Un produs Blogger.

marți, august 21, 2018

Au crescut soldele în Armată

89 comments
Adevărul, oficiosul nu spun cui, îl stie Ion Cristoiu, a publicat astăzi, când se comemorează 50 de ani de la intervenţia militară a Tratatului de la Varşovia, minus România, în Cehoslovacia,  următorul articol: 

„La nivelul ministerului Apărării solda lunară se compune dintr-o parte fixă alcătuită din solda de funcţie, solda de grad, gradaţii şi, după caz, solda de comandă şi o parte variabilă compusă din indemnizaţii, compensaţii, sporuri, prime, premii şi din alte drepturi salariale.         
 Concret, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie s-a majorat cu 15%, în ultimul an, în conformitate cu prevederile Legii nr. 152/2017. De acestă majorare au beneficiat  cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii profesionişti în activitate şi personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale şi instituţile aflate în subordine. 
Soldaţii au cea mai mare creştere 

Cea mai mare creştere a soldei se înregistrează în cazul soldaţilor. Astfel, dacă în 2016 venitul unui asemenea militar era de numai 1.215 lei, în anul 2018 acesta a ajuns la1.857 lei. Acest lucru înseamnă o creştere de 54 la sută a venitului net faţă de decembrie 2016. Cu o treaptă mai sus, în cazul unui subofiţer, acesta a câştigat în luna decembrie 2016: 1.663 lei, în luna aprilie 2017: 1.785 lei, în luna iunie 2017: 2.063 lei, iar în luna ianuarie 2018: 2.440 lei, o creştere de 46,7 la sută, raportat la decembrie 2016. Plutonierii adjutanţi principali sunt subofiţerii care au  solda cea mai mare încasând 2.576 de lei. 
Creşteri şi la corpul ofiţerilor 
Trecând la corpul ofiţerilor, un tânăr locotenent a trecut de la o soldă de 2,122 lei, la una de 2,271 de lei. Apoi, un maior a ajuns la venituri de 3,815 lei, cu o creştere de 3,64 la sută, Un locotenent – colonel avea în 2017 un venit de 2.818 lei şi a ajuns  în anul 2018 să încaseze 3.868 lei. În fine, un colonel încasează acum în jur de 6.000 de lei, cu o creştere de 3,4 la sută faţă de perioada anterioară. 
Generalii dispun de solde minime de 6.600 de lei şi maxime de 9.385 lei, în funcţie de numărul de stele de pe epoleţi. Cea mai mare soldă din Armata Română este încasată de Şeful Marelui Stat Major, funcţie ocupată în prezent de generalul Nicolae Ciucă. Acesta primeşte în cont 9.620 de lei. 
Alte sporuri şi beneficii 
Indiferent de grad sau funcţie, la capitolul beneficii materiale pot fi încadrate din acest an şi diurnele duble pe care militarii le încasează în comparaţie cu alţi bugetari. Astfel dacă pleacă la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă angajatul beneficiază, pe perioada executării acestor tipuri de misiuni, de suma zilnică de 85 de lei. 
Apoi, tot din acest an, militarii pleacă în concedii pe banii lor, urmând ca la întoarcere să deconteze cheltuielile în limita sume de 1.450 de lei. În plus, chiria locuinţei este compensată de MApN.   Banii nu sunt de neglijat pentru un rezervist voluntar  
 De o salarizare specială au parte şi rezerviştii voluntari. 
Astfel cei care vor ocupa cele 3.400 de posturi, dintre care aproximativ 380 pentru ofiţeri, aproximativ 140 pentru maiştri militari, aproximativ 680 pentru subofiţeri şi peste 2.200 pentru gradaţi şi soldaţi rezervişti voluntar, vor primi în cont 30 la sută din solda unui militar aflat în serviciul permanent.  
Dacă avem în vedere că în cazul unui soldat profesionist salariu lunar este de 1.857 de lei, rezervistul voluntar va avea de încasat după perioada de instrucţie, când stă acasă, aproximativ 540 de lei. Pe acelaşi principiu, un subofiţer rezervist voluntar va încasa 720 de lei, iar un locotenent-colonel din categoria rezervist voluntar va avea un venit de aproape 1.200 de  lei. În plus, cât timp este în programul de instruire, voluntarul primeşte soldă întreagă, la fel ca un militar profesionist, adică 1.857 de lei în cazul unui soldat, 2.400 de lei pentru un subofiţer şi 4.000 de lei pentru un ofiţer superior.   
Se caută medici de război  
În urma unor masive treceri în rezervă, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) face, în prezent, eforturi pentru a acoperi lipsa de personal, desfăşurând „aproape o campanie de marketing” pentru acest lucru. Pentru MApN este importantă, printre altele, ocuparea funcţiilor de medici militari care sunt vacante în prezent. „Am considerat că nu e suficient să scoatem posturi la concurs, ci trebuie să şi pregătim oameni pentru sistemul medical militar, iar cu ocazia aceasta vă anunţ că vom oraganiza o nouă sesiune de admitere în luna septembrie şi ca o noutate, vor fi locuri scoase la concurs la Târgu Mureş cu predare în limba engleză. Avem nevoie de medici militari care să meargă în teatrele de război”, anunţa recent ministrul Mihai Fifor. 

Citeste mai mult: adev.ro/pdth7r


89 de comentarii:

Leon spunea...

Ziarul Adevarul chiar spune adevarul, deoarece datele prezentate sunt furnizate de DFC a MApN si corespund cu cele comunicate de ministrul M.Fifor in data de 9 febr.2018, intr-o Declaratie de presa; De exemplu, pentru un Lt.col. veniturile Nete erau in dec.2016 de 2659 lei; in apr.2017= 2818 lei; in iunie 2017= 3122 lei iar in ian.2018= 3868 lei, sume care corespund cu cele scrise in ziar...! Numai ca soldele nete prezentate astazi, sunt cele comunicate de M.Fifor inca din februarie 2018.

Iulian Mareș spunea...

Mă bucur mult pt colegii activi, totuși nu au fost majorări substanțiale!
Cu ce bani să-și scoată un Lt iubita la restaurant? Dacă-i rupe dresul, face împrumut la CAR?

Iulian Mareș spunea...

Vai, ce noutate! Sunt extaziat.....!
SRI s-a pronuntat pe cazul incriminat de Sica Mandolina!

https://m.dcnews.ro/dosar-dancila-noi-informa-ii_609123.html

Leo spunea...

Daca pt. lt. col. venitul net este in 2018=3868 lei , atunci SOLDA DE FUNCTIE NETA , cam cat este ?

Huhu Rezea spunea...

Aseară, la A3, Dragnea nu a exclus DGIA din categoria instituțiilor de forță care susțin statul paralel, alaturi de conducerea SRI, inși din procuratură și justiție.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Așa este...dar la capitolul "Și alții".
Ce sa zic?...posibil! Nu sunt date, dar nici exclus! Panaceul este încă prezent și activ!

PS-hotul pistolului Ștefănie a devenit sifon! Conștientizează că fapta e gravă și devine "Sadoveanu"!
Este bine de știut câți protestatari din P. Victoriei erau bugetari cu salarii mărite și studenții care călătoresc pe tren mai mult decât CFR-istii!
Câtă dreptate avea Țuțea!

Leo spunea...

Deci ce sa inteleg , ca nu i-a lasat DGIA sa faca autostrazi si sa absoarba fonduri europene pt. investitii ? sau , Nu i-a lasat DGIA sa procedeze la o aliniere fara discriminari si fara inechitati la pensiile militare ?
MAESTRE , MAESTRE daca cu adevarat crezi in fantoma statului paralel , te invidiez deoarece esti un copil........Iar statul paralel este un fel de Disney Land...
Mai bine spune-ne cum este cu paradoxul dintre venitul net de 3868 lei pt. lt. col. si solda de functie de cam 1300 lei in 2018 , din tabelul lui talica de acum un an.

Leon spunea...

Leonard, la netul de 3868 lei corespunde un brut de 6616 lei si fara sporuri(aprox.10%) are un brut numai pe partea fixa de 5971 lei, care se compune din SG= 336 lei, Gradatii 42% din SG+SF+IC, IC 40% din SF, si Solda de Functie care cuprinde: 4,6 x 197,3387 + 10% + 15% + 25%, plus SM+ID + Sporuri (Specialitate, Confidentialitate, Risc deosebit,...). Hai, pune mana pe ABAC si calculeaza ..:)).

Iulian Mareș spunea...

Răspuns!
Pe cale de consecință, conform logicii inverse, o pensie "nesimțită" nu poate proveni decât dintr-o soldă "monstruoasă"!
Bate la fund salariul unei asistente, doctor, procuror, grefier, profesor iar despre a cea a unui șofer, păpușar, balerin și ingrjitoare din Parlament e dezastru galactic; că și cum te-ai uita cu binoclu pe invers! Scara 1:250000!

Liviutatarush spunea...

Mi-a venit si mie azi recalcularea cu 15% la functie. Minus 63 de lei. Ramane cuantumul vechi.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
In teoria dezinformării,ce faci d-ta se cheama metoda tușării, exagerării afirmațiilor ce trebuie combătute.
Discuția era despre forțele care, prin acțiune sau inacțiune, au pus umărul la violențele din 10 august asupra sediului Guvernului, nu despre autostrăzi sau fonduri europene?
Rezolvarea enigmei pornește de la raspunsul la întrebarea:
Cine a incitat la înlăturarea guvernului?
Forțele paramilitare care au prestat în piata Victoriei acționau pentru îndeplinirea voinței incitatorului. S-au expus exagerat de mult. Sponsorii lor tremură acum. Se tem de spovedania luptătorilor din teren

Iulian Mareș spunea...

Programator,
Toți au pistol la ei; eu așa știu! ...

radu spunea...

@Draghici
Sunteti pensionar medical ?

Leon spunea...

@Liviu, fa repede o Contestatie la Decizia de Actualizare in care soliciti , in primul rand neincluderea majorarii de 5% a pensiei militare cf.Art.14.al.(2) din OuG.57/2015 si apoi alte elemente care nu sunt actualizate la nivelul lunii Iunie 2017...stie mai bine Leonard..!

Iulian Mareș spunea...

Radu,
Afirmativ! De către Dr. Ciomu! 🤣😂
Sau,....pt diabet avansat....

Liviutatarush spunea...

Multumesc @Leon, @Leonard ma puteti ajuta? Multumesc anticipat!

Iulian Mareș spunea...

Leon,
Ești sigur că se rezolvă așa, prin justiție?.... Este o nebunie sa faci dreptate pt 2000 din 77000!
Nu așa se tranșează abuzul la nivel SNAOPSN! Durează 1-2 ani și procentul celor îndreptați este f mic!
Sunt colegi care nici măcar nu au habar de aceste lucruri...din varii motive.
Am mai spus...pt un guvern și/sau minister până-n 20 mil, aproximativ cei necesari unei actualizări corecte, € este un mizilic!
Cioloș, partidul lui nenăscut și USR au priceperea și voința politică să facă îndreptarea! Te îndoiești? Nici eu! Explică-i asta și amicului nihilist!
Trăiască ceapa!... știi de ce? Pt că este aproape subterană!...că și statul subteran! :))

ifrim spunea...

Dar de ce coalitia de guvernare nu organizeaza un miting cu simpatizantii proprii la palatul celalalt (Gotroceni) pt.izgonirea puturosului?Cum dreptacii nu au rabdare pan' la vot si vor mai rapidi poate asa vor si stangistii!Si cum ioanus a infierat cu manie proletară jandarmeria sa vedem cine-l apara de dorinta poporului!

Leo spunea...

@ Liviu,
Daca cuantumul in plata este mai mare decat 2500 lei nu prea este fezabila lupta.
Cu cat cuantumul in plata este mai mic decat 2500 lei , cu atat este mai motivanta lupta cu guleratii.
Conform Kursurilor MAESTRULUI , in contestatia atat la Comisia de contestatii cat si la Tribunal vei solicita :
1. Neincluderea majorarii de 5% a pensiei militare cf.Art.14.al.(2) din OuG.57/2015
2. Neutilizarea Soldei de Functie ("curate") de 1667,5 lei. Adica primul element din tabelul anexei 1 la decizia de actualizare sa fie in cuantum de MINIM 1667,5 lei , aceasta datorita faptului ca OUG 56/2017 si Legea 207/2017 ii obliga pe gulerati sa utilizeze Solda de Functie de minim 1450 lei , la care se aplica majorarea de 15% rezultând 1667,5 lei.
3. Sa-ti fie calculate GRADATIILE , precum si celelalte elemente salariale care depind de Solda de functie , la nivelul noii Solde de Functie de 1667,5 lei , deoarece conf. Art. 60 alin (1) , se ACTUALIZEAZA PENSIA MILITARA si nu doar Solda de Functie.
4. Sa-ti fie pusa la dispozitie procedura de actualizare , pt. ca expertul contabil de la tribunal sa aiba metodologia de calcul si pt. verificarea legalitatii acestei proceduri.
5. Sa-l pomenesti pe MAESTRU si sa-i multumesti ca a facut lumina, iar cele ce ti le spun trebuia sa le cunosti daca veneai la Kursurile AMABILULUI.
VANT DIN PUPA !

Leon spunea...

Mares, nu mai este nevoie de Justitie, deoarece eu am incredere in Comisia de contestatii a MApN care analizeaza Contestatiile luni de zile si raspunsul vine dupa alte luni..favorabil petentului( sau Nu..!?)..)). Eu nu ma grabesc,...astept de 21 de luni raspunsul(favorabil mie) la Decizia de Recalculare !

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Ti-ai întrecut proful.😙

Liviutatarush spunea...

@Leonard, multumesc pentru lamuriri, cuantumul este peste 2500 de lei. Solda de functie este de 790 de lei.

Iulian Mareș spunea...

Drăghici,
O fi 1 leu in + sau in -!
Legea 223 este fff buna, atât timp cât nu i se aplica corecturi mârșave!
Acum ai înțeles?
Dar, fii atent la legea pensiilor ce va sa vie; aia sa te intereseze in mod majoritar! Te aștept cu o sinteză! Da?

Leon spunea...

Leon(arde)..!, ce completare "calda" ai facut; Prietenul la nevoie se cunoaste..:)).
Am luat si eu notite pentru o viitoare Contestatie !

raul spunea...

Leon dragă,mie mi a venit raspunsul la contestație!Nema nemanovici!Sunt gard in gard!Si aceiasi juriști de doi lei care interpretează legea la fel!Vax n am crezut in viata mea ca oamenii noștri nu vor tine la noi ,pensionarii!Nu le doresc decât ca si ei sa pățească la fel si sa fie batjocorit de colegii lor activi!Mai marea rusinea pt casta noastra!

maiag spunea...

noi ne am dat singuri cu tesla in coaie,am vrut pensie militara si ne au dat o in gura,daca se pastra legea lui oprea pe puncte ne cresteau si noua pensiile madam olga ne afutut pesi orice marire ar fii niciodata nu mai ajungem la valoarea in plata
btru tot restul vietii,majoritatea pensiilor au scazut drastic dupa recalculare la anul creste iar punctul dr prnsiemcei care ies acum la pensie au cu cel putin jumatate mai mult la conditii egale
propaganda sindicatului militarilor ne a prostit si ne a liiuat banii pe cotizatoii
nu mai vad nici o redresare,dupa ce se va aplica legea noua la civili,pensiile militare actuale vor fii la nivelul femeii de serviciu la scara blocului

avianyc spunea...

O vorba zice precum că ”daca esti prost de mic când esti mare numa te joci ”.
Nu înteleg si nu voi intelege cum unii inca nu pricep ce li s-a intamplat si ce li se intâmplă in continuare.
Domnilor chiar nu ati auzit de Valahia fanariota ? de asta vi se întâmplă .
Sa ma prăpadesc de râs când auzii ca baciul Orban si cel sibian vor sa mi-l omoare pe cel teleormanean !
Închei in nota de început ”daca esti prost de mic când esti mare fă-te apv-ist ”!
Hai brrrrr cu ”turma„ la staul !

CEZAR spunea...

@/Blogger maiag spunea...

Chiar asa ? Vrei sa zici ca era mai bine pe L- 119..??
Detaliaza ......

CEZAR spunea...

PS. Maiag...uite ce zice m-Alul !
Sa inteleg ca-i cam ..dus..cu pluta prin ..Congoo..??

Blogger Iulian Mares spunea...
Drăghici,
O fi 1 leu in + sau in -!
Legea 223 este fff buna, atât timp cât nu i se aplica corecturi mârșave!
Acum ai înțeles?

Iulian Mareș spunea...

Nero,
Cu pluta ai mari șanse să nu te îneci!
Dar, cu țeasta goală/seacă ești salvat 100%, pt că poți respira!
Repet, L223 fără OUG de modificare,a fost și partea bună pt cei pensionați până-n 2011, este o lege f bună!
Căci aste OUG au modificat sensul și spiritul legii, aici kiar este o mare problemă!
Niciunde militarii nu sunt pensionați pe o lege civilă; doar modalitățile de calcul diferă!
Kiar mă întreb de ce nu te-ai făcut medic, ing., profesor, kimist, IT-ist? Așa aveai argumente, kiar forțate, precum, în trecut, Drăghici!
In ultimul rand...aflu că zilnic ai, 15-20 de mii de utilizatori ai blogului tau! Baftă și tot înainte, că te umpli de $! Nu așa?

CEZAR spunea...

PS1/Maiag.
Eu cred ca ciudatul asta ..m-Al ,
nu stie sau nu poate intelege din start cateva chestii legate de 223
1. L-223 nu era aplicabila CELOR IESITI INAINTE DE 2011!!!???
2.L-223 ERA DE O CRASA DISCRIMINARE...asta in situatia in care se aplica tuturor...
Era bazata pe sporuri ! Cu alte cuvinte cei care pana in 2011 care nu au avut sporuri de baza fiind doar soda de functie si grad beneficiau de niste cresteri mai mult decat ..modeste
Ceilalti ..natoistii..care au si spor de zambet..aveau cresteri exponentiale ..in cel mai rau caz..
Uitati-va numai la ce cuantumuri ajung ACUM ..cu toate retezarile facute de ordonante ..!!!
Si atunci ...cum poti afirma nonsalant ..ca era o lege fff.buna ???
Aaaa ....ca intamplator erai si tu in gasca ..alor cu sporuri ???
Chestie de caracter v..sau lipsa ....!!

Iulian Mareș spunea...

Nero=LOV!!!
La ce cuantumuri ajung, domne?
Periodic, ești pe arătură....
Cu alte cuvinte, tu susții aberațiile roșcatei! Nici nu mă miră...nu am motiv!
Nu exista in sensul pur al cuvântului natoisti sau nenatoisti!
Toți ne-am făcut datoria față de țară, prin jurământ!
Doar că, unii mai puțin sau mai mult timp! Și nu mereu, asta a depins de ei!
În cazul tău, medicii au fost "vinovații"? Tind să cred că da...

Leon spunea...

Haideti sa ne amintim cu placere ziua de 23 August, atunci cand ni se puneau primele grade militare pe umar, la absolvirea Scolilor militare, si aflam cu emotie Repartitia la Unitatile Militare..!
Eu pastrez si acum Geamantanul primit la plecarea din AMT !
PS. Leonard si T3..va astept la
o...capsunica..:))

maiag spunea...

3400,adica 3,4 puncte de pensie,daca se pastra acum crstea la 3700 asa a stafgnat
dupa recalculare am 2500 asa ca trage singur concluzia cezaewre
e clar ca nu o sa mai am marire nici macar sa ajung la valoarea de acum

CEZAR spunea...

DE RAS SAU DE PLANS..??!!
****************************************************

Ion Alecsoiu
14 ore
STIMATE DOMNULE CĂLIN POPESCU TĂRICEANU,
Președinte al Senatului României,
Președinte al ALDE.

Am înțeles că ALDE sprijină PROGRAMUL DE GUVERNARE AL PSD, dar... SPRIJINĂ ALDE ȘI MĂSURILE GRAVE ȘI NECONSTITUȚIONALE PE CARE PSD LE-A LUAT ÎN PRIVINȚA... „SUPRIMĂRII DREPTURILOR CÂȘTIGATE PRIN LEGE ORGANICĂ ALE REZERVIȘTILOR ARMATEI”? (OUG 57 ȘI 59, referitoare la calcularea, indexarea și... actualizarea pensiilor militare, propunere a... Liei Olguța Vasilescu, peremista lui Vadim, care îi înjura pe liberali, ca la ușa cortului...) ?
Mai precis SPRIJINĂ ALDE... ÎNGHEȚAREA PENSIILOR MILITARE PÂNĂ ÎN 2022?...
Sprijină ALDE asemenea măsuri, neluate niciodată în întreaga istorie de 160 de ani a Armatei României, începând chiar din ANUL CENTENARULUI MARII UNIRII?
Dacă... DA, SPRIJINĂ asemenea mârlănii, Brătienii, cei mai mari oameni politici români ai tuturor timpurilor, se răsucesc în morminte, iar rezerviștii armatei își vor revizui orientarea la vot.
Acum, în pragul aniversării zilei Armatei României, ne rugăm ca DUMNEZEU SĂ DEA LIBERALILOR ALDE (pentru că alții nu mai sunt liberali, chiar dacă așa se... intitulează) CÂT ȘI REZERVIȘTILOR ARMATEI, GÂNDUL CEL BUN, ȘI ALDE SĂ NU LOVEASCĂ MIȘELEȘTE ARMATA DIN REZERVĂ, CI SĂ ÎNDREPTE NELEGIUIRILE FĂCUTE REZERVIȘTILOR DE CĂTRE PERSOANE FĂRĂ PREGĂTIRE ȘI EXPERIENȚĂ MILITARĂ!

Iulian Mareș spunea...

Cineva, un tip șters, genul Anonimus, scoate gulgute pe gulerul cămășii! Ce-ar mai fi de zis....

https://m.dcnews.ro/iohannis-mesaje-cumplite-chirieac-dovede-te-falimentul-mandatului-sau_609418.html

Un alt șters, printr-o poză exprima enorm față de Marele Anonim!
Asta-i diferența! Unora nu le merge niciodată, alții macar odată-n viață!

https://m.dcnews.ro/imagine-controversata-pop-tensiune-in-direct-la-digi-24-sa-i-dea-demisia_609423.html

....
Nu mai aduc în atenție niște trimiteri istorice, jenante și penibile, din categoria comicului de situație!
Nu mâncând te faci mare, ci tăcând în tăcere! Păcat...

Leo spunea...

Eu vin.
Sa vina si Proful....

Gigi spunea...

Văd,ceva mai sus,se susține faptul că,Legea 223 nu era aplicabilă.
De ce nu era aplicabilă?
Autorul comentariului respectiv vine și cu argumente:
*Legea nu era aplicabilă și celor ieșiți înainte de 2011.
-Fals__Legea era aplicabilă pt.toți Singura diferența era că la cei ieșiți înainte de 2011 recalcularea se făcea în termen de 2 ani,iar celor ieșiți cu anul 2011 la pensie termenul era 1 an.
*Legea era bazată pe sporuri.
-Uie că OUG 57/2015,a tăiat mai multe sporuri.Sporuri,prime premii care la vremea respectivă erau incluse în solde/salarii si au fost impozitate,iar în calculul pensiei nu sau mai regăsit.
La timpul respectiv,îmi aduc aminte,era o adevărată luptă pe Bloguri,unii sustinând aceeași prostie,că vezi, Doamne cei ieșiți până în 2011 vor rămâne cu ele așa,nerecalcuate.
Să ne intre bine în cap,Legea 223/2015,nemodificată prin acele două OUG-uri, era bună.
Hai,să zicem,"ajustată" pe ici,pe colo...
OUG 57, și 59,care nu au fost votate în parlament ca Legi,mai avem o speranță!Cel puțin așa ni s-a promis.






Gigi spunea...

*Completare
Era să uit!
Cei care au beneficiat aproape din plin de prevederile Legale.223,sunt cei ieșiți începând cu 01.01.2016,chiar dacă au fost și ei afectați de art.40 din OUG 57/2015.
De ce?
Ei au avut posibilitatea să-și mărească solda/salariul și implicit BC,prin diferite metode,legale dealtfel,fără să le mai enumăr,se știu.

Iulian Mareș spunea...

Gigi,
Tu crezi că poți scoate prostia din capul unui zurbagiu?
Lasa-l așa....să mai și râdem!

Maiag,
La recalculare ai 2500, dar ai rămas cu cuantumul favorabil în plată, asa-i?

CEZAR spunea...

@/ Gigi.,
esti sigur ??
Mai era o hiba major : costurile enorme pe care le presupunea ..
Intreaba-l pe ..Ciuca ..

radu spunea...

Draghici,
Probabil in 2017 pensia dv. a fost aproximativ 1700 lei (inaintea maririi punctului de pensie), ce cuantum a avut salariu dv.ca S.C.(P.M.C.) in armata?

Iulian Mareș spunea...

Altii au cataloga asta drept discriminare! Și asta este o privațiune...ești gras nu treci baremele MApN, identice 90% cu cele din US Army!

https://b1.ro/stiri/eveniment/militar-dat-afara-pentru-ca-este-prea-gras-237637.html

CEZAR spunea...

Off Topic/
Da , si Europa si SUA , au fost oripilate de cum functiona Justitia sin Romania , sub controlul direct al SRI prin intermediul protocoalelor marsave ! Ofiterii SRI au preluat rolul procurorilor si judecatorilor dictand si hotarand condamnari pentru tintele vizate !

SURSAZILEI.RO
Un fost director FBI propune un plan în cinci puncte pentru restabilirea statului de drept în România

avianyc spunea...

@ Leon
Multumim de invitatie. Se onoreaza cu multa placere.
Va rog sa acceptati cererea dnului @ Leonard ,de al invita si pe ~ @ proful~ . Să fie putin echilibru la masa,adică doi la doi. `

Iulian Mareș spunea...

DFC nu se subordonează șefului SMAp!
Altcineva este ordonator principal de credite...., dar SSC-ul nu știe asta!
În concluzie, Ciucă nu răspunde de pensii....

Cezar spunea...

Daaa..a rămas pe cuantumul obținut pe L.119..contributiva
I.ar mai fi crescut barosan!
Asa...latră doar m.Alul

Iulian Mareș spunea...

Padina....
Tu nu ai luat nimic în cap....în mintea ta, crezi că la recalculare pe legea nouă numitorul ar mai fi rămas 20? Aici intervine eroarea ta si induci afirmații bazate pe neadevăruri!
Nu mai trâmbița prostii că nu te crede nimeni. Legea nouă a pensiilor se aplica gradual și tu umbli cu blana ursului din pădure!
Kiar ești sigur că în 2022 valoarea pct de pensie va crește așa, că iarba primăvara? Eu zic sa fii serios și nu doar propagandist!
Sunt puțini care sa și creadă, mai ales cei pensionați cu 15 ani vekime, în poziția de cadru militar; nici tu nu sari departe!
Sunt alții mult nedreptățiți, ruginiți de armata, care merita din plin!
Daaar, ce mai știi de noua lege, pt noi, ce trebuia să intre pe 10.08 ac? Ai incuiat-o in TAB-ul pierdut?...sau a fost mâncată de oile de la GAZ?

Huhu Rezea spunea...

@Mares
Stagiul complet de cotizare a pornit din 20 de ani pentru militari și în calculul reglementat de Legea 263/2010.
Valoarea punctului de pensie si valoarea soldei de funcție vor fi ca estimările actualului guvern şi în Legea 263/2010 doar dacă PSD rămâne la guvernare și după alegerile din 2020.
Si de le-ar fi fost calculată pensia conform L 223/2015, nemodificată de OUG 57/2015, cuantumul pensiilor celor ieșiți la pensie înainte de 2007, cu vechime efectivă de peste 30 ani, ar fi fost mai mic decât cel calculat în puncte de pensie pe L 263/2010

totoiany48@gmail.com spunea...

Da,cred ca L 223 trebie ,,ajustata,, in forma actuala va fi greu de ...folosit .
1 Trebuie gasita o formula prin care pensia sa nu depaseasca ,,netul,,daca pensionarul ar fi ,,azi,,pe functiile perioadei aleasa pentru calculul pensiei ;
2 Rezolvata problema impozitarii ( la pensionari exista o deducere )
3 Sa se utilizeze aceleasi tipuri de sporuri existente la activi ce indeplinesc functiile avute si luate in calcul la pensionare ;
4 Daca in prezent nu mai se regasesc anumite functii sa se foloseasca niste coeficienti stabiliti-similar cu cel 10% din noua lege a pensiilor publice ;
5 o regandire a grupelor de munca si a Ordinelor ... in sensul corelarii cu activii -cum se va reglementa , facand sau parte din pensie ,sa mai vina ...ziaristii lu ...sa spuna ca pensia este mai mare decat salariul din activitate .

Leo spunea...

NU OUG 57 este problema ci OUG 59.
Prima este o "binecuvantare" , comparata cu a doua. Prima a fost pt. "incalzire"

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
din postarea ta nu "daca" ma ingrijoreaza ci acel "doar"!
Sa admitem ca am fi facut obiectul noii legi, care va inlocui pe 263: oare, crezi ca numitorul ar fi ramas 20? .....eu ma abtin!
In ultimul tau alin., posibil sa ai dreptate....in unele cazuri! Depinde de ce se lua in calcul!
Eu nu am stat rau nici pe 263, era OK la nivelul 2015, aveam punctaj f bun, dar asta nu ma face sa admit ca L223, fara modificari, este o lege proasta!

CEZAR spunea...

In noua lege ..scheletul ..coloana vertebrala va fi :
EXTRAGEREA STAGIILOR ANTERIOARE SI ULTERIOARE..din vechime !
Va fi o pensie CURAT MILITARA....
Stagiile vor fi valorificate conform legilor ..civilesti !!
Ce zici m-Ale cu cat mai ramai ..????

Iulian Mareș spunea...

Spre aducere aminte si/sau actualizare,

Aveti in link tehnica cu care ati dat obolul de patriotism si sudoare, in forma bruta si pura, multi ani, precum si noutatile, la liber!


https://ro.m.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_echipamente_ale_Armatei_Rom%C3%A2ne

CEZAR spunea...

Cine se indoieste de faptul ca PSD+ALDE va guverna 50 de ani de acum incolo (ca in Suedia ) sa NOMINALIZEZE ALTERNATIVA.....!!!

CEZAR spunea...

New Europe: România ar putea amnistia condamnările DNA din timpul șefiei lui Kovesi
Guvernul României ia în considerare amnistia pentru codamnările pentru corupție și dare de mită dispuse în perioada în care Laura Codruța Kovesi a fost la conducerea DNA, potrivit unui articol din New Republic.

Este pentru basistul incurabil ..Leonard..etc...
Probabil asta a si fost ideia ..justitiei basesciene ..nuuu..??

Iulian Mareș spunea...

Nero,
Spre satisfacția ta, care doar ai zgâriat prin SNAOPSN, pe orice lege, numai 56 de ani!
Cu mult peste dublul tau, de zgaraici!
Bonus substanțial, ce nici cu gândul nu cuprinzi, ....ONU!

Cezar spunea...

@/ Marea
😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😎😎
..dar tizul tau..Daogaru??
Cat poti sa minți..

Huhu Rezea spunea...

@CRoMax
Nu te supăra, dar, chiar și în condițiile OUG nr. 59/2017, doar cuantumul pensiei calculat potrivit L 223/2015 nu poate depăși cuantumul net al soldei lunare. In cuantumul net/brut al pensiei militare nu intră sporul pentru OMM/SOSP și nici sporul pentru activitati culturale adaugate prin alte legi, nu prin legea pensiilor.

Dacă pensiile s-ar actualiza potrivit Legii 153/2017, în anul 2022 s-ar atenua cea mai mare parte a discrepanțelor actuale dintre pensiile militare deschise în perioade diferite.

Iulian Mareș spunea...

Drăghici,
Tu trăiești în neant?
Una este mișcarea și altceva testul!
Vorbește numai daca ai dat o singura data macar!....vezi că ceilalți nu și-au băgat în lege, precum MApN!
Nici nu mă miră că nu înțelegi....alții pot face burtica cat butoiul, dar ofițerii nu!
Posibil că unii au făcut tensiune din cauza serviciului....posibil! Să nu intram în domeniul boli profesionale....

Iulian Mareș spunea...

Padina,
Ce treabă am eu cu Dogaru? Îl apreciez uneori, alteori va și atât!
Daca aveai tu capul lui cred că te deplasai cu roaba, așa că vezi-ti de ale tale!
De ce nu ești tu in locul lui, căci aman2 ați desfasurat activitate de contrainformații? Bine, tu doar volontir, șoptitor sadea!

Leo spunea...

In detaliile din topic nu este definta complet structura soldei lunare.
Solda lunara se compune din :
Solda de Functie + Solda de Grad + Gradatiile + Solda de Merit + Indemnizatia de dispozitiv + alte sume in afara celor precizate.
Ar fi frumos sa stim ponderea fiecarui element ca procent din solda lunara.

Iulian Mareș spunea...

Drăghici,
Hai sa nu confundam testele cu mișcarea...tu te-ai prins, dar ești puțin, puțin căpos!
De ce nu dădeau dumneata?
Simplu....aveai un alt statut și erai pe alt tabel!

Marius spunea...

Bă Mareş, ce promoție eşti?

iceparu spunea...

E promoția sulii.Aterizat.Are origine sănătoasă. A pupat în zone intime când a trebuit.Cu crezi ca pensionat în 2015 ia o pensie de 8ooo lei?Sporurile sa traiască. Dacă înlături sporurile rămâne în cursul gol.Pensia fără sporurile de diverse e pensie cinstita.

Cezar spunea...

😂🤣😂🤣😂🤣
L.ai nimerit
Mares si ..promoția...

IAR99Army spunea...

Mai civilule DRAGHICI@, observ ca ai un alt ID acum!!??
Te-am rugat de mai multe ori sa te duci pe blogurile care te reprezinta si sa postezi despre starea ta de dinainte si dupa, tu nu vezi ca esti in afara subiectului ? Eu ma simt jignit prin ceea ce postezi intrucit de fiecare data faci afirmatii care nu sunt specifice vietii militare. Cum poti tu care nu ai fost cadru militar ci doar angajat civil intr-o unitate militara sa iti dai cu parerea despre aceasta profesie care difera, uneori, chiar foarte consistent de la arma la arma ? Pai eu care am lucrat ca ofiter inginer in arma aviatie militara, specialitatea armament de aviatie si nu pot si nici nu am caderea sa imi dau cu parearea despre ofiterii, subofiterii, maistrii militari tanchisti, artileristi, infanteristi, radiolocatoristi, transmisionisti, constructori, etc, despre particularitatile acestor specialitati, despre riscurile si dificultatile pe care le au fiecare in parte. Pot insa sa iti relatez si tie, desi, ca angajat civil cunosti foarte bine faptul ca noi militarii plecam in misiuni 24 de ore din 24 -zile, saptamini, luni, ani, etc- departe de familii, despre faptul ca executam servicii de zi pe unitate saptaminale, lunare, etc de cite 24 ore/zi, ca stateam de foarte multe ori peste program ca sa repar avionul defect ce trebuia sa zboare a doua zi, ca nu aveam voie sa fac afaceri, politica, sa candidez la functii in stat, sa dau ori sa iau mita, sa am relatii in societatea civila de care eram rupt total, sa parasesc garnizoana cind vroiau muschii mei, etc. Ba multi, foarte multi dintre camarazii mei din diferite arme au muncit in agricultura, in mine, pe santiere, au ridicat fabrici, uzine, retele electrice, au facut canale, drumuri, cai ferate, au salvat oameni si bunuri la cutremure, inundatii, calamitati naturale, etc si trebuiau ca totodata sa se si instruiasca dpdv militar. TU TE REGASESTI IN VREUNA din aceste SITUATII ? raspunsul este categoric Nu si atunci cum iti permiti sa faci afirmatii despre ceva care nu te priveste, care nu iti este specific si care pina la urma iti este total strain ? Daca ii ai pe cei 7 ani de acasa inceteaza sa ma mai jignesti si dispari de pe acest blog. Te cred ca ai frustrari vizavii de militari dar vezi ca sunt si bloguri unde se dezbate legea pensiilor civile, poate ca acolo te vei pricepe.
LEOANE@...
daca iti plac geamantanele si faci colectie iti donez si eu pe al meu, este tot absolvent de ...AMT

Iulian Mareș spunea...

https://ro.m.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_echipamente_ale_Armatei_Rom%C3%A2ne


IAR99,
Stii care-i culmea?......Draghici a lucrat si s-a pensionat dintr-o UM a SMFA! ....:))
Uite ca este mare adevar in "Domnia se plateste!"

Cezar,
Ca sa-ti incalcesc si mai rau mintea.......sunt promotie de scoala generala absolvita inainte cu un an de pensionarea mea! :))
Cred ca-ti dai seama ca nu am muncit efectiv 56 de ani pt ca nu sunt Burebista....nu am facut scoli la seral sau FF, dar am ani de scoala de stat cu mult mai mult decat iti imaginezi tu, iar prin pozitiile ocupate am adaugat la vekime cate 6 luni sau 1 an la fiecare an! Asta inseamna ca nu am zgariat ca tine! Poti cere relatii detaliate la minister, kiar de rog, dar cum nu dau pomana cersetorilor betivi nici tie nu-ti dau un amanunt in plus!
Asta pt ca tu ai pierdut, in stare de "imponderabilitate" un TAB si ne-ai facut de ras!
Din linkul postat de mine, mai sus, lipseste tocmai acel TAB pierdut.... :))



iceparu spunea...

Marius@Mares e promoția sulii.Ăsta a fost făcut ofiter prin Congo din sergenti cu diagonala.Pe parcurs a pupat prin zone intime pe cine a trebuit și când a trebuit.Așa a ajuns sa aibă o pensie de 8000lei.Maestrul din vari motive mă cenzurează așa ca informația mea se duce în neant.

Iulian Mareș spunea...

Ice,
Greșit! ... am fost doar în GP!
Tu ai minte cât dudele cu găinaț băgate de tine în căzănel!
Pai cum altfel autistule?....ofițerii de care faci vorbire, ziși și "promoție Dupcek", 68-69, ce vârstă ar avea acum, priceputule?
Unii au făcut școli, tu ai trecut prin ele! Cap ai, minte ce-ți mai trebuie?
Alcoolul dăunează grav neuronilor!

Iulian Mareș spunea...

IT,
Este ceva greșit în afirmația mea?

IAR99Army spunea...

Domnule Draghici puteti sa depasiti vreodata modul de gindire al unui ,,civil'' ? pentru ca mai mereu sunteti pe linga subiectele dezbatute pe acest blog iar ceea ce scrieti nu pare a arata ca ati fi fost cadru militar cum afirma colegul Mares ? Sau poate ca nu ati fost operativ ci sobo de birou SMFA si atunci este de inteles ca nu stiti despre ce este vorba.mai cunosc si eu dei ca d-voastra care lucrau la noi la SMFA la birourile din bucuresti si se pontau ca au executat zboruri in teatrele de operatii ca sa ia bani pe aterizari, iar acestia nu stiau nici macar cum arata cabina avionului. cei ca d-voastra de la birouri(ca de... erati de la esaloanele superioare) v-ati dat sporuri peste sporuri si i-ati batut la f....d pe operativi, asta da echitate. eu beneficiam doar de sporul cel mai mare ca cele mici se includeau in acesta , la birouri se cumulau sporurile mai ales ala de exceptie ca doar plimbatul hirtiilor este exceptia de la regula. dar d-voastra pe cite santiere ati fost, stiti cum arata macar vreunul?

Iulian Mareș spunea...

Drăghici,
Informațiile sunt clasificate altfel!
De fapt era așa...Domnia și prostia se plătește în viața!
Trag concluzia că nu ai avut șef militar!...eu nu am fost domn sau neam prost cu nimeni ci doar corect și exigent!

Iulian Mareș spunea...

Drăghici,
Dacă au fost ei, fi și tu!

VICTOR spunea...

Trebuie sa cerem desecretizarea acestui capitol din acord.

In baza acordurilor de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord, din 15 aprilie 2008, Guvernul s-a obligat să asigure militarilor următoarele plafoane medii de soldă şi pensie brută, calculată lunar în euro:
Ministrul Apărării Naţionale poate acorda dispensă de la 1-5 ani, pentru depăşirea duratei de serviciu în cazuri motivate, pentru generali şi ofiţeri superiori, iar pentru celelalte categorii de cadre militare, comandanţii de mari unităţi sau unităţi independente, în funcţie de necesarul de încadrare pe stat. Aceleaşi plafoane de calcul se aplica şi militarilor concentraţi sau detaşaţi la alte instituţii publice din domeniul ordinii publice, siguranţei, protecţiei şi escortei demnitari, misiuni diplomatice, etc.
Pentru cadrele decedate în misiuni de lupta, familiilor li se acordă un ajutor egal cu 150 de solde lunare brute, pentru invalizi şi clasaţi inapt pace şi război, ca urmare a unor accidente sau răniri în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor de serviciu în slujba patriei, militarii primesc un ajutor egal cu 125 de solde lunare, la care se adaugă o pensie de invaliditate egala cu solda de grad şi funcţie a colegilor din activitate.
Pensia de urmaş pentru văduve şi orfani este de 0,5 X ultima soldă ridicată de către de cuius.

Pensiile rezerviştilor se vor actualiza trimestrial şi vor fi egale cu solda de grad şi funcţie minus sporurile, care se plătesc militarilor din activitate, la care se adaugă un spor de ore suplimentare, efectuate pe timpul serviciului. Guvernul României, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Apărării Naţionale, vor lua toate măsurile organizatorice, pentru plata obligaţiilor de plată faţă de personalul din sistemul de apărare, şi pentru rezervişti, între 1-5 a lunii, pentru luna următoare. Plafonul cheltuielilor legate de plata soldelor, salariilor şi pensiilor militarilor activi şi în rezervă, se va asigura de ANAF, din Bugetul de Stat, şi va fi inclus în toate negocierile cu organismele financiare internaţionale. Plata se va face în moneda naţională, calculată conform ratei de schimb valutar a BNR, iar garanţii respectării obligaţiilor asumate de Romania, pe această linie cu NATO, este Preşedintele României PRIMUL MINISTRU şi Parlamentul.

La soluţionarea unor eventuale contestaţii sau acţiuni în justiţie, Ministrul de Justiţie va lua măsuri să comunice extrasele din convenţiile internaţionale desecretizate în parte, privind obligaţiile de plată ale statului faţă de persoanele care au lucrat sau lucrează în structurile sistemului de apărare naţională, tuturor preşedinţilor de instanţe competente.
` Pentru cadrele active şi în rezervă, cărora li s-au plătit un nivel inferior acordurilor internaţionale la nivel NATO, incepand de la integrarea Romanei in NATO, Direcţia Financiar Contabilă a MApN, în termen de 60 de zile, va calcula şi vira sumele cuvenite militarilor, fără alte formalităţi, cu respectarea şi a altor hotărâri judecătoreşti conexe investite cu titlu executoriu.

Leo spunea...

In dosarul 448/98/2018 , parata perdanta a introdus apel pe 22.08.2018
http://portal.just.ro/98/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9800000000048778&id_inst=98

Leo spunea...

Iar daca or sa piarda si apelul , atunci L 115/2017 a devenit "subsecventa" iar HG1/2017 este "incidenta".
Deci guleratii trebuiau sa faca actualizarea începând cu 01.02.2017 pt. o Solda de Functie de 1450 lei. Iar pe 30.06.2017 ea devenea 1667,5 lei.
Vom putea ridica noi PANZE IN VANT !

Leo spunea...

Amabilul ne spune ca :
"Au crescut soldele în Armată "
Dar nu ne mai precizeaza riguros asa cum obisnuia anul trecut sa ne spuna si care anume elementesalariale compononte "au crescut".
Altfel spus , decat aceasta afirmatie generica ca "au crescut" , sa ne spuna precis cineva , cat este Solda de Functie minima a unui colonol astazi august 2018 , stiind ca in ianuarie 2022 ea va fi de minim 5791 lei.
PS
Stiind Solda de Functie minima a colonelului din anul 2018 , o scadem din cea minima din 2022 care este 5791 si diferenta o impartim la 4. Iar fiecare patrime , reprezinta valoarea cu care va creste anual Solda de Functie a colonelului.

Leon spunea...

Leonard, se pare ca acest blog este frecventat numai de pensionari militari !
Daca printre cititori ar fi si cadre militare aflate (inca) in activitate, pana acum primeam un raspuns privind cuantumul soldei de functie pentru anul 2018 si componenta acesteia.
Dar sa speram ca mai este timp...pana la sfarsitul anului..!

Leo spunea...

Draga @Leon,
Solda de Functie este un element salarial component DISTINCT al bazei de calcul , deci nu putem vorbi de "componenta aceseia". El este precizar clar de Lege ca fiind Solda de Functie si nimic altceva.
Guleratii au perverti-o prin introducerea a tot felul de denumiri parazite , menite sa creeze confuzie pt. ca ei sa poata manipula cum vor ei , in afara legii aceste elemente. Sa nu le cazi in plasa si sa consideri ca Solda de Functie are "componenta aceseia". Este exact ce-si doresc guleratii MFA-ului. In instante trebuie cerut clar ca Solda de Functie sa aibă calitatea pe care i-o confera LEGEA si sa nu fie substituita de elementele inventate ale guleratilor.

CEZAR spunea...

Ati vrut PENSIE MILITARA ..?? Aveti ::

Un repetabil copy/paste ar putea să prefigureze o poziție rigidă a Curții Constituționale asupra sesizărilor privind neconstituționalitatea OUG-urilor tăietoare de pensii militare. Cel puțin până acum, cam în toate deciziile, Curtea are o singură, dar sigură, „reținere”:

Curtea reține că, potrivit prevederilor art.47 alin.(2) din Constituție, „Cetățenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistență medicală în unitățile sanitare de stat, la ajutor de șomaj și la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. […]”. Aceste prevederi au fost interpretate în jurisprudența Curții Constituționale în sensul că acordă în exclusivitate legiuitorului „atribuția de a stabili condițiile și criteriile de acordare a acestor drepturi, inclusiv modalitățile de calcul al cuantumului lor […]. Acesta, în considerarea unor schimbări intervenite în posibilitățile de acordare și dimensionare a drepturilor de asigurări sociale, poate modifica, ori de câte ori consideră că este necesar, criteriile de calcul al cuantumului acestor drepturi, dar cu efecte numai pentru viitor.”

După care, vine și respingerea oricărei sesizări care critică măsurile ce determină diminuarea cuantumului pensiei.

Așadar, dacă legiuitorul poate modifica oricând consideră necesar modalitatea și criteriile de calcul, precum și cuantumul pensiei, care mai pot fi așteptările, în special privind OUG 59/2017?

În 22 august, Curtea Constituțională a publicat două decizii legate de art.40 din OUG 57/2015, 349 și 350 din 22.05.2018. În prima se respinge, ca neîntemeiată, o sesizare privind excluderea primelor și premiilor din baza de calcul a pensiei (art.28 lit.e din Legea 223/2015, art. 40 pct.4 din OUG 57/2017), iar în a doua, una referitoare la excluderea a plăților compensatorii și ajutoarelor la trecerea în rezervă.

Leon spunea...

Leonard prietene, conform art.5.al.(3) si art.27 din Anexa nr.VI prevazute de Legea 153/2017, Guvernul a emis H.G.nr.0610/23.08.2017, cu caracter secret si nepublicata in M.O. Sunt convins ca ministrul Apararii Nationale a emis in baza acesei HG. un Ordin si mai secret cu soldele de Functie ale cadrelor militare din activitate. Daca mai ai trecere pe la 0632, poate consulti aceste documente, dar nu mai spui la nimeni, nici macar prietenilor..:)).

mp2005002 spunea...

Intrebari: 1. la recalcularea pensiei (in baza legii 223/2015) cu functia de lt.col. ,gradul la data pensionarii=trecerii in rezerva =colonel(obtinut cu 6 zile -inainte de pensionare/trecere in rezerva), gradul care ar trebui luat in calcul e cel de= colonel= asa cum prevede art.60 :(1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza solda de grad/salariul gradului profesional si/sau solda de functie/salariul de functie al militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special, �n procentele stabilite la Art. 29, 30 si 108 si �n functie de vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie, astfel:
a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii �n rezerva/�ncetarii raporturilor de serviciu si a mediei soldelor de functie/salariilor de functie �ndeplinite �n 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale caror drepturi de pensie au fost deschise �nainte de intrarea �n vigoare a prezentei legi; -atunci -de ce CPS/M.Ap.N.-a recalculat pensia -la gradul de lt.col. "furand" astfel-retroactiv -din coeficientul cuvenit al gradului de colonel.
2.solda de comanda/indemnizatia de comanda la gradul de lt.col.= de 35 %/S.F.-PLATITA in cele 6 luni alese a fost ACTUALIZATA in ian.2007 la 45 %=la activi, iar la pensionari=40 %
,procente aplicate pana-in ian. 2012- cand Basescu & Co.- au taiat cca. 10 % din pensiile militare(cel putin -asa au afirmat public -cei din guvern...!); de ce -la recalculare -au aplicat la solda de comanda =35 % ,in loc de cel putin -cei 40 %=CUVENITI...?..! Practic -RETROACTIV= au TAIAT ACTUALIZARILE ANTERIOARE DATEI DE 31 dec.2009...!(mai putin- evident =solda de functie= care a fost actualizata in dec. 2006- la nivelul utilizt si in procesul de recalculare actual...!)

Leo spunea...

Le-am gasit pe pragul usii.
Solda de functie minima curata pt. colonel :
2018 = 2540 ; 2019 = 3353 ; 2020 = 4165 ; 2021 = 4978 ; 2022 = 5791

Leon spunea...

Leonard, mai cauta si pentru Maior si Lt.Colonel si publica-le aici..!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ilo spunea...

Este adevarat ca,pentru rezervisti voluntari
au crescut veniturile de la 10 la 30 la suta ?!
Multumesc anticipat de raspuns !

Leon spunea...

@ilo, exista un proiect de lege, initiat de MApN, de modificare si completare a Legii nr.270/2015, privind Statutul rezervistilor voluntari, dar inca nu l-am gasit inregistrat la Camera Deputatilor pentru dezbateri; posibil sa ajunga saptamana viitoare cand incepe sesiunea parlamentara.
Si asa este, sunt prevazute modificari importante, de exemplu, se va majora de la 10% la 30%, remuneratia lunara , din suma ce reprezinta Solda de Functie pe care sunt incadrati, ce nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe economie( ai retinut LEONARD..?) plus Solda de Grad. Practic Soldatul rezervist voluntar, in perioada cand nu este prezent la instructie, va primi 540 lei/luna (din 1875 lei), un Subofiter, 720 lei (din 2400 lei) sau un Lt.Col. 1200 lei (din 4000 lei ).

George spunea...

In se armata se mai intampla,ca plutonierul sa ia o solda chiar mai mare decat Colonelul ????? In ce armata,daca cunoasteti ?? Permanent sa se faca indexarii numai la solda de functie si de grad si atunci vor desparea aceste " animozitati " existente in prezent . Multumesc