Un produs Blogger.

luni, august 30, 2021

Securiștii ar urma să fie primii militari beneficiari de pensii contributive.

26 comments

Oare, știe Kelemen Hunor că securiștii, care mai trăiesc, și vechii militari și polițiști, care au fost în activitate în regimul comunist, au în prezent pensiile militare, recalculate potrivit Legii pensiilor militare, mai mici decât pensiile contributive ce li s-ar cuveni, calculate potrivit  Legii pensiilor din sistemul public?

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat luni(azi) că a propus, în cadrul şedinţei de coaliţie, un grup de lucru care să se ocupe de pensiile speciale, pentru a defini care sunt categoriile socio-profesionale care ar trebui să primească pensii în plus faţă de contributivitate, în contextul în care acum sunt soluţii "extrem de diferite" pentru această problemă.


"Pensiile speciale - există un grup de lucru şi nu prea s-a făcut mare lucru, nu am avut propuneri concrete şi trebuie să activizăm acest grup de lucru (...), ce doreşte să ofere statul la acele categorii profesionale care pe parcursul carierei se află în serviciul public şi au nişte interdicţii şi nişte incompatibilităţi. Şi, bineînţeles, dacă am reuşi să stabilim care sunt acele categorii profesionale. E mult mai simplu să ajungi mai departe la o concluzie privind pensiile şi condiţiile de după pensionare (...). În principiu, nu e vorba de a tăia pensiile cuiva. Eu, de la bun început, am respins această demagogie. Întrebarea este dacă statul român doreşte să definească care sunt acele categorii socio-profesionale pentru care doreşte să ofere la pensii ceva în plus faţă de contributivitate - principiul contributivităţii trebuie să fie baza - sau nu doreşte acest lucru. Fiindcă în acest moment există soluţii extrem de diferite", a precizat liderul UDMR după şedinţa de coaliţie.

Întrebat ce soluţii s-ar putea găsi pentru pensiile magistraţilor, în condiţiile în care Curtea Constituţională a decis că ei sunt îndreptăţiţi să le primească, Kelemen Hunor a arătat că nu e vorba de a tăia pensiile cuiva.

"Nu e corect să ai pensia mai mare, şi asta se întâmplă în cazul magistraţilor, nu se poate generaliza, dar sunt foarte multe cazuri unde pensia este mai mare decât avea salariul. Nu e corect, pe baza contributivităţii nu poţi să ajungi la o astfel de pensie. Pe de altă parte, există foşti securişti din poliţia politică sau din sistemul penitenciarelor care nu au făcut altceva decât să-i urmărească pe oameni şi să-i bată, dacă au ajuns la închisoare, şi au pensii mai mari decât militarii care au stat în teatru de război. Nu e corect. Sunt nişte lucruri care trebuie discutate şi eu aş pleca de la această ipoteză: statul doreşte să facă ceva sau nu doreşte, că din demagogie în demagogie putem să mergem şi în următorii ani, nu vom rezolva nimic. Parlamentul a rezolvat problema parlamentarilor. Noi nu am fost de acord, fiindcă nu aşa se abordează un subiect. Dar văd că nimeni nu mai are chef să meargă mai departe. Şi de aceea, dacă vorbim de reformă, dacă vorbim de principii, prima dată trebuie să soluţionăm această chestiune care de ani de zile (...) e în atenţia opiniei publice", a argumentat liderul UDMR.

Cât priveşte pensiile speciale ale primarilor, Kelemen Hunor a spus că acestea nu ar trebui eliminate.

"Din punctul meu de vedere, nu trebuie eliminate, avem acest grup de lucru şi trebuie discutat de la început. Trebuie să discutăm dacă primarii, fiind în serviciul public, având restricţii, incompatibilităţi, când ies la pensie, primesc sau nu primesc, în funcţie de perioada petrecută în serviciul public, ceva în plus. Asta este discuţia, nu să eliminăm, să eliminăm. La magistraţi la fel, la militari la fel, la parlamentari la fel. Din punctul meu de vedere, ori facem o discuţie serioasă cap-coadă. ori, dacă cineva vrea să se umble cu populisme, cu demagogie, nu am nimic împotrivă, dar eu nu o să fiu partener pe niciun subiect", a subliniat Kelemen Hunor.

În opinia lui, ar trebui să existe o predictibilitate pentru un om care intră în serviciul public.

"Trebuie să discutăm dacă există categorii socio-profesionale care se află în serviciul public. În serviciul public ai nişte incompatibilităţi, nişte restricţii, nu poţi să faci anumite chestii, pentru care statul spune că îţi dă nişte puncte în plus la pensie. Acest lucru trebuie discutat. Asta ar fi discuţia utilă, corectă, să vedem dacă într-adevăr statul consideră că pentru cei care se află în serviciul public trebuie să facă astfel. Dacă ajunge la concluzia că nu, nu e nicio problemă, eu accept o astfel de concluzie. Dar niciodată nu am discutat, am făcut lucruri care probabil nu au fost gândite foarte logic, după care am desfiinţat, după care am reînfiinţat, după care am reînfiinţat şi tot aşa. Deci, o predictibilitate ar trebui pentru un om care intră în serviciul public. Şi pentru un om care este în privat, şi pentru un om care este în sistem academic, pentru fiecare. Din punctul meu de vedere, asta e discuţia logică, raţională. Deci, urmează să discutăm, va veni grupul de lucru cu o propunere, o propunere trebuie să fie agreată în coaliţie", a încheiat Kelemen Hunor. AGERPRES/(A - autor: Sorinel Peneş, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este



Replica lui Ludovic Orban


Cât priveşte propunerea UDMR ca persoanele care au colaborat cu fosta Securitate să nu beneficieze de pensii speciale, Orban a menţionat că susţine pregătirea mai multor proiecte de lege care să aducă pensiile mai aproape de respectarea principiului contributivităţii.

 

„Noi susţinem să pregătim un proiect sau mai multe proiecte de lege care să aducă, ţinând cont de prevederile constituţionale şi de hotărârile Curţii Constituţionale, pensiile cât mai aproape de respectarea principiului contributivităţii. La proiectul de lege la care se lucrează o astfel de propunere va fi dezbătută şi vom lua o decizie de comun acord”, a încheiat liderul PNL

26 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Zecsul se face cu scula, nu cu mana, dreagă șogore biped carele n-ai trecut pe la logoped sa-ti eczplice cum sa se aplice legea penziilor zpeciale fara zecuristii de la oțelării, turnatorii si furnale, cât si copoii din penitenciare, carele, dzici matale, ca nu merita penzii zpeciale ca bateau dujmanii țerii cu creionul schimnic peste trăstoiul cu oușoare! Me, me, me cum se dzice in șogorește că quinele moare de halerghetură si prostul cu zcula-n gură, ca ohaiaua, de grijania haltuia?!

Leon spunea...

In principiu, Hunor are dreptate, Pensia NU trebuie sa fie mai mare decat salariul avut in activitate !
Ar trebui sa stie, totusi, ca toate pensiile speciale, mai putin cele militare, au pensiile stabilite de prevederile legilor speciale si care includ o cota-parte calculata pe principiul CONTRIBUTIVITATII (inclusiv pentru Magistrati).
Si mai trebuie sa stie ca pot fi considerate pensii speciale si cei aproape un milion de beneficiari ai Indemnizatiei sociale( Pensia minima garantata) in valoare astazi de 800 de lei( o parte de la BASS si diferenta de la Bugetul de Stat)
Militarii ar trebui sa ramana cu pensiile de serviciu deoarece este singura categorie care primeste Pensia militara de la Bugetul de Stat.
Daca totusi se doreste trecerea militarilor pe principiul Contributivitatii, ar putea beneficia pe langa pensia calculata pe Puncte, un plus de la Buget , sa zicem, pentru Gradul avut in activitate, binenteles o suma de 4 cifre, nu ca in prezent de 300-500 de lei..!

Periamu lucica spunea...

Ce sa faca si el, bozgor cretin.vrea si sa ia pensia si celor morti , pai ii alerga securiștii pe vrenea ailalta si nu uita
Cretinul tot cretin .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Lucica, șogorul explica corect ca nu se poate taia cu precadere pensia, cica ar trece-o doar pe contributivitate, insa te asigur, si-l asigur si pe șungur, carele vorgheste mai mult de unul singur, ca nu mai suntem noi in viata si babani peste cam 50-100 de ani, otova, pana se va aplica, si daca se va face ceva s-o treaca pe contributivitate, ca plavanul șogor nu stie ca o sa creasca toate, si ca daca ar hi, dintr-un condei, si eu m-as trece pe Lg 263, ca mi s-ar face penzia 1750 de lei, din asta de 1128 de lei! Stai, soro, linistita la caldurica, langa plită, in poale cu a ta pisica, pentru ca nu se va intampla nimic-nimică!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Azi, Guvernul a dat o OUG de modificare a Lg 263/2010 a pensiilor pe contributivitate. Stie cineva ce-i sta acesteia in spate?

Viorel spunea...

Corneluș. Persoanele care beneficiază conform Legii nr. 263/2010 de Pensie anticipată sau Pensie anticipată parțial nu pot cumula aceste pensii cu salariul chiar dacă lucrează la o spcietate privată. Ceva de genul acesta am prins din zbor la TV. dar nu sunt sigur, nu eram prea atent.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Tot Governul a hotarat ca cine vaccinat a doua oara se lasă va primi bonuri de masă, asadar in valoare de un sutar, si cine l-a facut si pe al trei-lea vaccin in mână are dreptul la un numar full-opțion cu metrese de pe centură, la ele sau la clienti acasa, tot pe bonuri de masă si sub coordonarea pretioasa a madammei sinistru al Trudei, Raluka Mooian Bulan, care v-a consemna taman in cartile de muncă ale fiecarei truditoare numerele fatale mumu, pipi si caca din picioare, cele care se incadreaza in grupele ,,deosebite'' si ,,speciale'' ce le vor folosi beneficiarelor ca acte doveditoare de incadrare pentru pensionare!

Paul Puiu spunea...

Toti politicienii, indiferent de culoarea politica, afirma ca nu este normal ca pensia sa fie mai mare decat ultimul salar, dar ei habar nu au ca aproape toti pensionarii magistrati si din sectorul civil de stat sunt in situatia asta si doar putini militari, SRI-STI si politisti!!! Ar fi cazul ca politicieni sa-si mai schimbe discursul populist format din ultima perioada si sa găsească alte solutii pentru a mari pensiile in functie de rata inflației întrucât militarii, politistii si SRI-stii nu sunt oamenii lor de sacrificiu non-stop!!! Deranjant este faptul ca in rândurile politicienilor se afla si foști militari, politisti si SRI-sti care de cand au ajuns adopta poziția ghiocelului si nu intervin niciodata pentru a apara drepturile rezerviștilor si activelor, de parca cei care nu au ajuns politicienii sunt dușmanii acestora!!!!

Iulian Mareș spunea...

Se dovedeste ca proverbul se probeaza iar si iar... Tziganul ajuns imparat o ...pe ma-sa cu ta-su langa!
Mai exista asa ceva in lume?..... Stiau ei, unii, de ce se agitau!
La semnat la Grof!

nick spunea...

Cum nu sunt pensii contributive mai mari decat ultimele salarii pe contrbutivitate?! Cunosc un caz iesit
la pensie din fostul Sidex Galati, anul trecut, cu pensie neta in jur de 5000 si care spunea ca avea salariul mai mic cand lucra.

M spunea...

@nick

Pensiile de la Sidex sunt speciale. Atâta doar că ăia sunt "specialii buni".

MIȘU spunea...

Bozgore,ce ai cu bătrânii securiști?
Ai boala pe ei că atuncea când activau,voi bozgorimea nu mișcați în front! Zi-pe față, bozgore!
Cu securiștii ăștia de acuma,va ștergeți la cur,că vă face jocurile: voi în Transilvania faceți ce vreți președintele maghiar face declarații războinice fără sa i-se atragă atenția de nimeni....
Asta vreți voi bozgorilor?
De aia nu-i înghițiți pe vechii securiști,că vă ținea la respect,nu mișcați în front la vremurile alea: jegoșilor!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, Multumesc frumos!

Huhu Rezea spunea...

Misule.
Nu te-ai prins că Hunor vrea ca în acest fel să le mărească pensiile?
Nu realizezi câte puncte de pensie realizează ei cu soldele pe care le-au avut, raportate la salariile medii din acea perioadă? Cine nu-și dorește luarea in calcul a salariului medie de până în 1989 și a valorii punctului de pensie/coeficientului de referință de acum?

Legea 223/2015 i-a blocat la mantinela pe vechii militari la nivelul soldelor din anul 2009.
După cum zice și Orban, ei vor să-i pedepsească la pensii pe mai noii securisti și polițiști, atingând prin ricoșeu și pe cei din MApN.

marvas66@yahoo.com spunea...

...Dar de indexarea cu rata inflatie de la 1.09 se mai aude ceva?

Huhu Rezea spunea...

Care indexare la 01 09?
Aia despre care trăncănea Ciucă al nost'?
I-a dat Cîțu cu ordonanța 226/2020 peste trombon.

Periamu lucica spunea...

Indexarea de la 1 ianuarie 2021? Dar indexarea de 1 in 2022 astea
trebuiesc cumulate? Ca ar trebui nu?.

Huhu Rezea spunea...

Tare mă tem că va cumula indexarea din 2022 cu cea din 2021, dar ca venituri neacordate🤔

micutzul spunea...

Dacă au ajuns ungurii să facă pensiile sistemului de apărare înseamnă că suntem tâmpiti ca nație!

Negritoiu spunea...

Kelemen Hunor nu are motive sa-i indrageasca pe fostii securisti si pe colaboratorii acestora si nu am vazut in declaratia sa ceara trecerea numai a acestora pe contributivitate.
Dar,dupa ce s-a reusit dezbinarea produsa intre pensionarii civili si cei militari,intre cadrele active si cele in rezerva/retragere ,se trece la o etapa noua : se incearca dezbinarea dintre cadrele militare in rezerva/retragere din sistemul de Aparare,Ordine publica si Siguranta nationala. Trecerea pe contributivitate va avantaja/dezavantaja in aceeasi masura pe toti rezervistii indiferent din ce institutie au facut sau fac parte. Raportul dintre solda primita si salariul mediu pe economie este mare si in prezent,deci nu ar fi pedepsit cineva. Vor castiga in continuare cei cu soldele umflate de nenumarate sporuri si vor pierde in aceeasi masura cei cu vechime incompleta(disponibilizatii) si cei trecuti in rezerva medical. Discrepantele intre pensiile mari si cele mici se vor pastra !

Huhu Rezea spunea...

Vad că nici d-ta nu prea știi cum a evoluat creșterea si descreșterea pensiilor militarilor. Cu atat mai mult nu știe Kelemen.
Discriminarile nu ar începe acum,.Ele au început încă de la emiterea L 164/2001.
Legea 223/2015 a accentuat discriminările prin raportarea la legislația salarizării militarilor bulversată de gulerați... după 2010.
D-ta ce crezi că înțelege Kelemen cnâd spune că anumite categorii de militari nu vor mai primi pensie de serviciu?
Automat acea categorie de militari este trecută pe sistemul contributiv, că nu poate fi lăsată fără drept de pensie. Asa este deja stipulat în legea pensiilor militare pentru cei condamnați pentru infracțiuni contra umanității.Vezi art. 71 indice 1.
Pe legea pensiilor militare, cei pensionați înainte de 2010 nu vor putea niciodată să aibă pensii apropiate de cele ale celor pensionați după, câtă vreme aceștia din urmă au la punctul g) din Nota de calcul sporuri care depășesc însumarea celorlalte elemente salariale care compun soldele lunare brute.

Periamu lucica spunea...

Ati spus crva foatre corect ...pai pe acesti cativa unguri ii alerga se uritatea ca se urinau oe statuile romanesti di au fost cam bagati la ....rece ..si nu uita .naj ales ca.popa ala al.lor Teokesi sau cum il chama ..pai cum sa nu zica boul asta ceva ..

Dan B. spunea...

Un pic de atenție din partea celor care susțin, că pensia nu ar trebui să depășească solda avută inainte de trecerea în rezervă, este de recomandat.
Eu sunt de acord ca pensia să nu depășească solda avută și actualizată, căci, în lipsa actualizării, suma cuvenită ar fi derizorie. Mie, pe acest principiu, al neactualizării, un expert contabil judiciar mi-a calculat că, în 2016, solda mea lunară ar fi avut un cuantum de 244,11 lei, iar pensia ....
În baza Legii 263/2010, se menține acea actualizare prin raportarea salariului brut realizat la salariul mediu brut pe economie din acea perioadă, deci din acest raport rezidă punctajul pentru pensie.

Huhu Rezea spunea...

Dane, despre care soldă vorbești în comentariul ăsta? Solde de funcție, solda de grad sau solda lunară brută?

Dan B. spunea...

@Huhu:

Despre solda brută (funcție, grad, cdă, gradații). Nu a inclus niciun spor lucrativ.

Paraschiv Daniel Radu spunea...

Cu siguranță că peste trei imunizări se va acorda și loc de veci gratuit...