Un produs Blogger.

duminică, septembrie 17, 2017

Top 10 verbe folosite în mod greşit

25 comments
Vârful lui Roman, văzut de  la mânăstire.

Utilizarea greşită a verbelor se află în topul capcanelor gramaticale pe care foarte mulţi dintre români nu ştiu să le evite. Cele mai multe greşeli pornesc de la încadrarea greşită a verbelor în cele patru conjugări.
Vă prezentăm astăzi un top al verbelor folosite gresit în mod frecvent, realizat cu sprijinul profesorului de limba română Bogdan Cristea.
1. A vrea 
Voinţa poate fi exprimată atât prin verbul "a voi", cât şi prin verbul „a vrea“, însă forma de imperfect, persoana I, singular şi plural a verbului „a voi“ este „voiam“, în timp ce forma de imperfect, persoana I, singular şi plural a verbului „a vrea“ este „vream“. Vom spune: „Voiam să merg la spectacol“ în loc de „Vroiam să merg la spectacol“ 



2. A plăcea 
De mai mulţi ani, în limba română infinitivul „a place” se luptă cu infinitivul „a plăcea”. Corect este a plăcea – şi aceeaşi regula se aplică şi la alte verbe de conjugarea a II-a, adica verbe ce se termină în ea („a cădea”, „a şedea”). Modul condiţional optativ se construieşte cu ajutorul infinitivului: corect este „Mie mi-ar plăcea” şi nu „Mie mi-ar place”.
 3. A trebui 
Printre cele mai dese greşeli de limbă avem folosirea incorectă a verbului «a trebui», care este conjugat greşit. Este de reţinut că la indicativ prezent verbul are o singură formă pentru toate persoanele. Verbul a trebui, ca impersonal, are forme doar pentru persoana a III-a singular: trebuie, trebuia, a trebuit, să trebuiască etc., nu trebuieşte, să trebuie. Când nu este impersonal, are forme şi pentru persoana a III-a plural: Actele îmi trebuiau la bancă. 
4. A părea 
Corect este noi părem, voi păreţi. Cu ă, ca la infinitiv. ,,A părea", în limba română, infinitivul „a pare” se luptă cu infinitivul „a părea”. Modul condiţional optativ se construieşte cu ajutorul infinitivului: corect este „Mie mi-ar părea” şi nu „Mie mi-ar pare”. 
 5. A continua
 Verbul a continua are, potrivit normei, la indicativ şi conjunctiv prezent, persoana I singular, forma (să) continui, nu (să) continuu, la fel şi la persoana a II-a singular, după modelul unor verbe în -ia (ca a apropia). 
6. A tăcea 
Nici verbul „a tăcea" nu e ocolit de încurcături, câtă vreme există încă oameni care cred că infinitivul corect ar fi „a tace" şi care, pornind de la această eroare, se aventurează în variante de imperativ din categoria „taceţi din gură", în loc de „tăceţi”. 
7. A fi 
Una dintre cele mai frecvente greşeli este confuzia dintre "fi" şi "fii". Regula scrierii corecte a verbului ”a fi” este foarte simplă. Sunt numai trei situaţii în care „fi” se scrie cu doi „i”: • la modul imperativ, la forma afirmativă: Fii blând! Fii cuminte! • la modul conjunctiv, timpul prezent, la persoana a doua singular, atât la forma afirmativă, cât şi la cea negativă: (Tu) Să fii curajos! (Tu) Să nu fii timid! • la viitorul popular, formă vorbită – alcătuită tot cu ajutorul conjunctivului; şi în acest, caz, scrierea cu doi i are drept cauză tot prezenţa desinenţei de persoana a doua singular, atât la forma afirmativă, cât şi la cea negativă: Tu o să fii/ Tu ai să fii, respectiv: Tu nu o să fii/ Tu nu ai să fii. Imperativul negativ al verbului a fi se scrie cu un singur i: nu fi (rău)! În schimb, imperativul afirmativ se scrie cu doi i: fii (bun)!
 8. A face 
Se scrie şi se pronunţă, la infinitiv, a face, nu a făcea. La fel, la indicativul viitor şi la condiţionalul optativ: va face, ar face, nu va făcea, ar făcea. 
9. A (se) aşeza Se “aşează” sau “aşază”? –  
Chiar dacă toată lumea în jurul nostru foloseşte forma „aşează„ nu înseamnă că acest lucru e corect. Forma corectă de indicativ prezent persoana a treia singular şi plural a verbului „a (se) aşeza” este „aşază”. Aşază, cu a, de la radicalul aşaz- şi terminaţia -ă. A aşeza suferă şi el alternanţă fonetică în radical: aşez- > aşaz-. ”O regulă gramaticală şi fonetică spune că după j şi ş scriem a, nu ea. Atenţie, însă, doar în interiorul radicalului scriem a, nu ea. Dacă radicalul se termină în j sau ş, putem adăuga terminaţii cu -ea-”explică profesorul de limba română Bogdan Cristea. 

10. A merita ”Merită” sau ”Se merită”
Potrivit DEX, formele impersonale cu aspect reflexiv ale lui ”a merita şi a exista” au apărut, probabil, prin contaminare cu construcţiile similare de tipul „nu se obişnuieşte, nu se justifică, nu se face/cade“, dar ele nu au nicio justificare. Vom spune: ”Nu merită să aştepţi”, în loc de ”Nu se merită să aştepţi”


Citeste mai mult: adev.ro/oweksc

25 de comentarii:

Leo spunea...

1. Onorabile autor de Tema, se pare ca dupa ce ti-ai propus sa ne faci "doctori" in drept , acum voiesti sa ne faci si filologi. Cred ca te-ai orientat la "trend" deoarece politrucul sef de la MApN este si filolog nu numai filozof. Asta e soarta armatei sa aibă parte de merceologi , padurari , veterinari , filozofi , filologi - meserii "adevarate" , din ADN-ul carora pleaca stiintele militare. Si ne mai miram de ce a ajuns armata in halul in care arata , ocupata de politruci incompetenti si daca ar fi penali si penabili , cu atat mai bine...
2. Pe langa greselile aratate in TEMA referitoare la verbele aratate , ar mai trebui sa mai faci o TEMA si cu alta modalitate de siluire a limbii romane care se refera la neacordarea in gen, numar si caz a multor formatori de cultura media. Iata cateva exemple de troglodism care a facut cariera scotand in evidenta prostia si incultura : ex. doamna profesor in loc de doamna profesoara ; doamna director in loc de doamna directoare ; doamna reporter in loc de doamna reportera ; doamna inginer in loc de doamna inginera ; sau "facem legatura cu reporterul nostru din teren ..iar reporterul este o EA. , etc... Acesta este rezultatul calitatii scolii romanesti care s-a degradat constant in ultimii 27 de ani , desi de la 8000 de doctori in 1990 , s-a ajuns gratie fabricilor de doctorate la 60000. Diplome de carton de la fabricile de diplome .
3. == Flavius , prietene , ne spuneai in urma cu ceva timp ca astptai niste comisii sa te viziteze pt. evaluarea situatiei. Au venit acele comisii si ce ti-au spus.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

*Bun articol si plin de invataminte gramaticale, foarte necesare! Felicitari adminului!
@ Leonard, au venit, s-au documentat, le-am dat copii dupa toate documentele personale ale ambilor, dupa care mi-au trimis un plic in care sunt indrumat sa-mi caut dreptatea in justitie! Se pare ca Lola s-a simtit prea ofensata la cate i-am scris si a dat aceasta dispozitie razbunatoare sa nu fiu ajutat decat cu acest sfat, la care i-am mai trimis cateva si mai acide, sa-i arat ca #REZIST impotriva prigoanei si abuzurilor pesediste! Credeai, prietene, ca in Romanistan se face dreptate?
Ma intreb si acum, cum naiba sa faci ancheta vineri, apoi sa treaca sambata si dumninica, fiind zile de pauza, nelucratoare, si luni sa primesti plicul stampilat in cutia postala, cu un raspuns in dodii! Am intrebat-o pe Lola cum de-a reusit performanta asta si care-s motivele actiunii, doar sa-mi afle diagnosticele si problemele ca nu bat campii degeaba? Raspunsul are 2 cm de indicatii in care sa ma adresez pentru problemele mele justitiei! Ce replici am avut eu, cred ca au scos-o si mai tare din sarite! Raman tot sarac si neajutorat, sperantele fiind in noua Lege a Pensiilor, care de pe acum se anunta una tragica! Daca punctul 3 din oug 59 va fi dat anticonstitutional, cum zice onorabilul Huhu Rezea, poate, poate...

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Comisiile au venit cu ajutoare marca Acces direct! I-au adus kivi, pastă de cili, anșoa, brânză cu mucegai albastru, ulei de măsline extra virgin, presat la rece, file de peste spadă, crabi de Kamceatka și mulți homari!

luminita spunea...

Anumite greseli se fac ha ha din greseala . DLE H , pai ne apuca si balbaiala chiar si aci in scris dupa ce idiotii astia de la guvernare isi bat joc de toti si toate , asa ca modul in care folosim verbele , lasati , ce sa facem , verbe ca verbe dar si consructia de fraze lasa mult de dorit,asta e/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian Mares, iti place sa razi de necazurile si saracia noastra. Nu ma deranjeaza, decat faptul ca incercand sa te faci amuzant, prin a ma lua in batjocora ca sunt necajit si sarac, nu stiu si cati se vor alia sa-ti tina isonul. Saracia e o virtute, iar exprimarea prostiei este o decadenta imorala! Obrazul, daca vrei sa-l ai subtire, cu seriozitate si bun simt se tine! Dumnezeu sa-ti dea sanatate si viata lunga, sa te bucuri de averile pe care te lauzi ca le ai! Iar mie putere sa indur saracia si necazurile!

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,
LOV ți-a răspuns cam așa... :

"Nu degeaba se spune ca cioara este cea mai inteligenta pasare de pe planeta… Ea a aflat secretul fericirii.

O poveste interesanta si plina de morala care a cucerit intreg internetul si care ne invata cel mai simplu secret al fericirii: sa fim multumiti cu ceea ce avem.
In loc sa ravnim la viata si la fericirea altora, sa ne bucuram de propria viata si fericirea va veni de la sine.

O cioara traia in padure si era absolut multumita de viata sa. Insa intr-o zi a vazut o lebada…
“Aceasta lebada este atat de alba”, s-a gandit cioara. “Si eu sunt atat de neagra. Aceasta lebada trebuie sa fie cea mai fericita pasare din lume.”
Cioara i-a comunicat lebedei ceea ce gandea. “De fapt”, i-a raspuns lebada. “Simteam ca sunt cea mai fericita pasare din imprejurimi pana cand am vazut un papagal care avea doua culori. Acum cred ca papagalul este cea mai fericita pasare care a fost creata”Apoi cioara l-a abordat pe papagal. Papagalul i-a explicat: “Am trait o viata foarte fericita pana cand am vazut un paun. Eu am doar doua culori, insa paunul are o multitudine de culori.”

Mai tarziu, cioara a vizitat un paun de la gradina zoologica si a vazut ca sute de oameni s-au adunat ca sa il vada. Dupa ce oamenii au plecat, cioara s-a apropiat de paun. “Draga paun”, a spus cioara. “Esti atat de frumos, in fiecare zi mii de oameni vin sa te vada. Cand oamenii ma vad pe mine, imediat ma gonesc. Cred ca esti cea mai fericita pasare de pe planeta.

Paunul a raspuns: “Am crezut dintotdeauna ca sunt cea mai frumoasa si fericita pasare de pe planeta. Insa din cauza frumusetii mele, sunt inchis in aceasta gradina zoologica. Am cercetat cu atentie gradina zoologica si am
realizat ca cioara este singura pasare care nu este inchisa intr-o cusca. Asa ca zilele trecute m-am gandit ca daca as fi o cioara, as putea sa hoinaresc fericit pretutindeni.

Morala:
Aceasta este si problema noastra. Ne comparam in mod zadarnic cu altii si ne intristam. Nu pretuim ceea ce Dumnezeu ne-a dat ceea ce duce la ciclul vicios al nefericirii!.
Invata sa fii fericit cu ceea ce ai in loc sa te agati de ceea ce nu ai!!
Intotdeauna va exista cineva care va avea mai mult sau mai putin decat ai tu!
Persoana care este multumita cu ceea ce are este cea mai fericita persoana din lume!"

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Col. Dr, Horatiu Colea, un chirurg de exceptie de la SM Focsani, dezinteresat de actul medical pe bani, s-a stins din viata in urma unui glonte pe care si l-a tras astazi in cap, aflandu-se in garajul personal! Dumnezeu sa-l ierte! In portmoneu am o programare de operat hernia ombilicala, pana la sfarsitul lui Oct, de la domnia sa. Pacat! Iar voi amana operatia, pana aflu de un alt medic si tot de acolo, la fel de bun sa ma opereze. Mereu am cate un ghinion...

Leo spunea...

Dragilor,
Eu mi-am inchipuit ca Huhurezul este cea mai inteigenta pasare.
Ce ne-a spus Iulian intr-o mica epistola , eu va reproduc in esenta ;
" CELE BUNE SI CELE RELE
VIATA SI MOARTEA
SARACIA SI AVUTIA
DE LA DOMNUL SUNT "
SUS INIMA FLAVIUS !
BUCURA-TE IULIAN si "all"

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,
Ce voiai să-ți facă LOV? Masaj la ceafă?
În altă ordine de idei...saracia NU este o virtute, iar exprimarea prostiei este un viciu, de care nu te desparți!
Eu te-am avertizat că stilul tău epistolar nu-ți va aduce decât câteva procese... Și numai atunci nu vei mai bogări "intelectual"!

PS-nu mai încerca construcții lungi și simandicoase...nu sunt in arsenalul pamfletarilor...:))

Iulian Mareș spunea...

Terente a comis-o, angajand consilier de stat un pensionar MApN!
Sa vedem cum il plateste, caci LOV este foc si para nu numai la parul de pe cap...., dar si la ..... fata! Domnule Terente si domnule gl. Foca puteti calma momentul si persoana "piromana"?

https://www.dcnews.ro/petrica-lucian-foca-numit-de-mihai-tudose-in-aparatul-de-lucru_558312.html

Leo spunea...

In legatura cu TEMA , eu as mai aduga un verb care face "cariera" , mai ales in rândul tinerilor in ceea ce priveste siluirea limbii romane. Acest verb este " a risca ", iar utilizarea lui pervertita este conf. conjugarii :
" eu ma risc " ; " tu te risti " ; " el se risca " ..etc.
Ce zici Flavius , " ne riscam " sa-i dam in judecata pe genunchisti , fiindca nu aplica legal si intemeiat legea 152 ?

Ela spunea...

Ar mai fi un cuvant (nu e verb) folosit foarte des in mod gresit. "decat" in loc de "doar".
După cum am învăţat noi , pe decât îl folosim pe lângă verb la forma negativă, iar pe doar – pe lângă verb la forma afirmativă. Şi de fiecare dată separat. Adică: Nu vreau decât 10 lei. / Vreau doar 10 lei.)

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Un mare fizician, A. Einstein, ar fi spus:
- Ești tânăr și prost? Vezi că numai tinerețea trece!
- Corectează un deștept și acesta va deveni și mai deștept!
- Corectează un prost și sigur ți-ai făcut un dușman!

PS-Orice asemănare cu persoanele cunoscute este exclusă și tendențioasă! ... Sau nu?

tigri2 spunea...

Cat de mult iti foloseste, in zilele noastre, sa vorbesti corect limba romana:
-Peste tot, la angajari, se cere si engleza;
-inafara tarii ,unde lucreaza peste jumatate din forta de munca a RRomanikai ti-e si frica sa vorbesti in romana deoarece esti privit ca un hot si un infractor;
-atunci?
Raspuns
-Prostu' pana nu-i fudul nu-i prost destul , sau
-Fie capra cat de raioasa ,coada tot in sus o tine
-Romanasul,rupt in fund, are toate aceste calitati,intr-o tara condusa de mafioti, cu legi dupa cum vroit-a guru de Teleormanika, vanduta, tradata si distrusa!

Leo spunea...

Iulian ,
Creatia si creaturile ei sunt diferite si nu avem nici dreptul nici caderea sa emitem judecati de valoare. Fiecare este o valoare in felul ei , incadrata in corul valorilor universale ale creatiei.
Ca un caz particular a celor spuse mai sus , nu trebuie sa ne revoltam sau sa ne suparam ca celalalt fandeste altfel. Trebuie sa "fim milosi" si toleranti cu ideile aproapelui pt. ca nu stim noi tot labirintul existential care-l face pe celalalt sa aibă alta idee. Cum spunea Ion Ratiu cândva : " Ma voi lupta pana la ultima picatura de sange pt. ca tu sa fi liber si sa poti sa spui ceea ce gandesti ". Ar mai fi o conditie . Sa fi respectuos si sa nu jignesti pe celalalt când iti spui ideea...

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
"Sa fim miloși și milostivi"? .... Creație și creatori...
Fizicianul celebru nu a fost, dar eu am făcut o excludere prin PS!
Kiar nu pot mai mult!

PS-la tine mă așteptam să comentezi cealaltă postare, cu trimitere la link!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leonard, nici in procese nu se poate. Inca exista mentalitatea printre magistrati ,,sa castige Statul!'' Am vazut la mine, acum cand am pierdut. Mi-a dat o solutie chiar gresita, iar cea corecta era simpla: N-am vechimea efectiva de 15 ani sa am dreptul la perioadele asimilate, lucru pe care, in prima faza, nici Casa nu l-a stiut. In dorinta lor pentru o solutie favorabila de partea Statului, instanta ivocase ca eu cerusem Contestatia la Decizie, iar eu cerusem Revizuirea la Decizie, care-i legala si-o ceri cand se constata neregului, ori casa din oficiu o opereaza la constatari negative, iar Contestatia nu era nici invocata, chiar repetitiv am amintit instantei acest aspect, si poate ca instanta confundase cu Institutia Contestatiei cu Institutia Revizuirii. O colega de pe aici a afirmat ceva interesant si real: Ei nici macar nu se obosesc sa citeasca continutul dosarului! Procesele pentru drepturi sunt doar niste tragedii anticipate, iar curajul celor care se avanta sa lupte prin tribunale sunt doar niste bravade sortite esecului, prietene Leonard! Cine are bani, isi poate permite si o aventura din asta extravaganta in Tribunal, cine nu are va ramane cu dreptatea in mana, sa nu zic altceva cu CE!!!
*Pardon: Vorbeai de Respect in mediul kaki? El e mort TOTAL din Decembrie 1989 in RO!

CEZAR spunea...

@ /Corneliunson ..
Cu riscul de a te supara tot am sa-ti zic...:
Tu te pozitionezi de fiecare data Gresit ..vizavi de pensia ce ti se cuvine ...!!
Faptul ca nu ai vechime ..nici macar minimum ..acceptat..face ca in orice situatie tu sa iesi ..oarecum nasol ..!
Ar trebui sa intelegi asta si sa te impaci cu gandul!!
CEEA CE AR TREBUI SA FACI ..DUPA MINE ..este ca impreuna cu alti ghinionisti ai sortii sa va organizati si sa cereti ca MApN..sa infiinteze un FOND DE INTRAJUTORARE ..
Deci pensia este atat cat rezulta din calculul dupa formula agreata la un moment dat ..la care se adauga ajutorul acordat ..de Armata !! Tot dupa niste principii desigur ..
Parerea mea ....!!

CEZAR spunea...

PS..
In ceea ce priveste ,,saracia"..asa-i cum zice m-Alul ..nu-i o virtute ! Te rog sa-l crezi ..el stie mai bine pentru ca-i lefter - nici pureci nu mai are ..caci sunt amanetati la banka !! Sau nu stiai..??
Domnul T-2MaKiSS..da totul pe ..,,beutura "..ieftina ..de asta vroia mai mult (15.000) sa treaca si el de la pufoaica si sfecla ..la ceva Irlandez ....!!
Mai are de asteptat ....!!

iceparu spunea...

Guvernantii se fac ca ne dau si noi ne bucuram ca nu ne iau.Ce isteti suntem.Uite ca am epuizat toate subiectele si acum trecem pe predicate.

Huhu Rezea spunea...

@Ceyar
Nu ...vroia mai mult! Voia mai mult!

CEZAR spunea...

@/Huhu..CEZAR..NU...@Ceyar...hi..hi..
Sa dam vina pe ...tastatura ...!!

tigri2 spunea...

INTREBARI ADRESATE GUVERNANTILOR

1.De ce noi trebuie sa platim mancarea copiilor de la gradinite si internate ale elevilor si studentilor iar detinutii o primesc gratis?

2.De ce slariatilor si pensionarilor li se impoziteaza veniturile(chiar si cu 40%) iar celor care primesc ajutoare sociale(520lei) primesc veniturile ,intacte , la usa?

3.Care sunt prioritatile acestei natii, ce blestem trebuie sa suportam si cat?

Leo spunea...

"Voiesc sa continuu" , prin a intreba daca "Varful lui Roman vazut de la Manastire" este varful din zona Horezu cu Manastirea (care din ele ?), eu presupun ca din munte. Acea Manastire ( Romani ?)se vede cam începând de la zona trovantilor , in dreapta pe directia spre Horezu. Am dreptate ? Daca da , atunci ne gasim in Jud. Valcea unde mai sunt si Ocnele Mari. Oare cine o fi de acolo din Valcea ? Ofer *** de colonel si un însemn de arma "masonic" - G - pt. raspunsul corect....(:

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Fara banci puteam face reparatiile in La Valletta sau sa iau casa in Miami? .... bine, nu am piscina, este o casa normala, 6 camere, 400mp curtea, dar tot am dat 100000$!
Fa tu altfel.....