Un produs Blogger.

marți, septembrie 26, 2017

#REZIST, pe 07 10 2017, în Piata Eroilor, pentru abrogarea art. VII din OUG nr. 59/2017

40 comments
Dacă Primăria Capitalei nu a autorizat mitingul rezerviştilor  din data de 07 10 2017 în Parcul Zăvoi, solicitarea a SCMD, cred că ar fi cazul ca, urmând exemplul protestatarilor din Piata Victoriei, care n-au solicitat niciodată autorizare şi nici n-au fost întrebați de autorități dacă au, să protestăm în Piata Constituției din fața Parlamentului.

Din revendicările SCMD  nu ne interesează, ca rezerviști, dispozițiile OUG 57/2014 și alte dispoziții legale pentru instituirea unor drepturi pentru revoluționari, drepturi exagerat de mari în comparație cu indemnizațiile pentru supraviețuitorii  veterani de război, acum de vârstă centenară,  care au luptat pentru întregirea Neamului și eliberarea teritoriilor naționale de sub ocupațiile străine.




Dacă Guvernul a ținut cont de Decizia nr. 20/2000 a CCR pentru a nu include pensiile magistraților în OUG nr. 59/2017, de înghețare a pensiilor de serviciu, solicităm Camerei Deputaților, personal președintelui acestei Camere,  să scoată din această ordonanță Art. VII referitor la pensiile militare de stat, având în vedere că decizia constituțională mai sus menționată s-a referit, deopotrivă, atât la pensiile de serviciu ale magistraților, cât și, dacă nu în primul rând,  la pensiile militare de serviciu, care au o tradiție seculară.

Cerem Camerei Deputaților să fie consecventă cu motivarea amendamentului prin care a fost eliminată din proiectul Legii nr. 153/2017 dispoziția care doar suspenda, nu abroga, ca în ordonanța contestată,  art. 60 din Legea nr. 223/2015.

Reamintim și aici motivarea din Raportul de aprobare a Legii 153/2017, cu referire la altă decizie a CCR,  Decizia nr. 872/2010,  care impune nediscriminarea actualilor beneficiari ai unei legi de pensie față de viitorii beneficiari, care se pensionează în baza aceleiași legi.

UPDATE

joi, 28 septembrie 2017

Miting SCMD aprobat de PMB


MITING SCMD / CNSC
Piata Eroilor / in fata Academiei Militare
07 octombrie 2017, orele 11.00 -18.00

         SCMD, aliatii din CNSC, sindicatele din MAI ii invita pe toti rezervistii si cetatenii nemultumiti de Legea salarizarii unitare, OUG57/2015, OUG59/2017, OUG 95/2014 si secretele planuri de Lege a pensiilor  sa participe la aceasta adunare de protest organizata, pe linie sindicala, de militari si politisti, in Piata Eroilor din fata Academiei Militare. Aici, in urma cu sase ani, in fata terorii basiste, infruntand Sistemul inca prezent, participantii la mitingul ocazionat de Ziua Internationala a Muncii Decente, au fondat, pe 7 octombrie 2015, Consiliul National al Societatii Civile si au alertat Consiliul Europei si Secretariatul General NATO asupra politicii si structurilor de politie politica de tip stalinista care au ingenunchiat Romania.
         Scopul actualului miting, organizat cu aprobarea PMB, este acela de a informa reprezentantii NATO, prezenti la Adunarea Parlamentara NATO la Bucuresti, despre gravele consecinte ale legislatiei amintite, asupra eficientei flancului estic al Aliantei Nord Atlantice si a capacitatii de aparare a Romaniei.
         Numai uniti vom inscrie Tara noastra pe drumul normalitatii si natiunea romana in randul natiunilor consolidate ale Europei si ale lumii. Ii asteptam, in primul rand pe toti cei care au depus, candva, un Juramant de credinta fata de Tara! De la soldat la general!

Honor et Patria! Vae Victis!
Presedintele SCMD,
Col.(r) dr. Mircea DOGARU


40 de comentarii:

Ein Stein spunea...

Cu acordul lui huhurez, sper, voi continua o discutie dintr-un articol anterior.
Am urmarit filmuletul din link-ul publicat de tigri2, adica asta:
https://www.youtube.com/watch?v=YWOL_lA8yx0
Domunl g.ral Gropan a scos in evidenta problemele pe care le cauzeaza lipsa recunoasterii ocupatiei de militar. Pacat ca domnul g.ral nu intra mai des pe aici, ar fi aflat ca guvernul Romaniei nu doar ca nu respecta decizia OMM ci chiar directiva europeana cu titlu obligatoriu care impune statelor membre sa implementeze COR cu 10 grupe. Din pacate nu prea le am cu legislatia, daca ma gandesc bine nu le am deloc dar pun o intrebare pentru titrati, refuzul cu buna stiinta de aplicare a legislatiei comunitare nu intra sub incidenta abuzului in serviciu sau abuzul contra intereselor persoanei? Oare nu intra in competenta DNA?
Ca sa intelegeti si mai bine cat de importanta este recunoasterea ocupatiei de militar, poate ati observat indignarea userului gigi, parca, cand am subliniat necesitatea recunoasterii ocupatiei de militar. Pur si simplu nu inteleg, sau poate inteleg foarte bine, de ce anume e asa de suparat ca noi militarii, macar o parte, dorim sa ni se recunoasca meseria.
Asta cu sa ne avem ca fratii suna ca in filmele cu mafioti cand trebuie sacrificat unul din banda, sa mearga la puscarie ca ceilalti sa-si vada de treaba, adica cel mai idot ajunge la mititica, smecherii nu. Sesizati vreo asemanare de situatie?
Putem sa ne avem ca fratii si daca avem recunoscuta ocupatia asa cum o au si indignatii.

Si o nelamurire maxima, ma intreb daca la mitingul organizat de Dogaru vine si liftiera pensionara de la Parlament, are si ea motivele ei bine intemeiate fiind in aceasi oala cu militarii, o va accepta in randul demonstrantilor? Dar daca vrea sa devina membra de sindicat la SCMD sau ANMRR, va fi primita? Doar indeplineste criteriile.

Huhu Rezea spunea...

@Stein
Nu este suficient ca militari au un statut aprobat prin lege organică?
Esti asa de încrezător că implementarea COR rezolvă toate problemele militarilor?
Eu credeam că explicațiile date de @karadeniz au fost edificatoare.
Pe de altă parte, este grav că și cetățenii percep pe dos principiile constituționale și așteaptă, ca și d-ta, ca Parchetul și DNA să și guverneze.
DNA nu are nicio competență în politica guvernamentală. Din contră, politica penală în stat o stabilește Guvernul.

Iulian Mareș spunea...

Ein,
Temerile și nedumeririle tale sunt și ale altora, dar contravin ciorbei de zarzavat a executivului și legislativului, întrucât în afară faptului că "merge și așa", au tot interesul să perpetueze lucruri și mai ales concepte neelucidate!
Militarii sunt, în toată lumea modernă, doar cei din Ministerul Apărării; și aici intervin discuții, care au fost elucidate. Mă refer la forțele luptătoare, care sunt cuantificate și raportate în conformitate cu tratatele și convențiile internaționale, la care ROU este parte semnatară. Ceilalți nu fac obiectul raportării și controlului internațional, kiar dacă sunt menite să sprijine prima categorie!
Ei, adăugând și alte forțe, în contextul larg al Forțelor Armate, producem confuzie și inekitati, la care te referi!
Pt că niciodată un Gl. MAI/SIE/SRI/SPP/STS nu va fi abilitat prin lege, regulamente sau manuale militare să semneze un CONOPS sau OPPLAN in domeniul luptei armate!
KaraDeniz a adus explicații și detalii, subliniind că undeva s-a împotmolit elaborarea actului normativ și anume la MAI: atunci concluzia nefinalizarii acestuia devine evidentă, sub aspectul cauză și efect!
Există o miza și ea a devenit vizibilă, că interes ascuns!
Avantajele stării de incertitudine și confuzie oferă confort unora, în detrimentul celorlalți!
Mai devreme, sau mai târziu, pisica tot va rămâne fără coadă, căci timpul nu mai lucrează pt ei!

Leo spunea...

Fratilor,
# REZIST este logoul Pietei Victoria de la începutul lui februarie 2017.
Ca sa ajunga la un mic rezultat ( demisia lui "alta-n trebare"), fenomenului #REZIST i-au trebuit aproape 20 de zile de lupta cu lichelele psd-iste. Dupa fenomenul #REZIST , lichelele psd-iste au iesit intarite , axact ca o boala care nu te omoara dar care te intareste daca ai scapat de ea.
Sunt ferm convins ca lichelele psd-iste nu au nici o emotie din cauza mitingurilor din 7 si 4. O dovada in acest sens este atitudinea primaritei de sfidare a organizatorilor prin neacordarea autorizatiei. # REZIST -ul SCMD trebuie facut nu numai in "fata Parlamentului " ( cum este in TEMA) , ci si in Piata Victoriei , acolo de s-a nascut originalul # REZIST .

Ein Stein spunea...

Nu! nu este suficient, spre exemplu Codul Muncii nu are nicio treaba cu statutele ci doar cu COR-ul. COR-ul nu rezolva toate problemele militarilor, insemana ca exista, problemele, dar rezolva o parte dintre ele, multe. Si chiar daca nu ar rezolva niciuna de ce sa fim noi mai cu mot, daca e obligatoriu si toate tarile planetei l-au implementat, cu noi ce dracu e-neregula?
E mai bine cu constructia asta ciudata numita SNAP unde armata are rolul bine definit de a lua suturi in cur pentru toti? Sa nu argumentezi cu repartitia muncii in societate, fiecare trebuie sa faca ceva ce i se repartizeaza. In cadrul acestui cartel, unde se plangea gigi ca nu ne avem ca fratii, intre acesti frati nu este o relatie de simbioza ci mai degraba o relatie intre paraziti si victima. Daca totul e in regula si avem statute belea hai sa discutam despre liftiere sa nu-i deranjam pe militieni si securisti, ca se supara.
Totul se rezuma la o chestiune foarte simpla, vrem ca aia din NATO, hai sa facem ca ei.
Explicatiile date de karadeniz sunt identice cu ce spun eu sau g.ralul Gropan. Unde gresesc?
Tot nu prea am inteles daca nu e abuz in serviciu sau contra intereselor persoanei daca un ministru refuza sa aplice o lege, dar cum am scris eu nu am nicio treaba cu legile si alte smecherii juridice si iau de buna ce ai scris. Pacat.

Ein Stein spunea...

Mares hai sa-ti spun ceva, in urma cu nu foarte mult timp la un post TV vorbea o persoana, a fost ministreasa o scurta perioada de timp, aia de seamana cu Sfanta Filoftea Facatoare de Minuni si zice ca a fost pe la Harvard. Spunea ea ca pensii militare trebuie sa existe dar sa primeasca doar cei care au fost in Afganistan, ceilalti sa fie trecuti pe contributivitate. Eu acum sunt convins ca stii ca mama prostilor in Romania e mereu gravida si nu orice prosti ci d'aia harnici. Acum eu nu pun mare pret pe ce spune ea, nu au fost ideile ei, le-a auzit si ea pe undeva pe unde se invarte, dar asta inseamna ca in cercurile puterii se pune problema chiar si asa. Acu ca daca nu ai avut ce face si ai lucrat prin vreun comandament eu zic sa te cam gadesti la contributiva, dupa mintea respectivei. De asemenea ar trebui sa-ti dea de gandit ca a venit la TV cu un mandat si partitura nu de capu' ei. Cate variante idioate s-au discutat si care o fi pe teava?
Eu nu fac decat sa va avertizez ca trebuie sa facem tot posibilul sa solicitam un tratament similar ca ailalti din NATO almintrelea e jale. Primul pas e recunoasterea ocupatiei de militar. Vor mai fi si altii dar ca intotdeauna trebuie sa pornesti de undeva.

tigri2 spunea...

Pentru "istetii blogurilor" In seara asta o reprezentanta a casei de pensii a anuntat ca dintre pensiile militare , la recalcularea pe Legea 223, doar vreo 20.000 au crescut , restul scazand cu o medie de 4-500 de lei!
Am mai spus ca 85% au scazut dar d-l 'stie tot" m-a contrazis!

Iulian Mareș spunea...

Stein,
Am auzit-o pe fatuca, fosta ministru, behaind ca proasta numai prostii!
Cand a fost aruncata pe piata am citit multe lucruri nu prea avantajoase ei, incepand cu familia ei si scopul ei prin US, in randurile comunitatii de romani!... la prima vedere zici ca este aeriana pt ca se baga in discutie kiar ca proasta satului! Pai, militarii din TOpEx primesc acolo indemnizatie si niste bani pt misiuni executate, pt care nu se retin taxe si contributii!
In tara, familia primeste o solda compusa din nai putine elemente, nu dezvolt, ..., pt care i se percep taxe si contributii!...scuze, impozit in loc de taxe!
Auzind ea ceva, dintr-o varianta veke de lege, a inceput sa oroceseze cu un CPU mic si a reusit sa scoata pe botic numai confetti!
Sfioasa atat poate!

Iulian Mareș spunea...

Stein,
Nelucrand nici la personal, nici la DLAJ, asa cum sustine un eretic, ...si starnindu-mi curioazitatea am gasit urmatoarele informatii:
-grupa majora 0 - Forte armate

https://www.rubinian.com/hg-1352-2010-cor-grupa-de-baza_93_0_0.php

Si ca exista alocate codurile 01, 011 si 0111, care ar fi clasificate:

http://www.efin.ro/structura_arborescenta_a_cor_grupe_majore_1909

Intrebare:
La ce anume te referi? La detalierea si inscrierea cu cod unic a fiecarei functii din armata, pe nivel de ierarhizare, incepand cu cea mai mica functie, conform statului de organizare/plata?
Acestea nu au fost legiferate si trecute in nomenclator?
Ok, sa spunem ca exista un nomenclator clasificat, ce nu poate fi publicat in MOf, decat cel mult generic.
Care ar fi urmatorii pasi, dupa aceea?

Leo spunea...

- Referitor la textul de suport al TEMEI , am observat o alta interpretare fata de ceva timp in urma , in sensul ca si pensiile care nu sunt bazate pe contributivitate , capata caracter de drept patrimonial castigat. Mai demult , eu am spus ca stiu de la un avocat , ca TOATE PENSIILE (NU indemnizatiile), daca au fost stabilite in baza unei legi in vigoare la un moment dat , sunt drepturi patrimoniale castigate . Am fost contrazis ca nu este asa , ci numai pensiile bazate pe contributivitate. Iar eu acum inteleg din suportul temei ca toate pensiile au caracter patrimonial se bun castigat.
- Daca observati , reactia lui Dogaru la refuzul primaritei este mult prea slugarnica , prea amabila , cam fara demnitate . Luptele nu se castiga "in genunchi"!

CEZAR spunea...

DAOGARU..a fost facut MUCI..de o fatuca de la Casa de Pensii!! In emisiunea lu Cretuleasca !
Nu au mai mers dezinformarile si manipularile lui !
Specialista I-A SPUS CLAR CA DATORITA NEGHIOBIEI CU PENSIA MILITARA -L-223..TOTI MILITARII IN REZERVA PIERD LUNAR DE LA 500,00 lei in sus !
AU CASTIGAT CATIVA CARE S_AU PENSIONAT ACUM ...
Bravo DAOGARU..

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Important este că ai pierdut tu! :))

tigri2 spunea...

@cezarCiobane, Legea 223 este o lege foarte buna si favorabila tuturor pensionarilor ,inclusiv tie... numai ca nu-si poate produce efectele din cauza ciuntirilor prin art.40 al OUG-57/2015 si al M-25 art 18.
Cu privire la RTV de ieri,tipa de la CPS habar nu avea ca L223 a fost mutilata.

R-2650027 septembrie 2017, 09:04

Stupida s-a exprimat foarte clar, fiind deja prespalata pe creier de cativa rezervisti gonflati de Boc/Basescu/Oprea! Ceva in genul ca am fost cam papagali ca am luptat pt. L. 223/2015. Idioata stia doar ca pe legea anterioara au crescut niste pensii, habar neavand ca au si scazut niste pensii. In plus ca idioata a intrat si in istericale. Cand Dogaru ii spunea ca L. 223/2015 a fost emisa OK privind baza de calcul, dar a fost facuta zob prin Art. 50 din OUG 57/2015, excitata a rabufnit ca sa o lase in pace cu OUG 57/2015 de care nici nu auzise.

Toate emisiunile televizate, de la moderator la invitati, au ca participanti pe unii culesi de pe santuri care habar nu au despre detaliile temelor abordate!

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Ințelegi greșit!
Abrogarea art.VII din OUG 59/2017 restabilește egalitatea de tratament între actualii și viitorii beneficiari ai Legii 223/2015.Asta se promovează prin acest articol.
Recitește decizia CCR din 2010 prin care s-a decis că Legea 119/2010 de transformare a tuturor pensiilor speciale în pensii contributive este constituțională, mai puțin pensiile magistraților.
CCR a stabilit că doar partea contributivă a pensiilor speciale reprezintă un drept câștigat, surplusul acordat de legile speciale se acordă în limitele suportabilității bugetare.
Cum psensiile militare de stat sunt pe de-a întregul cvasi-necontributive, înseamnă că nicio componentă a lor, în afară de pensia suplimentară, nu reprezintă un drept câștigat.
Am atras permanent atenția asupra acestui risc pe toată durata campaniei de contestare a L 263/2010.

Leo spunea...

- Multumesc pt. lamurire , am inteles acum totul si ma bucur ca esti consecvent in explicatie , ceea ce imi da incredere. ( INCREDEREA + EMOTIA = stalpii de baza ai relatiilor sociale ).
- In afara de miringurile #REZIST din 7 si 4 , mai trebuie sa stie psd-istii ca rezervistii care i-au votat pe 11.12.2016 , la urmatoarele alegeri psd-istii sa se linga pe p..a (era sa zic pe bot)de acele voturi. Asta ii arde cel mai rau , ca nu vor mai fi votati.
- Singularul este "furtun" , dar pluralul care este ? furtunuri sau furtune sau ambele ?

CEZAR spunea...

,,Domnule"T - 2MaKiss..
Hai fii amabil si detaliaza ..asa de dragul discutiei ..doar ..
Cat de favorabila ti-ar fi tie si cat de favorabila mie ..

Iulian Mareș spunea...

Cezarică,
Ți-a dat pensie doar cu 17 ani de activitate și 3 de scl. militară!
Scrie tu in ce an ai ieșit la pensie și cât anume ți-ai dori pensia că să fii mulțumit? 14500 ar fi suficient?
L 223/2015 este f buna, cu o parte din OUG 57, referitor la recalcularea celor pensionați până în 2011!
Acum nu trebuie să scoți pe gură cărăbuși pt OUG59! Oricum ea va cădea la examenul CCR!
Nici să fii Gică contra, de amorul artei nu-i bine!
Tu nu realizezi că ai fost militar și meriți o pensie militară, de stat?

tigri2 spunea...

@Visinescule,
aplicarea Legii 223/2015 in varianta originala cu completarile aprobate de catre Camera deputatilor dar neavizate de MApN,probabil la ordinul presedintelui CD,ne-ar aduce urmatoarele beneficii, tuturor:
--baza de calcul ar fi constituita din MEDIA VENITURILOR BRUTE IMPOZABILE;
--cuantumul pensiei ar porni de la 80% DIN BAZA DE CALCUL +OMM+PS,
--s-ar aduce toate pensiile ,prin actualizarea elementelor la nivelul 01.01.2016,la un nivel echivalent pentru situatii juridice echivalente,
--OUG-59 /2017 si-ar pierde efectul si nu am fi decuplati de la soldele activilor.
Cam cat ai castiga tu sau eu, diferenta ar fi doar la PRIME, in rest avem aceleasi elemente.Nu mai scriu cifre ca vede alde adrian si se supara.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CEZAR spunea...

m-Alul tine lipit de T2-MaKiss..ai dreak..!
**..am vechime plus 2-3 ani fata de ,,DOMNUL".T-2MaKiss..care a sters-o prin 1998 parca ..vara spre toamna ..
Logic deci ar trebui sa am si pensia mai mare ..!!
El are insa bagata si CiuKalata ...la care 95% dintre personalul Armatei nu avea acces ..din teama de ..carii dentare(asta este si motivul pentru care lu t2..i-au cazut dintii si nici placa nu-i sta prea bine )
Deci..nu mai incercati sa o dati cotita ..
Este precum aia cu AVIONUL de la Craiova..
A dat Nea Ceasca ordin sa faca un avion mai bun ca al imputitilor de ..capitalisti recte ..F-16..care darama toate recordurile..
Si au facut ..unul super ..nemaipomenit ..numa ca NU AVEA MOTOR..hi..hi..hi..

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Adresează-te ANI, pt neoficializarea declarației de avere și de interese! Este un gest de frondă ceea ce face domnul și astfel ajunge la DNA, pt că are funcție de conducere! 😂😐

karadeniz spunea...

@ Mareș
Respectiva detaliere spune ce este si ce face fiecare din cele trei coduri 01,02 și 03, până la detalierea de 6 cifre. Chestia trebuie să fie similară cu a altor militari/combatanți din lume si să respecte prevederile legislației internationale, cum ar fi: conferinţa de la Bruxelles din 1874, conventiile de la Haga din 1899 și 1907, conventia de la Geneva din 1929 și 194, protocolul I de la Geneva din 1977, dar nu numai.
Iată ce spune a protocolul I de la Geneva despre militari :
Art. 43- Forţele armate
1. Forţele armate ale unei părţi în conflict se compun din toate forţele, toate grupurile şi toate unităţile armate şi organizate care sunt puse sub comandă, care răspund de conduita subordonaţilor săi faţă de această parte, chiar dacă aceasta este reprezentată de un guvern sau o autoritate nerecunoscută de către partea adversă. Aceste forţe armate vor trebui să fie supuse unui regim de disciplină internă care să asigure, în special, respectarea regulilor de drept internaţional aplicabile la conflictele armate.
2. Membrii forţelor armate ale unei părţi la conflict (alţii decât personalul sanitar şi religios prevăzut în art. 33 al celei de-a III-a Convenţii) sunt combatanţi, adică au dreptul de a participa direct la ostilităţi.
3. Partea la un conflict, care încorporează în forţele sale armate o organizaţie paramilitară sau un serviciu armat însărcinat cu menţinerea ordinii, trebuie să notifice aceasta celorlalte părţi la conflict.
Art.44 Combatanţii şi prizonierii de război -
1. Orice combatant, în sensul art. 43, care cade în mâinile părţii adverse, este prizonier de război.
2. Deşi toţi combatanţii sunt obligaţi să respecte regulile de drept internaţional aplicabil în conflictele armate, încălcările acestor reguli nu privează pe combatant de dreptul său de a fi considerat drept combatant, sau dacă se află în mâinile unei părţi adverse, de dreptul său de a fi considerat ca prizonier de război, cu excepţia cazurilor prevăzute în paragrafele 3 şi 4.
Pentru ca protecţia populaţiei civile împotriva efectelor ostilităţilor să fie întărită, combatanţii sunt obligaţi să se diferenţieze de populaţia civilă atunci când iau parte la un atac sau la o operaţiune militară pregătitoare a unui atac. Dat fiind totuşi că există situaţii în conflictele armate în care, ca urmare a naturii ostilităţilor, un combatant armat nu se poate diferenţia de populaţia civilă, el îşi păstrează statutul de combatant, cu condiţia ca, în astfel de situaţii, să poarte armele sale la vedere: a) pe durata fiecărei acţiuni militare şi b) în timpul în care este expus vederii de către adversar atunci când ia parte la o desfăşurare militară care precede lansarea unui atac la care trebuie să participe.
Art. 47- Mercenarii
1. Un mercenar nu are dreptul la statutul de combatant sau de prizonier de război.
2. Prin termenul mercenar se înţelege orice persoană:
a) care este special recrutată în ţară sau în străinătate pentru a lupta într-un conflict armat;
b) care, în fapt, ia parte la ostilităţi;
c) care ia parte la ostilităţi în special în vederea obţinerii unui avantaj personal şi căreia îi este efectiv promisă,
de către o parte la conflict sau în numele ei, o remuneraţie superioară aceleia promise sau plătite combatanţilor
având un grad şi o funcţie analoage în forţele armate ale acestei părţi;
d) care nu este nici resortisant al unei părţi la conflict şi nici rezident al teritoriului controlat de o parte la conflict;
e) care nu este membru al forţelor armate ale unei părţi la conflict şi
f) care nu a fost trimisă de către un stat, altul decât o parte la conflict, în misiune oficială ca membru al forţelor armate ale statului respectiv.
Art 50 - Definiţia persoanelor civile şi a populaţiei civile
Este considerată civilă orice persoană care nu aparţine uneia din categoriile prevăzute în art. 4 A 1), 2), 3) şi 6) al celei de-a III-a Convenţii şi în art. 43 al prezentului Protocol. În caz de îndoială, persoana respectivă va fi considerată civilă.

tigri2 spunea...

@cezar, cine este de vina ca eu am muncit la categoria "alte conditii" si tu ai pazit caprele, eu mi-am riscat viata iar tu ai pipait tzatze de ...oaie.

Iulian Mareș spunea...

Kara,
Corect, Drept International Umanitar - DIU -, ce se preda din 80 in toate instituțiile militare de învățământ, precum și pe timpul pregătirii centralizate!
Ok....dar, care este beneficiul, în afară statutului militarului, recunoașterii profesiei, modului de conduită la campanie? Cu ce influențează asta drepturile financiare privind solda și/sau pensia?

Am citit undeva că au fost detaliate codurile și activitățile, pe tipuri și genuri, dar documentul este clasificat!....? Oare de ce nu este public?

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Până la urmă ai muncit cat Ifrim-Pamflet....ce Drak sa îți dea?...
Eu aveam și cașcaval afumat, nu numai ciocolată! După logica ta, eu ar trebui să iau cel puțin triplu fata de tine? Așa-i?

Ein Stein spunea...

Mares ti-ai pus vreodata problema de ce nu se recunoaste ocupatia de militar asa cum o fac toate tarile si pe deasupra mai e si obligatoriu?
Ce anume e asa de secret in codurile alea de au trebuit clasificate, eu iti garantez ca nu sunt clasificate doar se bate toba ca ar fi ca nu cumva sa-l gaseasca pe vreunu sa intrebe cum i-a fost facut contractul de munca. Iar daca e clasificat e un incident de securitate pentru ca REVISAL-ul nu are acest caracter iar institutiile abilitate ar trebui sa verifice aceasta chestiune.

Presupunand ca chiar vrei sa intelegi care e importanta COR-ului am sa-ti citez argumentatia guvernului din nota de fundamentare:
"Trebuie subliniat faptul că nomenclatorul COR este deosebit de important pentru implementarea dispoziţiilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată. Contractul individual de muncă are ca element de bază ocupaţia conform Clasificării ocupaţiilor din România. Ocupaţia influenţează de asemenea o serie de aspecte ale relaţiilor de muncă ce ţin de: completarea Registrului general de evidenţă a salariaţilor; dobândirea de calificări şi de noi competenţe care sporesc capacitatea de adaptare a salariaţilor la noile cerinţe ale unui mediu în schimbare; asigurarea de condiţii adecvate de sănătate şi securitate în muncă; salarizare; condiţii speciale de acces la ocupaţiile reglementate; asigurarea de condiţii adecvate concrete de muncă, de echipamente individuale de protecţie şi de muncă pe care salariatul trebuie să le utilizeze."
de aici:
http://gov.ro/ro/print?modul=subpagina&link=nota-de-fundamentare-hg-nr-1116-18-12-2013

Deci trag eu concluzia ca fara a avea recunoscuta ocupatia cel putin in legislatia privind dreptul muncii tu nu existi. Dupa cum ai observat abia acum dupa foarte multi ani si in armata s-a reusit implementarea pragul salariului minim pe economie, culmea e ca asta a dat peste cap toate calculele contopistilor care pana acum au preferat sa nu umble la solda functiei de baza si au tot mimat cresterea soldelor cu tot felul de inginerii financiare iar acum multi pensionari au de suferit. Culmea e ca cei din armata au beneficiat si ei de aceste mariri salariale reale tangential, doar pentru ca a aparut noua lege a salarizarii si nu a fost suspendata imediat cum s-a intamplat pana acum.
Prin recunoasterea ocupatiei de militar, legea pensiilor militare s-ar aplica numai pentru militari ca doar cam asa ii spune. Liftierele, functionarii cu statut special, gardieni, securisti, etc. ar ramane pe afara, asa cum e in toate tarile NATO. Asta e motivul pentru care se face tot posibilul ca COR-ul sa ramana tot asa in ciuda obligatiei de a fi modificat.
Codurile nu au fost detaliate nicaieri, contactul tau de munca a fost facut in baza unor echivalari cu functii din viata civila care se regasesc in COR, in REVISAL ai obligatia de a trece doar acele ocupatii care se regasesc in COR, pe deasupra chiar daca vrei sa inventezi o noua ocupatie nu ai cum sa o raportezi pentru ca REVISALUL e o aplicatie informatica si nu suporta decat codurile standard, adica alea din COR.
Marota cu coduri clasificate a fost lansata de contopisti pentru a nu da explicatii.
Parca in vechea lege de salarizare in Anexa vii erau date gradele si echivalarile cu functii civile, am convingerea ca alea au fost trecute in REVISAL pentru militari. Deci ca o concluzie contractul tau de munca nu a fost facut niciodata ca pentru un militar ci doar asa la plesneala sa ai si tu contract.
Si mai vreau sa adaug, daca vrem ca la ailalti din NATO trebuie sa facem ca ei iar recunosterea ocupatiei de militar este esentiala.
Apropos singura varianta oficiala de COR e aia de la Ministerul Muncii nu de la Rubinian sau cine stie de unde.
Uite asta e
http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/munca/c-o-r/20-munca/c-o-r/46-cor-isco- 08

luminita spunea...

AVETI UN COMANDANT SUPREM AL ARMATEI care se numeste IOHANIS , el se ocupa doar de inZESTRAREA
armatei . adica el are armata , sa fie intrebat in scris sau la poarta de la COTROCENI _

Iulian Mareș spunea...

Ein
Înțeleg....categoric, toți am semnat un contract de muncă și pt recensământul populației s-au folosit niște funcții civile ekivalente, asta îmi aduc aminte!
Militarii nu au avut carte de munca nici format electronic nici carnet, cel veki!
Despre introducerea salariului minim pe economie pt SGV, cunosc bine cum s-ar realizat, iar pt asta o secretara de stat a și plecat din MApN!
În linkul indicat de mine era singura referire la Grupa Majora Forte Armate, categoric că nu este de pe un portal oficial!
Categoric ceva este putred in Danemarca, iar lucrul amestecat pute...
Nici mie nu-mi vine sa cred faza cu clasificarea documentului, deoarece simplele denumiri ale unor funcții nu fac obiectul clasificării! Cu atât mai mult cu cât în lege se specifica clar ce constituie obiectul secretizării și în plus exista o listă cu informații liber la publicare, ce suferă update continuu! După cum ai observat la foarte multe UM, la PC, este afișat și denumirea în clar!
Sa sperăm că se va legifera și această problemă, dacă-i musai!

Iulian Mareș spunea...

Stein
Dar ceea ce am găsit eu, în prima postare, Grupa Majora 0, Forțe Armate constituie un update la grupele 1-9 de pe site-ul M. Muncii, sau nu?

karadeniz spunea...

@ Mareș
In primul rand stabilirea acestor elemente ar scoate din categoria militarilor o sumedenie de profesii care acum sunt băgate sub umbrela forțelor armate: poliție, pompieri, gardieni, SPP, STS, SRI, SIE, poliție de frontieră.
Apoi stabilind niște condiții clare de studii, pregătire, aptitudini, evoluție a carierei și forme de perfecționare, nu se mai pot face abuzuri, ca cel cu filiera indirectă, acestea pot fi oricând comparate cu celelalte grupe și atunci salarizarea, condițiile de muncă, vârsta de pensionare nu mai pot fi jonglate cum vor mușchii cranieni ai unor potentați politici efemeri.
Alte elemente importante le-a detaliat Ein Stein.
Trebuie reținut că Organizația Internațională a Muncii, OIM nu a elaborat de flori de măr această Clasificare Internațională Standard a Ocupațiilor ISCO, ajunsă la a patra ratificare:1958, 1968, 1988 și 2008 iar România ca stat membru UE trebuie să se alinieze legislației comunitare.
Nomenclatorul COR este important pentru implementarea codului muncii, a contractelor individuale de muncă, a registrelor de evidentă a salariaților, a stabilirii paletei de calificări și competențe, asigurarea condițiilor adecvate de sănătate, de muncă și securitate în muncă, de salarizare, condiții special de acces la ocupațiile reglementate și acces mai facil la piața europeană și cea internațională a muncii.

Iulian Mareș spunea...

Karadeniz si Ein Stein,
Inteleg si sunt de acord cu voi in f multe privinte, dar nentionez ca in HG1352-2010 si in HG 1116-2013 sunt trecute Fortele Armate, Grupa 0, cu ceva detalieri, pana la 0310 -personal al FA-alte grade, dupa cele de subofiter!
Totodata, va infornez ca, la intocmire Fisei postului unui subordonat, nu se trece din burta, asa orice, intrucat DMRU a elaborat un ceaslov urias Cartea Posturilor, in care, pe posturi si coduri-de post si individuale (functie de esalon), sunt trecute competentele profesionale necesare ocuparii postului, studii, experienta, limba straina, starea sanatatii, cerintele minime si de preferat, inclusiv obligatii, indatoriri si drepturi!
Acestea sunt obligatorii la intocmirea fisei postului, iar aceasta se semneaza de seful care o intocmeste, seful ierarhic superior, individul pt care se intocmeste si se contrasemneaza de catre un lucrator de la Resurse Umane!
In concluzia mea, lucrurile sunt ceva evoluate!

tigri2 spunea...

Acuma am inteles de ce l-ati inlaturat pe Cornel. Nu avea loc ein,tzwai...stein sa-si publice dizertatiile...

Iulian Mareș spunea...

T2,
Pai pupila ta știa de astea?...el, pamflet, pamflet....

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Profesiile alea se emasculează de ceva ani prin dreapta hotelului Marriott, în jos, spre Arenele BNR și de. Staicovici! Acolo este mugurul din dodoas că!

karadeniz spunea...

@ Mareș
În HG1352-2010 sunt elementele prevăzute în ISCO detaliere cu 6 cifre și asta înseamnă că toate statele trebuie să le aibă la fel. Prima cifră reprezintă cele 10 grupuri majore, primele două cifre reprezintă cele 43 de subgrupe majore, primele trei cifre reprezintă cele 130 grupuri minore iar primele 4 cifre reprezintă cele 436 grupe de bază. Ultimele doua cifre reprezintă codului ocupației.
Ai noștri au menționat în HG 1352/2010 grupa majoră zero dar specificațiile și detalierea grupei la nivel de nu 6 cifre nu sunt făcute .
Clasificarea ocupațiilor este operația de sistematizare a ocupațiilor (funcțiilor si meseriilor) populației active.
Criteriile de bază utilizate pentru a defini sistemul sunt nivelul de calificare și specializarea necesară pentru a îndeplini în mod competent sarcinile și îndatoririle ocupațiilor
Nivelele de clasificare folosesc drept criterii:
gradul de instruire (nivelul școlii absolvite);
- nivelul competentelor determinat de amploarea și complexitatea activităților care definesc ocupațiile;
- gradul de specializare în cadrul aceleiași activități;
- felul materiilor prime si utilajelor folosite, proceselor tehnologice utilizate.
PROFESIA este specialitatea (calificarea) obținută prin studii.
OCUPATIA este activitatea utilă, aducătoare de venit pe care o desfășoară o persoană în mod obișnuit si care constituie pentru aceasta sursă de existentă. Ocupația unei persoane poate fi exprimată prin funcția sau meseria exercitată de aceasta.
Profesia poate fi identica cu ocupația sau diferita de aceasta, de exemplu profesia este de medic dar ocupația este director de spital.
Ce spui despre DMRU este valabil dar criteriile stabilite de aceștia au corespuns partial cu cerințele ISCO-88 din 1988, aplicat la noi in 1995. Lucrurile sunt mai evoluate așa cum spui dar oricât ai încerca sa forțezi criteriile ISCO nu poți baga nici pompierul, nici polițistul, nici gardianul din penitenciare ori spionul, in grupa 0. Dovada cea mai clară este că nici țările UE, nici cele NATO non UE și nici alte țări nu au această struțocamilă românească.
Iar strutocamila face ca exact armata, componenta cheie si singura care va lupta in situația unui conflict, să aibă cel mai mult de suferit la toate: capitolele, dotare, înzestrare, instruire, salarizare, pensii comparativ cu ceilalți care o parazitează .
Poveștile nemuritoare cu participarea acestor structuri la război in calitate de combatanți sunt infirmate clar de legea 355/2009 privind regimul stării de mobilizare a forțelor armate si a stării de război.
și legea 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și al stării de război.
Forțele destinate apărării sub compuse din serviciul militar activ și rezerva de mobilizare, care cuprinde rezerva operațională si rezerva generală.
In rezerva operațională intră doar rezerviști voluntari care consimt, pe bază de contract, să încadreze funcții în statele de război ale unităților și rezerviștii care au îndeplinit serviciul militar activ în ultimii 5 ani.
Rezerva generală cuprinde cetățenii încorporabili și rezerviștii care nu fac parte din rezerva operațională și pot fi încorporați, concentrați, respectiv mobilizați.
Toți ceilalți din actuala așa zisa structură de apărare ( MAI, SRI, STS, SPP și gardienii din penitenciare) la declararea stării de mobilizare vor fi mobilizați in cadrul structurilor de care au aparținut și vor executa același atribuții ca si la pace .


CEZAR spunea...

m-Al &,,Domnul" T-2MaKiss
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10214034228031795&set=p.10214034228031795&type=3&ifg=1

Iulian Mareș spunea...

Kara Deniz
Corect!...celelalte structuri participa, dar nu se baga!
Acțiunea privind grupa majora 0 trebuie finalizată; probabil o vor finaliza copii ăștia tineri...Lt, Cpt, maiori!

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Eu am dat!...știu că tu ai luat! Cu ceva - la recalculare, te-ai prostit și mai rău!
Cred că faci parte din categoria celor ce au cont pe Facebook, doar că să vadă și alții, nu numai familia, cât sunt de proști!... orientați!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.