Un produs Blogger.

miercuri, noiembrie 16, 2022

Scenariu pentru reforma pensiilor speciale

93 comments

 


93 de comentarii:

Brenda spunea...

Deci da fie război în Ucraina ,numai așa nu se bagă pe pensiille militare, dar ha ha 10 ani va mai curge multă apă pe gârla..și cine o mai trăi

Paul Puiu spunea...

https://www.bugetul.ro/ministrul-muncii-marius-budai-a-dezvaluit-ce-pensii-nu-vor-creste-de-la-1-ianuarie-2023/?fbclid=IwAR2UJUve0IKkYnBaTCEDwz1BLostI5XYAr9mqc2UOStIEMWEz4AVouYl-vs
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dezvăluit ce pensii nu vor crește de la 1 ianuarie 2023!!!!!🤮🤮🤮🤮
Oare cine sunt cei sacrificați????😡😡😡

Alexandru spunea...

Exact ce tot vorbim de ceva vreme
Și ceva suplimentar, ce demonstrează că este demult cunoscut procentul real de creștere a pensiei, dar și faptul că pensiile nu cresc cu 15% ci bugetul de pensii
https://www.agerpres.ro/economic-intern/2022/11/16/video-caciu-inflatia-ii-afecteaza-pe-cei-cu-venituri-mici-si-medii-cine-e-bogat-si-se-plange-inseamna-ca-are-o-problema-si-e-ipocrit--1014740

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Varză la cub: Nu-s vizate pensiile militare pentru afi modificare, asta insemnand inghetarea in continuare si in vecie a pensiilor militare! Aia cu pensiile de la 16 lei pana la 1500 lei sunt condamnati la moarte? Sunt o multime sub 1000 lei, orfani si urmasi, invalizi...

Caro spunea...

Baietanul ala de la Moldova, tot zice ca se vor da cresteri la partea contributiva a pensiilor. Drept urmare, discutiile nu ne privesc pana nu apare ceva de la Casa Sectoriala. Asta e !

Huhu Rezea spunea...

Conform precizărilor CE, ceea ce li se va întâmpla celor 6 categorii de pensii speciale cu componentă contributivă, plătite de Casele Teritoriale, li se va întâmpla și pensiilor militare, pentru ca România îndeplinească Jalonul 215 din PNRR, condiție ca să primească fondurile PNNR.

Brenda spunea...

Când au făcut aceste precizări ,deoarece spuneau că PENSIILE MILITARE sa nu fie afectate sau este ceva recent,schimbarea schimbărilor!!!!?

Militar de la 14 ani spunea...

Conform legii în vigoare doar indexarea. Prin derogare, se pot mări cu un procent mai mare pensiile sub 2-3-4000 de lei.

Leon spunea...

"Anvelopa de cheltuieli pentru pensii creşte cu 15%, iar modul în care acest pachet se construieşte ţine cont de legi, de necesităţile oamenilor. Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii, pe bogaţi nu, cine e bogat şi se plânge înseamnă că are o problemă şi e ipocrit”, a explicat Câciu."(digi 24)..!

Huhu Rezea spunea...

Alooo, nu Casa de Pensii decide reforma pensiilor militare ci legea. Că mai contribuie și ei la formularea legii aceasta este altceva....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Actuala guvernare i-a permis cu buna stiinta lui Ciuca sa se duca la UE sa inghete definitiv pensiile militare, numai sa nufie inghetate pensiile generalilor cu pensiile uriase! Asta este o crima sociala, nemaiîntânlită pe toata planeta! Cum este posibil ca 68% dintre pensii sa fie astfel inghetate, dupa atatia ani de neactualizari?
@Leon, si cum adica nu se merita ca Romania sa nu adere la spatiul Schengen cu comportamentul asta anti social si chiar rasial? Suedia si Olanda au spus clar ca Romania este o tara profund corupta, nu se respecta drepturile omului si democratia europeana nu functioneaza in acest spatiu estic. Ne meritam soarta si asa o sa murim,ca niste caini intr-un sat fara stapani! Nu ma mai framant pentru nimic si asa o sa-mi duc soarta asta blestemata, de acum incolo... Noul ministru copy paste pesedist tace ca pestele, absolut nimic nu-l intereseaza si nu intervine cu nimic din cauza oportunismului politic, iar PSD e aceeasi mizerie ca si PNL! Punct.

Ionel spunea...

Cine i-a impiedicat pana acum sa rezolve aceste probleme. Trebuia sa vina PNRR-ul !? Lor le convine ca o folosesc ca arma politica. Cine da mai mult ! Auziti idei la unii, nu dau nume, pensiile mici sa creasca mai mult iar pensiile mari mai putin !!! CURAT NECONSTITUTIONAL ! pai daca eu am platit 600 de lei pe luna la CAS si am o pensie de 1500 de lei, iat altul a platit 10000 pe luna si are o pensie de 12000, ce vina are cel din urma pentru ca si lui inflatia i-a luat tot 20 % din venituri !?

Huhu Rezea spunea...

Comisia Europeana a decis că pensiile militare sunt pensii speciale și nu s-a revizuit acea decizie.
Recomandările Băncii Mondiale nu exclud pensiile militare de la reformă ...dar, precizează că ele au deja puse în aplicare prin lege câteva din reformele recomandate pentru celelalte pensii.
Să nu-și închipuie nimeni că prin legea care va marca până la 31 12 2022 îndeplinirea Jalonuliui 215 pensiile magistraților vor fi radical reformate și ale militarilor rămân cum sunt în prezent.

Huhu Rezea spunea...

Nu fi mânios! Câtă vreme nu ai pensia militară calculată contributiv... nici nu poți ridica pretenția ca toate pensiile militare să fie indexate cu același procent.

Viorel spunea...

Domnule Paul Puiu. Aveți ochelari ? Dacă da, vă rog să vii puneți. Citiți printre rânduri ca mulți alții. Conținutul linkului postat are data de 05.11.2022. Nu mai induceți lumea în eroare și îi faceți să vorbească singuri.

Leo spunea...

Eu cred că este exact pe dos , adică celor 6 categorii de pensii speciale cu componentă contributivă, plătite de Casele Teritoriale, li se va întâmpla și lor ce s-a făcut pensiilor militare. Adică li se va introduce INDEXAREA în locul ACTUALIZĂRII. Și asta pt. că pensiile militare sunt deja REFORMATE cum a validat BM şi CE după ce le-a păcălit Ciucă &Co
pe scurt ,
ACTUALIZAREA = narco NARATIV
Să-l pomenim pe dottore pt. asta.

Viorel spunea...

Nu domnule Caciu. Voi sunteți ipocriți pentru că nu știți să gestionați bugetul țării.

anonim spunea...

Da' de unde il cunoaste Caciu pe M?....asta-i intrebarea!:)))

Huhu Rezea spunea...

Pensiile magistraților au fost actualizate până în prezent. Le convine actualilor magistrați să primească în viitor numai indexarea.
Unde este componenta contributivă și lărgirea bazei de calcul la cinci ani din ultimii 10 la pensiile militare?
Pensiile militare au deja procentul de 65% dar dintr-o baza de calcul de numai 6. luni.

adi t spunea...

stimate domnule Huhu, mereu Ciuca, Ciolacu si altii au sustinut ca pensiile militare nu sunt pensii speciale si nu se vor face modificari la acest capitol....pe ce va bazati cand sustineti ca pensiile militare se vor reforma semnificativ?mai ales ca razboiul bate la usa...vorba lui Ciolacu si ar fi culmea sa se intre pe acest subiect al pensiilor militare reformate.....

Leon spunea...

Ministrul Justitiei, Valeriu Stoica, a convins politicul sa acorde Pensie magistratilor dupa modelui Militarilor !
Acelasi lucru sa-l faca si actualul ministru, Predoiu, sa preia modelul pensiilor militare din L.223 modificata de Ordonante:
- 65% din Baza de calcul
- Media salariilor pe 12 luni din ultimii 5 ani de activitate
-Pensia Neta sa nu depaseasca Salariul Net !
-Indexare si nu Actualizare.!

adi t spunea...

stimati cititori ai blogului....plecand de la declaratiile tuturor politicienilor....mai ales Ciuca si Ciolacu potrivit carora pensiile militare nu sunt pensii speciale....credeti ca se va modifica semnificativ si legea 223 din 2015 in sensul diminuarii semnificative a cuantumului pensiilor militare aflate in plata?Multumesc!

anonim spunea...

Doar pentru cine vrea sa vada.
Bogatii sa nu-si piarda timpul.E inutil pentru ei(ma refer la bogatanii militari sau pseudo-militari -facuti cu forcepsul)
https://youtu.be/jdjXv5SjLng

Ionel spunea...

Nu la pensiile militare m-am referit.

reddog spunea...

Trebuie oarecum sa ne armonizam.
Akord 75 avea Dacie cu multe ceasuri pe bord și stătea la coadă la pâine&lapte.
Eu as vrea că Ionel sa fie ministru de finanțe.
Dar îl vreau și pe CFI ministru de finanțe
Ambii au dreptate.
Ne-au zăpăcit de tot ăștia.
Toată treabă asta cred că e CURAT-MURDARA.

reddog spunea...

Brenda
Totul se poate schimba rapid.
Trăim în secolul vitezei.

reddog spunea...

Caro
Baietana de la Oltenia (LOV) avea treabă cu coloneii.
Pe mine sincer nu mă afectează dar indirect a dat în militari.
Rănită în amorul propriu ar trebui să fie soția lui Ciuca Nasirianul, doamna Lt col Maria Cristina Ciuca

Leo spunea...

Iar pt. VARȘOVIȘTI , baza de calcul este stabilită raportat la salarizarea din 2009. De aceea unul ca Flavius are o bază de calcul de 1100 lei care i-a generat o pensie de cam 600 lei după poreclita RECALCULARE conf L 223/2015.
Arhitectul acestei mizerii este LICHEAUA de maciu piciu secondat de LICHELE gen jiganu , dr. luK + madam scârbu + ....
Ce i-ar mai fi belit GĂBIȚĂ dacă era pe funcție................

Caro spunea...

Huhu, eu vorbeam strict de agitatia cu indexarea asta din ianuarie 2023.

Alexandru spunea...

@Huhu
Care 65% la militari?! Limitarea la net înseamnă 58,5%.

Paul Puiu spunea...

Politrucii trebuie sa înceteze cu discriminarea!! Pensiile militare trebuie indexate toate unitar cu acelasi procent fara a se face concesii sau favoruri nimanui!!! De aceea a existat o ierarhie de grade, functii si vechime pentru ofiteri, subofiteri, agenti din Penitenciare MAN, MAI si SRI cat au fost activi!! Stim cu toti ca in functie de nivelul soldei sau salariului s-au retinut contributiile pentru fondul de pensii dar procentul era acelasi pentru toti dar nu si cuantumul retinut!!! Diferențe intre pensii pentru aceleasi grade si functii dintre generații a existat si exista si in prezent si va exista in continuare in sistemul de pensii de stat civile, nu numai in cazul pensiilor militare si nu s-a reusit sa se rezolve niciodata nimic pentru ca nu exista solutii, pentru ca salariile nu au stagnat niciodata cu exceptia perioadei 2010-2014 datorita recesiunii, de aici si decalajele sau diferențele intre cuantumul net al pensiilor!! In vremea comuniștilor a exista o stabilitate financiara si salariala dar in democrație nu mai exista acest principiul de egalitate si fraternitate, exista doar performanta, competitivitate, concurenta,etc!!! Principiul PSD-ului ca sa dam doar la cei oropsiți furand de la ceilalti sau mai nimic se aplica in perioada fanariota de haiduci!!!

Trofin spunea...

”Huhu Rezea
16 noiembrie 2022, 19:23
Nu fi mânios! Câtă vreme nu ai pensia militară calculată contributiv... nici nu poți ridica pretenția ca toate pensiile militare să fie indexate cu același procent.”

D-l HuHu ReZea , care este prevederea legală prin care pensiile militare de serviciu se indexează diferențiat pe motivul că nu au calculată partea contributivă ?
OUG 59 / 2017 spune : „Art. 59. — Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.”
Prevederea legală este clară . Ce s-a făcut în acest an , este o ilegalitate.

Mihai spunea...

Sambata trecuta dis de dimineata m-am indreptat spre Debrecen fiindca din Oradea nu prea ai unde evada prin Ro ca sa nu te simti stresat si inghesuit de ghiolbani pe sosele , locuri publice ,etc.
In Sibiu situatia este cu totul alta in privinta relaxarii , ba fuga pana la Brasov ,ba pana la Alba Iulia sau Tg Mures.
La Valcea mai rar că simt o strasura de inima si multa teama in spinare dupa ce trec " granita" pe la Turnu. Gata ,gata sa ma intorc din drum.
Si cum va spusei ,dupa 5 km de A3 ,nici nu calcai bine acceleratia si ma trezii ma trezii ca se terminara cei cinci km de autostrada a ministrului CUC si intrai singur trecand de pe o banda de intrare pe alta in Vama Bors 2.

https://youtu.be/jY8KWGAIddU

Dupa un popas in vama imi reluai drumul.
Mă, mergand asa mai departe pe autostrada M5 , ma intrebai eu in stil " nea Marin" de la Bailesti ;
mă țâcă, cum drac se face ca doar pe noi si pe polonezi "ne ataca" rusii si pe astia nu ? Cum se face de pe la astia toate sunt ieftine in timp ce la noi totul este la suprapret? Cum se face ca pe astia nu trebuie sa-i apere americani si francezi cazati si tinuti in mizeria de la Cincu?
E bine ca faceti scenarii la pensii insa este regretabil ca pentru scenarii mai realiste nu tineti aproape de Caciu de la finante. ,
Va mai aduceti aminte cum plangea Caciu de mila nedreptatilor de la pensiile militare in primele declaratii dupa numirea ca ministru la finante ?
Ei si ? Dupa ce a dat piept cu realitatile de pe teren se pare ca a schimat macazul ,intelegang ca de fapt romanii trebuie sa stranga cureua sau sa accepte niste taxe in plus sau scumpiri pe la unele produsele aducatoare de TVA ca sa se poată actualiza pensiile militare.

Lucian spunea...

😂😂😂 Vor crește pensiile militarilor în rezervă și soldele celor activi, când va "greși" "Zele" o rachetă...pe Cincu sau pe Kogălniceanu, ori ...everywhere... punct ro. Precum a fost cu "pandemia"🤣🤣🤣🤭🤫, de le-au dat doctorilor salariul full din 2022 și alte sporuri de "covrigi" cu susan sau cu mult mac sau găuri de cozi de câini.
Deci..., ăia de la "politică", îi doare la bască de toți plângăcioșii (pe nedrept...dar dispersați... cam aia e) militari. Până nu ne unim într-o singură forță...vom fi tratați precum acum. Uitați-va la celelalte sindicate, din diferitele ramuri: educație, sănătate, etc. Cum negociază ei problemele lor. La militari... Și nu mai spun că suntem trădați chiar din interior. Adică de la nivelul..."gulerelor albe" din meapene...
No..., zic și io!😉

Huhu Rezea spunea...

@Trofin
Dacă toate pensiile militare sunt indexate din oficiu cu rata medie a inflației, ce este nelegal ca Ciucă să primească inflația de 5,1% iar Ifrim ceva mai mult...poate 10%? In plus, Ifrim mai primește numai în luna ianuarie un ajutor care să completeze împreună cu pensia indexată o sumă de 3000 sau 4000 lei.
Cam așa a fost și anul trecut.
Nu vă cramponați rigid de niște principii!

Huhu Rezea spunea...

Nu Ciucă sau Ciolacu hotărăsc regimul juridic al pensiilor militare, El este stabilit prin lege și este confirmat de Decizia 900/2020 a CCR.
Pe ce mă bazez?
Pe nevoia ca Guvernul să îndeplinească condițiile din Jalonul 215 pentru a primi bani pentru dezvoltare.

Cezar spunea...

Viurel majurul de la C.I.cu Oskar la portofel + Dogul de puscarii...cei ma prosti comentatori
Ei nimic nu pricep !
Uitati.va la @Ionel..el pricepe dar pe ..dos..🤣🤣🤣🤣


Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Te sustin, surioaro!

Ein Stein spunea...

Militiene uiti un lucru, pensia ta nu e calculata contributiv asa ca lasa-te de sofisme de sticlete viclean.

anonim spunea...

Vorba lui CFI.Esti varza la cub!

Cezar spunea...

NB
Ochii cît sarmaua..pe Paul Puiu
Militianul parsiv..vrea musai o halca cît mai mare
Va primi..PP..recte..pielea ..-ulii🤣🤣🤣😜🤪😐🤑

Ein Stein spunea...

Iar ai bausi apa la caine.

Ein Stein spunea...

@Ionel
Situatia, reala, ar cam fi alta, impersonal vorbind, ai platit 600 lei CAS si ai pensie de 18 000 RON, net. Cand vei avea pensia calculata contributiv atunci sa vii cu barbi d-astea viclene.

Militar de la 14 ani spunea...

Deocamdată, din declarații, nimeni nu se va atinge de cuantumul brut al pensiilor aflate în plată. În cel mai rău caz vor fi impozitate suplimentar. Dar aici intră toate pensiile, altfel e neconstituțional (vezi CASS). Într-o eventuală modificare a legii, o recalculare, cred că nimeni nu se va atinge de cuantumul aflat în plată, ceea ce mi se pare corect pentru pensiile celor trecuți în rezervă după 2010 (care ar fi mai mari) și nu au beneficiat de ajutoare/plăti compensatorii.

Alexandru spunea...

Lucian, te așteptăm mâine la ora 12 la Ministerul Muncii unde au loc manifestări organizate de sindicate din poliție și penitenciare, parcă și grefieri, la care sunt așteptați să participe și organizațiile de pensionari
Adu și o pălincă pentru că este iarnă
Iar pentru colegii care întrebau pe aici cum funcționează sistemul de pensii militare în statele NATO un articol dedicat
https://www.incisivdeprahova.ro/2022/08/12/cota-de-contributie-individuala-la-bugetul-de-stat-militarilor-este-egala-cu-cota-de-contributie-de-asigurari-sociale-prevazuta-de-codul-fiscal/

marvas66@yahoo.com spunea...

O intrebare...militarii care au contribuit cat au lucrat in viata civila, inainte de a intra in sistem sau dupa pensionare si au stagii de cotizare la pensie de ce nu beneficiaza de cresterea pensiie, pentru perioadele respective, ca civilii? Ciuca a distrus pnl-ul si sistemul de pensii militare, dar ma bucur ca o sa-i dea psd-ul placuta suedeza la primavara cand o sa scada pnl sub 5%... Nu stiu cata carte are Ciolacu dar l-a facut pe martalogul nostru de c...t

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, sunteti amuzant rau de tot, la o adică! Ifrim va primi o ... pul...pă, si aia friptă si ruptă, ca n-o s-o pot cara in cârcă!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ti-am dat like... Misto portiunea!

Viorel spunea...

Stroe: PNL propune două variante în ceea ce priveşte creşterea pensiilor.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat miercuri că liberalii propun două variante pentru creşterea pensiilor, respectiv creşterea bugetului alocat pensiilor şi o creştere universală a tuturor pensiilor cu 15%, urmând ca o decizie să fie luată în coaliţie.
El a subliniat că PNL susţine că 15% ar trebui să fie borna la care se vor mări pensiile.
"Poate fi o soluţie să creştem bugetul pensiilor cu 15 procente, urmând gradual ca fiecare categorie de pensionari să beneficieze de creşteri, cum la fel există posibilitatea să avem o creştere de 15% a tuturor pensiilor şi o ridicare a plafonului de impozitare, vă dau doar un exemplu, de la 2.000 la 3.000 de lei, dacă eliminăm impozitarea este o creştere de 15%", a mai spus liberalul. AGERPRES: 16.11.2022, 20:44

Huhu Rezea spunea...

Militarii nu au puncte de pensie în pensie, chiar dacă au lucrat stagii civile.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa fie un protest al cicadelor (viespi)!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Jocuri de glezne, licitatii libere, concursuri de oferte, intre PSD si PNL, in ultimul grad pe izmenele de pe gard! Care suge ciorapii cel mai tare, pana la uscare, dupa o luna de purtare, are cele mai mari avantaje electorale! Brrrr, ce oroare: mi-a venit la bornău o putoare....

Huhu Rezea spunea...

Supraimpozitarea este constituțională dacă privește numai componenta necontributivă a pensiilor de stat de orice fel.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Națol, bre, că miitarii au pedigree!...

Mihai spunea...

Dovada ca suntem condusi de multinationale ,hoti si mafioti;

https://www.national.ro/social/presiunile-multinationalelor-au-avut-efect-hidroelectrica-interzisa-clientilor-casnici-780572.html

Acestia au influenta decisiva in deciziile care duc la saracirea acestui popor.
Exemplu de hotie si mafie;
Pret kw energie electrica stabilit prin OG pentru cei care consuma peste 255 kw/ luna;

IMM( adica afacerile lor) = 1 leu/ kw
Consumatori casnici si mari consumatori = 1,3 lei / Kw

Mihai spunea...

S-a scremut si ein stein să scrie o frază din cinci cuvinte si uite ce a iesit;
"Iar ai bausi apa la caine."

csej spunea...

Rusine.Mare rusine.Militari activi care patează obrazul armatei române.Ce impresie face in fata militarilor străini.Hotii nu au nici o justificare.

Huhu Rezea spunea...

@Andrei
N-ai mai găsit Decizia de actualizare din 30 062017... ca să ne spui și nouă dacă ai primit vreun leuț în plus după ditai majorarea soldei de funcție în cuantum compus cu 15%?

anonim spunea...

"sa vi-i puneti...."

magda spunea...

Paul Puiu dixit,,Diferențe intre pensii pentru aceleasi grade si functii dintre generații a existat si exista si in prezent si va exista in continuare in sistemul de pensii de stat civile, nu numai in cazul pensiilor militare si nu s-a reusit sa se rezolve niciodata nimic pentru ca nu exista solutii''......Ba exista zic eu si nu doar eu...uite daca vrei,una exista chiar pe legea actuala/i varianta prin indexarea anuala cu coeficientul de inflatie> da-i la Ciucan 1% si la pensiile sub 3000 da-le 12%( transele pot lejer sa le stabileasca ei cum vor ...si asa pesede isi manifesta verbal cel putin, grija fata de cei cu venituri mici)....ca doar aici nu vorbim de contributivitate..deci SE POATE. De fapt ,de acest 1 la 12 parca se vorbea intr-un timp nu prea indepartat si la salarizare ...de ce nu ar putea sa se mearga si la pensii?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

https://www.stiripesurse.ro/ziua-a-teptata-de-milioane-de-romani-ministrul-muncii-anunt-privitor-la-majorarea-pensiilor_2660190.html

https://www.stiripesurse.ro/marcel-ciolacu-ultimele-date-despre-cresterea-pensiilor-nu-inseamna-ca-noi-vom-accepta-ca-punctul-de-pensie-sa-se-mareasca-cu-15prc-la-fel-la-toata-lumea_2659350.html

Ionel spunea...

&Ein Stein - Se pare ca nu ai citit postarea ca nu m-am referit la pensiile speciale. In sistemul contributiv nu poti cotiza cu 600 de lei si sa ia pensia de 18 000 de lei. In sistemul pensiilor speciale este greu de crezut ca ai salariu brut de 2400 de lei si iesi cu pensie de 18000 !!! Ai fortat putin si nu inteleg unde vezi tu barbile. Cred ca pierd vremea cu postari pe aici...

Viorel spunea...

„Monsieur se scrie, monsieur se citește !” Și viceversa pentru dumneavoastră. Vedeți. Pentru că ați învățat prea multă gramatică și nu ați pus mâna la muncă, nu ați primit Oskar. Munca / haina îl face pe om.

Huhu Rezea spunea...

Viorele, lasă răspunsurile țâfnoase și pune mâna pe gramatică. Nu e târziu nici acum să înveți să deosebești verbul de pronume ca părți de vorbire.

Brenda spunea...

Ăștia nu vor mai vedea voturile pensionarilor numai pentru modul în care și-au bătut joc.Sant in haită , de aceea au făcut această alianță nu este normal să conducă țara în halul ăsta

Ionel spunea...

Ai dreptate. Imi spune un coleg din teritoriu ca la o agapa de rezervisti, un subofiter fost sef de post politie i-a spus unui colonel, "arata colonele talonul de pensie sa vad cat ai " ? Omul a scos talonul si avea undeva la 5 000 de lei. "I-a uite colonele talonul meu...." si scoate talonul, putin peste 10 000 de lei ! "Ce parere ai ? care este mai tare !?" Deci, revin la dreptatea ta, indexarea trebuie sa fie aceiasi si pentru subofiter si pentru ofiter !!! Asa este corect !? Cel care are 1500 trebuie sa primeasca acelasi procent de indexare cu cel care are 18 000 !? Unii se mai si lauda !! In loc sa taca din gura....

Viorel spunea...

Ionel. Șefii de post au un spor în funcție de numărul de locuitori din comună, la fel ca și primarii care nu sunt plătiți toți la fel.

Sensei spunea...

Modelul propus de PSD pentru creșterea diferențiată a VENITURILOR pensionarilor este echitabil și nu contravine Constituției, susţin social-democraţii.

"Având în vedere că unii lideri politici care s-au exprimat public pe subiectul pensiilor nu au înțeles propunerea social-democrată privind creșterea veniturilor pensionarilor în anul 2023, PSD face următoarele precizări:

1) PSD este de acord cu o creștere de până la 15% a sumelor alocate în total, în 2023, pentru pensionari. Însă distribuirea acestor bani suplimentari trebuie să se facă diferențiat, astfel încât cei cu venituri mici să beneficieze de creșteri mai mari, întrucât aceștia sunt afectați mai puternic de creșterea prețurilor.

2) Propunerea PSD de a crește diferențiat veniturile pensionarilor nu contravine Constituției, pentru că nu implică majorări diferite ale punctului de pensie. Nu trebuie confundată creșterea punctului de pensie cu creșterea veniturilor pensionarilor! Creșterea diferențiată a VENITURILOR se realizează prin măsuri de sprijin acordate DOAR pensionarilor cu venituri mici, ÎN PLUS față majorarea punctului de pensie cu un PROCENT EGAL pentru toți pensionarii.

3) În actualul context economic, o majorare nediferențiată a veniturilor pensionarilor ar fi profund inechitabilă. PSD nu poate fi de acord ca la o pensie specială de 18.000 de lei să se acorde o sumă suplimentară de 2.700 de lei, adică de 10 ori mai mare decât la o pensie medie de 1.800 de lei, unde creșterea ar fi de doar 270 de lei.

4) Decidenții trebuie să țină cont că inflația se resimte mai puternic la pensionarii cu venituri mici, în cazul cărora alimentele și medicamentele au o pondere mai mare în totalul cheltuielilor. Așadar, în perioade de criză economică, pe lângă principiul contributivității, conform căruia fiecare primește după cum a contribuit, trebuie să ținem cont și de principiul solidarității, care prevede ca cei vulnerabili să fie sprijiniți mai mult", transmite PSD.

Sensei spunea...

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, la Baia Mare, că există bani pentru plata ajutoarelor de încălzire de câte 700 de lei, fiind vorba de o finanţare europeană asigurată prin fondul de coeziune.

Potrivit premierului, suma totală este estimată la 800-900 de milioane de euro, banii urmând să fie folosiţi pentru sprijinirea populaţiei la plata energiei, încălzirii şi lemnelor pentru foc.

"Banii sunt din acei 10% din fondul de coeziune, decizie care a fost luată la nivelul Uniunii Europene pentru a se asigura protecţia cetăţenilor vulnerabili, combaterea sărăciei energetice şi asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri. Ca atare, valoarea totală, nominală, specifică acestui proiect de 10% este 2,1 miliarde de euro, din această sumă o componentă va fi alocată pentru sprjinirea populaţiei vulnerabile şi la nivelul Ministerului Investiţiei şi Proiectelor Europene se lucrează la formula tehnică de asigurare. Discutăm de aproximativ 800-900 de milioane de euro. Deci sunt bani care vin din fondurile europene. Sunt bani care vor viza asigurarea acestui sprijin pentru plata energiei, termiei, a lemnelor de foc pe lunile noiembrie-martie şi ca atare discutăm de două perioade, două calupuri, pentru noiembrie 2022 - martie 2023, noiembrie 2023 - martie 2024. Ele vor fi asigurate în sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie pentru această iarnă iar pentru iarna viitoare în luna septembrie", a precizat Nicolae Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă efectuează, joi, o vizită în judeţul Maramureş, unde a participat la ceremonia de semnare a Contractului de finanţare pentru extinderea şi modernizarea terminalului pasageri la Aeroportul International din Baia-Mare.

Leon spunea...

Foarte CORECT..!

Sensei spunea...

Eugen Orlando Teodorovici, fost ministru de Finanțe, a vorbit, despre procentul cu care se dorește majorarea pensiilor – 6,2%. „Dacă cumva acest lucru se va adeveri cred că pensionarii nu vor mai sta. Vor ieși, probabil, în stradă”, a spus el.
Premierul Nicolae Ciucă le-a spus colegilor săi de partid că s-a înțeles cu Marcel Ciolacu pentru un procent de majorare a tuturor pensiilor în România de 6,2% și restul, până la acea anvelopă de 15 procente, să fie acordat sub formă de ajutoare pentru românii care într-adevăr au nevoie.

„Eu sper să nu fie adevărată această discuție între cei doi lideri ai coaliției. Pentru că deja oamenii așteaptă și pe bună dreptate o aplicare a unei legi aprobate de toți politicienii, adică legea pensiilor. S-a vorbit de minim zece sau 11% plus ceva. Așa susținea PSD-ul. Iar PNL-ul vorbea, știți foarte bine, de mai mult chiar.

Acum, cu 6,2% probabil că va crea un șoc. Dacă cumva acest lucru se va adeveri cred că pensionarii nu vor mai sta, vor ieși, probabil, în stradă”, a spus Eugen Teodorovici, joi seară, la Antena 3 CNN.

„Eu sunt pentru aplicarea legii, așa cum a fost ea votată. Legea 127”, a mai spus fostul ministru, precizând că pensiile românilor trebuie să crească cu minim 15%.

„Cei doi (Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu – n.red.) se joacă. Fac un șah incorect față de populație, față de pensionari”, a completat Teodorovici, conform antena3.ro

Sensei spunea...

O serie de lideri PNL s-au opus categoric variantei PSD de creștere a pensiilor, în ședința conducerii liberale desfășurată miercuri prin videoconferință, potrivit unor stenograme difuzate de Antena 3.

Nicolae Ciucă: Am discutat cu Marcel și consider că pensiile ar trebui să crească cu 6,2% pentru toți și apoi, progresiv, în funcție de venit, să dăm ajutoare astfel încât anvelopa totală să fie de 15%.

Alina Gorghiu: Nu mi se pare corect ca noi să ieșim și să spunem 15%, așa cum a spus și dl Președinte, și pentru că spune Marcel...Poate că data viitoare când vă întâlniți ne anunțați și pe noi. Să știm ce discutați, ca să nu mai ieșim să comentăm altceva.

Rareș Bogdan: Cum vine asta? Până acum PSD a ieșit cu 10%, acum vorbim de 6,2%? Noi am spus că susținem 15%

Dan Motreanu: 15% transpus în buzunar nici nu e 15% oricum. Nu acoperă inflația în întregime.

Raluca Turcan: O majorare cu 15% a punctului de pensie ese posibilă bugetar, ne încadrăm fără probleme și în deficitul bugetar asumat, precum și în plafonul de 9,4% din PIBm despre care se tot vaită ministrul Muncii.

Adrian Cozma: Nu suntem de acord cu așa ceva. Să fie 15% pentru toată lumea. De două luni mă duc la TV și spun 15%. Ce sunt? Papagal?

Florin Cîțu: Se pare că Marcel a găsit bani să nu mai majoreze impozitele pe clădiri cu 50%, dar bani pentru contractele part-time nu a mai găsit Marcel.

Huhu Rezea spunea...

Este corect ca valoarea punctului de pensie să crească cu 6,2%, aproape de cât prevede art. 102 din L 263/2010. Diferența din creșterea cu 15% a anvelopei pentru pensii va merge în luna ianuarie pentru creșterea veniturilor celor mai nevoiași pensionari.
Să vedem dacă și la militari va crește cuantumul cu 6,2%!

Leon spunea...

Nu mai credeti domnilor Stirile pe surse OTRAVITE !
Procentul pentru VPP va fi de 11,91%, si suma obtinuta din cele 3 procente ramase va fi repartizata pensiilor mici( probabil pana in 1800 lei) sa ajunga la nivelul salariului minim pe economie..!!

Ein Stein spunea...

@Ionel
1. Vorbesti de lucruri ar caror sens nu-l intelegi, mai mult de atat iti si strigi concluziile. Indexarea nu se aplica la pensie ci la cuantumul ei, deci nu va creste nicio pensie mica si nici nu va scadea vreuna mare, raman la fel, pensiile. Indexarea cu rata inflatiei, in opinia mea o hotie, este un act de bunavointa din partea statului, menit sa acopere integral sau partial cresterea costului vietii, provocat de inflatie. Cu alte cuvinte statul hotaraste ce, cat, cum, unde se aplica indexarea, deci e CURAT CONSTITUTIONAL, dar ca sa pricepi trebuie sa intelegi ce e pensia si ce e cuantumul ei.
2. Prin ricoseu, folosindu-te de pensiile contributive, cu bune si rele, incerci sa tragi spuza pe turta ta, speciala, nu incerca sa ne iei de prosti, sau reversul medaliei, sa te dai destept.

Leon spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/reactia-lui-ciolacu-la-scenariile-de-lucru-pnl-eu-nu-pot-fi-de-acord-sa-sa-mareasca-la-toata-lumea-cu-15prc-punctul-de-pensie-video_2661295.html

Ein Stein spunea...

@Ionel
Bati campii si aici, vezi ca ti-am raspuns in comentariul anterior, incearca sa-l intelegi. Cuantumul indexarii trebuie sa fie egal si pentru ofiter si/sau subofiter, asta e singura optiune principiala si corecta, solutia e ca procentul de indexare sa se aplice la un indicator, costul cosului minim de consum sau salariul minim/mediu si apoi acel cuantum rezultat sa se adune la pensie, pentru toti. Daca ai fost smecher si te-ai invartit de o pensie de 18 000 RON si te-ai dedulcit la concedii in Honolulu sau Dubai, nu trebuie ca statul sa-ti compenseze tie hobby-urile acordand indexarea la cuantumul smecherit, special.
Iar ca o completare la retorica lui Ciolacu, aplicarea indexarii la costul cosului minim de consum va ajuta intr-o masura mult mai mare pe cei cu pensii mici decat aplicarea diferentiata a indexarii, in maniera hoteasca pe care o fac de ani de zile.

Ein Stein spunea...

@avia
Ma scuzati, ma corectez, iar bausi apa la caine.

Huhu Rezea spunea...

Ardelenii înlocuiesc dativul cu acuzativul. In loc de dau câinelui zic dau la câine.

Ein Stein spunea...

@avia
Mai omule, umbli toata ziua ca tiganu cu caruta pe toate coclaurile si vii sa ne zapacesti ce te-a mai impresionat pe tine nu stiu ce drumeag. Tu nu ai altceva mai bun de facut? Mai si poluezi aiurea cu rabla ta.

Ein Stein spunea...

@Huhu
Dau la câne.

Paul Puiu spunea...

Magda legea privind pensiile militare, la fel ca si legea privind pensiile de stat civile nu va prevede niciodata ca indexarea sau valoarea punctului de pensie se va acorda diferențiat, adica la cei cu pensii mici indexarea va fi mai mare si la cei cu pensii mari o indexare mai mica intrucat legea ar fi neconstitutionala si discriminatorie si ar încuraja doar pe cei care nu ar fi întrunit conditiile privind vechimea in serviciu de 25 ani(pensii militare) sau contributivitatea corespunzătoare de 35 de ani(pensii civile)!!De ce trebuie sa primeasca un rezervist sau in retragere o indexare la pensie mai mica decat altul care poate nu a întrunit conditiile pentru pensie la limita de varsta sau au fost clasati inapt sau apt limitat, care este logica si care e vina celor care au pensii peste plafonul stabilit de politruci??? Pana cand pensiile civile de stat si militare nu vor fi separate fata de ajutoarele sociale intitulate tot pensii va exista aceasta solidaritate falsa care este doar o utopie sau o gluma a politrucilor care nu va face altceva decat sa atraga antipatia celor vitregiti de masurile discriminatorii si abuzive!!! Nu stiu unde in lume mai exista asa ceva, intrucat atunci cand suntem toti activi se aplica acelasi coeficient raportat la salariul brut pentru bugetul de stat iar cand esti rezervist sau in retragere sa beneficiezi de indexare diferențiată, fara sa se tina cont de coeficientul care a fost retinut!!! Pai daca se doreste asa ceva atunci sa se modifice legea si sa se retina la toti din salariul brut o suma identică indiferent de grad si functie sau vechime si atunci vor avea toti cand vor trece in rezerva aceiasi pensie!!!😂😂😂😂😂😂😂

Ionel spunea...

@Cezar - Ce sa fac daca atat ma duce capul ! Eu nu sunt asa destept ca tine si altii de pe aici ...

reddog spunea...

Huhu
De asta ziceam. 😁
Mai jos un pic se baga in seama și Cezar. 😁🙃

Huhu Rezea spunea...

Ce să vezi! Pensiile militare vor fi indexate diferențiat și nu va zice nimeni, serios, ca și anul trecut, că s-a comis vreo discriminare.
Cum să-i dai comisarului indexare cât pensia lui @Cornel?

Viorel spunea...

Eu nu știu gramatică dar dumneavoastră nu știți aritmetică. Dacă anul acesta la cel cu pensia până în 2.500 lei indexarea a fost de 10% iar la cel cu pensia peste 2.501 lei indexarea a fost de 2,6%, asta nu se numește discriminare domnule Huhu Rezea sau se numește egalitate de șanse ? La civili de ce nu s-a / se aplică aceeași variantă ? O să-mi spuneți că nu prevede Legea nr. 263/2010. Modificăm procent / valoare din punctul de pensie alocat pentru anul acesta. Cel din civilie cu 40.000 lei pensie are 7 co..e, la fel ca anul trecut ?

Brenda spunea...

Pai atunci care este inflația, dl H. 6 sau5. ???

Huhu Rezea spunea...

Indicatorul care se aplică din oficiu pentru militari este 5,1%. Să vedem cum se va dispune, în ordonanță, prin derogare de la art. 59.
Mai mult ca sigur că imbuibații ciucani vor primi un procent mai mic decât amărăștenii. Oricum, dacă se aplica actualizarea în anul 2023... dispar toate actualizările anterioare din cuantum.

Brenda spunea...

Ce actualizare,,Dle h , ăștia mint întruna de aia șanț in haită casa nu fie dați jos cu ușurință ,dar ,doamne fereste de apariție unui partid extremist să coaguleze toate nemulțumirile și să vezi atunci ce nenorocire va fi

M spunea...

😂 Cum vor unii să fie înțeleși privind solicitările lor dar cum nu îi înțeleg ei pe alții!

Îmbuibații varșoviști.... 😁 nu se pot rupe de gândirea comunistă! Dacă ar avea puterea i-ar împușca pe toți cei care au și un leu în plus față de ei la pensie. "Chiaburii"!!!!

De fapt un admirabil domn propunea pe aici spânzurarea.... Dar, nu e așa, ar trebui să fim sensibili la situația lui....

magda spunea...

Toti nenorocitii vorbesc acum de ANVELOPA de crestere a pensiilor care ar fi de 15%...pai cifra cica s-ar referi la marirea punctului de pensie care e ok dar si acordarea de ajutoare...opaaa,deci a aparut o noua categorie de pensie si anume PENSIA AJUTOR primita ca urmare a bunavointei si a milei nemarginite a mult iubitului si stimatului Marcelica( apropo pana si generalul a recunoascut ca a vorbit cu Marcel...va dati seama ciiiine-i generalul?).Daca e sa dam crezare aburelilor care circula...punct de pensie marit cu 6,2%plus bani de facturi plus ajutor la doua luni de a cate 5000...faceti va rog un calcul cat ar lua unul in 2023 cu o pensie de doar 1000 de lei si cat ar lua efectiv un angajat...bai un angajat ,pe salariul minim/ Dar,vine campania nu-i asa,lumea-i scarbita de toate nenorocirile( de politicieni inclusiv) cu ce poti sa-i atragi daca nu cu banii din energie...Bai cata perfidie si ticalosie...dupa ce statul in fapt i-a rupt pe proprii cetateni la facturi,acum zice ca le da bani de facturi si combustibili.Dar nu,nu-i vorba de nici o conspiratie...e pur si simplu campanie pe banii prostilor,ca doar nu dau din buzunarele lor.Azi noapte nu am putut sa dorm de pensia mamei lui Rares de Transilvania...doar 3500 iar tatucul lui ,el lider minimo doar 6% s-a gandit sa dea...pardon,nu s-a gandit,Marcelica i-o zis/Executa-REA/

Ionel spunea...

@ Huhu Rezea - CORECT ! La civili legea spune "Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent." Nu specifica asa cum este la militari, adica inflatia cunoscuta la 1 ianuarie. Ori la 1 ianuarie 2023 este cunoscuta inflatia pe 2021. La noi spune clar acest lucru "Începând cu anul 2021, cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata inflației cunoscuta....., la care se adaugă 45% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, realizate pe anul precedent." Partea asta cu cresterea salarialui....este trecuta cu vederea si la noi si la civili !!!!! .Iar la noi valoarea cunoscuta este 5,1 % daca nu ma insel. Ori ei interpreteaza legea cum le cade bine. Vedeti dvs in 2021 nu am primit indexarea prevazuta de o lege organica !!! Nicio asociatie oficiala de rezervisti nu a initiat nicio actiune in justitie pentru aceasta incalcare flagranta a legii. Atunci cand fostul prim ministru Catu va raspunde legal pentru asa ceva, abia atunci putem spune ca s-a schimbat ceva in tara asta si cetateanul este aparat si protejat de abuzurile statului.