Un produs Blogger.

duminică, noiembrie 20, 2022

Marcel Ciolacu a trecut Prutul cu social-democrația. PD-ul din Moldova a devenit PSDEuropean, cu Ion Sula în frunte

52 comments



Ciolacu, Corlăteanu, Dincu, Negrescu și Romașcanu printre cei care s-au deplasat la Chișinău. 

 Un discurs istoric la Chișinău.... cum nu a mai rostit cineva de la București în ultimii 30 de ani.

Parteneri politici, Partidul Democrat din Republica Moldova și urmașii lui după sincopa Plahotniuc.

Congresul extraordinar al PDM a început cu intonarea Imnurilor Republicii Moldova și României. 

"Nu este nicio deosebire între românii din România și românii din R. Moldova. Este bine să spunem clar lucrul acesta pentru că prea mult ne-am lăsat antrenați în discursul altora"  a subliniat Ciolacu.


Vom mai auzi de Ion Sula!


52 de comentarii:

Viorel spunea...

Impresionant discursul domnului Ciolacu. Sfaturi bune și frumoase luate per ansamblu. Întrebarea este, în PSD-ul românesc se regăsesc sfturile date moldovenilor ? Corupție, unitate, ajutorarea oamenilor săraci, etc., dar cu noi din 2017 și până în prezent coane Ciolacu, cum rămâne, pentru că ați fost și la putere și în opoziție ?

Brenda spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
csej spunea...

Avianyc citesc ce debitezi si imi dau seama ca pierd timpul.Ce dracu ma,legea lui Basescu e pe intelesul tuturor daca e sa o compari cu 223/2015.Cauta salariul mediu brut pe economie in fiecare an de activitate numai te prosti.Nu ai nevoie nici de matematici speciale sau de analiza matematica superioară sa calculezi punctajul pe toată durata serviciului militar.
Chiar nu stii ca pe legea lui Basescu MM din cei ce stăteau pe pista au pensia mai mare decât tine sau te prostești?
MApN se străduie in orice varianta sa acorde per total cat mai puțin bugetului de pensii.Nici eu si nici tu nu vom pupa sa avem pensiile celor ce se vor pensiona in viitor.

raul spunea...

Dincolo de discursul frumos,echilibrat al lui Ciolacu,trebuie discutat la rece de ceea ce a facut!Unu,pariaza pe un cal mort!Sa-i pici cu ceara pe moldoveni si nu vor vota cu urmasii lui Plohotniuc!Doi,dovedeste habarnism in cunoasterea situatiei reale din RM!Trei,incepem fiecare partid din Romania sa sustinem pe cine ne imbata prin beciurile de la Cricova sau sustinem o personalitate reprezentativa a unui vector?Rusii rad cand vad ca sustinem unii pe o Sandu altii pe o Sula!Da ,Marcele ai dreptate ,esuam cum stim mai bine ,pt ca ,da, suntem romani!

Leo spunea...

N-a zis nimic unionist.
De aceea , are un nume predestinat.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sula si Colacul va lua Europei caimacul!

Leon spunea...

Dupa discursul lui Marcel la Chișinău, Liber, Cursiv, Coerent, si fara pauze, usor de inteles de auditoriu, raman cu un gust Amar...!
De ce Generalul nostru a acceptat cu atata usurinta Functiile civile de ministru MApN, Presedinte PNL si Premier...??

Mihai spunea...

Ceva ajutoare o fi promis ?

Mihai spunea...

Lasati ,a inceput Campionatul Mondial de fotbal .Altă lume !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu ma voi uita la el. Anilu vrea sa vada si nu stie pe ce posturi va fi transmis Campionatul Mondial. Rog sa mi se spuna si mie.

Viorel spunea...

Cornele. Toate meciurile sunt transmise de TVR. 1 și 2.

Mihai spunea...

La TVR Cornel


Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Multumesc frumos, dragii mei! Acum are la ce se uita, ca de uitat la bluze fliu-fliu cu-cu-ru-cucu, fuste scotiene peste izmene, chiloti budigai Budăi, sandale daco romane cu tocuri cui, addidasi torsion cu nojițe de opincuțe si clăpari cu clapeti din capace de canal,
sau Alain Deloc, Sandra Sandaua Mangafaua , Abba Alba Neagra, Gianni Morandi del Pipi Grandi sau sau Nana Banana Mouscăncur, alea de pe Google si Youtube s-a saturat, pe amandoua telefoanele! Le freaca de nu mai stiu nici camarazii pe care din ele sa ma mai sune, le incarca de gem de atatea info acumulate, toata ziua stergand la ele, dar ce sa-i fac, daca se plictiseste acolo, in pat si are o ocupatie sa mai uite de dureri si suferinte... Decat s-o aud plangand si vaitandu-se cat e ziua de lunga, stresandu-ma pana la saturatie, mai bine sa-si faca ocupatii vizuale, ca de facut ceva nu mai poate, nici macar nu mai poate sa se mai imbrace sau sa se spele singura. Ma rog la Dumnezeu sa mai poata manca singura, desi tine greu tacamurile in maini. Brazilia o vad prin ochii babei Omida, Ani o sa ghiceasca la finala...Din cauza mea, a pierdut si firul fotbalului, desi n-o opresc sa se uite unde doreste! Noi in ce grupa de munca mai suntem la fotbal, la ,,speciale,'' sau la ,,deosebite?'' I-auzi la Anilu, ca la (a)normale...

Huhu Rezea spunea...

Flavius
Eu am crezut că te ții de șotii. Ce este greu să cauți pe google scurt... Qatar, cm tv?

Huhu Rezea spunea...

Măcar dacă toate partidele din România ar stabili asemenea legături politice în Basarabia. Pe unii comentatorii nici atât nu-i duce mintea decât să mânjească eforturile altora pe care ei nu-i înghit politic.... Desigur că nu le public excrementele gândirii lor partizane.

GO spunea...

Nu sunt pasionat sa mai urmaresc de multa vreme, discursuri ale politicienilor nostri. Sunt insa 100% sigur ca a fost o gargara, fara niciun element pragmatic. Noroc ca la cei de peste Prut nu tine cu gargara, si fac tot ce stiu ei.

Daca s-ar mai intoarce roata - cum de altfel se intampla periodic in istorie, astia ca Ciolacu - cam toti politicienii macar din ultimii 20 ani, ar face face precis un nou canal. Cu mainile lor. Sub diverse acuzatii fondate, cum ar tradarea intereselor Romaniei, incalcarea Constitutiei!

Dau exemple. Astia de la PSD pozeaza in ii aia buni cu poporul, nu? Sa explice Ciolacu - inteleg ca avem un coleg pe aici cu vreo 1200 pensie. Iar in tara sunt si pensii mai mici. Cum asigura Ciolacu respectivilor un nivel de trai decent, asa cum il obliga Art. 47 Constitutie? Sau cum de salariul minim pe economie este de vreo 1500 lei net, cand INS a stabilit ca minimul necesar pentru un trai decent ar fi de 3100 net de persoana pe luna?

Nimeni nu i-a interzis nici lui Ciolacu, nici alora de la PNL si care mai sunt la putere, ca pe parfumul asta de criza economica, sa ... nationalizeze de exemplu, resursele Romaniei de energie electrica si de gaze. Sau sa plafoneze preturile la unele realiste pentru puterea de cumparare a populatiei Romaniei. Poporul pe care mimeaza ca il deservesc, sigur nu le-a interzis.

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Deocamdată domnul Ciolacu este singurul politician cu funcții importante, care prin discursul de astăzi s-a ridicat deasupra tuturor celorlalți. Unul nu a vorbit 5 ani, altul ar vorbi dar nu știe, cei din jur sunt în plop. Păcat, că nu ne-a sprijinit în ultimii ani pentru că am fi fost toți sau marea majoritate (în funcție de apartenența politică) de partea dânsului. Are timp să-și remedieze greșelile, mai ales că urmează să fie prim ministru. Sper să fie mai bun decât actualul.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mulțam frumos,@Onorabile! Pai, asa mai venim de acasa si ramane Romania tv libera la morfolit stiri! Pai, sa-mi lipseasca Culiță Manea si accidentul sau, care o sa-i tina o saptalună ocupati sa-l comenteze?, ca pe nea Mitica Dragomir cu Ceausescu i-au tocat si o sa-i tina cap de afis pana la Craciun, ca pe popa, boxerul de fomele! Grozav!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Legaturile social partinice sunt benefice pentru eliminarea curentelor #rezist-empirice!

Huhu Rezea spunea...

Nu urmărești din comoditate.
Tu il inviți pe Ciolacu să ia măsuri comuniste?

Leon spunea...

Gelule, asculta acum,pe inserat, cantecul urmator si dimineata ne spui pe cine ai visat in noaptea asta:
https://youtu.be/LW-Y7gpNv9g

GO spunea...

Nu exista masuri comuniste sau necomuniste cand este vorba de protejarea propriei natii. Masuri din astea au luat si alte state profund capitaliste. Ungaria, Spania etc. Si nu sunt acuzate de comunism, si daca ar fi, pe liderii statelor respective nu ii interseaza decat sa isi serveasca propriile popoare.

Ideea principala este ca noi NU avem lideri capabili de decizii in favoarea poporului. Toti sunt niste gargaragii plecati la inaltele porti. Sa liberalizezi preturile la energie in cazul unui popor atat de sarac, cand energia respectiva se produce in Romania, este tradare100% a acestui popor.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

E groasa raaau!
stiripesurse.ro/romania-si-a-pus-singura-piedica-in-pnrr-ministrul-muncii-anunta-ca-viitoarele-majorari-de-pensii-sunt-in-pericol_2664655.html

Huhu Rezea spunea...

@Go
Parcă... pentru a sustine narativul rusesc din Ucraina... te dădeai îngrijorat de soarta teritoriilor românești.
După tăcere, nu a căzut prea bine actualei puteri de la Chișinău desantul social democrat din România.

csej spunea...

Vezi ca esti tantalau?Plafonarea preturilor la toate produsele inseamna fostul mercurial din era comunista.Hotaraste-te odată ca nu poti sta cu cursul in doua luntre.Ori capitalism ori comunism.
Cu România să-și naționalizare propriile proprietati?Statul e proprietarul resurselor de electricitate si gaze.Statul vinde cu pret mare la distribuitori de unde si pretul mare la consumatori cap sec.
Ai avut vechime mica in munca si salariu mic pensie pe masura.Asta e.Cand bugetul României va ajunge la valoarea celui al Franței,Germaniei etc vom avea si noi pensii ca la ei.Pana atunci canci.
Alta e porcărie la noi.Unii au pensii mari nemeritate.

Mihai spunea...

Un discurs care i-a cazut la inima pana si lui Rizea fugarul.
Daca era Livache la butoane il facea si cu o amnistie.

Mihai spunea...

Un singur mesaj de esenta am retinut din discursurile lui Ciolacu " Militarii beneficiaza de pensii de serviciu asa cum beneficiaza militarii din tarile NATO si UE ! "
In rest apa de ploaie ,ciuma rosie la comun cu ciuma galbenă.
Pret energie el.peste 255 kw;
IMM = afacerile lor = 1 leu/ kw
Consumator casnic = 1,3 lei
Mari consumatori industriali = 1,3 lei

Sorin spunea...

Era de asteptat. Chiar credeți ca pnrr s-a conceput la lumina lumânării intr-o casa conspirative, de catre trei persoane, si apoi trimis oficial la Bruxelles, fără sa-i cunoască conținutul președintele, csat, președinții de partid, de camere, șefi servicii? Ca apoi sa se întrebe toți de ce 9,4%, de ce fără irigații, de ce pe 50 de ani, de ce, de ce..... Printre altele nu au avut curajul sa pună piciorul în prag la pensiile din justiție, ca forma, conținut, derapaje, și atunci au băgat totul în cofa....
Cum sa mai insiste magistrații pe pensii mai mari decât salariul, militarii și polițiștii pe actualizări, indexari, când nu sunt bani? Ce, luam de la bunicii noștri ca să le dăm lor? Pai cum facem? Le promitem tuturor creșteri substanțiale, apoi mimam gaura în buget și presiuni de la UE.....
Aroganta s-a văzut în legea salarizării. Pt comparatie, în perioada regalității, cele mai mari salarii le aveau Patriarhul și Șeful armatei/mstm.

benji spunea...

Se svoneşte prin târg că şi Ciulache este doctor şi încă honoriscausa. Titlul ar fi acordat cu mândrie de un liceu agricol bistritean celor care izbândesc, în pofida studiilor îndoielnice.

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Nu am urmarit discursul lui Ciolacu. Dar sunt sigur ca nu a facut nimic concret pentru realipirea Basarabiei. Nu indrazneste, cat timp ambasadorul SUA la Chisinau a zis clar ca R. Moldova si Romania nu au nimic in comun. Sa nu zici ca Ciolacu a propus Parlamentului R. Moldova vreun calendar concret de reunificare? Ce naiba, ca in R. Moldova s-au adunat de vreo 4-5 ani, sute de tabele regionale cu semnaturi pentru unirea cu Romania. Si care culmea, ca au fost inaintate si Parlamentului Romaniei. Iar parlamentul nostru s-a dat la fund.

Gargara! Nu avem politicieni si partide mari, care sa serveasca Romania. Avem doar marionete.

GO spunea...

Apropo de PSD, pensii si de prostia si de miserupismul politicienilor romani in aceasta privinta. 2 aspecte cam morbide. Poate cineva sa explice de ce romanii care au in mod oficial, o speranta de viata mai mica decat in statele din vest, au varste de pensionare mai mari sau comparabile in raport cu varstele de pensionare ale cetatenilor din statele din vest?

Poate cineva sa explice de ce, in conditiile in care tot oficial, barbatii romani traiesc mai putin decat femeile, inca din 2010 barbatii roman nu se pot pensiona sub 65 ani varsta? Dar femeile - da? Ma rog, le este marita gradual si femeilor varsta de pensionare pana in 2030, spre 63 ani. Dar pe ce baza logica, s-a decis ca barbatii care traiesc oricum mai putin, sa iasa la pensie la 65 ani, inca din 2010, brusc, fara gradualitate, fara nimic.

Politici miserupiste, indiferent de partid.

GO spunea...

Va dati seama ce natie de neputinciosi putem fi? Cand noi platim abonamente la telefonia mobila, calculate in ... euro, la francezii de la Orange sau la britanicii de la Vodafone? Adica, statul ne da bani de la buget achitandu-ne salarii si pensii, iar noi dam banii la britanici si francezi. Iar apoi facem scandal, ca statul nu are bani sa mareasca salariile si pensiile.

Sorin spunea...

Bună!

GO spunea...

@ Sorin. Just. Toti stiau continutul PNRR.

GO spunea...

@ csej. Eu am raspuns, dar adminul cenzureaza raspunsurile care demonstreaza ca esti depasit de vremuri. Cred ca a fost deranjat da faptul ca in raspuns, am spus ca statul austriac baga 15-25 centi in plus la ora de lucru platita de patron, in functie de vechime. Asa compenseaza statul austriac vechimea in munca, in stil comunist barbar.

Huhu Rezea spunea...

GO
Decât să pierzi vremea pentru narativele rusești de pe Telegram, mai bine rupe 15' ca să audiezi ce spune Ciolacu despre românism la Chișinău. Ai discursul pus aci la botu' calului. Așa se creează o alternativă la propaganda ruseasca din Moldova. Ar fi bine ca și liberalii să meargă la Chișinău pentru a pune bazele unui liberalism care să afirme răspicat valorile românești în Moldova.

Styx spunea...

Cateva raspunsuri edificatoare(?)...

Pensiile militare între prostie, manipulare și batjocură
„...A se reține că în PNRR, la pagina 89, scrie că ” va fi realizată o nouă lege a pensiilor publice, care va fi aprobată în Parlament astfel încât să

intre în vigoare în trimestrul I al anului 2023 (Q1 2023) și va înlocui legislația actuală.”

AȘADAR, SĂ VĂ PREGĂTIȚI. Angajamentele trebuie respectate, altfel cade tot, nu se mai dă niciun ban de la UE dacă un singur jalon nu este respectat, iar guvernul, România intra în colaps. De asta se dau cu capul de pereți miniștrii acuma, nu de grija militarilor.

Faptul că pensiile militare nu sunt plătite din fondurile CNPP poate fi o salvare dacă nu vor fi incluse în reforma pensiilor, sau un dezastru dacă sunt incluse, pentru că prin modificarea legii pensiilor publice și includerea pensiilor militare în noua lege, nu vom mai beneficia de păstrarea cuantumului cel mai avantajos iar pensiile militarilor vor fi cele mai lovite.

În concluzie:

Dacă ne luăm după definiția dată de UE pensiilor speciale, în România, toate sunt speciale, pentru că toate sunt plătite de la bugetul de stat, deci din bani publici.
Pensiile militare nu trebuiesc incluse în reforma pensiilor pentru că nu nu sunt plătite din BAS.
Singurele pensii cu parte contributivă completă sunt pensiile militarilor.
Pensiile militare sunt singurele pensii care nu au mai fost actualizate sau majorate din 2017.
Si pentru că mai sunt încă mameluci care umbla după cai vezi pe pereți și spun că trecerea militarilor PRIN NOUA LEGE pe calculul contributivității, va fi mai bună, fac precizarea că asta nu inseamnă reîntoarcerea la modul de calcul de pe legea 263, deci nu vor fi aceleași cuantumuri, nici măcar neactualizate, ci o altă lege cu o altă bază de calcul, un alt punct de pensie, alte punctaje, CARE NU VOR FI ÎN FAVOAREA NOASTRĂ, căci scopul reformei este ECONOMISIREA FONDURILOR. Și, colac peste pupăză, nu vom beneficia nici de cuantumul cel mai avantajos noi militarii, pentru că vom trece de la un sistem de pensie la altul și asta nu mai obligă la menținerea cuantumului avantajos. Deci cei care saltă în sus de bucurie că vom trece pe contributivitate, dați-vă acuma peste gură că după aia o sa căutați tesle și nu o să mai găsiți, va fi mare cererea.

Alții,mai ”citiți” susțin că ceea ce a răspuns Comisia Europeană celor de la GMedia nu ar conta, că Banca Mondială a spus că nu ar trebui să se umble la pensiile militare din cauza situației internaționale. Acestora le reamintesc că Banca Mondială a fost un simplu consultant, plătit pentru a oferi soluții, în vreme ce Comisia Europeană este cea care verifică implementarea angajamentelor.”
Mai multe aici...
https://in-cuiul-catarii.info/2022/11/19/pensiile-militare-intre-prostie-manipulare-si-batjocura-19475?fbclid=IwAR0P8sP09O_y_DRdEu2yMvVGjzc3xx2hlDi90z7WUI-UXujxnwxiTGp__8w




GO spunea...

@ Huhu Rezea. Legat de discursul lui Ciolacu, mai bine te intreb pe tine, ca sa nu mai pierd vremea. A zis cumva ceva ca va respecta decizia Parlamentului Romaniei (Sfatul Tarii parca ii spunea) de la 1918 si a reprezentantilor basarebenilor din acea perioada, si va reinstaura administratia romana in Basarabia? Nu de alta, dar aceasta R. Moldova, in mod paradoxal - poate pentru unii, dar la fel ca si Ucraina, este stat agresor al Romaniei. Romania nu a declarat nula niciodata rezolutia de unire de la 1918. Ca atare, R. Moldova detine un teritoriu smuls Romaniei, in epoca sovietica. Aceasta este realitatea istorica. Atentie, ca eu fac deosebirea intre R. Moldova si Basarabia, nu ca altii. R. Moldova daca ar mai exista - ar trebui sa se rezume maxim la teritoriul transnistrean, iar Basarabia trebuie sa fie in componenta Romaniei. Insa, solutia realista este dizolvarea ca stat. Asa cum nu a existat inainte de URSS. Iar pentru Transnistria sa se bata rusii cu ucrainenii, ca a alor a fost.

Ti-am zis ca nu ma omor dupa gargaragii de politicieni romani. Sunt incapabili de decizii in favoarea poporului roman. Prin discursuri siropoase nu impresioneaza decat maxim decat pe babutele sentimentale. A mai tinut si Aurescu (ministrul de externe) astfel de discursuri sentimentale pe externe, dar Austria si Suedia ne-au dat o ...uie practica pentru intrarea in Schengen. Asa si cu discursul lui Ciolacu.

GO spunea...

Si nu pierd vremea pe Telegram. M-a lumineaza sa stiu cam in ce hal ne abureste propaganda de la noi legat de situatia din Ucraina, cauza si patriotismul lui Zelenski, sprijinit de NATO, UE, Romania etc. De exemplu, ieri la Odesa a fost a 6-a zi de proteste contra regimului Zelenski. Caruia pe fondul in care locuitorii sufera de frig pe fondul absentei curentului, ii cer sa nu mai continue razboiul.

Tu ai vazut protestele de la Odesa, la A3? Nu, este? Pentru ca tu trebuie sa stii doar ca ucrainenii lupta pana la moarte, sub obladuirea iubitului lor condicator agent CIA, ca si al nostru. Si atunci, cine pierde vremea?

Huhu Rezea spunea...

La destrămarea URSS din 1991, Moldova a ieșit în granitele avute atunci de RSS Moldovenească, granițe în care intra si Transnistria, in fapt RSS Moldoveneasca din perioada 1924-1940, cât Basarabia a fost la Romania, în baza Rratatului de la Paris din 20 10 1920, nesemnat de SUA, care si-a pierdut valabilitatea pentru ca Japonia nu l-a ratificat în anul 1927.
La fel și RSS Ucrainiană a iesit în granițele actuale, granite care cuprind Luhansk, Donetz si Crimeea.
Du-te tu si ocupă fostele teritorii românesti!

M spunea...

GOe lovește din nou! 😂

Nu mai vorbesc de fluviul de postări (are normă că e plătit cu 1.000 de ruble/postare - de aceea postează de 3 sau 4 ori consecutiv).

În Odessa au avut loc proteste! 😂

Fix 14 rusofili au traversat o stradă în continuu. Motivul e simplu: lipsa de curent din cauza bombardamentelor armatei naziste ruse!

Credeți că dacă Bucureștiul ar fi bombardat, zeci de copilași români uciși de valurile de fosfor alb unul că Gelu Olescu ar pune mâna pe armă? Sau poate ar pune ca să ucidă și el niște români pentru a primi titlul de Erou al Uniunii Sovietice! 🤮🤮🤮

Săracul de el! Acum 2 luni ne anunța "adevărul" de pe Telegram cum că orcii au ocupat Bakhmut! 😁 Nici acum nu au intrat în oraș, încă se bat la periferie cu mercenarii Wagner făcuți piure de HIMARS!

Slava Ukraini! Slavă Eroilor! 🇷🇴🇺🇦

PS aveți linkul cu "protestul" postat de un rusofil

https://youtu.be/w_uWGc8ZHEk

De remarcat că un asemenea protest la Moscova ar duce la ani grei de pușcărie! Ucraina nu e dictatură și chiar în condițiile de război intervenția forțelor de ordine este moderată!

M spunea...

@Sorin

Legea 153 este în fapt adevăratul atac la SNAOPSN! Legea salarizării a dat peste cap și legea pensiilor!

Militarii au fost coborâți în ierarhie cu o treaptă (înainte de 153 un colonel, de exemplu, avea același coeficient cu un profesor universitar cu 25 de ani vechime. A fost coborât la nivelul unui profesor universitar cu 5 ani vechime - 2,30)

O bătaie de joc. Dar coeficienții de mizerie duc și la punctaje contributive de mizerie! Deci practic au nenorocit viitorul unei generații întregi de militari. O să vadă și peste câțiva ani!

La admiterea în școlile MAI se constată o prăbușire a numărului de candidați.

PSD și USR au lucrat împreună!

magda spunea...

Ba eu zic ca ceva, ceva reforma tot pot sa faca astia( daca chiar vor) ...si chiar iar ajuta.Nu am zis eu primul chestia asta...stabileste partea de contributivitate cat se cuvine fiecaruia,adauga suplimentul pana la pensia actuala apoi pe viitor,...maresti doar partea contributiva.Uite asa Ciucanului si altora asemenea ,nu o sa le mai creasca veniturile exponential iar cheltuielile vor fi sustenabile. Dar , in conditiile in care pensiile militare nu vor intra in malaxor,atunci musai tre sa faca ceva...daca actualizarea nu e posibila atunci o supraimpozitare ...macar ce trece peste 8,9 sau 10.000 nu stiu...Iar cu Moldova,ma tem ca proiectul sa nu fie esuat din fasa.Statul roman daca ar putea macar sa copieze pe cel maghiar( fara teama de plagiat) ar fi trebuit sa ajute tintit fiecare familie de basarabeni (pur sange sau familii mixte chiar) dar si celelalte familii de romani din nordul Bucovinei,nordul Maramuresului istoric,Ungaria,Serbia si Bulgaria,cu o suma cat de mica stiu eu 100$ macar de sarbatori,habar nu am.Granitele trebuie sa fie doar niste linii naturale,nu trebuie sa militam pt redesenarea granitelor,trebuie sa luptam( ce cuvant am gasit?/) pentru ca romanii de dincolo de granite sa fie recunoscuti ..ca romani,fara discriminare.Si de ce spun asta,romanii din vestul tarii nu de ieri de alaltaieri,cumpara proprietati in Ungaria astfel ca in prezent sunt formate noi comunitati romanesti in vecinatate si ce sa vezi,nici vorba de vrajba ,dimpotriva. Modelul cu infiintarea de noi partide acum ,cel putin in Moldova ar parea poate oportuna numai daca ar viza si elementele mai sus prezentate.

Stelian P. spunea...

@Olescu
Daca gindim ca tine solutia e simpla. Nu mai cumparam abonamente de la companiile straine si ne ramin bani de pensii. DIGI e bun sau nu merge ca patronul are nume unguresc?

Sorin spunea...

Oare câți mai sunt romani cu stramosi romani de dinainte de 1918 in RMoldova?
Oare câți din RMoldova provin din sovietici de diferite etnii aduși după 1918? Acestora din urma li s-a dat cetățenie romana?
Cred ca, pentru acei care sunt romani de multe generații dincolo de Prut, România trebuie sa ajute RMoldova. Chiar dacă unii de acolo vorbesc rusește, chiar dacă altii vor o Moldova independenta nu regiune în România, nu entitate federala, chiar dacă, chiar dacă...

Huhu Rezea spunea...

Nu stiu. care sunt strămoșii celor din Chișinău, dar... dacă te învrednicești să-l vizitezi astăzi, o să constați ca te simți mai în România decât la Tg-Mures, Cluj, Oradea, Sibiu, Satu Mare. Totul este scris în românește, marile bulevarde au numele domnitorilor români, chiar și cei de origine rusă se descurcă binișor în limba română sau moldovenească, cum zic ei.
Este o mare realizare pentru acest teritoriu dintre Prut și Nistru, după 200 de ani de ani de ocupație rusă. La această realizare au muncit de-a lungul timpului mii de români, adevărați patrioți, nu cârcotași, văicăreți sau sceptici care vorbesc după ce aud pe Telegram.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

https://playtech.ro/stiri/vladimir-putin-a-disparut-ce-s-ar-fi-intamplat-cu-liderul-rus-conform-specialistilor-610603?utm_source=Antena+3&utm_medium=website&utm_campaign=fidmee

anonim spunea...

styx
O sa ia foc huhu daca vede unde ai citit:)))

anonim spunea...

Putin e pe moarte agonizeaza din cauza batranetii.Biden e la sala de sport si pe trerenul de atletism

GO spunea...

@M. Pomperule ...calm. Ca nu suntem chiori. Ucrainenii protesteaza contra lui Zel, ca le clantane dintii de frig. Ii doare in basca cine le da curent, numai sa le dea.

Legat de Bahmut, pune mana pe geografie. Bahmut este si oras, si raion. Una este una, alta este alta. In Bahmut ca raion, rusii au intrat de vreo 2-3 luni. Optine si alte localitati din astea din raionul Bahmut, sunt luate in majoritate de rusi.

In Bahmut ca oras, rusii au ajuns si acolo, dar numai pana la periferie. Acolo este un Babilon. Daca erau numai ucraineni, se incheia de mult. Insa, ucrainenii sunt suplimentati de gruparea armata privata MOZART, a colonelului american Andrew Milburn. Care cica i-a imitat pe rusi cu gruparea lor privata Wagner. Plus ca ucrainenii sunt suplimentati si de nu stiu ce alti mercenari musulmani adunati de Zelenski si platiti probabil de CIA, de prin Kargastan, Azerbaidjan si din alte bantustane din astea exotice. Asa ca la Bahmut ca oras va iesi Mariupol 2. I-au luat la artilerie zid cu zid si bloc cu bloc.

PS: Bai, baiete! Dontek - ca acolo este Bahmut, este republica a F. Ruse acum. Tu ai impresia ca rusii joaca ping pong si pierd teritorii proprii? Niet! Ce a fost declarat rusesc, al rusilor va fi.

Styx spunea...

@akord75, nu știu de ce ar lua foc dl.huhu, dar, la cate informatii se vehiculează pe media,naiba mai știe ce să crezi... așa cum am mai spus, nu mai e mult până departe și vom vedea care este soarta pensionarilor militari. Speranțe prea mari nu am dar, până nu vedem o decizie clară o mai târâim așa... A.M.R.-ul e în scădere :))

M spunea...

GOe bate câmpiile ruse cu grația tancurilor sovietice!

Îmi dovedește zilnic cât de slab pregătiți au fost ofițerii Armatei Române.

Pentru că eu am posibilitatea să aflu lucruri altfel decât de la propaganda rusă te lămuresc de ce au protestat ăia 13-15 în Odessa!
De 3 zile ei nu aveau curent în timp ce peste drum era. Oamenii s-au simțit ignorați și au protestat.

(sursa e sigură nu vrăjeală muscală)

😂 În rest și fanteziile rusești în căpuțul ăla al tău plin de votcă!
Da, bă! Au venit marțienii și cu inorogii să se lupte!

Căcăcioșii tăi sunt atât de proști că inventează dușmani imaginari!

Măcar îți dădeai seama că te mint ca pe un fraier ce ești că tu anunțați glorios ocuparea Bakhmut că așa îți spuneau ție pe Telegram!Nu te mai strădui că s-au pișat americanii pe "bravul" soldat rus.
Intră pe WeChat și vezi cum rusia e batjocura chinezoilor - sau o să spui că și ăștia sunt tot marionetele americanilor!


Strategul secolului! Ce să spun? Ia mai laudă-te tu cu operațiile ultrasecrete în care au fost! 😂 Te uiți prea mult la TV!

Slava Ukraini! Moarte naziștilor ruși! 🇷🇴🇺🇦