Un produs Blogger.

joi, decembrie 23, 2010

Recalcularea pensiilor pentru stagiile de cotizare realizate dupa pensionare... potrivit Legii unitare

240 comments
UPDATE
A se vedea si PASII de URMAT pentru recalcularea pentru stagiile ulterioare
*     *
*

Din cauza unei redactari neclare a Legii privind sistemul unitar de pensii publice s-au nascut unele intrebari indreptatite. Cea mai  frecventa pentru pensionarii militari care lucreaza cu contracte de munca este urmatoarea:
Pentru activitatea desfasurata dupa pensionare se poate cere recalcularea pensiei?
Raspunsul la intrebari este dat de articolele 99 si 107 din noua lege.

MOD DE CALCUL

Art. 99. – (1) Pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%.
(2) Pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) care au realizat stagiul minim de cotizare în specialitate şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 6, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%.
(3) Majorarea punctajului lunar prevăzută la alin. (1) şi (2) nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia cu venituri de natură salarială.
Cand se recalculeaza

Art. 107. – (1) În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.

(2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor.
(3) Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii.
(5) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (3) şi (4) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.

Cateva precizari:

-Pot beneficia de cresterea punctajului lunar cu 0,5% pentru stagiile de cotizare realizate dupa  implinirea varstei standard de pensionare prevazute in aexele 5 si 6,  doar pensionarii care indeplinecsc conditia  realizarii stagiului minim de cotizare, inainte de pensionare...pentru civili si a stagiului minim de cotizare in specialitate...pentru militari.
-Pensionarii care au realizat stagiul complet de cotizare si au lucrat in conditii deosebite beneficiaza de o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr 1 din  art.55 lit.a)  iar cei care au lucrat in   alte conditii sau in conditii speciale beneficiaza de reducerile de varsta prevazute in tabelul nr.2 al art. 55 lit. b)
-Pentru perioada lucrata dupa pensionare pana la implinirea varstei standard se acorda punctajul obisnuit ... prin impartirea salariului brut la salariul mediu/brut pe economie.
-Pentru perioada lucrata dupa implinirea varstei standard de pensionare punctajul realizat conform alineatului precedent se majoreaza cu 0,5%. Majorarea de 0,5% nu se acorda pentru perioadele in care se cumuleaza pensia cu venituri de natura salariala.
-Recalcularea pensiei se poate cere oricand pentru valorificarea stagiilor de cotizare neluate in calcul la stabilirea ei.
ATENTIE!
Numai pensionarii care au decizie de pensie anticipata, emisa pana la 31 12 2010, sunt declarati pensionari pentru limita de varsta.  Ei pot cere recalcularea pentru stagiile realizate dupa pensionare chiar inainte de a implini varsta standard de pensionare.
Nu acelasi lucru pot face pensionarii anticipati cu decizii dupa 01 01 2011, in baza Legii 263. Ei trebuie sa astepte implinirea varstei standard de pensionare pentru recalcularea pensiei  cu stagiile realizate dupa pensionare, asa cum este precizat in art 107 din L 263.

UPDATE 30 03 2011
-A aparut HG 257/28 03 2011 de aplicare a Legii 263/2010.
-Casele Sectoriale de Pensii nu vor mai putea motiva ca nu au recalculat cererile pt stagiile ulterioare pensionarii pt ca n-ar avea norme de aplicare a Legii 263/2010.
-In art 134 se prevede ca recalcularea stagiilor ulterioare pensionarii se face luand in calcul acelasi stagiu complet de cotizare aplicat calculului punctului de pensie prevazut in legislatia anterioara Legii 263/2010.
-Deci, pentru militarii cu pensie pt limita de varsta,  ale caror  pensii au fost recalculate potrivit L 119/2010, stagiul complet de cotizare in calculul punctajului, care se adauga la cel existent, va fi tot 20 de ani.

240 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 240 din 240
Stefan spunea...

D-le Plano10 legat de recalcularea pensiilor militare pentru perioada lucrata dupa pensionare am telefonat la casa sectoriala de pensii Bucuresti si mi-au spus ca nu au inca normele de aplicare a L 263.
cema sfatuiti?

Plano10 spunea...

@Stefan
Nu va luati dupa telefoane ci trimiteti urgent cererea scrisa insotita de actele doveditoare, cu confirmare de primire.
Stiti ca pensia recalculata astfel se plateste din luna urmatoare depunerii documentelor.
Intre timp or sa apara si normele de aplicare.
Nu pot sa va returneze actele pe motiv ca nu au normr de aplicare.

Anonymous spunea...

Buna ziua.Am citit si eu Lg 263/2010 si nu am inteles prevederile art 170.1) Pentru persoanele inscrise la pensie incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat in conditiile art. 95 se aplica un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica o singura data, la inscrierea initiala la pensie.
Rog daca poate cineva sa-mi explice aceste prevederi si cum se fac aceasta corectie.
Multumesc

Liviu Martin spunea...

Mi se pare prea mult!
Pot intelege asa-zisa recalculare pe baza contributivitatii, cred ca existau niste inechitati care pot fi solutionate astfel.Ar fi OK daca s-ar pastra principiul dreptului castigat. Plec de la premisa ca sunt prea putini cei care au "profitat".
Nu inteleg de ce se vrea decuplarea pensiilor militare/ocupationale/speciale de salariile activilor si cum de camarazii nostri nu sesizeaza capcana...
Mai mult, din informatiile de la DFC, se pare ca pe L263/2010 nici civili normali nu suntem, adica 10 ani, de la 55 la 65 nu putem pretinde recalcularea pensiei in cazul in care unii dintre noi au reusit sa lucreze...
Ce parere aveti si cum se poate contracara aceasta aberatie?!
Toate cele bune!

Plano10 spunea...

@Liviu
In privinta recalcularii pensiilor pentru stagiile ulterioare pensionarii se pare ca L 263 a introdus unele avantaje in sensul ca poti cere recalcularea... chiar inainte de implinirea varstei standard de pensionare.Pana la aceasta varsta nu ti se aplica majorarea punctajului cu 0,5%.
Nu stiu daca aceasta a fost intentia legiuitorului dar asa reiese din interpretarea art 99 si 107 din Legea 263.

Anonymous spunea...

luarea in calcul a perioadelor lucrate dupa pensionarea ca militar la implinirea varstei de 55 de ani prevazuta de legea pensiilor se aplica doar dupa aparitia normelor de aplicare a legii pensiilor publice ? stie cineva sa lamureasca acest subiect?
vasile amariei

Plano10 spunea...

@Anonim
Dvs trimiteti de urgenta cererea si actele doveditoare la Casa Sectoriala.
L 263 nu pune conditia varstei de 55 ani.Important este sa fi fost pensionar militar la data de 31 12 2010.

Anonymous spunea...

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.Am un prieten din Buzau care este pensionat (MApN) pe caz de boala gradul 2 ,din anul 2003.In prezent are 49 de ani .In luna Ianuarie ia venit pensia marita de la 300 la 700 ron si o decizie pe care scrie ca are o pensie pentru limita de varsta.In februarie a luat iarasi 300 de ron.Acum el nu stie ce sa faca sa mai mearga la Spitalul Militar ptr revizuire sau nu.Sa fi fost vreo greseala cu decizia care a primit-o ?

c. russ spunea...

buna seara,,am iesit la pensie in dec.2000 dupa 17,4 ani gr 1 (ambarcat pe nave de lupta)si 3 ani de sc militara,am mai lucrat 9 ani cu contract de munca in comert ,acum am 50 de ani,sunt nascut in 1961.Intrebare;Pot solicita acum la recalcularea care se face pe baza legii 119 pensionarea definitiva impreuna cu adaugarea stagiilor din privat probate cu adeverinte de venit? Va multumesc pt raspuns...

Plano10 spunea...

@c.russ
Fara nicio legatura cu L 119/2010 si OUG nr.1/2011 puteti cere, acum, separat, recalcularea pensiei pentru activitatea lucrata dupa pensionare.
Cererea insotita de actele doveditoare o trimiteti tot la casa Sectoriala de la care primiti pensia actuala.
Pentru stagiul lucrat dupa pensionare se stabileste un punctaj, care se adauga la cel ce vi se stabileste prin recalculare revizuire.

Anonymous spunea...

@Dan Iasi
Lasa o adresa de mail si discutam despre adaugarea stagiilor de cotizare.

c.russ spunea...

Buna seara..Daca nu am trimis acele adeverinte de venit la sectia de pensii militare pt ca nu ma gasisera sau baza de date a fost foarte incompleta iar intre timp am reusit sa le obtin ce pot face cu ele ca cei de la comisariat mi-au spus ca nu ii mai intereseaza? Eu le-as trimite impreuna cu adeverintele de venit din privat insa ma gandesc ca se vor pierde originalele si nu voi mai avea dovezi pt contestatie la decizia ce urmeaza sa-mi vina. Ce ma sfatuiti sa fac?

Plano10 spunea...

@c.russ
Adeverinta de venituri o trimiti cu confirmare de primire la Casa Sectoriala.Iti opresti copie.
Separat,pentru perioada lucrata in privat, banuiesc ca dupa pensionare,trimiti cerere de recalculare, potrivit art.99 si 107 din Legea 263/2010, insotita de actele doveditoare, de asemenea cu confirmare de primire.

florin spunea...

Poate sa imi spuna cineva, daca acum dupa intrarea in vigoare a L263 o sa mi se recalculeze pensia si o sa mi se ia in calcul si anii vechime de militar angajat pe baza de contract? Mentionez ca am iesit la pensie in iunie 2010 (L164) cu o vechime de 20 de ani (10 serviciu militar si 10 M.A.C.) iar la acea data vechimea ca M.A.C. nu constituia vechime in serviciu militar.

Plano10 spunea...

@Florin
Vrei sa spui ca ai primit pensie militara in 2010 pentru o vechime de numai 10 ani, sau ce vrei sa spui?

mos alecu spunea...

@Plano10 28 februarie 2011, 22:14 :
Probabil conform L.164/2001 : "ART. 14
(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată partială cadrele militare în activitate, indiferent de
vârstă, care au o vechime efectivă în serviciu de minimum 20 de ani, dintre care cel putin 10 ani ca
militar, si care se află în una dintre următoarele situaŃii:...."

Plano10 spunea...

@mos alecu
Si 10 ani MAC cand i-a facut? Inainte sau dupa incadrare?
Cred ca inainte... si atunci i s-au calculat in pensie.

mos alecu spunea...

@Plano10 28 februarie 2011, 23:14 :
Cei 10 ani de MAC au fost la inceputul 'carierei' (n-am auzit sa fi existat cazuri de pl.maj. sau capitani care sa fi 'optat' pentru 'calitatea' de MAC) ... In sistemul L.164/2001 i-au fost luati in consideratie , si i s-a calculat pensia cu (60% - (5 ani X 2%)) din baza de calcul (e vorba de cei 5 ani diferenta fata de 25 ani , vechimea minima obligatorie) ...
In noul sistem , pentru a-i fi luati in consideratie cei 10 ani de MAC , trebuie sa trimita document cu veniturile realizate (pentru care sa i se calculeze punctajul in sistemul 'civil') ... Vai de capul lui punctaj ... avind in vedere numai cei 10 ani de cadru militar , cumulati cu 10 ani de civil (cu soldele de MAC - apropiate de salariul MINIM nu de cel MEDIU).

florin spunea...

Sigur daca trimit o adeverinta cu veniturile realizate in perioada de M.A.C. la Casa Sectoriala de Pensii o sa mi se recalculeze pensia? Tot e ceva fata de cat iau acum.

Anonymous spunea...

Plano 10
Apreciez efortul de a ne lamuri in acest "hatis" de legislatie.Am inteles ca acei pensionari in baza L. 164/2001 (Pensie de serviciu) au devenit pensionari "Pentru limita de varsta" in baza L. 119/2010 (Probabil acest lucru va fi inscris in Decizia de revizuire. Am inteles, deasemenea, ca in baza art. 107 din L. 263/2010 putem cere valorificarea stagiilor de cotizare dupa trecerea in rezerva. Este adevarat ca punctajul obtinut se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la 35 reprezentand stagiul complet de cotizare?

Plano10 spunea...

Anonim
Si in decizia de recalculare se spune pensionar pt limita de varsta sau stagiu complet de cotizare de 20 ani.
Suma punctajelor anuale pt stagiile ulterioare pensionarii se imparte la stagiul complet de cotizare, valabil la data recalcularii, din anexa pt civili la Legea 263/2010.Acum este 34 ani pt barbati.

Anonymous spunea...

Formula simpla de calculare,recalculare si eliminare discreta a pensiei speciale,este Vechimea totala in serviciu(a+b+c)ani,luni,zile,care se transforma in total zile lucrate(anii se inmultesc cu 365 de zile/an,lunile cu 30 de zile/luna,.Total zile lucrate se inmultesc cu,..10,..20,..30,..de bani/zi(valoarea o stab.parlamentul)Aceasta formula simpla nu o mai comenta nimeni

mos alecu spunea...

@Anonim 7 martie 2011, 23:24 :
Deci un (sa zicem) portar la o intreprindere/institutie/societate/organizatie , cu X zile de munca , va avea aceeasi pensie ca un (sa zicem) otelar/miner/marinar/aviator/director/ministru/academician ...
O , "sancta simplicitas"... (asta se referea la cei "saraci cu duhul" , iar prin asta se intelegeau cei care , neavind cu ce , nu puneau intrebari/probleme)

mos alecu spunea...

@Anonim 7 martie 2011, 23:24 :
Observati ca nu am facut comparatie de genul furier/sofer/muzicant instrumentist = seful SMG/comandant de armata/pilot supersonic considerind ca o asemenea idee nu o veti intelege , nefiind militar ...

c.russ spunea...

Buna seara;Detin adeverintele de venit obtinute pe cont propriu prin rapoarte cu o lipsa de 5 ani (cei de la CMJimi gasisera doar un an si 3 luni si nici nu se potrivesc sumele inscrise cu cele primite in urma raportului personal),pacat ca lipsesc tocmai ultimii cinci anicare au fost si cei mai buni financiar vorbind.Am mai inaintat 2 rapoarte la Braila si Constanta insa nu am primit nimic.Ce sa fac? Sa trimit la cei de la sectia PM adeverintele sau sa mai astept?Si inca o intrebare; adeverintele cu veniturile realizate dupa pensionare prin contract le trimit pt calculare in acelasi plic sau separat?

Plano10 spunea...

@c.russ
Nu stiu daca adeverintele obtinute in alta modalitate decat cea oficiala, prin CMZ- reglementata de lege- pot fi luate in considerare in procesul de revizuire din oficiu.
Parerea mea este sa le pastrati pana primiti decizia de revizuire.
Poate intre timp gasesc toate datele in baza creata.
Ce aveti pastratile pentru revizuirea la cerere.

Pentru perioada lucrata cu contract, dupa pensionare, faceti cerere separata de recalculare, in baza art. 99 si 107 L 263, si impreuna cu actele doveditoare o trimiteti la casa Sectoriala de Pensii de la care primiti pensia actuala.
Asta e alta recalculare de pensie ,nu in temeiul L 119/2010.

Anonymous spunea...

Buna ziua,
Sunt cadru militar activ si am o nelamurire. Am lucrat pe o functie, pana acum, la doua UM unde activitatea desfasurata, se incadra conform unor ordine interne ale Ministrului Aparararii Nationale, de la acea vreme ca, fiind unitati in care se lucreaza IN CONDITII DEOSEBITE. La sfarsitul anului 2010 a aparut un alt ordin intern al Ministrului Aparararii Nationale in care, pentru ceasi functie (activitate)in care am activat in cele doua unitati militare, se incadreaza, acum, la lucru IN CONDITII SPECIALE.
Deasemenea, se specifica, ca prezentul ordin va intra in vigoare incepand cu 01.01 2011.
Intrebare mea este:
IN MOMENTUL CAND VOI IESI LA PENSIE ANII LUCRATI IN CELE DOUA UNITATI MILITARE, IN CE CONDITII DE MUNCA VOR FI INCADRATI?
Va multumesc anticipat!

Plano10 spunea...

@Anonim
Daca in ordin nu se prevede altfel, CONDITII SPECIALE se aplica numai pentru activitatea desfasurata dupa 01 01 2011. Pana atunci raman conditii DEOSEBITE.

scipio10 spunea...

Am si eu cateva nelamuriri cu privire la recalcularea pensiilor pentru stagiile de cotizare realizate dupa pensionare, daca se poate sa-mi raspundeti:
1. Trebuie trimisa cerere de recalculare simpla sau exista vreuna tip?
2. In ce consta actele doveditoare, pe langa copie carte munca si adeverinta de la casa de pensii pentru perioada de dupa 01.01.2011 mai trebuie ceva?
3. Eu sunt din Constanta, unde trebuie trimise actele, la casa judeteana de pensii?
O zi buna!

Plano10 spunea...

@scipio
Nu este o cerere tip pentru recalcularea pensiei pt stagiile ulterioare pensionarii.
- E bine sa scanati cartea de munca.
-Adeverintele dupa 01 01 2011 le elibereaza angajatorul, nu Casa de pensii.
-Cu confirmare de primire actele le trimiteti la Casa Sectoriala de Pensii din Bucuresti care va plateste in prezent pensia militara.

scipio10 spunea...

Multumesc pentru raspuns!

Plano10 spunea...

S-a adoptat HG 257/28 03 2011 pentru aplicarea 263.
Cititi in articolul 134 reglementarea privind recalcularea pentru perioada lucrata dupa pensionare.
http://www.plano10.com/2011/03/hg-nr-2572011-de-aplicare-l-2632011.html

Ioan spunea...

Am avea o rugaminte.Precizarea locului unde ne puten adresa pentru obtinerea adeverintelor stagiului de cotizare pentru locuri de munca,dupa pensionare din MApN,si cine ne recalculeaza acesti ani munciti de nevoie.
Cu multumiri

Plano10 spunea...

@Ioan
Am raspuns de atatea ori in cele 236 comentarii la aceasta intrebare.
Dovada stagiilor se face cu originalul Cartii de Munca, pana la 01 01 2011, si dupa aceea cu adeverinte emise de angajator, in formatul dat in Anexele la HG 257/2011, de aplicare a legii pensiilor.O gasiti si aci pe blog.
Cererea de recalculare si documentele se trimit la Casa Sectoriala de Pensii care va plateste pensia militara, in cazul dvs cea de la MApN.

Plano10 spunea...

Salutari cititorului din Kabul, Afganistan, care astazi a citit acest articol.
Sa le uram tuturor de acolo sa se intoarca sanatosi in tara, sa obtina o pensie si sa mai lucreze pt a adauga stagii ulterioare

Mihai spunea...

Am primit recent decizia de pensie.
Pentru perioada lucrata dupa 01.04.2001 cum se calculeaza punctele de majorare, in baza art. 8 din L119/2010?
In art se precizeaza ca se acorda perioada suplimetare de 12 luni pe pentru fiecare an lucrat.

Multumesc.

Plano10 spunea...

@Mihai
Ai primit decizie de revizuire, conform OUG nr.1/2011?
Si pentru perioada de dupa 2001 punctajele lunare pentru vechimea efectiv lucrata se majoreaza cu 25% sau 50% functie de conditiile de munca avute.
Perioada suplimentara conteaza numai pentru intregirea stagiului minim si stagiului complet de vechime.
Acest articol se refera la cei care au mai lucrat dupa pensionare.

Emil A. spunea...

Stiti daca cineva a primit decizie de recalculare pentru perioada cotizata dupa iesirea la pensie MApN ?

Plano10 spunea...

Da, a primit @koko zilele trecute!

Emil A. spunea...

Va multumesc!

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 240 din 240   Mai noi› Cele mai noi»