Un produs Blogger.

marți, august 31, 2021

Reacția Rusiei după summiturile de la Kiev și Chișinău.

25 comments


Preluare dintr-un articol publicat în Deutsche Welle, intitulat 

Ofensiva României pe frontul de Est

La summitul de la Kiev pentru Platforma Crimeea destinată „dez-ocupării” peninsulei, președintele János Áder a făcut o paralelă între anexarea Crimeei de către Rusia și pierderea Transilvaniei de către Ungaria prin Tratatul de la Trianon. Prezent acolo, premierul român nu a avut prezența de spirit să-l ironizeze discret pe oficialul ungar și să-i explice care e diferența dintre un rapt prin forță și un acord internațional, la negocierea căruia a luat parte și Ungaria.

De fapt, prin declarația lui, președintele ungar recunoaște implicit legalitatea anexării Crimeei de către Rusia și o face în aceeași zi în care șeful diplomației de la Moscova bate palma cu omologul său de la Budapesta pentru un acord profitabil de aprovizionare cu gaz pe următorii 15 ani, care ar putea fi semnat în viitorul apropiat.

În vreme ce România pornește ofensiva sa pe frontul de Est, Rusia își extinde tot mai mult influența în Europa, încercând să-și recupereze, cel puțin parțial, spațiul pierdut după căderea Uniunii Sovietice. O face cu alte instrumente decât acum 50 de ani, dar cu o strategie destul de articulată, în care combină dependența, propaganda, spionajul și sabotajul. Câteva din operațiunile de subminare organizate de Rusia au ieșit la iveală în Cehia, în Bulgaria, în Germania iar responsabili din serviciile secrete autohtone au vorbit în trecut despre creșterea interesului agenților ruși față de România.

Neutralizarea lor nu e suficientă, fiindcă Rusia strânge tot mai mult cercul în jurul fiecărei victime, cu mijloace dintre cele mai neortodoxe, prevestind ce-i mai rău pentru vecinii ei recalcitranți. După summitul Platforma Crimeei, Rusia a amenințat țările care au fost prezente acolo prin vocea purtătoarei de cuvânt a ministerului de Externe iar Vladimir Putin a semnat un decret pentru trimiterea încă unui regiment aeropurtat în Crimeea, acolo unde ar fi deja în jur de 35.000 de militari. Colonelul ucrainean în rezervă Oleg Jdanov crede că desfăşurarea acestui nou regiment arată că Rusia se pregăteşte de un conflict în regiune. 

În primăvară, generalul american Phillip Breedlove, care a comandat forțele NATO din Europa, vorbea  despre un „război sub linii” cu Rusia și argumenta că Marea Neagră este unul din puncte fierbinți unde Alianța nu este pregătită să facă față amenințărilor. Dar totul poate fi chiar mai grav, potrivit fostului șef al armatei americane în Europa, generalul Ben Hodges. În analiza lui, Rusia ar putea profita de problemele din interiorul NATO pentru a lansa o invazie în România sau în țările baltice.

România răspunde acestor amenințări prin dotări militare succesive și foarte costisitoare, pregătindu-se, de pildă, să fie prima țară care va folosi pe teren cea mai nouă versiune a sistemului de apărare antiaerian și anti-rachetă Patriot.

Dincolo de arme, Bucureștiul demonstrează tot mai mult că are aliați în apropiere și, dacă e cazul, aceștia se vor mobiliza foarte repede, mai repede decât NATO, care are o birocrație stufoasă.

Prezența președinților României, Poloniei și Ucrainei la aniversarea independenței R. Moldova sugerează un nou tip de parteneriat. Rusia poate crede că e doar o întâlnire pentru parada militară de la Chișinău. Și poate rămâne doar o paradă a președinților sau se poate transforma într-un parteneriat serios, fiindcă fiecare din cele patru țări are nevoie de celelalte. România și Polonia încearcă de mai multă vreme să facă front comun împotriva Rusiei și să găsească cea mai bună cale de apărare în caz de nevoie. Ucraina își cunoaște cel mai bine inamicul, dar și invers, de aceea are nevoie de aliați iar R.Moldova e atât de neajutorată încât nu poate face nimic pe cont propriu, dar nu se poate nici angaja în alianțe militare, fiindcă este neutră, potrivit Constituției. 

Moscova înghite cu noduri astfel de aranjamente regionale, pe care va încerca să le distrugă, înainte de a-și dovedi funcționalitatea.

Discursul lui Klaus Iohannis în capitala R. Moldova și aranjamentul pentru întâlnirea acolo a președinților statelor celor mai mari din regiune trasează însă o linie roșie, pe care Rusia trebuie să o vadă și să o înțeleagă."


25 de comentarii:

Iulian Mareș spunea...

...și responsabilii de măcar politica externa, cei 3 crai Aurescu, Cîțu și Iohanis ripostează prin silenzio stampa! Emblematic, nu?

Unknown spunea...

Propaganda

Iulian Mareș spunea...

Preluare dintr-un articol publicat în Deutsche Welle

M spunea...

@Iulian Mares

Cu toate defectele ei (Sabina Fati este o admiratoare a lui băsescu) uneori are clipe de luciditate. Într-un articol mai vechi despre pensionarii militari scria: "Loialitatea lor față de statul român, experiența dobândită și memoria se licitează fără probleme de structuri private.

Bine, bine, fiind o băsistă dădea vina pe obsesia lor, PSD care ar fi dat pensii prea mari și prea devreme militarilor!
Acum se pare a trecut în corul lăudacilor lui Johannis, publicând alături de Pora, Culcer sau Tia Șerbănescu în mizeria numită Revista 22.

Iulian Mareș spunea...

@M,
Oare dna Pora își mai îndeasă cârnați în gura, pana-n esofag?
Eu sunt fan Dogioiu! 🤣🤪

M spunea...

@Iulian Mareș

Să știți că în realitate Ioana Dogioiu e chiar o persoană cu care se poate discuta. 😁

Iulian Mareș spunea...

M,
Asa este, însă i se vede diagonala peste sutien și gradele tatuate inghinal...🤪👍

*credeam și eu ca am scăpat numai cu figura d-nei Țurcanu, scara Sibiului!
Aș!...nu se poate, ...a reapărut insipida Vijulie...si mai tare de xap și mai mincinoasa de cât acum 1 an!
...cică și ea a avut o factura la curent de 80 mil lei, însă ea a platit-o ca asa e normal(?!) ...si apoi nu a mai plătit 1 an!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ursul siberian trece ca o apa rece, potăile latra, honvezii cu granitele se joaca pe baza blanii ursului din padure, uitand ca ar putea s-o mai fure, ca la inceputul secolului trecut, cand i-am batut apasat si-o opincă pe Primaria Budapestei in cui le-am agatat... Propaganda de viteji dinspre Moscova, de la Bucuresti asijderea, americanii se dau neputinciosi ca niste cacaciosi, occidentalii nu dau doi bani pe conflictele mocnite, caci gazul siberian pentru sobe, calorifere si plite nu-i lasa sa ia initiative pripite, cat priveste alianta cu Polonia este cea mai grea, caci la mijloc este distanta si departarea care nu ne-ar putea ajuta, iar vicleana Ucraina ne atrage in conflictele sale, uitandu-se ca toate granitele ce le are sunt artificiale, un stat inventat de tatuca Stalin cu furturi de la fiecare vecin, taman si inclusiv din Romanistan, asa ca sunt doar subiecte politice si patetice pentru niste taramuri din petice, Crimeea fiind un taram multicultural si intesat de nationalitati de gen găgăuțo musulman, care in egoismul lor religios si găgăuțean nu vede nici o alta nationalitate peninsulara taman sa le fie de ceva cu folos sa-i ridice din praful de jos, deci, in general, aici e o ciorba de potroace din care se hranesc politic si militar mai multe dobitoace, ocazie cu care honvezii sa pretinda accesari teritoriale doar latrand audio vizual si in ziare, ucrainienii sa-si ia inapoi un teritoriu din vatra cenusii pe care de secole il au rusii, polonezii temandu-se ca prostii, ca si tarile baltice, ca vin rusii sa le indese scatoalce, toate fiind de fapt numai in capetele lor infierbantate, intrucat rusii rad de ei pe infundate cu actiuni care sa-i faca tare sa cheltuie sume exorbitante pe achizitii militare. Mai bine sa faca un summit de urgenta strategica pe idependenta energetica, folosirea surselor apelor curgatoare, resurselor energetice subterane si geotermale cat si eoliene, limitarea costurilor consumatorilor finali si sa se acorde saracilor mai multi bani, nu sa discute cai verzi pe pereti ca sa rada rusii de ei ca de niste idioti beti!

Periamu lucica spunea...

Adio america ....salut chna pachistan si rusia
..asa ca bani si oameni pierduti degeaba pe pamant strain

I. David spunea...

Penibilii de la USR Plus sunt deja o problema de securitate națională și regională.

https://m.ziare.com/politica/vicepresedinte-usr-plus-fost-ofiter-sri-demisie-1697880

Cezar spunea...

Doare in popou..pe RUSIA0
ISI FREACA MÎINILE SI CHIBITEAZA..IN CIT TIMP SE RETRAG..FANFARONII...DE PE FLANKUL ESTIC...
ORICUM EI NU VIN IN SANDALE..CALARE PE CAORE SI MAGARI🤣🤣🤣🤣

Iulian Mareș spunea...

Exact! Însă sunt de la început, de când Coldea le-a ținut lumânările de botez...! Bine, nu a fost mintea lui...El a fost doar coada de topor!

Huhu Rezea spunea...

SRI-stul rezervist de la Cluj este un îngrămădit la minte dacă, din toată oferta politică, s-a inscris la USR.
Trebuia să se înscrie în USR ca să constate că această strânsură de peste granițe este antinațională?
Bine că a plecat din SRI!
Este îngrijorător dacă noii securiști gândesc ca el.

M spunea...

@Huhu Rezea

Omul a venit din Plus. Dacă va aduceți aminte am spus acum câteva săptămâni că în USR are loc o "epurare" care îi vizează pe cei care au lucrat "în serviciile de informații".

De fapt e doar încă o dovadă a faptului că USR reprezintă un partid antinațional, un partid care are drept ținte structurile de apărare și biserica ortodoxă.

USR+ este o problemă de securitate națională. Mie mi se pare că acest partid intră sub incidența legii 51/1991. Politica de subminare a siguranței naționale precum și constituirea de grupări de presiune violente, incitarea la fapte ce pot periclita ordinea statului de drept (vezi 10 august), aduc atingere capacității de apărare și subminează interesele strategice și economice ale României sunt doar câteva din obiectivele DECLARATE ale USR.
Atenție! Nu vorbesc de impresii personale ci de obiectivele din programul de guvernare!

Leon spunea...

Sa NU facem ca el/ei:
"Un Telefon la Politie in miez de noapte: - Veniți repede niște spărgători mi-au intrat în casă.
- Ne pare rău dar nu avem niciun echipaj disponibil.
Omul revine 5 minute mai târziu:
- Alo, tot eu vă telefonez, cel cu spargerea. Voiam doar să vă spun că nu mai e nevoie să trimiteți pe nimeni, i-am împușcat pe toți.
Cinci minute mai târziu strada gemea de mașini poliție iar polițiștii erau prin toată casa. I-au prins pe toți spărgătorii.
Un polițist discută cu proprietarul:
- Dumneavoastră parcă ziceați că i-ați împușcat pe toți.
- Și dumneavoastră parcă ziceați că n-aveți pe cine trimite"...:)).

M spunea...

@Iulian Mareș

Nu pot să vorbesc de rău o colegă! 😉

micutzul spunea...

Cine crede că pleci din SRI și faci ce vrei , mai ales să te inscrii cum vrea muschiul tău într-un partid ăla e cu țata in gură. Problema e că Unii cu nume greu de pronunțat fac legi pentru sistemul de aparare! Stați cu ochii pe facturile la energie , pe ce face Ungaria și pe miscarile Rusiei. Se anunță o iarnă zgomotoasă. Rusia alege un spațiu in care o să testeze NATO. Apropos...Ungaria e in NATO?

Huhu Rezea spunea...

Problema este de știut dacă clișeul" PSD- Est" îl știe de la INI sau el și alții ca el îl predau pein redacții și partide..🤔

Calinmihaib12 spunea...

D-nă:..sunteți o adevărată.."vizionară"..(cu și fără ghili mele..,pt.eventualitatea..că mă înșel..!).
..Experiența..anilor trecuți.."vorbește"..!

Calinmihaib12 spunea...

Iulian MAREȘ:
..dacă ți amintești.. acuu..m ceva timp.. mi-am spus părerea despre.."USR"..,ca și despre..ALTELE asemenea.. CREAȚII.. artificiale..,care la momentul oportun..se "volatilizează..",ca și cum nu ar fi fost!
Ce spune cineva aici despre ce"ținte",prin tre MULTE..ALTELE= inclusiv INTEGRITATEA TERITORIALĂă (!), are aceasta "fracțiune" ..și anume..armata și biserica..mai erau "pe vremuri"(!) și în "programul antinațio nal" al..CREATORILOR ..lor..!("PROGRAM OBSCUR..="actualizat"..!=dar.."EVIDENT", "sărind în ochi: prin
"EFECTELE" din "ulti mii"..31 de ani..!)

Calinmihaib12 spunea...

...da,..ca și noi,e în..NATO, dar.. întrebarea, retorică(!) are "tâlcul" ..ei: mai în clar: cu ce "scop".. ALTUL decât al..ȚĂRILOR..FONDATOARE ..??..!
Oarecum..întrebarea..ni se poate adresa..și nouă..?!( în contextul .."vremurilor actuale" când..se pare că..ZECI sau SUTE de MILIOANE de OAMENI..au MURIT degeaba în războaiele din..SECOLUL..XX..!)

M spunea...

@Leon

😂🤣😂🤣

Mi-am amintit!!! Ați văzut incendiul din Milano? La blocul de 20 de etaje. Pompierii au scos locatarii pe scări și apoi s-au uitat la bloc cum arde. Cam atât de poate face!

Iulian Mareș spunea...

@M
Mie mi-e concurenta......... :))

Cosinschi Constantin spunea...

Te doresti ironic si zeflemist dar nu ai staif si umor .Mai citeste Istorie.

Cosinschi Constantin spunea...

Subscriu in totalitate.Bine punctat.Pentru lingai greu de digerat.