Un produs Blogger.

luni, aprilie 18, 2022

Budăi, astăzi, despre PNRR, pensii contributive, pensii speciale și pensii militare, toate concentrate în 9,4% din PIB

28 comments
Renegocierea PNRR. Eu nu fac altceva decât să mă lupt pentru oameni. Eu voi fi în confilict cu cei care doresc sărăcirea poporului român. Din moment ce Cîțu a semnat acel PNRR cu 9,4% (n.red. procent din PIB pentru pensii), eu zic că și-a dorit sărăcirea poporului român. 
-Nu am fost împotriva PNRR ca idee. Am fost împotriva PNRR ca mod de construcție. Nu doar noi PSD, recomandarea Comisiei Europene a fost ca PNRR să fie la nivel național. Este planul tuturor românilor. 
-Sunt cetățeni români și în patronate și în sindicate. Aceste nu au fost invitate la discuții. E normal? Te adresezi cui? Nu poți să faci un plan național fără dialog. 
 -Suntem extrem de determinați, avem toate jaloanele îndeplinite și toți miniștrii din guvern suntem extrem de determinați, dar nu trebuie să admitem sărăcirea cetățenilor români. 
-Eu nu voi semna nicio reformă care să aducă sărăcie pentru cetățeanul român. 

-Nu vrem o renegociere pe ansamblu a PNRR. Este un procent nerealist acel 9,4%. Noi nu vrem să scoatem reforma pensiilor de acolo, deși foarte mulți din specialiși ne cer acum să nu renunțăm la legea 127. Însă anumite chestiuni din interiorul unei reforme, de ce să nu le îmbunătățim? 
Oricine, un jurnalist, cetățeanul de pe stradă, poate să folosească expresia de pensii speciale oricând dorește, dar tu ca specialist când știi că din punct de vedere juridic nu există acest termen nu poți să îl scrii într-un document oficial. Din cauza acestei formule s-a înțeles că în acel procent de 9,4% trebuie să intre toate pensiile speciale și militare și restul. Ceea ce noi avem acum, ne costă 8,1% din PIB în această lună doar pensiile pe contributivitate, avem 1,2 % - pensiile militare și ordine publică și celelalte pensii pe alte legi la 1,3%. Iată că suntem deja acum la 9,3-9,4%. Un alt jalon spune că „rezolvarea inechităților”. Dacă noi deja suntem la 9,4, unde mai rezolvăm inechitățile din sistem? 

-Despre pensiile speciale. Eu, în calitate de ministru, vreau rezolvarea inechităților și aștept ceilalți miniștri să găsească soluții. Să găsească soluții să vină cu reforma asumată de stat. Eu fac partea mea de reformă, pensiile contributive. Fiecare ministru să vină cu partea lui de reformă. 

-S-a abordat problema pensiilor speciale doar din punct de vedere politic. Cum a dat bine la public s-a folosit sărăcia oamenilor. Îi spui unui cetățean că are unul pensia de 20 de ori mai mare ca tine, ca să îi abați atenția că tu nu îi majorezi pensia. Dar nu îi spui care e situația, să faci o paralelă, că armata de exemplu e în strânsă legătură cu NATO. S-a folosit din punct de vedere politic, să produci emoție și să câștigi voturi. Mai era un coleg care acum e și coleg de alianță cu mine, care spunea că le desființează în 30 de zile. 

-Legea pensiilor. Sunt adeptul unui dialog social. Chiar dacă nu vom putea îndeplini toate cerințele sindicatelor, eu cred mult în dialog. Am creat un parteneriat între guvern, Comisia Europeană și Banca Mondială. Am solicitat public partenerilor sociali să vină și ei în această reformă. Din toate aceste idei vrem să asigurăm și sustenabilitate, dar să ținem cont și de un drept al omului de a avea o viață liniștită după o altă viață în care ai contribuit și ai muncit. Solicităm flexibilizare, una dintre aceste solicitări a fost flexibilizarea acestui procent de 9,4% din PIB. Nu trebuie să reprezinte acest procent un zid pentru o eventuală evoluție mai bună a veniturilor. Când am ajuns în ministerul Muncii am cerut și eu un document care să îmi arate justificarea acestui procent. Suntem la 2,3 milioane de dosare introduse în sistemul electronic. Toate aceste lucruri sunt prevăzute acolo astfel încât atunci când terminăm asistența tehnică și când avem această lege a pensiilor îmbunătățită, eu nu vreau să vorbesc încă de o nouă lege. 

 -Vor fi majorări la pensii? De aia vreau să sparg acel procent de 9,4% că altfel nu pot rezolva inechitățile, nici să vorbim de majorări. Am avut o majorare în ianuarie, și cu siguranță este o prioritate pentru noi. Vrem să construim ca în viitor să putem majora pensiile. Dar nu sunt eu acea persoană care să anunț ceva pe ce nu am nicio bază. Nu o să dau o speranță pe care nu o putem îndeplini. 

-CAS redus? Nu are niciun studiu de impact, nu cred că este momentul acum.
Intreg interviul poate fi citit mai jos.

 


28 de comentarii:

Viorel spunea...

Cei ce au întocmit și negociat PNRR-ul cu de la sine putere sau în cârdășie cu alții sau chiar partide politice să fie trași la răspundere. Nimeni nu amanetează pensiile românilor pe o perioadă de 50 de ani. De văzut și sumele enorme pentru consultanță (a se vedea cazul din sănătate / „Ciudat” la Ministerul Sănătății: Consultanță din PNRR mai mare decât proiectul. „Funcționarea agenției este finanțată cu 5 milioane de euro și consultanța cu 25 de milioane de euro. Așa a fost făcut programul. Nu pot să discut dacă este legal sau ilegal. Așa a fost semnat”, a mai spus ministrul Sănătății. Așa ne fură golanii 50-60% din banii disponibili prin PNRR. Și mai vorbim de România sărăcită. Unde sunt cele 58-60 de miliarde E împrumutate ? Nimeni nu are nici o întrebare de pus Guvernului Orban / Cîțu ?

)

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Un terci si o torboseală izvorate din usereală si din mintea slinita si cănită de câțea a gâdelui Ghinea... Taceți din gură ca nu se mai face nimic, recesiunea doar ce a venit!

Leon spunea...

Observ ca D-ul ministru Budăi spune cine este principalul VINOVAT de procentul de 9,4% valabil 50 de ani, este cel care a semnat PNRR,....CATU !
Am mai spus-o si repet :
ESTE SUFICIENT CA GUVERNUL ROMANIEI SA CONVINGA C.E.CA IN PROCENTUL DE 9,4% NU AU CE CAUTA PENSIILE MILITARE !
In acest fel raman 13 mld.lei care pot majora pensiile civile in trim.4 din acest an !
Sa-i transmitem d-lui Budăi acest mesaj.

Dan spunea...

Aistatii social si celelalte pomeni intra tot in acest procent sau doar pensionarii reali? E doar o joaca cu nervii, se spera mult pe selectia naturala azata pe pandemie....

Huhu Rezea spunea...

Dacă înțelegi asistații social precum domnul Dogaru, DA!

Dromihete spunea...

Pai asta trebuie sa inteleaga toata lumea ...ca in toata lumea ezista pensii militare si au norme separate si clare asa ca mai bine schimbi lg 223 elimini inechitatile si scoti le scoti din 9.4 asa se pot rezolva inechitatile din sistemul public de pensii si nu vom mai vedea pensionari cu 1200 de lei pensie

marvas66@yahoo.com spunea...

Cstaline ne-au tras-o toti, ciolos, dragnea prin olguta, ponta...etc...si toti cu ajutorul lingailor activi ai lui ciuca...ciolacu a spus ca nu se baga peste sistemul militar de pensii, ca-i lasa pe contabilii militari sa rezolve problema pensiilor militare din bugetul mapn...ciuca o sa ne+o da cum ne-a mai dat-o...

Leon spunea...

Inca un ministru sustine renegocierea PNRR:
https://www.stiripesurse.ro/ministrul-fondurilor-europene-ue-a-cerut-recalibrarea-pensiilor-speciale-din-romania-se-declara-s_2347445.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

E totusi o voce respectata, Bolos, nu-i o cutra si un codos ca cei din același coș cu liberali, indaratnici si venali ca niste sacali, dar daca era Câțos dansa pe mucles in jos parsiv, conform doctrinei de partid, caci a misca la PNL in front inseamna un șut de kaput din functie in fund. Fara salbaticul ala drogat acum va fi mult mai usor de lucrat in Comisia europeana sa primim ceva de pomana, la cerere, prin modificarea PNRR.

ifrim spunea...

Un moment propice pentru rezolvarea inechităților din sistemul pensiilor militare este înainte de rocada funcției de PM în 2023 către Ciolacu.Dacă nici atunci nu o face prin OUG Ciucă este rău intenționat!

Leo spunea...

Budăi să-și îndeplinească rolul de MINISTRU COORDONATOR și RESPONSABIL de aplicarea PNRR în domeniul pensiilor reglementate prin legi speciale și să le impună miniștrilor MFA , MAI , JUST. ca să vină cu soluții de eliminare a inechităților din acest sistem de pensii.
El nu trebuie să uite că nerealizarea jalonului 215 cu termen în Dec. 2022 , va fi responsabilitatea lui și nu a altora.

Liviu spunea...

Din interviu rezultă clar că pensiile miltare nu vor fi incluse in noua lege a pensiilor civile. De recalcularea acestora se va ocupa DF/ CSP. Principiul este foarte clar. Functia detinuta, gradul si vechimea.
Sporurile vor avea o pondere diminuata in calculul pensiei. Vor dispare anomaliile, gen subofiter cu mult peste ofiter.

kostas spunea...

Voi nu cred ca intelegeti ca daca nu trecem cu pensiile pe contributivitate vom mai ramane inca vreo 10 ani cu pensiile inghetate. Nu vedeti ca se vorbest numai de inzestrare? De unde sa mai ramana bani si de pensii? Nu vedeti ca inzestrarea armatei mananca toti banii din bugetul armatei?

nr. 1 spunea...

2 aspecte : !.1. UE a cerut recalibrarea pensiilor speciale in Romania! F corect! Dezmat ca la pensiile din Romania mai rar, coane Fanica! 2. Din tabelul cu pensii medii europene rezulta ca tari cu PIB imens fata de Romania au pensii medii de 805 euro-Slovenia si Germania -989 euro. Chiar Norvegia cu un nivel de dezvoltare si viata f dezvoltate nu are ca medie decat 1797 euro! Din analiza datelor la dispozitie nu rezulta ca in tarile mentionate ar fi diferentele uriase ca la noi, la aceeasi situatie juridica unii au 3000 lei, altii 10000 lei sau 15000 lei sau chiar mai mult! Iata de ce se impune RECALIBRAREA pensiilor militare( si nu numai ) nicidecum inghetarea lor ( pe placul celor cu 5 cifre! )

kostas spunea...

Pensiile celor care ies la pensie fiind din ce in ce mai mari, normal ca anual, media pensiilor militare va fi din ce in ce mai mare, iar cei cu creerul neted vor zice intotdeauna ca in armata sunt pensii mari, nesimtite. Cine mai are curaj sa le aduca si pe astea inghetate la acelasi nivel? Asa pe contributivitate nu mai au cum s-o dea cotita cand creste punctul de pensie.

magda spunea...

Voi chiar credeti ca prin recalibrare un general ca Ciuca sau oricare altul va ramane cu 8-9 mii de lei.De magistrati nimeni nu mai vorbeste caci vorba aia...nimeni nu e mai presus de lege.Pai hai sa vedem noua lege si daca nici atunci.Oricum la noi justitia a fost si va fi una de tip sovietic pentru ca si judecatorii tineri au avut de la cine invata.ABUZURI ca in procesul Colectiv nu mai gasesti,abuzuri ale judecatorilor sa ne intelegem.Ei sunt deasupra Constitutiei prin ultimul lor gest de a amana nejustificat pronuntarea unei sentinte.

Margarit Fernand spunea...

Domnul Cătălin,sunt foarte multi fosti militari care ar mai vota cu USR! Zilele trecute pe facebook (pe UNIUNEA LUPTĂTORILR REZERVISTI)un col(r) se lăuda că a votat USR și a susținut ”că eu aș avea creier de găină” fiindcă sunt împotriva lor! De unde credeți că mai au (încă) 12% în sondaje? De la personaje de-astea care nu stiu pe ce lume trăiesc!

Cezar spunea...

La o vechime de 7..8 ani vei mai vedea
Nu vinde iluzii...

HALA spunea...

Kostas, unii dintre noi suntem militari și nu am fost lucrători prin armată.

Șoimul spunea...

Ce înțelegi prin ,,mult''?
Dacă sof.are cu mult mai multă vechime?

Liviu PO spunea...

Oricum hotia e generalizata.Acum au introdus o modificare la legea achizitiilor publice ca sa poata acorda fara licitatie contracte de 5,000,000 lei.Pana acum daca nu ma insel era doar suma de 150,000 euro.Foamea este mare asadar,daca modifica in plus suma de peste zece ori.Calculul si l-au facut.Parandarat de 10% si din totalul sumelor alocate pentru PNRR ies bani frumosi pentru jucat table la Monaco...

Viorel spunea...

Kostaș. Dacă banii se duc pe înzestrare, de unde a avut domnul ministru Ciucă în 2020 (de 2019 nu zic nimic pentru că a plătit anticipat rachetele la americani, deci înzestrare) să decarteze 2 miliarde la rectificarea bugetară din care 1 miliar la fondul de rezervă al domnulu prim ministru Orban și 1 miliard parte dintre ei la MAI pentru salarii și pensii și la STS pentru a asigura soldă dubă în luna cu alegeri.

Calinmihaib12 spunea...

Liviu PO:
(15:49'/19.04.a.c.)
"HOȚII"prin.."afaceri" cu firme"de apartament .."..!

Viorel spunea...

Pentru cei care mai vor o doză de vaccin, statul român le stă la dispoziție. AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. HAI PENSIONARE, ACTUALIZARE, INDEXARE. LA PUȘCĂRIE CU EI (CEI VINOVAȚI).
România are destul vaccin anti-COVID pentru 128 de ani: zeci de milioane de doze, rămase pe stoc. Anchetă DNA. Avem vaccin anti-Covid pentru ... 128 de ani. Statul român a contractat 87 de milioane de doze, din care a folosit mai puţin de 17 milioane. Iar la 1.200 de imunizări, cât se mai fac pe zi, au dura mai bine de un secol să epuizăm stocurile. Ce vom face cu restul? Oficialii ridică din umeri, aşa că aşteptăm răspunsul de la procurorii DNA, care cercetează achiziţiile. https://observatornews.ro/sanatate/romania-are-destul-vaccin-anticovid-pentru-128-de-ani-zeci-de-milioane-de-doze-ramase-pe-stoc-ancheta-dna-467399.html

Calinmihaib12 spunea...

Nr.1:
(09:29'/19.04.a.c.)
..În topicul cu tabelul pensiilor.. =e vorba de PENSII MEDII CIVILE..din țările respective!; deci..ATENȚIE mare la comparații..!
Când compari pensi ile și salariile CI VILE de.."dincolo" cu cele de la "noi" ,trebuie să compari = având în vedere.. și PREȚURILE.."LIBE RALIZATE"de la noi, adică evoluția.."PU TERII de CUMPĂRARE" a salariilor și pen siilor NOASTRE = "NELIBERALIZATE",în raport cu PREȚURILE ..NOASTRE="LIBERALI ZATE"(!)=..la NIVEL EUROPEAN ..!
Cât privește situa ția salarizării și pensiilor militare de.."aiurea'..și de la NOI,..e o altă..
"discuție.."..!

Liviu PO spunea...

In urma cu ceva timp am facut o propunere ministerului cu legea servitutii militare prin care asa numita pensie ar fi devenit renta militara viagera cu argumentele de vigoare .Oare ar fi fost mai bine acum?Poate ca nu s-ar mai fi confundat cu pensiile speciale si am fi scapat de sub aceasta lovitura sub centura data de dl.ghinea...

Huhu Rezea spunea...

Convenisem că nu contează atât de mult cum le spune, militare sau speciale, cât contează ca ele să fie nedescriminatorii între diferite categorii de beneficiari.Rente viagere primesc cei care au anumite merite( cum sunt sportivii olimpici)dar care nu sunt asigurați pentru pensie cum sunt angajații.

Vali spunea...

"Marea muta" merita ce are, deoarece nu are sange in instalatie !Atata timp cat iti este frica sa dechizi gura si sa ti aperi drepturile in fata asa-zisilor "oameni de stat" (care sunt mai degraba dusmanii poporului )iti meriti soarta...pensii proaste si inechitabile,bataia de joc a civililor etc.