Un produs Blogger.

luni, noiembrie 28, 2022

PIB-ul României a crescut după trecerea la economia de piață și, mai ales, după aderarea la UE

49 comments

 România a avut în anul 1989, în comunism , un PIB de 42,11 miliarde dolari. A scăzut până la 37,28 miliarde dolari în anul 2000 și creste estimat până la 286,51 miliarde dolari în anul 2022, adică o creștere de 788%.

Amazing MAPS prezintă o hartă a Europei cu creșterile PIB, în aceeași perioadă, din care se vede că România a avut cea mai mare creștere. Trebuie spus din capul locului că România a pornit foarte de jos în anul 2000. 

Cele mai mari creșteri sunt consemnate după aderarea la UE. Vă las plăcerea de a constata pe al doilea grafic care guvernări au adus cele mai substanțiale creșteri.






49 de comentarii:

Mihai spunea...

O tema falsa pe post de propaganda.
Desi RO are un potential enorm de dezvoltare 6 milioane de romani au plecat in pribegie si inca mai pleaca pentru un loc de munca mai bine platit.
4,2 milioane de pensionari ,dupa cum spunea Budai traiesc din pensii sub coșul minim pe economie.
Desi PIB a crescut de 788 de ori🤣🤣🤣romanii sunt in coada Europei la toate capitolele.
Daca PIB a crescut de 788 de ori dece nu vedem autostrazi cap coada , cel putin doua hidrocentrale noi ,spitale regionale ,judetene si orasenesti noi ,scoli SMARt in fiecare comuna ,pensionari cu binuclul de gat in vaca0nte prin toata Europa,Egipt ,Tara Sfanta ,etc

Dece oare ? Fiindca ne-au pus toata economia ,agricultura ,intreprinderile la pamant si le-am inlocuit cu asa zisele si pe undeva beneficele investitii capital 100% strain care produc in Romania folosind resursele pentru productie din solul si subsolul romanilor la preturi de nimic , asemenea forta de munca ieftina ,etc realizand profituri uriase pe care le externalizeaza in tarile mama.
Geaba PIB de 788 mai mari daca romanii sunt slugi si in coada eEuropei ,de profiturile mari bucurandu-se tarile mama ale firmelor straine.
Ce mai este romanesc in tara asta ?
Iar cresterea economica nu se datoreaza partidelor ci mediului privat care se zbate pentru investitii intr-,o tara cu un potential de dezvoltare enorm.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca erau si acum PNL-USR-UDMR la putere, cam cum credeti ca arata PIB-ul? Ai? Va zic tot eu: Ca si Limbric Organ, cazut mort de beat in șanț si lins de caini pe bot, ca dupa o bauta cu strigaturi in Guvern, cu țâgaroiul in mână si cu picioarele pe masa! Ce-i mai durea pe ei in Organ de vietile noastre!

Viorel spunea...

Graficul este corect nuanțat dar numai pe un anumit palier și anume creștere PIB. Să facem o analiză:
- PIB / 1989 = 42,11 miliarde dolari / Datorii externe = 0 (zero);
- PIB / 2022 = 286,51 miliarde dolari / Datorii externe = 49,99% din PIB = 143,00 miliarde dolari; PLUS, CE DOBÂNDĂ PLĂTIM LA CELE 143 MILIARDE ÎMPRUMUTATE;
- Prețurile la toată gama de produse în 1989 / Prețurile acuale;
- Inflația în 1989 = 1,1% / Inflația în 2022 = 15,9;
- Curs de schimb leu / dolar SUA în 1989 = 4,17 / Curs de schimb leu / dolar SUA în 2022 = 4,72; Etc.

magda spunea...

Amazing( UIMITOR)...incredible( INCREDIBIL)......Unbelievers/Necredinciosilor/ Sa vedeti ca si la anul mandretea de PIB va mai adauga cateva procente...Acum eu nu stiu daca cresterea se datoreaza inclusiv celor 170.000 de euro ai lui Nica a lui Bedeleu precum si cator altor sute poate mii de buchetele d'alea nenorocite.In armata exista regula ca cel care facea numirile in functie sa isi asume intr-un oarecare fel si esecurile ulterioare...stiti la ce anume ma refer.Domnu'Ciolacu...chiar indrazniti sa mai scoateti scapul? Toata massmedia,reprezentanti ai societatii civile, au urlat impotriva numirii bolintineanului la Curtea de Conturi ,va amintiti desigur...si acum,uitati rezultatul.Celebra replica din seria BD,,Tov capitan,noi de astia nu scapam....''ramane asadar in picioare...Si noi vrem....vrem sa......sa traim bine.Cu cine? Cu partide mafiote....cu bidilai...Sa creasca PIB-ul ca sa ne marim...activul/PASIVUL ...LASA CA STIU MAI BINE CONTABILII/

Huhu Rezea spunea...

SE zvonește că priponirea lui Bădălău ar avea ceva legături cu Conternciosul dintre Curtea de Conturi și Casele Sectoriale conduse de gulerați. Mai ales comisarii s-au simțit lezați...

Mihai spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

Perfect adevărat domnule avianyc. Ca și ex.(resurse):

România stă pe o resursă unică, esențială în energia verde. O tonă se vinde cu 200.000 euro.
Zeci de mii de tone de grafit zac nefolosite în Baia de Fier, în timp ce o lume întreagă se bate pe această resursă unică. Din grafit se extrage grafenul, esențial în energia verde, iar o tonă se vinde și cu 200.000 de euro. https://stirileprotv.ro/stiri/financiar/romania-sta-pe-o-resursa-unica-esentiala-in-energia-verde-o-tona-se-vinde-cu-200-000-euro.html Comoara care ar putea salva economia României, abandonată în subteran: o tonă de minereu se vinde și cu 200.000 de euro.

adi t spunea...

Pibul a crescut semnificativ dar nu se gasesc bani pentru cresterea substantiala a tuturor veniturilor, inclusiv a pensiilor militare!Credeti ca cu PSD ul la guvernare pensionarii militari o vor duce mai bine?sau reformarea lor va duce la scaderea semnificativa a tuturora, spre disperarea celor dintre noi care viseaza la actualizarea lor?Totusi rationalizarea nu e sinonima cu actualizarea.....oricat de mult ne am dori noi asta!Ce parere aveti, dupa reforma Ciuca isi pastreaza pensia militara babana?Multumesc pentru raspunsurile pertinente!

Huhu Rezea spunea...

Ai mai pus întrebarea asta. Altă întreebare!🙂

adi t spunea...

Domnule Huhu, intrebarea e pe ce va bazati cand sustineti ca reformarea pensiilor militare inseamna actualizarea lor si nu rationalizarea, care inseamna dupa umila mea parere scaderea tuturor pensiilor militare?Sensul rationalizarii este sa se mai ia, nu sa se dea!Asta i intrebarea mea!Cu respect

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Incalcarea omertei presupune sa nu intrii in afaceri cu famigliile rivale. Badalau crezand ca, daca e in alianta politica cu liberalii, poate sa faca si afaceri intre famiglii. Uite ca a dat-o in bara si tovarasul de alianta l-a dat in gat, ca pe un papagal prost, cand stia ca fiica-sa luna trecuta a cumparat un salon de ceremonii si nunti cu 4mil. de euro, unde doar un candelabru costa 100.000 euro, fiind si tanara si neavand de unde sa aiba si atata cacalau de euroi, era de asteptat ca DNA sa fie pas cu pas pe urmele lui. La cat de versat era si cu antecendente pe aceleasi chestiuni, in trecut, de care scapase ca prin urechile acului, trebuia sa fie mai precaut! Un mafiot mai putin si o lectie pentru toti ca in politica nu vii la jumol, mai ales cand romanii urla de lipsuri si foame! A spus bine un fost securist ca Ciolacu sa le dea ordine clare ca cei predispusi la asemenea actiuni ilegale sa fie zbuati din partid, eu vazandu-l si pe verigă a lui Lola Fiola, deja luat in colimator cu dosare, ca un posibil coleg de celula cu Badalau la Jilava, chiar saptamana trecuta achizitionand un viloi cat un bloc si deja gura lumii acuzand lucruri necurate in aceasta achizitie in plina recesiune economica, toti nababii astia de partid slabind electoral partidul in apropiatele electorale parlamentare. Chiar curat sa fii, dar facand astfel de achizitii uluitoare pe saracia asta dai partidul inapoi cu luxul asta sfidator si afisat ostentativ! Cand nu era pandemie, saracie, recesiune, devalorizarea leului de acum si toate relele de azi, romanii cu pensii medii de1200-1500 lei, ei nu si-au tras averi si bunuri materiale, si s-au trezit chiar acum sa si le achizitioneze si se afiseze cu ele? PNL pare mai constient si mai disciplinat in privinta asta, asa ca depinde de Ciolacu cum sa actioneze disciplinar si sa-i opreasca din lacomie, sa-i excluda pe potentialii exponenti negativi, daca vrea sa aiaba rezultate electorale din partea romanilor, si asa revoltati de tot ceea ce se intampla urat in tara asta! De noi, rezervistii, cei si asa dezamagiti de ani si ani ce sa mai zic... Neaparat pensiile militare trebuiesc trecute prin reforma, alta solutie ne mai existand, per total putand fi cel putin 1000.000 de voturi de la tot sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, cu tot cu familiile acestora!
@Leon, cine poate sa-i sopteasca astea asta lui Ciolacu, la urechea aia bleaga?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

https://www.stiripesurse.ro/surse-badalau-a-fost-dat-pe-mana-dna-de-ex-deputatul-reabilitat-dupa-condamnare-dan-pasat-filmul-interceptarii-lui-badalau-duminica-dupa-amiaza_26777

Stelian P. spunea...

Citeva mici precizari:
Cursul de 4,17 era cursul la care statul cumpara dolarul. Cetatenii care aveau aprobarea sa cumpere dolari o faceau la cursul de aprox. 15 lei/dolar. Scoaterea leilor din tara era interzisa iar cei care o faceau totusi constatau ca in tarile socialiste se respecta un curs oarecum oficial (ca sa cumperi valuta tarii respective, nu valuta forte). In tarile occidentale leul era hirtie igienica.
Inflatia era pe hirtie, stabilita de stat nu de piata. Cei care isi amintesc transformarea bancnotei de 5 lei in moneda din aluminiu inteleg care era inflatia reala.
In ce priveste preturile de atunci cu cele de azi nu imi ajunge pagina sa fac comparatii. Va dau doar un exemplu. Un televizor color ELCROM (se dadea cu aprobare) costa 11.200 lei si asta in conditiile cind Romania era singura tara socialista din Europa care in 1989 emitea emisiuni PARTIAL COLOR si doar 2 sau 3 ore/zi. Si nu uitati ca preturile la alimente erau convenabile atunci dar alimentele de baza erau rationalizate (adica nu prea se gaseau)

M spunea...

Până când nu o să băgăm în codul penal că "opunerea la arestare" este infracțiune o să tot avem asemenea evenimente!
Când ajungi să te bați parte în parte cu infractorul sigur apar și excese.

Cum adică a fost sancționat contravențional pentru provocarea de scandal și refuz de legitimare. Unde e ultrajul? Dacă polițiștii au folosit forța pentru a-l încătușa este ULTRAJ!

În rest... comentatori de fotoliu care se tăvălesc de grija infractorului și care își dau cu părerea! Poate ar fi nevoie să vedeți cum intervin polițiștii din alte țări!

Huhu Rezea spunea...

adi
Asta cu scăderea tuturor pensiilor militare după reformă este o diversiune în care numai proștii cad.
Cum să scadă prin recalculare o pensie de până în 5000 lei, al cărei posesor are cel puțin 25 ani vechime în serviciu? Inseamnă că d-ta nu ai aflat că astfel de pensii au rămas cu acel cuantum doar pentru că nu au mai fost actualizate în ultimii 5 ani.
Cei cu pensia din 5 cifre nu trebuie să se teamă de reformă ci de o revizuire din oficiu care să verifice corectitudinea veniturilor incluse în baza de calcul.

M spunea...

😂😂😂 Daaaa.... sigur! Lăsați! Ceaușescu a lăsat România într-un dezastru economic și social. Nu îmi pare ABSOLUT DELOC rău că l-au împușcat.

Nici nu merită comentate afirmațiile dumneavoastră... sunt pur și simplu puerile! Pentru mine libertatea NU ARE PREȚ!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

O sa se trezeasca fara Armata si Politie! Ce-i de facut? Ce trebuia sa faca de mult timp: Sa majoreze drepturile de salarizare si pensii, alta solutie nu mai exista sau ca sa adunci din afara, din Orientul Îndepartat, precum constructorii, bonele si slujnicele de casă! Nu-l duce pe Ciuca mintea sa constientizeze acest pericol major pentru siguranta nationala, si nici pe Bode, ,,doctoratele'' lor spunand multe despre ,,competenta'' lor!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Banii de ,,majorari'' 12,5% (ha,ha,ha) nu s-au dat inca si comerciantii au inceput deja cursa scumpirilor. Chiar nu sunt solutii si mecanisme sa fie struniti, chiar fiind si in piata libera? Eu cred ca exista si nu se vrea... Ce prost sunt si eu: Toti din politica detin coparticipatiuni si actiuni in afacerile alimentare! Sa-si taie singuri craca?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Vor descoperi, in mod precis, la o revizuire a pensiilor mari si dosare de pensii falsificate, ca civilii de laArad, dar si din alte zone. In aceste cazuri, si fiind penale, dau paralele obtinute necuvenit, inapoi lastat, iar clocarii, fosta sefa a Casei cu Mofturi de Penzii Batraciene si beneficiarii vor fi ,,cercetati'' (sanki balamaua) de Brocuratura Batraciană, mari mesteri in a pune batista pe țambal si de aduce pianul usorurel pescari, impreuna cu Injustitia Brotăcară, si ei beneficiari de penzii oaca-oaca si prieteni de sprit cu protipendada din Catanie, ca doar nu o gasi neregulli la pensia mea, a lui @Stelica sau alt pricajit! La gusteri, neneacă, si la clocari, ca acolo e grosul mișmașurilor! Nu-i asa, jiganilor? Bai, se cam aud zanganituri de catuse pentru voi, nu clinchete de clopotei-gingănbelei de Craciun! Băbălau sa faca panica, singur, in celulă? La mai multe bratari nichelate de Craciun, crocodililor!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ia di colea, neamuleeee!:
https://www.stiripesurse.ro/indemnul-lui-nicolae-ciuca-sa-nu-mai-vorbim-atat-de-des-in-termeni-negativi-despre-romania_2678000.html

raul spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Demisii si plecari masive din MAI:
sprd.ro/?p=1643

M spunea...

@Viorel

"Perimetrele miniere din zona Baia de Fier, județul Gorj, care erau pe lista de închideri definitive, vor fi scoase de pe această listă, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Economiei."

Dacă l-am extrage am depăși India sau Rusia și am avea o cotă de piață de 4%. (China are 68%)
Problema e că e nevoie de o tehnologie destul de complicată (la noi nu e grafit în stare pură ci sub formă de șist) iar compania care are această tehnologie este din Canada - Leading Edge Materials Corp. (deja se află în România și extrage nichel și cobalt). Acum ce facem? Ne vindem țara? 😂😂

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

stiripesurse.ro/victor-ciutacu-face-misto-dupa-retinerea-lui-badalau-toti-au-avut-convingerea-ca-nae-s-a-imbogatit-inventand-un-vaccin-miraculos-anticancer_2677950.html

Viorel spunea...

Domnule M. Poate pentru dumneavoastră libertatea nu are preț, o spuneți astăzi în situația în care vă aflați. Atunci, fiți liber și stați în genunchi în fața lui Olguța cu mâna întinsă. Ce tu onoare, ce tu demnitate, ce tu dreptate, nu tată, libertatea contează. Libertatea de a face fiecare ce vrea cu viața noastră sau noi cu viața lor. Dăi în cap, omoară, fură, bea, drochează, violează, fă tot ce-ți place (nu mă refer la dv.), liber să fii. Liber dar sărac și milog, să te scuipe în față oricine vrea, orice jegos cu 4 clase dar cu bani, orice beizadea prost cu carul, dar cu părinți șme. România după Ceaușescu a avut ce vinde. Guvernarea din 2000-2004 (zis cea mai bună de către unii) s-a făcut cu bani din vânzarea celor mai importante obiective strategice. Deci, în 30 de ani s-a vândut tot ce a construit poporul român în dictatura Ceaușescu. Acum nu mai au ce vinde decât ce este în subteran, de aceea s-au împrumutat sărăcind poporul. Nu agreez perioada trecută, dar asta este plină de hoți și mafioți. Mori cu dreptatea în mână. Alții mor de foame. Dar până când o viață amară și-un trai nefericit ?

Semaka spunea...

UMP Mihai Viteazu intervine în forță.
Pentru CFI - Atenție la tensiune.
https://m.dcbusiness.ro/interventie-ferma-pe-tema-pensiilor-militare-se-incearca-inducerea-ideii-ca-militarii-au-pensii-foarte-mari-nimic-mai-fals_650455.html

GO spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Nu, @Cataline, doar ca nu folosesc majuscule la scris, si am si eu cenzuri, stai linistit! Acum depinde de postari si contextul in care le pui, sa nu fie albe langa negre si invers!

GO spunea...

Definitia economica a PIB est urmatoarea: PIB = consum + investiții + exporturi − importuri.

Mai departe urmarim banii. Multi vorbesc de investitii, ca sa acopere furtisagurile de la bugetul de stat. O investitie de la bugetul de stat NU mareste PIB, pentru ca banii dati de stat, raman tot in acelasi PIB. Dai bani de la buget, sa construiesti parcuri in paduri. Astia zic ca este investitie. Nu este - pentru ca banii in cauza nu aduc surplus, sunt dati din PIB si in cel mai bun caz raman in PIB. Ba mai rau, in practica, ies din PIB. De exemplu, parcul construit ca investitie de la stat - cu panselute olandeze, automat scoate bani din PIB si ii dirijeaza catre Olanda.

Consumul - iar este o marota. Ca acest consum sa mareasca PIB, trebuie consumatori din afara Romaniei. In caz contrar, PIB ramane maxim la fel. Ba mai rau, cand se inghesuie romanii in Grecia sau in Antalia, scot bani din PIB-ul Romaniei si il baga in cel al Turciei sau Greciei!

Si ajungem la baza defintiei care este + EXPORT - IMPORT. Este evident ca PIB creste, cu cat EXPORTAM mai mult, si cu cat IMPORTAM mai putin. EXPORTUL aduce bani in PIB, IMPORTUL scoate bani din PIB. EXPORTUL este de fapt cheia succesului, a unui PIB mare si al prosperitatii unei natiuni. Celelalte variabile sunt frectii. Ca sa EXPORTAM, trebuie insa sa mai si producem ceva. Romania neavand nicio politica economica coerenta in acest sens. Mai bine pentru Olanda (de exemplu) sa ne vanda tomatele alea fara gust, ca va creste PIB-ul Olandei. Asa ca politicienii nostri mituiti, realizeaza politici de obstructie a productiei proprii. Pentru niste spagi, desigur. Cam asa ruleaza macroeconomia in statele captive si tradate din interior.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Multumesc, @ Semaca! Am postat-o si la mine pe fb.

RD spunea...

29 Nov, Ora 13.30
Ședință de guvern

- Presa are acces la oportunități imagini la începutul ședinței de Guvern;

- Intervenția premierului va fi transmisă live pe conturile de Facebook și YouTube ale Guvernului și pe canalul de distribuție al Palatului Victoria;

- Briefing la finalul ședinței de Guvern, care va fi transmis LIVE pe canalele oficiale;

- Palatul Victoria

Outlander spunea...

"Uniunea Militarilor şi Poliţiştilor 'Mihai Viteazul' solicită coaliţiei aflate la guvernare să...”
Era de dorit să fi intervenit mai ales pentru a se face curățenie chiar în sectorul unde Preşedintele Uniunii Militarilor şi Poliţiştilor "Mihai Viteazul” a activat cu „brio” în domeniul doctoratelor plagiate, acolo unde se continuă băgatul mizeriilor sub preș:
1. https://ziardecluj.ro/ex-seful-sri-cluj-noul-rector-la-academia-de-politie/
2. https://gazetadetransilvania.ro/nota-penibila-pentru-fostul-sef-al-sri-cluj-care-a-picat-cu-brio-examenul-pentru-sefia-academiei-de-politie/
3. https://sindicateuropol.ro/cel-mai-banal-concurs-de-rector-al-academiei-de-politie-a-i-cuza/

Outlander spunea...

Nimic, nici măcar o literă despre reactualizarea pensiilor militare?
https://www.dcbusiness.ro/sindicalistii-din-politie-cer-indexarea-pensiilor-militare-cu-rata-inflatiei-si-majorarea-normei-de-hrana_650198.html

Brenda spunea...

O brambureală și o bătaie de joc, se alege praful de tara asta, cu lipsa oamenilor capabili sa o conducă, lipsa totală a oamenilor cu adevărat de stat ROMANIA PE TOPOGAN

Huhu Rezea spunea...

Proiectul de leger pe jalonul 215 nu este pe ordinea de zi a ședinței de mâine

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Outlander, ca bine le mai gasisi s le-ai bagat aici! Deci, numiri pe functii pe cumetrii nu se mai fac, dar la examene sunt tămâie! Taredetot: N-o sa mai gaseasca pretendenti la functiile de conducere in aceste cazuri cu comisari ratati! Precis o sa reuseasca agentii de politie!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mereu PIB-ul nostru a fost o taina pentru romani, doar manipulatorii lui ii cunosc valoarea reala si ce se intampla cu el, cel putin in guvernarea PNL USR a fost un dezmaț si-un jaf pe care DNA le protejeaza ca pe niste diamante. De ce nu se face o ancheta pentru guvernarea lor penala? Pentru ca n-a fost o guvernare pesedista, ca sa vezi atunci anchete si arestari in masa, plimbari cu defilari incatusate, droaia de jurnalisti si tot tacamul, in behaielile Atarnatului in cojoc roșu de fâș: ,,PEEE-SEEE-DEEE-BE-HE-HEEEEE''...

Viorel spunea...

Domnule M. Citiți materialul din conținutul linkului. 27.11.2022, 20:23.
"Dintr-un foc, n-a mai trebuit grafit". România poate obţine o importanţă strategică uriaşă în Europa dacă "dezgroapă" o industrie distrusă după '89
Pe drumul spre energia verde, România poate căpăta o importanţă strategică în Europa, dacă izbuteşte să resusciteze o industrie aproape prăbuşită. Cea mai mare mină de grafit de la noi, o comoară de miliarde de euro, zace abandonată de peste două decenii în Gorj. Din carbonul aproape pur se obţine un material pentru care industriile auto, aerospaţială şi energetică plătesc sume colosale. Statul susţine că a făcut primii paşi pentru reluarea mineritului de zăcăminte rare ...pe hârtie. În teren, pare o misiune aproape imposibilă.
În fiecare an, vagoanele şi excavatoarele adunau, de la Cătălinu şi Ungurelaşu, 40.000 de tone de grafit, din care se puteau obţine 20.000 de tone de grafen. În funcţie de puritate, o tonă de grafen se vinde cu preţuri între 60.000 şi 200.000 de euro. E un material folosit în special în industria energetică, la realizarea bateriilor şi a panourilor solare, sau în industria auto. Fiind foarte subţire şi uşor, e căutat şi în industria aeronautică.
DESPRE CE TEHNICĂ SPECIALĂÎ ESTE VORBA ? https://observatornews.ro/eveniment/dintrun-foc-na-mai-trebuit-grafit-romania-poate-obtine-o-importanta-strategica-uriasa-in-europa-daca-dezgroapa-o-industrie-distrusa-dupa-89-499615.html

Viorel spunea...

Vine a 2-a zi după Moș Nicolae sau nu mai vine niciodată. Exact ca și unii comandanți care se lăsau așteptați la diferite adunări ca să dea impresie. Năravul nu dispare, se accentuează odată cu trecerea timpului și menținerea pe funcții de grandoman.

RD spunea...

Probabil că vor discuta în ședință proiectul..

daniel spunea...

Esti un mistocar inrait. Stii de ce? Tu astepti multe de la toata lumea, consideri ca le stii pe toate dar de fapt tu mimezi tot timpul. Iar pentru asta esti rasplatit. Adica primesti ce meríti.

VICTOR spunea...

Domnilor președinți,
Am participat astăzi, 28.11.2022, la sedința Consiliului de sprijin și consultare a personalului militar în rezervă și în retragere de la nivelul Cabinetului ministrului, pe lângă structura de consilieri ai ministrului apărării naționale, consiliu coordonat de dl.gl. Dumitru Scarlat Consilierul ministrului apararii.
S-au abordat următoarele probleme:
1. Amendamente la proiectul Legii Statut a cadrelor militare;
2. Atragerea de fonduri europene pentru proiecte de infrastructură la nivelul ministerului apărării;
3. Aspecte privind activitatea grupului interministerial pe problemele pensiilor militare;
4. Aspecte privind pensile militare.
La primul punct s-au discutat amendamentele propuse de structurile asociative, aprobate în majoritate, unele dintre acestea regăsindu-se la nivelul asociaîiilor care nu fac parte din FORUM. (Vom prezenta în amănunt odată cu finalizarea proiectului la nivelul DMRU).
Am solicitat ca DGMRU și DGJ să pună proiectul de statut în concordanță cu statutul magistratilor, statut promulgat de președintele țării și care deja creeaza o situație deosebită privind statutul magistratilor militari.
La punctul doi s-a precizat faptul ca sunt în derulare 5 proiecte cu fonduri europene și că de acest aspect se ocupă Secretariatul general al ministerului și DDI, răspunzând, astfel și problemei ridicate de dl.col. Simion președintele AMPTO în precedenta ședință.
La punctul trei dl. col. Subțirică (DGFC) a precizat că s-a discutat problema pensiilor militare sub aspectul precizărilor făcute de Banca Mondială, dar că nu sunt finalizate discuțiile pe aceasta team, reieșind cu claritate faptul ca la nivel interministerial nu se cunosc toate problemele privind viitorul pensiilor militare și implicit al celor speciale.
Referitor la punctul privind pensile militare, dl. gl. Scarlat a precizat că va prezenta ministrului apărării propunerea facută de AMVVD de indexare a pensiilor cu rata inflației pe 2021 dar și cu cea din 2020 ( 5,1+ 3,8 = 8,9)
Nu se cunoaște nimic sigur privind presupusa indexare cu 12,5 %.
Urmează ca, funcție de decizia ministrului apărării să se desfășoare următoarea sedință a Consiliului până la sfărșitul acestui an.
Cu acest prilej doresc să mulțumesc AMVVD pentru că a fost, singura structura asociativă din FORUM care a răspuns ultimelor mele solicitări privind viitorul FORUMULUI.
Președintele FORUMULUI SAOPSN
Col.rtr. Marian TUDOR

Huhu Rezea spunea...

Unde a publicat asta?

M spunea...

@Viorel

Domnule Viorel, în anii 80-90 întreaga lume a trecut printr-o amplă restructurare. Marea Britanie (să dau un exemplu) din 70 de mine de cărbune și rămas cu 4. Și eu Marea Britanie!!!

Lumea s-a adaptat la realitatea mondializării!

În sat la bunici era un tip care făcea bice! Erau căruțe, birje, boii trăgeau la plug, se trăsnea din bici la Anul Nou.... Omul abia prididea!
Dar, încet, încet căruțele au fost înlocuite de mașini, boii de tractoare iar de Anul Nou se aruncă petarde! Meseriașul nu a mai avut clienți și a închis prăvălia!

România avea o industrie care nu s-a putut adapta! Marea Britanie abia a reușit!
"Poporul" nu a sărăcit!
Pericolul mortal este această atitudine de deprimare!
România s-a dezvoltat într-un ritm incredibil! Și o să o facem în continuare!

Huhu Rezea spunea...

Victor
Cum să public nonstirea celor de la penitenciare? D-ta nu vezi că se bate -n cap cu ce spune col Tudor? Nu e treaba lui Budăi cu cât se indexează pensiile miolitare. El are competența doar pe relatia pensii specialoe Jalonul 215.

M spunea...

Mai lasă-ne dracului cu rușii tăi! Bă omule ești obsedat?????

Produsul intern brut (prescurtat PIB) este un indicator macroeconomic care reflectă suma valorii de piață a tuturor mărfurilor și serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei în interiorul unei țări în decurs de un an.

Lasă-ne dracului cu "masa monetară rulată"!
Marș, trompetă rusească penibilă!

România se pișă pe draga ta Rusie, un scuipat oribil pe harta lumii, nație de hoți și criminali!

VICTOR spunea...

Nu ține explicația dvs !!!
Eu am trimis aseară lunkul de la penitenciare ( ora 19.50 ) iar postarea col Tudor am trimis-a azi dimineață la 9.40 !!!
Un blog care se respectă publica tot !!!

GO spunea...

@ M. Esti complet dus. Am dat explicatiile cuvenite. Citeste macar pe Wikipedia, daca nu esti in stare sa pui mana pe o carte. Lasa-ma cu filosofiile de pompieri, la ASE se preda ca PIB = (consum + investiții + exporturi − importuri). Pentru novici, se traduce exact prin rulaj masa monetara, in decurs de un an, pe teritoriul unei tari. Exact cum am spus eu.

Iti desenez acum. PIB = (bani rulati/bagati in CONSUM + bani rulati/bagati in INVESTITII + bani adusi in tara din EXPORTURI − (minus) bani pierduti din tara prin IMPORTURI). La final de an, rezulta o suma TOTALA, si care este PIB TOTAL. PIB TOTAL este irelevant pentru a stabili o analogie cu nivelul de trai. Ca sa fie relevant, PIB TOTAL se imparte la numarul de locuitori. Si rezulta PIB pe cap de locuitor. Iar apoi se scadea partea de datorie externa.

Si ce sari de cur in sus cu Rusia? Nu iti convine realitatea? PIB pe cap de locuitor in Romania = 15 619 dolari, PIB pe cap de locuitor in Rusia = 14 665 dolari. Scadem datoria externa care revine romanilor (60% din PIB) si rusilor (20% din PIB), si rezulta ca PIB real pe cap de locuitor in Romania este 6 619 dolari, iar in Rusia este de 11 665 dolari. Adica, un rus este de vreo 2 ori mai bogat decat un roman.

Asa se calculeaza, pomperule! Acum ca nu iti convine ca dupa 33 de ani de politici eronate, Romania a ajuns de 2 ori mai rau ca Rusia, este problema ta! O dovedesc cifrele legate de PIB.

socrates spunea...

Cine naiba q facut gluma asta cu PIB x 788 ori, ce naiba, aia chiar nu stiu ca peste 50 % din populația României trăiește in sau sub pragul mizeriei sau mai este o variantă, PIB-ul ala poate case potrivește cu înaltul nivel de trai al clasei politice și magistraților !. Dacă Romania tot ii tara nebunilor care votează la nesfârșit aceiași clasă politică coruptă si mincinoasă, se poate si un asrmenea PIB nebun in tara nebunilor.