Un produs Blogger.

miercuri, decembrie 26, 2012

Mircea Dusa, incoltit de reporteri, la Guvern, in problema pensiilor speciale

0 comments

Mircea Dusa, ministrul Apărării, aflat la permanență în Comandamentul pentru situații de urgență, a ținut azi  o conferintă de presă la sediul Guvernului. Reporterii au profitat de ocazie și l-au întrebat de pensiile speciale.

Din răspunsuri, aflăm cu surprindere că regimul Băsescu-Boc a inițiat recalcularea pensiilor militare, în 2009-2010, pentru a lovi, în primul rînd, în polițiști.
...............................................................
Reporter: Şi vreau să vă rog să ne explicaţi      situaţia pensiilor speciale. Care este părerea dumneavoastră despre acest lucru?
Mircea Duşa: Sigur că am văzut o ştire ieri, în urma unei declaraţii date de doamna Câmpeanu. Este normal ca şi în România, anumite categorii de personal să beneficieze de.., nu de pensii speciale pentru că dumneavoastră iar o să ne întoarceţi la subiectul cu pensiile acelea supradimensionate. În Armată, de exemplu, la Poliţie este vorba de pensiile ocupaţionale, nu de pensii speciale. Ştiu că ştirea aţi preluat-o ca pensii speciale. Eu vorbesc de pensii ocupaţionale. Dar asta se va analiza la timpul respectiv.
Reporter: Susţineţi această iniţiativă, această idee?
Mircea Duşa: Dumneavoastră, de exemplu, cunoaşteți foarte bine că este o întreagă dispută legată de pensiile de la MApN şi de la MAI, pentru că atunci când domnul Boc a vrut să-i decapiteze pe cei, mai ales de la Poliţie, în reglementarea pe care a dat-o la timpul respectiv a creat o serie de discrepanţe şi de nemulţumiri. Eu cred că pensia, indiferent cum se numeşte, că e ocupaţională sau e o altă denumire, trebuie să reflecte exact aportul pe care salariaţii respectivi l-au adus la fondul de pensii de-a lungul timpului şi, sigur, şi în funcţie de valoarea şi importanţa muncii pe care au avut-o.

Reporter: Aş mai avea, vă rog, o ultimă întrebare. Aş fi vrut să vă întreb, în ideea în care sunt discuţiile pe buget şi se pregăteşte programul pentru delegaţia FMI: ce aşteptaţi dumneavoastră pentru MApN? La ce buget speraţi?
Mircea Duşa: În primul rând, dumneavoastră, sigur, la o analiză, la o primă analiză a bugetului MApN, se pare că foarte mulţi bani se duc pe cheltuielile cu munca vie şi rămân foarte puţini bani pentru cheltuielile de capital, în condiţiile în care MApN derulează o serie de proiecte internaţionale legat de creşterea capacităţii de acţiune a Armatei române, de modernizare a Armatei române şi legat de atribuţiile pe care noi le avem ca ţară NATO, ca ţară a UE şi legat de parteneriatul cu SUA. Şi, sigur, se vorbeşte de foarte mult timp de dotarea cu avioane, de proiectele pe care le avem în derulare şi mi-aş dori şi eu să încerc să fac acest lucru, ca să se aloce bani pentru cheltuielile de capital, dar, în acelaşi timp trebuie să rezolv şi problema pensiilor militarilor în rezervă - dumneavoastră cunoaşteţi foarte bine acest subiect, a fost destul de mult scandal pe acest subiect şi aşa cum primul-ministru a afirmat, pe bugetul din anul 2013, vom încerca să reparăm acele nedreptăţi care-i vizează pe militarii rezervişti, sigur, etapizat, pentru că bugetul nu permite ca toate sumele acelea, care ar trebui rezolvate, legat de ordonanţa cu privire la felul în care guvernul Boc le-a tăiat drepturile rezerviştilor, să o rezolvăm într-un singur an. Dar eu cred că etapizat şi eşalonat se poate repara şi această nedreptate făcută militarilor rezervişti. Vă mulţumesc şi vă doresc o zi bună!
 
Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 26.12.2012

Niciun comentariu: