Un produs Blogger.

marți, decembrie 18, 2012

Cum este percepută România în R. Moldova

0 comments

Un sondaj printre ascultătorii din R. Moldova ai postului de radio Europa Liberă arată, dacă mai era nevoie, cît de diferit percep  moldovenii realitățiile din România.


10 decembrie 2012 Date: 

Poate fi România în acest moment un model politico-cultural pentru R. Moldova?

State:  Open

08 decembrie 2012 Date: 

Cum votați cei cu cetățenie română astăzi în alegerile parlamentare din România?























Comentînd sondajul, analistul politic Igor Boțan a spus:



Igor Boţan: „Eu cred că această percepţie reflectă realitatea la zi. Şi, pentru moment, cred că într-adevăr România nu poate fi un model pentru Republica Moldova. Dar a fost în trecut. Şi poate fi în viitor. În trecut a fost, de exemplu, în 1994, atunci când a fost adoptată Constituţia Republicii Moldova...............

Europa Liberă: Preşedintele Traian Băsescu l-a nominalizat astăzi la funcţia de premier al României pe Victor Ponta. Cum credeţi că ar putea evolua în continuare relaţia moldo-română sub guvernarea USL? 

Igor Boţan: „Cred că preşedintele Băsescu a procedat absolut corect. După ceea ce s-a întâmplat în vara acestui an, după reacţiile europenilor şi americanilor, cred că clasa politică românească, în sfârşit, înţelege că mecanismele constituţionale, România, ca partener al Uniunii Europene, trebuie să aibă un comportament adecvat şi un comportament care să aducă la hotarele Uniunii Europene stabilitate şi nu invers. Cred că această nominalizare este şi un semnal pentru politicienii din Republica Moldova. Există conflicte politice între diferite grupări, dar aceste conflicte politice trebuie depăşite în conformitate cu legile şi normele prescrise. Să sperăm că clasa politică românească s-a depărtat de la modelele elaborate anul trecut şi promovate de către clasa politică din Republica Moldova. Cred că, din acest punct de vedere, da, România ar putea fi un exemplu pentru Republica Moldova.”

Niciun comentariu: