Un produs Blogger.

sâmbătă, martie 10, 2012

A furat Elie Wiesel identitatea lui Lazar Wiesel din Maramures?

0 comments
Poza de mai jos cu detinuții de la Buchenwald, în aprilie 1945, îi cuprinde și pe Grüner  Mikloș și  Lazar  Wiesel, acesta din urmă identificat a fi celebrul Elie Wiesel, evreu din Maramureș,  laureat al Premiului Nobel.
La reîntîlnirea dintre cei doi foști deținuți în 1986, după ce Wiesel a primit Premiul Nobel, Grüner  Miklos nu și-a mai recunoscut colegul de lagăr. Refuzul acestuia de a-i arata tatuajul de pe mîna cu numarul de deținut A-7713 i-a trezit bănuieli, descoperind că Elie Wiesel este mai tînăr cu 15 ani decît  Wiesel Lazăr, fostul lui coleg de la Auschwitz.
Grüner Miklos, stabilit în localitatea suedeză Malmo, susţine că are dovezi certe că Elie Wiesel nu este persoana cu care a petrecut aproape un an la Auschwitz. „În 1986, după decernarea Premiului Nobel, presa suedeză a început să caute supravieţuitori ai Holocaustului. Aşa m-au găsit pe mine, la Malmo. M-au întrebat dacă vreau să mă revăd cu colegul meu de lagăr, Elie Wiesel. Numele de Elie nu îmi suna cunoscut. Mi-au spus că pe vremea aceea figura sub numele de Lazar Wiesel. Timp de un an am fost închis cu Lazar în aceiaşi baracă la Auschwitz. Apărem amândoi pe acea fotografie făcută în lagărul de la Buchenwald pe 16 aprilie 1945, care a făcut înconjurul lumii, Wiesel cu Haft-Nr.123565 (n.r. foto. al 7-lea din al doilea rând), iar eu cu Haft-Nr. 120762 (n.r primul în colţul din stânga).
 Îl ştiam foarte bine, dar de atunci trecuseră 40 de ani. Întâlnirea organizată de suedezi a durat 10 minute şi a avut loc pe 14 decembrie 1986. Normal că eram doi oameni schimbaţi, dar el refuza să vorbească cu mine în ungureşte, deşi în lagăr doar limba aceasta am folosit-o. Mi-a vorbit într-o engleză cu accent franţuzesc şi în momentul în care nu a vrut să îmi arate tatuajul (A-7713), căpătat de toţi deţinuţii din Auschwitz, am început să am dubii mari că acesta ar fi Lazar Wiesel. La finalul întâlnirii mi-a dedicat cartea sa „Noaptea”, despre care susţine că el a scris-o, dar eu am spus tuturor că omul acesta nu este Lazar Wiesel”, spune Grüner Miklos.
Este că Lazăr pare a avea, în 1945, 32 de ani și nu 17?
Elie la 15 ani-seamănă cu Lazăr?
Miklos Gruner și Lazar Wisel în Lagărul Buchenwald pe 16 aprilie 1945
Elie Wiesel

 Diferențe de identitate între Lazăr și Elie descoperite de Gruner


Lázár Wiesel
Elie Wiesel
Numero di matricola

A-7713

A-7713

Data di nascita
4 settembre 1913
30 settembre 1928
Luogo di nascita
Máramarossziget = Sighet

Sighet

Nome del padre
Szalamo = Shlomo

Shlomo

Nome della madre
Serena Feig
Sarah Feig
Domicilio del padre inizio 1945

Buchenwald

Buchenwald

 La Budapesta se află pe rol un proces penal intentat de Gruner Miklos impotriva lui Wiesel.
"Nu vreau să mor înainte de a demonstra că Elie Wiesel este un impostor." a declarat Gruner Miklos.
























Niciun comentariu: