Un produs Blogger.

miercuri, februarie 23, 2022

Pl x 199/2020; noul secretar al Comisiei de apărare din CD poate să realizeze acum pașii despre care vorbea în urmă cu un an

163 comments
 Numit secretar al Comisiei de apărare. în locul lui Dumitru Coarnă, deputatul Viorel Sălan, fost general de Jandarmi,  poate să urgenteze adoptarea PL x 199/202... cu toate că proiectul, în forma preliminară , este în adormire la Guvernul Cîțu/Ciucă, trimis de Sovăială pentru reaviz. Vezi AICI

Sedință  Camerei Deputaților din 10 02 2021

Viorel Salan - declaraţie politică cu titlul "Pensiile militare echitabile nu fac rău României";

Interventie consemnata conform materialului depus la secretariatul de sedinta

Viorel Sălan, deputat HD


Domnul Viorel Salan:


"Pensiile militare echitabile nu fac rău României"


Oare chiar toate proiectele de lege promovate de Partidul Social Democrat în legislatura trecută "fac rău României", aşa cum recent s-a afirmat public chiar de la această tribună?

Am convingerea fermă că nu este aşa!

Şi am un exemplu la îndemână: "Proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat şi instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat".

Este un proiect de lege foarte aşteptat şi care vizează aproximativ 150.000 de militari în rezervă şi în retragere. Prin această iniţiativă legislativă se doreşte în primul rând înlăturarea discriminărilor majore din sistemul pensiilor militare de stat referitoare la diferenţele de cuantumuri ale pensiilor pentru beneficiarii care au ieşit la pensie la intervale diferite de timp, dar au deţinut, au ocupat sau au avut grade, funcţii şi vechimi egale. De asemenea, este creat cadrul legal pentru recalcularea pensiilor militare, proces efectuat în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie şi raportat la prevederile legale privind salarizarea militarilor, poliţiştilor şi poliţiştilor de penitenciare, aplicabile la data respectivă, în condiţii identice de funcţie şi de grad.

Aşa cum se vede, iniţiativa este un act de justiţie şi de onoare faţă de militarii din toate structurile componente ale Sistemului Naţional de Apărare.

La ultima întâlnire a ministrului apărării naţionale cu reprezentanţii militarilor în rezervă şi în retragere de la începutul acestei sesiuni parlamentare, a fost reafirmat sprijinul comun al tuturor celor prezenţi pentru promovarea acestui act normativ, iar ministrul apărării a declarat că iniţiativa legislativă are susţinerea Guvernului României.

Proiectul a primit deja votul final în plenul Senatului.

În prezent, iniţiativa legislativă se află în dezbatere la Camera Deputaţilor. Mai are de parcurs doar câţiva paşi. Ultimul şi cel mai important este raportul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Consider că respingerea acestui proiect ar fi o gravă eroare.

În ultimii 30 de ani, Armata României a fost o instituţie etalon. Militarii români au demonstrat mereu, în toate ocaziile, că îşi îndeplinesc cu profesionalism şi devotament misiunile: apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale, unităţii şi democraţiei constituţionale ale României.

Din respect, avem datoria de a-i sprijini după retragerea din activitate, de a le asigura o viaţă demnă, decentă, în concordanţă cu importanţa socială, răspunderile şi privaţiunile serviciului militar.

Modul în care ne onorăm această responsabilitate reprezintă modul în care confirmăm că Armata Română este o instituţie fundamentală a statului democratic român şi o garanţie a democraţiei.

De aceea, aş dori să-i adresez ministrului apărării naţionale rugămintea de a sprijini şi în continuare finalizarea acestei iniţiative legislative atât de aşteptată de seniorii militari. Ar fi o dovadă de respect, de consideraţie, pentru că nu cred că toţi seniorii militari sunt doar simpatizanţi ai social-democraţiei. Posibil să mai fie şi simpatizanţi liberali printre ei. Sau poate că marea majoritate nu au niciun fel de simpatii politice. Menirea noastră este să îi onorăm pe toţi la fel!


163 de comentarii:

Leo spunea...

Eu vă spuneam că atâta timp cât dottore este pe funcţie , nu trebuie să avem speranţe .
Dovada este că deşi Dîncu zicea mai ieri că susţine PLX199/2020 , acest priect este tot "în adormire" la dottore.

Leon spunea...

Deja astazi Presedintele Ucrainei a Decretat Stare de Urgenta pentru 30 de zile si a inceput Mobilizarea Rezervistilor militari !
Ar fi timpul ca Secretarul Comisiei de Aparare din CD, domnul G-ral de Bg.Viorel SALAN, sprijinit si de ceilalti 3 militari,inclusiv de Vicepresedintele Comisiei, fostul ministru Mihai Fifor, sa puna pe Ordinea de zi Pl x nr.199/2020 !
Timpul ne preseaza domnilor Deputati..!

Paul Puiu spunea...

Viorel Salaj va respecta programul partidului sau si al coalitiei!!! Pensiile militare nu sunt incluse la majorari in anul 2022!!!De abia au acordat indexarea in 2022 iar PLX 199/2020 nu va fi adoptat in nicio forma de guvern datorita faptului ca nu se intentioneaza o crestere a pensiilor militare!!! Pana la sfarsitul anului 2022 se va abroga L 223/2015 si noua lege va stabili pensiile militare pe contributivitate!!!! In acest sens se va folosi copy paste etalonul din 2011 ca nu exista ale variante!!! PNRR nu permite o crestere a pensiilor militare, ba din contra prevedere o limitare a cheltuielilor bugetare pentru pensii, inclusiv cele militare in anvelopa de 9,4% din produsul inten brut!!! O parte dintre rezervisti, in urma recalcularii pensiilor militare pe contributivitate vor suporta diminuari a cuantmului pensiilor nete!!!!! Asa ca nu va faceti prea mari sperante pentru viitor, nu va fi nicio actualizare a pensiilor militare si sa fim multumiti cu ce avem in plata ca dupa noua lege poate fi si mai rau decat in prezent!!!! Actualizarea pensiilor militare este blocata de Decizia CCR nr. 760/09.11.2021 asa ca nu va mai faceti planuri, Plx 199/2020 este un proiect care s-a nascut mort din fasa datorita vointei politicienilor in frunte cu PSD urmat de PNL si restul partidelor politice!! Ati uitat ca din 2016 si pana in prezent politicienii au cautat tot felul de variante pentru ca sa diminueze sau sa taie veniturile din pensiile militare pe care le sicotesc exagerate, ultima isprava fiind plata CASS!!! Nu vedeti ca au introdus plata CASS pentru o anumita categorie de pensionari si rezervisti si vor sa scada de la angajati cu 5% CASS???!!Ce denota asta , vor sa mai atraga de partea lor salariatii ca prin aceasta modalitate le mai cresc veniturile!!! Toate cresterile prin indexare din 2022 sunt aproape egal cu zero datorita inflatiei urmarea cresterii pretului la energia electrica si termica si a carburantilor!!! Despre ce actualizari de pensii militare poate fi vorba in conditiile in care exista un deficit bugetar enorm!!! Nu se vede din plafonarea facturilor la gaz si curent cum sa facut si ce sume derizorii suporta statul din aceste plafonari?????

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cand intr-o noua funcție esti uns cu untură de urs, brusc memoria parcă ți s-a dus si nu-ti mai amintesti ce pe data de 10 ai spus, dar eu scot din buzunar pocnitoarea care prin explozia ce s-a facea ar putea readuce glagoria cu declarațiunea ca nu mai merge cu amanarea, respingerea sau respingerea, ci direct cu votarea si aprobarea, caci maine este vorba sa se faca reuniunea cu toti priboii, gușații si gusteroii sa se mai dezbată ce-o mai dezbatea si sa-i dea libertatea PLX-ului de a se promova si lansa... Eu il cred pe Dl General de buna credință si silință, in sfarsit, ca va reusi ce altii n-au reusit! Asadar, soro si frate, succese si, sanatate, caci miroase deja ca dreptatea e foarte pe-aproape sa ne scoata din foame, dă Doamne!

Leo spunea...

Dar atât Vîlceanu (cît și Dîncu implicit prin susținerea PLX 199 ) , a spus destul de clar că va fi o lege de pensii militare ce va fi în 2022 și nu contributivitate .
Acum cam o lună știam și eu că sunt ăn analiza 2 versiuni , una pe contributivitate și alta ca pensie miltara pe lege specială . Dar Vîlceanu a zis ce am scris mai sus.

Huhu Rezea spunea...

Domnule, te credeam om serios și informat.
Decizia 760 nu a blocat nicio actualizare.
Acea actualizare era de fapt indexare, nume sub care gulerații au ascuns actualizările pentru derutarea pensionarilor.
Intre timp, indexarea și-a recăpătat numele prin OUG 114/2018.
Eliminarea sau reintroducerea actualizarii este de competența legislatuvului, nu a Curții Constituționale.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ptiu, belea, cu cașcaveaua ta, cioaro baro, ca fusei in gand cu Dl Col Daogaru: Cu ce la domnia sa a postat si eu pe aicilea am afirmat, doar ghicind si nu de acolo aflat! Uraaa, sunt si eu o baba Ranga Vanga sau mama Obida Omida sa ,,gicesc'' cu teracota si cărămida care va fi in viitor calimera!!

anonim spunea...

@Paul Puiu
M-ai "omorat" nene.Ai pus placa asta de atatea ori de ai zgariat-o de tot.
Chiar iti place sa-ti dai copy/paste la infinit tie insuti? Esti masochist? 😃
Ca esti pensionar biban de 1 an jumate,maxim 2 stiu,stiu se vede din avion!! Daca o ai si gonflata cu ceva "lucrari" chiar te inteleg, ca-ti țâțâie oaresce chestii 😃
Stai calm sa nu faci ,hâc!.... si gata ramane pensia fara tine 😃

anonim spunea...

PS Vezi ca "Sălaj" se numeste in cazul asta "Sălan"
Parc-ai fi "gringo de texas" 😃

Leo spunea...

"Caldă" de la Mircea.....
http://sindicatulcmd.blogspot.com/

anonim spunea...

@Paul Puiu
hai sa-ti dau o mana de ajutor si sa-ti cant in struna.

Ministrul Dancu a afirmat ca putem primi 500 000 de refugiati
Joac-o p'asta!
Ohooo si ce cheltuieli presupune cazarea(chiar daca la cort-minim) si hrana,asistenta medicala... etc pentru o jumatate de milion de oameni
Dupa care apare UE si ne povesteste/ne obliga sa aplicam conditiile minimale pt un trai decent....aoleooo!!!
PS Tot ei se vor oferi dupa aia sa ne imprumute cu dobanzi "maxim de mici" asa vreo 4-5% 😱
Si dup'aia se vor forma si niste "grupulete"de ucrainieni bine organizati sa faca si ei un ban"cinstit" ca ulterior s-o taie mai spre vest...ca au speriat ei si mafia italiana si niuiorcheza.....

anonim spunea...

@CFI
Poate iese de'o amanare 😃

anonim spunea...

...e in adormire pana se mumifica definitiv

Petrescu Ion spunea...

MIine, d-l premier il va primi pe G-ral(r) C-tin Nastase, vicepresedinte SCMD pentru a ,,discuta problema pensiilor militare,,.
Articol aparut pe ,,BUGETULRO,,.

Huhu Rezea spunea...

Domnul general Năstase să susțină ACTUALIZAREA pensiilor militare și doar atât!
Când ajunge la Ciucă să uite de toate inovațiile legislative pe care SCMD le-a experimentat în ultimii 2 ani.

Leo spunea...

Păi să-l rugăm pe T2 ca să intervină pt. acest spect......

Huhu Rezea spunea...

Hurzicarul nu stie nimic sâ vorbeascăz în afară de primele de vrie.

Paul Puiu spunea...

Cornelius Flavius Ifrim, pentru indexarea de 10% care tu ai primit-o trebuie sa-i multumesti la Citu, nu la gheneralul Ciuca pentru ca el nu dispune nimic fara aprobarea sefului PNL!!!! Pentru anul 2022 rezervistii au primit la pensiile militare indexarile de 10% si 2,6% si atat!!!! In anul 2022 pensiile militare indiferent de cuantumul lor nu vor mai creste sau actualiza pentru ca Comisia Europeana nu permite astfel de masuri si nici nu exista prevederi legale in acest sens!!!! Unii de pe acest blog nu intele ca PNRR este deja in curs de derulare si obligatiile asumate de guvern nu permit astfel de masuri susmentionate!!! In anul 2022 doar se vor abroga L 153/2017 si L 223/2015 si vor fi adoptate noi legi care vor aduce poporului roman multa austeritate pe termen prelungit!!! Haideti sa nu ne mai amagim cu vorbe goale si sa ne facem visuri desarte si sa incercam sa ne descurcam cu ce pensii avem in prezent ca viitorul nu prea suna bine intrucat potrivit noului mod de calcul a pensiilor militare unele vir stagna iar altele vor scade!!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, @Leo, maine se discuta varianta finala, un amalgam din toate prezentate pe aici, de aia se aduna cu totii ca sa cada de acord pe aceasta varianta finala. Inainte, mai aveam si noi strecurati la ei si mai rasuflau lucruri, eu tot asa mai ciupesc cu urechea de la initiati de buna credinta, dar le dau ca din auzite si nu de sugure, insa cert ca maine va fi dezbatere mare si jegosul de Jiganu & comp. vor trage cu disperare cu artileria grea sa ne tina pe loc sau sa scoata ce nu le convin, noroc cu Dl General acolo sa nu permita golaneli! Nu stiu exact ce va fi maine, dar conjuctura actuala grava din Ucraina probabil reclama grabirea rezolvarii situatiei la pensiile militare, in paralel cu pregatirea pentru a rechema rezervistii sub arme

Huhu Rezea spunea...

Da, probabil că Ciucă îi va dota pe cei 11 reprezentanți ai structurilor asociative cu draftul proiectului de ordonanță întocmit de foștii subordonați de la MApN si le va spune.
-V-am consultat ca să fiți de acord cu acest proiect. Cine este împotrivă să se abțină.

Cezar spunea...

@/Paul Puiu

Puiul de napîrca !

Huhu Rezea spunea...

Fugi cu bibilică al d=tale, că, după el, nu se indexa nicio pensie militară.
Ai uitat varianta ordonanței de urgență care a intrat in guvern? Noroc cu Dîncu si Bode.
Ei, ce să vezi, ca să-ți contrazică poleielile liberale, anul acesta vor fi bani pentru aplicarea cuantumului minim al pensiilor militare.

Leon spunea...

Leo, dintre cei 11 invitati, singurul care se bate cu pumnul in piept este sindicalistul nostru..!!

ifrim spunea...

Jură-te ca țiganii,zi să mori tu!

marvas66@yahoo.com spunea...

Dar Coarna de ce nu a putut face nimic? Nu a primit aprobare de la psd...nici Salan nu o sa faca nimic, doar joc de imagine.

Paul Puiu spunea...

Huzu ai obsevat deci ghiveciul sintagmei actualizare in loc de indexare!!!! Atunci poti trage concluzia ca anul aceata potrivit Dec CCR nr 760/2021 nu va mai realiza nicio actualizare pentru ca asa au interprerat CCRistii pentru ca s-a acordat deja indexarea!!!! Oare sintagma actualizare este confundata cu indexarea in mod intentionat de CCRisti??? Oare se vor folosi de aceasta stratagema guvernantii ca sa nu aprobe actualizarea pensiilor??! Eu zic ca da, pentru ca s-a creat intentionat, in loc sa se se redea textul legal din al 1 art 59 din L 223 au folosit sintagma actualizare in loc de indexare!!! Normal ca daca interpretezi prevederile Dec 760/2021 se intelege ca e vorba de indexare de fapt, dar daca cei la CCR au utilizat actualizare se creeaza iar loc de discutii si intepretari in defavoarea rezervistilor!!!!

marvas66@yahoo.com spunea...

Si eu cred la fel.

Alexandru spunea...

Aș avea o întrebare: există undeva un calcul privind suma (aproximativă desigur) necesară actualizării pensiilor militare? În actualele condiții politice dar mai ales economice, de unde banii necesari?

ifrim spunea...

Ori poate contrainformațiile militare au aflat că Ivan după elanul luat din Siberia datorită inerției nu poate opri ofensiva la gurile dunării și continuă prikazul cu halte mici la M.Kog & Deveselu și vârful săgeții de pe hartă pe granița sârbă.Astfel în loc de proiecte PLX le înmânează personal ordinele de mobilizare membrilor SCMD dar doar pentru cei ce au cotizația plătită.

Leo spunea...

Să vedeți ce surpriză plăcută ne face T2 , deoarece a vorbit cu cine trebuie ca să vorbească mâine ce trebuie la dottore.....
Mi-e frică să nu fie oleacă de MIMĂ din partea lui dottore.

Leon spunea...

DA, bugetul CPS a MApN in acest an are un plus de 200 mil.lei fata de anul trecut, care este mai mult decat indexarea de 2,6%.
Ca sa nu mai vorbim de DIFERENTA ramasa in fiecare an de la (NE)IMPOZITAREA pensiilor stabilite dupa 15.09.2017 !!

anonim spunea...

"de 10% care tu ai primit-o" corect "pe care"
"sa-i multumesti la Citu" corect "lui Citu"
"sa-i multumesti la Citu nu la gheneralul Ciuca" corect "gheneralului Ciuca"

Sa "mor io" daca ziceam ceva dar prea sunt multe dom'le ...3 cuvinte 5 greseli?? si d'alea nashpa rau de tot,ca zgarieee....
Asta-i "lucrare de exceptie" doar asa se poate explica 😃

Leon spunea...

Sa nu uitam ca Presedintia Comisiei de Aparare apartine lui Catu, col.Sovaiala pana anul trecut, iar din Februarie Pavel Popescu( PNL)..!

totoiany48@gmail.com spunea...

Dle Alexandru, banii pot veni prin reducerea salariilor de ședința a C A la SC de stat,din plafonarea salariilor de la buget la nivelul retribuție Președintelui etc dar și din creșterea PIB ca urmare a masurilor LIBERALE . GHINION !

Huhu Rezea spunea...

@Puiu
Pe acest blog, discuția despre confuzia intenționată dintre actualizare și indexare este în vogă încă din august 2017, când Guvernul Tudose a emis, la insistențele decidenților din sistemul de apărare, OUG 59/2017.
Nu voiau ei ca și pensiile militare să crească odată cu creșterea soldelor reglementată de Legea 153/2017.
Nu CCR a făcut confuzia. CCR a spus că stabilirea modului de calcul al pensiei militare este de competența strictă a legiuitorului.
D-ta nu înțelegi că CCR a judecat excepția așa cum a fost formulată de petent, iar acesta a folosit exact sintagmele din OUG 59 și 114?
Ce să vezi? Uite că acea confuzie intenționată a guleraților nu a fost neconstituțională!

anonim spunea...

"Ai uitat varianta ordonanței de urgență care a intrat in guvern?
In rezumat o stiu eu
1-nu avem
2-nu putem
3-nu e momentul in aceasta "peroada"
...dupa care urmeaza un sir de justificari,balbaieli si minciuni de la drogatul Cutu culminand cu "cresterea la nivel macroeconomic"...bla,bla.bla adica o contradictie totala ca asa-i omu' cand trage pe nas

Leo spunea...

Leon , prietene , este vorba de Mitică generalul artilerist de la R 31 Mc. Dragalina de pe vremea lui Ioan Ștefan ?

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Mai există o variantă spune Leana lui Pârțag din Sadova. Dacă se împotrivește cineva se ridică de pe scaun și pleacă în plină ședință ca anul trecut. Sper că nu ați uitat când domnul Col. Tudor înainte de a lua o hotără a solicitat să ceară un punct de vedere Sindicatelor, Asociațiilor, Ligilor. etc. Măria Sa s-a ridicat nervos și a plecat.

Leon spunea...

Leo, avem un singur Sindicalist de mare valoare, col. DR. Dogaru..:)).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Paul Puiu, eroare ftatală: Nici prin vis sa nu creada cineva ca PNL sau Catu, sau orice liberal vor da macar 1 ban cuva la vreo pensie, dar absolut niciodata! Nici macar sa se compenseze scumpirile, deci nimic, nimic nimic si niciodata in vecii vecilor, ca si toata dreapta politica: De dat ne-a dat PSD, si chiar nu se stie nici acum asta? Orice propune PSD de majorari, indreptari sau compensari, sare mai intai Catu si pe urma Turcana cu haita ca nu se poate ca nu se vrea, ca nu rea dracul Europa si lacul! Asta fac Cațu si PNL! Maine va fi o mare batalie impotriva PNL, care se va opune militarilor! Asadar, pana nu se fac alegeri anticipate sa decada dreapta jos de tot, sa nu mai decida nimic politic, va fi vai si amar de toti romanii!

Alexandru spunea...

@totoiany48@gmail.com
"Banii pot veni"... dacă și cu parcă...etc... să revenim la realitate. În momentul în care pui pe masa Guvernului o Ordonanță/Lege ce-o fi, cu un asemenea impact financiar major mai ales, trebuie indicată sursa de finanțare. De unde credem noi că pot fi luați banii respectivi e doar discuție inutilă. Creștere PIB?! Să nu crească și ăla cum spera câțu că va crește economia.

marvas66@yahoo.com spunea...

Ma roade o intrebare...oare la man si mai, dosarele noastre de pensii sunt in format electronic sau o sa ne trezim, cand o sa se aprobe actualizarea, ca trebuie sa angajezeze contopisti si informaticieni sa treaca datele in format electronic...cca 2-3 ani...si abia dupa aceea o sa poata actualiza pensiile...Se mira cineva???

monteoru spunea...

Deosebirea intre tine si "Cutu" consta infaptul ca el a avut ce pe cand tu nu.In prezent se pare ca nici tu nu esti strain de acest obicei modern.In rest daca aduci la acelasi nivel si PSD de acord cu spusele tale
Baga pe teava si SLP ca atarna cat un Kub.

Leo spunea...

DAAAAAAA , ce băiat bun era și cred că este.
Era din Slatina dar acum e la Craiova.
Era leat cu Păstaie

raul spunea...

Puiule tata,deja esti enervant!Aseaza-te in fata oglinzii si repeta -ti la infinit placa,dar lasa-ne frate in durerea noastra!Du-te in lumea ta ,,statalista" si penelista cu Ca...catu tau cu tot!

Leon spunea...

Agenda Premierului : "24 Februarie, Ora 13.00
Întrevedere cu lideri ai asociațiilor militare"

Viorel spunea...

Alexandru. Redau comentariul adresat lui Puiu Paul pe același subiect, astfel o să vezi de unde bani.
„Paul Puiu. Atunci, domnul prim ministru să dea ordin ministrului Finanțelor Publice care are în subordine ANAF ca acesta să stabilească un barem lunar de colectare a resurselor financiare la bugetul de stat în așa fel încât bugetul în anul 2022 să crească cu 25% pentru că bani sunt dar ei dispar în Economia subterană. Nu ai colectat, penalizați la salar. Ei însă le acordă sporuri enorme pentru acest lucru cu randament minim. Îi doare în trișcă sau pupăză.
10 februarie 2020: Economia subterană = 21% din PIB, varianta de lucru a INS.
În România – unde, practic, peste o cincime din economie se sustrage impozitării – procentul economiei neobservate este foarte mare în ciuda impozitării și a unui sistem de taxare considerate printre cele mai mici din UE.
Cele 21 de procente din PIB reprezintă – calculate pentru nivelul anului 2019 – nu mai puțin de 208 miliarde de lei, adică aproximativ 44 de miliarde de euro. Astfel că zona reprezintă un adevărat izvor pentru a aduce venituri la Bugetele publice”.

BONIFATIE spunea...


Corect, domnule TOTOIANY48! Și, în afară de media de 7.000 euro primiți lunar de niște fufe, ar mai fi și sumele aflate la dispoziția Guvernului pentru cei 500.000 de pribegi de prin UKR.
Ungurii sunt mai rapizi, ca să nu intre refugiații la ei în țară au trimis trupe și echipamente serioase la granița lor cu UKR (mare graniță, vreo 100 km). O parte a echipamentelor sunt în așteptare la granița cu RO, că au rămas fără carburanți.

Viorel spunea...

Domnule Akord-75. Le-ați numerotat și expus 1, 2, 3, numai că ordinea este inversă. 1 Nu e momentul în această perioadă pentru că, 2. Nu avem, 3 Ăsta e motivul pentru care nu putem. Așa mai merge și nu prea pentru că nu se VREA.

Leon spunea...

DA, Leo, Mitica B.acum este G-ral Bg.( la propunerea lui Mitica D.) care i-a cedat(prin vot) functia de Prim-Vicepresedinte la Filiala DJ..!

HALA spunea...

Paul Puiu, nu știu ce interese obscure urmăresti dar chiar nu pricepi că nu mai ține vrăjeala cu contributivitatea la mulitari, a spus-o răspicat chiar și ministrul Dâncu. Și asta din simplul motiv înțeles până și de copii de grădiniță numai de matusalemicul lucrător în armată nu și anume că legea contributivității are în spate legea muncii. Dumneata după care lege a muncii spuneai subordonatului dumitale "culcat" și el după care lege a muncii executa ordinul dumitale? Voi care ați fost doar lucrători în armată și nu militari, puteați face vechime cât voia mușchiul vostru și acum tot zbierați cu contributivitatea, treci domnule pe legea civilă ca orice civil căci muncă de birocraț civil îi fi făcut și basta, noi militarii vrem legea pensiilor militare.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

Şi Vîlceanu a spus-o răspicat.
Dacă nu s-o fi sucit între timp.

Alexandru spunea...

@Viorel
Ceea ce nu vreți să înțelegeți dv. și mulți alții (inclusiv prea mulții visători și optimiști ai acestui blog) este că putregaiul (ineficiență, incompetență, corupție, promovarea cu precădere a non-valorilor etc) este atât de prezent în absolut toate instituțiile statului încât suntem într-o "cădere liberă" din care nu văd cum/când ne vom opri. Trăim pe credit, resursele le-am cam dat altora și numai datorită faptului că încă mai au ce să ia de pe noi, mai suntem cât de cât "bine". Ușor, ușor devenim și groapa de gunoi a Europei. Mai sunt multe dar mă opresc aici, nu de alta dar o să credeți că sunt vreun pesimist. Visați cât doriți dar realitatea vă va trezi de fiecare dată. Vorba aia: "Viața nu ți-a tras-o astăzi? Nici o grijă, fii sigur că va încerca și mâine".

Viorel spunea...

Domnul Col.(Rz.)dr. Mircea Dogaru ne-a rugat frumos să nu-l deranjăm până mâine pe domnul Gl. (Rz.) Constantin Năstase pentru că lucrează de zor cu cele 11 organizații la textul comun pe care îl vor prezenta mâine, ca propunere, domnului prim ministru. „Va transmitem rugamintea de a nu-l deranja cu propuneri si solutii de ultima ora, pentru ca stie domnia sa, mai bine decat noi, ce trebuie facut”. EU AȘ SPUNE, CE TREBUIE CERUT ȘI NU FĂCUT. În sfârșit, recunoate și dumnealui că în SCMD sunt și cadre mai bine pregătite decât dânsul legat de pensiile militare, solde, procese și decese. NU AR TREBUI SĂ ȘTIM ȘI NOI CE NEGOCIAZĂ domnul Gl. (Rz.) Constantin Năstase ? Sau ne trezim cu tolba goală.
Și atunci, în calitate de Președinte al SCMD, în caz de eșec privind propunerea prezentată primului ministru, propunere acceptată dar gândită prost, în defavoarea noastră, ce explicație ne va da ? Probabil că nu suntem înscriși în SCMD, nu avem cotizația plătită la zi, deci să nu avem nici o pretenție la explicații și să acceptăm consecințele negocierii (propunerii). În consecință, rămâne cum am stabelit.

mosmartin16 spunea...

Măi oameni buni ! Nimic nu se va adopta dacă necesită bani suplimentari pentru plata pensiilor militare ! Dacă s-ar actualiza toate elementele componente ale bazei de calcul a pensiei - în conformitate cu Legea 153 / 2017 - în urma recalculării ar rezulta pensii pentru care ar fi necesar "un sac bugetar" mult mai consistent decat cel din prezent ! Pentru a rămane în actualii parametri bugetari soluția este constituirea bazei de calcul - exclusiv - din următoarele elemente actualizate : solda de funcție, solda de grad, gradația și, după caz, solda de comandă ! Din moment ce cu aceste 4 elemente ( plus solda de merit și indemnizația de dispozitiv, care ulterior au fost incluse în solda de funcție ) s-a putut constitui baza de calcul pe Legea 164 / 2001 privind pensiile militare de stat...de ce nu s-ar putea și acum ?! Și ar rezulta nu numai pensii decente, ci s-ar pune în practică - efectiv - principiul : pensii egale -indiferent de anul trecerii în rezervă - pentru funcții, grade, vechime și condiții / grupe de muncă egale ! S-auzim de bine !

sosaro spunea...

Ucraina a contactat credite uriaşe care nu au mai putut fi acoperite. Familia Rothschild a fost cea care, printr-un fond de investiţii, a cumpărat datoriile uriaşe. Ucraina, în aceste momente nu mai are putere de decizie iar totul se face cu acordul familiei Rothschild.
Ei au cumpărat datoria externă a Ucrainei în baza căruia dictează tot ce se petrece în Ucraina. Ucraina a girat această cumpărare cu toate activele ei de stat.
Acestia îsi trag originea din barbarii khazari (numiti si askenazi), bautorii de sânge uman, popor fara cultura scrisa, care împreuna cu rudele lor aliate, hunii, au îngrozit doua continente acum 1.000 de ani, prin sadism si placerea de a ucide.
România se îndatorează şi se va îndatora până la un nivel pe care nu-l mai poate suporta. Şi poate prin acelaşi fond de investiţii (Franklin Templeton), acelaşi fond de investiţii care are Fondul Proprietatea în administrare. Acest fond care administrează averea noastră de unde externalizează câteva miliarde pe an în SUA, ştie Joe Biden unde, acelaşi fond s-ar putea să vină să spună că vine să ne cumpere datoria. Şi s-a terminat, gata.
Baronul Rothschild este capul caracatiței mafiote khazare care controlează emiterea de dolari SUA, euro, yeni japonezi și multe alte valute, neincluzând, însă, între ele yuanii chinezești sau rubla rusească.

Ion Blibie spunea...

Pe siteul CA Bucuresti, in dosarul 4241/2 /2020 apar doua termana de judecata, pe 01.03.2022 si 12.04.2022,dar care la Tip solutie au deja scris "Amana cauza". Cum este posibil pentru ca urmeaza sa vina termenul.

petre spunea...

D0mnule Huhurezea, dl. deputat Viorel Salajean a fost numit de PSD in locul d-lui Dumitru Coarna care devenise prea vocal prin felul in care si-a folosit votul.Spuneti-mi cum poate sa urgenteze acest inlocuitor adoptarea Plx199, cand deja se lucreaza avansat la o lege pentru inlaturarea discriminarilor mqjore din sistemul pensiilor militare? Stiti si dumneavostra ca este exclus, drept pentru care va intreb de ce mai reincalzim aceasta ciorba cu Plx199? Eu nu mai cred in inlaturarea discriminarilor si nu mai cred nici in vreo marire a pensiilor militare, nici macar cu rata inflatiei, fiindca economia a fost sufocata de incompetentii si tradatorii de tara care ne-au condus de 30 de ani pentru propria lor bunastare!Stiu ca ma veti pune la punct spunandu-mi ca trebuie sa credem in lupta nostra, dar felul cum este dusa aceasta lupta cu combatanti lasi, usor influentabili si care urmaresc doar interesele lor, dati-mi voie sa va spun ca este dinainte pierduta. Sincer, oricum efortul dumneavostra de a aduce in atentia decidentilor problemele pensionarilor militari este formidabil si va face cinste! Cu multa consideratie, Col.(retr.) ing. Ion Petre

Huhu Rezea spunea...

Alexandru
Pui greșit problema.
De unde au avut bani să dea la cei care deja aveau mult, trebuie să găsească bani și pentru cei care de foarte mut timp au pensii mici.
Dacă s-a măsurat cu valori diferite, nu li se cere decât să uniformizeze valorile.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pe facturile uriase, de pradă, e mare supărare si sfadă de au iesit romanii si-n stradă, in timpul asta SRI doarme ca boul pe coadă, in loc sa scotoceasa sa vadă cum cartelurile cu șmecherii din energii iau șpăgării la modul tovărașesc de la servciul secret FSB, rusesc, caci sabotajul economic este cel mai ușor și draconic junghi de a pune o națiune-n genunchi si cu gâtul pe trunchi, si ce spun eu acum si aici nu-i o vorba de mascarici sa va dea la râs brânci, si o sa vedeti in lunile ce urmează, sau cu anii, ca vor fi deconspirati golanii, trădătorii, mafioții si criminalii, dar cum sabotarea si subminarea economiei nationale prin lege a picat n-o sa vedem in puscarie nici un vinovat! Tot asa si-n Armata, care de cativa ani rezerva este la fel de sabotata si față de activi discriminată, destramată si indepartată, caci tot FSB si-a varat atari coada printre clocari sa-i saboteze pe pensionarii boșorogi ungandu-i cu grăsănoaie șpăgi, si tot acesti clocari sa-i saboteze pe activii militari, si daca li se iau cu parol averile la control pe o ancheta serioasa vor gasi treaba rau de tot groasa, caci nu exista institutie statala, romanistana, sa nu ia de la FSB spagă, țara in jos s-o slăbească si s-o tragă... N-avem institutii de securitate neatinse pentru ca aceste jigodii sa fie surprinse si prinse, atat de departe s-a ajuns cu coruptia, trădarea si injustitia, care-si ridica salarizarea fara sa-s faca de fapt treaba! Du-te la SRI sa le zici ce gandesti si ce banuiesti ca-ti vor spune: ,,Domnule, patriot esti, pe bune, dar da-ni-l dumneata macar pe unul anume si pe nume, pentru ca noi fiind ocupati cu haleala, siesta si bugineala, dar si cu spaguiala si buzunareala sa ne facem pentru la pensie si la averi socoteala, n-avem timp, ca niste chiori, sa ne ocupam si de spioni, dar daca ni-l dai macar pe vreun presupus infiltrat in mafiotul nostru stat, noi imediat l-am si expulzat, ca daca se afla in mass media ma tem ca l-ar racola sa-si ia si ei spaga, si pe urma noi ce-am mai bea, trage pă cosor, aduna si manca?, caci din soldele de rahat pe care astia ni le-au dat n-avem nici de unele, de tigari sau de fufe, daramite de o masina cu pretentie sau un viloi la batranete!''
Spune-mi, nene, Caragiale, asa era si pe timpul lu'matale, a lui Nae Cațavencu si Trahanache?!!! Cred ca mi-ar zice trist vorba asta: ,,Tu-le rasa de la Malaxa!''

Huhu Rezea spunea...

Nu noi am reîncălzit Ciorba ci chiar factori de decizie din Guvern și MApN. Vedeți răspunsul dat de MApN către domnul g-ral Gabriel Oprea.
Asa că orice măsură care va veni de la structurile militare nu va fi mult diferită de ce s-a scris în Raportul preliminar al Plx 199/2020.

Alexandru spunea...

@Huhu Rezea
Păi aveți dreptate. Doar că la partea cu putregaiul am uitat să adaug și lăcomia, durerea undeva de ceilalți camarazi, inexistența sentimentului de echitate etc. Iar această "uniformizare" ar costa cam mult. Și cum spuneam, momentul este cu mult mai prost decât altele din perioada anterioară, să spunem, când poate că se putea dar nu s-a vrut. Acum, chiar dacă s-ar vrea, nu se poate. Vom vedea.

Huhu Rezea spunea...

Cuantumul minim al pensiei militare se apropie de ce spui d-ta aici.
Ai și uitat că aplicarea cuantumului minim ar fi benefică pe termen scurt pentru mai puțin de jumătate din actualii pensionari militari?

anonim spunea...

CFI
Esti "dus"? si daca da,undeee?
Inca n-am vazut ca tu sa postezi si apoi tot tu sa-ti raspunzi.Ca eu ti-am raspuns dar nu mai stiu la care dintre voi doi...tie???...sau tot tie???
teroareeee 😄😄😄

mosmartin16 spunea...

Huhu, eu vorbesc de rezolvarea întregii problematici...nu pe bucățele ( faze ) ! Că dacă va fi pe faze...vor trece ani garlă pană ...eventual...s-ar rezolva problema !
Vedem ce concluzii vor rezulta după intalnirea de maine dintre premier și asociațiile de rezerviști !

Huhu Rezea spunea...

Nu este prima dată când acest complet ne surprinde cu intercalarea unor noi termene.
Cei care au urmărit procesul stiu că pe lângă cererea principală de anulare a Deciziei Curții de Conturi, CPS a mai solicitat si suspendarea executării Deciziei nr. 4(cerere respinsă prin Sentința 1602/2022 dar și excepția nelegalității Deciziei nr. 4/2020. Probabil că pe 01 03 2022 se va comunica Sentința de respingere a excepției de nelegalitate.

Huhu Rezea spunea...

Probabil că mâine li se va comunica Avizul favorabil al Guvernului, aviz amânat din decembrie 2019, cu privire la Plx 199/2020.

Viorel spunea...

Domnule Alexandru. Suntem în sărăcie pentru că Guvernul Cîțu s-a împrumutat de aproape 60 miliarde euro iar când a fost chemat de 2 ori în Parlament ca să justifice împrumuturile nu s-a dus. De ce ? Legat de salvarea României și românilor de la sărăcie se putea face (doar un ex. din multe altele) doar prin exploatarea aurului și celorlalte metale rare de la Roșia Montană. S-au grăbit repede (forțați probabil din exterior ca să ne împiedice de la prosperitate și garanții pe plan exern) să o înscrie în UNESCO.
Roșia Montană în patrimoniul UNESCO.
„UNESCO a introdus Roşia Montană pe lista obiectivelor protejate mondiale. O istorie plină de controverse a precedat această decizie. Și tensiunile sunt departe de a se fi încheiat”.
„Specialiștii care au analizat dosarul sunt de acord că situl „Peisajul cultural minier Roșia Montană reprezintă cel mai mare și relevant exemplu de minerit subteran aurifer din lume, datând din perioada ocupației romane a Daciei”.
„Primarul din Roșia Montană nu a primit cu prea mult entuziasm decizia comitetului UNESCO, luată în această dimineață la Fuzhou, în China. Într-o intervenție la Digi 24, Eugen Furdui a sugerat că măsura ar condamna regiunea la sărăcie: „Nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru țară. Se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur și argint din Europa. Restaurarea, modernizarea oricărui imobil pe care îl deții necesită avize speciale și birocrație multă”, a comentat primarul, precizând că „ne doream să fie introduse în patrimoniul mondial UNESCO obiectivele principale, adică centrul istoric și galeriile romane”. „Aurul din stâncile Munților Apuseni au atras investitori din întreaga lume în ultimul deceniu”.
Notă: Tu stat român (dacă nu ai) te împrumuți de 3 miliarde euro, cumperi tehnologie de ultimă generație de la canadieni, la Tractorul Brașov deschizi linii pentru producerea de buldozere, basculante, excavatoare, etc, ingineri în domeniu avem, mână de lucru găsim și trecem la exploatare luând toate măsurile necesare pentru a limita la minim pagubele privind ecosistemul natural. Ulterior, putem crea un ecosisteme artificial aproximativ cu cel initial pentru a nu lăsa o groapă de gunoi în urma noastră. Astfel am fi putut salva România și pe români. Umpleam visteria la cotele maxime, vindem cât ne permit legile internaționale și trai pe vătrai. Am distrus în ultimii 31 de ani locuri de o rară frumusețe pentru nimic. Cel puțin acum ar fi fost cu folos. Doar ca ex., dar prea târziu.



Șoimul spunea...

Alexandru, ești prea empatic, pentru doctori de unde au fost ?
Pentru profesori, de unde?
Pentru magistrați, de unde ?
Pentru indemnizații acordate și majorate de unde ? Mai vrei îți mă spun !
Conștiința te frământă pentru că de ani buni guvernele nu au avut bani pentru noi?! sau că rămân cu rezerva g
oală și nu mai pot fura?

Șoimul spunea...

Sunt in format electronic.

Leo spunea...

Sistemul este presat de jaloanele PNRR-ului privind reforma pensiilor care se referă și la pensiile de serviciu.
Ei trebuie să facă ceva ca să bifeze la termen jalonul , măcar formal raportat la principiile de reformă ( majorarea pensiilor mici + reforma pensiilor speciale)
Mâine se va trage o concluzie după ședință cam spre ce zonă ne îndretăm.

anonim spunea...

@Alexandru
Va raspund eu daca imi raspundeti dvs ca stiati despre astia si cam pe unde s-ar afla...sunteti surprins nu???
"Guvernul României, împrumut record în ianuarie 2022
Guvernul a împrumutat în ianuarie o sumă de 28,87 miliarde de lei (5,84 miliarde euro) de la bănci şi investitori, în principal prin intermediul a două emisiuni derulate pe piaţa externă. Suma este un nou record lunar şi vine după ce, pe finalul anului trecut, Ministerul Finanţelor a fost nevoit să renunţe la o ieşire programată pe piaţa externă pentru un împrumut, din cauza crizei politice, relatează Profit.ro."

https://www.romaniatv.net/guvernul-romaniei-imprumut-record-in-ianuarie-2022_6196383.html

anonim spunea...

@monty
valabil si pt PSD
vezi aici sau mai sus ca e si acolo
https://www.romaniatv.net/guvernul-romaniei-imprumut-record-in-ianuarie-2022_6196383.html
Cat despre trasul pe nas sper ca ai glumit .Daca n-ai glumit ramane asa cum vrei....mai ramane sa ma acuzi ca de ce eu n-am facut puscarie sau n-am fost macar retinut(nu conteaza cat) si Cutu a facut.Uite de aia ca el a putut 😄😄
mai ales ca a spalat si vase ca sa aiba bani de studii.Asta a spus-o sigur pentru prosti...daca-l crezi e problema dumitale
Cat se plateste spalatul vaselor si cat timp este necesar
Cat costa un an de studii la universitate in SUA chiar si la alea mai modeste cf punctajului obtinut.Sunt convins "monty" ca logica poate te ajuta(am zis poate).Sa completezi banii din spalat de vase e ok in procent de maxim 10-15%....sa platesti integral e imposibil....Banii de la spalat de vase ajung doar pt bere si tigari.Ai vazut prea multe filme proaste!
PS Cred ca incepe sa-mi para rau ca te-am gratulat cu diminutivul englezoiului Montgomery.Se rasuceste ala in mormant 😄
Iar matale esti cam "constipat",la figurat vorbind

anonim spunea...

marvas66@yahoo.com
tare mi-e teama ca da! ....ca "da" la partea a II-a
Si chiar daca nu ar fi asa tot vor folosi un motiv ca asta sau similar.N-ar fi prima data.

anonim spunea...

@ Huhu
Las-o jos ca macane pe aia cu "pentru mai puțin de jumătate..."Sucesti proportiile cat sa-ti vina "pa enteres"

Ionel spunea...

Extraordinar ! Daca nu era SCMD premierul nu avea cu cine sa se intalneasca ! Dogaru incearca sa fure startul si sa pozeze in marele aparator si promotor al intereselor rezervistilor ! Premierul si ministrii nu il primesc pe X sau Y , ci primesc reprezentantii principaleleor structuri ale rezervistilor din domeniile ordine publica si siguranta nationala si ultimul pe lista, cu voia dvs , reprezentantul scmd....

Ionel spunea...

Te rog frumos sa ne lasi cu citu asta despre care spui tu ca a dat cat a dat. Acest individ, care l-a tradat pana si pe cel care l-a ridicat, adica pe orban, ne-a dat praful de pe toba, ca sa nu spun ce altceva ne-a dat.....in 2021 cand a prorogat indexarea cu inflatia a pensiilor militare. De bine de rau Orban a dat in 2020 o indexare... Se pare ca tu ai iesit in 2021 la pensie.....AI MINTEA CAM SCURTA !

Ion Blibie spunea...

Urmaresc si citesc cu mare atentie blogul si apreciez expertiza dvs. pe problema pensiilor militare dl. HUHU. Sunt inca in instanta, la tribunal, cu actualizarea din 2017 si imi sunt de mare folos informatiile de pe blog referitoare la solutionarea dosarului 4241/2/2020, pe care am vazut ca le prezentati cu promptitudine. Indraznesc sa va rog sa o faceti in continuare. Multumesc pentru intelegere!

Ionel spunea...

Mosmartin16 a dat solutia corecta. Sa vedem daca se doreste sau nu acest lucru. Da, cuantumul minim se apropie........insa mai este mult pana departe !

Alexandru spunea...

@Șoimul
Aveți dreptate. Profesorilor li s-au dat. Firmituri, zic eu. Medicii au sărit direct la grila completă. Unii dintre ei încă iau șpagă, pe lângă salariile frumoase. Românului, (aproape) oricât i-ai da, nu-i ajunge. Magistrații sunt stat în stat. De justiție e nevoie ca să nu fii "deranjat". Pensionarii militari: o categorie neglijabilă și neglijată, de pe urma căreia nu ai niciun beneficiu.

@akord 75
Asta spuneam și eu: trăim pe credit. Cu atât mai mult nu vor fi bani pentru pensionari militari=categorie neglijabilă.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ion Blibie, succes pentru curajul de a inainta proces pe drepturi, cum trebuia sa faca toti, chiar daca e posibil sa fie pierdut din cauza ca exista intelegeri secretizate sa se castige procesele in tribunale, dar sa se piarda in Curtile de Apel! Toti care am avut acest curaj am pierdut, dar am facut politicul sa inteleaga ca nu mai toleram sa fim furati de niste mafioti! Sunt rapoarte ale Min de Justitie care sun inaintate statistic la guverne si ajung su la urechile Europei si NATO, care nu dau deloc bine, mai ales ca cei de la Kremlin isi dau coate si hlizesc manzeste cum curg zdrentele de pe fomistii rezervisti ai Armatei romane, o palma si o rusine pe obrazul acestor entitati internationale, o pama si mai grea pe obrazul gros al celor care se lauda ca sunt la comanda Armatei, ei fiind criminalii pensiilor militare!

Viorel spunea...

Problema nr. 1 ce se va judeca pe data de 01.03.2022 este Cererea de renunțare la judecată a subsemnatului. Altceva nu văd ce se mai poate judeca având în vedere că Cererea de recurs a CPS împotriva Sentinței civile nr. 1602 din 09.11.2021 nu a fost trimisă nici acum la ÎCCJ deși a fost depusă pe 28.12.2021

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Spune @Onorabilul: ,,De unde au avut bani ca sa majoreze si mai mult pensiile militare mari, de acolo sa ia bani sa majoreze si pensiile mici!'' Cred ca as tine acest citat fixat pe capatul de coperta al blogului, de azi si pana cand s-ar inchide peste ani si ani acest blog! Felicitari pentru dreapta judecata si realism, onorabile, si, uite asa, ar afla cei indrituiti din MApN cat de repede se pot majora pensiile mici, la fel de repede cum s-au supra gomflat pensiile foarte mari, fara bataie de cap si prea mult efort!

Viorel spunea...

Domnule Ion Blibie (după părerea mea Ion Gurguiatu / s-ar putea să greșesc și-mi cer scuze). Având în vedere că m-am retras din toate cele 3 procese Tribunal, CApB, ÎCCJ, nu sunt în măsură să dau sfaturi și nici nu-mi permit. Am totuși o întrebare dacă cel menționat de mine sunteți dumneavoastră. De ce ați făcut Cerere de intervenție accesorie și nu principală ? Până la un punct înțeleg. Aveți un procent de 44,6% și o pensie foarte mica și v-ați mulțumit doar cu prevederile pct. 1/i și 1/ii din Decizia nr. 4/2020, însă știți din experiența vieții (ca ex. o să vedem ce a cerut SCMD mâine și ce a obținut / puțin ceri, puțin primești sau chiar mai puțin decât puțin) că, tot timpul trebuie să plusezi pentru a obține cât de cât ceea ce v-ați dorit.

Viorel spunea...

Moșmartin16 (ziua mea de naștere). Am mai întrebat într-un comentariu și vă întreb și pe dumneavoastră. Ce faceți cu OMM/SOSP conform Legii nr. 80/1995. Renunțați atât de ușor la el ? Este totuși o sumă consistentă. Păi cum vine asta. Cântăreții la flaut, toboșarii, ziariștii de 2 bani primesc indemnizație 50% din pensie, pensionarii ce au fost în TO și misiuni individuale primesc 1.000 lei (activii =638 / lună anul acesta) conform Legii nr. 168/2020, deci PENTRU EI SUNT BANI, PENTRU NOI NU. Art. 12 lit. (b) din lege este o rușine domnule Ciucă. Dacă ar ști civilii (și vor afla până la urmă) „VĂ MĂNÂNCĂ DE VIU” LA NOILE ALEGERI. NU MAI PRINDEȚI NICI O DOMNIE. Așa că, puneți mâna domnule Ciucă și faceți ce nu ați făcut. Gândiți echitabil și nu ne separați ca pe oi la stână toamna. Luptători vezi doamne și leneși în cazărmi.

Calinmihaib12 spunea...

AKORD:
(21:43'/23.02.a.c.)
..și despre PONTA.. "se spunea" prin anii '90..și ceva..: că dormea.."sub podurile
de pe SENA.."..!=pt.
uzul..prostimii..credule..până la cer..!

Calinmihaib12 spunea...

..sosaro:
..și ce crezi că ur mează..după ce.."s-a terminat" cu ROMANIA?

Margarit Fernand spunea...

Paul Puiu ARE DREPTATE, toți cei care îl contraziceți, ori sunteți nedocumentați, ori aveți un optimism ”dăunător”. Cu Plx 199 se aplică proverbul : ”Nu-ți face iluzii, ca să nu ai deziluzii”.

Leon spunea...

Dupa invadarea Ucrainei, este posibil ca Agenda Premierului sa sufere modificari pentru aceasta zi...!

Gogu Pintenogu spunea...

akord 75, tov. Puiu a umblat toată viața la sacou și pantalon de stofă și nu a avut timp să se pună la punct cu limba română. Când a fost luat din producție și făcut om mare fiind nu "elememt cu origini sănătoase" nu trebuia să fii inteligent. Acum face ce a învăţat!

Gogu Pintenogu spunea...

akord 75, tov. Puiu a umblat toată viața la sacou și pantalon de stofă și nu a avut timp să se pună la punct cu limba română. Când a fost luat din producție și făcut om mare fiind nu "elememt cu origini sănătoase" nu trebuia să fii inteligent. Acum face ce a învăţat!

CEZAR spunea...

Traiasca PLX-199 !

Lenovi spunea...

La anul pe vremea asta, luam pensiile in ruble...

Petrescu Ion spunea...

Cu aplicarea Plx199 nu-mi fac nici iluzii nici deziluzii, am siguranta cresterii pensiei personale cel putin cu o suma modesta pentru inceput.

Brenda spunea...

Nu se va schimba agenda. Tocmai de aceea că a început razb in , UCRAINA.

magda spunea...

Par fezabile elementele componente la care faceti referire totusi ce cauta solda de comanda in baza de calcul? Ori e la fel la toti militarii ori sa o lase balta.Tot timpul cineva sa aiba o felie de branza in plus.Grad,functie,vechime...ura si la gara.Mai mare echitate de atat nu poate exista.Daca se vrea...

BONIFATIE spunea...


Din păcate este război. Oamenii nevinovați vor suferi cel mai mult.
Dumnezeu cu mila. Totul este posibil de la rău spre mai rău.
Unde se vor opri? De multe ori granițele sunt trasate de munți sau de ape: Nipru, Bug, Nistru, Prut...

Lenovi spunea...

Este posibil? Buna gluma.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Lenovi, ...si cote de carbuni din Dombas!

Leon spunea...

"Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 24 februarie 2022, începând cu ora 11:00, la Palatul Cotroceni."

Ion Blibie spunea...

Va salut dl. Viorel! Nu am nicio legatura cu persoana mentionata. Puteti sa va convingeti pe pagina mea de facebok.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dimineata, la aceasta ora este sedinta CSAT, pentru noi e la ora 11 si sper sa se tina

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Frica de razboi poate fi o lectie dura pentru politicieni sa respecte Armata, sa n-o tina flamanda si in zdrente, ca pana acum, dar si pentru civilii care o considera inutila si fara rost! Deja au găgat bățul de frica razboiului! Rusii ne-au demonstrat ca in veci nu mai trebuie ignorata armata si supusa la practici inumane si austeritati din partea clasei politice, daca vor siguranta apararii granitelor. De fapt n-au ei grija de soarta tarii cat de soarta averilor obtinute din praduieli!

M spunea...

Iar vine mosmartin-doi neuroni cu ideea lui fixa!!!!
Intelege naibii ca "formula" ta reduce pensiile (existente sau potentiale) pentru 80% din beneficiari! Chiar nu ai nici un pic de minte? De decenta nu mai vorbesc atunci cand propui de-mboulea mereu o formula care ar duce pentru extrem de multi la o pensie "speciala" mai mica decat cea contributiva!

Bine zice Viorel ca pana si ultimul manelist are mai multa minte decat mosmartin! Ati vazut pe cineva care sa ceara REDUCEREA bazei de calcul?

Mosmartin este idolul soarecilor de birou care au stat ascunsi prin unitati, si al prafuitilor comunsti (din ce in ce mai putini). Taie bă tot!!!! Tot ce nu ai avut tu e prost! Nu conteaza decat ideea ta fixa!

Nu ai nici cea mai mica idee privind ce e aia "negociere"! Batut in cap!

Chiar atata prostie sa nu intelegi ca NIMENI NORMAL LA CAP nu o sa sustina o formula de REDUCERE a bazei de calcul?

Al dracului internet.... lasa pe oricine sa scrie orice ii trece prin cap!

monteoru spunea...

Lenovi@sa inteleg ca iti doresti?
Rubla nu este moneda convertibila.

Huhu Rezea spunea...

M
Internetul îți asigură și d-tale posibilitatea să te exprimi.
După umila-ți părere PNRR-ul trebuie să păstreze situația prezentă din sistemul pensiilor militare?
Ia-ți gândul de la păstrarea în plată a cuantumului mai avantajos după următioarea recalculare a pensiilor militare.

Paul Puiu spunea...

Intalnirea de la ora 14,00 cu Ciuca a fost anulata din cauza situatiei tensionate din Ucraina, guvernul si-a anulat programul pe astazi!!! Asa ca discutia va fi reprogramata dupa sfarsitului conflictului ucrainiano-rus!!!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, cu scuze, dar Romania tv m-a dus in eroare, zicand ca ,,la ora asta este convocata o sedinta CSAT!'' Ora fiind peste 09, apoi anuntand ca sedinta va fi sustinuta la orele 11.00, fix cand era programat plx. Poate ca in CSAT se ridica si problema grabirii oug, vizez eu...

nastyboy spunea...

La fel ca si Huhu, eu cred ca (ar trebui sa ne rugam), daca va avea totusi loc sedinta cu cele 11 organizatii ale rezervistilor, se va reafirma sprijinul premierului Ciuca pentru toti camarazii. Si, probabil, inainte de plecare, se va afirma si sprijinul intregului Guvern pentru promovarea, in regim de urgenta, a PLX 199[2020. regret ca sunt cativa camarazi, pe care ii cunoastem cu totii, de aici si de pe alte bloguri, unii cu functii de conducere in unel ONG-uri ale rezervistilor, care nu sunt luati in seama, deocamdata. Nici daca numele actual al premierului nu ar fi fost Ciuca (al nostru), nu cred ca si-ar permite cineva, in actuala conjunctura, sa promoveze limitari, proiecte fanteziste de pensie militara, perspective sarace pentru cei tineri dornici sa se inroleze, pe viitor, sub tricolor. Acum, in aceste momente, este in desfasurare sedinta CSAT iar camarazii nostri rezervisti asteapta pe holurile Palatului Victoria intalnirea cu Ciuca (al nostru). La naiba, pnrr, la naiba, fripturistii anti armata romana!

M spunea...

@Huhu

1. Pensiile militare nu au trebui să facă parte din PNRR. De fapt, nici nu fac, nota care le include nu are valoare juridică ea nefăcând parte din documentul inițial. Trebuie doar ca autoritățile române să aibă coloană vertebrală.

2. Pensiile militare trebuiesc legate de contributivitate. Într-un fel!

3. Pensiile "speciale" nu pot fi mai mici decât dacă s-ar calcula pe contributivitate. Ori pentru mulți dacă scoți sporurile atunci cobori din cuantumul contributiv.

4. Pensia contributivă este pe la 45% din venit (uneori 41% sau 46%).
Ideea lui moș martin este idioată.
Sporurile reprezintă 50% din venituri. Dacă iei 80% din 50% ieși mai prost decât dacă ai merge pe contributivitate.

5. Orice propunere trebuie mai întâi să fie convenabilă pentru activi. Ori dacă le tai din start 50% din baza de calcul omori proiectul!

6. Dacă adaugi și pe cei ieșiți în ultimii ani, și pe cei ieșiți mai demult care nu câștigă/nu pierd îți dai seama că proiectul rămâne fără susținători (prea mulți).

7. La nicio negociere nu pleci cu solicitări minime! Cât de idiot să fii să ceri din start reducerea bazei de calcul și neaplicarea principiului păstrării în plată a cuantumului favorabil?

8. Nu vă mai bateți capul. Până nu se lămurește cu PNRR-ul nu o să se facă nicio legea pensiilor militare.

9. Știți foarte bine că atunci când am venit pe forum eram împotriva trecerii pe contributivitate. Ați avut argumente, le-am analizat și mi-am schimbat părerea.
Asta se numește flexibilitate în gândire.
La moș martin nu există așa ceva! Ochelari de cal!

10. Dacă nu ai habar de managementul resursei umane în Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională atunci taci dracului din gură.

11. (Și ultimul). Îmi e scârbă de cei care taie numai ce nu au ei!
Ați văzut-o și pe Magda: "dar de ce lăsați indemnizația de comandă?"
Tot așa îmi era scârbă când eram activ de cei care aveau idei dar care să fie realizate de alții.

M spunea...

Un SU27 ucrainan a fost interceptat în spațiul aerian românesc și făcut să aterizeze la Bacău.

Felicitări pentru misiune camarazilor de la poliția aeriană, F16 Falcon. 🇷🇴🎖️

mosmartin16 spunea...

Pentru M, cel cu un neuron ! Tot e mai bine dacă eu am doi ( cum mă "gratulezi" tu ) ! Ce plictiseală pentru neuronul lui M ! Să monologheze ! Ha,ha,ha ! Imi mențin părerea cu privire la baza de calcul pe care am precizat-o ! Probabil de asta tot sari cu fundul în sus ! Pentru că pensioara ta ar scădea ! Dar de' ...ce să pricepi tu ce-s alea principii ??! Uite, ca să știi...prin aplicarea acestei baze de calcul, inclusiv pensia mea ar scădea ! Pricepi ? Iar a altora...destui...ar crește ! Și încă ceva ! Dacă vei continua a jigni...fie îți voi arăta că și eu pot să o fac, fie voi solicita lui Huhu să intervină, fie chiar Huhu va interveni din proprie inițiativă !

Huhu Rezea spunea...

@magda
Ce ai d-ta cu indemnizația de comanda?
Ai văzut vreo armată fără comandanți?
A... armata nu este formată numai din comandanți, dar cei care sunt au drepturi pecunioare suplimentare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Rusii afirma ca ca ukrainienii se predau, aruncand armele si cedandu-le rusilor. Cred ca oficinile ruse dezinformeaza, cert ca razboiul e in toi si au fost deja parasutati infanteristii in adancime. Eu cred ca rezistenta ukrainiana va toca armata rusa, dezinformarile facand parte din topiul oricarui razboi. Iata ce mai cred: Oligarhii miliardari rusi si-au pierdut banii in UK, SUA si Europa si nu-i exclus sa organizeze un atentat la adresa lui Putin. Populatia rusa nu-i fericita de ce se intampla, ca si veteranii de razboi. Dau pariu ca si armata s-a dus la lupta cu inima stransa, stiind ca invadeaza un popor pasnic si independent, indiferent de motivatii. Se pare ca Putin in ultimul timp s-a schimbat total, exact ca si Hitler, si nu-i exclus sa se drogheze cu ceva de i s-a schimbat comportamentul, inca nu se stie. Urmatoarea mutare va fi cucerirea Moldovei, care nu-i in NATO, si tarile baltice Estonia, Letonia si Lituania fiind vizate, dar de abia atunci se va declansa al 3 lea Razboi mondial! Rezervele militare romane, flamande si in zdrente, defileaza in pas de defilare pe la ghiseele cu facturi umflate, sau se ocupa cu petitiile pentru dreptate la pensiile militare, pe cand politicul sapa gropi adanci prin padurile patriei sa-si ingroape averile, caci cine sa le aparere cand rezerva armatei romane a fost distrusa si terfelita de ei? Dumnezeu cu mila cu cea mai corupta tara de pe planeta, Romania!

Unknown spunea...

Am onoarea sa va salut!
Apelez la amabilitatea dvs. pentru a-mi oferi,daca se poate, cateva lamuriri in vederea pensionarii mele la limita de varsta, datele(minimale) fiind:
- nascut: 29.12.1964
- scoala militara ofiteri: 10.09.1983-23.08.1986
- ofiter activ MApN: 23.08.1986-16.08.1994 - conditii speciale
- trecut in rezerva(demisie): 16.08.1994, grad: locotenent-major(capitan in livretul militar); functie: comandant pluton; datele de la arhiva nu le detin,inca.
- 16.08.1994-prezent lucrat in civil
Lamuriri:
1.daca deschiderea dreptului la pensie se poate face in noiembrie 2022, conform anexa, in baza art. 19, legea 223/2015
2.daca la calcul se foloseste cfxvrs (197lei) sau se foloseste cfxsalariul minim pentru 2022
3.cat ar fi valoarea actualizata(2022) pentru sf cf=3,40 vrs=197
4.daca sporurile existente in cele 6 luni alese (ex:dispozitiv,radiatii,specialist clasa) se iau in calcul
5.daca in cele 6 luni alese trebuie evitata perioada concediului de odihna
6.daca puteti estima (aproximativ) o valoare a pensiei nete in plata
7.eventual alte informatii(procent baza calcul,solda grad,gradatii,etc.)

Va multumesc anticipat!

Multumesc anticipat!

anonim spunea...

Calinmihaib
Despre Catzu nu "doar se spune"...filtreaza doctor filtreaza!

Șoimul spunea...

Dacă Ciucă îi invită la o cafea, uită toți de ce sunt acolo.(hai să zic 50%)

anonim spunea...

CFI
Nu le duce grija!
Banii sunt in conturi,conturile sunt departe in siguranta.
Politicienii vor pleca si ei cu primul avion cand se-ncinge treaba.Ii doare pe ei la basca de vre-o vila lasata pe aici

Cezar spunea...

@/Magda...a sesizat foarte bine problema
1..comandantii..au indice de salarizare superior..poate sa fie crescut
2..nimic nu justifica..ca bonusul numit IC..care este relativa..in timp sa se regaseasca in pensie pentru TOATA VIATA
A SE VEDEA CÎTI LOCATARI DE .."BIROAIE"..CARE DOAR PLIMBA HIRTII..Au I.C.
LA PENSIE DE LA SERGENT SI PINA LA...MARES..🤣🤣🤣 toti trebuie sa aiba aceleasi elemente de calvul! Punct

anonim spunea...

Da ! Europa si nu numai incepe sa arda iar pe unii ii *ute grija de intalnirea de la ora 14
Multa lume,putini oameni!

mosmartin16 spunea...

M, cel căruia i se plictisește neuronul în acel vid ! Ia spune tu "dășteptule"...cam cați bani ar necesita în plus pentru bugetul pensiilor militare...în situația în care toate aceste pensii ar fi actualizate - conform Legii 153 / 2017 - iar baza de calcul ar include "carnatul" de sporuri ?! Ba mai mult...într-un "proiect" făcut cu "cap"...se spune nu numai că baza de calcul să fie formată din toate VENITURILE ( știi ce înseamnă asta "Meuron" ? )...dar și pensia să se calculeze începand cu 80 % ! Dacă ești cu mintea pe campii...rămai acolo ! Da, o să-ți scadă pensioara, dar multora...multora le va crește și vor fi pensii decente, cu respectarea acelui principiu pe care toți îl clamează ! Așa că...ușor cu pianul pe scări ! Ha,ha,ha...

M spunea...

@Huhu Rezea

Ha, ha, ha!!!!! Nu ați înțeles? Mă îndoiesc!!!!

Dacă s-a deschis subiectul "să tăiem ce vrea mușchiul nostru" atunci rămâne deschis!
Magda nu a avut IC deci cerea și ea să se taie!
Altul nu a avut gradații că a intrat indirect? Fără gradații tovarăși!
Altul nu a trecut de gradul de căpitan? Fără solda de grad, bolșevici!!!!
Ai avut dumneata vechime (și eu, și alții)? Să se taie vor striga cei ieșiți cu 10 ani serviciu!!! La grad egal - pensie egală!!!!

Ionel spunea...

Vad ca M -ului, sper ca nu are idol pe MM-ul de la FCSB, cel care a coborat de la oficiala sa ii arad una peste cap celui care nu era pe aceiasi lungime de unda cu neuronii lui, ....revin, atunci cand nu are argumente vine cu jigniri !!!? Acesta este un site serios cu oameni seriosi. Vad ca si-a revenit cat de cat cu cele 11 pareri ale lui. In fine, este dreptul lui sa gandeasca cum il duce capul, dar ce scrie poate fi demontat punct cu punct....bate campii. Sporurile temporare introduse gresit in calculul pensiei prin legea din 2015 este suficent sa le ai 6 luni din ultimii 5 ani si ele pot dubla solda si ....implicit PENSIA !!! In rest poti avea un salariu de femeie de serviciu dar iesi cu o pensie de sef de regiment !!!!!

Unknown spunea...

Ghinea si toti ceilalti care se considera reformatorii Romaniei moderne si care combat cu ferocitate pensiile militare ar trebui sa fie dislocati din fotoliile lor in prima linie in cazul unui conflict armat.

M spunea...

@mosmartin

Ia vezi-ți tu de pensia ta și de bătrânețele tale că uiți de la mână până la gură!

Cine mama dracului a început să înjure ca un birjar?

Ia domnule ceva de memorie că ești dus pe câmpii.
Iar ai postat de două ori!

M spunea...

@Ionel

Dacă te uiți în arhivă ai să vezi că am început discuția pe proiectul lui moș martin cu calm, tehnic.
Domnia sa a decis să nu răspundă la nicio clarificare pe care i-am cerut-o sau să jignească inutil!

Înțelege un lucru simplu: legea pensiei se leagă de legea salarizării!

Când aveam (prin anii 90) solda compusă din 85% solda de funcție și restul din grad și celelalte era OK proiectul lui moș martin (eu cred că este pensionat de mulți ani și de aceea nu are habar).

Acum venitul lunar e compus din 50% solda de funcție și restul din sporuri. Nu eu am făcut legea, dar așa e!

Toți cei pensionați înainte de L153 au ideea asta fixă ce sporurile sunt nemeritate. Probabil și dumneata ești pensionat înainte de L153.

Ia demontează dumneata, punct cu punct că eu m-am săturat de cei care trasează ei viața altora!!!!
Vrei pensie numai pe alea 4 componente? Ok! Să se aplice legea numai pentru cei care s-au pensionat înainte de 2015. Nu am să zic nimic!

Ia nu mai faceți legi pentru alții mai ales când aveți în cap un singur lucru: să se taie!!!!!!! Și dacă se poate să se taie la alții!!!!

mosmartin16 spunea...

Chiar m-aș bucura să-i scadă pensioara lui "Meuron" ! Ha,ha,ha ! Dă Doamne ! Și să crească cele mici...să crească a celor care au vechime în armată...a celor care chiar o merită !

mosmartin16 spunea...

Of...Viorel ! Asa e cand fie nu știi, fie că nu citești ! Vezi postarea din urmă cu cateva zile...cea care viza baza de calcul formată numai din SF, SG, G și SC...și o să pricepi că OMM chiar e valorificat în buzunar !! "Cetește" omule, ce naiba ! Iar de nu înțelegi...mai "cetește" odat' !!

Brenda spunea...

DeciPAUZA

mosmartin16 spunea...

Corect, Brenda ! Momentul actual e altul ! Să vedem cand invazia rusă...va fi istorie ! Cert e un lucru ! Cand stai la putere mult timp...și ești și al unui stat cu destule arme...îți ia Dumnezeu mințile ! Putin...mai devreme sau mai tarziu va plăti...doar că, păcat că va suferi și poporul rus ! Dă-le Doamne minte tuturor !!

ifrim spunea...

Da Dorule,dar în perioada de liniște și acalmie nici pe politicieni nu-i f*te grija de noi.Deci chestia este reciprocă.Dacă nu acum atunci când?

Calinmihaib12 spunea...

AKORD:
(24.02.a.c./13:03')
..ce să "filtrez"..?
,..ca să-mi pierd vremea..?
Ca toți"politicienii"
români de după '89,el
este,ca și majoritate a absolută a lor, din "pepiniera" cu"ROȘII" ..,indiferent de.. "AMBALAJ"=..care poate fi.."colorat"
IN TOATE CULORILE CURCUBEULUI..!(=și care,dacă la amesteci dau ALBUL aparent, "acoperind" esența ..roșie..!!).
Cu alte cuvinte,e un joc PERVERS și TRIST: "de-a alba-neagra"("negrul" fiind rezul tanta ABSORBȚIEI..în tregului "spectru"..) =POLITIC de 32 de ani ..!,rezultat,printre altele:..și a proximi tății noastre..ESTICE
..!

Ein Stein spunea...

Pentru punctul 1, beneficiai de prevederile anexei daca erai in activitate, nu e cazul, de asemenea trebuia sa ai minim 15 ani efectivi, nu e cazul. Deci nu poti beneficia de prevederile L223, celelalte puncte nu-si au rostul.

ZodboZ spunea...

1.Da, cu 29.11.2022.
2.Da, cfxvrs (197lei)
3. Probabil cumularea c.i. functie 3,40 x vrs=197,3387 cu c.i. grad cpt-1.60x197,3387 lei, 25% misiune permanenta (din s.f., s.grad, gradatii), plus gradatia avuta (probabil gradatia 2, rezulta 12% din s.f+s.grad). Presupun ca nu ai avut ind. comanda și sal. de merit.Nu ai avut OMM.
4.Se iau toate sporurile avute atunci în baza de calcul de 6 luni, dar nu cred ca era spor de radiatii sau titlu de specialist de clasa prin 1993-1994.
5.Da, dar doar daca ai avut sporuri acordate pe baza de pontaj, daca, nu nu are relevanta concediul de odihna
6.Grosier, ai niste penalizari neavand 25 vechime cumulata –ai doar 14 ani, rezultand procent de calcul al pensiei de 57% (54%, rezultat din 65% minus 11%-11 ani lipsa din vechime cumulata pana la 25 ani, +3% pensie suplimentara). Iti calculeaza 57% din brutul de la pct. 3, apoi iti impoziteaza cu 41,5% suma rezultata, asa afland netul. Eu zic ca va iesi un cuantum mic al pensiei militare.
Vei primi pensie militara strict pentru perioada de elev sc. militara ofiteri și de ofiter M.Ap.N.

Ionel spunea...

M
Daca ii spui unuia care lucreaza in privat ca "venitul lunar e compus din 50% solda de funcție și restul din sporuri." o sa zica ca nu va crede asa ceva. In privat nu exista sporuri, exceptie cel de ore suplimentare, acolo unde este cazul, dar limitat la 32 de ore pe luna. Chiar noua lege a salarizarii limiteaza sporurile la o anumita cifra, mult sub 50 %. Hai sa le luam punct cu punct:
Punctele 1 si 2 se contrazic reciproc. Pensiile din PNNR sunt pe contributivitate si apui ca pensiile militare nu ar trebui sa faca parte din ele, iar la pct 2 vii si spui ca trebuie legate de contributivitate !!!!
Punctul 3. "Pensiile "speciale" nu pot fi mai mici decât dacă s-ar calcula pe contributivitate" FLASA ! Chir or sa scada mult , mai ales daca se imparte la 30 de ani....salariile nu confera multe puncte. ..........dacă scoți sporurile atunci cobori din cuantumul contributiv - Fals ! Tocmai ca sporurile cresc contributivitatea.
Punctul 4. Pensia contributivă este pe la 45% din venit (uneori 41% sau 46%). FALS ! Cand a fost introdusa contributivitatea, in 2001, legea stipula ca punctul de pensie trebuie sa fie 45 % din salariu mediu brut pe economie, ceea ce ste cu totul altceva ! Apropo, salariu mediu brut pe economie este acum de 6095 de lei !!!
Sporurile reprezintă 50% din venituri. "Dacă iei 80% din 50% ieși mai prost decât dacă ai merge pe contributivitate". Aici chiar nu mai inteleg nimic !! poate nu ma duce pe mine capul ...
Punctul 5. "Orice propunere trebuie mai întâi să fie convenabilă pentru activi. Ori dacă le tai din start 50% din baza de calcul omori proiectul!" PE BUNE ! Uiti ca si a ctivii vor fi..pasivi la un moment dat ? Nu intelegi ca acest procent este mult diminuat si nu este exclus ca in cativa ani sporurile sa dispara ! Pai daca sporurile duc la pensii mai mari decat salariile in activitate, nu este la mintea cocosului ca ele vor fi scoase la un moment dat pentru a limita iesirile !?


MA OPRESC AICI, aloc prea mult timp pentru.......

Huhu Rezea spunea...

Vedeți ce se întâmplă dacă nu vă atribuiți nume pe conturile google? Pare că un necunoscut întreabâ și tot el răaspunde.
Pentru că primul necunoscut are vechime în serviciu de 11 ani si vechime cumulată de 15 ani pentru sporul de condiții de muncă poate primi o pensie militară, în baza art. 19, la implinirea vârstei din Anexă.
Va primi o pensie proporțională cu 15 ani vechime cumulată din 25.
Da, solda de funcție se stabileste încă din valoarea de referință de 197,33 lei, dar este majorată cu 10% în 2015, cu 15% in 2017, cu 25% în 2018 și cu majorările prevăzute pentru anii 2019 si 2020, conf art. 38 din L 153/2017.
Cuantumul net al pensiei astfel calculate va fi probabil mai mic decât cuantumul net calculat potrivit art. 60, astfell că nu va fi afectat de acel plafon.
Important este că, la împlinirea limitelor de vârstă din L 263/2010 sau 127/2019, vei putea avea un nou drept de pensie pentru toată perioada lucrată în civilie.

Leo spunea...

Tare bine ar fi pt. necunoscut ca de la atelierul de croitorie să-i aplice indexările de care zici.
Croitoreasa îi va aplica doar indexarea de 10% din anul 2022 , iar penisa lui va fi cam de MAXIM 650 lei.
Să ne spună necunoscutul după ce va primi decizia , dacă am avut sau nu dreptate.

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Cum poți să comiți o asemenea greșală?
Eu nu am vorbit de indexări de pensii ci de majorări ale soldelor de funcție pentru activi.

Leo spunea...

Păi moșaelcu râdea mai ieri de noi că nu știm că G e inclusă în SF....

Leo spunea...

DAAAA, dacă ar aplica MAJORĂRILE la SF aferente din 2018 până la 2022.
Dar Croitoreasa îi va spune că din 15.09.2017 nu mai există legătură între pensii și majorările salariale ale personalului activ .
Să ne spună necunoscutul după ce va primi decizia , dacă am avut sau nu dreptate că pensia lui va fi de cam 650 lei.

Leon spunea...

Ptr.Leo:
"Articolul 28
(1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special, ACTUALIZATE la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c), în care nu se includ:"

Huhu Rezea spunea...

Leo
Maciu Biliță râde ca prostul. Ordinea enumerării componentelor salariale din cuantumul minim indică stabilirea mai întâi a sporului de constituționalitete și ulterior a gradațiilor.
Cum L 153 nu spune că sporul se calculează din solda de funcție corespunzătoare gradației, numai Normele de calcul ar putea preciza acest lucru.

Unknown spunea...

Apreciez promptitudinea raspunsurilor dvs. si va multumesc tuturor!
Ce nu imi este foarte clar?:
1) - "25% misiune permanenta"(raspuns "necunoscut 2");se acorda tuturor celor care ies la pensie?;se identifica cu indemnizatia de dispozitiv?
2) - actualizarea sf se face pana la nivelul anului 2020(conform dl.Huhu Reza) sau pana la 15.09.2017(conform dl Leo)?
Cand voi primi decizia(inceputul anului viitor) voi posta cat va fi valoarea pensiei nete.

Huhu Rezea spunea...

Actualizarea elementelor salariale se face până la data deschiderii drptului de pensie.
Indemnizația de dispozitiv este inclusă în solda de funcție în cuantum compus, soldă care supraviețuiește până la aplicarea definitiva a L 153/2017

Leo spunea...

Necunoscut ,
este evident că nu ieși la pensie militară din activitate. de aceea să nu te iei după Leon care face o confuzie nepermisă pt. nivelul lui de cunoștințe și documentare.
Pe Legea 223/2015 , vei ieși la pensie cu VRS 197,... cu O SF aprox. 650 lei , care va genera o Bază de calcul de aprox. MAX. 1500 lei și o pensie de MAXIM 650 lei.
ATENȚIE ,
Dacă vei ieși la anul ( în 2023) vei ieși pe o NOUĂ LEGE A PENSIILOR MILITARE care acum se clocește într-un grup de lucru interministerial la MFA. Cum va fi această lege nouă , vom ști sigur prin SEPT. 2022 . Vor apare "Epuri"PRIN APRILIE MAI a.c.
Deci oricum va fi , să-i trimiți AMABILULUI decizia cu care te vei pensiona ca s-o analizăm și să vedem cine a avut dreptate. Eu , Leon sau AMABILUL

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Dă-o dracului de treabă, dacă și d-ta incurci solda de funcție calculată după formula CF x 197,33, cu solda de funcție în cuantum compus in care legea a mai introdus și alte sume compensatorii. Solda de fncție in cuantum compus nu poate să foie mai mică decât decât salariul minim pe economie de la data stabilirii dreptului de pensie.

Șoimul spunea...

Am uitat de pensiile noastre?
Vedeți cât preț pune Ciucă pe militari, pleacă în vizite(diverse) fără să acorde o oră pentru discuții cu reprezentanții rezerviștilor.

mosmartin16 spunea...

Foarte interesant !! În răspunsul recent al MApN la petiția - cu 16 întrebări - a președintelui Forumului SAOPSN, la întrebarea nr. 4 care vizează pensiile militare de stat ....răspunsul e următorul : se are în vedere o nouă lege de salarizare a militarilor ( n.n. - deci care să nu-i mai vizeze prin prisma Legii nr. 153 / 2017 ), o lege suplă și care să conțină și elemente salariale comune tuturor, iar acestea să fie utilizate in stabilirea / actualizarea pensiilor militare, indiferent de anul trecerii în rezervă !! Altfel spus...este identic cu ceea ce am tot susținut, respectiv baza de calcul formată exclusiv din SF, SG, G și, după caz, SC ! M-aș bucura mult...îndeobște pentru ...M !! Ha,ha,ha...Sănătate oameni buni !

magda spunea...

Domnule col.Petre...vor mai fi facute legi care mai de care mai echitabile pentru militari insa practica ne a omorat de fiecare data.Nici nu intrase in vigoare Lg.223 ca zang a aparut o ordonanta de macelarire.Unul cu prenumele gabita se lauda ca a facut dreptate(cand,ca nu s a aplicat niciodata in forma initiala) apoi au venit si altii la rand care s au laudat aproape identic,insa faptic nimic dimpotriva s a ajuns la reduceri de venituri in urma unor scheme machiavelice.Revin la problema soldei de comanda,nu stiu daca toti cunosc sau isi mai amintesc ca ordinea de bataie a oricarei structuri militare pleaca de la doua elemente grad si functie.Niciodata in istoria armatei noastre,solda de comanda nu a fost cap de afis,ea a fost o recompensa introdusa mult mai tarziu( cred ca stiti de cine) pentru satisface anumite interese.Nimeni sau aproape nimeni nu s-a fi batut pentru functiile de comanda anume prevazute de state daca nu ar fi existat acele inginerii financiare acele bonusuri grase despre care sa fim seriosi unii ofiteri chiar le-au meritat.Insa cu ce au gresit ceilalti.Daca pentru cdti a existat o oarecare compensatie pt.raspundere,pentru ceilalti de ce nu.Ideal ar fi,repet sa se gaseasca o formula echitabila in care nimeni sa nu aiba nimic in plus la formula de calcul .Cdt.de b.a avut solda de comanda in activitate,sa i o dam si la pensie,sa i o dam si nevstii dupa ce moare.O fi bine o fi rau...nu vorbesc doar de acea categorie de cdti.

Huhu Rezea spunea...

@magda
Cum înțelegi d-ta funcțiile de comanda dacă te întrebi de ce există indemnizații de comandă? Funcția de comandă înseamnă răspundere si trebuie remunerată ca atare.

Leon spunea...

Poate incercati un link cu aceste raspunsuri...!

Mirelaperianu spunea...

Banii merga la refugiati asa ca ,,pa

Simdum spunea...

"@Leo
Dă-o dracului de treabă, dacă și d-ta incurci solda de funcție calculată după formula CF x 197,33, cu solda de funcție în cuantum compus in care legea a mai introdus și alte sume compensatorii. Solda de fncție in cuantum compus nu poate să foie mai mică decât decât salariul minim pe economie de la data stabilirii dreptului de pensie."
Ati putea sa detaliati ce intelegeti legal prin ce afirmati cu un exemplu concret, daca se poate ca eu ma simt derutat, nu si incompetent. Va multumesc

Huhu Rezea spunea...

Aveți eticheta solda de funcție pe prima paginâ a blogului. Sunt 64 de articole cu sute de comentarii despre nelămurirea d-tale.
Mai pe scurt, citiți OUG nr.1/2010 și L 285/2010 ca să vedeți ce a mai intrat în solda de funcție pe lângă CF x 197,33. Respectiva componența , valabilă și în prezent este numitpe deciziile de recalculare/actualizare prin sintagma solda de funcție în cuantum compus.

Leon spunea...

Leonard, explica-mi si mie de ce oare Magistratii ies pe capete la pensie ?
In aceasta luna, Februarie 2022, au solicitat pensie, si prin Decret Presedintele a aprobat pentru 74 Magistrati, dupa ce si in Ianuarie au parasit sistemul inca 66 magistrati...!!

Leo spunea...

Solda de Funcție ca element prim din anexa nr.1 la deciziile de pensionare/recalculare/actualizare este de forma VRS x Coef. de ierah.
Amabilul are dreptate. Pt. calculul salariilor/soldelor conf. Legii 153/2017 , acest element a reapărut în forță cu observaţia că în loc de VRS = 197,33 utilizat la recalcularea/actualizarea din 01.01.2016 , se utilizează salariul minim brut pe economie garantat în plată , care pt. 2022 este de 2550 lei.

Leo spunea...

Nu cred că nu știi că exodul este motivat datorită reformei pensiilor speciale din PNRR. Va fi cu certitudine o modificare și în cazul lor privind veniturile care compun baza de calcul.
La fel vor fi reformate și cu pensiile militare de unde de asemenea există hemoragie . Markerele sunt scârbu și croitoreasa.....

Huhu Rezea spunea...

Degeaba ies acum la pensie pentru că plafonul maxim al pensiei de magistrat, care va fi impus potrivit PNRR și deciziilor CCR, îi va lovi și pe ei.

Huhu Rezea spunea...

Greșești domnule @Leo!
Solda de funcție în cuantum compus este și in prezent utilizată pentru calculul soldelor de funcție pentru activi, până la finalizarea aplicării L 153/017. Majorările soldei de funcție în cuantum compus nu pot depăsi valorile pentru anul 2022 prevăzute de Legea 153/2017 care corespund unei valori a salariului minim de 2500 lei. Abia după finalizarea aplicării L 153 solda de funcție se va calcula prin formula CF x SME.

Leon spunea...

Leo, Baza de calcul cf.Art.28/L.223 ptr.Stabilirea/Recalcularea/Actualizarea pensiilor militare este prezentata in Ord.MApN nr M 24 si M 25 din 2016.
Solda de Functie in cuantum compus cuprinde SF+SM+ID si sunt calculate cu VRS de 197,3387 lei..!

Leon spunea...

"Am semnat, astăzi, contractul de asistenţă cu Banca Mondială, jalon în PNRR, pentru oferirea de consultanţă în vederea îmbunătăţirii Legii 127/2019, privind sistemul public de pensii din România. Aşa cum am promis, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale este implicat în aplicarea PNRR şi continuă, în acelaşi timp, diligenţele pe lângă oficialii europeni, în vederea ajustării anumitor prevederi din PNRR, care încorsetează eliminarea inechităţilor identificate, în prezent, în practică, din cauza neaplicării integrale a Legii 127/2019", a scis Marius Budăi pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ministrului, valoarea contractului încheiat cu Banca Mondială este de 1,5 milioane de euro, "ceea ce înseamnă că restul de 2,5 milioane de euro, dintre cele 4 milioane de euro prevăzute în PNRR pentru consultanţa pentru pensii, rămân la dispoziţia României".

Leon spunea...

Pe Ordinea de zi la Comisia de Aparare de astazi, pentru Aviz, se afla si Pl x nr.421/2022, cel cu interzicera cumului salariu-pensie la Institutiile statului..!