Un produs Blogger.

marți, august 21, 2018

Banca Transilvania a depăşit la active şi profit BCR(grup austriac)

4 comments

Banca Transilvania şi-a depăşit şi cel mai puternic rival - BCR- în pri­ma jumătate a acestui an şi a de­venit cel mai mare grup bancar din România, dar şi cel mai pro­fitabil, culegând practic roadele unei strate­gii de creştere atât organică, cât şi anorganică, „respec­ta­tă cu sfinţenie“.
Grupul BT controla la finalul lunii iunie a acestui an active în va­loa­re de 75,3 miliarde de lei, în creştere cu 25% faţă de aceeaşi pe­rioa­dă a anului trecut şi cu 5,1 miliarde de lei mai mult decât principalul său competitor- grupul BCR.
Privind retrospectiv, în urmă cu zece ani Banca Transilvania aproape că nu conta şi nu reprezenta nicidecum o ameninţare pentru BCR, care avea active de aproape patru ori mai mari şi care părea de neclintit. Nici pentru BRD SocGen, al doilea jucător la acea vreme, Banca Transilvania nu era un rival de temut, având în vedere că di­mensiunea BRD era de 2,5 ori mai mare decât cea a băncii de la Cluj.
Abia în ultimii ani Banca Transilvania a devenit un competitor serios pentru BRD, iar în 2016 banca de la Cluj a reuşit să îi ia băncii cu capital francez locul în clasamentul după active.
Accederea grupului BT pe primul loc în piaţa bancară locală după prima jumătate a acestui an a fost în primul rând rezultatul achiziţiei Bancpost, instituţie de credit ale cărei rezultate financiare sunt încluse în raportările aferente acestui prim semestru din 2018. Grupul Eurobank, acţionarul Bancpost, cea mai mare bancă grecească din piaţa locală cu active de circa 11 miliarde de lei şi o cotă de piaţă de 2,6% la finalul anului trecut, a semnat în noiembrie 2017 un acord de preluare cu Banca Transilvania. Tranzacţia a primit la toate aprobările necesare la mijlocul lunii martie 2018, iar Banca Transilvania este în prezent în proces de integrare a operaţiunilor Bancpost. Acesta este estimat să se finalizeze în primul trimestru din 2019. Pe lângă rezultatele Bancpost, în situaţiile financiare ale grupului BT sunt incluse şi rezultatele diviziilor de leasing şi credite de consum preluat de la Eurobank (ERB Leasing IFN S.A., ERB Retail Services IFN S.A.), precum şi cele ale Victoriabank (banca din Republica Moldova deţinută de BT), ale BT Leasing, BT Direct IFN, BT Microfinanţare IFN şi BT Asset Management.
În prezent BT nu este doar cel mai mare grup bancar din România, dar şi cel mai profitabil. Grupul BT a tras linie după primele şase luni din acest an cu un profit net de 865 milioane de lei, în creştere cu 67% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, grupul BCR a raportat un profit net de 697 milioane de lei, în timp ce BRD SocGen a înregistrat un câştig de 756 milioane de lei.

4 comentarii:

Leo spunea...

Dar nu ne-ai spus nimic de activele neperformante.
Difernta dintre activele solvabile si cele insolvabile (neperformante) ne dau adevarata stare. Altfel spus , eu am la banca depozite in suma totala de 1000 lei , iar datorii la terti de 2000 lei. Ei , cum este , mai sunt "performant". Asa ca spune-ne ceva detalii de activele neperformante. Altfel tema este simpla "promovare" ( pe vremuri se spunea publicitate)...

Huhu Rezea spunea...

"Leonard
Articolul este preluat de pe Ziarul Financiar.
Eu ma bucur ca o banca romaneasca a depasit la active si profit bancile finantate de austrieci si franţuji.
Daca o bancă are profit, care crezi că este raportul între active performamte si cele neperformante?
Iţi cam plac stirile negative!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

"Leonard
Până să se ia fostul premier Tudose de ele, băncile cu capital străin au raportat ani de zile profit 0. Fonduri importante au fost transferate prin opereţiuni discutabile în ţările de origine.