Un produs Blogger.

vineri, decembrie 23, 2011

Tensiuni turco-franceze pe legea care pedepseste negarea genocidului armean

0 comments
Protest in fata ambasadei Frantei de la Ankara
Foto: Reuters
Deputaţii francezi au aprobat, joi, adica pe 22 12 2011, proiectul de lege privind negarea actelor de genocid, inclusiv a genocidului armean din 1915, în pofida ameninţãrilor Turciei şi a prezenţei a mii de manifestanţi în faţa Adunãrii Naţionale. Textul a fost aprobat prin vot deschis cu o largã majoritate a deputaţilor prezenţi în salã.
Proiectul de lege prevede un an de închisoare şi condamnarea la o amendã de 45.000 de euro pentru orice acţiune de negare publicã a genocidului recunoscut de lege. Franţa recunoaşte douã acte de genocid, cel împotriva evreilor şi cel împotriva armenilor.
 Şi după aproape 100 de ani, genocidul armean este în continuare un subiect tabu pentru oficialii turci - cu atât mai mult atunci când este adus în discuţie de reprezentanţii unui stat străin. Deşi 22 de ţări, printre care se numără Rusia şi mai multe state membre ale Uniunii Europene, au recunoscut oficial masacrul în care au fost ucişi 1,3 milioane de oameni drept genocid, guvernul turc continuă să îl numească „tragicul eveniment". În Franţa, genocidul a fost recunoscut încă din 2001 - însă până acum legea avea doar un aspect simbolic; spre deosebire de genocidul comis de regimul nazist asupra populaţiei evreieşti din Europa, negarea genocidului armean nu avea statutul de crimă.
După ce a fost adoptată de Adunarea Naţională, legea va fi supusă la vot şi în Senat. 

Guvernul turc a anunţat, deja, retragerea ambasadorului său de la Paris şi a oprit cooperarea militară cu Franţa.
Premierul turc a tinut astazi un discurs virulent impotriva Frantei in care l-a acuzat pe presedintele Sarkozy de islamofobie, ura fata de musulmani si fata de turci. Franta este la randul sau acuzata de genocid in Algeria.
  "Acest vot care a avut loc în Franţa, o Franţă unde trăiesc aproximativ cinci milioane de musulmani, a arătat clar nivelul periculos la care a ajuns rasismul, discriminarea şi islamofobia în Franţa şi în Europa"
 "Se estimează că 15 la sută din populaţia algeriană a fost masacrată de francezi începând din 1945. Este vorba despre un genocid"
 "Preşedintele francez Sarkozy a început să caute câştiguri electorale utilizând ura faţă de musulmani şi turci".
 "Dacă preşedintele Sarkozy nu ştie că a fost un genocid, el poate să îl întrebe pe tatăl său Pal Sarkozy (...) care a fost legionar în Alegeria în anul 1940"
"Sunt sigur că Pal Sarkozy are multe lucruri de povestit fiului său despre masacrul făcut de francezi în Algeria".
Acestea sunt cuvintele rostite astazi de premierul turc Erdogan. 
Schimburile economice dintre Franta si Turcia se ridica la 20 miliarde Euro.
Tensiunile din aceste zile se adauga celor rezultand din opozitia Frantei fata de admiterea Turciei in UE.

Urmeaza ca si SUA sa adopte o lege asemanatoare.

Niciun comentariu: