Un produs Blogger.

vineri, noiembrie 25, 2022

CTP denunță pensiile speciale despre care nimeni nu vorbește: pensiile pentru ziariști și alte "creaturi"

101 comments

 Ce altceva ar putea fi -decât speciale- pensiile majorate cu 50% pentru membrii uniunilor de creatori acordate încă din anul 2006? Legea nr. 8/2006, care le-a creat, le numește indemnizații.

Cred că numărul celor care beneficiază de indemnizație specială pentru activitate de creație îl depășește pe cel al pensionarilor speciali plătiți prin casele teritoriale ale CNPP, dar nimeni, nici chiar Ghinea de la USR, nu Uniunea Scriitorilor, nu s-a gândit să includă această categorie de pensii în PNRR, deși indemnizațiile sunt plătite de la bugetul de stat.

Pe blog a fost înfierată deseori maniera frauduloasă prin care multe "creaturi" procură adeverințe de la uniunile de creatori(scriitori, ziariști, compozitori, muzicologi, artiști plastici, actori, cineaști, interpreți de muzică, arhitecți) recunoscute prin lege  ca persoane juridice de utilitate publică, pentru a le înainta la Casele de Pensii.

Să-l ascultăm pe ziaristul - scriitor Cristian Tudor Popescu... povestind,  în stilu-i caracteristic,  cum a fost și el îmbiat să procure o adeverință de la USR, unde plătește lunar cotizație de scriitor.


101 comentarii:

anonim spunea...

B1 asta ar trebui sa-l urmariti mai des.E in fiecare zi intre 18-20 si dincolo de amuzament e cam de plans.In afara de asta oamenii spun lucrurilor pe nume si ii cam *ut pe toti.Nu am sesizat partizanat politic la ei(pana acum) Si cand e de spus de rau de armata nu ezita sa spuna(politrucii care mimeaza dragoste de tarisoara)....la fel si despre viata chinuita a militarilor/rezervistilor
Asa ca o sa citesc pe huhu mai tarziu acum am treaba cu astia in direct

anonim spunea...

Asta mi-a scapat,O iau de pe YT si o urc si pe FB ,Asa de-al dracu!!

anonim spunea...

gata o gasiti si pe FB.E pusa cu bifa "public"
Am ajuns sa fac reclama pt "laBe 1 TV" Dar merita cu mult mai mult decat SRI TV sau favorita lu' cifrimu RTV(aia cu "exploziv,incendiar,fantastic,nemaivazut"si breichin nius la fiecare 10 secunde 😄😄😄 Pana la urma se uita fiecare la ce vrea si cat poate....unii si la "trinitas" ca poate il vad pe Al de Sus...popii sunt intermediari cu comision

anonim spunea...

strict autentic
se aplica majorare
https://www.facebook.com/photo?fbid=5751485028264711&set=a.199936373419632

Ionel spunea...

Astia doi de la B1Tv prind avioane ! Auziti ce spun..ca PSD nu ar fi intrat la guvernare daca nu erau bani multi !? Pai nu intrau daca nu scotea cineva USR de la guvernare.

Brenda spunea...

Nu e mai bine da fiți mai clar

Viorel spunea...

Când explicam acum 2 ani de zile precum că, unii colegi primesc această indemnizație fără a crea nimic, ci prin simplul fapt că a primit o adeverință plătind o cotizați pe câteva luni din urmă pe care împreună cu Xerocopie de pe Decizia de pensie le-a trimis la CPS a MApN, un tilică frânaru m-a luat la șuturi, precum că, o Uniune nu își permite asemenea măgării. Uite că o spune CTP cu subiect și predicat. Eu mă întrebam, de ce este plătită de către CPS și nu de CNP. CTP este și mai drastic. De ce nu o plătește Uniunea din banii ei, dacă tot sunt atât de darnici. Am scris un comentariu pe această temă și acum 1-2 săptămâni.

Huhu Rezea spunea...

Neomarxiștii au plecat singuri, deranjați fiind de piptalacurile bibilicii...

Mihai spunea...

Draftul OG privind masurile fiscale pe 2023 !!!

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0BZ4w3onYDR83vAGXe2RkM1CocGBtjC3NstVzB5iQRuwzLQ8EXcgTK2xks9F9MXVFl&id=100009028340368&sfnsn=mo

Huhu Rezea spunea...

@M a fost mai virulent pe blog împotriva indemnizațiilor pentru cântăcioși și zgârietori.
Aveți câteva topice pe blog sub eticheta "L nr.8/2006". Eu am cerut intervenția Curții de Conturi și a Ministerului de Finanțe pentru a verifica dacă este legal ca această indemnizație să fie calculată și din sporul OMM, în cazul pensionarilor militari.

GO spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

@Huhu Rezea, in noiembrie 2022 prin CNPP sunt in plata un numar de 13.662 beneficiari cu o Indemnizatie medie de 1485 lei/luna !
La MApN, in 2015 erau in plata 1100 de beneficiari !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Akord, pentru mine B1 ramane o bășină băsista de dreapta si #rezista, pe care nu o voi accesa decat in caz de necesitate majora, de ramas intr-un singur post, si nu pot uita hienele de acolo cum muscau din cururi de oameni nevinovati si onorabili din politica, ca niste turbati, zdrobind orice in afara de lingerea Mooei Woodrea, pupaturile adanci in intunecimile Basaului si pe toti mafiotii placintari basanisti si #rezisti. Cum imi pute a basism si bandele lor reziduale de la PNL, cum pasesc peste ei, ca peste țuguiații duhnind pe langa garduri!
Lasa ca Ghițâșor e de-al nost,' poporean si empatic cu de-alde coate goale, nu cu mafiile liberal reziste! Ii intrec ei pe Ciutacu si nevasta-sa, care dau bine amandoi cu barda si coasa? Nu, neneacă! Mai sunt o groaza de oameni buni la Rtv, care diseca corect in politica, militand pentru binele general al romanilor, nu al secaturilor si lichelelor, care ne-au distrus in guvernarea pandemiei de am ajuns in halul asta de disperare! B1 i-a promovat pe acesti ticalosi, cu balele si clabucii de caine turbat la botoase ca sa-i voteze romanii dezechilibrati moral, emotional si afoni politici, fiind destui de astfel de bâiguitori care vorbesc singuri pe strada si nestiind cu buletinul in mana cum ii cheama, promovad sialtimutanti, ca si pe Clocita Armada Penala, si pe Mucusor Plicușor ca si pe toate leprele lor lăbăral #reziste! In concluzie: Ce sa vad si sa aud la ei?!
In topicul precedent mi-am exprimat niste opinii sincere, constructive ca etica politica si de bun simt, la final de topic, si eu cred ca de bine pentru fratia camaradereasca, constiintele noastre inteligente si cerebrale si de indepartare de tot ce reprezinta cancerul viclean si destructiv, de dreapta, a politicii romanesti! Numai de bine sa auzim si sa avem parte!

Huhu Rezea spunea...

Aloo! Am postat acest topic să comentați la obiect, nu despre televiziunea pe care am citat-o.

Huhu Rezea spunea...

Comisare, te pierzi în clinciuri inutile sau politice... în loc să fii util cititoriilor ... prin contribuții juridice aplicate în domeniul pensiilor.
Eu ți-am trimis ceva înțepături pentru a te coborî din predispoziția permanentă spre conflict.
Vezi bine câți camarazi au nevoie de interpretarea informațiilor și textelor de acte normative privind pensiile.
Am alte pretenții de la d-ta comparativ cu @akord. El este util pentru divertisment.
Domnul Orzan a devenit mai cooperant!
Eu mă bucur când apar pe blog juriști. Îmi ușurează munca.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Plasă-fake ca nu-i nimic

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Toata viata lor acesti cantaciosi si guristi au zdranganit si lălăit pe bani grei si potoale pe râgâite si grețoase la petreceri, nunti, botezuri si alte distractii sauduferite sarbatori de tot felul, neocolind nici inmormantarile, vesele sau triste, iar cu banii stransi si castigati si-au facut case, si-au luat turisme, s-au intolit boboc, si-au tinut muierile acasa fara munca din cauza traiului de nababi, in orice caz facand averi, fara taxe si impozite la stat, si asta sa fie foarte clar! N-au cantat la minele de carbuniin abataje si pe galerii, ori in salile de apel ale ortacilor, pe la Canal de la volanul unei Rabe de 16 tone, nu tu aplicatii, nu tu santiere si munci agricole, nu tu acte si actiuni de comanda directa, macar asupra unui soldat, deci greiere sau bâzâitor, si acum au in cozi destui covrigi cat sa intreaca, cu toba, talgerele si țâpuitorile, pana si pe Colonei, la pensii, neneaca? E un abuz legislativ, care trebuie sa dispara, fiind un dispret fata de cei care s-au tarat pe branci in serviciile militare, foarte grele prestate, si azi n-au dupa ce bea apa, fata de huzurul lor abuziv!

M spunea...

Pensiile militare cresc cu 12,5%. Se aplică practic aceeași schemă ca la pensiile contributive. Interesant! Să vedem și draftul! 👍

gigi 2 spunea...

La Romania tv s-a anuntat ca si pensiile militare cresc cu 12,5%

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu la B1, ci la Romania tv s-a ANUNTAT CA PENSIILE MILITARE SE INDEXEAZA, CA O PRIMA MASURA, CU 12,5%!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu a mai zis si de alte masuri, dar s-a discutat ca toate pensiile speciale sunt in lucru legislativ. Speranta inca nu a murit!

anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Outlander spunea...

La RTV, reprezentantul PSD a confirmat că și pensiile militare vor fi indexate cu 12,5%.
Cu câteva minute mai înainte, același om de la PSD a spus că doar partea de contributivitate.
Deci, se pare că pensiile militare vor avea determinată și partea de contributivitate.
Așa rezultă din zicerile omului de la PSD.

Outlander spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Outlander spunea...

Outlander
Tot la RTV la 21.42, dl. Hadăr a primit confirmare de la ministru (care?) confirmând că și pensiile militare vor fi indexate cu 12,5%.
Care pensii militare, încă nu este prea clar, pentru că nu este clar dacă și cele peste 3000 vor beneficia de această idexare cu 12,5%.

GO spunea...

?! Asa auzise Hadar ala. El a intrebat. Dar a dezmintit reprezentantul nu stiu carui partid.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Outlander, aici este cel mai interesant cu, partea de contributivitate considerata legislativ, inca fiind o mare taina! ,,Partea decontributivitate,'' adica o bucatica din total, se datoreaza tot pensiilor super nesimtite! Pai, sa bagi 12,5% pe o pensie de 30.000 lei si sa afle civiilii, majoritatea cu 1200-1500 lei, va iesi cu razboi civil, de strada!

GO spunea...

Hi, hi, hi! Pai nu minte daca a zis ca creste partea de contributivitate. Pentru ca la pensiile militare partea de contributivitate este ... zero. Pot sa o creasca si cu 400%. Ca tot acelasi cuantum rezulta.

GO spunea...

Nu a murit, este in agonie in cotet.

GO spunea...

Nu o sa vezi asa ceva in draft.

Huhu Rezea spunea...

Stați linistiți că nu lasă Cio să crească pensia lui Ciu la fel ca pensia lui Cornel.....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

GO, poate ca pe noul draft au clocit ceva in privinta asta. De pilda, eu cred ca de la ultimul salariu avut in plata, injos: Generalul are acum 30.000lei, dar a iesit cu 8000 lei. Ei, partea aia de 8000 lei poate fi contributiva!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Outlander, Asteptam o comunicare oficiala, cred ca acum se duc batalii politice foarte grele cu PNL, opozantii tuturor masurilor sociale sau de majorari, caci propunerile anterioare de 15% s-au facut electoral la indicatia lui Rares Bogdan, sa nu piarda electorat! Adevarul va iesi la lumina, curand.

Huhu Rezea spunea...

Anul trecut, tot cu această coaliție, pensiile militare au fost omise in draftul de ordonanță bugetară pe 2022 care a intrat în Guvern, dar au fost indexate, la intervenția lui Dîncu și Bode, în sedința de guvern.

Brenda spunea...

Foarte bine să fie pentru cei cu pensii mici în rest vom vedea, mă bucur pentru CORNEL

Liviu spunea...

Cineva explica pe blog că, pensiile militare sunt considerate contributive. Se pare că a avut dreptate. Acesta este motivul majorării. Sunt considerate contributive.
Noaptea bună!

Dan spunea...

Reuniunea miniștrilor de Externe din NATO are loc la București între 29 și 30 noiembrie. Jens Stoltenberg și Antony Blinken se vor întâlni cu Klaus Iohannis

Leon spunea...

Si Ciolacu..!
Celelalte Pensii de serviciu din OuG.59 au ramas NEINDEXATE cu 2,6%, dar n-au scapat de retinerea CASS cu 10%, peste pragul de 4000 lei !

Dan spunea...

au nevoie de liniste, deocamdata....

Marcel Orzan spunea...

Pai nu ne-a zis Ciuca ca: ”În raportul Băncii Mondiale scrie clar că pensiile militare nu intră la capitolul pensii speciale, ci pensii de serviciu. Pensiile militare au fost modificate prin lege şi SUNT PE BAZĂ DE CONTRIBUTIVITATE.” Nu vad care e problema, poate i-a convins pe toti sau o fi dat ordin!

Marcel Orzan spunea...

Normal, ce-i asa greu de inteles? Asta insemna Contributivitate: ai platit Contributii si indeplinesti si celelalte conditii legele, primesti prestatiile prevazute de Lege, nimic altceva!
Daca nici Banca Mondiala nu stie ce spune: „Banca Mondială mai arată că un alt factor care trebuie luat în considerare este faptul că, spre deosebire de alte pensii de serviciu, au existat reforme recente ale sistemului de pensii militare, deși acestea au fost finalizate înainte de semnarea acordului PNRR. În 2017, limita pentru beneficiile pensiilor militare a fost redusă de la 80% la 65% din salariul brut și, în același timp, militarii au SĂ PLĂTEASCĂ O CONTRIBUȚIE DE 25% la buget pentru A CONTRIBUI LA FINANȚAREA PENSIILOR LOR.”, atunci cine?! Si Ciuca stie si el si de asta insista pe linia asta! Frumos

Huhu Rezea spunea...

Acel cineva a explicat prost. S-a vorbit de creșterea cu 12,5% a valorii punctului de pensie... nu a cuantumului pensiei. Indexarea pensiilor militare se aplică la cuantumul din 31 12 2022 calculat sau aflat în plată potrivit L 223/2015, cuantum care nu este măsurat în puncte de pensie si nu are nicio urmă de contributivitate. Reactionați de parcă nu ați citi acest blog!

VICTOR spunea...

Eu nu cred !
Sunt convins că se vehiculează procentul de crestere de 12,5% până pe 02 decembrie ( măsură antiboicot!) urmând ca pe 2-3 decembrie să anunțe că se dă 12,5% pentru cei cu pensie pana în 3.000 lei și 5,1% pentru cei cu pensie peste 3.000 lei.
Eu cred că această e strategia !!!
Sper să mă înșel dar nu mai am incredere in politicieni !!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Acum cine Dumnezeu o sa mai intervina, cand ne-a plecat adevaratul inger pazitor? Pe asta in cheama Angel, dar ia sa vedem daca nu cumva l-a corupt Michiduță!

Huhu Rezea spunea...

Orzan
Ce să zic? Plătești 25% CIBS și ți se stabileste pensia din ultima solda, poate și aia umflată cu restanțe, și decizi d-ta ca pensia este calculată contributiv.
Nu vă jucați cu termeni juridici consacrați încă din 2001.
Pensie este considerată calculată contributiv doar dacă este calculată în puncte de pensie, alffel se cheamă că este pensie specială.
Banca Mondială a avut ca obiectiv în contractul cu Budăi, dar și în actul aditional vizând pensiile militare, să ofere soluții de reformă, nu să stabilească ea regimul juridic al pensiilor de serviciu nominalizate de CE.
De altfel este un fake news că Banca Mondială ar fi zis că pensiile militare nu sunt pensii speciale Ar fi fost o depășire a clauzelor contractului. Banca Mondiala a subliniat în documentul de consultanță că potrivit constatărilor sale pensiile militare sunt mai reformate decât celelalte pensii speciale, cu referire la procentul de pensie de 65% și plafonul cuantumului net.

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu Rezea:

Tu o tii pe a ta, eu pe a mea: UNDE SCRIE CE ZICI TU, a 13 oara?! Adica toate legile de pensii din tara asta definesc ce inseamna “PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂŢII” si tu inventezi “punctuleţe” si alte definitii desucheate. Citeste si tu ce zic legile:
- Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 2 - c) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂŢII, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii, DREPTURILE DE ASIGURĂRI SOCIALE CUVENINDU-SE ÎN TEMEIUL CONTRIBUŢIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE PLĂTITE;
- Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor:
Art. 2 - c) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂȚII, conform căruia fondul de pensii și cel destinat pentru alte drepturi de asigurări sociale se constituie pe baza contribuției obligatorii datorate de fiecare avocat, DREPTUL LA PENSIE, CA ȘI CELELALTE DREPTURI DE ASIGURĂRI SOCIALE CUVENINDU-SE ÎN TEMEIUL CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE PLĂTITE;
- Legea nr. 39/2020 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România:
Art. 3. - e) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂŢII, conform căruia sistemul propriu se constituie pe baza contribuţiilor asiguraţilor, IAR DREPTURILE LA PENSIE ŞI ALTE PRESTAŢII DE ASIGURĂRI SOCIALE SE CUVIN PE BAZA ACESTOR CONTRIBUŢII;
- Si Legea 164/2001 avea prevederi similare:
Art. 1 - (2) Principiile generale prevăzute la art. 2 din Legea nr. 19/2000 (deci si PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII!!) privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale se aplică în mod corespunzător şi pensiilor militare de stat, exceptând situaţiile în care prin prezenta lege se dispune altfel.
Art. 78 - (2) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, contribuţia pentru pensia suplimentară va deveni CONTRIBUŢIE INDIVIDUALĂ LA BUGETUL DE STAT, PENTRU PRESTAŢIILE PREVĂZUTE LA art. 4.
(3) Cota de CONTRIBUŢIE INDIVIDUALĂ este de 5%. Baza lunară de calcul pentru care se va determina contribuţia individuală o reprezintă solda lunară bruta.
E adevarat ca Legea 223/2015 nu prevede expres acest lucru, si asta din cauaza intimidarii create de CCR in 2010, dar ai recunoscut si tu ca militarii palatesc CAS (acel CIBS 25%) conform Codului Fiscal si aceste sume sunt utilizate pt. plata pensiilor militare, deci la fel ca toti ceilalti. Scurt: sistem CONTRIBUTIV pt. ca se platesc contributii! Ce mai! Adica, il contrazici tu pe Ciuca!?

Huhu Rezea spunea...

Confunzi principiul contributivității pentru constituirea fondurilor pentru pensii cu principiile care reglementează calculul pensiilor.
Ar trebui să judeci cu capul d-tale că sunt doua lucruri diferite, nu să te iei după ce le-au trasat gulerații comunicatorilor... să aiurească pensionarii militari.
Ca să te convingi ce prostii spui, compară articolele 28-30 din L 223/2022 cu Capitolul calculul pensiei din L 263/2010. Calcul... complet diferit.
Dacă tot răspândești punctajul oficial al sistemului, poți să ne comunici care este partea contributivă a cuantumului pensiei d-tale. Sau.... pune-l pe Ciucă să comunice Oștirii Rezerviste cât este contributiv și cât este necontributiv din pensia sa militară de 18 000 lei.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Victor, Uite ca la strategia asta vicleana nu m-am gandit. Sa dea Domnul sa nu fie decat supozitii, nu supozitoare! Candva, un mos sugea un supozitor la spital, inselat de un pacient pus pe sotii! Noroc ca am prins faza si am oprit prostia tanarului inconstient! Drace, dar daca astia nu ne ofera decat supozitoare, in loc de indexare?! Ha,ha,ha...

Marcel Orzan spunea...

Pt.Huhu:

Evident ca pot! "partea contributivă a cuantumului" pensiei mele este "cuantumul pensiei" mele, pt ca am contribuit la Sistemul pensiilor militare!
Hai ca o sa ne convindem catde curand. Vedem atunci. Toate cele bune, adica indexare cu 12,5% pt. toate pensiile contributive, ca stie el Ciuca ce spune!

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Tocmai am citit SECŢIUNEA a 6-a Calculul pensiilor din L.263/2010. Nimic, nici cu microscopul, nu gasesti de "Contributivitate", "Principiul contributivitatii" sau alte dodii de genul asta!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dar sa ne raspunda acestor intrebari Dnii Rosu, Jianu, Padureanu si alti specialisti in bagat pensiile militare in faliment, ca asa e corect!

Huhu Rezea spunea...

Vooorbești să te afli în treabă!
Pensia d-tale militară nu este stabilită din toate soldele brute din care ai plătit CIBS, ci doar 6 solde alese pe sprânceană. Poți avea o pensie mai mare decât altul care a plătit CIBS mai mulți ani decît dtale.Asta numești contributivitate?
O pensie calculată potrivit capitolului din L 263, in care zici că n-ai găsit cuvântul contributivitate, are un cuantum calculat chiar proporțional cu cât a contribuit cu CAS. Intră în calcul toate salariile, din toți anii, în care a plătit CAS.
Voi ați plătit contribuții prea puțini ani. De aia vă este frică de contributivitate.

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Ma rog, cum zici! Eu tot nu pot intelege care e legatura intre Legea 263/2010 si Legea 223/2015, de tot le amesteci!
- Legea 263/2010 reglementeaza sistemul public de pensii si stabileste drepturile de asigurari sociale ale asiguratilor de la art. 6: persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, funcţionari publici, alte persoane care realizează venituri asimilate salariilor, persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective, someri si persoanele care realizează venituri din activităţi independente şi/sau din drepturi de proprietate intelectuală.
- Legea 223/2015 reglementeaza sistemul pensilor militare de stat si stabileste drepturile de asigurari sociale ale militarilor, politistilor si funcționari publici cu statut special.
Care o fi legatura intre cele 2, ca in ruptul capului nu pot intelege si de ce mai pui sa compar Calculul pensiei militare cu cel din sistemul public?! Una e una, cealalta e alta, ce-i asa greu?! Ma rog, stiu ca esti setat si nu cred ca merita.

Huhu Rezea spunea...

Că...nu poți înțelege un lucru... este de înțeles! Asta nu înseamnă. că acel lucru. nu există.
Pune osul și citește tot ce s-a scris despre pensiile contributive, începînd cu anul 2001, an în care s-au calculat primele pensii contruibutive, L 19/2000, deși până atunci nimeni nu plătise individual CAS.
Ghici, de ce atunci au fost numite pensii contributive, pentru a le deosebi de pensiile militare, singurele pensii rămase necontributive.... până la comicii Ciu-Cio?

Marcel Orzan spunea...

Si Legea 164/2001 spunea de PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII:
Art. 1 - (2) Principiile generale prevăzute la art. 2 din Legea nr. 19/2000 (deci si PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII!!) privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale se aplică în mod corespunzător şi pensiilor militare de stat, exceptând situaţiile în care prin prezenta lege se dispune altfel.

Huhu Rezea spunea...

Merci!
Calculul pensiei militare era una din excepțiile de la legea cadru.

CEZAR spunea...

Marcel Orzan
PENSIE = este ceea ce rezulta din contributia depusa pe intreaga activitate !
CELELALTE = FURACIUNI ..care tie iti convin ! Si nu numai tie !
PLX-199..putea ..poate sa fie o adevarata LEGE A PENSIILOR MILITARE !

Leo spunea...

Unul de la psd , a spus ieri la TV că și pensiile militare se vor indexa cu 12,5%.

Huhu Rezea spunea...

Așa....și cei de la udemereu ce au spus?

Dodo spunea...

Cred ca nu a-ti inteles

Leo spunea...

NIMIC din câte știu eu.

Huhu Rezea spunea...

Este clar că numărul specialilor creatori, beneficiari de încă o jumătate de pensie, este mai mare decât al specialilor plătiți prin Casele Teritoriale. Numărul pensionarilor magistrați, diplomați, grefieri, aviatori civili etc nu depășește 10 000.
Inițial, Legea 8/2006 s-a dorit a fi o măsură de protecție socială a creatorilor care aveau pensii mizere, dar a devenit o afacere pentru mulți nesimțiți de utilitate publică.

Dodo spunea...

Mai exista inca 2 principii care se regasesc in constitutie...nu doar cel al contributivitatii. Di ceke 2 principii se potrivesc militariilor. Mai ales ca au depus un juramant. Si statul a depus tot un fel de juramant fata de militari. Doar ca unii au tradat.

Sorin spunea...

Întreb și eu! Denumirea de pensie sau statul sau suplimentara, la care am cotizat, din plin cel puțin eu, presupune sau subînțelege existenta unei pensii, normale, de baza, sau cum vreți sa-i spuneti? La care a cotizat cineva, eu sau statul sau ministerul apărării? O părere, nu am studii juridice

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu-i lasa Orban al lui Putin sa se puna de acord udemeristiicu indexarile! Sa vezi ce o sa-i flegmuiasca GO intre ocarine!

Huhu Rezea spunea...

Dodo
Doar cei care au mentalitate de trișor pot să bată câmpii că pensiile militare nu sunt pensii speciale și că ar avea un mod de calcul contributiv, denumirea consacrată în ultimii 20 de ani numai pentru pensiile calculate în puncte de pensie din veniturile brute pentru care s-a plătit CAS.
A greșit Ciucă, spunând că Banca Mondială ar fi scris în Raportul de consultanță că pensiile militare nu sunt speciale...au sărit repede toți ciucanii, speriați de posibila reformă a pensiilor militare, să răspândească, salvator, nerozia lui Ciucă, devenit cel mai mare obstacol pentru reforma pensiilor militare.

Brenda spunea...

Spuneți de draft??pai Dece nu îl avem, poate acolo se spune ceva

Leon spunea...

Un Total de 9914 beneficiari de pensii de serviciu platiti in Noiembrie 2022 !
PS. Total numar pensionari platiti de CNPP in noiembrie a fost de 4.788.214, deci nu de 5 milioane..!

Leo spunea...

Așa este. Individul este cea mai imoprtantă FRÂNĂ pt. reforma în sensul eliminării inechităților a pensiilor militare.
Îl doare la bască pe el și pe cristinucă-sa , că doar primul o să primească o majorare cam 2700 lei , iar cristinucă-sa cam 1000 lei după indexarea cu 12,5% a pensiilor militare.
Este cel mai incompetent guvern din istoria RO.
Este cel mai incompetent parlament din istoria RO.

Mihai spunea...

Nesfarsita discutie contributiva - speciala.
Tinand cont de faptul ca actualmente toate pensiile acordate in Ro ( mai putin indemnizatiile si pensiile agricultorilor- tot respectul pentru agricultorii care si-au muncit in CAP 40 de ani propriile pamanturi nationalizate/ cooperativizate) sunt marcate de obligativitatea unei contributii la diferite entitati cum ar fi; Casa autonoma de pensii a sistemului public, bugetul de stat prin casele sectoriale ,casa autonoma de pensii a avocatilor ,scriitorilor, etc pot fi numite pensii speciale doar acele pensii care detin in cuantum o parte contributiva si o parte necontributiva finantata de la bugetul de stat ,cum ar fi pensiile diplomatilor ,aviatorilor ,magistratilor, grefieri , scriitori ,ziaristi,etc.
Doar aceste pensii cu parte contributiva in ele deroga de la principiul contributivitatii in integrum.
Pensiile militarilor ,ale avocatilor, desi sunt conditionate si ele de plata unei contributii nu intra in sfera legilor speciale intrucat contributia nu se varsa la comun cu sistemul public de pensii ci se varsa la bugetul de stat ( unici in acest sens),sau la casa autonoma de pensii ale avocatilor ,notarilor publici in cazul acestora.Aceste pensii nu au in componenta parte contributiva plus parte bugetara ca sa derive de la principiul sistemului public de pensii.
Drept rezultat statul in baza conditionarii virarii unei contributii la bugetul de stat are obligatia de a acorda contributorului militar de la bugetul de stat o pensie pe o formula pe care statul prin guvern ,parlament o stabileste.
Formula poate sa fie identica cu formula din sistemul public sau tinand cont de drepturile si obligatiile militarilor cf Constitutiei Ro față de statul roman poate stabili o formula de calcul in consens cu restrictiile militarilor fata de sistemul civil si indatoririle specifice fata de stat pe care le indeplinesc prin levi ,regulamente specifice ,etc fata xe statul Ro si aliantele ,uniunile din care Ro face parte.
Ca atare pensiile militarilor ,ale avocatilor ,notarilor ,nu sunt pensii speciale cat timp nu au in compozitie parte contributiva si parte bugetara.
Abia cand vor avea aceste componente in cuantum se poate spune ca pensiile militare sunt pensii speciale.
Decizia CCR( instituție cu influenta politica) trebuie revizuita in privinta pensiilor militare.
Ciuca trebuie sa se înconjoare de juristi de marca nu de semidocti in materie si sa sustina militarii pentru formula care sa le aduca onoare si demnitate in societate in conformitate cu atributii ,drepturile si obligatiile ce le revin.
Patria ,apararea suveranitatii si integritatii statului mai presus de toate.

Polman spunea...

Parca anterior, undeva in site, am citit...2500 cei mici, 3500 cei mari-p.contributiva plus ceva de la ,,astia,,-parte necontributiva plus un indice %...stabilirea unui minim si maxim pt.functii...plus aducerea la val.functie 2022...parca e o lege in acest sens blokata in aplicare...o fi asta ?...,,astia,, ne baga de tot in ceata...asa le place...e ca aia cu curentu...sa plateasca chiriasii dublu kwh sau sa iti alegi doar un lok de consum pt.plafonare..

Marcel Orzan spunea...

@CEZAR:

"PENSIE = este ceea ce rezulta din contributia depusa pe intreaga activitate" - unde scrie asta ca nici Huhu nu stie!?
"PLX-199..putea ..poate sa fie o adevarata LEGE A PENSIILOR MILITARE" - f.de acord, Doamne ajua, dar vezi tu nici asta nu e pe "contributia depusa pe intreaga activitate"! Deci iti plac si tie "FURACIUNILE"! Bun asa!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

https://www.stiripesurse.ro/unpr-da-tema-guvernului-sa-se-bata-ca-pensiile-militarilor-sa-ramana-pensii-ocupationale-dezamagire-fata-de-unele-state-ue-cu-privire-la-aderarea-la-schengen_

mosmartin16 spunea...

Și civilii și militarii contribuie la pensie ! Algoritmul de calcul al pensiilor lor este diferit ! În definitiv, oricând pot fi găsite "n" algoritmuri de calcul din care pot rezulta pensii mai mici ori mai mari ! Problema este de raportare a algoritmului...fie la întreaga perioadă de activitate, fie la ...."bucățele" din ea ( o lună, câteva luni, etc.) ! Vorbind cinstit ....doar dacă ești rău intenționat nu admiți faptul că cea mai corectă și onestă variantă e cea care implică luarea în calcul a întregii tale activități desfășurate, cu "suișurile și coborâșurile ei" ..."oglindă" a parcursului tău profesional și nu a unei "bucățele"...și asta aleasă...și care reflectă doar "o poză" din cariera ta profesională ! Să așteptăm să vedem ce o rezulta din mult trâmbițata reformă a pensiilor speciale !

Viorel spunea...

Foarte corect. „PENSIE = este ceea ce rezulta din contributia depusa pe intreaga activitate !” Ca Șoim al patriei, Pionier, Utecist, Comunist și Tractorist. Nu oricine poate ajunge un Șoim (ca ex.) dacă nu a contribuit cu ceva.

CEZAR spunea...

Niste idioti : PSD A CISTIGAT ALEGERILE SI TREBUIA SA FACA GUVERNUL ! NU PUTEA IL FACEA UDMR.... KLAUS A FACUT PIPI PE CONSTITUTIE !

CEZAR spunea...

CFI..ai dreptate cu B1 TV...pe cale de consecinta si Akord Matrafoxatul ii o BASINA RASUFLATA a BASISTILOR!!!

Șoimul spunea...

Huhu, eu ca și tine, dar și rezerviști militari până în anul 2015 avem cel puțin o decizie calculată pe contributivitate, rezultând un nr.de puncte.
De ce nu au crescut pensiile conform valorii punctului de pensie?
Corect, moral și legal ar fi calcularea tuturor pensiilor militare pe puncte și calcularea acestora.
Creșterea urmând a se face cu rata inflației și 50% din creșterea economică!
Cei cu pensii mai mari să rămână cu ele in plată până ajung la valoarea pensiei conform deciziei pe puncte, eliminând astfel orice comentarii referitoare la pensii speciale. De actualizare se pare că vorbim în zadar.

mosmartin16 spunea...

Completare ! Nu e neapărat reacredință să nu admiți faptul de a nu se lua în calcul întreaga activitate în stabilirea pensiei, cum dealtfel e și în destule state NATO ! Am dorit a reliefa doar că e mai ok să ai în vedere toată activitatea...întregul, nu fărâme din el ! Weekend minunat, camarazi !

Cezar spunea...

Acum intelegeti si mai bine cîta MIMA face Daogaru..brav posesor al acestei indemnizatii..

Cezar spunea...

@/Viurel majurul cu Oskar de la C.I.
Toata lumea a realizat ca esti plesnit de un "usor" - retard
Nu te mai chinui sa demonstrzi..🤣🤣🤣🤣🤣😜🤪😝🤑

Leon spunea...

https://m.ziare.com/facturi-energie/bani-facturi-energie-electrica-2023-1774520

Huhu Rezea spunea...

Ai mânjit-o și p-asta de vaselină! Numai niște jurizdi ca tine putreau să-i sfătuiască pe Ciu-Cio să debitreze enormitatea că pensiile militare au statut juridic de pensii ocupaționale.
Dacă Ghinea a greșit în Jalonul 215 și a denumit generic... pensii speciale... toate pensiile de serviciu care sunt reglementate prin legi speciale, țuțerii s-au pus pe treabă, ca să-i pună pe șefii lor temporari să debiteze în public, pentru naivi, că pensiile militare sunt orice... numai pensii speciale nu sunt ... ca nu cumva să intre în reforma care le dărâmă toată strategia bugetară gândită după 2017.
Indiferent cum se denumesc, actualele pensii militare trebuie recalculate la nivelul valorilor soldelor de grad și funcție valabile pentru anul 2023 din L 153/2023, după care anual să fie indexate cu același procent cu care se majorează valoarea punctului de pensie în sistemul public. Astfel, nu se mai casca un decalaj atât de mare între o pensie militară stabilită/recalculată în anul 2023 și una stabilită în 2030, pentru că și soldele activilor nu cresc decât în limitele în care crește salariul minim pe economie.

Mihai spunea...

HUhuReZ
Sunt primul care am sustinut pe blog ca pensii militare trebuie sa respecte legea si sa fie actualizate nu doar la elementele constiturive ale soldei ci si a elementelor g care reprezinta procente din solda.
Mai adineaori am spus intr-un topic anterior ca daca Olguta nu anula si majorarea cu 50% din cresterea SMBE alatturi de actualizare atunci pensiile militare erau in cuantum mult mai mare azi.
Am facut si un calcul pe cresterea SMBE in intervalul 2015 - 2022 din care in mod real la total cu inflatia cumulata din acea perioada ar da uo VPP pt 2022 la vreo 2591 lei si nicidecum ca cel stabilit de guvern 1784 lei.
Va cedez vaselina ,buna la uns cartea sa nu o manance cainii.

Viorel spunea...

Don Cezare. Cât timp „doamna” din Craiova și-a numit Consilierul local al Municipiului Craiova pe funcția de secretar de stat în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (ca să iasă iar din culpă în fața pensionarilor militari) în persoana MCV (poate crezi că este vorba de Mecanismul pentru Verificare și Cooperare), ADIO PLx-199/2020 sau o altă lege a pensiilor militare. Ne va da la toți un procent de 12,5%, UN ȘUT ÎN FUND și gata. ĂSTA ESTE PNRR-ul / Jalon 215 pentru noi. Să nu uit. Cine seamănă, se adună. Deci, țineți aproape.

Huhu Rezea spunea...

@Avy
Hai să nu-i mai spunem actualizare, pentru că se sperie finanțiștii din sistem ca de dracu!
Să-i spunem recalculare la nivelul anului 2023, pornind din valorile soldelor de grad și funcție din anul 2023, aplicate conform L 153/2017 cu modificările ulterioare.
Pot să nu mai prevadă actualizări în viitor.
Cine are relații la Financiară poate să le sugereze această idee.

Mihai spunea...

Penele,- pesede = aceeasi mizerie!
Poate inca Ciolacu nu a aflat ca un procent important in lipsa gazelor si lemnelor se incalzesc pe baza de curent depasind 255 kw / luna la consum = 1,3 lei similar cu marii consumatori i dustriali.

https://adevarul.ro/stiri-locale/oradea/proprietarii-de-pompe-de-caldura-si-centrale-2223059.html

De 4 ani donez pentru Fundatia Nesu.

gigi 2 spunea...

Foarte corect, dar e greu pt unii sa renunte la nistepensii babane.

Leo spunea...

Este o naivitate a se crede că LICHELELE + jiganu de la D Financiară nu cunosc sau nu știu.
NU VOR că așa este politica MFA-ului de a-i ține pe VARȘOVIȘTI pe loc până vor dispărea toți pe cale naturală. Și nu mai suntem mulți. Au murit mai mult de trei sferturi dintre ei în cei 6 ani .

Huhu Rezea spunea...

gigi
Nu se pune problema să-și piardă pensiile babane ci doar <>să se știe cât din acestea sunt parte contributivă, parte care să nu intre în baza de calcul a supraimpozitării pe care o plănuiește actuala coaliție. Vezi declarațiile lui Boloș.

Brenda spunea...

Așa este sunt hoți

Mihai spunea...

Recalculare la nivelul anului 2023 este un termen potrivit.

Leon spunea...

"Anca Orheian: Bugetul când îl vedeți trimis în Parlament?

Adrian Câciu: Pe 9 decembrie eu zic ca va fi făcută adresa de înaintare de către Guvern."

Asta inseamna ca in perioada 05-08.12.2022, vom avea ADOPTATE si Ordonantele privind masurile fiscal bugetare , majorarea soldelor/salariilor, ajutoarele financiare acordate pensionarilor civili si militari, si deasemenea Majorarea pensiilor civile cu 12,5% !
Daca vor fi majorari diferentiate la pensiile militare vom afla cam peste 10 zile, daca nu, ramane in vigoare Art.84 din OuG 114/2018, cu o Indexare de 5,1%!

Cezar spunea...

@/M.Orzan
Hai ca esti haios..🤣🤣😂
Sa retinem ca plx.199..porneste de la o pensie"minima de baza"..pentru fiecare FUNCTIE ÎNDEPLINITA -PENTRU MINIM 25 ANI VECHIME MILITARA - !!URMEAZA APOI SA SE MAI ADAUGE CÎTE CEVA ..NU MAI ENUMAR TOTI CUNOSC..SI APOI PENALIZARI DACA NU AI 25 DE ANI VECHIME MILITARA SUBLINIEZ..NU VECHIME DE TIMPLAR !!
Asa zisele tale "furaciuni"..nu mai exista
Exista unele avantaje care ar veni sa recompenseze..ceea ce tot urla G.O. &
Astept..sa explicitezi. TU.neajunsurile...!!

Huhu Rezea spunea...

Corect se spune, indexare potrivit art. 59 din Legea nr. 223/2017, articol modificat prin art. 84 din OUG nr. 114/2018.

Viorel spunea...

Corect, corect se spune, articol modificat și completat cu prevederile art. 84 din OUG nr. 114/2018.

Leon spunea...

Si eu care credeam ca mai importanta era Informatia ca pe 9 decembrie vom avea subiect de discutie privind proiectele de buget pentru anul viitor..!!

RD spunea...

Și pensionarii militari cu venituri mici vor beneficia de 1.400 DE LEI PENTRU PLATA FACTURILOR LA ENERGIE ȘI VOUCHERE SOCIALE PE ÎNTREG ANUL 2023:

1.400 de lei pentru facturile la energie, în două tranșe, până la finalul anului

Sprijinul acordat populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie va fi în valoare nominală de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.


Cine sunt beneficiarii eligibili

Conform propunerii de ordonanță, vor beneficia de măsură:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

Șase noi tranșe de 250 de lei pentru alimente și mese calde

Tot în 2023, MIPE va asigura finanțarea din fonduri europene (Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021–2027 și Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate) și din fonduri de la bugetul de stat plata tichetele sociale în valoare de 250 lei la 2 luni pentru alimente și mese calde, potrivit unui alt proiect de Ordonanță de urgență publicat pe site-ul Ministerului.

Liste cu persoanele care vor primi aceste ajutoare vor fi stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Mai mulți beneficiari de vouchere sociale

Potrivit propunerii de act normativ, vor avea dreptul la aceste ajutoare:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;

Tot articolul: https://mfe.gov.ro/romanii-vulnerabili-vor-primi-1-400-de-lei-pentru-plata-facturilor-la-energie-si-vouchere-sociale-pe-intreg-anul-2023/

anonim spunea...

@Leon
Legea prevede adoptarea bugetului in octombrie.Anul acesta am avut "termen sigur " pana la "mijlocul lui noiembrie" A trecut noiembrie si se avanseaza termenul "inceput decembrie" Pana vedem si bugetul adoptat in parlament s-ar putea sa ne apuce luna martie.....ca s-a mai vazut nu ar fi o premiera
Asacavadorescsaavetiozibunasimultarabdareunsfarsitdedesaptamanacat maiplacut
Ufff bara asta de spatiu "cocosata"!! Asa se intampla cand halesti deasupra tastaturii.:) ...si nici odata tastatura nu costa 200 de lei....maxim maximorum 50lei si una modesta dar buna chiar 15 lei.
Ca nu-i tb wi-fi nlci chiatr pt TV
De pilda un Lenovo cu 10 lei:)))))
https://www.unick.ro/tastatura-lenovo-preferred-pro-ii-usb/?gclid=Cj0KCQiAj4ecBhD3ARIsAM4Q_jFDftY9XUxN4vH4narTYF2Puf7OibQpQflUkocTESYDA0cAWKvw0sIaAo-REALw_wcB

Asta am spus-o pentru mincinosii care cauta compatimire nu pentru dvs
....si ca divertisment(huhu)

Mihai spunea...

Cei 1400 ei sunt de la UE.
De la guvern Ciu -Ciu !

anonim spunea...

Unul din beneficiari va fi CFI( doamna lui-adica doi) care astfel va depasi pensionari militari cu "state vechi"
si mai sunt si pachetele cu alimente de baza a cate 25 kg/beneficiar
Semne bune are anul care vine(nu pentru toti)
Nu e nici de rau nici de bine.E simpla realitate