Un produs Blogger.

marți, mai 19, 2020

Indemnizația pentru pensionarii militari membri ai uniunilor de creatori; calcule pe care ar trebui să le verifice și Curtea de Conturi.

67 comments
Din Documentarul CPS a MApN rezultă că de indemnizația de 50% din pensia militară cuvenită sau în plată beneficiază cca 1100 pensionari militari MApN,  membrii ai uniunilor de creatori, inclusiv ziariști.

Potrivit  art. 1 alin.(2) din Legea nr. 8/2006:
2) Cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării.

Intrebarea care se pune în calculul acestei indemnizații este dacă si sporul pentru OMM/SOSP intră în baza de calcul a sporului de 50%. 
Potrivit formulărilor din L 80/1995 și din L 8/2006, ambele sporuri se calculează din cuantumul pensiei militare stabilite prin legea pensiilor militare, ceea ce inseamnă că ele se însumează.
Spre exemplu, un pensionar militar beneficiar al acestei indemnizații care are și un spor OMM de 20% își majorează cuantumul, plafonat la 85% din baza de calcul, cu 50+ 20 =70%.
Cu alte cuvinte, drepturile care i se cuvin din pensia militară și din cumulul celor doua sporuri este 85% + 70%.85= 144,5% din baza de calcul. 
In felul acesta se evită calcularea indemnixzației de 50% si din valoarea sporului OMM.
Dacă indemnizația de 50% se calculează din cuantumul pensie militare + sporul OMM, drepturile care se cuvin pensionarului militar sunt:
Pensia militară + Sporul OMM= 85% + 20% x 85=102% din baza de calcul.
(pensie militară+ 20% sporul OMM) x 50% indemnizatie = 102% + 51% =153% din baza de calcul.
Dintr-un foc... și cu nebăgare de seamă, membrii uniunilor de creatori  primesc drepturi de pensie militară și alte drepturi mai mari cu 8,5% din baza de calcul decât cele cuvenite.
La o bază de calcul de 10. 000 lei rezultă un plus de drepturi de 850 de lei lunar.
Ințelegeți acum de ce ziariștii din presa militară insistă ca sporul OMM să fie inclus în cuantumul pensiei militare? 
Nu le păsă că o asemenea ilogică îi avantajează pe ei, dar îi dezavantajează pe cei pensionați potrivit OUG nr. 59/2017, care își pierd sporul OMM prin includerea lui în plafonul pensiei nete, egal cu media soldelor nete din baza de calcul. 


67 de comentarii:

tehnocrat spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
BONIFATIE spunea...


Nu va ieși nimic.
Punem pariu... p`un deț de rachiu.
Puterea este la cei cu venituri de mult peste 7000 lei care au grijă și de pensionarii cu pensii de mult peste 7000 lei, fie că sunt sau nu sunt „creatori”.
Mi-e egal de toți. Parafrază: „Nihil sine sine...curiști”.

Huhu Rezea spunea...

Să-mi spui și mie când va trece prin Parlament o initiativa legisslativa a USR! Se agită unii pentru nimic.

Huhu Rezea spunea...

@Gigi
Nu ai de lucru? Nu vezi că este fake news, dacă se referă la revizuirea din 2011?

Gigi spunea...

😀😂

Leon spunea...

Interesant calcul !
Avem comentatori pe acest blog care cunosc fenomenul si ne pot confirma care varianta este in plata, poate @Teo, poate @Nicu, poate altcineva..!

Leon spunea...

Proiectul L 298/2020, initiat de USR, privind IMPOZITAREA Progresiva a pensiilor de serviciu, astazi a primit un Aviz NEGATIV de la Comisia de Buget din Senat; tot astazi a fost pe ordinea de zi si la Comisia pentru Drepturile omului..!

Leon spunea...

@Huhu Rezea, proiectul sustinut de Dogaru, L 288/2020, initiator senatorul Tit Brailoiu ( PL x nr.90/2020 la CD) are mari sanse de reusita deoarece in sedinta de astazi, Comisia de Aparare din Senat, a intocmit un Raport FAVORABIL cu Amendamente admise !
Acum nu stiu daca proiectul este in concordanta cu OuG. nr.71/2020 intrata recent in vigoare; poate reusiti sa-l cititi..!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Nici nu se pune în discuție că nu este pusă în plata varianta cu sporul OMM inclus în baza de calcul a indemnizației de 50% pentru membri uniunilor de creatori.
Confuzia vine din urmă, inca dln 1996 de când s-a adoptat Legea 80 privind statutul militarilor.
Articolul 11 din L 80 incă spune ca se majorează cuantumul pensiei militarilor, necontand in timp schimbările radicale in pensionarea militarilor.
Chiar daca legea spune ca se majorează cuantumul pensiei militare, nimănui nu i-a trecut prin minte să calculeze acest supliment înainte de calculul pensiei insăsi, asa cum se întamplă după OUG nr. 59/2017, si să-l includă în plafonul pensiei calculate potrivit legii pensiilor pentru militari.
Nici nu a contat această confuzie până în anii în care pensionarii militari nu au primit si alte drepturi colaterale, toate calculate si adăugate din/la cuantumul pensiei militare, definit de toate legile ca drept de asigurare socială a militarilor, rezultat din algoritmul de calcul din însăși legea pensiilor.
Pe lângă dreptul colateral al sporului OMM militarii, au mai primit si alte drepturi colaterale ca indemnizatii pentru revoluționari, din Legea 42/1991, indemnizația membrilor uniunilor de creatori prin L nr.8/2006.
Normal că toate aceste drepturi calculează din aceeasi valoare a pensiei miliatare calculate potrivit legii pensiilor militare,
Dacă amem
-m- pensia militară, rezultată din legea pensiilor
-20% spor OMM, din Statutul cadrelor militare
-50% indemnizatia de revolutionar, din L42/1991
-50% inemnizația membru uniuni creatori, din L 8/2006
Să calculăm valoarea m a pensiei militare prin aplicarea tuturor acestor sporuri la celaș pensionar militar.
m+ m x 20% + m x 50% + m x 50%= m( 1 + 20% +50% +50%)= m ( 1 + 120%)= m + 120% x m
Dacă acest militar are cuantumul pensiei militare 5000 lei, valoarea drepturilor totale primitre va fi.
5000 + 120% x 5000= 11 000 lei.
Ar fi o mare greseală ca procentele să nu se adune ci să se inmulțească succesiv.
Dacă militarul de mai sus ar primi numai sporul OMM de 20 % si indemnizatia de 50% pentru membrii uniunilor de creatori, calculu ar fi următorul:
5000 + 5000x20% +5000 x 50%= 5000( 1+20%+50%) = 5000(1+70%) = 5000 + 70% x5000= 5000 + 3500 = 8 500 lei
Dacă calculăm indemnizația pentru membrii uniunilor de creatie si din sporul OMM calculul este următorul;
(5000 + 20% x 5000) x 50% ( 5000 +20% x 5000)= 6000 + 50% x 6000 =9000 lei

Leon spunea...

Corect ar fi ca pe Talonul de pensie( si in Decizia de pensie) sa fie trecut separat OMM/SOSP, ca suma rezultata pentru proventul respectiv din Cuantumul pensiei calculate; idem si pentru L 8/2006.
Revolutipnarii stiu ca primesc o Indemnizatie raportata la SMBE, nu la procent din pensie( L.341/2004 )..!

Leon spunea...

http://sindicatulcmd.blogspot.com/2020/05/obiectii-la-impozitarea-pensiilor.html?m=1
Cred ca se refera la proiectil PL x nr.148/2020, aflat pe Ordinea de zi a Sedintei CD de astazi, ora 10.00.
Se dezbate sub rezerva primirii Raportului comun a 2 comisii..!

Ein Stein spunea...

Daca textul de pe site-ul SCMD e preluat corect din proiectul OUG se observa o alta hotie a bandelor de contopisti. Vor fi supuse impozitarii numai pensiile pentru limita de varsta, smecherii, aia cu pensii anticipate si anticipate partial gen Ciocoiu vor fi ocoliti cu dragoste parinteasca. Singura solutie e o noua lege preluata, cu punct si virgula, de la o tara NATO de traditie, orice modificare a textului original sa fie pedepsita cu bataie si puscarie.

Ein Stein spunea...

Armata Romaniei nu mai e o armata in sensul istoric cunoscut ci a devenit un focar de eruditie si arta, un refugiu al sufletelor sensibile, un templu al ideilor si creatiei. Pai cum sa pomeneasca de asa ceva "presa" din armata, "creatorii", sa-si taie craca de sub picioare? A ajuns ca un lautar sau un "jurnalist" sa aibe o pensie mult mai mare ca unul care si-a facut veacul prin FOS. Vai natia noastra.

Pop Iuliu spunea...

Sunteți in eroare, Plx 90/2020 a primit raport de respingere. http://www.cdep.ro/comisii/munca/pdf/2020/rp090.pdf

marvas66@yahoo.com spunea...

Sa ne asteptam ca si purtatorii de vorbe din armata si institutiile asemanatoare, v-or avea acelasi avantaj, cu alte cuvinte politrucii vechi si cei noi v-or fi intotdeauna deasupra celor care au muncit si v-or munci corect. De ce sa nu avem pensie contributiva? Pentru ca hotii nostri vor sa ne fure in continuare... Eu o sa votez partidul care taie pensiile speciale cu tot neamul meu!

Leon spunea...

@Pop, nu sunt deloc in eroare !
Senatul este Camera decizitionala, indiferent de felul cum a adoptat CD acest proiect de lege..!

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
marvas66@yahoo.com spunea...

USR-ul pare sa doreasca ce este bine...fara pensii speciale...

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

M,
Și magistrații...că și ăștia au vacanta la concurență cu parlamentarii!
Kiar, judecătorii își iau banii întregi pt că erau în protest, apoi au dat în covid19!
Eu cred că au accesat pt șomaj tehnic....

Iulian Mareș spunea...

Greșit...
Coldea, Dumbrava ce zic?
Ah, pt ei pensia este că mărunțișul....flori pt prietenă!

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

Domnule marvas66, una e să dorești și alta este să poți, când USR își va defini public ce înseamnă pensie specială, ce categorie de bugetar se încadrează în această pensie, justificarea politicienilor care au emis legi pentru asemenea pensii (starea de „URGENȚĂ” , „NECESITATE”, sau DE „ALERTĂ” care au dus la meritul acestor pensii), atunci să vină cu propunerile dumnealor.
Totuși (indiferent de vârsta pe care o au ca politicieni) le recomand să studieze și să mediteze înainte de a debita anumite propuneri gen „doamna” Prună (Perjă pe moldovenește) și „domnul” Năsui (Năsete tot pe moldovenește) la următoarele documente emise de adevărați politicieni sau oameni de stat (vorbă din popor) PENTRU CELE DOUĂ CATEGORII DE PENSIONARI:
PENSII MILITARE DE STAT:
1. PENSIILE MILITARILOR ROMÂNI ÎN LEGISLAŢIA SECOLULUI AL XIX-LEA; (https://cps.mapn.ro/app/webroot/fileslib/upload/files/Istoric/Articol%20Revista_Document%20nr%204%20(70)-2015.pdf )
2. Decretului nr. 214 / 1977 privind pensiile militare de stat;
3. DECRET-LEGE nr.71 din 8 februarie 1990 pentru modificarea şi completarea Decretului nr. 214 / 1977 privind pensiile militare de stat.
4. Urmează alte legi emise după 1990 referitoare la pensiile militare de stat.
PENSII CIVILE:
1. LEGE nr.3 din 30 iunie 1977 privind pensiile de asigurări sociale de stat şi asistenta social.
2. Urmează alte legi emise după 1990 privind pensiile de asigurări sociale de stat și assist. soc.
AȚI VENIT DV. POLITICIENII DE DUPĂ 1989 ȘI V-AȚI EMIS PROPRIILE LEGI SPECIALE CHIAR NESIMȚITE, PORNIND DE JOS, CUPRINZÂND PAS CU PAS TOATĂ CLASA POLITICĂ ȘI CLIENTELA ACESTEIA IAR ACUM O FACEȚI PE CINSTIȚII, OAMENII DREPȚI FAȚĂ DE POPOR, PE ACESTEA TREBUIE SĂ LE IMPOZITAȚI CUM VREȚI ȘI CU CÂT VREȚI.
AȚI MAI AUZIT ZICALA „JOS LABELE DE PE JUSTIȚIE”, ACUM VĂ SPUNEM NOI MILITARII DIN TOATE CATEGORIILE „JOS LABELE DE PE PENSIILE MILITARE” DATE DE CUZA. DACĂ EXISTĂ HOȚI ÎN ROMÂNIA, PARTE DINTRE EI SUNTEȚI DUMNEAVOASTRĂ CARE NE FURAȚI BANII DIN PENSII DE ANI DE ZILE.


marvas66@yahoo.com spunea...

Am zis sa taie pensiile speciale, adica cele care nu se bazeaza pe contributivitate...nu pensiile militare care au fost garantate de stat de cand ne-am inscris in primele institutii militare si in baza carora am jurat ca ne vom face datoria fata de tara... Magistratii care au facut front comun cu infractorii sau care tergiverseaza zeci de ani procesele si care pun pe drumuri oamenii inocenti, politicienii care au vandut tara, ambasadorii care au avut doar meritul de a fi amanta sau amantul cuiva...si altii care nu merita nici un buna ziua sa aiba pensii de nabab si cei care au muncit din greu sa moara de foame.

Gigi spunea...

@M
Domnul @Profesor ar putea avea dreptate.Îsi apãrã breasla din care face parte,probabil.
Acum profesorii nu mai au 4 luni vacanţã/an,ci datoritã noului context au 8.
Nu fiţi supãrat pe dl.profesor,este un vechi prieten de postãri de pe aici,prietenul militarilor.Dacã ghiciţi cine este,aveţi un 10...cu plus.

Iulian Mareș spunea...

Moș Drăghici, alias profesor de ...sport,
Eu te credeam mai destupat, dar tu ești râmă; îți ataci și breasla! Rușinos....deci tu ai luat bani degeaba de la SMFA!...atât poți scrie după 40 de ani de muncă? Ești un dezastru....

Iulian Mareș spunea...

Că de exemplu, Hurezeanu a/al cui amânată/amant este?

tehnocrat spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

Domnule marvas66, nu mă adresez dumneavostră ci politicienilor, vă folosesc însă comentariul pentru a mă putea exprima, altfel nu sunt pe subiect și domnul Huhu Rezea mă taxează.
În 1989, politicienii care ne conduc astăzi terminau facultățile devenind medici, profesori, economiști, ingineri, alții dau cu stângul în dreptul de analfabeți ce sunt, dar sunt “băieții lui tata”, etc. Până să devină politicieni fiecare își exercita profesia aleasă stând bine mersii la călduț în birouri pe salarii bine plătite (unele categorii și mici/mari cadouri). Când unii dintre ei de abea se nășteau, creșteau, mergeau la școală, licee, facultăți, NOI, MILITARII, PENSIONARII DE ASTĂZI deși aveam pregătire similară sau apropiată valoric (dar de o importanță deosebită), pe lângă faptul că ne desfășuram activitățile specifice serviciului militar și aici să nu uităm de trageri, aplicații, tabere, cu săptămânile sau lunile în Poligoanele de la Smârdan (Mălina)/Galați, Cincu/Brașov, Babadag/Tulcea, cele locale de dimensiuni mai mici, etc., AM MAI CONSTRUIT STIMAȚI POLITICIENI CU VIAȚĂ DE BIROU ȘI ALĂTURI DE FAMILIE VOASTRE, MARILE OBIECTIVE ALE ROMÂNIEI COMUNISTE: Casa Poporului, Canalul Dunăre-Marea Neagră, Transfăgărășanul, Baraje hidrologice, munci în mine, mii de blocuri, sute de kilometri de canale de irigații, munci agricole în Insula Mare a Brăilei, etc., PRIN FRIG, PRIN PLOAIE, PRIN VÂNT SAU ARȘIȚĂ, NE FĂCEAM DATORIA ȘI DE MILITAR, EXECUTAM ȘI ORDINELE COLATERALE FĂRĂ NICI O LEGĂTURĂ CU SPECIFICUL MESERIEI ALESE.
Domniile voastre pe lângă profesia de bază, lăsând șpăgile pe operații, taxele pe meditații, comisioanele de la licitații, afacerile dubioase (spune presa și TV, nu eu, ați fost, sunteți și veți mai fi condamnați dintre dumnevoastră dacă nu vă liniștiți/presupun).
Domnii procurori de la birouri vor avea grijă când greșiți să vă acuze iar domnii judecători tot de la birouri vor avea grijă să vă condamne (nu pe toți la fel chiar dacă greșeala este identică ci după culoarea părului).
Ce fapte de vitejie ați executat pe lângă cele ale profesiei de bază de v-ați TRAS PENSII SPECIALE și acum ne tot frecați la cap cu pensii nesimțite ce trebuiesc impozitate sau ce dracu vă mai trece prin cap. Chiar nu realizați că în comparație cu noi sunteți penibili. Guvernul a intrat de frică în carantină, parte din medici și-au dat demisia sau au plecat în C.M., profesorii staționează pe tablete, toată lumea a stat 2 luni acasă în relaxare. Bravo.
TOTUȘI, CU NOI MILITARII, CE AVEȚI ? Aduceți Legea nr. 223/2015 la zi și abrogați art. 41 din O.U.G. 114/2018 ?


Gigi spunea...

@M
De acord!👍
Fiecare cu meseria lui!
Un singur aspect vreau sã arãt:
Ei sunt uniti,noi...
Exemple sunt chiar multe.
@I.Mares 👏

Iulian Mareș spunea...

Gigi,

Multumesc, asemenea!

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Legea 223/2015 este lege specială pentru că derogă de la legea cadru, respectiv de la L 263/20110.
Pensia militară este pensie de serviciu, nu pensie specială.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Legea cadru 153/2017 privind salarizarea este unitară, valoarea de referință cu care se înmulțesc coeficienții de salarizare din toate Anexele fiind aceeași.
Legea 223/2015 este lege specială pentru că derogă de la legea cadru a pensiilor din sistemul public și pentru că această lege specială stabileste că pensia militară este în întregime necontributivă.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Hai că nu o lungesc cu cei cu minte ieftină...
Mintea sănătoasă stă în în pul sănătos, lucrat fizic!
Dar fraier mai ești...un IT-ist militar nu produce software? Nu face mentenanță? Nu pregătesc utilizatorii?
Tu pe ce dracu ai luat banii?

Viorel spunea...

Așa înțeleg domnii judecători de la Tribunale, Curți de Apel, ICCJ și CCR să dea o hotărâre în procesele pensionarilor militari cu CPS a MapN. M-am referit și la judecătorii de la ICCJ și CCR, pentru că atunci când s-a hotîrât eliminarea pensiilor speciale au sărit în sus ca dracii din iad în cazanul cu smoală pe motiv că nu este constituțional. Redau mai jos cazul unui coleg de unitate (Mr. și un M.M.Pr. / aceeași hotărâre ca și conținut) care a solicitat acordarea S.O.S.P.:
Tribunal: 30.10.2019

Ora estimata: 09:00
Complet: CivFondCM4-N
Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Respinge ca nefondată acţiunea formulată de reclamantul C. I. în contradictoriu cu pârâtele Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naţionale Bucureşti şi Unitatea Militară X. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Y. Pronunţată la data de 30.10.2019 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei.
Document: Hotarâre 778/2019 30.10.2019

Curte de Apel: 19.05.2020

Ora estimata: 12:30
Complet: C5A CMAS
Tip solutie: Nefondat
Solutia pe scurt: Respinge apelul ca nefondat. Definitivă. Pronunţată prin punerea minutei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.
Document: Hotarâre 176/2020 19.05.2020
Regulamentul privind conferirea, descrierea și modul de purtare a ordinului și medaliei ”Meritul Militar” sunt instituite legal din 1 iunie 1954, adoptat prin Decretul nr. 211 din 01/06/1954, DECI, DE ACEST PROCENT CALCULAT LA PENSIE BENEFICIEM DIN 1954 DOMNILOR PARLAMENTARI ȘI JUDECĂTORI.
Ați modificat legile cu au vrut mușchii voștri și ne-ați furat banii din pensii (OMM/SOSP ȘI PENSIA SUPLIMENTARĂ DE 3-6-9%). (https://www.juridice.ro/674545/omm-sosp-si-pensia-suplimentara-anulate.html) 03.03.2020 / Dan BĂZĂVAN, de la un simplu electrician ajunge Doctor în Fizică / Ştiinţe exacte / Fizica Stării Condensate – Universitatea din București, Facultatea de Fizică, din 2017 student – Universitatea Națională ”Nicolae Titulescu” din București, Facultatea de Drept.
Vă dă lecții domnilor politicieni și judecători.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Ein Stein spunea...

@Mares
In cadrul domeniului Inginerie Electrica sunt doua ramuri, printre altele, Tehnologia Informatiei sau Information Technology adica IT-ul si Informatica sau Computer Science. Sunt doua lucruri complet diferite. Ca IT-ist poti sa fii tehnician sisteme de supraveghere, administrator de sistem, administrator de baze de date, de retele, inginer de sistem, arhitect de sisteme, etc. Ca informatician poti fi programator, cercetator in domenii relationate, etc.
In Romania, ori din cauza ca guvernantilor le e lene sa pronunte "informatica" pentru ca are mai multe litere ori sunt complet in afara problemei, cel mai probabil s-a creat o confuzie si o ceata completa in mintile amantelor si rubedeniilor care paraziteaza institutiile care ar trebui sa se ocupe de problema. La noi totul e la gramada, IT, de aici si o multitudine de necazuri. In cadrul unei companii de software numai programatorii beneficiaza de reducerea de impozit, spre exemplu cel care administreaza sistemul pe care lucreaza programatorii, inginerul de sistem, poate sa fi terminat el facultatea si doctoratul la MIT, nu beneficiaza de reducerea de impozit, el este IT-ist, ceilalti sunt programatori. Chiar daca IT-stul face cod pentru administrarea sistemului nu beneficiaza de reducere. Din cauza acestei prosti toti cei cu inclinatii si pregatire in domeniu se orienteza spre informatica si programare lasand descoperita partea de IT. Ca sa devi programator trebuie sa urmezi un curs de programare, intr-un limbaj oarecare, cursul poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni, nu ai nevoie de studii universitare in domeniu.
Din cauza asta aproape toate sistemele informatice guvernamentale gen Cardul de Sanatate sunt complet sau partial nefunctionale, nu are cine sa le administreze si sa le tina in viata. Softul Card de Sanatate e unul bun, a primit o nota foarte mare la evaluare, cu toate astea practic nu poate fi folosit. Exemplu cel mai elocvent e platforma aia cu IMM-uri a lui Citu, programatorii si-au facut treaba insa au fost complet depasiti de partea de IT de aceea dupa ce a fost mutat pe infrastructura STS, unde au IT-isti care isi cunosc meseria, platforma si-a revenit ca prin minune. Daca guvernul nu se ocupa foarte serios de aceasta chestiune, toate promisiunile lor de informatizarea administratiei sunt doar vorbe in vant si abureala.
Daca apare Draghici pe aici roaga-l sa ignore comentariul meu.

Ein Stein spunea...

Militiene te-ai dedulcit la sporuri si indemnizatii.
Un sef de arma cat sa aibe IC-ul? Dar seful SMG? Dar seful fara subordonati?
Esti mort dupa sefie. Sef de post cumva ai fost?

Viorel spunea...

DESPRE MUNCĂ ȘI RĂSPLATĂ:
1. Un general, ofițer, subofițer poate fi în aelași timp și militar și medic, asistent universitar doctor, asistent, etc.;
Un medic, asistent universitar doctor, asistent, NU POATE FI ȘI MILITAR ÎN ADEVĂRATUL SENS AL CUVÂNTULUI.
2. Un general, ofițer, poate fi în aelași timp și militar și profesor universitar dr., conferențiar universitar dr., lector universitar;
Un profesor universitar, profesor, învățător, etc., NU POATE FI ȘI MILITAR ÎN ADEVĂRATUL SENS AL CUVÂNTULUI.
3. Un general, ofițer, M.M., subofițer poate fi în aelași timp și militar și inginer, subinginer, maistru;
Un inginer, subinginer, maistru, etc., NU POATE FI ȘI MILITAR ÎN ADEVĂRATUL SENS AL CUVÂNTULUI.
Și exemplele pot continua. Asta face diferența dintre noi ARMATA și CEILALȚI CETĂȚENI AI ROMÂNIEI domnule președinte, domnilor politicieni și guvernanți. Dacă (,) considerați că sunteți în măsură să conduceți o U.M., Brigadă, Divizie, S.M.F.T., S.M.A., SOLICITAȚI CELOR ÎN DREPT ȘI DAȚI-NE EXEMPLU. Asigurați salariile și pensiile în mod echitabil, fără discriminări între categoriile socioprofesionale sau pensionari. NOI SUNTEM UN FEL DE 3 ÎN 1. NU AM VĂZUT NICIODATĂ MEDICI, PROFESORI, INGINERI, JUDECĂTORI, PROCURORI, POLITICIENI CU LOPATA ÎN MÂNĂ LA DESZĂPEZIRI, INUNDAȚII, ETC. DACĂ POPORUL NE RESPECTĂ PRIN PROCENTAJUL DIN SONDAJE, DUMNEAVOASTRĂ, CLASA POLITICĂ DE CE VĂ BATEȚI JOC DE NOI ?

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

Domnule Ein Stein, să presupunem că domnul M este încă activ și este șef de post în Comuna Cristian din Sibiu (era o comună frumoasă în urmă cu 39 de ani, acum privind anumite videoclipuri este o comună excelentă din toate punctele de vedere), dumneavoastră pensionarul militar vă mutați în această comună (zonă turistică, peisaj frumos, aer curat, cântec de păsărele și susur de ape), vă faceți o căsuță sau o cabană și trăiți liniștit alături de soție. În vacanțe sau când au chef vă vizitează copii cu nepoții. Ca în orice localitate, mai există și haimanale. Mergeți la magazin, vă tâlhărește tâlharul, veniți acasă, nu-i găina în coteț că a șterpelit-o hoțul, intrați în casă, soția violată de violator, vecinul beat vă rupe scândurile de la gard (cu care să-și bată nevasta) crezând că este gardul lui.
Dumneavoastră pensionarul Ein Stein, cui vă adresați în asemenea situații ? Primarului, Preotului, Directorului de școală, Domnului doctor de la dispensar sau Domnului Șef de Post M.
Nu mai luați în derâdere colegii indiferent de gradul sau funcția pe care l-a avut sau a îndeplinit-o, pentru că problema tot ei o rezolvă și ponoasele uneori tot ei le trag atunci când sună telefonul și domnul Politruc îi transmite domnului șef de post M să nu se ia de găinar pentru că este pui de șmecher cu bani și pile.

Viorel spunea...

Domnule M, cu tot respectul și scuzele de rigoare dar trebuie să vă contrazic și aștept răspuns dacă am dreptate sau nu. Redau din comentariul dumneavoastră:
„Era un singur tabel:
- funcții cu studii medii și 10 ani vechime – coeficient de ierarhizare = 4; - funcții cu studii superioare și 20 de ani vechime – coeficient de ierarhizare = 6”.
Întrebare: Dacă la 10 ani vechime cel cu studii medii are coeficient de ierarhizare 4, cel cu studii superioare tot la 10 ani vechime ce coeficient de ierarhizare are ? Nu cumva are 3 ? În cel mai fericit caz (dar nu știu după ce fel de calcul sau formulă) are 4. Și atunci unde mai este diferența de valoare / studii. Mai este echitabil ? Doar întreb.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

Mulțumim domnule președinte, mulțumim, PENSIILE MILITARE PE CÂND ?
“Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea care prevede majorarea salariilor pentru unii angajaţi din sistemul sanitar. Aceştia vor primi de la 1 iulie salariile de bază prevăzute pentru anul 2022.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea pentru majorarea salariilor kinetoterapeuţilor, fiziokinetoterapeuţilor şi profesorilor de cultură fizică medicală (CFM) din sistemul sanitar”.
(https://www.botosaneanul.ro/stiri/salarii-marite-pentru-acesti-angajati-iohannis-a-promulgat-astazi-legea/)

Iulian Mareș spunea...

Stein
Trag concluzia ca Mos draghici este ca si ciocanarul/CFR care a intrebat la keful de iesirea lui la pensie de ce a fost pus sa dea in roti cu ditamai ciocanul?
Colegii i-au raspuns:
-Ca sa mai dai un rand de vin roze! :))

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

Domnule M, l-am apreciat pe realizatorul Tv. Rareș Bogdan pentru unele emisiuni prezentate, dar din momentul în care s-a hotărât să intre în politică și a schimbat macazul comentariilor sale pentru a pupa dâna din față și cea din spate a partidului în care s-a înscris (a sondat terenul să vadă unde are șansă de reușită), pentru mine a devenit un neica nimeni. A vrut să fie un Dan Diaconescu mai deștept chipurile, după părerea mea nici nu se compară. Mulți îl credeu plecat cu pluta dar cel puțin Dan Diaconescu a înființat pe banii lui o televiziune, a format un partid Partidul Poporului ce a dat deputați și senatori (buni sau răi, nu contează / trădători, să le fie de bine), Rareș Bogdan ce a creeat. Nimic. Dan Disconescu nu mi-a luat din salariu sau pensie, Rareș Bogdan și partidul dânsului mă fură de ani de zile, numește un ministru la apărare fără să-l sprijine pentru rezolvarea problemelor din sistem. Pentru ce l-ai mai numit ? Și vreți voturi.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Marti 26 mai, orele 13.00, dul Solomon a programat cele doua proiecte PL x 199 si 221/2020(poz.2 si 3) pentru Raportul Comisiei pentru munca comun cu Comisia pentru Aparare( va fi convocata curand si aceasta comisie...).
Va fi interesant de vazut care varianta va avea Raport de Respingere..!

marvas66@yahoo.com spunea...

https://www.capital.ro/aceste-pensii-vor-fi-taiate-crunt-se-da-lege-surse.html

Huhu Rezea spunea...

@Profesore
Ce mai zice presa militară?
Mai speră să ia indemnizația de creatori? Nu vrea să se pună rău cu DFC.

Iulian Mareș spunea...

Stein,
În cadrul UPB București există o facultate numita ETTI - Electronică telecomunicații și tehnologia informații care este total diferita de cea de Calculatoare sau Inginerie electrică!
Drăghici este absolvent al Facultății de calculatoare, promoția 68!
El cat ca mata poate nu știți că există o unitate specială de IT și programatori cu realizări notabile precum și Comandamentul Apărării Cibernetice, înființat la 1 decembrie 2018; fostul și actualul Cdt - din 2 martie, (pe care i-am cunoscut personal) sunt super profesionisti, care nu au nevoie de elogiile mele!
În plus, contrar a ceea ce crede Moș Drăghici produsele software trebuie sa fie compatibile cu NATO, dacă nu identice!
Căci dacă de unii ne putem apăra singuri, de unul singur nici toată EU nu ne poate apăra!

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Vezi numai apocalipsă!
Nu va tăia nimeni nimic....
Unul din motive: an electoral!
Mai sunt și altele....

Huhu Rezea spunea...

@Viorel
Publică scrisoarea către kwi pe un topic politic, nu aici.

Cezar spunea...

@/m.Al
Se taie..se taie...
😂🤣😜😛😎😎😎

Iulian Mareș spunea...

Am 2 p, raman cu 1 p! ... :))
:)) ... pensii, mai caporale! :))

Ein Stein spunea...

@Mares
Pai si eu am scris aceleasi lucruri, mai exista si alte facultati, ex. facultatea de Automatica si calculatoare. Ingineria Electrica e un domeniu, daca vreo universitate a infiintat o facultate cu acelasi nume nu e decat o alegere neinspirata ca sindicatul lui Dogaru. Daca vorbim de educatie formala, universitara, IT-istii sunt pregatiti in facultatile pomenite de tine si altele, Informatica(Computer Science) e alta poveste si tine de facultatile de Informatica si Matematica nu de automatica si calculatoare, telecomunnicatii, etc. Imporatant e sa inteleaga politicienii si ministrii ca atunci cand vorbesti cu gura pana la urechi de IT dar iei masuri in domeniul informaticii nu prea e in regula, unde dai si unde crapa. Ministrii Educatiei si Muncii ar trebui sa mearga in schimb de experienta la Comandamentul Apărării Cibernetice sau la STS si sa vada de ce acolo merg treburile iar in Administratie e jale mare. Ca programator poti sa profesezi doar urmand un curs de calificare de programator insa nu poti profesa in domeniul cercetarii in informatica pentru ca nu ai cunostintele necesare in matematicile speciale, cunostinte pe care le dobandesti in facultatile de mate info. Draghici a fost IT-ist in cel mai pur sens al cuvantului, cu acte in regula, insa in mintea lui e o ceata completa, el nici nu stie ce a fost. Nu mai revin asupra subiectului ca deja ma oboseste, important e sa priceapa cine trebuie ca fara o intelegere a situatiei promisiunile de debirocratizare si informatizare a Administratie sunt doar un vis frumos.

Viorel spunea...

Aurică Geamantan, nu vorbi pe nas tată, rostește cuvintele cu gura deschisă (scrie), tare, clar și precis ca un adevărat militar ce ai fost ca să înțeleagă toată lumea ce exprimă comentariul tău. Dacă vrei să-ți deschizi o firmă într-un tanc, îți recomand să cumperi unul de la Fabrica de bere din Galați. Are în interior (tancuri li se spune) cisterne sub formă de cilindru de 5, 10, 15, 20 de tone. Îmi luam săptămânal câte un bidon de 20 de litri de bere nefiltrată direct de la tanc. Ești și în eroare, în Botoșani nu este numai U.M. 01189 cum afirmi tu, ci mai este în eceeași curte și un Divizion de Artilerie (U.M. 01251). Ambele au un rol foarte important în garnizoană în special U.M. 01189, dar cum tu ai lipsit de la lecții din cauza Covid-19, nu prea le mai știi. Înțeleg că ești sau pari a fi comic dar nu ține. „Am lichidat toate unitățile din Botoșani”, este o glumă, dar (asta ca să te ating puțin) dacă ar fi fost așa, zecile / sutele de cadre care au fost în acele unități (10 la număr) și care au fost nevoite să treacă în rezervă sau să se mute în alte garnizoane, dacă citesc comentariul tău, te bagă .... știi tu unde. În plus, deși ești coleg cu mine, prin felul comic de a te exprima aduci mai mult a “Moș Teacă”. Mi-am dublat pensia tocmai din 01.02.2020, ai 3,5 luni și te exprimi ca și cum ar fi de acum 5 ani. Pare ridicol.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.