Un produs Blogger.

marți, decembrie 06, 2011

Ghid de supravietuire in caz de cutremur

0 comments
Specialiştii Prefecturii Capitalei, împreună cu angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au elaborat un Ghid de Supravieţuire în caz de cutremur.
"Fiţi gata să vă descurcaţi singur pentru cel puţin trei zile. Pregătiţi un kit de supravieţuire. Acest kit poate conţine: apă, hrană cu termen lung de valabilitate, o trusă de prim ajutor, lanternă şi radio cu baterii de rezervă, medicamente, fluier sau orice alte obiecte pe care le consideraţi necesare. Revizuiţi-l permanent".
Iar, potrivit manualului, membrii unei familii sau prietenii ar trebui să-şi stabilească din timp un punct de întâlnire, pentru ca, în situaţia în care reţelele de telefonie nu funcţionează, să se poată găsi mai uşor după cutremur.
În plus, învăţarea tehnicilor de acordare a primului ajutor, realizarea unei analize a locuinţei, a locului de muncă sau a şcolii, identificând locurile sigure în care se pot adăposti oamenii în caz de cutremur sunt alte recomandări făcute de specialişti.
"Plasaţi obiectele voluminoase sau grele cât mai aproape de podea sau fixaţi-le pe un perete rezistent şi este recomandabil să încheiaţi o poliţă de asigurare împotriva cutremurelor", se mai precizează în manualul postat pe pagina de internet a Prefecturii Bucureşti.

Iar, dacă suntem surprinşi de cutremur GHidul ne recomandă să ne păstrăm calmul, să nu alergăm pe scări, să nu sărim pe fereastră şi nici să nu luăm liftul.
"Dacă dormiţi, aşteptaţi câteva momente pentru a vă orienta şi apoi încercaţi să vă deplasaţi către un loc sigur. Dacă sunteţi într-un scaun cu rotile, blocaţi roţile acestuia, încercaţi să vă protejaţi, dacă este posibil acoperiţi-vă capul şi gâtul cu braţele", recomandă specialiştii.
Cei de sub dărâmături, să lovească ritmic în ţeavă sau în perete
Specialiştii au sfaturi şi pentru cei prinşi sub dărâmături. Aceştia trebuie să nu folosească focul deschis, să îşi acopere gura şi nasul cu o batistă sau orice material textil şi să îşi semnalizeze prezenţa cu ajutorul unei lanterne sau al unui fluier. În caz că nu au aşa ceva asupra lor, persoanele blocate trebuie să lovească ritmic într-o ţeavă sau într-un perete astfel încât echipele de intervenţie să le poată localiza. "Evitaţi să strigaţi! Păstraţi-vă energia!",

Niciun comentariu: