Un produs Blogger.

marți, august 17, 2021

Legea nr. 168/2020 devine de astăzi legea recunoașterii meritelor personalului participant la acțiuni militare eșuate în Afganistan

214 comments

 


Incepând de astăzi talibanii afgani au ocupat capitala Kabul iar președintele Asraf Ghani a renunțat la putere. Se formează un guvern provizoriu al talibanilor care va fi condus de Baradar, un lider militar taliban. Ambasadele occidentale sunt evacuate de urgență.

Ziua de astăzi marchează sfârșitul oricărei încercări de a impune democratizarea cu forța  a Afganistanului.

Anterior americanilor, că noi și alți europeni am fost pe acolo doar pentru a crea aparența unei mari coaliții internaționale împotriva talibanilor, încercaseră același lucru sovieticii lui Brejnev în anul 1979, dar au trebuit să se retragă în anul 1989 din cauza că talibanii primeau ajutor din partea Chinei și, ironia sorții,  SUA.

In cei 10 ani de prezență românească în Afganistan au murit 19 militari, ultimul în mai 2021, și peste 50 au fost răniți.

La acest tribut se adaugă indemnizațiile de 1000 lei la pensie pentru fiecare militar român care a primit titlul de veteran în teatrele de operații pentru misiuni de cel puțin 120 de zile. 

S-a creat un asemenea titlu doar pentru că printre participanții la misiunea eșuată din Afganistan a participat și Ciucă al nost'? 


214 comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 214 din 214
Huhu Rezea spunea...

@Mares
Nu este lege reparatorie asta când ai zeci de mii de pensionari cu pensiile inghețate de 4 ani la valori sub 2500 lei.
Prioritara era adoptarea legii cu cuantumul minim garantat, nu extravaganța cu indemnizația pentru TO
Sătulul nu crede niciodată flămândul

CEZAR spunea...

@/HuHU ,
Asa tirziu l=ai citit pe IMBUIBATUL de MARES !!El tremura mai ales acum dupa cacialmaua (tradarea ) trasa de AUS si provocarea unei crize umanitare greu de cuantificat ! Vede ca se contureaza opozitie tot mai puternica impotriva GUSATILOR..incliusiv cei de pe blog..in contextul in care INCA O DATA se vede clar ca GUSATII de peste toate meridianele nu sunt buni de nimic....doar sa faca gusa tot mai mare devalizind banii poporului si ai Armatei in cazul nostru !

Iulian Mareș spunea...

Imi face o deosebita placere ca-mi dai ocazia sa puntez cu tusa groasa:
1-*reparatorie, pt ca a trecut mult timp de la prima misiune externa....
2-nu are nimic comun aceasta lege cu ”zeci de mii de pensionari cu pensiile inghețate de 4 ani la valori sub 2500 lei”! *Pedaland pe aceasta idee dai apa la moare ăluia care rage ”sa luam de la bogati si sa dam la saraci!” Asta-i rezolvare bolsevica!

CEZAR spunea...

CATA PERFIDIE! DECI STIAU EXACT CE LASA IN URMA.....dar nu in 11 zile ...!!!
Partener strategic ziceati ?? si eu ....!!!

Pentagon: „Nimic” nu prevedea o prăbușire a Afganistanului în 11 zile. Scenariile vorbeau de luni sau ani
18.08.2021 22:51

Mark Milley, șeful statului major general al SUA. Foto: Profimedia Images
Generalul Mark Milley, șeful statului major general al SUA, vorbit într-o conferință de presă despre „prăbușirea rapidă” a Afganistanului, imediat după retragerea trupelor internaționale. El a spus că niciunul din scenariile avute în vedere nu prevedea preluarea controlului de către talibani într-un timp atât de scurt, potrivit CNN.

Milley a spus că serviciile secrete americane au arătat că sunt posibile „scenarii multiple” după ce a început retragerea trupelor în Afganistan.

Iulian Mareș spunea...

Afirmativ!
”Potrivit New York Times, o echipă mixtă formată din militari şi geologi americani au descoperit în Afganistan resurse minerale în valoare de un trilion de dolari. Acestea ar fi suficiente pentru a produce schimbări radicale în economia afgană şi probabil în desfăşurarea războiului în sine. Rezervele sunt de fier, cupru, cobalt, aur şi metale folosite în industrie, precum litiul, despre a căror existenţă nu se ştia, sunt foarte mari şi includ numeroase minerale cruciale pentru dezvoltarea unei industrii moderne, Afganistanul putând fi astfel transformat într-unul din cele mai importante centre miniere din lume, apreciază oficiali din cadrul administraţiei americane.

New York Times relatează că într-o notă internă a Pentagonului se arată că Afganistanul ar putea deveni “Arabia Saudită a litiului”, o materie primă importantă pentru fabricarea bateriilor. “Există un potenţial enorm aici”, a afirmat într-un interviu generalul David H. Petraeus, comandantul forţelor americane din Afganistan. “Sunt multe condiţii bineînţeles, dar cred că potenţialul este foarte mare”, a adăugat el.

Depozitele de minerale sunt răspândite pe teritoriul ţării, inclusiv în regiunile sudice şi estice de la graniţa cu Pakistanul unde forţele americane au dus lupte intense împotriva insurgenţei talibanilor.”

Dancapitandeplai spunea...

Domnilor, hai sa reluam subiectul din cu totul alt unghi. Cati dintre dvs. aveti convingerea ca pensiile militare sunt grevate de de acea suma acordata militarilor care au executat misiuni in TO si nu de incrancenarea guvernantilor (indiferent de apartenenta politica) de a nu mari veniturile militarilor in rezerva si retragere??? Fiti corecti si vorbiti pe sleau! De ce nu sunt afectate pensiile militare de banii aruncati pe salariile si pensiile nesimtite si intangibile ale magistratilor, ale medicilor si asitentelor, fondurile aruncate cu nemiluita pe la functionarii din ministere si forurile legislative???????? ALOOOOOOOOOOOOOOO GARA, ne mai trezim si noi la realitate? Spun dobitocii de la Palate ca nu sunt bani si noi ii credem asa ... ca suntem fraieri? Incep sa cred ca cineva chiar isi doreste invrajbirea si mai dihai decat este intre noi. Iar de face asta nu o poate face decat pe bani sau din prostie. Hai sa ne revenim bre din cosmarul in care incearca sa ne arunce ratatii betivi de-alde Basescu, Olguta, Orban sau Catu. Pai astia sunt scursurile societatii, cum ii mai si putem crede dupa ce ca i-am ajutat (unii dintre noi) sa acceada la varf. Sper ca nu si ca vom fi in masura, la un moment dat, cu eforturi unite, sa le dam o replica pe masura! Este cineva pe aici care crede ca daca cei 1000 de RON vor fi exclusi din solda / pensia unui militar veteran din TO, banii vor fi directionati catre pensiile militare????? Va rog sa va reveniti din letargia intelectuala si sa vedeti unde este cu adevarat buba!!!

M spunea...

@Iulian Mares

Multumesc in numele lui! Am sa ii transmit! (Cred ca e tot la ISU Salaj, am sa verific! 😁)

In plus am invatat si lucruri noi. De exemplu masinile grecesti au capacitatea de a utiliza apa de mare. Ale noastre nu au aceasta capacitate dar spre deosebire de cele grecesti au mai buna capacitate de a se alimenta din ape mici.

Al doilea, avionul romanesc de stingere a fost acceptat doar in Macedonia de Nord pentru ca, spre deosebire de celelalte aeronave, se poate alimenta doar pe aeroport (adica nu aterizeaza pe un lac/mare isi umple rezervoarele cu apa si pleaca). Al nostru aterizeaza si este incarcat cu niste cutii mari de carton fiecare de cate o tona de apa (parca sunt 7 in total).

Impresionant a fost faptul ca la plecarea pompierilor romani (alaturi de cei moldoveni care au venit cu masini cumparate pe un proiect trans-frontalier) pompierii greci au iesit la drum si au dat onorul la trecerea convoiului! RESPECT!

Huhu Rezea spunea...

@Dan pe plai
Te-a prins peisajul și nu mai raționezi normal.
Pai, Ciuculete avea o rezervă bugetară pe care trebuia să decidă cum o folosește.
Un om normal distribuia acel buget spre pensiile militare derizorii, in cuantum sub 2500 lei, prin adoptarea PL 199/2020 cu cuantumul minim garantat, idee bună pe care tot cei din jurul său o lansase anul trecut.
Un îmbuibat a decis să dea tot celor care nu erau stresați de venituri, după principiul;
Celor care au li se va mai da, celor care n-au li se va mai lua.

Gigi spunea...

Corect,@avyanic,ei sunt adevărații Eroi! Cei care și-au vărsat sângele pe câmpul de bătălii și și-au dat viața pt.Patrie. Dumnezeu să-i aibă în pază !

Cunosc multe cazuri în care care nu au primit mai nimic că au luptat în WW2,dar un astfel de caz mi-a rămas în minte:Venit de pe front,soția și copilul îl credeau mort.A mai trăit câteva luni și a murit.Familia lui nu a primit niciodată un leu,motivul a fost acela că,nu a murit pe front,ci acasă !Ei sunt Eroii!

Iulian Mareș spunea...

Partea plina a paharului!
"Din 2002 şi până în prezent, un număr de peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotaţii de câte şase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă şi control de nivel brigadă, cât şi în cadrul unor structuri de forţe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaţionale de consiliere şi legătură (OMLT), detaşamente din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunităţi CIMIC. La misiuni au luat parte şi elemente de sprijin logistic din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, structuri din cadrul Comandamentului Comunicaţiilor şi informaticii, structuri din cadrul Forţelor Navale Române, personal de stat major încadrat în comandamente NATO şi multinaţionale.

Forţele Aeriene Române au asigurat în două misiuni diferite comanda Aeroportului Internaţional din Kabul (KAIA).
Partea goala a paharului!
Câți militari români au murit sau au fost răniți în Afganistan

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.

Cezar spunea...

Rahat ...pe bat!
Resurse cheltuite moca...

Stefan spunea...

ce se intampla cu titlul de Veteran obtinut conform OUG 82/2006 ? mentionez ca este obtinut in urma executarii serviciului Politie aeriana, nu a amisiunilor externe.

camy spunea...

SUA și-a făcut datoria în Afganistan. A investit bani mai ales în armata afgană. 2o de ani este o perioadă destul de mare pentru instruirea unei armate. Că sunt lași și trădători ca mioriticii asta nu are treabă cu America. Mai mult de atât America a demonstrat că vine, ajută dar și pleacă, față de Ciuma Roșie. Iar în 20 de ani a apărut și o generație mai nouă, care decât să fugă către țările civilizate,care le oferă asistență socială ar fi trebuit doar să se aplece să ia o armă de pe jos și să lupte. Românii în '89 au ieșit cu mâinile goale în fața membrilor de partid inarmați. Nu poate poporul american să susțină financiar, toate țările parazite ale Terrei.

camy spunea...

Dancapitandeplai. Corect! Nu te pune cu ,,deștepții,, că te trag în jos și te vor învinge cu experiența lor. Mioriticul nu a fost niciodată unit? Mulți de aici care își dau cu părerea despre Afganistan, nici nu-l pot localiza pe hartă.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 214 din 214   Mai noi› Cele mai noi»