Un produs Blogger.

miercuri, martie 29, 2023

Simpozion despre pensiile militare organizat la Senat, imediat după adoptarea L4/2023

136 comments

Masa rotundă a fost moderată de fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu. Organizator pare a fi domnul General Nicolae Gropan,  liderul LADPM.

Intervenții de substanță ale d-lor senatori Cazanciuc și  Chelaru, dar și a le altor rezerviști.

S-a vorbit despre rolul Armatei de garant al ordinii constituționale, potrivit art. 118 din Constituție. 

Il felicit pe domnul general Gropan pentru efortul de a se documenta din materialul magistratului asistent al Curții Constituționale, domnul Benke Károly, privind limitele în care Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență, eliminând astfel greșelile de interpretare din discursurile sale anterioare.

136 de comentarii:

Mircică spunea...

Apa de ploaie!!!

Leo spunea...

MIMĂ

Huhu Rezea spunea...

Nici n-ați avut timp să audiați simpozionul și floșc cu apă de ploaie și mimă!|

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, nu mimă, ci maimuțăreli electorale, inutile, in preajma alegerilor! Mai vor votați, cică... Le dau eu numai voturi cu pensia mea de 1400 lei, inghetata de la actualizari, si din 2011 si din 2017!

Magda spunea...

a fost..... avanpremiera parastasului pensiilor militare.

Marcell spunea...

@Magda
😀😀😀👍. Big like!
Dar lăsați că dl. Huhu e optimist în continuare, totul va fi bine 😀.

raul spunea...

Mda,Gropan si Chelaru,ok!In rest ne-au ascultat ...ai nostri si minoritatile!

GG spunea...

Nu vad rostul acestei consfătuiri! Adică... îți dă UE,după, consfatuire cu Gropan care la și nea mințit ani în șir.Acum ce zic:Băăă,voi votatati-ne în continuate ca noi va .utem legal și zeci de ani de acum în colo ne întâlnim la o bere,o cafea și o fasole cu ciolan și va promitem de toate,cu lămâie sa nu cumva sa aveți greață.Cum au făcut și cu OUG 59...nu vă actualizăm pensiile etapizat în funcție de activi,ci în 2o23 când se termina implementarea l.153 la activi,deci după 6 Ani! Băieți, fraților,camarazilor suntem în 2023 s-a întâmplat ceva? Nu! Acuma este pnrr,vă mai .utem odată și de acum încă 6 ani va mințim prin consfatuiri.
Chiar ne-a luat Dumnezeu mințile?Camarazilor,treziti-vă!
PS Lui Gropan și multora ca el,nu s au saturat de minciunile guv?

Leon spunea...

"Miniștrii care conduc instituții în care se acordă pensii de serviciu ('pensii speciale') vor efectua, sâmbătă viitoare, vizite de lucru la Bruxelles pentru discuții cu Comisia Europeană pe tema pensiilor, spun surse guvernamentale.
Conform surselor citate, depinde de capacitatea de negociere a fiecărui ministru „să nu îl lase singur pe Marcel Boloș”, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și să convingă CE că forma adoptată în Senat este benefică.

În ceea ce privește pensiilor militarilor, se va discuta cu oficialii europeni despre situația din alte state NATO."(stiripesurse).

GO spunea...

Milogul de Balchide - mare secretar de stat PSD pentru Rel. cu Parlamentul, a tăiat-o! I-am tras una fix ieri. La care este obligat să răspundă. Este legat de Sectiunea a 3-a, fix cea cu interdicțiile. Din experienta, va spun ca toți politicienii fac fețe fețe, când le bagi secțiunea asta în față. Până și agresivii de la USR au început să bată în retragere.

Sunt din ce în ce mai mulți militari (și polițiști) care întorc interdicțiile contra opozanților pensiilor militarilor. Dar nu suficienți. " - Nu vreți pensii, bine. Vrem drept la grevă. Scrie la Art. 43 Constituție că avem dreptul la grevă. Și la articolul X din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene ... ș.a.m.d." Așa acționează în special din rândurile generațiilor mai recente de militari. Și care își cunosc mai bine drepturile, decât cei mai vechi. Dacă cei vechi ar fi acționat pe linia descrisă, situația ar fi fost alta acum.

Insist și eu pe metoda de contraofensivă descrisă. Garantez că fac spume opozanții pensiilor militare și nici nu se pot opune. Pentru că știu toți cât de grav este să încalci drepturile fundamentale mai ales într-un stat UE.

La PE va urma o expunere în plen a încălcării drepturilor fundamentale ale militarilor români. Nu știu când. Ceva se clocește clar în PE, comisia PE incă nu a terminat raportul, deci lucrează intens, speța este prea gravă pentru o țară a UE, iar partea română știe despre acest lucru. Și este puțin disperată.

Cât privește cei care vorbesc, tot respectul. Dar sunt tot pe lângă metoda de rezolvare a problemei.

În final, m-a enervat rău Balchide. Nu îmi place moaca lui. Așa că îl hărțuiesc cu Secțiunea a 3-a.

GO spunea...

@ Leon. Eu sunt sigur că ceea ce afirmi are legătură cu sesizările către CE și PE, după modelul de aici

PE: https://drive.google.com/drive/folders/1JI4_varjAQzHswxC8IFZPGa7WUBs61BL?usp=share_link
CE: https://drive.google.com/drive/folders/1sN9MohIJLegRt4pSy_C4GlUT6ZndQQqb?usp=share_link


VICTOR spunea...

Mie mi-a plăcut foarte mult!
Multumesc pentru postare !
Era bine să fi invitat și parlamentari de la USR și câțiva ziaristi de la România TV și DIGI.
D-le Huhu dacă aveți înregistrarea va rog să mi-o trimiteți pe email sau să găsiți altă modalitate de postare care poate fi înregistrată
As vrea s-o popularizez!

Multumesc !

George Gegea spunea...

Până nu ne facem propriul simpozion în Piața Victoriei nu se va întâmpla absolut ceva bun pentru noi. Cineva trebuie, totuși, să strige adunarea! Și asta cât mai curând.

Mircică spunea...

Dâncu a înviat? Îl știam mort! Sau e vreo sosie de-a lui!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
GG spunea...

O intrebare de 'baraj"pt.dl.admin H precum și pt.ceilalti comentatori,Leon,Burebista etc:inflatia de anul trecut,2022 în contextul întrării în vigoare a noii legi,sa presupunem ca va fi adoptata,promulgata și își va face efectul,se mai aplică începând cu 2024?Repet,este vorba de procentul de inflație din 2022 aplicabil la 01 01.2024.Multumesc!

Huhu Rezea spunea...

@GG
Văd că mulți nu pot înțelege că L4/2023 modifica doar câteva articole din L 223/2017.In rest, L 223 rămîne valabilă.
Articolele 29 și 30 au rămas intacte. Se pare că va rămâne intact și art. 60.
Le recomand și celor care se tem că procentul de 65% va fi fix să citească tot art. 29.
Modificările privind impozitarea nu privesc L 223 ci Codul Fiscal.

Leon spunea...

@GG,daca intre timp nu devine lege,proiectul Plx 785/2022, Pensiile militare se indexeaza cu 13,8%:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect%3Fcam%3D2%26idp%3D20270&ved=2ahUKEwijqZ7P4YH-AhWZi_0HHTxIBSgQFnoECAgQAQ&usg=AOvVaw05HnRRtnpLma2fYFLmyeGh

Burebista spunea...

Indexarea pensiilor militare rămâne la fel ca după modificările și completările ulterioare ale legii 223 prin oug 59 și oug 114. Din oficiu se aplica indexarea cu rata medie anuala a inflatiei cunoscuta la 1 ianuarie a fiecărui an, în speță pentru 2024 este 13,8% (cea din 2022). Probabil pentru cei cu pensii brute mai mici de 3000 le se va acorda din nou un supliment peste acei 13,8%.
Nu cred ca anul acesta indexarea suplimentară va mai fi acordata și pensiilor militare de peste 3000 brut. Dar nu se știe niciodată.
Pentru ca și magistrații vor fi trecuți la pensii plafonate la net și indexate numai cu rata anuală a inflației vom avea un avantaj în sensul ca nu se va mai adopta o ordonanță de urgență ca cea a lui Câțu care nu a indexat pensiile militare și celelalte speciale în 2021. Magistrații sigur vor ataca și câștiga la CCR o asemenea oug asa cum au făcut și cu CASS..
Răspuns final DA, pensiile militare vor fi indexate la 1 ianuarie 2024 cu minim 13,8%.

Cătălin spunea...

DÎNCU ESTE DE PARTEA MILITARILOR, ACESTA A FOST ŞI MOTIVUL PENTRU CARE A FOST FORŢAT SĂ DEMISIONEZE: https://www.stiripesurse.ro/vasile-dincu-desfiinteaza-proiectul-votat-de-psd-si-pnl-pentru-taierea-pensiilor-speciale-un-abuz-legislativ_2855215.html

mosmartin16 spunea...

Despre "primul pas de reformă" rezultat din Senat !🤣🤣🤣 Că tot este Ăăăăăă..."un barometru", atât de onoare...atunci când a spus că-n ruptu' capului nu va intra în politichie, cât și de fluididate-n exprimare !🤣 Pensia lui netă în plată de azi ( a se vedea declarația de avere din 09.06.2022 și a aplica cele două indexări ulterioare )....este de...231830 lei ! Netă !! După "reforma pensiilor speciale" de azi din Senat ( mai urmează - bineînțeles - Camera, prezidentele )...pensia rămasă-n "bozonar" este de...231830 !🤣 Of, Caragiale, maestre...ce surse de inspirație ai fi avut dac-ai mai fi fost printre noi !🤣

Ionel spunea...

A fost ministru apararii. Ce a facut pentru pensionarii militari !? NIMIC ! Nu mai suport sa aud vorbind astfel de persoane. Cu scuze pentru cei care au alta opinie !

Cătălin spunea...

LEGEA VOTATĂ RECENT DE SENAT, ARE ŞANSE MARI SĂ PICE TESTUL CONSTITUŢIONALITĂŢII LA C.C.R. DETALII AICI: https://www.stiripesurse.ro/tudorel-toader-pensii-speciale-lege-ccr_2855255.html

Viorel spunea...

Burebista. Cum prin L4 nu se modifică mai nimic, de ce nu crezi că s-ar indexa pensile militare cu 13,8 și chiar un plus, 2024 fiind an electoral ?

GG spunea...

Da,asa este ,mulțumesc pt.raspuns!Sper,cei care nu erau siguri de indexarea pensiilor de la anul cu procentul de inflație de 13,8% aferent anului 2022,datorita noii legi nu schimba absolut nimic,sa se fi lamurit.

Outlander spunea...

Rog să fiu corectat dacă bat câmpii!
Eu am auzit la TV o precizare cum că indexarea pensiilor militare se va face conform cu rata medie a inflației din anul calendatistic precedent.
Aplicarea acestei indexări se va face începând cu luna martie când INS va comunica oficial care este acest indicator.
Probabil această reglementare se va regăsi în codul fiscal!

VICTOR spunea...

Burebista :
Răspuns final DA, pensiile militare vor fi indexate la 1 ianuarie 2024 cu minim 13,8%.

Eu cred altceva !
Pe parcursul anului 2023 atat legea noua a pensiilor civile cat si Legea pensiilor militare se vor modifica ( cu scopul realizarii de economii la Buget !) in sensul in care anul viitor pensiile se vor indexa de la 01 aprilie 2024 cu rata inflației pe anul 2023 ( probabil un procent cu o cifra , 8 sau 9%)
Și aceasta regula va deveni permanenta !
O sa vedeți!

GO spunea...

Milcoiu, secretar de stat la MMPS. Cica a facut simulari cu Casa de Pensii si ca pensiile speciale vor scadea cu procente de până la ... 81%.

https://m.mediafax.ro/economic/cristian-vasilcoiu-mmps-spune-ca-pensiile-de-serviciu-vor-scadea-cu-pana-la-81-21742728

Huhu Rezea spunea...

Vasilcoiu o fi vrut să spună ca 81% din pensiile speciale vor pierde cîte un mizilic prin impozitare.
L-am văzut în direct că era nesigur la interpelarea unei useriste.
Nu e normal ca pensiile mai mici decât salariul mediu să nu fie afectate de impozitarea de 15%?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

-A trebuit sa moara mii de pensionari si tot nu s-a facut nimic la pensiile militare si pentru rezervistii militari... Am fost tradati si ignorati de o clasa politica nemernica si mai mult decat criminala, dar nu-i voi ierta in veci pentru acest supliciu sadic si morbid!
-Ascultati o melodie de jale si dor a regretatului interpret popular, Nicolae Sabău, ,,Bate vantul dorului,'' inlocuind cuvantul mama cu pensia!
-A murit marele interpret, Tiberiu Ceia. Dumnezeu sa-l ierte si binecuvanteze!

raul spunea...

https://politicaapocalipsei.net/2023/03/28/militarii-romani-si-tradarea-celor-care-ii-conduc/

mosmartin16 spunea...

Ooo, Dumnezeu să-l ierte pe Tiberiu Ceia ! O voce caldă, cu un timbru aparte !

Cătălin spunea...

INDEXAREA PENSIILOR CU PROCENTUL AFERENT RATEI INLAŢIEI ŞI NU ALTU, ESTE UN SEMN DE RESPECTARE A LEGII. PÂNĂ ACUM TOŢI POLITICIENII CARE AU FOST LA GUVERNARE, CEL PUŢIN DUPĂ ANUL 2016, AU ÎNCĂLCAT FLAGRANT LEGEA PENSIILOR MILITARE, ADUGÂND MODIFICĂRI LA ACEASTA PRIN OUG-URI NECONSTITUŢIONALE (ILEGALE). SPERĂM CA MĂCAR ÎN AN ELECTORAL, ACEŞTIA SĂ RESPECTE LEGILE ADOPTATE ŞI PROMULGATE.

Burebista spunea...

Leon, la senat legea respectiva a fost respinsă. La CD are aviz negativ de la guvern deci va fi respinsa sigur.
Viorel, eu am scris ca se indexează din oficiu cu 13,8% la toată lumea. Am scrie ca este posibil la cei cu pensii sub 3000 brut sa se acorde ceva peste acei 13,8% la fel cum s a făcut în 2022. La restul cu pensiile brute peste 3000 vor spune ca procentul de 13,8 este suficient... Bineînțeles ar fi bine sa se nai dea ceva în plus ca anul ăsta pana la 10000 brut, dar... Eu zic ca e bine și 13,8..
Catalin, Tudorel Toader are 3 pensii speciale + una civilă... E interesat. Unora nu le ajunge oricât de mult ar avea.. Din cauza ăstora ca el și aia ce mai sunt pe la CCR și a foștilor magistrați s a ajuns aici... Bineînțeles și cu interesul USR care nu are alt subiect pentru campania electorală... USR e istorie! 🍾
Sper să nu prindă nici măcar pragul electoral.. De fapt pragul electoral ar trebui ridicat la 10% din voturile legal exprimate... Am scăpa și de USR, PMP și de UDMR definitiv și irevocabil iar peste 4 ani și de HAUR.. 🤣

Viorel spunea...

Outlander și VICTOR. Anul viitor vot fi 2 indexări. Una cu 13,8% la începutul anului și așta de 8-9% începând cu luna martie. Asta este logica pentru a se reveni la normal. În plus (mă repet) este și an electoral.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dl Genera, Nicolae Gropan este intr-adevar un luptator, eu apreciindu-l si respectandu-l foarte mult ca la varsta senctutii nu se lasa batut si este foarte activ sindical, insa cei din jur mereu au facut presiuni asupra domniei sale cu particularitati personale, si cu respect il invit sa fie un cititor al acestui blog pentru a culege informatii deosebit de utile, cum ar fi, printre altele, necesitatea actualizarii pensiilor militare, acordarea pensiilor compensatorii la trecerea inrezerva, stopate cu un oug si a se vedea cazul Reddog si nu numai, sau situatia grava de la pensiile mici si mijlocii, fiind cca 78% din totalul pensiilor militare, 21.000 fiind sub pragul saraciei crunte, caci a se trata problemele la modul general, fara a se aminti ca exista pensii chiar si sub 100 lei, sa nu maizic de multimea pensiilor sub 1000 lei sau sub 1500-2000 lei si pana in 3000 lei inseamna ca n-am facut nimic sa cuprindem intregul ansamblu de probleme grave de la pensiile militare! Sanatate si viata foarte lunga, Dle General, Nicolae Gropan! Respect si pretuire!

mosmartin16 spunea...

Scuze ! Clarificare ! Acei 231830 lei net a lui Ăăăă se referă la o perioadă de un an ! Raportat lunar rezultă o pensie de 19319 net ! Esența e aceeași : după inpozitul "reformei" de 15% ( e doar încă al Senatului )...rămân în plată lunar....19319 !🤣🤣🤣

Marcel Orzan spunea...

@Huhu:

La asta cu impozitarea, o sa vezi ca o sa fie mare vanzoleala la CCR, poate chiar inainte de promulgarea legii, daca ramane in forma asta, cu expresia “componentei din venitul din pensii lunar, determinată ca urmare a aplicării principiului contributivității”, din cuprinsul Art. 101 - Calculul impozitului din venitul din pensii și termenul de plată, care va fi declarata neconstitutionala ca urmare a incalcarii cerintelor privind claritatea şi previzibilitea legii, consacrate de art. 1 alin. (5) din Constituţie. Nu pot sa inteleg de ce nu au gasit o formulare mai clara, ca cea din art. 213 L.303/2022: “Partea din pensia de serviciu, ..... care depășește nivelul pensiei din sistemul public”.
Pana una alta, singurele definitii consacrate ale “principiului contributivității” sunt cele din art. 2 lit c) L.263/2010 si considerentul –“dreptul la pensie este un drept preconstituit încă din perioada activă a vieţii individului, acesta fiind obligat prin lege să contribuie la bugetul asigurărilor sociale” -din Decizia CCR nr.872 din 25 iunie 2010, Publicată în M.Of. nr.433 din 28.06.2010, exigente care sunt indeplinite/aplicabile de toti “specialii”, inclusiv de militari.
O sa vedem! Chiar sunt curios cum o sa o mai dea la intors CCR cu cele “2 componente ale pensiei speciale, care la militari e de fapt doar una” si cum o sa interpreteze de data asta CIBS/CAS platiti de activi, ca acum nu mai poate uita de el, prea s-a aratat peste tot! Si poate, de ce magistratii vor fi impozitati cu 15% doar pentru o parte a pensiei si pensionarii militari cu 15% pentru toata pensia lor! Interesant.

bogdan spunea...

Din nou vesnica problema ,,pensia celuilalt este prea mare,, nu a mea prea mica. Un inginer iesit la pensie aici in zona mea ( nu director ) are 12000 lei pensie. ( la stat). Raportat Ciuca cat ar trebui sa aibe ? La indexare nu am ayzit acele voci cum ca din cauza brutului mare unii nu au primit indexarea suplimentara.

bogdan spunea...

VICTOR nu prea cred sa se intample mai ales la pensiile militare.

Paul Puiu spunea...

Huhurez spune:,, Modificările privind impozitarea pensiilor nu privesc L 223 ci Codul Fiscal”
Huhurez de cate ori ti-am precizat ca inainte de intrarea in vigoare a OUG 59/2017 si OUG 114/2018 prin care s-au supraimpozitat sau suprataxat prin plafonare pensiile militare s-ar fi impus ca sa se modifice si Codul Fiscal si totodata sa se adopte si noile metodologii de calcul a pensiilor militare, insa aceaste masuri nu s-a mai pus in practica sau nu s-au mai intreprins pentru ca daca s-ar fi modificat Codul Fiscal ar fi rezultat o discriminare evidenta fata de impozitarea restului pensiilor de stat si a veniturilor din salarii!!😏😏😏Atunci nu au modificat Codul Fiscal si au ascuns sau mascat prin sintagma PLAFONARE suprataxarea sau supraimpozitarea pensiilor militare tocmai ca CCR sa nu constate discriminarea la care sunt supuse pensiile militare si pentru ca prin OUG 59/2017 si OUG 114/2018 nu erau afectate si drepturile magistratilor, cu toate ca plafonarea este tot o masura fiscala de atragere de vani la bugetul de stat!!!!!!🧐🧐🧐
Acum vor modifica Codul Fiscal si vor crea o astfel de situatie de neconstitutionalitate si de discriminare evidenta pe care CCR va fi nevoit sa o declare neconstitutionala, mai ales ca sunt afectate si drepturile magistratilor!!!!🤫🤫🤫🤫
Prin aceasta schema vor păcăli pe reprezentantii PNNR si pe cei care doresc reforma pensiilor militare pe contributivitate de la USR !!!😏😏😏😏😏😏😏
Ceea ce ma deranjeaza este faptul ca nimeni nu a fost deranjat de plafonarea pensiilor militare pana acuma si toti politrucii cunosc ca pensiile militare sunt plafonate, insa introducerea in acest ghiveci denumit PNNR a pensiilor militare s-a facut in mod intentionat pentru ca clasa privelegiata de magistrati sa nu ramana singuri alaturi de ceilalti speciali cu pensiile lor barosane in reforma impusă de PNNR!!!
Daca eram la comisii prezent in calitate de reprezentat al rezervistilor si in retragere a-si fi intrebat pe politrucii deputați de ce nu au introdus in PNNR reducerea numărului de parlamentari si reducerea pensiilor parlamentarilor precum si anularea pensiilor alesilor locali si a ziaristilor si a editorialiștilor!!!!!😜😜😜😜
In realitate se trage de timp si transa a 3 a nu va mai fi acordata si situatia pensiilor militare va ramane neschimbata alaturi de pensiile privelegiate ale magistratilor si celorlalte categorii de speciali a căror pensii s-ar fi impus in realitate a fi cu adevarat reformate!!!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡

Trofin spunea...

Mesajul de final al simpozionului :”Ne-am adunat pentru a plânge în comun , nu putem rezolva nimic.”.
Până când armata regulată , activă, nu va interveni în politica pensiilor militare , nu se va rezolva nimic. NIMIC!
Simpozionul a fost numai al pensionarilor militari cu pensii în plată pentru a-și aduce aminte despre ce a fost și ce este azi armata română.
Dl Dâncu , de ce nu au fost invitate și cadre militare din activitate ? Activitatea nu a încălcat Statutul cadrelor militare , nu a fost un miting de protest sau o șuetă politică , a fost o acțiune tematică .

dodo dodonici spunea...

Vreau:

1. drept la grevă pentru militari;
2. sindicat în armată;
3. eliminarea din codul penal a infracțiunilor săvârșite de către militari;
4. să pot presta orice activitate plătită în afara orelor de serviciu;
5. aplicarea strictă a codului muncii în armată...

și mai am și alte dorințe dar mai lăsați-mă să mă gândesc.

dodo dodonici spunea...

Mai vreau:

1. libertate de exprimare, vreau miting politic în unitățile militare;
2. să pot fi ales și să desfășor campanie electorală în unitățile militare;
3. libertate de mișcare, să plec unde vreau eu în afara orelor de serviciu, să vin când vreau eu
și așa mai departe.

cu stimă....

dodo dodonici spunea...

Huhu,
te rog să nu publici postările mele. Eram prea supărat. Supărat nu pe legea clocită în clipa de față ci față de faptul că nu se actualizează cumva pensiile. În acest fel întotdeauna va exista un adjutant care să aibă pensia mai mare decât un colonel. Și așa, un șef de post are pensia mai mare decât un maior/lt.col. din armată...

GO spunea...

Pe rețelele de socializare se face mișto de faptul că la mitingul din 24, cei maxim 700 de pensionari militari prezenți și cei vreo 2000 polițiști activi, au strigat politicos "Jos cu 😁 dumneavoastră!"

Cică Budăi a informat CE că doar 700 pensionari militari sunt nemulțumiți, din moment ce ceilalți 179 000 nu au participat la protest. Așa că va propune reducerea pensiilor militare la 15% rată de înlocuire.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Dodo, chestiunile in cauza sunt dorite si de catre Dl General, Gabriel Oprea, cat si de catre Uniunea Militarilor si Politistilor ,,Mihai Viteazul,'' prescurtat UMPV, si pagina mea de pe fb numindu-se Dreptate UMPV, insa postez foarte rar acum, postand mai mult niste jurnalisti de renume mondial, printre care Csinta Recherche Foundamentale, Redactor Sef la Jurnalul de Bucuresti si Redactor anti terorism la Le Monde, impreuna cu sotia sa, jurnalista, asa ca postarile dumitale sunt bine primite, bine intentionate si reale.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@GO, Cica Budigăi o s-o ia in barba sa fie schimbat pentru ca e prea prostanac, sereacul dă el! Guralivul mincinos sa-si vada de civilii lui, pe care ii șuntează la malagamba,nu de noi!

Elisav spunea...

Deci DÂNCU este în opoziție și toți politicienii prezenți sunt în opoziție! Cine și ce rezolvă? Suntem fii ploii!

Paul Puiu spunea...

INTREB SI EU PE REZERVISTII SI IN RETRAGERE CU 2DOUA PENSII: MILITARE SI CIVILE, LA CARE DIN ELE VOR RENUNTA,DACA NU SE VA MAI PERMITE CUMULUL A DOUA PENSII SI DACA SE APROBA PROIECTUL DE LEGE???!!🤔🤔🤔🤔🤔🤔
DOMNILOR REZERVISTI SI IN RETRAGERE INTERZICEREA CUMULULUI A CELOR DOUA PENSII CIVILA SI MILITARA VA DETERMINA REDUCEREA A UNEI PĂRȚI DIN VENIT, INDIFERENT DE VALOAREA PENSIILOR, CE VETI FACE, VETI LUCRA LA NEGRU SAU LA ASTA NU S-A GANDIT NIMENI,🤔🤔🧐🧐 CA SUNT O GRAMADA DE NETERMINATI IN REZERVA CU 2 DOUA PENSII??!!🫡🫡🫡🫡🫡

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

-Grija mare la racelile-gripele sezoniere ca eu si acum ma cohăiesc, sforcăi si schiorcăi productiv prin batiste, cu toate antibioticele, siropurile, leacurile si lamaile cu lada! Anilu ma secondeaza excelent si concuram la tuse! Iac-așa!
-Poate ca la CD se vor baga niste fitile mai bune pentru pensiile militare, caci jeneralii si colineii i-au luat rau de tot in barci si in raspar pe guvărnanti. Am sa trimit europenilor si bancarilor mondiali o tidula cu reprosuri, si bine ar fi sa mai fie macar fro 100.000! GO, te bagi?! Ca daca erau cateva sute de mii de țidule trimise la dobitokenii astia poate ca nu se ajungea la acest dezastru nazistoid!
-Noi ii bagam in seama pe activii militari, le plangem de mila, dar ei de ce ne trateaza ca pe paria?
-Dl. Dîncu nu trebuie criticat, ci respectat si apreciat ca a fost un unicat in a lua atitudine in favoarea noastra!
-Biroul de presa a Sinistresului Brotacarilor, de ce nu ne-a anuntat si pe noi despre decesul politic al sinistrului, A. Tâlhar, ca sa ne publicam si noi sincerele condoleante si satisfactii intr-un necrolog? Ai?! Stati cu cadavrul politic pe nasalie si nici macar nu procedati la o peratiunile de impaiere?

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Dacă vei citi motivarea deciziei CCR nr.632/2019 privind respingerea excepțiilor formulate de Vasile Iosif, comentator pe acest blog, nu-ți vei mai face probleme că este greșită redactarea din L4 cu "impozitul pe venitul din pensie rezultat din calculul contributiv"
Iți dau numai acest fragment din decizie"
35. În sfârșit, analizând critica privind lipsa de corespondență dintre dispozițiile de lege care prevăd baza de calcul al pensiei militare de stat și cele care reglementează cota de contribuţie individuală la bugetul de stat, invocată în susținerile orale prezentate de Iosif N. Vasile, Curtea observă că aceasta se sprijină pe premisa falsă potrivit căreia cuantumul acestui tip de pensii se calculează în funcție de principiul contributivității, premisă contrazisă chiar de dispozițiile de lege care constituie obiectul excepției de neconstituționalitate. Prin urmare, Curtea apreciază că această critică este lipsită de susținere. "

In 2001, a fost adoptată denumirea de calcul contributiv pentru calculul pensiei din sistemul public tocmai pentru a-l diferenția de vechiul calcul procentual din sistemul public și față de calculul pensiilor din sistemul militar

Huhu Rezea spunea...

@Comisare
Uite, ți-am publicat acest comentariu doar ca să te fac de râs, ca să înțeleagă și cititorii că d-ta nu înțelegi un text de lege.
L4 interzice deținerea a două pensii speciale. Or, pensia din sitemul public nu este pensie specială.

VICTOR spunea...

Viorel , Bogdan
Să ne ajute Dumnezeu sa fie că voi !

Dar nu cred !!!
Anul 2004 este un an foarte dificil :
- 4 alegeri
- reducerea deficitului de la 5,68 % din PIB în 2022 și probabil 4 4% din PIB în 2023 la 3% în 2024 , ca condiție de aprobare a creditului PNRR
Guvernul va face tot posibilul sa reducă cheltuielile bugetare !
În 2024 va intra in vigoare și noua Lege a salarizării!
Mai este o posibilitate de pentru pensii ( sper să nu se gândească la ea ! ) : la 01 ianuarie 2024 va intra in vigoare noua lege a pensiilor civile .Se vor indexa cu 5% toate pensiile civile ( pentru a se încadra în numaratorul specificat în Legea 127 ) , vor stabili un numitor de ex.30 pentru calculul indicelui de referință și oricum toate pensiile civile vor creste ( bărbații au acum 35 și femeile 32) Guvernul spunand ca aceasta creștere acoperă diferenta între 5% și 13,8%
Și la noi se va aplica versiunea Cîțu, adică NIMIC !!!!!!
Sper să nu fie asa !

Marcel Orzan spunea...

Decizia nr. 632/2019 referitoare la respingerea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 6 alin. (1) din Codul penal

poate are alt nr. sau an!

Paul Puiu spunea...

Huhurez ai spus: Uite, ți-am publicat acest comentariu doar ca să te fac de râs, ca să înțeleagă și cititorii că d-ta nu înțelegi un text de lege
Sa fiu sincer nu am citit atent capitolul cu cumularea pensiilor pentru ca nu ma interesat, stai linistit ca nu mai facut de ras, dar ai dreptate, insa sunt si printre rezervisti si in retragere destui si cu pensii militare cumulate cu pensii de serviciu reglementate special, asa ca stai linistit Huhurez ca nu toti sunt cu pensii civile si civile de stat si nu vor fi afectati!!!🧐🧐🧐🧐🧐🧐
Era bine sa fi interzis cumulul pensiilor militare si cu salariul de la stat!!!
Oricum nu se va alege din acest proiect de lege L 4 decat praful la CCR pentru ca sunt multi magistrati barosani si sefi care ii afecteaza noile prevederi si nu vor sta cu mâinile in sân si vor contesta proiectul la CCR ca e plin de exceptii neconstitutionale inclusiv cu supraimpozitarea cu 15%!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮
Cand de fraieri pot fi politrucii🎺🎺🎺cand au introdus in proiectul de lege supraimpozitarea veniturilor din pensiile speciale cu inca 15%, oare nu s-au gandit ca exista si alte venituri din salarii si pensii cu un cuantum net identic sau chiar mai mare si sunt impozitate doar cu 10%!!!🤔🤔🤔Eu cred ca proiectul asta de lege este conceput anume formal ca sa fie declarat neconstitutional si este doar un pretext de reforma care va pica cu siguranta la CCR si nu se va mai îndeplini jalonul 3 din PNNR!!?🫡🫡🫡🫡🫡
Apropo Huhule 😎ti-am trimis pe email dovada la ceea ce ar fi trebuit sa conceapa gulerantii inainte de intrarea in vigoare a OUG 59/2017 adica noua metodologie de calcul a pensiilor militare si pe care nu au mai adoptat-o pentru ca s-ar fi impus si modificarea Codului Fiscal in cazul plafonarii pensiilor militare si aparea problema supraimpozitarii pensiilor militare care era neconstitutionala!!!
Ar trebui sa ei act de acest aspect si sa faci o discutie pe tema asta care e identica cu cea de acuma cand vor sa supraimpoziteze pensiile militare cu 15% peste venitul brut mediu de 6789 lei!!!🫡🫡🫡🫡🫡

Huhu Rezea spunea...

Orzan
Decizia CCR nr.237/2019

magda spunea...

Stimabililor...strategia pesedepenele a fost gandita jucand la doua capete.
1.LEGEA 4 va fi atacata la CCR( de presedinte,de USR,FD sau Avocatul Poporului...habar nu am) iar curtea va judeca si se va pronunta strict pe problema sesizata....si nu este exclus ca CCR sa judece pe argumentul ,dealtfel constitutional, al lui Zegrean legat de justa asezare a sarcinilor fiscale pe fiecare contribuabil deci si pe pensiile civile 2.Incercarea de a convinge CE cu privire la faptul ca pensiile militare nu au ce cauta in PNRR in contextul conflicului armat de la granita Romaniei insa masurile luate de Romania prin actul normativ au pus oarecum frana dezmatului( nu si inechitatilor) ...si mai ales faptul ca a limitat oarecum dezastrul care ar fi urmat prin admiterea la CCR a sesizarilor privind neconstutionalitatea oug.59 din 2017 .Astfel,prin lege se da o lovitura de baros ordonantei in cauza( asta bineinteles daca si legea va fi adoptata in forul decizional inainte de termenul din aprilie. Coalitia actuala cred ca este pregatita sa negocieze si o amanare a indeplinirii jalonului pentru anul 2025 deci post electoral.. argumente fiind atat situatia geopolitica actuala dar si acela al cresterii in sondaje a fortelor ultranationaliste.

Aurica spunea...

Pentru anul 2024 se va aplica indexarea cu rata inflației din anul. ..2023 !!!și se va aplica din martie,deci vom sări peste indexarea de 13,8 din anul 2022.

Unknown spunea...

Avem doua variante posibile
1. Acceptarea de CE a variantei de lege votata de Senat
2. Varianta privind calculul pe contributivitate cu eventuale compensatii decurse din constrangerile statutului de militar
Intrebare
Care varianta este mai buna pentru militarii activi? Raspunsul la aceasta intrebare cred ca este foarte important.

xmax spunea...

.... Interesanta logică privind indexarea... pt dl Aurica

Huhu Rezea spunea...

@PP
Venitul din pensie impozabil pentru cei pensionați înainte de 15 09 2017 este plafonat de 85% din baza brută de calcul+ sporul OMM.
Venitul din pensie impozabil pentru cei pensionați după 15 09 2017 este plafonat 58,5% din baza brută de calcul.
Acum înțelegi de ce plafonarea nu este un impozit?

Dacă magistrații ridică excepții intrinseci la L4, decizia CCR se va referi numai la Legea 303/2022 privind pensiile magistraților. Dar numai la anumite articole modificate din acea lege.
Impozitarea suplimentară numai a componentei necontributive nu poate să fie neconstituțională. Cinci milioane de pensionari din sistemul public nu au componentă necontributivă in pensie.
Doar sistemul militar s-a catârât ca pensiile militare să nu fie calculate și în sistemul contributiv, ca la celelalte pensii de serviciu, pentru ca și militarii să beneficieze de deducerea la impozitare a componentei contributive, când aceasta este mai mare decât salariul mediu brut pe economie.
Când pensia mea calculată în puncte de pensie după formula... suma punctajelor anuale x punctul de referință... va fi mai mare decât salariul mediu brut anual, voi solicita in instanță ca deducerea pentru impozitarea suplimentară să fie urcată la valoarea pensiei calculate contributiv.

GO spunea...

Si totusi! Ceva ne scapă? Mass media dă exemple concrete de pensii care scad și cu ... 81%!


https://ziarulunirea.ro/pensii-2023-un-fost-magistrat-din-alba-cu-cea-mai-mare-pensie-speciala-din-tara-va-suporta-taieri-de-peste-30-din-bani-cat-ar-urma-sa-incaseze-822487/

Burebista spunea...

Huhurez, greșești iar... Ce naiba nici acum nu ai înțeles ca și pensiile stabilite după 15.09.2017 au cuantumul pensiei brute calculat exact ca și al celor pensionați înainte de 15.09.2017??? Exact la fel 102% din baza de calcul brută. La ambele categorii se oprește impozit pe ce depășește 2000. Rezulta la ambele categorii pensiile nete. Acum se face diferența. După stabilirea pensiei nete pentru cei pensionați după 15.09.2017 se compara acel cuantum net cu cuan mediei soldelor nete corespunzătoare mediei soldelor brute din baza de calcul. Dacă media este mai mică se acorda media și devine pensie în plată. Dacă media este mai mare se acordă pensia netă rezultată după impozitare.
Poate termini odată cu aberațiile ca noi cei pensionați după 15.09.2017 nu plătim impozit din pensie. Ba plătim și chiar mai mare decât tine. Paul Puiu are un pic de dreptate cu privire la retinerea sumei dintre pensia netă calculata normal și pensia în plată, sumă care nu are denumire fiscala și nici destinație după ce este reținută. Bugetare tuturor pensiilor se face la brut iar acea diferența care rămâne în fondul de pensii al cps și care o sa fie tot mai mare în fiecare an. Dacă banii sunt returnați la bugetul de stat cum este motivata necheltuirea sumelor respective??? Pentru ca nu se pot duce la impozite și nici la CASS. Curtea de Conturi nu a verificat ce se întâmplă cu banii respectivi?? Poate se țin acolo într-o banca sa facă puișori.. 🤣

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ca sa se stie ca nu de la pensiile speciale sunt blocajele la PNNR, zice un cersetor de la usr, Frigid Bulău:
stiripesurse.ro/bulai-da-bomba-dupa-o-discutie-cu-comisia-europeana-blocajul-pe-pnrr-nu-e-de-la-pensii-speciale_2856560.html?utm_medium=notification&utm_source=site&utm_campaign=

mosmartin16 spunea...

Unknown, evident că varianta 2 ...din cele două prezentate ! Varianta 1 e o prosteală ce-o încearcă cațavencii contemporani, crezând c-or păcăli Iuropa !🤣 O să vezi cât de curând ce schimbări majore vor veni de la Cameră pe această lege !

Burebista spunea...

În ce calitate s au întâlnit cei 2 USR iști??? Fac parte cumva din guvern? S au întâlnit la micul dejun asa ca amici?? Ăștia 2 și încă câțiva de la USR mint și când dorm 😴..
Știți cum se zbate un peste pe uscat pana când moare?? Asa sunt și ăștia de la USR, își dau ultima suflare..
USR e istorie! O istorie urâtă!

Huhu Rezea spunea...

@Bure
Iți scapă amănuntul că impozitul nu se mai calculează din pensia brută ci din venitul din pensie, indiferent că venitul este 85% din brut sau 58,5% din brut.
41,5% nu este impozit pe venitul din pensie ci a fost impozit pe venitul din solda lunară ca activ, așa cu și noi am plătit impozit si contribuții din solde.
58,5% din brut a devenit venit din pensie si pentru celelalte pensii de serviciu, inclusiv pentru pensiile magistraților.
Cum poți tu să mai dispui de 3% din impozit în favoarea unor ONG-uri dacă ți-l plăteste bugetul de stat?

Burebista spunea...

Huhurez, ma faci să râd 😁... La magistrați o sa fie la fel ca și la noi cei pensionați după 15.09.2017. Vor avea în decizii și pe talonul de pensie o pensie brută mareee, impozit din acea pensie mareee și apoi la rest de plată pensia plafonata...
Ție cine îți plătește impozit fin pensia brută??? Aduci tu bani de acasă cumva și nu știu eu? Ce dracu o tot zvengiu aiurea cu gândirea asta. Dacă se face T0 o sa ai și tu o pensie brută mare, impozit mare și apoi rest de plata o pensie mică plafonata la netul mediei soldelor nete corespunzătoare mediei soldelor brute din baza de calcul. Se te vad atunci dacă mai susții ca TU nu plătești impozit din pensia netă??? Dar o să-ți plătească cps ul pentru pensia brută..
Tu ori nu înțelegi ori te prefaci numai asa ca să mai comentam de zeci de ori pe aceeași aberație din gândirea ta, cum susții tu ca cei pensionați după 15.09.2017 nu plătesc impozit din pensia netă în plată. Pai nici tu nu plătești impozit din pensia netă în plată.

Huhu Rezea spunea...

@Bure
S-a terminat cu pomana ca statul sa plătească impozitul pentru venitul din pensie.
Pomana a ieșit la iveală când a fost nevoie să restituie CASS-ul din 2022. Voi ați dat o laie, ați luat o laie.
Așa cum eu plătesc impozit din venitul din pensie calculat dintr-o baza de calcul neactualizată, tot așa și tu să plătești impozit din venitul calculat din 59,5% din brutul bazei de calcul actualizate.
Repet, 41,5% din baza de calcul nu este impozit din pensie ci impozit din venitul primit ca activ.

Alexandru spunea...

Ptr Aurica. Corect, era prea mare procentul pe anul 2022(13,8%) și ce și-au zis hoții care "conduc" această "țară", ia sa le dam noi mai puțin, sa nu se obișnuiască fraierii ăștia cu binele , trebuiesc ținuți la limita subzistenței! Scursorile dracului!��

Huhu Rezea spunea...

@Aurică
Cine a spus tâmpenia ca nu se aplica indicele de inflație cunoscut la 01 01 2024?
L4 NU A MODIFICAT art. 59 din L 223/2017.

Huhu Rezea spunea...

@akordule
Nu te mai râde de defectul omului! Ti se aplică aceeași sancțiune discriminatorie ca și când ai râde de un orb, schiop, ciung etc.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, impozitul de 15% peste pragul smbe, se va proceda la fel ca la CASS de 10% peste pragul de 4000 lei, si cei pensionati dupa 15.09.2017, NU vor fi afectati !
Si oricum un 5% retinuti in plus va fi mult mai putin decat cei 10% retinuti la CASS..!
@Bure, ia fa un calcul..:)).

Burebista spunea...

Huhurez , nu scrie nicăieri în decizia de pensie ceea ce spui tu de procentul 41,5 %... Nici pe talonul de pensie.
Decizia de pensie este exact ca și a ta, cu un sincur punct în plus Pensie în plată Cfm art VII pct... Din oug 59.
Pe talon nu mai apare nici măcar acest punct cu oug 59.
Scrie decât :
1.Drepturi luna curentă
- pensie -10000
- legea 44
- legea 341
- renta
- DL118
- invalid 1
2.Obligații luna curenta
- retineri
- cass
- impozit-800
3.drepturi restante
Total de plata (1-2+3) 5850

Burebista spunea...

Akord eoane a fost foc cu foc. Dar tu nu știi d'astea ca la rachete nu se trage foc cu foc.. 🤣

Xman spunea...

@Paul PUIU
Sunteti posesorul unui nume de familie foarte apreciat in aviatia militara,desigur de catre cei care l-au cunoscut pe generalul PUIU.Dar,in ceea ce priveste cumulul salariului de la stat cu o pensie,sa spunem de disponibilizat(izgonit din armata,pentru ca aceasta sa fie populata cu tot felul de indivizi si individe,care mai de care pe filiere indirecte si subdirecte),ati fi avut dreptate daca ati fi formulat cam asa:cumulul pensiei cu salariul este permis cu conditia ca suma celor doua sa nu depaseasca salariul brut al presedintelui tarii;suma ce o depaseste sa fie impozitata cu 100%.Am dat acest exemplu pentru ca foarte multi din politie si servicii au unflat organigramele unor intreprinderi foste de stat,actuale regii autonome,transgaz etc. si au salarii ce depasesc cu mult salariul presedintelui...V-ar deranja ca un disponibilizat sa fie profesor undeva in urma unui examen de titularizare?Probabil nu,dar v-a luat gura pe dinainte...



Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

Huhu, corect ar fi cum spui tu, adică acel 15% ( chiar dacă sunt sigur că la Cameră lucrurile se vor schimba cu 180 de grade ! )...să se aplice la buzunarul tuturor ! Dar, deocamdată nu prea rezultă asta ! Deocamdată...

bogdan spunea...

BUREBISTA
La indexarea din ianuarie s/a tinut cont de brutul mare nu am luat indexarea suplmentara, acum la impozitare daca se tine cont de brutul mare nu le convine.

Burebista spunea...

Leon, nu e chiar ca la CASS. La CASS era așa. Pensie brută 10000
CASS 600
Impozit 10% din(9400-2000) 7400 - 740 lei pensie netă in plată 10000 - 600-740 = 8660
Anul ăsta 10000 - 800 impozit pensie netă 9200...
Anul viitor 10000 brut
Impozi 10% (de la 2000 la 6770 sau cât e SMdB) 477 + impozit 15% pe diferența de la 6770 la 10000 adică 3230 x15%= 485 lei
10000 - 477-485= 9038... Față de anul ăsta 9200-9038= mai puțin cu 162 lei
Dar fata de CASS izare. 9038 - 8660 =378 lei .
Prin urmare statul câștiga mai mult când se oprea CASS decât acum cu impozitul diferențiat. Atenție nu este dublă impozitare. Mai ales ca CASS luau și de la pensiile stabilite pe principiul contributivitatii ce depășeau 4000 brut.
Asa ca eu zic ca cei pensionați înainte de 15.09.2017 și care au pensii brute mai mari de 4000 sa se roage sa nu se reintroducă CASS la pensii pentru ca ar produce un efect mult mai mare la buzunare..

Cătălin spunea...

Paul Puiu, ERA VORAB DE CUMULAREA MAI MULTOR PENSII SPECIALE (MILITARA, DE PARLAMENTAR, MAGISTRAT, ETC). Se pare că unii degeaba urmăresc presa, stirile TV si acest blog, că tot aia e.

mosmartin16 spunea...

Huhu, poate m-am grăbit ! Mai analizez !

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Pai.. daca este așa, ar trebui să ne plătească si nouă, celor pensionați înainte de 15 09 2017, impozitul pe venitul din pensie din diferența dintre baza de calcul brută neactualizată și plafonul de 85%, așa cum ciucanilor le plătește impozitul din diferența dintre baza brută de calcul actualizată și plafonul de 58,5%.
AM SĂ PUN ACEASTĂ ÎNTREBARE LA MINISTERUL DE FINANȚE. Să vedem dacă ei mai acceptă continuarea păcălelii de-a plătitul impozitului pe pensie.
Dacă pentru mine 85% este pensie brută, în sens fiscal, apoi și pentru ciucani 58,5% din baza de calcul umflată prin actualizări si sporuri trebuie să fie tot pensie brută.
Nu vă este clar că plafonul de 58,5% dintr-o baza de calcul umflată este mai mare decât plafonul de 85% dintr-o bază de calcul neactualizată?

Cătălin spunea...

EU AM TRAS O CONCLUZIE CARE 100% SE VA MATERIALIZA ÎN CEEA CE PRIVEŞTE INDEXAREA CU RATA INFLAŢIEI. PENTRU A NU ÎNCĂLCA LEGEA ÎN CEEA CE PRIVEŞTE INDEXAREA, EA SE VA FACE CU PROCENTUL PREVĂZUT, INDICELE DE INFLAŢIE DIN ANUL 2022 (13, 8%), DAR VOR AVEA GRIJĂ, AŞA CUM PREVEDE PROIECTUL DE LEGE "ANTICONSTITUŢIONAL" DE IMPOZITARE DIFERENŢIATĂ A PENSIILOR ADOPTAT RECENT DE SENAT, CA CELE CARE DEPĂŞESC PLAFONUL DE 6000 LEI (SALARIUL MEDIU BRUT), PARTEA CONTRIBUTIVĂ DIN PENSIE SĂ FIE IMPOZITATĂ CU 15% ŞI NU CU 10% PENTRU CEI CARE DEPĂŞESC PLAFONUL DE 2000 LEI SAU CU 0% (NIMIC) CEI SUB 2000 LEI. LEGEA CARE VA FI ADOPTATA LA CAMERA DEPUTATILOR VA PICA CU BRIO LA C.C.R.

Cătălin spunea...

RECTIFICARE: ERA VORBA DE IMPOZITAREA CU 15% A PĂRŢII NECONTRIBUTIVE PENTRU PENSIILE SPECIALE (INCLUSIV CEA MILITARA PE CARE TOTI POLITICIENII O CONSIDERA "NESPECIALA") CE DEPĂŞESC SALARIUL MEDIU BRUT (APROXIMATIV 6000 LEI).

Burebista spunea...

Huhurez, dacă pe tine te fiare asa de tare ca impozitul din pensie pentru cei pensionați după 15.09.2017 se retine cum este și normal din pensia brută iar cuantumul acestui impozit reținut este virat la bugetul de stat capitolul impozite și pentru ca acest impozit nu afectează pensiile în plată pentru ca oricum sunt mult mai mici, cam cu 36% decât ale celor pensionați înainte de 15.09.2017 și care au același cuantum brut și vrei tu sa faci reclamații la Ministerul Finanțelor.. Poți sa o faci. Fa și la Curtea de Conturi poate stabilesc cei de acolo ca sumele reținute abuziv dintre pensiile nete și cele în plată nu au corespondenta în codul fiscal și ne vor fi returnate iar pensiile noastre în plată vor creste.. 🤣
Apoi o sa fac și eu reclamații sa se reintroducă CASS pe tot venitul brut din pensii la fel cum se retine și din veniturile BRUTE din solde și salarii.
Cred ca pierderea mai mare va fi tot la cei pensionați înainte de 15.09.2017..
Succes!

Paul Puiu spunea...

Huhurez spune: Acum înțelegi de ce plafonarea nu este un impozit?
Huhurez orice suma care se incaseaza la bugetul de stat trebuie sa se realizeze in baza unor prevederi din Codului Fiscal, asa cum s-ar impune ca sa existe si pentru sumele retinute prin plafonare, care ajung in acelasi cont cu sumele retinute din impozitul pe venit de 10% retinut tot din aceleasi pensie militara!!!!
In fapt, RETINEREA sumelor de bani din veniturile salariale sau din pensii al unor persoane este o operatiune reglementata de Codul Fiscal si este definita ca IMPOZIT PE VENIT in procent de 10%!
PLAFONAREA reprezinta tot o operatiune financiara, insa nereglementată de Codul Fiscal care consta tot intr-o operatiune identica de RETINERE din VENITUL realizat dintr-o pensie militara a unui procent 32,5% dupa ce pensia a fost impozitata deja cu 10%!!!! Aceasta operatiune ilegala de retinere din venitul realizat din pensie a unui procent de 32,5% este identica cu impozitarea veniturilor de 10% pentru ca suma rezultata se vireaza in acelasi cont si se defineste ca fiind o suprataxare sau supraimpozitare aplicata ilegal, discriminatoriu si neconstitutional fata de restul pensiilor militare si civile care sunt impozitate doar cu 10%!!🤮🤮🤮🤬🤬🤬🤬
Huhurez teoria ta nu este argumentata de nicio prevedere fiscala legala care sa stipuleze sau sa sustina ca plafonarea este o operatiune legala adoptata, este doar teoria ta simplista si nemotivata!!! Ti-am trimis pe email precizările MAI nr. 435072/04.12.2017 din care rezulta data cand gulerantii sau reprezentantii caselor sectoriale de pensii s-au intalnit urmând sa puna la punct bazele noii metodologii de calcul a pensiilor militare care trebuia elaborata inca inainte de intrarea in vigoare a OUG 59/2017, insa in lipsa reglementarii plafonarii in Codul Fiscal cu toate ca reprezinta o operatiune de suprataxare sau supraimpozitare a pensiilor militare, care este nelegitima si neconstitutionala, nu s-a mai ajuns la finalizarea metodologiei, astfel ca pensiile militare incepand din 15.09.2017 se stabilesc fara baza legala sau legitima in completarea doar a vechii metologii prevazute de ordinul M24/2016 care este perimata urmarea intrarii in vigoare a OUG 59/2017, metologia fiind de fapt doar un artificiu inventat sau conceput de reprezentantii caselor de pensii nelegitim intrucat nu a fost adoptata conform prevederilor legale!!!!!
Sintagma PLAFONAREA pensiilor militare care a fost pusă in aplicare dupa data de de 15.09.2017 este o operatiune ilegala, discriminatorie si neconstitutionala fata de restul pensiilor militare si civile, care a fost legalizata nelegitim de PSD 💩💩💩prin OUG 59/2017 si care nu a fost reglementata de Codul Fiscal cu toate ca reprezinta tot o operatiune de retinere a unui procent de 32,5% din pensiile militare ca o suprataxare sau supraimpozitare!!!!🤮🤮🤮🤬🤬🤬
Huhurez daca ai fi avut pensia plafonata la data cand ai fi trecut tu in rezerva nu cred ca ai fi argumentat asa simplu teoria ta!!!!🫡🫡🫡🫡🫡

Huhu Rezea spunea...

@PP
Pensia care ți se cuvine este 58,% din baza de calcul actualizată, după cum pensia care mi se cuvine mie și tuturor celor pensionați înainte de 15 09 2017 este 85% din baza de calcul neactualizată.
Nu putem să spunem că diferențele de la 85% sau 58,5% până la 100% din baza de calcul ar constui drepturi de pensie sau impozit.
Diferența dintre noi este doar baza de calcul umflată în cazul tău, astfel. că 58,5% este mult mai mare decât 85%.
După intrarea în vigoare a L4, plafonul de 58.5% este constituțional pentru viitor, chiar dacă este declarat neconstituțională OUG 59/2017.

Skoda 4x4 spunea...

Intrebare :

La afirmatia dvs,, După intrarea în vigoare a L4, plafonul de 58.5% este constituțional pentru viitor, chiar dacă este declarat neconstituțională OUG 59/2017...
Cu ce afecteaza pe cei pensionati dupa oug.59? pana la intrarea in vigoare a Lg.4/2023?
Tare sunt curios...

RD spunea...

@PP,

Pana la LOV brutul era mic in comparatie cu cel de acum, care este cel putin dublu. 58,5% din 8000 inseamna 4680 pensie. Daca ne gandim la 10000, 12000, pensia neta ar fi mult mai mare. Cred ca cei care au avut de suferit sunt cei iesiti la pensie prin octombrie, noiembrie 2017 si in 2018. Apoi incepand cu 2019 brutul a inceput sa creasca tot mai mult.

În luna ianuarie 2017, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3168 lei, cu 2,7% mai mic decât
în luna decembrie 2016.

2018 - 4143, 2019 - 4837; 2020 - 5225; 2021 - 5549; 2022 - 6031; 2023 - 6831;

Poate gresesc dar asa apar datele: https://insse.ro/cms/ro/content/c%C3%A2%C8%99tiguri-salariale-din-1991-serie-lunar%C4%83

Leon spunea...

@Bure, un calcul mai simplu este daca impozitezi Brutul cu 10%( dupa ce scazi deducerea de 2000 lei) si Diferenta de 3230 lei o inmultesti cu 5% si obții tot 162 lei!

bogdan spunea...

Pensiile celor iesiti dupa 2017 au ajuns o obsesie, un fetis, in acelasi timp si o ,,fata morgana,, pentru unii domni....asteptam continuarea, poate poate reusiti sa le scadeti cumva daca guvernantii nu reusesc. Atunci o sa incingeti un mare chef sarbatorind ( cu produse farmaceutice) marea victorie impotriva ciumei ciucane.

Vali spunea...

Excelenta aceasta interventie a domnilor generali si a celorlalti participanti ! Sa speram ca decidentii vor actiona favorabil pentru armata, in urma acestui mesaj al militarilor rezervisti si in retragere.Rusine sa le fie celor care improasca cu noroi armata tarii !

bogdan spunea...

MOSMARTIN 16
La indexare atunci de ce nu s/a aplicat la fel pentru buzunarul tuturor si s/a tinut cont de brut si nu de net. ? Intreb si eu.

Huhu Rezea spunea...

@Skoda
În privința celor care aveți dosarele în pronunțare la CCR cât și a cauzelor pendinte,
rămân valabile cererile din actiunea principală adresată instanțelor, inclusiv despăgubiri pe trei ani în urmă de la data sesizării instanțelor.
Cei care stau de lemn Tănase până la publicarea deciziei CCR în MO nu vor primi nimic. Nu se aplică, după Decizia CCR din 20 aprilie, art. 9 alin(4) din L 554/2004.
Pentru viitor nu se mai poate solicita desființarea plafonului net nici de cei cu dosare în pronuntare la CCR si nici de cei cu cauze pendinte în instanțe.
Pentru actualizarea pensiilor nu vreau să le dau soluții celor care lucrează la L4.

Huhu Rezea spunea...

@RD
Nu te hazarda să te îngrijorezi de soarta pensiilor militarilor calculate contributiv în perioada 2011-2015.
Suma punctajelor anuale este aceeași și în prezent. Cei 68% care au rămas în plată cu cuantumul mai avantajos vor avea o pensie contributivă mai mare decât cea prezentă dacă pe viitoarea L 127/2019 punctul de referința va fi cel puțin 60. Sporul OMM se adaugă după ce se calculează cuantumul contributiv.

RD spunea...

@Huhu,

Asa cum v-ati mai spus, va vedeti doar interesul vostru, celor vechi, fara sa va pese de pensionarii mai noi, cu atat mai putin de cei care sunt in activitate si sunteti atat de visator si optimist ca ati avea pensia mare pe contributivitate desi nu stiti ce va contine legea pensiilor din sistemul public cu acest PNNR.

Nu mai fiti asa de sigur ca s-ar mai adauga OMM! Nu stiti nimic despre viitoarea pensie, dar trageti concluzii eronate. Dumneavoastra sunteti cu 'daca'.. Asa cum ati scris mai devreme.

Skoda 4x4 spunea...

Dl. H

1- Asa stiu si eu, VEDEM TOTUSI, pentru ca traim/legiferam in ROMANIA ,multumesc pentru confirmare,si este binevenit raspunsul dvs.
2- Lg.4/2023 in forma actuala va pica cu,, BRIO'' la CCR..(parere personala);

3- Dl.Viorel ,apreciez ca nu trebuie sa-i luati cu bata ,(este prea simplu si da dureri legale dupa aceea) ci cu intrebari: da---desfiintam pensiile militare /trecem pe contributivitate cum se doreste, la pachet cu ridicarea interdictiilor asimilate ,cele cunoscute pe care civilii nu le au (le stim cu totii,prevazute de Constitutia Romaniei),tare sunt curios sa vad ce vor raspunde.

Paul Puiu spunea...

Huhurez spune:,, Diferența dintre noi este doar baza de calcul umflată în cazul tău, astfel. că 58,5% este mult mai mare decât 85%.”🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂
Am inteles Huhurez tu ai modalitatea ta de calcul aritmetica, deci 58,8% e mai mare ca 85%,😂😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣, de aia au fugit toti in pensie pana la 15.08.2017 ca sa prinda pensii mai mici!!!🤣🤣🤣😂😂😂😂
Ok e varianta ta, iti respect punctul de vedere dar asta nu inseamna ca sunt deacord cu aberatiile tale!!!!🤫🤫🤫
Hai sa o lasam moarta ca nu o scoatem la capat si nu ajungem nicaieri, pe blogul asta, tu esti bossul Huhurez si numai tu ai dreptate!!!!💪
Hai mai bine sa va prezint cuantumul la niste pensii speciale de magistrati publicate pe Facebook si care in proiect au fost bagate la gramada cu pensiile militare ca sa poata scapa la CCR!!!!!

*TOP 10 pensii 'speciale' în plată*

1. 52.659 de lei pensie în plată (65.824 de lei venit net la data pensionării)
2. 46.827 de lei pensie în plată (14.989 de lei venit net la data pensionării)
3. 45.610 lei pensie în plată (9.626 de lei venit net la data pensionării)
4. 44.904 lei pensie în plată (20.364 lei venit net la data pensionării)
5. 44.143 lei pensie în plată (19.963 lei venit net la data pensionării)
6. 43.920 lei pensie în plată (47.840 lei venit net la data pensionării)
7. 43.680 lei pensie în plată (26.942 lei venit net la data pensionării)
8. 43.381 lei pensie în plată (26.942 lei venit net la data pensionării)
9. 43.259 lei pensie în plată (16.345 lei venit net la data pensionării)
10. 42.385 lei pensie în plată (7.842 lei venit net la data pensionării) 🤮🤮🤮🤬🤬🤬
Toate cele 10 pensii sunt acordare în baza Legii 303/2004, unor foști magistrați.

Acum, comparați cu pensiile militare, după care vor toți să se "ascundă"...🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡

Huhu Rezea spunea...

@RD
Diferența dintre noi este că cei vechi suntem victime de 6 ani ale acestei legi a pensiilor militare pe cînd voi sunteți posibile victime ale unei viitoare legi a pensiilor calculate exclusiv contributiv.
Inainte de a vă teme de Jaloanele lui Cîțu, temeți-vă de modul cum s-a votat ieri în Senat.

Huhu Rezea spunea...

@Skoda
Este greu să se găsească vreun. motiv extrinsec de neconstituționalitate a L4 ca să cadă în întregime.
Posibil să cadă câteva articole, nu toate, ale capitolului privind pensiile magistraților.
La pensiile militare nu văd vreo posibilitate de admitere a vreunei excepții.

RD spunea...

@Huhu,

Acum ati spus un lucru adevarat si in sfarsit ati aratat ca vrajelile cu rezolvarea inechitatilor in sistemul contributiv cand unii ar pierde, foarte multi, a iesit la iveala. Apreciez ca v-ati dat de gol, in sfarsit si toate articolele puse despre jalonul 215 din PNNR au fost doar cum va convine! Si ne miram de ce politicienii isi urmaresc interesul?

Nu v-am vazut o postare, cel putin in ultimele luni de zile in care sa puneti pe blog si sa scrieti ca in sistemul de contributivitate zeci de mii de pensionari militari ar pierde sute sau poate mii de lei, depinde de beneficiar. Tot la fel, nu v-am vazut o postare in care sa scrieti de cei care sunt acum in activitate ca ar fi rau de ei. Va ganditi doar la cei iesiti in urma cu 10-15-20-25 de ani. Si voi atat de increzatori ca legea pensiilor din sistemul public cu PNNR va fi bine pentru pensionarii militari.

Cei iesiti in ultimii 6 ani, adica zeci de mii de pensionari militari pot avea cuantumuri reduse substantial. Nici in sistemul actual, la o recalculare nu v-ar pasa sa ramana cuantumul mai avantajos deoarece multi vechi ar iesi pe plus! Bine ca nu ma refer la 45%, ci la 65% pe 12 luni cu actualizare.

Eu nu ma tem de Citu.. Eu sunt pregatit de o scadere substantiala, desi nu am pensie foarte mare sau mare, ci medie, insa am realizat tot mai mult citind pe aici, pe Facebook, ca inclusiv voi sunteti cei vechi si foarte vechi, sunteti langa toti cei care vor raul pensionarilor militari (noi si cei inca activi) ca sa va vedeti interesul sau cel putin credeti ca ar fi mai bine pentru voi. Voi, alaturi de USR, Citu, Reper, CE, BM, in aceeasi barca! Ce s-a votat in Senat nu inseamna ca este decisiv!

Oricum va multumesc deoarece mi-ati aprobat majoritatea comentariilor pe acest blog. Si aici este ca la serviciu. Seful are ultimul cuvant! :) Viva democratie (din parti in Romania)!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Petrut spunea...

Cei cu *TOP 10 pensii 'speciale' în plată*sant un motiv excelent de sesizat Articolul 7 din Declaratia Universala a drepturilor Omului ,


Toţi oamenii sînt egali în faţa legii şi au, fără nici o deosebire, dreptul la o egală
protecţie a legii. Toţi oamenii au dreptul la o protecţie egală împotriva oricărei
discriminări care ar viola prezenta Declaraţie şi împotriva oricărei provocări la o
asemenea discriminare.

Poate daca voi avea enegie si timp voi sesiza acsasta incalcare flagranta din partea unor Legiutori...!

Huhu Rezea spunea...

@RD
Am publicat toate opiniile dacă au fost exprimate decent.
Nu publc comentarii care sunt vădit influențate de cei care au distrus sistemul de salarizare și de pensionare în ultimii 10 ani.
Le public și pe acelea când ele prevestesc modul de acțiune al decidenților din mediul militar.
Incă nu am aflat un răspuns dacă audiența blogului este dată de ce scriu eu sau de ce scrieți voi... comentatorii.
Sfatul constant pe care-l dau de 10 ani, având experiența a 4 cicluri de reglementare a pensiilor pentru militari, a fost să nu se părăsească sitemul în mod speculativ, ci să se apropie, cât se poate de mult, de limita de vârstă legală, pentru a nu trăi emoțiile deselor schimbări de legislație.
Cu 25-30 de ani vechime efectivă stai liniștit la pensie... indiferent de vremuri.

bogdan spunea...

RD
Tot cei plafonati la net vor avea de castigat pentru ca INCA suntem cuplati la activi prin lege difera 6/12 luni. Pe viitor vom vedea. Eu vad o recalculare cu actualizare peste 2 ani cand vor fi iesiti la pensie multi SGP .Au inceput sa iasa la greu./Atunci diferentele vor fi prea mari si se va fave recalculare cy actualizare. Pana acum 98% cadre , de acum ies FF multi SGP pe banda rulanta .

andrei popa spunea...

Pentru PP as face și eu un comentariu. Ca MM principal cu 27 de ani vechime efectiva, am avut în 2016 la trecerea în rezerva 3100 lei salariu cu norma de hrana inclusa. Colegul ce e in locul meu pe aceeași funcție dar cu vechime mai mica cu 10 ani are 5600-5800 net. Asta e la ISU, ca să nu fie dubii. Dacă calculam procentul meu de 85% cu al lui de 58.5, oare ce iese mai bine???
Cifrele prezentate sunt 100% corecte!

raul spunea...

Viorele ,asta ar trebui sa ingrijoreze pe cei activi!Pe cobtributivitate ar lua fix pix,pt ca SMB a crescut enorm in ultima perioada!Cu adevarat sau nu,INS-ul asta subordonat guvernului ,nu stiu cat e de corect!Din 2010 ,dupa L263 cand a inceput sa se imparta salariul omului la SMB ,desi era criza ,salariile se micsorau ,al dracu SMB crestea din burta ,ca trebuia sa scada valoarea punctului de pensie!Putini s-au prins,ca au bagat indicile ala de corectie!Niste nemernici!Activii ar trebui sa beleasca bine ochii cu cobtributivitatea lui peste!Eu i-as intreba pe nemernicii de la INS de unde plm iese un SMB DE aproape 6 800 ee lei cand din 5 milioane de salariati ,2mil si ceva ,aproape 1/2 muncesc pe Salariul mimin???Cat dracu castiga ceilalti ca sa iasa media?Chiar nu vedeti ca suntem luati de prosti ,din...pix????

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Asta vrea toata Romania:
https://www.stiripesurse.ro/prim-vicepresedintele-psd-sorin-grindeanu-vrea-eliminarea-totala-a-pensiilor-speciale_2856995.html

Leon spunea...

@Raul, nu INS stabileste smbe ci in urma analizei CNSP(Comisia Nationala de Strategie si Prognoza), care:
"Realizează analize și previziuni pentru fundamentarea proiectelor de buget, în concordanță cu cerințele Ministerului Finanțelor Publice;" !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, la calculul pe contributiva mi s-a dublat pensia in Dec. 2010 de la 470 lei la 900 lei, de atunci n-am mai luat, pana azi, decat indexari sporadice in ultimii circa 3 ani, in 2017 fiindu-mi scazuta pensia cu peste 50%-62 % pe Lg 223 laactualizari si recalculari, ca la cei 68% mutilatiasa, si am ramas cu cuantumul avantajos la 1100 lei cat aveam atunci. Lg 223 si oug 59 si 114 niste porcarii, Lg 263 o mană cereasca, chiar un Zeu! Ca mine sunt aproape 70% si au recunoscut asta pana si MApN si Guvernul, plus sindicatele.

A spunea...

@ Andrei Popa
Surprinzator sau nu,TU erai mai bine platit !!!Daca vrei sa iei in calcul si contributivitate si putere de cumparare si ce vrei tu!

În luna aprilie 2016, câştigul salarial mediu nominal bruta fost de 2879 lei, cu 1,8% mai mare decât în luna martie 2016.

În luna ianuarie 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 6831 lei, cu 276 lei (-3,9%) mai mic decât în luna decembrie 2022...

A spunea...

PS pentru Andrei Popa
Iti dau exemplul meu in 2022 MMpr cu 30 vechime 4800 cu tot cu norma,ce zici cum e mai bine?

raul spunea...

Ca sa inteleaga toti ,cum dracu am avut punctaj mai mare cand eram tanar ofiter si cand avansam in grad si functie punctul statea pe loc sau chiar se micsora?Ei,in alte vremuri eram platiti altfel ,dupa cum trebuia la ce importanta sociala aveam ,doi,nu venise cretinul de Basescu ,si trei ,INS -ul nu madluia cifrele cu SMB-ul!Pe toti ii doare in Koor de SMB ,mai putin de stat care cuantifica Punctul de pensie in functie de asta!Si ar mai trebui pe romanul in prag de pensie ,dar asta e prostit in fata!De aia INS--ul ar trebui sa fie institutie independenta sau subordobata Parlamentului!Dar multi vad ,putini pricep!Sa mai vorbim recensamant,cu smecheriile de la populatie ,rezidenti ,nerezidenti etc ,de AEP???Copii,suntem manevrati cim vrea fizicul lor si in defavoarea TOTALA a noastra!Vai de noi,sclavii!

A spunea...

@ Andrei Popa
Stai ca m-am iritat!:)
Puteti preciza cat aveti pensie acum?Eu va spun ca MMpr -ii pensionati in 2022 au in plata 4000(in jur).Cu 3850 maxim se iesea .Sunt curios cat de in urma ati ramas cu aia 3100 in 2016!

RD spunea...

@Huhu,

Nu stau sa-mi spun 'toata viata' aici, insa va spun o particica din trecerea mea la pensie. Nu voiam sa ies la pensie atunci cand am iesit, ma gandeam sa mai stau inca vreo 5 ani.. Dar cand auzi de la oameni din sistem (sau cum mai spun astia prin presa, de la surse), ca se modifica legea 223/2015 in defavoarea celor activi (LOV - septembrie 2017), iar eu ma informez daca pot iesi la limita de varsta (25 de ani) si stiu ca as pierde sute de lei (cu LOV), normal ca am iesit la pensie! Ma gandeam domne, sunt la limita de varsta, am platit si pentru pensie suplimentara (9%) si OMM de 25 de ani..

Apoi nimeni nu stie ce poate sa mai apara pe viitor! Te raportezi la prezent, asa cred eu. A, daca as fi iesit la 20 de ani, mai ziceam! Am facut o alegere perfecta la acel moment, dar si acum (deocamdata) deoarece daca as iesi in vara anului trecut, de exemplu, as fi avut pensia aproximativ la fel ca cea deacum. Si au trecut si la mine un pic peste 5 ani de pensionat.

@Bogdan,

Pe 6/12 luni nu ar fi rau pentru cei activi. Dar aici vorbim de viitor conform PNNR! Un viitor incert in prezent.

@andrei popa,

Doar 17 ani cu vechime efectiva!? Foarte putina vechimea! Eu as fi introdus (fara sa supar pe cineva) 25 de ani vechime in serviciu. Aia da cariera!





Huhu Rezea spunea...

RD
Dacă eram în locul d-tale, în sept. 2017 mă uitam în legea salarizării ca să văd ce soldă de funcție voi avea in 2022. Poți s-o faci și acum, ca să vezi ce ai pierdut.
Dacă erai cititor al blogului în anul 2017 nu te pensionai.

RD spunea...

Huhu,

Daca eram, bine zis (cititor al blogului). Dar stiti.. Nici atunci nu aveam incredere in clasa politica, nici in cei care aveau functii de sefi, asa ca atunci am ales cea mai buna varianta, dovedita a fi o alegere buna si acum dupa peste 5 ani. Se schimba multe in politica intr-un timp scurt. Totul pleaca de la incredere. Daca nu s-ar fi schimbat atatea intr-un timp scurt de doar cativa ani in sistemul pensiilor militare si in general pentru activii din siguranta si ordine publica, cred ca cel putin jumatate din cei pensionati pe legea din 2015, ar fi ramas in sistem. Dar cand te 'joci' cu legile, asa se intampla. Insa nu m-am pensionat in graba, ca sa scap de munca, ci din cauza lor! Bine ca m-am pensionat cu ceva bun la acea lege la momentul respectiv + bonus scaparea stresului din cauza serviciului, dar sa nu intru in amanunte (am zis bonus pentru ca nu acesta a fost motivul, ci nesiguranta legilor in general). Ca astia schimba legile ca ciorapii, nu-i vina nimanui in afara de politicieni.

Viorel spunea...

A. Iarăși o să te iriți. Din aduceri aminte, cu ceva luni în urmă când ne-am contrat în unele comentarii ai spus: „29 de ani vechime în serviciu și o pensie de 970 E”. Te întreb acum. De unde a ieșit o pensie de 4.750 lei, dacă solda cu tot cu normă care nu se ia în calcul spui că era 4.800 lei ? Anii nu contează +, - 1, dar diferența dintre soldă și pensie ?

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
andrei popa spunea...

RD, am scris 27 ani vechime efectiva nu 17. (Cumulata e 42).
A, în 2016 atita aveam salariul (atunci m-am pensionat). Pensia a fost 102% și prin indexarile de atunci, azi e 4200...
O sa ma înjure mulți dar eu sunt f mulțumit mai ales ca muncesc și altceva.

Sorin spunea...

Subiectul principal în media și pe bloguri este pensia speciala. Tunurile sunt pe militari. De la o vreme și pe magistrați. De aviatori nu zice nimeni nimic. Nici de însoțitorii de zbor, adică stewarzi sau stewardese. Adică absolvenți de liceu cu un curs de profil. Stiți ce fac la bord. Nu știu cât au acum pensie și la ce vârstă se pensionează, dar când a apărut L223, șefa stewardeselor de la Tarom, avea 11.000 brut. Importanta sociala a muncii nu e mare. Dar adevarul e ca viata nu e ușoară.
De piloți nu zic nimic. Nu cred ca sunt la nivelul celor de pe jeturi, nici nu participa periodic la zbor pe aeronave militare, cum se întâmplă în multe tari, pentru a fi apți de zbor la mobilizare.

Relu spunea...

Norma de hrana in baza de calcul? Si sunt numiti in fel si chip cei din ziua de azi....

Sorin spunea...

Tardiv acest simpozion. Nu putea fi organizat anterior? Și pe fundal sa fi fost:
- un panou de câțiva metri pătrați cu tabelul cu restricțiile existente la toate categoriile de speciali, ca să zic asa, și civili. Ca sa fie filmat și dat repetat la știri. Multa informație condensata într-o imagine.
- un panou la fel de mare cu detaliile vârstei de pensionare și calcul pensie în statele NATO și UE.
Televiziunile au apetenta pt astfel de moduri prezentare și date care spun mai mult decât vorbitorii la simpozion, pentru ca e altceva decât vorbărie.

Toni spunea...

Pt. Viorel

Calculul pe contributivitate la tine cu 0,8 sau o,55 puncte din SMB in ultimii ani , asa cum spui , va fi cu indulgenta 1,5 puncte. Acest procent de 1,5 puncte de pensie pe contributiviate va fi cu grupe si indice de corectie ( parca 1,41% ). Acum 1,5 x 1785 punctul de pensie in 2023 = 2677 lei pensie pe contributivitate.La aceasta adaugi OMM 20% in suma de 535 Lei.Total pensie contributiva 3212 Lei in anul 2023.Aceasta cu indulgenta.Din pacate pe cei care au iesit la pensie dupa 2017 nu-i avantajeaza pensia pe contributivitate , unde mai pui ca USR si AUR cer doar pensia pe contributivitate nespecificand nimic de OMM.Daca pe langa pensia contributiva ar mai adauga un spor , sa zicem de 3% , pentru fiecare an efectiv de lucru in serviciu militrar ar mai fi ceva , dar slabe sanse sa aprobe asa ceva.De exemplu la 25 de ani lucrati ca militar ar fi un spor sau indemnizatie de 75% din pensia contributiva care ar duce la o pensie buna pt. toata lumea indiferent cand a iesit la pensie.

A spunea...

@andrei popa
E,vedeti,aveti o pensie cat unul pensionat in 2022 la mapn.
@Viorel
🤣
4722 este pensia mea dupa indexare.
4435 pensia din 2022 cu Oscar
Calculeaza tu 45% Oscar si ai sa rezolvi problema .MA VERRIFICI la leut😂
Lasa norma de hrana pentru ca nici nu conteaza.Mai mult la noi era variabila pentru ca mancam cand eram la program,adica mumu....luam 13 lei pe 8 h si ZERO lei pe 24 h.(norma 2, 34 lei,platit la 31 ca asa era moda)
Stiu ca iti pare dubios dar doar atat au mm-ii pensionati in 2022(inainte de august, parca, cand s a mai majorat solda un pic) fara oscar,exact cat are unul pensionat in 2016.😉
Nu asa ca e mare smecherie?Am mai avut discutia dar se pare ca tu in continuare nu crezi.
A,sa nu uit,am 30 fara 3luni✍️,deci pune in caiet de la 25 in sus oricat,oricum nu conteaza ce e peste.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Burebista spunea...

Akord eoane, îți dau eu răspunsul... Niciodată pensiile nu au fost egale la militari sau polițiști. Nici măcar înainte de 1989....cand se presupunea ca nu se puteau face discriminări sau inechitati...
Diferențele mari între cuantumul pensiei militare dintre un pensionar militar din anii 90 și unul din prezent este dată de faptul ca pensiile nu au fost niciodată corelate total cu salariile activilor...
A fost doar o fațadă ca pensia creste odată cu salariul activului... De fapt legea spunea de solda de funcție sau grad... Iar la activ alea stăteau pe loc...
Ați văzut ce simplu se face recalculare sau actualizare la grefieri sau magistrați? Se ia direct ca bază de calcul, salariul magistraților activi...
Gândiți, cugetati, decideți!

Toni spunea...

@ Viorel

Eu am facut calcul estimativ cu tot cu o actualizare la zi si ajungi ci pensia pe contributiva un jurul sumei de 3200 Lei cu OMM inclus. De aceea am afirmat ca cei iesiti la pensie de prin 2015 pana in prezent , datorita salarizarii mici conform grilei de salarizare , nu sunt avantajati la pensii. Vor avea pensii semnificativ mai mici . De aceea pt. echitate eu as propune o formula de calcul sa avantajeze pe cei care au lucrat efectiv ca militar , politist etc. si acesti ani efectivi sa fie inmultiti cu un coeficient de 3% fiecare astfel ducand la o indemnizatie in plus adaugata la pensie .
Exemplul 1 : Pensionat cu 15 ani munciti ca militar , politist etc. si 11 ani munciti in civilie ( total ani 26 ) Ii calculezi pensia pe contributiva pt. 15 ani militar si separat calcul pensie contributiva ca civil. Adaugi la pensia calculata contributiv ca militar , politist etc. 10% OMM ( Lg.80 pt. cei 15 ani lucrati ca militar ) si 3% inmultit cu 15 ani lucrati tot ca militar , politist etc rezultand o indemnizatie de 45% din pensia calculata contributiv pe cei 15 ani lucrati ca militar , politist etc. Acum calculezi pensie contributiva pt. cei 11 ani lucrati ca civil. Astfel va avea un Total Pensie format din Pensie Militara contributiva + 10% OMM + 45% indemnizatie + Pensie civila contributiva.
Exemplul 2 : Pensionat cu 26 ani munciti ca militar , politist etc. si care nu a lucrat niciodata in civilie. Calculezi pensia contributiva pt. cei 26 ani la care adaugi 20% OMM ( Lg 80 ) si calculezi 3% pt. fiecare an muncit ca militar , politist ducand la o indemnizatie din pensia contributiva militara de 78%. Astfel vei avea o Pensie Totala formata din Pensie militara contributiva + 20% OMM + 78% indemnizatie.
Eu asa vad ca ar fi corect pt. toti indiferent de anul iesit la pensie si unde a lucrat civil sau militar , plus ca vor fi niste pensii bune :) si nu va mai fi discutia ca tu ai lucrat ca civil si iei pensie ca militar mai mare ca mine care am lucrat doar ca si militar chiar mai mult.
P.S. Pt. Viorel la pensia calculata aproximativ de 2677 lei pe contributivitate , adaugi 20% OMM plus 90% indemnizatie din cei 2677 Lei care ar duce la o pensie aproximativa de 5620 Lei. ( 90% indemnizatie am pus deoarece parca ai spus ca ai 30 ani munciti ca militar )

mosmartin16 spunea...

Caz concret, după decizie de pensie : colonel, vechime efectivă în condiții speciale = 34 de ani ! Pensie recalculată după algoritmul Legii 223 / 2015 = 1934 lei !!! Cauza ?! = baza de calcul actualizată ( în 2016 ) și formată numai din 3 elemente salariale, respectiv solda de grad, de funcție și gradația !

Viorel spunea...

Toni. Varianta ta cu + 3% pentru anii ca military ar fi perfecta. De altfel întreaga propunere este corectă pentru că ar cuprinde 2 componente (pensionarii militari și-ar valorifica și anii munciți în civilie) + SOSP. Am peste 35 de ani vechime în serviciu.