Un produs Blogger.

joi, decembrie 21, 2017

Niciun șef al vreunei instituții militare nu-și asumă răspunderea pentru .....

26 comments
...dezorganizarea sistemului de salarizare din instituțiile militare în așa hal încât, de la 30 iunie 2017, solda de funcție, la maxim,  pentru un colonel a devenit egală cu solda de funcție a unui sergent?

Potrivit Legii 138/2009 cu modificările ulterioare, aplicabilă și în anul 2017 în privința coeficieților de ierarhizare a soldelor de funcție corespunzătore gradului și a valorii de referință sectorială:

-colonel, coeficient solda se funcție la maxim 5,5, vrs=197,33, solda de funcție =1085, 31 lei<1450  lei, salariul minim garantat în anul 2017
-sergent, coeficient solda se funcție  1,8, vrs=197,33, solda de funcție =355,19 lei<1450  lei salariul minim garantat în anul 2017.
Potrivit OUG 56_2017 şi Legii 152/2017, începând cu 30 iunie 2017 solda de funcţie a  colonelului= solda de funcţie a sergentului=1450 lei +15% x 1450=1667,5 lei.
S-a dus dracului întreaga ierarhie militară!
Egalitarism mai dihai ca în comunism.
De la soldat până la colonel... solda de funcție este egală 1667,5 lei. Generalii o au ceva mai mare... 
Avantaj pentru noii subofițeri, care primesc și sporurile  și indemnizațiile prevăzute în incoerenta salarizare a militarilor.


Cum s-a ajuns la această batjocură? Ne explică domnul Florin Jianu, sef DFC, într-un interviu dat în urmă cu 9 luni. „De fapt, problemele privind salarizarea cadrelor militare au început odată cu abrogarea Legii nr. 138/1999. S-a întâmplat în 2009, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 330.
Când s-a constatat că nu se pot pune în aplicare prevederile acesteia, s-a emis OG nr. 1/2010, prin care s-a decis să rămână în plată salariile/soldele valabile la 31.12.2009. Prin urmare, au rămas în plată cuantumurile soldelor stabilite în baza Legii nr. 138/1999. Numai că, aceasta fiind abrogată, definițiile nu mai erau valabile.
Ca o paranteză, trebuie precizat faptul că orice lege are în cuprinsul său și definițiile sintagmelor folosite. Legea-cadru nr. 284/2010 a introdus, la definiții, sintagma solda funcției de bază, precizând că aceasta se compune din solda funcției, solda de grad, gradații și indemnizație de comandă.
Pentru că nici legea cadru nu s-a aplicat, s-au emis legi anuale de salarizare. După OG nr.1/2010, în 2011, a intrat în vigoare Legea nr. 285/2010, care prevede că în solda de funcție se introduc sume compensatorii cu caracter tranzitoriu, precum indemnizația de dispozitiv, solda de merit, titlul de doctor, sporul de specialist de clasă.
În 2010, salariul minim era de 600 de lei. Pentru solda de funcție a unui soldat, profesionist coeficientul de ierarhizare era de 1,64, deci, 600 ori 1,84 egal 984 de lei, mai mult cu 384 de lei decât salariul minim în plată.
Numai că, legile anuale de salarizare impuneau ca noile încadrări să se facă la nivelul funcțiilor similare în plată în 2009. În statele de organizare, funcțiile sunt prevăzute cu coeficienți de ierarhizare din Legea-cadru nr. 284/2010, dar pentru că prevederile respective nu se aplică, pentru stabilirea soldelor suntem obligați să ne întoarcem mereu la 2009.
Din punct de vedere al Ministerului Muncii și Justiţiei Sociale, solda funcției de bază este echivalentă cu salariul de bază al salariaților din sistemul civil. Salariul de bază include salariul de încadrare, plus vechimea și sporul de conducere.
Solda funcției de bază am menționat că include și solda de grad, ceea ce, din punctul nostru de vedere, nu este normal.”

Pentru personalul militar în activitate anomaliile salarizării vor fi eliminate prin aplicarea în următorii ani a art. 38 din Lege 153/2017,  legea salarizării unitere.
OUG 59/2017, de înghețare a cuantumului pensiilor militare la valoarea din 30 iunie 2017 sau la valoarea deschiderii dreptului de pensie, nu permite același lucru pentru pensionarii militari. 


26 de comentarii:

Leo spunea...

Referitor la ultimele 2 paragrafe (boldate)din explicitarea temei propuse , eu sper ca KWI sa atace la CCR legea de adoptare a OUG 59 privind inghetarea actualizarii pensiilor militare utilizând motivul asociat Deciziei NR. 872/2010 a CCR în care este considerata neconstitutionala o reglementare care stabileste o diferenta de tratament nepermisa intre pensiile aflate in plata si cele ce vor fi stabilite sau acordate.
Ba mai mult, justitiabilii prin procesele lor individuale pot invoca aceasta exceptie de neconstitutionalitate , dar trebuie facut bine , cu profesionism si ajutor calificat pt. cei nesepecilaisti.
In concluzie, "H"-ai sa fim mai optimisti ca nu va ramane "inghetata" treaba..

Leo spunea...

Ce-mi place, cum H-ul si-a luat ca referinta sergentul. Dar stiti de ce ? - ca-i colonel si regreta varsta dar si alte "calitati" ale sergentului... ( regretul e valabil si pt mr.)
PS ( de sarbatori...)
"De-a lungul vieţii m-am luptat
Să fiu profesiei fidel,
Astfel încât am avansat
De la sergent la... colonel!"
***
"Când s-au dus, la un bordel,
Un sergent şi-un colonel,
A aflat tot regimentul:
La comand-a fost sergentul."
***
"Pe timpuri, domnul colonel
S-a dus, o dată, la bordel,
Dar dama zise: "Următorul,
Că ăsta n-are-nchizătorul".


Ovidius spunea...

Asa se intampla cand traim in republica mostenita de la comunisti...

Unknown spunea...

SI altceva....oare dece POLONIA vrea sa se rupa de UE si se altura MARIIBRITANII_?

Ein Stein spunea...

@huhurez
Huhu dupa cum ai scris articolul, daca intra Cretuleasca sau Chireac si citeste sa te tii emisiuni "incendiare" cum ticalosul de sergent il umileste pe bietul si neajutoratul colonel.
Punctual cam ai dreptate insa sa nu uitam ca aceste aberatii au aparul tocmai dintr-o ciudatenie a ordonantelor de amanare a aplicarii legii salarizarii la sfarsitul fiecarui an. Celor aflati in plata li se aplica sintagma "soldele aflate in plata raman la nivelul anului anterior". Insa de aceleasi prevederi nu se bucurau si cei nou angajati pentru ca la ei nu avea ce sa ramana in plata, astfel li se aplicau masurile inclusiv aceea cu salariul minim obligatoriu. Astfel nu numai sergentul ci si soldatul nou angajat pleca de la salariul minim pe economie, pe cand cei aflati in plata aveau solda de functie cu VRS din 1900 toamna. In aceasi postura cu bietul colonel se afla si plutonierul adjutant sef care are solda de functie mai mica nu doar ca a sergentului ci si chiar a soldatului angajat de o zi.
Acum nu trebuie sa plangem de mila colonelului si sa spunem lucrurilor pe nume, nu exista in armata la acest moment colonel care sa nu aiba VENITUL de MINIM 10 000 lei/luna, pentru aia mai pacaliti si recalcitranti, pe cand venitul sergentului de de cateva ori mai mic.
Cum s-a ajuns la situatia asta? Pai e simplu rau-rau de tot, puzderie de sporuri pentru unii si nimic pentru altii. De ce s-a intamplat asta? Trebuie intrebati coloneii ca doar ei fac regulile nu ticalosul de sergent. Pot doar sa banuiesc ca le convine situatia, decat sa imparta cascavalul cu altii mai bine si-l insusesc in cerc restrans prin sporuri care mai de care dubioase, oskar, spor de stampila, spor de importanta, spor de continuitatea conduceri in papuci si halat de acasa si muuuulte altele.
Nu-i intereseaza viitorul sau ca o trag altii, ei traiesc momentul si le merge bine.
Deci?

Ein Stein spunea...

@Huhu
Cred sau sper ca esti constient ca nu se va schimba ceva in sensul pe care-l astepti pana nu se sparge mafia iar asta nu se va intapla foarte curand. E bine asa cum e acum pentru unii, de ce sa schimbam ceva. Off bietul colonel.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Un Craciun fericit si imbelsugat adminului si tuturor postatorilor! Doamne, ajuta!

ifrim spunea...

Dupa noul statut al SGV(P) exista posibilitatea ca multi colonei sa fie mai tineri ca an de fabricatie decat sergentii deci poezia Leonardului e caduca!

Ioana spunea...

La fiecare sergent folos8tor avem cel putin 4 colonei inutili politruci si trei generali facuti la apelul politic de șearâ .

CEZAR spunea...

Craciun fericit!

Gerge C. spunea...

Domnule Huhu Rezea, de la 1 ianuarie 2018 salariul minim brut va deveni 1900 lei. Dacă actualizarea pensiilor militare, potrivit legii 152 și OUG 56 din 2017, se va face în cursul anului 2018, atunci solda de funcție nu va putea fi mai mică decât 1900 lei? Urez tuturor rezerviștilor sărbători fericite și la mulți ani!

Huhu Rezea spunea...

@George
Indiferent când se va face efectiv actualizarea potrivit L 152, ea se va aplica la datele existente la 30 06 2017.
Majorările ulterioare datei de 15 septembrie ale soldei de funcție nu mai generează și actualizarea pensiilor militare după modificarea art. 60 al L 233 prin OUG 59/2017.
Cum această corelație intre solda de funcție și salariul minim garantat este prevăzută și în alte acte normative, se pare că acesta este unul din motivele pentru care legea de aprobare a ordonanței 59 a fost retrimisă la comisii.

Gerge C. spunea...

Mulțumesc, domnule Rezea, pentru lămuriri. Și mai îndrăznesc una: La viitoarea actualizare conform Legii 152/2017, se vor adăuga indexările pe 2016 și 2017 (5 și, respectiv, 5,25%)? Și dacă această actualizare se va face în 2018, se va mai aplica în același an și actualizarea potrivit OUG 59?

Huhu Rezea spunea...

@George
Pensia calculată/recalculată și actualizată cu 15% se compară cu pensia în plată la 30 iunie 2017, pensie care poate fi indexată în 2016 și 2017. Rămâne în plată cea mai mare.
Indexarea pe 2018, potrivit OUG 59, este pe minus. Inflația în 2016 a fost negativă.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leonard, optimismul tau debordant este contrazis de relele intentii ale incremenitilor rau dispusi sa mai acorde firave favoruri rezervistilor. Atacandu-i si pe magistrati la bunaciuni, la fel ca pe rezervisti, e posibil sa ne mai salveze si pe noi lupta lor, ca la explozia munitiilor prin simpatie. Eu cred ca, in mare secret, s-a stabilit ca sa se taraganeze cu acordarea actualizarilor tot pana in Iunie, cand cred ei ca vor veni din Cosmos navete spatiale cu fonduri, ca tot atunci vor acorda mariri si la alte categorii. N-au bani, pur si simplu e caseria goala, ca s-au praduit in Iunie a.c. cu salariile uriase, triplate si impatrite, la parlamentari, ministrii, consiliile judetene si primarii. Politistii sunt peste noi din toate punctele de vedere, si la salarii si la pensii. Aia au sindicate, nene, nu sindicatele noastre ABSOLUT NUMAI DIN GENERALI SI DOAR PENTRU GENERALI, hai si cativa colonei, acolo, de coloratura si sa dea bine, toti politici, ai puterii cu precadere, de protocol ministerial si parade de cocosi si curcani, cu osanale si prosternari-slugareli la fiforul iernii, sau pribegiti prin statiuni balneare prelungite si excursii de schimburi de experiente cu pensionarii statelor NATO... Cati dintre ei au iesit la greve? Nici unul, doar sa vina sa vada si sa codoseasca stapanirii ca se dezic de rebelii coate-goale! N-ai sindicate, n-ai drepturi! Punct. Coarna e doctor docent in obtinerea de drepturi prin putera luptelor sindicale, si e politist, deci gargara curata, nu lupte cu puscoace si ghioage, foarte simplu, nu e un militar calit in poligoane, instructii si lupte, deci un civil extrovertit...dar cu o singura calitate esentiala: Nu stie sau nu vrea sa tradeze ca un General! Sau ca un Colonel. Politic, bineanteles...

Leon spunea...

Deoarece in luna Februarie 2018, Inflatia pentru anul 2017 va fi cunoscuta( aprox.3% ), este posibil ca in comisia pentru munca din Camera Deputatilor sa se vina cu o propunere la OuG.nr.59/2017 ( PLx nr.310/2017 ) ca incepand cu luna Iulie 2018(ca la civili), pensiile militare sa fie indexate cu rata inflatiei, conform Art.59 al acestei ordonante.
Aceasta indexare de aprox.3% si Actualizarea pensiilor cf.Legii nr 152/2017 de 2-3% ar duce la o majorare a pensiilor militare in anul 2018 cu 5-6%, iar prin reducerea impozitarii pensiilor de la 16% la numai 10%, sigur ar fi ceva crestere..!

Leo spunea...

Draga Flavius,
Bine ai mai "formulat".
In plus as mai completa cu faptul ca politia locala este in fruntea salarizarii , depasindu-i cam de 2x pe politistii adevarati.
Iata si cum in acest domeniu IMPOSTURA este mai valoroasa decat originalul.
Asta este chipul tarii dupa un an de fur si mint...Si este numai începutul...

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Eliminarea art. VII din OUG nr. 59/2017 și aplicarea art 38 din Legea 153/2017 sunt singurele măsuri care mai pot îndrepta debandada din sistemul de salarizare al militarilor, din ultimii 7-8 ani.
De altfel, chiar și șeful DFC întrevedea această șansă în interviul dat prin luna februarie, când se discuta despre proiectul legii salarizării unitare.
Ce i-o fi apucat cu acea ordonanță de urgență, trântită după adoptarea L 153, este greu de înțeles.

corcodel 1 spunea...

"Ce i-o fi apucat cu acea ordonanță de urgență, trântită după adoptarea L 153, este greu de înțeles."
Prostul harnic de la snppc ... Cel cu eliminarea si a "soldei functiei de baza" ca echivalent al "salariului de baza" de la civili !

Unknown spunea...

ce ordonanta_?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Huhu Rezea, Raspunsul la afirmatia Dv, subliniata foarte bine, chiar cu idei de rezolvare si o intrebare logica, pot adauga ca in Ministerul Apararii si Casa Sectoriala nu avem valori si creiere luminate! Sunt Boss si tai si spanzur pe mosia statului ca pe a mea? Mi-am angajat acolo nevasta, copiii, toate neamurile bune, de traista si proaste! Nu ne este clar cu miile de procese pe intocmirea alandala si dupa ureche a deciziilor de pensionare? Doar un exeplu...Cu facultatile pe bani la particular si liceele absolvite pe spaga, alea nu sunt valori sa le implementezi in institutiile acestea militare, foarte sensibile financiar contabil, in care este necesar sa lucreze doar tehnocrati consacrati, indrituiti prin concursuri severe pe posturi, avand capacitati intelectuale deosebite.
Daca se face un audit acolo, si ii grupeaza pe rubedenii, vom observa ca sunt institutii militare familiale, sa nu le dzic gasti, atunci ce pretentii sa mai avem de la niste blazati doar pe cele patru operatiuni de stiintele exacte ale matematii de baza, si alea doar cu ajutorul calculatorului? Reforma in Armata, dupa un audit sever si epurari serioase, este solutia ideala! Asta doar ca sa visam noi frumos, dar in realitate asa a fost si va fi pana la calendele grecesti, si tot pana atunci si dezastru de la pensiile militate! Inclusiv un vant fiforos, oltenesc, a fost insurubat acolo cu cheia franceza de o craioveanca plina de nuri si de ifose, specialista in lovituri devastatoare, apoi sa faca cu lasitate pasul inapoi! Citez, dupa ce s-a spalat de maini si acum o face pe proasta mironosita: ,,E treaba lor ce fac acolo cu banii, cu pensiile, pe mine nu ma mai intereseaza!'' A ucis pensii si acum o face pe Fecioara Maria! De aia acum mi s-a facut o scarba de praz, ca nici nu vreau sa mai aud de el!

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Daca tu ai fi acum in locul lui KWI, ai ataca la CCR Legea pt aprobarea OUG-59 sau ai profita de cei ce se vor la Bălăceanca cu aberațiile lor legislative?
Eu, KWI, nu le fac nimic...ci doar îi las să se discreție singuri!

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,
Tu mai vezi pe un altul, de la MAI, că aduce atâtea acuze ministerului aparținător, cum o faci dumneata?
Oare de ce? Ești tu mai curajos sau ei mai fricoși sau timizi?
Dă-i cu frână de motor!

Huhu Rezea spunea...


Comentarii mutate.

CEZAR spunea...
Traiasca domnul,,,,,OOOOOOOPREA!

marți, decembrie 26, 2017
Cornelius Flavius Ifrim spunea...
Da, Oprea mi-a dat! As minti sa nu recunosc. Si chiar ii multumesc. Altii il injura. Eu de ce l-as injura, daca mi-a dat, si inca aproape dublu? Am vrea noi sa mai aiba influenta acum. Chiar as zice ca, daca era pe interventie in ultimul timp, nu se intamplau atatea grosolanii si magarii la pensiile militare! Acum nu mai avem chiar pe nimeni, si fiecare bandit baga labele in cuantumurile noastre asa cum vrea scula lui! De cand mi-a dat Oprea, absolut nimeni nu mi-a mai dat nimic, in afara de actualizarile anuale...Sunt aproape zece ani de atunci...

marți, decembrie 26, 2017
Iulian Mares spunea...
C/PP
Știu că îl iubești pe Gabita, pt că ți-a împărțit-o doar la 20, altfel erai lihnit, ca ursul primăvara!

marți, decembrie 26, 2017

Huhu Rezea spunea...

@Mares
Si cei pensionați în perioada 2011-2015 au beneficiat de stagiile complete stabilite de Oprea în Anexa 6 a L 263/2010. In 2016 abia se ajunsese la stagiul complet de 22 de ani.
Unde mai pui că și acum pot fi beneficiari ai stagiilor complete de 22-24 ani prin aplicarea art. 122 din L233 modificat de OUG 57/2015. Pentru optanți contează dispozițiile Legii 263/2015 valabile la 01 01 2016, chiar dacă Anexa 6 a fost recent abrogată prin OUG 103.
Măsură de prevedere pentru gulere....