Un produs Blogger.

joi, august 19, 2021

După ce au eșuat cu eliminarea inechităților din Legea 223/2015... încearcă și cu statutul cadrelor militare

104 comments

 




104 comentarii:

M spunea...

Atâta ne căcăm pe noi! Luăm Statutul cadrelor militare americane, îl copiem. Apoi copiem și grila de salarizare. La sfârșit copiem și legea pensiilor militare.

Să zică cineva din ACTUALA PUTERE că Marele Licurici e prost!!!!

Liviu PO spunea...

Bietii de ei!Prima data a fost o greseala,a doua oara o prostie...Sa-i fereasca cei responsabili cu viata lor sa o faca si pe a treia...Vae victis!!!

Huhu Rezea spunea...

După ce au bramburit, prin Intâmpinări tâmpite, un număr impresionant de judecători să decidă că sporul OMM este parte componentă a pensiei militare ba și influencerii IN Magistratură au dat o circulară, și, drept consecință, l-au introdus în plafonul pensiei, s-au gândit gulerații că nu peste mult timp vor ieși si ei la pensie si n-ar fi cazul să piardă 15-20% din pensia netă, așa cum pierd lunar toți cei pensionați după 15 09 2017.
Deși OUG 59 nu prevedea aberația cu introducerea sporului OMM/SOSP în plafonul noului art. 60, cu de la sine putere gulerații au dat o asemenea interpretare Legii 80/1995.
Acum vor să spună că indreaptă ei legea prin ridicarea sporului OMM la rangul de indemnizație intangibilă. Mi-e silă!

Cosinschi Constantin spunea...

Cand se iveste o problema de rezolvat si ai intentii marsave ,de a nu se gasi o solutie optima inodeauna numesti o comisie.Cu cat comisia este mai stufoasa ai garantia ca solutia se va gasi la calendele grecesti AMIN

Leo spunea...

Sinecuristul a zis că e "deosebit de interesat."
MIMĂ de la o LICHEA PREMIUM........

M spunea...

@Nikk

Și plâng cu lacrimi de sânge!!!! 😂😂😂

Expresia de reținut din postarea dumneavoastră este "nu știu". Vă dau dreptate! 😂😂😂

Viorel spunea...

Nikk. În 1981 când am dat examene pentru admiterea în Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri „Gheorghe Lazăr” Sibiu se aflau 3 categorii de Subofițeri la arma intendenă. Subofițeri pentru Ministerul de Interne (sau cum se mai numea atunci), pentru Unități de Pompieri și M.Ap.N. Cei de la M.I. și Pompieri erau selecționați din garnizoanele unde erau funcții vacante. Ei nu au mai dat examen. Mai concret. Erau 2 funcții vacante, se prezentau 10, luau 2, se instruiau 2 ani la Sibiu după care reveneau în garnizoana care i-a selecționat. Pot da și ex. cu nume și garnizoane dar nu e cazul.

raul spunea...

Ma 'fratilor pana nu i dam cu FUCK YOU lui Ciuca ,nu facem treaba!!Zi de zi ,pana ii scad falcile!

M spunea...

@Viorel

Așa este!

Ideea însă era un pic de ironie pe care domnul respectiv, militar cum se crede, ar fi trebuit să o sesizeze și să îmi spună:"ce statut al cadrelor militare americane?" 😁 Apoi să se lanseze să îmi explice cum stă treaba la aliații noștri.

I-am întrebat și eu pe colegii pompieri americani dacă nu ar fi tentați de a fi militari. "De ce?" au răspuns. "Avem aproape toate drepturile dar aproape nici una din restricțiile militarilor."
Până și sistemul de pensie este similar. 😁

Leon spunea...

MApN cam trage mata de coada cu acest proiect de lege !
In proportie de 90%, proiectul se refera la Statutul Cadrelor Militare din Activitate unde Asociatiile Rezervistilor n-au ce propuneri sa faca !
Pentru cele cateva articole, art.79, art.120-127 ( Capitolul VIII), si cateva Articole din Cap.IX (Dispozitii finale), era suficienta o intalnire, maxim doua intalniri, ca sa preia, sau nu, Propunerile venite de la cele ,,N,, asociatii, i-auzi, dupa VACANTA, sa fie doua intalniri saptamanale pentru Discutii !
PS. N-am observat in acest Proiect sa introduca si prevederea din Legea nr.234/2020 care anuleaza pensia militara pentru crime impotriva umanitatii, sau pentru militarii care in activitate au fost condamnati definitiv pentru acte de coruptie, sa nu beneficieze de pensie militara(PL x nr.661/2019, aflat in medierea celor 2 Camere)..!

Alexandru spunea...

Raul👍👍👍

Viorel spunea...

Nikk, spre știință: În România, „Pompierii profesioniști au statut de cadru militar, au grade militare și sunt constituiți în servicii publice comunitare profesioniste pentru situații de urgență denumite servicii de urgența profesioniste. Acestea sunt constituite ca servicii deconcentrate, care funcționează în cadrul inspectoratelor județeene pentru situații de urgență și al municipiului București în subordinea Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și care, asigură în zonele de competență coordonarea, îndrumarea și controlul activităților de prevenire și gestionare ale situațiilor de urgența[2] ”. https://ro.wikipedia.org/wiki/Pompier_profesionist. Deschide linkul și citește și alte detalii.
Sau: În România, „Un pompier face parte dintr-un corp special organizat, militar sau civil, instruit să intervină în caz de incendiu cu utilaje și autospeciale de intervenție pentru stingerea acestuia.[1] Pompierii intervin pentru a da ajutor în caz de urgență: incendii, accidente, inundații, cutremur sau alte situații de urgență, având ca atribuții evitarea sau reducerea efectului negativ asupra persoanelor, animalelor și bunurilor, precum și organizarea acțiunilor de salvare a acestora. Misiunea lor principală este de a proteja oamenii, bunurile și mediul”. https://ro.wikipedia.org/wiki/Pompier.

monteoru spunea...

Se fac ca fac.Are vechime iar eficienta a fost verificata.
Ca bine se zice.Cand vrei sa ingropi ceva faci o comisie.
Cu pompierii chiar nu stiu dece trebuie sa aiba statut militar?Poate din cauza traditiei.Sa le dam ce le apartine.Activitatea lor e la lumina.Sa nu avem parte de ea ca in urma ei de regula ramane cenusa si pamant.Cred ca pentru ei nu ar fi suparare sa nu aiba statut de militari.Problema este alta.Fac parte din ISU si sefi la ISU sunt cei din protectia civila.De fapt M nu e pompier dar isi zice pompier ca se simte mai vizibil.
Pompierii pe merit sunt mai bine platiti motiv pt. care subofiteri dela MApN au fugit la pompieri.Curiozitatea ma indeamna sa ma intreb.Oare mai exista oficial specialitatea militara pompier?
Amalgam nocturn.La MApN e si mai si.Genistii sunt logistica precum bucatarii,doctorii etc.

Leon spunea...

@M, ca la noi la nimeni:
"143 de pompieri români vor pleca vineri într-o nouă misiune în Grecia. De această dată ei vor acționa 10 zile în zona Atica de lângă Atena.

În noua misiune vor participa pompieri care au luptat cu flăcările și pe insula Evia.

Autoritățile de la București au trimis 28 de autospeciale."(ziare.com)..!

Leo spunea...

Foarte corect punctat.
În plus , se reține și atenția cu un subiect acolo , de ochii lumii. Altfel spus oleacă de MIMĂ. LICHELE.

micutzul spunea...

Conducerea Forumului a depășit perioada pentru care avea mandat și nici nu mai este reprezentativ. Ce dracului să discute de două ori pe săptămână cu privire la statut? Și când a mai băgat MApN în seamă propunerile rezervistilor?
Joc de glezne al unor ''oloģi''!

Iulian Mareș spunea...

Nimanui,
Da, da ..stiu deja: Aplicarea haiduciei de tip Robin Hood-luam de la unii si dam la toti; bolsevism curat! Vreti sa va dezvolt? Nu ma asteptam tocmai de la un timisorean! Uite ca eu nu vreau egalitate, nici macar de fatada! Vreti si asta sa o explic?

Iulian Mareș spunea...

Leon,
aici sunt discutii, caci executia se face pe tipicul legii magistratilor, insa:
-atentie la anularea pensiei militare pentru crime impotriva umanitatii! Inca sunt controverse si legatura dintre executie si decizia politca este fara univoc!

https://ro.wikipedia.org/wiki/Crime_împotriva_umanității

M spunea...

@Leon

Super-corect!
As putea totusi sa spun, facand pe avocatul diavolului, ca din moment ce nu avem sindicate rezervistii sa devina si vocea cadrelor active.

Pe de alta parte anularea pensiei militare pentru cei condamnati definitiv se poate introduce foarte bine in L223. Sigur, eu as vedea chiar extinderea ei la toate infractiunile cu intentie. Nu vad, de exemplu, de ce un pedofil ar putea sa mai primeasca pensie militara!!!!!

M spunea...

@Nikk

Stai linistit. Niciodata, repet NICIODATA, nu mi-am pus sperantele in pensia militara. Tot timpul mi-am facut calculele pe legea civila. Dumneata????? 😁

Esti distractiv, imi amintesti de Petre Padina. 😂😂😂

M spunea...

La solicitarea expresa a Guvernului Greciei un detasament de pompieri militari romani se afla in mars cu 28 de auto-speciale pentru a actiona in regiunea Atenei.

Sa le uram succes si sa se intoarca toti acasa!

PS - eu zic sa lasam acolo o unitate permanenta ca, de, grecii au fost destepti si si-au "reformat" pompierii dupa sfaturile intelepte ale UE si Germaniei. Au atomizat structura impartind-o si punand-o sub comanda si finantare locala. Adica ceva ce viseaza si Boc - Bolojan adica Stan si Bran din politica romaneasca!

M spunea...

@Leon

Am comentat si eu. Sa se intoarca din misiune sanatosi!

Leon spunea...

Iulica, legea este deja in vigoare si Probabil va avea efecte, speram sa NU fie cazul:
"LEGE nr. 234 din 5 noiembrie 2020
pentru completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat
EMITENT
PARLAMENTUL ROMÂNIEI
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1036 din 5 noiembrie 2020

Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ARTICOL UNIC
După articolul 71 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se introduce un nou articol, articolul 71^1, cu următorul cuprins:
Articolul 71^1
(1) Nu beneficiază de pensie de serviciu ori de pensie de invaliditate, în condițiile prevăzute de prezenta lege, pensionarii care au fost condamnați definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condițiile legii.
(2) În cazul condamnării definitive a unui pensionar militar pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, în termen de 10 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, instanțele judecătorești au obligația să comunice, în scris, casei de pensii sectoriale în evidențele căreia se află pensionarul condamnat informații de natură să conducă la încetarea pensiei.
(3) Vechimea în serviciu recunoscută pentru stabilirea pensiilor, în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1), constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.

p. PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR,
FLORIN IORDACHE
p. PREȘEDINTELE SENATULUI,
ROBERT-MARIUS CAZANCIUC
București, 5 noiembrie 2020.
Nr. 234.
-----

Cezar spunea...

@/Mares
Trebuie sa ti.o spun ,caci de nu risti sa mori ..prost !
EGALITATE IN FORMULA DE CALCUL A PENSIEI..DAAAA..CA VREI SAU CA NU VREI TU...😛😛😛😛😛
NB
Se vorbeste ca in Afganistan..armata a cerut sa intre in lupta..ai cu studii muuulte..cu i.c....cu Oskaruri si sporuri de neon...etc
Asa praf..sînt...
La noi ce zici cum este??

ED spunea...

Cum adica Asociatiile Rezervistilor n-au ce propuneri sa faca la Statutul Cadrelor Militare in Activitate?!!!Dar orice cadru militar in rezerva care are sub 63 ani,poate redeveni activ in cateva minuate in caz de razboi si altele!!!Si intra sub incidenta Statutul Cadrelor Militare in Activitate!!Ca atare,propunerile ii vizeaza la fel de bine si pe cei in rezerva,ca nu se stie niciodata daca etc.

Huhu Rezea spunea...

Asadar, nici in cazul condamnarii pentru infracțiunii contra umanității statul nu se poate atinge de partea contributivă a pensiei militare, parte care reprezintă un drept câstigat.
Completarea aliniatului (1) a fost făcută prin amendament de un parlamentar jurist.

BatistaPeTambal spunea...

S-au dus in Grecia să se joace cu drona. Filmări pentru telejurnale. În țară n-au avut o autoscară s-o salveze pe femeia care a cazut de la etajul 6 la Constanta. Intra in fum fara masti de oxigen si-ajung la spital. N-avem un elicopter sau hidroavion special dotat pentru imprastierea de apa + agent extinctor. În Mehedinți au ars 7 case pana sa ajunga pompierii. Facem cacatul praf in Grecia...

Leon spunea...

Art.127 din Proiect, varsta trecerii militarului din Rezerva in Retragere se face la 65 de ani, nu la 63, cum este in prezent..!

M spunea...

@Batista

Nici cu 7 autoscări femeia aia nu putea fi salvată.
V-ați întrebat de ce după ce a ieșit din casa care ardea a intrat înapoi?
Comandantul intervenției a fost informat că nu mai e nimeni în casă. Apoi femeia a apărut la balcon și s-a aruncat în câteva secunde. Ce scară să întinzi în condițiile în care nu aveai acces lângă bloc? Vai de capul ălora care comentează ca chibiții de pe margine.

Ce hidroavion băi? Să aterizeze la alimentare unde? Știi dumneata că o să ardă numai pe lângă lacuri? Te crezi pe o insulă?
Avem avion de stingere.

Se intră cu echipament de protecție proporțional cu pericolul prezumat. "Măștile" e (sic!) conectate la tuburi de oxigen. Nu e ușor să cari echipamentul în spate.

În general să comenteze fiecare la ce se pricepe!
Văd că problema principală a rezerviștilor din MApN sunt pompierii români!
Oricum e bine! Aflăm și noi care este părerea celor pe care îi consideram prieteni!

Casandra spunea...

@Huhu Rezea19 august 2021, 19:14
La afirmația că „… s-au gândit gulerații că nu peste mult timp vor ieși si ei la pensie si n-ar fi cazul să piardă 15-20% din pensia netă, așa cum pierd lunar toți cei pensionați după 15 09 2017.”:
- în decizia din 02.05.2017 este prevăzută „Suma corespunzătoare Ordinului/Semnului Onorific” = … lei;
- în decizia din 01.11.2018 nu mai este prevăzută suma fixă corespunzătoare OMM/SO ci doar procentual, deci introdusă în baza de calcul;
- deci ȘI PENSIONARII DE DINAINTE DE 2017, recalculați după 2017, ca și „toți cei pensionați după 2017” sunt cu OMM/SO în baza de calcul.
Vă rog să-mi semnalați că ați citit comentariul meu.

M spunea...

@Huhu Reza

😂 Asta înseamnă deplină egalitate între un militar exemplar, fără pată și unul condamnat pentru infracțiunii contra umanității (în cazul desființării pensiilor militare).

Păi atunci nu venim la vorba mea? Dragi activi luați șpagă, furați cât puteți, pentru că nu au ce să vă facă. Voi rămâneți cu banii (dacă sunteți deștepți). În cel mai rău caz rămâneți cu pensia contributivă la fel că și boul care a tras toată viața cinstit!!!

Leon spunea...

@M, ai comentat cu 2 ore in urma mea..)).
De ce s-au intors in Tara, nu puteau ramane acolo inca o Saptamana si rezolvau si Atena ?
Dar am aflat, trebuia sa faca poze Câțu cu ei, doar da bine in pozele cu Marinarii si Pompierii militari..!

Cezar spunea...

QED..!

Petrut spunea...

Sant de parere ca memebrii Forumului SAOPSN ....ar trebui sa se autoevalueze ca sa poata in mod util sa reprezinte interesele pensionarilor militari . Sa nu considere ca aceasta chemare a lor la Bucuresti este o posibilitate de distractie / umplere de timp pentru ei ...Cred cu tarie ca acestia ar trebui sa aiba o capacitate de discernamant in asa fel cat sa nu poata sa fie "influentati " sa joace cum li se canta ...cu alte cuvinte acestia ar trebui sa fie apti pentru misiunea deosebit de importanta pe care si-o asuma ...pentru a nu pierde din nou ocazia pe care ni se ofera acum noua ca pensionari militari..

M spunea...

@Leon

Din câte am înțeles grecii inițial au spus că nu mai e nevoie de ei, că se descurcă iar apoi au urcat pe mecanismul european o solicitare nouă.
Daca observati si structura logistica si de personal este diferita pentru ca am invatat ceva lectii din prima misiune!

Dar uite ceva haios! Am vorbit pe net cu un fost coleg, pompier polonez. Cică ai lor au avut 4 zile pentru a pregăti plecarea în Grecia. Românii, pe structură militară și cu exerciții de dislocare făcute, au avut coloana gata de marș în mai puțin de 22 de ore!

un oscar = o pensie spunea...

pompierii tin cu dintii de statutul de militar desi nu au in dotare vreo arma (tulumba nu e arma,poate fi alba)
asa cu grade pe umar se ajunge ca un colonel ,parlit de fumul de tigara, sa iasa cu o pensie de 11.000 de lei (vecin) desi el a luptat cu hartiile la biroul aerisit(identic cu mares carioca-man)

Iulian Mareș spunea...

Padina
Exemplul tău de inteligenta și școală îți permite să evaluezi? ...poate caporalul!
Uite cum scrii: "m.am dus", "@/mares"... mai vrei exemple?
Sunteți câțiva cretini care afirmați ca cei mai tineri "si-au dat sporuri" pe care nu le-ati avut și voi!
Dl. Mr. Padina de ce nu ai învățat carte sa fii tu în locul meu și eu intr-al tău? Te-a oprit cineva? Cunosc cel puțin 3 ofițeri din garnizoana ta care ai ajuns la capitala pe merite profesionale cu cariere onorabile și complete! Tu unde erai? Ah, da, știu, pensionat după 22 ani de șapcă! Mersi! Încerci sa ma jignești și tu nu legi 2 idei...cat8 ani ai muncit tu eu atati ani an numai de scoli!
Nici nivelul gr și Pl nu l-ai stăpânit cum trebuie...însă ai auzit de Sun Tzu! Eu cred xa te-ai făcut scroafa și te-ai urcat în copac!
Fa aprecieri pt cei de nivelul tău, căci mâine poimâine ne trezim nepotul ca îl evaluezi și pe Președintele Academiei!

monteoru spunea...

Urez pompierilor sa nu avem parte de ajutorul lor.Pacat ca nu sunt dotati material corespunzator nevoilor noastre.Eu unul ii doresc exagerat de pretentiosi in eliberarea de autorizatii.
O intrebare de interes personal adresata pompierilor.Am un nuc enorm a carui crengi de grosime impresionanta sunt deasupra unui drum judetean intens circulat.Crengile la rupere pun in pericol vieti omenesti.Am vrut sa elimin acele crengi pe cont propriu dar nimeni din cei solicitati nu se aventureaza considerand ca este imposibila.Cred ca pompierii cu scara din dotare ar reusi.Un pompier ma poate indruma sa ma adresez lor?

Cezar spunea...

🤣🤣🤣🤣😛😛😛😛🤐🤪😜😝

Leon spunea...

"Ziua Pompierilor din România este o sărbătoare anuală care comemorează în fiecare zi de 13 septembrie BATALIA din Dealul Spirii, care a avut loc în 1848 la București între compania de pompieri condusă de CAPITANUL Pavel ZAGANESCU și un corp de armată al Imperiului Otoman.
Această zi a fost desemnată ca Zi a pompierilor din România, în cinstea EROISMULUI de care a dat dovadă subunitatea de pompieri în acea luptă din timpul Revoluției Române din 1848.
Legal, oficializarea ei s-a produs începând cu anul 1953."(Wp.)
Pensiile Militare au aparut ceva mai tarziu!

Mihai spunea...

Dacă Alexandru cel Mare stia ca in Afganistan exista "Litiu" din belsug grecii nu mai aveau nevoie acum de ajutorul " harnicului român rupt in fund".
Pompierii sunt la fel de necesari ca apa pe care o bem si chiar mai mult .Chiar dacă mai dau si rateuri au viata grea si misiuni dificile.
Nu au vazut niciun"veteran" din catastrofa de la Buzău sau din cei care au scos butelii de aragaz din case in flacari.
A te da " Cocoș " este usor ,mai ales cand nu ai nimic concret a spune.

un oscar = o pensie spunea...

Leon,stiu toti gargara cu dealu spirii
hai sa ne concentram pe mileniul III
pompierii sa fie trecuti la autoritatile locale
civili si platiti bine
la nivel national sa ramana ceva simbolic pntru situatii de criza nationala

M spunea...

Eu am o singură propunere la statutul cadrelor militare:

Condiționarea calității de rezervist (cu tot ce presupune asta) de plata pensiei militare conform legii.

Huhu Rezea spunea...

Mares
Include-mă și pe mine printre cretinii care spun că după 2010 creșterea soldelor de funcție și grad a fost înlocuită de gulerați prin sporuri cu nemiluita. Sunt cele pe care le ai în Nota de calcul la litera g).
Dacă te uiti pe aceeeași notă de calcul, vei constata că ai pentru solda de funcție și grad aceiași coeficienți de ierarhizare ca si coloneii din 2009, coeficienții stabiliți prin OG 56/2006, iar valoarea de referința sectorial de 197.33 lei, stabilita in 2008.
Așa că singurul vostru merit al celor mai tineri este că ați intrat mai târziu în armată.
Te-ai interesat ce pensie militară au coloneii care au ieșit la pensie de pe aceeași ierarhie cu d-ta, dar cu 10 ani mai devreme?
Nu și se pare că nici nu te interesează.
Legea 153/2017 a fost legea salarizării care a repus pe primul loc in salarizarea militarilor solda de funcție... în detrimentul sporurilor.
De aia gulerații, în ura lor nemărginită față de pensionari, au blocat imediat actualizarea pensiilor militare, pentru ca vechii pensionari să nu beneficieze si ei de creșterea soldelor de funcție.
Uite cum nu mai gândim la fel😗

Cezar spunea...

@/mares,
Ce ai patit? Ai baut apa lu catelu ???
🤣🤣🤣🤣😛😛😛😛
Nu o mai bea si o sa fie bine....!!

Cezar spunea...

@/Tulumbare ,
CARE LEGE..???

ifrim spunea...

La reîntoarcerea în țară după a II-a tură de ajutor în Grecia îi avansează iar la excepțional pe pompieri?Dacă da într-un an sunt generali!

Cezar spunea...

Pai de aia are spaima in suflet fata de CONTRIBUTIVITATE !
ZBOARA SPORURILE..INUTILE SI..CUANTUMUL ACTUAL DE 15.OOO

Huhu Rezea spunea...

Mares
Include-mă și pe mine printre cretinii care spun că după 2010 creșterea soldelor de funcție și grad a fost înlocuită de gulerați prin sporuri cu nemiluita. Sunt cele pe care le ai în Nota de calcul la litera g).
Dacă te uiti pe aceeeași notă de calcul, vei constata că ai pentru solda de funcție și grad aceiași coeficienți de ierarhizare ca si coloneii din 2009, coeficienții stabiliți prin OG 56/2006, iar valoarea de referința sectorial de 197.33 lei, stabilita in 2008.
Așa că singurul vostru merit al celor mai tineri este că ați intrat mai târziu în armată.
Te-ai interesat ce pensie militară au coloneii care au ieșit la pensie de pe aceeași ierarhie cu d-ta, dar cu 10 ani mai devreme?
Nu și se pare că nici nu-ți pasă.
Legea 153/2017 a fost legea salarizării care a repus pe primul loc in salarizarea militarilor solda de funcție... în detrimentul sporurilor.
De aia gulerații, în ura lor nemărginită față de pensionari, au blocat imediat actualizarea pensiilor militare, pentru ca vechii pensionari să nu beneficieze si ei de creșterea soldelor de funcție.

Uite cum nu mai gândim la fel😗

Leon spunea...

Cezarica, te inseli baiatule !
Daca si militarii vor fi cuprinsi in prevederile Legii nr. 127/2019, iti traduc spusele Presedintelui CNPP, Daniel BACIU(acum cateva ore la Realitatea..!):
" Bai Baieti(vorba Mosului..!) alergati pe unde ati lucrat si aduceti urgent
Adeverinte cu TOATE SPORURILE NEPERMANENTE de care ati beneficiat si ati platit CAS, vi le bag in calculator si in 2023 veti avea pensia CIVILA majorata; si a dat cateva exemple: PRIME, PREMII, SPOR DE NOAPTE, ACORD GLOBAL, ORE SUPLIMENTARE,Etc.
Conteaza Total Puncte obtinute in cariera si Stagiul Complet de cotizare, in noua Formula de calcul..!
PS. Cand a intervenit d-na Parcalabu, s-a bagat pe ecranul Tv, Câțu care-si depunea nu stiu ce Candidatura, si m-a gonit din fata televizorului..!!

Cezar spunea...

@/Leon
Vorbea prostii
Si daca se iau in calcul trec prin foliera formulei de calcul si ramîne fix pix..
Vezi ponderea I.C./ l.164 si compara cu contributiva 119

Leon spunea...

Cezarica, ce pensie o avea Bunicuta din Videoclip :
https://m.ziare.com/viata-sanatoasa/batrana-90-de-ani-da-cu-coasa-imagini-coseste-1696099

Calinmihaib12 spunea...

Huhu:..în comentariul de la 17:10 /20.08...descrii situația..LEGALĂ ..de aplicat în..DECIZIILE de RECALCULARE din 2016..!( aplicarea elementelor seriale..PLĂTITE..și.. ACTUALIZATE în 2006 în baza O.G.56.
Tocmai ACEST.."aspect"..A FOST ÎNCĂLCAT..cel puțin în cazul meu de către..CPS..,prin DEZACTUALIZAREA soldei lunare brute bază de calcul ..la nivelul..celor.."plătite"
înaintea apariției OG.56..,cu ex cepția S.F."actualizate" = deliberat =ERONAT = în..01.12.2006..!
.. Întrebare:..de ce a încălcat LEGILE..CPS..și..ce e de făcut în aceasta situație..= când..actualele DECIZII DE RECALCULARE.."vorbesc"/ "strigă"..ele însele.!(prin Notele de calcul).dar cei..ÎN DREPT..: NU VĂD..și..NU AUD..!

Calinmihaib12 spunea...

Cezar:
.."BACIU".."ăla"..și-a bătut joc de TV-iști..,punându-i..să caute.."cai verzi.. pe pereți.."..adică.. nu va plăti..DREPTURI CUVENITE..sub pretex tul că..statul român ..si-a bătut joc de oameni..de-lungul
timpului de activita te, nereglementând corect..și până la capăt..DREPTUL MUNCII ..și al ASIGURĂRILOR SOCIALE..!(de curiozi tate..ar trebui văzut ce HAOS e în..CĂRȚILE DE MUNCĂ CIVILE..!,ca să nu mai pomenesc de situația echivalentă
("secretomană".)..din sistemul..OPSN..!

M spunea...

@monteoru

Daca mai eram eu, fiind un pic dus cu capu', veneam sa te ajut, camarade.

In speta: responsabilitatea este a directie judetene de drumuri (serviciul tehnic sau directia tehnica dupa caz). Daca e pe raza unei localitati solicitati o adresa de la Primarie care sa sustina ce spuneti. Se va rezolva!

In materie de autorizatii e mai complicat! Legiuitorii au facut legile prin care ne-au "scos coltii". Adica, daca legea zice ca "petentul trebuie sa prezinte actele A, B, C, D" si ala vine cu ele degeaba imi miroase mie a nasoale ca nu am ce sa fac decat sa pun stampila. Daca nu o pun un avocat imi face a doua zi plangere penala pentru "abuz in serviciu". Adica terfelire in presa, suspendare din functie, doi ani de procese.... O mizerie!

M spunea...

@avianyc

Cand te duci la stimatul cetatean caruia ii arde casa si il intrebi:
- Ce ai tată în magazia care arde?
- Aaaaaa... niște gioarse.
Te bagi acolo, incepi sa lucrezi si deodata vezi 10 butelii de gaz care deja s-au colorat într-un roșu-alb te cam kaci pe tine! 😁

Sau te duci sa stingi, intrerupi curentul (iti dai seama cam ce pericol e sa dai cu apa pe conductori sub tensiune) si cand lucrezi te loveste deodata in piept ca o masina si te arunca 5 metri in spate. Ce era? Boul isi trasese curent clandestin, separat de cel legal.

Meseria e frumoasa, te tine pe adrenalina. Ai, sa zicem, 100 de interventii pe an ca sef GIS (garda de interventie si stingere). Îti "ies" 99 perfect, ne intoarcem toti acasa si fir-ar al dracului vine aia, a o suta, cand ori iti moare un copil ori iti bagi un camarad in spital.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Doar la insistențe...

Nu am punți de comunicare cu cel care nici banalul AN-4 nu l-a înțeles pt xa nu a putut să-l citească din scoarța în scoarța!

Și ce tot vrei? Sa nu fi acordat sporuri pt xa unii nu au avut?
Pe aceasta logica îți spun sigur ca eu nu am avut în dotare monetizare...

M spunea...

@Ifrim

Au au fost recompensaţi şi cu Emblema de onoare a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Frumoasa sa o pui in vitrina!

Eu nu stiu sa fi fost avansati "la exceptional!"

M spunea...

😁 Vad ca sunteti curiosi. Haideti sa va explic ce s-a intamplat la Constanta (poate va intreaba cineva).

1. cand ajungi la interventie nu te repezi ca berbecul sa stingi (cu exceptia situatiilor evidente gen masina care arde in mijlocul strazii si unde dai comanda direct prin statie).
2. primul lucru se face recunoasterea. Comandantul GIS pleaca cu sefii de masini sa vada despre ce e vorba. Pompierii se dau jos si pregatesc masinile de interventie (de aceea unii idioti zic ca nu fac nimic).
3. Cdt. GIS intai intreaba daca sunt persoane in interior ce trebuiesc scoase.
- daca sunt, IMEDIAT da ordin echipelor de salvatori,
- daca nu sunt, imediat ordona salvatorilor sa se dezechipeze si sa se echipeze de interventie de stingere (evident ca au echipament diferit).
Aici a fost prima greseala la Constanta. Cdt. GIS a fost anuntat ca nu mai e nimeni in apartament, chiar de catre proprietar. Doamna iesise cu sotul dar apoi, fara sa anunte, intrase sa recupereze ceva. Cdt. GIS a dat ordin de dezechipare a salvatorilor.
O sa interbati de ce nu au ramas echipati?! Pentru ca pe masina sunt 4 oameni cu roluri multiple.

4. Se iau masuri de evacuare a celor din apartamentele adiacente, intreruperea alimentarii cu gaze si cu curent electric, se transporta PE SCARI materiale la etajul respectiv in vederea pregatirii interventiei.
Masinile amorseaza pompele, se raporteaza la dispecerat.... etc.
In timpul acestor operatiuni a aparut femeia la geam!!!! Au strigat la ea sa nu treaca de partea cealalta a balconului ca vor ajunge imediat la ea. Doamna a incalecat balconul si s-a aruncat in gol. Din momentul in care au realizat ca e cineva in apartament pana s-a aruncat a trecut sub un minut. Ce sa faci?
5. Scara are o lungime maxima de 27-28 m (in America 100 ft). Asa se fabrica uzual, PESTE TOT IN LUME!!! De ce? Un etaj are 2,7 m (2,4 apartamentul si 30 cm planseu), 10 etaje + parter = 11. 11 x 2,7 = 29,7 m.

Cea mai tare scara dă pă planetă e parca in America de 137 ft (42 m).

Dar asta in conditii ideale (fara vant si cu scara aproape de verticala 80 grade). Dar langa bloc era trotuar, mai erau pomi, deci scara se cala la minim 10 - 15 m. Nici unghiul nu mai era de 80 grade, deci scara nu se intindea la maxim ci la... sa zicem 22 m. Pitagora ne spune ca ajungea la 16 m de sol. 16 / 2,7 = 6. Adica etajul 5 (ca mai era si parter). Daca va uitati pe filmare parterul blocului era cu magazine, deci parter inalt la 4 m. Bref: scara ajungea la max. etaj 4.
De invatat pentru domniile voastre: trebuie o zona de minim 6 m, plata, in apropierea blocului ca sa va scoata pompierii cu scara daca luati foc!

Sanatate la toti care ati citit pana aici si sa dea Dumnezeu sa nu aveti nevoie de pompieri!!!

Viorel spunea...

Nikk. Am impresia că cele 10 clase sunt clasele / anii când Cezar a rămas repeten. Aici ai perfecta dreptate. Adunați la un loc cred / poate că dă cu 10 clase peste domnul M.

Huhu Rezea spunea...

In loc de sporuri trebuia să măriți soldele de funcție, ca să beneicieze si pensionarii.
Trebuie să trecem pe contributvitate, ca să nu mai creada activii minciunile gulerațiilor cum că nu mai sunt bani pentru lefurile lor din cauza că trebuie să plătească și pensiile militare.

Viorel spunea...

Domnule monteoru. Există militari pompieri în M.Ap.N. Nu-mi mai aduc aminte codul din nomenclatorul specialităților militare dar vă pot spune următoarele: Unitatea mea avea ca Anexă la stat, Depozitul de garnizoană (armament și muniții), care pe lângă altele (nu intru în amănunte) avea și o Grupă A.Î.I. (apărare împotriva incendiilor) formată din: 1 șofer pe autotunul de stins incendiu, 1 sevant și 1 mecanic motopompă. Conform nomenclatorului intrau la categoria Pompieri.

Viorel spunea...

Un oscar = o pensie. Iar greșești și te mai miri de ce de 5 ani de zile ne stresăm cu inechitățile dintre pensile militare și faptul că politicienii în frunte cu domnul ministru Ciucă nu iau nici o măsură. Asta pentru că și ei gândesc exact ca și tine. Redau: „hai sa ne concentram pe mileniul III”. De ce să ne concentrăm pe mileniul III și să uităm de trecut. Și politicienii (gândind ca tine) se concentrează pe mileniul III și au UITAT CĂ PENSIILE MILITARE VIN DE PE TIMPUL LUI CUZA. Deci, tu așteaptă în continuare să-și emită o altă lege a pensiilor militare, să elimine inechitățile sau să se treacă pe contributivitate că doar suntem în mileniul III. Ce are pensia data Armatei României de Cuza cu pensia data de către politicienii de după 1989, de fapt mai bine zis cei de după 2001 ca să fim în tandem cu tine (mileniul III).

Cezar spunea...

@/NIKK
Multumesc ! Dar...totusi sa ma compari la competente militare cu..cu..Tulumbarul?
Da.o drakului...🤣🤣🤣🤣🤣
@/all
Dau putin din casa..sa inghita in sec..mares..tulumbarul..viurel de la C.i.
Nikk..este un militar pur sînge
Cu Liceu Militar la baza
Specialist in Cercetare - diversiune in spatele frontului inamic...atit, mai multe peste..30 de ani🤣🤣
Te salut cu respect..!!
@/Viurel intendantul majur la C.I
Cee ce faci tu se numeste..pupincurism
Foloseste limba cea aspra..sa simta omul..!!

Viorel spunea...

Domnule avianic. Focul este mai periculos decât omul prost și beat pe deasupra. După mine cred că în Legea 168/2020 trebuia introdus un art. care să cuprindă: De indemnizație în cuantum de 1.000 lei să beneficieze și următoarele categorii de militari:
- Militar genist care în urma asanării unui poligon sau distrugerea unor elemente de muniție găsite din timpul războiului și care pe timpul misiunii din motive neimputabile intervine un incident și nu-și mai poate desfășura activitatea ca activ datorită unor răni care au condus la amputarea mâinilor, picioarelor (unul / una sau ambele);
- Militar pompier care în urma misiunii de salvare de vieți omenești, eliminarea unor cauze care ar produce distrugeri / dezatre (explozie butelii, cazane sub presiune) și care au suferit leziunile de mai sus;
- Militarii care gestionează armament, muniții și explozivi aflați în aceeași situație.
Deci. Dacă din motive neimputabile ești obligat să ieși din sistem (ex. de mai sus / doar nu poți fi militar activ fără o mână, picior sau ambele) pe lângă pensia (cum s-o fi numind ea) să primească și acea indemnizație. Sunt rarități, dar sunt și nu cred că moare lumea pentru acest mic ajutor. Când faci o lege axat pe o idee fixă, uiți și de alte cazuri / necazuri.

Michel spunea...

Poate deveniți un tip normal privind redactarea textelor. Să știți că nu sunteți mai interesant astfel, dimpotrivă...

BatistaPeTambal spunea...

@M: N-am nimic împotriva pompierilor - a celor din dispozitiv, nu a puzderiei de pompierite din birouri (am cunoscut si eu una). Nu ma deranjeaza de loc ca iau pensii militare. Totusi nu cred ca-s supraoameni, "extraterestri" cum au incercat sa-i prezinte la stiri pentru misiunea din Grecia. E clar ca dotarea lor lasa de dorit: 4 autoscari in jud, Constanta, din care una defecta de un an. Daca nu se raporteaza (trebuiesc si dovezi?) prezenta unei persoane in apartament incendiat de bloc, la etaj, nu se aduce autoscara? Daca li se pare ca nu e prea mult fum nu-si pun mastile cu oxigen? Aceeasi delasare ca in intreaga societate. Nu stiam ca au avion pentru stingere (nu s-a prezentat niciodata in media). De ce nu l-au dus in Grecia? Cum se inventeaza aplicatii necesitand drone, cu cat se cumpara dronele alea si de la ce firme stiu si eu; s-au cumparat peste tot...

Viorel spunea...

Cezar, iar citești cu ochii închiși. Nikk nu te-a comparat cu domnul M ci te-a ridicat cu 10 trepte mai sus. Nu prea înțelegi sensul cuvintelor. Cât despre limbă, văd că ai început să mă copii. Așa am făcut și eu (nu am copiat ci am preluat o expresie foarte potrivită și decentă ca exprimare în unele cazuri, nu ca și activitate / efect) cu 40 de ani în urmă când eram tânăr Sof. și Șeful serviciului echipament îmi dădea ca ajutoare la Depozitul de echipament pe cizmar și croitor. Croitorul avea acest jargon când cineva îl vorbea de rău. „Au, ce limbă aspră ai”. Știi probabil pe care parte a corpului își plmbă răutăciosul limba. Cât despre domnul Nikk, prea puțin mă interesează funcțiile avute de dânsul. Nu-l cunosc, nu mă cunoaște. Purtăm doar discuții pertinente nu ca și ale tale. Am mai spus anul trecut (nu se referee la persoana Cezar, acum da). Decât un Of. (ca.ex., caz întâlnit) cu media de absolvire 5,60 (al 2-lea de la coadă din 300, promoție 1983 infanterie) mai bine un intendant C.I. (chiloți-izmene) cu 9,67 al 2-lea din 84.

Viorel spunea...

Cezare. Am uitat un lucru. Între mine și Nikk există o legătură profesională mai mare decât între tine și dânsul. Când dânsul se afla în spatele inamicului culegând informații despre ei pentru a vă ajuta pe voi, noi intendanții CI-ști și de alte specialități ne aflam în spatele vostru căutând surse de apă, locuri de camuflaj, căi de acces pentru instalarea depozitelor de alimente, echipament, armament și muniții, C.L., geniu, chimic, transmisiuni, etc. pentru a vă asigura vouă cele necesare ducerii luptei cu morile de vânt și Don Quijote de La Mancha, pentru a nu sta flămânzi și goi, făr-adăpost, cu ochi-n vânt și fără rost.

Calinmihaib12 spunea...

..spațiile largi între cuvinte..nu-mi aparțin..!
Semnele de punctuație trebuke fosite..pt.a face mesajul nuanțat și/sau înțeles..!; știu că "aceasta"..nu convine..trolilor,care au misiunea lor..!

ifrim spunea...

La zgârie nori cum au prevăzut arhitecții stingerea incendiilor?

Leo spunea...

Chiar la asta se lucrează. Prin noiembrie avem vești în acest sens.

Iulian Mareș spunea...

Nenea doctoru,
Eu cred ca este o problema de tehnoredactare...si consecventa, adică ori lași spatii între cuvinte și după unele semne ori nu mai lași nimic! Exista texte în protoromana, cu alfabet roman care nu lăsau spatii între cuvinte...

Iulian Mareș spunea...

...cu foarte mult hexogen, C4...

Iulian Mareș spunea...

Huhu & Leo
"Trebuie să trecem pe contributvitate, ca să nu mai creada activii minciunile gulerațiilor cum că nu mai sunt bani pentru lefurile lor din cauza că trebuie să plătească și pensiile militare.

Ștergere

Leo
21 august 2021, 07:49
Chiar la asta se lucrează. Prin noiembrie avem vești în acest sens."

Sa înțeleg ca din toamna acest subiect cât și interesul pt el va tinde spre 0 atat pe axa absciselor cât și pe axa ordonatelor?

*NICI NU ȘTIȚI CE VĂ DORIȚI!

CEZAR spunea...

Hai..hai...PLx-199....

Huhu Rezea spunea...

Nu cred că mai există vreun cititor ca Biluță Maciu, care să citească tot ce scriu eu aici pe blog, pentru a avea el subiecte de combatere pe al lui.
I-aș mulțumi pentru publicitate, dar are un rating infim. Pe Fb are aceleași personaje, 50-60, care îi dau like-uri la fiecare scremut-rafală de artilerist.

Leon spunea...

Lasa-l Domnule in pace, ...creste numarul accesarilor,.. mintenas atingi 25 de milioane de vizionari..:)).

Cezar spunea...

Plus...Termit...

Leo spunea...

Este vorba de maciu , LICHEAUA ?

Huhu Rezea spunea...

Mai Stelica, de la discuțiile despre vaccin ți se trage. Uită-și și de când este Comunicatul lui Ciucă.
Peste acel Comunicat a venit bibilică părnăiaș și a amânat indexarea tot anul.
Eu te-aș sfătui să nu mori nevaccnat... ca un prost!

Spulber spunea...

Cum se face că avem speciali peste tot. De aici si pensiile cred. Ceau facut specialii trimisi in Afganistan ca stirile sunt numai cu ei si despre ei. Ne-am umplut de glorie si de aceasta data. Facem kilometri ca pompierii, foarte buna coordonare și la ei.

Spulber spunea...

Domnilor nu vedeti ca toate sunt stabilite cu o data de 1.Amintitiva ce a insemnat data de 1 aprilie pentru acest popor. De aceea se joaca unii cu destinile noastre.Vor să aduca afgani, cind la noi nu rezolvam problema tiganilor. Priviti la CHINA si politica lor demografică.

Leon spunea...

Leo, vezi daca nu intri si pe blogul "Mos Alecu", n-am ce sa-ti fac..:)).

Leon spunea...

Pentru Stelica si nu numai:
https://m.ziare.com/social/iasi-pacient-stare-grava-nu-crede-in-covid-1696214
PS. Sotia are RH negativ, si dupa Rapel(februarie) cateva ore a avut ceva Frisoane dar apoi Ok.!
PS.2, sa nu ma spui sotiei dar dupa vaccinul Phizer apare o somnolenta, si vorba cantecului.." am o lene de ma doare"..:)).

Huhu Rezea spunea...

Două din campaniile pe care acest blog le-a dus împotriva guleraților au izbândit.
Izbânda a venit în ciuda denigrărilor pe care trimișii lor în online le-au propagat în mod rușinos și ticălos.
1.Cea mai importantă a fost cea prin care am demonstrat că actualizarea pensiilor militare din anul 2017, urmarea L 152/2017, a fost greșită printr-o interpretare ilegală și descalificantă a legii, conform căreia indexarea cu 5% din anul 2016 ar fi valabilă doar în anul 2016. A trebuit să vină Curtea de Conturi să le dea cu regularizarea contabilă în cap. Au reușit să păcălească CC cu acel pc. 1/iii din Deciziile Curții de Conturi, dar mai sunt speranțe la C Apel București și ICCJ.
Ințeleg că se fac eforturi disperate de influențare a celor 2 Intervenienți principali în Dosarul 4241/2/2020 să-și retragă recursurile inregistrate înainte de a afla soluția dată pe fond, numai ca dosarul să nu ajungă si la ICCJ.
2. A doua victorie este pentru cei pensionați după 15 sept 2017, cea legată de interpretarea, de asemenea greșită, a Sporului OMM ,acordat prin L 80/1995, pe care gulerații l-au considerat a fi parte componenta a pensiei militare și l-au inclus, ca atare, in plafonul legii pensiilor militare.
Tot gulerații vor să dreagă busuiocul și au venit cu propunerea de modificare a Statutului cadrelor militare în așa fel încât noiii gulerați să nu le taie și lor 10-20% din pensie.

M spunea...

In primii 4 ani de carieră nu am avut nevoie niciodată de scară. Acum văd că o aduc peste tot....

Salvarea dintr-un apartament nu se face deo cu scara. Doar daca apartamentul are accesul blocat. Nu era cazul la moment.

Nu, verificarea se face prin declarație: "câți erați in casă? Doi! Ați ieșit? Da! Unde e al doilea? E pe aici, a ieșit cu mine!"

Ce am scris mai sus e din experiență. Va rog să mă credeți că tot așa procedam și eu! Dacă soțul a spus că e ieșit cu soția... Ce să fac? Să pierd timpul trimițând echipa de salvatori?

Da, nu se pune mereu masca de oxigen. E grea al dracului cu tot cu butelii. Te obișnuiești cu fumul. In plus și mai bună vizibilitate, comunici mai bine ... Ehei!!!!

Avionul a fost propus grecilor dar l-au refuzat pentru că preferau unul cu alimentare direct din mare. La noi nu ar fi rentabil să zboare mereu la Marea Neagră. Avionul a fost folosit recent în Macedonia de Nord.
Atenție!!!! Nu e avionul pompierilor. E avion al MApN, dotat pentru deținere de incendiu, cred că un C-27 Spartan. Repet, România nu prea se pretează la stingere din avion datorită reliefului.

E nevoie de drone mai ales la incendiile de pădure să ai o imagine de la înălțime. Nu credeți? Dronele au camere cu termoviziune și trimiți forțele acolo unde e nevoie!

Grecii au spus că sunt "extratereștrii", nu presa noastră. Acum probabil o sa ziceți că suntem pe felie cu ziariștii greci. 😂

Nu, nu sunt supraoameni! De fapt la întrebarea unui grec: "Băi, sunteți extratereștrii?", răspunsul a fost de reținut:"Nu, suntem pompieri militari români 🇷🇴"

Românii sunt atât de rar apreciați. Haideți să ne mândrim cu ei!!!

Cu respect!

Spulber spunea...

Frumoase imagini cu ciucalau la aeroport. Mi-am amintit sau mai bine zis este fix scenariu cu, chioru la repatrierea jurnaliștilor. Rusine cheltuiți banii pe nimic.

Iulian Mareș spunea...

Mie îmi face bine pe tine te pune în cap...

Gigi spunea...

Așa este,bine spus,@ M,mâcar sa ne mândrim cu asta,românii când vor muta și munții din loc,chiar la propriu.Acum,suntem considerați paria EU,știm din ce cauză!
Felicitări pompierilor operativi,care sunt acolo în mijlocul evenimentului salvând vieți omenești!

Iulian Mareș spunea...

Viorele,
insa ti-e nu-ti spune nimic unitatea de gandire a celor 2-3 ”genii” de pe aici?
Nu vezi ca este simplu? Se da asa o OUG, demilitarizeaza Arma Pompieri din MAI, îi face civili, dispar comandamente...etc, primarii scot o hotarare locala, îi asimileaza cu cei care uda florile si, ... gata reforma!
Daca reforma s-ar face dupa vidul absolut din căpățânile celor 2-3 ”mintosi” kiar nu inteleg de ce unul nu a ramas administrator/Mecanic Conductor/Șofer la o companie, iar celalat Cdt. Cp. 10 Suide/GAZ?

Iulian Mareș spunea...

@M,
nu te supara si dumneata, mai sunt unii, care kiar mai inteleg, mai pricep, au mai citit...nu doar QED ca primata!
Eu sunt sigur ca acest QED se referea la Hidroavionul "Getta" - un adevarat succes al timpurilor sale! Hai, ca sa-i dezvolt la batranete creierul lui C, daca știința ma va lasa:

https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/politic/hangarul-ajuns-baie-publica-6737.html

Iulian Mareș spunea...

Pentru masteratul ratat prin refuzul participarii al lui QED.....

https://www.joienegru.ro/cele-doua-hidroavioane-din-lacul-siutghiol-au-fost-scoase-la-suprafata/

*Ca sa fiu simplu, concis si la obiect!
Cat de prost poti fi incat la niste prezumtii, intrebari, afirmatii luate din presa si neconforme, pareri...etc, sterile de fapt, tu sa postezi ”QED”? Raspunsul este:
**Fara margini!

Iulian Mareș spunea...

M,
Asa este! este vorba de o aeronava C-27 J ”Spartan” cu variante de ekipare: Ambulanta aeriana, transport umanitar, stingere incendii ...etc

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
se consemneaza numai victoriile FINALE! ...amicalele si ”scorul la pauza” conteaza in alt sistem!

Iulian Mareș spunea...

Vreau afgani si mai mult...afgane!

Iulian Mareș spunea...

Spulber...
usurel ca nu aveti date despre acei baieti!

Periamu lucica spunea...

Exceptional, la asta m-am gandit si eu....ha ha

M spunea...

@Ifrim

Pot să răspund dar nu aș vrea să fac acest forum "despre pompieri". 😁
Dacă domnul Huhurez crede că este de interes vă povestesc.

Acum nu spun decât foarte pe scurt:
Clădiri "înalte" sunt considerate cele peste 75 ft (23 m la noi). V-am povestit de ce ... autoscara.... 27m max....etc.

Amintiți-vă de 9/11 în care "New York's Bravest" cum sunt supranumiți pompierii din New York nu au salvat nici cu scări nici cu elicoptere.
Zgârie-norii au casa scării cu presiune pozitivă astfel încât evacuarea să se facă pe scările clădirii.
Teoretic se face o evacuare "fazată". Adică întâi o iau pe scări cei de la etajul care arde, apoi pleacă cei de la etajul de deasupra și cel de dedesubt, apoi toți de deasupra... O vrăjeală. Să vezi cum e când tu urci pe scări cocoșat de role de furtun și de sus coboară un val de cetățeni panicați!!! 😂 Și cineva întreba de ce nu se folosesc mereu măștile de oxigen?!!!

Stingerea se face cu hidranți de interior (presiunea în furtunuri se acumulează cu înălțimea deci nu merge direct din mașini să alimentezi).

Dar la aceste clădiri de bază sunt elementele constructive de rezistență la foc și de întârziere a propagării incendiului (pereți/uși antifoc, sprinklere, rezervoare cu apă la anumite etaje etc.)

M spunea...

@Iulian Mareș

Am verificat și eu și aveți dreptate.
Profit de ocazie să mulțumesc pentru colaborarea excelentă cu cei de la Aviația Militară iar eu, personal, celor de la Vânătorii de Munte cu care am avut două aplicații.

Păcat că în realitate colaborăm atât de bine dar ne înjurăm pe forumuri atât de rău!😥

Cezar spunea...

Si totusi...
Cine sufla in tulumba de arunca apa la 50.m.in pista?😝🤪😜

DINU spunea...

Corect.

M spunea...

Smechereala lui Bode de a face din toti bombardierii direct ofiteri de politie dupa uncurs de "masterat" de un an a picat in flacari! 😂

Jaful si distrugerea pe care vor sa o faca astia se mai impiedica din cand in cand. Altfel, EXACT ca pe vremea fostei guvernari pnl-iste (basescu-boc): hotie generalizata, "rute alternative de cariera", promovarea tuturor parasutelor si a epilatilor.

M spunea...

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că guvernul Rusiei va acorda în acest an ajutoare unice pensionarilor şi militarilor, pentru a-i ajuta să facă faţă creşterii peste aşteptăpri a preţurilor.

"Desigur că trebuie să creştem veniturile unor grupuri de cetăţeni", a spus Putin. Personalul militar va primi plăţi de 15.000 de ruble (202 dolari) de persoană, iar pensionarii de 10.000 de ruble.


Doar intreb: de militarii NATO se ocupa tot Rusia?
Eu vad ca ai nostri guvernanti sunt ocupati mai mult cu umilirea militarilor.