Un produs Blogger.

miercuri, noiembrie 16, 2022

NATO va reacționa proporțional la incidentul cu rachete din Polonia

73 comments

 Polonezii spun că două rachete rusești au lovit o ferma agricolă dintr-o localitate din  Polonia situată la mai bine de 10 km de granița cu Ucraina. Deocamdată, la 6 ore de la explozie, polonezii arată un singur crater. Doi polonezi care lucrau în fermă au fost omorâți.

Incidentul a avut loc în contextul în care Rusia a trimis o ploaie de rachete spre vestul Ucrainei. 

Cele mai multe elemente indică o acțiune deliberată a Rusiei pentru a testa reacția NATO. Surprinde încetineala cu care se acționează pentru clarificarea evenimentului și lipsa de vehemența a Poloniei, altfel, foarte vocală împotriva Federației Ruse.

Polonia solicită consultări pentru aplicarea punctului 4 din Tratatul Nord-Atlantic.

Update

"Este puţin probabil... să fi fost trasă din Rusia", a declarat reporterilor Joe Biden după o întâlnire de urgenţă cu ceilalţi lideri ai G7, organizată în marja summitului G20, care are loc în Bali, Indonezia, scrie Agerpres.

ACTUALIZARE 08.45 Trei oficiali americani au spus că evaluările preliminare au sugerat că racheta a fost lansată de forțele ucrainene pentru a intercepta o altă rachetă rusească care fusese lansată marți în cadrul atacului masiv asupra infrastructurii electrice a Ucrainei. Oficialii, citați de agenția Associated Press au vorbit sub condiția anonimatului, deoarece nu erau autorizați să discute problema în mod public.


ARTICOLUL 4 

"Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre Părți."

Analiștii estimează că NATO va impune interdicție aeriană pe o anumită adâncime în interiorul Ucrainei.

Locul unde au căzut rachetele este marcat cu steluță galbenă.
Comunicat MApN
„Ministerul Apărării Naționale „monitorizează”, prin mecanismele de cooperare și consultare la nivel aliat și în plan bilateral, cu Ministerul Apărării Naționale din Polonia, incidentul din proximitatea graniței polono-ucrainene, în urma căruia doi cetățeni polonezi și-au pierdut viața.

Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a transmis omologului polonez, Mariusz Błaszczak, solidaritatea și sprijinul Armatei României pentru adoptarea măsurilor necesare, după lămurirea tuturor circumstanțelor producerii incidentului în discuție.
România condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea nejustificată și ilegală a Federației Ruse asupra Ucrainei și susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional” se precizează într-un comunicat transmis marți seara de MapN.

73 de comentarii:

reddog spunea...

M vorbește de articolul 5.
Ne-au zăpăcit ăștia cu articolele, jaloanele și peleixurile. 😁
Ăla in tricou kaki de la Kiev ce zice?
E tot așa nervos?

reddog spunea...

Asta e un reporter de la un radio polonez și din ce am citit pe Twitter e primul care a dat știrea.
Practic daca e așa e că în cazul rachetelor rusești căzute pe teritoriul R Moldova.



"Sursele mele din serviciile spun că ceea ce a lovit Przewodowo este cel mai probabil rămășițele unei rachete doborâte de forțele armate ucrainene."

https://mobile.twitter.com/MariuszGierszew/status/1592595507427545088

Leon spunea...

Mai degraba ar putea fi rachete de fabricatie ruseasca folosite de Armata Ucraineană impotriva celor trase de Rusi...!!

Caro spunea...

Corect, asta e cel mai probabil.

Liviutatarush spunea...

Adica alea au fost doar ramasitele unei rachete trase de rusi si interceptate de ucrainieni? Adica niste resturi metalice? Si cu craterul cum ramane?

Leon spunea...

https://jurnalul.ro/stiri/externe/surse-ap-racheta-cazuta-in-polonia-lansata-de-fortele-ucrainene-impotriva-unei-rachete-rusesti-915546.html

Andrei spunea...

Ce știm până acum despre incidentul din Polonia:

1. Că sunt 4 scenarii: intenție rusească, greșeală, provocare ucraineană sau rachetă rusească lovită de apărarea ucraineană și deviată în Polonia din cauza defecțiunilor provocate.

Nu este exclus niciun scenariu.

2. Că rusia acuză o provocare, la fel ca în cazul zborului 17 Malayesia Airlines din 2014, deși s-a dovedit că avionul a fost lovit atunci de forțele trimise de Putin în Ucraina.

Asta după ce ieri rusia a executat 100 de lovituri cu rachete asupra Ucrainei. Da, asta poate lăsa loc unei erori, ținând cont de numărul mare al acestora, dar nu schimbă cu nimic că este în legătură cu un atac al rusiei.

Prin urmare, credibilitate a kremlinului egală cu zero.

3. Că sunt 2 persoane decedate în Polonia urmare acestui caz, Polonia fiind stat NATO, ca și noi. Acest fapt agravează incidentul, Polonia putând solicita activarea punctului 4 NATO, respectiv începerea consultărilor, dar și despăgubiri din partea agresorului.

Evident după ce se stabilește cine este acesta.

4. Că Joe Biden a afirmat că sunt puține șanse ca rachetele să fi fost lansate de pe teritoriul Rusiei. Ceea ce lasă loc de speculații, inclusiv că ar fi plecat de pe Marea Neagră sau din Belarus, dar nu exclud nici varianta Ucraina sau, cine știe?, chiar Transnistria.

5. Că Polonia a convocat Consiliul de Securitate intern, la fel și Ungaria. Țările Baltice au avut de asemenea poziționări de solidaritate cu Polonia și au condamnat incidentul.

Romania a avut doar o reacție la nivelul ministerului apărării și o poziționare "we are nato" a lui Iohannis, cel ce se visează șeful alianței nord-atlantice, dar care a eșuat o întreagă țară.

Iar la viteza cu care se mișcă, probabil vom avea un CSAT pe problema asta, abia după rotativa din mai, că asta îi mai preocupă acum pe politrucii "interesului național", să nu se certe pe ciolan. Pardon, Ciolacu.

6. În conferințele de presă de ieri ale NATO și Departamentul de Stat SUA s-a spus de nenumărate ori că mai întâi se culeg toate datele despre incident, apoi se analizează, iar la final se vor lua decizii.

Deci nimic reactiv, fapt întărit și de președintele și premierul polonez. Ținând cont de strânsa legătură Washington - Varșovia, pare un mesaj comun.

Așadar nu vom avea un răspuns al NATO imediat, ci în perioada următoare.

7. Rusiei îi este frică de implicarea NATO în conflict. Deși propaganda lui Putin spunea că în 4 ore distruge Londra cu bombițe nucleare sau că dacă mai înarmează cineva Ucraina va reacționa asupra furnizorului, nu a făcut nimic din toate astea și nici nu va face.

Deoarece nu are cu ce să mai poarte un război extins, inclusiv după ce și-a cam folosit rachetele după atacul de ieri și e cam singură diplomatic, așa cum s-a văzut la summitul G20 din Indonezia.

Ce va fi, vom vedea, dar ceva va fi. Cel mai probabil ceva ce rușii vor regreta. Aviz susținătorilor orcilor.

Trofin spunea...

Pentru acei comentatori care nu au studiat tragerile cu rachete. Ca și D-l akord 75 și eu sunt absolvent al unei școli militare cu profil RAA . La cursurile de trageri cu RAA și , ulterior, în practică nu se avea în vedere lansarea rachetelor asupra unui tractor sau asupra unui obiectiv agricol. Ar fi bine să prevenim ridicolul !

Huhu Rezea spunea...

L-ai uitat pe Curbă de nivel.

Huhu Rezea spunea...

ACTUALIZARE 08.45 Trei oficiali americani au spus că evaluările preliminare au sugerat că racheta a fost lansată de forțele ucrainene pentru a intercepta o altă rachetă rusească care fusese lansată marți în cadrul atacului masiv asupra infrastructurii electrice a Ucrainei. Oficialii, citați de agenția Associated Press au vorbit sub condiția anonimatului, deoarece nu erau autorizați să discute problema în mod public.

Alexandru spunea...

Se știe adevărul încă de aseară când Biden a spus voalat că nu Rusia este vinovată, deoarece aveau din întâmplare un avion în zonă ce a urmărit traseul rachetei
Problema este că racheta ce a aterizat în Polonia a fost trasă de Ucraina deci mai invocăm ori ba art 5 NATO, despre care mânca castane Ciolacu pe la TV aseară
Niște diletanți, noroc că KWY se mișcă cu încetinitorul și înapoi altfel deja sistemul de apărare trebuia să se prezinte prin unități și rezerviștii vorbeau despre războiul de apărare al patriei altora și nu despre indexarea pensiilor militare
Țara moare și guvernanții se întrec în plecăciuni în fața stăpânilor și mint zilnic poporul roman

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Aia e, Alexandre: Se discuta despre orice numai sa se evite pensiile militare! Si, ma rog, cine sa le discute? Tot cei care ne-au bagat in faliment si in dispute, adica mafiile oculte?

kostas spunea...

Daca ucrainienii vor sa intercepteze rachetele rusesti, sa traga spre ele, ar trebui sa fie pozitionati cu cu..l spre granitele NATO, sa traga spre interiorul tarii lor, nu spre tarile NATO. Altfel o sa ne mai trezim cu rachete ucrainiene si in Moldova sau la noi in tara. Acum ar trebui sa se puna problema daca ucrainienii au vrut intr-adevar sa intercepteze racheta ruseasca, sau nu? Sau au vrut sa profite de acazia bombardarilor masive ale rusilor sa atraga NATO in razboi, dorinta lor cea mai mare?

Huhu Rezea spunea...

Scutul antirachetă este funcțional și în Polonia. De ce n-a putut să intercepteze și să doboare racheta în timp real? De ce au vorbit de 2 rachete la început?

anonim spunea...

As putea sa vorbesc si eu "sub conditia anonimatului ?"
Vad ca astea au devenit cele mai credibile....
S-a intors lumea cu c*rul in sus dar asta nu o spune "agenția" Associated Press. Taceam dar prea s-au inmultit "declaratiile sub conditia anonimatului" si stirile absolut sigure "pe surse"
Sunt cu miile !!......
Deci din momentul de fata putem declara orice oricui "sub conditia..."
PS Nu m-ati auzit si nu o sa ma auziti vreodata vorbind despre tehnica de lupta la care nu ma pricep.
S-ar parea ca pe aici deja situatia devine "ca la jurnalizde".Toti stiu de toate
Asta n-o stiam.Ma refer ca habar nu aveam de amanuntele incepand cu capitolul:
"Generalul Ciucă în război cu uniforma militară"
https://politicaapocalipsei.net/2022/11/15/generalul-ciuca-in-razboi-cu-uniforma-militara/
Multumesc inca odata @ Liviu Tatarus

Leon spunea...

"Scutul antirachetă NATO are scopul de a apăra împotriva posibilelor ameninţări cu rachete balistice din afara zonei euro-atlantice."

Alexandru spunea...

Asta este temerea multora, deasta și comentariul meu anterior, mai ales că afirmi că ,,avionul NATO urmărea traiectoria rachetelor...,,
Un posibil răspuns la întrebările anterioare ale colegilor îl încearcă și Cosmin gușă
https://www.stiripesurse.ro/cozmin-gusa-ipoteza-incendiara-romania-e-vizata-in-mod-similar-poloniei-provocatorii-razboului-total-lucreaza-in-culise_2658335.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, va intreb cu curaj daca ati uitat de acel miraj de pe un foetaj de placaj pentru traforaj, unde se calculeaza melanj pe o bloagă de grajd pensiile militare in mare deranj, ca scremutul om de nivel de etaj, Moș Curbă de voiaj pe dale de pavaj, a fost avansat la gradul de Viraj de bruiaj in garaj? Daca-mi dadeam pensia mea de tarhat pe pixelul lui la calculat la zero barat azi n-aveam pe card nimic de luat!

kostas spunea...

Dl Huhu, sa ne aducem aminte ca Polonia a vrut mai demult sa intre in Ucraina sa ii ajute in razboi. Oare nu cautau un motiv si i-a trimis pe cei de le scut, de la supraveghere, la fumat si n-au mai fost atenti cand au tras ucrainienii gresit o racheta?

anonim spunea...

Alexandru
16 noiembrie 2022, 10:17
"deoarece aveau din întâmplare un avion în zonă ce a urmărit traseul rachetei"
Nu exista asa ceva!!-"DIN INTAMPLARE"
Spatiul aerian in ukraina este supravegheat de avioane AWACS aflate in serviciu 24/24 ore ,avioane care zboara de-a lungul granitei ro-ua, in nord (in interiorul RO) si pe partea de est a Ro.Au o raza de descoperire de peste 600 de km(cu maxima precizie) suficient pana la minsk si moscova.Zona/suprafata se poate extinde fara pb pana la 1000 km
Puteti adauga aici si radarele terestre si maritime plus reteau geostationara de sateliti militari.
De aici au ukrainienii toate informatiile necesare inclusiv pentru mult laudatele himars.
fara informatii si localizare himarsurile alea au exact valoarea unei cepe degerate. Cand se supara adevaratii proprietari iti interzic doar accesul la informatii si le poti trimite linistit la ""Remat" ca pe "Gradul rusesc"
Desteptul ala de Musk a incercat si el figura cu ukrainienii sa-i puna la plata si instantaneu a fost chemat "la discutii" la Pentagon pentru a ise pune in vedere ca poate fi acuzat de atentat la siguranta nationala(a lor).Musk si-a bagat picioarele (si capul) in apa rece si a uitat de bani instantaneu(desi toate sculele erau "proprietate privata" unde bagase bani la fel de privati.....sau mai stii???)Oricum i-a trecut urgentissimo !!
Scuzati m-am intins la vorba.Dar cam asta e hobby-ul meu....la tancuri nu ma bag :)))acolo sef de tarla e "andrei"
Parerea mea e ca le-a cam trecut vremea doar atat.Mai au utilizare in lupta dar restransa nu mai e demult ca in WWII

Alexandru spunea...

Domn Flavius mai se discută și despre salarii și pensii în sistem, excepție armată și servicii binenteles, nu numai război
Pentru cei care vor să participe, mâine la București la miting
https://sindicateuropol.ro/sindicatul-europol-snpp-nou-protest-pentru-aplicarea-legii-in-statul-de-drept-romania/

kostas spunea...

Poate au mers pe scenariul: trage tu o racheta ruseasca, eu ma fac ca n-o vad si rusii sunt de vina. Dar nu au luat in calcul ca americanii nu sunt prosti.

anonim spunea...

@Huhu
Pentru ca 90% depinde de om.Iar eu am mai spus-o tot aici.Ii cunosc de mult....cu gura mare,profitori,santajisti si foarte "miserupisti"...ah da! si puturosi cu aere de descendenti de regat vestit. La noi s-a facut poate prea putina istorie la ei probabil prea multa,impletita cu basme
PS am avut odata o discutie erau vreo 3 polonezi acolo.Te faceau sa crezi ca daca nu erau ei WWII ar fi fost pierdut for ever .Si astia se cred un fel de "gardienii galaxiei"... in rest sunt varzaaaa!.Au invatat de la arogantii de nemti din ziua de azi. Ca imi pare rau s-o spun asa au devenit.Noi spunem ca sunt reci in comportament>Pe dracu! sunt de-a dreptul dispretuitori dar "indulcim" noi gustul amar
Pa!
O zi buna sa aveti toti!

anonim spunea...

kostas
stiti vorba aia? "Daca taceai....."
"succesuri" in continuare 😂😂😂

Paul Puiu spunea...

Daca Ucraina a lovit cu rachete Polonia tara NATO atunci grupul NATO trebuie in consecință sa atace Ucraina!!!!😂😂😂Cu tot scutul antiracheta se dovedeste neputința țărilor membre NATO si ca alianta este doar formala si ca de fapt e doar un pretext politic pentru expansiunea americanilor!!! Pierderile de vieți omenești raman si pagubele materiale la fel dar important e sa existe alianta!!!Daca nu era alianta nu seajungea ca epavele aliaților sa fie cumparate de MAN pentru dotarea armatei romane 😂😂😂

benji spunea...

Au trecut ceva ani de când un avion decola din Olanda spre Kuala Lumpur. Deasupra Ucrainei a fost lovit şi iniţial, observatori străini, inclusiv misiunea OSCE au raportat isprava apărării AA a ucranienilor. După o lună autorii au fost ruşii! Să vedem peste câteva săptămâni cum se judecă nişte lovituri de rachete, inclusiv cea de ieri.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Polonezii, ca si ucrainienii, isi doresc sa bage NATO intr-un conflict deschis cu rusii, ceea ce nu e normal pentru ca ar izbucni al treilea Razboi mondial. A fost o lovitura cu efect de ricoseu, ca mingea de tenis in neț la fileu...

Viorel spunea...

Cornele. Când vor cădea și pe Casa Poporului câteva ghiulele, atunci politicienii ascunși la nivelul 7 din subsol, vor redacta la foc automat o lege pentru noi.

Leon spunea...

"Președintele Joe Biden ar fi informat NATO că racheta care a căzut în Polonia, ucigând două persoane, a fost o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană, informează Reuters, care citează o sursă din cadrul NATO, potrivit The Guardian.

Știre în curs de actualizare.".(Stiripesurse).

Mihai spunea...

Cand scutul de la Deveselu " dormea" .
Racheta spre Croatia zbura ,
Crater in Zagreb facea ,
Huhurez mai huzurea ,
Ca de la rusi ea venea ,
Altfel nici ca se putea🤣🤣🤣💣🤳🥳

anonim spunea...

Cf. ONU azi la ora 09:00(ora Ro.) populatia Pamantului a depasit pragul de 8 mld

Militar de la 14 ani spunea...

Mult zgomot pentru nimic, cu excepția faptului tragic că au murit 2 oameni.
Lucrurile sunt clare în sensul că Rusia nu are interes să intre în conflict cu NATO. Dacă ar vrea să intre în conflict ar ataca niște convoaie de prin România, Polonia etc.
Ușor, ușor, dezinformarea trebuie să înceteze iar USA să întrețină din ce în ce mai puțin acest război. Gazul lichefiat se vinde, armamentul s-a vândut și se va vinde în continuare, Europa e în frig, Germania e în picaj etc. S-au cam atins toate țintele. E mai greu de aici încolo de când republicanii au revenit pe scenă.
Oricum, în ultimul timp au o atitudine mai realistă. God bless America !

marvas66@yahoo.com spunea...

Polonia trebuie sa procedeze ca Turcia in nordul si n-vestul Siriei... In nord si-a asigurat culoar de protectie impotriva AKP...in n-v i-si asigura protectie pt turcii din Siria... Polonia are cea mai puternica forta conventionala din Europa si cei mai pregatiti militari, ea si Turcia pot proteja continentul, conventional, impotriva Rusiei.

marvas66@yahoo.com spunea...

Kostas...ai fost la financiar....nu la artilerie... tu stiai ca dai banii la ghiseu si slujbasii iti impingeau ghiseftul... ca multumire ca tu le dadeai banii la timp... Am glumit, tu esti doar sarac cu duhul

anonim spunea...

Cf titlului din articol si experientei ultimelor perioade rezulta ca din proportional in proportional vom ajunge la o anihilare "total"
....."pic cu pic" proportionalul ulterior a fost intotdeauna mai mare ca cel anterior

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

NATO-ROMANIAN AIR FORCE merge bine cu furturi de cobustibili de la armatele straine! Ce rusine!:
stiripesurse.ro/noi-perchezitii-la-baza-nato-de-la-kogalniceanu-opt-militari-romani-retinuti-pentru-furt-de-combustibil_2658850.html

Leo spunea...

Fiecare FURĂ ce poate la MFA.
Unii FURĂ doctorate deci sporuri la salarii care se regăsesc și la pensii, alții FURĂ valută , alții ce mai găsesc prin preajmă...
Media e plină de exemple.
SĂ VĂ FIE RUȘINE LICHELELOR MFA !

anonim spunea...

Pana sa ne bage rusii in razboi,bag seama ca alti dobitoci fac tot posibilul sa faca ei treaba asta

benji spunea...

Militarul la 14 ani are dreptate. Acest conflict îşi atinge pas cu pas obiectivele mari, slăbirea Rusiei şi nimicnicia economică a Europei. Am fost în state, ştiu părerea prostă a americanilor despre europeni, aveau şi o înjurătură aproape romănească când făceau referire la Europa.Ucrainienii nu sunt decât nişte figuranţi tragici dar şi fanfaroni inconştienţi cu privire la viitorul ţării lor.

Huhu Rezea spunea...

Inconstient ești dta! Ucrainieniii își apără țara si sunt de apreciat
pentru asta.

E. Cristescu spunea...

Ce rușine, Cornele? În armata s-a "completat" dintotdeauna. Pe vremuri mai faceau si puscarie unii dintre ciorditori. Acum ii da - cel mult - afara.

anonim spunea...

Problema nu e ca americanii sunt sau nu prosti.Sunt la fel ca altii doar ca mai cinici pragmatici si fara scrupule"Problema" e ca in scenariul descris de kostas (repet-descris de kostas) americanii NU au dat ordin pentru asa ceva....hai sa zicem "nu si-au dat acordul"De ce? Tot din propriul interes.Sunt interesati ca totul sa ramana loco /restrans la o zona mica din europa preferabil la tari de mana a doua unde _UE sa investeasca in arme si armamente + criza iar lor ,americanilor sa le mearga bine, cat mai bine.Nimic surprinzator pana aici.E istoria lor din ultimii 70-80 de ani
Eeee daca ordinul era plecat de la americani(si pregatit din timp,normal) altfel decurgeau lucrurile pana acum..... incepand cu televiziunile.
Nu inseamna ca nu va exista in viitor,se asteapta doar conditiile propice ...pentru unii
PS Oare ce ar fi fost NATO fara acest razboi? Inca de prin 2007 UE incepuse sa faca "gat" si isi propunea crearea unei armate proprii.....oare totul a fost o intamplare? A dracului "intamplare"
Intrebam si eu asa degeaba ca pensionarii militari, care n-au ce face....pompierii de pilda sunt mult mai "ancorati" in aceste politici militare si mult mai profunzi in gandire :)))
Mai sunt si agentii de puscarie si politaii.... si multi altii:)))

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, da, Doamne, ca gandesc si eu la fel!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Alexandru, asa-i, fiind mare bai, insa ei se bucura ca rusii ii mai scutura cu ghiulelele si rachetele sa se mai schimbe de la pensiile militare subiectele, cum isi schimba bikinii vedetele!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Iac-așa danda si belea cu racheta aia de mana a trei-a!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Cristescu, furturile de combustibili din rezervoare militare sunt permanente si anuale, inca de pe timpul lui Stefan Cel Mare! Ehei, cand eram in si de serviciu era un supliciu sa pandaresc ca un jandarm Parcul Auto de dupa gard, si tot se fura de se rupea de ni se imputa la toti solda sa se recupereze paguba!
@Leo, CEDO a hotarat idio capio la mișto baro pe principii exagerate ca furtul de doctorate, in inferioritate de calitate pentru ca sunt la modo grosso copiate, e totusi un sport de jmanglă traditional, intr-un campionat national, in domeniul țivil si militar, si de aceea nici un posesor nu poate deveni penal si țidula sa-i fie aruncată marțial pe-o gura de canal, ceea ce ar hi o injosire in ultimul hal!

M spunea...

1. Racheta putea să fie trasă din Belarus și atunci prin interceptarea ei se putea ajung pe teritoriul Poliniei.
2. In zona, (la mai puțin de 3 km de impact) se află o interconectare de înaltă tensiune între Polonia și Ucraina. Este posibil ca aceasta să fi fost ținta.
3. Constat "cu plăcere" aceeași disperare în a posta a pro-rușilor. Cred că s-au udat maro la cur când au văzut că o rachetă de-a lor cade în Polonia. Din gură sunt mari războinici!

Trăiască Ucraina! Moarte nazismului rus!

M spunea...

"Europa e în frig" - Serios? Ați constatat personal asta sau ați citit în Pravda? 😂😂😂

Leon spunea...

"Populaţia Planetei a depăşit 8 miliarde de locuitori. Noua bornă demografică a fost atinsă în această dimineaţă în jurul orei 10:00.

Deocamdată nu se ştie oficial în ce colţ al lumii s-a născut bebeluşul care scrie o nouă filă din istoria umanitaţii. O variantă ar putea fi însă în România, la CRAIOVA.

În această dimineață, la spitalul Filantropia din Craiova s-a nascut un băiețel de 3,6 kilograme și 52 de centimetri. Este primul copil al unei familii din Filiași. El s-a nascut prin cezariană și ar putea fi pământeanul cu numărul 8 miliarde.

Astăzi la ora 09: 59:58 de secunde Pământul a atins o populație de 8 miliade de locuitori."(TvR.)

Paul Puiu spunea...

Ministrul Caciu a anuntat azi ca pensiile nu vor creste din Ianuarie cu 15% intrucat anvelopa bugetara si situatia macroeconomica nu permite acest fapt!!! Practic punctul pentru pensiile civile de stat va creste cu 10% plus acordarea de ajutoare pentru cei cu pensii sub 2000 de lei!!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

RuSSia prostancă, dar mare, fiind o Țara invadatoare si copiatoare a tradițiilor naziste si fasciste nu poate sa mai reziste, precum toate tarile innapoiat bananiere, atacurilor ucrainiene, asa ca in curand se va instaura pacea si toata Europa isi va relua normal activitatea, pe cand RoSSia rapandulă si de pierderi satulă, din pozitia asezata colac se va linge înnăcăjâtă pe sub stomac ca să-i treacă pohta de invadat, distrus si furat si, la urma urmelor, vorba brailenilor, care i-a ouat, înțărcat si i-a îmbracat!!!

Nico.tnt spunea...

Sa iasa cativa generali (r) la tabla si sa ne explice! Mai fac si ei un ban.... pensie mica, obligatii mari! Pentru ca sunt ocupati cu tabla...raman altii sa-si bata capu` cu pensiile!

Paul Puiu spunea...

https://www.stiripesurse.ro/breaking-adrian-caciu-confirma-ca-pensiile-nu-cresc-cu-15prc-trebuie-scazut-deficitul_2659080.html
Breaking - Adrian Câciu confirmă că pensiile nu cresc cu 15%: Trebuie scăzut deficitul

micutzul spunea...

Ups....zevzecii ucrainieni trag cu antiaeriana spre Polonia....S300 ? Daaar de ce nu a intrat la autodistrugere? Pare cusută cu ață albă pentru a activa art.5. Dar zevzecii au uitat despre ''ochiul magic'' american care vede tot. De unde pleacă și unde ajunge! Personal îmi pierd ''pas cu pas'' simpatia pentru ei. Acum aruncă banii pe un gard de beton la granita cu Belarus. De parcă se împiedică vreun tanc de zidul lor.

Alexandru spunea...

Huhu,
Nu mai departe de ieri susțineam că în calculul pensiei se trec tot felul de sporuri pe lângă lege și că din aceste motive nu cred că vom avea parte de o actualizare prea curând, singurul mod in care cred că se pot crește pensiile militarilor cu venituri mici fiind o parte contributivitate pentru întreaga activitate efectiv lucrată și o parte fixă aferentă grad și funcție
Adevărul este că această opțiune este îmbrățișată doar de cei care au depășit 30 ani muncă efectivă deci nu am multe așteptări
Uite ce spune ICCJ prin decizia 77
https://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=100000000340639

valy spunea...

Ucrainieniii își apără țara si sunt de apreciat
pentru asta????????. -------- GRESESTI AMARNIC, când a desființat limba Română și a interzis predarea în școli, la fel si-au apărat țara nenoriciții, românii suportă !!!!!!!!!

Mihai spunea...

Poate ,poate inteleg si unii de pe aici ca ora exacta se da de la Ministerul Finantelor.

Militar de la 14 ani spunea...

#M
Da. La Paris când întrebi de căldură ți se mai dă o pătură. Pe de altă parte, puteți interpreta frigul nu numai la propriu, ci și prin prisma a tot ceea ce derivă din criza energetică. Cine a provocat criza? Răspunsul e simplu. Nu-l găsiți în Pravda.

M spunea...

@Militar de la 14 ani

Cine a provocat criza e simplu și normal că Pravda evită să recunoască! Putin și cu ideologia nazistă promovată de acesta ne-a adus în pragul unui război mondial.

Eu renunț la confort pentru a îmi susține principiile! Le consider mai importante!

Din păcate ordinea mondială este pusă la grea încercare!

Mihai spunea...

Huhurezienii instruiti pe A3_ CNN romanesc impreuna cu un grup care se pricep la toate au tintele lor bine infipte in memorie.
La pensii toti sunt vinovati numai pesedistii nu ,raul din lume este facut doar de rusi ,restul sunt usa de biserica ,oameni de afaceri si tari fara interese ascunse .......

M spunea...

Au și spus că gardul este pentru a încerca acțiunile de cercetare efectuate de unități inamice!

În rest să așteptăm ancheta poloneză!

Eu rămân să fiu alături de ucraineni din mai multe motive: își apără cu eroism țara, rușii tot amenință România cu arma nucleară, rușii au o ideologie nazistă pe care o consider periculoasă!

M spunea...

@val

Ai dovezi sau doar repeți ce ai auzit?

Vezi că legea învățământului din Ucraina e publicată (în limba engleză) și a obținut avizul Comisiei de la Veneția.

Poți să o citești! Apoi poate nu mai bați câmpii!

PS - mă refer evident la ultima lege că dacă ne întoarcem la cea din perioada sovietică sau mai știu eu de când poate ai dreptate....

M spunea...

Dacă USA 🇺🇲 vroia o escaladare a conflictului nu putea să împrăștie niște rămășițe de Kalibr și să dea vina pe ruși?

Toată planeta vrea terminarea conflictului cu câteva excepții: Rusia, Iran și Coreea de Nord. Deși la televiziunea rusă au apărut păreri cum că "acum e nevoie de o diplomație de excepție pentru a ieși din situația în care am intrat!" 😁 Vedem daca mâine mai apare pe post analistul politic rus care a zis asta!

🇷🇴🇺🇦

Gogu Pintenogu spunea...

Huhu, pentru că scutul a fost creat să apere interesele americane nu pe cele ale statelor în care sunt amplasate! Poate că tov. Volo a vrut să implice mai mult OTAN în conflict și au scăpat voluntar o rachetă de fabricație rusească în Polonia.

Huhu Rezea spunea...

akord 75 a adăugat un comentariu nou la postarea dvs. „Scenariu pentru reforma pensiilor speciale”:

Zdrelinski sustine impotriva tuturor ca racheta NU a fost ukrainiana(acum 2 ore)
Pe toate retelele de socializare, a sustinut cu tarie azi noapte ca este un atentat al Rusiei impotriva NATO si ca va fi alaturi de Polonia impotriva Rusiei....si acum 2 ore a sustinut acelasi lucru
Urmariti totul ca nu suntem departe de o nasparleala urata de tot

socrates spunea...

Da, despre o eventuala provocare intenționată a Nato pentru a o implica in acest război, nimic ?, sau este liber doar la monopolul propagandei pro-Kiev si anti -Moscova. Uitând, cred ca din greșeală ca, intrun război, există si se practică jocuri murdare de toate părțile implicate fara a calcula vreuna dintre ele consecintele.

Outlander spunea...

Două provocări pentru puternicii vremelnici ai zilei:
Cred că încă sunt de actualitate.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/maghiarii-din-harghita-si-covasna-cer-autonomie-si-carti-de-identitate-secuiesti-au-aprins-focuri-de-veghe-in-mai-multe-localitati-2136105

https://www.national.ro/dezvaluiri/adio-schengen-ciuca-interzis-in-franta-dupa-blatul-cu-sua-779024.html

Outlander spunea...

Deci motivele demisiei dl. Dâncu pot fi extrase cu ușurință.
Demisia nu are nici-o legătură cu „sustinerea” reactualizării și eliminării inechităților de la pensiile militare „care nu sunt speciale ci ocupaționale”!

Huhu Rezea spunea...

@Socrate, Socrate,,,
Unde ți-e logica?
Dacă era o provocare NATO, intervenția în Ucraina devenea deja efectivă la ora în care tu ne delectezi cu narativul moscovut. Din contră, incidentul a fost rezolvat astfel încât să nu fie nevoie nici de aplicarea art. 4 din Tratat. Ce să mai vorbim de art. 5 !!

reddog spunea...

Am văzut astfel de opinii pe Twitter la unii care chiar sprijineau Ucraina.


"Răspunsul exagerat al Ucrainei la explozia fatală a unei rachete în Polonia i-ar putea afecta credibilitatea într-un moment crucial al războiului"


https://evenimentulistoric.ro/raspunsul-exagerat-al-ucrainei-la-explozia-fatala-a-unei-rachete-in-polonia-i-ar-putea-afecta-credibilitatea-intr-un-moment-crucial-al-razboiului.html


reddog spunea...

Chestiunea sta cam așa în opinia mea.
Polonezii (dar și NATO) nu știu cum s-o sucească sa fie bine pentru ucraineni și ăștia ai lui Zelenski o țin gaia matu cu racheta rusească.
Polonezii au spus că e vorba de o rachetă de proveniență rusească (că să apară și ceva cu rușii pe acolo) când știau că S300 au și ucrainenii.
Au spus că e un incident nefericit.
Pai așa spuneau daca știau că e vorba de o rachetă trasa de ruși?
Talibanii cu Sclava Ucraina n-au nicio treabă.
Ei oricum zic că rușii au început asta
Pai normal că au inceput dar cu racheta asta de la polonezi e o problema
Sa vedem lucrurile așa cum sunt și apoi micuții talibani pot incepe din nou cu Sclava Ucraina. 😁

M spunea...

@benji

Aveți și dovezi că OSCE au raportat inițial că au fost vinovați ucrainenii?

Aveți un link?

Eu știu că televiziunea rusă a prezentat imediat doborârea avionului ca un succes al "milițiilor" separatiste care au raportat "doborârea unui avion de transport ucrainean"!

Obama a afirmat imediat că racheta a fost trasă din regiunea controlată de pro-ruși.

OSCE nu a fost inițial lăsată să ajungă la locul tragediei!

Astea sunt adevăruri, fapte! Vă aștept să vă susțineți afirmațiile!
Personal m-am săturat de minciunile aruncate de pro-ruși! Dovediți ce spuneți!!!

M spunea...

Eu nu mă pricep că pompierii nu au rachete S 300 în dotare. Se pare că s-au dotat cu ele gardienii de pârnaie.....

De ce racheta sol-aer nu s-a autodistrus așa cum era concepută?

De ce craterul de la sol este atât de mare când încărcătura unei rachete S 300 este între 100 și 140 kg? Cei care știu mai bine spun că acel crater ar corespunde unei încărcături cel puțin duble.

Rușii au modificat sistemele lor S 300 pentru a trage sol-sol. Ucrainenii nu au această tehnologie. Adică toate rachetele ucrainene S 300 care nu lovesc ținta se autodistrug. Rușii, parșivi, nu le-au dat tehnologia pentru a le modifica! 😁

Zelensky își apără țara, asta e greu de înțeles pentru cei cu mentalitate de sclavi, admiratori ai imperiului rus!

Mă întreb ce au obținut cei de la NATO cu declarațiile alea?!

Cred că mai bine o lasă ucrainenii așa... 😁 Mă gândesc însă că e și un joc! Au venit specialiștii ucraineni în Polonia.... Cercetează.... Apoi spun că a fost a lor și își cer scuze! Toată lumea crede, nimeni nu mai lansează teorii ale conspirației!
Ce ziceți? E plauzibil?