Un produs Blogger.

vineri, octombrie 13, 2017

Camera Deputaților a corectat OUG nr. 56/2017, privind majorarea salariului de bază/soldei de funcție/ salariului de funcție

62 comments
Am  discutat pe acest blog, încă de la publicarea OUG nr. 56/2017, că este greșită terminologia folosită de Guvern pentru a preciza unde se aplică majorările de solde reglementate prin Legea nr. 152/2017.
Pentru militari a folosit termenul de solda de bază... care nu se regăsește în noua lege a salarizării unitare.
Greșeala nu fusese observată, spre rușinea lor,  nici de comisiile care au avizat sau au raportat această lege în Senat.
După cum se vede, legea nu interzice majorarea, potrivit procentelor legale calculate din solda de funcție, a celorlalte elemente salariale ale soldei lunare, cum încearcă și se pare că au și aplicat-o finanțiștii din sistemul de apărare.
Spre împrospătarea memoriei acelorași finanțiști, majorările Valorii de Referință Sectoriale, până în octombrie 2008, se propagau în toate elementele salariale ale soldei lunare. Să-și amintească cum actualizau soldele activilor și pensiile militare până în anul 2008.
Eu imi pun speranța că și OUG nr. 59/2017 va fi periată și constituționalizată  în Camera Deputaților.

UPDATE
Militarii și polițiștii care au salariul/solda de funcție mai mic/ă decât salariul minim brut garantat pe economie în anul 2017, adică mai mic/ă decât suma de 1450 lei, vor avea un dublu câștig. Mai întâi li se aduce solda/salariul de funcție la valoarea de 1450 lei și apoi aceasta se majorează cu 15% pentru militari sau cu 10% pentru polițiști.


Textul din OUG 56/2017

(7) Majorările acordate personalului din cadrul instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, potrivit alin. (3) lit. b), alin. (5) şi (6), se aplică la salariul de bază/solda de bază/salariul de funcţie cuvenit/cuvenită, al cărui/cărei cuantum nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, şi se adaugă la acesta/aceasta.”

Detalii: https://legeaz.net/monitorul-oficial-647-2017/oug-56-2017-masuri-salarizare-bugetari

Textul adoptat și trimis spre promulgare de Camera Deputaților a devenit Legea 207/2017

- La articolul unic, alineatul (7) al articolului II se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(7) Majorările acordate personalului din cadrul instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, potrivit alin. (3) lit. b), alin. (5) şi (6), se aplică la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenit/cuvenită, al cărui/cărei cuantum nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, şi se adaugă la acesta/aceasta.”

62 de comentarii:

Iulian Mareș spunea...

Ușor modificat, dar nu mai da ocazia de interpretare capsomanilor de finanțiști...!
FB!
Urmează OUG 59?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Si ce mare ghisheft avem noi la asta, mai ales ca suntem inghetati bocna la penzii!?

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Pop Iuliu spunea...

@Admin
Mulțumim pentru promptitudinea in informare.
Am onoarea sa va salut!

iceparu spunea...

Cu scuzele de rigoare cer permisiunea administratorului blogului sa ma adresez direct dl.Mr.Padina.Stimabile ,fiind "beneficiarul" direct(in sensul ca mi-a diminuat pensia cu 24% in 2010)al activitatii celui ce s-a descoperit ca a fost informatorul securitatii inca de pe bancile Institutului de Marina(vezi comunicat DIA) te informez ca am votat cu ambele maini in sensul nealegerii lui ca presedinte dar si pentru demiterea lui.Totodata pentru ca am sustinut USL iar PNL in opinia mea s-a dezis de acest proiect nu l-am votat.La viitoarele alegeri voi adopta o atitudine pentru care sa nu am regrete. PSD care a dat cu o mana si vrea sa ia cu doua sigur nu se va bucura de votul meu.Domnule maior te-am pus in tema in ceeace ma priveste pentru a-ti menaja capacitatea intelectuala.Inainte de 1990 imi doream sa mi se adreseze cu domnule iar acum parca tanjesc dupa tovarase.Cum o dai cum o intorci ,nu era bine nici atunci dar nici acum.Se pare ca traim niste experimente.Cum nu sufar de grandomanie nu ma deranjaza cand un oarecare ma alinta cu "nea X"

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Huhu Rezea, sunt in confuzie si nu ma dumiresc. Ne puteti explica mai detaliat ce si cum? Sa fiu since: Nu prea toti stim cu ce se mananca informatia asta!

Leon spunea...

Leonard, nu conteaza ce credem noi.
Decizia apartine celor de la MApN.
Va recomand totusi sa cititi ultimul comunicat al Sindicatului Politistilor( Coarna)

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Ifrim,
Inteligent, cult și mereu pe blog nu ai înțeles rolul legii pt aprobarea OUG 56 pt activi și pensionari?
Verifica data emiterii...
Probabil că și când CCR va trânti legea pt aprobarea OUG 59 vei pune aceeași întrebare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

*IFRIM* Originea numelui meu...
Care-i etimologia numelui meu, derivat din ebraicul Ephraim? R=fructuos, roditor bogat! Doamne, unde-s roadele si bogatiile pe care mi le-ai promis prin nume? In statistica cu prenume, nu apare Corneliu, ceea ce este desigur o alta discriminare, pentru ca numai in prieteniile mele pe fb am in jur de 11 nume de Corneliu Ifrim, dar si 4 de Cornelia Ifrim, care apar in statistici cu 0,0001%. Cele mai multe nume de Ifrim sunt in Moldova, cam 80-90%.
O raritate a numelui si prenumelui meu ar concura-o pe cea a lui...Terente?!

Iosif spunea...

Dle H
Ati putea fi mai specific?
Rog respectuos dati un exemplu.
Cu stima

tehnocrat spunea...

Foarte multi comentatori si cititori ai acestui blog sunt interesati de salarizarea activilor.
Cred ca vor sa devina activi.
Le recomand M 124/Mo Oficial 810/13.10.2017 Ordin al ministrului apararii nationale pt aprobarea Instructiunilor privind chemarea/rechemarea in activitate , in corpul ofiterilor, maistrilor militari sau al subofiterilor, in vederea incadrarii unor functii de executie din structurile MApN.
Le urez succes.

mosmartin16 spunea...

Cati neatenti ...ca sa nu spunem dobitoci ...sau..analfabeti functionali !!! Aproape ma bucur de ...prostii nostri ...daca nu ar fi ...tragic !!!

tehnocrat spunea...

Doritorii de a fi activi, pot citi si M 123/ Mo Oficial 811/13.10.2017
Poti daca vrei si ai max 50 de ani sa fii chemat/rechemat in activitate in corpul ofiterilor, in vederea ocuparii posturilor de medic, medic dentist, farmacist, biolog biochimist si chimist, in unitatile si structurile sanitare din MApN.
Nota: este posibil sa se aprobe si norme pt rechemarea in activitate a pilotilor pe elicoptere, cu varsta max 60 de ani, in anul selectiei.

Gigi spunea...

Modificările aduse la OUG 56,de CD,aduce și actualizări cu modificări,ale pensiilor militare.
De data aceasta,actualizările vor da pe plus,nu cu minus cum da înainte de modificare.Cam,+1;1,5%.

Iulian Mareș spunea...

Tehno,
În zilele astea orice este posibil, dar numai cu solicitare scrisă!

Iulian Mareș spunea...

De curând col. Fi Mihaela Andrițoiu a fost împuternicită la comanda CSP a MApN, iar col Luca la Direcția Audit!
Mihaela ar fi lucrat prin Craiova...

luminita spunea...

aceste modificaru la MAPN se aplica incepand cu data oug 99 adica cu data de intrrii in vigoare? inteleg ca la MAI cu data de i noembrie ? adica dupa promulgare sau si asta tot cu data oug 99 legea 152 publicata in mo , sau cum?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Gigi: Aoleu! Cu marirea asta o sa dea oala-n foc!

CEZAR spunea...

vineri, octombrie 13, 2017
iceparu spunea...
@/I"Teparu..
Aha....cu completarea ca in 2010 nu ti-a taiat NIMENI din pensie ..24% !!
Ai fost un BENEFICIAR al pacatoasei L-164..de la care au inceput toate porcariile !
Contributivitatea ti-a dat fix..ce meritai ..cu mentiunea ca ai beneficiat si de stagiul de C de 20%..fara a avea greturi cu OG-7..INTELEGI..??
In alta ordine de idei ..imi face placere ..si ma amuz de tendintele tale de grandomanie si..etc..etc ..Esti comparabil doar cu ..m-Alul !!
Pe FB..nu mai conteaza ce ai avut ..pe umar ..ci doar ce ai avut sub ..cascheta ..intelegi..??
Sau ai vrea sa ma adresez cu tovarase ..col ..doctor docent ..I"Teparu ..permiteti sa va spun ca ...bateti campii..???!!
E ridicol ...
Daca soarta ..sansa ..etc ..a facut ca unii ..sa prinda cat mai multe stele ..pe umar pe Fb..nu conteaza....!!
Eventualele cunostinte militare in plus ..sunt valabile doar in ..cazarma ...
Asi schimba abordarea daca asi avea certitudinea ca stau de vorba macar cu un Comandant de Brigada...
Ave ..vezi de butoiul ala de 2000 l....!!!

Ein Stein spunea...

Am citit in MO ce scria tehnocrat privind rechemarea/chemarea in activitate a rezervistilor.
Nu ne dezmintim! Masura face parte din categoria "Mircea fa-te ca lucrezi", un nonsens, ce ofiter in jurul varstei de 50 de ani si-ar dori sa se reincadreze pe o functie de executie iar daca doreste ce anume poate/stie sa faca? Ce MM sau subof. in jurul aceleiasi varste si-ar dori sa se reincadreze pe o solda egala cu salariul minim pe economie plus doua trei sporuri aruncate in sictir? Se tot vorbeste in masura despre DMRU care chipurile se ocupa de reincadrare. Pai de ce se baga, ce treaba are DMRU cu politica de personal, sa ramana ca pana acum, de aceste politici sa se ocupe contabilitatea, DMRU sa ramana in continuare la statutul de institutie decorativa, bine'nteles cu puzderia de functii grasute.

Ein Stein spunea...

Ce vreau sa mai spun e ca am remarcat ca toate aceste functii se incadreaza "doar prin concurs sau examen.". In sfarsit o masura buna, dar ma intreb nu e discriminare? De ce pentru cei in activitate pentru functiile de conducere nu se aplica aceasi masura, "doar prin concurs sau examen.". Oare exista riscul ca o functie sa fie ocupata de cine nu trebuie? Are sens.
Ca o simpla intrebare, oare daca toate functiile se ocupau "doar prin concurs sau examen", nu prin numiri sau comisii de selectie, mai era posibil sa apara in OUG 56 prostia cu "solda functiei de baza"?

Leon spunea...

Leonard, se pare ca rugamintile
ti-au fost ascultate..Directorul CPS a fost avansat ca Sef al Directiei Audit..sa vezi acum ce verificari draconice va dispune la Casa de Pensii Sectoriale..:)).
Odata cu introducerea Soldei de Functie, cred ca se va sista Calculul pensiilor militare pana la promulgarea PL x 297/2017,privind aprobarea Oug.56/2017, cam peste 30 zile.
Deasemenea si Actualizarea pensiilor va incepe in a doua parte a lunii Noiembrie, si pana atunci se va finaliza Recalcularea acestora.
Posibil ca noua conducere a CPS sa nu mai emita Decizii de Actualizare

mosmartin16 spunea...

Pentru guvernanti ! Poate asa inteleg prostia realizata prin OUG 59/2017 : doi pensionari, unul militar si unul civil ! Ambii cu pensii de cate 2500 de lei ! In anul 2021 - pe fondul mentinerii unei inflatii negative - pensionarul militar va avea o pensie de ...2500 lei !! Ca si in prezent, deci inghetata ! In schimb, pensionarul civil - urmare a majorarii punctului de pensie la 1775 lei ( n.n. - conform Programului de guvernare ) - va avea o pensie de 4438 de lei ( 2,5 ( punctajul mediu anual al acestuia) x 1775 lei ) ! Mai mare cu ...77,5 % !!! Ori sunteti dezinformati, ori incompetenti, ori rai viscerali ori subminati capacitatea de aparare a tarii ! Faceti ceva pana nu e prea tarziu !

Pop Iuliu spunea...

@Ein Stein
Pentru activi exista deja un Ghid al carierei, este deja publicat in MO. Demersul actual al MApN de emitere a actului normativ este determinat de nevoia preluării personalului Institutului Cantacuzino, dar si in general de necesitatea încadrării din sursa externa unor funcții suport cu specialiști din viața civilă.
In prezent la Institutul Cantacuzino este o degringolada in rândul angajaților, printre specialiști sunt si persoane de peste 50 ani, unii sunt cu norma redusă sau prestează si la alte firme private, iar MApN vrea sa facă performanța odată cu preluarea acestei instituții fapt ce implica in primul rând instaurarea ordinii si disciplinei prin încadrarea directa ca militari a unora dintre specialiștii din funcțiile cheie.

mega2005 spunea...

Ce este de retinut din articol si comentarii...unu,...Luca "washed his hands"...doi, la CSP avem si noi, se pare,.."volguta" noastra, trei, modificarea textului de catre nepriceputii-priceputi si patru, jocul de glezne cu rechemarea. DMRU e demult ...decorativa.

Iulian Mareș spunea...

Stein,
Nu știu ce ai făcut prin activitate, dar aluneci spre moldavul Alecu!
Funcții de execuție sunt cele fara IC....kiar și de col!
Citeste despre domeniul de competență al DMRU!
Îmi placi când scrii despre COR!

Iulian Mareș spunea...

Stein,
Poți verifica cum se ocupa funcțiile...există o metodologie elaborată de DMRU! Funcțiile libera se publica in BIA, lunar!
Probabil că pe timpurile tale era altfel....! Acum este cu totul altfel. Ar fi cazul sa nu exageram, fără informații ...
Ex. Pt funcții de colonel comisia este la nivelul StMjAp, președinte fiind un general din comanda structurii centrale!

kostas spunea...

Va rog să-mi spuneți daca cei ieșiți la pensie anul acesta,pana la 15 septembrie,beneficiază de indexarea de 5,25% pentru anul acesta.

Huhu Rezea spunea...

@kostas
Indexarile reglementate de art. 59 din L 223/2015 au fost suprimate încă din 07 08 2017, data publicării OUG 59/2017 în MO.
Actualizările reglementate de art. 60 din L 223/2017 au fost suprimate prin aceeași ordonanță, dar de la data de 15 sept.
Cei pensionați anul acesta , până la 30 iunie, dată întrării în vigoare a L 152/2017, au primit pensia indexată cu 5,25%, dar vor avea actualizarea potrivit L 152/2017 regularizată cu indexarea.
Cei pensionați după 30 iunie 2017 au baza de calcul actualizată, potrivit art. 28 din L 223/2015, cu întreaga creștere de 15% a soldei de funcție și nu vor mai primi indexarea pentru anul 2017.

iceparu spunea...

Cezarica@ ar fi trebuit sa observi ca m-am straduit sa te ridic la nivelul meu.Tentativa esuata.Se vede ca tii cu orice pret sa te situiezi la nivel de mahala.Pentru ca nu ai putut sau ti-a lipsit sansa sa depasesti un anumit prag pe timpul cand erai activ arunci cu laturi in toti care te-au depasit.Gresesti daca te astepti sa ma cobor la nivelul tau.

Iulian Mareș spunea...

Iceparu,
Raspunde-i tu!
Eu aș spune cam așa...
"Taci și sapa, căci de la tezele din liceu nu ai mai dat un examen serios!
Se și vede ce a fost sub șapcă...!"
:))

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mihai spunea...

@mos martin
Sunt peste trei milioane de pensionari civili cu pensii sub 1000 lei (1 punct pensie).
Mare norocos cel cu 2500.
Discriminare exista. Nu se vrea a fi văzută din cauza acelor vârfuri de pensii ale mag.militari și nu numai care actualizate ar fi sărit calul rău de tot.
Dacă mai exista cer,av poporului, consiliul național împotriva discriminării, parlamentari de bun simț probabil ca lucrurile nu vor rămâne așa.
Obligatoriu art 59, cel puțin, trebuie să fie repus în făgașul original

Leo spunea...

Bun , CD-ul a corectat ...
Si cu ce ajuta ca a corectat ?
Poate ca era mai bine NECORECTAT ca sa fie motive mai temeinice de dat in judecata.

kostas spunea...

Deci,dl.Huhurez,caz concret:pensionat la începutul lunii septembrie,până pe 15.Venit decizie cu mărirea de 15%doar pe ultima luna,deoarece a prins doar o luna mărirea.CAnd se va face actualizarea pensiilor cu 15% , peste o luna, doua,i se va face pentru toate cele 6 luni? Sa fiu clar, deci in decizie a prins numai o luna. Va rog să-mi răspundeți.

Ein Stein spunea...

@Leonard
Toate aceste mizerii vor disparea in momentul in care toate functiile "se încadrează doar prin concurs sau examen." Mi-am permis sa plagiez din Monitorul Oficial nr.810/2017, dar sub 4% exact ca la doctorate. Te rog sa remarci acel "doar" din mijlocul frazei. Vad ca este agreata ocuparea functiilor prin examen doar pentru functiile de executie, pentru celelalte nu prea si tocmai acolo e buba. Pentru ceilalti se prefera comisii de selectie motivata de tot felul de abureli. Oare de ce? Prietenii stiu de ce!

"doar prin concurs sau examen" exact asa cum a scris emitentul MApN in Instructiunile privind chemarea/rechemarea......
DAR SA FIE PENTRU TOTI, in special intr-o institutie care se caracterizeaza prin uniformitate.

Huhu Rezea spunea...

@kostas
Un militar pensionat în perioada 01 07- 15 sept 2017 nu va mai primi niciodată vreo actualizare de pensie în baza Legii 152/2017. Potrivit art. 60 din Legea 223, in redactarea anterioară OUG 59/2017, se actualizează numai pensiile aflate în plată la data majorării soldelor activilor.
Cei activi la data de 30 iunie 2017 primesc actualizarea cu 15% la baza de calcul, potrivit art. 28.
Toate soldele de funcție din cele 6 luni alese din ultimii 5 ani de activitate se majorează cu 15%.
Dacă numai ultima luna i-a fost actualizată, urgent contestație!
Acum se vede și mai bine prostia făcută de unele case sectoriale în stabilirea bazei de calcul în vederea pensionarii, atât în aplicarea majorării pe OUG 20/2016 cât și pe Legea 152/2017.
Pe o astfel de prostie... nu ar mai trebui actualizată nicio pensie de militar care n-a prins majorarea soldei de funcție cu 15%.
Poate noua șefă a CPS a MApN va vedea o gafă observabilă și din Cosmos.

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Nepublicarea declarației de avere și interese constituie motivul unui denunț la DNA!
Poți solicita lucrarea de doctorat în format electronic și o poți analiza sau poți solicita Consiliului special desemnat!
Invinge-ti teamă și acționează, acesta fiind un drept al tău!

Leo spunea...

- Einstein , Albert
Eu cred ca mizeriile nu vor disparea niciodata. Avem in codul genetic ceva dereglat.
- Strix-ule , cu ce ajuta ca CD a corectat OUG 56 ? Lipsa raspunsului , este ca nu ajuta. Logic
- Cine este "madame" de la CPS ca pe site nu a aparut.

Leo spunea...

Iulian
1. Eu nu am spus ca "nu si-a pulicat declaratia" ci am spus ca s-a pitit veniturile din declaratia de avere ( este o pseudo formula legala cum a procedat savantul , dar este o sfidare la adresa clorlalti colegi ai lui)
2. Daca ar fi fost sa nu-si fi publicat Declaratia , atunci era treaba ANI , nu DNA
3. Poate am s-o rog pe Emilia sa i-o scaneze , eu nu am "expertiza"...
4. Nu am nici o teama dar sunt "un puturos" ( cu sensul de lenes , comod) portocaliu

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Da...ANI! Ulterior DNA pt investigație....
Citește cu atenție informația nea despre noutăți la CSP!
În postare vei găsi motivul pt care inca nu e pe site!
Eu scriu doar adevăruri...
Mai nou s-a descoperit o noua valență a împuternicirii!

Huhu Rezea spunea...

UPDATE
Militarii și polițiștii care au solda de funcție mai mică decât salariul minim brut garantat pe economie în anul 2017, adică mai mică decât suma de 1450 lei, vor avea un dublu câștig. Mai întâi li se aduce solda de funcție la valoarea de 1450 lei și apoi aceasta se majorează cu 15% pentru militari sau cu 10% pentru polițiști.

luminita spunea...

si la pensionari cum va fi, ce spuneti acu este pentru ativi?

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
karadeniz spunea...

La MApN sunt militari profesioniști în această situație dar la polițiști nu este cazul.

Leon spunea...

Foarte bine !
Dle H, in urma promulgarii Oug.56/2017, Actualizarea pensiilor militare va aduce totusi un spor de 1-3% pentru aproximativ jumatate dintre noi..?

Huhu Rezea spunea...

@luminița
Credeam cã nu mai e cazul să precizez că și pensionarii militari sunt militari sau polițiști.
Actualiuzarea pensiilor se face la fel ca la personalul militar activ.

Gigi spunea...

Să nu uităm că solda/salariu de grad,se actualizează,cnf.Legii,în funcție de creșterea salariului minim garantat.

La mulți ani,Corneliu Ifrim!
Transmit,urarea,tuturor celor din SNAOPSN care își serbează azi ziua de naștere!






luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Leon
Cei pensionați până în 30 iunie și care au și solda de funcție mai mică decât salariul minim pe economie vor avea o actualizare a soldei de funcție chiar mai mare de 15%.
Corneliu se încadrează precis aici de ziua sa.
La mulți ani!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Explica-i pe îndelete lui Corneliunsson cum îi crește și ce îi crește, că să nu vadă iar lumini izvorând in noapte prin ziduri și mulți fotoni pe masă! ... când colo erau mioni!

Ifrim,
Sănătate și la mulți ani!
Manivelă, mai învârtă-te pe aici!

Leon spunea...

Ce bucurie pe capul lui Cornel..!
Asa o veste trebuie sarbatorita !
Chiar ma repet :
LA MULTI ANI CU SANATATE, CORNELE!

luminita spunea...

pai la o solda de functie de 1080 .?asta nu e mai mica decat salariul minim pe economie ?

luminita spunea...

LA MULTI ANI DLE CORNEL ,multa sanatate si liniste sufleteasca alaturi de doamna dvs , cu drag luminita........din capatul tunelului ......

Huhu Rezea spunea...


@luminița
Cunostinţă????!!!!
Poți să te explici pe adresa de mail?
huhurez2013@gmail.com

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Imi cer scuze pentru ca n-am intrat pe pagina! Va multumesc pentru urari si va doresc tuturor viata luuuuunga in sanatate si fericire! Sunteti fantastici! Chiar sa-mi asta cadoul cel mare? Doamne, ajuta si multumesc tuturor, mai ales onorabilului pentru vestea cea buna!

tigri2 spunea...

La multi ani, Cornele!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Multumesc pentru urarile de ziua mea tuturor acelora care mi le-ati adresat si nu numai, dorindu-va multa sanatate, fericire si prosperitate intr-o viata foarte luuuunga!

Leon spunea...

Comisia pentru drepturile omului a dat deja Aviz Favorabil la OuG.nr.59/2017..!

luminita spunea...

nici nu o sa dea vreun rezultat deoarece astia cred ca presedintele o va trimite la CCR