Un produs Blogger.

joi, iulie 10, 2025

Fratilor, calculati-va componenta contributiva a pensiei militare!

60 comments

PSD, partidul cu pondere de peste 30% in actuala coalitie guvernamentala, propune  pentru pachetul nr. 2 al masurilor de austeritate suspendarea, in spirit de solidaritate, pe o perioada de 2 ani, a componentei necontributive din pensiile speciale.

Cum toate pensiile speciale, cele platite prin Casele teritoriale de pensii, au deja calculata componenta contributiva, iar pensiile militare sunt calculate integral necontributiv, se impune ca si pensiilor militare sa li se calculeze componenta contributiva pentru a sti nivelul pana la care ar urma sa le fie redus cuantumul pe perioada de suspendare a platii componentei necontributive.  

Actualele pensii militare in plata, care au facut obiectul recalcularii din anul 2016, potrivit Legii nr. 223/2015, au deja calculata componenta contributiva, fiind necesare numai cateva ajustari pentru incadrare in dispozitiile L 360/2023.

Pentru pensiile stabilite dupa 31 12 2015, Casele Sectoriale au bazele de date, in special cuantumul brut al soldelor lunare,  necesare calcularii din oficiu a componentei contributive a oricarei pensii militare.

Extras din documentul PSD.

 ”În spiritul solidarităţii, se impune ca pentru perioada în care se aplică CASS la pensii să se suspende şi partea necontributivă din pensiile speciale. Iar o astfel de măsură nu are probleme de constituţionalitate, pentru că există prevedere în Constituţie care permite suspendarea temporară a unor drepturi şi libertăţi”, arată PSD.




60 de comentarii:

Margarit Fernand spunea...

Nu reiau discuția din topicul anterior că asta nu va trece niciodată de CCR. Spun, însă, că doar pensiile celor ieșiți cu Ordonanța 7/1998 cu ani puțini și fără să fi lucrat după aceea vor scădea! Rezultatul va fi, vreo 10 000 de pensii scăzute ( cu sume neimportante pentru economie la buget) și poate chiar un număr dublu de pensii majorate așa că după ”marea recalculare” fac pariu că vor găsi ei ceva să excludă pensiile militare! Nu mă îndoiesc, că vor scădea și pensiile nesimțite ( gen Jianu), dar sunt prea puține ca să aibă importanță dpdv financiar, poate să fie doar pentru imagine ”AM TĂIAT PENSIILE NESIMȚITE ALE GENERALILOR!” , dar apoi va veni presa și va scrie că x% din pensiile militare au crescut ceea ce va strica mai rău imaginea de dreptate socială!

Viorel spunea...

Mărgărit Fernand.

Mă doare drept în p*lă de ce va scrie presa sau TV-ul despre imaginea ori dreptatea socială. Societatea civilă trebuie să înțeleagă mai multe aspecte din viața de militar (nu mai enumăr interdicțiile constituționale).

Comparativ cu celelalte instituții de învățământ din România, instituțiile militare sunt singurele în care elevul învață SĂ UCIDĂ – inamicul care atentează la independența, integritatea și suveranitatea României, asigurând astfel liniștea și pacea pentru ca această „societate civilă” să lucreze cu „zâmbetul pe buze”.

Când o să facă și elevul din instituțiile civile acest lucru (în baza unor legi, dacă există), atunci să comenteze.

Mare parte dintr-un an, militarul, comparativ cu medicul, profesorul, judecătorul, procurorul etc., își desfășoară activitatea în poligoane de tragere, în tabere, aplicații, misiuni, prin vânt, ploaie, ger și viscol.

La cutremure, inundații, deszăpeziri sau alte catastrofe naturale (cu mici excepții, personal medical), nu i-am văzut și nici nu o să-i văd.

Revin doar la una dintre interdicțiile constituționale: când domnul doctor Ciomu le-o taie, ei au dreptul la grevă, proteste etc. Eu, militarul, trebuie să tac, să înghit în sec, să execut, pentru că altfel sunt f*ut cu ce a mai rămas după operația pe „membrul exterior de mijloc”.

Guvernele Orban, Cîțu, Ciucă, Ciolacu să justifice mai întâi cele 97 de miliarde de euro împrumutate și nejustificate, după care să vină cu propuneri pertinente. Ei fură, iar pe mine mă bagă doi ani în criză.

Ceparu spunea...

Habar nu ai.Nici o pensie militara nu a contribuit la fondul public de pensii.
O pensie militara pe puncte nu poate sa aiba calcul pe baza de contribuție decât ipotetică.
Spune-mi cum poate sa calculeze punctajul altfel decat făcând raportul între totalul unor venituri si un element ales aleatoriu.
Probabil ca va scoate de le sertar legea Petrv-Boc-Oprea si o vor cosmetizat pe ici pe colo. Cum pe tot parcursul carierei militare am avut functie peste grad ,multi ani al 13-le salariu,prime etc nu prea imi fac griji cu două pensii in casa.Copii sa se descurce ca pentru asta le-am pus diplome in mana.E trist ca participă la bunăstarea altei tari tara care stie sa aprecieze valoarea .Romania va ajunge o tara nepopulata.

Claudiu Marin spunea...

Veste buna!
Agentia de rating, Moody's, dă semnalul că măsurile guvenului Bolojan sunt corecte: Deficitul va scădea la 6,1%.

magda spunea...

PSD....daca mai vrea sa intre in viitorul parlament pe cai mari si nu pe ponei sau magarusi..sa insiste- chiar cu pretul iesirii de la guvernare- pana la reusita introducerii impozitului progresiv pe venituri...Cat priveste contributiile la sanatate ..guvernul cred ca incalca cu buna stiinta un principiu constitutional impunand CASS-ul in mod preferential,total aiurea la diferite categorii de cetateni..
Viorel...ma alatur 100% la cele scrise...Doamne feri atunci cand militarul intra in lupta pentru drepturi...ca de obligatii nici el nu mai stie cate are...Totusi se desprinde una pe care nici o alta categorie nu o mai are...sa apere cu propria viata tara..Cred ca aici intra si drepturile si libertatile...nu doar glia si institutiile de stat..

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dle Claudiu, asa, ca un preludiu sau ca lucrare de studiu, concret si nu ambiguu, sa se exemplifice de catre un camarad barosan si bun matematician un calcul virtual, ca după un manual scolar de seral, folosindu-se si facandu-se remarcat-marcat tabelul mai sus postat, ca uitandu-ne la el ca la closca pe ouă, cum se gineste cand plouă ghițălul la poartă nouă, impresia ne lasă cu freza netunsă ca treaba e cam netradusă si slăninoasă, pluitind pe apă si poate creste consumul de varză acră si ceapă, si mă refer ca ne-ar putea ajuta acilea, așa, Măria Sa @ Leo de la Strehaia, mai pardon cu chichița si comparația, fiind cel de pe Dâmbovița unde se distilează șlibovița, sau Mitică-Mojulică Martiniuc, carele le are giugiuc la o adicătelea cu chestiile astea cu matematica, si mai e un nume de renume, dar dacă de cateva luni n-a ma postat nu-mi permit sa-l fac remarcat, asa ca oricine poate s-o facă si sa ne satisfacă vizual, ca după manual cu un calcul exemplificativ sumar, le multumesc respectuos si anticipat ca ne-a ajutat!

Claudiu Marin spunea...

@icepar-monteor
Te-ai prostit! La ce mai trebuie sa elaboreze o noua lege contributiva cand exista L 360/2023?
Componenta contributiva a pensiilor magistratilor, grefierilor, diplomatilor, aviatorilor civili nu este calculata in prezent tot dupa L 360/2023.
La militari ar fi diferenta ca pensia calculata contributiv ar fi platita tot de Casa Sectoriala si tot din buget.

Unknown spunea...

Nu are nici o legătură cu pensiile militare . SE REFERA NUMAI LA PENSIILE SPECIALE ALE MAGISTRATILOR CARE INCASEAZA SI PENSIE SPECIALA PRIN LEGEA 303 IN AFARA DE CEA CONTRIBUTIVA .EI INCASEAZA DOUA PENSII . UNA PE CONTRIBUTIVITATE SI UNA PE BARBA SULII LUI STOICA JEGUL .

Rezervistul spunea...

A băgat mălaiu' la ING...Spor la cumpărături.... Văd la unii deja frigiderul gol...

Vasile Anghel spunea...

Bolojan a spus de un calcul corect al pensiilor.

Mhy spunea...

Ha ha. În ultima perioadă, mai ales după ultimele sondaje, PeSeDeul dvs. a devenit de plâns, iar teatrul pe care îl joacă cu așa-zisele propuneri e de râs.

Apostol Mircea spunea...

Pe acest blog s-a explicat în ce va consta calculul contributiv al pensiilor militare ,speciale datorita formulei de calcul .Nu exista alta soluție aparte de ceea ce prevede Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii publice.Calculul atipic. ,al pensiilor militare dacă va continua în baza Legii nr
223/2015 se va adanci inechitatea discrepantele și haosul.Sa fim realisti , Legea nr.223/2015 a fost o dedicație pentru imbuibatii din MAp.N, cu pensii in plata de zeci de mii de lei.

Brenda spunea...

Sa ia dracu că oricum daca o țin așa vor dispărea că și PNTTD

Marcell spunea...

@CM
😀😀😀
De unde ai mai scos și petarda asta? Bagi oamenii în sperieți degeaba. Parcă era despre informare blogul, nu? Bune "informații" mai rostogolești aici de la o vreme. Radio șanț.

Mhy spunea...

"La ce mai trebuie sa elaboreze o noua lege contributiva cand exista L 360/2023?" ---- pentru cine a fost asigurat și a plătit la fondul public de asigurări sociale, să i se calculeze pe L360 că nu-i bai.
Pentru militari este foarte bună L223, chiar poate fi îmbunătățită după ce o zice CCR ceva cândva despre plx 540. Ba chiar se poate modifica legea și pentru calcul cu puncte contributive sau cum o vrea dl. Bolo, dar să se țină cont și de restricțiile avute.

Trecându-i pe militari pe L360, să zicem că reglezi niște aspecte de inechitate între ei dar îi defavorizezi în ansamblu față de alte categorii sociale. Și un scurt exemplu în acest sens:
- avem L153/2017 de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, care trebuia implementată pentru toți bugetarii etapizat în câțiva ani. Păi tu Guvern pe magistrați și medici i-ai aruncat rapid cu creșteri salariale pe grila prevăzută pentru 2022, la cei din învățământ le-ai tot crescut salariile înainte de termen pt. că făceau greve iar la militari și alți câțiva fraieri care au mai rămas le-ai dat cu țârâita anual până prin 2023. Și acuma unii ar vrea să le calculeze tuturor similar punctajele anuale.
Având în vedere implementarea "etapizată" a L153 în mod diferit pt bugetarii cărora li se adresa, îl rog pe dl. admin să ne spună dacă e corect, moral și echitabil ca punctajul contributiv pentru militari și medici de exemplu să se calculeze similar pe L360, în perioada 2018-2023.

stefan tst spunea...

Incet ,incet apar idei despre modul de rezolvare a problemei pensiilor speciale si militare ,care nu poate fi ocolita , chiar ar avea decizie de neconstitutionalitate pe motiv de discriminare . Totusi asta cu calcul contributiv + parte de la buget care sa fie suspendata pe doi ani este o idiotenie ; asa cum am mai spus se poate calcul contributiv plus o indemnizatie pentru suspendarea unor drepturi cat a fost in activitate , cu limitarea valorii pensiei max.la o anumita suma : 2-3000 euro ! Acea indemnizatie poate fi corelata pe modelul omm dar cu valoare pentru fiecare an deoarece aceleasi drepturi suspendate le au si ofiterii , generalii si subofiterii in egala masura ! Partea cu gradul diferit si sporurile diferite nici nu ar mai conta .

Mosmartin16@gmail.com spunea...

Claudiu, ce e aia cu faptul că - casele de pensii, pentru drepturile de pensie deschise începând cu 1 ianuarie 2016 - au "bazele de date, în special cuantumul brut al soldelor lunare" ??!! Păi art.122 din 223 menționează faptul că, militarii care au ieșit la pensie, începând cu 1 ianuarie 2016, puteau opta - dacă îndeplineau condițiile prevăzute atât de 223, cât și cele prevăzute la data de 1 ianuarie 2016 de Legea nr. 263/2010 - până la data de 1 ianuarie 2021, pentru modul de calcul prevăzut de Legea nr. 263/2010. Câți din cei trecuți în rezervă, în perioada 2016 - 2021, au optat pentru calculul pensiei pe Legea 263 ?! Răspuns : insignifiant de puțini. Iar casele de pensii, pentru ceilalți, care au optat pentru calculul pe Legea 223, nu au decât soldele din cele 6 luni pe care aceștia și le-au ales. Așa că ...baze de date pentru aceștia din urmă, din toată a lor perioada de activitate + din civilie = ioc. Nu mai spun de faptul că, după 2021...toți cei trecuți în rezervă au, la casele de pensii, numai soldele din 6 luni, iar după Legea 282 ...unii cu solde din 12, 13 și 14 luni. Așa că, cu contributivitatea stabilită e ..."ceva cale mai lungă de timp" ( arhive unități, adrese către locuri de muncă avute în civilie înainte de a fi "cătană", etc.). Iar peste toate astea, "bătaia peștelui" pentru pachetul 2 de măsuri - care include reforma pensiilor de serviciu - este...până la finele ăstei luni. Cât despre ceea ce "glăsuie" PSD...revin. Seară faină !

Leo spunea...

@FLAVIUS
Calculul deja făcut chiar de tine în urmă cu ceva zile nu se modifică cu nimic , deoarece tu ai calculat deja punctajul prin Decizia lui GĂBIȚĂ .
La acel punctaj mai adaugi sporurile de CS de CS sau CD + sporul de Șc. Militară pt. 2 ani, a 0,5 pcte/an .
NU VA FI NIMIC LA PENSIILE MILITARE în acest sens de calcul pe contributivitate , deoarece ar crește fondurile de pensii la MFA , MAI , SRI , SIE , STS , ....

Calinmihaib12 spunea...

Brenda:
..nu.."drăcui"..! (cred că te referi la.." "PNL" = care nu mai e PNL= "ISTORIC"..❗, căci "acela" a fost radiat din evidențe..de către Crin ANTONESCU..în 2014, după alegerile europarlamentare..!, iar "ăsta" de acum= e ..PD-"L".., fratele SIAMEZ al..=..PSD. ‼️🧠😜🤔😈..!!)

Mosmartin16@gmail.com spunea...

Nu am nicio afinitate politică, nu sunt cu niciun partid, dar când văd o manipulare propagandistică... simt instant nevoia să iau atitudine. Voi reveni cu "propunerea PSD" și ceea ce ar rezulta concret din ea.

Florin Stoica spunea...

Bună seara. Măcar din partea PSD-ului te așteptai să vină cu soluții de creștere economică pentru reducerea deficitului bugetar, în paralel cu o reducere a cheltuielilor foarte mari din companiile de stat unde sunt salarii lunare de zeci de mii de euro. Poate de acolo să aștepte solidaritate de la unii care lucrează la stat și au devenit milionari în lei. Noi oamenii de rând o luăm cum ni se servește prețul la energie electrică, la lemne de foc, alimente și la toate bunurile de larg consum. Măsurile unui specialist în tăieri vor scădea deficitul de la 9,3% la 6,1% cum a precizat dl Claudiu Marin. Dar dacă statul acesta ar încasa datoriile de 84 miliarde de lei de la companiile de stat și private, care sunt deja identificate și contabilizate, ar scădea deficitul la circa 5%. Ei cer pensionarilor și salariaților cu venituri de la limita sărăciei la un trai decent, să fie solidari cu ei. Câți lei au luat în plus militarii cu pensii înghețate: niciun leu de 8 ani, pentru că indexarea a reparat în parte o inflație calculată de guvern special pentru a nu acoperi toata puterea de cumpărare. Ar trebui acum să fie solidari cu noi românii de rând și frații moldoveni de peste Prut și verii ucraineni care ar trebui să refuze ajutoarele financiare ale guvernului României și să ceară să plătească și ei prețuri neplafonate la exporturile de gaze și energie electrică. Mai crede cineva că această clasa politică este pentru români și România când vezi că măsurile propuse de ei sunt contrare? PSD dar și celelalte partide să nu se culce pe lauri ca este foarte posibil să nu mai prindă vreodată procentele pe care le au acum în Parlament. Va veni și rândul votanților partidelor de dreapta să se convingă de interesele pe care le sprijină acestea. Poate că agenția de rating și ue ar reacționa mult mai bine dacă statul român ar respecta directivele europene privind plata impozitului pe profit de către multinaționale și corporații în țara unde îl realizează și dacă le-ar fiscaliza ieșirile de capital din țară de zeci de miliarde de euro. Deficitul ar fi acoperit în totalitate și țara ar avea bani și pentru dezvoltarea economică, precum și pentru creșterea nivelului de trai al populației.

Ceparu spunea...

Aici ai dreptate.Legea 223 /2015 a fost cu dedicatie.
Dacă trecem cum ziceți pe 360/2023 asa numiții ciucani o iau rau in barba.Nu le-o doresc.Stati fără grijă.Ne-o luam si noi.
Claudiu daca e militar și crede că iese pe plus e naiv.

Ceparu spunea...

Dacă se merge pe punctajul din 2010 plus punctele de stabilitate obtin cu o centime mai mult decât pensia in plata.
Nu mor caii cand vor câinii.

Relu spunea...

Din solidaritate sociala sa nu se mai acorde subventii la partide. Niciodata. Si apoi mai vedem cati bani mai fac televiziunile si tot felul de deontologi.

QSA? spunea...

@CM "Domnu' mea Marin":
În fraza a doua a topicului se impune o corectură majoră :"... să li se calculeze componenta contributivă..." , nu componenta necontributivă. 😱🤕🤔



QSA? spunea...

@CM
Este bine că ați modificat. Acum este Ok. A fost bună observația? Nu știu câți au sesizat neconcordanța.🤓
Apropo: știți cumva cum se calculează componenta contributivă la militari?🤔🤔

teo spunea...

D-le cum se face din tantar armasar!!! Cine crede din cei pensionati inainte de 2017 si mai ales cei care au avut calculate pensia pe puncte, ca pensia le va creste se insala amarnic, asta e sa moara capra vecinului. Nu s-a pus nici odata problema pentru militari probabil pe surse sa se fi discutat pentru magistrati o astfel de masura dar m-as mira daca aveti sursa va rog sa o citati, mai mult recalcularea nu se poate face pe minis exista o decizie CCR, eu chiar mi-am luat-o de la d-nul Marian cand CSM a dat o solutie ca s-ar putea recalcula pensiile pe minus facandu-ma obraznic ca indrasnesc a comenta deciziile CSM, si iacata ca nu se pot recalcula cu o motivare perfecta pentru un stat de drept. Da statul are la indemana solutia de a acorda pensii speciale sau cum s-or numii ele dar nu pentru trecut, ce a fost a fost, se numeste securitate juridica se poate un moment T0 si probabil ca ati auzit anumiti factori decidenti de acest punct. Inclusiv presedintele a spus despre drepturile rezervistilor ca citez"contractul statului cu astfel de beneficiari trebuie respectat". Deci eu cred ca in momentul in care se va putea acele mari discrepante dintre pensiile militare se vor corecta (daca nu eram si noi nehaliti si acceptam corectarea soldei de grad numai, acuma sigur aceasta componenta era corectata pe plus la pensiile militare si principalii beneficiari erau cei mai vechi). Deci ca si concluzie, observ cu mare durere ca se pune problema "daca eu nu am sa nu aibe nici ei" se face raca intre generatii desi ar trebuii front comun si mai mult orice informatie (fara a fi verificata sau a cita sursa) hop pe site ca si o amenintare "aveti grija ciucanilor ca nu o sa mai aveti pensie o sa fiti trasi pe jug ca v-ati permis sa aveti pensia calculata conform legii in vigoare ". Doamne ajuta sa se faca lumina in acest subiect si inca ceva ca era sa uit, nici odata generatiile nu vor fi egale ca si cuantum datorita evolutiei legilor privind salarizarea. Sper sa nu par obraznic pentru aceasta postare!!!

Filica spunea...

Buna seara! Nu va mai agitați, cei care aveți pensiile mari, rămâneți cu ele in plata, noi cei cu pensii mici, ce să ne mai ia? Din ce? Cât sa le facă? Și mai ales, cât sa ia.sa mai ajungă și la buget? Va spuneam cu câteva luni in urma că mi am luat atestat pt Bolt/ Uber. Va informez că după începerea activității, am rămas surprins de beneficiu: 2000 lei net pe săptămână. Nu.am scăzut uzura masinii, dar un calcul.simplu îmi dă că o achit in 6 luni de la zero. Este adevărat, la 10 ore pe.zi cu S+D lucrate. Dar programul mi l fac cum doresc, dimineața 4-5 ore, pauza 4-5 ore la prânz, apoi seara nu depășesc ora 22.00. Poate peste 4-5 ani, la 70 nu.voi mai fi apt, dar acum da! Seara buna tuturor!

Claudiu Marin spunea...

Cat efort intelectual depune o anume categorie de militari pentru ca legea actuala a pensiilor militare sa ramană asa cum e, sa nu cumva sa intre in vreo reforma, nu conteaza pentru ei ca legea ii defavorizeaza pe toti cei care nu au primit in baza de calcul niciuna din majorarile prevazute de L 153/2017 pentru perioada 2018-2024 sau au primit doar una, două sau trei majorari dupa 2017..
Numai pentru solda de functie s-a creat in acea perioada o diferenta de cca 4000 lei pentru un colonel, plus diferenta de 2000 lei la solda de grad, dupa OUG 26/2024.

NINO-NINO spunea...

Salutare, oameni buni!
Am făcut niște calcule, luând în calcul tabelul postat de CM și aplicând legea 360 din 2023 pe contribuții, și, surprise-surprise, pensia mea va crește la vreo 1500-1800 lei! 😄
Se pare că a fi ciucan tot aduce și beneficii, nu? 😂
Voi cum stați cu pensiile?Vise vise 😂😂😂

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, tălică, fărâ duhan, țâghir si rașpincă, la o adică, iti multumesc fromox si respectuos, mai ales că Mail-ul e blocat codoș de firma de protectie anti glonț, mops si cocoloș, care vrea cu lugu-logo sa ma bage in Yahoo la mișto, dar iar le voi refuza oferta, iac-așa, si o sa intervin cu specialistul sa mi-l readuca cu știftul șpil si util inapoi pe Mail! Sănătate si cele bune la toate! Aha: Sigur ca reforma dilie va fi o strategie si-o ideologie consemnată pe hârtie, adicătelea tot o hernie de ciocârlie la cutie sa ne lăudăm cu ea la m/UE că-i plină de cuie-n cucuie!

Unknown spunea...

ACTUALIZAREA PENSIILOR MILITARE SAU DECLAR OFICIAL RAZBOI IMPOTRIVA MAFIEI DIN SISTEM.

Mosmartin16@gmail.com spunea...

QSA...nu fi "rău" ! I-a scăpat lui Claudiu ! Și eu am observat ..dar nu am dorit să speculez, că nimeni nu e perfect ! Te salut !

QSA? spunea...

@Mosmartin16@gmail.com
Domnule colonel, cum se calculează componenta contributivă la militari? Vă mulțumesc!

Calinmihaib12 spunea...

Mosmartin 16 (10.07.2025/18:01')
..cu constituirea bazelor de date..= (necesare ipotetic' la recalcularea "contributivă" a pensiilor militare procentuale în plată..) cu VLI-urile brute ale militarilor din.."sec.XXI"😜 = e "ceva mai simplu".., mai ales..= după aplicarea L.138/1999 = când s-au furnizat lunar și "fluturașii" cu soldele lunare/ VLI-urile = brute, utile pt. calculul: = PL, PA și PT..‼️
..sigur = mai există și situațiile care.. necesită accesarea diferitelor arhive, ..!; dar de ex.: eu = în 2004 , înainte de trecerea în rezervă și pensionare.., aveam nevoie de o adeverință de vechime de la o fabrică = închisă= cu mai mulți ani în urmă =din orașul meu.., dar care mai avea în funcție clădirea și serviciile administrative.., inclusiv ARHIVA fabricii = astfel că în..~ 30' (30 minute..!) am obținut Adeverința legală necesară conținând datele și informațiile necesare pt.DOSARUL DE PENSIE (eu lucrând în acea fabrică în anii ..'71.., în calitate de.. "sezonier"..!)

Cristian spunea...

Îi doresc psd-ului, la viitoarele alegeri, să obțină fabulosul scor electoral de 4,9 la sută.

VALYCA2010 spunea...

NEBUNIE CU CUTIE!!!! hai cu contributivitatea@@@

Flik spunea...

Corect sub pragul electoral.Apropo ce mai face primul ostaș al tarii rușinea armatei române ?

Relu spunea...

Tura trecuta cand a fost austeritate si au taiat salarii si au incercat sa taie si din pensii, a fost doar pentru aia care ca si acum au de tras, ceilalti de prin tot felul de firme de stat au ramas de atunci tot pe niste posturi bune cu salarii si beneficii corespunzatoare fara sa suporte vreo taiere. Aceiasi oameni care azi si-au tras dealde 70000 salarii erau si atunci prin alte functii si nu au patimit "cu poporul". Nu a fost solidaritate sociala. Partidele si-au diminuat smechereste fondurile alocate care sunt cu putin mai mici decat anul asta si daca isi vor actualiza cu vreo inflatie/indice vor depasi fondurile de anul asta. Anul trecut au luat bani din fondul de rezerva si i-au dat catre primarii sa faca ce? Si-au marit salariile fara sa aiba bani alocati si apoi pentru ca mai erau niste alegeri si mai aveau nevoie sa ciupeasca voturi le-au dat bani.Lumea nu se teme de reforma, se teme de o reforma facuta aiurea din motive populiste pentru ca ei sunt permanent in campanie electorala, vor face niste nedreptati care se vor indrepta iar in niste foarte multi ani sau deloc.

ofiter pensionar spunea...

Fiind pensionat în 2003, trecând prin perioada de calcul al pensiei militare pe baza de punctaj, revenirea la pensia militară în 2016, cu contribuții ulterioare pensionarii (2003), calculul pensiei conform legii 390/2023, brutul pensiei mele actuale ar crește cu 27,70%.

ofiter pensionar spunea...

Corecție: e vorba de Legea Nr 360/2023 privind sistemul public de pensii.

Calinmihaib12 spunea...

ofiter pensionar(09:09'/11.07.2025):
..da, dar din pensia militară (procentuală sau contributivă ❓)din din recalcularea din 2016 = pe L.223/2015..=..fără "contribuția" post-pensionare militară, CÂTE.. "puncte militare"(= adică numai din vechimea efectivă și cumulată =pur =militară = adică până la trecerea în rezervă și pensionare cu pensia militară)..= ai acumulat și cât va fi cuantumul pensiei pe L.360/2023..?

Teddy spunea...

In cazul trecerii la calculul pensiilor militare de stat pe puncte, sunteți convinși că încercările de actualizare a pensiilor cu valorile soldelor de grad sau chiar și a soldelor de funcție va deveni istorie. Nu știu cazul celorlalți dar eu am contribuit lunar prin rețineri salariake la bugetul statului - CIBS. Deci nu știu de unde discuțiile ca eu=noi avem pensii necotributive.

ofiter pensionar spunea...

Părerea mea: (din experiența perioadei 2011-2015 când calculul pensiei militare s-a făcut pe puncte) pensia militară se va calcula fie doar pe puncte ca în perioada menționată mai sus fie rămâne conform legii actuale (223/2015 cu modificări și actualizări probabil și viitoare) fara amestecare de contributivitate sau nu.
Magistrații au pensie calculată pe contributivitate si o completare de cuantum până la ultimul venit dinainte de pensionare.

ofiter pensionar spunea...

Pensiile militare sunt considerate de autorități pensii necontributive din cauza modului de calcul pe baza veniturilor dintr-o perioadă de timp nu pe baza contribuțiilor la bugetul de stat (actual 25%). Contribuția la buget este pentru a fi în concordanță cu toți salariații așa cum este și contribuția de 10% pentru constituirea fondului unic de sănătate, chiar dacă militarii prin statut legiferat beneficiază de asistență medicală și medicamente gratuit.

Claudiu Marin spunea...

@ofiter pensionar
De doi ani tot scriem pe acest blog, si nu se retine, ca toate pensiile de serviciu platite prin Casele Teritoriale au cuantumul calculat atat potrivit legilor speciale de pensii cat si legii din sistemul public de pensii.
In plata este cuantumul mai mare, de regula cel calculat procentual, potrivit legilor speciale.
Componenta necontributiva a acestor pensii este tocmai diferenta dintre cuantumul special al pensiei si cuantumul determinat, in prezent, conform Legii 360/2023, antrerior conform legii nr, 263/2010, Legii nr. 19/2000.
Numai pensiile militare nu au determinata si componenta contributiva pentru ca ii deranjeaza pe mahării din institutiile militare, dar si pe multi pensionari care si-au dobandit drepturile in aceleasi conditii cu Ciuca, ca sa nu le mai zic ciucani.
@Tedy
Actualizarea s-ar da uitarii numai in situatia in care pensiile militare ar urma sa fie calculate exclusiv in puncte de pensie contributive. Or, dupa cum vezi, nici celelalte pensii de serviciu nu sunt calculate exclusiv contributiv.
Denumirea de necontributive vine de la algoritmul de calcul, nu de la plata/neplata contributiilor de asigurare pentru pensie.

QSA? spunea...

@Tedy
Înainte de CIBS (01 aprilie 2001), militarii au contribuit la fondul pentru pensia suplimentară, cu anumite procente = 2%, 4%, 3% și 5% = începând de la 01.01.1967 până la 31.03.2001, funcție de perioade (între ani).
Din câte știu eu, CIBS nu constituie contribuție la fondul pentru pensia suplimentară. Între anii 2001 - 2006, până am ieșit la pensie, am contribuit la BS, dar perioada nu a fost luată în calcul.

Mhy spunea...

Citez ca de obicei: "Cat efort intelectual depune o anume categorie de militari pentru ca legea actuala a pensiilor militare sa ramană asa cum e, sa nu cumva sa intre in vreo reforma, nu conteaza pentru ei ca legea ii defavorizeaza pe toti cei care nu au primit in baza de calcul niciuna din majorarile prevazute de L 153/2017 pentru perioada 2018-2024 sau au primit doar una, două sau trei majorari dupa 2017." ---- foarte drăguță aluzia dvs 😜.

Dacă nu știați, vă reamintesc: de legea salarizării unitare s-a ocupat o distinsă doamnă, Olguța. Și tot ea s-a ocupat, împreună cu niște colegi de partid, ca militarii pensionari să nu beneficieze de majorările primite așa, cu țârâita de activi. Știți... doamna este de la partidul ăla căruia cineva i-a făcut mereu propagandă aici pe blog...

Vasile Anghel spunea...

Toate pensiile inclusiv cele militare trebuie și vor avea calcul contributiv . Uitați de aberațiile din L 223 care a fost făcută să fie modificată.

Mhy spunea...

@CM : "@ofiter pensionar De doi ani tot scriem pe acest blog, si nu se retine, ca toate pensiile de serviciu platite prin Casele Teritoriale au cuantumul calculat atat potrivit legilor speciale de pensii cat si legii din sistemul public de pensii. In plata este cuantumul mai mare, de regula cel calculat procentual, potrivit legilor speciale."

De precizat ca pana la varsta de 65 ani, pensiile magistratilor sunt calculate si platite exclusiv necontributiv de catre Casele Teritoriale de pensii. Componenta contributiva o primesc de la BASS, dupa implinirea varstei de 65 ani.

Claudiu Marin spunea...

@Mhy
Altfel spus, dupa varsta de 65 ani a pensionarlor speciali, efortul bugetar in plata pensiilor speciale scade cu componenta contributiva, diferenta dintre cuantumul special si cel contreibutiv, platita de la fondul de pensii.

Mosmartin16@gmail.com spunea...

QSA, în prezent pensiile militare nu au componentă contributivă. Dacă se va pune problema calculului pensiilor rezerviștilor și pe sistem contributiv, atunci aceasta ar însemna, în sinteză : 1) Se ia în calcul toată perioada de activitate ( cadru militar, militar în termen, elev școală militară, munca în civilie ( indiferent când a fost aceasta ), grupe de muncă ). 2) Se împarte solda / salariul tău lunar la salariul mediu pe economie, rezultând punctajul lunar. 3) La acest punctaj lunar se adaugă sporul pentru condiții de muncă. 4) Se calculează punctajul anual ( media punctajelor lunare ). 5) Se adună punctele anuale din întreaga activitate. 6) La punctele adunate se adaugă punctele de stabilitate, în funcție de cât ai lucrat. 7) Totalul punctelor rezultate se înmulțește cu VPR ( = 81 lei ). 8) Ulterior se adaugă procentele pentru OMM și rezultă pensia brută. Este foarte mult de spus pentru a detalia fiecare din cele de mai sus. Cred că ar fi util să studiezi Legea 360 / 2023 pentru a înțelege în amănunt. Zi faină !

QSA? spunea...

@Vasile Anghel
În niciun stat membru NATO, pensiile militare nu sunt calculate pe contributivitate. Dumneavoastră nu pricepeți acest lucru? Fiecare țară are propria lege privind calculul pensiei militare, în funcție de soldele militarilor de care au beneficiat în ultimele perioade petrecute în activitate (diferă de la un stat la altul). Știu foarte bine ce vorbesc/scriu. Intrați pe "Goagăle" și vă veți convinge!
Dumneavoastră, sigur nu v-ați desfășurat activitatea în domeniul militar. De ce atâta ură față de cei care au depus un jurământ față de țară (... chiar cu prețul vieții!!!)?🤔🤕
Militarii, polițiștii și magistrații au drepturile restrânse (constituțional) față de civili!!! 🤓🧐
Cel mai bine ar fi să vă documentați, înainte de a scrie despre militari. Dacă ați fost militar, este cu atât mai grav!!! 😱🤫🤯

Mhy spunea...

La ora 17.00, premierul face conferință de presă, probabil va prezenta pachetul 2. Mă mir că nu a apărut deja pe blog....

Claudiu Marin spunea...

@QSA
In mintea d-tale bolnava si speriata de calculul contributiv, afirmi ca toti cei 68% dintre pensionarii militari care au ramas in plata cu cuantumul contributiv nu au fost militarI? Ia mai limpezesteti ratiunea!
Numai voi ati intrat in NATo si numai voi va puteti bucura de o pensie militara decenta?
Cei 68% dintre militari nu au avut si ei drepturile restranse? De ce n-ar merita si ei pensii militare decente.
Analfabetule functional, nu intelegi ca prin calculul contributiv, ca la magistrati, nu-ti afecteaza cu nimic pensia ta ciucana?
Esti atat de obositor, prin tampeniile de om speriat , pe care le tot arunci pe blog, incat scoti omul din fire!

QSA? spunea...

@Mosmartin16@gmail.com
Colonele, ultima mea decizie privind revizuirea pensiei, PE PUNCTE, am primit-o în baza OUG nr.1/2011 în anul 2013, "legată" de legea 263/2010. Am ieșit la pensie în anul 2006, și am "prins" toate modificările legislative în domeniul pensiilor militare.
Concluzie la răspunsul dumneavoastră: știu foarte bine cum au fost acordate punctele!
Oricum, vă mulțumesc pentru explicațiile date! 👏👍🙏
Punctele acordate pe contributivitate (suficiente) sunt pe legea 263/2010.
Cred că, și dumneavoastră, m-ați considerat "ciucan" precum administratorul blogului. Păcat!!!
Să aveți o zi minunată!

Vasile Anghel spunea...

QSA ce vechime ai de ești speriat de contributivitate.Eu am vechime efectivă 39 ani,10 luni,27 zile.Vechime cumulată 55ani,10luni,27zile.Am pensie 5610 brut .

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Claudiu Marin spunea...

Palaghene, d-ta esti bolnav cu capu' ,daca iti permiti sa ameninti cu moartea. Sper ca autoritatile sa se autosesizeze si sa ia masuri asiguratorii in ceea ce te priveste.

Calinmihaib12 spunea...

Mosmartin16 (11.07.2025/14:08)
1. ..ți-a scăpat să adaugi și cele:.. "13..22 %"= de Pensie Suplimentară ..!, iar PL=punctajele lunare se calculează cu veniturile lunare brute ..împărțite la salariul lunar mediu brut (!), cu excepție perioadei: 7/1977..12/1990 = în care VLI-= veniturile lunare individuale brute se împărțeau la SLMN= salariul lunar mediu net..comunicat de INS= Institutul Național de Statistică..!
2. ..trebuie menționat că tot CALCULUL "PUNCTAJELOR" =lunare, anuale și total = în ipoteza [👻‼️] ..RECALCULARII PENSIILOR MILITARE ACTUALE ÎN PLATĂ=se face în condițiile/ "parametrii" = din legile anterioare de PENSII "CONTRIBUTIVE": = L.119/2010 +/--OUG. 1/2011= după caz.., sau L.263/2010..tot așa, după caz.., deși între acestea sunt .."ceva..diferențe" cu oarecare RELEVANȚĂ ..în CUANTUMUL PUNCTAJELOR TOTALE ( câteva puncte..(❓), care punctaje totale realizate "diferențiat" ..= după legea..folosită la calcul: din cele amintite mai sus..(!).., iar abia după ce se stabilește PUNCTAJUL TOTAL..așa cum am scris mai sus, acesta e folosit la RECALCULAREA pensiei conform cu algoritmul din L.360/2023: PT realizat {..+/-- Pct. Suplim.(?)} × VPR..(=de la:.."="/">" "81 lei".. cum va stabili..INFLAȚIA.. guvernul..‼️