Un produs Blogger.

miercuri, aprilie 27, 2022

Așa erau reglementate pensiile de serviciu ale militarilor în anul 1959

30 comments

 Reglementarea din anul 1959 a fost modificată prin Decretul nr. 141/1967Decretul Nr. 214/1977, Legea Nr. 164/2001, Legea Nr. 119/2010, Legea Nr. 263/2010 și Legea Nr. 223/2015.







Întregul document poate fi citit aici pentru a înțelege istoricul pensiilor de serviciu ale militarilor în ultimii 60 de ani.




30 de comentarii:

marin spunea...

Din politica îndrazneață si plină de clarviziune a actualului guvern si nu numai.

https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/guvernul-sterge-datoriile-10-companii-industria-aparare-impune-intarirea-capacitatii-aparare-romaniei-document-1_6257baee5163ec42715b196c/index.html

Ehe ,he , răposatului împuscat vindea ,făcea profit-dezvoltare
Acum indemnati de unchi (sam) si mătuși (u.e) se zice că obligatoriu trebuie să ajutam de-a moaca .
Și ce se mai înghesuie toți trepădușii la telefonul cu fir rosu să le spună ”unchiul” unde să dea si ce să cumpere în loc.
Și ce ghinion pentru ”nepoții sustinători piste noapte ai unchiului ... ” ajunsi la pensie din sistemul varșovian ”, telefonul cu fir derect nu suporta un ordin catre seful suprem de actualizare a pensiilor zise milităroase.
Se zice ca prima rafinarie de petrol din lume a fost construita in Romania. Ca să vedeti ce mirosuri fine aveau ”petro-dolarii ”inca din vremuri străbune. Că nea mos Ion Roata ,zicea ,dar nu-l auzea nimeni.
Ș-acum să stabileasca Huhu Rezea de unde vine pericolul neajustarii pensiilor varsoviste !!!!!!!!

Leon spunea...

Vedem ca si acum 60 de ani tot 25 de ani vechime in serviciu era necesara pentru a beneficia de Pensie de SERVICIU...!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Amintiri din copchilarie, cand se facea cu adevarat militarie, gradele militare erau respectate de catre guverne si intreaga societate, drepturile erau sfinte si nu bagau rezervistii in morminte, asa cum acum o mana de clocari mafioti si venali, infratiti cu politicieni samsari si mitocani, ne calca metodic in picioare drepturile militare, legale si constitutionale doar ca o mana de generali privilegiati si protejati, cu doctorate copiate si gradele la lumanare luate, sa aiba doar ei dreptate, pensii mari si de toate, caci de restul pe nimeni nu-l intereseaza sau doare ca murim de lipsuri si foame! Deplang situatia actuala, atat de nasoala, si cred ca doar cu acesta amintire idioata o sa ne hranim restul din viată degradată ca ce bine a fot odată, măi, tată! Asadar, parastasul noilor pensii fiind consumat, ca nu mai avem nimic de primit si asteptat, dati-va mai aproape de pat cu o lumanare la cap, asteptand voios a doua venire a Lui Hristos pe poarta cu flori instelate, sa ne faca dreptate in pozitia de drepti si intinsi cu piosenie pe spate!

Huhu Rezea spunea...

Ati văzut ce diferențe erau între procentele de pensie ale subofițerilor și cele ale generalilor și ofițerilor superiori?

Huhu Rezea spunea...

Prefer pensia actuala decât să stau cu teama ca ne ocupa iar rusii sau turcii. Romanailor care nu prea au habar de istorie sau cei care au convingerri rusofile nici nu le pasă de zvârcolirile ursului sovietizat peste granițele vecinilor.

Alkan spunea...

https://m.adevarul.ro/news/eveniment/bataie-posturile-rezervisti-armata-soldele-ajuns-extrem-atractive-1_62680a595163ec4271c18ba3/index.html?utm_source=gsp&utm_medium=https://adevarul.ro/news/eveniment/bataie-posturile-rezervisti-armata-soldele-ajuns-extrem-atractive-1_62680a595163ec4271c18ba3/index.html&utm_campaign=CrossPromo

Liviu PO spunea...

Nu exista indemnizatie de comanda???Hai ca nu se poate...E imposibil!!!Ce ne facem cu cei care doresc sa comande si pe lumea ailalalta?Pensie maxima pentru generali 2,500 de lei???Domnule CIUCA unde sunteti???Hai ca nu se poate!!!Totusi observ ca au lovit puternic in armata regala...I-au adus pe toti la un numitor comun:250 lei...Oare se putea supravietui cu acesti bani?Ar fi interesanta o paralela cu salarizarea in aceea perioada,dar asta nici arhivele militare nu ar mai putea-o face...In mod sigur au dat la topit statele de salarizare mai vechi de 50 de ani...Orientativ ,salariul minim pe economie in 1956 era de 220 lei,iar probabil si armata se inscria in acest culoar...Asadar,2.500/220=11.36 salarii minime avea pensia maxima un general de armata ,iar domnul Ciuca are 18,500/1,346=13.74!!!De la indemnizatia de comanda i se trage...Vae Victis,.,.,.!!!???

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, erau criterii echitabile: La o adică, acilică e o jmecherică: Soldele din activitate avand o diferenta intre ele, cele de ofiteri fiind mai mari ca la subofiteri, la pensie se reducea dimensiunea pentru a multumi pe toata lumea, caci la pensie erau nevoile egale si daca dimensiunile erau adanc inegale avea sa bage subofiterimea in țintirime si in spitale de dihîinare de foame, dar gandirea proletara si atasata de Armata si de Țară a eliminat aceasta chiabureasca povara, asa ca nu mai era nimeni condamnat la pensionare sa se tarasca de foame, asa cum in zilele noastre bășânoase tragem numai ponoase din tragedia dezastruoasa ca gheneralii si-au tras partea avantajoasa, ciordita din partea de drept a noastra, cu fel de fel de invarteli mafiote, papiote șirete si marote doar ei sa aiba pensii obeze, lasandu-le pe ale noastre obtuze si pe noi, ca siliconații, umflati in buze, hranindu-ne doar cu sperante si cu iluzii, aievea, pe Huhurezea sau aiurea! Iac-așa!

Leon spunea...

Toate apartin Companiei Nationale ROMARM, si bine a facut Guvernul ca le-a anulat datoriile istorice de 100 si ceva milioane lei, o suma mica fata de alte "ajutoare" acordate unor Companii internationale !
Probabil ca este vorba de sumele pentru CAS, CASS si Impozitul pe Salarii..!
PS. Pensiile SNAOPSN sunt platite de la BS , aprox.10 mld.lei/an !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Multi s-ar da cu sovieticii sa ia pensii mai mari decat pochii si medicii, ca daca i-ar pune sa lupte la rezbele ar lasa armele in rastele pe motive de prostate handicapate, senilitate, intestine constipate sau andropauza, iar muierile in cauza din impotenta de menopauza, sau ca au depus prea mult efort, ca la avort, ca si-au sustinut colectiile de doctorate falsificate sa fie mai cu mot decat muierile multiplu calificate, doar ca sa conduca institutii mai cu catare, inclusiv si conace de penzii brotacare! Aida-ha, ca-i asa!

Negritoiu spunea...

Dar care erau diferentele intre soldele acestora?

Gicu spunea...

Interesant termenul de recalculare a pensiilor aflate în plată la 1 august '59 două luni, 1 nov. '59!

mosmartin16 spunea...

Ai o "logică"....beton !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Liviu Po, ohooo-hooo! Vaie bucalaie, tataie, cu pensii porcoaie, ca eu le-as da chielea de pe oaie, in loc de penzii greoaie, care valoreaza doar o simpla olaie din lână de paie si cateva gioarse roase sa le tină epiderma pe oase, ca la cate lupte au purtat unii cu turcii si hunii storcand de zamă butucii de vie si prunii, sau la plajă pe faleză la Canal sa-si biciuiasca sclavii bestial, sa primeasca gradenele de gheneral, ar trebui sa-si petreacă restul zilelor in penitenciar la Caracal!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Alkan, un articol de can-can, dar foarte real! Am citit articolul si am realizat ca d-acilea ne vine pericolul, ca astia s-au pus sa recruteze fofeze ca sa-i pompeze cu cate trei miare reale, care nu-s coli de jurnale, ci parale d'alea chioare, si d'aia noi primim olaia, caci banii de majorare se duc la aceste lipitori jmenare, adunate porcoaie sa ocupe cazarmile ca glugile de paie pentru tabiete, pokere, tabinete, sarit gardescu la bufete sau fete, ca ce pregatire sa faci de razboi cand in NATO suntem si noi, si rusii doar n-or hi boi sa-si strice prestanta si clanța atacand Alianta, asa ca toate aceste parale risipite parpale pe incatriruit de-alde chierde vara de marmelade si haimanale mai bine le-ar baga cu folos in ale noastre pensioare, leșânate si dihăinate de hoame!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Negritoiu, exista la doar 5 km de Odobesti-VN comuna Vârteșcoiu si niciodata n-am stiut de ce are un nume asa de ciufut, cum n-am stiut cine dracul m-a pus sa ma las in armata dus, cum pe Hristos legionarii romani l-au pus! Scrie sus, fara sa intrii in tot materialul in modus, e la vedere, si sunt diferente procentuale la iesirea la pensie pe categorii militare, asa ca... hadaleee, hadaleee, mi-e dor de sarmale cu carnuri de jumare din jurnale citite la la lumanareee! Hai, liberareee, ca m-am acrit de atata asteptare sa-mi vad pensia in majorareee!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Alelei, voi puradei de putinei, ca au trimi acei yankei la ucrainieni 900 de rachetoaie cu schije-n ploaie, anti avioane, de o sa vi le doboare peste ape si ogoare ca sa ramaneti cu aviatia chiar că-n durligele si aerodromurile militare tot mai goale sa va treaca de fasoane, fortele aeriene de durată sa se-nmoaie cum e lâna de pe olaie! Brava, mai unchiule, Sam, si cuvinte nu mai am ca cu a voastra marfa ok-ham o sa-i faceti pe rusnaci salam!

un oscar = o pensie spunea...

eu as propune urmatoarele procente din ultimul salariu brut incasat -
generalii -200%
coloneii - 199%
plt adj- 9 %
plt maj-4 %
soldatii-0%
asa ar fi fericiti m,mares si toti desteptii din armata

Viorel spunea...

Un oscar = o pensie. Cei mai fericiți ar fi soldații pentru că dacă ar lua pensia în procent de – (minus) 0% din ultimul salariu încasat, rezultă că vor avea pensia cât salariul. Generalii cu – (minus) 200% vor trebui să scoată din averea mătușii Tamara un salariu și să-l decarteze la stat.

Leon spunea...

In sedinta de Guvern de astazi se va aproba o HG prin care AORR va primi statutul de Asociatie de utilitate publica !
Sa vedeti apoi cate probleme ale rezervistilor militari va rezolva d-ul General Virgil Balaceanu..!

ifrim spunea...

@ Leon.Las' că nici pân' acum nu s-a rupt Bălăcică pentru rezerviști.El pe sticlă cu nivelurile operativ strategice!

magda spunea...

De ce nu sunt bani de pensii? ne a spus mr(mister).Budai la A3.Cica are curaj sa parieze ca toti cei peste 1,6 milioane de angajati cu salariu minim iau in mana mai mult decat scrie in contractele de munca si asta ATENTIE e vina numai a angajatilor.Nu zau? Adica scrie 2 dar ia 5,iar el nu poate sa faca nimic.Eu zic totusi ca poate...sa-si dea demisia si sa se apuce de pescuit.Credeti ca nu mai stie si faptul ca mii de angajati de la srl-uri sufera pe timpul desfasurarii activitatii de intreruperi de contracte urmate la o luna de reluari ale acestora tocmai pentru ca patronasii sa incaseze spaga guvernamentala numita oficial altfel? Sau credeti ca inspectia muncii chiar isi face treaba? De fapt nimeni nu isi mai face treaba nici macar periculoasa DNA.Ati inteles acum de fapt cine e Budai.... PLANGACIOSU... si multi altii ca el care plang de dorul bunicilor si parintilor nostri.

Leon spunea...

https://www.gds.ro/Local/Gorj/2022-04-28/munca-la-negru-pe-santierul-variantei-ocolitoare-din-targu-jiu/

un oscar = o pensie spunea...

bravo viurele,oscar degeaba,
acel semn de punctuatie,linia,era doar pt a intelege si cei ca tine(adica moldovenii)
poate reusesti sa faci abstractie de acea linie si vei intelege textul
cum naiba ati primit oscar toti analfabetii functionali si mai sunteti si inapti medical???

Huhu Rezea spunea...

In ultimii 10 ani s-a putut ieși la pensie anticipata parțială doar dacă obțineai clasare medicala de apt limitat sau inapt.

Viorel spunea...

Un oscar = o pensie. Eu am înțeles textul, numai că, tu băiat deștept cu Facultate la Spiritul lui Haretu, trebuia să pui semnul = (egal) și nu o liniuță (Mutu le are cu liniuțele), semnul minus, un punct sau o virgulă pentru că fiecare are rostul lor într-o propoziție.

Gigi spunea...

O lege a pensiilor(Decret) militare foarte simpla,pe care să o intelegea si cel cu facultate la stat și cel de la Sp.Haret,daar si cel/cei din vîrful muntelui care au oareșce îndelesniciri,cum ar fi:cresterea ovinelor,caprinelor etc,adica fara facultati.Ce stim si ce vedem acum,este că avem o lege a pensiilor,de fapt o porcarie de lege,care a fost modificata inaite de a intra in vigoare,iar dupa modificare....inghetată,de nici caldurile din desertul african nu au reusit sa o dezghete.Avem o lege care impart paensionarul militar in 3-4 categorii,in functiei de anul si legea dupa care a iesit.S-a ajuns ca acelasi individ iesit la pensie cu aceiasi situatie juridica cu altul iesit dupa anul de gratie 2016,sa aiba dublu fata de cel iesit pana in 2016!!!Cine are interesul ca legile in domeniul pensiilor sa nu fie clare,ci alambicate,
intortocheate? Raspunsul cred ca il avem fiecere.

Leon spunea...

"Conform datelor existente în bazele de date de plată gestionate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), instituție publică aflată sub autoritatea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), la nivelul lunii de plată martie 2022 distribuirea numerica pe modalități de plată a drepturilor plătite în sistemul public de pensii este:
Numărul beneficiarilor sistemului public de pensii pentru care drepturile se achită prin mandat poștal este de 2.673.631, respectiv 53,36% din total;
Numărul beneficiarilor sistemului public de pensii pentru care drepturile se achită prin cont curent sau cont de card la băncile cu care CNPP are încheiate convenții în acest sens este de 2.336.549, respectiv 46,64% din total”, este scris în răspunsul oferit de autorități, conform documentului văzut de Capital."

Brenda spunea...

Acele vaicere le primesc și cei din armată cu pensia sub 1500

Radu spunea...

Daca