Un produs Blogger.

miercuri, august 04, 2021

Viscri, monument de nepăsare față de faima pe care prințul Charles a dat-o acestui sat de lângă Rupea

50 comments

 

Nu praful, cum se vede și-n imaginea Google MAPS,  ar fi marea problemă cu care te confrunți, dacă te nimerești în urma altei mașini, când treci de borna inedită care te anunță că ai intrat in renumutul sat transilvan, în care principele scoțian și-a petrecut câteva concedii într-un cadru pe care l-a considerat  cât mai apropiat de Evul Mediu. Este pericolul ca, pe distanța de aproape un km până la casa în care a locuit Charles, să râmâi fără suspensii la mașină.

Arhitectura satului este tipic celei din satele locuite de sași și unguri. Casa în care a locuit principele este la fel. Nu poate fi vizitată.

In afară de Biserica Evanghelică Fortificată, la care ajungi urcând o ulită pietruită, nu ai ce vedea în acesta localitate pe care mulți români o vizitează după publicitatea pe care i-au făcut-o televiziunile.

Biserica Fortificată din Viscri



50 de comentarii:

reddog spunea...

Un istoric scotian, Dr. Tessa Dunlop, ne promoveaza tara.
Probabil a contat mult si faptul ca sotul sau este roman.
In acest prim episod din serialul "Cine este Romania" dedicat lui Stefan cel Mare se vorbeste si de printul Charles si Vlad Tepes.

https://youtu.be/_qBiIiTtxAU

spiritul lui Haret spunea...

Tulumba@cand un prost zice ca sunt prost nu ma supar.UN absolvent de AMG actuala UNAp la varsta de 27 ani, cu ceva cursuri post-universitare,colonel in urma unui examen si nu la apelul de seara nu poate oricat ai dori sa fie analfabet functional.Unde mai pui ca "analfabetul functional"a intocmit aplicatii cu D.Mc.E greu pt. tine sa intelegi ce presupune asta.Semnatura mea o gasesti in registre de controale ale multor U.M.
Pompasi de ai tai au venit la mine cu mana intinsa.Eu la voi niciodata.V-am dat sefi fiindca in afara de a manui furtunul nu stiti nimic.Imi pare rau ca sunt pus in situatia sa generalizez si tocmai de aceea imi cer scuze promotiilor de ofiteri pompieri ai scolii superioare de ofiteri,N.Balcescu ,Sibiu si colonelului Georgescu I.

Spre stiinta.Sunt absolvent de liceu militar.Fotografia mea este alaturi de fotografiile altor fosti colegi in liceul militar D.Cantemir.La varsta de 14 ani bateam pas de defilare pe platoul liceului militar.

Viorel spunea...

Domnule reddog. Mi-ați răscolit amintiri recente. Într-un comentariu prezentat de dumneavoastră nu cu mult timp în urmă, îl asemănați pe domnul Traian Băsescu cu Ștefan cel Mare, spunând despre dânsul (Ștefan) că: „a ramas in istorie pentru alte fapte”. Ce părere aveți acum după ce ați postat acest link despre cele prezentate de către doamna dr. Tessa Dunlop / Ștefan cel Mare și realizările domnului Băsescu ?

M spunea...

Vezi că ești analfabet funcțional?
Ce zic eu, ce întreb eu și ce bați mata câmpii?!?

Nu mă interesează ce au făcut alții dar EU nu aș fi venit cu "mâna întinsă"!

Ca un analfabet funcțional ce ești generalizezi, te lauzi cu "studiile" tale, cu cât de tare ai fost, de cât de importantă a fost semnătura ta, de ce aplicații și făcut. Nu înțelegi nimic!

Îți spun scurt că văd că nu pricepi: potoleste-te cu jignirile și cu aroganța! Nu am nimic cu dumneata, nu mă mai ataca, nu mai mi te adresa și îți jur că nu îți mai zic nimic!
DOVEDEȘTE CĂ NU EȘTI ANALFABET!!!!


PS - și poate te decizi ori Spiritul lui Haret ori Monteoru. Suferi și de dublă personalitate? 😂 La început nu știam că sunteți doar o persoană. Acum nu se pare haios că ai avut nevoie de două conturi ca să îți dea și dumitale cineva dreptate! 😂

reddog spunea...

@Viorel
Nu putem face astfel de comparatii.
Stefan cel Mare a fost un mare domnitor.
Sunt perioade istorice diferite.
Cert este ca Basescu a fost cel mai longeviv si cel mai bun politician de dupa Revolutie.
O spun faptele nu eu.
A avut cariera profesionala fiind cdt de nava.
Apoi ministru, parlamentar, primar al Capitalei, presedinte al Romaniei si europarlamentar. Ales de cetateni.
Are calitati de lider dar nu a avut puterea absoluta precum un domnitor precum Stefan cel Mare.
Nici nu am avut conflicte armate cu alte tari dar Corsarul cred ca se descurca la o adica. 😀
Nici pe vremea lui Stefan cel Mare domnitorii nu erau iubiti de toata lumea dar aveau viata grea daca maraiau.
In democratie e altfel.
Mihai Viteazul a luat masuri nepopulare impotriva simplilor tarani dar a ramas pentru altceva in istorie. E doar un exemplu dar sunt mult mai multe in istorie.
Il vor judeca generatiile viitoare. Si nu doar pe el.

ifrim spunea...

Pentru a face față necesităților matolotului distileriile scoțiene au implementat schimbul III.Sunt oameni caliți și totuși dementul chior i-a îngenunchiat cu munca!

Liviub spunea...

Vai de capul meu! Cu aplicatiile D.Mc. s-au castigat bataliile de la ...bufetul garii. Cat costau lucrarile importante ale celor cu mana intinsa? Ca acestea erau tot aplicatiile extraordinare de traversare a podului de nuiele catre bg.1 de trsp. cu biv. a dusmanului inamic, examene la tactici si strategii AMG. Macar aia cu mana intinsa au participat la lupte cu focul scapat de sub control, 25-30 de ani in viata de activ! Alti "absolventi" i-au pregatit pe actualii, care nici nu ii mai baga in seama! Pasul de defilare nu spune nimic, decat la parada!

Huhu Rezea spunea...

Cainele rosu a turbat pt. ca nu-l mai aude pe ciripoiul Petrov.

Joe spunea...

Celor care încă îl mai susțin pe chior le urez ,, succesuri ''.

reddog spunea...

Huhu
Iar vreti sa stricam vorbitoru'?
PMP nu a intrat in Parlament la ultimele alegeri pentru ca Basescu nu s-a mai implicat.
Asta spune multe.
Legat de Stefan cel Mare stim ce spunea cronicarul printre altele: grabnic varsatoriu de sange nevinovat.
Mai ales la ospete.
Practic comitea abuzuri mari cum s-ar zice azi in democratie.
O fi adevarul in vin cum spuneau romanii dar uneori mai incurca si circuitele.
Nu cred ca isi permitea cineva sa ii zica "piticul betiv"
Unii isi permit azi apelative gen "chiorul betiv"
Aveau viata grea baietii astia in alte timpuri. 😂

Cezar spunea...

@/Huhu..
Cîinele rosu..ca orice maidanez..schelalaie si el
Uitati.va cu atentia cuvenita insa la "Puiul de legionar" - Iulian Mares"
Devine pe zi ce trece tot mai grobian...etc..etc..
El nici nu stie ca eu actionez de preceptele lui SunTzu
Te injura inamicul...atunci îi de bine...🤣🤣🤣😛😛😛
Totusi..desi nu am facut.o niciodata..acum cred ca ar fi bine sa luati masuri
Asta ar mai lipsi..blogul sa fie considerat un "cuib legionar!!"...
As vrea sa.i cereti..martafoiului
sa publice o poza cu el in uniforma de liceu militar si una in uniforma de locotenent..22 ani tînar absolvent..al AFT.SIBIU
ASA CUM AM EU PE PAGINA DE FB
SA VEDEM CARE.I MAI DESTEPT(SIC)SI MAI ALES CARE.I MAI FRUMOS🤣🤣🤣😛😛😛😛
Multumesc!

Cezar spunea...

..Erata
..dupa preceptele lui Sun Tzu

Calinmihaib12 spunea...

REDDOG:..care "generatii viitoare" vor judeca "trecutul ..de sute de ani"..??
ȘTEFAN CEL MITITEL.. "era..iute vărsătoriu ..de sânge"..scria cronicarul..!,adică era un asasin, un tiran.., precum majoritatea..conducătorilor..care în acele vremi trecute.., omorând adversarii, ..își conservau.. "poziția" și PUTEREA ..!
..iar băsescu..a fost "omul..NEPOTRIVIT..în locul..NEPOTRIVIT"..!=..la..MOMENTUL..POTRIVIT..de.."alții"..!

Calinmihaib12 spunea...

REDDOG:..care "generatii viitoare" vor judeca "trecutul ..de sute de ani"..??
ȘTEFAN CEL MITITEL.. "era..iute vărsătoriu ..de sânge"..scria cronicarul..!,adică era un asasin, un tiran.., precum majoritatea..conducătorilor..care în acele vremi trecute.., omorând adversarii, ..își conservau.. "poziția" și PUTEREA ..!
..iar băsescu..a fost "omul..NEPOTRIVIT..în locul..NEPOTRIVIT"..!=..la..MOMENTUL..POTRIVIT..de.."alții"..!

Iulian Mareș spunea...

🤣😂... mai, vrei sa iti spun ca ești deștept xand ești...sa zicem naiv etern? Da, da ...preceptele...ce or fi alea? Tu faci parte din cei care cred ca pe net și Facebook se învață carte! Ce sa iti fac eu la vârsta asta? Sa rad de tine sau sa te compătimesc?
Te nărui și rad de tine xand te iei de "majuri"! Ca sa rada ei de tine! Din q0 întrebări de nivel B, Cp la una nu ești în stare sa spui ceva și tu îmi vorbești de Sun Tzu? Ma, ăla nu a scris pt plutoane și companii! Citești pe net de Sun Tzu însă tu nu ai știut sa dai repere și sa faci orientarea tactica!

Iulian Mareș spunea...

În afara de ceva "băieți veseli" exista oameni serioși care pot susține pocitania aia de Kior Betiv? Scarba aia care, președinte în funcție, zicea xa este de bine sa i-o suni licuriciului mare!?
Va dați seama dacă asa vorbea la TV ce limbaj avea în privat?

Mihai spunea...

Pentru cei care inca mai cred in himere trebuie sa inteleaga ca vremurile s-au schimbat;

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2839440516366865&id=100009028340368&sfnsn=mo

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Turnatorul ordinar, Petrov, mister Reddog, e doar un gunoi uman si lacom de ban, reusind sa prosteasca cu hăhăiala toata pleava, prostimea si dobitocimea, sa se prostitueze cu Mooe Woodrea, ca o jartea, distrugand justitia si ordinea statală ca o satană, dirijand justitia si organele de cercetare in scopuri de razbunari personale, azi toate instantele eliminand acele urmariri penale pe cauze inventate, ca in Epoca neolitica, pe comanda politica, DNA fiind mana lunga a acestui ceas rău si derbedeu de Băsănău! El si partidul lui de penali au distrus ca niste criminali intreaga societate, spiritul de dreptate si absolut toate care erau inaintea venirii lui normale! Am observat un lucru foarte ciudat ca acest sobolan a fost sustinut si votat de catre cei care au sistemul nervos din dotare cu pisicul gândicios in stare de avarie, si trebuiesc dusi la Bălăceanca pentru reparatii kapitale, ori la cucuieta in deal pentru parastasle finale!

Boby spunea...

Basescu a fost destept pentru el,nu pentru popor si nu vreu sa-mi risipesc timpul cu justificari si cu atat mai mult pentru slujnica sa Boc.JUDECATI PERIOADA SI FAPTELE FIECARUI PARTID.

Boby spunea...

De la guvernarea Basescu -Boc s-a afirmat ca pensiile militarilor sunt nesimtite,le-am bagat cumva mana in buzunar,armata a fost umulita si batjocorita de acesti indivizi.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Joe, sa ne fie milă de băsaniști, caci bolile ce le au si par a fi autiști îi fac nevrozati, isterici de-a dreptul sau tristi, mai ales ca iubirea pentru acest turnator, Petrov, un petrecaret alcoolist de alcov, e ca de o amantă beată care sta capra pentru ca sa i se traga una bucata de morcov pentru un singur vot, sa revină iar la starea de mov, culoarea pe care slugile pupincuriste i-a vanturat-o prmanent in governarile băsăniste! Ma mir ca inca nu este nici acum arestat si unbla ilegal pe strazi, neînmormantat!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Astia mereu cenzureaza postarile la vedere, de cand au venit fascistii la putere, ca in bolșevism si in basism!

Iulian Mareș spunea...

boby,
Afirmativ 100%!

CEZAR spunea...

SIRVOUPLEMADAME
VALERIAN VREME....CE MAI FACE! NU-TI ARUNCA UN OSCIOR DE ROS..??

Joe spunea...

Bășescului îi urez să trăiască ani mulți, ca Vișinescu. Când se va scrie istoria adevărată a vremurilor noastre (ex. de către oameni ca Prof.Ioan Scurtu), numele lui ar trebui anonimizat globalist (eventual înlocuit cu un număr, cum se face mai nou la examene).

M spunea...

@Boby

Mizeria facuta de basescu a fost si mai grava!!!!! Pana la el toate deciziile CCR au fost favorabile pastrarii pensiilor militare.

Basescu si cu sluga lui boc au facut legea care desfiinta pensiile militare. CCR, in urma analizei, se pare ca vroia sa dea decizie ca pensiile magistratilor si cele militare NU pot fi desfiintate.

Basescu a intervenit si, controland CCR asa cum stim, a intors in ultimul moment decizia CCR, facand trocul mizerabil: "Raman ale magistratilor daca imi desfiintati pensiile militare!"

De aceea eu zic ca sufletul acestui vierme infect trebuie sa arda in iad! Ma rog doar sa imi dea Dumnezeu mai multe zile sa il vad dus cu picioarele inainte si sa scuip pe mormantul lui, in numele a 3 generatii de militari din familia mea!

Leon spunea...

Cezar, mai bine incearca :
"S'il vous plait, madame"..!

M spunea...

O analiză a UE arată că din 28 de țări (este inclus și UK) în 26 sunt sisteme de pensii speciale.

Cele două excepții sunt Suedia și Cipru.

În 3 țări sunt în derulare modificări legislative de reducere a categoriilor de beneficiari. În toate aceste 3 țări modificările legislative nu privesc pensiile în plată ci doar viitorii pensionari!


Eu zic că trebuie să combatem mereu minciunile și lăturile aruncate de acești mizerabili!!!!

Iulian Mareș spunea...

România educată prin sport...

"Consecintele s-au văzut inclusiv in rezultatele atletilor romani la Olimpiade:

Olimpiada din 2004 - 19 medalii (8+5+6); locul 14 pe natiuni;

Olimpiada din 2008 - 8 medalii (4+1+3); locul 17 pe natiuni;

Olimpiada din 2012 - 9 medalii (2+5+2); locul 27 pe natiuni;

Olimpiada din 2016 - 4 medalii (1+1+2); locul 47 pe natiuni;

Olimpiada din 2020 - 4 medalii (1+3+0). locul 37 pe natiuni (cu o zi inainte de incheierea competitiilor).

Ce concluzii trageti de aici?

Astept, mai ales, părerea rezistilor..."
2 mandate pline de realizări magnifice! Ramses al II-lea îmbrăcat în alb...

Iulian Mareș spunea...

*S'il vous plaît, madame...forma corectă!
**Forma scrisă mai sus este din limbajul cocalarilor sau țiganilor penari!

Iulian Mareș spunea...

6 august 1945 ... Un avion "zgarie albastrul cerului ca o gheară" ...
Sa ne reamintim...

Ce ceata deasa, vai, ce ceata deasa
Nu mai cunoastem drumul catre casa

Suntem usori si ceata e ca fumul,
Vai, unde-o fi, unde s-ascunde drumul?

Ce ceata deasa, vai, ce ceata mare.
Unde-i cararea, doamna-nvatatoare?

Sub talpa n-avem nici un drum plutim
Vai, unde-i casa? cum sa nimerim?

Si suntem goi, si ne cuprinde teama.
Unde e tata?
Unde este mama?

Nu ne vedem nici intre noi deloc
Si jocul nu ne place, nu e joc.

Ce ceata deasa, vai ce ceata mare,
Oh, azvarliti-ne, voi, o carare.

Nu mai cunoastem drumul catre casa si ceata este deasa, deasa, deasa. De Jebeleanu^.

"„Enola Gay” este numele unui avion de bombardament de tipul B-29 Superfortress ce a aparținut Forțelor Aeriene ale Statelor Unite (acronim USAAF). „Enola Gay” a lansat prima bombă atomică folosită într-un conflict militar (botezată „Little Boy”) la data de 6 august, 1945, asupra orașului japonez Hiroshima.

Datorită rolului său în primele bombardamente atomice numele „Enola Gay” a devenit aproape sinonim cu bombardamentele însele. Ca urmare a acestor două bombardamente atomice, Japonia a capitulat câteva zile mai târziu, la 15 august 1945, astfel luând sfârșit cel de-al doilea război mondial.

Numele bombardierului a fost inspirat de Enola Gay Tibbets, mama pilotului colonel Paul Tibbets."

Leon spunea...

6 August 1917, MARASESTI:

"Vreau să fac și eu ceva pentru ţara mea!", sunt cuvintele legendare rostite de Măriuca, eroina de la Mărăşeşti în 1917. Pe numele său Maria Ion Zaharia, copila de numai 12 ani şi-a dat viaţa, în ziua de 6 august 1917, luptând, alături de soldații noștri, pentru apărarea României.

Astăzi, 6 august, omagiem eroii căzuţi în aceste lupte grele, în memoria cărora au fost ridicate mausolee în localităţile Soveja, Mărăşti, Mărăşeşti, Focşani şi monumente în localităţile Varniţa, Muncelu şi Tişiţa.Cinste și onoare memoriei lor!”

CEZAR spunea...

"SILVOUPLEMADAME"..ziceam "SILVOUPLEMADAME" scriam , pentru ca tot majurul neam de manivela sa ..."PRICEPEAM"..hi..hi..hi...

CEZAR spunea...

Zice Ionel Tudorache:
La Chilia in port ..au ce dureros
Batea Lungu cu fringhia ..au ce dureros..!!
-----------------
Zic eu:
La defilare sub Arcul de triumf..au ce mindrie mare!
M-alul- FARA PATINE- baga tancurile.greoaie...auu ce RUSINOS !!!
Asfaltul de pe caldarm dispare..auuuu ce rusinos
Piatra cubica zboara in zare..auuu ce periculos...
hihihi..m-Ale ..m-Ale ..doar din poza vazut-ai Tank in..alergare...

ifrim spunea...

Bețivul solemn printre ciripiturile la CIst a prins din zbor la orele de istorie că strămoșii în fața pizmașului pârjoleau recoltele,otrăveau fântânile dar mahmur perpetuu a confundat patrivnicul cu propriul popor!

M spunea...

Din ciclul "cum se circulă" - Comisia Tehnică Rutieră din București a mai aprobat un proiect.

Se numește "bike box" și reprezintă o zonă de 3m la semafor în care e desenată o bicicletă. Bicicliștii vor trece printre mașini, că sunt șmecheri, și se vor buluci în această zonă, în fața mașinilor. Astfel, când se face verde, mașinile vor trebui să aștepte ca hipsterii să se urce pe țoacle și să plece primii. Abia apoi vor pleca și mașinile.

Se pare că hipsterii sunt deranjați că ăștia cu mașini plecau înaintea lor de la semafor, ei care au stat în Piața Victoriei să ne scape de Ciuma Roșie.

Evident că dacă oprești mașina în zona respectivă și aduci atingere drepturilor inalienabile ale bicicliștilor te paște o amendă de 725 de lei și suspendarea permisului pentru 30 de zile.

Calugarul spunea...

Cel mai pitoresc loc rămâne sectorul 1 București! Este cel mai uluitor loc de pe planetă unde găsești jungla din iad curata'' nepoluată"" de apa ! Șobolani, căpușe viermi, șerpi și animale canibale de pradă adică politicieni! Mirosul ca în cavou e like! aTotul e horror!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Iulian, lasa-l naibii de cioban ghiolban, care se ia de omul sanatos că-i dă Mos Alecu să-l lingă la os! Acolo e pupincurist lingău si aici e lătrău, si chiar de l-ai lovi in căpățăna de berbec cu o cruce el tot cu oistea-n gard se duce, ca darabul, cum i s-a dus si TAB-ul!

Iulian Mareș spunea...

Dar sa nu uitam de 4 Augus, o zi memorabila!
”Si domnul Ferency-avocat celebtu maghiar, care impreuna cu generalul in dimineata cand au vazut opinca urcata pe catarg-, scaldandu-si ochii intre genele-i umede, mi-a replicat cu adanca melancolie:
„Daca din sufletul si mintea unui simplu taran ca acesta s-a desprins o asemenea pozna, atunci nu ma mir ca sunteti aici…”
In dupa-amiaza aceleiasi zile, m-am indreptat din nou spre Palatul Parlamentului.
Ma simteam dator fata de Iordan; trebuia sa-i dau ceea ce in fata durerii domnului Ferency, nu i-am putut da.
L-am chemat – era nedespartit de Bivolaru -, mi-a povestit cum i-a dat in gand si cum a infaptuit isprava lui.
L-am laudat si mi-am plimbat mana mult pe fata lui supta si radioasa si i-am dat un pachet de tigari regale.
Si nu stiu cum, m-am pomenit ca iau de nas pe caprarul Bivolaru, care se tot apropia de mine si pe care, cu cat il priveam, cu atit mai mult punea stapinire pe firea mea.
Era mic de statura, fata ii era smeada si foarte parlita de soare si vant; in fundul capului purta niste ochi mici, caprui si scaparatori. Avea dinti marunti, albi si frumosi, si peste buza arsa de frigurile ostenelilor abia mijea o mustata roscovana – un vulpoi de Mehedinti.
Purta capela pe spranceana, iar in ce priveste imbracamintea parea infasurat cu totul intr-un covor de petice, caruia expresia lui ii dadea ceva din prestanta unor odajdii de samurai japonez fanatic.
O crestatura adanca ii stapanea obrazul stang si alta mai lata se rasfata pe gat sub urechea dreapta; mai in sus de mana, pe antebratul stang, se zarea o cicatrice respectabila…
L-am intrebat unde a fost ranit. Mi-a raspuns cu nai-vitate si scurt: „Peste tot, domnule general”. Si desfacand repede o moletiera, mi-a aratat o rana de schija, abia vindecata, la pulpa dreapta; apoi, descheind singurul nasture pe care il mai avea la veston, puse degetul pe o dara de baioneta in lungul coastelor din dreapta care se vedea in intregime printre cele cateva suvite de panza destramata ce alcatuiau camasa lui Bivolaru. Si era gata sa-mi mai arate, dar l-am intrerupt: Bine, bine… vad ca esti crestat ca un raboj; dar unde ai capatat ranile? In ce lupte?
Si iarasi cantecul lui: Peste tot, domnule general. In Carpati, la Rasinari, la Olt, la Siret, la Oituz si chiar pe Tisa in aprilie, ca eu, domnule general, am fost poate in patruzeci de atacuri mari si, in adevar, eu sunt rabojul ispravilor regimentului nostru… pe mine sunt crestate toate de la 1916 incoace… si nu ma las nici mort!
– Ei, si acum iti pare bine ca facuram Romania Mare si ca faci de garda, tu, capraru Bivolaru de la Mehedinti, tocmai aci la Budapesta?
Si el, incordandu-se si privindu-ma soldateste drept in lumina ochilor, imi raspunse sfatos si cu mandrie:
„E lucru mare, domnule general… Dar… am auzitara ca mai e si o Viena!…”
Acestui nebun in toate mintile, acestui prototip al zdrentelor noastre glorioase de la 1917, care isi da seama perfect pana unde se poate intinde fiziceste Romania Mare, nu-i intra totusi in cap ca numai pentru ce vedea s-a ostenit el si atatia au albit meleagurile cu oasele lor
El, Bivolaru, sinteza neamului sau, elegant la simtire si la gandire, fara sa poata exprima, intelegea totusi numai una: „faima si duhul romanesc cit mai departe, si peste Romania-Mare, Romania spirituala, Romania fara hotare”.
General Marcel Olteanu, „Huzarul Negru”, 1926
Bibliografie: Gheorghe Mardarescu, Campania pentru desrobirea Ardealului si ocuparea Budapestei – si alte marturii, Editura Marist, 2010
Sursa text: Cristian Negrea: Cum au pus romanii opinca pe Parlamentul de la Budapesta.”

Iulian Mareș spunea...

Asa a dorit poporul....

Huhu Rezea spunea...

Pardon!
Așa a dorit populația prostită de propaganda antiromânească.

M spunea...

Oare? Așa a dorit populația?
Sau a fost furt?

Am mai spus: până când PSD nu își organizează o grupare de "zgomot" care să iasă în stradă la comandă nu o să își facă vocea auzită.

Dacă un psd-ist era filmat căutând prin sacii cu voturi, a doua zi erau mii de trepanați în stradă. Așa? Televiziunile vasale nu preiau imaginile, partidul-hoț desființează structura de procurori care îi anchetează și e o liniște.....

Huhu Rezea spunea...

M
Este o mare diferență între un popor și o populație.
Noi tindem să redevenim o populație fără identitate națională.
DE ce nu recunoști că propaganda antiromânească te-a prostit și pe d-ta la vot?
Cand PSD își va crea echipe de zgomot precum #reziștii nu voi mai vota cu ei.

Leon spunea...

"...Probabil cea mai frumoasă poveste din această epopee a armatei române în Budapesta poate fi găsită în cartea generalului Mărdărescu: "…Şi-au intrat trupele noastre în Budapesta la începutul lunii august 1919. Palatul Parlamentului maghiar a fost pus sub paza unui pluton de vânători. Şeful gărzii de la intrarea principală era sergentul Iordan, un oltean de la Craiova, potrivit de stat, negru, uscat şi foarte vioi. Deasupra palatului a văzut Iordan cum fâlfâia în vânt flamura ungurească, roşu-verde-alb. Faptul acesta nu l-a supărat prea tare, dar nici nu i-a plăcut… Dându-şi capela pe ceafă şi scărpinîndu-se după ureche şi-a zis: “Să dau jos steagul unguresc şi să pun fanionul de la companie?… Asta ar şti şi madama de la popota domnilor ofiţeri s-o facă…(…) Dar am să chibzuiesc în aşa fel ca să rămână de pomină şi să fie şi talpa României răzbunată…Zis şi făcut. Chemând pe căprarul Bivolaru, s-au suit în norii Budapestei şi au coborât steagul în lungul sforii, drept la jumătatea steajerului şi, luând apoi opinca răsuflată a căprarului, s-a urcat ca un pui de urs şi a pus-o drept căciulă în capul steajerului, lăsându-i nojiţele s-atîrne-n vânt. Şi aşa a fâlfâit multă vreme în cerul Budapestei steagul maghiar cu opinca românească deasupra lui…”.

În urma acestor evenimente, la data de 6 august 1919, Republica Sovietică Ungaria s-a prăbuşit. Armata Română a părăsit Budapesta la data de 14 noiembrie 1919, capitala fiind preluată de armata Ungariei. La data de 16 noiembrie 1919, amiralul Miklós Horthy, fostul comandant al flotei Imperiului Austro-Ungar, a intrat în Budapesta, urmând a deveni conducătorul Ungariei. La 25 februarie 1920, armata română s-a retras de pe întregul teritoriu al Ungariei. Armata Română realiza astfel o dublă premieră: prima armată a Antantei care ocupa o capitală inamică și prima intervenţie militară anticomunistă din istorie!

De ce consider această povestire extraordinară hotărâtoare pentru crearea noului stat român? Pentru că în acea perioadă, România era forțată să poarte un război pe două fronturi, al doilea fiind pe linia Nistrului, împotriva bandelor ruse și ucrainiene care făceau incursiuni în Basarabia (pe acel front se găsea și Divizia 9 din Constanța, dar despre asta vom vorbi cu o altă ocazie); pentru că a fost pentru prima oară în istoria noastră modernă când am purtat un război singuri, fără a fi într-o alianță; deoarece clasa politică și forțele armate au avut o viziune coerentă și unitară și nu le-a fost frică să ducă la bun sfârșit un plan bine gândit. Și uite așa, "miracolul" de la Alba Iulia și crearea unui stat român puternic au dus la căderea unui regim bolșevic în inima Europei și a consfințit, încă o dată, crearea "României dodolață".

P.S. Și pentru că unii se întreabă de ce trebuie să comemorăm astfel de evenimente, vă spun doar atât: campania din 1919 și povestea eliberării Budapestei nu apar în nicio carte de istorie de astăzi. Iar asta este o mare greșeală și personal, o văd ca pe un act de trădare în fața istoriei acestui neam..."

Iulian Mareș spunea...

Hai sa nu polemizam...locuitori: 238.217 locuitori cu o densitate de 3.529 loc./km²!
Dacă locuitorii sec q mergeau la vot în număr mare, oricât ar fi furat golanii fusei ăsteia, căreia si KWI ii tine partea, nu putea ieși primarita ci postarita! Procedura de demitere prin strângerea de semnături este anevoioasa și nici nu este sigură...
Cum s-ar zice on limbaj neaoș "S-a suit scroafa-n copac!

Calinmihaib12 spunea...

..Adeseori,..ceea ce PARE..a fi.. "EVIDENT"(!)..mai ales în "zona" asta a..PROPAGANDEI.."MEDIA",.. după un timp..se dovedește a fi..O MARE MINCIUNĂ,.."pusă la cale"..de cei interesați..!(..uneori..=ÎMPREUNĂ.. cu.."VICTIMELE..!).
În primul rând..imaginile nu spun NIMIC..!.."publicului larg", care nu are posibilitatea tehnică..de..a da..ZOOM..pe imaginile TV,care sunt .."cam ciudat"(?= vorba vine..!)
de..NECLARE..!
Apoi.."difuzorii"..(!..?) imaginilor .., NU AU ASCULTAT..și "PAREREA".. celor din imagini..!(cel puțin aseară, în timpul..sau imediat după .."BREAKE NEWS"..!("al drakului, nimeni nu ne răspunde"..la telefon ..!?? = a fost.."scuza"..!);
..Apoi AVOCATUL..fostului primar PSD-ist al sectorului I,( ..ORGANIZA TOR al alegerilor locale din sector ..!)..IN LIVE..TV..:..A ȘANTAJAT-O pe actuala primăriță ARMAND (?..), amenințând-o că..mai difuzează și alte imagini compromițătoare..,dacă nu demisionează..! =..ASPECT.., asupra căruia, moderatoarea OANA ZAMFIR = ONEST (!) I-A atras atenția.."avocatului"(?)..că..COMITE UN ȘANTAJ( în direct, la TV..!)..!!
..După care s-a închis.."subiectul" ..!?
În concluzie,aveți.."puțintică răbdare"..și..NU TRAGEȚI..CONCLUZII DEFINITIVE..până nu se lămuresc.. lucrurile..cu adevărat..!

Calinmihaib12 spunea...

Joe:
De ce te grăbești..cu concluziile..definitive..scriind că unii istorici = ca cel invocat..ar scrie..
"ISTORIE ADEVĂRATĂ.." ..!
Cum stabilești..la un "istoric"..că ceea ce scrie..ACUM.. despre .."vremi trecute"..E ȘI ADEVĂRAT..?.! atât timp cât NU AI GARAN ȚIA:"independenței"..,imparțialității..,obiectivității..,etc...sale..!

Cezar spunea...

Asa doctore...fix ca in cazul Ciomu
S.a dovedit ca nu i.a taiat.o rondele ci de fapt i.a reparat.o crescînd performanta 🤣🤣🤣😛😛😛
A draku boala..la basisti
Vede o lume intreaga...dar ei nu vad..pentru ca.s hotii lor!

M spunea...

@Huhurez

Nici nu ați mai merita răspuns! Am mai spus că am votat ProRomânia. Bine-rău așa am considerat eu!

Dacă nu își fac echipe de presiune nu vor exista!

Guvernul Boc-Băsescu a căzut pe fondul unor manifestații de stradă declanșate de criminala lege a sănătății dar având în spate acumularea unor nemulțumiri sociale.
Acum? Ăștia au schimbat legea sănătății (plecând pe drumul trasat de Băsescu) și nimeni nu a protestat.

@Iulian Mareș

Propaganda resist a fost eficientă. Gândiți-o ca pe o reclamă la un produs!!! Zi de zi, pe toate canalele, se făcea "reclamă" aceluiași produs! De ce în cazul Pepsi cu gust de zmeura ar merge și nu au merge și în cazul partidului X?!?

Iulian Mareș spunea...

Tu nu intelegi jocul cuvintelor? Eeste santaj sau tainuire de probe?