Un produs Blogger.

duminică, august 22, 2021

Dan Dungaciu: Afganistanul este semnul care arată că secolul XXI va fi asiatic... nu occidental!

55 comments
Dan Dungaciu, diplomat și analist în probleme de politică externă, într-un interviu cu Marius Tucă ...la Aleph TV.
-Pandemia a accentuat trendul schimbării în favoarea modelului asiatic susținut financiar de China. 
-Supremația morală a Occidentului și Americii s-a prăbușit. 
-Afganistanul este o lovitură de topor adusă supremației morale a Occidentului.
-Lumea înțelege că Occidentul nu mai este cea mai bună variantă de a trăi, că există și alte variante.
-Se va crea axa China-Pachistan-Afganistan.
-In probleme de orientare externă a politicii oficiale românești, Dan Dungaciu speră într-un echilibru astfel încât antirusismul de serviciu să nu devină  antichinezism  de serviciu.
Veți înțelege și alte lucruri, dacă aveți răbdarea să ascultați întreg dialogul, inclusiv că pandemia de Coronavirus nu a venit din senin.
- Va avea China îndrăzneala să anexeze Taiwanul?
  

55 de comentarii:

Calugarul spunea...

https://www.facebook.com/100010238583142/posts/1515727552111850/?app=fbl

Calugarul spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...

Cu respect dar citați dintr-un domn, probabil respectabil, dar complet idiot (dacă mă uit pe celelalte postări ale domniei sale).

Și atunci? Ce credibilitate să aibă?

Leon spunea...

Profesorul Dan Dungaciu spune un lucru foarte clar, SUA&NATO, au pierdut Afganistanul intr-un mod cat se poate de rusinos( Militarii au castigat acest razboi, dar POLITICUL l-a pierdut ..!).
Parerea mea este ca americanii au facut o intelegere cu talibanii ca, dupa 31 august, data limita de retragere a trupelor americane, Afganistanul sa fie cedat talibanilor fara ca Fortele militare Afgane sa opuna rezistenta, dar aceasta intelegere a fost incalcata de talibani care au ocupat capitala Kabul cu 2-3 saptamani mai devreme !
Deocamdata, talibanii nu au inceput razbunarile impotriva sustinatorilor armatei americane, dar sa vedem ce va fi dupa 31 august.
Am o intrbare, totusi pentru domnul ministru Ciuca, nu s-a grabit cumva cu festivismul de la Arcul de Triumf ? Stie cineva daca celelalte armate participante in Afganistan au avut asemenea festivitati ?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bine v-am regasit, dragi camarazi! Am revenit de la țară ieri, postez azi... Mi-am reîncarcat bateriile, mi-am reluat giucăriile si, daca e de comentat, apai sa le dau si eu cu ceva la cap, ca prostie mai mare cu ocuparea Afganistanului, cu ajutorul si a romanului, sa nu dzic a prostului si slugii la darloaga, nu s-a mai aflat până acum, dară, pentru ca, de la un timp incoace, hamerecanii nu pot sa se mai gace pana nu ne ducem si noi, cu sau fara vină, sa tragem alaturi de ei o băjină, să aratam că suntem moțul de la ,,dânsul,'' care insoțește la closet bârțul! Peste 20 de morti si zeci de răniți, pe langa faptul ca au fost prost platiti si, in seama de bagat, cu ce dalacul din acest rezbel ne-am castigat, decat sa fim slugi la argat? Cat despre musulmanizarea Heuropei cretine trebuie sa tinenti minte bine ca idiotenia acceptarii refugiatilor, un apanaj al ratatilor din politica de rachat, de abia de acum incolo de naiba am dat, si cand ne-or pocni intre țurloaie puscoacele teroriste, peste declaratiile pacifiste, si ne-or obliga la musulmanizare, degeaba o sa ne rugam la Creator, Mihai Viteazul sau Stefan Cel Mare sa ne apere sa nu ne omoare caci, o data stabilizati in cuibusorul de pe pamantul romanesc, cucii satanici vor azvarlii cu osardie ouale neamului crestino-stramosesc!

Laleaua neagră spunea...

Un anusist basist...

Iulian Mareș spunea...

1-Ciuca nu îți va răspunde în veci, pt că nu-și poate deranja protectorul! Acțiunea a fost una tipica de PR, pe bani publici!
2-Nu an început încă răzbunării și purificării generalizate... Dintr-un pdv asa le trebuie dacă un maxim de 15% ii călcat pe xap și ei sunt majoritar masochiști! ...

Iulian Mareș spunea...

Ei, nu mai spune...ca acuși apare specialistul în viata și opera lui Sun Tzu! Omul care n-a citit AN-4, dar l-a studiat pe B.H. Liddell Hart!
Pe crucea lui scrie simplu: aici se odihnește căpitanul Liddell Harț, care a făcut zeci de generali!

https://ro.m.wikipedia.org/wiki/B.H._Liddell_Hart

Iulian Mareș spunea...

Nu știu de ce dl. Dunării se lansează în analize acum...
Lucrurile valoroase se vor spune după ce evenimentele se limpezesc și vom putea zări pana la cele sedimentare...

*Eu îmi aduc aminte de faptul ca generalul David Petraeus se plângă ca nu are mana libera... Despre taxa de protecție pe culturile de opium ati auzit? Despre un AKM turnat total din Au și trimis în UK, nimic? Despre lașitatea unora care plăteau mascat taxa de protecție se va vorbi?
...si câte se vor mai spune!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Aha, si daca Chinois vrea sa anexeze Taiwanul de vis, va fi un macel ca la Stalingrad, cu chinezoi spintecati si rastigniti de gard! Ganglionii britanici nu vor suporta aceasta agresiune, buboaiele hamerecare se vor sparge-n lupte navale si interventii cu portavioane, intrucat au acolo interese strategic-militare, viernamezii vor viermui alaturi de hamerecani, avand polite pescaresti de platit de ani si ani, intrucat orezarii mijiti ii tin pe vietnamezi tot timpul fugariti de locurile grasoaie de pescuit oceanic, cat si de la trafic, concurenta fiind cea care face diferenta intre prietenie si factorul economic... Axa Afganistan, China-Pakistan este doar un slogan: Se uita ca musulmanii uiguri din Chinois de est fiind mai toti capii rasculati la arest, iar pe celelalte doua state muzulmane chestia asta ii doare si-i roade, apoi conflictul pakistano-indian, fiind unul baban, ii fac rezervati in a rispi trupe si harmamente pe amploiati, asa ca sunt vorbe de clacă, timpul sa treacă. Important e ca hamericanii au pierdut toata autoritatea militara, ca golanii, si probabil ca in viitor nu vor mai avea nici un spor, nici in fata chinezoilor, arabilor sau al rusilor si, obligat, poate se vor astampara naibii sa stea in banca lor, nu s-o faca pe capetenia jândarilor de pe Mapamond, tooot laudandu-se, tam-nesm, cu al lor babalâc uncle juganit de boașele sterpe, Sam!!

Gigi spunea...

Iar trebuie sã apelez la vechile şi destul de actuale proverbe românesti,cred cã suntem un popor unic in lume în care aceste proverbe din vechime sunt mai actuale cã oricâd şi,Slava DOMNULUI,avem cu ce ne lãuda pentru cã avem cu duiumul.
Spuneau strabunii nostri aşa:Prostul,pânã nu e şi fudul,nu e prost destul".Am apelat la acest proverb pentru cã spune totul vis a vis de cele intâmplate şi comentate de d-voastrã,D.le @Leon.

Calinmihaib12 spunea...

Dungaciu e un"ciudat" după "felul" în care "comunică":.."domnul PUTIN"..și.."BIDEN".!
(adică ce mai tura-vura..vorbește din perspectiva..RUSĂ..&..Co...!).
..s-ar putea..ca TIMPUL..să-l contra zică în previziuni și.. "analize"..!

Iulian Mareș spunea...

Erata...: Dunării - Dungaciu!

Leo spunea...

Flavius , cum ți-ai încărcat bateriile și cum ai petrecut timpul la țară ?
S-au făcut prunele , ai fost la cules de prune ?

micutzul spunea...

Ce mai contează parerea lui Dungaciu sau a noastră cand in fapt suntem o simplă colonie care mănâncă oase aruncate de stăpâni și suntem conduși de trădători pupinkuristi? Să îți faci harakiri economic, social' cultural și militar înseamnă că ești sau prost sau prost.
Ruperea relatiilor economice si politice cu Rusia și China denotă cat de nebuni suntem !

ED spunea...

Guvernul va acorda ajutoare pensionarilor si militarilor pe fondul cresterii preturilor! 😏

https://www.g4media.ro/vladimir-putin-guvernul-va-acorda-ajutoare-pensionarilor-si-militarilor-pentru-a-compensa-cresterea-peste-asteptari-a-preturilor.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, Misto! N-am vazut nicicand atatea prune! Am mancat, dar tot constipat sunt! N-am adunat, intrucat avand hernie ombilicala operabila nu ma pot apleca. Am cumnati harnici: Fac tuica dar nu bea nimeni, eu nici macar nu o gust, asa ca ei o vand sa-si cumpere alte chestii folositoare. Acolo m-a chinuit Ana cu bolile ei, dar cel putin am scapat deseori la raite prin zona sa ma deznaucesc de cap. Acasa s-au reluat scenele cu vaicareli si plansete de dureri si alte chestii urate de la multiplele-i boli, asa ca m-am ruinat imediat moral si emotional, si parca daca as duce-o bine as tanji dupa starile de teroare zilnice... Dupa atatia ani indurati numai in emotii negative si suferinte emotionale habar nu mai am ce-i ala un bine la starea mea... Merg inainte, ca o Fefeleaga la o caruta cu carbuni, dar toti aprinsi si emanand dogoreli de torturi fizice si psihice, poate ca o razbunare pentru abuzurile amoroase din tineretile mele zbuciumate, in care aventurile acestea ma copleseau prin multitudinea exceselor de fericire! Ieri, viata era scurta si nu-mi ajungea pentru a-mi satisface pohtele inimii, azi viata e un calvar neîndurator, cu zile triste si luuungi, cu ani insuportabil de indurat, carand in schinare si povara unei nedreoptati sociale la pensia mea militara, de rachat!
-Viață, de ce esti atat de parsiva si ipocrita, dandu-mi doar mie ce ar merita altii, adica cei care imi zdruncina si imi zrobesc zilele prin actiuni politice criminale?!

Gicu spunea...

Asta la ruși...

M spunea...

@Leon

Aveți 100% dreptate când spuneți: "militarii au câștigat războiul dar politicul l-a pierdut".

Părerea mea e că au fost la fel de optimiști și nerealiști ca și noi când, în anii 90, credeam că tranziția va fi ușoară și rapidă. Mai știți cum l-am înjurat pe Brucan cu previziunea lui că vom avea nevoie de 20 de ani? După cum vedeți, și acum la peste 30 de ani sunt partide care fraieresc proștii promițându-le "reforme".

Leon spunea...

SUA, dupa retragerea rusinoasa din Afganistan are 2 variante :
1. Baga capul in nisip, si pierde locul de onoare detinut pana astazi
2. Cauta repejor o zona de conflict unde au garantia ca ies victoriosi( sper ca fortele NATO sa ramana neutre.!)
PS. Doresc sfatul unui coleg ardelean sa-mi spuna la cate grade de tarie sa opresc Vinarsul( Palinca din vin de struguri !), undeva intre 40-50 de grade;deja sunt cu cazanul in functiune..:)).

M spunea...

@ed

E dimineață, mergând cu mașina am auzit pe cei de la DigiFM comentând știrea:
"Ar fi culmea ca guvernul Cîțu să dea ajutoare la militari care sunt cel mai bine plătiți bugetari și mai beneficiază și de pensii enorme de câte 5 sau 6 cifre!"

Văd că colegii de la SRI și-au scăpat de sub control proprii angajați! 😂

Leon spunea...

Pentru Cornel si, nu numai:
"Mai toarnă-mi ospătare un pahar cu viață!
Să fii atent la gust! Să fie potrivită!
Nici dulce-nici amară, nici caldă-nici cu gheață,
Așa cum e mai bună și merită servită!
Dacă îmi place gustul, să-mi dai chiar sticla-ntreagă!
Treptat și cumpătat s-o beau până la fund!
De-o fi să îmi devină din ce în ce mai dragă,
Să-ți cer o altă sticlă s-o beau de la-nceput!
Am auzit că totul depinde doar de tine!
Că trebuie s-amesteci mai bine, mai intens,
Altfel rămâne gustul plin de amărăciune
În cupa celui care n-a prea avut de-ales!

Mai toarnă-mi ospătare un pahar cu viață
Și muzica să-mi cânte un ritm ușor de vals.
Iar pentru primul fel vreau ciorbă de speranță
Și visele să-mi zburde pe ring în pași de dans!

La felul doi aș vrea fillè de bucurie,
Ornat pe ici pe colo cu zâmbete, cu râs,
Și ca desert aș vrea un tort de fericire
Să îl împart cu cei care cu mine-au plâns!

Mai toarnă-mi ospătare un pahar cu viață
Și lasă-mi timp să-l beau...să-l sorb ca pe-un răsfăț!
Mai toarnă peste-amar o gură de dulceață,
Căci... să simt gustul vieții, abia acum învăț .,,
Liliana Smerea Vacaru"

Leon spunea...

Se confirma ce intuiam mai sus:
"Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, s-a pronunţat duminică, din nou, în favoarea creării unei forţe militare a UE pentru a obţine o "autonomie strategică" a blocului comunitar şi a înceta să mai acţioneze ca "un subsidiar al americanilor", relatează EFE.

"Tragedia" care se petrece în Afganistan trebuie să-i determine pe europeni să se doteze cu o capacitate militară de intervenţie pentru a face faţă viitoarelor crize care ameninţă să se declanşeze în Irak şi în Sahel, a avertizat Borrell într-un interviu acordat sâmbătă AFP."(ziare.com)
PS. Am oprit Vinarsul la 50 de grade tarie !

Mihai spunea...

@ Leon
52° si se poate numi pălincă

Cezar spunea...

Se zvoneste..ca adevarata armata afgana..s.ar fii retras pe nu stiu ce vale..10.000 si se pregatesc de contraofensiva
Cica talibanii..au trimis o turma sa.i lichideze..dar au luat.o in bot !
Vreo trei sute de talibani...hrana la vulturi..scurt
Oaree??

Calinmihaib12 spunea...

Ce relații economice.
.cu "mamuții"..ăia, care i-au adus la putere..în 1989..pe "ăștia"..care: PROGRAMATIC:=..fuck și.. desfuck..totul de 31 de ani..!

Leon spunea...

@Avianyc, peste putin timp pun inca un cazan cu Vin, si o sa-l opresc la 52 de grade..!

Calinmihaib12 spunea...

M:
"previziunea" acelui Brucan..nu era previ ziune..,ci..PROGRAM, PLAN..etc.de îmbogățire rapidă.. prin.."transfer"..de proprietate publică ..în proprietate pri vată a nomenclaturii de partid..!,în condițiile unui HAOS ..în toate domeniile: ..INDUS,..CREAT..,SUSTINUT..,etc.

M spunea...

@Calinmihaib

Eu vad ca si actualii conducatori au castigat alegerile promitand tot "reforma". Ce inseamna "reforma"? Haos, lupta pentru ciolan, hotie generalizata!

Eu m-am saturat de "reforme". Vreau pe unii care sa imi promita LINISTE, STABILITATE, PREDICTIBILITATE!

Când îl văd pe Bulai ăla, sau pe Năsui, doi neterminați cu trei floace de barbă, fiecare crezându-se bărbatul fatal și revoluționar gen Che Guevara mă apucă o greață supremă față de tot ce înseamnă politică!

Gigi spunea...

Brucan,a fost unul dintre serpii veninosi incalzit şi crescut la sanul acestui popor care la momentul oportun a muscat adanc şi letal.
Încã odatã s-a dovedit cã acest popor a fost ursit sã sufere din cauza acestor reptile fãrã de ţara,aciuiati prin cotloanele istorie noastre milenare,ascunsi in negura vremurilor şi care au avut un singur scop,distrugerea poporului care i-a hranit din suferinta lui.Am fost,şi suntem, o insula inconjurata de o mare slavonã. Totuşi,am rezistat tuturor viciditudinilor vremurilor,dar cu ce preţ! Cineva îmi spunea cã ţara noastrã,ar fi primit loviturã de graţie! Aşa sã Fie?

Leon spunea...

"...Suhail Shaheen a precizat că 31 august a fost o linie roșie. Purtătorul de cuvânt a spus că președintele american Joe Biden a specificat că trupele vor părăsi Afganistanul până la acea dată, iar extinderea termenului înseamnă extinderea ocupației țării. Shaheen a avertizat asupra consecințelor, în cazul în care termenul de evacuare s-ar prelungi.""(g4 media

Iulian Mareș spunea...

M,
Ce 5 cifre, kiar 7! De la 4000 € în sus...! 3-4000 lei sunt numai pt flori la amante...

M spunea...

@Iulian Mares

Ma uitam azi pe ziare.com. Faceau "inventarul" averilor sefilor Politie Romane. Unii cu niste case mostenite, unii cu masini de prin 2008, unii cu credite, altii cu depozite. Ma rog, fiecare dupa cum a putut!!!!

Cu ce ajuta asta? Ati vazut VREODATA liste cu averile medicilor, avocatilor, dascalilor????????

PS - repet ce am spus de o mie de ori: orice cadru militar sau politist care isi face de ras uniforma trebuie pedepsit cu maxim prevazut de lege. Dar asta nu inseamna sa arunci mereu cu noroi!

PS 2- in timpul incatusarii, un infractor a lovit o politista cu pumnul in fata! Procurorii lui Stelian Ion au considerat ca nu e pericol social si il cerceteaza in stare de arest la domiciliu!
Justitia usr-ista = traiasca infractorii!!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Coane Leoane, la gradele dumitale baga fix un fox 50 de grade, țuț, precum tzuica de Turț! Pe bune si fara glume dar, mai ales, MULT SUCCES!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

E bun si 50 de grade centigrade, ca tine de sete si foame, coane @Leoane bonom, si aduce faima in fameleon, dar mai ales se duce printre vecini stirea cu lăudări ca iese dupa o gura de răchie, sau ginars, flăcări pe nări!!

Viorel spunea...

Domnule M. Întreaga vină cu știrile false date de presă și TV. la adresa militarilor activi și pensionarilor o are ministrul Ciucă (,) care doarme cu măciuca în pantaloni fără a da ordin purtătorului de cuvânt (care doarme și acesta și habar nu are ce se comentează negativ la adresa M.Ap.N.) care nu iese să contracareze public aceste minciuni și multe altele. Nu mai vorbesc de cei de la Trustul de Presă al M.Ap.N. Bani fără muncă în ambele cazuri. Dacă nu am dreptate. Să posteze ultimele lor comentarii. Deși dorm, cei de la Trustul de Presă vor mai primi și indemnizație de 50% la pensionare.

Iulian Mareș spunea...

M,
exact camarade! Inainte vreme, doctorii aveau salarii modeste, nu ca acum, dupa ce ciuma rosie pe-se-de, le-a marit salariul, atat lor cat si intregului personal din sistemul sanitar! cu toate ca aveau slaraii mici, aveau si masini tari si case mari! Cred ca ei valorificau altfel aerul....

*Am o obiectie la enuntul dv. pe care-l consider just pana la un punct, dar nu acoperitor dpv exhaustiv. Ziceti mai sus asa: ” orice cadru militar sau politist care isi face de ras uniforma trebuie pedepsit cu maxim prevazut de lege. Dar asta nu inseamna sa arunci mereu cu noroi!” Insa, stimate camarad ce facem cu demnitarii (alesi sau numiti) care prin actiunile sau inactiunile lor pun vadit in proasta postura Fortele Armate ale Romaniei? Cu stiinta sau fara de stiinta, caci nestiinta/prostia nu constituie circumstanta atenuanta la acest nivel! Demnitarul, de la asigurarea resursei necesare pana la amestecul de ghiorlan in treburi pe care nu le-ai inteles, nu le va intelege niciodata!
Caut si nu gasesc atributii clare,....nici aici:

https://www.presidency.ro/ro/presedinte/rol-si-atributii/siguranta-nationala

https://csat.presidency.ro

https://www.presidency.ro/ro/presedinte/rol-si-atributii/siguranta-nationala

si nici aici:

http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=14400

cred ca mai trebuie sa dau cu sapa!

Pe acesti domni îi cunoasteti?

https://csat.presidency.ro/ro/prima-pagina/componenta-csat

**Fericit de zei, eu cunosc binisor pe 3, din care cu ultimul am fost coleg in tinerete, cu unul m-am intersectat sporadic si cu celalat aproape m-am contrat! Categoric ca pe atunci, nici ZEII actuali nu ereau zei si nici cea mai virgina din vestale nu le putea citi parcursul viitor!
***Insa 3 bucati foto nu aveau ce sa caute nici in visele cu monstri!
****Cu atat mai mult Oracolul nu avea date si informatii privind pe cel din capul listei, fiindca era o persoana comuna, la categoria CETĂȚENI!

M spunea...

@Viorel

Am inteles ca institutiile prefera sa urmeze sfatul "specialistilor in imagine" de a nu se contra cu ziaristii. Din fericire forta de baza a Apararii Romaniei, Armata, este realtiv ocolita (si datorita respectului pe care il acorda cetateanul de rand acestei institutii).

Pe mine ma ingrijoreaza, mai la nivelul ierbii, adica al atacurilor curente impotriva legii. Ma uitam acum de dimineata la Realitatea si beșteleau politia pentru cazul unei educatoare decedate, evident "pentru care politia nu a facut nimic". Politia a intocmit 10 dosare penale care au fost inchise de procuror. Politia a dat mai multe ordine de protectie, unele anulate chiar de biata educatoare. ȘTIU din sursa sigura ca Politia a rugat-o de mai multe ori pe educatoare sa se adreseze instantei de unde poate obtine un ordin de protectia mai "puternic" dar aceasta a refuzat!

In plus, la fiecare ordin de protectie este anuntata si asistenta sociala (e prevedere legala). Javra de la Realitatea a intors realitatea pe dos: "și Protecția socială a anunțat Poliția de mai multe ori dar aceasta tot nu a făcut nimic!!!"

ATENTIE!!!! Ce nu spun pițipoancele este că ordinul emis de poliție este PROVIZORIU, valabil 5 (cinci) zile!!!! Victima trebuie sa se adreseze instanței pentru un ordin permanent!
😁 Asta ca sa stiti cand mai auziti parașutele de la TV că bat câmpii!

Ce se intampla dupa un asemenea reportaj? O femeie aflata in pericol NU MAI CREDE CA POLITIA poate sa faca ceva si nici nu mai suna la 112. Oare cățeaua care a citit înverșunată de pe prompter își va asuma moartea femeii care nu a mai sunat la SNAU?

@Iulian Mareș

Pe unul singur îl cunosc de acolo! I-am intrebat candva pe polițiștii din New York cum gestioneaza relația cu presa?
1. ei nu au o sută de sindicate ci doar unul "Fraternal Order of Police"
2. atunci cand o publicatie depaseste "informarea" si trece in zona de "calomnie" publicatia respectiva nu mai primeste "stiri pe surse" despre cazurile in desfasurare.

La noi sindicatele se bat sa dea amanunte din anchete ca sa isi vada moaca pe ecranul TV (vezi pe Andreica de la Europol).

M spunea...

Nu e pe subiect dar nu avem deschis nici un topic politic....

De ce o sa piarda Orban alegerile?



"Trebuie să recalculăm pensiile pentru a face dreptate pensionarilor. La ora actuală un pensionar la o contributivitate egală (n.r. – cu a altuia) are o pensie diferită dacă s-a pensionat în 1998 sau dacă s-a pensionat în 2007. Recalcularea pensiilor are darul de a aduce toate pensiile practic în funcţie de contributivitate la acelaşi nivel, după principiul „la o contribuţie egală, pensie egală”. N-am abandonat proiectul de revenire la normalitate în ce priveşte pensiile speciale. Cu excepţia pensiilor militare, care sunt pensii de serviciu care se acordă în toate ţările NATO militarilor, toate celelalte forme, să-i spun diferite, care nu sunt bazate pe contributivitate, de pensii speciale, trebuie regândite, în funcţie de deciziile Curţii Constituţionale, şi este un angajament pe care îl vom respecta. Avem multe decizii ale CCR care ne-au limitat posibilitatea de a umbla la pensiile speciale şi evident că trebuie să găsim o formă constituţională care să nu fie respinsă la Curtea Constituţională, ca să aducem cât mai aproape de principiul contributivităţii toate pensiile",
a spus Ludovic Orban.

Huhu Rezea spunea...

Da, potrivit Deciziilor Curții Constituționale, se poate emite o lege care să prevadă că pensiile de serviciu, inclusiv cele ale magistraților, nu vor putea să depășească cu 50% cuantumul cobntiributiv calculat potrivit L 263/2010.
Ce să vezi, le este frică de procurori să dea o asemenea lege, nu că s-ar opune CCR.

Leon spunea...

Dar Câțoiu ce zice ??

M spunea...

@Huhu Rezea

Eu cred ca cel mai corect ar fi ca dupa ce apare "noua lege" a pensiilor sa se calculeze sau recalculeze din oficiu punctajul pentru toti pensionarii militari. Sa vedem cum stam (oficial, dar si dupa modificarile ce urmeaza a fi facute). Eu, daca imi bag datele pe L 263 (asa cum era ea inainte de L223) ies mai bine pe contributivitate. Deci, o combinatie intre Plx 199 care sa prevada valori minime si o plafonare a L223 la o diferenta de max 50% fata de pensia contributiva cred ca ar multumi pe toata lumea!
Nu?

Huhu Rezea spunea...

Cuantumul contributiv ar deveni pensia de serviciu minimă, iar pensia de serviciu în plată ar varia intre pensia minimă și +50% din pensia minimă.

Boby spunea...

Aveți idei ciudate.Luptati pt.pensii model NATO.Nu dați idei politicienilor.

M spunea...

@Huhu Rezea

👏👏👏 Super bine sintetizat!!!!!!!!

Când se mărește punctul de pensie crește cuantumul contributiv deci automat cele două plafoane.

Eu nu am experiența domniei voastre dar momentan nu văd un defect major al acestei idei.

M spunea...

@Leon

Nu știu, încă! Dar Cîțu crede că poate să smulgă ceva voturi de la USR și tare îmi e că o să preia măcar o parte din ideile marxiste ale acestora!

M spunea...

Dacă a venit vorba de Cîțu nu pot să nu sesizez asta:

Premierul Florin Cîțu a anunțat joi că proiectul legislativ care va duce la înființarea unei noi bănci cu capital de stat, Banca Națională de Dezvoltare, este în proces de avizare.

Iată ce scria Florin Cîțu în ziua de 28 octombrie 2015: ”Ministrul de finanțe (Orlando Teodorovici, n.r.) ne anunță că este aproape gata proiectul pentru Banca de Dezvoltare. Nu există nicio justificare economică pentru Banca (de stat) de Dezvoltare. Statul român deține încă două bănci – EXIM și CE. Ce nu fac aceste bănci și o să facă BD? Resurse economice irosite pe proiecte tâmpite. Nu este nici primul și nu o să fie nici ultimul. Nu mă aștept ca opoziția să se opună acestui proiect deoarce unde este o bancă este și un consiliu de administrație. Poate BNR să explice de ce nu este nevoie și de acest chiar contraproductiv. Doar dacă BNR este independentă politic…”, spunea Cîțu pe vremea când era analist economic.

😂😂😂 Când făcea PSD banca de dezvoltare era o idee tâmpită. Când o face el e o mare realizare. Mai ales că își securizează și pe Gorghiu cu toți ai ei (șeful băncii va fi soțul doamnei, Isar Lucian).

Cezar spunea...

Nuu..!
Pensia de serviciu minima..pentru 25 ani activitate militara...in cuantum prestabilit...apoi..recorelarea !

M spunea...

Preşedintele Ungariei, János Áder, a comparat în timpul summitului din Kiev, la care a participat şi premierul Cîţu, anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, încheiat la finalul Primului Război Mondial, prin care Transilvania a revenit României.

Nici Cîțu, nici Aurescu nu au reacționat dovedind încă o dată slăbiciune și frică în apărarea intereselor naționale.

Leo spunea...

Lichelele în frunte cu coordonatorul lor, se luptă să păstreze forma actuală de Lege 223. Cât va fi sinecuristul pe funcție acolo , greu se va mișca ceva.Rugați-vă să fie îmbrâncit Woody ca să scăpăm cu ocazia asta și de sinecuristul politrucizat. Altfel e greu.

Leo spunea...

Pe la Podari , este lumea la cules de cireșa lupului ca să ridice gradele la corcudușele de țuică locală (că electrozii sunt scumpi și nu se găsesc ca pe vremuri)

ED spunea...

Nu va mai faceti planuri cu pensiile!!!Sistemul este batut in cuie!!!Ca militar iesi la pensie bine pe moment,iar ulterior iti taie gatul.Cand iesi la pensie,de bucurie ca ai scapat de armata,nici macar nu te realizezi ce se intampla!!!Abia in timp vezi ca iti pierzi puterea de cumparare,pana ajungi sa bocesti pe forumuri!!Dupa atatia ani de cand se intampla lucrurile astea,situatia a ramas la fel.Mai marii nici macar nu cunosc pentru ce va agitati!!!Totul este miserupism din mers ca multe alte lucruri din Romania!!

Andrei spunea...

Un idiot: https://www.g4media.ro/pariu-pe-un-cal-mort-intruchipat-de-o-lebada-neagra-cum-a-fost-sustinut-aur-de-dan-dungaciu-analistul-cu-post-la-academie-care-a-monopolizat-discursul-pe-republica-moldova.html

Iulian Mareș spunea...

Dacă nici atunci gornistii și plantoanele blogului nu se vor îmbogăți este clar ca lor le trebuie altceva...

M spunea...

Muuuult mai buna analiza lui Teodor Baconschi in Libertatea.

Pe scurt: Da, America are cea mai puternica armata din lume dar este macinata de conflictul intern, de ridicarea taberei progresiste, anticapitaliste, globaliste.

America a intrat in conflict cu ea insasi, este măcinată de paroxismul urii, în războiul cultural intern, America nu a mai vorbit pe o voce nepartizană în politica sa externă, oficial confiscată de agenda progresismului radical.

America a devenit, în doar câteva decenii, o lume care-și neagă istoria, își demonizează tradițiile, își culpabilizează majoritatea și exaltă drepturile minorităților prin discriminare pozitivă și poliție a gândirii, conform dogmelor (inițial judicioase, apoi, aberante) ale „corectitudinii politice”.