Un produs Blogger.

miercuri, mai 02, 2018

CPS a MAI ignoră OUG 56/2017 şi Legea 207/2017 şi actualizează pensiile militare în baza unor comunicate lipsite de valoare juridică

64 comments
Instituţiile militare care coordonează Casele Sectoriale de Pensii nu reuşesc să se pună de acord în emiterea unor instrucţiuni comune, care să completeze Anexa 2 a Ordinului M25/2016 privind actualizarea pensiilor militare, urmare a majorării soldelor de funcţie ale ( acesta este acordul corect între soldele de funcţie şi cadrele militare, nu a, domnilor de la CPS) cadrelor militare în activitate, începând cu 30 06 2017, prin Legea 152/2017, completată de OUG nr. 56/04 08 2017, aprobată prin Legea nr. 207/2017.
In locul unor astfel de instrucţiuni oficiale, Casele Sectoriale ale MAI şi MApN au dat mai multe comunicate cu conţinut contradictoriu, după cum i-a dus mintea pe funcţionarii Caselor Sectoriale, iar Casa Sectoriala a SRI a tăcut mâlc.
Repet, singurul document juridic privind procedura de actualizare a pensiilor militare, publicat în MO, opozabil atât Caselor Sectoriale cât şi beneficiarilor de pensii militare este Anexa 2 din Ordinul M25/2016(pentru MApN), Ordinul 31/2016(pentru MAI), care nu poate fi modificată şi nici completată prin Comunicate de presă ale MApN sau MAI. In instanţe, nici Casele Sectoriale şi nici pensionarii militari nu pot invoca astfel de comunicate de presă pentru a contesta deciziile de actualizare sau pentru a justifica procedeura de actualizare.




Informaţii utile

 Anunț - Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. va desfășura activități de actualizare a drepturilor de pensie

Domnilor de la Casele Sectoriale!
Până la emiterea altor norme juridice privind procedura actualizării pensiilor militare, eraţi obligaţi să actualizaţi imediat pensiile după publicarea Legii 152/2017, completată apoi de OUG nr.56/2017 şi de Legea 207/2017, procedând aşa cum dispune Anexa 2 din Ordinul MApN nr. M25, MAI nr. 31, SRI nr. 8148, vezi mai jos,
 si articolul 60 din Legea 223/2017, în vigoare la data de 30 06 2017.


Art. 60. – (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:
 a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi; 
b) în funcţie de gradul militar/profesional deţinut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi media soldelor de funcţie/salariilor de funcţie deţinute în cele 6 luni alese conform prevederilor art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi. 
(2) Se abroga prin OUG 57/2015 În situaţia în care, în termen de 6 luni de la data primei majorări, persoanele îndreptăţite nu depun cerere în acest sens, actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie din ultimele 6 luni de activitate. 
(3) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât şi cele ale alin. (1) se aplică dispoziţiile cele mai favorabile. 
(4) Procedura de actualizare prevăzută la alin. (1) se stabilește prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, emis în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.”



-Aşadar, procedura de actualizare a pensiilor militare se stabileşte prin ordin comun al instituţiilor din sistemul militar şi nu prin comunicate de presă ale Caselor Sectoriale.

Aceste comunicate au rol de informare dar nu sunt acte normative opozabile militarilor.
-Foarte corect s-a dispus în Anexa 2, ca actualizarea să se efectueze de regulă din oficiu.
 -Cererea de actualizare își avea rostul atunci când pensiile stabilite anterior datei de 01 01 2016 nu ar fi fost supuse și procesului de recalculare, așa cum era prevăzut în proiectul de lege. Cererea era pentru exprimarea opțiunii pentru cele 6 luni din baza de calcul, lipsa opțiunii  fiind acoperită de alegerea din oficiu a ultimelor sase luni de activitate. 
Din moment ce legea adoptata a prevăzut recalcularea pensiilor în plată plată, cu exprimarea opțiunii pentru baza de calcul, a căzut în desuetudine prevederea din art. 60, alin. (1) litera a). Nu poți alege altă bază de calcul pentru actualizare.
Din modul cum a formulat Casa de Pensii a MAI comunicatul, se poate interpreta că lipsa cererii de actualizare privează pensionarul în plată la data de 01 01 2016 de acest drept, situație juridică contrară dispozițiilor articolului 60 alin.(1) lit. a). 

64 de comentarii:

Iulian Mareș spunea...

Sper că am ajutat puțin!
MApN și MAI vorbesc și scriu în romglează! 🤔

luminita spunea...

Nu pot fi intrebati dece fac asta?

luminita spunea...

adica , daca pensia a fost recalculata in iulie 2017 , actualizarea se face pe brutul avut pana la data emiteriinoii decizii de pensie in urma recalcularii pe 223? si inca ceva , pentru cei pensionati chiar pe lege 223 in perioada mai 2016 li se stabileste o noua baza de calcul a pensiei ?de altfel asa ceva nu am mai auzit ca sa spui ca ,pensia creste cu 15% dar imi spuica daca ........ adica scade . idiotii

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

MAI-ul si MFA-ul sunt conduse de politruci de la F&M
Guleratii fac politica acestor politruci de reducere al bugetelor , indiferent daca se incalca sau nu legile. Guleratii executa ordinele politrucilor cu zel si creativitate.
Serviciile nu sunt conduse de politruci de la F&M . Au mai mult respect fata de principil constitutional al LEGALITATII si nu vor sa incalce legile dupa modelul MFA si MAI. Pe de alta parte , acest fapt ii incurca pe respectivii gulerati , care inteleg riscul in care o parte din sistem respecta legile si Constitutia , iar alta parte care este MFA si MAI o joaca in picioare. Deci , serviciile vor sa respecte legile si nu vor sa intre in jocul ilegal si periculos al MFA si MAI.
Au clasificat procedura de actualizare pe L 152 in stilul lor SOBOLANESC , pt. a putea incalca legile si a nu se sti cum. Daca nu ar avea nimic de ascuns , atunci in loc de SOBOLANEALA , ar posta pe site-ul CPS-urilor , aceasta procedura in mod TRANSPARENT cu niste exemple sugestive de actualizare. Ar defini fiecare elemnt in parte si le-ar arata modul de calcul. Dar ei , NU ei sobolanii , la fel ca inainte de 1989 lucreaza in intunericul traditiei in care au fost crescuti de predecesorii lor.
Roamnia este patria SOBOLANILOR.
Traiasca F&M .

Iosif spunea...

D-le H,

Nu mai inteleg nimic. Ce-i nebunia asta?
Mai exista o minte luminata care sa clarifice aceste probleme?
Mai vorbim de LEGE sau dam communicate ?

Cu stima,

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu am trimis in luna Martie cerere de actualizare si le-am scris si cum sa mi-o faca, adica dupa tezele pe care le-am trimis, aidoma celor de pe aici. Ca nu mi s-a raspuns, asta e o alta poveste, am chitanta Postei Romane, dar bine ca am trimis-o de capul meu atunci, parca intuind ca asta ne va cere, pana la urma, caci scrie acolo ,,actualizarea se face de regula''... Nu inteleg ultimile 2 puncte din comunicatul bolsevic-fascistoid, adica cine sunt ,,negrii'' care nu primesc actualizari. Maturoi as face din ei! Rusine, degeneratilor!

Aurel spunea...

Domnule Corneliu Ifrim
Nici o speranța cu acești cheltuitori de bani pe niște bugetari la fel de eficienți ca și până la majorările cadou de la partidul politic paralel.
Mult bine ați face dacă ați prescrie "un ceai " pentru domnul Huhu Rezea (Huhurez blogger) care să-i facă bine si curtatei"Bufnițe" de Videle.
@Domnule Leon
O luara-ti pe arătură cu propunerile făcute.
Sau doriți să mai adăugați câteva puncte la art 40 din OG 57 ?
Nu-i destul ce puse d-na Olguța la"nervi" pe polițai in 57 și 59. Evident cu aport de gulere albe.

Leo spunea...

Guleratii nu raspund .
Daca sunt dati in judecata , mai ales cu solicitare de daune cominatorii , raspund imdeiat si-ti trimit decizia de actualizare.
Apoi , dupa ce ti-o trimit in halul in care vor ei , dupa procedura lor netransparenta de calcul , urmeaza balul.
Ei au principiul :
"SA NE DEA IN JUDECATA. CINE CASTIGA BINE. CINE NU IL FURAM BINE."
Mai ales de când si-au dezvoltat Dir. gen. juridica , intarita cu juristi "externalizati" si specific formati in laboaratorul lui madam scarbu.
Ei si-au facut acest principiu ca si-au maximizat sansele de castig . Mare minune va fi , daca in curând nu vom afla de PROTOCOALE SECRETE , (sobolanizate), intre MFA si Justitie dupa modelele deja consacrate si demascate de curând. Pai altfel cum va explicati rata de castig in instante a MFA-ului , de 96% , când se vede din avion cum este batjocorita legea de gulerati azmutititi de sefii politruci de la F&M

Leon spunea...

Din Comunicatul CPS a MAI am retinut urmatoarele:
-vor solicita actualizarea pensiei militare cei care la 01.01.2016 erau pensionati;
-pentru cei pensionati dupa 01.01.2016, actualizarea se va face din oficiu;
-actualizarea presupune emiterea unor noi Decizii, la fel ca la MApN;
-majorarea cu 15% se va face la cuantumul brut al Soldei de Functie, care cuprinde si SM, ID, Spor confidentialitate, Spor Clasificare, Spor viza CFP, Compensatie Risc, poate si Spor pentru lucrari de exceptie... Nu se actualizeaza Gradatiile, IC si Sporurile de la lit.g).
-se compara cuantumul actualizat cu cel aflat in plata si daca este mai mare se vor plati diferentele din data de 30.06.2017( probabil pentru un procent de 0,004% ).
In concluzie bataia de joc la adresa pensionarilor militari continua si chiar nu inteleg pentru ce se face aceasta actualizare cu destul efort uman si cu un mare consum de hartie, ca sa nu mai vorbesc de chinul la care suntem supusi permanent..!
Asteptam si Comunicatul de la CPS a SRI.

Leo spunea...

Ca sa fie bine inteles termenul utilizat in detalierea Temei.
OPOZABIL = OBLIGATORIU
PS
Vedetica se explica , in ceea ce va spuneam in alt comentariu , de ce nu exista "Ordin comun" ?
Pai nu exista , deoarece serviciile nu intra in cardasie la incalcat de legi cu mediul sobolanesc.
Vant din Pupa !

Trofin spunea...

Referitor la trimiterea sau netrimiterea cererilor pentru actualizarea pensiilor militare de stat , sunt de acord cu rationamentul juridic facut de admin in materialul de prezentare dar , parerea mea este ca totusi sa se inainteze aceste cereri de catre benefiaciarii pensiilor militare de stat fiindca in domeniul financiar nu se lucreaza dupa rationamente juridice ci dupa prevederi legale , scrie in lege - se face , nu scrie in lege - nu se face. Daca s-ar merge exclusiv dupa rationamente juridice , CPS a MAI nu ar fi facut mentiunea respectiva in comunicatul postat. Sentimentul ca trebuie trimise cererile respectiv mi-l intareste si cazurile rare de persoane care au primit deciziile de actualizare in baza Legii 152/2017.

Huhu Rezea spunea...

Am spus clar ca nu comunicate asteptam ci instructiuni oficial a e de competare a Anexei 2 a Ordinului M25.

Liviu PO spunea...

@huhu
As dori sa ma lamuriti daca se poate cu o problema:
Notele de subsol dintr-un act normativ fac parte sau nu din acel act normativ?
Ma refer strict la notele de la anexa 1b din M 25/2016 ,care schimba efectiv prevederile articolelor 12-17 din acelasi ordin,acestea facand referire la 1 ianuarie 2016,iar notele trimit ordinul la 31 decembrie 2009.
Pot fi considerate aceste note ca intrand in contradictie cu prevederile art.78 din legea 24/2000:"Ordinele, instrucţiunile şi alte asemenea acte trebuie să se limiteze strict la cadrul stabilit de actele pe baza şi în executarea cărora au fost emise şi nu pot conţine soluţii care să contravină prevederilor acestora.",sau cu legea 223 ,pentru a carei aplicabilitatea au fost emise ordinele mentionate (M 025 pentru MAN)?
In concluzie:sunt sau nu aceste note ilegale?
Poate constitui ilegalitatea acestora un prilej de actiune in contencios,sau trebuie dublata de o exceptie de neconstitutionalitate cu privire la discriminarea creata ?

Leon spunea...

Dle Aurel, chiar sunt pe aratura ...arunc niste seminte de porumb..pentru floricele, din care se pregateste pop-corn ( merge numai cu bere..). Erai cumva in elicopterul care survola zona acum doua ore..?..:))

luminita spunea...

eu cev va spun , intrebati in presa ce este cu aceasta batae de joc , aia de la caa de pensii nu au de lucru si asa au? sant smintiti ca dauademenea legi cretine

Dan B. spunea...

De ce, oare, secretarul general al MAI este politist, iar cel de la MApN este politician?

Huhu Rezea spunea...

@Trofin
Este foarte grav daca funcționarii Casei Sectoriale MAI condiționează într-un comunicat actualizarea de formalitatea adresării unei cereri.
Ce valoare juridică mai poate avea acea cerere dacă opțiunea pentru cele 6 luni ale bazei de calcul a fost exprimată ori a fost stabilită din oficiu în procedura de recalculare?
De ce nu îndraznesc să faca o asemenea condiționare într-un document juridic cu instrucțiuni de actualizare, pentru a putea fi atacat în instanță, în contencios administrativ, așa cum a fost atacată celebra HG 735/2010 a lui Boc? Comunicatele nu pot fi atacate în instanțe. Pot fi doar criticate, așa cum deja am purces.

Leo spunea...

Maestre,
* Instructiunile poti sa le astepti mult si bine ca sunt secretizate in dispretul Art. 33 din L. 182/2002.
PS
Leon
Da ,va sa zica ai terminat cu via , cu lanul de canepa si ricina si acum vrei sa "inseminezi" porumb de floricele ? Pai ne treci la grupa mica ?
Cultura de coca va fi la mare cerere pt. anestezia generala.
Retetele le face Flavius.

Huhu Rezea spunea...

@Liviu pop
Notele de la subsol sunt parte integrantă a actului normativ.
Notele de la subsol din M25 nu sunt în contradicție cu conținutul ordinului din simplul motiv că solda de funcție și de grad din anul 2009, exprimate în CIF x 197,33, erau egale cu soldele de funcție și de grad de la data de 01 01 2016.
Articolele acelea din ordin încalcă articolul 28 din Legea 223/2015.

Iulian Mareș spunea...

Leonard și Leo,
Anul acesta cea mai mare subvenție va fi iar pt culturi de plante tehnice!
Eu am pus 10 ha de cânepă....cu sămânța asigurată de DJG Călărași!
Premisele pt o recoltă de execeptie sunt din plin!
Aștept DIICOT pt justificare cu acte doveditoare!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leonard, eu va recomand tuturor sa cultivati canepa ca sa vindeti produsul uscat pe plajele Romanistanului, la turisti, pentru ceaiuri contra mahmurelii si a bunei dispozitii, si uite asa nu ne mai trebuiesc actualizarile astea cretine! Si apropo de penzii: Mergem inaite pe teze, exact doar ele mai rup gura targului, clocarilor si ale tribunalelor!
- PSD, dati-ne macar pamant sa ne cultivam acolo plantele astea medicinale, de coca cola si de tesut izmene si sumane, daca tot ne furati cu jonglerii jegoase la penzii!
@ Aurica, onorabilul are reteta domniei sale cu miere, lamai, scortisoara, ghimbir, usturoi si alte alea de a scapat de stenduri si palpitatii!
- Aveti, fratilor, palpitatii de la actualizarile ciufute? Lasati dracului Aspacardinul si luati-o pe reteta onorabilului, ca eu am facut-o o vreme si ma simt taman mai bine, si din fular ma simt stejar! Daca nu, atunci pe frunze de izmene si sumane, plantate pe acoperisuri si balcoane!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Veste uluitoare: Toata conducerea si flialele PMP de tineret din Capitala si din tara au trecut si vor trece la PSD! I-au incantat calatoriile gratuite cu trenul pentru studenti, programele de ucenicie, bursele majorate si alte maruntisuri... Oricum, in viitor, PMP nu va mai intra in Parlament, dar tinerii transfugi vor veni in noul partid bine instruiti si indoctrinati de Basanau pe razuiri, ca viitori politicieni consacrati! Aferim!

Liviu PO spunea...

@huhu
Multumesc pentru raspuns,dar mai am de aceasta data o dilema si anume:daca soldele din 31 decembrie 2009 sunt egale nu numai cu cele din 31 decembrie 2015,dar si cu cele din 31 decembrie 2016, dupa cum spuneti,de ce a mai fost nevoie de notele din subsolul anexei 1 b?
Ceva imi scapa ,sau nu se leaga...Poate incearca sa ascunda ceva prin asta?Si daca da,ce anume?

Negritoiu spunea...

Domnul Muntean a devenit chestor pentru ca detinea titlul de dr. sau a obtinut doctoratul pentru ca era chestor ? Carui domeniu ii apartine tema tezei de doctorat?
O fi citit dl.Muntean,OUG 9/2017 publicata in Monitorul Oficial nr.79/30.01.2017 ? In rezumat:OUG 9/2017 precizeaza ca OUG 99/2016 isi inceteaza aplicabilitatea la sfarsitul lunii februarie 2017.
Banuiesc ca nu a citit nici OUG 99/2016,care prelungea aplicabilitatea OUG 57/2015 pana la 28 februarie 2016.
Oare de ce comunicatul dat de CPS-MAI trebuia aprobat de un Secretar de Stat ? Cele date de CPS-MApN sunt semnate de catre directorul respectiv,care isi asuma responsabilitatea celor scrise.

Negritoiu spunea...

Doresc sa retrag comentariul anterior. Multumesc.

Anonim spunea...

Pentru cei din MAN trebuie sa se trimita cerere de actualizare ? Sau noi suntem altfel de foste cadre militare ?!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pe balcon am amenajat o mica platforma, in care pun apa si mancare tigancuselor mele, vrabiutele si gugustiucii galagiosi, care dimineata ma trezesc cu veselie! Ei, nici firimiturile, semintele si apa aceea nu le-as da-o clocarilor care-si bat joc de noi, daca as sti ca se taraie ca serpii de foame, ceea ce e o slaba speranta sa se intample vreodata! Oare de ce sunt atat de inversunati sa ne faca in permanenta numai rau, sa ne tina pe drumurile si salile tribunalelor, sa fim tot timpul tulburati psihic si emotional pe ce s-ar putea maine, pomaine intampla negativ cu pensiile?! Eu, va zic foarte sincer, cred ca nu ni se intampla toate aceste necazuri de la politic, ci doar numai de la Serviciul Financiar-contabil si de la Directorul Casei Sectoriale, insa inca nu ma dumiresc de ce ataca cu atata ura si discriminari criminale pe rezervisti, si cu ce le-am gresit noi? M-am acrit pana peste cap de toate aceste abuzuri, dar si de magistratii procurori, care ar fi trebuit pana acum sa aresteze cel putin o duzina de clocari pentru toate ilegalitatile mafiote de acolo! Au arestat pe probe si martori falsi, dar aici, unde totul este la vedere si palpabil, n-o fac! Care o fi misterul, oameni buni? Ce conspiratie , poate statala, poate fi la mijloc?

Mr. St. spunea...

Până la urmă trimitem sau nu și noi, rezerviștii/pensionarii MApN cereri de actualizare...?

Huhu Rezea spunea...

@Liviu po
Până în anul 2022 calculul pensiilor militare pornește de la cuantumul soldei de funcție din anul 2009, exprimată în coeficienții de ierarhizare din OG nr. 56/2006 și valoarea de referință sectorială de 197,33 lei, stabilită prin OUG nr. 8/2008. La acea valoare din 2009 se mai adaugă majorarea cu 10% din 2015, cum se vede în toate deciziile de calculare/recalculare, și majorările anuale, până în anul 2022, conform art. 38 din Legea nr. 153/2017.
Din anul 2023 se intră pe coeficienții soldei de funcție și valoarea de referință din Tabelul din Anexa VI a L 153/2017...dacă până atunci guvernarea din România va mai depinde de Dragnea și Tăriceanu. Dacă nu...nu!!!

Huhu Rezea spunea...

@Anonim
Ultimul act normativ referitor la actualizarea pensiilor militare, în vigoare și în prezent, repectiv Anexa nr. 2 Ordinului Comun M 25/2016 la MApN, nr. 31 la MAI, nr 8148 la SRI dispune că actualizarea se face din oficiu de casele sectoriale, pe baza informațiilor din baza proprie de date.
Noi respectăm actele normative!
Să pretindem Caselor Sectoriale să respecte și ele actele normative în vigoare!

luminita spunea...

HAI dle H , dumneta ,ce crezi . mai santem atunci ,IN 2022? da-o dracului de treaba .

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Buna ziua, din experienta dumneavoastra ce stiti ?……o hotarare judecatoreasca pronuntata in domeniul pensiilor militare, in prima instanta, este executorie ? Nu stiu cum sa procedez, am primit hotararea pentru prima instanta, imi este favorabila, dar nu stiu daca trebuie sa astept pana la apel pentru punerea in aplicare.
Multumesc anticipat !

Huhu Rezea spunea...

@luminița
-Comentariul de mai sus se referea la calcularea drepturilor de pensie pentru cei care își deschid drepturile în anul 2022. Nu reduce totul numai la interesele rezerviștilor!

-Cine a zis că la CPS a SRI se respectă legea?
Dacă nu au actualizat pensiile ca urmare a majorării soldelor de funcție prin L 152/2017, completată de OUG nr. 56/2017 și L 207/2017, nici această Casă nu a respectat legea. Cititorii acestui blog, şi nu sunt puţini, nu au văzut vreo decizie de actualizare emisă de SRI.
Poate ei respectă Anexa din Ordinul M25, dar acea prevedere din Anexa 2, la rândul ei încalcă art. 74 din Legea 223, în care se spune că este obligatorie decizie de pensie pentru prima actualizare de după recalculare.
Nu e suficient să tacă, pentru a convinge!
Expresia actualizare din oficiu a pensiei militare înseamnă actualizare ce se produce imediat după o majorare a soldelor de grad şi funcţie pentru personalul militar în activitate, fără cerere din partea beneficiarilor, cu sau fără decizie de pensie.

Leo spunea...

Eu imi amintesc (sper sa nu gresesc ) ,ca am citit pe blog ca amabilul ne-a spus sa nu facem cereri pt. actualizarile pt. L 152. Apoi ,in lata Tema , ne-a mai spus ca daca vrem sa-i dam in judecata la TRIBUNAL pt. "OBLIGATIA DE A FACE ACTUALIZAREA" , atunci e ste bine sa cerem ca CPS sa faca actualizarea , cu o luna inainte de a-i actiona in judecata pt. Obligatia de a Face Actualizarea.
Apoi a mai fost o Tema foarte importanta , prin care ne-a invatat cum trebuie procedat ca sa avem sanse sa beneficiem si de Actualizarile de dupa 01.01.2018 , prin atacarea la Curtea de Apel a Art. VII din OUG 59 cu ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate .
" Dormi baite, dormi in pace,
CPS-ul rau "te face ! "
Nota : "rau te face" adica TE FURA BINE..

Huhu Rezea spunea...

"Anonim
Citeşte art. 633, 634 şi următoarele din Noul Cod de procedură civilă.
Deciziile date în primă instanţă devin definitive şi executorii dacă în termenul prevăzut în decizie nu este atacată cu apel sau cu recurs.

Leo spunea...

Anonim,
Hot. din prima instanta se numeste SENTINTA (CIVILA) , care poate fi atacata de CPS cu Apel in termen de 30 de zile ( sau scrie in Senteinta : "Cu drept de Apel in .... zile de la pronuntare")
Deci , astepti 30 de zile de la data pronuntarii SENTINTEI , si urmaresti pe Portalul justitiei daca CPS-ul a introdus Apel la Sentinta respectiva.
Daca nu a depus Apel , atunci acea SENTINTA devine DEFINITIVA prin NEAPELARE si abia atunci , te duci la grefa instantei sa-ti faci o copie cu validarea "definitiva prin neapelare" cu care le dai in cap la clocari.

Dan B. spunea...

@CFI:

De CALUL TROIAN, ai auzit?
Băsescu si-a mai perfectionat fidelii in realizarea unor „implozii” in partidele adverse, Ilie Sârbu, Ioan Rus, Vasile Dâncu, Victor Ponta si alții fiind „sub acoperire” in PSD.
Așa ca ar fi mai bine să nu se bazeze incă nimeni pe tineretul „evadat” de la PMP.
Acapararea PNL de catre ai lui PDL-isti, tot opera lui Basescu este!
Până nu-l „deposedează” cineva de dosarele „imprumutate” lui de catre Coldea si de Macovei, tot el va fi „la butoane”! La un semn al matrozului, derbedeii lui aflati acum in PNL ii vor pune la picioare partidul epurat de „gălbejiti”, caci, altfel, iar apar niste dosare in DNA.

Leo spunea...

Stelica,
Te rog , fi rezonabil. Ce ai vrea sa-ti spuna juristii , " Da dl. Stelica , aveti dreptate , facem cerere de renuntare la proces ca aveti perfecta dreptate,..etc.."
Asa e la razboi. Fiecare parte apeleaza la ce are.
Asta este job-ul juristilor respectivi , iar cel mai important criteriu de performanta este sa castige procesele pe care le gestioneaza.
Eu stiam , ca DGJ are o structura de cam 60 de juristi "loco" si au subcontracati juristi teritoriali , care au cursuri de formare prin laboratorul lui madam scarbu.
In concluzie , nu fi asa pornit pe juristi , caci acesta este jobul lor.
Mai degraba sa fi pornit pe SISTEMUL PERVERTIT SI TICALOSIT din MFA , prin care acesti indivizi sunt incadrati pe "ALTE CONDITII" , in timp ce militarii din Afganistan nu au aceleasi privilegii , dupa cum ne spunea Coarna in urma cu 1 an , când participa la negocieri cu privire la L 153 si s-a intersectat cu ei pe la negocieri.

Leo spunea...

LISTA
ilegalitatilor cu privire la actualizare :
1. Conditionarea realizarii actualizarii pt. L 152 , de finalizarea recalcularii.
2. Secretizarea Procedurii de Actualizare
3. Neaplicarea la calculul actualizarii a OUG 56/2017 si a L 207/2017.
4. Neaplicarea transferului de majorare al Sf catre elementele calculabile si dependente de Sf . ( de exemplu pt. GRADATII )
5. Mai nou , scorneala de a fi facut CERERE prealabila , pt. a-ti fi facuta actualizarea.
Voi mai stiti si altele care mie mi-au scapat ?

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Leonard,
6. Refuzul de a actualiza si procentele la nivelul anului 2016 pentru IC, SM si ID..!

Leo spunea...

LISTA ILEGALITATILOR PRIVIND ACTUALIZAREA pt. LEGEA 152/2017

1. Conditionarea realizarii actualizarii pt. L 152 , de finalizarea recalcularii.
2. Secretizarea Procedurii de Actualizare
3. Neaplicarea la calculul actualizarii a OUG 56/2017 si a L 207/2017.
4. Neaplicarea transferului de majorare al Sf catre elementele calculabile si dependente de Sf . ( de exemplu pt. GRADATII )
5. Refuzul de a actualiza si procentele la nivelul anului 2016 pentru IC, SM si ID.
6. Mai nou , scorneala de a fi facut CERERE prealabila , pt. a-ti fi facuta actualizarea.
7..........in completare

ATENTIE
Solda de functie care trebuie utilizata pt. actualizare pe L 152 , este de 1667,5 lei , conf. OUG 56/2017 si L. 207 de aprobare a OUG 56 , care sunt Legi cu prevederi speciale de interpretare si completare ale L. 152/2017 care se aplica cu data intrarii in vigoare a Legii 152/2017 , adica începând cu 30.06.2017.

Negritoiu spunea...

Credeti ca le mai e teama de ceva sau de cineva ? In conditiile in care de la putere vin semnale clare de nesupunere si de nerespectarea cadrului legal(in toate domeniile de activitate),cei care hotarasc in privinta pensiilor militare fac ce vor fiind siguri ca nimeni nu va lua vreo masura impotriva lor.
KWI nu respecta hotarari ale CCR si interpreteaza,in favoarea sa,hotararari judecatoresti. Codruta K. refuza sa se prezinte in fata comisiilor de ancheta iar doamna prim-ministru V.V.Dancila refuza sa se prezinte la intalnirea cu KWI. LOV nu raspunde in niciun fel interpelarilor facute in plenul Parlamentului. Domnul presedinte de partid si presedinte al CD circula cu o masina care are ITP-ul expirat si nu se simte vinovat. CPS ale MApN si MI refuza sa puna in aplicare (in mod corect)prevederile legale privind majorarea si actualizarea pensiilor.
STIMATI COLEGI , credeti ca mai exista vreo solutie pentru rezolvarea problemelor?

Leo spunea...

In contestatiile deciziilor de actualizare pe L 152 , trebuie cerut 2 lucruri esentiale prin capete de cerere ale Actiunii si anume :
1. Sa oblige MFA-ul si 2505-ul , SA DECLASIFICE PROCEDURA DE ACTUALIZARE si s-o DEPUNA LA DOSARUL CAUZEI. Se menstioneaza ca a fost incalcat Art. 33 din Legea nr. 182/2002 , deoarece acest tip de informatii SUNT INTERZISE A SE CLASIFICA , deoarece vizeaza o informatie de interes personal sau/si public.
2. Sa oblige 2505-ul , ca la actualizare sa utilizeze Solda de functie de 1667,5 lei , iar aceasta Solda de functie de 1667,5 lei sa fie utilizata la calculul GRADATIILOR , conform metodologiei de calcul al gradatiilor care a stat la baza deciziei de recalculare.
@Flavius , noteaza si completeaza-ti contestatia cu cele 2 capete de cerere.
PS
PARCHETUL GENERAL AL ROMANIEI este rugat sa se AUTOSESIZEZE in legatura cu obisnuinta MFA-ului si a CPS-ului de a incalca legile. Aceste incalcari de legi sunt urmatoarele :
1. Conditionarea realizarii actualizarii pt. L 152 , de finalizarea recalcularii.
2. Secretizarea Procedurii de Actualizare
3. Neaplicarea la calculul actualizarii a OUG 56/2017 si a L 207/2017.
4. Neaplicarea transferului de majorare al Sf catre elementele calculabile si dependente de Sf . ( de exemplu pt. GRADATII )
5. Refuzul de a actualiza si procentele la nivelul anului 2016 pentru IC, SM si ID.
6. Mai nou , scorneala de a fi facut CERERE prealabila , pt. a-ti fi facuta actualizarea.

Liviu PO spunea...

@huhu
Multumesc pentru raspuns.Daca o ordonanta este respinsa de parlament prin lege,aceea ordonanta isi mai produce efectele,si daca da pana cand?

Huhu Rezea spunea...

@Liviu Po
O ordonanță de urgență își produce efectele de la data publicării în MO.
Dacă este abrogată sau modificată prin legea de adoptare în Parlament, abrogarea sau modificarea intră în vigoare la trei zile după publicarea legii de adoptare/abrogare în MO.
Presupunând că art. 40 din OUG 57/2015 ar fi modificat prin legea de adoptare, în sensul că s-ar reveni la 100% din baza de calcul, prin modificarea punctului 6, toate pensiile militare ar trebui recalculate cu 100% din baza de calcul, începând din luna în care a intrat în vigoare legea de adoptare a ordonanței.
Doar cei care au dat în judecată Guvernul în contenciosul administrativ, pentru vatamarea dreptului de pensie și au ridicat excepția de neconstituționalitate a art. 40, punctul 6 din OUG 57/2015, ar putea fi depăgubiți de Curțile de Apel cu drepturile pierdute încă de la 01 01 2016, dacă excepția ar fi admisă de CCR. In aceeași situație s-ar afla și cauzele pendinte în care s-a ridicat aceeași excepție.

Efectele ar fi asemănătoare și în cazul abrogării/modificării art. VII din OUG nr. 59/2017 doar prin legea de adoptare, nu prin alta ordonanță, nu prin altă lege. Intr-o astfel de eventualitate, actualizarea pensiilor militare rămâne suspendată pânâ in luna în care a intrat în vigoare legea de adoptare a ordonanței.
Presupunând că o astfel de lege ar intra în vigoare în luna iulie a.c, toți pensionarii militari ar primi actualizarea cu 25% ca urmare a majorării soldei de funcție prin articolului 38 din Legea 153/2017, dar din luna iulie 2018, nu din luna ianuarie 2018.
Doar cei care au ridicat excepția de neconstituționalitate a att VII din OUG 57/2017 și CCR a admis-o vor putea solicita despăgubiri și pentru perioada anterioară legii de adoptare.

Totuşi, prin art. 115, Constituţia dă posibilitatea Parlamentului să procedeye astfel:

(8) Prin legea de aprobare sau de respingere se vor reglementa, dacă este cazul, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanţei.

Leo spunea...

In cursul Maestrului de putin mai sus , spune citez :
..."cu 100% din baza de calcul , începând din luna în care a intrat în vigoare legea de adoptare a ordonanței."
Eu inteleg , ca expresia .."INCEPAND DIN LUNA.." , inseamna ca începând cu 01 a lunii respective si nu începând cu data in care a intrat in vigoare legea.
Translatând exprimarea juridica la Legea 152/2017 , inseamna ca ACTUALIZARILE se produc "INCEPAND DIN LUNA" in care a intrat in vigoare Legea 152 , adica începând cu 01. 06. 2017 si nu cu 30.06.2017 cum spun guleratii.
Deci , actualizarea pe L 152 se aplica începând cu 01.06.2016 si nu cu 30.06.2016 . Eu asa inteleg , dar n-am vorbit cu av.
PS
Bine le-ai facut Flavius. Macar sa vada ca stim cum sobolanesc.
"Am auzit eu ca" , oglinda care le arata chipul a intrat in "analiza" celor care au capatat culorea sfeclei din cauza faptului ca sunt devoalate ilegalitatile cu care opereaza cu orice ocazie.
NU POTI SA FI CINSTIT SI CORECT CU PARTENERII TAI NATO , si SOBOLAN CU ALTI PARTENERI.
ORI ESTI CORECT , CINSTIT , LOIAL , LEGAL ori ESTI SOBOLAN.
Nu poti fi amandoua in acelasi timp. Iar USA , UK , FR stiu aceasta AXIOMA.

Huhu Rezea spunea...

Acest topic a fost asaltat de facebouk-işti, de pe contul doamnei ministru Carmen Dan, unde un cititor a postat un link al acestei pagini.

Liviu PO spunea...

@huhu
Multumesc pentru raspuns,Asadar,daca Parlamentul ar respinge OUG59 peste trei ,patru ani,pensiile ar fi actualizate din momentul producerii efectelor legii de respingere.Doar cei care au dat in judecata in contencios OUG59 vor avea dreptul sa ceara actualizarea de la 1 ianuarie 2018 (fara sa castige,pentru ca daca ar castiga cineva ar deschide calea exceptiilor?),iar cei care nu au facut-o vor primi actualizarea doar de la intrarea in vigoare a legii de abrogare a ordonantei.Daca e asa ce lege de salarizare ar fi valabila:cea cu og8/2008 ,sau legea 153/2017?

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Taie urgent primul capăt de cerere pentru că este inadmisibil.
Nu poți cere unei instanțe, fie ea și de contencios administrativ, să anuleze o dispoziție de lege sau de ordonanță a Guvernului.
Poți invoca încălcarea unui drept constituțional prin lege sau ordonanță și să formulezi excepția de neconstituționalitate a unei dispoziții de lege sau de ordonanță.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Liviu
Curtea de Apel suspenda judecata pe actiunea principală, privind vatamarea dreptului prin neactualizarea conf L 153/2017, și sesizează CCR. Dacă CCR constată neconstituționalitatea art. VII din OUG 59/2017, comunică decizia la Curtea de Apel și aceasta reia judecata și dispune restabilirea de către CSP a drepturilor încălcate prin ordonanță, fără să mai astepte un act normativ care să pună ordonanța în acord cu decizia CCR.

Liviu PO spunea...

@huhu
Multumesc pentru raspuns.Curtea de apel suspenda din oficiu judecarea sau trebuie sa o ceri conform art.413 cod civil?

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Ai omis din art. 1 tocmai cererile care vizează ordonanțele guvernului:

.....recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata. Interesul legitim poate fi atat privat, cat si public.
Se poate cere instanțelor anularea si suspendarea oricărui act administrativ emis de autoritatile publice, mai puțin a ordonanțelor de guvern.
In cazul ordonanțelor de guvern, instanțele au doar rolul de a tria cererile care cuprind excepțiile de neconstituționalitate, pentru a le inainta la CCR.
După admiterea excepțiilor de catre CCR, rămân să judece potrivit deciziei CCR doar instanțele în care judecarea acțiunii principale a fost suspendată sau în cauzele care se afla in fazele de apel sau recurs.
In cauzele în care fondul s-a judecat înainte de publicarea Deciziei CCR în MO, reclamanții pot introduce acțiune de rezizuire a hotarărilor rămase definitive, potrivit noului Cod de Procedura Civilă.

Huhu Rezea spunea...

@Liviu Po
Art. 9 al L 554
2)Instanta de contencios administrativ, daca apreciaza ca exceptia indeplineste conditiile prevazute de art. 29 alin. (1) si (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, sesizeaza, prin incheiere motivata, Curtea Constitutionala si suspenda solutionarea cauzei pe fond.

Leo spunea...

Va repet.
MARE MINUNE , de nu vom afla ca au au existat si ca exista PROTOCOALE SECRETE intre Instante si MFA.
Nu uitati ce v-am spus eu acum.

Leo spunea...

Stelica,
Este definitiva Hotararea ?
daca da , atunci nu mai ai nici o speranta decat la CEDO , pt. ca nu ai avut parte de un proces echitabil si spui motivele :...
Dar guleratii stiu ca procedura este greoaie , complexa si necesita ani de zile ca sa ai raspunsul.
Poate mai exista o cale extraordinara de atac ( Recurs sau contestatie in anulare) dar sunt criterii stricte in care trebuie sa te incadrezi. Totusi cu admiterea Cererii de Apel dupa ce acesta a fost tardiv formulat poate ca mai exista o speranta. Tu , sau eu daca întârziam o zi , SALUT , ne respingea din start cererea.
Asta este STATUL de DREPT creat in 28 de ani de la rascoala lu' Iliescu.

Leo spunea...

Bravo Stelica,
Esti foarte informat si sunt convins ca adevarul juridic iti apartine. Ai foarte mare dreptate si dpv al diversiunilor livrate "contradictoriu" de clocari , pt. a pune instanta in confuzie. Dar este si vina instantei. Eu am mai spus ca mare minune sa nu aibă PROTOCOALE SECRETIZATE cu Justitia , dupa modelul pe care l-am vazut cu SRI-ul si Justitia.
Lupta este grea cu SOBOLANII , dar tu esti un luptator si am speranta ca vei reusi sa dovedesti ca mai exista stat de drept.
SUCCESE MAXIME ! iti doresc din toata inima.

Liviu PO spunea...

@stelian
In termen de sase luni trebuie sa faci actiunea la CEDO.Ai sanse de izbanda.Nu te lasa...Am avut o actiune care a mers destul de rapid.Am primit rezultatul dupa circa 8 luni.Din nefericire nu am scris-o cum trebuie,dar daca te consulti cu un avocat care s-a ocupat de asa ceva cu brio,vei avea sigur castig de cauza.Nu uita sa le ceri si daune morale.Sunt sigur ca vei primi cel putin 10,000 de euro.

Liviu PO spunea...

@huhu
Multumesc pentru raspuns.Va rog sa ne ajutati sa lamurim o problema deoarece multi dintre noi ne pregatim pentru actiuni in justitie pe contencios.Art.16,al.a)din oug 80/2013 cu taxele judiciare arata ca pentru actiunile in contencios trebuie platita o taxa de 50 de lei,dar art.29,al.a)infirma acest lucru pentru ceea ce priveste actiunile pe drepturi de pensie.Ce prevedere se aplica?Sa platim mai bine taxa pentru a fi siguri ca nu o patim?

Leo spunea...

Daca nu platesti nici o taxa iar ea trebuia platita , vei fi anuntat conf. "procedurii de regilarizare a cererii de chemare in judecata" , ce trebuie si cat trebuie sa platesti. O platesti in max. 10 zile de la comunicarea recgularizarii , si depui copia certificata a chitantei la dosar .
Personal , cred ca trebuie platit minim 50 de lei pt. cea mai neinsemnata actiune in contencios admins. si pana in 300 de lei daca se solicita repararea de prejudicii cuantificabile ( 10% dat nu mai mult de 300 lei )
VANT DIN PUPA !
PS
Poate te gandesti si la o actiune pe Art. VII al OUG 59 , daca tot ajungi pe la Curtea de Apel. (si Optimizezi transportul)