Un produs Blogger.

duminică, august 29, 2021

Ardelenii și moldovenii militari, dezinteresați de problematica pensiilor militare

68 comments

Blogul are instrumente de monitorizare Google Analitics prin care se poate vedea cîți
cititori sunt pe blog, ce topic citesc și localitatea  de unde accesează blogul.
Foarte frecvent harta accesărilor arată precum cea de mai jos... din această dimineață. 

 După o jumătate de oră harta accesărilor arată astfel:
A intrat @cezar.



68 de comentarii:

I. David spunea...

Ciudații ăștia de la USR Plus au publicat în document în care reiterează necesitatea desființării pensiile speciale (inclusiv militare, știm asta in datorita numeroaselor poziții publice ale imbuibatului Năsui, crescut cu banii din afacerea Motorola). Însuși electoratul lor așa cum rezultă din propriile lor sondaje nu mai exultă la ciorbă asta super încălzită cu tăierea pensiilor militare însă ciudățenile politice unite în acest crez USR Plus o țin "langa danga sună-n asfințit talanga". Referitor la subiectul topicului pot sa observ că ne este in felul nostru de a fi sa din dezinteresați de subiecte importante în esență dacă nu ne afectează imediat. Actualii activi nu se gândesc la pensie daca nu sunt in pragul iminent de a devenii pensionari. Îmi aduc aminte mereu că cei activi cu ani puțini de muncă pensia este ceva într-un viitor îndepărtat subiect prea puțin important in comparație cu cele cotidiene. Ceilalți care se pregătesc de pensie aleargă fiecare după puteri în vederea obținerii unei pensii cat mai avantajoase, neglijând viitorul trâmbițat de unul ca Năsui. Fara sa fac distincție între provinciile istorice aducând la un numitor comun pot sa spun că românul doar in situații de criză majoră se unește până la sacrificiu suprem, in acest moment nefiind cazul, societatea românească se află în declin profund fiind dezbinată pe criterii de apartenență socială similar evului mediu cu o ierarhie nesimțită la vedere în vârful piramidei politicul urmat de casta magistraților și împănată cu roiuri de infractori ce zumzăie că un roi de muște pe resursele naționale. Sub acest vârf se afla restul populației care se descurca cum poate mestecând sărăcia și frustrările în aceași oală a existenței sale. Din acest tablou rupt din cărțile lui Kafka facem parte toți și transilvăneni (nu agreez termenul de ardelean are origine maghiară) și munteni și moldoveni și bănățeni într-un cuvânt românii noștri a căror strămoși hrănesc pământurile acestea de mii de ani. Poate că am îmbătrânit și mă afectează mai profund când vizitez monumentele ridicate peste oasele militarilor români care au murit că noi sa avem o țară și un pământ al nostru, poate că nu mai înțeleg eu vremurile in care trăiesc, refuz sa cred că generații întregi au murit că noi astăzi să ne râdă în față infractorii și putregaiurile politice de toate culorile, nu sunt extremist departe de mine așa ceva insa întreb și eu cum este posibil sa avem un ministru al muncii fara ani de muncă? Cum avem un ministru ca Năsui fara macar un stagiu militar în termen sa vorbească de militari și drepturile acestora? Suntem schizoizi de-a dreptul? Închei aici pentru simplul motiv că nu am atins decât coaja durerii naționale și personale ca cetățean și militar cu o carieră de 27 de ani neîntrerupți in operativ și aștept că mizeriile acestea să decidă că am fost un fraier și că ei noii șmecheri conduc astăzi țara noastră.

Leon spunea...

Aha, Craiova e pe Harta !
Dar Sibiul, n-apare Sibiul, unde o fi Avianyc..??

Dibaciu spunea...

Pacat! Prin suprapunere, coincid cu alte harti. Un sociolog ar stabili clar, personalitatile celor care fac risipa de sfaturi si analizeaza la sange opozantii lor!

Periamu lucica spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...

Cum? Cand tocmai se aduce mare lauda unui pițifelnic numit George Mîndruță, senator de Suceava al USR, cadru militar în rezervă, cu o experiență de 21 ani în Ministerul Apărării Naționale cu mai multe prezențe în TO?
Cel care spune ca "Prin implicarea în politică vreau să-mi ajut semenii, comunitatea din care fac parte și să fiu un exemplu pentru ca oamenii nehotărâți să fie mai activi în viața comunității și, de ce nu, chiar în politică."
Da, băi Mîndruță! Uite că pe mine m-ai "hotărât" să fiu mai activ și să vă scuip pe voi ăștia de la USR, pe voi și pe toți ai voștri!

Ăia din Ardeal și Moldova nu au timp de internet ei s-au bulucit în partide și ne hotărăsc viețile! Cînd vă uitați la prețul la gaz sau la electricitate, la benzină sau la pâine, când vedeți un năsui sau un barna aruncând cu lături pe drapelul național sau pe uniforma militară să nu uitați că lângă ei sunt și de-ai noștri care au nasurile maro de la pupat kururi!

Cine vrea sa felicite pe acest vierme trădător: 0737904206 (spălații pe creiere să nu sară în sus că telefonul e protejat de GDPR că e de pe pagina lui de FB considerată "spațiu public")
Pagina de FB a târâtoarei: https://www.facebook.com/GheorghitaMindruta

CEZAR spunea...

Hi..hi..hi !

Leon spunea...

Frumoase cuvinte !
Si astazi am urmarit emisiunea de pe TvR1 Pro Patria, unde s-au prezentat secvente cu Aviatorii militari romani in misiunea aducerii colegilor din Kabul, sau in misiunea de stingere a incendiilor din Macedonia !
Si chiar ma gandeam ca Romania a ajuns pe mana copiilor care nici macar n-au facut armata si decid ei soarta soldelor si pensiilor militare.
Am vazut politicieni la festivitatile militare, dar nu i-am vazut in poligoanele de la Cincu, Capul Midia, etc...!

Mihai spunea...

@ Leon
Fusei in inspecție pe șantierul autostrăzii Sibiu-Curtea de Argeș, autostrada care imi spuse dirigintele de șantier se face pentru a avea valcenii pe unde pleca. Noroc ca am pus eu in proiect o descărcare la cativa km buni de Râmnicu Vâlcea ,altfel ......tot inainte.

Laleaua neagră spunea...

Sa se revina la lg 164/2001... Mai corecta deca cea a guleratilor 223/2015 facuta pe sporuri inventate dupa 2010...

Mihai spunea...

In mod sigur băieții ăștia au făcut " liceul industrial" .
Dacă făceau LM știau lustrui doar țava.......

https://fb.watch/7H7En890Oi/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Toti moldovenii se bazeaza pe Corneliu Ifrim, caci eu fac cat ei toti, cand ei se afla permanent la un pahar de tâghir cu pelin! Bai, mai treziti-va, unii din betie si altii din melancolie si monotonie, ca ma faceti de rusine cu statul vostru pe vine, ca de bocit ca babele, toti va bociti si clămpaniti, dar fiti si voi mai hotarati cu luari de pozitii si de atitudine, ca lupta sindicalo militara nu-i nici rugaciune, țâghir si nici răchie de prune sa fie baute prin bodegi si pe șanțuri, pe rupte!
Cat despre ardeleni, mai tranca-fleanca cu teleaga lui Bator a babei Fefeleaga, ca pana sa deschida ei fleaca li se inpute traista cu ceapa si slana, acel calup încotețat ca de Avon caruia ei ii spun, sopon parfumat si afumat in șoșon!
Olteneii dau si ei cu criripoeii, dar fara de snaga, ca n-au la teleaga legatura cu praz sa aiba pofta sa se rațoiasca forțoși la necaz, asa ca mai mult sunt ocupati cu posturile de santinele la fomele, ca mai gelosi ca oltenii nu sunt decat italienii. De-l injuri de mamă, nici nu te balega de samă, dar daca il injuri de nevasta ti-a si bagat cosorul sub coasta!

Leon spunea...

Mai degraba Scoala profesionala de Auto; am vazut asemenea reparatii si la Arsenalul Armatei din Sibiu :)).

M spunea...

@Laleaua neagra

😂 Lasa ca o rezolvam trecand pe contributivitate!!!!

SorinC spunea...

O intrebare din Bucovina (sper ca nu sunt singurul din Bucovina care citeste blogul): cf legii 223 baza de calcul este media soldelor brute realizate la functia de baza ,nu am gasit nicaieri sa spuna ca solda de funtie trebuie sa fie aceeasi in cele 6 luni.Am un coleg care s a pensionat incepand cu iunie 2021 si care si a ales cele 6 luni astfel:decembrie 2020-mai 2021.La primirea deciziei surpriza:lunile trecute pe decizie erau august 2020-ianuarie 2021.Cand a intrebat la personal i s a spus ca asa si a trecut pe raport. Singura explicatie ar fi ca de la 1 februarie s a modificat solda de functie .Ma poate lamuri cineva daca este asa sau nu? Multumesc.

Ein Stein spunea...

Mestesugari ardeleni repara un motor

Mihai spunea...

@Leon
Pe vremuri aveam din școlile profesionale meseriasi-meseriasi foarte buni.
Azi,mulțumită lu tanti Andro..... cauti cu lumânarea astfel de meseriași si nu-i gasesti.
Si cata nevoie este de ei vizavi de ce se flutură pe piață.

Iulian Mareș spunea...

M,
Camarad, trebuie sa acceptam ca exista mulți limitați, indiferent câte participări au în teatre....ei sunt FB executanți, însă nu cere mai mult!
În genere, cei care sunt mai citiți nu sunt pt execuție, pt că își pun întrebări!
Camaradul Mîndruță...nu l-am cunoscut și nu știu nivelul lui de expertiza!
Sper sa nu ajungă și asta ministru...

Mihai spunea...

Redare pe lui Huhurez nu bat in Ardeal cand ploua la Sibiu.
În schimb bat din greu pe domeniile Olgutei , ale lui Liviu (Belina,domenii)-Vanghelie - Rizea-Mazare de nu poți trece pe sub ele nedetectat .

Leon spunea...

"Septembrie 1990-Iulie 1993 Maistru Militar, specialitatea auto, Institutul Militar Auto ”Basarab 1” Pitesti, Sectia Maiștri militari"(CV)..!

Iulian Mareș spunea...

Rectificare...
"Mestesugari" ardeleni "repara" un motor!

Leo spunea...

Nu uita meseriașii auto Grămescu și Pepene care făceau operative taburile 71 din nimic ca să pornească la alarmă la "arsenalul" 32 Dragalina....

Cezar spunea...

Pe contributeala..poftim...asta.i pohta ce am pohtit...
m.Alul sa nu mai poata fura..cu Oskarul de Congo
🤣🤣🤣😛😛😜🤪😝

ifrim spunea...

Eu mi-am esplicat fenomenul astfel:Moldovenii & transilvănenii au pensiile mari și sunt în vacanță pe litoral ,de unde și bulina mare cu accesări.Deci postează de pe baldachine și iahturile personale.Regățenii de pe marginea tarlalei căci au de cules bostanii de Dăbuleni,restul ....calici!

Luc 3 spunea...

@Unknoun Din cate știu,anul acesta nu a fost nici o modificare! Toate sunt la fel ca anul trecut!

Leon spunea...

@Avianyc, tanti Andro ca tanti, dar in Romania educata cu nenea Profesorul din Sibiu, la Cârma , mai rar..!!

Mihai spunea...

@ ein stein
Lucrurile sunt destul de clare,după cum bine te -ai sesizat.
Deoarece cand muncesc si gandesc ,ardelenii nu au timp de fituica " Prazaria".
Puțini meseriași reușesc să rectifice un arbore cotit pe masina unealta numita strung universal.

Huhu Rezea spunea...

Dacă solda de funcție este aceeași în cele 6 luni, soldele de funcție din baza de calcul sunt egale, actualizate toate la valoarea de la data deschiderii dreptului de pensie. Deci, și solda de funcție din prima lună se actualizeza la valoarea soldei de funcție de la deschiderea dreptului de pensie, potrivit art 28 din L 223/2015.
La 01 01 2021 trebuia să crească solda de funcție potrivit art. 38 din L 153/2017, situație in care toate cele 6 solde de funcție din baza de calcul se actualizau. Nu rr fi fost vreo diferență intre lunile decembrie 2020- mai 2021 si perioada august 2020 si ianuarie 2021.
Problema este câ guvernul Cîțu a anulat majorarea pentru anul 2021, astfel că media soldeloe de funcție a fost dată de luna decembrie 2020 în ambele situații: repet dacă a fost aceeași funcție în cele 6 luni.

M spunea...

@Iulian Mareș

Știți ce m-a enervat? Are o postare despre pompieri, daca ați observat evit să mă bag pe alte specialități. Zicea ăsta: că ce treabă bună au făcut, că ce vorbe frumoase au spus grecii..

1️⃣ I-am postat si eu o întrebare: păi atunci de ce partidul dumneavoastră și-a făcut o fixație din a le tăia pensiile?
Dar nu întrebat așa, ghiolbănește cum am scris aici, ci frumos, cu respect față de un reprezentant al poporului!
Nu că nu a dat un răspuns dar într-un minut a și șters întrebarea!


2️⃣ Mai jos, în comentarii, scria el: "în calitatea mea de fost militar..."

😁 Aici am fost rău (ca deja mă enervase cu ștergerea întrebării). I-am zis:
Bă!!! Nu ești "fost militar". Ești "militar în rezervă". Un militar poate să fie în 4 situații: activ, în rezervă, în retragere sau mort! Nu există "fost militar"!!!!

Și p-asta a șters-o dar și-a modificat și postarea scoțând "fost militar".

Asemenea specimene ne fac rău. Parcă s-au adunat la USR. Mai e și generăleasa Alexe cea care a făcut o criză de nervi ca să se lase "gen" în cărțile de identitate!!!

M spunea...

@Leon

Scuze, acum am văzut postarea dumneavoastră! Frumos, o specialitate de mare răspundere si de tot respectul! Strică o viață onorabilă cui o mizerie de partid!

Mihai spunea...

@ Leon
Să fim realiști!
Usor să dărami ,greu să pui in loc ceva.

Leo spunea...

Nu e nici o filozofie.
Lichelele gulerate nu au aplicat legea la solicitarea omului.
cum adică tu soliciți o perioadă și ei îți valorifică altă perioadă.
LICHELE cu tupeu și fără de control.

Iulian Mareș spunea...

Leon,
Mîndruță a fost Mm Au? Frumos!

M,
Asa am pățit eu cu un BOU de pe aici...ori șterge ori rastalmaceste.... Oameni minori, căzuți la BAC-ul vieții!

Ein Stein spunea...

@aviy
Aha, vrei o tara ca afara. Vai de capu vostru, de meseriasi. Pacat ca cei de la tehnic nu-ti pregateau avionu, la zbor, ca meseriasii din videoclip.

Ein Stein spunea...

Liviu, Van Ghele, Rizea, Mazare, mai putin Vipera Rosie au trecut pe la mititica. Cand vedem banditi si din tabara aialalta la recluziune? Sau aia sunt hoti buni? Ei fura pentru interesul national. Tu nici acum nu ai priceput ca nu esti decat o prada pentru bandele de mafioti. Mestesugarule!

Ein Stein spunea...

Nu ai ghicit, sunt la cursuri de reparat motoare in Pakistan.

SorinC spunea...

La MAi s a modificat solda de functie din februarie, au crescut putin cele doua diferente,din2019 si 2020, dar nu conteaza la urma urmei pensia se limiteaza la media neturilor corespunzatoare mediei bruturilor alese ca baza de calcul si aceasta medie e mai mare decat solda de functie pt ca acele bruturi contin si niste sporuri asa cum stiti.Dar aceste bruturi sunt realizate in functie de solda de functie ,care la colegul meu era diferita in cele 6 luni asa ca nu s a facut nici o actualizare, i au pus 6 luni pana la modificarea soldei,adica pana in februarie

M spunea...

@Iulian Mareș

Da, stimate camarad. Unii își pun sufletul în vorbe scrise cu amărăciune cum e acest domn I. David iar alții își trădează camarazii.

Acest Iuda patetic numit Mîndruță, poate un excepțional militar, dar un om josnic și trădător, poate influența viețile a sute de mii de oameni.

Un militar membru în USR este la fel de jegos ca un evreu membru într-un partid fascist sau un negru membrii în Ku Klux Klan.


Dacă eram membru USR și vedeam declarațiile unuia ca Năsui a doua zi îmi dădeam demisia din această cloacă infectă!

PS - e a treia oară când editez postarea scoțând cuvintele mai dure. Mereu am urât și trădarea dar si pe trădători!
Păcat de cariera lui aruncată în WC-ul de partid!

M spunea...

Asta înseamnă "politică altfel" = furăm mai mult dar cu procurorii! 😁

Dacă făceau psd-eii jumate din ce fac ăștia acum tot partidul era la pârnaie!!!

Mihai spunea...

@ ein stein
Mai bine treci pe TVR 1.
La fel si Huhurez& Leon plictisiti vad de isprăvile celor care au tăiat actualizarea si indexarea cu 50% din cresterea SMBE.

luchy19 spunea...

Unde se poate citi/gasi acea postare/articol domnule David? Cu stimă.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Lg 223 a ajuns doar o umbra a hidrei care a mutilat-o si violat-o pe la spate, ca in bordelurile cu felinarele rosii si sparte, actualul mârlan decedat din cortul cu catafalc hlizindu-se ca o colivă muscata si cu bombonica furată! Dooormi, marlane, cu batista din chiept aranjata si strans de juvătul de la cravata, si sa te scoli de acolo ca un bou cu capacul pus si cimentat la cavou!

SorinC spunea...

Nu inteleg asta cu bruturile realizate la solda de functie actualizata la data trecerii in rezerva. Adica daca am ultima luna alta solda de functie imi actualizeaza solda de functie pe lunile anterioare si imi recalculeaza bruturile? Multumesc

Huhu Rezea spunea...

Este vorba de solda de funcție în cuantum compus.
Dacă în primele 4 luni ai avut funcție de Lt colonel si ultimele 2 luni din perioada aleasa ai avut funcție de colonel, primele 4 luni se actualizează la nivelul soldei de funcție de Lt colonel de la data deschiderii dreptului de pensie, iar următoarele 2 luni se actualizează la nivelul soldei de funcție de colonel de la data deschiderii dreptului de pensie. Nu întotdeauna data trecerii în rezervă coincide ca data deschiderii dreptului de pensie militară,
De asemenea, la calculul procentual din solda de funcție al celorlalte elemente salariale care compun solda lunară nu se iau in calcul, potrivit OUG nr. 1/2010 sumele compensatorii introduse în componența soldei/salariului de funcție.

Articolul 28
(1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie,"

Fiecare solda de funcție avută în cele 6 luni aleae se actualizează separat la valoarea pe care o are la data deschiderii dreptului de pensie.

SorinC spunea...

Pai si cum influenteaza aceasta actualizare valoarea pensiei, care este calculata procent din media bruturilor pe care le am avut pe fluturas apoi se plafoneaza la 58.5 % din aceasta medie. Unde mai conteaza aceste actualizari ale soldei?

SorinC spunea...

Din ce inteleg eu, aceasta actualizare nu este aplicata celor care pleaca la pensie direct din activitate, pt ca in cazul lor data trecerii in rezerva coincide cu data deschiderii dreptului la pensie.

Iulian Mareș spunea...

Nicu_T_Avia,
nu Cati cea micuta este vinovatul expres ci faptul ca industria s-a contractat pana aproape a disparut....Unde sa lucreze un strungar cand nici atelierul nu mai exista si nici strungul! Acum, in locul lor sunt vile/cladiri de birouri...etc

Iulian Mareș spunea...

Ein Stein,
astia care fura acum fura pas cu pas, pt ca sunt ”Toti oamenii presedintelui”...

Iulian Mareș spunea...

Coldea si Kovesi stiau cel mai bine asta....

M spunea...

Eu nu știu decât de măsura asta, introdusă în programul USR, plină, evident, de rahaturi specifice acestui partid neomarxist:

"Eliminarea tuturor pensiilor speciale și recalcularea lor, în cazul categoriilor profesionale (exemplu: militari) care nu au avut contribuții, pe baza unei contribuții implicite la veniturile pe care le-au avut de la Stat.

În cazul în care unele nu se pot elimina, se va aplica impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor speciale peste pragul de cinci pensii minime cumulate.

Cel mai bun lucru de făcut ar fi desființarea definitivă a tuturor pensiilor speciale pentru toate categoriile de pensionari speciali. Aceștia ar pierde numai pensia specială, nu și pe cea contributivă. Toți români ar fi egali în fața Statului și ar primi pensia după aceleași reguli. Pentru militarii, pentru care nu s-au calculat și perceput contribuții, pensia ar fi calculată exact la fel precum o pensie contributivă, pe baza soldelor și sporurilor pe care le-au primit de la Statul român."


Pe mine ma ingretoșează cele trei porcării majore din obsesia usr-istă:
1️⃣ Tăiem pensiile speciale dar lăsăm statutul special. Adică, mai pe scurt, lăsăm obligațiile, tăiem compensațiile!

2️⃣ Rostogolirea faptului că militarii nu au plătit contribuții ori toți știm de CIBS.

3️⃣ Caracterul de pomană pe care îl dau pensiilor militare. "Deși nu ați plătit milogilor, jegurilor bugetare ce sunteți, noi, în mărinimia noastră, o să vă dăm un fel de pensie calculată după cât credem noi că ați contribuit. Faptul că pentru mulți pensia militară a constituit argument de alegere a carierei nu contează pentru acești usr-iști. Obligațiile în calitate de rezerviști iar nu contează. Contează doar visul de aur al marxiștilor, o societate comunistă în care statul te fură!

PS - vă rog să observați si brambureala din căpuțurile lor mici și pline de marijuana: "pensie contributivă, pe baza soldelor și sporurilor". Adică? Celelalte elemente pentru care s-a plătit impozit?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

E bine ca va faceti socoteli cu boscorodeli pe o metoda bombastica sa nu va iesiti din practică, dar nu se stie ce ne pregatesc ministrii cu zvastică, ca daca au scumpit ei toate de nu se mai poate, au doborat leul de pe piedestal sa ajunga heuroiul la cascaval, atunci pensiile militare de mantuiala sunt bune de haituiala, paradeala si smardoiala sa le ramana parale de achizitionat sculamente si alte harmamente pe grei bani de la răhățoii de hamerecanei, si mi-e ciuda pe măliga crudă ca, asa cum au lasat intentionat sculamente si harmamente de sute de melearde in Afganistan pe intinsul teren viran, puteau si pe noi sa ne pomanageasca macar cu un hangar plin de F-uri la mana a trei-a sa avem ce repara si reconditiona sa le aducem la mana a doua, dară, ca asa se face intr-o fratie militara egalitara, dar daca ei sunt vatafii si stapanii si noi slugile, de aia ne mananca din curpeni cainii si curcile! Si, ca sa revin cu ce am inceput, cu pensiile militare aflate in rut, dar nedate la buhai, care buhai haleste doar scoarta de copac si cate un pai de s-a deșălat dihai la bulai, cu ce sa mai ejacoleze sa procreeze din scoarte, paie si pioneze? Asa ca continuati sa sperati si sa calculati, baieti, cai verzi si creti pe intinsii păreți si apoi o sa vedeti ce pensii ca cimpoaiele din scroturi de elefanti o sa aveti! Hai, sa aveti o zi si o saptamana bună-mambet ca ma duc sa-mi iau bulinele de cardiac si de diabet, pana nu ma henervez pe guvernarea fascistoid bulumaca sa fac, Doamne, feri, o criza cardiaca!

Periamu lucica spunea...

Vedeti ce e cu noul statut care e pe teava pe undeva ca e vai si amar

Huhu Rezea spunea...

Ti-aș răspunde dar nu știu care necunoscut ești. Sunteți mai mulți. E chiar atât de greu să intrați în cont și să vă dați un nume? Apelați la nepoți.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Lucico, soră, Statutul brotacarilor e o amforă de ceară de pe fundul mării Marmara, de toata panarama si ocara, si chiar ai crede ca ei ar schimba ceva sa dea satisfactie la cineva? Cand ei hotarasc se emane o tumoră cangrenoasă si canceroasa, sa loveasca in masa, asa ramane, chiar de ne-am pune noi chizâș si ne-am ruga de ei târâș sa schimbe continutul cu uratul cu altceva mai va si ca lumea! Davai cu mălai in desaga lui Kalai, uiti iti cine este carmaciul Harmatei de putregai, varat in copârșeu si pompat cu formol la greu, caci sluga-i, slugă pana moare in fata stapanilor si forurilor superioare, mai ales cand e dispus sa distruga drepturi la meletari sarmani pentru un căcălău de bani, si la starea lui de lacom infometat nimic nu-l poate face ghiftuit crăpat, indesat, satul si indestulat! Ramai cu ce ai, la nimeni sa nu mai dai ca, la iarna, minune mare, facturile si preturile superioare vor incepe ca haeroplanele F-16 pe ceriul Patriei nebuneste sa zboare, de ne vom face din ele geci si paltoane, sau sa le ronțăim la foame!

SorinC spunea...

Toate intrebarile legate de actualizarea soldei de functie la data trecerii in rezerva sunt ale mele, am trecut un nume dde atilizator, sper sa apara

Huhu Rezea spunea...

@Sorin
Ba da se aplică și în cazul când ieși la pensie odată cu trecerea în rezervă.
Dacă în lunile 3-5 din perioada aleasă s-au mărit soldele de funcție potrivit art. 38 din L 153/2017, se actualizează si soldele de funcție din lunile 1-2 la aceeași valoare.
Repet, condițiea este să ai aceeași funcție in toate cele doua luni.
Dacă în cele 6 luni ai avut două funcții diferite, fiecare funcție se actualizează la noua valoare de la data pensionării.

Liviu PO spunea...

Esti din Bucovina,doar daca mai traiesti in imperiul austro-ungar...Daca nu,esti din mijlocul Tarii de Sus ,pentru ca asa era titulatura a acestor meleaguri inainte de 1775...Vae victis!!!De ce unii raman in postura de victima toata viata lor?

SorinC spunea...

Pentru lunile 1 si 2 sa zicem ca am avut niste bruturi ca baza de calcul in care am avut sdsl neacordate si niste ore suplimentare din luni precedente platite la 60 de zile, la o solde de functie x, daca in lunile 3-5 am avut aceeasi functie dar solda a fost majorata la valoarea y, cu ce ajuta actualizarea soldei pe lunile 1 si 2,se recalculeaza bruturile?

Huhu Rezea spunea...

Am discutat numai despre soldele /salariile de funcție... componente ale soldelor/salariilor brute lunare.
Majorarea acestora prin actualizare contribuie și la majorarea tuturor elementelor salariale care se stabilesc procentual din solda/salariul de funcție.
Citiți Ordinele M24 și M25 din 2016 si vedeți cum se actualizează fiecare element salarial din componemta soldelor/salariilor brute lunare.
Le găsiți și pe blog.

Huhu Rezea spunea...

@Liviu
Nu ești suficient de clar!
Nu mai suntem nici în Principatul Moldovei de până în anul 1775 ca acea regiune să fie, acum, numită Tara de Sus.
Pe atunci, Principatul Moldovei avea 3 regiuni. Tara de Sus, în nord, Tara de Jos la mijloc și Basarabia, în sud, la Marea Neagră. Pe atunci numai Bugeacul se numea Basarabia.
In anul 1918 provincia Bucovina s-a unit cu România, iar în 1940 Stalin a răpit Bucovina de Nord.
Doar adepții moldovenismului suveranist mai au pretenția unor asemenea denumiri.

SorinC spunea...

Multumesc pt raspunsuri.

Huhu Rezea spunea...

@Sorin
Ca o completare, pentru că văd că nu ai prins disputele teribile de pe blog în legătura cu solda/salariul de funcție în cuantum compus de după anul 2010.

Abia în anul 2022 se va suprapune mărimea soldei de funcție în cuantum compus cu solda/salariul de funcție calculat/ă cu coeficienții si valorile de referință din Legea 153/2017, cu mofificările ulterioare.

Paul Puiu spunea...

Ce este oare mai simplu pentru un guvern reducerea pensiilor militarilor, SRI-stilor, politistilor sau creșterea gradului de colectarea a impozitelor si taxelor de la toate societățile si persoanele fizice??? Normal ca reducerea pensiilor e mai simpla, se realizează printr-o simpla ordonanța pe cand creșterea gradului de impozite si taxe necesita efort intelectual si multa bataie de cap!!!

Iulian Mareș spunea...

Huhu
Ardelenii au semnat interzicerea cumulului pensiei cu salariul și în privat? Eu cred ca este de bine...căci altfel se refuza la promulgare...
Este doar o șoaptă stradală...să fie oare și adevărat?

Huhu Rezea spunea...

Modificare de ultim moment a proiectului de lege:
Pensionarii anticipat nu pot cumula pensia cu salariul nici în privat.

Leon spunea...

,,Art.118
(1) În sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente, așa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, următoarele categorii de pensionari:
(la 23-11-2017, Partea introductivă a Alineatului (1) din Articolul 118, Sectiunea a 7-a, Capitolul IV a fost modificată de Punctul 4, Articolul I din LEGEA nr. 217 din 17 noiembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 908 din 20 noiembrie 2017 )
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum și copiii, pensionari de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaș, prevăzuți la art. 84 lit. a) și b).
e) pensionarii care realizează venituri în calitate de consilieri locali sau județeni,,
Ordonanta introduce si beneficiarii de Pensie Anticipata si Anticipat partial cu drept de munca in sistemul privat..!
https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2021/08/OUG-12.pdf

Leon spunea...

Curajos Valceanu, sa nu fie de acord cu Turcana:
"Dan Vîlceanu: Noi n-am fost de acord cu această propunere şi, ca urmare, am făcut observații, din ordonanța adoptată astăzi s-a scos această prevedere. Deci, nu se poate cumula pensia anticipată sau anticipată parțial cu salariul."
Nici in prezent NU se cumuleaza, nici la Stat si nici la Privat !

Iulian Mareș spunea...

Și acel guvern, care procedează asa, cum se numește?

Alexcta spunea...

@Huhurezea
Pentru informare
Moldova ține de la Liov și Kiev și până la Timișoara și Istanbul. Graficul este greșit!