Un produs Blogger.

joi, mai 19, 2022

75% din pensiile militare plătite de CPS a MApN au cuantumul mai mic de 5000 lei

59 comments

Tabelul indică prăpastia care s-a creat între pensiile militare după 5 ani de aplicare a unei aberante ordonanțe de urgență de eliminare a actualizării pensiilor militare, OUG 59/2017, plăsmuită în laboratoarele din interiorul sistemului național de apărare și validată de un inconștient guvern PSD, mai exact de către Guvernul Tudose.
Menținerea situației actuale avantajează pe cei care s-au pensionat după anul 2017 și pe cei care se vor pensiona în viitor.
Gulerații din sistem, interesați fiind să nu se schimbe nimic, de teamă că odată cu reluarea actualizării s-ar putea plafona cuantumul maxim al pensiilor militare, dau vina pe structurile asociative, pentru că nu s-ar înțelege asupra unui proiect de act normativ de reluare a actualizării, de parcă pentru eliminarea actualizării, în anul 2017, s-ar fi consultat cu asociațiile de rezerviști.
De aceea blogul susține :
Decât pensii militare neactualizate, rămase sub  cuantumul corespunzător sistemului contributiv de pensii, mai bine pensii pentru militari în sistemul public de pensii!

Nota blogului.

19 504 ----->cuantum până în 2 500 lei (aici sunt mulți cu pensii de invaliditate și de urmaș)

40 807 -----> cuantum între 2 500 și 5 000 lei (aici sunt varșoviștii)

17 156---->cuantum între    5 000 și 10 000 lei( aici sunt varșoviști și natoiști)

  5 053----> cuantum între 10 000 și 20 000 lei(aici sunt natoiștii)

    292----->cuantum între 20 000 și 30 000 lei( aici sunt magistrații militari)

     42------>                             peste 30 000 lei

59 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pe mine ma intereseaza crimele clocare de pulei la pensiile militare sub 2500 lei, pe care nici picați cu ceara nu le-ar defalca si desfasura sa vedem tragedia care sustine foamea, ca asa a vrut gasca nazistoida ca nimic sa nu intreprinda sa-i scoata din aceasta situatie criminala, iar despre pensiile peste 5000 lei, pe cine mai intereseaza?!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Tot neamul meu din cele patru zari si parți, cu sau fara facultati, si toti pensionatii din fostele lor servicii cu mari toxicitati sau greutati, prin combinate chimice, termocentrale pe carbuni, santiere in conditii critice si altele dificile, pe care-i stiu din municipiu, dar toti cu vechimi de 30-35 ani n-au atatia bani, ehei, de cel mult 5000 lei, si aici pe a blogului desfasurare sunt cei cu pensii indestulatoare de peste sapte-zece miișoare care au gura cea mai mare ca mor de foame! Dar ce sa mai zicem de cei cu vechimi complete cu ani grei si cu pensii de 1200-1500- 2000-2500 lei, care reprezinta categoria cea mai multă de cam 70-80%?! Conform acestui sinistru tabel poate sa inteleaga orice tembel ca nu stam la pensii rau defel, in afara si doara de cei cu ale cuantumurilor de pensioara le sunt debile si clei de sub 2500 lei, asa ca multe din plangerile etalate nu ar parea sa fie justificate! Sa curga criticile si injuraturile cat frunzele care acopera padurile sau fructele din toate livezile parului si marului, dar asta este esenta adevarului!

Ster spunea...

Ministru actual al muncii a repetat public de cel putin 4 ori in ultimele 2 saptamani, faptul ca pensiile militare nu reprezinta responsabilitatea lui. A si precizat ca pensiile militare intra in responsabilitatea amestecata a ministrilor apararii, de interne si de justitie. O afirmatie perfect reala la care Col. Pricina a ramas perplex. El ca si multi altii, asteapta beneficii la pensii, corectii ale legislatiei si altele, din partea ministrului muncii Budai, dar care nu are ncio treaba cu pensiile militare.

Ca atare, toate nemultumirile militarilor si politistilor legate de pensii, au drept cauza prestatia indiferenta a celor 3 ministri mentionati. Nici unul dintre cei 3 ministri nu a avut nici o initiativa nici in trecut, si nu are nici acum, cel putin la modul oficial, de a corecta cu ceva legislatia pensiilor militare.

Chestia are una din cauze si specificul lucrului amestecat. Ministrul apararii se ascunde dupa ministrul de interne, cel de la interne se ascunde dupa ministrul justitiei si tot asa. Mai este si o chestiune tehnica de ordin financiar. Dintre cele 3 ministere, doar ministerul apararii are batut in cuie de catre NATO, un procent rezonabil din PIB care ar permite si majorarea pensiilor militare. Ministerul de interne si de justitie nu au un astfel de procent stabilit de NATO. Prin urmare, degeaba vrea M.Ap.N. sa majoreze pensiile avand bani suficienti alocati prin dispozitiile NATO, din moment ce MAI si Ministerul Justititiei stau vesnic la mla politicului, cam ce procent din PIB sa le aloce.

Solutia pragmatica este revizuirea sistemului de pensii militare, in ceea ce priveste beneficiarii. Prin despartirea celor de la aparare, de cei de la interne si de la justitie. Astfel incat fiecare minister sa fie liber sa isi achite propriile pensii, in functie de alocarea bugetara aferenta. O astfel de despartire ar aseza pe un nivel realist si pe beneficiarii de pensii militare. Si care la modul cinstit, ar trebui sa fe doar cei din Ministerul Apararii. Este nefiresc ca politistii de la interne si de la justitie, sa beneficieze de pensii militare, din moment ce activitatea si statutul lor, sunt de functionari civili. Concretizarea celor mentionate ar da verde actualizarii pensiilor celor din MApN - pentru ca MApN are fonduri mari alocate prin impunerea de catre NATO a 2.4% din PIB. Functionarii publici de la MAI si justitie, urmand a fi eliminati de la pensii militare, putand fi fie contributivi, di beneficiari ai unei alte legi de pensionare cu caracter special si care sa poate fi aplicate de ministerele respective.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Plec la primar ca m-a sunat pentru casa. Deja m-a asigurat ca-mi da transport si muncitori pentru mutat, saptamana viitoare ma duc sa-mi aleg apartament la etajul 1 cu fata spre soare si avantaje pentru handicapul lui Anilu. La el ma duc acum sa perfectam treburile, poate ca iau si a treia camera s-o aduc si pe mama langa mine, caci ieri a implinit 90 de ani si este din ce in ce mai slabita si neputincioasa, abia mai poate sa-si gaterasca sau sa faca piata si n-o las pe mana lui frate-meu si cumnatei ca stiu ce le poate capul neglijentelor. Primarul trage tare sa termina parterul si etajul 1 pentru evacuatii de aici, am ramas putini, cam 20, restul s-au dus cu chirie prin oras sau pe unde mai au case, iar blocul nou este foarte lung si ne inghite pe toti cei ramasi. Nici acum n-am reusit sa strâng bagajele, m-au doborat depresia, grijile, treburile zilnice cu hrana si grija cu Anilu, foarte agitata si nervoasa, doborata de dureri atroce in tot corpul, iar eu ma uit la mine ca ma uzez pe fondul la toate astea si nu ma mai simt capabil sa mai urnesc treburile urgente. La naiba ca, in astfel de situatii grele nu gasesti ajutor de la nimeni, si cand simti acest abandon te ingropi in ganduri, griji si disperare, de aia si depresia adanca in care am intrat! Sper ca o sa le rezolv, pana la urma...

M spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim

Îți ținem pumnii camarade! Îți dorim să ai parte de un pic de liniște după toate astea!

M spunea...

@Ster

România s-a angajat să aibă un anumit număr de rezerviști. După cum vedeți MApN se străduiește să angajeze așa ceva dar vă merge extrem de încet. Oricum acești rezerviști s-ar racorda tot la bugetul MApN (deci vor diminua bani de la buget).
Atunci România a făcut o șmecherie: i-a făcut rezerviști pe cei de la MAI și Penitenciare. Cu ei (cam 100.000) ne asigurăm numărul.

Oricum în cazul unui război modern (vezi Ucraina) angajații MAI sunt implicați în acțiuni direct combatante (o parte din cei evacuați din Azovstal, unde au rezistat eroic trupele sovietice, sunt polițiști - ordine publică sau frontieră).

Închei spunând că de-a lungul timpul unele revendicări câștigate de polițiști au fost apoi extinse la întreg SNAOPSN. Deci ... Hmmmmm!!!!!

akord 75 spunea...

Mai sunt cei "300 spartani" +1(eroul "mares")=301 cu pensii intre 15-16 000
lei
Asta da precizie la numaratoarea CPS-ului🤨
Slava Termo-pile!! 💪

Leo spunea...

Prin afirmațiile lui Budăi că "pensiile militare nu reprezinta responsabilitatea lui" , reprezintă un indiciu că pensiile militare vor fi reglementate de o nouă lege specială.
Alt indiciu este că tot Budăi vrea ca să scoată din cei 9,4% procentul de cheltuieli cu pensiile militare , prin urmare se întăreşte primul indiciu.

Leo spunea...

Cine o fi savantul de la nr. crt. 38 , care are peste 40 000 lei ?
Eu bănuiesc că este fostul procuror Botoș (cel mic) , prietenul lui GĂBIȚĂ.

Unknown spunea...

https://www.g4media.ro/exclusiv-pensionari-din-armata-si-politie-pe-facebook-rasisti-xenofobi-anti-semiti-misogini-anti-nato-anti-ue-conspirationisti.html

Militar de la 14 ani spunea...

#Unknown
Foarte bine! Au dreptate în proporție de 70-80%! Care reguli și principii democratice invocate de MApN? Spălarea creierelor continuă la toate palierele societății. Dacă ziceai ceva de covid erai cu Sputnik, dacă zici ceva de Ucraina ești putinist, dacă mai gândești cât de cât ești antidemocratic etc. Dacă deasupra castelului flutură un steag nu înseamnă că acolo e o nație independentă, ci arată naționalitatea coloniei.

akord 75 spunea...

Militar de la 14 ani & unknown
👍
g4media.ro = USR
Stie o tara intreaga!....iar despre usereee he,heeee!!Merg pe "linia" dictata inca de la infiintare

Huhu Rezea spunea...

@Necunoscutule
Bine că nu și-a băgat G4 Media nasul si pe acest blog că găsea câteva exemplare de rezervisti putiniști, anti NATO și anti UE.
Este citat unul de pe aici dar din ce a scris pe alte site-uri.
Este șocant, într-adevăr, să descoperi foști militari care trâmbițează propaganda Moscovei pe rețelele de socializare.

akord 75 spunea...

Am citit articolul si am constatat ca g4media nu numai ca "analizeaza din putul gandirii" dar isi permite sa dea si sentinte inchizitoriale fara drept de apel.....adica cine "nu se incoloneaza" la conceptiile lor e distrus definitiv si irevocabil.
Ca asa zic ei "asigurand" dreptul la libera exprimare....doar al lor bineinteles
Deocamdata nu am vazut facuta apologia nici unui personaj/asociatie/miscare interzisa prin lege in adunatura de postari adunate de pe FB.
Dar g4media da deja sentinte "definitive si irevocabile"
Mie teama ca astia vor fi primii si cei mai zelosi in a-si vinde tara....sau deja o fac? Si inca de multisor
*PS Oare ce mai face "patriotul" slinos ghinea?
Il astept pe g4media(aia care traiesc numai "din donatii")la mine la cazan.Intetesc un pic focu' pana atunci 👹

"Aș prefera să facă Udrea Gala Bute încă o dată decât să aibă useriștii grijă de spitale"
https://www.ziarelive.ro/stiri/as-prefera-sa-faca-udrea-gala-bute-inca-o-data-decat-sa-aiba-useristii-grija-de-spitale.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Fantastic!!! Dragi camarazi, am obtinut 3 camere la etajul 1, chirie 30 lei persoana lunar, apa este absolut gratuita ca o plateste primaria, gunoiul il platesc doar eu si nu e mult, 120 lei la 6 luni si 240 lei anual, curentul, cu contor in casa sa nu se fure curent ca in trecut, il voi trece in contract la un regim modic si la iarna astfel incat sa ma incadrez, caci voi incalzi casa electric sau poate la arzator gaz de butelie, vad eu, caci gazele sunt inca actele la Guvern si se vor baga pana in toamna sau la iarna ca sa pot pune centrala de apt, deci pe butelie voi gati in prima faza la aragaz si ramanem cu pensiile aproape intregi, fata de cum dadeam iarna aici 1580-1650 lei total si vara cam 800 total chirie intretinere. Mi s-a mai facut o oferta pentru peste 1 an sau doi in cartierul Slobozia, unde in anii '90 au fost mutati sinistratii, care au parasit acele case si acum primaria le reconstruieste de la zero cu toate facilitatile, 2 si 3 camere, cu un pic de gradina, dar fiind departe de oras spre Bacau, cred ca in jur de 5 km sau mai putin, nu stiu exact, si trebuie sa te depasezi la oras cu autobuzul sau microbuzul pt facturi si cumparaturi, voi renunata la oferta, mai ales ca Anilu e ingrozita de panica cu gandul ca nu sunt multi oameni. Daca eram singur, sau cu altcineva, acolo ma mutam, dupa renovari. Saptamana viitoare mi se acorda apt cu 3 camere la bloc si la alegere ce vreau, de fata cu primarul, fiind primul pe lista!!! Sunt tare norocos de data asta ca m-am miscat repede din prima zi, iar mutatul se va face gratuit, primarul ma ajuta, ca azi am vorbit cam jumatate de ora cu el in birou, fostul meu patron de la ziar, la usa tinand doi directori si seful Politiei locale sa-mi rezolve mie problemmele, iar acolo unde ma mut Politia locala va avea lucratori permanenti sa vegheze sa fie ordine si disciplina, plus 8 camere de luat vederi in jurul blocului, de aia si seful Politiei locale se afla la usa in asteptare. Acum depinde de mine sa fac uriasul bagaj care il am in doua camere vecine o parte adunate, dar mai am o multime de facut bagaje, acum vazand ca am o groaza de lucruri si mobila, cel putin unele de ani de zile le tin intr-o camera invecinata, data de directoare si administratora sa le depozitez din lipsa de spatiu in garsoniera asta. Am amanat si dentistul pe maine ca sunt extrem de epuizat si ma culc o ora sa-mi scada tensiunea... Multumesc din suflet celor care mi-au urat succes, unii si la telefon! Deci, am invins si mi-am obtinut visata casa! Doamne, ajuta!

Huhu Rezea spunea...

Rezerviștii care devin goarnele propagandei moscovite se supără când le spui asta. Hai să nu confundăm un site cu un partid!
Când vorbim de interesele de apărare și siguranța națională nu este loc de opinii, propagandă si bârfe care pot afecta interesele țării.
Ca țară NATO, România nu poate fi neutră față de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, chiar dacă avem un contencios teritorial si etnic cu Ucraina.

Huhu Rezea spunea...

@Flavius
Acest gest caritabil al organelor locale face mai mult decât dublarea pensiei.

Leo spunea...

Iar din Ian. 2023 i se va dubla și pensia...............

M spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim

👍👏👏👏 Super tare!!!!

Leon spunea...

Aflam acum ca aproape un sfert de beneficiari de pensii militare din MApN au pensii sub 2.500 lei(19.594 raportat la 81.945).
Curand o sa aflam si cati beneficiari din acest minister, cu pensii sub 1500 lei, vor beneficia de cardul electronic alimentat cu 250 lei la 2 luni ptr.alimente !
Stiati ca peste 1 miliard lei din Fondul de PMS al MApN(25%) reprezinta CIBS platit de militari in acest an...??

akord 75 spunea...

Asa zic unii nu eu

https://alba24.ro/ce-salarii-au-militarii-romani-in-2022-care-a-fost-cea-mai-mare-solda-platita-in-aprilie-cat-castiga-un-rezervist-voluntar-919143.html

https://alba24.ro/wp-content/uploads/2022/05/venit_aprilie.pdf

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, va multumesc frumos, cat si lui @M la fel! Aveti dreptate: M-am trezit ca mi s-a marit brusc pensia cu 80% prin a nu mai plati acele multe sute de lei, caci total 60 lei chiria, hai sa zic ca 50 lei lunar curentul, asa cum am platit de la 1 Ian facand un contract avantajos, pun telefoanele 70 lei, cablul tv-laptop 54 lei si mai pun gunoiul 10 lei lunar, fac un rotund si sa zic ca dau la utilitati 240 lei, dar raman cu 1000 lei, suficient impreuna cu ce are si Anilu, care are pensia ei de baza, ajutor social, de 526 lei, si am reusit sa-i fac si ajutor de handicap de la primarie ca are handicap grav cu insotitor de 1560 lei, scot de aici cam 500-600 lei testerele de glicemie, care le consuma lunar, deci din 2100 a lui Anilu mai raman cu cam 1500 lei, plus 1000 de la mine putem sa fim acum linistiti cu 2500 de cheltuiala proprie! Aici am dat averi peste averi lunar timp de 16 ani de ajunsesem in sapa de lemn! Am luptat si pentru drepturile lui Anilu sa aiba si de la primarie, nimeni nu stie cat am tras cu ea prin Comisie la Bacau cand era sa faca atac cerebral in fata Comisiei cand a facut o criza extrema de epilepsie in fata lor de s-au speriat, cu tensiunea 21, si m-au trimis cu ea la Urgente, are acum pe toata viata handicap grav, fara revizuire, cu insotitor, fiind eu, si daca avea vechime lua si pensie de vechime, dar are doar 8 ani si aia pierduti cine stie pe unde! Ne vom reveni financiar, dar fizic, emotional si psihic am ramas amandoi cu traume grave si ireversibile datorita saraciei si necazurilor, datoriilor pe care greu le-am redresat cu ajutorul mamei, cumnatilor si nu de putine ori cu ajutorul unor camarazi de aici, care din anonimat m-au ajutat extraordinar de mult de am reusit sa ne achitam de toate datoriile, dar si sa luam testere si medicamente. Anilu are valori periculoase la glicemie, m-am convins si eu ca o certam ca consuma multe testere, dar rapid creste si scade avand o glicemie atipica si cu manifestari greu de cenzurat, si medicii recunoscand asta, de a facut-o leguma imobilizata definitiv la pat! Sa-i ajute Dumnezeu pe toti cei care ne-au ajutat la greu si ne-au salvat sa nu fim evacuati din cauza datoriilor! Depresia ma macina, lupt din greu cu ea si fac tot ce pot sa ies din ghearele ei funebre! Doamne, ajuta!

Huhu Rezea spunea...

Cineva trebuie să fie turmentat rău dacă nu găsește un topic despre razboiul din Ucraina ca să nu ocupe degeaba spațiul pe un topic despre pensii.

ANALIST spunea...

Stimate dl. Ster inteleg ca sunteti subiectiv,dar va place sau nu,nu sunteti mai militar decât polițiștii.Pai in primul rand nu sunt pregătiți la școli profesionale,armamentul din dotare est același ca dealtfel si regulamentele,iar dificultatea misiunilor va depășește.
Polițiștii contribuie cu foarte multi bani la buget,asa ca nu sunt la mila nimanui.Altceva ar ar trebui să ne intereseze,nu ca unul este mai militar decât altul.

Leon spunea...

Ministrul Justitiei are grija si de Politistii de Penitenciare:
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/255530

akord 75 spunea...

@Analist
Am mai intalnit "stilul" asta de argumentare
Tot timpul spuneti ca nu e nici o diferenta,ca nu va intereseaza,ca aveti de toate ca sunteti,"contribuiti" la buget cu nemiluita sunteti cel putin tot atat de importanti,sau mult mai importanti decat.....militarii care au iesit la pensie dupa o viata de militarie
Si atunci se pune intrebarea: De ce sariti de fund ca arsi atunci cand se pune problema separarii acestor meserii.Va revoltati impotriva unor asemenea idei,dar in acelasi timp incercati sa tineti cu dintii de ramanerea in acelasi sistem......si nu doar dvs "functionarii publici cu statut special"
Nu ne mai purtati de grija si nici nu ne mai explicati, cum ne explica un dobitoc mai deunazi:
Baaaa!!! pai daca nu erau aia de la MAI care au obtinut mormanul de avantaje prin sindicatele lor ,voi militarii mureati de foame......Deci noua si numai noua ni se datoreaza toate aceste binefaceri
Dvs domnu' analist va comportati exact la fel,doar ca intr-un mod ceva mai civilizat
Pe scurt: Ce incercati sa demonstrati incercati degeaba.
Daca va e asa de bine de ce va cramponati de sistemul militar(dar numai la varstele de iesire la pensie)?
PS Idiotul de care vorbeam mai devreme sustinea, inclusiv ca avem "impus" din partea NATO sa avem un numar de rezervisti si prin trecerea in sistem pensionar al penitenciaristilor si politistilor s-ar completa nr de rezervisti necesar, deci "i-am fentat pe prostii aia din NATO si ei habar nu au".Da cred ca NATO e foarte bucuros ca "s-a ales" cu un morman de "rezevisti" trecuti de 50 de ani si "instruiti in cele mai dure conditii de lupta"
Mi-a "placut" si remarca dvs demna de un civil "tractorist"
Pana la urma "armamentul din dotare este acelasi"
Hai nu zau???!! 😄
PS Ar fi cazul sa va hotarati: Ori asa ori asa? Ca la obligatii sunteti civili,iar la drepturi vreti sa fiti militari
Eu de aici unde sunt "fochist sef" va inteleg duplicitatea dar ar fi cazul sa mai subtiati si obrazul un pic
Acum plec pana in oras dar iau autobuzul ca nu vreau sa primesc amenda de la vreun "camarad" in mainile caruia mi-as incredinta si viata.Ca asa e la razboi!!!....
PS Poa' sa fie si o fatuca de-aia draguta cu latzele cazute de sub cascheta(ca doar e functionar public, n-are ea treaba cu rigorile militare )"Militar" o sa devina intr-o dimineata cand va primi decizia de pensie si va constata ca intra deja in randul babelor.Doar atunci!!
Best regards
Unchiu' lu' "arza-l-ar focu'!"

akord 75 spunea...

@analist
Ah da uitasem
"...iar dificultatea misiunilor va depășește."
Wooow!!

akord 75 spunea...

@analist
Ah da uitasem
"...iar dificultatea misiunilor va depășește."
Wooow!!
Ar trebui sa vedeti ca intre noi doi nu eu sunt arogantul
QED

Huhu Rezea spunea...

@Serban
In nouă ani de când scrii pe acest blog... nu am văzut vreo contrivbuție a ta la informarea cititorilor în domeniul pensiilor militare. In schimb, te arunci în tot felul de clinciuri colaterale, inutile și pe lângă subiectele puse în discuție.Esti doar reactiv și negativist!

Ster spunea...

@M. Ma aburesti frumos. Uitati ca Romania are cu mult peste 100000 de rezervisti. Toti militarii care au facut stagiul militar obligatoriu sunt rezervisti. Ca doar nu trimiti la razboi doar cadre militare, Dvs. cautati un pretext pentru a justifica pensiile militare acordate politistilor din MAI si de la Penitenciare si despre care cunoastem bine ca sunt functionari civili. Realitatea este simpla: o smecherie romaneasca cu echivalarea inaintea de pensie a gradului civil de politisti cu cel militar, prin care politistii in cauza sa obtina si ei pensii militare. Asta este singura legatura a politistilor din cele 2 ministere cu armata: smecheria. In rest, cunoasteti bine ca cel putin politistii din ultimii 20 ani, nu mai au nimic in comun cu vreo instruire militara.

M-ati terminat cu analogia cu Azovstal. Cum ca politistii de frontiera si altele. In primul rand ca stirile au aratat clar ca rusii au intrat in Ucraina la liber, politistii de frontiera ii si dirijau. Ce sa faca politistii de frontiera in fata tancurilor? Apoi, nu cunoasteti faptul ca ministerul de interne din Ucraina, nu este organizat ca ministerul de interne din Romania. Ministerul de interne din Ucraina, in afara de politisti, pompieri si jandarmi ca la noi, pastreaza ceva sovietic, avand si trupe instruite pentru lupta, organizate si dotate la fel ca unitatile armatei, uneori mai bine. Pe batalioane, regimente si divizii, cu blindate, aruncatoare, tunuri si altele, fapt ce le permite cooperarea cu trupele armatei. Aceste trupe de la interne fac partea din Garda Nationala a Ucrainei si care este integrata ministerului de interne. Noi nu mai avem astfel de trupe.

La o scara mai larga, spre deosebire de politisti care sunt civili, este adevarat ca pompierii si jandarmii de la noi sunt pe hartie trupe militare. Care teoretic ar putea indeplini misiuni de lupta in cooperare cu armata. In realitate insa, ambele institutii s-au civilit atat de mult, incat nu mai au nicio instruire de lupta, nici unii, nici altii. Ca sa nu mai discutam de dotarea pentru indeplinirea unor misiuni de lupta. Aceste trupe fie trebuie sa reia in serios conceptul de a fi trupe militare, fie trebuie demilitarizate, ultima afirmatie fiind cea mai realista. Problema de esenta este sa nu ne mai furam caciula.

Ster spunea...

@ANALIST. Nu sunt subiectiv. Ba din contra, sunt si mai realist de cand cu razboiul de langa noi. Ieri rusii bombardau niste obiective la Ismail, la 20 kilometri de noi. Fapt pentru care imi pun anumite probleme de esenta. Chiar as fi curios sa stiu cum reactioneaza in caz de razboi, o sectie de politie sau un inspectorat, dotate cu Loganuri si cu pistoale Carpati. Ca misiuni de lupta nu au, politistii fiind civili. Iar o instruire dn mers pentru a indeplini niste misiuni de lupta asa mai usoare, nu are cum sa dureze mai putin de 6 luni.

Huhu Rezea spunea...

Ster
Nu vrei d-ta să-ți muți comentariile pe un topic cu eticheta Ucraina?

ANALIST spunea...

Am doua scoli militare în cadrul Map N.Scoala de Mm tehnici auto si Institutul Militar Auto,asa ca stimate domn stiu ce vb.Si asta ptr.ca MAI nu are școli de profil.A fost si sper ca este o foarte buCna colaborare intre cele doua ministere.
Cu stimă,

M spunea...

@Ster

Fac un compromis ca să nu comentez despre Ucraina acolo unde nu e locul dar să vă și răspund!

Sunteți complet neinformat și cu asemenea persoane nu îmi pierd timpul. Nu îmi mai pierd timpul mai corect! Nu va interesează adevărul decât dacă acesta corespunde cu cea credeți dumneavoastră.

akord 75 spunea...

Nu sunt 9 sunt 13
Il las pe CFI sa contribuie el.El si "multi" altii....
Eu am vazut doar vreo 2-3 cu creierul la purtator: Leon,Leo,Bure....in rest sunt topicuri luate din presa sau de pe FB.Si eu care credeam ca esti singura sursa de informatii
In rest mult succes cu "imobiliarele" pe care tocmai le-ai deschis.
Eu o sa supravietuiesc si fara "blogu' Huhu Rezea" ca pana la urma toate se termina odata si odta

Ster spunea...

Informatiile cumulate legate de pensii, conduc la urmatoarele ipoteze:

- PNRR se poate renegocia. A rezultat din alte impuneri legate de energie, insasi CE afirmand ca respectivele impuneri se vor introduce in PNRR
- Budai bate moneda pe renegociere
- privind pensiile militarilor, este cert ca se prepara o noua lege, special pentru militari. Sau un capitol separat pentru militari intr-o lege comuna cu civilii. Cel mai degraba prima varianta.
- MApN prepara noua lege pentru militari sau acel capitol separat
- in noua lege a pensiilor pentru militari sau in noul capitol, vor exista surprize privind beneficiarii pensiilor militare, adica vor fi mai putini decat acum. Cel mai probabil ca noua lege va include conditionarea pensiilor militare si de atributiile in rezerva-
- noua lege sau noul capitol, va include in mod traditional si termene tergiversate pentru beneficii, cum ar fi amanarea recalcularilor etc.
- este de asteptat ca noua lege sa fie copie a unor legi similare din NATO, cu departajarea vechimii in serviciul militar, fata de vechimea in domeniul civil, iar cuantumul pensiei sa se reduca la un procent din ultima/ultimele solde, permanent actualizat, acordat pentru fiecare an in serviciul militar. Probabil ca modelul adoptat va fi cel al pensiilor militare din SUA, putin adaptat. Ceva in genul 3% din ultima solda/media ultimelor solde pentru 20 sau 25 ani de serviciu militar.
- tot de asteptat este ca in noua lege, serviciul militar sa nu mai fie echivalat ca in prezent, din pix, doar asa de dragul de a lua mai multi pensii militare, decat ar fi cuvenit. Mai exact! Daca esti politist si ai activat dupa demilitarizare, adio pensie militara. Iar daca ai activat combinat, pensia militara se acorda proportional cu numarul de ani lucrati inainte de demilitarizare.

Ca fapt divers, de vreo 20 ani intreaga DMRU stie exact cum trebuie sa arate pensiile militare, ca doar fac cursuri periodice de instruire. Dar MApN nu a reusit niciodata sa scoata o lege a pensiilor militare ca in NATO, pt. ca de fiecare data si-a bagat coada politicul prin traficul de influenta. Asa au aparut aberatii cum ar fi ca pentru pensia militara sa se ia in calcul si vechimea in sectorul civil, ca functionarii civili din MAI si de la Pentineciare sa aiba drept si ei de pensie militara si multe altele.

Vom vedea, doar se apropie momentul ca informatiile exacte sa fie date publicitatii. Noua lege/noile prevederi pentru pensiile contributive are termen de redactare chiar aceasta luna. Si in mod automat si simultan trebuie sa apara si prevederile pentru pensiile militare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cartelele milogare ale claselor plugare, considerate de societate vulgare, mai degraba decat vulnerabile, pentru produse alimentare suplimentare si deficitare, sunt subiecte de dezbatere cu tromboane flecare in vederea asigurarii de capital politic, teoretic, dar practic sunt niste presupuse actiuni amanate metodic si sistematic, in stilul hai-huiului la pastele calului pentru pierderea si trecerea timpului, ca de unde fofei sa mai iei sa-i mai arunci un oscior si lui Grivei, cu intentii obstesti de la mesele imparatesti, cand trebuie sa ramana un zaț groscior pentru delapidat si furat de la Stat, caci la pretentiile lor si nu se pot rahata cu banat daca nu au in dotare cate un palat crenelat, si ca exemplificare numai Videanu stiind cate camioane a carat cu parale din gestionare sa-si construiasca rahatul ala mare cat Cetatatea lui Stefan Cel Mare si cat sa bage acolo un cartier de famelioane de coate goale si ghiorțăindu-le intestinele de foame! Daca nu gasesc parale pentru cartelele de milogeala pentru plebea cu durliga goala, de unde ar avea ei sa majoreze la pensia mea militara? Si iar sa mă inhing cu vorba si fapta cu 'tule rasa de la Malaxa unde si-a dus-o dracul pă mă-sa! Iac-asa!

Huhu Rezea spunea...

@Ster
Cu astfel de informații te mai așteptăm! Văd că ești destul de bine ancorat în mediile apropiate DMRU.

SorinDaniel spunea...

Fiecare isi da cu parerea cum i ar fi lui bine,ma refer la pensiile militare, niciodată nu am fost uniti,ca asa e in armata,trebuie sa ne ,,sapam"unii pe alții,asta am invatat foarte bine.Veniti cu ceva concret daca tot știți ceva ,nu cum v-ar conveni voua.Sa nu aveti surprize neplăcute cand va aparea noua forma a legii pensiilor.

CEZAR spunea...

A si sarit ...MILITIANUL..!!!!

luchy19 spunea...

Cu respect.
....40.000 ~ pensii între 2500 și 5000 lei, dumneavoastră spuneți,,varsovisti ''.
Vă referiți cumva , doar la ofițerii din MAPN ? De ce spun doar ofițeri, pentru că eu sunt pensionat anul acesta adj.principal și am 4000 lei. Promoție 1993. Am colegi tot din MAPN, subofițeri care au ieșit cu 3500 lei de la nivel batalion tot anul acesta ,2022 și tot promoție 1993....despre sgp maxim 3000.
În concluzie acele ENORME discrepante există într-adevăr DOAR la ofițeri.

magda spunea...

@Ster...MISTER..Vrei sa ne spui ca un chestor d alde Bogdan Despescu care a fost militar asa olecuta va iesi la pensie la sfantul asteapta...si ca civil.Sau alte mii de chestori,comisari sefi,etc.? Te pomenesti ca au ajuns la concluzia ca sunt prea multi rezervisti? La asa vremuri cred si eu ca nu prea e nevoie de oameni care sa mai stie sa foloseasca o flinta,stam cu burta in sus ca ne apara motanul SAM,asa-i? Ucraina daca nu avea rezerva...cu tot armamentul primit de la nus'cine...era facuta una cu pamantul pana acum sau ,ma rog...aproape.Pai daca scoatem turcestii,varsovistii,politistii,etc.cred ca mai ramane o rezerva...de caruta .Auzi teorie,,...cat a lucrat proportional ca militar''...da ce i asta ...calculam canabis la suta de grame? De acord cu cei care nu au absolvit o scoala militara de subofiteri sau nu au fost militari o secunda.Dar ce sa mai vorbim cand avem un sef de comisie de specialitate la senat..o fosta statuie vivanta prin nordul Europei/Oare apararea tarii mai este o datorie sacra? Cumva se coace de-o tradare? Intreb si eu...

Paul Puiu spunea...

Huzule, nu raspandi informatii eronate sau nereale, dupa intrarea in vigoare a OUG 59/2017 si OUG 114/2018 nimeni nu are pensii militare mai mari ca cei pensionati in perioada 01.01.2016-15.09.2017!!!!!Raportat la grade, functii si vechime, toti care au iesit in perioada 01.01.2016-15.09.2017 au pensii militare mai mari decat cei pensionati dupa data de 15.09.2017!!! Iti reamintesc ca prima transa de 25% a fost acordata la 01.01.2019 si a doua transa de 25% incepand cu data de 01.01.2020 potrivit prevederilor L 153/2017 si atat!!! Cele doua transe s-au calculat la salariile de functie din 2009 si nu la cele din anexa VI din L 153/2017!!! Nivelul de salarizare din noua grila de salarizare ar fi urmat sa fie aplicat pentru militari si politisti incepand din 01.01.2023!!!!! Daca dumneata sustii ca au crescut pensiile militare a celor pensionati pana 01.01.2019 este doar opinia dumitale, dar adevarul e ca nici cei pensionati cu cele doua transe de 25% in 2019 si 2020 care au beneficiat de cresteri salariale, la agenti si subofiteri de maxim total 450 de lei si ofiteri de maxim total 750 de lei, nu au obtinut o crestere semnificativa la pensii pe care dumneata o prezinti in mod deformat, deoarece plafonarea le-a furat tot ce au primit plus SOSP, pensia suplimentara, vechimea peste cei 25 de ani de vechime si salarii compensatorii!!! Huzule fii corect si numai exagera ca cine stie adevarul nu te crede!!!!! In urma cu 5 ani, adica de cand au aparut zvonurile cu plafonarea pensiilor militare toti care intruneau conditiile de pensionare s-au ingramadit sa treaca in rezerva!!! Pai cine a iesit in pensie in perioada 16.09.2017-31.12.2018 sunt cei mai vitregiti de soarta ca nu au prins nici macar majorarile salariale de 25% si nici actualizarile de dupa ca a intervenit prevederile OUG 11/2018 sau astea ai omis iar sa le precizezi!!! Te vad multi ca scrii aberatii dar te lasa in pace si nu fac comentarii pentru ca nu isi bat capul ca sunt mai retinuti si mai echilibrati si nu se plang ca oricum nu pot schimba nimic!!! Dusmanii rezervistilor nu sunt rezervistii ci politrucii obedienti din cadrul caselor de pensii si directiile financiar contabile ale MAN, MAI, MJ si SRI care respecta comanda politica la fel ca magistratii de la instantele de judecata si CCR pentru ca ei sa obtina privilegii in dauna rezervistilorsi in retragere!!! Mai bine Huzule redactează si publica articole pe site impotriva celor care isi bat joc din 2009 si pana in prezent de rezervisti si in retragere: PSD, PNL, UDMR si politicienii marunti si obedientiilor cu lipitorii de afise care nu au imbracat in viata lor uniforma sau au indeplinit stagiul militar!!!!!

magda spunea...


,,Cu astfel de informații te mai așteptăm!''/ Huhule..poate ne spune @Ster ce pregatire militara are...si dupa aia...sa vezi comentarii/.Am si eu informatii...dar nu vreau sa fiu Basescu 2.

nr. 1 spunea...

Se pare ca informatiile punctate de dl Ster sunt f apropiate de realitate. Cea mai probabila varianta ramane cea cu o lege similara unei legi NATO( USA ori Anglia, Franta ) numai pentru cariera ca militar activ si numai pentru militari.

nr. 1 spunea...

Dupa aparitia L164/2001 pentru militari a fost elaborata si aprobata si L 179/2004 privind pensiile de stat si alte drepturi de asigurari sociale ale politistilor, deci si atunci lucrurile erau defalcate, nu ar fi o noutate ceea ce se pregateste.

Huhu Rezea spunea...

Puiu
Ai dreptate în privința pensiilor stabilite în perioada 01 01 2017-15 09 2017, aspect subliniat de mai multe ori pe acest blog în ultimii 5 ani.Toti cei pensionați în 2017 aveați același purcoi de sporuri și nici nu va interesa cat de mica rămăsese solda de functie.
În rest ești complet in eroare.
Prima majorare, cu 25%, a fost la activi la 01 01 2018.Au mai urmat 2 majorări de 1/4 din diferența față de 2022.
Ti se pare normal ca 2-3 șefi de Stat Major să aibă pensie de 6-7 000 lei și altul pensie de 18 500 lei?
Lasati-va obiceiul trufaș de a va contrazice cu cei care urmăresc zi de zi problematica pensiilor militare din ultimii 10 ani.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Magda, sarut mana, si te pot informa placut impresionat ca Herr Ster e totusi un boier ca n-a tinut documentatii doar pentru el, este bine informat si bine intentionat, prezentandu-ne un tablou cu un halou bine conturat din care, pe bune si fara glume, am inteles multe probleme care sunt pe cale sa se aplice in perioada urmatoare, de aceea ii multumesc si transmit salutari amicale pe aceasta cale! Astept sa se rasufle si din mediile clocare orice informatie despre viitoarele pensii militare, ca acolo nu toti sunt cu acel handicap de cazuti in cap si pot s-o faca sub anonimat!

Gigi spunea...

@ster Pensionarii SNAOPSN sunt destul de bulversati la ora actuala datorita multor porcarii pe care le-au facut unii politicieni în strânsa colaborare cu clocarii ministerelor.Tu,visezi frumos noaptea si le spui ziua.Nu stiu cât de militar esti si ce ai invârtit prin armata țării,ce fapte de vitejie ai realizat,dar nu cred ca ai participat la vreun razboi in ultimii 150 de ani sa ai cu ce sa te lauzi.Apropo,cati metri cubi are un Ster?
Felicitari @ Magda pt.comentarii,trebuie ca cineva peste falange acestor steri care duc in eroare auditoriul!

Paul Puiu spunea...

Huzule iar te-ai exprimat eronat, incepand din data de 01.01.2018 nu s-a acordat prima transa de 25% la militari si politisti ci de fapt au trecut contributiile sociale CAS, pensii, somaj cu stopaj la sursa din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, practic o manevra PSD prin care s-au majorat artificial salariile dar practic angajatii nu au primit nimic decat scriptic nu si faptic pentru ca cresterea de fapt era virata toata la buget!!!! Bine tu Huzule ori nu stii sau te prefaci ca ai uitat aspectele astea!!! La calculul pensiilor sumele reprezentand majorarea cu contributiile sociale nu au fost luate in considerare in algoritmul de calcul al caselor de pensii MAN, MAN, MJ si SRI pentru ca era o crestere formata din contributii care practic nu intra in salariul brut!!!! Asa ca fii corect si nu sustine aberatii!! Incepand din 01.01.2019 s-a acordat prima transa de 25% raportata la salariul de functie din 2009 si nu la cel din Anexa 6 din L 153/2017 !! Incepand din 01.01.2020 s-a acordat a doua transa de 25% raportata tot la salariul de functie din 2009!!! Incepand din 2023 ar fi trebuit sa primeasca militarii si politistii salariile din noua grila de salarizare prevazuta in Anexa VI din L 153/2017!!! Practic agentii sau subofiterii si ofiterii au luat in baza celor doua cresteri salariale sume derizorii care practic la calculul pensiilor au fost plafonate la fel ca SOSP, pensia suplimentara, procentul pentru anii lucratii in plus peste cei 25 de ani!!! Tot in baza L 153/2017 cei trecuti in rezerva au ramas si fara ajutoarele la trecerea in rezerva!!! Daca s-ar face un calcul obiectiv de tine Huzule s-ar constata ca de fapt cei trecuti in rezerva dupa data de 15.09.2017 de fapt au iesit cu pensii militare mai reduse decat ceilalti!!! De ce oare s-au ingramadit pana la data de 15.09.2017 sa iasa toti in pensie chiar si cei care nu aveau cei 25 de ani vechime??? Iti spun eu ca sa nu prinda la calcul plafonarea pensiilor militare si sa prinda ajutoarele pentru trecerea in rezerva!!! Din pacate pentru ei calculele le-au fost date peste cap cand PSD a abrogat prin OUG 114/2018 actualizarea pensiilor militare si au amanat acordarea ajutoarelor pentru trecerea in rezerva!!!! Toti trecuti un rezerva din 2012 si pana la 15.09.2017 asteapta deblocarea ajutoarelor pentru trecerea in rezerva ca sa le vina mana cereasca!!! Daca celor iesiti in pensie pana la 15.09.2017 lu s-ar mai si actualiza pensiile ar fi urmat multe strigate de fericire pentru ca majoritatea ar fi avut pensii nete de la 8500-9000 de lei in sus, sumele acestea fiind valabile pentru agenti si subofiteri iar ofiterii de 10.000 de lei in sus!!! Stai linistit Huzule ca incepand din 01.01.2023 pensiile mulitare vor fi recalculate pe contributivitate si mai mult de 60% din rezervistii si in retragere vor primi pensii cu cuantumuri nete diminuate, mai ales cei cu cinci de zero!!!!!!

John spunea...

https://alba24.ro/modificari-in-pnrr-pensiile-speciale-vor-fi-rationalizate-o-noua-formula-de-calcul-pentru-pensiile-noi-si-pentru-cele-in-plata-919510.html?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Gigi, daca n-ar fi unii ca @Ster am trai intr-un mediu de dialog auster, de vid informativ si de comunicare in care se pare ca n-am mai auzit cam de mult de vreo miscare la pensiile militare, tot ce se stie e doar o vagă bănuială sau o intuitie subtire in malnutriție ca o sa se faca la pietroi o urnire sau ca ceva o sa fie, si regret ca din mediile clocare nu sunt constiințe morale si verticale sa aiba curajul de comunicare din ceea ce stie ca are din informatiile ce le are si care, sub auspiciile anonimatului sa-i dea drumul porumbelului...
@Onorabile, va rog, de cand sunteti admin de blog ati avut cat de cat specimene umane din clocarime care au vrut si au putut, sub protectia anonimatului personal sa va transmita vreun semnal ca ceva urmeaza sa se intample in urmatorul interval lunar, trimestrial, anual sau cincinal, sa nu zic secular, adica vreo schimbare in domeniul pensiilor militare? Stiu ca mai exista in orice domeniu sau mediu de birocratism neheirupism si constiinte care nu sufera de autism si egoism si sunt capabile sa mai strecoare informatiile necesare sa-si ajute semenii aflati la stramtoare, asta doar daca nu ma inseala prea marea increderea ca exista si oameni onorabili , in afara de babuini si giboni in acea nasoală clocărime sectorială ințesata cu nebuni!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

John, iata un mare piron inhipt cu pardon la ganglion in dos la pantalon cu noua organigramă, destul de originala, care prevede, conform programul programului de chiuretaj PNRR, castrarea prin smulgere si rupere cu tot cu fulgi si pene la olaiele si durligele pensiilor speciale, care nu trebuie sa depaseasca soldele oficiale platite si cu care s-a iesit la pensie in anul cutare sau cutare, iar magistratii, fiind supraoameni, descendenti din OZN-uri coborate din ceruri, sunt singurii dinozauri care au supraimunitate pentru a nu le fi pensiile castrate prin sisteme critice de brice, ace si carice calice! Mai mult, in care si eu sunt la pamant si tochit ca boțul de unt, că daca nu ai cei minim 15 ani vechime de scremut pe vine esti considerat un rebut in marea pulime si trebuie sa papa bun cat mai auster si cat mai puține sa iesi la closet cat mai subțire dintre vintre, sa sa fie cârnățelul rece si nu fierbinte, nu cumva ca, prin depasirea standardelor gramajelor calibrelor si izurilor scatofajelor sa deranjeze bornaurile sensibile ale politicienilor...
Bine ai venit, dreptate, cu varza de Bruxeless de departe sa-i saturi pe toti si pe toate cu aceasta culinară bunatate, din care lipseste taman acel halcan îngăsunat, inșoricat si plin de macra de ciolan, ca faza cu găoaza că dupa ce ne-om manca fara tochitura varza, sa ne ghiorțăie si schiorlaie rânzele melosul imnului Uniunii Europene in ritmul placuțelor suedeze! Traiasca Uniunea Eeuropeană nasoală ca ne va lăsa cu punga si la durliga goală!

Huhu Rezea spunea...

@Cornel
Ai uitat ca primele drafturi ale multor acte normative privind pensiile militare, L 119/2010, L 223/2015, Oug 57/2015, L 152/2017, OUG 59/2017 etc, au fost publicate pe acest blog. Este meritul cititorilor care mi-au trimis acele documente.

John spunea...

Ifrime,curat ghinion,cum ar spune un clasic încă în viață.😁
Acu,după ce ai fost "miluit" cu 3 camere,fii și tu mai relaxat și cu PNRR- ul împăcat.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Aoileu, Aurica Geamantan, l-as face carnati si salam, daca ar fi porcoveanu de păduceanu, o slugă si gurvă pupincurista si arivista, bagat pana in gâleje sa lucreze la lustruit placutele suedeze!
@John, acum sunt roz bombon de relaxat, dupa ce cu hogeac m-am capatat si cu proteze dentare ștoc m-am dotat prin perversa de Targu Ocna versus Corega, toate cu finantari de la biata mama!
@ Onorabile, va dau cu sinceritate creditare la cele afirmate!

Burebista spunea...

Iată ce spune ministrul muncii despre creșterea pensiilor diferențiată, adică sa crească cele mici mai mult iar cele mai mar sa stea pe loc sau sa crească mai puțin...

Această discuţie cu creşterea pensiilor mai mici este o discuţie neconstituţională şi am spus-o de mai multe ori. Noi vorbim de contributivitate şi vorbim de o valoare a punctului de pensie. Se majorează valoarea punctului de pensie, noi acceptăm această discuţie cu majorarea pensiilor în procent, dar pensia se majorează prin valoarea punctului de pensie.

Putem face în schimb altceva pentru pensiile mici – ceea ce am făcut în primul pachet social, de la 1.600 până la 2.200 (de lei – n. r.) şi ceea ce facem acum cu acest voucher de 50 de euro o dată la două luni, dar să creştem discreţionar numai pensiile mici nu se poate”, a menţionat Marius Budăi".
Numai la mitari s a putut acorda o indexare diferențiată care a produs discriminări întrucât unul care a muncit mai puțin, a avut solde mai mici și care avea pensia de 2500 lei în decembrie 2021 a primit la pensie indexare de 10% și a ajuns la 2750 lei depășindu-l pe cel care avea sa zicem 2600 lei pentru ca muncise mai mult și care după indexarea cu 2,6 % a ajuns la 2668 lei...
Înseamnă că acea ordonanță 130 din 2021 este neconstituțională.

Leon spunea...

@Bure, la pensiile stabilite pe puncte NU poti face diferentieri pentru ca esti legat de VPP care este acelasi si pentru un PMA DE 0,8.... dar si de 5,6.... si de aceea spune ministrul Budai ca arfi Neconstitutional!
Dar la Pensiile de serviciu, inclusiv cele militare, ESTE CONSTIUTIONAL sa faci Indexari variabile, ptr. ca nu esti legat de VPP.
Ar fi si mai corect ca la aceste pensii Indexarea/Majorarea sa fie aceeasi SUMA FIXA PENTRU TOTI PENSIONARII MILITARI, si in acest fel se evita anomaliile intamplate in acest an !!

M spunea...

@Leon

Poate o formulă hibridă! Altfel iar începem cu behăiala!

Exemplu:
Ion a avut solda de 4.000 de lei și are pensie de 3.000.
Gheorghe a avut solda de 2.000 și are pensie de 1.500.
Dai sumă fixă... 1.000 de lei.
Ion va avea 4.000 lei.
Gheorghe 2.500 lei.

Deci Ion a avut o soldă dublă respectiv o pensie dublă și ajunge după prima indexare/majorare să mai aibă o diferență de doar 62%.
Anul următor, la altă actualizare diferența de reduce la 30%.

De aceea susțin o indexare cu inflația (procentuală) la care să se adauge o indexare în sumă fixă egală cu creșterea venitului mediu lunar pe ramură.
O anomalie să nu fie înlocuită cu o altă anomalie.
Am susținut și am să susțin mereu o creștere accelerată a pensiilor mai mici. Dacă între coeficienții de ierarhizare raportul e de 1:3 este anormal ca între pensii raportul să fie de 1:15 (de exemplu).