Un produs Blogger.

joi, noiembrie 30, 2017

Termenul de recalculare a pensiilor militare se prelungește până la 30 iunie 2018

37 comments
Din vorbele purtătoarei de cuvânt a MAI, reluate într-un articol anterior,  vă este clar, acum, cine comandă modificarea legii pensiilor militare?


Proiect Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal - bugetare în anul 2018, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene - publicat în data de 29.11.2017

având în vedere imperativul respectării țintei de deficit de sub 3% din produsul intern brut, prevăzut de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, ratificat prin Legea nr. 13/2008,
luând în considerare principalele caracteristici ale politicii bugetare în perioada următoare, care vor fi subordonate obiectivelor de susţinere a creşterii economice şi de reducere a inflaţiei şi atingerii unui deficit bugetar la un nivel corelat cu obiectivele macroeconomice,
având în vedere obligația Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetară într-un mod care să asigure predictibilitatea acesteia pe termen mediu, în scopul menţinerii stabilităţii macroeconomice, instituită prin Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, pe baza căreia să fie fundamentat proiectul bugetului de stat pe anul 2018,
.....................................................
având în vedere necesitatea adoptării, în cel mai scurt timp, a legii bugetului de stat şi a legii bugetului asigurărilor sociale de stat,şi ţinând seama de faptul că toate aceste elemente vizează interesul public şi constituie situaţii a căror reglementare este necesară şi nu poate fi amânată,

în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

şi ţinând seama de faptul că toate aceste elemente vizează interesul public şi constituie situaţii a căror reglementare este necesară şi nu poate fi amânată,

în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.



Art. 21 – (1) Termenul prevăzut la art. 109 alin. (3) şi art. 110 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, se prorogă cu 6 luni.

(2) Eventualele sume cuvenite ca urmare a procesului de recalculare a pensiilor potrivit art. 109 alin. (1) şi art. 110 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, ce reprezintă diferenţe de pensie de la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi până la punerea în plată a pensiilor recalculate, se acordă până la 30 iunie 2018, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie.

37 de comentarii:

luminita spunea...

Stati ca asta a zis-o CARMEN ,poate la MAPN este altfel.

Leo spunea...

Eu banuiesc ca vor sa "impuste" si iepurele ca sa nu aplice in plata actualizarea conf. L 152 si OUG 56.

Leon spunea...

Sugerez Guvernului Romaniei un amendament la acest proiect de ordonanta:
Art.21,al.3). Prin derogare de la prevederile art.59 din legea nr.223/2013, pensiile militare de stat mai mici de 7000 lei, se majoreaza cu 5% de la 01.07.2018..!

tehnocrat spunea...

Situatia de la MAI nu este specifica si la MApN si cred ca nu este specifica nici la SRI, SPP si STS.
La MApN efectul oug 59/2017 a fost mult mai mic si suportabil, pt ca acest minister are la activi sgp peste 50% care n-au prea facut obiectul pensionarii in 2016 si 2017.
In schimb la MAI sunt f.f.f. putini sgp si restul cadre militare.
Datorita pensionarilor din ultimii doi ani si mai ales datorita oug 59/2017, MAI s-a trezit cu un deficit de personal de peste 20.000
Prima masura care s-a luat a fost cresterea cifrei de scolarizare a subofiterilor si agentilor MAI in anul de invatamant 2017-2018 de la 1434 locuri pe an la 8190 locuri pe an prin organizarea a trei sesiuni de admitete si inclusiv reducerea perioadei de scolarizare.
Scolarizarea suplimentara a celor 6756 de subofiteri si agenti de politie necesita resursr financiare suplimentare.
Asa ca resursrle suplimentare , dupa parerea mea s-au translatat de la pensiile militare MAI.

tehnocrat spunea...

Deficitul de personal la MAI se putea asigura si prin sistarea temporara a aplicarii legii 223/2015 la MAI, mobilizarea rezervistilor MAI, etc. pt ca paza si ordinea trebuie asigurata, vedeti si actualele miscari de strada mai mult sau mai putin autorizate.
Una peste alta, problemele care au aparut la MAI privind asigurarea tuturor drepturilor de pensie sunt cauzate dupa parerea mea datorita unui slab management al resurselor umane la cei din activitate. O vina o au si oprea si Carmen Dan pt ca au tratat cu lipsa de seriozitate, acest domeniu.

Leo spunea...

Ce vina are Gabita , când de mai bine de 2 ani nu mai este la butoane ?
MAI-ul sa-l pomeneasca pe Gabita, deoarece datorita lui salariile de acolo sunt comparabile cu ale serviciilor , iar gradele militare si profesionale "zburau" la bemeficiari astfel incat regula este de colonel la 40 de ani , mai ceva ca la servicii.
Daca era Gabita pe pozitie ca viceprim-ministru , nu exista OUG 57 si OUG 59.
De asemenea sa-l pomeniti pe Gabita si pt. "numitorul" = 20 pt. calculul pe L 263.
In plus , flora si fauna din sistem era tinuta sub control de el , deoarece stia sistemul nu ca padurarii , veterinarii si filozofii de azi de "raza lunga"...

Liviub spunea...

LA MULTI ANI TUTUROR CELOR CARE AU JURAT PENTRU TARA, S-AU PREGATIT SI AU FOST ANI DE ZILE IN PROGRAM DE 24 ORE PE ZI, 7 ZILE PE SAPTAMANA, 365 ZILE PE AN PENTRU APARAREA PATRIEI.

Viss spunea...

Să fim sănătoși... și la cap!

luminita spunea...

adica tu VIS la cap

was spunea...

https://lh3.googleusercontent.com/proxy/49gob1cc_w7CYgJuEMojEJJoaDsckBe5jmcMJxkAZnASqKxxDPMnPhczUJN_wGRVhpZS8nUtD4cvppy2S4BuGM8Z8Q=w480-h360-n-rw

Leo spunea...

Am revazut Comunicatul de presa din 06.07.2017 al lui 2505 , iar concluzia este ca termenul de recalculare prelungit pana la 30 iunie 2018 , nu este aplicabil pt. MFA.
Deci la MFA , dupa 01.01.2018 incep sa fie facute actualizarile asa cum ne spunea dr.luK cu ceva luni in urma.

Huhu Rezea spunea...

Leonard
Concluzia nu este bună.
Prelungirea termenului de recalculare este valabilă pentru toate pensiile militare. La vremea acelui Comunicat nici nu se punea problema prelungirii termenului.

Dan B. spunea...

Prorogarea cu 6 luni a finalizarii recalcularii pensiilor militare de stat este dorita si la MApN, caci au ramas de solutionat cca 2400 dosare, din care 1500 de beneficiari provin din regiile autonome care functioneaza si azi, iar 900 au prestat la RA ROMAVIA SA si GIAR, ultimul preluat candva la Ministerul Economiei.
Daca pentru primii s-a solutionat favorabil metodologia actualizarii elementelor salariale la nivelul celor platite in ianuarie 2016, pentru cei 900 pensionari militari nu s-au dumirit cum sa le echivaleze respectivele elemente la nivelul anului de intrare in vigoare a Legii 223/2015, cu completarile si modificarile ulterioare.
In opinia mea, cum toate salariile de incadrare erau raportate la SALARIUL MINIM BRUT PE ECONOMIE, coeficientii de ierarhizare (prevazuti in contractele colective de munca si in ordinele ministrului pentru numirea in functie) ar trebui inmultit cu SmBE din ian 2016, caci celelalte elemente salariale sunt procentuale (solda de grad se stia). Ar exista un impediment, respectiv actualizarea SmBE la fiecare pensie stabilita in conditiile prevazute de mine, caci, an de an, acesta a crescut substantial.
Iar cum si pentru aceasta metodologie este necesar un ordin de ministru, neschitat in prezent, inclin sa cred ca ultimile decizii de pensie vor ajunge la rezervistii acestia, cei 900, in cursul lunilor martie-aprilie, iar eventualele diferente in iunie 2018.

Leo spunea...

Am inteles.
Deci analizând datele avem :
1. De la dr. luK stim ca actualizarea conf. L 152 si OUG 56 este o etapa subsecventa procesului de recalculare ( desi acest fapt apartine de o agenda personala si nu de respectarea L 223 , L 152+OUG56.)
2. De la proiectul de OUG stim ca procesul de recalculare se va amana pana in iun. 2018
3. De la doctorita de la casa de dezastre avem cel mai deporabil raspuns = LIPSA RASPUNSULUI , sau vreunei lamuriri
4. Coroborând punctele 1,2,3 de mai sus , rezulta ca ca si ACTUALIZAREA , pe langa RECALCULARE sunt procese amanate desi conf. legii nu sunt conditionate asa cum le-a "mosit" , dr. luK , pe care-l rugam sa faca un audit la casa de dezastre daca , cum , când , de ce , functioneaza in afara legii sistemul auditat.
PS
Sa aibe parte de PATRASCU !

Huhu Rezea spunea...

Casele Sectoriale nu au niciun temei legal să nu fi actualizat până în prezent drepturile de pensie militară calculate/deschise în baza Legii 223/2015 cât și pensiile militare mai vechi, dar, recalculate până la 01 07 2017, ca urmare a intrării în vigoare a Legii 152/2017 prin care soldele de funcție au fost majorate cu 15%.
Mai mult, deciziile de recalculare emise după 01 07 2017 ar fi trebuit să includă și calculul pentru actualizare.
La momentul actual sunt mai bine de 130 000 de pensionari militari care pot pune oficial Casele Sectoriale în întârziere, pentru neaplicarea art. 60, nemodificat de OUG 59/2017, din Legea 223/2015, pentru ca apoi să formuleze acțiuni la Tribunal prin care să ceară obligarea Caselor Sectoriale să le actualizeze pensiile.

Unknown spunea...

Având în vedere că am ieşit la pensie (pensie militară de serviciu - 45 ani vechime cumulată )în martie 2016 şi am dat în judecata Casa sectorială de pensii MApN pentru neluarea în considerare din baza de calcul a pensiei a procentului de 9% şi am pierdut definitiv la Curtea de Apel Cluj, solicitand chiar şi suspendarea cauzei până la solutionarea dosarului la CCR, (dosarul fiind inregistrat la CCR în ianuarie 2017) nu mă mai surprinde nimic. Am solicitat Casei sectoriale, în scris actualizarea pensiei conform legii 152/2017 cu 15 %, din luna august şi nici la data aceasta nu am primit răspuns. Deci atăt timp căt o instituţie nu răspunde de nerespectarea legilor în faţa nimănui, cred că numai organismele internaţionale ne mai pot ajuta. Degeaba mergem în faţa judecătorilor dacă aceştia respectă indicaţiile celor de SUS........Cu respect. Aştept păreri şi soluţii. Apropo, poate cineva să-mi comunice cam care este perioada de soluţionare a unui dosar la CCR ?. Vă mulţumesc anticipat.

Leo spunea...

Cum sa nu aibă "temei" legal 2505-ul ? Poate la MAI sa fie "lipsa de temei legal" . In plus cineva de la MAI a comentat pe blog , ca in urma solicitarii actualizarii , a primit raspuns ca " nu exista norme de aplicare a actualizarii" - alta gogorita , alta viclenie numai ca sa nu faca actualizare. Pai ce "norme savante" iti mai trebuie , ca sa faci o inmultire cu 0,15 a Sfunct. si o adunaure a rezultatului la Sf. , dupa care sa inlocuiesti noua Sf majorata in matricea informatica a sistemului de calcul electronic. Iar la Sold.de functie mai mici de 1450 lei sa inlocuiesti aceste solde in matricea informatica cu 1667,5 lei( 1450+0,15 x 1450 lei = 1667,5 lei.).
Pai nu exista "fantezia" procedurala a lui dr. luK ,care precizata clar in comunicatul casei din 06.07.2017 prin care conditioneaza actualizarea de finalizarea recalcularii ? Si nu finalizarea individuala a recalcularii care este fireasca sa se faca intai , ci finalizarea întregului proces de recalculari.
Pai nu este agenda lui dr. luK mai importanta decat legea ( exact dupa principiul deprindere al guleratilor , prin care legile sunt schimbate prin ordine de grad inferior si secretizate ilegal).
Flavius , Flavius se pare ca a cam picat speranta ce ti-o dadeam cu ceva timp in urma....Flavius ," pune-i in intarziere" ( fa solicitare la 2505 sa-ti actualizeze pensia ) si apoi in pasul 2 , la tribunal cu ei.Eu deja ma apuc sa redactez "o punere in intarziere" catre doctorita si saptamana viitoare le-o trimit.

Dan B. spunea...

Si, uite asa, dle David, revine in discutie tema raspunderii magistratilor, in conditiile in care initiatorul Tudorel Toader a prevazut „obligatia” statului in recuperarea prejudiciilor stabilite de CEDO, in cazul abuzurilor procurorilor si judecatorilor.
Iar daca judecatorii au cerut ca statul sa „aiba dreptul” de a recupera prejudiciile, Fl Iordache s-a executat in favoarea invinuitilor CEDO.

Leo spunea...

Davide , Davide ,
- Minim minimorum un an si ceva pt. CCR
- este neclar ce ai descris. exceptiile se invoca la inceput , si nu cu "suspendarea cauzei" cum ai spus , ci invocata exeptia respectiva instanta urmând sa amane judecata pana la solutionarea exceptiei de la CCR. Cred ca ai gresit cu ceva , daca nu ai studii de drept sau avocat e greu sa te lupti cu HOTII.
- Da ase este. Casa de dezastre si comisia de contestatii , NU RASPUNDE la solicitari pt. un motiv simplu. NU EXISTA SANCTIUNE. Ia sa fie o sanctiune de admitere a solicitarii asa cum s-a formulat de petitionar in situatia in care institutiile nu raspund in termenul legal de 30 de zile. , sa vedeti cum ar raspunde lichelele. Si in plus sa mai fie si o sanctiune complementara de despagubire de , sa zicem 3000 de euro pt. ca nu raspund la solicitare.
Guleratii stiu ca nu are ce sa le faca cineva , ca nu raspund , ca nu au sanctioune pt. ca te ignora. Sistemul e de vina. Ia sa intarzii tu cu o ora , si sa nu depui in termenul legal o contestatie sau un apel , sa vezi cum te sanctioneaaza "de indata" sistemul pervertit si ticalosit.
- De aceea , ca "sa-i pui in itarziere" pe smecheri , este pierdere de timp. de aceea , cred ca n-s sa mai pierd timpul "sa-i pun in intarziere" ( sa-i notific), ci direct la tribunal cu ei .
- daca ai ajuns la Curtea de apel, inseamna ca esti "IN APEL" cu sistemul. Nu stiu ce sa-ti spun. Te sfatuiesc sa mergi cu un avocat daca nu ai studii de drept, deoarece sistemul pervertit si ticalosit greseala astepta.

Unknown spunea...

Mulțumesc Leonard.Da, ai dreptate. Nu am studii de drept, dar am avut avocat in primă instanță și am rămas cu banii dați pentru că nu a solicitat suspendarea când a trebuit.Am obținut măcar trimiterea dosarului la CCR, dar și așa nu am prea mari speranțe în soluționarea favorabilă . Rămân in stand by până la pronunțarea CCR.

Leo spunea...

David ,
Te-am gasit la Tribunalul Bistrita Nasaud ( 1723/112/2016 ) si nu mi-a placut ce am citit.
Un luptator NU RENUNTA , indiferent de motiv. (numai daca "pica la pace" cu paratii.)
Nu inteleg de ce ai renuntat , apoi te-ai sucit si ai declarat apel.
Nu mai ai ce face.
singura posibilitate este ca atunci când iti va veni decizia de actualizare , sa-i ataci profesionist si nu cu renuntare ci cu lupta, lupta , lupta , ... etc.. lupta!

Huhu Rezea spunea...

@David
Potrivit normelor în vigoare admiterea cererii de sesizare a CCR nu mai constituie motiv de suspendare a judecării cauzei. Dosarul își continuă cursul și soluția se va da potrivit normelor legale în vigoare.
In cazul în care ulterior deciziei definitive, CCR stabilește că respectiva normă este neconstituțională, în cazul dumitale art. 30 din Legea 223/2015, modificat prin art. 40 al OUG 57/2015, noul Cod Civil a introdus un nou motiv de revizuire a hotărârilor judecătorești:

Art 509
11. după ce hotărârea a devenit definitivă, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra excepţiei invocate în acea cauză, declarând neconstituţională prevederea care a făcut obiectul acelei excepţii.

Dacă CCR admite excepția, poți introduce acțiune in revizuire și pensia suplimentară iți va fi introdusă în pensie de la data la care se aplica decizia de pensie.
De aceleași drepturi se vor bucura și cei care au procese judecate definitiv sau pe rol în care au contestat neintroducerea în pensie a procentului de pensie suplimentară.
Cei care au procese pe rol dar pentru alte motive decât pensia suplimentară cât și cei care nu au contestat deciziile de calculare/recalculare ar putea beneficia de acel drept, dar numai pentru viitor, începând cu data publicării deciziei CCR în MO.
După cum se vede pe pagina CCR, dar și pe acest blog, la eticheta Excepții, CCR nu s-a pronunțat pe nicio sesizare pe Legea 223, OUG 57, deși unele sunt din decembrie 2016.

Unknown spunea...

D-le Huhu Rezea mulțumesc pentru precizări.Sa știți că datorită dumneavoastră m-am mobilizat pentru a introduce contestația pensiei, dar în conglomeratele legi și hotărâri ale actualilor celor care le emit nici avocații nu mai știu să te reprezinte

Unknown spunea...

Pt.Leonard. Cred că greșești un pic. Acela e dosarul, dar nu am renunțat.Am mers mai departe și am făcut apel la Cluj unde mi-a fost respins. Am renunțat numai la judecata cu MApN nu și cu Casa sectorială deoarece MApN nu are legătură cu deciziile de pensii

Leo spunea...

"Mosule" ,
Milostiveste-te rogu-te si clarifica daca "punerea in intarziere a caselor" , este un demers procedural premergator obligatoriu sau se poate inainta actiune direct la tribunal impotriva caselor , cu obiectul " A FACE" actualizarea si a o pune in plata actualizarea.
Este pierdere de timp sa le mai soliciti caselor sa faca actualizarea , daca acest demers nu este obligatoriu pt. a declansa actiune la tribunal. Deja m-am apucat sa redactez o cerere de chemare in judecata , fara ajutor calificat , deoarece riscurile in caz de respingere al actiunii au efect "0" ( adica de actualizat tot se va actualiza , doar ca atunci când vor ei in cazul pierderii procesului ). Cu alte cuvinte "se merita sa te risti singur" ca sa-ti faci dreptate gratis.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Leonard,
De ce sa se mai consume atât guvernul acoperitul Terente când era mult mai simplu ca însăși data calendaristică de 01.01.2018 să fie prorogată pe 01.06.2018!
Uite așa se realiza comprimarea timpului, atât de necesară cercetărilor cosmice și Einstein ar fi fost f mulțumit!
Era ceva unic și plusul de originalitate devenea evident!
Ca la erata...:))...a se citi in loc de 1 ianuarie 1 iunie! Și anul ar avea doar 6 luni, ce fain!

Huhu Rezea spunea...

-Nu mai trebuie asteptate alte norme de actualizare a pensiilor militare. Avem deja ordinul M25/2016, Anexa 2.
-Casele Sectoriale se află deja în întârziere de drept în aplicarea art. 60 din Legea 223/2015, încă din data intrării în vigoare a Legii nr. 152/27 06 2017.
Pentru a evita orice surpriză, nu strică să adresați cereri de actualizaare catre Casele Sectoriale. Poate așa vom afla temeiul juridic al neactualizarii. Dacă ele au interpretat literal art 60 alin. (1) lit. a), în care se spune că actualizarea se face la cerere?

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Intreabă-l pe @ tehnocrat... că el a depus cerere de actualizare încă din iulie. Poate a primit răspuns.

Leo spunea...

@ Tehnocrat ,
Este adevarat ca desi ai depus cerere de actualizare inca din iulie 2017 , NU AI PRIMIT NICI UN RASPUNS de la 2505 ?
PS
Daca ai primit raspuns ( desi sunt sigur ca NU) , te rugam , ne poti spune si noua cum suna el , "raspunsul autist" ?

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Corect se scrie...Doamnei Director al CPS....

Leo spunea...

Maestre,
daca este singura eroare , o corectez "de indata" .
Ma temeam ca imi vei spune sa pun in loc de OUG 56 art. unic alin (7) sa pun L 207/ 2017 .
Multumesc frumos , am perceput mesajul si voi lua masuri ca sa "f.. BINE

Leon spunea...

Saptamana trecuta a avut numai 2-3 zile lucratoare si drept consecinta au fost recalculate doar 52 pensii la MApN! AMR:2325..!

Leo spunea...

H-ule ,
The first step just has been done ! The second step I am going to do after 30 days.
Of course , I've replaced the "madame directrice" with monseur directeor for the "pretty women"....
Iulian,
Sti ceva de Flavius ? Este "suspendat" ?

Bebetul spunea...

La MAI au spus in scris ca nu au NORME DE APLICARE