Un produs Blogger.

joi, ianuarie 03, 2019

Drepturile de pensie militară stabilite după 15 septembrie 2017 sunt plafonate, conform ordonanțelor 59/2017 și 114/2018, la ~65% din media soldelor lunare brute

141 comments
Notă
Prezentul topic se adresează viitorilor pensionari militari, inclusiv domnului general Ciucă în mandatul căruia, de sef al Statului Major al Armatei, pensiile militare au fost ciuntite în așa hal încât  au devenit de trei ori mai mici decât mai noile pensii speciale.

De ce mai plătesc militarii  contribuții individuale la bugetul de stat(CIBS)  dacă durata de plată a acestora nu este cuantificată în cuantumul pensiei militare?
Ca să fie pe înțelesul tuturor, nu are rost să mai lucrezi în structurile militare dincolo de vechimea cerută pentru pensie militară anticipată parțială, reglementată de art. 18 din Legea nr. 223/2015, pentru că pierzi la pensie toate drepturile acordate prin art. 29, din aceeași lege, pentru o vechimea cumulată mai mare de 25 ani, inclusiv vechimea cumulată pentru condițiile de muncă. 
Cei care au lucrat înainte de 2005 pierd și drepturile de pensie suplimentară prevăzute de art. 108 din L 223/2015.
Până la intrarea în vigoare a dispozițiilor OUG 59/2017, care au modificat art. 60 din L 223/2015, respectiv până la 15 septembrie 2017, cuantumul pensiei militare putea să urce până la 102% din media soldelor brute ale bazei de calcul, dacă includea și sporul de 20%,  pentru OMM clasa I. Cu alte cuvinte, se pierdea   pensia suplimentară și vechimea cumulată mai mare de 45 ani, în condițiile în care art. 29 din lege limita cuantumul pensiei calculate potrivit legii la 85% din baza de calcul.
Conform ordonanței 59/2017, completată de OUG nr. 114/2018, pensia militară netă nu poate fi mai mare decât media soldelor nete din compunerea bazei de calcul. Indiferent ce vechime are militarul  peste 15 ani vechime  în serviciu, pensia militară nu poate fi mai mare de 65%  din media soldelor brute din baza de calcul, adică solda brută minus 25% contribuții sociale și 10% CASS.

Art. 3 din L 223/2015 completat de OUG nr. 59/2017
l) solda/salariu lunar net - solda/salariul lunar brut prevăzută/prevăzut la art. 28 alin. (1) din care se deduce contribuția individuală la bugetul de stat, contribuția individuală la bugetul asigurărilor sociale de sănătate și impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare;

Dacă nu va fi abrogată această discriminatorie lege a pensiilor militare, unui militar care plătește 25-30 ani CIBS îi vor fi reduse drepturile de pensie la nivelul altui militar care a plătit numai 15 ani CIBS, dar are în ultimele luni de activitate solde brute comparabile.

Pe de altă parte, legea încurajează părăsirea sistemului militar prin pensionarea anticipată partială, după o vechime în serviciu de numai 15-20 de ani, tocmai când cadrele se află în culmea potențialului profesional în exercitarea misiunilor.

UPDATE 02 01 2019

Până la data de 15 septembrie 2017 pensiile militare calculate potrivit legii 223/2015, modificată de OUG nr. 57/2015,  erau majorate cu OMM de 10, 15 sau 20%, potrivit Legii 80/1995. Deci, sporul pentru OMM nu era inclus în plafonul de  85% ci se adauga la acel plafon.

Articolul 60 al L 223/2015, modificat prin OUG nr.59/2017 și OUG nr. 114/2018,  stabilește alt  plafon de calcul al pensiei militare, reducându-l mai jos de 65% din baza de calcul reglementată în  art. 28, dar nu se poate deduce, oricât ai trage de  textul ordonanțelor, că în acest plafon, dat de media soldelor nete, ar fi inclus și sporul pentru OMM/SOPS.
Să facem analiza textului:
”Art. 60 - (1) La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei.”

Noua pensie militară calculată potrivit legii, chiar modificată de cele două ordonanțe, nu poate fi mai mare decât media soldelor nete. Sodele brute și nici sodele nete nu au în compunerea lor niciun franc corespunzător SOPS, pentru că activii nu beneficiază de acest spor. Doar cei trecuți în rezervă beneficiază de acest spor adaugat la pensia militară, numai dacă  au fost decorați cu ordine militare. Sporul acordat de L 80/1995, ca și sporul acordat prin Legea nr. 8/2006, pentru cântăreți, nu are  nicio legătură cu soldele brute sau nete ale militarilor ci doar cu pensia militară stabilită potrivit legii. 
Cum și-au permis Casele sectoriale să includă și SPORUL SOPS în plafonul pensiei nete? 
Așa ceva este prevăzut doar în forma OUG 57/2015, care a trecut de Senat, dar textul încă nu a trecut de Camera Deputaților, ca să intre în vigoare.


 ( in curs de editare)

141 de comentarii:

Leon spunea...

Se mai scade si CASS de 10% si se ajunge la un procent de 58,5% din media soldelor brute..!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
CIBS+CASS din solda lunară brută este egală cu 25%
Deocamdată, nu a fost reintrodusă CASS pe pensii.

Patrascioiu spunea...

La mulți ani și succes în activitate în anul 2019.Celor în vârstă atenție la sănătate. Celor tineri.Nu va lăsați amăgiți. Luptati pentru drepturile voastre.

hankook spunea...

Un militar care iese astazi la pensie va lua o pensie bruta egala cu media celor 6 solde lunare nete alese.... si pentru ca pensia este bruta, tot ce depaseste 2000 lei se impoziteaza cu 10 %..corect ? Pana la intrarea in vigoare a ordonantei 59/2017 , un militar care se pensiona (incepand cu 01.01.2016) avea pensia mai mare decat solda lunara neta + norma de hrana si asta pentru ca se lua in calcul brutul , se acorda indexarea pensiei indiferent in ce luna se iesea la pensie , iar darile catre stat erau mai mici la pensionari decat la salariati...Pentru atenuarea prevederilor ord.59/2017 , activilor li s-au mai acordat niste sporuri si cresteri salariale , astfel incat la trecerea in rezerva pensia lor sa fie apropiata fata de a unui omolog iesit in 2016/2017.... pe viitor, datorita cresterilor salariale preconizate, crevasa dintre pensiile militarilor pensionati in perioade diferite se va adanci si mai mult ! Se aude ca "Oscarul" nu va mai intra in baza de calcul a pensiei !

Gigi spunea...

@Hankoock
Norma de hrană nu a făcut niciodată obiectul bazei de calcul a pensiei.
A se vedea art.40 din OUG 57,care a modificat art.28 al L.223.

Huhu Rezea spunea...

@Hankook
Iti place sa te citești numai pe d-ta?
Citeste d-le ce mai scriu și alții...ca sa ieși din confuzie.

M spunea...

In UK acum câțiva ani s-a făcut o reformă a pensiilor pentru polițiști. Și ei aveau pensiile calculate ca procent din ultimul salariu. S-a modificat cu ceva asemănător contributivității la care se adaugă un procent "datorat domeniului de activitate".
Diferența MAJORĂ e că cei aflați în ultimii 10 ani înainte e pensie rămân pe legea veche, cei care mai au între 10 și 20 de ani până la pensie pot opta care lege e mai avantajoasă iar cei care mai au peste 20 de ani până la pensie și cei nou încadrați intră pe legea nouă.
Ce vreau să spun?
1. Pachetul beneficii perioadă activă + beneficii rezervă/retragere trebuiesc privite împreună ca un contract.
2. Introducerea unor noi reglementări trebuie să prevadă și protecția celor pentru care e prea târziu să aleagă o altă parte cale.

Trofin spunea...

Sunt necesare unele aduceri aminte :
Cotele de contributii sociale si cota de impozit pe venituri din salarii in anul 2018 si , probabil in 2019 , pentru asngajat :
CAS: 25% din venitul din salarii, numai pentru conditii normale de munca ;
CASS: 10% ;
Impozit: 10 % din venitul impozabil rezultat ca diferenta dintre venitul total din salarii si total contributii sociale.
Total fiscalitate 58,5% din venitul brut.


hankook spunea...

@ gigi
A fost o referire la venitul lunar obtinut din pensie , comparativ cu venitul lunar obtinut in activitate...ca idee !!!!!! Ex:cand am iesit la pensie in 2016 , pensia mea a fost mai mare decat solda + norma de hrana ! Asta , ca sa ti se risipeasca "confuzia", vorba unui clasic in viata !
@ huhu
Confuzie ?????? Nu sunt in nicio confuzie , stiu ce vorbesc , mai ales ca sunt cu update-urile la zi ...fostii colegi ma informeaza !!!!!
La multi ani !

hankook spunea...

A, ca sa nu fie confuzie : un Cdt.B.( arma tehnica, cu spor de periculozitate,cifru,"Oscar",etc ) are acum un venit lunar net de 12500 lei, deci daca iese maine la pensie , pensia lui bruta va fi de 11500 lei ( are toate conditiile indeplinite cf. legii, din venit se scade norma de hrana )...pensia neta : 10550 lei.

luminita spunea...

CU multa simpatie, domnul meu , LA KULTI ANI .

luminita spunea...

LA MULTI ANI

Liviutatarush spunea...

La cate modificari s-au facut cred ca este necesara o noua lege. Din asta n-a mai ramas mai nimic. Un an mai bun ca asta, multi ani cu fericire si sanatate!

was spunea...

hankook buna dimineata norma de papa nu intra la pensie sigur

Huhu Rezea spunea...

@Trofin
Scoți în evidență altă nenorocire lansată de aceste ordonanțe.
Cei care lucrează în condiții deosebite, în loc să beneficieze de o creștere a cuantumului pensiei, conform sporului pentru vechime din art. 29, sunt penalizati cu 4% la solda netă și la pensia netă. Iar cei care lucrează în condiții speciale și alte condiții au solda netă și pensia militară mai mică cu încă 8%.

Unknown spunea...

Deci celor pensionati in 2011 nu li se plafoneaza pensia? Multumesc si un an mai bun...

Patrascioiu spunea...

Huhu Rezea mă fac avocatul diavolului.Dece e mai vinovat Ciuca decât cei care au fost și sunt miniștri ai apărării, MAI ,SRI?Dece e mai vinovat Ciuca decât miniștri PSD,și mai nou Dragnea?Observ ca ocolești esențialul și arunci pisica moarta în spatele lui Ciuca.Pai cine domnule deține sacul cu bani?Pe Ciuca poți sa-l acuzi ca a practicat. Atât.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
hankook spunea...

@Gabriel Was
Daca asta ai inteles tu din ce am postat ( nu am spus ca norma de hrana are vreo relevanta in calcularea pensiei) , mai incerc si cu tine o data , ca sa nu ramai in bezna : pensia care intra in buzunar era mai mare ca valoare decat solda + norma de hrana , acesta fiind un motiv pentru care fffff. multi ( inclusiv eu ) au iesit la pensie incepand cu 01.01.2016 ! Capisci !

Patrascioiu spunea...

Rectific:Pactizat

Huhu Rezea spunea...

@patraschioiu
M-am adresat domnului Ciucă pentru că și dânsul va „beneficia” de bunăciunile aduse legii in cursul mandatului său.
Va compara pensia sa netă cu pensia foștilor șefi de stat major.
@Leonard
Cred că mulți și din cei care au căutat onoare, luptând numai pentru numele de pensie militară, vor dori reîntoarcerea la pensiile din sistemul public. Viitorii pensionari plătitori de 25%-33% contribuție individuală vor constientiza și ei cât de nedreaptă este această lege.

Niky spunea...

Soluția mai buna este impozitarea progresiva a pensiilor militare! Aceasta lege(223/1015) a generat tot felul de abuzuri(salarii de excelenta in exces pentru unii, pentru alții nici măcar unul, etc)! Discrepantele de cuantumuri sunt foarte mari, nu este corect!

Sorin spunea...

1. Nu cred ca se va renunța la L 223. Sa ne amintim ca ofițeri și subfițeri și maiștri militari care au lucrat multi ani in conditii speciale sau alte condiții aveau pensia mai mare decât comandanții lor sau cei din SMG.
2. Impozitarea diferențiată e buna dar e unica, adică trebuie aplicata si veniturilor celor in activitate si firmelor. Deocamdată politicul se opune.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Sorin Dorin
Tocmai am vorbit că, după aceste ordonanțe, cu plafonul la nivelul soldei lunare nete, sporul pentru condițiile de muncă aproape că nu mai contează.

Leon spunea...

Leonard, nu chiar de maine...este si zi libera..
Dar pana in 20-20, sigur..:))
LA MULTI ANI , tuturor cititorilor acestui Blog !
Sa ne "revedem" SANATOSI peste un an...!!

razerul spunea...

Da, doar ca, avantajele favorabile din legea generala, au disparut odata cu "abrogarea" prevederilor pentru militari din lege, respectiv "impartirea
la 20 ....".

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dan B. spunea...

@Pătrăscioiu:

Cu ce este vinovat gl Ciucă și de ce-i învinuiesc pe el?
Așa-i, nu-i învinuiesc la fel de mult pe civili, căci ăstia nu au fost shoulder by shoulder in cazarmă și la aplicatii cu mine.
Pe Ciucă-l învinovățesc doar și pentru că a fost yesman perfect, pe care nu l-a durut nici în cur de problematica rezervei armatei.

iceparu spunea...

Ma adresez celor in activitate.Nu va puneti nadejdea in pensie.Nu procedati ca noi cei mai in varsta care ne-am sacrificat familia si sanatatea devenind cazarmagii respectiv neabatandu-ne de la litera ordinelor si regulamentelor militare.Timpul nu este reversibil.In vestiti timpul activitatilor care va aduc profit banesc.Bagati-va in afaceri si renuntati la ideia ca o activitate trebuie sa fie in spiritul onoarei si demnitatii militare.In viata civila onoarea si demnitatea nu sunt la moda.Banul este la putere.Fara el esti un nimeni.

Huhu Rezea spunea...

@razer
In noua lege a pensiilor civile suma punctajelor anuale nu se mai împarte la stagiul complet.
Suma punctajelor anuale din oi decizia pe Legea 263 o imultesti cu 75 și vezi ce pensie au avea. fără OMM.

vasile iosif spunea...

Din pacate aveti dreptate.
De altfel asta s-a si dorit.
Atentat la siguranta nationala.
La multi ani tuturor celor implicati.
Cu stima

vasile iosif spunea...

Dle H,
La multi ani si multumiri pentru tribuna publica pe care o asigurati.
Cu stima,

ifrim spunea...

La multi ani sa traiti!

Gigi spunea...

***Anul Nou,să vă aducă sănătate,bucurii și tot ce vă doriți,alături de cei dragi!
Vă urez tuturor celor care ați purtat o uniformă militară și v-ați sacrificat pentru țară și poporul vostru!
Și,în special,pentru gazda noastră,care ne suportă aici,în casă d-lui,zi de zi.
La Mulți Ani,Dragi Camarazi!***

Patrascioiu spunea...

Dan@Nu îl disculp pe Ciuca.Și cei dinaintea lui și cei ce urmează vor merge pe principiul ca "maieul îi e mai aproape de piele decât vestonul.Dar sa nu uitam ca ne-au încălecat factorul civil -ministrul-care deține banul și informația. Am acceptat control civil.Îl avem.

Ion Oblemenco spunea...

LA MULTI ANI !

Alin spunea...

La multi ani! si multa sanatate.Incep prin a-mi expune parerea mea,sa se calculeze la brut din care sa se ia impozit chiar si cas si fara sa se ia in calcul"oscarul"adica toti militarii sa fie egali.nu as fi de acord sa se ia impozit diferentiat deoarece fiecare e cu studiile lui,precizez nu sunt cu grad superior dar repet fiecare militar a avut o functie si grad.ma refer ca cei care au iesit dupa 15.09.2017 au pierdut mult.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Intrucat am prins prea putin L263 am o intrebare: pe o decizie de acest tip nu este trecut punctajul ca medie si nu suma punctajelor?

Leonard,
L223 a avut mai multi nasi si parinti, biologici si adoptivi, dar un singur popa a botezat-o si acela este Gabita, intrucat la ultima sedinta interministeriala, privind elaborarea ei, a imprimat pdv-ul catedrei, ce a fost integrat! Ulterior a urmat printarea, avizele, inclusiv ale guvernului, trimiterea in Parlament si votarea!
Avea o scapare, grava totusi, pt cei pensionati inainte de 2011 si care s-a indreptat, la paket, cu alte nedreptati, prin OUG emisa de Ciolos! Partea militara a acestei OUG a fost elaborata de ai nostri, la solicitarea guvernului Ponta si transmisa ministerelor din SNAOPSN!
Guvernul Ponta a cazut prin demisie, dar, culmea ai nostri au continuat sa execute un ordin veki, neactual si care nu mai avea acoperire politica! De ce? Nu stiu, dar cred ca la MFi exista un ordin Fi transmis (privind masuri de incadrare intr-o anvelopa fi data), care le-a venit manusa si tehnocratilor lui peste! Alta explicatie logica nu gasesc!

Patrascioiu spunea...

La o analiza sumara constat ca vechimea după o anume suma nu aduce nimic în plus la pensie.Uite așa mi s-a anulat contribuția la pensia suplimentara și o parte substanțială din OMM.
Aviz celor ce încă sunt activi.Calculați și dacă prin pensionare ajungeți la 85% pa și puși armata.

Gigi spunea...

@ I.Mareș
Pe fosta Decizie pe L.263,este trecută:
1.Punctaj total(ex.100);
2.Punctaj mediu anual(PMA),adică:100p:an și lună,din Anexa 6,asta dacă ați ieșit începând cu 2010.
Dacă ați ieșit până în 2010,punctajul de 100 :
la 20.
Eu îmi dau seama ce vreți să aflați.
Pe noua lege a pensiei civile,acest punctaj de 100 se înmulțește cu 75.
100*75=7500lei.
Fără OMM.

Huhu Rezea spunea...

@Mares
Greșeala în redactarea L 223 a pornit de la faptul că nici proiectul guvernamental si nici cel introdus de Dogaru în Parlament nu prevedeau recalcularea pensiilor în plată.
Se pot vedea pe blog bătăliile care s-au dat in anul 2015 pentru ca si pensiile în plată să fie recalculate.
Abia în Comisia de muncă de la Camera Deputaților s-a introdus recalcularea pensiilor în plată, dar, din graba și nepriceperea lui Iordache s-a păstrat formularea de la art. 28 privind actualizarea bazei de calcul, rezultând în textul care a mers la promulgare aberația că și baza de calcul pentru pensiile deschise, să zicem prin anii 80, vor fi actualizate la data deschiderii dreptului și nu la data intrării în vigoare a legii.
Soluția era ca Președintele să retrimită legea în Parlament pentru corectarea mai multor greseli de tehnică legislativă, așa cum rămasese agațat fără niciun rost și art. 30, dar momâile militare de la Cotroceni nu au ridicat niciun deget și legea a trecut cu greșeli, numai bine pentru gulerele albe s-o torpileze în substanța ei prin OUG 57/2015.

@Gigi
Corect!
@Pătrăschioiu
N-ai înțeles nimic din acest articol!
Pentru noii pensionari militari mai contează cu ceva plafonul cuantumului pensiei de 85% din baza de calcul, din art. 29 al L 223, când ordonanțele au scăzut cuantumul net al pensiei militare la 60-65% din media soldelor brute care intră în baza de calcul?

Iulian Mareș spunea...

Multimetru celor ce au explicat!
Voi verifica in documentul meu!

dora spunea...

Citesc de ceva vreme, propunerile unor comentatori, care solicită impozitarea progresivă a pensiilor. Nu numai a pensiilor ci și a salariilor (respectiv a tuturor veniturilor). Sper să trăiesc, să văd reacția clasei politice (începând cu cea mai mare funcție în stat), când vor rămâne fără o mare sumă de bani din salarii. Și, atenție, impozitarea progresivă nu va aduce bani mai mulți celor cu pensii mici. În mod sigur măsura va aduce bani mai mulți la buget. Credeți că magistraților/grefierilor/procurorilor, li se vor aplica această măsură?

Ela Pop spunea...

Buna intrebare! La multi ani,tuturor! Noi sa fim sanatosi!

Gigi spunea...

Deocamdată,noua lege a pensiilor este ca o Fată Morgană.Adică, o iluzie.
Până se va aplica,va mai dura,va fi un drum lung.
Deja, opoziția,am înțeles că a contestat,urmează să o conteste la CCR.
Legea 223,nu era destul de frumoasă când a dat-o?
Știm ce s-a ales de aceasta,până să intre în vigoare.
Tare mie frică că și ea are aceeași soartă.

Unknown spunea...

La multi ani tuturor! Am si eu o intrebare: pensiile indexate vor veni in luna ianuarie? Multumesc

M spunea...

@Draghici
Petitie? Unde semnez? Pensia dupa legea lui Olguta e mai mare cu 18% decat pensia "nesimtita".

Huhu Rezea spunea...

@Corina
Din punct de vedere tehnic, nu financiar, indexările nu mai pot fi aplicate din luna ianuarie din cauza ca ordonanta care a modificat oug 96/2018 a fost publicată prea târziu.Borderourile pt luna ianuarie erau încheiate.

Iulian Mareș spunea...

Gigi si Huhu,
Va multumesc si mai intreb ceva.....:
-In aceasta varianta, OMM (+ 20%) se mai ia in calcul?....dar anii rezultati din conditiile speciale?

Leon spunea...

@Gigi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii este contestat deja de PNL+USR. Va fi discutat de CCR pe 13.02.2019 !

Leon spunea...

@Iulian, in cele 142 total puncte obtinute in intreaga activitate si trecute in Decizia de recalculare/revizuire/calculare cf.OuG.nr.1/2011 sau L.263/2010 se regasesc si punctajele acordate pentru grupele de munca si cele pentru pensia suplimentara. Ordinul OMM se adauga la cuantumul obtinut (142 x 75 )..!
Nota: Pentru pensiile calculate/revizuite pana la 01.01.2011 se majoreaza punctajul obtinut suplimentar pentru grupele de munca cf. ordinului M 123/2015 si se adauga la Total puncte obtinute.

Huhu Rezea spunea...

@Mares
Daca te referi la L 223/2015, schilodită pe frontul bătăliei prin ordonanțele de urgență,
ca să ai o pensie de 65% din baza de calcul, adică aproape din media soldelor brute, ai nevoie de 25 ani vechime cumulată, in care intră vechime in serviciu, vechime efectivă și vechime rezultată din sporul pentru condiții de muncă.

Plafonarea la solda lunară netă, connform OUG 59/2017 și 114/2018, înseamnă că se pierd toate drepturile acordate de legea pensiilor militare peste vechimea cumulată de 25 ani, inclusiv sporul rezultat din condițiile de muncă. Ba ... cel care are condiții speciale si alte condiții pierde și mai mult pentru că plătește contribuții sociale de 25% + 8% ți are o soldă brută lunară mai mică.

Sporul pentru OMM se adaugă la pensia militară calculată potrivit legii pensiilor militare.
Nu se pierde în prezent dar, dacă va trece varianta adoptată de Senat a legii de aprobare a OUG nr. 57/2015, se va include în plafon și sporul pentru OMM.

Pentru varianta revenirii la legea civilă a pensiilor este valabil ce spune @Leon.

Gigi spunea...

Domnule Leon,după cum spuneți,legea deja este contestată de opoziție are și termen de rez.a contestației.
De aici tragem și concluzia.Ce garanție mai au civilii că această lege va rămâne așa cum a fost votată dacă în "20-20"vine la putere opoziția?Semnalul a fost tras,deja!

Domnule Mareș,deocamdată nu știm dacă OMM se va aplica în noua lege.Dacă această lege nu face referire la militari,nu putem ști.
Ce am arătat mai sus sunt pure speculații.
Puteți face simulări și cu OMM și fără.Oricum,dacă se va trece din nou pe contributivitate, punctajele noastre sunt calculate,incluzând aici și grupele de muncă,dar m-aș mira sa se mai revină !
Vedeți că și în prezent la cei care au ieșit începând cu 15 sept.OMM se regăsește numai în brutul penșiei,la net este zero lei.

CEZAR spunea...

marți, ianuarie 01, 2019
Gigi spunea...
-------------
Legea 223,nu era destul de frumoasă când a dat-o?
Știm ce s-a ales de aceasta,până să intre în vigoare.
NB
In loc de ,,La multi ani"
Ori esti prost ORI NU GANDESTI..din moment ce afirmi asta
Nuuuuu L-223 nu era NICI FRUMOASA si mai ales NICI CORECTA !
Asta o spun eu aici si nu numai ,,inca de acum 4 ani
Rezultatelele le vedeti acum in
toata hidosenia lor
PS..
@Draghici ..uite ca mai sunt si oameni care dau vesti bune !
Felicitari ..de la 2100 la 4900 este ceva substanta!
A se preciza pe L-LOV.....!!!

SorinDaniel spunea...

Cine ma poate ajuta cu o contestație de actualizare pe l 152/2017, va rog sa o trimite-ți pe adresa de e-mail ionica.danielsorin@gmail.com. Huhule ma ghidezi, mulțumesc.

Huhu Rezea spunea...

Reamintesc și aici, conform deciziilor CEDO și CCR, că doar drepturile de pensie contributivă, inclusiv părțile contribitive din pensiile speciale, sunt considerate drepturi câștigate și sunt protejate printre altele de aplicarea cuantumului mai avantajos la recalculare, indexare sau actualizare.
La o eventuală trecere la sistemul public de pensii, păstrarea cuantumului mai avantajos depinde doar de voința legiuitorului nu de protecția drrepturilor câștigate.

Cei care acum contestă la CCR noua lege a pensiilor civile îşi vor băga picioarele în legiile care reglementează salarizarea şi pensiile de toate categoriile.
Aşa că daţi buluc şi votaţi-i !!!!

Huhu Rezea spunea...

Update la acest topic!

Leo spunea...

@Ionica
- Daca este vorba despre o contestatie catre Comisisa de Contestatii a MFA , sau MI este un baiat milos pe nume Flavius.
- Daca este vorba despre o contestie in Instanta , este tot acelasi baiat miloe Flavius.
El stie cel mai bine ce si cum sta treaba cu contestatiile astea. Cred ca pe el l-a ajutat Gabita la elaborarea lor. Va trebui sa votezi cu "Gabita spaima guleratilor" , daca primesti ajutorul lui.
Si pe mine m-a ajutat Flavius si de aceea eu voi vota cu "GABITA SPAIMA GULERATILOR".

Gigi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@gigi
Pe d-ta voiam să te protejez în fata cititorilor.
Cum iti închipui că aș putea publică asemenea injurii?

Gigi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
SorinDaniel spunea...

@Leonard.
Ai rezolvat ceva cu contestația?

Leo spunea...

Suntem in procese la Tribunale , pt. fond. Dar avem sperante mari vazand cum s-au solutionat niste dosare pe la Ialomita , Cluj si Brasov.
Nu stiu ce s-a intamplat cu Flavius.......ca nu-l mai vad deloc.
Nu uita . Daca actinezi mai aio sansa , daca stai pasiv nu ai nici una. Ca la Loto.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Cum pot CPS să nu ia în calcul prevederile legilor, privind OMM/SOSP?
Pt că pot și își fac cu exces/abuz de putere datoria, asigurandu-și unele avantaje, fie ele și nepatrimoniale!
Interpretează greșit niște prevederi, purtând okelari de cal!
Tragic....!
Posibil să aibă ordin/indicații sau verbale/scrise?
Poate l-au introdus în plată soldei/salariului și nu avem date...

Unknown spunea...

Urmaresc acest blog si comentariile colegilor dar este primul comentariu pe care il scriu. Dupa ce am citit toate comentariile acestui topic am o nelamurire art. 60 din OUG 114/2018 cui se adreseaza? Tuturor pensionarilor actuali sau celor iesiti la pensie dupa 15.09.2017 si in viitor? Multumesc celor ce im-i vor da un raspuns.

Huhu Rezea spunea...

@mares
Si... totuși, nu am observat în cursul anului 2018 o creștere a numărului actiunilor de contestare la Tribunale a deciziilor de pensie.
Chiar atât de neinformați sunt militarii care ies la pensie? Cum să pierzi 20% din pensie fără să contești decizia?
Noii pensionari ajung să citească acest blog când nu mai pot face nimic...pentru că au depășit termenul de contestare.
Un an și jumătate au emis cei de la Casele de pensii decizii în care au inclus sporul SOPS în plafonul pensiei militare nete, fără ca vreun nou pensionar să semnaleze ilegalitatea.

Huhu Rezea spunea...

@Unknown

Puteai sa-ți dai un nume pentru că necunoscuți sunt mai multi pe blog.

Noul text al Art. 60, introdus prin OUG nr. 59/04 08 2017, completat de OUG 114/2018, afectează toți pensionarii militari, prezenți și viitori, pentru că a eliminat actualizarea pensiilor militare cu majorarea soldelor de funcții ale activilor, reglemantată în textul inițial al L 223/2015.
In noua formulare, cu plafonul pensiei militare nete la nivelul mediei soldelor nete din compunerea bazei de calcul, articolul 60 se adresează numai pensionarilor militari care și-au deschis dreptureile de pensie după 15 septembrie 2017, data intrării în vigoare a acestui articol din OUG nr. 59/2017, cât și celor care își vor deschide drepturile în viitor.

Unknown spunea...

Multumesc huhu rezea. Numele meu este Silvian insa nu stiu cum sa il inscriu pe blog.

was spunea...

sincer pt mine era mai bine pe legea 263 pe puncte 3,68 puncte ,legea 223 ron 2450 brut,,am iesit la 01.06.2016..solda plus norma 2700 e bine nu.......asa ca uni sa nu mi spuna povesti
apropo am fost si FOS

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Un procent f mic, infim, din activi știu ceva despre legislația nebuna ce reglementează cuantumul pensiei! Cel mult, se interesează în ultima luna!
Comoditatea, neinformarea instituțională, lipsa timpului necesar documentarii sau exces de încredere în CSP!
Un concurs de factori ce favorizează necunoașterea, în plus militarii nu au în sânge sa se judece cu Ministerul...o kestiune de optica și mentalitate!

radu spunea...

@Huhu Rezea

Eliminarea actualizarii pensiilor militare cu majorarea soldelor de funcții ale activilor, este o prevedere temporara pana in anul 2022 sau forever?

Huhu Rezea spunea...

@radu
Eliminarea actualizării este definitivă. Cea din L 153/2017 era temporară. Temporară.... și a fost cosiderată neconstituțională, fiind eliminată în Camera Deputaților.
Cu atât mai mult este neconstituțională eliminarea definitivă.

Huhu Rezea spunea...

@mares
Să-i vezi ce șocați rămân unii când citesc aici opinii contrare celor comunicate de casele sectoriale și ministere!
Abia când află că alți colegi au pensii mai mari încep să se intereseze de ce și cum e posibil.

Huhu Rezea spunea...

@unknown
Intri în contul google, se afla în drapta paginii sus, deschizi informatii personale, intri pe redactare și modifici numele pseudonimului.

radu spunea...

@Huhu Rezea

Este clar, multumesc!

hankook spunea...

@ Gabriel Was
Nu sunt povesti ....pensionar din 2016 , varsta mai mica de juma` de secol , 57 ani vechime cumulata ( toata activitatea s-a desfasurat in "alte conditii" ), pensia la momentul respectiv mai mare cu 200 lei decat solda + norma de hrana....cum s-a ajuns aici:102% din brut, indexare cu 5 % , 17,5 % impozit+cass care se aplica la sume deduse. Pot spune ca nu e o exceptie , cunosc "n" din mai multe structuri ( M.Ap.N. ,SRI, MAI) iesiti la pensie in 2016 si care s-au incadrat pe aceeasi linie.

luminita spunea...

Si sa vedeti buimaceala la incasarea in aceasta luna a pensiilor civiLe ,adica cei care incepeau sa primeasca pensia incepand cU 1 i ian si care ar fi trebuit sa o primeasca azi o vor primi pe 9 ian ,deoarece nu au tiprit taloanele si nu au ajuns la posta sau nu au bani?? nu s-a spus nici o vorba si multi numai au nici un ban SA CA .........AI NOSTRI CE FAC?

Dan spunea...

Surprizele venite pe 2019, multe ordine interne , sunt deja trimise de ministere la CSP . Gata la pensie cu asa zisele ” ore suplimentare si Oscaruri pentru smecheri.Ion Chirea MRU.

Gigi spunea...

Așa zisele"Oscaruri",din 2010,nu sau mai acordat, odată cu intrarea în vigoare a L.285,lege care a deschis drumul OUG de sfîrsit de an,gen celor mai cunoscute 57,59,114 etc
Cei care au avut acele oscaruri in anul anterior celui 2010,au rămas în continuare cu ele fiindu-le incluse în solde.Cine nu,au rămas cu soldele diminuate față de ceilalți afectându-i chiar și la ieșirea la pensie.
Aceste discriminări,au fost reglate de-abia în 2016,când guv.de atunci printr-o OUG a eliminat această discriminare,în sensul că, cei care nu au avut acele sporuri le-au fost acordate și lor,dar cei care ieșiseră la pensie între timp,nu au mai beneficiat de prevederea acelei oug. Altă discriminare!Care,du
pă cum se vede,se va perpetua,ceea ce nu e bine!
Asta,este una dintre multele cazuri,care a dus la anumite discrepanțe între pensionarii militari ieșiți la pensie în perioade diferite.
Am și o soluție pentru a se remedia aceste discrepanțe,dar o spun altădată .

hankook spunea...

@ Gigi
Faci confuzie intre salariul de merit si sporul pentru lucrari de exceptie...asta din urma are pseudonimul de "Oscar" , iar in MApN s-a acordat dupa ce s-au trezit unii din letargie si au plagiat MAI-ul !

Iulian Mareș spunea...

Hopa,
Skiorul Tomba a început să semneze decrete....ceea ce înseamnă că-i place confortul de la București!
Ăștia pt avea în mașină blindată și pat / baldakin?

Alexcta spunea...

@All
Terminați cu Prostiile!
Habar Nu aveți ce înseamnă Contributivitatea!

Huhu Rezea spunea...

@Cus
Ia luminează-ne dom-le să aflăm și noi cu ce se mănâncă acea contributivitate?

Gigi spunea...

@Hanckook
Da,aveți dreptate,era vorba de acel salariu de merit,dar tot un fel de "Oscar"este,dar numai 50%.
Chiar dacă unora nu o să le convină,am să spun că acest spor de L.de exc.așa zisul Oscar,nu trebuia inclus în Baza de Calcul a pensiei datorită faptului că nu este un spor permanent și intră în contradictoriu cu art.40 din OUG 57.
Altfel stau lucrurile cu sporul de merit.A fost inclus în sol/sal.





Niky spunea...

@hankook
Asa este cu salariile de excelența(sporul pt. lucrări de excepție-adică lins în urechi șefii)unii au primit abuziv 3-4 in cele 6 luni alese, iar alții nici unul! Sa se pună stop odată acestor abuzuri.E normal sa fie eliminate din baza de calcul.

roman sadea spunea...

Ar fi bine ca legiutorul sa scoata Oscar-urile si orele suplimentare.
Echitate pentru toti. Toata stabimea avea, lunar, Oscar-uri.

Iulian Mareș spunea...

Tataaaaa,
Ați devenit proletari?
In loc să găsim alte forme de susținere, voi vreți să omorâți și sporuri pt 5% din personal? Duceti-ca in sus, nu să moara capra vecinului!
Alea sunt pt activi, ce treabă aveți voi cu legea salarizării?
Că să nu mai spun că niciodată, în activitate, nu ați avut astfel de inițiative egalitariste!
Una este excesul de omenie și alta este alta!

Patrascioiu spunea...

Exceptand legea 164 cu modificari,toate celelalte legi ale pensiilor mi-au cauzat pierderi.M-am saturat de legi.Daca nu era "cuantumul cel mai avantajos"acum stateam cu mana intinsa la cap de pod.Chiar nimeni nu e in stare sa faca o lege care sa aprecieze omul dupa grad,functie,vechime,periculozitate?Ce echitate reprezinta legea care stabileste nivelul pensiei functie de anul pensionarii?Daca cerem alta lege au grija guvernantii sa aduca lucrurile in asa fel incat sa nu puna un ban in plus.Mai bine luptam pentru amendamente la actuala lege ca de exemplu egalitate in aceeasi situatie juridica,cresterea pensiilor odata cu cresterea veniturilor activilor,acordarea ajutoarelor celor iesiti si care urmeaza sa iasa la pensie,separarea pensiei suplimentare si a sporului OMM.Mai gasiti voi si altele.Luati modelul legii pensilor pt. magistrati.Haideti sa ne mobilizam si sa-i bombardam cu cereri adresate lui Iohan,Dragnea,Tariceanu,Viorica,celui care este ministru la aparare ,la MAI,SRI etc.Poate le va citi unul din ei,si poate s-o gandii ca are nevoie de voturile noastre.O recomandata eventual cu confirmare de primire nu reprezinta o gaura imensa in bugetul familiei.La plangerile prin tribunale ni se da cu legea in cap.

Huhu Rezea spunea...

@Pătrăschioiu
Singura lege care a stabilit cuantumul pensiei militarilor proporțional cu nivelul veniturilor din întreaga perioadă, nu din perioade conjuncturale, cu vechimea în serviciu, cu contribuția la pensia suplimentară cu sporul integral pentru condiții de muncă și sporul pentru OMM a fost legea 119/2010.
Si a avut numai câteva articole.
Bravo domnului Gabriel Oprea că s-a luptat cu morile de vânt basiste pentru impunerea acelei legi favorabile pentru mai bine de 80% dintre pensionari.
Au pierdut doar cei cu vechime mică, disponibilizatii, dar care anterior fuseseră mituiți cu miliardul de lei, pentru a deschide afaceri, nu să trăiască din pensii.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leonard a sesizat foarte bine si a facut o remarca de zile mari, cand a afirmat ca doar Gabriel Oprea ne mai poate ajuta! Sunt printre putinii oameni dintre rezervisti care au discutat tet a tet in aceasta privinta cu Generalul Oprea, minute in sir, chiar singuri amandoi, si ceea ce m-a asigurat domnia sa m-a lasat profund impresionat, apoi a reiterat, ceea ce mi-a zis, si intr-un cerc restrans de prieteni, foarte apropiati, si va asigur 100% ca are un plan maret sa ne faca dreptate la absolut toti, iar eu pot jura cu mana pe Biblie si icoana ca ceea ce ne va pregati domnia sa va intrece orice asteptari, planul domniei sale fiind cunoscut de persoane cate degete la o mana, de aia nici nu-mi mai bat capul si nervii sa-mi consum bateriile cu situatia in care ma aflu acum! Singura nenorocire pentru noi ar fi sa-l ignoram si sa gresim din nou votand arivisti si oportunisti, sau tot pe cei care ne-au schingiuit pensiile! Daca sunteti hotarati sa vi se faca ceva bun, iar Leonard vad ca a inteles acest lucru, este sa-l sustinem pe omul nostru cu experienta si care ne vrea tot binele din Lume, Generalul, Gabriel Oprea! Eu, luna aceasta, iar voi avea o intrevedere, cat de curand, cu domnia sa si iar va voi informa, dupa asta despre ce are de gand sa faca cu noi. Oricum, stie ca buba mare este pornita din interiorul MFA, de acolo pornesc toate sabotajele catre politic, si cand se va reantoarce are matura si farasul deja pregatite si pentru Minister, si pentru Casa, si pentru Comisia de Contestatii, si absolut toti tradatorii si sabotorii, si va promova numai valori pe baza de concurs si competente, sa distruga de acolo toate clanurile mafiote!
@ Da, Leonard, cu cele doua procese intentate, adica pe actualizare, cat si constitutionalitate la recalculare, total separate, voi merge numai spre o singura solutie: Victoria! Cele trei procese castigate in tara, pana acum, sunt de pe mana Maestrului incontestabil, Huhu Rezea & Conceptul aplicativ,Leonard, al patru-lea se contureaza la un camarad la Vaslui, al cinci-lea la subsemnatul. Eu am in februarie proces si pe actualizare, si pe constitutionalitate, cerand scoaterea Casei de la drepturile procesuale din cauza lipsei Intampinarii, tragandu-si singura presul prin imputernicirea Directiei juridice. Am absolut toate argumentele si motivele sa castig, si sunt sigur ca paratele vor lipsi de la bara, din cauza ca nu vor veni cu metoda de calcul pe care mi s-a facut calculul pensiei, secretizata, asa cum la Vaslui va castiga prin neprezentarea paratelor, dar si prin expunerile legislative de necontestat, la care paratele nu pot sa contra atace! Ce am cerut eu acolo pe desecretizari si calcule la vedere, sa le vada instanta si sa poate evalua si cerceta cu celeritate, in Cerere, e caz penal greu, daca se prezinta cu cioace, si nu-si asuma ei riscul asta periculos! Vant din pupa, prieteni si nu uitati: Gabita are cheia de la seiful cu bunaciuni, ceilalti se vor scufunda cu ciolanul legat de gat!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhu Rezea: Pefect afirmat, onorabile! Asa-i!

Iulian Mareș spunea...

Patrascioiu,
Când ați ieșit la pensie?
Sper că nu vă supărați că data trecuta?

Gigi spunea...

Corect!L.119,a fost bună,cea mai bună.
Legea pen.civile contestată acum de opoziție, este și mai bună,cu o singură condiție,să rămână așa pîna la intrarea în vigoare.
Păcat că nu este aplicabilă și nouă!
L.223,a fost bună pt.cei care au ieșit în 2016-sept.2017.

Patrascioiu spunea...

Huhu Rezea Ești amabil sa destăinui ce vechime efectiva ai? Ia mai studiază mata.Vezi ca Oprea a avut grija ca cei pensionați după 2010 sa aibă alte grupe de munca și pe cale de consecință punctaj mai mare astfel încât la grad egal,funcție egala,vechime efestiva egala etc. Pensie diferita..

Amoniac spunea...

Poate observați și dv că Oug 114/29 12 2018 a abrogat tacit oug 59/2017 art VII respectiv art 59 și 60 din L223/2015.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Patraschioiu
E posibil sa nu ai d-ta vârsta câtă vechime cumulată am eu.
Prin legea pensiilor militare am pierdut la recalculare întreaga pensie suplimentară și sporul de vechime ce mi se cuvenea peste 36 de ani.

CEZAR spunea...

Hai sa clarificam..
Din surse de Tv..care analiza cumetriile din "partidul pisicutului"a reiesit ca Oprea s-a inscris cu arme si bagaje in acest ..pseudo..partidulet
Deci..???

Dan B. spunea...

Întreb, nu dau cu parul:

Am onoarea să vă salut, Domnilor Colegi intr-ale suferinței!

Nu credeți că, dintre toți liderii structurilor asociative ale pensionarilor militar, îndeosebi proveniți din MApN, de cea mai mare credibilitate se bucură gl Gropan Nicolae, președintele LADPM și președinte în exercițiu al FSAM?
Este cel care, cu certitudine, nu „a pus botul” la favorurile potentaților zilei, fie ei miniștri sau parlamentari, cel care a decis că vremea dialogului a trecut și că acțiunea stradală a rămas singura opțiune prin care să atenționăm asupra malversațiunilor săvârșite de guvernanți și de către gulerații răsplătiți consistent cu functii și grade în MApN?
Sau încă nu v-ați lămurit că PSD-ul, in complicitate cu Fifor, Nasta, Leș, C. Munteanu, Jianu, Lungulescu, Andrițoiu, R.A. Cipu, a pus la cale pauperizarea pensionarilor militari, motivația fiind economiile la bugetul apărării, iar pretextul oferit colegilor de peste franiță referindu-se la „sorgintea comunistă”?
Incercați și accesati paginile FB ale LADPM, FSAM și FMR pentru a constata determinarea generalului in a cere guvernanților sistarea bătăii de joc la adresa pensionarilor militari!
Poate înțelegeți și vă alăturați demersurilor acestui adevărat lider al nostru, rămas „nepătat”, asemeni „dalmațienilor” ajunși sefi peste cei mai naivi dintre noi, recent decorați pentru „serviciile” aduse conducerii MApN.

Cdor (rtr) Dan Buzescu.

Huhu Rezea spunea...

@Dan
De acord și de aceea am publicat aici multe din acțiunile organizate de dl general Gropan.
Sfidarea rezervistilor vine mai mult din partea noilor structuri de comanda decât din partea politicului.
Se considera elitisti, natoisti, anticomuniști etc.
Nu ati vazut câtă arogantă era pe blogul elitistilor care s-a inchis?

vasile spunea...

Indexarea de 1,3% se va aplica tuturor pensiilor aflate in plata la 31.12.2018. Pentru pensiile care se vor deschide dupa aceasta data nu se mai aplica indexarea.

Patrascioiu spunea...

Domnule Huhu Rezea,"Natoistii,elitiști, anticomuniști",executa ordinele politicului.Numai puneți căruța înaintea cailor.
V-a admir eleganta cu care v-ați sustras a răspunde la întrebarea privind vechimea efectiva.

Alexandru spunea...

Ce indexare sa le mai dea la cei care ies din sistem in 2019,și.asa pensiile lor or sa fie prea mari, rușine!!!

Huhu Rezea spunea...

@vasile
Pensiile care se deschid în 2019 au baza de calcul cu 1/4 din diferenta soldei de funcție din 2022 fața de 2018 mai mare decât cele deschise în anul 2018. De aceea nu se indexează în 2019.
@pătrăschioiu
Te asigur că specialiștii juriști din politic nu știu să redacteze nici măcar o frază din legea pensiilor militare. Cei care cunosc... știu cine face aceste proiecte de legi și ordonanțe.
Cu ce am lucrat după pensionare am vechime efectivă de 42 de ani.

Unknown spunea...

Am si eu o curiozitate: Oprea a intrat in partidul lui Ponta( de voie, de nevoie). Oprea a facut cat de cat ceva pentru politisti si a fost de partea lor , cand a avut ocazia. Cum o sa se inteleaga el cu Ponta in privinta pensiilor militare cand stim cu totii ca la vremea respectiva , Ponta a fost total impotriva acestora si a maririi lor?

Huhu Rezea spunea...

@Corina
Esti complet în eroare!
Uită-te pe blog dacă nu știi în care guvernare s-a dat Legea 241/2013 privind reîntregirea pensiilor recalculate/revizuite și Legea 223/2015 privind pensiile militare, aia nemodificată de ordonanțele lui Ciolos, Tudose și Dăncilă.


Iulian Mareș spunea...

Huhu,
În viața fiecare am întâlnit și proști și deștepți și inteligenți!
Am o mare nelămurire totuși...
Cum se numește individul care nu înțelege nimic din jurul lui, nu percepe realitatea afirmată de cei în majoritate, nu înțelege ceea ce citește și pare și masokist?

Lenovi spunea...

Buna ziua! Ce stiti, incepand cu 1 ianuarie se mai acorda compensatia la contributia CAS? Pe fluturas asa aparea, brut realizat si total brut realizat, in acesta fiind inclusa si compensarea aceasta. Multumesc!

Lenovi spunea...

Rectific: total brut majorat, care se adauga la total brut realizat.

Gigi spunea...

Apropo,de ultima OUG dată la sfârșitul anului trecut,114.

Mai mulți parlamentari ai opoziției,au depus azi la AVOCATUL POPORULUI,o contestație,prin care să declare neconstituțională OUG 114.
Bineînțeles,Ciorbea este încă în vacanță!
Pînă vine din concediu,pînă o studiază și până o înaintează la CCR,numai dacă consideră de cuviință,mai trece multă apă pe Dunăre,o prinde ailaltă pt.anul viitor!





Patrascioiu spunea...

Corina ma alatur spuselor lui Huhu Rezea.Ponta in 2013 m-a repus in drepturi,e adevarat cu unele restrictii.Nu am habar ce contributie a avut Oprea.Oprea a lucrat cu jumatati de masura.Daca aplica cuantumul cel mai avantajos nimeni nu avea ceva cu el.Pe 80% i-a fericit ,pe 20% i-a nenorocit.Cineva zicea ca au pierdut disponibilizatii.Daca un individ cu o vechime de militar, efectiva de 32 ani era disponibilizat asa sa fie.Il voi vota pe Ponta in conditiile in care va fi alaturi si Oprea.Din toate relele sper ca va fi cea mai putin rea.E parerea mea.

Cezar spunea...

Cu UNPR..Oprea lua cel mult 1.o1%
Cu pisicul lu base maxim 1.02%

Cifff1967 spunea...

1,3 % indexare..sa-i ia dracu de PSD ,,,în 2018 nicio indexare,în 2019 20 lei-40 lei ,daca o tin asa în 4,5 ani ajungem la sapă de lemn,si vom fi la coada,ne vor întrece toti,asa ca imi vine greață cand vad ca bucurați ca va indexeaza pensiile,,,iar scârba de ministru anunță cu fast ca cresc pensiile militare în 2019,ii pun creșterea pe piep



Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Pisicul are cam 6% intenție de vot....cu nasul face sigur 7%!

Leon spunea...

@Patrascioiu, printre cei 26500 de militari disponibilizati din SNAOPSN (Gelu Olescu stie mai bine ) m-am numarat si eu, si desi aveam 31 de ani vechime in serviciu in urma revizuirii din anul 2011 am pierdut 17% din pensie , iar indexarile din anii 2013. 2014 si 2015 s-au aplicat la pensia din Decizie, nu la cuantumul aflat in plata. Au castigat la pensii cei cu vechime de peste 35 de ani si cei care au avut in cariera conditii deosebite, speciale sau alte conditii..!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Romel spunea...

Huhule , daca un colonel iesit in 2016 are o pensie de 7000 delei , iar unu care acum are in activitate 12500 lei pe acelasi post cu aceleasi studii, pai 65% tot pe acolo este , de ce draqu ii plangi bre..? Noi vrem dreptate sociala , nu? Adica daca ai iesit in 2016 ai 7000 si daca ai iesit in 2019 sa iei 10000 ??)), ce draqu e gandirea asta..?..Teribil...

Huhu Rezea spunea...

De ce să fie o rușine numai faptul că Armata este condusă de un evanghelic neoprotestant, când România, țară preponderent ortodoxă, a ales președinte un protestant catolic lutheran?

Leon spunea...

Leonard, nu te mai mira, Romania este Tara tuturor... Religiilor !
Avem o tara condusa de un Luteran, de ce sa nu avem si un crestin penticostal ministru la Aparare..?
Se pare ca adeptii religiei pe care a imbratisat-o si Iohannis nu cred in sfinti, in moaste, nu se roaga la icoane si nu au preoti , ci pastori alesi in urma unui scrutin..!
PS. Ministrul Gabriel Les a anuntat astazi pe FB ca, incepand cu luna ianuarie 2019, cuantumul pensiilor militare se indexeaza cu 1,3%. Acum sa te vad Leo, spune-mi daca se indexeaza cuantumul aflat in plata sau cel din deciziile de actualizare..?

Alex Ionut spunea...

In primul rand "La multi ani!" administratorului si tuturor participantilor acestui blog. Detine cineva informatii referitoare la subiectul dezbaut in articolul postat la link-ul https://extranews.ro/se-trezeste-armata-un-grup-de-ofiteri-in-rezerva-vor-sa-lanseze-un-partid-care-sa-elibereze-romania-si-sa-schimbe-drumul-tarii/?fbclid=IwAR0oT79QiEuvtmEcHaT-hjDxKEYpIYixGmTxcNzaclSVClPZXtNJJcCnLjY

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

...vorbim discutii...vrem ori nu echitate in sistemul pensiilor militare ???...daca da ...haideti cu solutii ..eu cred ca le am !!!

mosmartin16 spunea...

...principiul 1 !!! ...la functii egale ..grade egale ...vechime egala ...conditii de munca egale ...sa rezulte ...pensie egala !!!...indiferent de anul pensionarii !!!..e echitabil sau nu ???

CEZAR spunea...

@/m-Al.,
Sa admitem...
Si cu asta ce-am facut..??

CEZAR spunea...

vineri, ianuarie 04, 2019
mosmartin16 spunea...
...principiul 1 !!! ...la functii egale ..grade egale ...vechime egala ...conditii de munca egale ...sa rezulte ...pensie egala !!!...indiferent de anul pensionarii !!!..e echitabil sau nu ???
==============================================
Foarte frumos Mos Martin..este bine echitabil ..etc..
Acum explica in actuala conjunctura cum realizezi acest deziderat!
Ca mai sunt unii care si-au tras si pagina ce aceasta tema (gligor &)..numai ca atunci cand ii intrebi frumos cum sa se faca aceasta treaba ..iti rasound ca ..sa cosmetizam L-223????
Daca le spui ca nu iese ..te blocheaza si gata ..ca ei lupta din rarurunchi ...!!

radu spunea...

@alex ionut

http://www.partidulnationalpentrupatrie.ro/

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Problema este dacă intră sau nu în parlament, apoi unde va "munci" Daciana? Prinzi care este miza?

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

_@Leonard
KIW nu este romano-catolic. Lutheranii sunt protestanți la romano-catolicism. Luther l-a contestat pe Papă.
Caută-ti mântuirea cât trăiești, nu o aștepta după moarte.
Spiritul omului dăinuie aici printre oameni, cât timp ei își mai amintesc de faptele tale bune sau rele.
Nu acorda religiilor alt rol decât cel moral, educativ, cultural, social.
Norma religioasă suplinește imperfecțiunea normelor legale.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CEZAR spunea...

..asta-i chiar prost !
Auzi ofiterul ..se impartaseste ca sa fie mantuit...haa...daca popa ii KGBist ...??>

SorinDaniel spunea...

@Leonard,
Ai cumva numarul dosarelor de la Cluj si Ialomita?Multumesc.

Leo spunea...

Belitu' e-n stare sa-i faca prosti si pe cei care nu au tras la revolutie in oameni.
Belitule , mai bine spune-ne cum te distrai tragand in oameni la revolutie din pozitia de cdt. de subunitate la UM 01085.

Ein Stein spunea...

mos martine cand te citesc ma ia cu frisoane. Pai nu s-au facut pana acum tot felul de inginerii pentru pastrarea cat mai egala a pensiilor, spre exemplu limitarea la max. 85% sau chiar 65% a cuantumului pensiei din valoarea calculata. Sau calculul pensiei din solda neta mai nou. Pentru ce s-a facut asta? Nu cumva tocmai pentru "egalare" cat de cat? Nu cumva o minte contopistica a ales solutiile astea ca ecartul intre pensiile celor iesiti mai demult sa nu fie din ce in ce mai mare? Unii au pierdut procente bune din pensia care li se cuvenea, dupa lege. Mai nou tot din cauza "inechitatilor" umbla vorba in sat cu impozitarea progresiva. Oare de ce? Nu tot pentru a "indrepta inechitatile"? Dupa cum vezi "inechitatile" s-au rezolvat intotdeauna prin taieri. O fi bine? O fi rau? Ramane de vazut. Dar daca tot vorbim in retorica grade egale, functii egale, etc. vreau sa te intreb ce facem cand gradele nu sunt egale, nici vechimea, nici aia nici ailalta? Sa zicem un caporal cu multa vechime, grupe de munca "Alte conditii" la greu, teatre de operatii la greu, etc. daca i-ar iesi o pensie mai mare ca a unui colonel de birou, tu ce ai zice? Ai fi de acord? Eu cred ca nu prea. Asa-i?
Aruncatul de pastile la deruta nu ajuta deloc, dimpotriva.
Aici e vorba de mentalitate, de atitudine, de creier mai mult, de bun-simt, educatie si inca o gramada de alte alea.

Ein Stein spunea...

Cum spunea si colegul Dan, domnul Gropan e singura voce care a incercat sa aduca lucrurile pe un fagas de normalitate, din pacate fara succes deocamdata. A inteles ca numai prin reglemetari serioase si de bun simt se pot indrepta lucrurile. Si eu am scris in nenumarate randuri, cu legislatia si mentalitatea actuala NU se poate face nimic.

1). Recunoasterea ocupatiei de militar
2). Restructurarea si reprofesionalizarea armatei
3). Un pachet de legi specifice acestei categorii profesionale ca intr-o tara NATO serioasa cu capul
4). Respectarea angajamentelor la aderarea la NATO.
Alta solutie NU EXISTA!!!!!!!
Vad ca unii pe aici deja se gandesc sa-l voteze pe Oprea, foarte bine dar nu asta e problema, problema este scopul pentru care e votat. Poate mai da el ceva cum a mai facut-o, si nu din convingeri politice. Ne meritam soarta.
Eu vreau sa va atrag atentia ca legea asazis a Pensiilor Militare nu va disparea foarte curand, modificari pot aparea doar sa multumeasca anumiti abonati ceace pentru unii nu are cum sa fie un lucru benefic.
Dupa cum am mai scris armata e folosita ca perdeaua dupa care se ascund adevaratii profitori iar cei care iau suturile in cur suntem tocmai noi. Sa nu-si faca cineva iluzia ca securistii sau politrucii vor renunta atat de usor la amintita lege doar pentru simplul motiv ca "nu e corect". Singura solutie e aia amintita de mine in cele patru puncte, cam acelasi lucru il sustine si domnul Gropan.
Restul e frectie la picior de lemn, grade egale, functii egale, vechime, sa fie bine sa nu fie rau .....
Desteapta-te romane!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Gigi spunea...

Sînt unele infracțiuni în CP care nu au termen de prescriptie.









Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Spune și el! Ți-a trimis decizia cu recalcularea?
Nu știi că el baga numai fitile?
Îți este că te depășește? 😂🤣😎