Un produs Blogger.

sâmbătă, aprilie 23, 2022

Stenogramele discuțiilor dintre Ceaușescu, Maurer - Nixon, Kissinger din august 1969, București.

41 comments

In discuțiile private, Nixon l-a rugat pe Ceaușescu să medieze  între SUA și China.  In anul 1971 a urmat vizita lui Nixon în China și primirea Republicii Populare Chineze în ONU și Consiliul de Securitate, în locul Taiwanului. 

In prezent, diplomația României nu mai contează nici măcar în arealul balcanic.

Vezi Historicaldocuments US



183. Memorandum de conversație 1

Bucharest, August 2, 1969.

Întâlnire privată între președintele Nixon și Ceaușescu


PARTICIPANȚI

President Nicolae Ceausescu

Ion Gheorghe Maurer

Interpret

Președintele Richard Nixon

Henry A. Kissinger

colonelul Burbec

Înainte de a intra în discuțiile private, președintele Ceaușescu l-a invitat pe președintele Nixon să rămână până luni, pentru a avea timp pentru discuții mai ample. Președintele Nixon a spus că și-ar dori să poată, dar a trebuit să se întoarcă pentru a se întâlni cu liderii Congresului.

Întâlnire privată

Ceauşescu : După obiceiul românesc, ne ascultăm oaspetele, deşi am putea inversa acest lucru.

Nixon : Oricum vrei tu. Ar trebui să discutăm o întreagă gamă de subiecte, inclusiv probleme bilaterale și mai ample. Probleme bilaterale[Pagina 439]ar include: comerț, schimburi culturale și chestiuni consulare; am putea lua în considerare acestea, dar lăsăm chestiuni mai detaliate implicate să fie rezolvate de către tehnicieni. Aș dori să discut cu dumneavoastră domenii atât de largi, cum ar fi pacea mondială, relațiile est-vest, Vietnam – unde prim-ministrul a fost de mare ajutor înainte – și alte astfel de probleme. Mai ai si altele?

Ceauşescu : Ar trebui să începem de aici.

Nixon : În primul rând, vreau să vă spun că am examinat aceste chestiuni bilaterale și am instruit personalul meu să încerce să elaboreze programe pentru a le trata în mod constructiv; și dacă doriți să treceți pe scurt la acestea, o voi face în mod constructiv. S-ar putea să facem un anunț, de exemplu, despre Acordul Cultural. Înțeleg că ambele părți sunt gata să semneze. Sunt pentru asta și aș vrea să văd mai multe schimburi între noi.

Ceauşescu : În ceea ce priveşte problemele, relaţiile dintre noi s-au îmbunătăţit mult. Dar, în comparație cu acordurile noastre verbale, acordurile noastre formale sunt mici. Desigur, sunt de acord cu importanța Acordului Cultural. Poate fi semnat astăzi sau mâine și poate deschide alte câmpuri. Dar reprezintă doar o parte. Acord o mare importanță cooperării în știință și tehnologie, deoarece acest domeniu are un rol decisiv în dezvoltarea unei țări.

Nixon : Pot să-l pun pe Dr. DuBridge să organizeze schimburi de opinii între consilierii noștri științifici. L-aș putea trimite pe Dr. DuBridge într-o misiune în țara ta.

Ceauşescu : Aş saluta această misiune.

Nixon : Poate că ești interesat de o misiune științifică pentru că înțeleg că ai un fiu care studiază fizica atomică în Anglia.

Ceauşescu : Am un şef de acasă care este director de chimie.

Nixon : Soția ta.

Ceausescu: Yes.

Nixon : Dr. Kissinger va lucra cu ambasadorul tău pentru a aranja o astfel de misiune. 2

Ceauşescu : Suntem foarte interesaţi de schimburile în chimie, deoarece SUA sunt cu mult înainte în acest domeniu. În ceea ce privește fizica, noi nu vrem arme nucleare, dar am dori să folosim energia nucleară în scopuri pașnice.

Nixon : Te vom ajuta.

Ceauşescu : Nivelul ajutorului economic pe care îl primim este scăzut. Mai întâi putem beneficia de licențe pentru a importa echipamente. Acest lucru ridică două probleme.[Pagina 440]În primul rând, acordarea licenței și găsirea băncilor care să garanteze credite pentru acoperirea achiziției. În al doilea rând, oportunitatea ca exporturile românești să câștige suficient pentru a plăti importurile. Acest lucru ne duce la tratamentul MFN sau cel puțin la alte proceduri pentru a facilita exporturile românești.

Nixon : Am studiat problema și am câțiva pași noi de prezentat. Statutul MFN ar necesita ca Congresul nostru să acționeze. Aceasta este o problemă dificilă acum din cauza războiului din Vietnam. Știm că cantitatea de mărfuri românești expediate în Vietnam de Nord este mică. Dar este încă o problemă politică pentru a obține trecerea MFN .

Kissinger : Aceeași problemă se aplică împrumuturilor și garanțiilor bancare de export/import către țările comuniste. La aceasta se poate renunța din punct de vedere administrativ. Amendamentul Fino 3 interzice exportul/importul creditelor bancare către orice țară care comercializează cu Vietnamul de Nord.

Nixon : Vreau să știi că sunt de acord cu tratamentul MFN pentru România. Odată ce problemele politice ale războiului din Vietnam vor dispărea, vom trece rapid la aceasta. Eu, adică Președinte, pot acum, fără acțiunea Congresului, să schimb statutul României privind vânzările directe în mai multe domenii. Voi face asta. Voi ușura acordarea de licențe de export către România și întrebările de la Banca de Export/Import în care pot acționa administrativ. Domnul Kissinger va urmări acest lucru cu Departamentele de Stat și Comerț. Pe MFN, amendamentul Fino și celelalte întrebări, vom ajunge la asta atunci când războiul din Vietnam va înceta.

Ceauşescu : Salut această declaraţie. România este interesată să dezvolte relații cu SUA și alții. Avem un program intens de dezvoltare, inclusiv un mare efort din partea poporului de a acorda 30% din venitul național total pentru investiții. Desigur, pentru a menține ritmul ridicat de dezvoltare este nevoie de un efort mare. Vrem să folosim experiența altor țări.

Nixon : România trebuie să se uite la propriile interese în măsura în care o astfel de asistență poate fi obținută de la Uniunea Sovietică, Germania de Vest și SUA . Nu spun că dacă ești prieten cu SUA trebuie să fii dușman al altcuiva. Ce relații ai cu alte țări este treaba ta.

Ceauşescu : Relaţiile externe ale României trebuie să includă Uniunea Sovietică, China şi ţările capitaliste. Aceste relații sunt favorabile dezvoltării țării. Vom vorbi mai târziu despre relațiile cu alte țări socialiste. Considerăm relațiile României cu[Pagina 441] SUA ca fiind între două țări care au sisteme diferite, dar care sunt dispuse să-și dezvolte și să-și extindă relațiile. Știm ce sunt SUAeste. Romania este o tara mica. Dacă se poate, vom fi prieteni. Nu dorim ca relațiile să fie precondiționate. Interesele noastre reciproce ne vor dicta relațiile. Știm că nimeni nu vrea să piardă bani în relațiile cu România și nu vrem asta. Suntem o țară comunistă, dar vrem să profităm. Vrem să construim pe asta. Credem că acest lucru este posibil. Ceea ce putem găsi în SUA, vom lua. Ceea ce nu putem lua din cauza condițiilor, nu vom lua. Dorim să cumpărăm know-how și o fabrică de apă grea, să dotăm fabrici pentru a produce cauciuc sintetic, electronice, computere și alte lucruri similare. Am primit unele lucruri de la tine indirect. Dar unul dintre exportatorii tăi a fost pedepsit acum opt ani pentru că a exportat ceva. Vrem să fim în situația de a avea oameni de afaceri să ne vândă direct, nu indirect. Nu căutăm să obținem condiții speciale, condiții neobișnuite. Sistemul nostru din această țară este al nostru și nu vrem să-l preluăm pe al tău. Nu căutăm să obținem condiții speciale, condiții neobișnuite. Sistemul nostru din această țară este al nostru și nu vrem să-l preluăm pe al tău. Nu căutăm să obținem condiții speciale, condiții neobișnuite. Sistemul nostru din această țară este al nostru și nu vrem să-l preluăm pe al tău.

Nixon : Politica mea este: orice țară poate fi prietenul nostru fără a fi dușmanul cuiva. Înțelegem că diferențele de sisteme pot prezenta probleme în elaborarea aranjamentelor financiare. Vom explora toate modalitățile de a face progrese – am făcut multe progrese cu Iugoslavia în această chestiune.

Ceauşescu : Şi cu Polonia.

Nixon : Da, dar asta a căzut din cauza unor probleme politice. Eu personal am luat decizia de a vizita România și mi-am dorit discuții sincere pentru a vedea cum putem avea relații comerciale și alte relații mai bune, cu România și cu alte țări. În mod direct, evoluțiile din Cehoslovacia au anulat unele progrese care începuseră în mai multe comunicații și comerț între SUA și alte țări din Europa de Est. Sper că această vizită poate fi un punct de plecare pentru noi relații; ar putea fi un exemplu pentru relațiile noastre cu alte țări.

Ceauşescu : Aş dori să subliniez că noi nu considerăm relaţiile noastre cu SUA ca fiind îndreptate împotriva intereselor altora. Am plecat de la faptul că relațiile noastre cu unele țări nu înseamnă că trebuie să renunțăm la relațiile cu altele și îmi doresc să-mi exprim satisfacția că împărtășim același punct de vedere.

Nixon : Am o întrebare pentru tine. Încercăm să negociem cu URSS controlul armelor și o relaxare a crizei din Orientul Mijlociu ; vrem relații bune cu Uniunea Sovietică. Nu vrem să facem de rușine România. Considerați că Brejnev Doctrina face dificilă relațiile comerciale cu noi? Apreciem prietenia românească și nu vrem să punem România într-o poziție jenantă cu alte țări vecine. Când această călătorie a fost anunțată, Uniunea Sovietică nu a aprobat. Spune-mi cât de departe pot merge relațiile noastre fără jenă pentru România sau Președintele ei.Pagina 442]

Ceauşescu : În mod deschis — fără diplomaţie — răspunsul meu: În ceea ce priveşte România, relaţiile cu SUA nu ne pot stânjeni în niciun fel. Spun asta ținând cont de faptul că relațiile noastre se bazează pe neamestecul unul în treburile interne ale celuilalt. Ele nu trebuie subordonate la ceea ce face România cu alte țări. Am dezvoltat relații cu Guvernul Federal al Germaniei, Franței, Angliei, Italiei și alții. Cu Franța am încheiat un acord pe termen lung pentru producerea de mașini (Renault). Cu ocazia președintelui De GaulleÎn vizită, am încheiat un acord de lungă durată privind electronica. Toate acestea nu au cauzat sau nu pot provoca jenă. Uniunea Sovietică nu poate obiecta, întrucât are aceste relații și cu alte țări – de exemplu, acordul Fiat. 4 Dezvoltarea relaţiilor în acest spirit nu poate pune probleme viitorului României. Poate cauza probleme SUA cu Uniunea Sovietică.

Sunt la curent cu marile negocieri privind Orientul Mijlociu și dezarmare; suntem de acord cu aceste negocieri. Înțelegem importanța lor. Suntem interesați de rezultate favorabile. Acum, părerea mea sinceră și, de asemenea, părerea unor prieteni ai SUA: ne dorim ca discuțiile voastre să nu fie în detrimentul altor țări, ci să ajute la dezvoltarea lor. Unii dintre aliații tăi s-ar putea să ți-au spus asta, dacă nu, îți spun eu, suntem îngrijorați de rezultatele negocierilor tale cu URSS .. Părerea mea nu este într-o perspectivă de lungă durată. Oamenii nu vor așezări făcute la spate, ci deschis. Problemele mari ale țării pot fi benefice pentru pace dacă sunt făcute cu interesul altor țări. În acest sens, doctrina suveranității limitate nu poate avea aplicabilitate. Avem relații bune cu Uniunea Sovietică și îi apreciem rolul. De asemenea, avem relații bune cu Beijingul și alte țări. Deciziile noastre sunt luate aici, la București, nu la Washington, Moscova, Beijing, Paris sau Londra.

Nixon : Apreciezi vreun risc în această politică?

Ceauşescu : Ce putem risca?

Nixon : Depinde de modul în care interpretăm declarația Rusiei privind suveranitatea limitată și de cum o interpretează Rusia.

Ceauşescu : Rusia a negat intenţia de a limita suveranitatea. Vreau să discut despre asta. În toate discuțiile noastre cu Pactul de la Varșovia și COMECON , spuneți voi, România a fost sinceră și ne-a explicat clar poziția. Am ajuns la rezultate acceptabile. Suntem hotărâți să lucrăm în acest sens. Problema independenței României nu este de pus sub semnul întrebării. Cât despre sentimentul oamenilor, asta s-a exprimat astăzi.[Pagina 443]

Nixon : Asta răspunde la întrebare. Presa americană a spus că această călătorie va stânjeni România și va fi dăunătoare. Nu vrem asta. Ne dorim relații bune cu România și Rusia. Nu vrem să rupem Pactul de la Varșovia. Vrem relații bune cu toate țările.

Ceauşescu : Salut răspunsul tău. Știam că vei spune asta pentru că nu am văzut-o niciodată în altă lumină. Dacă am crede că va rupe sau va slăbi relațiile româno-ruse sau va aduce presiuni asupra afacerilor noastre interne, nu am fi acceptat vizita.

Nixon : Dacă alte țări din Europa de Est vă întreabă despre politica mea, sper că le veți spune despre ce este vorba. Atitudinea noastră față de ei este aceeași.

Ceauşescu : Vreau să plecăm de la fapte: relaţiile cu SUA nu pot împiedica în niciun fel relaţiile cu ceilalţi. Este adevărat că prietenii noștri sovietici au fost ușor deranjați de vizita dumneavoastră. I-am sfătuit cu 36 de ore înainte de a fi anunțat. Nu au comentat niciodată oficial. ( Ceaușescu a prezis apoi că predominanța rusă nu va dura, pe baza analizei istorice.) Tovarășilor sovietici le este greu de acceptat acest lucru. Uniunea Sovietică a fost prima în spațiu. SUA a fost primul pe Lună. Sunt schimbări în alte domenii.

Nixon : Primul azi, al doilea mâine.

Ceauşescu : Dacă alţi lideri înţeleg că pacea pământului se poate face doar dacă toate ţările sunt lăsate să evolueze şi să se dezvolte. Nu prin folosirea forței — lucrurile nu pot fi schimbate prin forță.

Nixon : Sunt de acord, alții nu înțeleg.

Kissinger : Da. Istoria arată că toate lucrurile nu sunt permanente. Perioada postbelică arată multe forțe în acțiune. O poziție de predominanță este greu de adaptat. Tema președintelui Nixon în această călătorie a fost dezvoltarea de noi relații.

Nixon : Am două subiecte. În primul rând, politica în Asia - China și Uniunea Sovietică. În al doilea rând, unde se află negocierile din Vietnam. Vreau să aflu părerea prim-ministrului Maurer asupra acestei probleme.

Maurer : La întrebarea pe care ați pus-o și la discuția care a urmat: Reflegeam că tot ceea ce are importanță poate da naștere la aprehensiune, poate din cauza neînțelegerii. Nimeni nu ia poziție împotriva relațiilor dintre state. Rușii au fost forțați de opinia mondială să renunțe la doctrina suveranității limitate.

Ceauşescu : Nu sunt de acord cu el. Este greu de acceptat teoria conform căreia au abandonat suveranitatea limitată.

Nixon : SUA este o putere din Pacific și va continua să joace un rol în zonă. Nu avem niciun interes să creăm un bloc sau alte aranjamente în Asia care să poată fi interpretate ca îngrădirea Chinei comuniste. Nu recunoaștem China comunistă și ne opunem intrării acesteia în ONU , nu din cauza politicii interne a Chinei, ci din cauza politicilor sale față de vecinii săi.

[Pagina 444]

În ceea ce privește relațiile Uniunii Sovietice cu țările asiatice: Domnul Brejnev a spus într-un discurs că este timpul pentru un pact colectiv de securitate în Asia și că vor participa. 5 Răspunsul meu la ei – și va fi făcut public – este că ceea ce face Uniunea Sovietică este treaba ei. Ceea ce facem este treaba noastră. Este greșit ca Uniunea Sovietică să organizeze o cabală în Asia împotriva Chinei. În 25 de ani, China va avea un miliard de oameni. Dacă este îngrădit de alții, este o forță teribil de explozivă care poate distruge pacea vremii.

Știm despre cearta Uniunii Sovietice cu China. Acesta este unul din care vom rămâne departe. Politica noastră este să avem relații bune cu Uniunea Sovietică și, în cele din urmă, atunci când China își schimbă abordarea față de alte națiuni, dorim să deschidem canale de comunicare cu acestea pentru a stabili relații. Un miliard de chinezi îngrădiți este o bombă pe cale să explodeze.

Ceauşescu : Aş dori să-mi exprim părerea despre ceea ce aţi spus despre bunele relaţii dintre SUA şi Uniunea Sovietică. Știm că aceste relații trebuie să fie bune pentru a dezvolta cauza păcii. Din punctul de vedere al României, bunele relații dintre SUA și Uniunea Sovietică pot fi binevenite doar dacă nu sunt în detrimentul altor state. Suntem norocoși, nu avem bombă atomică și nu suntem o țară asiatică. Nu avem niciun interes în Asia, este departe geografic. Dar înțeleg interesul SUAși Uniunea Sovietică. Știu că lumea este atât de mică încât dacă Asia nu are pace, acest lucru va afecta Europa și lumea în general.

Trebuie să înțelegem că Asia nu poate avea pace sau nu își poate rezolva problemele fără recunoașterea existenței Chinei și fără să atragă China în negocieri. Cu cât acest lucru este înțeles mai repede, cu atât mai bine pentru toți. SUA trebuie să renunțe la atitudinea față de China, atât în ​​ceea ce privește admiterea în ONUși la recunoaștere. De fapt, o recunoști. Populația sa este de 800 de milioane, iar în anii 1980 va fi de un miliard. Asia include, de asemenea, India, Japonia și Pakistan. Toate aceste țări trebuie să coopereze pentru a exista pace. Nu ați declarat nicio rezervă cu privire la sistemul intern din China. Îndoielile tale provin din afaceri internaționale.

Nixon : Atitudinea Chinei față de vecinii săi.

Ceauşescu : Cu India, problema poate fi rezolvată uşor. De multe generații, China nu a avut războaie cu vecinii săi. Uită-te doar la ultimii 25 de ani.

Kissinger : Nu sunt de acord asupra unui punct istoric.

[Pagina 445]

Ceausescu: Go ahead.

Kissinger : Dacă te uiți la istoria chineză, independentă de comunism, nu a avut niciodată relații cu ceilalți. Nu are experiență în a trata cu ceilalți în mod egal. Acest lucru nu are nimic de-a face cu politica sa internă actuală.

Nixon : Nu pot schimba politica noastră în China acum, dar pe termen lung, așa cum a spus președintele Ceaușescu , China este o realitate și nicio pace reală nu este posibilă fără ca China să joace un rol. Nu ne vom alătura într-un bloc pentru a îngrădi China.

Ceauşescu : Nu am niciun argument pe istorie. China după cel de-al doilea război mondial nu a amenințat pe nimeni.

Nixon : Coreea?

Ceauşescu : Ştii ce s-a întâmplat acolo şi nu voi intra în asta. Oricum, China și-a retras trupele – dovadă a respectului său pentru suveranitatea Coreei de Nord. Vă pot spune cum gândesc liderii din China.

Nixon : Ar fi de ajutor și îl voi păstra confidențial.

Ceauşescu : Prim-ministrul Maurer ştie despre asta din călătoria sa din 1967 acolo. Ei nu au intenția de a amenința suveranitatea altor țări. Au destule probleme interne cheie. O politică rațională față de China este de a o recunoaște ca egală și de a-i oferi un loc în afacerile internaționale.

Admitem că Taiwanul reprezintă un obstacol în calea relațiilor dintre China și SUA

Părerile mele despre relațiile dintre China și majoritatea celorlalte țări sunt următoarele: Cred că este necesară o revizuire a gândirii și a analizei evoluțiilor din aceste țări. Toate sunt înapoiate — sistemele lor sunt feudale — conțin rămășițe puternice de tip feudal. Există tulburări interne nu din cauza interferențelor străine, ci din cauza lor. Știți că forțele interne au căutat în trecut sprijin extern pentru a se menține. Franța a venit în ajutorul SUAdespre Războiul de Independență. De ce subliniez asta? Pentru că nu ar trebui să sprijinim sau să asistăm forțele înapoiate. Acest lucru nu poate aduce niciun bine SUA sau cauzei păcii. Ceea ce este vechi trebuie să dispară – nimic nu poate opri acest progres. Niciun doctor nu poate salva un om care în cele din urmă moare. Doctorul își poate prelungi viața — și acest lucru este bine pentru bărbat. Dar pentru o țară este rău pentru oameni.

În Vietnam, toate cheltuielile și sprijinul dumneavoastră nu au ajutat la păstrarea sistemului existent. Ai cheltuit aproximativ 25-30 de miliarde de dolari pentru război. Dacă cheltuiești 2 miliarde de dolari în Vietnam în mod pașnic, vei avea mai multă dezvoltare și îți vei face un prieten. De ce să-ți fie frică de socialism? Este un concept vechi. Trebuie să înțelegeți că fiecare popor va lua ceea ce îi ajută să se perfecționeze.

[Pagina 446]

Nixon : Sunt de acord că există multe modalități de a obține progres - multe abordări diferite. Trebuie să existe un progres economic real. Avem planuri economice pentru Vietnam.

Aș dori să pun o întrebare despre problema sovieto-chineză. Știm că susțin Hanoiul. Inteligența noastră ne spune că în Hanoi există două grupuri, unul pro-sovietic și celălalt pro-Peking. Nu știm asta pentru că nu suntem acolo. Întrebarea mea este, care este motivul disputei? Este ideologic? Naţional? Există vreo șansă să se încheie? Întreb pentru că, după Vietnam, SUA ar putea normaliza relațiile cu China; dar trebuie să ne întrebăm dacă problema China- URSS este suficient de explozivă pentru a ne duce într-un război.

Ceauşescu : În primul rând, aş dori comentarii din partea premierului Maurer la discuţia precedentă.

Maurer: Se știu foarte puține despre China, atât de multe se pot spune. Cred că bărbații care au fost acolo mai mult decât mine ar avea în continuare dificultăți în a vorbi despre asta. Trebuie să menționez un punct, China se dezvoltă acum; are forțe puternice și puternice pentru a ridica condițiile de viață în masă. Statisticile chineze privind dezvoltarea industrială nu arată prea mult, desigur; de fapt, nu sunt publicate statute. China ar trebui ajutată. Impresia noastră este că există oportunități de a face acest lucru. Este nevoie de curaj. Ideile și acțiunile referitoare la China ar trebui revizuite. Poate că odată au fost justificate,

De asemenea, aș dori să spun ceva despre agresivitatea Chinei. Președintele Ceaușescu a clarificat acest lucru. Asia are cea mai mare nevoie de schimbare din punct de vedere economic și social. Două continente, Africa și Asia, majoritatea au nevoie de ajutor economic și social – sunt foarte înapoiați. Oamenilor de astăzi le este greu să treacă prin toate etapele prin care am trecut. Trebuie să limităm problema schimbării și să nu o lăsăm să se dezvolte într-o chestiune internațională.

Întrebarea relațiilor URSS -China este greu de răspuns. Sunt întunecate de polemici violente, diferențe de ideologie. Ambele progresează în moduri diferite. Există o serie de conflicte – probleme care, în loc să se răcească, au fost aruncate în aer. Politica SUA de a nu se implica este corectă; interferența poate fi justificată doar pentru a opri conflictul. Cel mai grav pericol pentru lume este conflictul URSS -China.

Impresia noastră este că, pe măsură ce anumite obiective au fost atinse, China se gândește la acțiuni pentru a dezvolta negocieri cu alte țări.

Nixon : Când am devenit președinte, i-am rugat pe chinezi să ne întâlnească la Varșovia, iar ei au refuzat. 6[Pagina 447]

Maurer : Americanii ar trebui să cunoască chinezii mai bine decât atât; au o mentalitate aparte. Ar trebui să se profite de orientarea Chinei către dezvoltarea relațiilor.

Ceaușescu : China este o problemă serioasă, dar nu uitați că, în afară de Japonia, China singură și-a rezolvat problema hranei pentru oamenii săi. O sută de dolari pe cap de locuitor anual sunt alocați dezvoltării - aceasta înseamnă 17 miliarde de dolari. O problemă majoră a fost asigurarea unei dezvoltări și progrese mai rapide a economiei și industriei. Ai văzut India, chiar și acel guvern a trecut naționalizarea băncilor. Prin urmare, aceste politici nu ar trebui să fie un obstacol pentru dvs. în dezvoltarea relațiilor cu țări cu sisteme diferite de a dumneavoastră.

Problema ideologiei nu este crucială în disputa URSS -China. Observația mea este că adevărata problemă este națională – reticența sovietică de a-i acorda Chinei locul care îi revin în afacerile internaționale. Chinezii nu vor juca un rol de clasa a doua. Credem că gândirea Uniunii Sovietice va ajunge să înțeleagă realitatea. Credem că nu va fi război. Desigur, neașteptat se poate întâmpla. Suntem de acord cu ceea ce ai declarat. Nu ar trebui să facem nimic pentru a ascuți conflictul. SUA nu ar avea nimic de câștigat din această evoluție .

Nixon : Sunt de acord. Cred că ați jucat un rol adecvat în acest domeniu, având relații cu ambii; pe termen lung, acesta este și scopul nostru. În ceea ce privește problemele noastre pe termen scurt cu China, am luat măsuri precum eliminarea restricțiilor de călătorie și permiterea achizițiilor turistice; vom lua mai mult în aceste domenii. Sincer, dacă servește interesului dumneavoastră și al guvernului dumneavoastră, am fi bineveniți să jucați un rol de mediere între noi și China.

Ceauşescu : Nu este doar impresia noastră; suntem siguri de realitatea dorinței Chinei de a relua relațiile cu alte state. Ei ne-au spus că vor lua măsuri pentru dezvoltarea relațiilor cu alte state. Nu trebuie să ne uităm la articolele publice din presă, ci ar trebui să luăm măsuri practice. În ceea ce privește disponibilitatea noastră de a media între SUA și China — SUAare toate posibilitățile de a discuta direct cu chinezii fără mediere — voi spune că vom spune chinezii părerea noastră și opinia dumneavoastră despre această problemă. Vom acționa pentru a stabili relații pe baza înțelegerii reciproce.

Nixon : Se face târziu. Dacă doriți, ne putem întâlni din nou mâine timp de o oră. Vreau să vă spun mai întâi despre poziția noastră în Vietnam. O voi pune în perspectivă spunând că, dacă războiul din Vietnam se încheie pe baza corectă, va deschide multe uși pentru relații mai bune pentru comerțul cu România și relațiile cu China, așa cum am discutat mai devreme. Privim Vietnamul cu alți ochi, dar scopul nostru este același: să câștigăm pacea și să punem capăt războiului. Următoarele trei luni vor fi critice; vor stabili dacă războiul poate fi încheiat prin negocieri pașnice.

[Pagina 448]Maine vreau sa va spun confidential ce se intampla, unde suntem, etc.

Ceauşescu : Aceasta este o problemă importantă; nu am discutat despre cum privim. Tu și cu mine am vorbit despre asta în 1967 și punctele noastre par aceleași. Interesul nostru de bază este o soluție pașnică prin negociere. Vom discuta asta mâine.

Nixon : Putem vorbi la cină. Timpul meu este la dispoziția dumneavoastră. Mâine o putem face timp de o oră și jumătate.

Ceauşescu : Sunt de acord şi voi folosi cina din această seară.

41 de comentarii:

Brenda spunea...

Dle H eu personal va mulțumesc pentru ce ați abordat , ce bine ar3fi daca s-ar trimite pe la Atena 3

Nea Nicu spunea...

Eu revin cu rugămintea mai veche;
Nu publici tălică și " Mersul trenurilor"?
Ar fi mai util decât sumedenia de " informații " care de care mai " incitante"...
Dar ce nu face românul nostru imparțial pentru câțiva firfirici in plus?
La mulți ani celor care de Sfântul Gheorghe își serbează onomastica!
...Chiar dacă potrivit cutumelor BOR, slujbele se vor desfășura luni...

Huhu Rezea spunea...

Pentru cârcotași o să public "Mersul de jos" și "Spița rotarului". La multi ani celor un milion de români cu nume de Gheoerghe.

monteoru spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cezar spunea...

Oportunitati mari cît roata carului..au fost pierdute lamentabil
Capitalistii de vaza incepînd cu SUA SI UK..i.au intins o mîna
Caposul din Carpati..a jucat fals
I.a intrat in capul ala de taran..ca El îi buricul pamîntului si ca el ESTE CENTRUL COMUNISMULUI MONDIAL
A DISTRUS TARA SI A PRIMIT CEEA CE MERITA

Huhu Rezea spunea...

Vorbești în lozincării post comuniste, de parcă ai fi trăit prin Africa, Asia, nu în România.
Tara a fost distrusă de cei care au preluat conducerea după Ceaușescu. Aceiași care il au acum pe Putin în suflet și Occidentul la buton.

Leo spunea...

Da' unde este fecundul colaborator al gazetei , Flavius ?
Și-a găsit cumva cârcotă ?

ifrim spunea...

@Caesar.Iar ai furat startul de Paști!Deși vorbești pe înțeles ,eu nu te pot pricepe!

Gigi spunea...

Un cioban isi da cu parerea.Vai de capul tau daca asta ai inteles.Adica ce pretentie sa avem?

Cezar spunea...

..el a creat premisele!

Cezar spunea...

Daca si pe ..Gorbaciov..si.a permis el sa.l porcaiasca..🤣🤣🤣
Acesta a facut o ultima incercare..de al aduce cu picioarele pe pamînt! Ti.ai gasit
Ai tradat cauza tovarase Gorbaciov..zic unii ca i.ar fi zis..Geniul Carpatilor
NB
Cît priveste Tara distrusa dupa...
Inainte nu aveam pîine..carne..oua..lapte brînza..apa calda..caldura..curent electric..
telefonie..autoturisne tembeliziune etc..etc
Dupa in" tara distrusa:..avem pe ales..
Pina si huhu..are tehnologie ..are blog..etc
Pun pariu..autoturism super.etc
Sa nu fim ipocriti
Si eu am..
Ca putea sa fie mai bine..este altceva
Romînul si.a aratat adevarata fata..hot..ipocrit..lenes..etc..eetc

Cezar spunea...

Gigi..ai grija militianule
Tu nu ai fost la Mina..cu mine
Tu ai furat impreuna cu hotii...adica i.ai pazit ca la COTIM...

Cezar spunea...

Doamne ajuta
Sigur are vreo informatie..di care rezulta ca el nu iese ca un colonel..ba mai mult ia ce i.a prezis SABRINAAA...

Huhu Rezea spunea...

Si pe tine te-a apucat dragostea față de conducătorii de la Moscova? Românii care nu au apucat ocupația sovietică, dar nici aplecare spre studiul istoriei nu au, se lasă duși de nas de poveștile propagandei ruse care justifică agresiunea în Ucraina cu incredibila acuzație că Occidentul, deci și România, au nazificat Ucraina. Pașol na turbinka!!!

Cezar spunea...

Cred ca ai luat.o pe aratura !
Parca vorbeam despre altceva...
Unde am facut eu referire la agresiunea din Ukraina si la criminalu de putin?

Huhu Rezea spunea...

Păi tu crezi că Gorbaciov murea de grija României? Cum dorea ala să-l aducă cu picioarele pe pământ pe Ceaușescu?

Cezar spunea...

Pai foarte simplu..
Sa relaxeze situatia..sa lase mincarea in tara pentru popor..sa se gîndeasca la alegeri libere..etc
O mica perestroica romîneasca..
Urma sa pice zidul Berlinului etc
Macar ca in Ungaria asa...
Nu mai era nevoie de varsarea de sînge din 89..

reddog spunea...

Cezar
Mai bine deschideți un topic nou pe blog că deja sunt prea multe comentarii.
Cred că a intrat și Rambo in seara asta. 😁
Zicea ceva de capre și calorifere. 😄🙃

Cezar spunea...

Nb
Pentru cît am strigat Slava Ukraina si pentru injuraturile pe care le.am tras public..celor care sustin razboiul pacificator sic al criminalului de putin..FB..M.A SUSPENDAT 30 DE ZILE SI MI.A RESTRICTIONAT CONTUL

Huhu Rezea spunea...

Cea mai deșteaptă mișcare pe care ar putea-o face Ucraina ar fi să retrocedeze Bugeakul României.In acest fel ar îndepărta Rusia de Gurile Dunării și Ukraina si-ar păstra accesul la comerțul pe Dunăre.

reddog spunea...

Huhu
Asta ar însemna indirect că au teritorii care nu le aparțin.
Și-ar da autogol singuri.
De curând Zelenaki spunea că România a ocupat Bucovina de Nord.
Din punct de vedere uman e normala solidaritatea cu tragedia de acolo dar ucrainenii pentru noi sunt la fel de periculoși ca rușii.
Sper sa aprecieze la modul sincer nu doar declarativ ajutorul României.
Și Romania cred că i-a ajutat mult chiar dacă din declarațiile oficiale nu reiese asta.

Cezar spunea...

Asa sa fie!
Sarbatori luminate!

Leo spunea...

Nu cred că vor face asta Ukrainienii , nici chiar dacă România i-ar asigura că va fi o operațiune gen protejarea tezaurului cu restituirea lui după dispariția pericolului.
Rușii ar lua foc .

reddog spunea...

Cristos a înviat!

Acum îmi apare o reclama despre restaurantul La Petre Pescarul din Eforie Sud.

Cezar a fost suspendat pe FB pentru că e recidivist.
Când i-au văzut aia de la FB dosarul cred că și-au pus mâinile în cap.

monteoru spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cezar spunea...

Un Petrov..mai micut🤣🤣🤣🤣

csej spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
micutzul spunea...

Cristos a înviat!
La mulți ani sărbătoritilor!

O discuție ''fără șapcă '' care face de 1000 de ori mai mult decât manopera a 4 papagali in 32 de ani.
Când eram puțoi mergeam cu ''motorul'' ( un vagon cu motor) , cu rata și cu locomotiva cu aburi. Mai mare am mers cu locomotiva românească electrică, cu metroul și Rombacul. Țara a avansat f. mult... acum merg cu.... ''motorul''. Acelasi de acum 58 de ani dar vopsit bej cu roșu. Pe aceeasi distanță fac cu 30' mai mult!
Când eram mic se gatea la plita cu gaz lampant. El a băgat curent. Acum nu avem cu ce să-l platim. E al altora.
Suntem proști rău! Ca natie!

monteoru spunea...

Micutule esti mare prost.Cum e mai bine ,sa mergi cu locomotiva romaneasca electrica sau cu masina bengoasa,autoturism proprietate personala.Nici dupa 30 de ani nu te-ai lecuit de Ceausescu in cuget si simtiri.

Huhu Rezea spunea...

Cel care a lucrat la brațul înarmat al clasei muncitoare a uitat ca au fost vreo 10-15 ani în care s-a trăit bine sub Ceaușescu.

Gigi spunea...

👏👏👏

Calinmihaib12 spunea...

HUHU:
.. cam anii 1964..1979 au fost anii..pe care noi,tinerii, i-am perceput ca fiind..mai "stabili" ..economic..; eu am perceput și, acum,retrospectiv, cred că cei mai buni ani au fost..1965-1971.
.!,după care,în urma:..turneelor în lumea..asiatică, "tovul"..a luat-o "razna",devenind paranoic ..!

Calinmihaib12 spunea...

Perioada..ANTONESCU
le-ar putea da.. "apă la moara".. bolșevicilor..și nebunului "PUȚIN".!

Stelian P. spunea...

@Huhu
Daca raminem cu ochelarii de cal atunci e adevarat ca in primii 10-15 ani ai "iepocii" de aur am trait mai bine decit in epoca Dej&Co. Si chiar mai bine decit in vremea lui Decebal. Daca ne scoatem ochelarii o sa vedem ca detinutii lagarului socialist (cu exceptia Albaniei) traiau mult mai bine decit noi cu toate ca erau sub ocupatie sovietica. Spre deosebire de noi care eram liberi si independenti. Daca efortul de a privi nu e prea mare atunci o sa constatam ca in ultimii ani ai iepocii am trait mult mai prost deci Ceausescu ne-a condus spre inapoi. Sa nu uitam ca si sub conducerea lui Hitler in primii ani economia a inceput sa duduie apoi...

Huhu Rezea spunea...

Dacă îți pui ochelarii normali și citești stenogramele vezi că este vorba de politica externă a României din acea perioadă și nu de politica internă.
Ingrijorator este că printre criticii politicii de independență promovate de Ceausescu în acea perioadă găsim acum antiromâni care au căzut în plasa propagandei ruse de justificare a agresiunii în Ucraina.

Stelian P. spunea...

@Huhu
Si politica externa a avut o perioada buna care intre altele ne-a adus investitii straine care au dus la modernizarea economiei. Cind occidentalii au inteles cit de independent era Ceausescu de comunism si cit de speriat era geniul carpatin sa nu-si piarda scaunul au inchis robinetul. Anii 80 cind genialul conducator s-a hotarit sa achite datoriile sacrificindu-si poporul si anulind prin neintretinere toate modernizarile industriei ne-au aruncat cu multi ani inapoi. In final cu ce ne-am ales? Prabusirea URSS si desfiintarea CAER ne-a privat de importante piete de desfacere care acceptau de nevoie produsele noastre. Geniul carpatin care a construit pe banii occidentalilor combinate siderurgice pe malul marii nu a prevazut razboiul petrolului si asa am ajuns dependenti de petrolul importat pe valuta inclusiv de la rusi. Ati uitat cum ne lasam masinile la coada la benzina cite 2 - 3 zile?
In fine, sa ne intelegem. Condamn agresiunea Rusiei.

Stelian P. spunea...

@Huhu
Politica externa este proiectia in strainatate a politicii interne.

Huhu Rezea spunea...

Lozincă!
România s-a prăbușit după izolarea la care a fost supusă de Occident după anul anul 1979, urmare a vastei propagande sovietice de infierare a naționalismului românesc, ceva asemănător cu propaganda de astăzi despre nazismul ucrainian.

Stelian P. spunea...

@Huhu
Corect. Cam asta am vrut sa spun si eu. Politica interna de nationalism exagerat a dus la o politica externa respinsa si de rusi si de occidentali. Nationalismul intern a dus la izolare externa.
Imi amintesc acum ca americanii ne-au dat clauza natunii celei mai favorizate dar ne-au impus in schimb sa respectam drepturile omului. Ceausescu nu a respectat angajamentul luat si americanii ne-au amenintat ca ne retrag clauza. Dind dovada de "demnitate" geniul si-a dat singur un picior in fund renuntind la clauza. Ce politica externa a fost aia nu inteleg. Accepti ceva cu conditii cu tot apoi renunti pe motiv ca oricum nu iti folosea la nimic.

Huhu Rezea spunea...

Da, se vede de la distanță că pe voi consulii militari din ȚTV v-a cuprins o dragoste nețărmurită pentru perestroika și glasnost😥

Șoimul spunea...

Stelian P, până în anii'80 in România se trăia mult mai bine decât în vest.
România sa dezvoltat enorm cu bani puțini, tu te-ai educat,probabil, în timpul acela, ai avut casă, mașină, loc de muncă, siguranță, predictibilitate,etc ..
Realizări și dez. Ind. de excepție, hidrocentrale, combinate chimice,etc..
Acum ai tot de la ,, epocă'' dar nu ai bani, ești sărac, treci cu mașina pe la peco, vezi prețul benzinei și pleci cu ea în parcarea de acasă să nu stea la peco până faci rost de bani !
Dacă toate realizările comuniștilor, nu ar fi fost, azi nu aveam nici gaz, nuci energie, nici scoli, nici spitale, nimic. Decât hoți.
Prăbușirea României comuniste sa datorat și datorită trădătorilor.