Un produs Blogger.

duminică, iulie 20, 2025

Nu Ghinea a introdus pensiile militare in categoria pensiilor speciale

38 comments

 Oricare rezervist care a facut o minima alfabetizare juridică, in scoala sau la cursurile de pregatire profesionala, a invatat ca legile se clasifica, in functie de sfera lor de cuprindere, in legi generale, aplicabile tuturor cetatenilor, si legi speciale, aplicabile unor categorii restrânse de subiecti, clar definiti in legea speciala. 

In concurenta dintre dispozitiile legii speciale si cele ale legii generale au prioritate dispozitiile legii speciale, principiu general valabil de aplicare a legii de catre instante.

In domeniul pensiilor exista o lege generala aplicabila tuturor celor care lucreaza cu contract de munca si platesc o contributie de asigurari sociale si legi speciale integrate sistemului public de pensii sau neintegrate in sistemul public.

Pana in anul 1997 a existat pe langa legea generala, legea din sistemul public de pensii(Decretul nr. 292/1959, Legea 27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea 19/2000, Legea 263/2010, Legea 360/2023) o singura lege cu caracter special, cea privind pensiile militare de stat concretizata in Decretul 293/1959, Decretul 141/1967. Decretul nr. 214/1977, Legea nr. 164/2001, Legea 223/2015.

Dupa aceea au aparut droaia de legi speciale ale pensiilor pentru magistrati, diplomati, grefieri, personal navigant civil, functionari parlamentari etc.

Pana la Jaloanele  214 si 215 din PNRR, care cuprindeau intentii de reformare a pensiilor din sistemul public  si a celor de serviciu, nimeni nu s-a ofuscat ca pensiile militare erau incadrate din punct de vedere juridic la categoria pensii speciale.

Mafia finantista din structurile de aparare a scornit sloganul ca pensiile militare nu ar fi pensii speciale si, ca atare , ele trebuie scoase din categoria pensiilor care ar urma sa fie reformate, fie si numai pentru a elimina inegalitatile create, in timp, in sistem, dupa eliminarea actualizarii lor ori de cate ori se majorau  soldele de grad si de functie ale celor in activitate,

Sloganul a fost mediatizat, a fost preluat de politicieni, a fost mestecat pe negandite de toate structurile asociative ale rezervistilor si este si astazi rostogolit de multi rezervisti pe retelele de socializare, inclusiv pe acest blog, in special de cei pe care eu ii numesc ciucani, speriati ca reforma pensiilor militare le va putea afecta pensiile lor stabilite in aceleasi conditii avantajoase ca si cele in care s-a pensionat fostul ministru si premier Nicolae Ciuca.

Or, nu caracterul special al pensiilor militare a creat diferentele enorme dintre pensionarii militari, functie de data deschiderii dreptului de/la pensie, ci interesele meschine ale unui grup restrans din interiorul sistemului.

Impotriva curentului general, de cand am preluat blogul, sustin, fara reverve, in concordanta cu teoria generala a statului si dreptului,  ca  pensiile militare de stat sunt pensii speciale, pentru ca sunt reglementate de o lege speciala. Nu contine nimic ofensator aceasta denumire.

Putini stiu ca in secolul trecut, dupa anul 1902, generatii intregi de militari s-au luptat, timp de mai bine de 40 de ani,  pentru a avea o lege speciala a pensiilor militare. In anul 1902 pensiile pentru militari au fost integrate in sistemul public de pensii.  

Asa a trecut Romania prin 2 razboaie mondiale fara ca militarii sa aiba pensii militare.

Printr-o diversiune impresionanta, marea masa a rezervistilor se simte lezata daca aude/citeste ca pensia militara este o pensie specială. 

Alexandru Anastasiu - cunoscut și sub numele de Alexe Anastasiu - (n. 4 octombrie 1865Blăgești, Vaslui - d. 1947Iași) a fost unul dintre generalii Armatei României din Primul Război Mondial.

Iată ce scria în ziarul "Adevărul" din 24 mai 1934 generalul Alexe Anastasiu pe problema pensiilor militare: 

Necesitatea legii speciale pentru pensiile militare

 „Cu ocazia prezentării unui memoriu cerut de Ministerul de Finanţe, cu întâmpinări asupra anteproiectului legii generale de pensiuni întocmit de acel minister (Casa Generală de Pensiuni) anul trecut, Societatea ofiţerilor în rezervă şi retragere „Carol al II-lea”, printr-o declaraţie preliminară, arăta că adunarea generală a societăţii, conştientă de condiţiunile excepţionale sub care trebuie privită şi soluţionată, prin lege, chestia pensiilor militare, rămâne nestrămutată în credinţa că administrarea deplină a acestor pensii trebuie să se facă neapărat sub autoritatea Ministerului Apărării Naţionale şi pe baza unei legi speciale, cum se face şi în alte ţări şi cum s-a mai făcut cu succes, altădată, şi la noi. 

Declaraţia aceasta prealabilă a Societăţii „Carol al II-lea”, făcând aluzie la starea precară a pensiilor militare de la război încoace, exprimă o crudă şi extrem de dureroasă realitate. Dar dacă starea aceasta precară a pensiilor noastre militare ar fi determinată numai de criza economică şi financiară postbelică, este evident că ea n-ar justifica elaborarea unei legi de pensii speciale pentru militari, întrucât consecinţele crizei, atingând toate categoriile de bugetari, în mod egal şi, respectiv, proporţional, nu se pot cere şi nici acorda excepţiuni şi privilegii. În realitate, însă, nu este numai criza cauza existenţei şi gravităţii stării precare în chestiune. 

Cauza sau mai bine zis cauzele genetice ale stării precare a pensiilor militare derivă în cea mai mare parte numai din eroarea ce s-a făcut în 1902, când pensiile militare s-au unificat cu pensiile civile, precum şi din crearea prin legea din 1925 şi dispoziţiunile de birou pentru aplicarea acestei legi pentru pensionarii militari şi exclusiv numai contra lor, a unor condiţiuni de tratament pe cât de nedrepte, pe atât de vexatoare. 

Astfel, în 1926, cu ocazia majorării indemnităţii (indemnizaţiei, n.n.) de scumpete a pensiilor, în mod general, cu 25 la sută, în ce priveşte pensionarii militari, s-a dispus ca – aplicându-li-se şi lor acest coeficient, „suma rezultată să nu întreacă în tot cazul pentru căpitan de … atâta, pentru maior de … atâta şi aşa mai departe pentru toate gradele, adică o limită maximală, pe grade, care nu s-a prevăzut însă pentru nicio altă categorie de pensionari. De aici a rezultat neajunsul jignitor că pensiile militare au rămas inferioare pensiilor civile, nu numai la grade egale, prin asimilare, dar chiar şi decât a unor grade mai mici. Aşa de ex., pensia unui învăţător, care prin asimilare – fiind primul grad în ierarhia profesoratului de carieră – ar corespunde gradului de sublocotenent, nu numai că ieşind la pensie primea mai mult decât un sublocotenent, locotenent ori chiar căpitan, dar depăşind ierarhia ofiţerilor inferiori, primea mai mult şi decât un maior, aliniindu-se pentru cuantumul pensiei cu locotenent-colonelul. Cunosc personal cazul unei institutoare, cu gradaţii, care avea pensia mai mare decât a soţului ei general. 

În ce priveşte domeniul pur militar, după cum am arătat în articolul precedent, un maior are solda mai mare decât pensia unui general, situaţie penibilă care însă nu există în domeniul civil pentru grade similare. Contrastul nu arată că soldele sunt mari, întrucât în realitate şi ele sunt mai mult decât insuficiente, ci numai spiritul anarhic ce stăpâneşte ierarhizarea pensiilor militare şi absolut numai această categorie de pensionari. 

Alt caz de nedreptate. Pensionarii militari primesc pensii foarte diferenţiate între ele pentru grade şi drepturi egale, după data ieşirii lor la pensie. Astfel, un general trecut la pensie înainte de 1919 primeşte mai puţin decât un general ieşit la pensie după 1919, deşi au aceiaşi ani de serviciu şi au avut aceeaşi vârstă la data pensionării. 

Această diferenţiere este desigur iraţională şi nedreaptă. 

Cerinţele existenţei, obligaţiunile sociale, consideraţiunile de prestigiu şi de demnitate corespunzătoare gradului fiind identice, motivul că unul aparţine unei legi de pensiune mai veche, iar altul unei legi mai nouă, este absolut brutal. Bursa vieţii nu stabileşte preţurile pieţii pentru pensionarii militari aparte şi după data pensionării lor. 

Alimentele, îmbrăcămintea, chiriile, medicamentele etc. sunt plătite de pensionari după cursul pieţii de astăzi, nu acel de la data pensionării.

O anomalie strigătoare pentru ofiţerii pensionari o formează apoi chestiunea indemnizaţilor, ca adaos la solda activilor care nefiind supuse reţinerii de 10 la sută pentru pensie, sunt din această cauză nereversibile la pensie. 

Procedeul este nedrept şi neloial, iar practicarea lui păgubeşte prestigiul statului (subl.n.), faţă de acei ce nu şi-au precupeţit viaţa pentru el, cu mult mai simţitor decât reprezintă profi tul bănesc ce-l poate aduce această măsură. 

    Înainte de 1916 exista un supliment la solda propriu-zisă a activilor, sub titlul de indemnizatie de activitate, nesupus la reţinere şi nereversibil la pensie, dar acel supliment raportat la cuantumul soldei era de circa 9 la sută. Acum, la solda propriuzisă «brută» se dau vreo 4 indemnităţi, care în total depăşesc o treime din cuantumul soldei, iar pensia se calculează numai asupra soldei bruto, după ce se mai deduc şi cei 10 la sută, reţinerea pentru pensie, deşi pensionarii militari au plătit-o şi ei fi ind activi. 

Când procedeul se va schimba şi se va fixa pentru stabilirea pensiei un procent general de atâta la sută din salar pentru civili şi, prin consecinţă, pentru militari, măsura va fi dezastruoasă pentru aceşti din urmă. Funcţionarii civili n-au asemenea indemnităţi, iar sporurile create la salarul lor prin «gradaţii» fiind supuse la reţineri sunt reversibile la pensii.

Este nevoie prin urmare de o lege specială, care să prevadă că pensia militarilor se referă la retribuţia lunară ce primesc, sub orice titlu, indemnităţile fiind supuse la reţinerea pentru pensie şi deci reversibile la pensie. 

Se pretinde că prin o nouă lege generală de pensiuni toate nedreptăţile, anomaliile şi vitregiile semnalate de pensionarii militari se vor înlătura, stabilindu-se un regim uniform, egal şi echitabil pentru toţi, corespunzător drepturilor respective. 

O asemenea lege mai toate guvernele de la 1926 încoace au anunţat-o, iar unele au dispus chiar pregătirea ei, dar n-au înfăptuit-o încă şi afirmăm că nu vor putea-o înfăptui curând, chiar dacă vor ţine sincer şi hotărât s-o facă. Motivul: o nouă lege a pensiilor trebuie să stabilească neapărat normalizarea lor. Or, normalizarea pensiilor, fără o prealabilă normalizare a salariilor, este inoperantă, exclusă; iar normalizarea salariilor este o măsură, dacă nu imposibil de realizat, în tot cazul o operaţiune extrem de dificilă şi de lungă durată. 

Este drept că în 1902 s-a putut stabili o asimilare a ierarhiei civile cu ierarhia militară, uniformizând salariile funcţionarilor statului prin referire la gradele şi soldele militare; ceea ce a înlesnit şi o echitabilă  aplicare a legii generale a pensiilor din acel an. Dar de la 1902 până astăzi, lucrurile sau, mai bine zis, situaţiunile s-au schimbat profund. După război mai cu seamă, în domeniul funcţionăresc civil s-au creat trepte intermediare aproape pentru fi ecare grad ierarhic de post şi funcţiune. Aşa, de exemplu, înainte vreme exista la funcţionarii civili ierarhia aceasta: şef de birou, şef de serviciu şi director. Demnitatea de director general era limitată numai la câteva instituţii. 

După 1902 s-a generalizat funcţiunea de director general la toate ministerele şi unele autorităţi şi servicii, de stat, judeţene şi chiar comunale urbane, mai înfiinţându-se treptat şi posturi de subdirectori generali, subdirectori, subşefi de servicii şi subşefi i de birouri etc., iar pentru fi ecare post s-au creat câte două, trei şi patru trepte ca de ex. impiegat cl. I, II, III, IV, şef de birou principal, şef de birou de cl. I, II, III şi aşa mai departe. Caracteristica acestor creaţiuni fiind că nu există în mod identic la toate departamentele autorităţilor şi serviciilor (caselor) autonome; iar condiţiunile de numire, înaintare şi salarizare a funcţionarilor de la unele din aceste compartimente funcţionăreşti depinzând de titluri academice şi tehnice de specialitate care nu există la altele, este evident că un şef de birou, de serviciu ori director de la sănătate, de la culte, de la industrie etc. nu este totuna cu corespondentul său de la un compartiment funcţionăresc, unde nu se cer titlurile şi probele cerute celorlalţi. Soldele fortuit diferă, iar nivelarea lor ar însemna pentru titraţi o deposedare nedreaptă şi ofensatoare.

Raportând apoi funcţiunile acestea la ierarhia militară şi stabilind că şeful de birou se asimilează gradului de căpitan, şeful de serviciu unui maior, directorul unui colonel, iar directorul general unui general, cu cine asimilezi, la treaptă ierarhică pe subdirectori şi titularii de diferite grade: principal, de cl. I , II, III etc.? 

Cine şi când va realiza oare o înţeleaptă şi justă armonizare? 

Pentru pensionarii militari însă armonizarea pensiilor se poate face fără nicio dificultate, întrucât soldele militarilor sunt perfect armonizate. Un căpitan, un maior, colonel etc. din orice armă, serviciu sau garnizoană ar fi şi din orice comandament ar face parte, având şi autoritate şi soldă şi drepturi egale. Prin simpla raportare a pensiilor militare la solde, în baza unui coeficient la sută, egal pentru toţi, se obţine armonizarea şi se pune capăt stării haotice şi anarhice. Iată de ce este necesară o lege specială pentru pensiile militare. O cere nu numai dreptatea, dar şi logica”.

38 de comentarii:

Randoom spunea...

Nu ai inteles tu ce a vrut sa spuna lumea.Tinand cont ca pensile militare nu au mai fost actualizate pentru cei iesiti la pensie inainte de 2017 de imediat 10 ani(100% o sa se faca zece ani fara sa fie actualizata,mai degraba taiata,cum o sa fie din august 2025 de cand se pune CASS-ul) putem spune fara sa exageram ca numai speciale nu mai sunt in practica. Da,jianu are pensie speciala,ciuca la fel,toti ciucanii au pensie speciala,dar cei pensionati inainte de 2017 nu mai au pensie speciala de mult. Sper ca ai inteles acum la ce se refera lumea.

Mosmartin16@gmail.com spunea...

Total de acord, Claudiu ! Problema e alta : prea mulți sunt setați pe ceea ce "știu"și.... nu au disponibilitatea de a studia și a analiza critic...și nici capacitatea de a pricepe ! Trist...

Claudiu Marin spunea...

@Randoom
Stai la cutie, nu te aventura. Deocamdata, subiectul depaseste capacitatea d-tale de intelegere.

Mosmartin16@gmail.com spunea...

CERTITUDINE, ÎN OPOZIȚIE CU...MANIPULATORII ! Până la sfârșitul anului în curs, în cazul pensiilor militare de stat...nu se poate întâmpla nimic altceva - "in buzunar" - decât eventuala taxare ( n.n. - după ce CCR se va pronunța, marți, 22 iulie ), prin CASS, a pensiilor brute mai mari de 3000 de lei și care ar avea efect "pe card"...numai în cazul rezerviștilor de dinainte de OUG nr.59 / 2017 !! "Just și echitabil", nu ?!! Iar aici nu ar fi vorba - nicidecum - de... "Să moară și capra vecinului ! ", ci de : "Pentru unii mumă, pentru alții ciumă ! ". Cei care cred că s-ar putea întâmpla și altceva - "pe card" - îi rog să precizeze concret ce...și mai ales...cu argumente, tot concrete...cum ?! Restu's vorbe goale de conținut ! Gând bun, oameni buni !

Calinmihaib12 spunea...

Mosmartin 16:
..da, "dar" situația pare .."insolvabilă" ..,atât timp cât nu se actualizează pensiile "varșoviste"(anterioare lui 15.09.2017).., la nivelul salarial al ."ciucanilor" = pe L.153/2017..!, cu o eventuală raportare=aplicare a principiului.."net/net" în pensiile noastre =.."varșoviste"..și abia mai apoi..= reluată și "discutată" problema taxării și impozitării.. pensiilor..= oarecum "echilibrate" =ca principiu de calcul (👻..😜"special"..‼️)

GG spunea...

Da,lege speciala unde pensiile militare nu au fost actualizate din 2016. Iar pensionarii impartiti în negri(până în 2016) și albi după 2018.A drakului pensii pe lege speciala!!!!!?????

Claudiu Marin spunea...

@GG
Speciale, speciale, dar inechitabile.
Unii ne spun ca pensiile militare nu pot fi pensii speciale , dar pot fi inechitabile.
Inechitatea nu provine din caracterul special al legii ci din proasta ei intocmire. Cei multumiti dintre noi ne indeamna s-o acceptam asa cum este, inechitabila.Halal... camaraderie!

Victor spunea...

E adevarat ca nu Ghinea a introdus pensiile militare in categoria pensiilor speciale, dar Ghinea e cel care a introdus reforma pensiilor speciale in PNRR, ceva ce nu a facut nici un alt stat UE, desi in afara de Suedia toate statele UE au pensii speciale. In Romania exista insa si pensii speciale pentru anumite categorii socioprofesionale cum sunt Curtea de Conturi sau personalul navigant civil, care nu se regasesc la alt stat membru UE.

Apostol Mircea spunea...

Din aceasta manopera, a conducerii MApN, care si-a,tras o lege cu dedicație 223/2025 pe care ulterior au hacuit-o prin acte normative,nu se poate scăpa decât prin contributivitate.Legea nr.119/2010 trebuie aplicata din nou.Contextul actual ne este defavorabil,iar sintagma ,,speciala ,, creaza repulsie si revolta,în societate.
Țineți minte declarații publice, repetitive ,în mass media, a cuplului toxic:,Ciolacu-Ciuca :,,pensiile militare nu sunt speciale, sunt pensii de serviciu sau ocupaționale, Cardasia MApN cu politicienii a generat o rezultanta: haosul inechitatea și disrepantele istorice , în sistemul pensiilor militare,speciale, de stat.

Margarit Fernand spunea...

În 2016 un fost coleg, și el lt.col (rez) m-a atras la sediul județean al USR unde el era ”oarece sculă” ca să mă alătur lor pentru că la acea vreme aveau foarte puțini adepți în zonă. După 3-4 zile ”de inițiere la birou” mi-a picat în mână un proiect pentru trecerea pe contributivitate a pensiilor militare. Atunci nu exista Legea 360 și punctajul se împărțea la numărul de ani cf Legii 263/2010, ei bine acel proiect m-a șocat atât de tare că i-am aruncat cheile pe birou imediat ce am terminat de citit și instantaneu am devenit anti-usr! Printre multele ”măgării” m-au șocat trei dintre ele: 1) punctajul se calcula prin împărțirea la 35 de ani 2)Articolul 11 din Legea 80 era eliminat și 3) ( strigător la cer și încerc să redau formularea din proiect cât mai aproape) Pentru fiecare an se va calcula valoarea echipamentului primit, valoare care va fi scăzută din venitul ce se ia în calcul la stabilirea punctajului! Se motiva faptul că ( de noaptea minții) un muncitor primea o cască și un halat în timp ce militarii primeau echipament complet și de cea mai bună calitate! Concluzia: Ura lor este veche și nimic nu le va schiba atitudinea! Ceea ce ”m-a durut” a fost atitudinea colegului care a zis citez: ” Ce-ți pasă de ăilalți, noi vom avea funcții babane și când nu le mai putem duce vom avea și rezerve și venit ca lumea de adăugat la pensia militară!😢🤦‍♂️🤬

Leo spunea...

Un GENERAL MR. "VARȘOVIST " , cunoscut ca NastY BoY este și el revoltat de INECHITĂȚILE de la pensiile militare. Un ex. de mix de mândrie și rușine -
https://iamsport.ro/fotbal/diverse/ajuns-la-79-de-ani-ilie-nastase-sustine-ca-are-una-dintre-cele-mai-mici-pensii-din-romania-cum-se-poate-trai-cu-acesti-bani-id36016.html

magda spunea...

Ne invartim asadar in jurul cozii ...nu de ieri de azi..Unii in trecut chiar s-au luptat (cu argumente) pentru ca militarii sa aiba o lege speciala pentru pensiile militare(adicatalea..care deroga de la legea generala a pensiilor) ...iar acum vin niste distepti care ne spun opusul.Cand eram asa mai de-o schioapa(anii 60)..traind cu familia langamai multe unitati militare,bunica mea gradinareasa de fel mai vindea din legume,uneori si oua ca sa mai faca un banut.De multe ori noi ,familia dumneaei asadar, asteptam sa ne vina randul la diferite produse intrucat bunica le rezerva,,ofitereselor''( asa le spunea ea la nevestelor de subofiteri caci de ofiter era doar una).Vreau sa subliniez doar cum era vazuta si respectata nevasta subofiterului de catre un civil de rand..De armata ce sa spun..atat numeric cat si dotarea arau la un nivel ridicat.Acum,dobitoci imperiali precum Ghinea spun ca suntem speciali(numai asa..ca sa ne desconsidere caci din legea speciala s-a ales praful...e plina de ,, speciali'' intre specialii de acelasi rang).Sub masca contributivitatii se ascunde o mare marsavie respectiv alinierea tuturor la pensiile deloc convingatoare ale asa zisei clase de mijloc...Lui Ghinea,Seidler dar in special hoardei useristo-marxiste o pensie de 4000-4500 este arhisuficienta pentru un militar(aproape dubla fata de media din sistemul public ..asta ca sa citez doar franturi din spusele recente ale unuia dintre acesti monstri neostalinisti)..Tineti minte ce va zice cucoana...Ati jurat sa aparati tara,legile...bla bla bla chiar cu pretul vietii..Iar daca pensia voastra trebuie aparata...respectati juramantul pana la capat....dusmanii(reali nu imaginari) sunt printre voi,nu mai au culoare sau daca totusi au ..si-o schimba in mod cameleonic.Am incredere totusi ca un ,,colos'' in prezent putin adormit parte din patrulaterul monstruos ,se va trezi la timp asta ca sa evite in primul rand propria lui disparitie si poate chiar a natiunii insasi....Diversiunea cu specialii din armata a murit de foarte mult timp...cine inca vantura sintagma asta cred ca agita spiritele pentru o varsare de sange....Dupa cum se vede in prezent si se intrevad lucrurile...cine lucreaza deja cu APA este chiar unul ,,special''...Va doresc sa aveti apa pentru voi nu pentru a o da la moara altora...

VALYCA2010 spunea...

Tot Ghinea rămâne țapul ispășitor....

Claudiu Marin spunea...

@Victor si magda
Cine a inghitit diversiunea ca pensiile militare nu sunt pensii speciale ne transmite subliminal si inconstient indemnul; lasati pensiile militare asa cum sunt, nu le bagati in PNRR, nu le reformati, ca noua ne convine cum sunt acum. Nu realizeaza ca peste cativa ani si ei vor deveni victime ale eliminarii aactualizarii, asa cum sublinia bravul general Alexe in articolul publicat in anul 1934.
La incercarea de a da o mana de ajutor in punerea in acord a legii actualizarii cu decizie 126/2025 a CCR, foarte putini au pus umarul, ba multi au luat in deradere demersul ori au adus injurii si mascari pe care, cum era normal, nu le-am publicat.
Ciucani, conspectati aricolul generalului Alexe publicat in topic. El este si pe pagina CPS a MApN.. Aceasi situatie va asteapta si pe voi daca nu va treziti!

RD spunea...

Claudiu Marin,

Având în vedere că pe contributiv dumneata ai câștiga mai mult decât iei acum pe legea 223/2015, repetați obsesiv că pensiile militare sunt speciale! Obsedat de ciucani, obsedați de cei care au ieșit la pensie după doar 15 ani vechime deși legea le permitea așa ceva și altele. Văd că uitați că ați îmbrăcat uniforma militară, de interdicțiile și restricțiile pe care le-ați avut de-a lungul timpului. Dar din disperare tot scrieți prin atâtea articole și comentarii poate, poate, să primiți pensia pe contributivitate. Fără să vă pese nici măcar de cei activi, dacă pe mulți dintre cei ieșiți deja la pensie nu vă pasă. Nu toți au avut parte de Oscar și altele. Și îi băgați pe toți în aceeași oală. Sper să publicați acest comentariu și să renunțați la ura pe care o aveți în suflet. Jos pensiile pe contributivitate! La muncă civilii n-au avut restricții. Dar militarii și polițiștii, da! Ei pe contributivitate. Polițiștii și militarii în sistemul special fiindcă au avut o muncă grea și specială!

nastyboy spunea...

@mosmartin16 Esti unul dintre comentatorii care tin foarte mult la rigurozitatea afirmatiilor. Drept pentru care, tin sa iti reamintesc ca nu numai cei de dinainte de 2017 vor simti ceva in minus pe card, adica plata CASS, in masura in care CCR nu va avea nimic impotriva legii "taierii". Mai exista o categorie de pensionari militari care vor simti pe card acea diminuare. Respectiv, cei care au iesit la pensie in baza art.19. Indiferent de anul trecerii la pensie. Se pare, chiar, ca acestia vor simti chiar mai abitir diminuarea decat colegii lor "terminati", vorba raposatului Huhu.

Marcell spunea...

O mulțime de discuții care de fapt nu duc nicăieri. Problema este relativ simplă: suntem într-un rahat atât de mare, financiar vorbind, ca țară, urmând să angajăm cheltuieli care ne vor apăsa mai adânc, încât chiar nu cred că vom mai găsi ieșirea vreodată. Da, sunt foarte mari inechități în sistemul pensiilor militare, mari fiind acelea între cei ieșiți prin 2021-2022 și cei ieșiți după primăvara lui 2023, spre exemplu. Mai jos, în "istorie", tot mai mari. Tragedia constă în faptul că nu există soluție miraculoasă pentru noi iar cine vinde speranțe este doar un mare mincinos, cu sânge de politician român în el. Egalitatea visată de unii nu se va întâmpla niciodată. Rezerviștii militari sunt o categorie atât de neînsemnată pentru guvernanți și președinte de nici nu ne dăm seama, unii. Absolut orice măsură s-ar lua în ceea ce ne privește, va însemna scădere de pensie pentru marea majoritate, eventual ușoară creștere gen "praf în ochi" pentru cei mai vechi dintre noi. Poate suna cinic mesajul unui coleg de pe aici, cum că "să ne mulțumim fiecare cu ce avem" pentru că va fi mai rău dar în esență și din păcate, mare dreptate avea. În rest, să fim sănătoși și pentru categoria "optimiști" să viseze în continuare. Pentru că "a visa frumos nu costă nimic", cum am mai spus.

luchy19 spunea...

Ați tot bătut toba cu Ciucani și Jieni .
Nu înțelegeți că abia din 2023 valorile pensiilor militare au crescut foarte mult, iar din 2024 sunt destul de mari.
Însă din 2017 până în 2022 cel puțin la SGP și Subofițeri MAPN valoarea pensiilor este până în 4500 lei cu mici excepții.
Nu mai exagerați cu nenorociți ăia doi Ciucă și Jianu , până in anul 2022 și au bătut joc de camarazi.

Vali spunea...

Randoom
Vezi ca generalizezi si gresesti enorm ! Nu toti ciucani au pensii babane, nu mai vorbi aiurea...sunt cazuri destule de rezervisti iesiti la pensie dupa 2017 cu pensii mai mici decat cei care au iesit pana in anul 2017 ! In afara de Ciuca aaaaaaa, Jianu nehalitul care s a bagat in fel si fel de proiecte ca saracu de el nu avea ce manca si cativa sefi colonei si "ghenerali mai marunti in functie", majoritatea ciucanilor iesiti la pensie pana la inceputul lui 2022 au pensii de rahat, despre ce vorbim ??? Vinovati nu sunt ciucani, ci clasa politica lacoma si nedreapta, neiubitoare de patrie si corigenta la istoria nationala...

Nemo spunea...

Din punct de vedere juridic, pensiile militare sunt pensii speciale, toate pensiile care sunt calculate altfel decat la civili sunt speciale.
Este adevarat ca valoarea unora este egala cu un ajutor social, dar asta este cu totul altceva.

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin,
Dar pretenul dumneavoastră, generalul, politicianul, scriitorul (poate și-o fi luat indemnizație și pe baza Legii nr. 8/2006) Nicolae-Ionel CIUCĂ, ce a făcut cât timp a fost Șef al SMG/SMAp, ministru al Apărării sau prim-ministru, pentru că prea l-ați lăudat (în horă cu PNL-iștii) pentru Proiectul de lege PLx-540/2024 ?
Degeaba facem „teorema legilor” de la Adam și Eva dacă au avut posibilitatea să remedieze ce a stricat filfizonul Ghinea (prin negocierile cu BM și CE pe legea pensiilor militare de stat) și Pupăza din tei (prin OUG nr. 59/2017) și nu au făcut-o. Când acuzăm DGFC și DGJ din MAp.N, în capăt de listă trebuie pus NICULAE cel care, după ce a mâncat o pâine alba de pe urma armatei și-a băgat piciorul în ea și a plecat la țară (Viața la țară / Duiliu Zamfirescu) ca să nu-l scuipe colegii în față.

Leo spunea...

LICHEAUA de jianu (dar și banda lui , dr. luK , ciripacipu, aspiridonescu , RED , etc...) și-au asigurat pensii cam cu 10 000 lei NET mai mari decât ale lui ciucanis . Pe ei îi doare la bască de NEACTUALIZARE , deoarece nu le ajunge durata vieții ca s-o simtă .
NIMENI ȘI SĂ VREA , NU MAI POATE FACE NIMIC ÎN CONTEXRUL ACTUAL !

Florin Stoica spunea...

Bună ziua. Dl Claudiu Marin toți ciucanii care urmărim acest blog și nu numai, cu excepția celor care puteau să facă ceva pentru actualizarea pensiilor militare niciodată nu am “dormit” sau să fim insensibili la nedreptățile camarazilor noștri mai în vârstă, care ne-au fost profesori, comandanți sau șefi începând cu liceul militar pentru foarte mulți dintre noi, precum și în cariera militară. Cu unele excepții, dar până și pe acei comandanți sau șefi care s-au purtat cu noi de parcă unitățile militare erau moșiile lor, în special după 1989, îi respectăm și dorim să aibă pensii militare corecte pentru munca, lupta, sacrificiile și privațiunile suferite în cariera militară, cei mai în vârstă poate mai mult decât cei mai tineri, pentru că viața unui militar era mult mai aspră în perioada regimului comunist. Demersul dumneavoastră cu proiectul de lege pentru punerea în acord a plx nr. 540/2024 cu decizia ccr este lăudabil și foarte apreciat de toți cei care credem că se va face dreptate pentru toți pensionarii militari, dar în sensul de a-i aduce pe cei cu pensii înghețate mai aproape de ceilalți care au beneficiat de legea salarizării unice. Politicienii sunt vremelnici la putere și cei care sunt împotriva poporului român prin politicile lor toxice vor fi dați la o parte de voința românilor. Nu am prezentat un punct de vedere încă pe proiectul postat de dumneavoastră, care rezolvă multe din aspectele de neconstituționalitate ale plx nr. 540/2024, au venit și completări din partea unor colegi bine intenționați. Lupta noastră pentru toți pensionarii militari trebuie să continue pentru că nimeni nu ne dă înapoi zecile de ani din cariera militară la care știam la ce ne înhămăm când am depus jurământul de credință, iar statul român ne-a garantat că vom fi compensați pentru sacrificiile făcute, care nu le regăsim la nicio altă categorie profesională, iar politicienii care au nerespectat obligațiile statului, unii sunt deja istorie și va veni curând și rândul celor prezenți.

Margarit Fernand spunea...

@Leo Năstase este un general de carton ca și Lipă sau Iordănescu! Sigur că îmi ”vor sări unii în cap” și vor spune de mândria sportului românesc, bla, bla bla, dar indivizii ăștia nu au nimic de-a face cu modul în care se dobândește acest grad. Stan Smith care îl bătea pe Năstase pe unde îl prindea nu e general al armatei americane, nici Serena Williams nu este general și nici Nadal sau Messi, doar la noi apar generali de-ăștia! De ce Tiriac sau mai sus amintitul Stan Smith nu sunt săraci și nu asteaptă pensie de la armată? Asta ar trebui să ne dea de gândit înainte de a-l compătimi pe Năstase așa că ceea ce spune el la ziua lui la șampanie nu trebuie luat în seamă! Să nu mai spunem și că face de râs uniforma de general purtând-o aiurea pe unde nu te aștepți, conducând beat în uniformă etc!

Leo spunea...

@Mărgărit Ferdinand
Sunt perfect de acord cu tine.
În asta consta rușinea de care vorbeam în mixul exprimat mai înainte.
PS
sau când i-a spus unei jurnaliste străine ”Vezi că-ți sparg fața..”

avianyc spunea...

Aștept chemarea lui Nicușor Făgărășanului la ordin peste ocean doar din curiziozitatea de a afla valoarea exportului de euro în avans din bugetului armatei .
Mai aștept cu răbdare sa particip la ajutorarea ucrainenilor până "ii înving" pe ruși, gaj în acest sens pun încrederea în madam " Tituleasca" de la externe.
Și dacă tot mi se va retine CASS ma aștept ca să ma înștiințeze medicul de familie ca la început de an nu- mi prescrie vreo rețetă până nu ma prezint sa-mi fac setul obligatoriu de analizele medicale gratuite oferite de CNAS , asta asa ca să le arat la nemți, austrieci și unguri ca nu sunt mai prejos ca ei.
În rest sper ca admin sa clarifice dilema lui Nicușor Făgărășanului prin separarea la centima între legionaristul fascistul și partizanul luptător anticomunism .
Cu proiectul privind actualizarea în urma deciziei CCR m-am lămurit de mult timp.
Încă îmi mai sună în urechi spusele unui senator PSD de SB , președinte al comisiei de buget finanțe din Senat la o discuție în cadru restrâns- prietenesc la un local din Sibiu, ; " România nu are posibilitatea de a tine doua armate , una activa și una în rezervă cu același nivel aproximativ egal actualizat intre salarii si pensii ".
Și faptul se confirma.
Așa că domnule admin nu mai dați vina pe cei de la DFC.
Acelora doar li se cer rapoarte și uneori sunt împinși în fata sa prezinte situația în diverse împrejurare, evitand implicarea și căderea belele pe responsabilii politici
Odată l-au băgat în fata pe Bachide și a ieșit sifonat rău.
Până politicul nu da semnalul suntem pe linia moarta.

bogdan spunea...

MAGDA.....La nevoie imi respect juramantul, uniforma e pregatita , o sa imi apar pensia la nevoie spre deosebire de colegii mai in varsta ......prin ORICE MIJLOACE este necesar...asa ca un ciucan de 54 de ani....mult nu mai este

Claudiu Marin spunea...

@Florin Stoica
Astept si punctul dvs de vedere. Interventiile dvs pe blog sunt apreciate de cititori.
Am postat si forma proiectului dupa interventiile cititorilor, cu deosebire @manx si @mhy.
Demersul principal este actualizarea permanenta a pensiilor militare si el este in favoarea tuturor pensionarilor militari, inclusiv a celor care se pensioneaza anul acesta sau in viitor.
Alegatiile unor rauvoitori sau ignoranti nu vor stopa demersul.
Romania nu se va afla mereu in criza si este bine ca un asemenea proiect sa fie permanent pe masa dse lucru a parlamentarilor.
O facem noi daca institutiile de aparare sunt insensibile la inechitatile din sistem iar structurile asociative sunt infrânate de aceleași instituții.

Calinmihaib12 spunea...

Doamnelor și Domnilor:
.."uitați" expresia:.. "pensii SPECIALE .. militare"..sau luați-o ca fiind o DIVERSIUNE..(termenul SPECIALE..) ‼️, care. ..oricum NU e important și relevant.., iar "motivul" ..REAL și RELEVANT.. al DIVERSIUNII ..și PROPAGANDEI ADVERSE este.. "faptul" că PENSIILE noastre militare ..(= în viziunea.."autorităților") ..este 'acela".. că "ele" SUNT.. MULTE..❓, chiar dacă MEDIA lor.., afirmativ:= este cea mai "mică" = dintre toate pensiile de serviciu.., creând .."bătăi de cap"..= autorităților care trebuie să le plătească 👻,🥲..=😎..,😈.. 😜..‼️

marvas66@yahoo.com spunea...

Multi dau vina pe USR că vor să treacă pe cotributivitate pensiile militare și nu realizează că inechitatile dintre pensiile militare au fost generate de PSD și PNL cu ajutorul generalilor de carton care au trădat interesele militarilor.

stefan tst spunea...

Citind comentariile de mai sus realizez ca topicul nu a avut nicio relevanta pentru cei care au comentat : o interventie in anul 1934 a unui general in armata regala a Romaniei care semnala o problema cu pensiile militarilor din acea perioada similara cu problema pensiilor militare de acum ! Dupa 91 de ani noi suntem in exact aceeasi situatie dar in continuare fiecare continua sa-si sustina punctul de vedere , ma refer la cei pensionati inainte de 2017 si cei de dupa , cu particularitatile de riguare ; spune cineva ca un sgp sau subof. pensionat intre "17-"22 are pensia 4-5000 ! Sunt ofiteri superiori cu vechime pensionati inainte de 2017 care nu au pensii de acest nivel si nu cred ca responsabilitatile ar fi putut fi comparate vreodata . Da , legea 223 este o lege speciala si pentru militari trebuie sa existe o lege speciala sau un capitol special in cadru unei legi generale pentru pensii , cu un mod de calcul diferit sau cum am mai afirmat , cu o compensare pentru restrangerea drepturilor pe timpul cat am fost activi . Sper ca cineva sa reuseasca sa-l opreasca pe ,,vasnicul " aparator al militarilor dogaru care numai prostii scoate saptamana de saptamana la rtv . Astept cu interes ziua cand vor anunta reforma pensiilor speciale , si poate absolut toti pensionarii militari actuali si viitori vor rasufla usurati !

Relu spunea...

Si pe reteta sa fie medicamente ieftine nu cine stie ce scumpeturi inovative.

Viorel spunea...

avianyc. Să-i spuneți acelui individ PSD-ist, PNL-ist, USR-ist etc. că România nu-și permite ca fiecare parlamentar să-și încadreze 2-3 amante. România nu-și permite ca atunci când se majorează salariile magistraților să se actualizeze și pensiile pensionarilor magistrați (vă este frică de ei, da? Înseamnă că aveți bube în cap, de le acceptați orice doleanță, comparativ cu pălmașul de rând) și tot așa cu fiecare categorie în parte (directorul pădurar ia 100.000 E + pensie, militarul la stână și la toamnă). Și asta nu pentru că România poate sau nu poate, ci pentru că așa vrea ciumecul de politician, așa vrea p**a lui.
Din 2017 și până în prezent (legat de inechitățile dintre pensiile militare), toți sunt vinovați: LOV, toți miniștrii apărării de atunci și până acum, toți prim-miniștrii și președinții României, dar în special CIUCĂ. Cum de până în 2017 s-a putut, iar după aia nu?
Mă repet pentru a 100-a oară: toate guvernele din perioada noiembrie 2019 – mai 2025, CHEMATE LA BARĂ. SĂ DEA CU SUBSEMNATUL UNDE SUNT BANII ÎMPRUMUTAȚI.
Același lucru spunea și un analist politic aseară, pe Antena 3, cu referire la Bolojan. Se întreba și întreba: Bolojan ia măsuri draconice împotriva poporului, dar când a luat funcția în primire de la Ciolacu, a încheiat un „protocol” (așa l-a denumit) cu ceea ce ia, ca să-și justifice acțiunile de decimare a pălmașului de rând?

Claudiu Marin spunea...

@stefan tst
Sunt niste superficiali care citesc doar titlul topicului si comrenteaza repetand aceleasi stereotipuri care le-au intrat in minte. Lesina daca citesc mai mult de cateva fraze.
Crezi ca au retinut ca timp de aproape 50 de ani din secolul trecut militarii nu au avut o lege speciala pentru pensii militare.
Repeta stereotipul patriotard ca pensia militara vine de la Cuza, dar nu stiu ca legea lui Cuza a fost suspendata in anul 1902.
Cum sa lupte militarii romani in 2 razboaie mondiale fara sa aiba o lege a pensiilor militare? Uite ca a fost real, ne spune generalul Alexe!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Stirea asta cu vise desarte spulberate merită un topic aparte:
https://www.luba.ro/iordache-refuza-actualizarea-pensiilor-militare-document?fbclid=IwY2xjawLrVgxleHRuA2FlbQIxMQBicmlkETBWNmNMMzNNSFJsd2ZPQlFZAR52Bo47hmdssfponPRDNKpreXpx5iXnYC3BCRZoqwHShldN

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

VA MAI PUN PE TAVĂ O PLĂCINTĂ:
https://anchetazilei.ro/2025/07/21/documentul-ingheata-pensiile-militare-civile/?amp=1&sfnsn=wa&fbclid=IwY2xjawLrWuFleHRuA2FlbQIxMQABHsCdTHOJoZuDb3Bjfn1O7ptCJOQDsEGjNQyxzBnmB3Npp8Xu8

avianyc spunea...

@ Claudiu
Dacă vei studia în amănunt o să descoperi ca în perioada 1902 -1934 , legile lui Cuza s-au aplicat încă mult timp alături de alte legi care ofereau în acea perioadă pensii speciale , vezi pensiile speciale pentru ceferiști, aviatori ?, etc.Cauza fiind instabilitatea și incoerenta legislativa , neînțelegerile dintre partide , politicieni similar cu ce vedem azi.
Din păcate românii nu au avut șansa ca acest istoric pnl sa fie azi alături de alt partid istoric pntcd.
Topicul era interesant dacă ne spunea despre bătaia de joc indusa din 1902 fata de armată , inclusiv slaba echipare și dotare cu care a întrat în ambele războaie.
Darzenia țăranului căruia i s-a promis pământ a învins lipsa de echipare și dotare a armatei.
Mărturia stau și spusele veteranilor care au luptat la Oarba de Mureș , apoi până în munții Buk, " Iarna aveam doar un maiou pe sub manta și ni se servea zilnic arpacaș ".
Ca să lămurim problema ar trebui înțeles ca nu mai suntem în acea perioadă neagră din istorie pentru amarastean și armată, nu mai suntem nici în Tratatul de la Varsovia sau în CAER , avem pretentii de parteneri egali în drepturi și obligații cu omologii din NATO și UE , unde conceptul contributiv pentru militari nu prea există și nici nu sunt terfeliti militarii pe motiv ca au pensiile calculate pe alta formula fata de cele civile.
Apropo, cam știți ce pensie deține Potra sau ceilalți pensionati din Legiunea străină chiar dacă Legea pensiilor pentru militarii francezi este inclusa ca și capitol separat cu formula de calcul diferita de pensiile civile în Legea pensiilor publice. Poate le găsesc taloanele cei de la A3 , cazarma Digi , s.a.
Ei asta cum o mai fi ?
Din păcate militarii de ani buni trăiesc din nou sub acele metehne din anii 1902 - 1934 generate de clasa politică corupta mafiota și în goana după adunat averi .
Asa ca nu mai dați vina pe cei de la DFC băgați la înaintare de politic în scop de a nu-si sifona demnitatea de politicieni.
La tot ce mișcă decizia este la politicieni.

Claudiu Marin spunea...

@avianyk
Nu conosc ce competente juridice ai d-ta, dar esti cam pe langa continutul articolului scris in 1934 de un general al Armatei Romane.
Te-a insarcinat. DGIA sa iei atitudine, sa aperi functionarimea corupta din minister?
Acea functionarime trebuia sa iasa deja cu un proiect de punere in acord a Plx 540 cu decizia CCR nr. 126, asa cum a iesit de fiecare data cu proiecte de ciuntire a pensiilor militare in anii 2015, 2017 si 2018 si cum, spre rusinea ei, a redactat si obiectiunile la PLx 540 pentru Avocatul Poporului.

Nici iordache de la CL si nici CCR nu stiu ca viitoarele pensii militare nu sunt excluse de la actualizare pentru ca ele se actualizeaza la daa deschiderii dreptului de pensie, potrivit art. 28 si 60. Asa ca, pentru urmatoarele majorari ale soldelor activilor, acele pensii stabilite sunt deja pensii in plata.
Functionarimea prea plecata din institutiilw militare va fi pusa in miscare de cei doi corifei ai contributivizarii pensiilor militare, daca ea nu se misca cu actualizarea pensiei militare.