe Base: Aici e pensia dvs!!
:)

anonim spunea...

In 1992 eram la C Midia....iarasi!
Intamplarea a facut ca intr-o seara de sambata fiind cativa dintre noi in Navodari pe o terasa
aflata pe plaja vis-a-vis de caminele de elevi,sa vedem la o alta asa zisa masa(de fapt era o masa luuunga cu bancute de-a lungul si pe o parte si pe alta exact ca la nunta la tara,vedem, ziceam vreo 15-20 de pustoaice impreuna cu ceva profesoare/pedagoage...absolut nici un barbat care trageau vartos din sticle de vodca "saniuta".Au venit(cu tupeu) vreo 3-4 la masa noastra si ne-au explicat ca sunt de la liceul economic din Chisinau ca au venit pe banii statului roman in vacanta in Romania ca au avut transportul cazarea si hrana absolut gratuite daaaar "hainul" asta de stat Roman "a uitat" sa le dea si bani de buzunar 😃😃iar ele nu prea aveau.Problemele s-au rezolvat urgent...toata lumea fericita.Se facea cinste cu un pahar de apa plin cu vodca urma o plimbare pe plaja spre mare si gata...Unu saracu a avut un pic de ghinion.Cand tragea si el mai tare cu"plimbarea" tocmai treceau granicerii in patrula.Cat p'aci sa calce pe soldica cu bocancii....
Au mai stat elevele de an III si IV inca vreo doua saptamani sunt sigur ca sau descurcat.Oricum profesoarele erau "cel mai cel".Cateva dintre ele inalte,zvelte,blonde,par lung,ochii verzi/albastri tipic model slav.Am vazut ca ele in Moscova de ma luase cu ameteala dar acolo am inghitit in sec ca n-aveam incotro...chiar daca erau extrem de politicoase si zambitoare
Eh! amintiri.
cred ca l-am intrecut pe CFI-ul la lungimea textului dar mai scurt chiar n-aveam cum
KOHNEц!(probabil ca am scris gresit-nu vreau google trsl.)Vorbesc citesc inteleg dar la scris sunt varza
Las ca daca va suparati,va trece! 😃

anonim spunea...

Ia nea CFI-le si citeste despre Uipath.Mai citeste si tu da-o dreak de beutura 😃😃😃

https://ziaruldebacau.ro/cel-mai-bogat-roman-este-din-onesti-daniel-dines-supranumit-seful-robotilor-l-a-detronat-pe-tiriac-cu-o-avere-de-14-miliarde-de-dolari/

Dan B. spunea...

@Tano Cariddi:

Nici să citești n-ai habar și, cu atât mai puțin, nici abilitate de pricepere nu ai!
Am relatat doar cum am vrut să facem mai ușoară viața copiilor la sute de km de domiciliile lor, nu să-i educăm.
Și, mă rog, ce educație le poți face în 4 săptămâni, din care 2 de vacanță?
Iată că proasta creștere prinde mai bine în mediile avute, cu părinți iresponsabili!
Mai citește o dată și identifică paragraful prin care nădăjduiam să-i educăm pe copii! Dacă nu reușești, alege-ți peretele în care să dai cu capul, până scoți prostia din el!

Tano Cariddi spunea...

Nu o sa intru in polemica cu un frustrat ca tine. Incerci sa manipulezi oamenii povestind despre cate ai facut tu pentru niste copii din Moldova si care drept recunostinta au spart chiuveta!! Esti penibil ...