Un produs Blogger.

joi, aprilie 14, 2022

In anul 1878 o parte a clasei politice din România nu prea voia alipirea Dobrogei la Romania

13 comments
După războiul ruso-turc din anul 1877, România a obținut independența pe 9-10 mai. Pe plan diplomatic independența a fost recunoscută prin tratatele de pace de la San Stefano si Berlin din anul 1878. Prin aceleași tratate de pace Dobrogea a revenit Rusiei după 4 secole de pașalâc turcesc.
 Regiunea din sudul Basarabiei, formată din judeţele Tighina, Cetatea Albă şi Ismail, cunoscută sub numele turcesc de Bugeac, a fost luată aproape cu forţa de Rusia, vechiul nostru aliat din războiul cu Imperiul Otoman.
Buceacul, Basarabia autentică,  reintrase în  stăpânirea Moldovei prin Tratatul de la Paris din 1856 şi a devenit parte a României create în urma Micii Uniri din 1859. 
Rusia a venit cu propunerea ca în schimbul Bugeacului să cedeze României Dobrogea, o regiune aridă și slab populată. Mulți politicieni ai vremii nici nu voiau să audă despre un asemenea schimb, mai ales că în judetele Ismail, Cahul și Tighina 90% din populație era de etnie română.
Bugeacul avea să revină României prin pacea de la Versailles din 1919 și a fost pierdut din nou prin ultimatumul URSS din 1940.
Pe termen lung, alipirea Dobrogei la România a fost un avantaj, asigurându-i ieșire la Marea Neagră.
Recenta invazie a Rusiei în Ucraina pare să aibă una dintre mize preluarea controlului gurilor Dunării prin recucerirea Bugeacului.
Televiziunea Română a realizat un excelent serial al Unirii Românilor, cel de mai jos fiind dedicat Războiului de Independență și Unirii Dobrogei cu România, acesta din urmă fiind un subiect mai puțin tratat de istoriografia română


13 comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La mintile lor de atunci si lipsa de experienta strategica, economica si de viziune nu putem sa-i judecam, decat sa-i multumim lui Dumnezeu ca n-a picat Dobrogea pe mana rusilor sau a bulgarilor. Dobrogea, pe atunci, fiind stearpa si arida, turcizata, cam pustie si colonizata de turme cu oi si capre nu prea ii atragea pe vecini, politicienii vazand in aceasta zona ceva in genul Saharei. Cat privesc strategiile militare rusesti, o sa mai vedem noi, dupa ce SUA si-a terminat aproape toate stocurile de rachete de tip ,,grindina'' vanzandu-le ucrainienilor, apoi armamente grele cu tunuri de 155 mm, masini blindate, armamente usoare, lansatoare si munitii de tip javelin, alaturi de distributiile din Cehia cu 57 tancuri T-71 si TAB-uri, si altele; din Germania o multime de armamente si munitii, din Slovacia, Belgia si alte state, cum ar fi Franta sau Spania. Daca e macel, macel sa fie si pe capul rusilor, ca ucrainienii acum incep sa le atace si satele rusilor, ingrozindu-i si depopuland prin stramutari acele state. Rusii lupta infricosati de moarte, ucrainienii la furie si disperare, plus razbunarea mortilor nevinovati. Poate ca rusii o sa le bage ratii de vodca soldatilor sau o sa-i drogheze, ca altfel dau chix, asa, pe uscat!

reddog spunea...

Rusia nu a propius schimbul ci pur si simplu a luat hotararea asta. Romania nu a avut de ales.
Plus ca rusii nu mai vroiai sa plece din Romania.
La asa aliati nici nu-ti mai trebuie inamici. 😁

Calinmihaib12 spunea...

..e FOARTE posibil..ca RUȘII să
.."vrea"..toate..TERITORIILE în care au pus..piciorul..în MILENIUL I (unu)..!,și sa introducă..ORDINEA MONDIALĂ.. RUSSOIDĂ,adică..=TERORISTĂ..!

Huhu Rezea spunea...

Restricționat accesul. Sunt frustrați care reclamă sit-ul la Google.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am mirosit eu ceva... Deh, altfel fara disciplina si respect nu se poate. Trebuie sa dispara bataia de joc si insultele de mahala: Blogul e constructiv, nu distructiv si ofensator! Nu visam ca la parul alb sa existe asemenea poame si mitocăneli, mai rai decat imberbii pubertini! Daca se plictisesc in lipsa blogului, sa faca si ei ce fac cainii batrani, adicătelea sa se faca colac sub mese si sa se lingă (...)!

Leo spunea...

Mai degrabă cred că sunt trolerii DGIA-ului (2630-ul) .
Comentatorii și cititorii normali ai blogului , sunt persoane inteligente. Topicul cristinucă-si a generat probleme gazetei.

reddog spunea...

Eu as merge pe pista care duce la clubul select al reclamangiilor si procesomanilor. 😁
Dar e bine ca sunt mai multe opinii, asa e in democratie.

ifrim spunea...

Inclusiv frustrații sunt dependenți de acest blog.Nu ei reclamă ci este lucrătura otorităților și băieții cu oki de peruzea!

Leon spunea...

Vai de MIG-urile noastre:
https://www.gds.ro/Actualitate/2022-04-15/zborurile-aeronavele-mig-21-lancer-se-suspenda/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

-Hadaleeee, hadaleee, boier mareee, cumperăm feru' vechiu din gonoaie meletare să faceam din ciocan ligheane si castroane zburatoareeee!

reddog spunea...

Noutati de pe Frontul de Est.
Informatia asta cu implicarea unei firme private romaneasca a fost lansata de Ambasada Rusiei din Africa de Sud.

Falsa sau nu sunt interesante comentariile vecinilor nostri unguri de pe forumul asta.
Dragiuti ca intotdeâuna. 😁

https://m.facebook.com/groups/1672939599701989/permalink/3096928910636377/

reddog spunea...

Postarea ambasadei de pe Twitter.
Zice ca Romania ii ajuta pe nazistii de la Kiev asa cum i-a ajutat si pe nazistii nemti sa cucereasca Odessa in ww2.
Chiar ilustreaza comentariul cu fotografia Maresalului Antonescu.

https://t.co/ZAW8ReAmJN

Leon spunea...

"LECȚIA DE ISTORIE – 16 aprilie – Contraofensiva armatei române din războiul româno-maghiar din anul 1919.
...Armata maghiară a atacat violent trupele române din Transilvania în noaptea de 15-16 aprilie 1919, acțiune urmată imediat de contraofensiva armatei române, armată ce cuprindea 6 divizii de infanterie și 3 brigăzi de cavalerie, în total circa 64.000 de ostași. În doar cinci zile de operațiuni, armata română a pus stăpânire pe o zonă ce se întindea de la Satu Mare , până la Carei ,Oradea, Salonta și Arad . În următoarea lună Marele Cartier General a decis să declanșeze o nouă ofensiva prin trecerea râului Tisa și ruperea apărării maghiare de pe malul drept al râului și înaintarea pentru lovitura principală pe direcția Szolnok-Budapesta. La începutul lunii iunie a anului 1919, trupe române au trecut Tisa și au realizat mai multe capete de pod ce au făcut ca în luna august 1919, apărarea forțelor maghiare să fie în imposibilitatea de a mai acționa. La data de 4 august 1919 armata română a intrat în Budapesta sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu, iar regimul comunist lui a lui Bela Kun a fost înlăturat. La 14 noiembrie 1919, armata română a părăsit Budapesta, iar la 25 februarie 1920, armata română a părăsit teritoriul Ungariei la cererea Antantei, întorcându-se în țară."...!